Porumbei de zbor si joc din Romania (galatenii) – adevaruri si minciuni

Autor: Torino
Cand spui rasa “Galateni” te referi la pene simple, negri corbi, galbeni simpli (limonii sau aprinsi), rosii califari si baltati pe albastru (vineti), pe negru, pe rosu, pe galben, capaciti pe negru. Mereu voi face aceste precizari. La baltati, pot fi si cu cozi albe de sus sau normale. Cei cu coada alba de sus nu au culoare deasupra tartitei.

A mai trecut un an in care au fost concursuri de zbor la diferite asociatii columbofile in cadrul acestei rase si expozitii. Doresc sa fac o mica distinctie intre calitatea porumbeilor din aceasta rasa si frumusetea reala. Imi permit sa fac toate acestea fiindca am crescut printer adevaratii porumbari din galati si am cunsocut majoritatea crescatorilor din ultimii 60 de ani, in special pe cei care au facut multe pentru aceasta rasa. Am cunoscut pe majoritatea crescatorilor prezentati de domnul Leonte in cartea sa.

In perioada dintre 1987 (decembrie) si 2004 rasa a fost distrusa de altii. Au combinat porumbeii galateni pe albastru cu misirli, sohomeri, listi voiajori, zburatori de Severin, tipleri reusind sa distruga peste 70 % din baltatii pe albastru. Pana in anul 1987 nu au existat crescatori care sa distruga rasa.

Pentru a face porumbei asa cum se cer, au facut acesti monstri cu capete mari, ochi bulbucati sau zburatori cu cioc infipt in cap fara finete, baltatura. De vina nu sunt numai cei care i-au creat, ci si adeptii lor.

Repet, standardul este valabil numai la penele simple. La baltati (pe albastru, pe negru, pe rosu, pe galben), standardul este un indrumator bun pentru expozitii lasand sublerul si cantarul. Porumbeii au evoluat ca si omenirea. Nu va puteti permite sa oferiti premii dupa cum nu va pricepeti. Unii porumbei sunt mai mari, altii sunt mai mici, unii au picioarele mai lungi, altii au picioarele mai scurte. Cum ar fi un porumbel mai mic cu picioare lungi sau altul mare cu picioare mici. Trebuie sa existe o proportionalitate intre corp si picioare si intre cioc si cap, fiindca dintotdeauna la baltatii pe vanat au existat exemplare cu osaturi scurte, semiciocoase si ciocoase. Toate aceste lucruri variaza in functie de selectia crescatorilor si orientarea subiectiva a fiecaruia, plus zborul si jocul.

Dar m-am gandit mult la toti cei care au distrus aceasta rasa ca mai au o singura sansa. La fel ca la voiajori unde exista clar si recunoscut diferenta dintre voiajorul performant si cel de voliera (standard), ca si crescatroii de galateni (jucatori de Galati pe albastru) sa omologheze cateva varietati ca:
– la frumusete berbecatul de Galati, broscoiul de Galati, laptiul de Galati, jucausul de Galati, cazatorul de Galati. Calitati: zbor de durata in functie de marimea volierei, joc ametitor, distrugator de stol.
– metisul zburator – mult zbor, nimic frumos.

As dori sa vorbesc de calitatea porumbeilor baltati pe albastru, fiind singurii care mai zboara performant si aproape zero jocul frumos. Daca la asociatia noastra, Dacia, din totalul inscrisilor de la inceput (peste 40) au mai ramas 20 si din acestia participa la concurs doar 7 membri, va dati seama cat de grele sunt concursurile adevarate cu arbitri neutri si rezultate reale. La alte asociatii se fac concursuri dupa regulamente obositoare, dupa cum declara fiecare rezultatele,porumbei care zboara sub orice critica, iar unii fac si tumbe (zis joc) stricand zborul, devin campioni. Unde sunt crescatorii din cartea domnului Leonte sa va vada?

Ar fi frumos ca toti cei care cresc aceasta rasa (jucatori de galati) sa o prezinta si sa evidentieze ce rezultate au. As dori sa inchei cu cateva concluzii personale:
? galatenii baltati nu se fac doar dupa standard. Este total gresit. Un porumbel cu orice baltatura dar care are un arbore genealogic bun si calitate de zbor si joc este de o mie de ori mai bun decat unul frumos si prost.
? pormubeii (valabil la toate baltaturile) se fac in functie de calitate, frumusetea ochilor, a genelor, forma capului, tinuta.
? baltatura se selecteaza dupa toate acestea. Eu voi creste numai porumbei controlati calitativ cu o frumusete reala in functie de osatura fiecaruia si voi imbunatati jocul.
Porumbeii se fac greu si cu multa rabdare. Porumbeii buni sunt cei care isi mentin calitatile de zbor si joc dupa ce s-au reprodus.
? s-a demonstrat ca imperechiand doi porumbei care zboara excelent si nu joaca pot rezulta pui care joaca. Exista posibilitatea ca punand doi porumbei la pereche care joaca sa rezulte pui care nu joaca. Ce parere aveti, dragi cunoscatori? In ce categorie va clasati cei care sustineti atat de mult numai jocul?

Traind mult intr-o tara foarte civilizata, Germania, am fost si am vazut cum iubitorii de animale au posibilitatea sa-si satisfaca placerea de a creste diferite rase de porumbei, cat si alte rase de pasari. Se unesc intr-o asociatie, cer si primesc de la primarie un teren in concesiune in apropierea locuintelor, il parceleaza, primesc facilitati, au asistenta sanitara. Fiecare in functie de ce creste isi construieste o voliera;Impreuna isi construiesc o sala pentru sedinte si expozitii locale. Sa nu credeti ca este ceva gratis.

Doresc sa le multumesc tuturor celor de la care am luat porumbeii pe care ii am si tuturor celor care citesc articolul. Numai zburand porumbei din aceasta rasa puteti avea satisfacii. Ma bucur sa citesc comentariile celor interesati, insa doresc sa precizez ca tine de respect ca ei sa se semneze cu numele complet si real.

Porumbeii prezentati la inceputul articolului sunt din 3 crescatorii: domnul Cristi Zamfir, domnul Licsandru Andrei si Torino.

210 comentarii la “Porumbei de zbor si joc din Romania (galatenii) – adevaruri si minciuni”

 1. Galateni unicolori (galben, rosu, negru, etc) tine cineva in libertate? De ce nu vad niciodata acele culori cand se prezinta pasari libere, ci apar doar albastri baltati? Daca ar putea face cineva un articol in care sa arate diferenta dintre galatenii unicolori si jucatorii ardeleni ar fi super, eu unul ii cam confund.

  Interesanta ideea din Germania. Si noi am putea in Bucuresti sa cerem un teren ca sa crestem porumbei. Cred ca ar rade de noi la primarie juma’ de ora…

 2. mai nou jukatorii de galatii si alte rase de jukarorii sta in voliera ca niste papagalii am vb cu cineva si mi_a zis ca nau zburat niciodata afara oare de ce ????????????nu sint porumbeii sau transfosmat in papagali sau pasarii de ornament ar trebui sa i se schimbe denumirea GALATENI DE VOLIERA pacat de acesta rasa si de altel care nu vad decit niste plasa de sirma stima si respect pt totii lasati pasarile sa zboare ca de_aia se numesc porumbeii de jok si zbor

 3. ca si jucatori de galati si rolleri au devenit rase de ornament pacat de rasele acestea si de altele ! dupa parerea mea doar galateni pe albastru mai joaca atat de bn ca si odinioara !

 4. un articol foarte bun eu am avut ocazia sa-l vizitez pe domnul Torino si intr-adevar domnul Torino are pasari de calitate si foarte frumosi,dar si cu un zbor foarte bun

 5. dha kam asha e …putini porumbei galateni mai sunt ceea ce erau inainte…nu stiu dar am impresia ka mai putin de 50%din maximul de porumbei jukatori invarrt…

 6. o mica intrebare galateni au aceleasi calitati ca si voiajori.ma refer la zbor si la orientare

 7. Felicitari domnului Vittorio pentru inca un articol destul de interesant !

  Pt. PAUL, POZ 6 .: galatenii nu ii poti zbura la fel ca voiajorii…lor li se da drumul sa zboare dor in jurul casei (respectiv a blocului :D ),si o sa-i vezi “niste puncte pe cer ” cateva ore :D;
  Eu am galatenii de la domnul Vittorio(si am si care joaca),dar si de la domnul Licsandru Andrei. In viitorul apropiat, o sa incerc sa aduc cativa care joaca mai tare.

 8. eu tin galateni pt joc, numi plac galatenii de zbor, daca odata se numeste “jucator de galati ” macar sa joace:)):)) …….eu personal am galateni ce fac cate 5-6 tumbre….la anu vreau sa vad daca si puii vor juca:D

 9. Buna

  Stimate d-le Torino mia facut placerea sa citesc acest articol asa cum de altfel si celelalte pe care domnia ta leai scris.

  As pute zice pt ca detinem in mare parte aceias viziune despre Jucatori de Galati sau mai ales ce at rebui sa se numeasca Jucatori de Galati

  Personal cresc aceaste rasa Jucatori de Galati de peste 40 de ani in care am avut patea sa observ evplutia acestei rase edrept mult mai putin cechit domnia ta.

  Faptul ca detinem viziuni asenamatoare se observa de fapt si din comentarile mele in cadru dialogurilor facute pe linga aceste articole.

  Dar d-le Torino cu tot respectul pt vechimea dumneavoastra in cresterea acestei rase Jucatori de Galati dar trebuie sa va fac mici observati asupra unor afirmati facute d-el Torino pe care eu le gasesc complect eronate (gresite ) .

  ” Pana in anul 1987 nu au existat crescatori care sa distruga rasa.”

  Nu stiu daca este o gresala de exprimare sau o referire personala din imediata invecinare pt ca daca doresti sa afirmi ca asta ar fi de crezut la general cu tot respectul D-le Torino este o mare neadevar.

  Datorita faptului ca caest proces asa numit de evolutie a rase Jucatori de Galati in care sa pus bazele doar pe aspect scotind din calcul zborul si jocul are o vechime mult mai mare de pe la sfirsitul animor 70 si inceputul anilor 80 chind la expoziti se premiau porumbei fara fise de zbor si joc si pe aspecte de frumusete ce nu se gaseau in cartile ce descriau rasa si nici in standardul in vigoare.

  Iar multe din aspectele mentionate de domnia ta incerchind sa fi conciliant incadrindui pe majoritatea cu parere de rau dar nu apartin Jucatori de Galati descris in cartile cresterea Porumbeilor Dr Stefan Peterfi Nici in Rasele de Porumbei din Rominia de D-l Feliciu Bonatiu si nici in carte dedicata doar Jucatori de Galati a d-lui Ovidiu Lonte si ar fi recomandabil sa recunoastem aceste esecuri de chiteva deceni la care se pare ca am fost martori.

  Iar un porumbel care isi pierde structura ososa si pozitia structurala specifica rasei Jucatori de Galati poate zbura chit de bine dar sub alt mume pt ca nu mai apartine rasei Jucatori de Galati ci orice alceva de exmp. la uni crescatori am vazut facindula reclama le unele exemplare de ciocosi ce prezinta un cap asa de mare inchit nu poate fi incadrat la Voiajori fara sa atrage comentari si totusi prezentat ca Jucatori de Galati orasa mica spre mijlociu.

  Unele din criteri eventual sint cuprinse in Noul Standard care a fost corelat pt a incadra acesti porumbei malformati detinuti de multi crescatori rezultati din munca de destramare a Jucatori de Galati o rasa de Agrement cu precaderezbor si joc in una de Frumusete.

  Promovata acestui Jucatori de Galati de Frumuseta se face de la stirsitul animor 70 la toate expozitile locale si nationale desfintind total caracteristicile de baza a rase Jucatori de Galati zbor si joc puninduse in valoare aspecte exterioare inexistente in standard la vremea aceia.

  Iar daca domnia ta crezi ca nu am dreptate D-le Torino poate ca ne prezinti vreun exemplu de concurs oficial de la sirsitul aniloe 70 si pina in 87 puctum in care diomnia ta declara ca termen pt dezatru rasei Jucatori de Galati sau eventual un exemplu de Expozitie locala sau nationala din 1970 si pina 2008 incare la evaluarea campionilor din cadru rasei Jucatori de Galati sa luat in calcul prestatile acelui exemplar in aier liber in cadrul unui concurs pe criteri zbor sau joc.

  Sint sigur ca nu vei gasi nici macar un exemplar de asfel de avaluari din 70 in coace tot asa cum nu exista exemplare de berbecati cu cap de papagal ce poate zbura macar mediocru dar sparg expozitile locale si nationale

  Cu stima si respect Alex Bude

 10. felicitari,pt,articol.dar,cea,ce,ma,bucura,cel,mai,mult,e,faptul,ca,o,sa,icercati,sa,introduceti,iar,jocul,la,asa,numitii,JUCATORI,DE,GALATI.multa,bafta,in,ce,v-ati,propus,sa,realizati

 11. jucatorul de galati a fost creat pt zbor si joc ……dar azi is cat gainile si stau la voliera frumos ….ma duc la crescatori si imi arata ca is frumosi si ca fac 3 tumbe si zboara juma de ora ….da ca aspect if frumosi dar aia nu se mai pot numi jucatori de galati ci rasa distrusa …pt ca noi intotdeauna tre sa modificam porumbeii in loc sai lasam asa cum au fost ei creati de crescatorii care iau creat……..eu is de conceptia ca daca e voiajor trebe sa vina acasa ….daca e jucator sa joace …si daca e de ornament sa fie aspectuos sper ca nu am suparat pe nimeni dar e parerea mea ….numai bn

 12. Buna

  D-le Flavius poz.8 ai vazut domnia ta Jucatori de Galati care nu zboara ci doar joaca sint foarte curios ca sami fie cu iertare dar faci niste afirmati demne pt copi de gradinita care ninca nu stiu sa citeasca pt a pute sa se informeze dim materialele care descriu Rasa Jucatori de Galati.

  Rasa care in primul rind este un bun zburator ce prezinta joc in forme diferite iar in fuctie de stilul si lungimea jocului si momentul chind este executat durata zborului va fi diferit de lunga in ore

  Caci daca promovam pe cei ce nu ating termenul de ore aste da nota ca nu sintem in cunostinta de caractrele resei Jucatori de Galati promovind exemplare din extrema ce trebuie inlaturate dar ce sa faci uni oameni cred ca nu e nevoie sa se informeze pe ce criteri a fost creata o rasa inainte de a o creste ci se limiteaza la informatile de la radio sant sau din piata unde toti sint experti.

  Tias face o recomandare d-le Flavius citeste cartile unde e descrisa resa Jucatori de Galati si nu te mai lua dupa uni si alti inclusiv nici dupa mina pt ca sieu am greseli.

  Cu stima si respect Alex Bude

 13. de zburat – zboara(nota 10), de jucat -discutabil(la majoritatea), de frumosi sunt frumosi pt ca e varietate dar ce ne facem cu instinctele??? aveti inima rezistenta la pierderi de stoluri intregi datorita curentilor de aer care-i poarta zeci de km distanta?

 14. Domnilor jucatorul de galati de aceea este cel mai frumos si mai complex porumbel,este cel mai greu de lucrat,antrenat si evaluat,au dreptate si cei care ii tin de frumusete si cei care ii tin pentru zbor si joc dar principala lui calitate este jocul si zborul la inaltime.Intotdeauna vor exista contradictii si pareri dar trebuie sa tinem cont de un lucru porumbeii trebuie sa zboare nu sa stea inchisi in colivii,vreau sa ii felicit pe acei crescatori care cresc de o viata jucatorul de galati si de la care putem invata foarte multe lucruri despre aceasta deosebita pasare dar si pe cei tineri care abia acum deslusesc primele taine ale jucatorului de galati pentru ca ei sunt viitorul insa noi trebuie sa ii indrumam cum este mai bine pentru ca ei nu au de unde sa stie cat de complicata este aceasta rasa.Sa lasam la o parte invidia si rautatea si sa iubim jucatrul de galati.Cu stima si respect MIREL.

 15. pentru poz-13…….si eu am galateni dar nu am pierdut niciodata nici macar unu din cauza curentiilor de aer !!!!!!! poate te referi la alte rase cum ar fi zburatorii de yugoslavia care antradevar se pierd foarte multi din cauza curentiilor de aer..

 16. Il sustin pe Dl. Andrei.

  Nu mai este nimeni sa ne povesteasca despre Rollerii de Galati pana curata? Este cineva care sa ne faca o istorie recenta a lor? In ce masura mai sunt asa cum erau pe vremuri si daca nu, ce infuzii s-au facut de-a lungul timpului? Daca s-au pastrat cat de cat fara sa fie sufocati de infuzii, aproape ca nu ar conta ca au stat zeci de ani la voliera…
  Are Galatiul un raspuns pentru asta? Se mai gaseste vre-un om in varsta prin Galati care sa-i creasca?
  Va multumesc!

  Vasi

  P.S. M-ar interesa foarte mult sa vad un unicolor “vechi” (cat mai vechi daca se poate) comparat ca silueta cu actualii baltati…

 17. Stimati colegi columbofili,in urma cu 2 ani am primit si eu citeva perechi de juc de galati.Initial intentionam sa-i tin pt a creste pui de la alti porumbei dar intre timp m-amatasat de ei si i-am lasat sa se reproduca.Intr-o zi i-am lasat afara sa vad daca zboara si joaca,dar nu prea am vazut asemenea calitati la ei decit la 2 unicolori,si citiva baltati pe negru.La baltatii pe albastru inafara de zbor de o mai lunga durata nimic.Am mai achizitionat citeva perechi de la niste crescatori care-i laudau foarte tare cum joaca,dar nu am reusit sa vad un joc frumos de la ei.Mai mult imi joaca bimotatii de ardeal decit ei.

 18. d-nul torino are dreptate in ceea ce priveste jucatorul de galati,dar de ce cand se duce sa arbitreze porumbei la expozitii scoate campioni baltati pe vanat care sigur in cusca dansului nu ar sta din cauza transformarilor pe care le-au suportat acele pasari.sa zica d-nul torino ce pasari a scos campioni la lugoj anul acesta alaturi de ceilalti albitrii carora nu vreau sa le mai dau numele.

 19. eu am auzit ca galateni cu ciocul mai mare joaca puternic ….dar nu zboara asa de mult………… totusi sunt de parere ca daca se trag din porumbei bunii trebuie sa zboare cum trebuie….. dar trebuie sa ai mult timp sa te ocupi de ei daca doresti sa ai rezutate

 20. Buna ziua !
  Se poarta multe discutii in legatura cu aceasta rasa de zbor si joc ! Dupa cum am inteles de la un Crescator , se va prezenta la expozitia de la Bistrita ( 17 – 20 Decembrie ) o Brosura cu Standarde raselor Romanesti omologate la EE dintre care mai nou face parte si juc de Galati ! Sunt curios cum se prezinta acest Standard – dupa care o sa cresc in continuare juc de Galati …

  Salutari

 21. foarte multe discutii adevarul este ca f multi au uitat cum treb sa arate un jucator de galati si mai ales ce trebuie sa faca adica sa joace am si eu 5 perechi si chiar ma sunat cnva ca sa ii vand o pereche iam aratat p mes poze c ei si mia zis ca nu el vrea niste baltati p vanat cu ciocu mare acuma nu stiu daca aia sunt mai buni la joc ca ai mei acum parerile sunt impartite eu unu prefer p cei cu ciocul mai mic corpul mai micut dar joc puternic bafta tututror

 22. Buna

  D-le Tytus eu as face o corectura in cele prezentate de domnia ta

  Eu bag mina in foc ca majoritate din cei ce cresc aceasta rasa Jucatori de Galati nu au uitat cum trebuie sa arate Jucatori de Galati si nici cum trebuie sa zboare sau sa joace.

  Deci domnia ta ii acuzi pe acesti domni nevinovati de anumite fenomene care le sinmt atribuite.

  Pt ca majoritatea NU AU CUNOSCUT NICIODATA ACESTE LUCRURI asta reise clar din interventile lor facute in dialog de pa acest web. si altele.

  Aceasta o poate vedea de ceparte orice om de buna credinta care este in cunostinta a matrialelor publicate oficial in care sa descris aceasta rasa Jucatori de Galati.

  Asa dar d-le Tytus te rog fi mai ingaduitor cu acesti domni pt ca ei sint nevinovati afinduse ina afara problemei.

  Cu stima si respect Alex Bude

 23. Zboara, joaca si unicolorii si celelalte baltaturi dar numai cu o conditie! sa fie lasati afara, in libertate, nu tinuti in voliere de teama rapitoarelor pentru profit. :)

 24. Buna

  Personal nu am unicolori ci doar bicolor cu absolut roate baltaturile posibile si si toate culorile de aceia nu pot sa ma pronunta in legatura cu unicolori .

  Dar daca ii zbor in egala masura pe toti pot sa spun ca zboara toti indiferent de culoare si desen e drept ca nu toate exemplarele chiar dacxa eu mias dorio asa de mult .

  Ina acelas timp trebuie sa fiu corect sa recunosc ca procentul la albasti e ceva mai mare a exem. care zboara performnt dar prezint o alta inconvenienta pt ca aceste joaca in procent mai mic.

  Asa dar daca ar fi sa fac o analiza ias pune pe toti la egalitate deoarece un?la culori prezinta plus la zbor si minus la joc iar altele culoti prezinta plus la joc excelent si minus la la zbor iar daca doresti un lot omogen care sa prezinta ambele caractere zbor de inaltime cu dispariti si ceva durata este la fel de dificil cu exceptia ca obtezi pe vreo extrema neglijind o pa cealalta celputin asta e concluzia la care am ajuns eu pina in momentul de fata .

  Cu stima si respect Alex Bude

 25. buna,ma numesc Filip Stefan si cresc galateni pana simpla din 1988.consider ca aceasta varietate a galatenilor a suferit cele mai multe transformari in ultimi 20 de ani.Cand am inceput sa cresc aceasta rasa se incepuse modificarea lor,inca de atunci se faceau inperecheri diverse pt a obtine un cioc cat mai mic si coroiat si un cap cat mai mare .Galatenii pana simpla au avut caractere distincte in functie de varietatea de culoare (califarii erau mai ciocosi si prezentau o pata alba deasupra cozii ,ei fiind de un rosu f aprins aveau un joc f bun dar scurt si zburau la disparitie,nu aveau glanda uropiana si unii aveau pana la 19 pene in coada erau trenati cu coada in furculita si piceoarele medii-lungi ca inaltime i-si cresteau f bine puii.)Alta varietate de culoare erau galbenii care dupa parerea mea au fost campionii jocului acestei rase.Ei aveau piceoarele f scurte erau mai mici si mai scurti in cioc fara glanda uropiana si cu joc de morisca,fiind aproape toti cazatori dar cu un zbor mai greoi si de scurta durata.Aveau de asemenea pana la 17 pene in coada erau trenati si cu coada in furculita,la multi intalneam una din pene despicata in 2 ,Nu isi cresteau bine puii.Alta varietate erau negrii corbi cu zbor f bun si joc de morisca fara cadere si de durata fara disparitie erau medii ca inaltime cu ciocul mediu cateodata canit si chiar si negru,aveau intre 12-15 pene in coada si unii aveau glanda uropiana erau trenati .Amestecand aceste varietati de culoare,puii mosteneau calitatile parintilor in functie de culoare de cele mai multe ori.Acestea sunt cunostintele mele despre galatenii care i-am crescut o data si cred ca intr-o oarecare masura am dreptate .Astept sa aud alte pareri despre galatenii simplii,si mi-as dori sa aud pe cineva care are sau a avut galbeni simpli care zburau la disparitie . http://ff77.sunphoto.ro/

 26. multumesc,am aceasta linie de rosii din 1993 de la domnul Nicu Gherghinaru din Tuzla (Constanta).Rog pe cei care mai cresc aceasta varietate de galateni sa ma contacteze in eventualitatea unor schimburi,ai mei fiind f consagvinizati (nu am mai bagat sange proaspat in ei de 7 ani)id-ul meu:filipstefan77

 27. buna,sant unul din adeptii libertatii pasarilor ,cu cat stau mai mult timp liberi cu atat joaca mai bine si mai mult ,cea mai tare faza este cand parinti i au in zbor puii lor la inceput si cum incearca sa imite tumbele si cum joaca , culoarea si trasaturile pentru expozitii nu ma intereseaza cresc porumbei pentru mine din placere sa i vad cum joaca am baltati pe albi si pe negru

 28. unde sunt galatenii aceia vechi cu capul mic rotund unicolori care i am vazut mai de mult jucatori de minune mici la corp frumosi la statura crescuti cu atata pasiune de crescatori care acuma sunt invarsta si nu mai pot (din cauze financiare ,de sanatate)sa mai lupte pentru acestia

 29. Marian (pozitia 18) a scris:

  12-12-2009
  marian:
  “d-nul torino are dreptate in ceea ce priveste jucatorul de galati,dar de ce cand se duce sa arbitreze porumbei la expozitii scoate campioni baltati pe vanat care sigur in cusca dansului nu ar sta din cauza transformarilor pe care le-au suportat acele pasari.sa zica d-nul torino ce pasari a scos campioni la lugoj anul acesta alaturi de ceilalti albitrii carora nu vreau sa le mai dau numele.”

  D-le Marian, intrebarea dumneavoastra este una pur retorica. D-nul Torino nu a raspuns niciodata la vreuna din intrebarile postate pentru dumnealui pe acest site. De ce….numai dumnealui stie….Asadar, cred ca nici dumneavoastra nu o sa primiti niciun raspuns. Despre pasarile campioane la Lugoj pentru baltati pe vanat…. numai de “bine”!!

  Cu stima.

 30. Hei, va sa zica aveam ceva dreptate legand Rollerii de Galati vechi cumva de Rollerul Oriental ca aspect…

  Deci califarii si galbenii aveau tinuta unui Roller Oriental, califarii fiind mai aproape de R.O. printr-un zbor la inaltime si durata mai mare, dar si mai ciocosi…

  Consider califarii ca fiind mai vechi (si posibil, acei Rolleri rosii romanesti de care zicea acel crescator de Rolleri Orientali din America, imi scapa acum numele si nici nu pot cauta momentan), si galbenii ca lucrati ulterior pentru un joc mai amplu (si un cioc mai mic), avand ca rezultat scaderea (justificata) duratei de zbor.

  Si daca va uitati in voliera d-lui, acolo unde vedeti rosii, e posibil sa fie urmasi din califarii nostri?

  Pentru mine este evident ca toti baltatii pe care ii crestem noi acum s-ar putea foarte bine sa fie cu totul altceva…. baltati care s-au raspandit rapid in toata tara ca fiind mai frumosi…

  Vasi

  P.S. Multumesc d-le Filip Stefan!

 31. Personal vad galbenii de atunci ca o modificare pozitiva a rasei (dar in acelasi timp, nerenuntand nici la califari). Atat. Restul e… degradarea unei rase superbe.

  Vasi

 32. Pt.Dl.Marian poz.18
  Eu personal nu am tinut, nu tin si nu voi tine Galateni Baltati pe vinat lucrati .Dar sa stiti ca la toate expozitiile pe care le-am vazut sau arbitrat din 2004 pina azi s-au expus la Baltatii pe vinat f. multe exemplare lucrate atit la frumusete cit si la cei cu fise de zbor . Atunci cind arbitrezi trebuie sa ti cont de porumbeii expusi . Premiile se dau la ceace se vede nu la ce nu se poate demonstra.Eu la Baltatii pe vinat voi scoate daca merita atit porumbei pe scurt cit si pe tras . La penele simple si ceilalti baltati voi da premii la cele mai frumoase exemplare pe scurt. Cu toti stim ce VARZA NATIONALA s-a facut cu Baltatii pe vinat atit la cei de frumusete cit si la cei de zbor (metisi) si asta numai pt. bani-premiza- cum iti plac asa ti-i fac -acesta este purul adevar . Cind organizatorii de expozitii locale si nationale vor tine cont de calitatile de zbor si joc ale acestei rase si vor da premii in functie de frumusete si fisele de zbor , nu vor mai exista discutii .
  Pt. Dl.Bude
  Va promit ca voi incerca sa va arat o fise de zbor f.veche de la Dl.Cristescu Petre .

 33. Fise de zbor vechi am vrea cu totii sa vedem. Si asa literatura de specialitate este foarte saraca…

 34. Porumbelul Galatean la originea lui nu era prea frumos . Avea si frunte (cioc infipt) , ochi rozati , iar ca desen prezentau falci , mustati si in multe cazuri erau impanati !!!
  – Acele mofturi specifice capitalei , gen selectie pe baza ochiului alb , liniei la cap (daca se poate chiar berbecati) , desen uniform , pe capace si cozi vinete , nu au nimic comun cu valoarea sportiva si cu inbunatatirea calitatilor de zbor si joc !!!
  – Este ca si cum mie mi – ar place femeile blonde , cu forme !
  – OK !
  – Dar asta nu inseamna ca femeile brunete sau roscate , nu sant tot femei , mai ales ca ele sant uneori poate mai siluele , lipsindu-le formele cei drept ; (in cazul GALATEANULUI , ne avand ochi alb , linii la cap sau berbecaturi ) !
  – Vorbeam cu prietenii mei din Galati si ce ne deranjaza mai tare , este faptul , ca anumiti columbofili folosesc cuvinte gen ,,metisi” si le atribuie adevaratilor JUCATORI DE GALATI , care dupa cum am spus si la inceputul acestui comentariu , la originea lor , nu au fost niste pasari care excelau la capitolul frumusete !
  – CONCLUZIE :
  – E corect , ce – ti place tie , nu – e bun , ca – mi place mie !!!
  Va salut ,
  Georgica

 35. Buna

  Stimate d-le Piussi Vittorio Torino multumesc pt amabilitate de a ne da respuns si cu atit mai mult va ramin dator daca veti procur astfel de fise pt va dovedi celor tineri ce fel de prestati prezentau Jucatoti de Galati odinioara chind aratau la aspect ca cei prezentati de cu vro 1 1/2 -2 ani in urma.

  Atribute pe care majoritate crescatorilor nu cred ca sint reale chind sint confruntati cu aceste informati eu personal am ramas fara cele detinute de mine cind am plecat din tara am fost bucuros ca am reusit sa primesc cartile si o parte din efewctivul de porumbei.

  Dar cert e ca deprin 78 – 80 fisele de zbor nu au mai fost luate in calcul la evaluarea exemplarele prezentate la expoziti de asta sint sigur pt ca a provocat discuti mari pe acest subiect care au dus la un numar mare de crescatori a Jucatori de Galati sa paraseasca expozitile.

  Iar acei crescatori care cresteau Jucatoti de Galati cu preselectie pt carateristicile specifice zbor foatre bun si joc incet au disparut din actvitatea de club preferind sai zboare doar privat sau concurau prieteni intre ei .

  Va multumesc anticipant pt materialele promise care pot fi benefice la multi crescatori de azi.

  Cu stima si respect Alex Bude

 36. Buna

  Stimate d-le Vasile Guta se pare ca pt domnia ta chestia asata cu Rollerul Orieental a devenit o obsessie

  De o asa maniera cum ar fi misiunea vieti domniei tale asa ca sa fiec si un lup mincat de o oaie hai sa zicem ca cei care au creiat rasa sint mai slab informati dechit un oarecare crescatot de Rolleri Orientali din america

  Pt ca chiar daca cei ce au treit acu o 100 de ani au recunoscut ca provenienta Jucatorului de Galati e perduta in timp si va ramine necunoscuta.

  toti acesti crescatori ce au contribuit la formarea rasei Jucatorului de Galati si neau trenzmiso si noua ne alterate (ca de astsa nem ocupat noi) nu sint credibili in comparatie cu supozitile noastre 100 de ani mai tirziu bazata pe banuieli si afirmati a unui crescator din america.

  Dar ce sa faci separe ca istoria si stramosi nostri nu mai au valoare ce mai conteaza daca e adevarat sau nu ca nu sint ei singuri stamosi a caror memorie nu o respectam noi Romini.

  Asa ca Vasile Guta pt ca se pare ca ai misiunea vieti de a complecta stramosi Jucatorului de Galati in certificatul de nastre si nu poti depasi acest moment. Fauo si pe asta d-le Vasile Guta ca sa poti fi linistit.

  Ce ar trebui doar asa informativ sa iai la cunostinta e ca Jucatorului de Galati chiar daca e o rasa cu coada lata tinind cont de nr penelor poarta coada strinsa indiferent de culoare si desen daca sint trenati sau nu.

  Asadar Jucatorului de Galati care detin coada trenat o poarta strinsa si exat ca cei ce nu sint trenati in aceias pozitie doar aripile sint purtate la nivelul cozi sau o ideie mai jos ceva ce este specific la Jucatorului de Galatisu nu prea are nimic comun cu Rollerul Oriental ca poarta coada deschisa si ridicata.

  Asadar stimate d-le Vasile Guta daca istoria si stramosi nu sint destul de convingator pt dumneata poate ca ar fi bine inainte de a te bucura prea tare se o asemanare literala sa observi cele 2 – 3 diferente ce sint mult mai semnificative decit asemanarea ce exista in denumirea de Trenat.si probabil ca aceste te vor convinge sa respecti istoria data ce cei care au creiat Rasa Jucatorului de Galat.

  Cu stima si respect Alex Bude

 37. @ funlw 65
  Este pacat ca cei care au creat rasa nu au lasat
  nimic in scris despre rasele care stau la baza.
  Am fi putut intelege rasa mai bine si s-ar putea
  reimprospata mai usor in caz de nevoie.
  Trebuie sa fie insa permis sa ne gandim care ar
  fi posibilii stramosi.
  Cred ca suntem de acord ca toate rasele de jucator
  (si cele rusesti) au originea in Orientul Apropiat unde
  s-au mentinut rase vechi pana astazi.
  Halabi si Barbarisi(nu joaca) seamana cu galatenii dar au coada
  ingusta Kara -Kand are coada larga dar nu joaca etc
  Nu esti singurul care spune “cuvantul cheie este Rolerul
  Oeriental”!

 38. Buna

  Sa stiti ca asa este defapt ca de e sa fim sinceri corabia lui Noie la retragerea apelor a acostat in Orient si toti porumbei din lume se trag din orientali ocrotiri de Noie in corabia lui.

  Asadar ar fi incorect sa renegam o astfel de afirmatie

  ” Cred ca suntem de acord ca toate rasele de jucato (si cele rusesti) au originea in Orientul Apropiat unde s-au mentinut raser vechi pana astazi.”

  Pt ca este purul adevar toate rasele se trag din Orientali lui Noie si pt asta avem dovezi.

  Toate celelalte presupuneri de a inventa istoria Jucatorilor de Galati la care nu exista dovezi vor ramine doar la versiunea pareri nefondate din lipsa de dovezi lasate de catre cei care au creiat aceasta rasa.

  Sincer e absurd ca noi la mai mult de 100 de ani sa incercam sa stabilim provenienta unei rase minunate fara informati despre rasele din care provine.

  Chiar noi care nici macar nu am detinut capacitatea de a o pastra la valoarea mostenita cu caracterele specifice acestei rase si ne intilnite la alte rase o asfel de imbinare cu zbor de mare inaltime si durata cu jooc excelent (fantastic )

  Cu stima si respect Alex Bude

 39. M-am nascut si am crescut pana la varsta de 15 ani , in localitatea FRUMUSITA , judetul GALATI ! La varsta de 15 ani , parintii mei s-au mutat la Timisoara si eu a trebuit sa-i insotesc ! Pana in anul 1993 , an in care a decedat si bunica , am venit periodic in vacante si apoi in concedii la FRUMUSITA .
  – Ce vreau sa subliniez , este faptul , ca in anii copilariei mele , in curtea bunicului meu (crescator in acele vremuri , de porumbei JUCATORI DE GALATI) , venea de 2 – 3 ori pe an , un domn cu bani si statut , caruia bunicul meu ii spunea , tovarasul ENACHESCU .
  – Cand am crescut , am inceput sa-l cunosc mai bine ; Imi aducea cate un cadou si mi-a zis ca pot sa-i spun NEA CUCA , etc.
  – Datorita porumbeilor JUCATORI DE GALATI si a banilor pe care ii dadea NEA CUCA bunicului , in schimbul anumitor exemplare pe care si le dorea , am avut multe ierni fericite !
  – In jurul anilor 1980 , mergea cu noi la targ si in schimbul a 4-5 porumbei , ne cumpara porc de craciun !
  – Din banii pe care ni lasa vara , atunci cand venea la bunicu sa asiste la zboruri , ne cumparam lemne si cele necesare in gospodarie !
  – Acest om , a iubit nespus de mult JUCATORUL DE GALATI si sportul cu acesti porumbei pentru domnia sa , ajunsese in anii 8o , la faza de arta , era un mod de viata ! (TRAIA PUR SI SIMPLU , PENTRU ACESTI PORUMBEI) !
  – CE MI SE PARE MIE MAI IMPORTANT , este faptul , ca in acei ani , porumbeii zburau tare (bine antrenati , ajungeau si la 8 – 9 ore de zbor , s-au chiar mai mult) si anumite exemplare pe parcursul acestor ore de zbor , mai si jucau !
  – Din cate imi amintesc (sant foarte multi ani de atunci) , NEA CUCA evita sa cumpere de la bunicul exemplarele cu joc .
  – REFERITOR LA ASPECTUL ACESTOR PORUMBEI , in jurul anilor 1980 , nu erau prea frumosi !
  – Mocsii (cei pe cioc mic) , aratau mai binisor ca forma de cap , in schimb , cei pe semi si ciocosii aveau frunte (cioc infipt) si doar atunci cand ajungeau la maturitate , (la varsta de1-2 ani) , masculii se mai indreptau la cap !
  – Culoarea ochiului era predominanta cea CU TENTA DE ROZ – ROSIATIC , (70% din exemplarele noastre) , 20 % erau cu ochi albi si 10 % aveau ochi negri (ma refer la exemplarele pe alb) ! [ In fiecare an bunicul scotea in jur de 50 de pui si dintre acestia 6-7 exemplare , era de culoare alba ] !
  MULTE DINTRE ACESTE PASARI , AU LUAT IN ACEI ANI DRUMUL CAPITALEI , UNEORI PARASIND LOCALITATEA ,,FRUMUSITA” , IN CUSCA ATASATA PE MOTOCICLETA LUI NEA CUCU !!!
  Cu stima ,
  Georgica

 40. Buna seara tuturor,

  Stiu ca e usor sa carcotesti de pe margine si e mult mai greu sa fii in teren dar, totusi, ca spectator, vreau sa va arat cateva fotografii de la Expozitia de la Lugoj. Nu vreau sa supar pe nimeni, nu am nimic personal cu nimeni, numai ca imi exprim si eu unele nedumeriri in speranta ca primesc unele lamuriri, adica daca ceea ce mi s-a parut ca vad este cuprins in standard. Sper ca linkurile de mai jos sa functioneze.

  1. Prima este legata de compionul de la baltati pe vanat:

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/ARKSTDJEKVXPNISWGZI

  Postura lui seamana un pic cu a porumbelului din urmatoarea fotografie:

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_str_2/FLVBJIERPAIFGPPQKCH

  Dar daca ne uitam mai atent mai vedem ceva in comun cu porumbelul de mai sus: ca este un pic incaltat dar probabil “descaltat” cu putin timp inainte de expozitie:

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/RJPTPMFREQPIYNGBNGM

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/HGPTBRCONCDHTBXUTOW

  Totusi, asa cum se poate vedea in prima lui poza, inelul lui este de 7:

  2. A doua nedumerire este legata de campioana de la baltatii pe vanat:

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/WJGWFQXFKEJCPSWKHVK

  Dupa cum se poate observa, inelul ei este de 8. Si in fotografiile de mai jos sunt doi Jucatori de Galati cu inel de 8:

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/OLCEHIRVUCDSTNDIIYX

  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15i_rom_juc_2/TXLSUGGXPJKBGDDFVDJ

  Cu speranta unor raspunsuri cat mai la obiect, cu stima tuturor.

 41. Buna

  Inca de la inceput d-le Georgica vreau sati multumesc pt acesrt aeticol pt ca din ei reiase de la unl ne implicat dovada ca afirmatile mele referitoare la durata de zbor a Jucatorilor de Galati care mai si prezentau joc din perioada 70 si invceputul anilor 80.

  Perioada chind daca cumparai din piata de la crescatori din piata 10 pui cel putin jumate depaseau 6 orie prezentind si joc

  Dar e drept ca pe atunci porumbei aratau ca cei prezentati de d-l Piussi Vittorio Torino expusi in pozele din acea vreme ls scest link.

  http://www.porumbei.ro/porumbeii-galateni-vazuti-de-torino-in-2008-dupa-o-viata-dedicata-acestei-rase/

  Pa chind azi se chinuie cei ce nu prezinta joc ci am fost selectati pe o extrema doar pte zbor sa obtina astfel de timp cu cei luati la intimplare din piata.

  Dar e drept ca iam unflat mai ceva ca voiajori si lem creiat desen scris dar am perdut din obiectiv caracterele de baza a rasei Jucatori de Galati in sa masuta inchit dupa aparenta si prestati eu am mari indoieli daca ceia ce prezinta domnile lor in pozr facute in mina pt a scoate in vigoare marile lor realizari mari pot fi numiti Jucatori de Galati.

  Cu stima si respect Alex Bude

 42. Buna!
  Daca tot s-a adus vorba despre originea Jucatorilor de Galati si mai sunt inca persoane care nu stiu sau nu vreau sa stie care sunt originile rasei, imi permit sa reproduc cateva fraze din cartea d-lui Leonte( pentru cei care nu au aceasta carte):
  “Si daca ar fi sa dam crezare aceleiasi traditii orale a unei povestiri din satul Roscani de langa Galati;….In zorii acelei zile, obosit si nedormit, framantat de ganduri si griji, Domnul Ion Voda a iesit din cort si plimbandu-si privirea catre cer, urmarind niste porumbei care zburau la mari inaltimi si se rostogoleau peste cap in tumbe…….Sa fi fost oare vorba despre stramosii porumbeilor de zbor si invartitura “Galateni” de azi?( Mai vazuse cu siguranta asemenea porumbei pe cand se indeletnicea cu “Zarafia” la Constantinopol).Sau sa privim tot ca o coincidenta istorica, faptul ca in jurul aceluiasi an, calatori straini ca:Stephan Gerlach(1576), facand o vizita la Constantinopol, intr-un cartier marginas, Galata, privirea ii fusese atrasa de stoluri de porumbei care in zborul lor la mari inaltimise rostogoleau peste cap in tumbe?
  Ar mai fi inca f. mult de scris, dar timpul nu-mi permite sa o fac aici si acum, asa ca va pot lasa niste adrese unde cei care sunt interesati pot sa citeasca: http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/ZVTDTLOYVASBGWKWCEL , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/LPVBESTPJRSXLXQCGRA
  Pentru a nu se mai face confuzii in privinta aspectului Rollerului Oriental din acele vremuri, asemuindu-l cu exemplarele din ziua de azi cu coada mai lata decat pieptul, priviti aici http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/ELBRWAKOSVQVLWLDGDK , iar in decurs de aprox.50-70 de ani el arata cam asa http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/QHCUQJWMIAGGUQZGYES deci nu are rost sa comparam acesti porumbei cu cei din ziua de azi, cu atat mai putin cu Jucatorii de Galati din ziua de azi.
  Singura rasa care poate fi comparata cu Jucatorul de Galati, daca putem spune asa, in privinta tipului de zbor, tipului de joc-prin multitudinea figurilor este Rollerul Oriental.Daca citim istorie columbofila, vedem care a fost parcursul acestei rase si transformarile ei chiar in alte rase….(vezi rollerul de Sarajevo) Deci, in concluzie, daca regiuni ale Romaniei au fost sute de ani sub dominatie otomana,stiind cele prezentate mai sus, oare care ar putea fi stramosul Jucatorului de Galati?
  Oare de ce din imperecherile intre porumbei baltati (Jucatori de Galati)se intampla sa mai iasa si porumbei aproape unicolori(exceptand cei albi) si invers nu?
  Daca are cineva alte dovezi, mai concludente decat cele aratate, sa le prezinte, altfel ne trezim ca vorbim vorbe sa nu ne plictisim…….
  Numai bine!

 43. Buna

  Bun material care prezinta suupoziti doar si recunoaste ca nu se stie cu exat iar eu la asta ma refeream citat

  ” find aduse numeroase rase de poerumbei orientali. Aceste rase imperecgeate la intimplare intre ele si cu porumbei autoctoni ,au dat nastere unui material foarte eterogen ”

  Ar fi bine sa observam numeroase rase dine Orient Pt ca in acest caz cuvintul orientali sete folosit ca o gorma generalizata la toate rasele aduse din orient care mai sint si multe (numeroase ) Deci origine complect necunoscuta

  “Caracteristici si calitati asemanatoare cu Galatenul dar complecti depasite ”

  Deci cu parere de rau am recitit toate pasazele din carte si nu gasesc decit supozitia si afirmati ca jucatorul de galati poate avea ca stramos porumei de rasa autoctona in combinatie cu vreo una din multele rase aduse din orient cub aceaasta denumire Orientali doar pt a veneau din orient dar fara o certitudine care din acele rase introduse in conglumerat sub acel nume ar putea fi.

  Oricine care nu sa hotarit dinainte daca citeste toete materiale din carte Porumbei Galateni scrisa de D-l Ovidiu Leonte nu pate ajunge dechit la concluzoa autorului ca origine Jucatorului de Galati este o engmanecunoscuta dar pt cine doreste cu orice pret saii complecteze certificatul cu stramosi cu orice risc ajunge sa citeasca doar paragrafele care ii sustin ideia sarint pt amanuntele care explica chit de confuz si ne documentat este procesul petrecut dealungul a 250 – 300 de ani in perioada din care isi are si jucatorul de Galati obirsia.

  Cu stima si respect Alex Bude

 44. Buna
  D-le Dina Margiani porumbelul prezentat la primul link acel campion baltat pe vinat comparal cu cei gasiti la likul prezentat de mine la art. 43 cu Jucatori de Galati din ani 70.

  Iar la o analiza atenta vei putea sa faci o prognoza campioni de azi baltat pe vinat in cazul prezentat de domnia ta.

  Ce spui chite procente de chit singe de Jucatori de Galati mai detin campioni de azi si chit din singe si trasaturi detin de la alte rase ce nu au nimic comun cu Jucatori de Galati.

  Uni nu mai detin nici 50% de Jucatori de Galati atit singe chit trasaturi corporale ca de caracteristici nu se mai poate pune in discutie.

  Dar ce sa spui sint campioni si mai tpretind si ca sint reprezentati rasei pe care au parasito demult dar se incapatineaza sa ii folosesca numele

  Iar la astfel facaturi papusari sau papagali ne mai punem problema de ce nu zboara sau de ce nu joaca ca odinioara sau de ce boala o fi suferind ca li sa unflar picioarele ca trebuie sa folosesca papuci mai mari.

  Eu tare as fi curios sai vad pe acesti campioni cu romatizm la picioare si cu cap de papagal.daca tot campioni sa preprezinte rasa cu prestati ca si cele descrise de D-l Georgica la art. 41 citat mai jos.

  ” ? CE MI SE PARE MIE MAI IMPORTANT , este faptul , ca in acei ani , porumbeii zburau tare (bine antrenati , ajungeau si la 8 ? 9 ore de zbor , s-au chiar mai mult) si anumite exemplare pe parcursul acestor ore de zbor , mai si jucau ! ”

  Asta pr anu fplosi afirmatile mele abia pe urma se merita sa ne srtaduim sa introducem astfel de facaturi in standardul rasei duca ce dovesdeste ca detine caracterele rasei in intregime cu imbinarea celor doua care sint specifice rasei Jucatori de Galati.

  Dar ce sa faci sint campioni daor ca inca nu sau hotarit la ce rasa se incadreaza dar cine stia vitorul ori o invata papagali sa zboare si sa joace ori ne intoarcem noi la jucatori de odinioar renuntind la Papagali prefacuti.

  Cu stima si respect Alex Bude

 45. Am fost tras iarsi de urechi de d-l Bude insa e si vina mea ca nu am fost clar.

  Ma refeream in special la acele “haine” orientale specifice rollerilor mosteniti de la turci. Uitati-va la Rollerul de Calarasi cu aspectul lui superb si snururile de 40 de metri, uitati-va la Rollerii de Balti, La cei de Odessa, La cei de Rostov. La cei bulgaresti. Nu trebuia neaparat sa aiba coada evantai ca cei de expozitii, sau cum a ajuns Rollerul de Cluj, cu o coada aproape perpendiculara pe podeaua custii. Dar mai ales, uitati-va la Rollerul de Bijeljina. Am pe situl meu un baltat frumos care nu pierde din aspectul hainelor orientale. Astfel de rolleri ii consider eu superbi, astfel de rolleri imi plac, mai ales ca sunt mai prezenti in istoria Tarilor Romanesti decat oricare alt tip modern ce aduce cumva cu Rollerul de Birmingham (Gutanului Roller cum am mereu tendinta sa-i spun).

  Acest tip de haine orientale abunda pana si la zburatorii romanesti din sudul tarii. Toate influentele europene arata cu totul altfel.si nu se deosebesc prea mult de silueta porumbelului de stanca in ce priveste majoritatea zburatorilor si tumblerilor lor. Pana si perla Ardealului in materie de tumbleri a recurs pana la urma la influente orientale (Rollerul de Calarasi) pentru a i se imbunatati aspectul.

  Insa cel mai mult vine sa ma sprijine tocmai aspectul Califarilor si Galbenilor de odinioara care aratau superb fara sa piarda din performante (pentru ca oricum, un roller oriental a fost selectat pentru performanta in primul rand – ar trebui sa ne scriem asta pe frunte).

  Domnilor, datorita influentei orientale are (sau avea) Romania porumbei asa de frumosi. Si noi ii dam cu piciorul si uniformizam toate rasele dupa un curent modern ce nu ne face cinste noua ca urmasi ai unor crescatori de exceptie (haideti sa nu-i determinam sa inceapa sa ne bantuie).

  De aceea tot caut de ani de zile altceva decat imi putea arata baltatul de azi ce isi spune Roller de Galati. Era imposibil ca cel mai vestit roller al nostru sa nu beneficieze de zestrea orientala…

  Da, poate e timpul sa renunt la cuvantul cheie si sa adopt o fraza cheie:
  “Influenta Orientala”. Am fost norocosi ca popor sa avem parte de ea. Din Orient vin cei mai mari maestrii columbofili ai lumii. Sper ca nu suntem prea aroganti ca sa nu recunoastem asta…

  Vasi

  P.S. D-le Bude, va respect chiar daca trageti in mine din toate unghiurile. Sa va dea Dumnezeu sanatate!

 46. De aceea nu sunt de acord nici cu afirmatiile ca Rollerul de Galati nu era frumos pe vremuri…

  Da, poate era vorba de primii metisi ai noilor curente,,, cu asta pot fi de acord.

  Vasi

 47. Buna

  D.-le Vasile Guta daca crezi ca eu am ceva personal pot face gestul de a ignora mesajele domniei tale.

  Iar daca nu atunci putem dialog iar daca nu poti sa suporti dialogul cu vpersoanr care impartasesc alte idei sau cel putin alfel sincer imi pare rau dar asta doar domnia ta o poti rezolva abtinindute sa mai participi.

  In alta ordine de idei d-le Vasile Guta cotropirea otomana a secatuit tarile romine de tot ce se putea si indirect prin comert a avut si efecte pozitive dar nu ca un obiectiv dorit de iei ci doar ca un bi efect iar prin urmare eu accept istoria cu toate realitatile dar nu pot sa aduc urari de fericire pt perioada de cotropire Orientala.

  Nu ma consider asa mare expert la toate rasele Rominesti ca domnia ta ci doar asa la general orientindum atentia in mod special la Jucatori de Galati incercind sa citesc chit mai multe despre istoria si provenienta lui.

  Ceia ce reiese din materialele gasite in aceasta directie este ca in perioada otomana au ajuns prin aceasta filiera in rominia materiale columbofile din toata zona de influienta care consta poate din sute de rase de porumbei incadrate in denumirea de Orienteli.

  Iar a insuma acel material amplu eterogen provenit din zecile sau sutele derase introduse in tara in perioada de chiteva sute de ani sub denumitea de Orientali dar pt ca veneau din sau prin Orient cu ceia ce se intelege azi prin denumirea de Roller Oriental e o abeeratie enorma.

  Ori daca tot se doreste o astfel de dgeneralizare putem sa gereralizam toata evolutia pina la porumbei din corabia lui Noie ca aia e mai documentata macar sau cum faci domnia ta aluzie la porumbelul de stinca care a fost domesticit cu chiteva mii de ani in urma.

  Dar eu nu ma feresc sa accept ca la formarea jucatorului de Galati au contribuit porumbei de provenienta din Orient dar care sau chite din zecile sau sutele de rase ce au fpst imgadrate sub unu si acelas nume de Orientali doar pt ca venise din orient sau prin orient.

  Iar daca crescatori si formatori rasei Jucatori de Galati nu au documentat acest proces de chiteva deceni sau mai mult nu sia asumato nici un crescator din istoria Jucatorul de Galati lasindo nespecificata iar din respect pt acei oameni ar trebui sa nu ne hazardam noi acuma pretinzind ca avem viziuni in timp.

  Iar faptul ca Juycatorul de Galati este asa complex si imbina caractere ne intilnite la alte rase facindul poate unic justifica faptul ca nu sa mers pe o singura influienta ci fiecare din zona a folosit nr mare materiale de provenienta din Orient exstente pe piata cu maretialele autoctone de care se intimpla sa le detina.

  Iar din insumarea celor obtinute in zona galati si imprezjurimi in timp sa ajuns la jucatorul de Galati ce ne fost noua prezentat ca o rasa unitara in cu aproape 100 de ani .

  Tragedia e ca azi se pare ca avem un conglomerat de rase cu aspect , comportament diferit si pina si cu marime diferite ier in umtima vreme uni bolnavi de romatizm cu picioarele umflate ce toti pretind ca cresc una si aceias Rasa Jucatori de Galati

  Ironia vieti ca ca noi in secolul 21 cu toata stinta si tecnica si nu sintem in stare sa prezentam exat ce materiale de infuzi sau folosit la diversitatea de lini , tipuri , sub rase si poate chiar rase care se folosesc de acest nume Jucatori de Galati chiar daca nu mai sintem analfabeti ca cei ce au contribuit la formare rasei.

  Dar culmea ironiei ne apucam sa stabilim ce materiale au fost infuzate la creirea rase Jucatori de Galati cu una sau mai multe sute de ani in urma de chind so fi inceput procesul.

  Hai domnilor ce ziceti nu ca sintem direct caraghiosi ? ca stramosi nostri au avut decenta sa recunoasca ca sint indici dar nu exista nimic concret

  Cu stima si respect Alex Bude

 48. um este posibil sa iasa campioana acea femela cu inel de 8 mm , cind standardul celor de la Dacia prevede inel de 7 mm???Cei ce au arbitrat au fost fie corupti ,fie incompetenti.Cum este posibila modificarea constanta a standardului rasei in asa fel incat vechii crescatori ori urmasii acestora nu isi mai regasesc porumbeii in noile standarde modificate?Acesta sa fie oare exemplul si intelepciunea celor de la Dacia ?Sa inteleg oare ca peste 15-20 ani Galateanul va avea inele de 10 mm si statura raselor de carne .

 49. D-l Bude, doar atat mai zic. Nu poti merge inainte daca nu te uiti in urma, daca pierzi contactul cu trecutul. Ori noi tocmai aici suntem…

  Cat despre asa zisul dialog dintre mine si dvs., al dumneavoastra se rezuma doar la atacul la persoana, cu un set complet de ironii si bascalie.

  Dar cum spuneam, sa fiti dvs. sanatos!

 50. Buna!
  Cum am spus, unele persoane nu au altceva de facut decat sa discute discutii interminabile, sa contrazica pe toata lumea, fara sa aduca vreun contra-argument decat………nestiinta.Pai asa , putem spune ca nici la poporul roman nu i se cunoastea originea……..dar daca ne ducem cu mult inapoi, o aflam.La poza cu Rollerul Oriental de Smirna, din cartea d-lui Leonte scrie clar:STRAMOSUL GALATEANULUI.Deci e clar ca de la el a mostenit caracterele de baza ale rasei: zborul la mari inaltimi si jocul in snururi;aspectul exterior a fost influentat de incrucisarile ulterioare, care in mare parte, daca ne straduim, le putem identifica.
  Numai Bine!

 51. pentru anumite persoane recunoastrea ca stramos principal a rollerului oriental inseamna ca implicit ar trebui sa recunoasca ca jucatorul de galati trebuie sa fie un porumbel jucator-roller si cum jocul sta in gatul unora ca un os de peste nu o sa se intample asta intr-o mie de ani.Mesaj pentru domnul Torino : AMERICA A INCEPUT CU TRIBURILE DE INDIENI NU CU COLONIZAREA ANGLO-SAXONA. UN PROCES IDENTIC S-A INTAMPLAT SI IN CADRUL RASEI NOASTRE COLONISTII AU OMORAT CAT DE MULTI LOCALNICI AU PUTUT SI S-AU NUMIT AMERICANI. AZI DUPA SUTE DE ANI TOTUSI COLONISTII SI-AU RECUNOSCUT STATUTUL DE INVADATORI SI AU INFIINTAT REZERVATIILE INDIENILOR CATE UNA PENTRU MAJORITATEA TRIBURILOR. TINAND CONT CA AMERICA E BURICUL PAMANTULUI SI TOTUSI RASA ALBA A RECUNOSCUT CA A INVADAT ACEL TEREN DUMNEAVOASTRA CAND AVETI DE GAND SA FACETI ACELASI LUCRU? NU CREDETI CA ACEST LUCRU AR ADUCE TOATA TREABA LA O NORMALITATE? NU CREDETI CA UNEORI E BINE CA BATRANETEA SA ADUCA SI INTELEPCIUNE NU DOAR INVERSUNARE? PANA LA URMA SUNT IN STARE SA PARIEZ CA SI DUMNEAVOSTRA IUBITI PORUMBEII ASA IN GENERAL.

 52. Sunt curios cui apartine femela campioana in discutie si cine este arbitrul care a scos-o campioana.

 53. salut. am si eu o intrebare vreau sa ma apuc de porumbei jucatori care porumbei joaca cel mai bne ca am vazut ca toata lumea vb de galatzenii oare or fii cei mai buni…astp raspuns…pls:D

 54. si mai am o intrebare care e diferenta dintre jucatorul de calarasi si cel de ardeal bimotzat?scz de intrebari da sunt incepator in columbofilie:X multumesc!

 55. Buna tuturor! citesc cu interes contradictiile de pe acest sitte si-mi dau seama ca atata timp cat dumneavoastra o sa va contraziceti pe aceste sitte-uri nimeni nu o sa stie care e standardul galateanului nostru .Cred ca fiecare creste ce-si doreste ,mai cred ca galatenii au evoluat in functie de dorintele fiecarui crescator.s-au dezvoltat diferit in functie de zona .Orice crescator de porumbei are de obicei cel putin un ucenic care va prelua multe din cunostintele crescatorului ,pentru ucenic standardul porumbelului e acela preluat de la predecesorul sau ,daca sunt mai multi se creaza standardul acelei zone.Cu cat distanta dintre crescatori e mai mare ,cu atat diferentele dintre porumbei sunt mai mari.de aici contradictiile.Am trait pe pielea mea aceasta experienta cand mentorul meu a adus de la galati 2 femele pe negru total diferite fata de ce crestea el pana atunci.Eram confuz in ce priveste standardul galateanului pt ca in viziunea mea de atunci erau f urate cele 2 femele.Culmea e ca mentorul meu mi-le lauda intruna.Mare mi-a fost mirarea cand una din cele 2 urate la primul zbor sa urcat in nori si a disparut si dupa 3 ore de suspans a coborat intr-un snur lung pana la pamant.Asa ca ,cat m-as stradui eu sa-i explic unuia care a preluat de la altcineva ca criteriu de baza zborul si nu jocul la porumbeii galateni nu am sa ajung nicaieri. Cu stima Filip Stefan

 56. buna

  D-le Vasile Guta mersi pt urarile de sanatate ca de sanatate avem nevoie toti indiferent de vistra sau numele pe care il purtam

  In ce priveste contactul cu trecutul ai perfecta dreptate diferenta e ca putem privi in diferite forme uni ptivesc in oglinda alti intorc capul si alti nu se multumesc cu atit ci fac aclatori in timp fachind vizite la muzeu.

  Iar in ce prieste rasela de porumbei sint inutile primale doua pt ca trebuie sa facei o calatorie in timp citind tot ce se gaseste din trecutul istoric cu atentie nu in intregima nu doar selectiv.

  Acuma stimate d-le Vasile Guta in ce priveste felul me u de a ma adresa cu respect si decenta la tori parteneri de dialog refuzind sa folosesc un vocabular ce nu ma reprezint chiar si cu uni ce poate nu merita.

  Daca un astfel de mod de abordare pt domnia ta insemna ” set complet de ironii si bascalie.” doar pt ca nu sinteti obisnuit e problema domniei tale si sinteti liber ca credeti ce dorti eu nu va pot fi de ajutor.

  Dar de la a considera ca eu fac bascali si pina am acuza ca eu as aduce atacuri la persoana e o mare diferenta si as dori putina amabilitate din partea domniei tale sa vii cu precizati ca eu nu cred asa ceva veizi nu cumva tei uitat la alt mesaj.

  Ar fi interesant sa vi cu dovezi in primul rind pt a pute intelege ce dictionar folosesti chind ma traduci de ai ajuns sa faci astfel de acuzati ce nu imi apartin stimate domn

  Cu stima si respect Alex Bude

 57. Buna

  D-le Ovidiu Maftei foarte interesanta analiza ati facut cu privire la America cum ca inti tribuirle indiene si pe urma cei care ainvadat tera cotropindo.

  Oare daca europeni nu invadau america indieni mureu de foame si nu se dezvoltau ajungind la civilizatie

  O fi adevarat oare sa nu si daca da o fi valabila doar pt continentul american sau o fi valabil universal pt toate continentele.

  Ar fi interest sa aflu parere dumnevoastra la aceasta analiza
  Pt ca dupa cum observ eu unele persoane care foarte politicos imi evita numele se streduiesc sa ma convinga exat inversul anlizei cu privire la americani si indieni

  Deci e posibil ca in europa aceste principi trebuie prompvate exat inversul din america pt ca aici bastinasi nu au nimic ce la apartine si e a lor ci totul se cuvine cotropitorilor si eventual ar trebui cei autoctoni sasi ceara scuze ca siau permis sa creada ca sar pute sa fi detinut si ei ceva.

  Ori cum interesanta analiza acuma remine de vazut daca poate fi aplicata la toti autoctoni sau doar la indieni.

  Cu stima si respect Alex Bude

 58. Buna

  Stimati colegi pt ca mam prins e drept ce va mai greu dar mai bine mai tirziu dechit niciodata si anume ca eu Alexandru Bude sint acel ” Unele persoane ” deci nu care cumva sa credeti ca visa facut dumneavoastra acele calificative tip ” nuau alceva de facut dechit ” etc.etc.

  Dar sincer trebuie sa recunosc ca sinrt zile si din acele ce se incadreaza perfect in asfel de descrieri.
  Iar in astfel de zile neavind alceva de facut ma apuc sa citesc pe forum de exp. si find provocat de unel afirmati ne find sigur ma apuc sa recitesc in litersatura columbofile.

  Iar ne avind alcava de facut ma apuc sa citesc totul nu ma limitez cac unele persoane sa titesc doar sub poze iar daca se mai intimpla sa gasesc doua descrieri ce se contreaza una spunind asta e iar cealalt nu se srtie doar ca din multele cu siguranta si x precum si celelalte eu o iau ca o versiune posibila dar n fara dovezi

  La inceiare de pe pozitia de persoana care nu are ce face va cer scuze la toate persoanele care au ce face sa ma ierte ca ini permit sa titesc toate catile si ca urmare mai imi dau si eu cu parerea din ceia ce reiase din materialele ce la detin.venind cu argument nu timitind pe alti sa citesca doar daca va deveni curios sa o faca din proprie initiativa.

  Mii de scuze domnilor si iertatim interventia dar nu cred ca toti jucatori provin doar din Rolleri Orientali si daca da rplleri Orienteli dince rase au fost creiati sau ei sau nascut gata formati .

  Sau eventual eu un stramos comun la care nu este documentat e doar o intrebare ?

  Cu stima si respect Alex Bude

 59. asata e dak sunt incepator nu ma baga nemeni in seama………:((:(….plsss datimi si mie un sfat ce porumbei ar fii potrivitzi pt un incepator ce fel de jucatori? ms.

 60. @alecs, ai cumva la dispozitie vreo carte cu rasele de porumbei din Romania?

  Vezi aici:
  http://rapidshare.com/files/143420583/feliciu.tar.gz.html

  Din pacate, nu contine si imaginile color cu acele rase. Dar uita-te in standarde la aptitudinile de zbor ale fiecareia. Fa-ti o lista cu rasele dorite in functie de performantele de zbor si joc, apoi cauta poze cu porumbei din acele rase si elimina din lista tot ce nu-ti place ca aspect. Apoi incepe documentarea referitor la rasele ramase pe lista. Sper sa nu ramana pe lista ta doar rase disparute deja ;)

  Iar pentru poze, gasesti cateva situri romanesti unde sunt prezentate.exemplare frumoase din fiecare rasa.

  E o metoda pe care am aplicat-o cand eram flacau :).

 61. @alecs

  Pe vremuri, diferenta dintre Tumblerul (porumbel care face una-doua tumbe) Bimotat de Ardeal si Rollerul (porumbel care tumbe rapizi ca o morisca, neintrerupte, in snururi lungi) de Calarasi era uriasa. De fapt, faceau parte din categorii diferite. Si difereau si la aspect.

  Datorita mixarii celor doua rase, diferentele incep sa dispara. Specialisti in cele doua rase iti pot raspunde mai pe indelete la intrebari. Insa eu sper sa ai parte de partizani ai celor doua rase in stare pura.

  Vasi

 62. @alecs

  Vezi aici un articol mai vechi de-al meu despre tipul de joc diferit dintre tumbleri si rolleri (trebuie sa stii ca sunt mai multe tipuri de joc, nu doar tumbleri si rolleri, si ca nu se amesteca rasele intre ele ce prezinta tipuri diferite de joc).

  http://pigeons-ro.blogspot.com/2008/03/tumblers-and-rollers.html

  Ignora textul in engleza si vezi pozele (prezinta Rollerul de Calarasi si Tumblerul Bimotat de Ardeal) si filmele care descriu diferenta dintre cele doua tipuri de joc, tumbler si roller.

  Sunt lucruri de clarificat din start pentru orice incepator amator de jucatori.

  Cu simpatie,
  Vasi

 63. Domnilor de ce va rezumati intodeauna cand vine vorba de jucatorii de Galati doar la varietatea de culoare baltat pe vanat.?Tot sustineti ca porumbeii acum 30,40, 50 de ani zburau cate 8-10 ore unde sunt frate ca nu toti s-au corcit ca doar or fi fost si crescatori cu capul pe umeri?
  Nu v-ati pus voi niciodata intrebarea la ce folos sa zboare atatea ore si dupa aceea sa joace, ca lumea si avea timp acum 40-50 de ani sa stea cu ochii pe cer o zi de munca ca dupa aceea sa vada cateva tumbe.
  DE ce toate astea doar cu balti pe vanat? Hai sa luam celelalte varietati de culoare Negri,Rosi,Galbeni,Baltat pe Negru,Baltat pe Rosu,Baltat pe Galben si Albi dar nu din baltat pe vanat de ce toate aceste varietati de culoare zboara aproape la fel ca durata (doar cateva ore) inaltime medie spre mare,si prezinta si joc.?Si nu doar ca zboara si joaca dar si seamana nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca sunt aceeasi RASA.
  Oare de ce baltatul pe vanat trebuie sa fie altfel ca durata de zbor,joc si aspect nu face parte din aceeasi rasa?Nu are acelasi standard?
  Si asta nu de ieri sau azi ci de cind se stiu Jucatorii de Galati toate celelelalte culori si baltaturi zburau 2-3 ore si jucau,doar baltatul pe vanat 8-9 ore de ce ?Era mai cu mot sau corcit cu pescarusul?
  Nu credeti ca tovarasii din acele vremuri le cam infloreau?

  NU DORESC SA-MI RASPUNDETI DORESC SA VA RASPUNDETI VOUA

 64. potzi sa imi lasi si mie ID tau dl Vasile ca am primit cadou niste porumbei ,cred cas bimotati de ardeal ca nu prea ii deosebesc de cei de calarasi.ms:D…dak se poate;)

 65. @alecs,

  Pot fi gasit doar pe aici sau pe blogul meu. Cat despre bimotatii tai, poti trimite poze cu ei d-lui Andrei Dejan (porumbei.ro@gmail.com )
  ca sa le publice la rubrica “Identificare rasa”.

  Vasi

 66. ma bucur foarte mult ca a adus alt cineva vorba despre unicolori. pentru mine unicolorii sunt etalon. ii consider cei mai frumosi, cel mai bine echilibrati, au cele mai bune dimensiuni corporale, asa cum am mai spus mereun in mintea mea compar un baltat care il consider frumos cu un unicolor. mai mult de atat intr-o expozitie unde arbitrii sunt oameni cu cunostinte despre rasa baltatii vor fi spulberati la orice ora de unicolori. dupa unicolori in mintea mea ca frumusete vin baltatii pe rosu si baltatii pe galben. acestia dintre baltati au fost lucrati mai putin, prezinta in marea lor majoritate caractere de rasa plus antrenati bine joaca in marea majoritate si zboara onorabil. de la baltatii pe negru au inceput lucraturile pe frumusete iar la cei pe vanat dumnezeu cu mila. pentru oricine doreste sa se comvinga singur care e adevarul ( tinand cont ca articolele stupide sunt cam minciuna) ii recomand sa imperecheze intre culori pe vineti cu pe negri cu pe galbeni cu pe rosii chiar si cu unicolori si o sa vada care e stramosul de fapt si cine zice adevarul sau minciuna.

 67. pentru dl Dan Prismareanu porumbita din discutie apartine d-lui Torino inelul este de 8 iar porumbita face parte dintrun lot de 5 porumbei prezentati de domnia sa porumbei lungi atit la corp cit si la cioc fiind singurii ciocosi din 120 de porumbei prezenti in cadrul rasei jucatori de galati si nu zburatori de galati

 68. Buna

  D-le Ovidiu Maftei sint aptoape intutotul de cord cu cele prezentate de domnia ta in umtimul articol.

  Eu practic imperecgerea intre culori de vreo 20 de ani dar trebuie sa recunosc ca din cu totu alt motiv si nu cel enuntat de domnia ta mai sus.

  As putea spune mai degrab am fost fortat din lipsa de pasari cu singe nou pt a evita inrudirea pre apropiata.

  Dupa ce am epuizat toate mijloacele am inceput imperecherea si intre culori ba si chioteva exemplare de unicolori si pot ca comfirm ca reactia exte o uniformizare la toate culorile.

  Am spus ca sint deacord partial si nu intrutotul pt ca trebuie sa va avertizez ca o astfel de manevra are si bi efecte care pt uni ce sint fixi pa aspect exterior poate fi chiar catastrofal.

  De oarece in prezent detin vro tei variante de nuante la fiecare culoare plus vreo 3 culori disticte cum ar fi maro inchis sau argintiu iar pe una nici nu stiu unde sa o incadrez.

  Asadar o astfel de imparechere intre culori nu as recomandao dechit la cei care pun accentul primordial pe zbor si joc fara sa opteze la expoziti .
  Asta pt ca la revizuire standardului sa dovedit ca la aspecte am cuprins porumbi cu deosebiri corporale asa de diferite ca ar pute foarte bine sa apartina la 2 sau 3 rase diferite.

  Dar la culori am ramas conservatori limitindune la culorile de baza chiar daca un produs din doua culori e mai galatean dechit unele exemplare ce detin asa multe infuzi pt a obtine modificarile corporale dar asta e nu sint toate cum am vrea uni ci doar asa cum vor majoritari.

  Cu stima si respect Alex Bude

 69. A cui e porumbita am inteles acuma e bine sa stim si cine a arbitrat.

 70. Domnule Maftei Ovidiu:eu am inperecheat baltat pe vanat cu baltat pe negru si am obtinut pui baltat pe vanat foarte inchis la culoare si baltat pe aproape negru cu trese negre.Am inperecheat baltat pe negru cu negru pana simpla si am obtinut porumbei negri si porumbei sfarcurati cu alb,putin alb pe cap si gusa dar de o frumusete si un joc deosebit.Am mai inperechiat baltat pe negru cu rosu(califar) si am obtinut porumbei negri tuci si sfarcurati cu alb si alb pe cap si piept.Toti pui obtinuti din pana simpla si baltati au avut cate 14-16 retrice (pene in coada)
  Asta am incercat eu si nu m-a parut rau chiar daca unii radeau de sfarcurati mei si ii considerau corcituri.
  Oare cum poti considera acei porumbei corciti cand sunt scosi din aceeasi rasa doar ca parintii sunt varietati de culoare diferita?

 71. pt chow: intre culori imperecheaza gandindu-te la puii dina doua generatie, o sa ai niste surprize colosale. niste imperecheri de genul asta facute cu capu o sa te duca mult inainte.

 72. Domnilor,de ce nu spune nimeni ca jucatorul de galati trebuie sa zboare cel putin 30 min(regulamentul de arbitraj)si sa joace mereu,pe tot parcursul zborului,nu numai la aterizare,ci mereu si iar sa urce sus si iar sa joace si de ce nu sa arate frumos ce trebuie sa fie numai ciocosi sau de ce sa-i numim metisi, ca sunt berbecati(dar nu ies din standardul rasei) si nu zboara cel puti 2-3 ore,mereu sunt discutii cand vad cate un galatean frumos berbecat,prima intrebare este,(joaca?)toti vrem sa evoluam dar ce fac pentru evolutia rasei,este o munca colosala daca vrem sa obtinem porumbei cu calitati si aspect foarte bun.Fiecare creste ce vrea si ce poate,placerea este numai a crescatorului,el munceste toata ziua si se sacrifica dar trebuie sa avem grija de standardul jucatorului de galati.Cu mult respect,MIREL.

 73. Buna

  Stimate d-le Mirel ai perfecta dreptate ca in primul rind ar trebui sa ne axam cu precadere la caracteristicile de baza a acestei frumoase rase ce poarta numele de Jucatorul de Galati.

  Caractere care inti trebuie sa fie un bun zborator si doar in al doilea rind joc pt ca doar cei ce zboara pot detine aptitudini performanta de joc.

  Fenomen ce a cam lipsit cu precadere din lista prioritatilor la majoritatea crescatorilor din tara a acestei faimoase rase Jucatorul de Galati care uneori e si frumos.

  Dar a pomeni astfel de espresi ca cele de mai sus pe care sa le atribui si falsa mentiune cum ca ar fi un proces al evolutiei este cgiar lipsit de informati despre prestarea acestei rase sau eventual lipsa de sinceritate in prezentarea informatiilor.

  Mentionez ca eu nu spun ca ceia ce ai mentionat nu ar fi adevarat ci doar realitatile rasei Jucatori de Galati actual zilei de azi nu are nimic comun cu EVOLUTIA RASEI ci mai degraba poate fi numita involutie a Jucatori de Galati.

  Iar pt a va dovedi ca afirmatile mele se bazeaza pe lucruri concrete si iti voi reda oun o mica parte din reglamentul dupa care se concura in 1979 si pe urma las la aprecierea fiecaruia din cei care iubesc aceasta tasa daca rasa Jucatori de Galati a evpluat sau a involuat.

  Citat ”

  Regulament de zbor si joc al Asociatiei Centrale a Crescatorilor de Porumbei din RSR
  Buletinul Informativ Columbofil nr. 3/1979

  Concursul pentru adulti va fi organizat in primele trei duminici ale lunii iunie. Concursul pentru tineret va fi organizat in primele trei duminici ale lunii septembrie.

  Baremul minim de zbor la Jucatorii de Galati este de 120 minute cu joc. Pentru tineret (porumbeii nascuti in anul in curs) baremul minim de zbor este de 60 minute cu joc.

  Numarul porumbeilor angajati in concurs trebuie sa fie de minim 10 si maximum 25.

  Ora de lansare va fi nu mai tarziu de ora 11 vara si de ora 10 toamna.
  Daca stolul se separa se va puncta grupa cu minim 10 porumbei sau, in caz contrar, grupa aflata la altitudine inferioara. ” inchei citat

  In ce ma priveste personal pt ca am avut fericirea de a cunoaste aceasta rasa de chiteva deceni si nu doar din povesti care pt uni par basme asa ca va doresc o analiza placuta atit de sincera chit sinteti domnila voastre sa prezentati.

  Cu stima si respect Alex Bude

 74. Domnule Bute foarte tare regulamentul din 1979 dar nerelevant daca nu ne spuneti si cat au zburat porumbei angajati in acele concursuri si daca au zburat si alte culori in afara de baltat pe vanat (viori)
  Astept cu profund interes si nerabdare fise de zbor.

 75. Pt.poz.42
  La cei care cunosc si au comentat am o rugaminte – daca sinteti atit de cinstiti si obiectivi fata de cititorii siteului sa prezentati si poze cu porumbeii baltati pe vinat (rasa Jucator de Galati ), pe scurt , prezenti tot la Expo. Lugoj 2009 linga cei din comentariu .Doresc sa vedem campioana pe scurt si porumbitele din jurul ei ,masculul cu ochii bulbucati,masculul bleu campion Craiova 2008 , si inca 3-4 exemplare masculi din jurul lor .Numai asa cunoscatorii acestei rase pot sa-si faca o parere reala .
  La Expo Lugoj 2009au fost expusi 5 porumbei baltati pe vinat , de zbor ,pe tras (Torino ) si restul Jucatori de Galati pe scurt ,pe care sper sa-i catalogheze corect cunoscatorii acestei rase .
  La Expo Lugoj 2009 am arbitrat eu impreuna cu 3 crescatori de Jucatori de Galati din Constanta . Dupa parerea mea este corect ca arbitrii la Galateni sa fie alesi numai din cei care cresc aceasta rasa iar campionii sa fie desemnati de un grup de min. 3 arbitri .
  La aceasta expozitie au fost si porumbei cu inele de 8 dar obligatoriu tre buiau sa fie EURO . Am mai spus si voi spune -atita timp cit la expozitii vor participa exemplare care sint sau nu in cadrul rasei la Baltatii pe vinat decizia finala revine comisiei de arbitri .
  Eu sper ca va veni o zi cind iubitorii acestei rase vor face diferenta intre porumbeii de zbor si joc in cadrul rasei si cei lucrati pt. voliera sau metisii pt. zbor . Intre 2 porumbei Baltati pe vinat ,unul in cadrul rasei iar celalalt lucrat , eu voi scoate campion pe cel in cadrul rasei . Ca arbitru trebuie sa- i respect pe organizatori si pe participanti .Cei care doar critica ar trebuii sa arate ce porumbei cresc si ce performante au cu ei .
  Avind porumbei de zbor dar joc mai slab ,imi doresc sa vad 2 porumbei Baltati pe vinat (Jucatori de Galati )care in 2 etape de zbor fac o medie de 3 ore ,zbor la mare inaltime , joc frumos (siraguri peste 1 m ) atit la unul din crescatorii participanti la expo Lugoj 2009 sau orice alt crescator din tara (porumbeii sa fie in cadrul rasei ) .

 76. Buna

  Stimate d-le Torino in principiu sint deacord cu cele spuse de domnia ta mai sus in precedentul art.

  Pt ca acest lucru ar trebui sa fie primordial la toate analizele pt premiere spun ar trebui pt ca din pacate nu prea este si daca chiat este ca si in cel prezentat de domnia ta mai sus este destul de jalnic din partea organizatorilor si a domniei tale ca participant la expozitie si cu atit mai mult ca ati facut parte din echipa de albitri.

  Faptul ca aceste vdetali prezentate aici sub forma de scuza sau justificare nu au fost expuse copi de pe fisele de albitraj care sa dovedeasca tuturor vizitatorilor abilitatile acelui ex. care ca un mic defect detinea un inel prea mare conform standardului pt a pute fi pus in balanta valoare si calitati de carte toti vizitatoti.

  Era de preferat fisa de la concurs chiar si cea de la concursul organizat de catre clubul Dacia care sa dovedit incomplecta pt ca nu detine rublica cu puctej pt joc lucru necesat pt toti cei care pretindem ca crestem Jucatori de Galati

  Chiar lipsa acestor fise de concurs la prezentarea la expoziti au fost cauza primordiala ca au facut ca majoritati expusi sint din cei lucrati pt a folosi expresia domniei tale.

  Iar atita timp chit acceptam sa participam la astel de expoziti unde se din lipsa fiselor de concurs sint acceptate di facaturile ce sint rudeni cu papagali sinteti indirect vinovat pt opera de distrugere a rasei Jucatoti de Galati care risca sa devina o rasa de Expozitie doar fara aptitudini de zbor bun si joc excelent.

  Am folosit expresia in principiu de acord si nu in total deacord pt un amanunt d-le Torino cu care nu pot fi deacort.

  Anume un adevar prezentat chiar di de un copil ce nu prezinta prea mare dibacie pt al sustine ramine tot adevar iar a pretinde ca cine nu poate dovedi cu ceva concret nu ar fi demn sa dea citere la adevarul istoric sau prezent mie mise pare putin cam fortat si nu e prea va face onore pt un om de valoare domniei tale ce detine o asa mare experienta in domeniu cresteri Jucatorului de Galati

  Apropo d-le Torino va pusesem o intrebare cu ceva art. mai devreme de ce la clubul Dacia in fisele de zbor nu exista rublica pt puctarea jocului chiar daca e mai slab la linia ce e promovata de club ar fi interesant sa va stu parerea asupra acestui fapt.

  PS vine fisa de concurs din ani 70 pe care am avut onpare sa mio promiteti ca veti postao.

  Cu stima si respect Alex Bude

 77. Buna

  Pt art 79

  Stimate dom lipsit de decenta de ati asuma mesajele chiar daca nu stiu cui sa ma adresez am sa incerc sa va raspund pt ca eu am un principiu de a incerca sa raspund cuvincios la toti chiar si la cei ce sa rusineaza de propria lor identitate ascunzinduse dupa un anonim.

  Personal nu detin astfel de fise pt ca prin plecare din tara am ramas fara ele find ca sotia mea nu a inteles ce valoare sibolica caveau pt mine deci acu 25 de ani mam bucurat ca mia luat cartile ce le detineam.

  Dar d-l Torino cu chiteva mesaje in urma a spus ca stie pe cineva care mai detine astfel de fise de cconcurs din ani 70 – 80 si ca va incerca sa le posteze.

  Dar personal pina azi folosesc aceleas criteri in clipa in care fac selectile pui de anul asta care sa dovedit ca merita sa fie iernati depasint baremul minim daca la anul nu depasesc cele 120 de min. nu pot intra in lot de zbor

  Asta doar pt ca daca nu reusesc sa evoluiez rasa marind valoare lor la caractere de zbor si joc macar ma straduiesc sa o pastrez pe cea primite de la inaintasi si personal nu simt nevoia nici de standard nou si nici de regulament de zbor cu timpi minimi redusi la 50% fata de cei asa numiti neevoluati.

  Spun asta pt ca practicind aceste criteri pt selectie nu am primit exemplare ce sa necesite scgimbare de standar pt ca acele exemplare infuzate si poate ne observate de mine ori ce cite ori apareau din porumbei introdusi pt since proaspat se descalificau singure si nu ajungeau sa faca parte din matca pt reproductie.

  Iar la o comparatie atenta a celor dou reg. de concurs asta eriese ca a reusit sa evoluieze in ultimi 30 ani o reducere totala in practica pt multi ce nu ii mai zboara devenind porumbei de voliera si expoziti iar pt cei mai emancipati care cel putin se straduiesc sai mai zboare evolutia a redus toate timputile din regulament minim cu 50 %

  Cu stima si respect Alex Bude

 78. Domnilor gata a aparut solutia sa salvam JUCATORUL DE GALATI. Avand in vedere ca domnul Bude face o asa selectie riguroasa la zbor si ca pasarile dumnealui se incadreaza in tipologia rasei ca doar ii creste de 40 de ani nu ne ramane decat sa ii adresam rugamintea : DOMNULE BUDE VA RUGAM SALVATI-NE CAND MAI VENITI IN ROMANIA ADUCETI-NE JUCATORI DE GALATI SA CUMPARAM SI NOI !

 79. Buna

  D-le Emil Chelu la inceputul mesajului incepusem sa creg a ai gasit o solutie dar cu tristete pe la jumate miam dat seam de contrariul destul de tragic faptul ca domnia ta se pare ca se pare ca ai greu sa te concentrezi chind citesti cceva pt a intelege mesajul din text.

  Personal sint convins ca la crescatori din tara inca se mai gasesc porumbei valorosi si cu o bogata baza de valori eterogene din care se pot obtine exemplare cu valori apropiate de galateanul de odinioara find necesara doar reorientate de selesctie de la aspecte exterioare ca moto primordiiar si redresarea pe criteri caracteristice Jucatorului de Galati

  Iat faptul de a schimba Standardul pt a cuprinde in el linile modificate care nu prezinta un nivel ridicat in ce priveste caracteristicile specifice Jucatorului de Galati zbor de mare inaltime si joc excelent a fost un regres si nu oevolutie fenomen pertecut acu 2 ani

  Iar a putea reincepe concursurile cu acesti porumbei cu desen foarte simetric sau cu un cap stiueu cum ce nu fusese cuprins in vechiul standard erau cuprinse doar ca o varianta posibile dar care in noul standard sint mentionate da o regula obligatorie cu parere de rau a fost nevoie de schimbarea regulamentului de concurs cu valori reduse de ceol putin cu 50 % dar se pare ca asta du deranjaza pe crescatori din tata a Jucatorilor de Galati din care domnia ta faci parte

  iIncerchind sa le motivam sub regida ca rasa a evoluat iar daca domnia ta vrei sa numesti o reducere de nminim 50 % ca Evolutie sinteti lobei sa o vaceti eu o astfel de fenomen il pot cel mult tragic si regretabil dar fiecare e liber sa isi aleaga principile dupa care traieste.

  Posibil ca pt domnia ta aceste lucruri sint prezentate de catre mine sint lipsite de importanta pt domnia ta si a laltora ce sint din aceias categorie.

  Iar motivul de ce nu ilpoti intelege il sti doar domniea ta mie mise pare prea simplu pt a insista sal mai decriu.

  Oricum stimate d-le Emil Cheluprin intreventile lipsitevaloare sau de concluzi ce sa poata fi luate in seama de cineva nu face alceva dechit sati prezinte valoare de caracter ce te caracterizeaza pe domnia ta iar daca acest lucru te onoreaza sa nu las la apreciera celor lalti in ce ma priveste o astfel de afirmatie ca cea de la art.83 pute fi onprabola de la un copil dar nu de la domniata d-le Emil Chelu dar fiecare isi face pomovarea asa cum crede

  Cu stima si respect Alex Bude

 80. Buna!
  Titlul acestui articol, legat de Jucatorii de Galati, este:ADEVARURI SI MINCIUNI.

  ADEVARURI:
  -Rasa se numeste oficial Jucator de Galati
  -toti marii crescatori ( inclusiv infocatul sustinator al zburatorilor,dl. Enachescu), recunosc ca acesti porumbei trebuie sa joace
  -zborul este rapid, in stol
  -culorile de baza sunt: albastru, negru,rosu, galben; atat unicolori cat si baltati. La baltati,desenul este ASIMETRIC, SIMETRIE PERFECTA SE GASESTE LA ALTE RASE……
  -exista si o varietate de zbor ( in special baltati pe vanat), cei care o promoveaza ar trebui sa o denumeasca corespunzator, sa nu mai sustina ca sunt porumbeii reprezentativi pentru intreaga paleta de culori
  -este mult mai usor si benefic pt rasa sa se aduca si varietatea de baltati pe vanat la fenotipul celor pe negru, pe rosu si pe galben, decat invers
  -lista ramane deschisa

  MINCIUNI:

  -UN PORUMBEL REPREZENTATIV TREBUIE NUMAI SA ZBOARE, FARA SA JOACE
  -zborul este lin, planat si solitar
  -selectia trebuie facuta doar dupa forma capului, desen, fara a se tine cont de caracterele de baza
  -si aici lista ramane deschisa

  PT. DL. TORINO:
  -dv. aveti incredere in dl. Chivu; sa va confirme dansul daca la concursurile din : 2006, 2007,2008 porumbeii zburati oficial au depasit, in fiecare an, la minim o etapa 3 ore de zbor cu jocuri de minim 1 metru.
  -aici aveti si pozele porumbeilor zburati in 2007(erau pui) http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/XIDGDSMBUIZGCZZRYLS , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/WDWSVMYDZQEDPPEBDSN , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/YULATPKNBLALWVFHATK , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/GSUERPXKKXPDWXBNGZT , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/KJXLREFBSSJMMWRIWRR , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/EFKRORROLUUFRYIOURG , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/AQGWMHVJTSXLLVRTYNW , http://jucatorigalati.sunphoto.ro/Jucatori_de_Galati-2007/SOPDZPBEGAAJQIPYZQV
  -care din porumbeii prezentati si care au zburat ,nu sunt in cadrul rasei? Daca doriti va pun la dispozitie si fisele de zbor
  Prezentati si dv. poze cu porumbeii care au zburat la dv. in concursuri oficiale, mentionati daca au jucat sau nu

  pt. dl. Bude:

  Prezentati, va rog, poze cu porumbeii pe care i-ati crescut in urma cu cativa ani, mentionati cum zburau si jucau acei porumbei ; deasemenea prezentati poze cu porumbeii pe care ii cresteti acum si ce performante au ei astazi; sa vedem ,la dv au evolat?….sau trebuie sa prezint eu poze cu porumbeii dv., sa nu mai tineti lumea in suspans?
  La cate concursuri oficiale ati participat d-le Bude si ce rezultate ati obtinut? Cum ati promovat dv. aceasta rasa cat timp ati fost in tara?
  V-as ruga respectuos, daca sunteti in stare sa raspundeti obiectiv , la intrebarile puse.Discutii interminabile nu sunt dispus sa citesc.

  De abia astept sa vad si eu rezultatele alea miraculoase din anii ’70, ca pe cele din anii ’80 le stim din buletinele informative si ele nu au depasit ca timp de zbor 3 ore cu jocuri de la o tumba pana la siraguri de 5-10 metrii, pe diferite parti sau cu combinatii de figuri( moara, surub, farfurie) In anii ’80, cand asa cum sustin unii , rasa inca nu a fost “distrusa”, au concurat nume ca: Pisaroschi Ioan, Secasan Sorin, Moldovan Ioan, Cornea Mihai si inca cativa crescatori din zona Buzaului si a Secuimii, carora le-am uitat numele. Deci unde sunt orele alea nesfarsite, in concursuri oficiale? Asa si in ziua de azi putem sustine ca zboara porumbeii cate 3 zile, numai ca la concurs nu ne sunt in forma…..
  Un lucru trebuie sa invatam: sa dovedim ceea ce spunem, altfel mai bine ne apucam de scris fabule…..
  Tipplerul englez a intrat in istorie cu timpii de zbor tocmai datorita faptului ca rezultatele au fost OFICIALE, nu MINCIUNI spuse de catre spuitorii de povesti. Astazi se pot vedea rezultatele din Romania a C.N.T-ului, rezultate care depasesc 16 ore de zbor, dupa un regulament simplu si strict in acelasi timp. Se pot compara timpii de azi aiTipplerului cu ale Jucatorului de Galati-varietatea de zbor?
  Deci daca vrem sa avem credibilitate trebuie s-o obtinem prin rezultatele din concursuri oficiale, idiferent care sunt acestea.
  Deasemenea trebuie sa ne amintim ca PORUMBEII SE SELECTEAZA DUPA STANDARD. Standardul nu se face dupa porumbeii lui X sau Y, ci avand in vedere caracterele de baza ale rasei si directia in care se doreste sa se mearga cu rasa respectiva.
  Numai bine!

 81. Domnule Bute sa inteleg ca porumbei dumneavoastra zboara peste 2 ore,dar cat?
  Si am ajuns iar la baltatul pe vanat ca doar el este singurul cu inel de 8-9 mm fara joc de o jumatate de Kg
  Stiti ca niciodata jucatori de Galati nu au zburat cate 7-8-9 ore majoritatea zburau cateva ore si mai erau excepti dar doar la baltat pe vinat care zburau 5-6 ore.In ziua de azi sunt exemplare care zboara cate 9 ore ca sunt corcite ca sunt selectate nu ma intereseaza dar nu aceste exemplare inseamna Jucatorul de Galati.

 82. domnule bude dumneata chiar teai unplut de penibil peste tot ati dai cu pareria dumneata cunosti cel mai bine rasa dumneata ai cei mai adevarati galateni dumneata sti cum trebue sa arate galateni pe toata lumea contrazici arata o data pt totdeauna ce galateni ai ca de vreo cinci ani faci numa comentari ca tu cresti de vreo suta de ani galateni ca tu teai nascut cu ei sub pierna domnule bude deja bati campi si deveniti penibil

 83. Buna

  D-le Vlad Hadarau faptul ca domnia ta ma ameniti a faci publice poze cu porumbei mei este exat dovada ca porumbei mei au fost facuti publici iar in al doilea rind cazul domiei tale dovedeste ca nu am tinut secret ce cresc oferindule poze oricui a stiut sa mile ceara in privat iar domnia ta d-le vlad esti unul din exemple care poate sa comfirme acest lucru cind tiam trimis poate chiar zeci de poze.

  Iar in ce priveste publicarea pozelor e alegerea domniei tale eu nu o pot influenta pt ca doar domnia ta poti decide daca si ce valoare are p promisiune.

  Iar in ce priveste loista facuta de domnia ta cu adevar eu am curajul sa va contrazic ca un porumbel provenit din imparecerea culorilor ce a determinat aparitia unei culori care prezinta toate caracteristicile specifice Jucatotului de Galati dar ne citat de domnia ta ca o varianta de culoare este de o 1000 de ori mai adevarat Jucator de Galati dechit cei infuzati pt care cu alte rase pt ai obtine infacisarile exterioare dorite pt ca erau la moda prin expoziti.

  Exemplarele infuzate pt care a fost necesara schimbarea standardului pt ai cuprinde in el si pe acesti porumbei ce e drept au pastrat culoarea dar au schimbat forma, aspectul fizic si pozitia iar uni au devenit si mai mari dar ce sa faci au evoluat sau poate din lipsa de miscare au devenit supra ponderali.

  Ori altfel de ce a fost nevoie de schimbara standardului ce a fost in vigoare pina acu 2 ani 2007 cred ca nu ma insel pt ca ma bazez pe informati primite de la domnia ta d-le Vlad

  Stiu find ca au evoluat si Jucatori de Galati ca si noi crescatori rasei si probabil ca asa o fi nu stu eu dar daca au evoluat de ce a fost nevoie de schimbarea regulamentului de concurs valabil tot pina in 2007 reducinduse valorile cu cel putin 50%

  Oare stimate d-le Vlad Hadarau toate aceste adevaruti traite de mine si de care domnia ta le si ca sint adevaruri pe ce lista ar trebui sa le incadram pe lista Adevaruri sau pe cea de Minciuni o las la aprecierea domniei voastre ca eu nu ma ocup de liste ca nu ma pricep.

  Iar faptul ca eu nconsider ca standardul ce a fost in vigoare pina in 2007 si care nu a fost respectat 30 de ani rea mai bun pt ca acentul s punea pe prestatie nu pe criteri de aspect ca cel nou.

  Am aceasta atitudine exat pt ca porumbei mei nu necesita un nou standard pt a se incadra pt ca eu traind departe de ceilalti si avind la baza aprecieri pt zbor si joc aflate in standard care a fost in vigoare pina in 2007 cu ce am gresit d -le Vlad

  Iar daca eu consider ca regulamentul de concurs valabil tot pina in 2007 a fost mai buna avind o limita minima mai perfomanta si nr de porumbei din stol mai mare un criteriu specifi de stol mare la Jucatori de Galati ce sa fac asta e opinia mea.

  Pt ca nu coborind riba se obtin perfomante ci doar ridichindo asta e valabil la toate sporturile universal pe glob sau poate gresesc la sprtul practicat cu Jucatori de Galati o fi invers perfomantale se obtin modelind standardul pt a fi inclusi si hibrizi iar ca consecinta timpi din regiulament trebuie redusi cu minim 50% pt ca sa aiba o sansa si noi veniti eu nu stu poate ne ajuti domnia ta care ai participat la luarea acestor decizi.

  Iar acuma pt anu scapa din vedere de a va raspunde la intrebai d-le Vlad tin sa va anunt ca eu perdonal nu am de dovedit nimanui nimic ca daca era sa ma ocup de aceasta ras de dragul de a dovedi cuiva ceva atunci renuntam probabil la cresterea lor cu 25 ani in urma chind miam dat sema ca de jur inprej pe o raza de 200Km sint singurul crescator ce cresc porumbei cu astfel de prestati.

  Asadar dragi colegi eu in toti acesti ani am crescut aceasta rasa Jucatori de Galati pt mine personal fara sa trebiuasca sa dovedesc ceva cuiva.

  Iar singurul dreptar lam avut a fost in cartile d-l Stefan Peterfi , d-l Feliciu Bonatiu si ulterior mult mai tirziu cartea d-lui Ovidiu Lonte respectind caracteristicile descrise in aceste cartile si dupa standardul in vigoare pina in 2007 si pt a ma orienta daca ma aflu in limite foloseam regulamentul de concurs valabil tot pina in 2007.

  Iar de concurat in ultimi 25 ani am facuto doar cu mine si pt mine iar de chiteva ori iam expus in expoziti dar doar in voliera pt reclama nu pt concurs de frumuseta.

  Cu stima si respect Alex Bude

 84. Pt.DL.Haradau ,poz .85
  Nu contest rezultatele porumbeilor prezentati ,le cunosc .Eu m-am adresat participantilor la expo Lugoj 2009 cu baltati pe vinat si la cei care pot arata porumbei cu performante de zbor si joc dar numai in cadrul rasei -(baltati pe vinat ) .Vazind pozele prezentate parerea mea o cunosti unii sint ,,LAPTII ,, porumbei lucrati .Orice combinatie de culori atit la pene simple cit si la baltati se va observa la multe generatii .Nu stiu care din baltatii pe vinat prezentati au joc frumos .Eu ma pot pronunta cel mai bine cind am porumbelul in mina si nu dupa poze ( am dubii si la unii pe albastru datorita nuantei ) .

 85. Buna

  Pt art. 86 stimate domn fara identitate observ ca tiam probocat emori ca le linga faptul ca nu deti curajul de ati asuma mesajele dar ai inceput sa ai emoti si chind trebuie sa copiezi nule meu pt ca eu nu mam semnat niciodata cu numele de Bute asa ca sint curios de unde lai inventat.

  Fi atent acuma esti in pericol ca de ii dezvalui numele esti dator sa dai melu

  Acuma la subiect eu nu am afirmat ca toti porumbei mei ar zbura peste 2 ore ci doar ca asta e baremul pt a fi socotiti rentabil sai reproduc si eventual sa intre in matca dei fi mai atent la citiere

  Iar in ce priveste timpul de zbor la baltati pe vinat personal la mina toate culorile detin acelas fizic fara deosebire pe culori si in acelas timp prezinta aproximativ acelas valori la zbor chiar daca albastri au dendinte sa devina lideri mai frecvent dar nu e o regula am avut exmp. de excepti cred ca din toate culorile.

  Dar nici nu am format loturi de zbor pe una si aceias culoare ci toate culorile impreuna.

  In rest domnilor fiecare crede exat ceia ce doreste eu nu pot dechit sa va spun ca am remas credincios acestei rase printre altele si faptului ca zeci de ani lorul de zbor il lansam dimineata inainte de a pleca de acasa la scoala la inceput si la sevici ulterior iar la revenire acasa participam la festivalul de la coborire iar de ma incumetam in zile libere sai eliberez dupa prinz cele mai multe ori ramineau peste noapte.

  Daca dumneavoastra doriti sa numiti astea basme e liber sa o faceti pt mine ramine o realitate.

  Iar lucru mentionat de domnia ta ca exemplarele cu zbor de durata lunga nu sint reprezentative pt rasa Jucator de Galati sint constient de aia a fist necesar schimbare standardului si a regulamentului de zbor cu tumpul minim redus cu 50% dar daca asta e trista realitate a jucatoruluyi de Galati azi nu inseamna ca rasa nu a fost reprezentata de acestea inainte de perioada de expozitie si infrumusetare cu orice resc.

  Cu stima si respect Alex Bude

 86. Buna

  D-le Costan Ionut uite pt a te descuraja eu nu am degind sa ma contrazic cu domnia ta pt ca se pare ca domnia ta ai cunostinte in analiza ce este penibil.

  Iar eu e drept ca la analiza asta de penibil nu ma pricep dar detin ceva cunostinte si experienta despre crestere Jucatorilor de Galati

  Fi atent ca nu te contrazic ci doar te rog frumos de pe pozitia de expert in analize sa ma ajuti sa inteleg pe ce baza faci astfel de afirmati.

  ” dumneata cunosti cel mai bine rasa ”
  ” dumneata ai cei mai adevarati galateni ”
  ” dumneata sti cum trebue sa arate galateni ”

  Dar cu dovezi ca eu am facut astfel de afirmati – celmai bine – cei mai adevarati –

  Drag d-le Costan Ionut eu astel de expresi nu am folosit asa ca te rog frumos veizi ca se pare ca devi singur penibil.

  Iar faptul ca as cunoaste rasa pe care o cres de atita tim eu cred ca e o normalitate abia daca mas apuca sa pun intrebari mas pute incadra le penibil d-le Costan Ionut .

  Iar ca eu as detine cei mai adevarati Jucatori de glati nu am spuso nici odata si este poate unul dimn motive pt care nu malaud cu porumbei mei pt a nu fi interpretat ca eu as sustine ca porumbei mei ar fi reprezentativi pt rasa

  in final stimate d-le expert in clasificarea de penibil ar face parte din penibil a reda ce exista in cartile despre rasa dind citete din materialele existente in domeniu ei sincer trebuie sa recunosc ca nu am stiut dar noroc cu domnia ta geniu in a face afirmati in mumele meu pe care nu lem rostit vrodata in viata mea.

  Dar trebuie sa va multumesc pt lactile darte de domnia ta in cum poate un om sa devina penibil

  Cu stima si respect Alex bude

 87. Ori de cate ori am avut pe acest site un articol avand ca tema jucatorii galateni,in mod invariabil am constatat ca forma a tinut mortis sa bata fondul.Altminteri mi-e imposibil sa pricep de ce de fiecare data unii incearca sa eludeze aspectul esential,acela ca o rasa poate fi identificata ca atare cata vreme se demonstreaza ca poarta o zestre ereditara comuna manifestata in anumite aptitudini ori caractere morfologice clar diferentiate fata de alte rase.Iar cerinta fundamentala a acestei rase a fost si trebuie sa ramana jocul asta daca nu vrem sa ramana numai amintirea de ea.Iar faptul ca inauntrul rasei duratele de zbor pot diferi de la o varietate la alta nu se poate pune deasupra conditiei esentiale ca indiferent de duratele de zbor capabile a fi realizate,elementul de baza in individualizarea rasei ramane jocul.Din pacate,sau poate ca din fericire,niciun standard sau nici o descriere facuta rasei n-a reusit sa comprime intr-atat calitatile acesteia incat sa incapa intr-o prezentare concisa si extrem de exacta.Insa aproape de fiecare data s-a pus problema ca anumite aspecte sa fie ori nu prezente in standard din motive ce tin de orgolii personale si nu neaparat de realitatile evidente.DIncolo de toate aspectele astea,standardul rasei,pentru ca trebuie sa existe unul,are rolul de a prezenta din punct de vedere fenotipic rasa,asta insemnand deopotriva caractere morfologice si aptitudini.S-a facut si se mai face inca prea mult caz pe seama caracterelor morfologice ignorandu-se faptul ca nu astea primeaza.Eu as fi vrut sa vad si exemplarele berbecate si pe aia ciocosi ori pe aia carora inelul de 7 mm le-a devenit prea mic ori bat la talie voiajorul,c-ar fi in stare sa faca snururi rapide si stranse,numai ca n-am vazut asa ceva pana acum si nici nu cred c-as putea sa vad asa ceva vreodata din motive cat se poate de evidente.Si mi se pare ciudat sa vad cum se face confuzie, atunci cand vorbim de porumbei “lucrati”,intre corcirea jucatorului galatean,indiferent de culoarea lui,cu tot felul de alte rase pentru modificarea caracterelor morfologice ori a desenului,cu a imperechea inauntrul rasei exemplare de culoare diferita.Numai ca si sub aspectul asta unii fac confuzii din pura nestiinta,pe cand altii induc aceasta stare de confuzie in mod voit si interesat.Atunci cand in standard sunt prevazute culorile de baza trebuie sa-ti asumi in totalitate riscul de-a cadea in ridicol afirmand ca punand in pereche doi porumbei de culori diferite ai corcit rasa.La toate rasele amestecul de culori are rolul de a imbunatati culorile de baza,in special sub aspectul uniformitatii si a luciului,fie pentru crearea de varietati noi de culoare,daca asta e posibila.In mod eronat in standardul prezentat de Bonatiu sunt grupati sub titulatura de “unicolori dungati”,pe langa vinetii simplii,cu trese,si alte varietati cum sunt vinetii-balani,rosu-balanii ori galbenii-balani,si care in mod evident ca nu mai sunt “unicolori” si-ar fi fost normal sa fie inclusi in categoria baltatilor.Pana la urma apartenenta la rasa si calitatea unui exemplar este data de prestatia lui in aer si de-o anumita morfologie si nu de culoarea ori nuanta de culoare,fapt care se poate observa lesne si in ceea ce-i priveste pe “rivalii” galateanului nostru,anume rollerii orientali ori cei de Birmingham.N-am auzit pe nimeni sa fie scandalizat la vederea unui Oriental cenusiu sau indigo la culoare,ca sa nu mai amintesc de rollerii de Birmingham,cata vreme conformatia lui generala si prestatia in aer se incadreaza in tiparele cunoscute si acceptate.Probabil ca daca rasele astea doua ar fi fost tot romanesti ii croiam noi de urgenta pe format berbecat,talie mare si desen scris si numai in culorile “de baza”.
  Atunci cand aceia care fac apologia zborului de durata mare,facand abstractie de joc,singura calitate insa care poate contribui cu adevarat la afirmarea rasei,se pare ca nu realizeaza eroarea in care se afla.A incerca sa-l faci pe galatean campion la zborul de durata s-a demonstrat ca este inutil,neproductiv si fara perspective fiindca s-a dovedit ca sunt alte rase,special create pentru zbor,care-l intrec lejer la capitolul asta.S-a dovedit ca jucatorul galatean poate fi deopotriva un bun zburator dar mai ales un roller excelent,poate chiar cel mai bun,si numai insumate aceste doua calitati ii pot asigura intaietatea in competitia cu rase similare.Ar fi cazul sa iesim odata din sfera iluzorie a povestilor despre un tip de porumbel care le face pe toate la superlativ dar despre care nimeni nu poate prezenta dovezi concrete c-ar fi asa si sa revenim la dimensiunea reala,a lucrurilor certe,dovedite ori demonstrabile.Daca vom reusi sa impunem ca in expozitii,cu riscul de-a supara pe oricine,porumbeii care nu-s conform cu cerintele standardului sa fie tratati ca atare si vom accepta sa nu cerem mai mult decat limitele biologice ale rasei o impun,ne vom putea bucura pe mai departe de spectacolele oferite de un stol de jucatori galateni.Daca nu,vom ramane doar la vorbe si la stadiul de a admira niste momai sub titulatura de “galateni” prin custile din expozitii.
  Mai nou,am vazut afirmatii de genul:”am porumbei care zboara bine,o sa bag de joc sa-i fac sa si joace bine”…Pai in cazul asta avem mai multe probleme.Prima ar fi ca reintroducerea jocului e dificila de realizat pe un fond genetic alterat si nicidecum nu va apare peste noapte.In al doilea rand porumbeii trebuie readusi la conformatia clasica pentru ca e clar ca un porumbel de talie mare nu va fi capabil de mari performante la joc,fiindca prin joc la rasa asta trebuie inteles cu totul altceva decat 1-2-3 tumbe executate lent si rar.Iar in al treilea rand termenul de ‘frumos” cand vine vorba despre un porumbel din rasa asta trebuie redefinit.Astea trei probleme le au aceia care-si inchipuie azi ca adevaratii “galateni” sunt cei ciocosi,inalti pe picioare si cu talie mare,avand ochi de sticla.DIn nefericire am ajuns azi sa penalizam in cazul jucatorului de Galati doua elemente care dadeau farmec rasei:baltatura asimetrica si varietatea deosebita de culori a ochilor acestor porumbei.

 88. Domnule Bude chiar imi ramane vis-a-vis de dvs doar respectul pentru varsta daca macar ati reciti ce scrieti de fiecare data ( nu mai vorbesc de senzatia pe care mi-o lasati mie personal de placa zgariata ce se repeta la infinit ) a-ti obeserva ca de fiecare data cand cineva va cere ceva concret incepeti sa divagati sa faceti oamenii fara caracter si asa mai departe, ne tineti lectii de democratie pe tineti lectii la mai toate rasele de porumbei. Ce imi pare f rau este ca nu pot sa reproduc aici pe sait parerile multora despre ce scrieti dumneavoastra In mare parte “plebea” de aici din Romania NU SUPER VALOARE CA DUMNEAVOASTRA chiar incearca sa faca ceva prt rasa asta jucator de galati poate va fost foarte greu sa obesrvati ca ultimii doi ani au aparut mai multe concursuri de joc si zbor.
  De fiecare data dupa ce jicniti incheiati cu o PERFIDA atitudine vaiiiiii eu nu am vrut sa jicnesc imi cer scuze.
  Dumneavoastra chiar a-ti devenit penibil de mult

  Fara nici cel mai mic respect ptr dumneavoastra
  Emil Chelu

 89. Scuze pentu greseli dar am scris la nervi cand vad atata ipocrizie

 90. domnule bude dumneata esti depasit acuma dai lecti dupa cum vad la gramatica si limba romana eu am zis sa arati ce galateni ai dumneata ca sa crestem si noi ce aveti ca sa nu ne mai certati pe forum ca neam saturat si noi cat credeti ca va mai suportam.sarbatori fericite

 91. Discutiile astea sunt interminabile. Ce ma distreaza pe mine este ca se cer poze si dovezi cu porumbei care au fise de zbor si demonstreaza si calitatile de joc si cand se arata astfel de dovezi se da din colt in colt si se incepe cu chestii de genul ca nu–s buni la culoare sau ca provin din incrucisari de culori din cadrul rasei. Deci daca ti se cere dovada jocului si zborului ti se spune c nu-i buna culoarea, daca ii buna culoarea ti se cere altceva si tot asa ca si in povestea cu “cocosul rosu” (cred ca o stiti pe aceasta). Deci ce sa intelegem? Porumbeii care au castigat la Lugoj sunt buni pentru ca altceva nu era acolo de arbitrat, cei care au fise de zbor nu-s buni pentru ca asa stiu unii ca s-a facut infuzie de culoare chiar daca sunt albastri. Si mai am o obiectie aici D-l Torino spune ca nu se poate pronunta asupra porumbeilor cand ii vede in poze eu tin sa ii aduc aminte Domnului Torino ca a fost la Bistrita si a vazut acesti porumbei nu numai in poze ci si in realitate. In ceea ce priveste porumbeii numiti de domnia sa “laptii” nu cred ca am avut niciodata pretentia sa fie acceptati de cineva, desi din punctul meu de vedere sunt mult mai aproape de standard decat berbecatii prezentati la Lugoj, ca sa nu mai vorbesc despre calitatile lor de joc si zbor care sunt exceptionale. Nu trebuie sa creasca nimeni “laptii”, ii crestem noi nicio problema. Si nu ma asteptam ca cineva sa aprecieze public cele prezentate de Vlad pentru ca la noi in Romania invidia si rautatea intre oameni, fie ei crescatori de animale, artisti, profesori sau mai toate domeniile, si-au gasit locatia cea mai potrivita. Sunt din ce in ce mai convins ca suntem o natie distructiva, deloc constructiva. In loc sa punem mana de la mana sa facem o rasa omogena si competitiva facem o rasa care din punctul meu de vedere nu mai are niciun Dumnezeu, si cred ca lucrul acesta se poate aplica si la alte rase de animale romanesti. La povesti suntem foarte buni la fapte mai greu. Si ca sa inchei, o profesoara de-a mea de origine belgiana ne-a catalogat pe noi romanii, din punctul ei de vedere normal, ca fiind foarte destepti si cu o imaginatie bogata, dar si aici parafrazez: “Voi romanii veniti cu idei foarte bune, dar dupa aceea spuneti ceva de genul: “Eu am avut ideea acum sa puna altcineva in aplicare ideea mea geniala”. Si nu pot decat sa ii dau dreptate, multe din ideile romanilor au fost preluate de alte natii, si aici ma refer si la rasele romanesti de porumbei pe care “germanii” de exemplu le-au preluat si le-au selectat mult mai bine decat am facut-o noi vreodata si le-au facut sa respecte un standard, caci fara standarde si fara legi fiecare face ce vrea, ceea ce nu inseamna ca este si bine.

 92. Buna!
  D-le Bude, aceasta a fost ultima mea incercare de a avea un dialog public cu dv. Ati reusit f. bine sa evitati orice raspuns la una din intrebarile mele. Din pacate ,ati inteles deasemenea gresit, ca eu v-as ameninta, facandu-va publice pozele dv., era o intrebare retorica……Am vrut ca macar o data sa recunoasteti si dv. ca aceasta “involutie” a Jucatorului de Galati, s-a produs si la dv. in ziua de azi, nu numai la altii.Majoritatea celor care scriu aici, au o identitate, fac afirmatii incercand sa motiveze. Dv. aveti o identitate, dar nu motivati cu nimic ceea ce afirmati,din contra, ne luati de fraieri si ne trimiteti sa cautam originea acestor porumbei pe arca lui Noe, sau ne spuneti ca nu trebuie sa demonstrati nimanui nimic, insa ne dati lectii la toate capitolele, gratuit.
  Legat de standardul acestor porumbei, timp de mai bine de 20 de ani ( personal particip la expozitiile nationale din tara din 1995) nu am auzit sau nu am vazut sa se respecte acest standard. Tot timpul erau discutii pe tema desenului, formei capului, a oricarui caracter, mai putin a celor de baza, zbor si joc; pai ce folos mai numim aratarile alea prezentate prin expozitii “jucatori” cand ele au pierdut orice legatura cu rasa?Deci ce rol a jucat acest standard?Acum, ca in premiera pt Romania s-a reusit standardizarea internationala a unor rase romanesti, cu prevederea precisa a modului de zbor si joc, la rasele care mai presteaza, se vrea a se compromite si acest lucru. Nu suntem in stare sa respectam un standard, s-a demonstrat, nu suntem in stare sa ne inelam porumbeii cu inele corespunzatoare,s-a demonstrat, dar oare suntem atat de inconstienti incat vrem sa distrugem si rasele care inca mai pot presta zbor si/sau joc de performanta, stergand orice dovada care ne arata acest lucru?

  d-le Torino:
  -prin “porumbei lucrati” eu nu inteleg decat porumbei corciti cu alte rase. La nici o rasa din lume nu se afirma ca sunt corciti, daca ,combini culorile intre ele. Singura napasta care planeaza pe aceasta rasa este frumusetea, poate daca nu avea aceasta calitate( care de multi este inteleasa doar ca trebuie sa fie berbecat si cu desen simetric) nu se strica rasa, de catre cei carora , de fapt le plac alt fel de porumbei, dar nu-si dau seama sau de catre cei care privesc cresterea acestor porumbei ca un motiv de a face bani pe spatele unor nestiutori.
  Nu se poate ca la o rasa sa spui ca cei de culoarea albastra sunt alt fel, pt. ca atunci, evident vorbim de o subrasa, susa sau linie distincta. Cum am spus ,unele exemplare de”pe vinetii” sunt singurii care difera de restul varietatilor;fiti onesti si daca vreti sa-i numiti “varfuri” dati-le o denumire adecvata. Haideti sa nu incercam sa modificam celelalte varietati de culoare, de dragul porumbeilor din propriul cotet.

  Am sa va prezint cativa porumbei pe vanat, de la unii crescatori din Bucuresti, care, in opinia mea, au pastrat rasa asa cum era, fara sa incerce sa le modifice forma capului sau structura corpului:
  http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/HEZSQMJCOVADUISGWVR -porumbelul provine de la dl. Mihail Stefaniu-linia lui “palariuta”
  http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/BUPBDQTSJOUBJOFGTVG -porumbelul provine de la dl. Mihail Stefaniu- linia lui “pistruiatu”
  http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/YXOVVJCNABHAWIRCVPA -porumbita provine de la dl. Cristescu Petre
  Oare de ce acesti porumbei arata la fel cu celelalte varietati de culoare si sunt aproape de porumbelul prezentat in cartea d-lui peterfi,porumbel care apartinea in anul 1970 d-lui Enachescu -poza de jos- http://jucatorigalati.sunphoto.ro/poze_din_Cartea_d-lui_Leonte/ERYEQCIGQXSOHLTDPNT Pentru a nu gresi, vreau sa va informez ca acesti porumbei, prin puii lor, au fost verificati la zbor si joc, obtinand rezultate bune si f.bune, au fost masurati la cioc si cantariti si culmea, se incadrau de minune in masuratorile date de Peterfi si Bonatiu in cartile lor. Deci cine a modificat d-lor acesti porumbei pe vanat???? De ce ceilalti porumbei luati din Bucuresti, de mine personal, de la alti crescatori , nu s-au incadrat in aceste tipare?
  Oare de ce la majoritatea crescatorilor cei pe vanat arata ca celelalte varietati de culoare? http://sorinescu.sunphoto.ro/porumbeii_mei_galateni/EBEXGPZAKJOPJJESHEQ , http://nicuszor.sunphoto.ro/LA_GRAMADA/PMYWJHGKWQXVXXFSPHI , si exemplele pot continua: la Turda, toti sunt la fel, la Satu-mare, la Tulcea, la Cluj-Napoca, la Barlad, la Tg-Mures, la Alba, la Oradea, etc.De ce toti porumbeii care sunt aratati la zbor si joc arata normal( fara a fi ca un papagal la cap sau ca un bluet la desen) de ce? de ce? de ce?
  Cand o sa se termine cu bataia de joc a acestei rase, prin transformarea ei dupa bunul plac a unora, influentati de moda vremii pt a-si rotunji veniturile? Si nu in ultimul rand cand veti arbitra dupa standard, apreciind porumbelul si nu crescatorul?
  Fiti sinceri cu dv. insiva!
  Sarbatori Fericite tuturor!

 93. Buna

  D-le Adrian Nistor multumesc pt articol ma bucu ca mai are cineva curajul sa apere adevaratele valori a Jucatorului de Galati.

  Aveti grija doar ca riscati sa fit clasificat ca si mine cu epitete ce uni domni se mindresc cu ele daca aveti curajul sa spuneti adevarul chiar fara menajament ocrotind vreun nume.

  Cu stima si respect Alex Bude

 94. Buna

  D-le Emil Chelu domnia ta esti perfect eu detin toate defectele ce sa faci ca nu toti sintem perfecti ca domnia ta

  Draca d-le Emil daca eu sa avea astfel deprejudecati fata de romini din care si eu fac parte nu mias perde timpul incercind sa scriu ceia ce ma pricep ei e posibil ca ceia ce eu cunosc nu e valabil pt cei din categoria domniei tale si de aia imi cer scuze

  Iar in ce proiveste cestia cu respectul va inteleg si va scuz personal eu am respect pt toti chiar si pt cei care detin o alta opinie asupra unui lucru anume

  Sti stimate domn pt a oferi cuiva respect inti trebuie sa detti in caracter iar cine e lipsit de astfel de proprietati in caracte e scuzabil ca de unde nui nici dumnezeu nu cere dar cum am putea noi cere

  Cu stima si respect Alex Bude

 95. Buna

  D-le Costan Ionut Eu sint constient de proprile mele greseli de gramatica de aia ma abtin sa dau lecti la alti si nu am facuto nici fata de domnia ta.

  Singurul lucru ce lam facut a fost sati arat ca imi atribui mie unele afirmati pe care eu nu leam facut vtodata in viata mea.

  Este una sa ai o parere personala oarecare despre un anumit lucru care poate fi buna sau mai putin buna cum eu imi permit sa am dar nu miam permis sa afirma despre cineva ca a zis ceva fara sa por sai prezint citat din proprile lui mesaje

  Dar e cutotul alceva sa afirmi anumite lucruri despre o persoana pe care nu le facu niciodata.

  Asta e tot ce am avut sati spun si sper ca de data asta ai reusit sa intelegi daca nu e bine si asa eu te accept cu atit chit poti pricepe.

  Mersi d-le Costan Ionut pt urari deasemenea si la dumneavoastra cu intreaga familie

  Cu stima si respect Alex Bude

 96. Buna

  Stimate d-le Vlad Hadarau apreciez mesajul postat art. 98 sta excelent de chind am dorit sa aud asa ceva de la persoanr aflate la cirma soartei Jucatorului de Galati prin faptul ca participati la hotaririle luate in cadru oficial.

  Ma intreb doar de ce aceleas lucruri spuse de catre mine care in príncipiu sint de acord cu domnia ta si apreciez foarte mult devotamentul de a organiza clubul Roller Rominia unde se promoveaza zborul si jocul la rasele care inca nu au fost distruse de tot pt a deveni doar porumbei de voliera si expoziti.

  Iar faptul ca nu am intervenit pe pagina web. a clubului cu comentari dovedeste ca va respect contributi la cei din club chiar daca si acolo poate nu sint la perfectiune dar sint superior mai bune fata de perioada celor 30 ani chind nu sa facut nimicpt promovarea acestor caractere.

  Dar chiar daca sin teacord cu aceste lucruri nu por sa accept ca modificarea standardului a fost necesara pt ca rasa a evoluat chind eu remarc doar o involutie la zbor si joc iat evolutia a fost facuta doar prin infuzi de alte rase pt a modifica aspecte exterioare.

  Iar faptul ca in noul standard se accentuiaza desen scris etc. lucruri cere nu au nimic comun cu promovare caracteristicilor de baza a rasei nu pot fi decord cu el pt ca acest Standard vine doar in intimpinarea celor care au contribuit la distrugerea rasei nu celor care au promovat caracteru rsesi.

  Iar in ce priveste pozele d-le Vlad iao cum doresti eu doar am vrut sa arat ca domnia ta daca deti poze cu porumbei mei este o dovada concreta ca le dau celor care stie sa intre in dialog privat cu mine dar ca eu personal si prezint dorinta de ai vedea

  Dar eu nu prezint poze pt a dovedi cuiva ceva pt ca nu simt nevoia de o face nici obligatia pt ca daca prezint lucruri din carti sau cele experimentate de mine cine nu vrea sa le dea crezare nu la da crezare nici daca as incerca sa ma justific cu poze pt ca domile lor le cer doar pt a avea material de discordie.

  Oricum ma bucur ca in argumentele aduse fata de d-l Torino reisa clar ca nici domnia ta nu susti toate puctele din noul standard si fa felicit pt acest lucru si va stimez.

  Asta dovedeste inca odata ca avem viziuni comune in ce priveste Jucatoti de Galati doar ca forma de exprimare si prezentare o avem diferita

  Iar acuma inchei prin a va dori sarbatori fericite si va astept la dialog in privat

  Cu stima si respect Alex Bude

 97. vlad eu unul te felicit pentru rezultate si pentru initiativa cu roller club, pt mine esti de apreciat. insa ceea ce tu iti doresti o sa se intample odata cu plecarea in lumea celor drepti a celor strambi dintre noi. discutiile astea sunt de fapt incercarea de a jongla orice adevar si de a se auto proclama salvatori si a tot stiutori. spre exemplu mi se pare tampita afirmatia ca nu e buna culoarea mai ales in conditiile in care orice crescator cu ceva experienta stie faptul ca porumbeii bleu nu au fost inventati in galati ( pentru cei care nu au aflat inca culoarea reala e un vanat mai inchis spre guturiu). cat despre combinatia intre culori e un lucru permis doar crescatorilor artisti nu crescatorilor tehnicieni care stiu doar ca daca pui bun cu bun scoti bun mai exact incompetentilor. iar la capitolul adevar ar fi trebuit sa apara faptul ca de cele mai multe ori vinetii unicolori apar din combinatia negru unicolor cu galben unicolor diluat sau faptul ca din pe vanat cu pe galben scoti pe negru si in nici un caz laptiu si exemplele pot continua la nesfarsit. ce e de apreciat si de observat la combinatiile de culori e ca revigoreaza rasa si te arunca mult in fata daca stii cum sa lucrezi. un crescator tehnician care nu are nici o umbra de talent in el nu are cum sa aprecieze o astfel de imperechere pentru ca nu are pic de viziune si imaginatie in el e un incompetent desavarsit nu e alt ceva decat un om care raneste gainat degeaba un ingrijitor nua fost in viata lui un crescator care sa aduca o plus valoare. de fapt istoria asa ar fi trebuit sa fie scrisa : in vremurile de demult pe meleagurile galatiului crescatorii tineau porumbeii in rasa dar imperechind la greu intre culori. ei faceau uneori si combinatii cu rase inrudite dar stiau cand sa se opreasca si le faceau cu cap. intr-o zi au aparut la orizont voiajorii si modul lor fantastic de imperechere. cam in aceasi perioada au aparut si cei care isi doreau cu tot din adinsul sa schimbe lumea cu curul in sus. cum se creease asa un soi de elitism prostesc si chiar si la nivel de oameni disparuse omenia si aparuse teroarea tot asa s-a creea elitat crescatorilor de pe vineti. aceastia cum au citit prea mult din darvin si markx credeau ca bun cu bun face bun insa saracii nu prea stiau ce e ala bun. ei au inceput sa se laude intre ei sa creada ca tot ce zboara se manaca si sa fabuleze mai ceva decat mircea eliade. si cum lauda de sine era ceva rezervat prostilor din cele mai vechi timpuri ,,oamenii vineti” se laudau pe sine cu toata gura. timpul a trecut, prostia a inflorit, batranii au murit, a mers uneori din inertie alteori din necunostinta pana in zilele noastre. o perioada cam de 40 de ani in cap. dreptul de uzicapiune iti da proprietatea asupra unui teren dupa 30 de ani si din chestia asta oamenii vineti au inceput sa creada ca rasa e a lor ca ei sunt creatorii ca si cei pe galben si pe rosu sunt ai lor desi nu au avut in viata lor macar unu in cusca. darvin zice ca numai bun cu bun face mai bun asa ca cei pe galbeni ei nu i-au pus bun cu bun si cum mama masii ca is mai buni ca ai lor. deodata in mintea lor a incoltit ideea ca ceva e putred in paradis si cum cel mai greu lucru pe pamant e sa realizezi ca esti prost ei inca lucreaza intens la aceasta problema dar din pacate au ajuns abia la faza in care incearca prin articole penibile sa rastoarne situatia si admiratia si sa intarca inca o data sistemul de valori. o sa mai treaca 2-3-4-5-6 ani si o sa vina ziua x. in acea zi ei cu ultima suflare o sa strige pe vanat bleu si o sa se inalte in disparitie pentru totdeauna in lumea celor drepti tot acolo unde se duc si 80% dintre porumbeii lor in primul an de viata. au promis tot odata ca atunci cand va veni ziua nu o sa faca nici macar o tumba asta asa de ciuda. sfarsit

 98. SALUT.DL BUDE,cu tot respectul va zic ca acum avem nevoie de dovezi,nu vorbe,ca de astea ne-am saturat.eu cel putin vreau sa cresc jucatori de galati asa cum trebuie ei sa fie nu alte minuni,iar daca cineva imi zic e ca ai lui sunt buni vreau sa ma si conving de asta.
  Faptul ca dl Torino e dispus la dialog ma bucura si ma face sa cred ca ceva se va schimba,si vedem cu totii ca de la ”DACIA”,numai dansul dialogheaza,fara nume false si alte mismasuri.in rest cel mai bine ar fi sa se participe la concursuri unde sa se puncteze atat zborul cat si jocul.

 99. Buna!
  Am o senzatie si nu vreau sa ma insel: viitorul acestei rase, Jucatorul de Galati va fi salvata. Persoane ca: Nistor Adrian,Hiriscau Traian,Giurgiu Ciprian, Leas Armando,Purda Calin,Biciusca Mircea,Talasman Nicusor,Nicu Gheorghe, Constantinescu Sorin,Tigan Sorin, Broscoi Adrian,Barboianu Ionut, Chivu Adrian, Hanganut Ovidiu, Sali Tayfun, Bahria IOn,Soponar Radu, Maftei Ovidiu, Catalin Ionescu, Pascu Valerica, Anghele Nicusor, Apian Calin, Talpas Florin si multi altii inclusiv Bude Alexandru, Piussi Torino si altii fata de care ma scuz ca nu-i amintesc aici, toti am contribuit intr-o oarecare masura la intelegerea acestei rase in deplinatatea varietatilor rasei, pe care multe rase nu le pot prezenta. Deasemenea tin sa le multumesc d-lor Stefaniu Mihail, Cristescu Petre, Puscasu Antonel, Gafton Costel ,Ciocan Sorin,Staicu Cristian,pentru prezentarea in dialogurile private a unei mici parti din adevarul despre aceasta rasa, una dintre cele mai “grele” rase romanesti de performanta, rasa pentru care iti sunt necesare nu una, ci doua vieti pt. a o cunoaste in totalitate.Discutiile “interminabile” despre aceasta rasa, cu siguranta au fost folositoare macar pentru cei care au realizat ca frumusetea acestei rase consta in zborul si jocul lor, nu numai in boxa de expozitie.Va fi un mare pas inainte, daca numarul crescatorilor care vor participa la concursurile de zbor si joc va creste in anul care va veni; cu siguranta multi dintre cei enumerati de mine, si nu numai, vor raspunde PREZENT la aceste concursuri, care vor avea menirea de a propasi numele acestei rase, dincolo de “canoanele ei patriarhale” si o vor propulsa acolo unde ii este locul.
  Nu in ultimul rand, ar trebui sa ii fim cu totii recunoscatori d-lui Leonte Ovidiu pentru vasta descriere a rasei, crescatorilor din timpurile trecute,si celor care inca se mai afla intre noi; aceasta monografie a porumbelului “galatean” este unica.
  Va multumesc tuturor!

 100. Vreau sa multumesc domnului ADRIAN NISTOR pentru postul nr.93
  si ar fi bine ca unii din noi sa-l citeasca de 3 ori.
  Deasemenea domnul VLAD HADARAU pentru postul nr.98
  tot de 3 ori sa fie citit, ce sa mai zic de porumbeii prezentati sunt superbi
  nu am cuvinte de lauda ma dat gata porumbelul din linia lui “PALARIUTA”

  JOS PALARIA

  Domnule bute pe forum ma numesc CHOW .
  Cu stima si respect CHOW

 101. Pentru Dl.Piussi Vittorio Torino ce este gres in a inperechia NEGRU cu BALTAT PE NEGRU,ROSU cu BALTAT PE ROSU adica pana simpla cu baltatura ei?se strica simetria culori,nu mai sunt burtile albe,apar cozi cu pene albe,sunt corciti.

  Dragi pasionati ai jucatorilor de Galati,doresc sa-mi spuneti ce fel de cozi preferati.Ma refer la cozi cu 12,14 sau 16 pene in coada?si la culoarea ei
  ma refer la baltati.Preferati cozile colorate in culoarea baltaturi,cozile albe,cozi baltate(cu pene albe) sau nu conteaza?
  Vreau sa va marturisesc ca am vazut cativa porumbei baltat pe negru cu cozi cu pene albe si negre cu baltatura asimetrica care atunci cand jucau in soare ziceai ca sunt diamante rostogalinduse asa impresie aveai o minunatie.

 102. Buna

  Stimate d-le din art. 106 in primul rind asta nu e un Forum si ceia ce faci e o scuza jenanta.

  In al doilea rind se pare ca pe linga faptul ca nu deti decenta si capacitatea de a te prezenta decent cu nume pt ati asuma afirmatile se pare ca nu deti nici priceperea de a te adresa altora pe nume.

  Dar asta e pt a oferi ceva celor din jur inti trebuie sa deti iar pt a respecta pe cei cu care intri in dialoig inti trebuie sa te respecti pe tine insuti prin a te prezenta cu nume si prenume stimate domn.

  Iar daca pe Forum sau in cazul de fata pagina web. nu socotesti ca trebuie sa te prezinti decent pt a putea fi luat in sema asta vorbeste de valorile morale pe care domnia ta le deti.

  Eu nu pot dechit sa te accept atita timp chit d-l Andrei Dejan aedm. acestui web te va accepta iar de respectat stimate domn eu respect pe toti semeni indiferent de respectul ppe care sil atribuie singuri prin felul lor de asi face prezentatea prin afirmati si atitudini fata de cei carora lise adreseaza.

  Iar acuma stimate domna ce consideri ca nu meriti decenta unui nume real aflindune in ajunul craciunului nu vreau sa nuchei inainte de ati ura un creciun plinde bucuri si impliniri cu speranta ca pe vitor vei detine ginduri mai bune si pline de respect fata de propria persoana iti doresc o buna vedere pe curind.

  Cu stima si respect Alex Bude

 103. Pentru domnul MAFTEI OVIDIU , poz. 53 :

  C-am “deplasate” de la subiect unele cuvinte . Cu cat vindeti o pereche de “Jucatori de Galati pastelati (curcubeu)”? As fi interesat,pentru ca ai mei zboara prea “sus” si ii i-a uliul .. m-ar interesa macar o pereche de galateni de la dvs. pentru ca ei nu ajung pana “sus” pentru ai lua uliul . ;)

  Si m-ar mai interesa o pereche de galateni de la domnul Barboianu Ionut. Pentru ca am inteles ca dansul a iesit pe locul 1 la “Roller Club”,porumbeii dumnealui zburad 6 ore si facand snururi . Cu astfel de porumbei .. ma intreb : De ce nu ati zburat si la “Dacia” ?

 104. De ce oare la fiecare articol despre galateti toti bisnitari si circari care dintre ei au ajuns in topul comentariilor pe net si prin asa zisele clasemente au de aberat fara nici un rost si aduc jigniri asupra unor oameni care asa cum sunt ei au muncit ani multi la cresterea acestei rase cum este ea cu zbor de durata si mai putin joc si cu joc si durata mica de zbor si cei mai multi care tin la frumusete vor exista intodeauna comentari contradictori asta sunt convins dar daca se poate sa fie limitate.Azi cu ocazia Craciunului imi cer scuze fata de dl Bude si celor fata de care am gresit, un sfat prietenesc pentru dl Maftei si a celorlalti nu mai jigniti pe toata lumea si mai ales dati in dl Torino de la care ati luat porumbei si dumneavoastra si multi alti care ati fost la dansul in curte macar un pic de respect.Si inca ceva clasamentele de la “Roller Club”, am inteles si sprer sa nu fi gresit ca sunt bazate pe incredere reciproca poate sa imi confirme cineva.

 105. Buna

  Stimate d-le Andrei Dejan ma intreb pina chind vei mai lasa astel de indiviz lipsiti de identitate si de orice semne ca ar detine maniere de bun simt.

  Indivizi care nu se pot abtine nici macar in ziua de Craciun de la mesajele lor ironice ce nu au nimic comun cu columbofilia precum nici domnile lor cu decenta umana.

  Astept cu nerabdare ziua in care oameni lipsiti de decenta de asi asuma comentarile pe care la posteaza sa devina doar p amintire pe acest web. care pina in prezent e cel mai bun in domeniu

  Sarbatori fericite tututor

  Cu stima si respect Alex Bude

 106. pt 111 semnificatia numelui tau generic nu se potriveste cu comportamentul. cine te-a botezat a dat pe alaturi. porumbeii curcubeu apar dupa ploaie, ploaia de obicei alunga seceta, seceta de idei mai ales dar cum tu traiesti intr-o seceta continua nu vad la ce ti-ar folosi porumbeii astia curcubeu. nu ai sti ce sa faci cu ei. sus nu ii ia uliu iiia soimul, ai vrut si tu sa pari destept da nu ti-a iesit nici de data asta. porumbeii care sunt in plus eu ii dau cadou, dupa ce te speli pe ochi suna-ma si iti dau o pereche de pui.

 107. Dle. Alex, asta este internetul, pe toate site-urile este aceeasi situatie, aici inca am fost PREA restrictiv. Alte masuri implica eforturi pe care nu pot si nu sunt dispus sa le fac, am mai explicat de multe ori.

  Defapt pe majoritatea siteurilor nici macar nu se pune problema semnarii comentariilor, suntem noi mult mai sensibili. Regula de baza este: se ignora mesajele irelevante, nesimtite, etc. Un nume nu garanteaza nimic.

  Iar eu prefer sa-mi spuneti andrei sau chiar porumbei.ro , numele intregi se folosesc in situatii cu totul speciale care aici nu exista.

 108. “Ma spala ploaia”,domnule Maftei Ovidiu.
  Apreciez ca stiti ca soimul ii i-a sus … desi nu are ce sa va ia sus .. pentru ca ei nu “urca acolo”….

 109. Dumneavoastra care sunteti din orasul de unde s-a format rasa, “sunteti o rusine” a Galatiului.(va rog sa ma scuzati,dar asta e). in loc sa tineti la culorile de baza,(zbor si joc).. dvs. ce faceti ? . Bine,fiecare cum vrea…cum ii place.

 110. @Un columbofil
  Esti craiovean/bucurestean? asta explica tot…
  P.S. daca stai in cap o sa fii mai destept

 111. SALUT.pt ”un columbofil”;in primul rand ti-e frica sau rusine sa-ti dai numele,in al doilea rand va ascunde-ti toti in spatele lui TORINO.nu stiu daca dansului ii convine sa tina partea la toti imbecilii care scriu sub alte nume,in al doilea rand,primul porumbel care mi l-a luat soimul a fost chiar de la…MAFTEI OVIDIU,un pe vanat cu coada alba,care mai si juca.

 112. “Domnule” Maftei Ovidiu, din cate am inteles eu “crescatoria o aveti facuta la fara frecventa” …
  Domnule Nicusor, dvs “va ascundeti in spatele” domnului Ovidiu .. (mai departe nu as vrea sa copii din comentariul dvs….)

 113. Initial nu am vrut sa intervin in discutii deoarece sunt scarbit de aceste articole menite sa dezbine si sa instige la cearta. Dar vazand ca numele meu a fost bagat in discutii am simtit nevoia sa intervin.
  Deci domnule “un columbofil”: porumbei de la mine nu cred ca vrei deoarece daca analizai mai atent, constatai ca au zburat si 6 ore si 2 ore si 48 minute. La Dacia se cauta numai varfuri. Eu nu am asa ceva. Poate acele 6 ore au fost o intamplare sau poate au fost porumbeii dopati (prietenii stiu de ce!). Se practica, nu?
  Hai sa te luminez si de ce nu am participat la Dacia. Banuiesc ca esti la curent cu regulamentul de zbor de la Dacia si cu “evolutia” lui. Sa intram putin in detalii.
  Modificarea cea mai importanta s-a adus cand s-a permis sa se lanseze intre 5 si 9 pasari si sa se ia in calcul decat timpii ultimilor 5 coborati. Aici deja s-a produs o defavorizare a celor care au zburat o echipa de 5 porumbei si s-a facut o favoare celor care pierd pasari la zboruri (si nu sunt putini). Pasajul din regulament care spune ca toti concurentii zboara in aceleasi conditii a fost anulat.
  La sedinta de la sfarsitul lu 2008 s-au pus in discutii unele mici modificari la regulament, modificari care faceau competitia mai dura. Desi nu au fost pe placul multora (era si normal) aceste modificari s-au aprobat, urmand ca din 2009 sa se zboare dupa noile reguli. La cateva saptamani dupa aceasta sedinta, in timpul expozitiei nationale de la Craiova, s-a facut o sedinta ad-hoc intr-o carciuma din Craiova la care a participat dl presedinte, 1-2 membrii Dacia si inca 1-2 bagatori de seama. dupa aceasta “sedinta” aflam cu stupoare ca micile modificari aduse la regulament in sedinta publica au fost abrogate si ca in 2009 se va zbura dupa vechiul regulament. De ce s-a mai tinut sedinta oficiala de la Bucuresti? Ca sa raspunda prezent prostii de la Craiova?
  Sa nu uitam ca dupa sedinta oficiala, dl Torino arunca pe internet un articol unde isi exprima nemultumirea fata de modificarile aduse regulamentului si ne da cateva situatii ipotetice din timpul unui concurs care sunt cat se poate de plauzibile. Intr-adevar se putea descalifica o echipa din cauza unei situatii nefericite. Dar riscul acesta era la toti concurentii. Asa cum dl Torino a redat niste situatii ipotetice, eu vreau sa redau o situatia mult mai plauzibila si poate si reala (care s-a practicat): Un concurent, sub protectia regulii 9 zburati-5 clasati, lanseaza intr-o echipa de 9 porumbei 5-6 bucati antrenate si pe care se bazeaza si inca 3-4 care sunt prima data scosi la zbor. Cei 5-6 zboara 3-4-5-6 ore, coboara, iar arbitrul ramane pe pozitii deoarece ceilalti 3-4 sunt “la disparitie”. Daca spre seara porumbeii buclucasi gasesc drumul spre casa……..BINGO……..au coborat si varfurile!!!!!!! Daca nu mai vin, e clar: au ramas sus si au coborat a 2-a zi sau i-a luat soimul. SE PRACTICA? E CORECT? Din aceasta cauza nu ma mai intereseaza concursurile la Dacia, domnule “un columbofil”! Si nu numai pe mine.
  Acum vreau sa-l lamuresc si pe dl Florin Ion si pe multi altii cum s-au facut concursurile la Rollerclub. Te dezamagesc Ioane. La fiecare concurent a fost arbitru in curte. Problema a fost ca Rollerclub, fiind in primul al de viata, nu a avut fonduri sa trimita arbitrii dintr-un oras in altul sau dintr-o zona a tarii in alta. S-a arbitrat local. Eu inteleg perfect de ce se priveste aceasta situatie cu maxima neancredere din partea clubului Dacia. Pentru ca la Dacia fiecare banuieste pe fiecare de incorectitudine. Dar hai sa nu intram mai mult in detalii.
  Prevazand criticile stimabililor colegi de la Dacia vis-a-vis de participarea mea la zborurile Rollerclub am lansat o invitatie si pe site-ul meu si din gura in gura in lumea columbofila din Craiova prin care imi exprimam dorinta sa vina cat mai multi critici la una din etapele mele sa vada un zbor bun cu joc frumos. Dar……….cine sa-si doreasca sa vada un joc frumos????????????????
  Zvonul ca la Rollerclub fiecare zboara singur porumbeii si isi trimite singur rezultatele a fost lansat de dl Torino in persoana care vrand sa-si scuze neparticiparea a incercat sa pozeze intr-un monument de corectitudine. Dansul nu poate sa zboare oficial decat daca sunt 7 arbitrii din 7 orase la dansul in curte. Trebuia sa aiba o scuza mai ales dupa afirmatia: “Torino zboara dupa orice regulament”
  Problema cea mare este ca Rollerclub DERANJEAZA. Nu avem nici un an de la infiintare si suntem peste 40 de membrii iar numarul creste. DERANJEAZA? Suntem o echia de baieti tineri pusi pe treaba. DERANJEAZA? Membrii Rollerclub care arbitreaza in expozitii nu fac favoritisme. DERANJEAZA? Promovam Jucatori de Galati. DERANJEAZA?
  Probabil ca DERANJEAZA.
  Va salut!

 114. Pt. domnul Barboianu Ionut :
  Eu unul nu cxred ca “deranjeaza” nimic din cele spuse … atat timp cat “jucatorul de galati” : zboara,joaca si au si “aspect” .. Eu unul va urez bafta in noul an…la Rollerclub, pentru a putea zbura cat mai multi … sa vada fiecare cat pot pasarile lui .. nu sa le tina pt frumusete .. sau mai stiu eu ce..

  Domnule “anonymus” :
  …Nu vreau sa va supar, dar sincer mie mi-ar fi rusine sa tin asa ceva in crescatorie,… dar dupa cum am mai spus “fiecare tine ce ii place”.(poate acele pasari nu le tii degeaba,dar mie unul nu-mi plac).

 115. Domnule Barboianu Ionut este foarte bine ca ati intervenit chiar daca pe unii ii DERANJEAZA cred ca ar trebui sa o faceti mai des.Eu personal vad altfel lucrurile acum.Sper ca invitatia de a asista la zborurile dumneavoastra sa fie valabila si in anul 2010 sper sa ajung si eu sa asist la un zbor frumos,de durata si cu joc.

 116. Felicitari domnule Barboianu si in tot ce veti face in anii urmatori , sa insistati asupra problemelor legate de corectitudine si onoare !

 117. Legat de felul in care se fac arbitrajele la clubul care va contesta , este bine sa spuneti tot ceea ce stiti , mai ales ca din sursele care exista , se pare ca aveti si dovezi .
  Vreti sa fiti diplomat si sa evitati polemicile si discutiile contradictorii , dar asta pana la urma nu ne ajuta cu nimic .
  Sramosii nostri au luptat si s-au dat viata pentru ca dreptatea si adevarul sa triumfe ;
  La fel au murit si eroii Revolutiei din ,,89″ , fara sa fie diplomati si fara sa evite lupta directa .
  Tu ai putea lupta prin principii si idei , totul este sa ai curaj si sa nu te temi !
  Bravii Eroi au luptat cu pieptul dezvelit in fata gloantelor !
  Succes !

 118. Cred ca ideea cu lupta nu ii prea buna, mai bine ar incepe pacea si colaborarea intre noi asa poate ajungem sa cream si noi ceva ca la distrus ne pricepem deja.

 119. Rivalitati si invidii vor exista mereu mai ales acum cand sau format atatea grupuri de crescatori mai ales intre Bucuresti si restu ar fi frumos ca intr-o zi sa fie liniste si pace mai ales ca asa nu se ajunge nicaeri.
  Dl Barboianu nu am spuso cu rautate era un semn de intrebare ca cinstea si onestitatea nu mai exista si nu sa prezentat nici fisele de zbor sau cel putin eu nu stiu de ele orcum aveti dreptate in multe ca si multi alti dar ce ne facem cu oameni care nu stiu sa aibe un pic de respect pt cineva care a realizat ceva in cresterea acestei mult discutate rase jucatori de galati si ei fiind defapt niste mari bisjnitari (cine se scuza se acuza).
  Si inca ceva haideti sa nu mai amestecam varietatile de culoare in acceiasi discutie aici in cea mai mare parte sa facut referire la baltati pe vanat, daca crescatori din tara doresc acele combinati nu au decat sa o faca si cu timpul o sa vedem unde o sa se ajunga sa speram ca ei stiu ce fac,am mai auzit pe cineva de combinatia pana simpla cu baltati,cred ca este buna pt ca eu am albi din baltati pe vanat cu baltati si albi intre ei care dau cel mai mult baltati frumosi cu calota dar in fine fiecare face cum a invatat sau a auzit.
  Eu unu nu voi fi deacord cu alte combinati de varietati in cadrul rasei ca de dus la ceva bun nu duce sau tot ce este posibil dar dupa multi ani de lucru,ce insemna sa prezentam cum sa vazut acele culori si baltaturi si sa renegam ciocosi si berbecati despre care tin sa reamintesc ca au exista din totdeauna,eu voi ramane la afirmatia mea ca sunt niste gutani urati care puteti sa o comentati cat vreti.
  Da sunt deacord cu multa lume ca pune pe primul loc zborul si jocul apoi baltatura sau culoarea dar nici chiar asa sa ajungem sa vedem in expozitii ceia ce se prezinta si realitatea sa fie cu totul alta.
  Va doresc multa sanatate si un sincer La multi ani!

 120. Inainte de toate as vrea sa precizez inca o data ca nu sunt mare specialist in galateni cu toate ca am crescut printre ei. Ii cresc de foarte putin timp asa ca nu vreau sa va incurc cu probleme care ma depasesc. Totusi ce nu inteleg eu este de ce se insista pe un desen si o culoare foarte bine stabilita. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii o rasa este definita de caracterele ei morfologice. Desenul si culoarea reprezinta caracteristici secundare prin care pot fi separate linii in cadrul unei rase. Culoarea si desenul reprezinta de asemenea criterii importante de arbitraj in special la rasele care un desen foarte bine delimitat.
  Galatenii nu au nici pe departe o culoare clar stabilita cu atat mai putin un desen clar. Orice incercare de stabilizare a desenului si culorii la acesti porumbei a sfarsit lamentabil asa cum sa intamplat si cu eliminarea jocului. Aici se vede stilul romanesc de selectie dupa ureche in lipsa unei minime educatii columbofile. De ce sa incerci sa limitezi in culoare si desen o rasa care nu a fost facuta pentru asa ceva? Sunt foarte multe rase de desen si va pot spune din experienta ca sunt de departe cel mai greu de crescut si selectionat. Orice rasa de performeri la un moment dat isi da drumul la zbor/joc dar un desen este foarte greu de tinut in standard.
  Din nou nu vrem sa invatam din experienta altora si in loc sa lucram o rasa pentru a dezvolta mai multe culori ii modificam exact ceea ce o defineste: morfologia. Sunt exemple destule de rase foarte bine definite ca standard morfologic si destul de sensibile la infuzii cu alte rase care au capatat in ultimul timp o varietate foarte mare de culori. Acum 50 de ani maltezii erau numai unicolori, nici macar nu erau trecute alte culori in standard, le fel este cazul carierilor la care sunt trecute in standard practic toate culorile(mai putin cele evidente de incrucisare la prima mana, culoare cenusie in coada la rosii de ex.) o alta rasa la care apar culori noi la fiecare expozitie sunt zburatorii danzig.
  Noi avem o rasa de performeri si in loc sa urmam exemplul rollerului de birmingham ne cramponam de culoare si desen in loc sa avem grija sa ii lasam sa zboare.

 121. Buna

  D-le Ion Florin inca odata ai dat dovada ca iti pastrez stilul de a face comentari pe acest subiect doar ce ai schimbat putin stilul dar faci exat acelas lucru ambalat parese in un comentariu inpaciuitor.

  Declari ca esti deacord cu faptum ca rasa Jucatori de Galati e o racsa complexa dar in acelas timp declari ca doar cei care fac aceias alegere ca domnia ta ar fi ok.

  Iar toti care detin alte variante sau prezinta alte gusturi detinind alte informati si experiente se incadreeaza perfect in incadrarea domniei tale.

  ” ,eu voi ramane la afirmatia mea ca sunt niste gutani urati care puteti sa o comentati cat vreti. ”

  Asta da zic si eu un mesaj impaciuitor pt o trecere in AN NOU cu ginduri mai bune

  Este cel putin ciudat pt ca sa nu folosesc alte cuvinte mai grave toti au dreptate in cazul ca detin acelas gusturi si sustin aceleas varietati din rasa asta complexa .

  Ca daca sar intimpla sa creasca alte varietati si sa promoveze alte lini acceptind toate variantele din rasa asta complexa atunci donform domniei tale d-le Ion Florin domnia ta ii anunti ca cresc ” niste gutani urati ”

  Iar in ce priveste Ciocosi si Berbecati ai perfecta dreptate ei sint pomeniti in carti ca o parte din nurul mare de varietati.

  Ei stimabile d-le Ion Florin ci capaciti scrisi au existat ca exmplare mai rar intilnite de pe timpuri asta pt ca precum noi nu am inventat roata tot asa generatia noastra nu a inventat crescatori care cresc porumbei doar pt a fi admirati in voliere ca pe vremea aia nu existau Expoziti la noi in tara.

  Dar erau o varianta pe linga toate celelalte iar cei care cresteau celelalte variante care prestau zbor si joc caractere de baza a rasei nu iau exclus nici o data negindule apartenenta la rasa precum o faceti dumneavoastra impreuna cu ceilalti care apartineti la acea categorie de crescatori declarind ca toate varietatile inafata de cele ce se intimpla sa le detineti crescindule personal ar fi doar ” niste gutani urati ”

  Fenomenul distrugator pt rasa a aparut deabia chind aceste varietati au devenit o regule incerchinduse de catre crescatoti acestora sa faca afirmati ca doar aceste sint reprezentativi pt rasa EXAT ACELAS LUCRU PE CARE IL FACE SI IOAN FLORIN IN ART. 130

  Cu stima si respect Alex Bude

 122. Fiind prima data cand scriu pe acest site vreau sa-i salut pe toti cei care scriu si care citesc, chiar daca pe unii ii cunosc si pe alti nu.Sunt membru al Asociatiei “DACIA” de la infiintarea acesteia , si unul dintre putini care a mai ramas sa participe la concursurile de zbor ale asociatiei, nefiindu-mi frica de concursurile oficiale la care arbitri sunt din alte orase din tara nu ca la alte ascociatii in care ne zburam porumbeii singuri si trimitem rezultate de invingatori.
  Si eu si dl. Torino si ceilalti membri ai asociatiei pe care ii salut cu acesta ocazie incercam sa aratam prin aceste concursuri oficiale ca exista porumbei care zboara foarte bine la inaltime foarte mare (disparitie) cu ore multe de zbor chiar si cu joc la unii dintre ei , poumbei cu un aspect placut cu un ochi frumos, o geana frumoasa,o baltatura frumoasa in cadrul rasei.
  Porumbei care de la lansare pana a ajunge la disparitie le trebuie 10-15 minute ,iar toate rezultatele le puteti vedea pe site-ul asociatiei .
  Pt dl. Barboianu Ionut
  In momentul cand puteai sa zbori porumbei la “DACIA” sa sti ca erau bani sa vina cineva din alt oras sa arbitreze porumbeii tai. Din fericire pentru tine nu ai zburat porumbeii, iar acum te-ai dus la ROLLER CLUB si ai zburat iesind invingator deoarece clubul nu a avut bani sa-ti trimita arbitru din alt oras .
  Sa sti ca porumbeii care zboara la inaltime mare (disparitie) se pot pierde si ii poate lua si soimu, iar cei care zboara deasupra casei nu se pierd niciodata.
  Ce ti se pare anormal ca Torino si noi cei de la “DACIA” incercam sa zburam porumbeii in prezenta mai multor arbitri din tara?
  Mie mi se pare un zbor foarte transparent si lipsit de comentari .
  Si noua ne-ar fi usor sa ne arbitram singur porumbei si sa punem rezultate fabuloase, dar cum ai vazut am avut si zboruri de 1h si de 8-9h datorita faptului ca zborul a fost transparent si arbitrat de oameni neutri.
  Daca voi cei de la ” ROLLER CLUB” aveti incredere in oameni eu nu am incredere in nimeni.
  As vrea ca cei de la “ROLLER CLUB” sa poata veni la zborurile din 2010 ale asociatiei “DACIA” si noi am fi onorati sa vedem zborurile celor de la “ROLLER CLUB”.

  SARBATORI FERICITE SI LA MULTI ANI!!!!

 123. Buna

  Stimate d-le Cristi Zamfir bun venit printre noi asta pt a fi politicosi facinduti o urare decenta daca ai venit sati prezinti propri porummbei si sa prezinti sustinind practicile de la clubul dacia.

  Lucru care se evita cu desavirsire de catre cei activi in clubul Dacia pt ca e mare nevoie de informati sau modul de gindire a celor din acest club.
  Club in care fara nici o noima sa hotarit sa promoveze doar pe jumate caracterul Jucatorului de Galati precum zborul ca de joc nu se pomeneste absolut cu nici un cuvint in nici un act oficial al clubului sau pe web. oficial al clubului Dacia.

  Dar lasa critica celor lalti pt ca de astfel de exemplare nu ducem lipsa avem prea multi deja pe acest web.

  Iar in ce priveste regula clubului Dacia de a folosi 2-3 albitie din altele dechit resedinta concurentului la modul general la prima vedere pare un lucru foarte pozitiv.

  Aparent doar pt ca in practicpar insuficienti sau eventual nu sint destul de pregatiri exat nu stiu dar e greu de inteles cum 3 albitir care conlucreaza pt arbitrarea unui singur lot de porumbei sint incapabili sa faca notati cu puctaje pt joc.

  Pt ca va place sa va laudati cu faptul ca organizati concursuri mentionind ca totusi unele exemplare joaca dar stupoare mare ca de la infintarea clubului nu apare nicaieri nici un puctaj oferit pt joc.

  Deci stimate d-le Cristi Zamfir domnia ta care se pare ca vrei sa spargi gheata dind informati din interior probabil provocat de dezvaluirile d-lui Ionut Barboianu dar indiferent care e motivul esti bine venit.

  As avea o intrebare daca la clubul Dacia se cresc si concureaza cu Jucatori de Galati si pt a albitra doar zborul sint nevoie de 3 albiti pt a albitra doar Zborul care nu necesita chiar asa mari eforturi care cu siguranta ca e un albitraj corect si impartial find 3 albitiri.

  Pt a albitra un Lot de Jucatori de Galati complect la ambele caractere zbor si joc pe care inoficial domnile voastre le recunoasteti ca facinf parte si din loturile celor de la clubul Dacia.

  Ei bine pt o albitrare complecta de zbor si joc de chiti arbitri ar fi nevoie pt arbitrare unui lot de un arbitru pt fiecare porumbel sau ??????
  Ramine o mare enigma fara raspuns din partea celor din Clubul Dacia pt a intelege de ce se organizeaza concursuri in incinte rase Jucatori de Galati doar cu o acoperire partiala de 50 % din atributile unui albitru la concursurile acestei rase Jucatori de Galati.

  Acuma eu ma voi abtine sa fac o clasificare care ar fi cauza reavointa din partea reprezentantilor acestui club sau incapacitatea arbitirlor folositi de asi implini atributile in proporti de 100% daca tot pierd 5 – 6 ore privind cerul.

  Va las pe dumneavoastre care faceti pate din acest club pt a face aprecieri si a lamuri care din cele doua sau poate ambele sint cauzele adevarate pt activitatea acestui club de denaturarea acestei rase promovind doar jumare din caracter si doar o singura culoare cu un singur sdesen.

  Iar dupa ce dati dovada de extremizm mai doriti si sa fiti apreciati ca veizi doamne mari salvatori a rasei Jucatori de Galati chind in realitate cel mult puteti fi considerati ocrotitori unei singuri desen de la doar o culoare dar si aceasta doar in ptoporti de 50 %

  Iar daca totusi mai aveti curajul sa pomeniti de joc la porumbei pe care ii cresteti si cu care concurati prezentati reultate cu puctaj pt ambele caractere ca sincer sint curios daca tot concurati sa vad si rezultate de joc chiar daca mai slab dar sa fie.

  Pe urma mai putem vorbi de promovarea jucatorului de Galati chiar si pt o varianta in ativitatile clubului Dacia altfel poate ca domnile voastre promovati o rasa nouape care nu aveti suficient curaj sa vio asumati pt a o omologa

  Caci daca pretindeti ca sint jucatori de Galati trbuie sa va anunt ca sa devenit a fi obeza ca au nevoie de papuci mai mari si au perdut celputin un caracter specific rasei iar pe celelalt lau modificat putin doar la ridm.

  Asadar stimate d – le Cristi Zamfir find ca teai hotarit sa dai informati din casa aceste ar fi unele pucte ce ar trebui sa le mamuriti inainte sa va asteptati la aprecieri pe aceias scala cu cea folosita pt clubul Roller care chiar find la primul an de activitate si cu resuse minime pt arbitri dar chiar si asa au reusit sa faca un arbitraj complect cu puctaje pt zbor si puctaje pt joc nu doar partial ca cei 3 arbitir la concursurile Dacia.

  Va asteptam acu daupa ce tot ati spart gheata sa veniti cu informati suplimentare necesare pt a putea fi intelesi informati ce pina inprezent Clubul dacia sa dovedit fara resurse pt a le publica pina in prezent.

  Cu stima si respect Alex Bude

 124. Am vazut tot mai des invocat cuvantul “pace” ca si conditie indispensabila pentru jucatorii galateni de-a mai exista ca rasa in continuare.Sigur ca aici vorbim de ‘pacea” intre crescatori,numai ca,de exemplu,eu personal nu simt deloc nevoia de-a ma “impaca’ cu nimeni fiindca nici in razboi n-am fost si nici nu ma consider ‘certat” cu cineva.Dupa cativa ani de discutii amicale sau mai in contradictoriu pe tema rasei jucatorilor de Galati am tras concluzia ca rasei asteia ii va fi bine in continuare si fara ca noi,in mod formal,sa decretam “pacea”.Pentru cine a fost si este capabil sa inteleaga ceea ce reprezinta in mod esential rasa galatenilor lucrurile vor evolua pe calea rationala.Cine n-a priceput si continua sa orbecaie printre iluzii n-are decat s-o faca si in continuare inchipuindu-si ca este cumva in “razboi” cu cineva.
  Pe de alta parte mai trebuie facuta o precizare:istoria ne-a invatat ca “pacea” e cam de doua feluri,fie consimtita fie impusa.Tradusa la nivelul “razboiului galatenistic” din zilele noastre asta ar insemna ceva de genul urmator:pe de-o parte,o “pace” consimtita exprimata prin renuntarea la extravagante si acceptarea ca rasa trebuie sa ramana cat mai omogena sub aspect fenotipic iar pe de alta parte,avem ‘pacea” impusa izvorata din necesitatea respectarii unui standard,care din fericire e si omologat international si care,cu toate imperfectiunile lui,trebuie respectat.Iar in felul asta poate scapam si de situatiile jenante de genul celei de la Lugoj,din iarna asta.Sigur,asta numai daca suntem oameni seriosi si ne intelegem responsabilitatile.
  In alta ordine de idei,fiindca se pune problema culorilor precum si-a amestecului acestora,iar unele persoane sunt in pragul unui atac de apoplexie in fata unor atari situatii,imi permit sa le recomand sa citeasca atent cartea lui Ovidiu Leonte si-o sa se lamureasca mai pe deplin despre culori de baza,subvarietati de culoare,despre culorile ochilor,despre baltaturi si desene.Acolo sunt marturiile unor oameni care au crescut rasa asta acum mai bine de-o suta de ani si e recomandabil sa stim despre ce-i vorba atunci cand ne-apucam sa ne dam cu parerea.Tot in cartea amintita se mai gaseste o plansa color(plansa nr.5) in care este prezentata o fotografie premiata la expozitia internationala de la Budapesta din 1966,fotografie intitulata “Dragoste de tigan” si in care ne este infatisat un cuplu de porumbei galateni(el-negru corb,ea-capacita) si in fata careia nu s-a scandalizat absolut nimeni ca acum ceva peste 40 de ani(adica intr-o vreme in care multi din cei care azi se simt asa iritati nu facusera inca ochi) isi permiteau crescatorii sa-i “corceasca” amestecand culori ori desene.Iar amestecul de culori ori desene a avut dintotdeauna tocmai rolul de-a pastra omogenitatea rasei in ansamblul ei,nepermitand tocmai datorita eterogenitatii materialului genetic din care provine rasa,transformarea ei in rase ori subrase distincte pe criterii de culoare.
  La final vreau sa-i raspund si celui care se semneaza “Chow” la intrebarea legata de preferinta pentru desenele cozilor la galateni:eu de multa vreme prefer cozile baltate in defavoarea celor “uni”,si-am sa si explic de ce.Pentru un porumbel care presteaza doar zbor fara joc culoarea cozii n-are absolut nici o relevanta.In schimb,pentru un exemplar care joaca,si in absolut toate culorile,dar cu deosebire la cei negrii,coada baltata e un atribut important,cu cat coada este mai baltata,cu atat spectacolul este mai incantator.Cine a vazut asa ceva vreodata stie despre ce vorbesc,cine nu,habar n-are ce-a pierdut.

 125. Buna!
  Il salut pe dl. Zamfir Cristian, pe care l-am cunoscut personal, neavand din pacate timpul necesar sa discutam mai multe despre aceasta rasa,dar, totusi, am ajuns la o concluzie: acest porumbel TREBUIE SA JOACE SI SA ZBOARE( sau invers, nu conteaza), mai ales daca vrem sa spunem ca e reprezentativ.
  Acum nu stiu de ce se vrea cu orice pret sa se lase falsa impresie ca la Roller Club fiecare si-a arbitrat singur porumbeii….ESTE O MARE MINCIUNA, LA FEL DE MARE CA SI FAPTUL CA ACEST PORUMBEL ZBOARA SOLITAR SI NU JOACA.La fiecare etapa, a fost cel putin un arbitru in curte, ceea ce e adevarat este ca, acel arbitru nu a fost din alt oras. Faptul ca dl.Barboianu a avut cele mai multe pucte, iesind pe locul I este ceva normal, la noi se dau puncte atat pt zbor cat si pt joc, iar STOLUL care obtine punctajul cel mai mare e pe locul I, ce nu e clar?
  Acum sa va mai spun ca am fost arbitru delegat,(timp de 2 ani) de catre cei de la Dacia, sa arbitrez zborurile d-lui Chivu pt ca nu s-a putut trimite arbitru din motive care nu ma intereseaza.Sa va spun putin cum au zburat porumbeii la dl.Chivu? F.frumos, in stol, cu perioade de” disparitie”, la unele etape, la altele numai cu “licarire”.Oare de ce in decurs de 2 ani,la concursurile oficiale nu a ramas nici un porumbel solitar si din contra au fost cazuri cand 1-2 au coborat inaintea stolului, fiind atacati de rapitoare sau pur si simplu au coborat? Si din cate stiu, dl. Chivu a zburat numai cu linii de la Bucuresti, la acele zboruri, porumbei proveniti de la dv.D-le Zamfir si nu numai. Oare nu i-ati dat din “varfuri” sau nu i-a “antrenat corespunzator” de au zburat in stol, cate 3-4-5 ore?
  Eu chiar as vrea sa veniti si dv. sa asistati macar la zborurile de la Roller Club, daca la dl Chivu in 2 ani nu s-a putut ajunge.Sa vedeti si dv. ce inseamna sa arbitrezi un STOL DE JUCATORI DE GALATI.
  Chestia cu increderea este simpla la noi, nu il avem”pe omul cu bani” la care sa vindem “varfurile” dupa ce se face clasamentul, de aceea nu se pune problema sa intram la banuieli; si cum s-a mentionat la lansarea asociatiei, nu ne intereseaza locul din clasamente, ne intereseaza sa promovam rasele de porumbei: JUCATORI-ROLLERI-ZBURATORI. Si ne mai intereseaza sa avem aceleasi regulamente” de la cel cu barba sura, pana la cel cu tata- n gura” la toate rasele.Astfel ca nu o sa arbitram porumbei Tippleri numarandu-le tumbele si nici porumbei de tip roller fara sa le punctam jocul. E simplu, e normal, e de bun simt.
  Si daca tot ati deschis dv. discutia de incredere si de respectarea de regulamente, va rog sa spuneti la cate din etapele de la Dacia s-a respectat articolul 17 din regulamentul de zbor de la clubul Dacia?
  Atata timp cat nu se vrea a se ajunge la un numitor comun, in ceea ce priveste regulamentul de zbor si joc al acestei rase, cel putin din prisma obiectivitatii, cel de la Roller Club puncteaza ambele caracteristici ale rasei.
  Nedumerirea mea este: de ce nu se vrea sa se concureze dupa un regulament care scoate in evidenta ambele caractere ale rasei si tipul de zboar al acestor porumbei( rapid si in stol)? Cu siguranta ar avea de castigat rasa, nu cel de pe locul I…….
  NUmai bine!

 126. Fiindca observ tot felul de pareri vizavi de modul in care s-au desfasurat concursurile din 2009 la Roller Club trebuie sa fac cateva precizari:
  -atunci cand am fondat clubul asta ,absolut toti ne-am autodeclarat iubitori ai rasei jucatorului de Galati
  -scopul crearii acestui club a fost acela de a demonstra, prin organizarea de concursuri ,calitatile acestei rase precum si a altora capabile de prestatie sportiva
  – nu ne-am propus infiintarea “clubului suspiciosilor”.
  -toate zborurile au beneficiat de arbitrii iar centralizarea rezultatelor s-a facut de catre o persoana neparticipanta in concursuri
  -din principiu,nu are sens sa am suspiciuni asupra corectitudinii vreunui membru care a participat la concursuri
  -rezultatele inregistrate sunt o dovada destul de concludenta ca nimeni n-a umblat cu “inflorituri”
  -miza acestor concursuri n-a fost decat incercarea de a dovedi ca ne-am propus sa crestem aceasta rasa conform cu standardul ei
  -incercam sa punem relatiile inter-umane intre membrii clubului mai presus de oarecari rivalitati prost intelese si neproductive ca rezultat,conform cu scopul propus.
  DIn aceste considerente si fara sa cunosc care-i miza la concursurile organizate la Dacia incat acolo toata lumea se suspecteaza reciproc,cred ca vorbim de lucruri diferite.Ne mai despart precum s-a vazut si perceptia ca si viziunea asupra acestei rase,este certa diferenta intre genul de porumbei pe care-i crestem si asteptarile pe care le avem asa incat nici vreo “colaborare” n-o gasesc necesara in acest moment.Daca vreodata vom avea puncte de vedere comune asupra rasei mai vedem atunci,deocamdata nu.

 127. Buna!
  Si ca sa punem punct unei discutii interminabile, care dureaza de mai bine de 25 de ani, ia cititi frumos aici:

  “O altă temă de rezolvat a fost cererea crescătorilor din Dr.Tr.Severin de a concura cu o rasă locală cu zbor specific, a cărei denumire oscila între “Zburătorii de Galaţi” sau o rasă autohtonă. Studiind situaţia în detaliu, istoria rasei, numărul aproximativ de exemplare, vechimea rasei, stilul de zbor şi baremul de zbor minim, am văzut că întrunesc condiţiile pentru standardizarea acestei rase de zbor. Aşa că în anul 1990, am reuşit standardizarea rasei “Zburători de Severin” care au demarat-o şi finalizat-o 3 colegi de la Clubul Luceafărul/Tr.Severin şi anume: ing.Mătuşoiu Vasile, Trandafir Nicolae şi Stancovici Victor.
  Din păcate la Rasa “Jucători de Galaţi”, deşi am purtat mai multe serii de discuţii cu crescătorii rasei din mai multe zone ale ţării, datorită grupului de la Bucureşti nu s-a putut ajunge la o concluzie raţională. Se vehiculau doar zboruri de 7-8 ore fără joc, frumoase poveşti, cu zboruri de noapte, fiecare concurent după placul lui, fără un calendar de zbor oficial, cu arbitraje la o berică.
  Se ştie că “Jucătorul de Galaţi” este crescut într-o mare diversitate de fenotipuri, culori şi de manfestări în zbor. Ori În cadrul unui concurs se pot întrece păsări care au la bază mai multe elemente comune precum: baremul de zbor, manifestări comune în zbor pe baza unui regulament unic şi adecvat scopului.
  Pentru posibilitatea încadrării într-un regulament de zbor şi gruparea criteriilor de arbitrare am propus 3 varietăţi la “Jucătorul de Galaţi”:
  – varietatea I – pentru zbor şi joc
  – varietatea II – pentru joc (morişcari, căzători)
  – varietatea III – pentru zbor

  Au înteles să se încadreze şi s-au raliat la acestă propunere, participând ani de zile la concursuri crescători din Cluj Napoca şi Sibiu la varietatea I.
  Desigur, împreună cu aceşti crescători, am conceput şi definitivat un regulament de zbor şi joc special pentru rasa “Jucători de Galaţi”, după care s-au desfăşurat competiţiile de zbor şi joc. Doresc să subliniez două aspecte ale regulamentului:
  a. se apreciază timpul de zbor ca durată, pe zone de înălţime care se punctează.
  b. se apreciază numărul jocurilor efectuate: rostogoliri simple, rulări, jocuri diverse: moară, basculare, inclusiv calitatea jocului, care toate se punctează.

  Prin însumarea punctajelor obţinute: zbor+joc din – Foaia de arbitraj- rezultă punctajul total. Clasamentul se întocmeşte pe baza punctajelor acumulate de stolurile în concurs.”

  Diferenta dintre ce se vehicula atunci si ce se vehiculeaza acum, nu s-a prea schimbat, asa ca nu are rost sa continuam.Puteti citi in detaliu istoria sportului cu porumbei zburatori si jucatori, din Romania, la adresa: http://cnt-ro.xhost.ro/index_ro.html povestita de insusi promotorul acestui sport, dl. Sasu Ioan.
  Inventarea in anul 2007 a unui “crocobalaur” de regulament care sa promoveze doar varietatea de zbor, fara a se tine cont de termeni ca :STOL, TIMP BAREM DE ASEZARE, JOC apartine unor persoane care au tinut de cuviinta sa promoveze doar porumbeii din propriul cotet, lasand deoparte tot ce insemna JUCATORUL DE GALATI in multitudinea varietatilor.Cel mai deranjant insa, este “tactica” cu care se vrea a se induce in eroare pe oricine are curajul de a concura cu Jucatori de Galati, alta varietate decat cei baltati pe vanat si mai ales felul in care aceasta varietate a fost “schimonosita” de oameni care nu au inteles niciodata rasa si nu au putut accepta ca porumbeii astia chiar TREBUIE SA JOACE, pe langa zborul ala frumos in stol, singura arma eficienta impotriva atacului de rapitoare;
  Cum a spus si dl. Nistor, colaborarea nu poate avea loc, atata timp cat vorbim si ne dorim lucruri diferite, de la aceeasi rasa de porumbei.
  Oricum, in Romania normalitatea si bunul simt sunt greu de gasit, asa ca traiul pe aceste meleaguri ne ocupa o mare parte din timp…

 128. Pt.dl. Bude

  Salut

  Inainte sa va raspud la intrebarile pe care le-ti pus,va pun eu o intrebare.Puteti sa ne descrieti cum ar trebui sa fie un zbor de jucator de Galati in care porumbelul zboara si joaca?

 129. Da, se pare ca a iesit ursul din barlog.
  Cristi, un baiat istet ca tine ar trebui sa ne onoreze cu prezenta mai des pe acest site.
  Nu ma indoiesc de corectitudinea ta dar ai o problema cu informarea. Un sfat prietenesc: atunci cand ai o reactie publica, mai ales pozand in purtator de cuvant, asigura-te ca macar o parte din ce spui este adevarat. Altfel te trezesti cazut in penibil cum este cazul de fata.
  Daca tu nu stii ce se intampla in ograda proprie, ce pretentii sa avem noi ca ai habar despre Rollerlcub. Uite, de exemplu, un citat din tine: “In momentul cand puteai sa zbori porumbei la “DACIA” sa sti ca erau bani sa vina cineva din alt oras sa arbitreze porumbeii tai. Din fericire pentru tine nu ai zburat porumbeii, iar acum te-ai dus la ROLLER CLUB si ai zburat iesind invingator deoarece clubul nu a avut bani sa-ti trimita arbitru din alt oras .”
  Ia da tu frumos un click pe site-ul dacia la clasamentul tineretului 2008 (ca fisele de zbor din pacate nu au fost facute publice) si vei avea o revelatie: chiar am zburat la Dacia si ca sa vezi surpriza si mai mare porumbeii mei au facut si disparitie (ca altfel eram descalificat, nu?) Chiar la toate 3 etapele.
  Concluzia: porumbeii mei cand zburau la Dacia erau buni si faceau si disparitie. Aceiasi porumbei zburati la Rollerclub nu mai sunt buni si zboara printre case. Sau porumbeii mei nu au fost buni niciodata deoarece nu am fost un client al Bucurestiului? De ce deranjeaza ca am iesit invingator la Rollerclub? Poate ieseam invingator si la Dacia daca se zbura dupa vechiul regulament. Daca te uiti pe fisele mele de zbor de la Dacia vei vedea ca la toate 3 etapele am zburat numai stol de 5 pasari. Nu 6, nu 7, nu 9. Voi cati ati zburat si cati ati pierdut la fiecare etapa? Dar de…….trebuia schimbat regulamentul ca sa mai castige si Bucurestiul ca destul a stat in umbra Craiovei prin clasamente.
  Nu mi se pare nimic anormal sa fie mai multi arbitrii din tara la zboruri, numai ca la Dacia “tara” e cam limitata la Bucuresti si Craiova. Crede-ma ca mai exista si alta “tara” in afara de cele doua orase.
  Ce este mai important am lasat la final: Cum se face ca de fiecare data cand cineva de la Dacia iese in spatiul public sau in discutii cu crescatori din tara, pozeaza in infocat sustinator al jocului, recunoaste ca “galatenii” trebuie sa joace, dar in spate……MACELUL CONTINUA. Vreti sa ne faceti sa credem ca aveti custile pline de jucatori dar in concurs nu zburati decat exemplarele fara joc deoarece regulamentul de zbor nu puncteaza “defectul” asta.
  Poti Cristi sa te declari un partizan al Jucatorului de Galati, sa juri cu mana pe inima ca esti un sustinator al jocului cand acum un an la banchetul de la Craiova incercai sa ma convingi si tu si restul de la masa ca e un defect major, ca jucatorii nu zboara, bla,bla,bla… Cat m-am contrazis cu voi atunci? Contesti si lucrul asta? Daca da, iti pot reamprospata memoria cu toata discutia din acea seara in format video si audio.
  Ce zici? Mai “dam din casa” sau ne oprim aici si isi vede fiecare de treaba si asociatia lui?

  LA MULTI ANI!

 130. Domnule Zamfir daca aveti o problema cu domnul Barboianu care a ales sa zboare la Roller Club in loc de clubul Dacia va rog sa o rezolvati in particular. Daca aveti un minim de decenta verificati la adresa urmatoare: http://rollerclubromania.webs.com/flyingresults.htm rezultatele finale si va cereti scuze fata de acei concurenti care s-au arbitrat singuri si si-au trimis rezultate de campioni dar au facut sub 100 de puncte. Domnul Lopadean Marius este un exemplu pentru toti crescatorii de porumbei de zbor/joc din tara pentru ca a acceptat sa zboare toate etapele cu pui si sa trimita rezultatele cu toate ca a strans doar 10 pct la final. Porumbeii care au aptitudini de zbor si joc trebuie sa isi certifice numele.
  De ce este Roller Club asa o mare problema pt Dacia? Va este frica de concurenta unui club care este abia in anul infiintarii? La Roller Club a fost primul an de zboruri, de test, fiecare putand vedea cam ce are in cusca. Rezultate adevarate si mana crescatorului se vor vedea dupa cel putin 3 ani de zburat dupa acelasi regulament si calendar. Roller Club nu este exclusivist, poate zbura oricine doreste si accepta regulile clubului, cu orice rasa de porumbei zburatori sau jucatori.

 131. Buna

  Stimate d-le Cristi Zamfir mai inti de toate va trebui sa va cer scuze pt faptul ca vam lut in serios crezinduva pe cuvint chid ati afirmat ca sinteti crescator de porumbei Jucatori de Galati.

  Ba mai mult dechit atit d-le Cristi Zamfir miam permis sa va cred si faptul de a fi unul din crescatori jucatri de Galati din Bucuresti care a contribuit la organizarea si infintarea clubului Dacia

  Asadar stimate d-le Cristi Zanfir pt toate aceste imprudente facute dei partea mea de a te crede pe cuvinr si a te socoti un crescator cu experiente a Jucatori de Galati sint dator sa va cer miii de scuze stimate domn.

  De fapt domnia ta neai prevenit dar nu am luat in seam avertizmentul

  ” Daca voi cei de la ” ROLLER CLUB” aveti incredere in oameni eu nu am incredere in nimeni. ”

  Deci daca va luam in seam si acete cuvinte de a nu avea incredere in nimeni nu avea loc astfel de eruare pt ca in ” NIMENI ” te incluzi si domnia ta si nu trebiai sa fi luat in seama pt afirmatile facute

  Deci stimate d-le Cristi Zamfir multumesc pt dovada de la art. 139 unde miai dovedit ca mam inselat acordinduti incredere si ulterior miam permis sati adresez intrebari ca unui crescator cu experienta in cresterea Jucatorilor de Galati care a participat la organizare unui club.

  Pt ca citinduva cu atentie intrebarea pe care miati adresato ati coborit la un nivel asa de josnic inchit pt mine nu exista termeni de comparatie.

  La o intrebare formulata de o asa maniera as pute sa raspund doar la un om ce vine de pe luna si in aterizarea lui nu a intilnit jucatori de Galati pe drum sau de la copi de 3 – 4 – 5 anisori care ni inteleg de ce privesc cerul.

  Dar domniei tale care se pare ca find ca sti sa adresezi in scris astfel de intrebari ai depasit acea frumoasa vistra nu te mai incadrezi pt raspuns rezervat pt beibi.

  Iar pt ca eu contrariu domniei voastre d-le Cristi Zamfir acord incredere la toti oameni pt ca am inteles ca ceia ce imi doresc eu de la alti inti trebuie eu sa ofer altota asa ca va inteleg socul pe care il treiti chinde vise acorda incredere atita timp chit domnia ta nu o acorzi nimanui.

  Iar plechid de la afirmatile facute de domnia ta ca esti crescator a rasei jucatori de Galati de ani de zile odata ce ai participat la organizarea clubului Dacia. (Sau poate dea aia e asa de …. perfect organizat acest faimos club Dacia care poate promova ori care alta rasa dar pe cea ceare se pretinda ca o face nu )

  Asa dar stimate d-le Cristi Zamfir eu am facut o analiza a lucrurilor in dorint de a va respecta dorinta prezentata in intrebare cu bucluc

  ” Puteti sa ne descrieti cum ar trebui sa fie un zbor de jucator de Galati in care porumbelul zboara si joaca? ”

  dar am ajuns la o concluzie caci daca domnia ta stimate domna Cristi daca e sa luam in calcul doar ceia ce reiese din afirmatile domnieie tale cresti aceasta rasa macar de atitea ani chit are clubul dacia cu siguranta find nespecificati ani de dinnainte.

  Nu ai reusit sa deslusesti cum ar trebui sa fie un zbor a Jucatorului de Galati pe viu si totusi au trecut chitiva ani.

  Sincer ar fi zadarnic si fara sens sa incerc eu in chitevarinduri la modul teoretic sa incerc sai explic lucruri de gradinita pr ori cei columbofil ce indrageste aceasta rasa Jucatori de Galati dar care sa dovedit ca pt dumneavoastra d-le Cristi Zamfir din afirmatile facute ca este i stinta asa mare ce nu o puteti asimila.

  Dar ce sa faci toti sintem diferit ca persoana si indirect detinem preferinte diferite si capacitate de a intelege diferite si trebuie sa ne acceptasm si sa convetuim.

  Since stimate d-le Cristi Zamfir ca va compatimesc pt ca se pare ca chiar daca va proclamati mare crescator de Jucatori de Galati si aveti si ceva ani de experienta dar inca nu ati inteles lucruri elementare ce eventual trebuiau intelese inainte de a face alegera rasei.

  Iar la inchere d-le Cristi Zamfir scuze inca o data ca dupa primul articol tiam acordat toata increderea si considerentul de crescator cu experienta in domeniu adresinduri intrebari ca atare la un nivel ce sa diovedit ca domnia ta nici macar nu il intelegi subiectul de referinte.

  Deci ar fi absurd sa asteptam raspunsuri asa dar d-le eu ma resemnez si nu mai astept raspunsuride la domnia ta .

  Cu stima si respect Alex Bude

 132. Unii cresc “Jucatori de Galati” care sunt vineti, rosii, galbeni, negrii, albi, unicolori si baltati, zboara in stol, rapid, la mare inaltime si joaca in snururi. Altii cresc “Porumbei galateni de zbor si invartitura” care sunt doar baltati pe vanat, ocazional si albi :)) si zboara lent precum batlanii de dimineata pana a doua zi dupa amiaza si sunt cat un vitel de mari, deci doua rase distincte. Asta e parerea mea…. de amator, incepator, nepriceput, outsider, bagator de seama etc etc etc

  http://www.youtube.com/watch?v=cgR-QB7uwpA

 133. anonimus ai perfecta dreptate …si vinetii,rosii,galbenii etc o sa i imperechezi intre ei indiferent de culoare o sa ai evolutie si o selectie extraordinara banuiesc ca esti de acord si daca o sa iti zboare in jur de 1 h si o sa faca 4 5 tumbe o sa ajungi exact unde ti ai propus…nu mai pui ca n o sa ai probleme cu uliul soim ce or fi ei …felicitari de pe acum

 134. Uliul porumbar si Soimul calator nu vor prinde niciodata o pasare sanatoasa si antrenata!!! doar daca este porumbel galatean de zbor si invartitura =))

 135. Dl Barboianu Ionut haideti sa spunem la toata lumea cand am vrut sa renunt eu la mai multe pasari si nu neam inteles la pret care era destul de mic dumneavoastra ati incercat sa ma umiliti cu o suma infirma,dar mai stiti care a fost conditia? ”eu vin la BUCRESTI ti iau pe toti dar sa nu mai stie nimeni” ce fel de om sunteti si ce afirmati mai aveti de facut.
  Dl Alex Bude pacat de ani care ii aveti va dati atot stiutor si raspunsul la intrebarea lati omis, dar ce porumbei aveti cine ia vazut pana acum atat va intreb si poate nu imi raspundeti in stilul caracteristic care il aveti de a compune povesti plictisitoare si nefolositoare nimanui.

 136. Multumesc domnule Adrian Nistor ca ati citit si posturile mele si mi-ati si raspuns.Nu stiu cum se face ca ati dat acel exemplu cu poza domnului Ovidiu Leonte realizada in anul 1966 cu titlul “Dragoste de Tigan” poza care pe mine m-a facut sa imperechez negru cu baltat pe negru.Ce ma surprinde este ca am descris culoarea puilor care au rezultat incadrandu-se la baltati pe negru (GRIV) si nimeni nu s-a sesizat.
  Cine doreste poate vedea un porumbel GRIV in cartea domnului Ovidiu Leonte la pagina 125.

 137. Discutia se transforma intr-o sterila disputa personala, presimt ca in cel mai scurt timp o sa fie inchis si topic-ul asta. :))

 138. anonymus sper sa n-ai gura aurita,bata-te peste gura

  porumbei.ro cred ca n-ai de gand sa inchizi topic-ul

 139. Domnilor.dati-mi voie sa remarc ca asist la o discutie de genul:
  ”Noi avem singurii galateni adevarati si pe deasupra zburam cinstit”
  ”Ba noi ii avem”
  Mai multe discutii sterile decit la galateni nu vezi decit la voiajori care oricum sint de ….1000 de ori mai multi!Dar nici acolo nu am pomenit expresia ”voi aveti gutani uriti”.
  Domnul Torino arunca castanele in foc,ca de obicei, voi le scoate-ti,comenta-ti articolul nu va certati ca nu ajungeti nicaieri,de ani de zile nici o tabara nu a facut vreun pas spre impacare,asa ca…
  Sarbatori fericite si la multi ani!

 140. Buna

  Buna stimate d-le Ion Florin im pare nespus de rau ca te dezamagesc prin raspunsurile mele compuneri plictisitoare si probabil nefolositoare cuiva mai ales daca toti cei ce le citesc detin caelias capacitate de a intelege cu a domniei tale asta conform declaratiei pe proprie raspundera pe care domnia ta o faci in art. 147.

  Sincer personal nu ma incumetam sati fac o astfel de descriere dar atita timp chit domnia ta iti faci singur o astfel de prezentare cu parere de rau dar nu te pot contrazice din lipsa de dovezi ca ai detine o capacitate de asimilare mai dezvoltata.

  Deci d-le Ion Florin de la inceput doresc sa te contrazic pt ca nu sint a tot stiutor ci din potriva in fiecare zi invat chite ceva si este unul din lucru care da sens vieti pt a nu fi plictisitoare.

  De exemplu azi invat de la domnia ta ca indiferent cum ma comport se vor gasi cineva care sa se plinga de ceva ca nu e bine si am sati dau un exemplu mai sus la acest subiect cineva se plingea fachinr haz de faptul ca repet mereu ce rasa cresc si de chiti ani iar cu chiteva zeci de mesage mai tirziu domnia ta ma acuzi de contrariul ca nu vreau sa spun ce porumbei cresc

  Dar voi vace o incercare cu riscul de a fi criticat de alti ca sau plictisit ca repet

  Nr 1 Voiajori
  Nr 2 Jucatori de Galati
  De peste 40 de ani si in ordinea incare iam achizitionat

  Iar restul pe peroade diferite si rase diferite in fuctie de tentatie de momentp in dorinta de a incerca si alte provocari

  Actual mai detin

  Nr 3 Zburatori de NOVI SAD
  Nr 4 MODENEZ German
  Nr 5 Birmingham Roller

  Tot in ordinea in care iam achizitionat
  iar la intrebare cine ia vazut ta asigur ca toti care au dorit acest lucru si au aratat interes vizitinduma avind ocazia pe viu iar pt cei care nu au avut sansa in poze cu conditia ca au stut sasi prezite interesul.

  In Speranta ca ai reusit sa intelegi eu ma retrag d-le Ion Florin si daca mai vrei spvedanie cu amanunte doar la privat pt ca eu nu doresc sami prezint viata pe web public

  Cu stima si respect Alex Bude

 141. Buna

  Domnilor eu mas feri sa trag concluzi rapide bazate doat pe presupunei mai ales chin domnile voastre le priviti mai mult din tribunea fara a va implica.

  Personal ma bazezi pe faptul ca in general dupa toate articolele cu dezbateri unele chiar rigide pe subiectul Jucatori de Galati am fost cautat de unele persoane in particular pt a primi lamuriri asupra unor afirmati facute la unele comentari bine inteles ca ele vor ramine anonime chita vreme domnile lor nu le vor face publice.

  Iar pt mine este suficient si doar atit efect pozitiv in urma acestor dezbateri ce par uneori inutile mai ales ca uni oameni nu pot face deosebire dinte asi expune puctele de vedere pasnic si ceasta punind prea multa pasiune sau din lipsa de discernamint intre cele doua faze de dialog.

  Iar discutile in privat au un efect benefic asupra persoanelor ce unori nu detin curajul pt a le adresa publit din motive personala sau pur si simplu nu doresc sa discute unele lucruri pe web.

  In urma ultimilor 3 – 4 subiecte pe acest subiect Jucatori de Galati ce pare interminabil am fost contactar de circa 10 persoane in general tineri incepatoti cu care am purtar discuti ore de rindul pe subiectul Jucatori de Galati.

  Discuti care mai devreme sau mai tirziu vor dovedi efectul in viata lor de crescatori de Galati bine intelein fuctie de personalitatea fiacaruia si imprejurarile vieti efectul poate fi mai mare sau mai neinsemnat.

  Spun acsta din experienta personala deoarece discutile pe care am avut eu ocazia sa la port cu crescatori vremi in fazele incepatoare au efect pina si azi devenind principi la care nu am renuntat nici odata.

  iar placind de la ex. personala sint convins ca unele subiecte dezbatute in profunzime la un moment dar revin din nou in viata pina devin o regula normala.

  Asa dar domnilo eu personal sper ca traditia sa se repete pe si in urma acestor dispute de pe acest topic si sper sa pot da lamuriri lachit mai multe intrebarile uneoeri dificile pt a ajuta pe cei ce se afle in o stare difuza asupra acestui subiect ce poarta numele de Jucatori de Galati cu toate complexitatile acestei rase

  Cu stima si respect Alex Bude

 142. D-le Amiralul,

  Concluzia dvs. este simpla si nedreapta. Nu stiu ce fel de porumbei preferati insa la porumbeii de agrement lucrurile sunt mult mai complicate (exista un standard pe care trebuie sa-l respecti pentru perpetuarea unei rase). Daca cititi cu atentie, veti constata ca dintr-un anumit punct de vedere (unul vital) discutia nu a fost deloc sterila. Este vorba de tentativa de modificare a unei rase de exceptie, cea mai celebra rasa romaneasca peste hotare.

