Topic propus de Ciprian: Dupa aproape 25 de ani de activitate columbofila ,am ajuns sa ma confrunt cu probleme la care nu gasesc raspuns .. Am contactat cativa prieteni columbofili care si ei au un bagaj de cunostinte demn de apreciat, totusi problema continua sa existe de aceia incerc si pe aceasta cale si rog insistent ca toti cei care stiu si cunosc asemenea cazuri sa ma ajute in rezolvarea problemei …

Am achizitionat acum 4 ani in urma cativa jucatori de Galati din Germania …fascinat fiind de zborul dar mai ales a jocului am hotarat sa achizitionez si alte exemplare , evident aceiasi rasa dar din linii diferite . Mentionez ca porumbeii nu au fost adusi din crescatorii renumite ,ci pur si simplu ,la intamplare din expozitii din targuri cat si de la anumiti prieteni . Anul trecut in toamna am observat ca majoritatea puilor ajunsi deja la maturitate ,in urma antrenamentelor zilnice ,numarul lor se reduce .Am avut si situatii cand unii au revenit dupa o zi sau doua zburliti si ofiliti,apoi am inceput sa urmaresc zborul lor in totalitate , astfel am avut ocazia sa descopar motivul disparitiei ..porumbeii mei in jocul lor nu se mai opreau , deci aveam de a face cu cazatori .

Am adus anul acesta cativa porumbei noi ,de la un columbofil din Austria ,porumbei care in prealabil i-am vazut la el zburand si jucand fara probleme . De doua saptamani le-am dat drumul afara la zbor si ….surpriza …dintre acestia unii au inceput sa cada … in felul acesta ma vad pus in situatia sa apelez la cunostintele si experienta tuturor columbofililor care m-ar putea ajuta. Din discutiile purtate cu alti crescatori,evident parerile sunt impartite in mai multe grupe si categorii. Unii sustin ca e din cauza alimentatiei, altii a vitaminelor,a curentilor de aer ..s.a.m.d…eu personal fiind de alta parere ..tot timpul am crezut ca sunt unicul vinovat de situatia in care am ajuns,prin modul de selectie si reproducere,insa acum cu noul lot de porumbei proaspat adusi ,de ce oare si acestia au inceput sa cada. Insusi crescatorul de la cine i-am luat nu a putut crede asemenea fenomen ,fapt pentru care a venit la mine, pentru a vedea personal daca intr-adevar asa este ..si s-a convins..o femela de 3 ani care la el a crescut generatii de pui care a zburat si jucat foarte frumos si fara probleme..la mine a cazut sub privirile noastre gasindu-si moartea …acum santem amandoi in fata acestei intrebari ..Cum e posibil asa ceva ?????????

Daca stie cineva care ar putea fi motivul,sau aveti vreo suspiciune ,banuiala va rog sa ma ajutati .
Va multumesc cu respect Piratul.