Autor: Torino
Cand spui rasa “Galateni” te referi la pene simple, negri corbi, galbeni simpli (limonii sau aprinsi), rosii califari si baltati pe albastru (vineti), pe negru, pe rosu, pe galben, capaciti pe negru. Mereu voi face aceste precizari. La baltati, pot fi si cu cozi albe de sus sau normale. Cei cu coada alba de sus nu au culoare deasupra tartitei.

A mai trecut un an in care au fost concursuri de zbor la diferite asociatii columbofile in cadrul acestei rase si expozitii. Doresc sa fac o mica distinctie intre calitatea porumbeilor din aceasta rasa si frumusetea reala. Imi permit sa fac toate acestea fiindca am crescut printer adevaratii porumbari din galati si am cunsocut majoritatea crescatorilor din ultimii 60 de ani, in special pe cei care au facut multe pentru aceasta rasa. Am cunoscut pe majoritatea crescatorilor prezentati de domnul Leonte in cartea sa.

In perioada dintre 1987 (decembrie) si 2004 rasa a fost distrusa de altii. Au combinat porumbeii galateni pe albastru cu misirli, sohomeri, listi voiajori, zburatori de Severin, tipleri reusind sa distruga peste 70 % din baltatii pe albastru. Pana in anul 1987 nu au existat crescatori care sa distruga rasa.

Pentru a face porumbei asa cum se cer, au facut acesti monstri cu capete mari, ochi bulbucati sau zburatori cu cioc infipt in cap fara finete, baltatura. De vina nu sunt numai cei care i-au creat, ci si adeptii lor.

Repet, standardul este valabil numai la penele simple. La baltati (pe albastru, pe negru, pe rosu, pe galben), standardul este un indrumator bun pentru expozitii lasand sublerul si cantarul. Porumbeii au evoluat ca si omenirea. Nu va puteti permite sa oferiti premii dupa cum nu va pricepeti. Unii porumbei sunt mai mari, altii sunt mai mici, unii au picioarele mai lungi, altii au picioarele mai scurte. Cum ar fi un porumbel mai mic cu picioare lungi sau altul mare cu picioare mici. Trebuie sa existe o proportionalitate intre corp si picioare si intre cioc si cap, fiindca dintotdeauna la baltatii pe vanat au existat exemplare cu osaturi scurte, semiciocoase si ciocoase. Toate aceste lucruri variaza in functie de selectia crescatorilor si orientarea subiectiva a fiecaruia, plus zborul si jocul.

Dar m-am gandit mult la toti cei care au distrus aceasta rasa ca mai au o singura sansa. La fel ca la voiajori unde exista clar si recunoscut diferenta dintre voiajorul performant si cel de voliera (standard), ca si crescatroii de galateni (jucatori de Galati pe albastru) sa omologheze cateva varietati ca:
– la frumusete berbecatul de Galati, broscoiul de Galati, laptiul de Galati, jucausul de Galati, cazatorul de Galati. Calitati: zbor de durata in functie de marimea volierei, joc ametitor, distrugator de stol.
– metisul zburator – mult zbor, nimic frumos.

As dori sa vorbesc de calitatea porumbeilor baltati pe albastru, fiind singurii care mai zboara performant si aproape zero jocul frumos. Daca la asociatia noastra, Dacia, din totalul inscrisilor de la inceput (peste 40) au mai ramas 20 si din acestia participa la concurs doar 7 membri, va dati seama cat de grele sunt concursurile adevarate cu arbitri neutri si rezultate reale. La alte asociatii se fac concursuri dupa regulamente obositoare, dupa cum declara fiecare rezultatele,porumbei care zboara sub orice critica, iar unii fac si tumbe (zis joc) stricand zborul, devin campioni. Unde sunt crescatorii din cartea domnului Leonte sa va vada?

Ar fi frumos ca toti cei care cresc aceasta rasa (jucatori de galati) sa o prezinta si sa evidentieze ce rezultate au. As dori sa inchei cu cateva concluzii personale:
? galatenii baltati nu se fac doar dupa standard. Este total gresit. Un porumbel cu orice baltatura dar care are un arbore genealogic bun si calitate de zbor si joc este de o mie de ori mai bun decat unul frumos si prost.
? pormubeii (valabil la toate baltaturile) se fac in functie de calitate, frumusetea ochilor, a genelor, forma capului, tinuta.
? baltatura se selecteaza dupa toate acestea. Eu voi creste numai porumbei controlati calitativ cu o frumusete reala in functie de osatura fiecaruia si voi imbunatati jocul.
Porumbeii se fac greu si cu multa rabdare. Porumbeii buni sunt cei care isi mentin calitatile de zbor si joc dupa ce s-au reprodus.
? s-a demonstrat ca imperechiand doi porumbei care zboara excelent si nu joaca pot rezulta pui care joaca. Exista posibilitatea ca punand doi porumbei la pereche care joaca sa rezulte pui care nu joaca. Ce parere aveti, dragi cunoscatori? In ce categorie va clasati cei care sustineti atat de mult numai jocul?

Traind mult intr-o tara foarte civilizata, Germania, am fost si am vazut cum iubitorii de animale au posibilitatea sa-si satisfaca placerea de a creste diferite rase de porumbei, cat si alte rase de pasari. Se unesc intr-o asociatie, cer si primesc de la primarie un teren in concesiune in apropierea locuintelor, il parceleaza, primesc facilitati, au asistenta sanitara. Fiecare in functie de ce creste isi construieste o voliera;Impreuna isi construiesc o sala pentru sedinte si expozitii locale. Sa nu credeti ca este ceva gratis.

Doresc sa le multumesc tuturor celor de la care am luat porumbeii pe care ii am si tuturor celor care citesc articolul. Numai zburand porumbei din aceasta rasa puteti avea satisfacii. Ma bucur sa citesc comentariile celor interesati, insa doresc sa precizez ca tine de respect ca ei sa se semneze cu numele complet si real.

Porumbeii prezentati la inceputul articolului sunt din 3 crescatorii: domnul Cristi Zamfir, domnul Licsandru Andrei si Torino.