  A reiesit clar ca domnii de la Dacia considera jocul (atributul esential al Rollerului de Galati) un defect si ca actioneaza in directia eliminarii lui cu desavarsire. Nu se stie ce infuzii au facut, insa deja porumbeii dumnealor seamana mai mult cu voiajorii. Un alt necaz este ca dumnealor continua sa afirme sus si tare ca acesti porumbei fac parte din rasa Rollerului de Galati si il mai si vand ca atare, provocand stricarea fondului genetic in crescatoriile in care ajung aceste exemplare. As ruga pe aceasta cale pe d-l Barboianu sa nu vanda porumbeii care au in sange linia de la Bucuresti sau infuzii ce nu fac “cinste” Rollerului de Galati.. Pentru ca e un rau iremediabil, atat de grav ca esti nevoit sa te intorci la porumbeii de baza ai rasei (si d-nii de la Dacia o stiu bine).

  Este in interesul crescatorilor de Roller de Galati (dar mai intai a insusi Rollerului de Galati) de a evita aceste exemplare si de a aduce la cunostinta tuturor despre ceea ce se intampla la Dacia. Inainte de infiintarea RCR, erau doar cateva voci singulare care luptau pentru salvarea rasei, acum exista o asociatie cu membrii din ce in ce mai numerosi, cu un standard validat international si dupa care pasarile de la Dacia sunt complet in afara lui.

  Cine credeti dvs. ca sunt oamenii de rea credinta? Cine credeti ca forteaza “evolutia” unei rase? Cine credeti ca sunt lipsiti total de caracter si barbatie? Batranii nostri ar spune ca dumnealor lucreaza cu viclesug.

  Nu este oare corect sa omologhezi actualii porumbei de la Dacia (am inteles ca mai degraba Bucurestiul si nu neaparat Craiova) pentru ca oricum sunt altceva, numai rolleri nu?

  Ce fel de impacare doriti dvs.? Sacrificand o rasa si trecand cu bagaje cu tot in tabara Dacia? Pentru ca “infractorii” este deja evident pentru toti in ce tabara se afla.

  Daca ar fi pe vremea lui Ceasca as zice ca si-au bagat rusii coada… :P .

  Vasi

  P.S.: Dupa cum reiese, e vorba de razboi. Unul pentru salvarea sau distrugerea unei rase, depinde in ce tabara va situati. In care de curand una din tabere si-a facut sediu si a sunat chemarea la arme in toata tara. Si tara raspunde :) . Targic? Da! Comic? Depinde de multi factori…

 143. In mod sigur lucrurile vor evolua si mai mult in directiile alese de cele doua asociatii. Cu sau fara aceasta discutie pe care unii o considera sterila.

 144. Da Ioane, normal ca nu ne-am inteles la pret ca erau foarte scumpi (10 lei bucata) pentru ce imi trebuiau mie: aveam o nunta in familie iar protagonistii isi doreau voiajori albi pentru nunti. Iar eu m-am gandit ca ai tai erau perfecti, mai ales ca majoritatea erau albi. Oricum existau toate sansele sa iti vina inapoi acasa. Si am spus si ca nu vreau sa se afle deoarece mi-ai explicat ca ei provin de la marii crescatori ai Bucurestiului. Nu dadea bine ca acesti crescatori sa afle ca porumbeii (poate varfuri) proveniti de la dansii sa fie folositi ca voiajori pentru nunti.
  Altceva “de bine” mai aveti despre mine?

 145. Rusine ca era vb de 15 lei bucata si eram cam 12 albi si restu pana la 30si ceva de buc erau baltati si nu incerca sa negi ca ai mai incercat sa ma suni si nu ti-am mai raspuns ca o dadeai sa facem benzina jumate jumate sau ai uitat ca ziceai ca face 2mil benzina si sa nu continui ai vrut sa iei porumbei din bucuresti si garantez eu ca ai pasari din bucuresti ca si tine mai sunt o multime.(am si conversatia cu tine asa ca sa sti)
  Si sa nu se inteleaga gresit eu ii tin din pasiune nu fac o afacere din asta si nu ca alti sa iti ceara pe un porumbel 3 mil ca la craiova.

 146. Si o greseala mare care o faceti cum a postat dl Cristi pe sait sa gasit cativa sa dea inainte cu gura si din cauza asta nu posteaza multe lume se aptine sa intre in contradictoriu, eu chiar daca cum ziceti sunt penibil ati face mai bn sa analizati situatia de fata si mesajele sa fie in ajutorul rasei nu provocari intre crescatori.
  Dl Bude dar chiar dupa 40 de ani de cand aveti jucatori de galati raspunsul la intrebarea dl Cristi nu il dati?

 147. Buna

  D-le Ion Florin eu am facut o incercare de ati satisface dorinta dar nu am reusit ca daca mie nu imi poti reprosa ca miai vindut porumbei la care sa le plindi de mila ca iai vindut prea ieftini etc.etc.

  Asadar in loc sa spui mersi ca miai raspuns ai inceput sa te vaieti ca nu am raspuns la d-l Cristi care se incumeta sa puna intrebari ce nu lem primit dechit de la copi.

  Dar ce sa faci d-le ion Florin fiecare da din ceia ce are iar domnia ta ai dovedit care e limita maxima la care o poti atinge maiales prim mesajele adresata d-l Ionut Barboianu.

  Sincer nu am inteles d-le Ion Florin cum poti sa cobori la un asa nivel sa te certi ca copii prin gard ba ca a fost 10 ba nu ca a fost 15 chiar ca ramin blocat chind constat la ce mojici se poate cobori un om matur.

  Sau ar trebui cineva sa se rusineze ca a cumparat porumbei de la domnia ta.

  Iar faptul ca si domnia ta d-le te alaturi la intrebarea aia ce poate fi justificata doar de cei de pa luna sau copi de chitiva ani dovedeste la ce nivel te afli pt ca in primul rind pt a primi un raspuns trebuie sa sti sa intrebi si sa nu pui intrebari lipsite de sens dar asta e mati convins cine sinteti si la ce nivel va profilati.

  Iar acuma sincer daca stiam chit de jos te pori cobori in dialogul cu d-l Ionut Barboianul si felul cum te raportezi fata de un fost client la care sa zicem ca ii vindut porumbei strigind de pret e sub orice nivel de om matur poate fi atribuita o astfel de comportament doar la copi sub 10 ani un astfel de balacaiala.

  Nimeni de pe fata pamintului nu te poate ponegri de cum o face omul singur.

  Cu stima si respect Alex Bude

 148. salut din nou. vad ca discutia se transforma mai mult in ai mei sunt pds-risti ai tai sunt pd-sti. asa cum s-a facut de fiecare data toata lumea vine cu remarci de genu ” zi ma tu daca esti destept ce si cum” si dupa ce omu zice ” haha esti un habarnist ma”sau pur si simplu se atitudinea eu sunt un zeu si zeii comunica telepatic ei nu scriu asa ca sa imi transmit ideile telepatic la 3 spiridusi minune care vor transforma dialogul din constructiv in harcea-parcea. insa sa revenim la oile noastre. sa incepem cu inceputul. sa citim titlul aricolului si sa citim si articolul. ADEVARUL! adevarul cui? in pozele de mai jos surpriza sunt numai pe vineti desi autorul ne arata ca stie macar cum se scrie corb-rosu- patat etc. se descriu verzi si uscate insa nu adevarul. de fapt adevarul e asa de dur ca oricum ai incepe sa il descrii automat descalifici din dialog o mare parte din interlocutori, pur si simplu dupa ce scrii adevarul ei nu prea mai au ce sa caute acolo decat ca spectatori. e ceva de genu scolii te ridici in picioare si invatatoarea zice da georgel esti o vita 4 mai citeste. ce mie mi s-a parut tot timpul fascinant la articolele astea a fost faptul ca se incearca descrierea unei situatii particulare cu generalitati mai exact e ceva pe principiul hai sa vorbim noi de unicolori, de celelalte varietati de baltati, de patati apoi sa ne tragem asa un aer de smecheri de cartier si sa explicam ca ”chintesenta” rasei sta in pe vinetii care seamana cu albatrosii. varietatea asta e atat de abstracta incat trebuie practic sa renegi toate celelalte varietati ca sa o intelegi. culmea dupa ce o intelegi realizezi ca de fapt nu e nimic de inteles ca e un haos si o dezordine cum nici lucifer nu isi poate imagina. insa fix dezordinea asta da posibilitatea nulitatilor de a iesi ca paduchii in frunte si cum paduchii stiu 2 lucruri sa faca bine primu sa piste pisca si ei asemeni paduchilor iar al doilea lucru sa sara tot asa sar si ei de la patati la pe vineti de la corbi la pe vineti etc. practic ei nu prea sar ei stau intr-un loc intr-un fel de bol al inconstientei si inculturii asa si au remarci de genu ” ce daca nu stim nimic noi suntem multi si daca nu va comvine putem supune la vot sa vedeti voi atunci care is aia mai multi! va aratam noi voua!”. cum discutiile au fost multe si cum mie nu imi place sa discut situatii ipotetice pentru ca sunt infinit de multe sa ma rezum la situatiile intamplate deja. in anul 2007 la insistentele lui vlad hadarau am fost delegat de asociatia columbofila din galati impreuna cu costin nelu si cu gigi bondoc sa merg la cluj unde urma sa intalnesc delegatia de la uniune, seful corpului de arbitri respectiv cocu la vremea aia, delegati de la clubul din bistrita respectiv vlad, chivu si talpas si surpriza delegatia clubului dacia formata din vasile emilian, torino, sorin ciocan si calota. discutiile s-au facut in 2 etape. prima etapa a fost seara la masa in pensiunea lui cornea mihai. de la inceput s-a sesizat de departe aerul superior al celor de la dacia atitudinea ingamfata si supararea ca nu suntem de acord cu ei 100%. s-au prezentat poze foarte vechi unele din 1950-60, unele din zilele noastre si s-a discutat mult despre viziunea fiecaruia asupra rasei, s-au prezentat standarde pe de o parte standardul conceput in galati si de cealalta parte standardul conceput in bucuresti. nu mica mi-a fost mirarea cand am citit in standardul facut de bucuresteni ca au fix aceleasi dimensiuni corporale bamai mult de atat lungimea ciocului era 15 mm, in cel de la galati era trecut 16-20 de mm. daca discutiile asupra aspectului cel putin la nivel teoretic au decurc acceptabil cele asupra comportamentului in aer au decurs apoteotic. din prima bucurestenii au exagerat cu minimul perioadei de zbor, cand ii auzeai numai de la 3-4 ore in sus ar fi fost in stare sa puna minim 4 ore. privind situatia retrospectiv si analizand rezultatele lor din ziua de azi realizez practic ca in cazul unora incultura e ridicata la rang de lege si ca locul culturii a fost luat de ingamfare si nestiinta. trecand de penibilul situatiei si mergand mai departe in discutii am mai intalnit o problema si anume stilul de zbor. bucurestenii ziceau ca zborul trebuie sa fie solitar, lin, in cercuri mari in jurul crescatoriei, la inaltime mare si neaparat sa atinga disparitia si lucrul asta mie unu mi s-a parut la fel de stupid din mai multe puncte de vedere. primul dintre ele ar fi ca jucatorii de galati apartin grupei de rase cu cioc mijlociu si coada lata mai exact rolleri si fiind rolleri nu pot avea un zbor lin din cauza ca toti rollerii sunt porumbei activi cu metabolism accelerat, al doilea considerent pe care m-am bazat cand le-am zis ca cerintele lor sunt stupide a fost cel al zborului solitar. acest tip de zbor e adevarat ca se intalneste in cadrul rasei insa nu ca si litera de lege. jucatorii de galati sunt porumbei de stol. al treilea considerent a fost cel al disparitiei obligatorii care nu e decat o stupiditate. jucatorii de galati sunt niste porumbei de prestatie pe orice vreme pur si simplu nu poti cere ca un porumbel sa intre in disparitie pe orice vreme si in orice anotimp si numai un om care habar nu are diferentele de temperatura dintre sol si inaltimea de zbor ca sa nu mai vorbim de curentii de aer care difera foarte mult in functie de sezon poate emite o asemenea pretentie stupida. continuand discutiile am inteles ca ei nu zboara porumbeii pe orice vreme ci numai atunci cand e vreme perfecta. dupa ce s-au discutat lucrurile astea situatia a devenit extrem de incordata domnul milica devenind asa nelinistit si agitat. discutiile au incetat urmand sa se desfasoare a doua zi. a doua zi ne-am intalnit din nou. nu am mai discutat deloc despre aspect s-a discutat despre numele rasei si despre regulamentul de zbor. in opinia celor de la dacia numele ar trebui sa fie ,, porumbel de zbor si invartitura galatean”. mie unu chiar daca as scoate numele asta din context mi se pare ilogic, tradus intr-un nume uman ar fi ceva de genu ,, omul maratonist si exchibitionist gheorghe”. practic nu descrie nimic. am insistat pe jucator de galati domnul milica a zis ca normal ar fi sa se numeasca roller de galati ( de unde am dedus ca totusi stie despre ce vorbim). cum noaptea e un sfetnic bun si cum deciziile care le iei in viata le arata celorlalti ce fel de om esti cei de la dacia au venit cu o propunere scoasa din jobenul de magician. propunerea suna asa ” hai sa echivalam zborul in minute al porumbeilor nostri cu punctele obtinute la joc de porumbeii vostri””. cand am auzit asa sincer nu am stiu ce sa cred iar primul lucru a fost sa ii rog sa mai repete odata pentru ca eu credeam ca nu am auzit bine. in urma repetitiei a iesit fix aceasi idee. NU AM FOST DE ACORD! MI S-A PARUT CULMEA INCULTURII COLUMBOFILE SI CULMEA NESIMNTIRII INTR-O NEGOCIERE! discutia mai departe a continuat ca la piata ceva de genu hai ca noi va mai dam 2 mere voi ne mai dati 2 pere ca ce dumnezeu doar toate cresc in copaci E ACELASI LUCRU IN FOND MERE-PERE E ACELASI LUCRU. totul s-a terminat brusc cand milica sa ridicat de la masa si a zis ca daca nu ne comvine el oricand aduce 40 de membri de la dacia si voteaza ce vrea el. iar situatia mi s-a parut penibila e ca si cand eu si fratii mei votam maine ca vecinul nostru de la parter de fapt nu e tigan el de fapt face parte din rasa ariana desi nu are ochii albastri si nici blond nu este daca noi votam e arian ce mama lui face el ce vrea! milica le-a zis colegilor cu care venise ca daca nu vin dupa el ii lasa acolo si pleaca. torino ne-a rugat frumos sa ne mai gandim ca poate mai negociem si schimbam merele pe pere chiar punem un egal intre ele. de apreciat atitudinea lui calota si a llui ciocan care niciodata nu au avut nimic de comentat la capitolul joc mai mult decat atat afirmand ca jocul e o caracteristica esentiala a rasei. din lucru asta si din faptul ca milica mi-a zis ca numele ar trebui sa fie roller de galati am dedus ca se stie exact care e adevarul insa ne place sa o jonglam asa pe 7 parti poate-poate.
  si au plecat si dusi au fost.
  ps. pentru toti care scrieti degeaba am aici o caracterizare e video pentru ca daca as scrie ceva nu ati sti sa cititi :
  http://www.youtube.com/watch?v=xlwZwoygo-8
  la categoria anonimi nu ii includ pe chow si pe domnul cu fn…. care ii consider 2 baieti destepti. a da si daca cei cu zborul nu inteleg cum au ajuns sa se complaca in situatia in care sunt ii rog sa dea clik pe numele meu asa pot intelege mai bine au acolo un filmulet edificator.

 149. Buna

  Daca exista cu adevarat o dorinta de conciliere poate ca nu ar trebui sa nu uitam ca Jucatori de Galati sint o rasa de Agrement si nu una de ornament .

  Iar pt o rasa de Agrement care promoveaza caracterele specifice nu poate fi folositor ingradirea culorilor sau a desenului.

  Ci din potriva in momentul in care apare o culoare noua care se stabilizeaza la urmasi este asimilata ca o varianta aceste sint practici normale la toate rasele de pe glob crescute pt Agrement indiferent de zona.

  Dar prin afirmati prin care se incearca limitarea si ingradirea culorilor si desenului indiferent de catre cine sint facute dovedeste doar un lucru ca presoana in cauza este un crescator de porumbei pt ornament si Expoziti creste porumbei doar pt aspecte exterioare cu precadere pt a culege si desen pt a obtine succese in Expoziti.

  Dar daca cineva doreste cu adevarat reducerea acestor discuti ( pt ca disparitia totala e o aberatie sa crezi ca e posibila) inti ar trebui sa acepte si pe ceilalti care se intimpla sa detina alte gusturi si preferinte dechit a le lui personale promovindusi alegera si proprii lui porumbei abtinunduse sa discrimineze pe celelalte varietati ce se intimpla sa fie preferate de alti crescatori .

  Iar daca doresti ca cineva sa accepte ceia ce cresti trebuie ca la rindul tau sa accepti alegerile facute de alti din cadru rasei care in cazul de fata Jucatori de Galati se dovedeste a fi cea mai complexa rasa Romineasca.

  Iar prin concursuri de zbor si joc se face o selectie naturala si nediscriminatorie pt cineva indifferent de zona in care locuieste sau de alegerea personal pe care din varietati reprezinta rasa o prefera fiecare pt ca noi sintem fiecare diferit ei consider ca e o normalitate sa detinem preferinte si gusturi diferite atita timp chit se pastreaza caracterel si structura rasei.

  Iar in fuctie de marimea diferentelor ne putem limita la diferite lini in aceias rasa iar daca aceste sint prea mari ar trebui sa trecem in rasa diferite fara sa incercam sa trensformam o rasa in asa masura inchit sa cuprind intreaga gama de varietati posibile distrugind caracterele specifice rasei.

  Iar daca caracteristicile de baza vor ramine hotaritoare si reprezentative primordial pt incadrarea jucatorului de Galati sint si anume zborul de inaltime cu dispariti si jocul in forme diferite si fantastice vor ramine criterile de baza pt promovarea si selectile rasei cu siguranta ca acessta rasa are un vitot stralucit de care nepoti si stranepoti nostri vor beneficia asa cum noi am avut parte sa mostenim de la inaintasi nostri.

  Lasind ca natura sa faca difernta exat asa cum in fuctie de tipul , durata jocului si timpul ales pt efectuarea acestuia sint direct hotaritoare pt lungimea in min. sau ore a zborului.

  Sint convins ca in aceias masura fara sa insultam sau discriminam pe vreun crescator pe criteri de ce varieta a ales sa promoveze in momentul in care plechind de la caracterle de baza a rasei Jucatori de Galati Zbor si Joc .

  Prin participarea si promovarea concursurilor bazate pe insumarea ambelor caractere Natura va fi la fel de impartiala si corecta in selectie pt a staboli care variante de culoare si desen etc. etc. sint representative pt rasa Jucatori de Galati rasa de Agrement dovedita cu Fisele de concurs care pot prezenta atit zborul chit si jocul.

  Iar linile variantele de desen culori care nu pot demostra ca detin aceste caractere specifice rasei Jucatori de Galati Zbor de inaltime cu disparitie si joc fara a desconsidera pe cineva personal sau la nivel de grup sau chiar club ar trebui sa dovedim putina maturitate si sa recunoastem ca acele lini sau varietati de desen sau forme exterioare pot cel mult sa fie reprezentative pt o varianta a Jucatorului de Galati ca o sub rasa pt Frumusete categoria Ornament atita timp chit nu se doreste o separare pt a fi omologata ca o rasa disticta de FRUMUSETA sub oricenume se doreste .

  Dar prin a persista in continu cu o pretemtie ca aceste extreme selectate doar pe criteri de exterior ar fi reperzentative pt jcucatori de Galati dupa uni ca alti merg mai departe inchit au lipsa de decenta si pretind ca doar acestea ar fi reperezentanti rasei Jucatori de Galati nu se face alceva dechit sa se doreasca continuarea disputelor si pessistarea in un climat de confuzie pt cei incepatori care uni chiar cred ca acele exemplare ar fi jucatori de Galati chiar daca acei porumbei nu prezinta nici zbor si nici joc.

  Personal eu in 40 de ani nu am reusit sa intilnesc vreun exemplar berbecat care sa poata prezenta caracterele de baza a rasei Jucator de Galati cu norme minime macar si nici pe cei cu ciocul exagerat care sa prezinte joc de un nuvel aceptabil pt a face parte din o rasa de joc deci din puctul meu de vedere asta vorbeste de la sine pt ce rasa sint reprezentavivi.

  Dar pt a nu lua paretile noastre ca o norma pt generalizarea in ce priveste rasa Jucator de Galati las general se cade sa lasam natura sa defineasca si sa aprecieze munca noastra a fiecaruia in promovarea rasei si variantei preferate prin introducerea concursurilor pe criterile rasei pt a hotari care din cele doua grupe mari din rasa fac parte porumbei nostri Agrement sau Frumuseta.

  Oricare alta practica nu dovedeste dechit dispret pt rasa Jucator de Galati pt ca prelungim la infinit acea atmosfera care a contribuit da distrugerea rasei fenomen ce a necesitat atit schimbarea Standardului chit si schimbarea Regulamentului de Concurs prin reducerea normelor minime cu minim 50 % pe criteri ce nu fac cinste rasei Jucator de Galati

  Cu stima si respect Alex Bude

 150. Buna ziua.
  La fel ca si dl Cristi Zamfir si pt mine e prima data cand scriu pe acest site. Vreau sa mentionez ca eu l-am arbitrat pe dl Barboianu Ionut la etapele Rolleclub, semnatura mea este pe fisele de arbitraj si tot ce este trecut acolo s-a intamplat si pe teren. Mai vreau sa va spun ca am fost in curte la Ionut si la zborurile de la clubul Dacia si am vazut acelasi zbor frumos cu diferenta ca la etapele de la rolerclub porumbeii au mai si jucat. Ar trebui ca toti arbitrii care au arbitrat la rollerclub sa intre aici si sa spuna ce au vazut ca sa nu mai fie confuzii si neintelegeri. Va multumesc si va doresc la toti un an nou fericit.

 151. Buna

  D-le Liviu Tugulan personal apreciez gestul domniei tale de a incerca sa limpezesti apele.

  Dar am curaju sa va spun un lucru care poate ca o sa va dezamageasca chiar daca gestudomniei tale e onorabil dar e lipsit de succes pt ca este imposibil de realizat o schimbare de opinie la columbofili de categoria d-lui Cristi Zamfir om ca nu are incredere in nimeni

  Iar in acea categorie “Nimeni” va includeti si dumneavoastra si toti arbitri ce au contribuit la arbitrarea concursurilor organizate de Clubul Roller Ro. deoarece domni din aceasta categorie nu duc lipsa de informati ei au un fix bine stabilit.

  Iar atributile fixe de acesti domni sint bine stabilite de a discredita orice alta grupare ce doreste sa faca o altfel de promovare a Jucatorilor de Galati ce cuprinde toate caracterele rasei pt ca orice alta activitate ce se dovedeste fuctionabila di atrage crescatoti pune in umbra Clubul Dacia.

  Dar in alta ordine de idei marturile arbitirilor si a martorilor de la concurs sint un plus pt noi cei lalti care mai detinem in caracter capacitatea de a acorda incredere semenilor nostri pina la proba contrarie.

  Iar pt asta va multumesc de gindul bun si pt ca ne aflam in afjun va doresc la toti un AN NOU cu sanatate si multe impliniri.

  Cu stima si respect Alex Bude

 152. pt dl maftei ovidiu va salut cu respect,eu prefer discutiile face to face dar cateodata nu pot sa ma abtin, de ce va mirati de persoanele care vau facut acele propuneri mizere? asta e valoarea lor, drept pentru care uitativa unde au adus porumbelul galatean si ar trebui sa le “multumim” pentru faptul ca e foarte greu sa mai gasesti rasa veche de galateni.Acesti oameni au vrut sa iasa din tipar si chiar au reusit, prin mutilarea acestei rase aproape ca au anulat rezultatul muncii adevaratilor columbofili care nu mai sunt printre noi, asta e romanul nostru, tot sa insele sa pacaleasca, de, suntem un popor latin nu?. Totusi cred ca a cam venit momentul sa ne maturizam si se respectam principiile ce au dus la crearea acestei rase pana nu e prea tarziu, va fi ceva de munca, e vorba de timp dar sa speram ca vom reusi debarasandune de acele persoane care nu fac cinste acestui sport nobil.Doresc un an nou mai bun si LA MULTI ANI tuturor columbofililor

 153. Salut
  Dl.Barboianu Ionut poti sa-mi explici si mie si celor care citesc si scriu pe acest site un singur lucru?
  Porumbeii pe care i-ai zburat la Dacia i-ai zburat si la Roller Club,iar arbitru care a fost la tine la Roller a fost la tine in curte si la zborurile de la Dacia.El spune ca a vazut acelasi zbor frumos cu diferenta ca la etapele de la Roller porumbei au mai si jucat.Sa inteleg ca aceiasi porumbei dupa citeva luni au inceput sa joce s-au la zborurile de la Roller l-ai pus lautari.
  Poate intelege si dl.Bute problema cu incredera.

  LA MULTI ANI

 154. @ Maftei Ovidiu
  Pana la urma care va fi numele rasei asteia?
  “Vioriu cu cioc lung si JOC de glezne” ?!

 155. Buna

  Stimate D-le Cristi Zamfirchit despre incredere cred ca domnia ta explicat foarte explicit sic red ca nu mai e ceva de adaugat

  “Daca voi cei de la ” ROLLER CLUB” aveti incredere in oameni eu nu am incredere in nimeni.”

  Deci despre acest subiect ce as pute sa discut sau ce mai ar fi de inteles domnia ta nu deti capacitate de a acorda premiza de nevinovatie crezind ca toata lume e formata doar din hoti si mincinosi si ca doar domnia ta deti adevarul absolute si de aceia nimeni nu se incadreaza la categoria de om cinstit pina il dovedesti ca a furat ci sint hoti si mincinosi din oficiu de la nastere.

  Ei stimate d-le Cristi Zamfir eu sint pregatit sa te inteleg ba chiar te compatimesc ca trebuie sa fie greu sa traiesti in o asa dilemma socotind ca traiesti in osocietate formata din hoti.
  Iar domnia ta singur pe lume esti correct iar eu find opusul domniei tale iti accord incredere ca esti nevinovat pt ca daca nu ii nui de unde sa dai incredere altei personae atita timp chit domnia tan u ai incredere in Nimeni

  Deci daca e nimeni la nimeni nu se include nici macare Cristi Zamfir si asta explica dece domnia ta citesti ca eu ma semnez la inceputul mesajului cu numele intreg Alexandru Bude si inchei cu Alex Bude.

  Deci pt ca nu ai increderi nici in Cristi Zamfir banuindul de fals nu il iai in serios ca ma cheam Bude si pt orice eventualitate chiar daca tem avertizat ca dai melul te gardezi numinduma Bute

  Asadar stimate d-le Cristi Zamfir mai convins ca chiar nu ai incredere in NIMENI atita timp chit nu acorzi incredere nici propiilor ochi.

  Cu stima si respect Alex Bude

 156. Buna

  Iar pt ca dilemma domniei tale cu neincrederea fata de toti oameni nu se limiteaza doar la mine ci e valabile si pt alti iar find ca eu cred ca domnia te totusi ai intenti corecte dar aid oar o problema de ansamblu in a percepe lucrurile chiear sip e cele exprimate de domnia ta.

  Asadar am sa incer sa te ajut stimate D-le Cristi Zamfir sa rezolvi o mare curiozitate nutrita de domnia ta fata de Ionut Barboianul si indirect fata de Roller Club

  As ave o intrebare D-le Cristi Zamfir plechind ca chestia cu numele e o gresala cu voia dorind doar sami pocesti numele asa cum pociti si numele la sarmanul Jucator de Galati dar fara JOC .Deci in proprile afirmati aveti incredere D – le Cristi Zamfir

  Iar daca DA d-le Cristi Zamfir si mai puteti sa va permiteti sa nutriti incredere fata de propria dumneavoastra persoana as face o incercare sa va explic ce inteleg eu pt ca am incredere in domnia ta si nu numai ci si in Jucatori de Galati.

  As intreba deti atita barbatie si decenta umana ca sa recunosti ca aceast expresie iti apartine chiar daca ai folosito doar in dialog privat si nu in vreun afirmatie oficiala a clubului DACIA

  Citat din Cristi Zamfir Art. 133

  Ei d-le Cristi Zamfir daca nu cumva ma insala sip e mine ochi cred ca domnia ta ai pronuntat ceva in legatura cu JOC LA UNI DINTRE EI o fi adevarat ca doar domnia ta deti singur adevarul pur si putem cont ape afirmatile domniei tale.

  Pt a te ajuta sa iesi din aceasta stare de comfuzie ca ai ajuns sa te contrazici singur d-le Cristi Zamfir daca cumva tea lasat memoria si ai uitat ce ai afirmat in art. 133 sau nu mai e valabila afirmatilr domniei tala propri “cu ore multe de zbor chiar si cu joc la unii dintre ei “

  Citat din Cristi Zamfir art. 166

  “Sa inteleg ca aceiasi porumbei dupa citeva luni au inceput sa joce s-au la zborurile de la Roller l-ai pus lautari.
  Poate intelege si dl.Bute problema cu incredera. “

  Draga d-le Cristi Zamfir aceasta intebare nu isi mai are sens ca ai raspun domnia le la primul art. propri “cu ore multe de zbor chiar si cu joc la unii dintre ei “ chiar ca nu va inteleg sincer

  D-l Torino si cu domnia ta d-le Cristi Zamfir oameni cu experienta din clubul Dacia faceti aceste afirmati ca uni din porumbei pe care ii cresteti JOACA si pt ca noi acordam incredere la oameni va acordam si la domnile voastre avind incredere ca Jucatori de Galati JOACA si ca chiar daca uni sau chinuit sa elimine jocul timp de 35 de ani totusi uni din ei joaca.

  Asadar d-le Cristi Zamfir sit foarte curios de ce asa mare nedumerire fata de porumbei d-lui Ionut Barboianu si cu atita suspiciune de neincredere ca veizi doamne porumbei domnei d-lui Ionut ar detine un comportament “cu joc la unii dintre ei ” ca cel declarat declarat de 2 domni onorabili de la Clubul DACIA ca d-l Piussi Vittorio (Torino) si domnia ta d-le Cristi Zamfir.

  D – le Cristi Zamfir te rog chiar nu observi chit de penibil comportament prezinti venind cu intrebari idioate si parka nu e deajuns te mai si contrazici singur pt a fi si mai concret in prezentare de character facuta pe proprie raspunder cu propri afirmati

  D-le Cristi Zamfir domnia ta esti chiar asa lipsit de inteligenta de nu observi ca dumneavoastra aveti o problema interna la Clubul Dacia una de fuctionare pt ca chiar daca folositi trei albitir nu capabili sa arbitreze si jocul ori arbiter sint competenti dar efectuati concurs dupa un regulament haotic care nu corespunde Rasei pe care o crestei sau pretindeti ca o cresteti eu v alas sa hotariti singuri care din cele doua e real sau eventual ambele.

  Pt ca ramine intrebare aceasta unde sint puctajele de la Clubul Dacia pt joc la toate concursurile organizate de la infintare ca tot va place sa sustineti ca cresteti Jucatoti de Galati

  “Si eu si dl. Torino si ceilalti membri ai asociatiei pe care ii salut cu acesta ocazie incercam sa aratam prin aceste concursuri oficiale ca exista porumbei care zboara foarte bine la inaltime foarte mare (disparitie) cu ore multe de zbor chiar si cu joc la unii dintre ei , poumbei cu un aspect placut cu un ochi frumos, o geana frumoasa,o baltatura frumoasa in cadrul rasei.
  Porumbei care de la lansare pana a ajunge la disparitie le trebuie 10-15 minute ,iar toate rezultatele le puteti vedea pe site-ul asociatiei . “

  Iar pt a nu veni cu intrebari lipsite de bun simt adresate la cei de la Clubul Roler intrebari ce se pare ca va apartin la Clubul DACIA dar nu detineti capacitatea de a le rezolva te invit d-le Cristi Zamfir sa faci o vizita pe saitul lui D-l Torino si sa il intrebi pe domnia lui ca e memru la club cum de isi permite sa afiseze astfel de invitati provocatoare ca poate ca find in acelas club detineti un limbaj comun si o sa te poata lamuti ca vad ca ai o problema mare in a pricepe ce caractere detine rasa pe care o cresteti.

