Porumbei Găoi :)

DSC00022 (1)Cum stăteam eu în dimineața asta în pat și mă gândeam la nimic, mi-am adus aminte că la un moment dat, când eram copil, cred că aveam cam 8 ani, am mers cu ai mei în piața din Craiova. Pe atunci erau și porumbeii în piața mare din Craiova (asta pentru cei din oraș). Nu știam eu mare lucru despre porumbei pe atunci, pentru mine erau doar 3-4 rase. Erau guțanii ăia urâți și proști și voiajorii frumoși și deștepți – parcă erau prinț și cerșetor, care reprezentau marea majoritate a porumbeilor.

Pe lângă astea două rase mai erau jucătorii, care jucau și aveau ciocul mic și moțuri. Deși nu văzusem niciodată unul jucând, aveam doar unul alb la țară, pripășit, care nu juca, îmi plăceau cel mai mult și îi știam și după culori… viorii, florii pe roșu și pe galben, breji și unicolori. Erau și niște voiajori șimi, cu capul mai rotund și ciocul ca papagalul, cumva germanii de astăzi și înfoiații, misirlii (satineții și blueții de acum) cu ciocul foarte mic, că abea își cresc puii, carierii cu nările mari și Maria Stuart cu guler. Mai știam de existența unor porumbei gușați pe care îi văzusem desenați pe un timbru și cam atât.

Și cum mă plimbam eu printre cuști, mi-au atras atenția niște porumbei care nu se încadrau la nici una dintre rasele cunoscute de mine, erau ceva mai mari, cu pene pe picioare, moț pe cap, cred că erau albi sau bălțați, nu îmi mai amintesc exact, oricum, ceva cu alb. Venise cu ei un bătrân, cu o căciulă de miel pe cap. L-am întrebat ce rasă sunt și mi-a spus că sunt Găoi. Am plecat acasă puțin intrigat, dar până la urmă am uitat de ei.

De atunci nu am mai auzit niciodată de rasa aia, mi-am mai amintit de ei la un moment dat dar m-am gândit că nu există acea rasă, a fost o născocire a bătrânului.

Cum ziceam că stăteam eu liniștit în pat de dimineață, mi-am adus aminte de porumbeii Găoi și cum evoluția de atâția ani și-a spus cuvântul și acum am internet pe telefonul mobil care stă lângă mine în pat, am zis să scriu pe google “porumbei gaoi” să văd dacă găsesc ceva. Și am fost surprins să văd că mi-a găsit mai multe poze, postate la niște anunțuri de vânzare a unor porumbei de pe mai multe siteuri, postate cred de același domn din zona Olteniei, care erau albi, aveau încălțătură, două moțuri, unul pe ceafă și unul pe frunte… arătau oarecum așa cum mi-i aminteam eu de acum aproape 20 de ani.

Uitându-mă acum la poze mi-am dat seama că seamănă oarecum cu Toboșarii germani, însă la o scară mai mică sau cu Moțații de Ploiești, pe care i-am văzut tot prin poze, și aș vrea să știu dacă știe cineva ceva despre rasa asta, dacă într-adevăr e o rasă, sau o denumire locală a vreunei rase și eventual dacă are vreo legătură cu cele două rase cu care mi s-a părut mie că seamănă.

Atașez și niște poze luate de pe net, de la respectivele anunturi, cu acești porumbei… menționez că anunțurile de vânzare sunt expirate de ceva ani.

A.Stanciu

11 comentarii la “Porumbei Găoi :)”

  1. Doamne , mare ti-e gradina !Cititi fratilor si ce scrie in articol , omul s-a chinuit sa povesteasca , incearca sa afle daca cumva denumirea este cea originala sau daca exista rasa asta , si vine unu’ (nu vreau sa jicnesc) , care vede doua poze , si intreaba cat e o pereche. Te doare capul.

  2. Merci Andrei pt postare… Porumbeii nu sunt ai mei, nu.i vand si nu.i cumpar ca sa stiu ce pret au, articolul a fost scris pentru “cultura generala columbofila” nu in scopuri comerciale sau de orice alta natura. Ma gandeam ca poate stie cineva ceva despre ei…

  3. salut citez din cartea lui bonatiu feliciu”la botosani rasa sa-u folosit jucatori pagi rusesti tobosari germani cu un mot pe cioc si jucatori ieseni

  4. Am vazut asa ceva la un magazin din Ukraina,undeva pe langa Cernauti(magazinul era situatin curtea unui localnic).mi-a zis ca vrea 200 de grivni perechea(in jur de 80 de lei pe atunci),dar nu crede ca pot sa ii trec la vama daca nu am “cunostinte”.Nu am intrebat ce rasa sunt,dar cu prima ocazie cand ajung iarasi ma informez.O zi buna!

  5. Foarte interesant articolul! Mulțumim pt. el!
    Interesantă și varietatea asta de porumbei. Din ce văd, par destul de omogeni. Poate că e o rasă locală neomologată sau vreo linie veche din ceva…Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *