Topic propus de Ciprian: Dupa aproape 25 de ani de activitate columbofila ,am ajuns sa ma confrunt cu probleme la care nu gasesc raspuns .. Am contactat cativa prieteni columbofili care si ei au un bagaj de cunostinte demn de apreciat, totusi problema continua sa existe de aceia incerc si pe aceasta cale si rog insistent ca toti cei care stiu si cunosc asemenea cazuri sa ma ajute in rezolvarea problemei …
Am achizitionat acum 4 ani in urma cativa jucatori de Galati din Germania …fascinat fiind de zborul dar mai ales a jocului am hotarat sa achizitionez si alte exemplare , evident aceiasi rasa dar din linii diferite . Mentionez ca porumbeii nu au fost adusi din crescatorii renumite ,ci pur si simplu ,la intamplare din expozitii din targuri cat si de la anumiti prieteni . Anul trecut in toamna am observat ca majoritatea puilor ajunsi deja la maturitate ,in urma antrenamentelor zilnice ,numarul lor se reduce .Am avut si situatii cand unii au revenit dupa o zi sau doua zburliti si ofiliti,apoi am inceput sa urmaresc zborul lor in totalitate , astfel am avut ocazia sa descopar motivul disparitiei ..porumbeii mei in jocul lor nu se mai opreau , deci aveam de a face cu cazatori .
Am adus anul acesta cativa porumbei noi ,de la un columbofil din Austria ,porumbei care in prealabil i-am vazut la el zburand si jucand fara probleme . De doua saptamani le-am dat drumul afara la zbor si ….surpriza …dintre acestia unii au inceput sa cada … in felul acesta ma vad pus in situatia sa apelez la cunostintele si experienta tuturor columbofililor care m-ar putea ajuta. Din discutiile purtate cu alti crescatori,evident parerile sunt impartite in mai multe grupe si categorii. Unii sustin ca e din cauza alimentatiei, altii a vitaminelor,a curentilor de aer ..s.a.m.d…eu personal fiind de alta parere ..tot timpul am crezut ca sunt unicul vinovat de situatia in care am ajuns,prin modul de selectie si reproducere,insa acum cu noul lot de porumbei proaspat adusi ,de ce oare si acestia au inceput sa cada. Insusi crescatorul de la cine i-am luat nu a putut crede asemenea fenomen ,fapt pentru care a venit la mine, pentru a vedea personal daca intr-adevar asa este ..si s-a convins..o femela de 3 ani care la el a crescut generatii de pui care a zburat si jucat foarte frumos si fara probleme..la mine a cazut sub privirile noastre gasindu-si moartea …acum santem amandoi in fata acestei intrebari ..Cum e posibil asa ceva ?????????
Daca stie cineva care ar putea fi motivul,sau aveti vreo suspiciune ,banuiala va rog sa ma ajutati .
Va multumesc cu respect Piratul.
zboarai mai putin
Am avut porumbei de cand ma stiu, de toate rasele. Bineinteles ca cei mai multi erau de ornament si joc. De multe ori s-a intamplat ca in perioada in care masculul alerga femela acesta sa isi schimbe modul de joc. Am avut cazuri in care porumbel, care in mod normal nu facea decat 3-4 tumbe, in perioada cand alerga femela cadea de rupea pamantul. Nu inseamana ca si la tine e la fel.
am avut si eu o jucatoare care dupa 2 ani la fiecare inaltare cadea.am legato la aripa cu scoci.la fiecare aruncare in sus cadea jucand.
nu stiu care ar fi explicatia.
salut.poate ai in zona relee de radio sau gsm,poate fi una din cauze,datorita campului magnetic format.
Si eu am avut multi cazatori …si cred ca explicatia in cazul porubeilor adusi este comportamentul prin imitatie.Am avut si eu porumbei ce nu jucau deloc la vechiul proprietar apoi cu ai mei au inceput sa invarta frumos.Am auzit chiar de alte rase de zburatori care tinute impreuna cu galateni de joc au inceput sa imite jocul.
Daca ar fi releele de vina am avea orasele pline de gutani cazatori.Inca nu a reusit nimeni sa elucideze misterul jocului la porumbei si raman in picioare cel putin 3 teorii.
Oricare ar fi adevarul si eu am observat,ca si alti crescatori,ca atunci cand masculii sunt tinuti mult fara pereche sau sunt in perioada de curtare joaca mai bine,la fel cand porumbeii sunt supusi unui stres puternic(aglomeratie in cotet,prea multi masculi/femele,atacuri ale rapitoarelor cand se inalta stolul).
Una din teoriile jocului este ca porumbeii sunt bolnavi de un fel de epilepsie dar asta nu explica aparitia jocului abia la varsta de 1-2 ani in conditiile in care porumbeii nu sufera de nici o modificare in rezultatul analizelor la care au fost supusi.
Eu am mai observat un joc puternic in liniile/rasele puternic cosangvinizate si o ameliorare a lui daca se introduc pasari care nu prezinta joc deloc.Totusi se pare ca jocul si mai ales caracterul lui nu se mosteneste,dovada fiind perechile de cazatori care dau pui cu joc slab sau invers porumbei cu joc foarte slab ajung sa scoata cazatori.
Comportamentul de care povesteste Teo mai sus este probabil datorat stresului mai mult decat imitatiei.Sunt multe cazuri de galateni crescuti de mici printre voiajori care totusi se ridica peste stolul de voiajori si au joc frumos si la fel galateni care nici macar nu se pun in coada cu toate ca ceilalti joaca de rup pe langa ei.
Eu am o pereche de cazatori care aruncati din mana se ridicau 3 metri maxim si incepeau sa joace pana la pamant.Dupa ce a aterizat intr-o galeata cu apa masculul refuza sa de-a mai mult 3-4 tumbe in orice conditii,femela in schimb are acelasi joc”la sinucidere”.Nu am facut experimentul sa bag si femela in apa sa vad ce se intampla :)
porumbeii tai se ridica mult si de acolo isi incep jokul,acesta continuanduse pana ce acestia se lovesc de pamant,sau zboara cam la 15-20 de metri deasupra casei?
o cauza ar putea fi si schimbarea locului…..caci acolo de unde iai luat …probabil porumbeii au fost zburati de pui,si acestia au invatat bine locurile,invatand cu timpul sa “calculeze” distanta pana jos,iar la tine fiind zburati numai de cateva ori,acestia sunt oarecum derutati de noul mediu.
Iar cu imitatia jocului nush cat poate fi de adevarat,lucrand atata timp cu porumbei jucatori,acestia nedepasind cu mult granitzele jokului lor initial.cat despre o pereche de jucatori care se dateau cam de 3-4 ori,iar in perioada gonirii la cuib sa cada din jok,iar nu o consider adevarata.Evident,jokul lor este mai amplificat atunci,acestia putand cadea numai in cazul cand zboara la o altitudine mica de ceva…..oricum si un jucator care face 1-2 tumbe poate cadea cateodata,dar nu cred ca s poate considera un cazator.
Cat despre imitarea jokului de catre porumbeii zburatori….iar nush cat este de adevarata…..Astept si alte pareri
bine inteles aici sunt si pot fi puse mai multe cauze .jocul porumbeilor este de fapt o anormaltate genetica in cazul jucatorilor de galati aceasta se acentueaza in urma antrenamentelor odata cu varsta si atunci putem sa ne gasim in situatia in care un porumbel jucator sa devina in urma antrnamentelor un cazator, da, este o situatie clara,apoi reproducerea porumbeilor si folosirea matci formata doar din porumbei cazatori isi poate avea si ea aceste consecinte nu putem sa taiem gatul unui porumbel de 8 luni ca nu e moriscar ca mai apoi sa devina cazator de ce ?ca sa moara jucand .eu zic ca trebuiesc lasate toate exemplarele care joca si folosit ca matca doar moriscari care nu si-au mai acentuat jocul daca tot doresti spectacol.un alt factor dupa cum a spus cineva mai sus ar putea sa fie undele electromagnetice ,unde radio etc care sa deruteze porumbelul care detine aceasta anormalitate genetica si sa nu se mai poata controla.acum tu trebuie sa decizi care din aceste cauze ar putea fi daca se dovedeste ultima nai ce sa faci decat sa te muti sau sa-i lasi in continuare nici vb sa-i inchizi dar vor ramane vi doar acei care vor sti sa-si opreasca jocul adica cei mai destepti si echilibrati care vor fi buni pt reproducere.
am si eu porumbei care in mod normal fac 3-4 roate,dar in perioada imerecherii ajunceau pana la pamant sau cadeau. am o porumbita din primavarea anului trecut pe care nu am reusit sa o imperechez dar a inceput sa se infoaie in preajma barbatiilor. a cazut de trei ori rupandusi unu din piciore, dupa care nu a mai avut acelasi joc 2-3 roate. nu cred ca daca mai cad din cand in cand se numesc cazatori .am multi prieteni care au jucatori si lor li s-a intamplat dar nici unu nu a avut o explicatie clara
Parerea mea ca si eu galateni de 7 ani si am patit la fel eu cred ca problema ii ca daca sunt foarte grasi si nu se inalta destul de mult atunci ii problema eu miam luat niste tipleri sa mi ridice si nu mai am probleme
cat timp am avut galateni pe bloc si ii zburam zi de zi tot anul la Mangalia nefiind pasari de prada multe am ajuns la concluzia ca pentru a te bucura de un spectacol frumos un stol de galateni trebuie sa fie ca o echipa de fotbal….unii sa zboare foarte bine si sa se inalte repede…acestia putand sa joace cateva tumbe sau nu ….unii medii k zbor dar sa joace intre 5 si 10 tumbe pentru a opri stolul in loc pentru joc dar sa nu joace foarte adanc fiind ca o punte intre cei ce raman sus fara sa joace si “artileria grea” ce joaca foarte adanc 20 40 de tumbe.Daca stolul are doar porumbei de joc adanc acestia vor juca la inaltimi medii si exista pericolul sa cada iar zborul sa fie scurt.Iar daca intre porumbei foarte buni la zbor sunt si din cei cu jocul lung ….in momentul in care joaca …dupa terminarea jocului se vor gasi mult sub ceilalti din stol si vor prefera sa coboare decat sa urce …aici intervin jucatorii cu joc mediu.Prea multi porumbei de zbor fara joc vor zbura rapid nedand ocazia jucatorilor buni sa se “dezlantuie”.Am observat ca si asocierea cu alte rase de porumbei cu zbor diferit afecteaza calitatile de joc.Zburati cu voiajorii jucatori buni au ajuns sa faca rapid o tumba doua ca apoi sa urmeze rapid stolul.
Acestea sunt ideile si observatiile mele ….astept si alte pareri.
Si eu am galateni jucatoti care incep sa cada… aceasta fiind faptul lucrari in sange cu ei prea mult timp…exemplu(sa imperechezi pe tata cu fica)…cauza caderii poate fi si aceasta …dar in ce priveste femela ta de de 3 ani ..nu pot sa imi dau seama …
vad ca apar tot felul de pareri care evident unele sunt interesantesi cu privire la comentariul facut de Teo Naum cu privire la jocul lor tin sa precizez ca porumbeii mei fiind din linii diferite au un zbor si joc diferit intre ei .spre exemplu porumbei adusi din Germania se inalta in 5minute sus la disparitie si zboara in functie de temperatura si vreme aproximativ o ora in stol strans rareori ai vad sa largeasca stolul dar si asta pentru scurta vreme , iar la coborare joaca fiecare cum al taie capul altii fac jnururi lungi de peste 20 de rotiri unii fac doar cateva tumbe 3-5, iar o parte din ei coboara fara sa joace vin ca niste rachete…
Am o alta linie de Galateni luati de aici din Austria care au si ei un alt fel de joc spre exemplu se ridica in 3-5 minute pana la o inaltime dupa parerea mea aprox.300m si incep sa joace cu jnururi destul de mari in felul acesta stolul se desface si nu mai zboara grupati pur si simplu au distante intre ei destul de mare iar in momentul cand incearca unul sa se apropie de altul zboara ca speriati , parca le e frica la unul de celalalt nu se mai aduna in stol unii coboara ca rachetele altii urca mai sus ,pastrand distante foarte mari intre ei ,in felul acesta adunanduse si coborand pe rand unul cate unul ,iar dupa ce se aseaza pe acoperis ,dau impresia ca sunt speriati , iar o alta serie pe care i-am adus din Romania de la Galati si Barlad au un alt temperament chiar si forma ceva mai robusti ..acestia au un zbor iarasi putin mai aparte zboara la o inaltime mai joasa cu un joc de 2-3 tumbe dar in stol compact cu durata de maxim 30 min.Cu aceste completari si descrieri poate va este mai usor in gasirea unei solutii ..
Buna Domnilor
Poate ca ar trebui sa incep prin a va spune ca cresc Jucatori de Galati de peste 35 de ani
Pt d – l Ciprian
In prealabil pt ca nu sa dovedit fenomenul jocului toti pot avea o parte de adevar sau este chiar coincidenta de la mai multe care influientiaaza schimbari in comportament lor.
Cineva spunea mai sus ca jocul nu se tranzmite ereditar dind chiteva exemple dar eu cred exat contrariul doar ca nu la toate ex. se manifesta un exemplar care nu prezinta joc urmasi joaca pt. ca la iei se manifesta.
Altfel de ce daca faci selectia exagerat de ce se ajunge la cazuri extrema chind nici nu mai pot sa se inalte la zbor din cauza ca incep sa joace?
In tinerete am avut un vecin mai invistra care crestea Roller de Timisoara rasa care nu era cunoscuta a fi jucatori exagerati iar din cauza ca indragea asa mult jocul a facut selectie exagerata pastrind pt matca doar ex .cu joc excelent pe fiecare generati crestea jocul si invers proportional scadea zborul si in sfirsit ia transformat in jucatori de voliera jucind de pe odihnitori la pode iar in libertate zburau pina la virful casi si jucau pona la pamint.
Deci eu daca ar fi sa trag o concluzie dupa cele invatate de la alti si din experientele propri acumulate de a lungul timpului ma rezum la selectie Gresita sau pote mai bine zis plasarea in pereche indivizi gresiti care chiar daca ei manifesta joc normal asocierea lor da nastere la indivizi care manifesta joc exagerat.
In ce ma ptivestpe cei care au un joc exagerat se cam ingrijeste natura sa faca selectiac dar daca remarc pe unul care totusi miraculos supraveruieste il inchid si in mod expres il voi inperechia cu exemplare care nu joaca de loc iar urmasi de vin in proportia cea mai mase cu joc moderat.
In ce priveste schimbar in comportament porumbeilorcu referire la joc se intimpla frecvent asa ca sincer eu nu prea vad comportamentul acelei porumbite ca find extrem de ciudat ci cel mult ca ceva mai rer intilnit.
Apar frecvent ex. care in primul an nu schitiaza nici macar o trntativa de a se lasa in coada iar in sezonul urmator apare jocul timid .
Cred ca cea mai senzationala intimplate pe care am intilnito a fost un exemplar cu zbor excelent si lam pastrat pt acelas motiv pt care cineva zicea ca a introdus in lot tipler timp de 3 sezoane iar in al patralea sezon a prezentat un joc exxelent cu jnururi lungi si daca se numaraprintre cei scapati fara inele eram pregatit sa jur ca nu e acelas porumbel dar inelul ma obliga sa accept si ceia ce refuzam sa cred.
Deci daca un exemlar care nu joaca pote sa prezinte joc la o vistra frumusica nu vad de ce unul care joaca normal sa prezinte schimba la 3 ani schimbari in maniera jocului.
Pt a nu provoca pe cineva prin cele spuse mentionez ca nu sint expert in domeniu ci doar parerea mea umila de incepator cu vevhime iar adevarul se pote afle in cele experimentate de catre alti.
Cu stima si respect Alex. Bude
Teoretic cel putin orice rasa care prezinta un oarecare joc poate fi facuta sa cada prin selectie.Numai ca o selectie facuta exagerat cum zice Alex duce inevitabil la cosangvinizare,practic cunostinta lui asta a facut cu rollerii de Timisoara.Cosangvinizarea fiind recunoscuta de multi ca fiind un stimulent al jocului.Sunt de acord cu Teo ca cei fara joc impiedica jocul dar nici cei care joaca nu ii incurajeaza prea mult pe cei care nu o fac.
Duna Domnilor
Personal eu tot timpul am avut in fiecare lot si porumbei care nu prezinta joc rolul acestora dupa parerea mea e sa traga lotul in sus.
Aceasta ideie asa am primito de la inaintasi mei care miau prezentat aceasta frumoasa rasa si asa am practicato in limita posibilitatilor.
Sper ca are efect pozitiv asupra lotului in ce priveste inaltimea si probabil si putin la durata.
Domnile voastre ce parere aveti din exp. are influienta sau e doar o traditie pe care sa nimerit sa o preiau ducindo mai departe?
Cu stima si respect Alex. Bude
Cei fara joc in stol au un efect pozitiv dar numai pana la o limita cand in loc sa ii aduca pe cei care joaca la loc la inaltime si sa tina stolul compact ajung sa le inhibe jocul.Depinde si de relatiile dintre cei fara joc si cei cu joc.Daca cei fara joc sunt batrani si restul pui,cei batrani o sa ii traga mereu in sus pe pui dupa ce acestia au dat un snur.Daca jucatorii sunt batrani si zburatorii pui dupa ce batranii dau un snur se lasa la cotet si puii coboara dupa ei.
ma intereseaza si pe mine jucatori de calarasi, daca are cineva,sa lase un nr de tel.bucuresti
astept un tel 0723236210
http://www.geocities.com/dinamergeani/jocul_porumbeilor.html
am auzit niste zvonuri care spuneau ca daca nu au pereche se sinucid asa cum rotaritele isi smulg penele daca nu au pereche
ma`r interesa si pe mine o pereche…la ce pret sunt?
Cresc porum,bei de Galati de cca 50 ani. de cca 26 din cei 50 de ani traesc in New york unde am reusit sa aduc pasari di Galati.In aceasta perioada am intilnit tot felul de situatii.In situatia pe care o descrii nu se face nimeni vinovat si am sa-ti explic de ce:Porumbeii jucatori de Galati asa cum ii avem astazi ,nu au aratat as dela inceput,atrebuit sa se incruciseze 2 linii .Ghita Rosu ,o pasare care nu zbura mai mult de jumatate de ora insa in perioada de imperechere juca si la putin timp incepea sa cada si o alta linie Savesti care zburau daca ii antrenai peste 8ore.Daca la gnele mostenite de pasarile tale sunt dela linia de joc asta explica totul.Sa stii ca virsta la care incepe sa cada nu este intotdeauna aceiasi.Se poate intimpla ,daca nu-i zbori o perioada de cateva luni ,unii din ei sa nu mai cada si chiar sa nu mai joace de loc, de frica.In general ,insa fenomenul incepe sa apare in perioada cand se gonesc la oua
Pentru Dl. Stefan Ovanezian – Daca nu ma insel,nu numai ca dumneavoastra cresteti galateni,dar aveti si propriul dv website.Se poate sa imi dati si mie adresa site-ului? Multumesc anticipat, Catalin
Pentru Dl. Stefan Ovanezian – Adresa mea de e-mail : el1sor@hotmail.co.uk
Sunt din Arad si m-ar interesa jucatori de galati tel,0745873056.
Personal,consider ca domnul Naum Teo este cel mai aproape de adevar. (nimemi nu detine adevarul, dar putem discuta din experienta). comparatia cu echipa de fotbal este originala si poate fi sustinuta cu argumente solide.trebuie sa ai cativa atacanti care sa-ti inalte grupul repede , cativa mijlocasi care fac cateva tumbe care sa lege “jocul”ditre cei care joaca putin si cei care joaca exagerat de lung. un porumbel care face jnururi lungi nu se poate tine foarte mult timp dupa grup.preferatii mei sunt cei care joaca o data sau de doua ori dar care o fac foarte lung.
M-am confruntat si eu cu aceeasi problema, in sensul ca am achizitionat o “femela” intrucat eram deficitar, care mai tarziu s-a dovedit a fi ” un cazator veritabil”acest porumbel nu facea nicio roata la vechiul stapan,iar la mine dupa cateva luni a devenit cazator. cred ca bagajul genetic este foaerte important dar nu decisiv.starea de spirit a porumbelului are importanta ei.
La intrebarea adresata nu cred ca vei gasi un raspuns convingator, dar poti afla si alte pareri.
as dori si eu sa cumpar ceva bun daca aveti id say_bad_boy
As dori si eu niste porumbei galateni negru
As dori si eu niste porumbei galateni negru 2 femele si o pereche .. ..
Contact hucky_boy@yahoo.com
Numar de tel :0748767448
in primavara miam achizitionat o pereche de jucatori de galati dar recent mi-au murit ambii… la inceput nu jucau deloc se roteau de 2 3 ori ..tinand cont de faptul k aveau 2 ani miam zis k mi-am luat mare teapa cu ei si innaltand-ui mereu am observat k jocul lor se marerste in jnururi lungi si se urcau la inaltimi foarte mari incat nu stiam care erau randunicile si care erau ei din pacate au cazut ambii pe casa vecinului si au murit amandoi .oare din cauza k zburau mai tot timpul iau facut sa joace asa?
Nustiu ce sa zic dar in zona mea nu se mai gasesc cazatori si multi ar vrea asa ceva avem jucatori dar mai mult de 20 30 tumbe nu iau si eu unu sincer as vrea macar 2-3 perechi.Din punctu meu de vedere sunteti norocos ca aveti asa exemplare.Si ce sfat vas putea da nui mai sburati asa des cu cat ii zburati mai des ei isi formeaza jocu
SI inca ceva daca ati putea sa-mi dati un nr de tel sa vb si cum ma pot intalni cu dumneavoasta sa pot luoa 3 perechi si ce pret au?
nr de tel al meu este 0749997732 adresa de email costin_1986@yahoo.com 3 perechi as dori
da sa traiti cu respect si eu iubesc aceasta rasa deci cazuri stiu la fel .prin faptul ca porumbelu isi schimba locu si in cazul dumneavoastra tara ei au fost zburati in diferite conditi de mediu case inalte case mai mici teren mai sus mai jos curenti ei au o ‘harta a lor intiparita dupa care se ghideaza’ schimbandusi locul cam asa se intampla si porumbelu este si o pasare buna care face mai multe tumbe are un genetic bun are parte de un antrenament bun atunci pasarile icep sasi arate potentialu care are binenteles
sunt din costinesti si va astept sa veniti la mare sa facem shimb de experiente htp:laurcostinesti.sunphotto.ro
nu mai le da multe zboruri o vreme si dupacea ai sa vezi ca nu mai are sa se intample asta
eu iti zic pe propria experienta
si uni are sa se opreasca (sa nu mai cada)
iar alti nu se mai opresc (cad in continoare) la astea chiar nu mai ai ca sa le faci decat sai ti in voliera fara zbor.
Asta iti sugerez eu.
cupar jucatori de galati tel 0756500146
Eu pot sa iti spun sa bagi la pereche un galatean cazator cu o femela de galatean care are un joc normal si sa scoti puii din ei la zbor incearca sa vezi daca fuctioneaza asa
Buna .Sunt Ionut din com Dragalina jud. CALARASI. suntem o gramada de crescatorii de porumbei aici care cresc nu ma-i o rasa de porumbei s frumosi dar s cazatorii adevarati de cad de la inaltime.Care doreste s ne viziteze sau s vb acesta e nr meu de tel0728559271 s vb sa facem schimb sau ce vreti voi asa ca va astept sa ma sunati s imi lasati mes la ionut_niculcea@yahoo.com.
Salutare Columbofililor.Sunt Ionut din Ialomita.Comuna Dragalina..Daca doriti sa vedeti galateni in special alb cazator s jucatorii ce depasesc 15-30 tumbe venitiii .Va astept.daca doriti s vb la tel acesta e nr meu 0728559271. E greu sa ma ia careva cu porumbei de galati s de care vretii voi sunt campion de atatea ani la asa ceva s pana in prezent nu am vazut pe unde am fost sa cada de unde cade ai mei.Asa ca ganditiva bine daca vretii pasari bune sa aveti.Va multumesc.