  ” Invitatie pentru concursuri de zbor si joc
  Orice crescator care detine rasa pura de galateni de zbor si joc ,si doreste un concurs privat, cu conditia sa se zboare la aceiasi ora si in aceiasi zi ,este rugat ca pentru detali sa ma contacteze la nr de telefon fix : 021 4346699 sau mobil:0740486289 .

  Cu deosebit respect Piussi Vittorio(Torino) ”

  Iar find ca domnia ta d-le Cristi Zamfir nu crezi pe nimeni iti dau si adresa la pagina d-lui Torino pt verificari.
  http://galatenitorino.webs.com/invitatie.htm

  Iar dupa o analiza profunda pe pagina d-lui Torino si dupa ce veti reciti de chiteva ori acest articol va rog sa reveniti cu intrebare la d-l Ionut Borboianu si eventual cu o precizare pt mine cu ce anume ar trebui sa inteleg in problema cu increderea daca considerati ca ar trebui sa inteleg ceva. Si nu uita ca ma cheam Alex Bude

  Personal stimate d-le Cristi Zamfir va astept cu nerabdare dar nu mai veniti cu intrebari inutile ca doar ma obligati sa va dovedesc nepriceperea din proprile afirmati si lipsa de cunostinta fata de rasa pe cer o cresteti de atite ani si pe cere se dovedeste ca nu cunoasteti nici macar caracteristicile de baza a rasei Jucatori de Galati.

  Sicer imi pare rau ca mati obligat sa va dovedesc toate aceste inconsecvente din proprile afirmati

  Cu stima si respect Alex Bude

 157. Lipsa celor 7 ani de acasa!

  Poz. 71-103 Rusinea Galatiului
  Poz. 123-141 Rusinea Craiovei

  Cind eram copii, eu, Dl. Milica, Dl. Stefaniu, Dl. Sindie etc. ne bucuram cind eram acceptati la masa de discutii a adevaratiilor crescatori de Jucatori de Galati, ca domnii Cristescu, Petrica si Vasile Tanase, Ticu Lefter, Sava, Margineanu, Grigore (Galati), etc. sau Dl. Leonte Ovidiu, Dl. Avramescu, Dl. Enachescu, Dl. Matei Smadu, Dl. Bigu, Dl. Petrica Cristescu, etc. Erau discutii interminabile, dar despre porumbei.

  Multi dintre acesti crescatori se intilneau la cite unul din cei mentionati, prezentau porumbei in cadrul rasei, nu combinatii, si fiecare isi dadea cu parerea.

  De zbor si joc nu se discuta prea mult, deoarece toti aveau porumbei buni.

  Se discuta despre frumusetea reala a rasei, si ceea ce nu inteleg multi, despre virfuri. Asa avanseaza o rasa de porumbei.

  Cind aparea cite un asa-zis crescator, care nu stia nici cum se tin porumbeii in mina, frustrati, umblau cu vorba de la unul la altul, ce visau noaptea incercau sa expuna ziua, lipsiti de cei 7 ani de acasa, minteau facindu-se ca nu inteleg, nu aveau ce cauta la masa cu acesti crescatori deosebiti. Nu-i jigneau, dar ii rugau sa stea la alta masa.

  Acesti crescatori ne repetau mereu, porumbaria e grea, in primul rind trebuie sa fii om cu tine si cu toti cu care stai la masa. Daca un om are bun simt fata de el insusi are si fata de ceilalti.

  Aducindu-mi mereu aminte de cuvintele frumoase ale acestor mari crescatori, ma intreb cum am putut sa stau la masa cu acesti doi oameni din Galati si Craiova. Mi-e rusine sa le pronunt numele. Si ar fi de preferat ca dinsii sa-mi uite numele.

  Sper ca eu si Clubul Dacia vom colabora cu Roller Club la arbitraj pentru a ne lamuri cu zborul si jocul. Va fi un pas inainte pentru aceasta frumoasa rasa.

 158. Imi cer scuze ca am scris pozitia 141. Corect este pozitia 140 si 157.

 159. Va salut dl. Torino,

  Va referiti la persoane sau in mod special la continutul comentariilor respective? Daca va referiti la continut, as vrea sa stiu ce este gresit in comentariul 71? DIn care punct de vedere? Puteti dezvolta?

  Va multumesc!

  Vasi

 160. In traducere, comentariul 170 ar suna cam asa:
  – Sunteti niste tineri pasionati de Jucatorul de Galati? RUSINE!
  – Aveti ceva de comentat despre practicile si ideile celor din Bucuresti? RUSINE!
  – Promovati si alte culori de baza cu exceptia baltatului pe vanat? RUSINE!
  -Cresteti corcituri gen baltati pe vanat laptii, baltati pe gut (culoare de baza. sic!), grivi, etc… RUSINE MARE!
  – Cresteti, citez din autor: “laptiul de Galati, jucausul de Galati, cazatorul de Galati. Calitati: zbor de durata in functie de marimea volierei, joc ametitor, distrugator de stol.” RUSINE!
  – Sunteti in asentimentul autorului (uite ca i-am uitat si numele)? RUSINE!
  – Incercati sa puneti la indoiala corectitudinea si transparenta concursurilor de la Dacia? RUSINE!
  – Aveti si dovezi? RUSINE MARE DE TOT!!!
  – Inca nu sunteti clientii crescatorilor care au pastrat nealterate liniile marilor crescatori? RUSINE!
  – Locuiti oriunde altundeva decat in Bucuresti? RUSINE!
  – Si exemplele pot continua. RUSINE ANTICIPAT!

  RUSINE! RUSINE! RUSINE!

  TRAIASCA PARTIDUL COMUNIST ROMAN!

  URA! URA! URA!

 161. Buna

  Stimate d-le Torino de lungul timpului vam apreciat articolele au aparut cub semnatura domniei tale la inceput iar ulterior poatate direct de domnia ta pt ca la modul general am apreciat ca sint in favoare Jucatorului de Galati si cu siguranta singura voce din clubul Dacia.

  Dar nu as putea spuna ce nu a existat si expresi sau afirmati pe care nu le impartaseam dar find putine ca procent pot sa le numesc pozitive deoarece toti cresim uneori cu voia alteori fara voie si trebuie sa ne putem respecte reciproc

  Iar la modul general putem constata ca toate au fost articole prezentate la categoria Monolg pt ca evitati sa intrati in dialog cu noi cei lalti personal mam buburat chind la acest topic ati spart gheata incepind sa mai dari si replici la unele comentari dind dovada de o dentativa de a intra in dialog cu restul lumi.

  Dialog ce in sinea mea credeam ca va mari sansele de a prezenta cum arata adevarati jucatoti de Galati si ce caracteristici prezentau acei porumbei caracteristici care ar trebui sa fie si nazuinta crescatorilor de azi a rasei sa le aiba ca obiectiv.

  Din obijnuinta di din respect vam citit cu mare atentie si articolul de la pct.170 dar am ramas complect dezamagit.

  Observind ca am o mare problema in descifrarea mesajului pe care doresti sal tranzmiti ne putind sa inceleg chiteva pucte.

  Ce ce ?
  Cu ce scop ?
  Motivul ?
  Cui ii foloseste ?

  Pt ca am recitit de 2 ori articolel vizate ale ambilor colegi de dialog care se intimppla sa impartaseasca si dragostea fata de Jucatori de Galati la care domnia tad oar pt ca au curajul sa divulge unele amanunte din casa sau din interferente cu cei de la de la Clubul Dacia cazul d-lui Ovidiu Maftei ai si perdut memoria ne putind sale redai numele.

  Nu stiu d-le Torino sa fie respectful domniei tale fata de semeni domniei tale asa de periferic inchit la cea mai mica contradictie unde sa puna la indoiale oafirmatie de a domniei tale sa se si epuizeze in asa hal inchit san u mai poti avea nici macar atita decenta sati numesti adversary de dialog pe nume e doar o intrebare D- le Torino la care mas bucura sa dai un raspuns

  Pt ca din art. Vizate de domnia tan u am gasit argument care sa justifice o astfel de comportament la un nivel asa de josnic si fara sa prezinci nici un argument sau puct incriminatoriu mai ales de la un crescator de talia domniei tale cu un asa mare bagaj de cunostinte si experienta din domeniu.

  Chiar daca la primal comentariu dat mam bucurat azi pot sa spun cu un gust amar ca era de preferabil sa fi remas la articolele de tip momolog pr ca va erau mult mai favorabile.

  Pt ca cel de la 170 e la un nivel ce nu va este favorabil d-le Torino mai ales ca nu are nimic comun cu promovarea Porumbeilor Jucatori de Galati iar daca ar trebui sal clasificam ar fi de cel mult o cearta de babe bete care isi striga peste gard

  Iar eu am greu sa fac o asimilöare la un dialog de acest stil dig en alaturi de numele Piussi Vittorio (Torino) dar e doar p parere d-le Torino si daca domnia ta crezi ca acest stil te reprezinta si va face cinste prin asociere cu poti sa continui ca doar traim in democratie.

  La incheier stimate d-le Torino pod oar sami cer iertare ca poate am avut aprecieri si asteptari prea mari fata de domnia ta si scuze pt acest articol pe care lam scris find complect dezamagit de interventia din art.170 prin care reiese doar ca toate cele spuse despre Clubul Dacia sint adevaruri si lucrul cel mai grav e ca domnia ta tile asumi ne conditionat stind in spatele tuturor greselilor de fuctionare si dfuctionare

  PS
  D-le Torino domnia ta faci o chemare provochind la concurs de zbor si joc sin u pot intelege cum poti sa te simti reprezentat de un club ce in totta existenta lui nu a acordat un puct pt zbor

  Sa inteleg prin aceasta provocare praf aruncat in ochi la critici clubului sau o lipsa de curaj si demnitate de a provoca pe aceleas criteri sip e cei din casa adica pe membri Clubului Dacia din care faceti parte sincer d-le Torino pt mine aceste intrebari sint o enigma greu de asociat cu continutul din articolel semnate de catre domnia ta.

  Ma opres la aceste intrebari pt anu imi merita si eu faimoasa stampila acordata de domnia ta la alti stiu eu cu sigla Diaspora chiar daca sincer as mai avea chiteva dar poate ca reusim sa le discutam in privat

  Cu stim si respect Alex Bude

 162. Dl Barboianu ar trebuie sa iti schimbi numele in RUSINE IONUT, dupa ce ca esti un mare afacerist, profitor, speculant,gainar intr-un cuvant BISNITAR esti si nesimtit iate de mana cu ala din galati care iar nu stie pe ce lume traieste si umbla cu sublerul si cantarul prin expozitii care zice ca a fost la comunitatea europeana si mai sunteti cativa care nu ati inteles nimic din articolele astea foarmativa un club al dezmembratilor si la conducere sa il puneti pe Dl BUDE care antreneaza comnetariile pe net si nu stie sa dea o raspunsul la o intrebare simpla v-am mai ziso eu pacat de anii care ii aveti.
  Din partea mea toata stima celor care a facut ceva pt rasa asa si nu sau pretat sa intre in jocul vostru dupa ce ca sunteti numarati pe degete crescatori de jucatori de galati o sa ramaneti si mai putini multa sanatate la toata lumea.

 163. domnule barboianu da parca ceva timp in urma erai mare fan al domnului torino si un mare pasionat al zburatorului de galati si membru in clubul dacia ce sa intanplat ca dintrodata tiai schimbat parerea si te razboiesti cu cei de la clubul dacia

 164. :) a-ti nimerito cu ceva! fiind nascut in ianuarie parintii m-au dat la scoala la 6 ani. CHIAR NU AM CEI 7 ANI DE ACASA! insa am un an de scoala in plus. ‘De zbor si joc nu se discuta prea mult, deoarece toti aveau porumbei buni.” asta e scrisa de dumneavoastra si avand in vedere ca face-ti parte din generatia de crescatori de inaintea mea oare ce s-a intamplat ca acum nu mai sunt asa de buni? I-AU STRICAT AMERICANII? eu unul inca astept sa scrieti si ceva interesant, nu doar o insiruire de fosti crescatori sau niste remarci rautacioase CEVA INTERESANT! odata ce ati stat la masa cu toti crescatorii aceia si nu aveti nimic interesant de przentat ce sa inteleg? cumva ca ?…. http://www.youtube.com/watch?v=z9_Qvqe1jxQ&feature=related

 165. Discutiile au depasit de mult stadiul in care ar putea fi utile rasei. Ne oprim.

 166. Am redeschis topicul pentru ca am inteles ca am taiat aripile nu stiu carei discutii utile rasei. Daca puteti continua civilizat, va rog sa o faceti. Daca nu, ne oprim definitiv.

 167. E adevarat ca se poate si fara anumite aluzii si referinte ofensatoare, oricat de suparati am fi. Totusi, un mic grad de suparare si obida cred ca poate fi admis…

  Recunosc ca inchiderea topicului m-a luat pe nepregatite (nu apucasem sa inchid gura :) ). Imi luasem adio la posibilitatea de a primi raspunsuri la intrebarile de la comentariul 172. Acolo ma refeream in exclusivitate la detaliile tehnice.

  Referitor la importanta topicului, desi este dezavantajos pentru o anumita parte, niciodata nu a iesit asa de clar adevarul la suprafata in ce priveste stadiul actual al Rollerului de Galati si adevarul despre varietatea promovata de clubul Dacia.

  In Targu-Jiu umbla o vorba: “Craiova nu mai are ce avea odata!” referitor la Rollerul de Galati. Si stiu clar ca atunci cand eram copil stia toata lumea ca la Craiova erau foarte buni Rolleri de Galati.

  Vasi

 168. Adevarul este ca articolele scrise de dl. Torino au degenerat in tot soiul de acuze,justificate ori nu,dintr-un motiv foarte simplu:ele nu s-au vrut a fi niste prilejuri de a intra in dialog cu iubitorii rasei ci mai degraba s-au vrut a functiona pe principiul decretelor.Iar faptul ca interventiile dumnealui nu s-au rezumat decat la admonestari la adresa celor care nu i-au impartasit intrutotul opiniile este o dovada clara ca nu s-a dorit decat impunerea unor optiuni personale.Poate ca maniera asta ar prinde la niste incepatori care aud prima data de rasa asta nu insa si la unii care mai stiu cate ceva despre porumbeii astia si au si ei niste ani de experienta in spate.Impresia mea a fost aceea ca s-a crezut ca noi ,cu totii,ne vom uita inspre clubul Dacia in urma acestor articole precum musulmanii catre Mecca,vazand intr-acolo sursa adevarului absolut.Ceea ce era si greu sa se intample avand in vedere fondul lucrurilor.
  Dialogul pe tema rasei asteia a fost necesar dintotdeauna,cu siguranta e de dorit si astazi,doar ca el trebuie fundamentat pe cunoastere si respect pentru opinia celuilalt si conform cu traditia cresterii acestei rase Eu personal nu-i contest d-lui Torino nici experienta,nici priceperea si nici pasiunea pentru porumbei insa am obiectii mari vizavi de modalitatea pe care o gaseste potrivita de a impartasi si altora lucruri stiute,si mai ales scopului acestor expuneri.Pentru ca daca tot vrem sa spunem niste “ADEVARURI” despre rasa asta,hai sa le spunem pe de-a-ntregul si,mai ales,sa fim consecventi cu ele si in ceea ce facem.Intre prezentarea unor fotografii de-acum 30 de ani si enumerarea unor crescatori din vremuri trecute si realitatea de azi de la Dacia e,si-o spun cu regret,prapastie mare.N-am absolut nici o indoiala ca niciunul dintre cei amintiti de d-l Torino nu crestea genul de porumbei pe care astazi dansul ne sugereaza c-ar fi singurii de rasa pura iar noi astilalti crestem diferite alte corcituri.Optiunea asta exclusivista pentru acesti baltati pe vanat de talie mare,cu zbor lent si joc accidental si de slaba calitate imi intareste mie convingerea ca nu exista interes pentru promovarea rasei jucatorului de Galati in forma lui traditionala si in multitudinea de diversitati sub care a fost cunoscut ci ca exista interes doar pentru promovarea genului de porumbei care-s crescuti exclusiv acolo.Cata vreme la Dacia dvs. insistati de cativa ani in a promova un tip de porumbel care nu mai are aproape nimic din elementele care au definit un jucator de Galati,adica zbor,joc,conformatie,culoare ,sigur ca aveti toata libertatea de o face si in continuare,doar ca ar trebui sa va despovarati de pretentia ca sunteti singurii care incearca “salvarea” acestei rase.Mai e nevoie sa va reamintesc faptul ca galatenii se mai intalnesc si in alte culori decat cea vanata?!Si poate aflam si de ce nimeni de la Dacia nu creste si altceva decat vineti.Fiindca sigur, dintotdeauna crescatorii au avut fiecare preferintele lor in materie de desene ori culori numai ca e al naibii de curios cum de la Dacia cu totii prefera pe cei vineti.Iar apropo de evolutie,ca tot suntem contemporani cu ea,eu tot astept de cativa ani sa-mi explice cineva care creste baltatii astia vineti,cum s-a petrecut transformarea asta,logic si detaliat.Unde au disparut porumbeii aia grozavi de-acum 30-40 de ani,dar,mai ales,care au fost cauzele fenomenului?! Ca daca asupra originii rasei mai bajbaim avand in vedere vechimea ei,despre ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani chiar n-avem motive sa nu stim.
  Noi la Roller Club ne-am propus si se pare ca ne-am si inteles asupra a cu totul altor principii de a duce mai departe rasa asta asa dupa cum exista dovezi ca ea ar fi fost cunoscuta.Nu ne-am propus sa facem concurenta Daciei fiindca,iarasi am picat de acord,”obiectul muncii” difera net intre noi si numai denumirea porumbeilor pe care-i crestem mai creeaza confuzii,chestiune care cred eu ca n-are cum sa mai dureze mult.Iar faptul ca lumea a reusit sa auda de ambele asociatii nu e decat un lucru pozitiv,fiecare va alege sa mearga acolo unde crede ca se regaseste.
  Cat priveste enuntata de d-l Torino colaborare intre ascociatiile noastre,”ca sa ne lamurim cu zborul si jocul”,cred ca mai inainte e necesara “lamurirea” acestor aspecte inauntrul fiecarui club,nu de alta dar n-are sens sa transformam placerea de a fi martori la o etapa de zboruri intr-un motiv de galceava fara sens.Momentan ne separa atat de multe lucruri incat pana la o colaborare in adevaratul sens al cuvantului mai avem inca multe de clarificat.

 169. Pentru Vasi:
  Da, au fost odata ca niciodata. Au fost foarte buni Jucatori de Galati la Craiova, cum au fost si la Severin, si la Braila si la Galati si in alte multe zone ale tarii, chiar si la Bucuresti.
  Voi incerca sa relatez din cele povestite de crescatorii mai in varsta.
  Se pare ca un material genetic foarte important a fost adus de Mihai Ungureanu originar din Severin si mutat in Craiova. Pasarile dansului proveneau in cea mai mare parte de la Galati. In vremea aceea (1950-1960 daca nu ma insel) nu erau foarte multi crescatori de “galateni” in Craiova si au acceptat imediat porumbeii veniti de la Severin. Selectia a decurs in directia fireasca pana a inceput sa bata la usa influenta Bucurestiului. Se intrevedea la orizont suprematia baltatului pe vanat zburator, suprematie care continua si astazi. Adeptii zborului de durata fara joc au inceput sa fie din ce in ce mai multi iar cei care aveau si promovau JUCATORUL de Galati au fost marginalizati.
  La ora actuala in Craiova statistica arata cam asa:
  – baltati pe vanat – 80%, alte culori – 20%
  – “zburatori” – 60%, “la voliera” – 35%, zbor si joc – 5%
  Referitor la istoria “galatenista” a Craiovei, stiu sigur ca sunt multi care citesc comentariile noastre si care ar putea participa la dialog relatand mult mai multe lucruri interesante din trecut. Ne-ar putea ajuta chiar fiul domnului Mihai Ungureanu si anume Vicentiu Ungureanu care daca nu ma insel a mai intervenit pe unul din topicurile despre aceasta rasa.
  As vrea pe aceasta cale sa il salut si sa il felicit pe domnul Radoi Nelu, un pasionat al baltatului pe vanat care creste si promoveaza “tipul vechi” de galatean si in a carui crescatorie (peste 500 de pasari) sunt produsi un numar destul de mare de baltati pe vanat care au zbor si joc frumos. Personal detin de la dl Radoi unele exemplare care prezinta caracteristicile de baza ale rasei.
  Ii salut si pe ceilalti colegi din Craiova care desi stiu sa aprecieze o pasare frumoasa “in mana, jos si in aer”, prefera sa mearga in continuare in directia vantului. A vantului care bate cu putere dinspre est.

 170. Multumesc pentru informatii!
  Desigur, as vrea sa stiu ma multe… e bine sa ramana “scris”.

  Vasi

  P.S. Si as vrea si targu-jienii sa inceapa sa depene amintiri… sunt sigur ca exista relatii intre porumbarii din ambele orase.

 171. SALUT.multumesc ANDREI pt redeschiderea topicului.am o intrebare pt dl TORINO:in ce directie vreti sa colaborati cu cei de la ROLLER CLUB?sa inteleg ca intr-o oarecare forma o sa arbitrati si jocul??

 172. Din punctul meu de vedere, ca membru al Roller Club o colaborare cu domnul Torino este posibila in anumite limite. Din moment ce Roller Club Romania are un regulament de zbor pentru jucatorul de galati, un calendar aprobat de toti membrii fondatori, valabile pentru urmatorii 3 ani si cel mai important un punct de vedere comun legat de aceasta rasa, colaborarea cu domnul Torino ca si cu orice alt membru al clubului Dacia se poate face absolut normal si firesc din pozitia de organizator de concursuri si respectiv concurent. Domnul Torino a mai incercat o astfel de colaborare si in acest an dar totul a ramas la nivel declarativ.

 173. Dl. Barboianu a dezvaluit faptul ca dl. Radoi Nelu detine baltati pe albastru tipul “vechi” asa ca nu vad de ce domnul Torino nu ar putea participa si la concursurile Roller Club daca doreste acest lucru. Nu-i cere nimeni sa renunte la porumbeii pe care i-a selectat atatia ani de zile cu pasiune. Doar sa clarificam lucrurile odata pemtru totdeauna pentru a putea merge mai departe.

  Vasi

  P.S. Nu vad de ce Clubul Dacia nu s-ar putea alinia celor de la Turnu Severin (cumva, au pornit de la acelasi porumbel si au cam ajuns la aceeasi reteta)… In fond, Sudul Romaniei e pasionat de zburatori (eu unul declar ca am cateva rase de zburatori romanesti favorite si care mi-ar place sa le cresc – fara sa alerg totusi dupa performante extreme).

 174. De fapt, eu as vedea cam asa (pot fi corectat daca gresesc) influentele columbofile de la noi din tara:

  – Transilvania: tumbleri si zburatori (influente europene);
  – Moldova: tumbleri si rolleri (influente orientale si slave);
  – Sudul Romaniei: in special zburatori si pe ici-colo, rolleri (acolo unde au fost comunitati musulmane si acolo unde a prins microbul la romani – prea putin as zice si s-a stins acolo unde a disparut “focarul” musulman).

  Eu continui sa cred ca dinamitarea insulei Ada Kaleh a determinat diminuarea si migrarea comunitatilor musulmane dintr-o zona mai mare si o data cu asta, disparitia din zona a unor rase si porumbei de baza (nu stiu in ce masura mai reusesc bulgarii si yugoslavii sa ne influenteze – mai mult, intre noi si Bosnia-Hertzegovina este acum bariera sarba). Cred ca e binecunoscut faptul ca romanului ii place sa combine, sa corceasca, chiar si numai din curiozitate si cred ca asta va continua pe alocuri, dincolo de orice standard. Problema e sa avem in continuare acces la porumbeii de baza.

 175. Domnule Vasi (funlw65) am inteles eu bine, ca din toamna o sa zburati la concursurile de pui cu galatenii proprii?

  Cu stima,

 176. D-le Emil Chelu, Dumnezeu stie (si prietenii mei) ca tare imi mai doresc!

  Pana acum, situatia financiara si sanatatea (o multime de bani s-au dus pe medicamente) m-au tinut departe de acest obiectiv. Toti porumbeii mei sunt astia:

  http://funpigeons.blogspot.com/

 177. Interesant,eu am o porumbita,cineva mia zis ca este de galatean numai ac este alba,dar joaca.Imi poate spune cineva daac sunt si galateni pe alb?
  As vrea sa aflu mai multe despre aceasta rasa,as dori sa pot lua legatura cu omnul Torino daca se poate.
  Numai bine.

 178. Salut Adi,

  Ca la orice rasa, si la Jucatorii de Galati pot exista exemplare complet albe. Si bineinteles ca, ca sa se incadreze in standardul rasei, ele trebuie sa joace. Altfel de ce s-a mai numi ” Jucatori”? Ca sa afli despre aceasta rasa asa cum arata ea inainte ca oricare dintre cei cunoscuti tie sa se apuce sa faca experimente in propria ograda, lasa-mi aici o adresa de e-mail si o sa iti trimit un material interesant.

  Cu stima.

 179. pt poz 191; pt. Vasi daca ai posibilitatea sa vii sa ii iei eu iti ofer 2 perechi de pui de galatean, 1 pe vanat 1 pe rosu; Puii sunt inelati cu inele EE; e drept sa sunt din astia sudisti despre care lumea zice ca si-au pierdut aptitudinile de joc; ramane sa te convingi singur de aceasta afirmatie; puii iti stau la dispozitie 2 saptamani incepand de azi.

 180. Va multumesc dl. Tanasescu, personal nu pot sa ma deplasez pentru ca sunt sub tratament insa am niste nepoti in Bucuresti la care pot apela.

  Vasi

 181. Dl. Vasi daca doriti aveti si de la mine o pereche de galateni sa ia legatura nepoti dumnevoasta cu mine.

 182. Nu trebuie sa veniti personal.Ideea era doar sa-i preia cineva care sa poata sa vi-i aduca in bune conditii.

 183. Asa cum i-am promis Dlui Guta, porumbeii i-au stat la dispozitie 2 saptamani; avand in vedere ca nu i-a dorit maine vor ajunge la cineva care ii vrea cu adevarat.

 184. Domnilor ,
  Eu sint constantean , si am facut cunostinta cu galatenii in 1975 . Pe atunci , zburau si negrii patati , zburau si vinetii , si penele simple . Vinetii parca zburau mai mult . Aveam vecini in cartier cu vineti care zburau lejer 7-8 ore , si care jucau ( siruri de 30-40 de metri ) . Aveam si eu vineti care atingeau aceleasi durate de zbor . Dar nu toti zburau asa bine .
  Unele dintre pasari erau cu ciocul drept si gros ( nu existau inca berbecatii de astazi , si nici nu erau asa lungi la cioc precum unele exemplare actuale ) . Altii nu erau berbecati .Erau si capaciti , erau si incheiati , si cu falcute , si cu pene albe in coada . Erau unii care jucau bine de tot , erau altii care jucau mai putin ( si foarte putini care nu jucau de loc ) .
  Ce vreau sa spun este faptul ca aspectul exterior nu era uniform . Pasarile trebuiau sa zboare si sa joace .

  Prin 1995-1996 am pierdut contactul cu sportul acesta . In vara trecuta am fost in Obor si acasa la unii din crescatori . Si am aflat ca galateanul nu prea mai zboara . Pacat . Probabil ca se mai gasesc exemplare din “rasa veche” , dar pe unde ?

  Toate cele bune
  Nicolae

 185. dupa ce am vazut jocul lor pe inet…m-au intrigat , am procurat 4 porumbei galateni la Chisinau…vreau sa vad ce-mi vor arata la toamna… sint pui ii voi lasa sa napirleasca fara ai forta…, iar cind vor schimba 3-4 pana voi mari fortat zborul lor…important saa zboare aparte…la noi in Moldova pe-te Prut…exista rase vechi de porumbei Basarabeni…jucatori f.buni…insa cum toti columbofilii ii tin m. mult inchisi…si-au pierdut calitatile de zbor…insa daca primim pui din ei si lucram dau rezultate f.excelente! mesajul este ca daca acea pasare are in singe joc…VA JUCA ORICUM…,dar depinde tot de antrenamentul /zborul/…lor…daca cineva spune ca zboara 8-9 ore NU PREA CRED…BRASOAVE…pe-ru ca cindva m.devreme columbofilii lucrau m. bine acesti porumbei…deci este posibil numai TREBUIE LUCRA-TI…iar daca nu au in singe DEGEABA…va urez tuturor succes in acest an cu porumbeii…

 186. vreau personal sa stau de vorba cu columbofilul care detine porumbei ce zboara 7-9 ore!? in prezent multi pescari exista in columbofilie…pescari adica MINCINOSI…!,acesti oameni duc pe unii in eroare/ pe cei ce n-au vazut porumbei niciodata/…aceia vor crede poate eu personal nu cred in basme de nici macar 7 ore…cu respect…

 187. sa scrim cu totii putem , dar numai fiind de fata putem sa ne convingem… si cei care scriu aici de 7-9 ore la fel…! CINE IN ROMANIA ARE GALATENI CE ZBOARA MACAR 6 ORE…TRIMITETI-MI NUME SAU SAITUL DLUI…SA FAC EU UN DRUM PINA ACOLO…astept pe mitika37@mail.ru

 188. acei porumbei ce zburau cu adevarat sint numai auzite de la buneii ce cresteau acei porumbei…ca sa fiu m. concret nu prea stim sa selectam…! putem primi culoare…, dar zbor numai dupa un an de lucru…si totusi porumbeii cu joc-galateni am 4, la toamna va spun cite ore zboara…pe-ru ca am m.selectat jucatori…cred ca voi reusi…in nici un caz macar 3 ore… daca exisata cu adevarat…!? vreau sa stiu la cine…?

 189. ffffffffffff frumosi dar o rasa foarte controversata dar sii rea

 190. am vazut toate comentariile astea….. ce absurd porumbei aia care zboara peste 5 ore si nu joaca macar nu sunt galateni sunt niste ccorcituri stiu cu ce sunt imperecgeati daca te pricepi te poti uita doar la o poza sa ti dai seama ce pasare e si cam cat ar juca. intrebarea e ce placere e aia sa stai 6 7 ore ce sa faci sa urmaresti cum zboara cine sta atat sa se uite plus ca in strandardu galatenilor exista doar pasari cu joc. mai exista si cei cu 4 5 tumbe jucatori dar majoritatea sunt moriscari sau exemplare cu joc mare, poate sa degradat putin zborul ca asa a fost evolutia asta cred eu din cauza ca sa incercat obtinerea de catre unii de porumbei cu culori perfecte si s a degradat zboru dar daca are sange pur de galatean nu are cum sa nu joace ff bne. pt zbor sunt zburatori tripleri… mai sunt si listi … mai sunt si alte rase ciocosi cu care sa u creat acesti…. nu stiu cum se numesc da galateni nu sunt

 191. super tare articolul. majoritatea “crescatorilor de galateni” ii intereseaza doar culoarea lor. adica cum sunt capacele pe aripi sau sa nu aiba diferite defecte care le considera ei.parerea mea e ca jucatorul de galati trebuie sa zboare si sa joace .
  mult respect pentru cei care au jucatori de galati adevarati

 192. pentru PORUMBEI.RO pana simpla am eu in libertate si rasa veche ca eu sunt adeptu la galatenii vechi dinainte. ii zbor pe toti au si durat de jum de ora pana la 2 ore ajung si sus puncte iar jnururile le fac des la 2 3 minute si lungi stranse frumos asa cum erau inainte ca un cerc care ii vezi doar varful aripelorComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *