Am dat peste niste poze care trebuie sa fie vazute de toata lumea. Sunt niste porumbei superbi si oricat de voiajorist as fi, mi-a “picat fatza” la cat de simpatici sunt!
Ce mandru isi etaleaza el vasmantul la pas…
Exemplarele apartin Dlui. Rus Iosif din Cluj-Napoca.
Sursa foto: http://rusiosif.sunphoto.ro
Standardul rasei, trimis de Vlad Hadarau
Scanuri trimise de Adrian Cocu
Baltatul acela cu 3 culori este incredibil de reusit.
Exista totusi si niste culori pe care nu le-am vazut niciodata la aceasta rasa(si nici la altele similare) si anume – nu am vazut jucatori ardeleni argintii, solzati, albastri, trestii. De ce oare?
http://negrea.sunphoto.ro/JUCATORI_ARDELENI o sa vedeti porumbei albastrii
superbi
Da, corect, deci exista! Am vazut chiar si un solzat inchis pe acolo. Insa si el si albastrul sunt trenati (aripile tinute sub coada – scuze nu ma pricep la agrement), deci banuiesc ca sunt din alta rasa decat ardeleni.
Chiar frumosi !!! Despre culori si alte aspecte nu pot spune nimic pentru ca nu ma pricep la agrement dar oricum sunt foarte simpatici si mai ales ala de la poza 4 imi place la nebunie. Felicitari
misto porumbeii dar sunt doar pentru frumusete astia nu vin nici de la 20km
Aripi trenate si coada lata… probabil metisi din Rolleri de Calarasi…
Da mai robert, la fel cum nici vaca nu da oua ci doar lapte.
Ce sa-i faci, fiecare creste rasele care-i plac, asta nu-i un site exclusiv voiajorist.
Baltatul acela in trei culori este un mozaic.
cool_robert_50, turcii faceau posta cu Rolleri Orientali … din aia care se dau peste cap…
frumosi foc
Normal ca nu vin nici de la 20km ca doar sant de agrement nu de zbor. si fiecare creste rasa pe care o vrea , daca unii iubesc doar voiajorii asta nu inseamna ca cei de agrement nu mai trebuie sa existe.
pt porumbei.ro:asa cum spune domnul vasile intradevar sunt infuzati cu calaraseni.asta e si un lucru bun dar si unul rau.calarasiul e calarasi ardeleanu bimotat e ardelean bimotat fiecare cu particularitatile sale de rasa ,mici diferente dar existente.deci sa lasam fiecare in sablonul sau .chiar daca se simte nevoia la ora actuala de o schimbare a aspectului bimotatului prin creerea de ciocuri mai scurte si cap rotund care se realizeaza prin infuzia cu calaraseni,acest lucru trebuie facut insa cu prudenta ca produsul rezultat sa se afle in sabloanele strabunilor creatori.sa nu ne batem joc de munca altora.
Foarte frumosi..mai ales ca sunt inca in rasa pura dupa cum se vad cei din imaginile prezentate .
Am avut si eu candva aceasta rasa de la un columbofil din Oradea
(Recsey Ludovic) insa pe parcurs am renuntat din cauza ca aveam mai multe rase iar acestia zburau foarte putin in comparatie cu alte rase .Este rasa recunoscuta si apreciata de foarte multi columbofili din Germania si Austria.Personal cunosc un crescator de bimotati de ardeal aici in zona unde locuiesc eu care ai zboara la cusca mobila , chiar anul trecut stiu ca aveau organizate ceva concursuri de zbor si joc .Foarte frumos si interesant in acelas timp, dar pacat ca asta se intampla undeva inafara si nicidecum in tara lor de origine .In tara am fost la diferite expozitii si am vazut exemplare frumoase , reusite intr-adevar ca aspect si culoare , dar denumirea de jucator o avea doar scrisa pe fisa de arbitraj , in realitate unele exemplare nu fusese niciodata afara in libertate . Sunt convins ca unele exemplare sunt relativ scumpe , pentru buzunarul omului de rand , dar si cel care le cumpara totusi nu trebuie sa-i priveze de libertate pentru tot restul vietii numai pentru faptul ca a fost scump, sau ca e frumos si nu risca sa-l piarda . Deci stimati columbofili ..credeti ca libertatea unei pasari chiar nu se poate compara cu libertatea noastra ????…..pacat..ei nu au tribunale si politie care sa ia spaga …ei sunt mai degraba blestemati la puscarie pe viata si dragoste cu forta ..pentru a da pui cat mai reusiti…numai asa stapanii lor vor avea parte de trofee, pocale si diplome, si de ce nu poate chiar si buzunarul ceva mai plin .
Am facut aceasta paranteza doar datorita faptului ca la acea vreme cand eram tare interesat de aceasta rasa , marea majoritate a crescatorilor la care am fost in vizita ai tineau inchisi la voliera .
Daca vor fi tratati tot asa in continuare , in urmatorii ani se va putea foarte usor omologa o noua rasa …FRUMOSUL DE ARDEAL !!!
In curand se va ajunge la o situatie similara cu cea a juc. de Galati .
Sa nu uitam ca un porumbel pentru a juca ai trebuie spatiu,trebuie sa se inalte in aer ..nu inchis in voliera …
Vant in pene ..si punctaje cat mai bogate la expo..
is frumosi k io am voiajori da imi plac si agrementu is reusiti toti
FOARTE FRUMOSII!!
frumosi nu ai ce sa mai zici
cine imi spune si mie care este diferenta dintre Ciungi de Bucuresti si Ciungi de Ploiesti !!!??
adevarate bibelouri acesti minunati porumbei
foarte frumosi, e imposibil sa nu te indragostesti de ei cand ii vezi
Pentru Cosmin!
Ciungii de Bucuresti si aia de Ploiesti sunt un fel de verisori daca nu chiar frati vitregi.Cu mai multi zeci de ani in urma,cand inca nu ne doream ca natie sa-i batem pe toti ailalti la numarul de rase de porumbei,la Bucuresti se cresteau porumbei ciungi in mai multe varietati de culoare,adica pe rosu,pe argintiu ori pe bujor.Dupa aceea,cand ne-am dorit sa avem tot mai multe rase,toate aceste varietati de culoare au devenit “rase” distincte,chit ca nu intruneau conditiile spre a fi considerate asa.In esenta,se presupune ca ciungii bucuresteni isi au originea in Zburatorul Orlik,o rasa raspandita din partea nord-estica a Rusiei, prin tarile baltice si pana in Polonia precum si intr-o rasa de origine turceasca,crescuta azi in Bulgaria sub denumirea de Zburatorul Tschibolii.In ceea ce-i priveste pe ciungii ploiesteni,acestia sunt mai nou aparuti ca rasa,zice-se avand la baza ,printre altele si ceva ciungi bucuresteni,mai exact pe aia argintii,la care s-au folosit si alte rase de zburatori,insa reteta exacta pare ca n-o stie nimeni.Initial,diferentele intre ciungii bucuresteni si ploiesteni constau in aceea ca aia de Bucuresti erau cu capetele mai rotunjite,mai scunzi si cu cozile late,fiind trenati,in timp ce ploiestenii erau mai inalti pe picioare,coada mai ingusta,trena mai mica si capul alungit.Ulterior,la Ploiesti,din ciungi au fost selectionati zburatorii sfarcolati,asa-zisii “zmei”,care in prezent,in opinia mea sunt si majoritari in cadrul rasei ploiestene,porumbei mai masivi,ciocosi,cu cozile late,chiar stufoase si trenati.
In prezent,dintre ciungii bucuresteni,cei pe rosu sunt crescuti numai pentru aspect,doar argintii si bujori mai putand fi zburati cu antrenament adecvat.In schimb ciungii ploiesteni sunt inca buni zburatori,cu performante de 8-10 ore .
Si inca o completare:la originea ciungilor romanesti se pare c-au stat si porumbei din rasa jucatorului cenusiu de Moscova,asta explicand cumva nu doar ceva asemanari fenotipice cat si faptul ca au fost,si mai sunt,exemplare de ciungi care fac tumbe.
salut.pt piratul.ai dreptate in ceea ce spui cu tinutul in custi dar cred ca in cazul jucatorului de galati suntem inca departe de acest pericol,am vazut,am intalnit,am vorbit cu persoane care urmeaza mai departe calitatile acestei rase,deci poti sa gasesti inca tot ceea ce vrei,de joc de zbor,de zbor si joc,jucatorul de galati dupa parerea mea nu este inca in pericol.sa speram ca va ramane asa.
foarte frumosi.problema este ca nu mai prea gasesti sa anvarta s-au sa zboare macar
La aceasta adresa, K.D. Spurling isi da cu presupusul asupra originii unor rase romanesti: Porumbel Codalb Romanesc, Ciung de Bucuresti, Ciung Chel, toate avand porumbelul Orlik la origine si raspandirea acestui porumbel o atribuie turcilor.
http://www.centralpets.com/php/search/storiesdisplay.php?Story=605
El mai spune:
“Este bine cunoscut faptul ca toate rasele slave de tumbleri au fost raspandite in Yugoslavia, Romania, Bulgaria, Russia, Ukraine, etc., in timpul dominatiei turce.”
Si mai zice ceva, de data asta fiind citat de http://turkishtumblers.com:
“The Thrace, the Bursa and also the Atlas have had large impacts on Bulgarian breeds and Bulgarian breeds are almost exclusively of a Turkish origin, where as in Romanian breeds, we see a nuance of Russian breeds (which descend from Turkish and Persian breeds) coming back together again with other Turkish breeds”
http://www.turkishtumblers.com/Book.htm
Sa fie oare “originea rusa” a unora din porumbeii nostri inlocuita de cenzura ceausista cu “origine necunoscuta” data find natura “rebela” a conducatorului mult iubit? Nu mi-e mie draga ciuma rosie, dar cand e vorba de istorie, vreau adevarul.
Dl.Adrian Nistor, acesta e unul din porumbeii la care faceti referire?
http://rzhev.tripod.com/turmani/serije/serije.html
@cristi, Bursa (rasa turceasca de agrement) vine acasa de la 45-50Km distanta insa ideea la rasele de agrement este zborul (in disparitie sau nu) de durata in jurul casei (cu sau fara joc). A nu fi confundate cu rasele de ornament care nu mai stiu sau nu mai pot sa zboare. Nu mai stiu cine comenta recent ca are voiajori dar nu participa cu ei la concursuri, ii plac pentru ca rotesc deasupra casei. Acea persoana ar putea foarte bine sa creasca rase romanesti de zbor. Si am si eu pe cineva in sat care face la fel. Adica zboara voiajorii doar deasupra casei si confunda rasele de agrement cu cele de ornament. Si acela e “tinta” mea pentru transformarea in crescator de porumbei de zbor romanesti.
Buna
D-le Adrian Nistor daca nu ma insel e ceva diferenta si la tipul si forma de zbor manifestat in aier intre cele doua rase
Pt. Nicusor personal cresc jucatori de Galati de peste 35 ani si sint tentat sa fiu de parerea D-l Piratul su cul lo fi chemind ca se cam rusineaza de adevarata identitate de ce o stie doar domnia sa ????.
Asta daca ai ajuns sa cunosti adevarati Jucatori de Galati de acuma 30 ani atunci constati nu pot fi comparati cu ceia ce se mai gaseste azi care pot fi numiti frumosi pt cine considera ca frumusetea unui jucator se masoara in mina sau in colivie caci in ce priveste aptidudinile de zbor si joc cei de azi nu prezinta dechit cel mult 20 % din ceia ce au prestat cu 30 de ani in urma.
Lucru constatat in fisa de concurs prezentata in 2007 de catre cei din zona Cluj si Bistrita care e de apreciat incecare lor a resuscita vechile aptitudini ale rasei si cei cu puctaj maxim au avut o medie de 2.5 tumbe / porumbel impatind puctajul la nr de porumbei din lot ce concura anul acesta pt anu avea cineva ideia sa faca media nu sau mai prezentat fisa de concurs ci doar suma totala de pucte.
Prin urmare mari inbunatatiri la acest capitol nu sa realizat nici in anul acesta find ascunse fisele de concurs cu datele exate pt care i sa acordat puctajul.
Dar pt a nu fi prea negativ trebuie sa fiu deacord si cu domnia ta d – le Nicusor ca jucatorul de Galati inca nu a ajuns o rasa doar de frumuseta datorita celor din Cluj si Bistrita care incearca sa reintroduca zborul si jocul ca o conditie indispensabila in albitraj la expoziti fapt care ar putea fi decisiv pt Rasa sa nu devina o rasa exclusiv de Frumuseta.
Dar de la o medie de 3 -5 tumbe la joc si la vei ce sau axat pe zbor cazul calor de la clubul Dacia care campioni abia au depasit 6 ore dar e drepta ca sint “frumosi” si cu cap care mai de care valabili pt toti si cei cu jioc si cei cu precadere zbor.
Dar de aici si pina la aptitudinile de zbor si joc a Jucatorului de Galati de linie veche e o asa mare diferenta ca nici nu se pot compare ca facind parte din aceias grupa cu atit mai putin aceias rasa.
Acu 25 – 30 de ani 80 % din cei eliberati la zbor chind lpecam la lucru continuau sa zboare dupa 8,30 – 9 ore cind reveneam acasa e drept ca cei ce zburau asa lung aveau joc de chiteva tumbe si reveneau la stol iar la coborire de ce spectacol aveai parte.
Ei e drept ca pe vremea ceia nu prea se facea prezentarea in voliera ci in zbor cu timpul sa schimbat lucrurile sa cam intors lumea pe dos sau cel putin criterile de apreciere la fel ca si ni alte domenile.
Azi poti vizita chiti crescatori vrei 99% ii prezinta in voliera sau din mina uita ce cap are ,uite ce cioc are uite ce berbecat , uite ce linie perfecta la delimitarea culorilor ,ce ochi ,ce geana perfecta ,ce pozitie excelenta si asa mai departe in mare totul e perfect.
Apar putin complicati in momentul in momentul in care imi prezint dorinta sai elibereze pt ai putea admira la zbor acolo unde au sansa sa prezinte aptitudinile caracteristice rasei care stau la baza numelui pe care il poarta.
Din acel moment apar toate problemele pe care le poate gasi cineva pt a justifica refuzul de ai elibera cum ar fi Carantina am problrme cu vecinul ca se lasa pe acoperisul lui sau uite ca sint uli si la ora asta nu e prielnic etc. etc.
La vizite repetate pe chitiva iam convins sai elibereze dar doar pe casa motivind ca e prea tirziu si daca ii lanseaza ramin peste moapte si se pierd prea multi ,sau problema specifica uli prea multi care abia asteapta e drept ca uneori erau dar am intilnit si situati ca pt stapin era 3-4 uli iar fata de mine foloseau masca de invizibil ca cu toata ex. de ani de zile nu am reusit sa localizez vreun uli chit am cuprins cu ochi.
Prin urmare eu nu vreau sa critic pe nimeni sau sa jignesc pe cineva ca fiecare creste ceia ce doreste dar trageti domnile voastre ce concluzi doriti dupa ce experienta aveti singuri si incercati sa o comparati cu a mea personala.
E drept ca exista si o explicatie extrema ca eu sa fi avut parte doar de cai cu asfel de porumbei de Galati ca jucatori eu nu cred ca merita sai numim dar asta e uneori are omul ginion.
Sincer mas bucura nespus de mult sa fie asa si toti cei lalti sa creasca porumbei care isi merita numele si datele din fisa de concurs din 2007 sa faca parte tot din ginionul meu si rezultatele de la clubul Dacia deasemenea .
Cu stima si respect Alex. Bude
Deteriorarea calitatilor care au consacrat candva unele dintre rasele ale caror palide replici le crestem noi astazi are si alte explicatii, ce tin si de felul si mai ales ritmul in care ne traim noi viata. Ori asa cum am aflat si eu de la altii si am mai spus-o: ameliorarea unei rase nu este o cursa de 100 m, care sa-si stabileasca castigatorul in 10 sec…Dimpotriva, este o lunga expeditie in necunoscut ! Cu atat mai lunga cu cat numarul de caractere implicate in procesul de selectie este mai mare…Dar ritmul rapid in care ne traim viata, cere rezultate rapide !…Si, astfel, fiecare este pus in fata compromisului ! Si fiecare il face in raport invers cu nivelul lui de constiinta !…Daca are si o functie si putere de decizie (sau de influenta) isi trage un standard dupa chipul si asemanarea porumbeilor pe care ii are in cotet. Daca e mai mic, devine ?creativ? si o infuzie bine ticluita il ridica repede deasupra tuturor ! Mai sunt si cei cu bani fara numar, care vor castiga tot cu pasari facute de altii. Mai rar apar cei pe care destinul i-a pus in situatia ?omului potrivit la?… rasa potrivita ! Acestia inteleg ce vrea si ce poate rasa respectiva si odata stabilita ?conexiunea? totul se face din feeling …
Ca veni vorba de galateni, parerea mea este ca momentul de varf al rasei il reprezinta moriscarii lui Mironescu (o poza cu o pereche este in prima editie a cartii D-lui Peterfi). O referire la ei a facut mai demult pe forum Adrian Nistor, cred ! Cand incercasem la Cluj sa adunam toti crescatorii si sa facem un standard, promiteam ca voi scrie un material mai amplu (pe care Dina Mergeani il asteapta si-n ziua de azi…). Nu a fost sa fie nici impacarea istorica, nici materialul amplu…Imi cer scuze, dar am considerat ca lumea nu e pregatita sa asculte asa ceva, basca ca am constientizat in fata argumentelor partilor ca tot ce credeam ca stiu eu despre galatean si-mi parea logic si articulat, poate fi doar o tendinta la fel ca celelalte, indreptatite sau nu, care macina aceasta rasa ! Trebuie totusi sa admitem ca originea lor orientala, ca si influenta Orientului asupra Dobrogei ne face pe noi, care incercam sa ne integram in cultura si economia occidentala, sa avem o perceptie dificila asupra spiritului rasei. Calul pursange arab reprezinta o minune a selectiei si ameliorarii, greu de egalat si azi ! Fara legile lui Darwin, Mendel , Morgan si altii exponenti ai culturii occidentale…Eu, la Cluj am invatat columbofilia sub influenta maghiara si germana si mi se pare normala o anumita structurare a raselor, varietatilor, metodelor de selectie si ameliorare. Poate pentru Jucatorii de Galati aceasta abordare e , daca nu gresita, cel putin nepotrivita ! Galateanul parca se transforma si se recreeaza continu din numeroasele suse care coexista simultan :zburatori, jucatori, moriscari, cazatori, toti atat de diferiti si totusi atat de asemanatori ! Cat de dificil este pentru alte rase sa dainuie intr-o singura albie fara sa primeasca continu infuzii (de cele mai multe ori nefericite). Cat de minunat a fost structurat galateanul ca sa dainuie peste veacuri, lasand posibilitatea crescatorului sa-si constuiasca ca intr-un lego magic porumbeii potriviti sufletului sau. Cum zicea si Dl.Bude, cand imperechea zburatori cu roleri pentru compensare ! E mai degraba un fel de arta, ca a parfumierului care amesteca esentele ! Spiritul rasei s-a distrus cand o seama dintre noi au ajuns la concluzia ca UNA SI NUMAI UNA din aceste suse ar reprezenta TULPINA rasei ! Si in dorinta de a ne incadra in sistematica zootehniei de tip occidental (flyers,tumblers, rollers) ne apucam sa distilam minunatul parfum in esentele componente si daca nu reusim le obtinem cum am sperat, le mai ?potentam? cu niste infuzii de aiurea ! Opinia mea…poate gresesc !!!
Ma bucur ca cineva a observat si a postat intr-o pornire de admiratie dublu -motatii lui Rus Iosif, care asa cum se observa pastreaza caractere ale rasei pure. Lumea realizeaza foarte greu ca sa conservi si sa slefuiesti ce au obtinut generatiile dinaintea ta este extrem de complicat ! Toti incearca infuzari de cele mai multe ori gresit alese, fara sa constientizeze ca intervetiile de acest fel in genofondul rasei, costuit in mult timp si curatat de caracterele nedorite poate fi usor compromis si infectat si repercursinile sunt pe termen lung !
Oare cum aratau Jucatorii Clujeni tarcati cvadricolori?
Referitor la Jucatorii clujeni cvadricolori…cu mare probabilitate ca ei erau Almond dar nu pe fond negru (Spread) sau rosu (rosu recesiv). Cum azi toti monocolorii ardeleni sunt pe aceste doua culori de fond (cu derivatele lor), cu greu cred ca mai putem vedea asa ceva azi.
Referitor la galateni (ma feresc sa folosesc numele de Jucator de Galati), exista azi doua tendinte care nu pot fi neglijate. Una este spre porumbeii numai de frumusete (din care unii azi au ajuns sa fie berbecati si cu ciocul mai mic dar coroiat ca al pescarusilor orientali) iar cealalta spre cei care au performante de zbor dar fara joc. Exista prea multi crescatori care si-au concentrat atentia in aceste doua directii ca ei sa poate fi neglijati, acestia meritand tot respectul pentru munca depusa. Dar, si aici este problema cea mai spinoasa, aceste doua grupuri ar trebui sa constituie punctul de plecare a doua noi rase derivate din trunchiul bogat al galatenilor: Jucatorii de Galati de frumusete si Zburatorii de Galati. Exista si precedente: aparitia Mascatiilor de Braila, a Zburatorilor de Severin si a Cazatorilor de Turda. Asa ca, atat timp cat mai exista porumbei care joaca (si aici trebuie sa mentionez aprecierea pentru efortul celor din Bistrita si Cluj) si care sunt ca aspect asemanatori cu descrierea facuta de Bonatiu, acestia trebuie considerati Jucatori de Galati. Cum recunostea si Vlad Hadarau intr-un mesaj mai vechi, din punct de vedere al jocului selectia a fost facuta in ultimul timp intr-o directie gresita. Il citez tocmai pentru ca sunt de acord cu afirmatia lui si pentru ca consider ca exemplul celor de la Cluj si Bistrita trebuie urmat. De aceea este important sa fie cati mai multi participanti la aceste concursuri de joc si zbor chiar daca acest lucru s-ar face in concursuri diferite dupa regulamente usor diferite de punctare a jocului si zborului.
@adrian_cocu:
“Galateanul parca se transforma si se recreeaza continu din numeroasele suse care coexista simultan :zburatori, jucatori, moriscari, cazatori, toti atat de diferiti si totusi atat de asemanatori ! Cat de dificil este pentru alte rase sa dainuie intr-o singura albie fara sa primeasca continu infuzii (de cele mai multe ori nefericite).”
Aici e un pic “tricky” . Ca o rasa sa fie asa cum spuneti trebuie sa fie:
– foarte numeroasa, chiar majoritara pe tara.
– sa nu existe nici o regula si disciplina in selectia ei (asa cum este in occident – si rezida tocmai din neaderarea la categoriile roller, tumbler, high-flyer, etc.)
– fiind asa numeroasa si neexistand o coordonare, fiecare sa practice mici infuzii ocazionale sau dirijate pentru a obtine ceea ce doreste, dar ramanand cat de cat (sau nu) in “zona” tipului de baza.
De aceea ceea ce caracterizeaza azi Jucatorul de Galati este harababura. Si noi o ridicam la rang de arta.
Dar este si adevar in cele ce spuneti. Cand incadrezi o rasa strict in tipare, de-a lungul timpului este foarte greu sa o pastrezi daca nu reusesti sa o promovezi international. Vezi cazul Rollerului Oriental care a disparut din locurile de bastina dar a supravietuit si prosperat in alte zone. Se pare ca intr-un fel, solutia supravietuirii galateanului intr-un teritoriu restrans cum este cel al Romaniei, a fost tocmai aceasta lipsa de … standard. de aceea are cel mai mare potential in ce priveste refacerea lui ca rasa… dar slaba speranta pentru ca exista dezacorduri majore. Iar dl. Bute nici nu e bagat in seama, fiind una din persoanele care mai stie cum arata galateanul pe vremuri.
De fapt, tristul adevar este ca Rollerul de Galati a cam disparut de mult. Ii spun roller pentru ca roller iese dintr-un roller.
Ce avem azi e foarte puternic metisat. Asta e adevarul.
Buna!
Nu as vrea sa transformam acest topic intr-o noua incercare de a avea dialog pe tema “galatenilor”.
Cei care cred ca au ceva de spus, ar trebui,cred eu, sa formeze un nucleu( probabil se vor crea cel putin 3 nuclee) si astfel sa se incerce,daca mai crede cineva ca se poate ajunge la un consens,o noua intilnire.Din experienta trecuta,s-a dovedit ca pe net nu se ajunge la nimic…..
JUcatorii dublu motati de Ardeal, sunt o rasa extraordinara,care are caracterele ei specifice.MUlti crescatori au uitat de ele si prezinta doar niste metisi, cu fel de fel de influente…..MARE PACAT!!!
Din pacate, trebuie sa o spun si la aceasta rasa, nemtii au reusit( in doar 5 ani) sa obtina unele exemplare care depasesc cu mult marea majoritate a exemplarelor din Romania.Cei care au fost la expozitia de la Cluj-2007 ,le-au putut admira.
In curind, in Ungaria, va avea loc Campionatul European pt. “Dublu motati de Ardeal, “Nemotati de Ardeal”si “Pestriti TImisoreni”. Vom vedea, dupa expozitie care este situatia actuala.
Numai bine si mult succes delegatiei romanesti!!!
Da, va rog sa ramanem la motatii Ardeleni pe topicul acesta.
Referitor la aceasta rasa (Jucator bimotat de Ardeal) si cresterea ei exclusiv in voliera, as vrea sa trag un semnal de alarma daca-mi este permis…
In pagina de aici http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/11/este-timpul-sa-trecem-la-lucruri.html sunt doua poze la care as vrea sa va uitati. Este vorba de motatul sirian Halabi. Priviti la prima poza, ce postura are porumbelul. Sta pe picioarele lui, spinarea e la 45 de grade si coada aproape ca atinge solul. Dar se sprijina doar pe picioarele lui. gata sa tasneasca in zbor daca e cazul.
Si priviti si la a doua poza, in ce hal a ajuns varianta exclusiv de voliera, care se sprijina atat de tare in coada, ca pana si retricele primare din aripi se incovoaie putin ….
Spun asta pentru ca cei din imagine cam stau in coada, si e tendinta porumbelului care cam sta inchis… dar e posibil sa gresesc. Si cu zburatul asta nu e doar un moft, musculatura si osatura se dezvolta mai bine la porumbeii care fac “miscare”. Si intotdeauna au o postura mai impresionanta, plina de vitalitate. Nu am nimic impotriva crescatorilor de frumusete. Ei pot sa aiba pasari de exceptie mai ales daca le permite iesirea la zbor, nu e nevoie sa-i antreneze special.
Buna domnilor
Ar fi interesant sa se specifice la ce pucte sa produs acea depasire sau la care din caracterele specifice acestei rase zbor ,joc sau doar la aspect sa produs acel miracol in cei 5 ani.
Asta doar asa pt a sti daca trebuie sa le fim multumitori colegilor de breasla din Germania unde e foarte adevarat aceasta rasa este foarte populara.
Dar sa nu uitam ca si in Germania exat asa ca peste tot in lume columbofili sint inpartiti in doua fractiuni.
Uuni care se zbat pt a pastra rasele existente cu aptitudinile specifice fiecarui rase in parte avind ca pasiune primordiala caracterle rasei indiferent daca e zbor sau joc.
Iar o alta parte se chinue din rasputeri sa transforme toate rasele in porumbei de frumusete avind doar o singura aptitudine sa arate un penaj frumos si sa stie sa pozeze in custile de expozitie acesti crescatori au o pasiune comuna indiferent de rasa pe care o cresc sa participe la expzitie pt a acumula cupe si medali.
As avea o intrebare D-le Vlad Hadarau prin contributia celor din Germania la Dublu Motati de Ardeal ce se preconizeaza schimbare Standardului este o necesitate sau ceva inuytil deoarece se incadreaza in standard.
Ar fi interesant daca ati putea sa faceti citeva precizei in a putea stabili din care categorie au fost acei reprezentanti din Germania.
Personal am avut parte in 2 rinduri sa intilnesc in Suedia crescatori ai acesrei Frumoase rase Rominesti Dublu Motat de Ardeal din Germania care practicau zborul la cusca mobila si au facut turneu pl la cluburi din suedia pt. promova rasa Dublu Motatilor de Ardeal si de ce nu si Zborul la colivia mobila.
Iar cu ocazia unei excursi in Germania organizata de federatia de porumbei de agrement si ornament am avut fericita ocazie sa participem la un concurs cu cusca mobila iar cu aceasta ocazie am constatat ce Dublu Motat de Ardeal era reprezentat in proportie de 25-30 % la acest tip de zbor.
Interesant este ca atit cei ce intilniti in Suedia chit si cei intilniti in Germania nu se deosebeau pra mult unele ex. chiar de loc la aspectul exterior de cei prezentati in cartea Rasele de Porumbei din Rominia scrisa de D – l Feliciu Bonatiu din 1985 si nici de cei ce iam crescut eu pe la sfirsitul anilor 70 o perioada de 3 – 4 ani.
As fi fosrte multumitor fata de domnia ta daca ai putea prezenta chiteva poze cu exemlparele prezentate de reprezentanti din Germania de la exp. din Cluj.
Va multumesc anticipant si o sa va ramin dator pt amabilitatea de care dati dovad d – le Vlad Hadarau.
La incheiere tin sami cer scuze fata de toti care participa la acest topic ca mam abatut de la subiectul acestui topic Scuze pt toata lumea si va promit ca am sa incerc sa nu o mai repet.
Cu stima si respect Alex. Bude
Scurt,off-topic:
-da d-le Bude,sunt deosebiri si in privinta manierei de zbor,dar ar insemna sa vorbim prea mult despre ceva ce nu e subiectul discutiei de-aici.
-da d-le Vasile,aia e rasa la care am facut trimitere.Problema cu articolul lui Spurling e ca poza care-l ilustreaza nu prezinta tocmai un exemplar tipic al rasei respective,putand duce,in cazul a ceea ce-am afirmat eu mai sus,la concluzia ca e greu sa fie vreo legatura intre cele doua rase.Daca detaliez as vorbi iar prea mult pe langa subiectul de fata.
Incercand sa ma refer la bimotati,vazand atatea mesaje admirative,as putea presupune ca porumbeii astia ar fi imbatabili in orice expozitie ar fi prezentati.Doar ca in realitate n-au nici o sansa niciunde.Si asta doar pentru ca nu mai sunt la “moda”.Mai are vreo importanta ca astia sunt aia corespunzatori standardului?!Fireste ca nu.Aprecierea porumbeilor intr-o expozitie e o chestiune de-un inefabil desavarsit ,ca atare greu de inteles si nelamuritor pentru oricine.Standarde..?!…Reguli..?!…Obiectivitate?!…Responsabilitate?!..Ce-s astea?!..Impresia “artistica” doar conteaza,respectiv,sa fie ciocul cat de mic.
Pentru exemplificare,va invit sa cititi comentariile de la pagina proprietarului acestor porumbei,www.rusiosif.sunphoto.ro si-o sa vedeti cum e dumnealui dojenit parinteste de-un coleg de breasla,care ii apreciaza porumbeii la modul “frumosi,dar ciocosi”.Pentru mine,zicerea asta e mai mult decat edificatoare pentru situatia reala in care ne aflam.Iar situatia bimotatilor de Ardeal nu e una singulara,ba as zice ca dimpotriva.
Adica, n-au ciocul suficient de mic?! Dumnezeule mare! Dar cat sa fie?! Mi se pare suficient de mic. In stadiul actual sunt pur si simplu perfecti. Eleganti, armoniosi, varietate de culoare. Daca ar si zbura ar fi genial.
Sper sa nu devina si rasa asta genul ala de porumbel fara cioc – imagine care imi da fiori, nu mai stiu cum ii spune rasei dar mi se pare mai degraba un monstru al naturii. Sa nu mai vorbim ca nu-si pot creste singuri puii. In curand o sa obtina si porumbei care tre’ sa ii tii pe perfuzii ca nu se pot hrani singuri. Evident, reprodusi in eprubeta, organul fiind prea…scurt! :))
Rapid, din memorie, una din rasele straine cu cioc scurtat pana la un pas de disparitie e “Bango Istambul”, rasa turceasca. Asta e cea mai periculoasa moda posibila.
Iar in tara, am vazut (in poze) Jucatori de Constanta adusi in acelasi hal.
Parca au ciocul taiat cu unghiera. Si sunt numiti “bibelouri” cand de fapt avem de a face cu exemplare cu diformitati!
Off topic (ultimul):
Asa era si cazul Oriental Frill-ului de tip vechi (misirliu). Asta pana au scapat un papagal in compartimentul porumbitelor … :p
Buna!
O sa incerc sa-i raspund domnului Bude:
sa o luam in ordine. In primul rind,acum vreo 5 ani( nu stiu sigur), un crescator din germania, nu singurul,s-a indragostit pur si simplu de acesti porumbei. A cumparat un numar de exemplare,din Romania si a inceput selectia, pornind de la standardul din 1975.DEci, nu a urmarit scurtarea excesiva a ciocului, nu l-a interesat nici macar marirea rozetei frontale,intr-un cuvint, a pastrat rasa asa cum trebuia sa fie,adica: cioc mijlociu spre mic, drept, cu virful ascutit(nu bont), motul de pe spate ridicat deasupra capului( nu culcat pe ceafa!), aripile pe coada,care este ingusta si cu 12 pene, etc.Ceea ce este cel mai important, puii obtinuti in urmatorii ani,zburau in libertate,iar majoritatea jucau.Mai mult,asa cum de obicei se procedeaza,crescatorii incearca chiar sa obtina varietati noi de culoare, in acest caz andaluz( se poate vedea un exemplar superb in revista “Club des amis du culbutant et haut volant d’exposition nr…- ma voi interesa).
Este adevarat ca multi crescatori din germania,chiar prea multi se ocupa mai mult de partea de fenotip,dar crescatorul in cauza cunoaste f. bine rasele romanesti si stie care este farmecul lor.
Mai mult decit atit,voi incerca sa urmaresc produsii porumbeilor adusi din germania,desi presimt ca la orice rasa, daca nu s-a infuzat cu porumbei care nu prezinta joc sau zbor, cu siguranta acestia isi vor pastra caracterele de rasa.
In speranta ca am reusit sa va dau un raspuns pe masura asteptarilor,
va doresc toate cele bune!
“Mai mult,asa cum de obicei se procedeaza,crescatorii incearca chiar sa obtina varietati noi de culoare, in acest caz andaluz( se poate vedea un exemplar superb in revista ?Club des amis du culbutant et haut volant d?exposition nr?- ma voi interesa).”
Asa se procedeaza la alte rase…pot sa intreb daca a vazut cineva o poza cu un botosanean andaluz? Sau cu un galatean andaluz? E stiut ca structura este conditionata de foarte multe gene iar culoarea de mult mai putine. Atunci de ce numai cei de afara incearca introducerea unor noi varietati de cluloare (nu foarte greu de realizat) dar cu respectarea stricta a caracteristicilor morfologice (mult mai greu de realizat) dar noi nu putem face asta? De ce la noi in cadrukl unei rase porumbeii pot fi numai in trei-patru varietati de culoare dar sunt foarte diferiti morfologic?
Sunt intrebari off-topic dar incearca sa aduca o clarificare despre ce ne dorim de la rasele pe care le avem. Poate ca ma repet dar trasaturile morfo-fiziologice sunt cele care delimiteaza o rasa intre alte rase in asa fel incat atunci cand te uiti la o pasare (in mana sau in zbor)sa stii carei rase ii apartine.
In ultima din pozele domnului Rus, in centru, este un exemplar deosebit din punct de vedere al culorii: un porumbel cenusiu (sau lavander). O culoare greu de obtinut si greu de transmis la descendenti. Poate ca si alti crescatori au asemnea exemplare dar in standard si la expozitii acest fenotip este absent. Sus, pe ultimul raft si partial vizbil (se vede mai bine intr-o alta fotografie de pe site-ul d-nului Rus) este un porumbel solzat inchis cu o nuanta de bronz la nivelul aripilor, o culoare de asemenea interesanta .
Culori ideosebite cum sunt cele pomenite mai sus pot apare si in mod intamplator, paraoxal, la alte rase dorindu-se chiar obtinerea lor. Intrebarea este: atata timp cat porumbeii respecta trasaturile morfologice ale rasei noi ce facem cu asemenea feluri de culori de porumbei? Le pastram intr-o clasa gen AOC (any other colors) asa cum se intampla la rasele straine sau ii excludem de la reproductie?
Lavanderul d-lui Rus era o “lucratura” cu Jucator de Komarom, pe care l-a achizitionat la un targ, entuziasmat de motul care-l avea pe ceafa( mai bine zis sub ceafa). Cand l-am vazut nu i-am impartasit entuziasmul si in timp mi-a dat dreptate, indepartandu-l. Binenteles ca pentru orice rasa marirea numarului de varietati de culoare cu pastrarea caracterelor morfologice este un lucru pozitiv, dar asta nu “reuseste” intotdeauna si atunci devine cu cantec ! Dublu-motatii de Ardeal sunt una din cele mai bine-facute rase romanesti din punct de vedere al varietatilor de culoare, dar chiar si asa o sa alba pe tartita, la un exemplar cu restul caracterelor tipice rasei, ma duce cu gandul la o infuzie trecuta cu calarasean. La fel o pigmentare mai accentuata a capului si gatului superior la pestritii-bobati, ma trimite cu gandul la bunica din Botosani chiar in absenta incaltaturii. Un crescator al rasei si chiar un arbitru ar trebui sa observa detaliile astea !
Buna
Raspuns pt D – l Adrian Nistor aspectul prezentat de domnia ta este cauzat de lipsa de respect pt. standar rase lipsa de respect fata de cei ce au creiato si au formato si in acest caz crestem aducem modificari ce ne taie capul pe fiecare si pe urma adaptam stansardul la porumbei.
La acest fapt il intilnesc si il privesc si il critic dar fara folos din pacate se pare ca e valabil aproape la toate rasele.
Pt D-l Andrei Dejan
citat”Sper sa nu devina si rasa asta genul ala de porumbel fara cioc – imagine care imi da fiori, nu mai stiu cum ii spune rasei dar mi se pare mai degraba un monstru al naturii.”
D-le Andrei cu tot respectul pe care vil port dar ma simt obligat sa nu fiu de acort cu domia ta si voi incerca sa va spun de ce.
Acuzati pe nedrept sarmana Natura de lucruri pe care nu lea facut si nu le va face niciodata spunind ca ar fi MONSTRI AI NATURI ceia ce nu e adevarat.
E foarte adevarat ca sint un frl de monstri dar autorul este omul MONSTRI AL OMULUI. pe care natura daca e lasata ii desfienteaza la prima generatie deoarece in natura nu se pot reproduca far implicatia criminale a omului car pt asi satisface fantezile bolnave ia dus la extreme pe care nature nu le admite.
Cu stima si respect Alex. Bude
Buna
Multumesc D- le Vlad Hadarau pt raspuns si lamurilile aduse pt a putea intelege corect.
Este chiar de admirat munca acestui Columbofil care ca salvare unei rase se face prin pastrare formei si in mod exclusiv aptitudinilr caracteristice rasei.
Asta ar asigura un vitor sigur si stabil rase asigurido ca nu va urma aceias soarte ca multa alte rase Romninesti.
Daca ar exista mai multi columbofili care sa inteleaga ca esential e sa pastram caractrele rase si nu sa o transformam in porumbei care care ar putea fi si din portelan.
Cu stima si respect Alex Bude
Asa este. M-am exprimat gresit.
BRAVO D-NUL COCU AVETI DREPTATE CU OBSERVATIA FACUTA SI STIU SI CINE IA LUCRAT CU KOMARON . SE VEDE CA SUNTETI UN ARBITRU VALOROS DE CARE AVEM NEVOIE .POATE VA MAI RAZGANDITI SI VA REANTOARCETI >AVEM NEVOIE DE OAMENI CA DUMNEAVOASTRA .SPER SA NU SUPAR PE NIMENI ESTE PAREREA MEA PERSONALA.LEGAT DE ACEASTA RASA LA CARE TIN FOARTE MULT NU VREAU SA COMENTEZ S_AU SA INTRU IN POLEMICI CU CINEVA.MULT SUCCES LA TOTI SI SA NE VEDEM CURAND.
Are dreptate domnul Cristi. Am mai auzit si eu comentarii de la CRESCATORI dinastia cum zicea domnul de mai sus. ” frumosi frumosi da cam ciocosi, sau frumosi da v-ati intors in urma cu 40 de ani , adica se refereau ca doar pe vremea aia erau asa cu cioc normal nu cu el asa scurt cum e la moda acuma. DEFAPT NU S-A INTORS NIMENI IN URMA CU 40 DE ANI DOAR PASTREAZA CARACTERISTICILE RASEI NU INCEARCA SA O CORCEASCA DOAR DE DRAGUL DIPLOMELOR.
Pentru domnul “Cristi”: Am sters niste mesaje. Incercati sa va expuneti parerile fara a jigni colegii. Pentru o discutie mai libera aveti la dispozitie alte site-uri.
multumesc d-lui Adrian Nistor pentru raspuns….
In privinta ciocurilor prea scurte : am dus “lupte grele”, la toate expozitiile la care am arbitrat rase romanesti cu tendinte in directa asta, sa-i lamuresc pe toti “creativii” ce imens deserviciu fac propriei rase prin astfel de manopere. Dintr-o rasa normala, autonoma, accesibila oricarui crescator , o transforma intr-una asistata, accesibila doar celor care-si permit sa tina si un lot egal sau mai numeros de “doici” pe langa ei. Condamni rasa la moarte cu mana ta ! Daca te apuci sa sapi o groapa langa cotet, sa-i arunci pe toti inauntru si sa arunci pamant peste ei ,e acelasi lucru si economisesti o gramada de timp si de bani !
Tendinta asta nu e romaneasca ! Exista peste tot in lume. Grupa zburatorilor si jucatorilor de fapt si cea mai numeroasa, este principala furnizoare de rase pentru celelalte grupe, ornamentale de multi ani.
Buna domnilor
D-le Adrian Cocu aceasta tendinta destrugatoere a fost preocupare Nr 1 pt. 80 – 90 % din columbofili care au fregvantat expozitile incepind din 79 – 80 dechind sa permis ca rasele de Agrement sa fie albitrate exat dupa acelas principi cu rasele de Ornament si fata fise de zbor si va continua pina noi toti care care avem alte principi de valorificare a raselor de ornament o sa renuntam la protestul tacit si o sa?ncepem sa ne organizam dovedind ca adevatata valoare a raselor de ornament precum cea de fata Dublu motati de Ardeal consta in primul rind in aptitudinile care au caracterizat resa la formarea si omologarea lor.
Fara sa luam masuti de organizare putem sa dezbatem pe nat sau pe la colturi inca o greneratie doua iar pe urma sa motivam ca nu mai e nimic de facut ca sa distrus totul.
Parerea mea d – le Adrian Cocu aveti o dovada personala ca nu se poate sai convingi pe domni bijnitari de medali si monstri ca columbofil nu cred ca lise potriveste si rezulltatul e sa renunti si sa te dai la o parte iar singura sana care ramine daca ne pasa e organizare in ideia si principile in care credem fara a le mai cerea parere lor ca doar nici ei nu au cerut parerea celor multi cind sau hoterit sa transforme toate rasele in porumbei de ornament neglijind caracterele raselor.
Cu stim si respect Alex. Bude
Corect domnule Alexandru Bude, asta e atitudinea corecta. Si lucrurile incep sa se miste la Bistrita si Cluj. Mai era nevoie de sprijinul unora dintre arbitrii pro zbor.
Din cate am citit pana acum, Craiova si Turnu-Severin sunt pro zbor, singura problema fiind denumirea rasei zburate. Tot din cele citite, Targoviste continua sa zboare si la fel face si Ploiestiul. Cu Bucurestiul, ca “cititor al internetului”, nu am reusit sa ma dumiresc daca se mai zboara vreo rasa de zburatori creata local.
Pentru rasele actuale care continua sa zboare, ramane problema mediatizarii si promovarii. Si pana acum, desi Internetul este cea mai accesibila “Media”, din pacate, tot nu reflecta situatia reala. Din punct de vedere informativ, foarte de ajutor ar putea fi “jurnalele personale” tip WordPress sau Blogger cu insemnari din propria voliera si localitatea in care se afla crescatorul, mai ales ca nu vad cum s-ar putea acoperi initial “suprafata” intregii tari de catre o singura asociatie non-profit. Ar putea fi felul de contributie individuala a celor care nu au in zona asociatii…
D-l Adrian Cocu, sunt sigur ca ati avea ce ne impartasi intr-un astfel de jurnal, deschis pe http://wordpress.com . Am invata toti din experienta dvs. Plus ca s-ar inregistra pentru eternitate, metodele de aducere in standard, si apoi antrenamentele de zbor. Un astfel de jurnal ar fi de dorit si din partea creatorilor de rase, pentru a nu se mai pierde informatii vitale referitor la rasele in cauza. Pentru un astfel de “proiect”, este nevoie de un aparat foto digital ieftin (cel mai ieftin posibil este suficient pentru cei care nu-si permit altceva) si conexiune la internet.
Dl. Andrei incepuse un proiect personal asemanator dar nu stiu ce s-a intamplat pana la urma. Incet-incet, pornesc si eu unul personal. Nu ma refer la siturile de genul:
– astia sunt porumbeii “ce ii am in prezent”
– astia sunt porumbeii “ce i-am avut”
– astia sunt de vanzare
– contact.
Nu am nimic impotriva unui astfel de continut insa ii lipseste jurnalul crescatorului. Atat text, cat si mici filmulete daca este posibil.
Ideea e ca pana se intampla acea organizare care se doreste, asta e genul de “pozitie” pe care o poate adopta fiecare din noi.
Calculatorul asta de la care scriu, nu prea “bate tasta ‘s’ ” …
constat cu stupefactie faptul ca anumiti crescatori care doar au vazut bimotati ardeleni si nemotati , nu au crescut niciodata se simt datori sa- comenteze pe cei care au crescut si cresc de peste 25 de ani aceasta rasa si chiar au avut satisfactii .am fost catalogat schizofren de dl Cristi ,pretins specialist in aprecierea fara competenta necesara a Bimotatului ardelean,.As dori sa nu se mai ascunda dupa pseudonime si sa aiba taria si curajul unui barbat nu al unui eunuc care pastoreste haremurile altorasa .Va rog sa aveti curajul sa ma injurati in fata nu pe la spate ca si un Gay. In alta ordine de idei as vrea sa va informez in calitate de medic ca schizofrenia este o boala psihica grava pe care nu o fac decit oamenii foarte inteligenti si sensibili.Dumneavoastra nu aveti nici osansa sa o faceti, desi este cu transmitere ereditara.Cind veti avea 5% din rezultatele mele va rog sa MI LE COMUNICATI .v-ati molipsit de rautatea D-lui nistor care si-a facut obicei din aruncat cu noroi in toti crescatorii care nu sint de aceeasi parere cu domnia sa uitind de porumbelul pe care fara nici cea mai mica urma de rusine i la cadorisit lui Florin Talpas Acum un an la Expo Transilvania CLUJ considerindu-l reprezentant pentru produsii proprii. Va mai informezca in aceeasi timp ca voliera cu Bimotatii ardeleni gazduieste si BImotati de Calarasi si probabil pentru ochiul d-voastra este mai greu sa distinga o rasa de alta.Numele d-lui profesor nu l-am scris din gresala cu litera mica ci din marea consideratie pecre o am pentru dinsul ca si crescator de bimotati
Citi dintre cei care fac teoria Bimotatului ardelean il cresc cu adevarat si il au in voliera ca produs proriu . Sint foarte darnici cu sfaturi dar as dori sa le cunosc rezul tatele concrete . Pina atunci marea majoritate a comentariilor este literatura de divertisment .Va rog prezentati-va produsii, si folositii ca argumente concrete .Porumbeilor mei nu le- a masurat nimeni ciocul si nici unul din cei care ii critica nu ia vazut zburind.este plina Romania de teoreticieni care cresc galateni si critica bimotatii,( nu ma refer la Dl Vlad Hadarau pe tru care am o stima deosebita) fac literatura columbofila, teorie fantezista, si cind este vorba de prieteni uita sa mai deschida ambii ochi nu observa trena motul frontal incomplet dar sint stupefiati de nuantele din pestritatura.Domnilor arbitri aveti vederea selectiva ca militienii care nu si amendeaza prietenii.Dovediti ca sinteti mai buni decit cei pe care ii criticati decite ori aveti ocazia sau de cite ori icurcati apa plata cu cea de foc cu argumente nu cu sfaturi sterile si experiente pe care vi le- ati dorit toata viaTA SI NU LE-ATI SAVURAT NICI MACAR O SINGURA DATA.
Buna seara domnule Negrea,
Am inteles de pe site-ul dumneavoasta ca bimotatii ardeleni pe care ii aveti joaca, lucru deosebit care trebuie apreciat la o rasa la care, pentru aprecierea porumbeilor, nu exista concursuri de joc si zbor ci doar expozitii. Personal, consider ca o rasa care este in stare sa se perpetueze fara ajutor va avea succes pe termen lung. In acest sens, o singura intrebare am pentru dumneavoastra la care astept un raspuns simplu (gen “da” sau “nu”), fara polemici care nu duc nicaieri. Ardelenii bimotati pe care-i aveti isi ingrijesc singuri puii? Multumesc anticipat pentru raspuns, oricare ar fi el. O seara buna si sa auzim de bine!
Pt. Dl. Negrea: sper ca nu v-ati referit la mine cand a-ti afirmat “cresc galateni si critica bimotati”.
Dl. Vasile, jurnale de crescatorie nu o sa vedeti datorita comentariilor care apar si care sunt uneori / deseori dezamagitoare. Ma ocup de site-ul asta din 2003 si stiu prea bine ce pot scrie crescatorii cand apar rivalitati. Tot ce cititi pe aici sunt lucruri filtrate de mine 100%, daca as scoate moderarea cateva zile v-ati lua cu mainile de cap. Cat despre jurnalul meu, nu mai este deoarece situatia crescatoriei mele e incerta… ultima luna am petrecut-o prin parcuri pozand gutani (o sa postez probabil cateva exemplare interesante, cu riscul de a mi-o lua in freza de la “rasisti”).
Daca m-as apuca de agrement vreodata, m-as opri la rasa ce face obiectul acestui topic. Mi se par niste bijuterii, o incantare pentru ochi…si daca ar mai si juca in inaltul cerului ar fi niste creaturi fantastice. Mama care viziteaza site-ul mi-a spus ca i-au placut la nebunie (ea care cam uraste voiajorii mei pentru timpul care mi-l ocupa). M-ar interesa atat aspectul cat si zborul. As avea cateva intrebari la care as aprecia niste raspunsuri simple de la voi, ca pentru un habarnist in domeniu.
1. Rasa se numeste defapt “Jucator de Ardeal” avand 3 subtipuri: bimotat, motat si nemotat?
2. Care sunt culorile care exista in totalitate? Din ce am vazut eu domina rosu, galben, alb, negru si baltatura aceea frumoasa “mozaic”.
3. Exista cumva si cazatori la rasa asta? (este un caracter pe care NU il doresc sub nicio forma)
4. Cum zboara exemplarele care sunt libere?
5. Cresc cate 2 pui fara doici? (am o obsesie cu mentinerea raselor cat mai “naturale”)
6. Sunt rezistenti la frig? (stiu, suna bizar, dar datorita alergiei mele la praf, viitoarele mele voliere o sa fie in AER LIBER).
Multumesc
Sunt tumbleri, adica maxim una-doua roate si repeta apoi dupa o pauza.
Jucatorii de Calarasi care seamana cu ei ar trebui sa joace de la trei roate executate sirag. Din cauza infuziilor de calaraseni, e posibil sa prezinte tendinte de roller.
Conform lui Feliciu Bonatiu, rasa isi are originea la Turda, formata prin anul 1890 din jucatori cu un singur mot pe frunte!? Era cotat cu zbor rapid, 1-2 ore, cu joc intens.
Dar realitatea poate fi alta.
Imi pare cumplit de rau de problema dvs., e un pericol care ne paste pe toti. O solutie buna (la care expunerea la praf e minima, nu mai mare decat normal) ar fi asta:
http://www.forshamcottagearks.com/dovecotes/cat-menu-dovecotes.htm
Daca parintii nostri au fost in stare sa creasca zburatori si jucatori la astfel de voliere, sunt sigur ca si noi putem.
Andrei,
Trimite-mi si pe adresa personala fotografiile cu gutanii care ti s-au parut interesanti. Multumesc anticipat.
Si poate si asta…
http://www.forshamcottagearks.com/aviaries/canterbury-aviaries.htm
Buna
D -le Negrea Constantin constat cu uimire ca domnia ta ta plingi de atitudinea altora iat domina ta faci exat aceles lucru strigi tulvai si lovesti in toti in egala masura in toti care au o opinie diferita dechit a dom?niei voastr sincer va spun fachind apel la toata bunavointa pa care o detin dar nu gases diferenta de forma , ton si nuanta in mesajul domniei tale fatsi cele de care va plingeti ca aer fi incorecte si nedrepte ci o asemanare dor ca sint postate de doua nume diferite.
Stimate domn Negrea Constantin as diri o lamurire din partea domniei tale pt a evita polemicile D -l Andrei e cel care face cenzura in ce priveste limbajul indecent Dar se pare ca domnia ta deti dreptul absolut in ce priveste pucte de vedere si opini personale in ce priveste aceast Rasa Dublu Motati de Ardeal .
Am o nelamurira pt ati exprima opinia personala plecind de la experiente propiri de la ceia ce se pote constata ica o tendinta in expoziti in concordanta cu Standardul in vigoare este nevoie sa ne cerem permisiunea de la domnia ta pt a evita revolta domniei tale care se pare ca deti advarul absolut.
Ar fi farte util daca neai putea lamuri in aceast privinta ca din felul cum abordez subiectul asta se intrevede.
Apropo ar mai fi o problema din chite spui domnia ta porumbei domniei tale nu se incadreaza in aspectele discutate la acest subiect ca find exagerare de selectie in detrimentul perderi aptitudini de zbor si joc deci de ce te simti vizat in aceata situatie ca doar nimeni nu are ceva cu domnia ta personal cita vreme nimeni nu va masurat ciocul la porumbei deci nu au probe care sa va incadreze in grupa celor criticati la modul general si nu personal.
Ginditiva bine inainte de a va apucati sa interziceti oricui sa isi exprime opinia pe acest veb ca dupa gravitatea cu care sariti la atac mentionind ca nu detin dreptul sai exprime parerile inafara de domnia ta ca domnia ta ai acces si la ciocul proprilor porumbei si si la metru si detineti dovezi concrete si sar putea sa faceti dezvaluiri care sa ne uimeasca.
Doarece noi pina la proba contrarie va credem ca detineti porumbei cu cioc normal si ca mai si zboara singuri prezentind joc de toata frumusetea caracteristic acestei rase.T rog D-le Negrea nu vrem dezvaluiri lasane sa credem ca mai exista si porumbei care zboara , joaca si mai si au ciocul cu lungime normala
Pana mai cred in aceasta prezentare a porumbeilor domniei tale tin sa va felicit ca sinteti vrednic de lauda pastrind rasa la normele cuprinse in standard dar asta o stiti doar dumneavoastra noi nu.
Cu stima si respect Alex. Bude
D-lui Negrea ii raspund nu pentru c-ar merita in mod deosebit lucrul asta ci pur si simplu pentru ca dezinformeaza prin ceea ce afirma.In primul rand ca n-am aruncat cu noroi in absolut nimeni ci doar mi-am exprimat opinia,in nenumarate randuri ,ca orice rasa sa fie arbitrata intr-o expozitie conform cu standardul si calitatile ei recunoscute.S-a mai facut treaba asta in ultimii ani?!Nu!Au fost arbitrati in expozitii porumbeii d-lui Negrea dupa standard?! Nu! A prezentat d-l Negrea vreo dovada ca porumbeii dumnealui mai pastreaza calitatile specifice rasei?!Nu! Pai atunci despre care “satisfactii” vorbeste d-l Negrea?! Inclin sa cred ca d-l Negrea isi procura “autosatisfactii” ceea ce nu mi se pare foarte magulitor.
In al doilea rand “frumosi dar ciocosi” nu e o licenta care sa-mi apartina ci ii apartine d-lui Negrea.E grav ca nu sunt de acord cu ea?! Se pare ca este pentru d-l Negrea care vrea sa vedem cu totii ceea ce vede dumnealui,numai ca nu se poate.Probabil ca daca la vreo expozitie unde a participat d-l Negrea, i se nazarea vreunui arbitru sa treaca la masurarea ciocurilor,in mod cert d-l Negrea pleca acasa mai fara diplomele alea care-i procura atata satisfactie.Care satisfactie oricum trebuie impartita cu voiajorii,rollerii si berzatii care va cresc puii de ardeleni.Si poate ne explicati si noua astora nepriceputii si nedetinatori de ardeleni de ce se intampla asta.Ca sa nu mai spun c-ar trebui sa ne informati si pe noi cand s-a schimbat standardul la jucatorul bimotat de Ardeal ca sa fim si noi satisfacuti afland ca satisfactiile dvs. sunt obtinute in conditii legale,columbofilistic vorbind.Altminteri,s-ar putea sa fie vorba de vreo frauda ceva,tot columbofilistic vorbind.
In al treilea rand faptul ca tineti laolalta bimotati ardeleni cu din cei calaraseni nu e decat confirmarea ca pentru dvs. termenul de “rasa” e foarte ambiguu,ambele rase imprumutand una alteia ceea ce v-a convenit,fara sa mai tineti prea mult seama de ce prevede standardul fiecareia in parte.D-le Negrea aveti cunostinta de faptul ca in urma cu cativa ani furnizorul dvs de jucatori de Calarasi,d-l Nicolae Constantin,’Aviatoru’,cum i se mai spune,era partizanul omologarii unei rase noi botezate de dumnealui “JUCATORUL BIMOTAT BOXAN DE BUCURESTI”?! Poate ca titulatura asta ar trebui sa va dea de gandit despre ce “jucatori de Calarasi” ati bagat in cotetul propriu.
In al patrulea rand,privitor la “nerusinarea* mea de a oferi cadou un porumbel lui Florin Talpas in toamna trecuta trebuie sa va spun,daca Talpas nu a facut-o,ca respectivul porumbel nu l-am dat ca fiind reprezentativ pentru ce-am in batatura proprie ci pentru ca singur si l-a ales,pentru scopuri pe care si le-a fixat tot el.Iar Talpas,daca e barbat,ar trebui sa confirme ca nu bat campii aici,fiindca stiu ca e interesat de subiect si citeste ce se scrie.
In incheiere d-le Negrea va urez satisfactii mai putine dar mai adevarate si va recomand sa reveniti la scrierea cu majuscule acolo unde eleganta si bunul simt o cer,preferand sa nu-mi inchipui ca si ganditi precum scrieti.
Buna!
Constat, cu regret, ca nu putem sa ne punem de acord asupra nici unei rase, nici macar asupra unei idei si nu putem gestiona o situatie in care se intilnesc oameni care au idei diferite. De fapt toate aceste situatii s-au creat in mare masura dupa anii 1990, cind multi dintre crescatorii batrini ( care erau respectati) au trecut in nefiinta, dar mai ales prin prezentarea la expozitii a porumbeilor de zbor si joc,care s-au arbitrat doar dupa frumusete. Cum era de asteptat, cei care nu au fost de acord cu aceasta, au gasit de cuviinta sa nu-si mai prezinte porumbeii.S-a dovedit a fi o greseala. Mai mult,din cauza acestei aprecieri, dupa frumusete, an de an au aparut exemplare putin” mai frumoase”. Pt aceasta, crescatorii, dorind sa prezinte ceva cit mai” deosebit”, au uitat de selectia in cadrul rasei si au cautat alte “cai”, mult mai rapide de a ajunge la” rezultate”, in cit mai scurt timp. Astfel, au inceput sa se formeze grupuri de crescatori, cu “viziuni”diferite asupra a ce ar trebui sa insemne una dintre rase.Bineinteles ca din cauza interesului material (financiar), cit si de dragul cupelor , nu s-a mai tinut cont de nimic.De la un an la altul, aceste diferente ( de frumusete) nu au sarit asa mult in evidenta,dar in prezent, comparind porumbeii pe care ii cunosteam cindva, cu cei din prezent, ne dam seama cit de mult s-au “schimbat”.
Toate acestea sunt doar o mica parte din motivele care reflecta situatia din ziua de azi.Celelalte motive sunt cam “tabu” si chiar daca am incepe sa le dezbatem( de fapt fiecare, care cunoaste situatia dintre 1990- 2006, poate sa traga o concluzie) , nu ar schimba cu nimic situatia.
Dialogul intre crescatorii aceleiasi rase este mai mult decit necesar si ar trebui sa aiba ca rezultat, stabilirea criteriilor dupa care sa se faca, in continuare, selectia.
Este doar o parere, pina la urma, fiecare alege , ce creste in propria voliera.
Pt. Dl. Andrei:
Bimotatii de Ardeal, joaca in tumbe, snururi , dar sunt si exemplare care cad.Maestria crescatorului este cea care dirijeaza imperecheriile, astfel incit sa obtii ceea ce doresti..Pt. asta, trebuie sa-ti cunosti foarte bine liniile de porumbei.
Hotarat lucru, noi romanii stim cel mai bine doua lucruri: sa ne furam caciula unul altuia si sa ne dorim sa moara capra vecinului.
De la inceput eu spun ca sunt adeptul raselor romanesti de zbor si agrement, cele originale si conform standardelor pentru care au fost selectionate.
Dar oare nu putem cadea la un consens si cu cei care doresc pasari de voliera? Poarte asa ajutandu-ne reciproc ajutam si pasarile. Oare in standardul rasei (de ex. la jucatorul ardelean caci despre el se vorbeste aici) nu poate sa apara o rubrica in care sa se mentioneze ca rasa mai prezinta si varianta de ornament? Si binenteles sa fie prezentata si aceasta cu toate asemanarile si deosebirile ei fata de pasarea standard.
Binenteles ca in aceasta privinta mai intai pasarea standard trebuie sa aiba un stadard bine pus la punct cu toate criteriile de selectie a rasei si sa se cunoasca bine ce se vrea pastrat si unde se mai vrea lucrat la aceasta.Si binenteles rasa standard va avea obligatoriu si sustinerea probei de zbor conform rasei (zburator, jucator, etc…).
Personal imi plac, asa cum am mai spus porumbei care zboara pt ca am corelat intotdeauna porumbelul cu libertatea si pacea. Dar daca sunt oameni carora le place sa admire aceste pasari printre gratii de ce sa nu le dam si lor acesta mica satisfactie?
La voiajor nu exista varietatea de sport si varietatea de de expozitie? Si nu se mai cearta nimeni din cate stiu eu.
Deci ce rost are mai oamenilor atata cearta? Sunteti crescatori ale unor creaturi ce simbolizeaza pacea, intelegerea si libertatea. Pai atunci de ce atata cearta?!
O zi buna.
d-le Nistor pe mine va rog sa nu ma bagati in aceasta discutie si daca tot vreti sa fiu sincer dv. nu mi-ati adus ce am ales inca mai am pozele cu ce mi-am ales eu. dar asta pe mine nu ma deranjat si de aceia nu am comentat , inimplarea a fost sa vina si d-nul Negrea cu mine sa vada ce mi-ati adus si probabil ca omul sa gandit ca asa ceva tineti deci asta a fost. dar nu stiu de ce va luati de mine in primul rand pe mine nu ma intereseaza ce tineti dv. sau oricine fiecare tine ce vrea din partea mea numai de bine sa auzim eu va respect atit pe dv. cat si pe d.nul. Negrea care este un om deosebit. eu propun sa facem pace si sa avem grija ca aceasta rasa sa nu dispara .in vitorul apropiat adica la expozitia nationala ce va avea loc la CLUJ in IANUARIE sa ne adunam mai multi crescatori care cresc BIMOTATI DE ARDEAL si sa discutam . asa ca va rog sa aveti respect fata de mine cum si eu am fata de dv. nu ma intereseaza ce polemici aveti cu d-nul negrea . va salut si numai bine
“D-le Negrea aveti cunostinta de faptul ca in urma cu cativa ani furnizorul dvs de jucatori de Calarasi,d-l Nicolae Constantin,?Aviatoru?,cum i se mai spune,era partizanul omologarii unei rase noi botezate de dumnealui ?JUCATORUL BIMOTAT BOXAN DE BUCURESTI??!”
A trebuit sa ma uit in “Glosarul de terminologie uzuala si nomenclatura columbofila rmaneasca” din cartea d-lui Feliciu Bonatiu…
Boxan = varietate veche a baltatilor din rasa Jucatorilor braileni cu cioc scurt si a Jucatorilor de Constanta, avand capul si coada albe.
Exista si o alta intrebuintare a cuvantului in cauza?
Deci, cioc scurt, coada si cap albe…
Incerc sa inteleg de ce ii zicea asa. Pentru ca daca revendica o rasa noua, care prezinta elementele din definitie, inseamna ca a lucrat-o si deci nu mai e vorba de rasa pura.
Jucatorul de Calarasi este incadrat in respectiva carte ca apartinand grupei cu cioc mijlociu, (mijlociu, mijlociu spre scurt) de lungime 11-12 mm (in carte scrie cm).
Jucatorul Bimotat Ardelean este incadrat la grupa cu cioc scurt, de lungime 13-14 mm, chiar mai mare ca la calarasean !!!
Iar de Jucatorul de Constanta zice ca e fix 11 mm!
E foarte buna cartea dar la standarde pe alocuri e confuza…
D-le Talpas,nu eu sunt cel care v-a introdus in discutie.Regret ca porumbelul ala n-a fost exact ce v-ati dorit pana la urma sa fie insa este exact ce-am convenit impreuna ca va pot oferi in conditiile in care chiar nu aveam ce v-ar fi fost de trebuinta.Asta a fost intelegerea dintre noi doi.Ce n-am inteles a fost ca nici atunci si cu atat mai putin acum, d-l Negrea n-are nici o treaba cu situatia asta si ca atare putea sa-si vada de altele care-l priveau direct.Si cu atat mai putin avea caderea de a aprecia gestul de a va fi facut un porumbel cadou drept un gest nerusinat.Puteam sa vin si cu un pui de pupaza,in ce calitate s-ar fi putut pronunta d-l Negrea daca e o chestiune rusinoasa ori ba?! Eu inteleg ca lipsa de argumente poate conduce lesne la utilizarea invectivelor dar,in situatia de fata,chiar n-are nici o legatura unealta cu prefectura.Cat despre respect,va asigur ca e acelasi dintodeauna.
D-le Vasile,termenul de *boxan* pe care respectivul crescator il gasea de cuviinta a-l folosi nu facea deloc referire la tipul de desen cap-coada specific anumitor rase ci doar la dimensiunile ciocului,adica visul dumnealui era de a putea omologa vreodata un tip de porumbel bimotat cu ciocul specific scurtilor de Braila ori Constanta,iar pentru asta muncea cu sarg.Cand a vazut ca n-are nici destui adepti si nici urma de sustinere a inceput sa-si distribuie produsele sub titulatura de jucatori de Calarasi.Iar cine n-a stiut despre ce e vorba i-a considerat ca atare.Cam asta e. In ceea ce priveste povestea cu incadrarea raselor in diferite grupe aceea e corecta,fiindca jucatorul de Calarasi tine de grupa porumbeilor de zbor si joc cu coada lata si cioc mijlociu,asa cum e mentionat inca din prima editie a cartii lui Peterffi.Eroarea este la Bonatiu care pe fondul faptului ca tot mai multi iresponsabili amestecau de zor calarasenii cu mocsii de Braila si cu si mai scurtii de Giurgiu,ca sa dea,chipurile bine la aspect,cand pe ei nu i-a interesat decat piata,face mentiunea ca un porumbel din grupa celor cu cioc mijlociu poate avea ciocul de 11-12 mm,ceea ce e ridicol.
Domnii mei ,problema nu se pune de ce creste dl. Negrea ce creste ! O face pe banii si pe timpul dansului , aia ii plac, i-a facut cu mana lui, nu i-a braconat sau furat si admirandu-i precis ii creste inima de bucurie ! E ceva foarte firesc ! Problema apare cand dl. Negrea sau altii, pe care eu i-am denumit generic “creativi” ,revendica apartenenta lor la rasa “Jucator dublumotat de Ardeal”. Ori eu (sau altul), ca arbitru atestat trebuie sa decid (decida). Momentan standardul rasei este cel “care este”, omologat european de catre germani. Cum sa-i “trag” in standard cu capurile globuloase, trenatura,etc.? Daca ma vede cineva care se pricepe se poate intreba: daca stiu sa citesc( standardul), daca sunt chior( si nu vad diferentele) sau daca sunt idiot si am dificultati de percepere a realitatii ! Asta nu inseamna ca imi bat joc de munca dansului de 25 de ani, sau ca munca dansului a fost in zadar ! Dl. Negrea poate in orice moment sa solicite omologarea rasei “Dublumotat de Zalau”.
Domnule Nistor furnizorul de calaraseni si alte rase mi-l aleg singur si niciodata nu am sa va cer parerea sau opinia nici dumneavoastra nici domnului Bude .Eu cresc porumbeii dupa metode proprii nu ma intereseaza ce fel de porubei aveti , am vazt cei-ati adus lui Florin, CARE ESTE UN BARBAT ADEVARAT NU UN FRUSTRAT SI NU IL PREOCUPA PORUMBEII TEORETICIENILOR CI CEI DIN PROPRIA OGRADA Nu ma simt dator sa va informez cu ceea ce fac, sau ce cred DESPRE SELECTIA BIMOTATULUI ardelean si calarasan. Cum joaca ,zboara sau citi pui cresc porumbeii mei nu va priveste nici pe dumneavoastra nici pe domnul Bude care se pare ca se autocosidera la fel ca domnia voastra INSTSNTA SUPREMA SAU POLITIA COLUMBOFILA.Eu n-am venit la dumneavoastra sa achizitionez porumbei si no s-o fac nici o data.am vazut ce i- ati oferit lui FLORIN FARA CEA MAI MICA JENA . ,, A.m observat cu satisfactie ca v-ati remarcat in epozitii nationale cu Bimotatii.Domnului Bude i-asi recomanda sa se sedeze inaite de a-si formula replicille patimase pecare nu stiu in ce calitate le face .probabil ca atasat columbofil pe linga consulatul romin din Suedia care a cam uitat limba romina care probabil nu este si cea materna. Domnule Bude dumnea voastra vedeti-va deGalatenii pecare sustineti ca ii cresteti si nu va ocupati de bimotatii mei sau daca sinteti atit de binevoitor va rog sa-l ajutati pe dl. NistoR in selectie pentru ca dupa cum observ va considerati Stapinul inelelor.Mie mi-a fost dascal Acad PETERFI Stefan nu eseistii Nnistor si Bude.Toate afirmatiile voastre sint vorbe sterile atita timp cit a- ti putut oferi lui Talpas un asemenea cadou produs de Profesor Nistor.Asta a fost consideratia pentru Florin la nivelul caruia n-o sa ajungeti nici odata nici ca om si mai putin ca si columbofil
In ce priveste cresterea raselor de zburatori si jucatori exclusiv dupa aspect, ganditi-va de cati oameni ati auzit sa cumpere numai caroseria de la un Ferrari si sa stea pe un scaunel in garaj admirandu-i formele ?! Va dati seama in ce situatie ridicola ne aflam ? Si avem si argumente solide, la o adica !…Am inventat si grupa “Porumbei Zburatori de Expozitie” !…
Nu ma pot abtine sa nu dau inca un citat din “celebrul” meu curs pt arbitri de expozitie : “In loc de incheiere as vrea sa citesc cateva fragmente dintr-un eseu al lui Ludwig Mies van der Rohe, unul dintre cei mai mari arhitecti ai secolului XX si teoretician al esteticii care, desi nu se referea la porumbei, surprinde perfect ceea ce ar trebui sa cautam noi, crescatorii de porumbei, in activitatea de ameliorare a raselor
<>”
“Nu ma ridic impotriva formei, ci numai impotriva formei ca scop.
Fac acest lucru in urma unui sir de experiente si a unei intelegeri dobandite pe aceasta cale.
Intotdeauna forma ca scop ajunge la formalism.
Caci aceasta aspiratie nu se indreapta asupra interiorului ci asupra exteriorului.
Dar numai un interior viu are un exterior viu.
Numai intesitatea trairii are o intensitate a formei.
Orice ?cum? este sustinut de un ?ce?.
Nemodelatul nu este mai rau decat hipermodelatul.
Unul nu reprezinta nimic, celalalt este aparenta.
Forma adevarata presupune viata adevarata.
Dar nu una trecuta si nici una gandita.
????????????????????????????????????
Tocmai aceasta arata daca a fost gasita forma ce porneste de la viata sau forma de dragul formei.
De aceea mi se pare atat de important procesul de creatie.
Factorul hotarator pentru noi este viata.
Viata in plenitudinea ei, in conexiunile ei spirituale si materiale.”
Cineva imi spunea ca la voiajoristi e multa dusmanie… se pare ca nici agrementul nu se lasa mai prejos. Pusesem si eu niste intrebari de incepator dar nu merita luate in seama de unii dintre Dvs., mi-au raspuns crescatori care probabil nici nu cresc aceasta rasa(cum este Dl. Vasile).
Mi se pare nivelul discutiei mult prea acid pentru stadiul in care se afla acum rasele, care fix de asta au nevoie, ranchiuna intre putinii crescatori care se mai ocupa de ele.
Vorbeam de promovare…cati crescatori sub 20 ani cresc acum aceasta rasa? Unde va fi aceasta rasa peste 20 de ani? (in afara de cartile ingalbenite prin podurile noastre)
Pt. Vlad Hadarau pct.67 : Las-o balta, Vlade ! Tendinta asta a existat de mult ! De 30 de ani sunt arbitru si tot asa s-a procedat ! Si crescatorii aia batrani si respectati nu ne sprijineau cu nimic ca si ei cresteau in voliere. Cand s-a infiintat sectia de zbor la Cluj era plina de copii si tineri: Cornea, Secasan,Ghita,Palfi,etc. si cativa maturi :Tioryan ,Szasz, Balogh,Binder,etc.si se arbitrau intre ei, ca batranii ziceau ca ii dor ochii !!! Si Bonatiu se plangea de treaba asta in ’85, in carte.
Buna
Stimate domn Negra Constantin vad ca esti expert in porumbei iat acuma te declari expert in literatura si limba romina.
Stimate d-le Negra Constantin trebuie sa recunosc mati prins fac greseli de gramatica unele din nestinta probabil si altele din neatentie prin atingerea gresita a tangebtei dar asta sint eu si nu ma rusin plecind de la gindul ca in ultimi 24 ani de pauza singura lectura in limba romina e cea practicata pe web in ultimiani
Din puctul meu de vedere e bine si nu imi este rusine nu am deziluzie ca as fi perfect si mai am si suficienta tarie de caracter sa imi recunosc greselile ba mile si asum.
Iar in cel priveste pe D-l Peterfi lasal sa se odihneasca in pace ca ca el nu si permis sa creasca porumbei ce nu se puteau inmulti pe cont propriu.
Deci stimate d-le Negra dar de pe fuctia de expert de limbi vas intreba daca stiti sa cititi in limba romina pt a observa ca eu in comentariul meu cu privire la domnia ta nu a fost mam referit la pasarile crescute ci doar vam atras atentia ca pare oribil de josnic sa te plingi de alti ca ar face stiu eu ce prezentindusi opinia fata de porumbei prezentati mai sus fara sa loveasca in vreun crescator ci doar la modul general in timp ce domnia ta surpriza faci exat acelas lucru la un nivel mult mai jalnic si josnic atacind toate persoanele care au parerea ca trebuia porumbei racordati la standard si nu invers.
Se pare stimate domn ca tea coplesit furia ca ne cam incurci si nu mai faci deosebire care ce a spus dar daca vati simtit ofensat de indrazneala mea de a va atrage atentia ca folositi o arma care nu onoreaza pe nimeni cind apeleaza la ea va rog foarte mult stimate d-le Negra sa ma iertati nu pt ca considr ca am gresit ci pt ca ori libajul meu e prea sofisticat pt un expert in toate cale ori a fost unul prea simplu si decent cu care domnia ta nu esti obisnuit find ca nu lai intele si ataci in contiunuare folosind acelas limbaj de expert care eu refuz sal folosesc deoarece nu ma onoreaza cu riscul de a fi catalogat analfabet.
Am sa continu sa ma adresez decent fata de toti chiar si fata de cei la nivelul carora nu ma por ridica.Eu stimate d-le Negra nu am interzis cuiva sa isi exprime parerea ci domnia ta ai facuto atacind pe toti care considera ca Standardul este pt. a te raporta le el cind faci selectia eu tam intrebat daca ataci pe toti poate trebuie sa te consultam inaite de a ne expune opinia personal iiata inca o gafa la cititul limbi romine.
As ava o intrebare umila stimate d-le Negra ca se pare ca pe linga greutatea de a citi mai aveti si o problema in a fi conscvent in cele scrise va citez “Cum joaca ,zboara sau citi pui cresc porumbeii mei nu va priveste nici pe dumneavoastra nici pe domnul Bude care se pare ca se autocosidera la fel ca domnia voastra INSTSNTA SUPREMA SAU POLITIA COLUMBOFILA.Eu n-am venit la dumneavoastra sa “a la d-l Negra.
E vreo noima in afirmatile domniei tale pt a citi standardul e nevoie sa te este nevoie sa te Autoconsideri sau pt a duce discuti pe linga niste poze in cazul de fata Dublu Motat de Ardeal e nevoie de Instanta Suprema sau Politie Columbofila sau una si mai faimoasa .Chiti din cei care au participet la dialog destul de decent pina la aparitia domniei tale au dat buzna la domnia ta ca chiar nu mai inteleg de ce ta lauzi ca nu ai mers la nimeni.
D-le Negra cu toata respectul si bunavointa dar nu vad nici o legetura si sens in afirmatile pe care le faci ca eu daca nu stiu sa scriu corect va asigur ca stiu sa citesc si sa fiu conscvent in analizele pe care le fac si in afirmatile pe care le prezint au sustinere in standard chiar daca nu am depozit de medali si cupe sa ma laud pe aceias lungime de unda pe care domnia ta o folosesti crezind ca numarul lor va indreptateste pe noi cei lalti sa citim Standardul si sa analizam chiteva poze la el.
Dar asta e fiecare da ce are si daca nui nui
Cu stima si respect Alex Bude
Si de fapt si prof.Peterfi mentiona in “Cresterea Porumbeilor” din 1970 ca: “In ultimele decenii,numerosi amatori practica cresterea in voliere,obtinand porumbei de ornament cu aptitudini reduse de zbor si joc.”
Dl. Adrian Nistor, multumesc pentru clarificari.
Cu respect!
Da, nu cresc Bimotati de Ardeal. Sunt porumbei superbi insa mie imi plac rollerii. Si cei de Calarasi se intampla sa fie si mai superbi, si una din cele cateva rase care-mi plac foarte mult. Insa deocamdata nu-mi permit investitia. Totusi, imi este greu sa inteleg de ce se renunta asa de usor la zbor si la placerea care ti-o ofera un stol care joaca. Nu pot pricepe si pace. Pentru ca jocul e ceea ce ma uimit si atras in copilarie. Si mai observ ca foarte multi dintre noi romanii avem probleme cu estetica si cu imaginea de ansamblu in ce priveste designul…
A, si cu functionalitatea. Ne incapatanam sa producem rebuturi. Vorbesc in ansamblu. Nu ma adresez unei anumite persoane. E greu azi sa gasesti un roller bun. Si daca-l gasesti, nu ti-l poti permite.
Cititi aici in ce fel isi aminteste o femeie in varsta de 85 de ani, nascuta in 1923, de porumbeii care se dadeau peste cap:
http://pigeons-ro.blogspot.com/2008/10/bunica-lorenei-povesteste-de-rollerii.html
Buna
Ma vad obligat sa va mai scriu ceva dupa ce mam ascultat povata dumneavoastra stimate d-le Negra ” Domnului Bude i-asi recomanda sa se sedeze inaite de a-si formula replicille patimase pecare nu stiu in ce calitate le face ” se pare ca primul care care are nevoie are nevoie de sedare esti domnia ta d-le Negrea si pta va da o mia de ajutor in a va organiza gindurile cu privire care ce am spus o sa va dau un citat de la puctul 36 “Germania nu se deosebeau pra mult unele ex. chiar de loc la aspectul exterior de cei prezentati in cartea Rasele de Porumbei din Rominia scrisa de D- l Feliciu Bonatiu din 1985 si nici de cei ce iam crescut eu pe la sfirsitul anilor 70 o perioada de 3 – 4 ani.” inchei citatul iar daca mai aveti nevoie d-le Negrea puteti apela la mine cu incredere ca o sa incerc sa va ajut in tot ce depinde de mine.
D-le Negra Constantin o inconscventa din nou da stiu gresala lacitit ” Domnule Bude dumnea voastra vedeti-va deGalatenii pecare sustineti ca ii cresteti si nu va ocupati de bimotatii mei ” stimate domn eu vam crezut pe cuvint si nu va vizitasem pagina ci duceam o conversatie pe linga pozele expuse mai sus iar in mesaj nu mam referit la porumbei domniei tale de oarece chind D-l Jianul Danuti a postat lincul se blocase pagina web a domniei tale si nu am mai revenit ci doar la felul domniei tale de a jigni si oameni care nu au facut referiri la persoana doniei tale dar la sugestie domniei tale am facut si asta si va promit ca nu mam ocupat de Dublu Motati de Ardeal si nici nu o sa o fac ca mie imposibil mai inti ar trebui sa va procurti chiteva exemplare pt a le putea face vreo analiza corecta.
Ca ceia ce prezentati domnia voastra pot fi ce vreti dumneavoastra dar Dublu Motati de Ardeal nu sint precum eu nu sint ficior or fi provenit ei din aceasta rasa dar din pacate nu se mai regasesc in standardul in vigoare nici 10 -15 % poate launele exemplare se pare ca nu va prea prit participare la expoziti cu care va mindriti ca prezenta la exp. nu ajuta daca nu citesti standardul rasei dar de fapt dumneavoastra sinteti sincer lucru de apreciat tinind cont ca nu se prea practica va citez “Eu cresc porumbeii dupa metode proprii nu ma intereseaza ce fel de porubei aveti ” as complecta eu Voi care ii cresteti dupa Standard ce mare adevar spuneti si va apreciez sinceritatea chiar daca cred ca ati facuto fara sa va dati seam dar ati facuto si meritati tota stima.
Nu stiu daca pot sa va propun vreo sugestie dar personal cred ca va perdeti dimpul pretios incerchind sa ne convingeti pe noi care obijnuim sa citim Stanardul si pe urma sal si respectam din respect pt stramosi nostri care na lasat mostenite aceste rase frumoase agrement cu zbor si joc de exceptie ca vati chinuit fara succes in ultimi 30 de ani.
Ati avea mai mare succes cu mai putin efort daca vati canaliz toata acceasta energie pt inregistra rezultatul munci domniei tale pt Omologarea rasei de ornament la aceasta rasa sau alta iar daca ati obtine acasta vati alege si cu mult respect si apreciere ca find omul care a creiat o Noua tasa Romineasca .Dar stimate d-le Negrea alegerea e a dumneavoastra ce va doriti mai mult sa fiti amintit in rindul celor care au contribuit la distrugerea unei rase de Agrement sau Fondatorul unei rase de Ornament deci ramine sa alegeti si in fuctie de alegere noi o sa intelegem ce va doriti pt a va putea implini dorinta pina la limita decentei.
In ce priveste chestia cu ambasada prfer sa va las fara raspuns deoarece nu ma cobor pina la un asfel de nuvel pt av raspunde la toate rautatile de care vad apelati va rog sa ma iertati dar nu pot si nici nu vreau.
Cu stima si respect Alex. Bude
Raspunsuri pt. Andrei ? pct.61:
1.Sunt doua rase distincte:
– Jucatorul dublumotat (bimotat)de Ardeal
– Jucatorul de Ardeal- cu 2 varietati:- simplu (nemotat,cu ceafa neteda)
– motat
2.Pot fi: -unicolori: alb,galben, rosu, cafeniu,negru (culori intense)
-dungati si guti : pe albastru si pe argintiu
-pestriti :-bicolori- pe galben, pe rosu, pe negru
-tricolori
Toti au ochi albi, gene cel mult duble,albe si ciocul alb.
3. Nu sunt cazatori.
4. Mai zboara si joaca doar cei mai urati (neameliorati !) si foarte rar cateunul din cei de expozitie.
5. De crescut 2 pui, la fel cu 4.
6. Rezistenta la frig, la fel cu 4.
Adi coparatia ta cu ferari este pur mecanicista , si sfaturile tale au valoare practica numai in masura in care le-ai si verificat, teoria formelor fara fond nu cred ca-si gaseste locul in discutia noastra. porumbeii mei se incadreaza perfect in standardul din 1975 publicat Hadaru .
Multumesc pentru raspunsuri, Dle. Cocu. As fi curios sa vad cum arata cei “urati”, neameliorati, daca stiti vreun crescator de Ardeleni zburatori in sectiunea de columbofili cu siteuri, va rog sa mi-l indicati.
Deasemenea eram curios daca superbitatile expuse pe acest topic zboara afara sau nu dar probabil Dl. Iosif nu citeste site-ul.
Andrei,nu cred ca se pune problema unei intreceri intre “voiajoristi” si “agrementisti” la capitolul “conflicte”.Ori de cate ori mi-am permis sa-mi exprim vreo opinie aici pe site am facut-o la modul decent cu toate ca aici intalnim si oameni care manifesta lacune grave in modalitatea de exprimare.
Despre ‘rivalitati” nu poate fi vorba fiindca alea se rezolva intotdeauna in alte locuri decat in campul dezbaterii.Ar putea fi vorba cel mult de-o competitie,numai ca orice competitie trebuie sa se desfasoare dupa niste reguli.Reguli pe care unii le recunosc si le accepta iar altii sunt mai haiduci de felul lor si nu vor sa respecte niciuna dar se vor a fi recunoscuti drept ‘campioni ” ai acestei competitii.Eu cred c-am mai spus-o aici pe site,suntem multi aia care pretindem ca iubim porumbeii,doar ca nu toti ii “iubim’ la fel.Putem spune ca incercam sa facem promovare raselor de porumbei romanesti dar nu putem face asta plecand de la niste falsuri si de la mimarea valorii iar lucrurilor trebuie sa li se spuna pe nume,chit ca asta ii deranjeaza pe unii.
In discutia de fata,d-l Negrea e atat de cuprins de patima incat nu mai distinge intre parerea cuiva despre porumbeii dumnealui si eventuala parere a aceluiasi despre omul Negrea.Si,ca atare confunda planurile.
D-l Negrea are dreptate cand afirma ca e treaba lui ce face in ograda proprie,numai ca se inseala cand are pretentia sa ne bage pe gat tuturor “lucratura” din batatura personala pe post de etalon,cate vreme modelul,inventat si brevetat de altii,are alte caractere.Iar eu nu-mi doresc sa fiu consilierul d-lui Negrea sfatuindu-l de unde sa-si ia porumbeii ci doar i-am atras atentia sa nu se iluzioneze ca are in cotete ce-si inchipuie c-ar avea.
Si ca sa inchei de marginea subiectului asta,desi recunosc ca nu-l cunosc si n-am schimbat vreodata doua vorbe cu d-l Cocu,ii doresc d-lui Negrea ca la urmatoarea expozitie,cand o fi ea,porumbeii sa-i fie arbitrati de Adrian Cocu.
N-am Bagat pe Git nimanui lucratura din ‘”batatura proprie”Si nu o recomand Nimanui ca etalon. Pentru mine Stndarul publicat pe sit datat 1975 este etalon.Domnul Cocu mi-a arbitrat in ultimii ani porumbeii si ii poate arbitra ori ce arbitru caci nu-mi fac probleme. Va multumesc pentru grija cu care ma tratati, si imi cititi comentariile.Cel care se iluzioneaza sinteti d- voastra, eu nu mi-am facut iluzii desarte nici odata TOCMAI PENTRU A NU AVEA DEZILUZII. IN ALTA ORDINE DE IDEI AS DORI SA VA INFORMEZ DE FAPTUL CA DELASUBLIM LARIDICOL NU ESTE DECIT UN SINGUR PAS .
de cativa ani ma chinui sa cresc porumbei dar ma da inapoi faptul ca nu am conditiile necesare.am crescut galateni da ii tineam in podul de la garaj pe aproximativ 8 mp!nu reuseam sa ii inmultesc ,mureau si tot asa.acum asvrea sa ma apuc din nou de crescut porumbei de agrement!ce sfaturi imi dati?
ca incepator nu stiu prea multe despre rase de porumbei,cu ce as putea sa incep?
D-le Nistor vad ca ma amenintati cu arbitrul . Cocu ., va iselati daca traiti cu iluzia ca mi- ati crea emotii negative .Numi-a fost in viata mea frica doar de ignoranta
D-le Negrea,observ ca intelegeti numai pe dos mesajele mele.Eu nu v-am amenintat in nici un fel fiindca nu-mi sta in fire sa fac asa ceva.V-am facut numai o urare,nu vad de ce v-ati simti amenintat?!
D-le Adrian Nistor, acest lucru s-a intamplat deja la ultimele doua nationale de la Cluj si va marturisesc ca am facut serios uz de toata diplomatia de care sunt capabil. In 2006 am evitat sa descalific porumbei si am schimbat pe fisa de arbitraj incadrarea porumbelului (ardelean sau calarasean), lucru de care a beneficiat si dl. Negrea ! Dansul s-a scuzat ca avand multi porumbei expusi din ambele rase, s-a mai strecurat si cate o greseala…Tendinta “tipului modern” am depunctat-o moderat, cat sa nu intre in vedetele rasei, dar si asa au iesit scandaluri ! In 2007 sarcina mi-a fost mult usurata de prezenta lotului din Germania (langa care am facut si un mic simpozion) , vreo 10-12 bucati: albi,negri si pestriti care erau frumosi, uniformi si in standard (cu un minus la negri), dar care ma indoiesc ca erau pasari zburate ! Tot in 2007 am facut trierea pe fise si la jucatorii ardeleni (in clujean si ardelean)ca sa nu fiu nevoit sa descalific. Nu sunt f. mandru de aceste concesii pe care le-am facut, dar, o afirm cu mana pe inima, am facut-o cu scopul (nemarturisit, pana acum)de a da rasei adevarate posibilitate sa ajunga in vederile unor crescatori cu posibilitati economice peste medie. Scopul meu nu este sa-i exclud ci sa incerc sa-i convertesc ! Am mai spus-o pe la expozitii, suntem putini pasionati, au mai ramas putine pasari reprezentative in majoritatea raselor romanesti, daca s-ar arbitra “la sange” ,a doua zi asociatia ar fi o amintire…..Oricum impermeabilitatea la sfaturi bune a colegilor mei din conducerea asociatiei m-a facut sa ma retrag din viata columbofila (sunt obisnuit , e a 3 a oara !) asa ca sansele sa-i arbitrez d-lui Negrea porumbeii tind spre 0 !
Cu toate diferentele de opinie pe care le avem, dl. Negrea e unul dintre crescatorii pe care ii vizitez regulat. Este un crescator care isi permite loturi mari. are pasari care umbla afara (desi lupta din greu cu rapitoarele, fiind plasat intr-o zona extrem de nefavorabila), stie “sa faca” porumbei si pe masura ce va intelege ce insemna “spiritul rasei” va deveni cu adevarat un mare cresator !
scuze….crescator !
Ptr. maryus(mangalia) pct. 88: primul sfat pe care ti l-as da este sa urmaresti subiectele de pe site si sa postezi la locul potrivit ! Pentru un crescator de porumbei, spiritul de observatie este ESENTIAL !
Cat material biologic pretios se iroseste an de an in transformarea porumbeilor de agrement in porumbei de ornament? Cati copii sunt privati de aceeasi placere de care multi dintre dumneavoastra ati avut parte in tinerete referitor la zbor si joc? Care sunt sansele lor de a mai reface ce ati distrus dumneavoastra in egoisuml dvs. acerb?
Pe unde veti “scoate camasa” daca mai tarziu, copiii dumneavoastra vor citi aceste randuri si va vor cere socoteala? Pentru ca alti vinovati nu vor gasi.
De ce nu cresteti porumbei pentru viitor? Asa cum le asigurati casa si bani si tot ce considerati ca e bine pentru copii, de ce nu va ganditi si la posibila lor pasiune pentru porumbei?
Intrebari pentru toata lumea, fara exceptii.
Raspunsuri pt. dl.Negrea : LA PCT.58 : Rezultatele deosebite de care vorbiti le-ati avut in perioada cand eu eram retras.La ultimele 2 nationale v-am tratat cu ingaduinta la rugamintea organizatorilor si din dorinta launtrica “sa va castig” pentru rasa ! Eu ca arbitru de expozitie sunt dator sa analizez ce vad in cusca ! Nu sunt obligat sa cresc zecile de rase pe care le arbitrez. Cand vor fi cluburi specializate si arbitri specializati va fi alta treaba ! LA PCT. 73: Daca o spuneti la modul general aveti dreptate, asa cum multi de pe acest site putem spune ca il avem ca mentor pe Dl.Prof. Peterfi, fiindca ne-am crescut ani de zile porumbeii dupa cartea Domniei sale, care ramane si azi un etalon ! Daca vreti sa sugerati ceva “particular”, s-ar putea sa gresiti putin…Din cate stiu eu, Dl Prof.Peterfi nu a fost un “mare” crescator: avea acasa o colectie de diferite rase romanesti si straine, la nivelul de “reprezentativ” pt. rasa respectiva, pe care studia mai mult probleme de anatomie comparata, transmiterea caracterelor,etc, Dansul fiind profesor de biologie. Ca a scris o carte deosebit de valoroasa si documentata e alta poveste, era totusi cadru universitar si stia ce inseamna documentare, rigoare stiintifica, terminologie,etc. Cum ar fi daca ar zice Mutu sau Chivu ca mentorul lor a fost Ioan Chirila ? LA PCT.84 : mecanicismul nu are nimic cu mecanica auto, imi pare rau ca nu vreti sa prindeti metafora ! Exemplul nu era de “forma fara fond” (care e altceva) ci despre “forma fara continut” din perspectiva esteticii ! In legatura cu standardul, ma indoiesc ca dublumotatii d-voastra se incadreaza la : “…cu un mot ridicat si recurbat la baza ciocului…” sau “…aripile:strans lipite de corp,sunt lungi, cu varfurile ridicate deasupra cozii…” …sau ardelenii d-voastra (simpli sau motati) sunt de “…talie mijlocie-mica,zvelt, pe picioare inalte…” sau… unde ii incadrati pe cei pestriti-tarcati ? Eu consider standardele din 1975 pline de confuzii si nu le dau mare credit ,avand in vedere si aparitia lor in circumstante “neelucidate” ! Cat despre sfaturile mele, care sunt gratis, (ceea ce nu inseamna ca nu ar avea valoare) nu le-am visat noaptea si apoi le-am publicat ! La Cluj , colegii imi spun “elevul lui Bitay si Stefucz”. Pentru aprofundare: Bitay Nicolae a fost principalul documentarist al D-lui Prof.Peterfi cand si-a scris cartea si caruia ii multumeste in prefata, unul din cei mai “cititi” columbofili pe care i-am cunoscut, alaturi de Paul Rudolf- voiajorist, vecinul meu din copilarie. Stefucz Zoltan a fost cel mai mare crescator de Jucatori ardeleni din timpurile moderne, rasa pe care am crescut-o si eu vreo 10 ani. Amandoi au fost in comisia care a elaborat standardele din 1955, care sunt “adevarate”! Daca la acesta scurta autobiografie mai adaugam faptul ca Istvan Keresztesi, din a carui crescatorie (dupa decesul dansului) provine tricolorul din poze, este cel care m-a dus de mana si m-a inscris in asociatie cand aveam 11-12 ani (si in casa caruia am “copilarit”,pot spune, alaturi de baiatul lui Istvan,cu care eram prieten ), spuneti-mi d-voastra daca comentez de-a moaca !…sau aratati-mi pe cineva mai indreptatit s-o faca ! LA PCT. 87: in privinta arbitrajului, v-am raspuns mai sus – raspuns la pct.58. Sfatul cu “de la sublim la ridicol”…sper sa nu fie dat din experienta proprie…Cu toata ciocnirea de idei, considerati ca va apreciez, cum am spus si la pct.91 si inca sper sa va “castig” pentru rasa, la fel ca si pe Csepin Francisc, alt “creativ” care-si iroseste potentialul ! Cu stima !
Sant si eu de acord cu asta .dc nu va intalniti la nationala la cluj si propuneti pentru omologare rasa domnului Negrea>? poate asa s-ar pstra standardul ardeleanului.
Buna
Pare ceva din lumea fantasticului ca domnia ta d-le Negrea sa prezentati macar o umbra de frica fata de ignoranta atita timp chit o practicati cu o asa maiestrie de campion in domeniu.
Tratind cu ignoranta sa citesti standardul pt ca asta reiese din pretentile ca ceia ce detineti se incadreaza exat in standard.
Chind bati cimpi acuzind pe cineva de afirmati ce nu ii apartin deorece ori tratezi cu ignoranta mesajele altora ori ignori sa raspunzi la intrebare pt ca necesita sati asumi ca ai gresit.
Iar culmea ignorantei inaulta adusa fata de cei care fregventeaza acest topic pe acest web public unde toti in masuta egala au dreptul sasi spuna opinia cu conditia sa foloseasca un vocabular decent iar domnia ta d-le Negrea vi cu acuzarti la persoana pretinzind ca nu au acest drept.
Am observat ca aveti problema sa urmariti sensul din mesagele altor pt a duce un dialog coierent asa ca varog face efort sa va recititi proprile mesaje ca pate o sa realizati chit de ignorant sinteti in comunicare care o purtati dupa reguli propri exat in aceias maniera in care ati declarat ca va cresteti porumbei.
Se pare ca sinteti in incapabilitate sa folosoiti reguli comune dictate de bunsimt si respect reciproc fata de semeni
D-le Negrea eu sint pregetit sa steu pt orice cuvint scris si sal juatific si as mil asum dar se pare ca dumneavostra pt ca suferiti de frica de ignoranta nu prea aveti curaj sa va asumati inconsecventa si acuzatile ne fondate.
Iar in ce priveste amenintarea d-lui Nistor stimate d-le Negrea incearca sati stapinesti frica ca poate atunci vei reusi sa citesti consecvent mesagele postate de ceilalti si veti fi ceva mai ancorat in realitate observind de ex. in mesajul d.l Adrian Cocu la pctul 72 despre cei “creiativ ” categria Negrea dar se pare ca domnia ta ai greu sai intelegi pe cei ce practica un vocabular elegant si decent refuzind sa se complaca cu cel practicat de domnia ta d-le Negrea sau o fi din nou frica.
Cu stima si respect Alex. Bude
Domnule Cocu ai intrat in voliera mea de citeva ori si aifacut poze .Te rog sa postezi pe sit un ardelean bimotat trenat sicu cap globulos .porumbeii mei au capul mc , rotunjit cu un motridicat si recurbat labaza ciocului si mot mare si circular la ceafa, ciocul este scurt gros drept gitul potrivit de gros,si drept, spatele de lungime mijlocie, pieptul larg ;bombat,aripile lipite de corp covirfurile deasupra cozii coada potrivit de lungasi lata purtata strins, .Calarasenii pe care ii detin spre deosebire de ardeleni , sintrenati au coada lata capul rotunjit si alungit in directia ciocului care este acoperit de o rozeta si un motcircular pe ceafa, cioculmijlociu spre scurtgros geanafina dubla ochi albi git gros verttical coform standardului nr 25 aparut pe sit. eu zic sa nu-ti faci inima rea degeaba ca n-o sa te rog sa omolghezi Rasa Jucator de Zalau ci sa folosesti mai putina tuica de ZAlau . Nu este cazul sa ridiculizezi porumbei pe cere i-ai admirat .Si te rog sa nu cofunzi ARDELENII CU CALARASENII ATUNCI cind faci referiri la adresa porumbeilor mei .Eu nu am revendicat apartenenta porumbeilor mei la rasa Jaucator bimotat ardelean, tipicitatea pe cre o prezinta ia incadrat la aceasta rasa si arbitrii care i-au apreciat .
Tot pentru dl Negrea va respect si va apreciez munca dvs da eu cred ca cel mai corect ar fi sa va omologati rasa ca una noua si poate asa nu mai apar discutii si eu cred ca asa ar fi cel mai corect si sa lasam ardeleanu asa cum e standard. multumesc frumos sper ca nu am suparat pe nimeni
Daca unele raspunsuri apar in contratimp, sau unele mesaje nu-si au raspunsul, este deoarece nu pot fi mereu la calculator. De exemplu in seara asta am gasit vreo 10 mesaje pentru topicul acesta si le-am publicat deodata pe toate. Pentru a evita unele referiri bizare este bine sa precizati numarul mesajului caruia ii raspundeti, asa cum a facut Dl. Cocu.
Pentru domnul care scrie de pe mai multe nume diverse mesaje: sa nu se supere ca i le-am sters, si il rog sa-si revizuiasca atitudinea.
In alta ordine de idei, cred ca este primul topic de agrement care sare de 100 de mesaje, ocazie cu care cred ca ar trebui sa-l mut din “galerie foto” in “porumbei de agrement”. Sunteti de acord?
maryus(mangalia): cu ce ai putea sa incepi? cu niste carti despre porumbei pentru a avea bazele inainte de a lua alti porumbei care sa-ti moara. Si siteul asta te poate ajuta intr-o mare masura.
In unele cazuri, e o continuare a discutiilor de pe celelalte doua topicuri recente…
Am adaugat standardul sus la poze (trimis de Vlad Hadarau) si am mutat topicul in categoria agrement.
Buna!
am incercat sa va ajut sa vb la obiect si am trimis standardul din Peterfi, sa-l comparati cu cel din 1975.Sa vedem sunt chiar asa de pline de confuzii cele din 1975……sau au fost facute exact dupa ce scrie in cartea lui Peterfi.
numai bine!
D-le Cocu,va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde si va marturisesc sincer ca dupa ce v-am citit mesajul imi retrag urarea facuta catre d-l Negrea:deci ,nu-i mai doresc sa-i arbitrati porumbeii vreodata! Ar fi o cazna inutila! Am observat ca d-l Negrea se doreste practicantul ironiei fine dar sfarseste lamentabil in insulta la adresa oricui care nu-i da dreptate.
O sa-l mai citez o data pe d-l Negrea afirmand,”Eu nu am revendicat apartenenta porumbeilor mei la rasa Jaucator bimotat ardelean, tipicitatea pe cre o prezinta ia incadrat la aceasta rasa si arbitrii care i-au apreciat .” Ma uit la fraza asta,as fi tentat s-o comentez,dar imi dau seama c-as fi idiot de-a dreptul sa mai continui a replica la asa ceva.Am si eu limitele mele .
D-le Bude dumneata iti permiti sa faci aprecieri la aresa unor porumbei pe cre nu i-ai vazut si incerci sa -mi explici mie ce este ignoranta si decenta in exprimare; si despre frica .! Domnule se pare ca esti adult ca virsta si inca n-ai dobiondit abilitatea de a citi printre rinduri . Mi ai vazut vreodata porumbeii? eu cred ca nu ,si totusi ii denigrezi s-mi mai dai si sfaturi .daca ai avea un minim de decenta comportamentala pe care opretinzi altora ai fi mai putin acidsitiar face bine sanatatii care pa…re foarte subreda.mai nou te-ai erijat si in avocatul poporului.miine poimiine cred ca te vei considera Maica Tereza, varianta columbofila dar nu ai cum pentru ca ea era macedoneanca. sper ca nu v-am stresat, daca am reusit vacer scuze in numele porumbeilor mei care sint rezultatul’ creativ dupa 25 de anil de munca .
E pacat ca dintr-o simpla observatie a unui voiajorist cu privire la frumusetea unei rase, se ajunge la discutii de acest gen.
V-as ruga sa va concentrati pe discutii constructive pentru rasa aceasta pentru ca probabil are nevoie. Cati crescatori de bimotati Ardeleni sunt in Romania la ora actuala? Se stie?
Il sustin pe d-l Andrei.
Cum zburam porumbeii cumparati? Ca toti de pe piata sunt crescuti la voliera. Avem vreo sansa sa facem ceva din ei? In ce stadiu de debilitate sunt? Cum ii revitalizam? Dumneavoastra cum ati face daca ati fi obligati :D ?
Pt Vasile Tg Jiu pe Aviatorul l-am cunoscut in urma cu 2 ani si nu ieste furnizorul meu de Calaraseni dinsul mi-a adus citeva exemlare dela Sloibozia si Calarasi ,doar ia transportat,si nu are nimeni calitatea sa-i Interzica sau sa-l obstructioneze sa faca ce doreste.
salut.dl negrea,intradevar dl bude are sanatatea putin mai subreda si nici nu mai stie sa scrie bine romaneste,dar desi nu intotdeauna sunt de acord cu dansul,asta nu va indreptateste sa radeti pe seama sanatatii lui subrede,fara sa mai pomenim ca dv desi sunteti in romania scrieti la fel de gresit ca si dansul care totusi are o scuza fiind de atata timp plecat din tara.
asta nu e treaba mea,dar nu mi-a placut niciodata cand cineva bate moneda pe slabiciunile altora fara sa le vada pe ale lui.
Da, aveti dreptate D-l Negrea, e persoana libera si suverana pe prorpietatea d-lui. Si asta e valabil pentru oricine, inclusiv pentru mine.
Problema apare cand cineva (oricare ar fi el) foloseste minciuna si incepe sa “erodeze” o rasa raspandind exemplare “lucrate” incepatorilor care sub acea titulatura o raspandesc in zona in care se afla. Avem nevoie de mai multa maturitate si seriozitate din partea columbofililor pe mana carora au incaput rasele romanesti care trebuiesc transmise mai departe. Copiilor nostri.
Insa mai presus de orice, copiii vor sa vada ce am vazut si noi la vremea noastra. Acrobatii in aer si zbor frumos, la inaltime (fara exagerari, dar sa fie spectacol). Am inteles ca va zburati porumbeii. Felicitari. Este un lucru extrem de pretios si nu vreau sa renuntati la el. In rest, arbitrii (sper ca) stiu mai bine ;) si mai ales, sper ca stiu sa ne invete si pe noi :p .
As vrea sa nu va suparati pe mine. In toiul discutiilor aprinse, ati scapat probabil comentariul in care dl. Dina va intreaba daca porumbeii dvs. se descurca fara doici. Si eu as dori sa raspundeti. Pentru ca, personal (si fara implicatii nationale :) ), mi-ar parea rau sa stiu ca si dvs. sunteti una dintre persoanele care creaza handicap rasei respective. Va multumesc!
Dl. Andrei, mai aveti timp sa mancati :) ?
Porumbeii de azi difera de cel din imaginea cu standardul, asa este?
In principiu, nu. :))
Domnu negrea se pare ca santeti cam in minoritate cu rasa dvs. SI PE BUNE DREPATE O FAC CRESCATORII DE STANDARD ARDELEAN. domnule omologativa rasa creata de dumneavoastra dupa 25 de ani de munca cum ziceti si lasati-ne pe noi sa crestem ardelenii asa cum stim si cum vrem sa o creasca si copii nostri. Omologati-vo si atunci no sa mai aiba nimeni treaba cu rasa dumneavoastra si puteti sa aveti satisfactii cate doriti . sper ca nu v-am suparat . EU ZIC CA ASA ESTE CEL MAI CORECT FATA DE TOTI. MULTUMESC
Buna
Stimate d-le Negrea te rog foarte frumos citestem mesajele mele si concentreazate pt a nu le confunda cu altele sau cu ideile propri pe care ai de gind sa le scri .
Cu toata stima d-le Negrea pt munca depusa in 25 de ani asta inseamna perseverenta pt a obtine ceia ce tiai propus si este de apreciat dar dar asta nuti da dreptul sa ne obligi pe cei lalti sa vedem ceia ceti place domniei tale pt ca noi ne raportam la ceia ce avem in voliera sau la ce am avut si la standard scuze sa vi cu 100 de sustinatori arbitri sau ce ofi dar ceia ce prezinti domnia ta pe pagina web Nu se incadreaza in ceia ce citesc si cunosc despre aceasta rasa iar pt ati putea face aceast satisfactia ar trebui sa ma mint pe mine insumi si pe urma sa te ajut sa mintim pe cei lalti ca doar doar se vor lasa si convinsi.
Deci cu tot respectul si aprecierea pt devotamentul si munca depusa pt ai obtine dar raspunsul e nu se incadreaza in standard si nu sint Bimotati de Ardeal.ca doar avem si noi ochi chiar daca domnia ta poate ai prefera alceva.
Iar ce cresti domnia ta in voliera proprie e un lucru care te priveste doar pe domnia ta si i principiu pt uni pot fi chiar frumosi conform guturiloe lor der de aici si pina a prtinde ca dupa ce iai selectat dupa bunul plac si dorinta noi sa zicem bravo se incadreaza perfect in standard si dac nu schimbam standardul doar pt a va face fericit poblema e ca atunci chind ai luat hotarirea sai cresti dupa pofta inimi trebuie sa iti asumi si critici de la cei care nu vor sa schimbe standardul dupa porumbei si porumbei pastrati la standard.
Acuma stimate domn Negrea nu pt ca imi face vreo placer dar find ca ma acuzati si invinuiti pe mine de faptele pe care le faci singur .
Nr 1 Observa ca la primul art. pe care vilam adresat nu vam facut aprecieri la prumbi domniei tale ci am luat de bun ceia ce domnia ta ai spus despre ei si doar vam aratat ca prezentinduva pe acest topic unde se prezentau pareri despre acesat care era destul de decenta fara atac la presoane. Iar domnia ta teai apucat sa ataci persoane fplosind un vocabular vulgar care nu face cinste nimanui si din dorinta de pastra discutile la un nivel placut si fara atacuri acide la persoane team rugat stimate d-le Negrea sa iti pastrezi calmul avertizinduva ca sar putea intoarce in potriv domniei tale.
Nr 2 Acuma ma intrebi stimate domn cum in permit sa fac aprecieri la porumbei domnie tale ca doar nu iam vazut si din nou incurci lucrurile d -le Negrea acuzinduma pe mine de faptele domniei tale eu nu am facut cu vreun cuvint vreo apreciera ci doar dupa ce domnia miai cerut sa ma sedez abia dupa aia ascultinduva sugestia vam vizionat pagina web.pt a va aprecia munca. Deci bacga de seama ca am facut comentari doar dupa ce vam vazut porumbei.
Dar e uluitor stimate d-le Negrea ce memorie scurta aveti ca doar 2 rinduri mai jos domnia ta te apuci sa imi faci mia o caracterizare fara standard si fara sa ma fi vazut macar in poza deci stimate d-le Negrea vreau sa te anunt pe acest web e cu precadere pt porumbei si topicul e cu Jucatori Dublu Motat de Ardeal iar domnia ta ai o obsesie in a ataca persoana celor ce isi prezinta opinia daca facind tot efortul nu va puteti abtine din partea mea e ok am sa ma stradui sa ma consolez dar atunci faceti putin efort in plus si fiti consecvent in ceia ce scrieti ni nu mai confundati parteneri de dialog intre ei iar daca trebuie sa acuzati pe cineva pt a va simti bine nu ii acuzati cu faptele domniei tale sau daca magazia e restrinsa incercati macar sa o faceti cu ceva spatiu mai mare ca sa nu ne prindem nu chiar asa la 1,5 – 2 rinduri ca e pre izbitor ca si parintele ala care zice la copil sa nu te prind ca fumezi vreodata ca ii faoarte daunator la sanatate dar el personal e cu tigara in gura.
Stiu si te inteleg chid nu esti prea sigur pe situatie si simti ca postamentul usor alunecos ultimul lucru pe care tilai pute dori e un om dotat cu spirit de observatie care sa puna degetul pe lucrurile care nu potrivesc su chiar se bat cap in cap iar find ca va inteleg iritare va iert revolta da de aici si pina a confunda spiritul de observatie cu avocatul porului ba mai mult deveniti si spiritual si ma confundati cu ofemeie observind doar ca macedonianca.
D-le Negrea nu imi permit sa va dau vreo sugestie dar va rog foarte frumos ba va implor stimate domn si am facuto de la primul articol calmativa si lasato balta cu atacurile la persoana ca te dai doar in spectacol fata de toti care citesc acest topic pt ca de furie la cam incurci lucrurile.
Cu stim si respect Alex. Bude
Buna
O Scuzatim d-le Negrea multa sanatate la toti cei dragi de ce nu si la porumbei
Cu stim si respect Alex. Bude
Domnule Paunescu va multumesc pentru sugestie si grija parinteasca fata de mine si porumbeii mei .Rasa mea afost omologata de mult, puteti sa va cresteti ardelenii asa cum stiti si cum vreti si cum vreau copii , edumneavoastra,ai d-lui Nistor, ai dlui Bude care in naivitatea sa in fantila imi sugereaza ca nu cunosc stsandardul rasei pecare o cresc .
Domnule Nistor va spu eu ca nu aveti limite incercati inafara de frazele mele sa comentati porumbelul pe care sub denumirea de bimotat ardelean produs in propria dv. ograda l-ati oferit unui crescator cu rezultate palpabile care nu se chinuie tot timpul sa pluteasca ca ” Frunza”pe apa. Regret ca nu l-am pozat sa vi-l postez pe internet . VA spun cu toata seriozitatea ca ar fi cazul sa faceti demersuri pentru omologarea rasei nou create cu cioc de gutan ingust in piept lung fusiform ,mot de szegedin si mugure frotal ,inalt cu picioare lungi ca o diva. daca aveti ghinionul ca porumbelul sa traiasca la un mos di brasov am sa-l servesc colegilor dv. de breasla sa-l admire si sa va laude. Nu am dat decit citeva detalii,despre produsul dv care daca ar fi fost pui de pupaza cum a-ti afirmat era mai onorabil.
SA VA FIE RUSINE DACA NUL RESPECTATI CA SI CRESCATOR MACAR RESPECTATI VIRSTA D_NULUI NEGREA .CAM BATETI APAN PIUA DV. STIMATI CRESCATORI VA INTELEG MIHNIREA CARE ZACEN VOI DAR D_NUL NEGREA DUPA MINE ESTE CEL MAI MARE CRESCATOR DE JUC. BIMOTATI ARDELENI PE CARE IAM CUNOSCUT DUPA REGRETATUL KERESTESI, NOGHI MISI,PRINZ CONTANTIN ETC.ANTRADEVAR VA DOARE O PASARE BUNA SI DE VALOARE SI COASTA MULT PE CAND UNA CARE ZICETI DV> CU CIOC DE 13-15 ESTE DOAR 15-20 RON maxim. NUI VORBA NUMAI DE CIOC LA ACEASTA RASA SI FOARTE MULT CONTEAZA STATURA PORUMELULUI SI PICIOARELE MAJORITATEA CARE PRETINDETI DV. A FI BUNI SI CA SE ANCADREAZA IN STANDARD DACA AVETI OCHI BUNI O SA VEDETI CA SANT MAI MARI SI DACA AR FI SAI CANTARIM AR FI MAI GREI DECAT CE SPUNE STANDARDUL .K UITTIVA LA PESTRITI DIN ZIUA DE AZI CUM ARATA CA NUMAI PESTRITI NU SINT NICI GALBENI NU MAI SANT CE ERAU LA ROSI NU mAI VORBESC MAJORITATEA CARE SANT DE CALITATE LASA DE DORIT COADA MUCEDA DUPA MINE ASTEA SANT PROBLEME MULT MAI GRAVE. DECAT SA CRITICATI PE D-NUL NEGREA POATE MULTI DINTRE DV. IN FRUNTE CU MINE NU SANTEM IN MASURA SA VORBIM SA LASAM SPECIALISTI SA FACA PRIMUL PAS IN FRUNTE CU TOTI CRESCATORI DE BUNA CREDINTA SI SA VEDEM CEI DE FACUT VORBA MULTA SARACIA OMULUI. VA RESPECT PE TOTI DAR CIND OBSERV ATATA URA SI LIPSA DE BUN SIMT DIN PARTEA UNORA HABAR NU AM CE SA MAI CRED SICRED CA MAI SINT SI ALTI CA MINE CARE ASISTA LA CIRC. MULTA SANATATE SI BUCURI . CU RESPECT
Concluzia mea finala (nu ca ar interesa pe cineva) este ca daca m-as apuca vreodata de rasa asta, stiu ca as alege cateva exemplare ca cele din poze si le-as creste si selecta dupa propria placere fara standarde si comentarii de la altii, pentru ca vad ca nu se poate colabora.
Dle. Vasile, sugerati pe topicul de polluri sa fac unul despre rasele romanesti si adoptarea lor…cred ca nu are sens.
Domnule Bude si pentru ca a-ti intins elasticul pina s-a rupt si faceti referiri la porumbei pe care nu i-ati vazut sau daca i-ati vazut nu stiati ce trebuie sa vedeti ,nu a-ti fost concret cu defectele care ii exclud din standard la fel casi di Nistor, va spun eu ca va purtati ca niste Voioristi miopi care frecventeaza bordelul nu casa priveasca ci sadojeneasca protituatele pentru profesia dezonoranta pecare si-au ales-o si sa-si cheltuie pesia aiurea. Nu sinteti barbati adevarati , ce argumente concrete la subiect aveti .Ma refer strict la porumbeii mei iesiti din standard nu la domniile voastre care cred ca de mult sint iesite din standard. Se pare ca aveti frustrari mari poe care nu le puteti invinge,si icercati sa o faceti in viata colmbofila pe internet .
O intrebare: se mai poate discuta ceva constructiv despre rasa asta sau inchid topicul?
Domnii mei, eu zic sa ne calmam si sa nu facem discutia discutiei ! Topicul era despre JUCATORII BIMOTATI DE ARDEAL , nu despre porumbeii d-lui Negrea, starea de sanatate a d-lui Bude, biografia lui Cocu (cum din pacate am “alunecat” si eu…ca sa ma bag in seama…mea culpa !). Situatia s-a inflamat din cauza comentariului deplasat al domnului (?) Cristi, care ulterior nu a mai participat la discutii, preferand, cred, sa se distreze pe seama noastra dupa ce a bagat fitilul. Eu zic ca solutia nu este sa inchidem canalele de comunicare ! Exista probleme mari de interpretare, pe care nu putem sa le dam de-a dura la nesfarsit, fiindca ELE stau, de fapt, la originea disputelor dintre crescatori. In urmatoarea interventie voi da detalii argumentate despre cele doua standarde si ce numesc eu confuzii !
“Cristi” a mai dorit sa particpe la discutii cu vreo 3 nume diferite, insa i-am inabusit pornirile de personalitate multipla.
Nu vreau sa mai fac referire la delirul verbal si incoerenta de care da dovada d-l Negrea incercand sa ne spuna ceva ce numai dumnealui o sti,insa vad c-o tine “lunga” cu termeni ca “frustrat” si mai nou,”bordel”,ceea ce ma face sa ma gandesc ca daca d-l Negrea o fi fost vreodata la curve le-a gasit pe toate ocupate si si-a rezolvat problemele altfel.
Acum,ca sa ne referim la modul concret la porumbei o sa incerc sa-l lamuresc pe d-l Negrea ce e cu porumbita aia data lui Talpas,Mai intai,trebuie sa-l informez pe d-l Negrea ca respectiva nu e “creatia” mea,asa cum tot insista dumnealui sa sustina,ci e procurata de mine de la un crescator din Bucuresti,originar din Calarasi,Marin Neagu pe numele lui si despre care puteti cere “referinte” de la cunostintele dvs intr-ale jucatorilor de Calarasi,’Aviatoru’ sau Dumitru Mihu,fiindca se cunosc foarte bine.Porumbita respectiva este rosie,are “sa” si o pana alba in aripa stanga,avand 2 inele la picioare,unul de metal si inca unul verde tip U.A.C.Z. -2005 ,dat de mine in momentul cand i-am spus sa-mi aleaga si mie cativa pui din ce-avea sa scoata in anul respectiv.La momentul cand Talpas mi-a solicitat o porumbita de culoare rosie eu i-am spus foarte clar ca nu am porumbei de Ardeal si ca “seaua” asteia este un specific care il va incurca tare rau intre ardelenii lui.Omul insa a spus ca nu conteaza fiindca o vrea musai pentru culoare.Si asta a fost tot.N-o fi foarte elegant din partea mea fata de d-l Talpas sa spun toate amanuntele astea insa vad ca e nevoie neaparata.Eu incerc sa inteleg relatia apropiata pe care o aveti insa nu incercati sa-mi puneti mie in carca probleme care nu ma privesc.Si,d-le Negrea,nu trebuie sa va incerce regretul ca nu aveti o poza cu porumbita aia,pentru ca am eu si daca administratorul acestui site ar fi de acord ii pot trimte eu pentru a le posta si pentru a se convinge tot curiosul ca aveti o imaginatie infloritoare dar in dezacord cu realitatea.
Apoi,pentru ca d-l Negrea imi reproseaza ca ma refer mai mult la exprimarea ceva mai alambicata pe care dumnealui o practica si nu vorbesc despre porumbeii dansului am sa vin cu solicitarea ca sa precizeze pentru mine,si nu numai,din ce rasa fac parte balanii aia trenati,vinetii,cel gut si deasemenea sa ne indice exact unde sunt aia cu “mot ridicat si recurbat la baza ciocului” asa cum ii descrie pe cei considerati ca fiind jucatori bimotati de Ardeal?! Porumbeii despre care intreb sunt afisati pe http://www.negrea.sunphoto.ro,asta ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim.
Sper ca d-l Negrea sa inteleaga ca am clara intentie sa iesim din sfera povestilor si sa vorbim concret,cu materialul in fata.
Am inteles de la Vlad Hadarau (intr-un mesaj mai vechi) ca, in curand, in Ungaria, va fi Campionatul European pentru Jucatori de Ardeal, Jucatori bimitati de Ardeal si pentru Pestriti de Timisoara. Banuiesc ca acolo pasarile vor fi arbitrate dupa standardul acceptat de asociatia europeana din care face parte si Uniunea de la Cluj. De asemenea, banuiesc ca si unii crescatori din Romania si-au trimis porumbei acolo. Ca sa vedem cat de conforme standardelor sunt pasarile lor putem sa aflam si noi rezultatele si cu poze exemplificative ale pasarilor?
“Dle. Vasile, sugerati pe topicul de polluri sa fac unul despre rasele romanesti si adoptarea lor?cred ca nu are sens.”
Da, as fi vrut sa vada toti crescatorii de porumbei de agrement cati doritori sunt si ca, de fapt, e timpul sa mai treaca si la capitolul zbor, le ajunge atatia ani de “coafare” a proumbeilor. Gata, avem destule poze cu ei. Si e cazul ca arbitrii sa refuze arbitrarea in expozitii daca rasa romaneasca de zbor si/sau joc nu se prezinta cu fisa de zbor. Iar arbitrul care incalca aceasta decizie, sa fie suspendat.
Atata vreme cat crescatorii de ornament sunt majoritari in cresterea raselor romanesti de zbor si joc, si atat timp cat si-au pus arbitrii dupa inima si infatisarea lor, toti crescatorii de voiajori care vor sa se delecteze cu zborul si jocul lor au dreptul sa actioneze precum ati spus:
“…daca m-as apuca vreodata de rasa asta, stiu ca as alege cateva exemplare ca cele din poze si le-as creste si selecta dupa propria placere fara standarde si comentarii de la altii…”
Cred ca salvarea raselor sta in primul rand in redarea zborului, asta fiind cheia succesului in raspandirea/adoptarea lor. Si poate veni de la voiajoristi care castiga mereu adepti in randul copiilor pasionati de “zborul porumbeilor deasupra casei lor”. Toti care aveti posibilitati, incercati sa achizitionati cat mai multe exemplare din rasa care va place, redati-o zborului si urmasii va vor multumi. Nu mai e demult timp de discutii. Va puteti arbitra intre voi. Avem destul material scris la dispozitie ca sa invatam pe parcurs.
Succes baieti!
Continuare la 128…
Mai mult, daca aceasta actiune porneste din partea voiajoristilor si la nivel de asociatie (luati asta ca rugaminte), puteti crea o aripa si pentru agrement, unde va puteti impune regulile. Si daca arbitri valorosi din tabara porumbeilor de agrement accepta sa arbitreze sub acele conditii (fisa cu rezultatele de zbor obligatorie), atunci puteti sa-i folositi. Asa puteti controla situatia si exista speranta pentru rasele noastre.
Gresesc? Nu cred.
Nu stiu de ce, silueta porumbelului din pagina cu standardul ma duce cu gandul la porumbelul turcesc Ankut (trompetist sau tobosar? cum e corect?)
http://www.turkishtumblers.com/Ankut.htm
Multumesc dl. Nistor pentru explicatile pe care leati facut acuma macar de s-ar termina cu aceasta problema . ” eu niciodata nu-mi spal rufele in fata tuturor” Sper ca prin aceste afirmati care nu sant in totalitate reale adica una am vazut si alta am primit.asta e si eu nu am comentat nimic legat de acest “caz” asta a fost . Si te rog ca pe viitor sa nu mai folosesti numele meu e problema voastra asa ca nu aveti decit sa tot polemizati dar va rog nu pe tema cu porumbita.
Intrebam si eu, din pura curiozitate, la punctul 59 daca porumbeii astia isi cresc singuri puii sau au ajuns asa de scurti ca le trebuie doici…..si pana acum niciun raspuns….
D-le Talpas,intre noi doi lucrurile sunt clare demult si inteleg ca nu esti intr-o postura foarte comoda.De-aia am si evitat sa detaliez prea mult.Din punctul meu de vedere nici n-avea vreo legatura asta cu subiectul in cauza.Pozele pe care vi le-am aratat le avem amandoi,asa cum exista si discutia pe care am avut-o acum 2 ani in arhiva de Messenger.Asa ca sunt de acord sa ne oprim aici pe marginea subiectului.
Altminteri,de la d-l Negrea,astept pe langa insulte si niste raspunsuri in legatura cu porumbeii aia.
Pt dl . Nistor porumbeii nu sint postati pentru ” Neavizatii “coerenti in exprimare, va pun intr-o mare dilema si va mai fortez putin limitele ,va las sa ghiciti si sa mai aveti subiecte de conversatie in continuare.,sa invatati sa cititi si printre rinduri,pentru ca va auto considerati matur si va chinuiti sa va atrageti Fani. Va doresc in continuare sa aveti numai porumbei care se incadreaza in Standard sa va bucurati de iei ,,cel putin cum am reusit eu in ultimii 25de ani .Daca doriti lamuriri suplimentare mai insistati si daca o sa consider ca puneti problema pertinent,. ca un intelectual Rasat cum va pretindeti, o sa icerc sa va dau tot un raspuns pretinent si ma voi stradui sa fiu mai coerent de data aceasta, sa putetiintelege mai usor ceace vreau sa spun. Si petru ca imi purtati de Grije ca un parinte sever va rog sa ma corectati cind veti simti din nou ca sint incoerent.Din 200debimotati citi am poate osa gasesc si unul cre se incadreaza in standard si in curind osa vi-l prezint.salutari dragi de la porumbeii si ciinii mei care va respecta si va apreciaza
Buna domnilor
Dupa cum sa adeverit ca stimabilul d-l Negrea nu are limite in ca priveste atacul josnice lipsite de ori ce maniere fata de aproape toate persoanele care participa la discuti despre starea de fapt a majoritatea raselor de agrement ( zbor si joc ) care din pacate de circa 30 de ani au fost doar la cuafor si stilisti pt a face schimbari doar exterioare ceia ce insusirile primsare ca sau dezobisnuit sa zboare si sa joace daca nu cumva au uitat de tot criteri de baza la formarea acestor rase care se incadreaza la grupa de Zbor sau Joc din care face parte si rasa de fate Jucatorul Dublu Motati de Ardeal ( Jucatorul Bimotati de Ardeal ) observind ca ia luat pe majoritatea la rind adresindule atacuri jigniri ivindui de fapte si vorbe pe care nu lea facut pt a fi mai eficient a ales de cuvinta domnia lui de data asta sa aduca jicniri unei grupe de Columbofili formata de mii de persoane daca nu chiar zeci de mii.
Citat din opera Negrea 122″Domnule Bude si pentru ca a-ti intins elasticul pina s-a rupt si faceti referiri la porumbei pe care nu i-ati vazut sau daca i-ati vazut nu stiati ce trebuie sa vedeti ,nu a-ti fost concret cu defectele care ii exclud din standard la fel casi di Nistor, va spun eu ca va purtati ca niste Voioristi miopi care frecventeaza bordelul nu casa priveasca ci sadojeneasca protituatele pentru profesia dezonoranta pecare si-au ales-o si sa-si cheltuie pesia aiurea.”
De pe pzitia mea de iesit din standard si fustrat repartizata de domnia sa Negrea “la domniile voastre care cred ca de mult sint iesite din standard. Se pare ca aveti frustrari mari poe care nu le puteti invinge,si icercati sa o faceti in viata colmbofila pe internet .”
In ce ma priveste pe mine personal nu vad vreo diferenta intre cei de agerement si Voiajoristi si doar faptul ca admira alte calitati la porumbei ba inca am o admiratie fata de ei pt ca sint majoritari cei ce promoveaza zborul la distanta caracter specific rase lucru care lasa de dorit la alti.
Pot da sa o spun ca ma bucur sa ma aseaman cu Voiajoristi pt ca ma lupt pt a pastre caractrele pt care au fost create rasele specifice pt care au fost create Zbor si Joc deci sint foarte bucuros ca pina unul ca domnia ta o recunosti chiar ma simt magulit de un astfel de tratament.
Ceia ce nu inteleg stimate d-le Negrea ce toi fi facut Voiajoristi pt ai clasifica pe toti la gramada chiteva mii de persoane din intreaga tara afirmind ca Voiajoristi sint ” miopi ” deci cu alta cuvinte chiori sau cu mari cu mari deficiente de vedere precum asta ar fi o caracteristica pt cei care cresc Voiajori.
Te rog sa ma crezi d-le Negrea ca apelind la modestie dar trebuie sa iti spun ca ai cam depasit toare limitele omane aducind asfel de jignir fata de oameni care nici macar nu au dialogat cu domnia ta nici macar pe internet dind dovada cu fiecare mesaj de o confuzie totala fara a avea control de cuvintele aruncate in sting si in dreapta.
Personal nu va port pica pt ca ati ajuns in o stare de compatimit chiar daca iti fi cel mai mare columbofil din lume dar ca om in relatiel cu semeni e stigator la cer.
Dupa cum stimabilul d-l Negrea a recunoscut singur ca singulul lucru care are efect asupra domniei lui este Ignoranta am ajuns la concluzia ca pt ca nu poate fi aduz la un limbaj decent fara fara atac la persoane prin alte metode de convingere singura cale de aparare care ne mai ramas este metoda indicata de catre domnia lui Ignorindul pur si simplu cel putin in ce ma priveste nu am degind sa ma cobor la limbajul si metodele practicate de domnia lui.
Cu stima si mult respect Alex. Bude
Suczati-ma ca intervin si eu asa da vad ca discutiile astea i-au amploare…vreau sa spun si eu ceva in legatura cu porumbeii domnului negrea…prin destule eforturi am reusit si eu sa achizitionez o pereche de bimotati de la dl. negrea , la prima vedere mi-au placut si speram ca o sa am si eu ceva frumos , dar spre marea mea dezamagire la prima pereche de pui scosi am observat ca unul este incaltat, la ce-a de-a doua tura de pui aceeasi problema ,dar ca neplacerea sa fie si mai mare acum cand puii sant mari la 2 dintre ei trebuie sa le tot tai frecvent din cioc pentru ca le creste exagerat de mult se incovoaie si nu mai pot sa manance . In concluzie sant cam dezamagit da asta e , sanatate tuturor
Sincer ca doi oameni inteligenti ce sinteti ma refer la D-nul NEGREA SI NISTOR chiar ati putea folosi cultura columbofila a domniilor dv. in alte scopuri care sa ne ajute pe toti si nu sa asistam la “CASCADORI RASULUI” mare pacat ca sa ajuns aici credetima ca eu ai cunosc pe amindoi si sint niste oameni de la care avem ce invata.Eu propun sa faceti pace si sa avem discuti pe teme leghate de columbofilie. va doresc sa va inpacati si sa aveti discuti pertinente . cu mult respect
Da, varietatea de Targu-Mures are foarte mult din aspectul unui Ankut…
Si uitati-va la ei ca nici unul nu sta in coada, sunt porumbei obisnuiti sa zboare. Si nici unul din porumbeii de azi nu mai seamana cu ei. Exact paralela cu motatul sirian Halabi…doar ca acolo, cu varianta de show nu se mai putea face nimic.
Revin cu explicatiile promise. Ma scuzati ca va intrerup “meciul” cu cateva detalii tehnice, legate de subiectul topicului. Am trimis 5 poze (ii multumesc lui Andrei pentru promptitudine !) : primele 3 sunt ilustratii din prima editie (1963) a cartii D-lui Prof. Peterfi, a 4 a este desenul D-lui J.L.Frindel din standardul european al Bimotatilor de Ardeal si ultima este a “eroului” nostru tricolor, din crescatoria regretatului Keresztesi Stefan (actualmente in posesia d-lui Rus Iosif.
Citind noi istoricul rasei, aflam ca insusi Marossy, turdeanul care i-a creat, a descris standardul rasei in revista “Fauna”, in 1922. Existand documentul scris (pe care din pacate eu nu l-am vazut) presupun ca la standardizarea din 1955 textul nu a avut mari modificari fata de cel al parintelui rasei. “Legenda” spune ca muresenii au iubit mult noua rasa, centrul de crestere devenind in surt timp Targu Muresul si imprejurimile, cu atat mai mult cu cat Marossy insemnand Muresan , bimotatul lui Marossy a devenit bimotatul muresan.
Iubindu-l ei asa mult s-au gandit sa-l faca si mai frumos asa ca motul din fata “ridicat si recurbat la baza ciocului” a devenit o rozeta pe frunte. Asta n-ar fi nici o problema ci chiar o calitate ( pe care de fapt clujenii au si “importat-o” rapid!), daca lucrarea muresenilor nu ar fi adus in genofond ciocul subtire. tinuta zvelta si picioarele inalte !(de pe urma carora suferim si in ziua de azi).
Tensiunea a crescut si sabiile au fost scoase din teaca dupa 1975,cand standardul “de cabinet” spune raspicat la impresia generala:marime mijlocie, scurt, cu forme indesate, ciocul scurt,gros, DAR….DAR…cu un mot ridicat si recurbat la baza ciocului !!!! STUPOARE ! Deja si clujenii majoritatea aveau rozeta pe frunte ! In 1983 la Nationala de la Bucuresti avem 2 rase: “Jucatori ardeleni bimotati” si “Bimotati de Mures” (fara jucatori ! oare pierdusera si jocul???).Ruptura clara ! DAR…
Intra in scena dl. Bonatiu, care cu un gest parintesc, scoate din palarie un “artificiu” (care lumineaza si-n ziua de azi) si spune in “Rasele de porumbei din Romania” 1985 : “Impresia generala: aminteste prin constitutie de jucatorii ardeleni, avand insa o mica rozeta pe frunte si un mot circular pe ceafa.” Iar mai jos, descriind caracterele de rasa : “Capul: mic,, rotunjit, cu un mot ridicat si recurbat la baza ciocului si un mot mare circular la ceafa.”…Aplauze din ambele parti…Pupat Piata Independentii!
Si acum pentru cei mai tineri decat noi,care poate nu stiu, deopotriva cu cei mai batrini, care sustin ca ei asa ceva cresc, sa spunem ca un mot rozeta sau circular pe cioc arata ca si cel din portretul pestritului pe negru,si de fapt ca al 99% din rasele dublumotate de pe lumea asta, iar un mot ridicat si recurbat la baza ciocului arata ca un cozoroc si se demarcheaza de restul penajului capului printr-o linie, asa cum puteti vedea foarte clar in ultima poza. Si uite asa o rasa cu o personalitate unica si un farmec aparte , cum foarte frumos spunea (usor pe langa subiect) Dl. Grama in alt topic, si-a pierdut spiritul ,pusa de crescatorii “creativii” sa imite in stanga si-n dreapta, sub atenta ingrijire a arbitrilor, care citesc standardele cu creierul in stand-by, preocupati sa aiba legitimatii si parafe.Oricum lucrarea se poate considera ca si incheiata, Dublumotatii Ardeleni fiind deja standardizati european cu rozeta pe frunte, dupa cum observati in penultima imagine.
Acum ca si consideratii personale :intotdeauna m-am intrebat de ce toate standardele vorbesc de un cap mic la un porumbel cu forme indesate si cu un gat destul de gros? si chiar in poze care surprind etape din evolutia rasei, nu mi se par deloc mici la cap! Alta: desi sunt mentionate chiar si de Prof. Peterfi varietatile dungate si gute pe albastru si argintiu, eu sincer nu am vazut exmplare tipice 100%! Mai mult, la Cluj treaba cu culorile era f. stricta intre crescatorii batrani: aveam jucatorii clujeni unicolori intensi si tarcati in 2,3 sau 4 culori si zburatorii albastri mici pentru dungati de toate culorile.Cozile guturii din ziua de azi au fost importate odata cu diferitele infuzii.
Acuma sa nu se inteleaga ca Dl. Kerestesi a cultivat pana la moarte tipul cu cozoroc! Avea porumbei cu rozeta pe frunte dar in rasa mult mai curata decat altii. Probabil a intervenit fenomenul preferat al lui Vlad :atavismul.! Am mai intalnit de cateva ori prin targuri exemplare de acest fel. Am vazut bimotati tipici pe site-ul lui Armin din Reghin si parca are si el o cafenie asa. http://armin.sunphoto.ro/porumbei_2008-primavara
Nu v-am spus toate astea cu scopul de a naste o noua tendinta ! V-am dat un exemplu pe care-l cunosc. Si mai sunt si altele,pe care le mai stiu eu , pe care le stiu altii. Ne ocupam de cancanuri ieftine si rasele ni se modifica sub ochii nostri fara macar sa intelegem ce se intampla ! Cunosc “n” crescatori care au mers pe langa rasa pe care au crescut-o o viata intreaga, fiind si celebri in acelasi timp ! Sper ca a fost o lectura daca nu educativa, macar agreabila ! Ma duc la culcare,e doua jumatate ! Noapte buna ! Puteti, eventual, sa continuati…
Am fost rautacios ! Imi cer iertare !
Recitind, ii pare rau pentru paranteza pe care am facut-o la eseul D-lui Grama :ma gandeam la ceva si se poate intelege altceva ! Imi cer scuze, e un eseu minunat !
Buna dimineata, am revenit ! Vorbind de dl. Negrea, eu zic sa nu-l blamam in halul asta ! E numai o voce dintr-un cor care in ansamblu canta fals de multa vreme. Il cunosc de vreo 20 de ani de cand inca locuia in Cluj. Am vazut si vad si azi la dansul si porumbei de foarte buna calitate ! E un om sensibil si care stie sa aprecieze frumosul si mai mult: sa-l produca ! Ca nu a avut toate datele corecte cand s-a apucat de treaba, asta e alta poveste ! In asta, oameni ca mine (si din pacate,ca prea multi alti care stiu mult,mult mai mult decat mine), care mai mult am lipsit din viata columbofila, decat am fost prezenti, sunt mai de condamnat ,probabil, decat dansul !… Macar a incercat !… Cum a putut, cum s-a priceput, cum a vazut ca au procedat si altii ! Dar pentru ca ne transformam odata cu porumbeii pe care ii crestem, exista ,pentru cei care cresc 2 rase relativ asemanatoare, riscul de a intra intr-un tipar psihologic aproape firesc pana la urma, si de a le egaliza pe ambele, transferand calitatile fiecareia in cealalta ! Cred ca daca in cei 25 de ani de cand creste porumbei l-as fi arbitrat mai des, ar fi avut , POATE, mai multi porumbei valorosi, dar eventual,… mai putine cupe ! Mai cred si ca daca nu-l “capsa” Cristi, l-am fi avut ca partener cel putin egal la discutie !
Ptr. Dl. Dina Mergeani – pct. 59 si 132 : Ca si majoritatea raselor cu cioc scurt si f. scurt, isi cresc 2 pui doar in cazuri exceptional de rare, unul singur s-ar putea sa-l duca unele perechi .Pot creste cel mai frecvent un pui al “doicilor” si rar 2 ai doicilor. Ideea e sa le dai sa creasca ceva cu orice pret, cat mai mult timp posibil,la fiecare clocit, ca sa le intreti ritmul biologic.
Dle. Cocu, ma simt onorat ca scrieti pe acest site.
Am citit ultimele Dvs. mesaje si cred ca am inteles si eu, voiajorist fiind, care-i treaba cu Dublumotatii. Faptul ca in standardul european este genul de motz (imi place sa-i spun breton sau mustata) de la exemplarul baltat pe negru ma bucura deoarece mi se pare mai reusit decat cel despartit clar de o linie cum este la cel tricolor. Nici nu am osbservat aceasta diferenta subtila, pana ati amintit Dvs. de ea.
Sunt de parere ca picioarele lungi sau alungirea corpului strica farmecul acestei rase, alaturi de o lungime prea mare a ciocului (de gutan, cum zice Dl. Negrea) sau un cioc prea scurt (extrema cealalta).
Chestia cu obligativitatea de a avea doici mi se pare un mare minus la aceasta rasa, si totusi tin minte ca mai demult unii crescatori mentionau ca au cupluri care duc 2 pui fara probleme. (s-ar putea sa ma insel si sa fie vorba de galatenii monocolori pe care eu inca ii mai confund cu jucatorii ardeleni fara mot).
Sa inteleg ca tricolorul este un exemplar rar?
De ce totusi nu vedem si exemplare albastre, solzate sau arginitii la aceasta rasa?
D-le Negrea,asa cum v-am promis,renunt sa mai fac aprecieri la modalitatea dvs. de exprimare pentru ca suntem intr-un tunel caruia nu i se vede capatul si riscam sa-i enervam pe cei care mai citesc pe-aici.
Dar,cu tot regretul,insist sa-mi raspundeti la intrebarea privind porumbeii aia.Si,va asigur ca nu insist ca sa-mi rezolv vreo dilema ci vreau sa vad cum un mare campion raspunde unui deloc campion,asa cum sunt,la o solicitare extrem de simpla.Si mai sper sa-mi considerati solicitarea ca pe una pertinenta ce merita un raspuns.Deci,vreau sa aud de la dvs.,carei rase apartin balanii aia trenati,vinetii si gutul?
Prezentarea facuta de d-l Cocu lamureste oarecum ce s-a intamplat in timp cu rasa asta,numai ca eu n-as fi de parere ca trebuie sa-l socotim tap ispasitor pentru toata debandada,ca sa-i zic asa,pe Bonatiu.Sigur ca in cartea acestuia cu standardele sunt o serie de erori evidente si multe ambiguitati,dar nu numai in ceea ce priveste ardelenii bimotati.Mai sunt si alte rase unde apar inexactitati.Probabil ca intr-o singura pagina de carte e greu sa pui deopotriva istoria si descrierea unei rase.Insa,cartea lui Bonatiu macar de calauza putea sa serveasca,ceea ce ,din pacate,nu s-a intamplat in cazul foarte multor rase de la noi.Spiritul “creativ”,asa cum l-a numit d-l Cocu,al unora a facut ca in timp sa ne trezim in fata unor situatii de genul asta in care rasele “vechi” sa nu mai fie recunoscute in niciun fel de cei care,manati de tot felul de idei si interese,au schimbat aproape radical ceea ce,majoritar fusese recunoscut cu ceva vreme in urma.
Si lucrurile sunt complicate vizavi de aproape orice rasa romaneasca care mai are trecere printre crescatori.Putem posta aproape orice rasa si veti vedea ca extrem de putine vor fi alea asupra carora sa nu existe divergente.
D-le Andrei , va multumesc pentru apreciere. Va admir si eu pentru timpul si munca pe care o investiti pentru bunul mers al acestui site. Daca exista ceva ce poate servi dezvoltarii pasiunii noastre intr-o directie buna, aceasta este comunicarea intre crescatori ! Incerc si eu in masura posibilitatilor sa transmit ce stiu ca e bine dar si sa invat de la altii lucruri pe care nu le-am stiu.
Intr-un “clasament” al moturilor incepand cu arhaicul “mugure” incovoiat usor pe cioc , rozeta frontala circulara este cel mai elevat mot ! Pretul a fost insa cam mare !
Duminica trecuta la Targul de la Tarnaveni, un “centru” serios de crestere a jucatorilor ardeleni, am cumparat ceea ce eu cred ca este un negru corb din galateni. Parea mai altfel in marea masa de ardeleni, mi-a placut la mana, la pana,14 pene in coada…baiatul zicea ca e printre cei mai buni in aer ! O sa vad la anul ce poate ! Se fac continuu retroincrucisari intre rase, la toate nivelele. Tine de folclorul nostru columbofil ! Deci nu va faceti probleme nu sunteti singurul care confunda galatenii intr-o culoare cu ardelenii. Si eu ii mai confund ! La noi delimitarea intre unele rase e atat de “discreta” incat ai senzatia ca “curg” una din alta, asa ….ca o doina !
Rollerii de Clarasi tot de doici au nevoie pentru pui?
Tricolorul este nu rar, ci foarte rar ! Cand l-am vazut la Dl. Keresztesi, am exclamat ca Bula cand a vazut girafa :- Asa ceva nu exista!…Si cand eram copil mai aparea cate unul intamplator si nu lasa nimic in urma. In vremurile noastre nu cunosc pe nimeni sa-i fi scos ” pe banda “. Acum ca-l avem pe Dl. Dina Mergeani, poate vom aprofunda putin subiectul ! La pct. 146 am amintit ceva despre culori. Unicolorii aveau culori intense, rosii erau exclusiv recesivi, se lucrau numai cu galben sau negru ,niciodata cu cafeniu, etc, deci erau reguli stricte. Pestritii erau de o calitate ridicata a uniformitatii bobaturii (boaba la boaba) si tehnica obtinerii lor era la un nivel ridicat. Astea se transmiteau ca un mestesug si crescatorii batrani tineau la “sange” ceva de speriat ! Se faceau infuzii si atunci, dar “fine” si “strainul” trecea teste grele, metisilor care nu intrau in lucru mai departe li se rupea gatul fara exceptie, nu erau plasati pe piata ! Vorbesc de crescatorii adevarati, nu de “pietarii” care existau si atunci. De aceea am zis ca nu prea am vazut dungati si guti tipici la Cluj, crescatori isi vedeau de regulile lor si nu riscau ! Poate ca in Mures lucrau pe mai multe culori ! Reguli din astea din batrani existau si in alte parti. Crescatorii din Galati nu recunosteau culoarea guta si galatenii baltati pe negru si cei pe albastru au avut evolutii diferite fiindca se evitau imperecherile intre ei !
Pt. Dl.Nistor, pct.155 : Nici nu am vrut sa sugerez asta ! Dl. Bonatiu a fost printre putinii care si-au asumat raspunderea sa faca ceva si in pozitia a fost fortat uneori sa faca compromisuri sau chiar greseli. Dar crescatori pe langa standard au fost multi si mai sunt…
“Unicolorii aveau culori intense, rosii erau exclusiv recesivi, se lucrau numai cu galben sau negru ,niciodata cu cafeniu, etc, deci erau reguli stricte.”
Fara suparare, era o regula fara un motiv rezonabil. Cafeniul fata de negru este cum este galbenul fata de rosu. Cred ca ceea ce conteaza mai mult este stralucirea culorii (cele mate fiind cele de evitat), aceste patru culori putand fi lucrate intre ele in orice combinatie. Practic, cei mai frumosi negri sau cafenii sunt cei care au un parinte galben sau rosu respectiv cei mai frumosi galbeni sau rosii sunt cei care au parinti negri sau cafenii (si nu solzati in aceste nuante de culoare).
“Tricolorul este nu rar, ci foarte rar !”
Cum ziceam mai sus la mesajul 9, tricolorul in discutie este un mozaic, aparitia mozaicurilor fiind doar rodul intamplarii si, intr-adevar, fiind foarte foarte rara. El are zone ale corpului diferite la nivelul actiunii a doua gene: unele au o culoare intensa care nu este rosu recesiv iar celelalte au o culoare diluata care este rosu recesiv. Astfel de porumbei apar, cel mai probabil, datorita fuziunii a doua organisme diferite genetic in stadiile intiale ale dezvoltarii embrionare.
de nu am citit la polemici despre caracteristicile PORUMBEILOR MEI!!! incat daca eram un om slab de inima si fara ambitie..ori ma apucam de alta rasa ,ori ma lasam de crescutul astora…in primul rand nu este un standard actualizat care SA FIE ACCEPTAT de toti crescatorii si asociatiile… pana una alta tot mergem in expozitii si depinde de ce rasa creste arbitrul,depinde de cu cine este prieten,depinde ce vede prin standard si evolutie….si ce intelege prin performanta.eu cresc bimotatii de ardeal de mai mult de 7 ani..nu am bagat niciodata alta rasa in ei,am avut doar grija sa selectez(mergand pe textul standardelor care le-am gasit peste tot)CEEA CE-MI PLACE MIE!!
la urma urmei,crestem porumbei pt noi!!pt ca este un hobby-
http://www.armin.sunphoto.ro
N-am de gand sa ma transform ad-hoc in avocatul lui Bonatiu,dar trebuie spus ca in cartea acestuia cu standardele e preluata fotografia din cartea lui Peterffi,prima editie,aceea cu exemplarul negru,cu explicatia ;”jucator bimotat ardelean(tip vechi).Este vorba de poza din randul de sus de la mijloc(asa cum sunt dispuse in cele scanate si trimise de d-l Cocu).Pai daca asta ar fi ardeleanul bimotat de tip vechi,ala “tip nou” sa fie oare modelul postat in plansa V a aceleiasi carti a lui Bonatiu?!Fiindca sunt ceva diferente nu tocmai de neglijat intre ele.Si-apoi,asta de tip nou,nu prea pare la randul lui sa aiba mare legatura cu “modelul Targu-Mures”.In opinia mea,varietatea de Tg.Mures,care-i pomenita inca de Peterffi,are legaturi minime cu varietatea “clasica” a ardeleanului pentru ca descrierea facuta nu se regaseste mai deloc in aceasta varianta mureseana,si nu e vorba doar de forma motului frontal.Iar pozele din cartea lui Peterffi sunt mai mult decat edificatoare.Poate ca un minim de informatii privind originea varietatii de Targu Mures ne-ar mai lamuri.Ca asa,sa spunem c-au fost selectati din aia vechi doar pe baza variabilitatii ar fi ca si cum am admite ca din orice se poate naste orice.
In privinta acceptarii modelului asta elaborat de nemti iar cred ca avem o problema fiindca asa cum apare el,are putina corespondenta in ceea ce stim noi despre bimotatul ardelean.SI cea mai mare problema dupa mine e aia de postura fiindca tinuta aia aproape orizontala nu prea e specifica ardeleanului.Si chiar daca,sa zicem,l-am admite pe asta facut de nemti,cu bimotatii ardeleni,aia de tip vechi,ce facem,fiindca se pare ca mai exista si pentru ei destui partizani?!
M-am bosumflat ca frumusetea aceea de tricolor se scoate asa rar! Dar macar cei bicolori cum e negrul baltat de pe acest topic si un rosu baltat de pe siteul lui Armin sunt mai usor de obtinut?
Si mai vad la Armin unii gri cu capul alb, sunt alta rasa?! http://light.sunphoto.ro/photos/normal/B/BPSFGMYEVBNXMVSUQXD.jpg
cei gri cu capul alb sunt tot bimotati,scosi din porumbita ciocolatie(scoasa la randul ei din mama neagra si tata galben) si porumboi alb(la asta nu-i stiu descendentii-l-am gasit la un om mai in varsta intr-o piata oarecare )…griul ,dupa naparlire s-a transformat in ceva negru..deocamdata nu mi-am mai vazut live porumbeii din aprilie,sunt plecat peste hotare,asa ii vad in fiecare saptamana,poze trimise de acasa..
apropo..cand te hotarasti sa tii bimotati ardelenesti spune-mi..iti dau eu o pereche.dar trebuie sa stii ca ai mei nu au mai zburat pe afara de vreo 4 ani..nu am fost verile acasa,iar iarna,daca-i las afara vine domnul uliu cu “cosul de cumparaturi “si isi alege ce vrea el..atat stiu ca ultimii porumbei ce i-am dat cui i-am dat,prin cj,prin tg mures..nu mai exista,celor carora i-am dat le placea cum jucau sau zburau(asa mi-au zis ei) si la final a venit pisica sau s-au pierdut)
apropo..deja cand am zis “PORUMBEII MEI”,m-am referit la rasa care o cresc :)
Si negru baltat de mai sus si rosul baltat de pe site-ul lui armin au doua modificari ale culorii asemanatoare: una este o varietate de cuc (grizzle) iar cealalta est o gena pentru baltatura care determina remigeel primare albe. Diferenta intre ei este la culoarea de fond: negru la unul si rosu recesiv la celalalt.
Cel gri are si el o varietate de cuc, mostenita de la parintele alb, si are aceeasi culoare de baza ca si cel negru. Diferenta intre ei este data de prezenta genei Spread la cel negru si absenta ei la cel gri.
http://jianudanut.sunphoto.ro/porumbei_jucatori aici puteti vedea o porumbita tricolora si este unicul meu porumbel bimotat :D sper sa va placa ( pozele nu sunt de cea mai buna calitate si unele sunt de cand era pui si unele dupa ce si-a schimbat penele )
Buna!
Cum a punctat si dl Nistor,prima deosebire intre standardul din Peterfi si cel nemtesc, este statura.Primul lucru care trebuie facut este o discutie serioasa intre crescatorii de Dublu motati( cei din Romania si cei din afara).Asa cum apare in desenul facut de Jean Louis,nu este deloc specific rasei noastre.Dar pt asta, ar trebui sa se puna de acord,in primul rind crescatorii din Romania, nu putem prezenta 2 puncte de vedere.Ungaria nu este asa departe si ar putea cit mai multi crescatori sa mearga, daca indragesc atit de mult aceasta rasa si doresc sa faca ceva pt. ea.
Sa auzim de bine!
Pentru Danut Jianu,
La fel ca tricolorul de mai sus, si porumbita ta este tot mozaic.
Prima poza este de pe site-ul lui Sorin Constantinescu din Barlad:
http://sorinescu.sunphoto.ro/alte_rase_personale/GMUGCYYEQJIMVXEHYLN
A doua poza este de pe site-ul lui Radu Soponar din Satu Mare:
http://porumbei-jucatori.xhost.ro/albbirminhgham/pages/1_jpg.htm
Tot pentru D. Jianu,
Contacteaza-ma pe mail la “cptare@yahoo.com” sau pe messenger la acelasi id.
Soponar vad ca are un Roller Oriental rosu destul de bun… restul nu prea…
Iar poza de la link-ul prezentat e de la un Birmingham?
Exact. Porumbita din imagine este Almond pe o mare parte a corpului dar pe o aripa este non-Almond (adica normal).
He he, d-le Dina, cred ca ati vazut doua elemente importante la Danut pe album de v-a determinat sa-l contactati :D …
D-le Vasile, sa stiti ca nici jucatorii de Calarasi n-au fost scutiti de interventia “creativa” a unora.Pentru cine mai creste calaraseni cum erau odinioara,adica necorciti cu rase cu cioc scurt,nu e nevoie de doici.Cine i-a modelat dupa cum l-a taiat capul chiar n-are de ales:fara doici n-au absolut nici o sansa sa vada vreun pui crescut mare.Cei pe care vi i-am trimis mai demult pentru ilustrarea articolului ala fac parte din categoria celor care se descurca singuri.
Va multumesc pentru raspuns dl. Adrian Nistor, de acele exemplare nu m-am indoit pentru ca se observa clar lungimea ciocului.
Apreciez mult la rolleri aspectul fizic ce aminteste de Rollerii Orientali. Coada lata, aripi trenate. Insa nu excesiv pentru ca e in dauna zborului.
Si cred ca am vazut exemplare unicolore de galateni care mai pastreaza aceste elemente.
Si le au si multi dintre zburatorii romanesti. Asta inseamna manevrabilitate in aer, cel putin in dreptul Rollerului Oriental…
A propos de rolleri si de discutiile “internationale” legate de standard, o intrebare pentru domnii Adrian Cocu si Vlad Hadarau:
– Dat fiind faptul ca Jucatorul bimotat de Ardeal este incadrat la categoria tumbler, veti specifica la zbor “joc intens, cu una, doua tumbe executate rapid” ? Pentru ca banuiesc ca nu se va pomeni nimic de infuzia de roller din partea calarasenilor …
Desi multi dintre romani nu sunt de acord cu aceste clasificari, este un lucru care face parte din descrierea rasei, a standardului, si trebuie tinut cont de acest lucru la infuzii. Adica asa cum batranii nostrii aveau grija sa pastreze varietatile de culoare “neintinate”, asa e cazul si cu specificul de joc.
Nu sunt de acord si nu voi fi niciodata cu “uniforizarea jocului” si cu ruperea barierei intre cele doua stiluri. Si tumblerii pot avea un joc foarte elegant si frumos cu acele una doua tumbe executate la intervale de timp…
Si presupun ca si antrenamentele difera..
“vasile, targu-jiu:
He he, d-le Dina, cred ca ati vazut doua elemente importante la Danut pe album de v-a determinat sa-l contactati :D ?”
In afara de bimotatul mozaic, la care al doilea element va referiti? Nu de alta, dar daca am vazut lucruri diferite? :D….
Raspuns la comentariul 178
Galateni care chiar joaca? :) Si care arata destul de bine.
Jucatori bimotati de Ardeal in Franta >>>
http://www.youtube.com/watch?v=diNvtc85Y6Y
Jucatori bimotati de Ardeal in Franta >>>
http://www.youtube.com/watch?v=diNvtc85Y6Y
&
http://pagesperso-orange.fr/pigeonsport/transylvanie.htm
Pentru dl. Vasile,
Al doilea amanunt care mi-a atras atentia a fost un voiajor cu left. Faptul ca are galateni aspectuosi care si joaca este de apreciat.
Ptr. Dl.Dina : Creste probabilitatea de aparitie a tricolorilor sau cvadricolorilor cand un parinte este almond ?
Pt domnul Nistor, referitor la cele spuse la pct 126 : ati pomenit de Neagu Marin. Acest om nu ar trebui decit scuipat, pt el s-a inventat cuvintul braconier, dar i se potrivesc la fel de bine si calificative gen jigodie, fomist, de mincinos si fara nici cea mai mica umbra de caracter nici nu vreau sa spun pt ca i s-ar parea ca-l laud, pe domnul marin nebunu’, cum il stie tot cartierul. Dar sa ma opresc pt ca-mi creste tensiunea (ha), in concluzie sa credem proverbul rominesc “cine se aseamana …” sau “spune-mi cu cine esti prieten sa-ti spun …”? Sper ca nu pt ca de curind un prieten in care am incredere v-a vorbit de bine, d-le Nistor.
Iar la modul general cred ca fiecare om are dreptul sa creasca ce-i place, dar in expo sa respecte standardul. Dar aici gresesc arbitrii, fie nu se pricep, fie sunt prea moi, fie sunt prea “interesati”. Nu ma pricep la aceasta rasa (poate la nicio rasa!) deci ce am spus un pic mai inainte nu este nici pro Nistor & Co nici pro Negrea & Co.
Andrei, recunosc ca am folosit citeva cuvinte mai dure la adresa lui marin nebunu’, dar crede-ma ca de cind ma stiu cu porumbei (vreo 25 de ani), acest om ma toaca (si nu numai pe mine) neavind nimeni ce sa-i faca in ciuda nenumaratelor batai primite. Si daca zic batai sa nu te gandesti ca a primit o palma si un sut in c.., asa ca te rog sa lasi mesajul in forma initiala.
Asa ca indiferent cum se numeste cel ce cumpara porumbei de la braconieri intra in aceiasi clasa cu ei. Acesti oameni nu ar trebui incurajati.
pt d-nul cocu , tema articolului meu era relatia dintre por bimotat ardelean si secesionismul -curent ideologic si estetic- intr-o viziune speculativa si romantata .DA pe linga subiectul asta.
in alta ordine de idei
citatul dv. din Ludwig wan der Rohe e elocvent , (obs.de trad.)
-orice CUM e sustinut de un DE CE.
orice gest , demers trebuie sustinut de o motivatie.
pt.Dl. Grama: Scriam noaptea si postam fraza cu fraza, in febra creatiei. Recitind la final postarile, mi-am dat seama ca era gresit sa fiu malitios cu unul din cele mai pline de sensibilitate articole de pe site ! Mii de scuze ! Multumesc pentru corectarea adusa si care intradevar limpezeste ideea !(eu l-am preluat tradus ). Ma bucur ca sunteti prezent pe topic si m-as bucura si mai mult daca si alti crescatori importanti ai rasei ar fi prezenti in discutii. Cu stima !
Citatul din van de Rohe mi s-a parut foarte sugestiv si mie ,cand am dat peste el. Ulterior am hotarat sa-l folosesc ca final al materialului pentru cursul de arbitri, dar lipsa de reactie m-a intristat. Cred ca merita inramat la intrarea in crescatorie, pentru ca fiecare sa stie de ce trece zilnic de usa aia! La fel cum “Daca…. ” a lui Rudyard Kipling ar trebui s-o avem fiecare la birou sau in camera de zi:
Dac?-?i r?m?ne mintea c?nd cei din jur ?i-o pierd
?i fiindc?-o ai te-apas?, cu vorbe care dor
Dac? mai crezi ?n tine c?nd al?ii nu mai cred
?i-i ier?i ?i nu te superi de ?ndoiala lor;
Dac? de a?teptare nu ostene?ti nicic?nd,
Nici de minciuna goal? nu-?i clatini g?ndul drept,
Dac?, izbit de ur?, nu te r?zbuni ur?nd
?i totu?i nu-?i pui masc? de sf?nt sau de-n?elept;
Dac? visezi, dar visul st?p?n de nu ?i-l faci
Sau g?ndul, de?i judeci, de nu ?i-e unic ?el;
Dac?-ncerc?nd triumful sau pr?bu?irea taci
?i po?i, prin am?ndou? trec?nd, s? fii la fel;
Dac? ?nduri s? afli cinstitul t?u cuv?nt
R?st?lm?cit, naivii s?-i duc? ?n ispit?;
Sau truda vie?ii tale, ?nspulberat?-n v?nt,
De poate iar s-o-nal?e unealta-?i prea tocit?;
Dac? po?i str?nge toate c??tigurile tale
Ca s? le joci pe-o carte ?i s? le pierzi a?a
?i iar??i de la cap?t s?-ncepi aceea?i cale,
F?r? s? spui o vorb? de neizb?nda ta;
Dac? po?i g?ndul, nervii ?i inima s?-i pui
S? te slujeasc? ?nc?, peste puterea lor,
De?i ?n trupul firav o alt? for?? nu-i,
Afar? de voin?a ce le impune: spor!
Dac? te vrea mul?imea, de?i n-ai lingu?it
Sau l?ng? rege umbli ca l?ng-un oarecare,
Dac? de r?i sau prieteni nu po?i s? fii lovit;
Dac? nu numai unul, ci to?i ??i dau crezare;
Dac? ajungi s? umpli minutul trec?tor
Cu ?aizeci de clipite de ve?nicii, mereu,
Vei fi pe-ntreg P?m?ntul deplin st?p?nitor
?i mai presus de toate, un OM, copilul meu!
Lui Gheorghe Nicu,
N-am chef sa intru cu tine in polemica fiindca mi-e clar ca ma descalific.Asa ca o sa fiu cat se poate de scurt si la obiect.
1.Conflictele tale cu Marin sunt doar ale tale si nu ma intereseaza.
2.Faptul ca-l acuzi pe omul asta in fel si chip,fara ca el sa aiba cunostinta si sa-ti replice nu cred ca-ti face cinste.Cu atat mai mult cu cat,din ce stiu eu,nici el nu are vreo parere grozava despre tine,acuzandu-te de aceleasi lucruri pentru care il invinovatesti tu.
3.Daca ai ceva sa-mi reprosezi mie desi nu prea vad ce ,fiindca nu ne-am vazut niciodata,ai putea avea bunul simt sa mi te adresezi direct si nu prin asocieri idioate.
4.Natura relatiei mele cu omul asta ma priveste personal si nu-ti dau tie socoteala pentru asta si,deasemenea, nici nu-ti da tie dreptul sa faci tot soiul de asocieri fara discernamant.
5.Porumbeii luati de mine de la Marin au fost crescuti de el si n-au cum sa faca parte din categoria “braconati” fiindca stau tot timpul inchisi in voliera.
6.Rezolva-ti problemele cu vecinii,daca sunt, in ce fel esti in stare,dar nu mai amesteca lucrurile.Pe viitor,daca mai doresti sa ai interventii in spatiul asta,incearca sa-ti folosesti cunostintele despre porumbei,daca le ai,si ocupa-te de conflictele cu vecinii in alta parte.
7.Si,tot pe viitor,daca mai ai imboldul sa mi te adresezi,gandeste-te ca pe langa proverbele alea la care te-ai referit mai e unul cu drumul si cainele.
foarte frumoase pasari nu va pot intelege indiferentele care le au unii columbofili intre ei eu unu nu pot sa fiu asa niciodata si braconaju asta ne sparge pe uni in fine sunt frumosi dar eu sunt cu voiajori cu toate ca iubesc si gutani ca vin multi si le dau de mincare afara ami sunt dragi saraci asa trebuie sa fie un columbofil sa iubeasca si sa respecte ce are si vecinu sau un participant la concurs in primul rind respecti pasarea si pe urma pe crescator dar pasarea e pe primul loc pentru mine eu am gasit in voliera o porumbita de malta iam dat de mincare si a doua zi dimineata iam dat drumu
“adrian_cocu:
Ptr. Dl.Dina : Creste probabilitatea de aparitie a tricolorilor sau cvadricolorilor cand un parinte este almond ?”
Pentru dl.Adrian,
Almonzii in anumite combinatii reusite au aspect tricolor sau cvadricolor. Dar, ca mod de producere, acest fel de porumbei nu are nicio legatura cu mozaicul tricolor de mai sus. Adica gena Almond nu creste probabilitatea de aparitie a unui mozaic.
Domnule Nistor…,nu ati inteles nimic. Daca nu v-ati descalificat cind ati intrat in curtea lui marin nu cred ca va poate descalifica ceva pe lumea aceasta.
Iar la faza ca prind eu porumbei… ce sa zic, m-ati prins. De aia si vreau sa-l discreditez pe marin, prinde mai multi ca mine domne, da am si o scuza: eu am servici el nu are, de vreo 30 de ani, cica ar fi gasit un fir de par in el si i s-a facut o scirba de nu-i mai tre servici.Si am mai gasit una: scuza ar fi ca eu am copii mici, el e in tandem cu roli, fisau, deci nu pot eu sa prind cit el asa ca vreau sa-i dau in cap aici pe forum mai ales ca nici nu se poate apara, ca mie imi e o frica de ei incit ma evita cu viteza.
Nu interveneam in discutia aceasta niciodata, pt ca se vorbeste despre o rasa de porumbei frumoasa dar cu care nu am nicio legatura, dar cind vad pomenindu-se numele braconierilor nu pot sta linistit indiferent cu cine intru in conflict verbal.
Imi cer scuze celorlalti pt interventia mea.
P.S. Voua va plac braconierii? Dar clientii lor? (intrebare adresata constiintei crescatorilor obisnuiti sa-si plateasca achizitiile, nu sa le braconeze).
Cred ca deja s-a deraiat mult… Chiar ma streseaza chestiile astea, va rog sa va abtineti, ar fi pacat sa inchidem topicul.
pt. Dl.Vasile, targu-jiu, la pct. 176: Momentan ne concentram eforturile pe standardizarea raselor care nu au standarde europene, deci nu vom specifica nimic !
Pt.Dl. Nistor pct.164 -raspuns partial si ptr. Dl.Vasile, continuare- La originea standardelor elaborate de germani sta tot Dl. Bonatiu. Ar fi total nepotrivit ca intre primele noastre actiuni in cadrul uniunii europene sa fie intrarea in vreun litigiu legat de standardele deja existente. Stiu ca asa ii place romanului sa dea cu mucii in fasole, dar sper ca de data asta sa rupem traditia si sa fim mai eleganti ! Dupa ce standardizam cateva rase, iesim la cateva expozitii, mai facem si noi una-doua,etc deci ne castigam un pic de prestigiu, putem sta de vorba…Amendarea unui standard este de regula mai dificila decat standardizarea unei rase. Am avut in 2007 la Nationala un lot de bimotati din Germania si nu era nici unul cu tinuta orizontala ! Poate e gresita numai ilustratia de la standard…nu stiu inca cand si cum vom face… Momentan ar trebui sa ne facem ordine in ograda noastra ca sa putem avea o pozitie unitara.
intre inca si cand e o virgula :-)
Pt. Dl. Vasile pct.177 : Acum te trag iarasi de urechi ! Cele “doua stiluri de joc” sunt de fapt vreo 7 si nu au intre ele nici o “bariera” de rupt ! Rolerii orientali (care mai zboara) le fac pe toate 7 : 1.tumba, 2.snurul(siragul), 3.farfuria, 4.morisca, 5.jocul combinat(intre primele 4 stiluri legate), 6.surubul, 7.basculare(tumba fata-tumba spate, legate). Galatenii le fac pe primele 5, rollerii de birmigham numai nr.2: snurul. In lumina acestor noi precizari, reciteste pct 27. ;-)
He, he, am inceput sa fac si eu punctul 7. :D basculand printre posturi…
Ok, la galateni m-am cumintit.Stiam stilurile de la Rollerul Oriental (prezentarea de pe situl francez…) dar ma refeream la cele doua majoritare la noi in tara (pana sa aflu ca si galatenii nostri prezinta aceeasi varietate in joc ca la R.O.).
Cat despre Jucatorii bimotati de Ardeal din Targu-Mures, acolo sunt doua poze prezentand trei exemplare diferite. Si ma repet, tare mai seamana cu Ankut sau varianta lui rusa de tobosar (trompetist?). Posibil sa fi fost folosit la selectie? Seamana la cioc, moturi, postura. Dar nu prezinta incaltatura.
Privitor la acel material amplu promis despre galateni, pe care d-l. Dina il astepata, puteti sa ma treceti si pe mine in lista de asteptare :) .
Multumesc pentru raspunsuri!
Nu stiu cu ce au infuzat muresenii ! Se pot face numai speculatii ! Poate cineva care stie va rupe tacerea. Pentru materialul cu galatenii nu cred ca a sosit inca momentul !Chiar daca e bine argumentat (zic eu …) ramane totusi o opinie…
Buna domnilor
Est normal ca cartile lui d-l Feliciu Bonati stau la baza standardelor adoptate de germani ca doar au fost tiparite si pe germana.
Dar inca ceva in cermana au fost tiparite cu 2 sau 3 mai multe caci ultimile carti a d.l Bonatiu nu sau mai tiparit in Romineste dar in Germana da find sustinut de catre un Columbofil German de origine din rominia.
D -l Bonatiu cind lam intrebat de ce nu la publica si in romina mia spus caa de interes din parte columbofililor din Rominia.
Deci sar parea ca in Germania columbofili sa aiba o imagine despre rasele noastre mai clara dechit multi din Rominia
Cu stima si respect Alex Bude
buna
sa recapitulam putin,cartea d-lui Bonatiu, RASELE DE PORUMBEI DIN ROMANIA, a aparut in anul 1985. clubul specializat de Pestriti Timisoreni, este vechi de 40 de ani.dupa care standard credeti ca a fost conceput, standardul nemtes?
desi ma repet,pt ca vad ca nu se vrea a se intelege faptul ca la expozitia INTERTAU de la Budapesta, din anul 1975 a fost prezentata, in limba romana si franceza o culegere de standarde, cuprinzind 48 de rase de porumbei.printre tarile participante la acea expozitie, se numara si R.F.G.. putin timp dupa 1975, apar in germania si standardele raselor Negru Codalb si Baltat Romanesc.
informatii suplimentare, puteti afla discutind cu unii columbofili din germania ( Remco de Koster, care are si un exemplar din culegerea de standarde).
va rog, nu mai faceti speculatii……
D-le Bude stati linistit ca nu au germanii o imagine mai clara despre rasele noastre , (sunt departe de radacini) ; au poate in plus 2-3 carti cum spuneti, dar mai mult ,nu inseamna neaparat mai bun.,au insa nonsalanta de a trece totul prin propria sita valorica; tiparesc standarde.vin in fata cu ilustratii(deloc conforme cu realitatea,nici macar cu propriun standard,ex,- poz.por. -gabaritul, mari, fiindu-mi teama si mie de o posibila hibridare; sper sa ma insel.dealtfel pasri bune,bravo crescatorului.
Cat despre “mucii in fasole” de acord,dar sa ne ferin de pozitia de milog si mai rau de fraier, sa ne ” cumparam” standardele de la altii.
Solutia -depasiti disputele sterile-neproductive si rautacioase , unde truditorului intr-ale porumbaritului i se da peste cap pt fiecare gest al sau.
DA ,iesirea la expozitii, realizarea unor competitii aici,stabilirea de legaturi,colaborari discutii etc. ………..fapte !
(ps. in ceva timp voi reveni cu o RESTITUIRE ;un scurt material , de o deoseb. valoare sentimentala-morala , ist.si documentara. vis a vis de por juc.bimotat ardelean si spiritul sau)
lA MURES CRESCATORI CA PRINT C. NAGY MISI, , PASCU, FRIS AU INFUZAT IN URMA CU 20 -30 DE ANI CALARASENI IN ARDELENII BIMOTATI FIIND CEI MAI APROPIATI CA ASPECT SI PENTRU CA ERAU SI BUNI JUCATORI. LA FEL A FACUT UN CLUJAN CEFERIST CARE TOT IN PERIOADA RESPECTIVA AVEA LEGATURI CU CRESCATORI DIN CALARASI SI A ADUS EXEMPLARE GALBENE ROSII SUPERBE DIN CALARASI CARE JUCAU INCREDIBIL AVEAU GEANA DUBLA APROAPE DE COMISURA CIOCULUI ROZETA FRO NTALA ACOPEREA COMPLET CIOCUL, AVEAU PICIOARE SCURTE SI BINE DEFINITE , CIOCUL GROS DREPT SI MAI SCURT DECIT ARDELENII BIMOTATI. ALTE RASE NU SAU INFUZAT IN MOD CERT.
Buna
Din pacate nu e vina strainilor ca la noi nu existe unitate si buna intelegere intre columbofili si dupa 18 ani de la caderea comunismului sintem dezbinati si nu gasim numitor comun de ajung str?ini sa neo ia in fata nu putind sa astepte zeci de ani pt ca noi sa reusim sa ajungem la numitor comun.
Personal sint intu totul de aceias parera ca fiecare rasa ar trebui sa si rezolve problemele cu privire la standard in locul bastinas.( la radacini )
In ce priveste stare de spirit va asigur ca sint linistit dar daca e sa fim realisti la noi din totalul celor care cresc porumbei sint mii de crescatori care nu detin nici o singura carte de profil folosind doar povestele din piata ca reper iar uni mai dotati cu cele purtate la expoziti. 2 -3 carti poate insemna foarte mult.
Cu precadere daca se acorda un procent de gredibilitate fata de autor si opera lui aspect care daca e sa facem o apreciere bazata pe discutile purtate pe web de profil cam lasa de dorit si poate ca asa va fi multi ani de acum inainte.
Cu stima si respect Alex Bude
Pentru Liviu Grama
Majoritatea persoanelor care cresc rase romanesti in
Germania sunt foarte aproape “de radacini” fie ca
sunt nascuti in Romania fie ca sunt urmasii celor
care au fondat ,de exemplu, deja in 1910 asociatia
“Fauna Banatului”etc…etc. Ei cresc porumbeii lor din
copilarie sau rasa bunicului ,sunt organizati
si ingrijesc bine porumbei.. asta-i.tot!
Pot sa fiu de acord cu d-l Negrea doar in ceea ce priveste porumbeii din ziua de azi.Varietatea aia de Targu Mures pomenita de Peterffi,n-avea cum sa se nasca din combinatia descrisa de dumnealui.
In ceea ce priveste descrierea pe care d-l Negrea o face jucatorilor de Calarasi,banuiesc ca se refera la ceea ce azi unii sustin c-ar fi acestia,fiindca acum 30 de ani nu aratau in felul ala,si credeti-ma ca stiu exact ce spun.Si-apoi,ca sa nu para ca vorbesc doar de la mine,ati vazut careva la Peterfii ori la Bonatiu vreo poza care sa sugereze macar ca la rasa asta motul frontal ar depasi lungimea ciocului?! Sa-i banuim pe oamenii astia de proasta documentare ori de incompetenta atunci cand si-au scris cartile?!
Iar legat de standardul propus ori omologat de nemti eu sunt convins ca daca la ora asta nici porumbeii lor nu sunt practic conform cu ala desenat,in curand vor fi.
In postarea nr.68 lansasem si eu o idee spre paciure . Oare este posibila?Ce spuneti domnilor: Adrian Cocu,Alex Bude,Liviu Grama ?
De acord cu Dl. Adrian Nistor-pct.205 .La vremea aceea (cand a aparut varietatea de Mures), calarasenii nu reprezentau o optiune pentru infuzarea bimotatilor ardeleni. Ei au devenit “interesanti” mai tarziu cand au fost ei insisi cosmetizati . Pentru ardeleni cred ca ar trebui sa cautam prin Moldova si Basarabia o rasa care avea deja in anii 50 o rozeta frontala bine aspectata. Ar putea fi jucatorii de Iasi sau varietatea lor “cu doua cucuie”, sau poate alta rasa ruseasca. Acum ne-ar prinde bine ajutorul D-lui Nicu Butnaru din Suceava , un foarte bun cunoscator al raselor moldovenesti si rusesti.
pt.Dl.Dick,pct.206: Desi se practica si in vest, separarea in varietatea de zbor si cea de expozitie ,personal o consider doar o masura paliativa, in interesul crescatorilor. Din respect pentru munca celor dinaintea ta si daca iubesti rasa cu adevarat, trebuie sa conservi si si sa “slefuiesti ” calitatile care s-au acumulat in zeci de ani de selectie ! Dar sa-i faci si frumosi si performanti e “putin” cam greu si dureaza si cam mult si solicita si alte resurse… asa incat crescatorii cauta fel de fel de scurtaturi si variante care sa le justifice si chiar sa le legalizeze fusereala. Pana la urma nu e o problema a rasei, care nu se lasa “imblanzita”, ci a respectului crescatorului pentru munca lui.
pt Helmuth , ma asteptam la un astfel de raspuns , si chiar il asteptam .Salut obs. dv.pertinenta care in def.nu spune altceva ,dimpotriva, intareste ideea apartenentei la un spatiu geogr. , si valorile acestuia (in spetza columbofile) la “radacini”
Buna Domnilor
Pt D-l Dick din 206
Cu toata stima stimate domn Dick dar nu am inteles intrebarea asa ca mi cam greu sa va respund la ea.
D-le Adrian Cocu 208 domia ta sui ca cele doua frumos si performanta e purin cam greu si aveti derptate doar ca eu as merge mai departe si am curajul sa spun ca fara a face mari compromisuri la performante este chiar imposibil si asta se poate vedea clar la cele mai multe rase.
Constatam ca si cei care nu au mers pina la extrema cu asa numita frumusete pastrind performante care lasa de dorit deoarece performantele la zbor si joc sint reduse in cel mai bun caz cu 50 % fata de ce detineau cu 25 – 30 chind sa inceput cu isteria asta de ai infrumuseta.
Infrumusetare pe care eu sincer nu am inteleso si cred ca nu o sa o inteleg vreodata de ce e mai frumos un porumbel care sa exagerat inna la extrema ca nu mai prezinta nimic comun cu stamosi lor inprumutind trasaturi care sint comune cu vulturul si papagalul.
Sau alti parca mai afectati de isterie au deformat rasele in asa hal ca au ajuns in incapacitate de a se mai reproduce singuri fara implicarea grosolana crescatorilor care mai pretind ca isi iubesc rasele.
I varianta ca asa ceva se numeste dragoste de porumbei si aceesti oameni care orbiti de dorinta de medali si diplome au renuntat de zeci de ani sa se mai uite in voliera pt a sesiza discrepanta intre numele pe careil poarta si aratarile domnilor lor atunci inseamna ca eu imi urasc porumbei si pt acest fenomen de ura ma straduiesc sa pastrez performantele rase si aspectul cuprins in standard pastrin asemanarea cu stramosi l?r
Cu stima si respect Alex. Bude
Da ,va dau dreptate domnule Adrian Cocu,dar peste tot ca sa ajungi la performanta este al naibii de greu si se face cu sacrificiu.
Dar de, e mult mai usor sa stai in fata tastaturii si sa te certi la infinit.
Binenteles cand am scris randul de mai sus nu m-am referit la dvs.:-)
Masura paleativa ,masura paleativa dar asa macar s-or unii si crescatorii de la noi si vor face treaba.
N u m-am referit la varietatea muresana pomenita de Peterfi.El nu mai este printre noi de mai mult de 25 de ani
d-le bBude, (observatie generala), eu vin din domeniul artelor vizuale, unde FRUMOSUL, pot zice , este obiectul meu de studiu. Ce se spune , ce spuneti ma sperie. Ori asistam la o alta intelegere a termenului, ori sa intors lumea cu susu-n jos.
din cele mai vechi timpuri FRUMOSUL; a inspirat , a fost cautat
, a influentat destine.
Cu siguranta vorbiti despre altceva ,de ASAZISA frumusete , de INFRUMUSETARE neinteleasa , si de frumusetea conferita de si prin standard ( asta fiind un punct unde nu sunt de acord -STANDARDUN NU NASTE FRUMUSETE NECONDITIONAT)- SUNT DE ACORD cu frumusetea ca:naturalete – a zborului , al sentim. de libertate, de buna vietuire, etc…Putem gasi frumusete in mi si mi de forme -eu nu-mi permit sa blamez nici una , fiindca blamarea conceptului de FRUMOS , nu o pot intelege sub nici un chip.
Impartirea oricarei rase in doua varietati,de zbor si de expozitie,pe termen lung n-are cum sa produca decat efecte negative asupra respectivei rase fiindca exista tendinta ca tot mai multi crescatori sa aleaga varianta mai comoda,adica aceea de expozitie.In plus de asta,exista diferente fenotipice intre aceste varietati,ceea ce in mod evident da nastere la controverse asupra intaietatii vreuneia din varietati in cadrul rasei.Vor exista permanent discutii despre care din varietati e mai “in rasa” decat cealalta asa ca ma indoiesc c-ar putea fi asta rezolvarea.Mai degraba cred intr-un standard unic pentru oricare rasa si intr-un sistem de apreciere care sa penalizeze in asa masura varianta de expozitie incat,fara o dovada concreta ca un exemplar corespunde intrutotul caracteristicilor rasei,acesta sa nu poata beneficia de un punctaj care sa conduca la calificativul “exceptional” si ca atare sa nu-i poata fi acordat titlul de “campion national”.Daca tot ne place sa ne alintam porumbeii cu apelative de “jucator” sau “zburator” atunci sa fie demonstrat si practic ca e asa. Altminteri,e musai sa reformam standardele cunoscute si sa organizam anual jocurile paralimpice varianta columbofila.
Eu zic ca poti sa “umbli” la esteticul unei rase in niste limite sa-i zicem “fiziologice”. Adica, sa sti cand sa te opresti cu selectia unui caracter inainte ca organul respectiv sa devina nefunctional. De exemplu, a existat si exista tendinta la rasele trenate si cu cozi late (Castaniu de Craiova, Negru de Bucuresti si mai nou le calca pe urme si Rollerul de Cluj) de a scurta spinarea si a lati coada. Ori, o coada lata in repaus, devine nefunctionala in zbor, porumbelul nemaiavand controlul asupra ei (in plan orizontal) si implicit asupra zborului. Ca sa fie treaba “facuta” ca lumea mai scurtam si spinarea pana aproape la disparitie, singura menire a celor 2 grupe de muschi din zona( muschii lungi ai spatelui si muschii ridicatori ai retricelor) fiind cea de “parama” pentru o coada care nu mai “lucreaza” nici in plan vertical. Dar “creativul ” nu se opreste nici aici, el vrea sa puna si bomboana pe coliva, adica sa “lipeasca ” rasa la sol de tot. Se apleaca asupra penajului, ca sa fie sigur ca aerul va traversa aripa cu cea mai mare usurinta ii face si penajul lung, infoiat, care atarna in jos pe abdomen si pe capacele aripilor. Dupa manopera asta istovitoare isi priveste lung “creatia” si “inventeaza” si grupa “Porumbei zburatori de expozitie” !!!!! Ca, de… “pana prin deceniul trei zburau cam o ora, la inaltime, cu zbor de “fluture”. DECI…DECI…E ZBURATORI !
Deci, la nivelul tarii avem o multime de voluntari porniti sa faca praf rasele romanesti de zbor si joc. Sub atenta coordonare a asociatiilor de profil.
Ca de la cap cica se impute pestele. Si dupa cate stiu eu, si in Europa asociatiile de zbor sunt putine. Asa ca ei pot sa incheie aliante “puternice” cu asociatiile de porumbei de expozitie. Profitabile, mai ales daca le furnizeaza exemplare romanesti. Si imi dau seama ca e o afacere rentabila.
Concluzia clara e ca suntem in minoritate si fara sorti de izbanda…
Probabil dl. Adrian Cocu stie mai multe, mai bine…
Un val de noi recruti in favoarea zborului ar fi venit de la voiajoristi dar probabil ca asta nu o sa se intample…
Situatia e “oabla” rau.
D-nul Nistor, acuma pe bune va invitam la expozitia nationala si va rog sa ne prezentati dv standardul la juc. dublumotat de Ardeal. si chiar pe toti acestia care o tot dau in sus si-n jos cu parerile. pentru mine de exemplu cel mai usor este sa le fac jocul la porumbei mai greu insa imi este sai fac o cloare buna ,un cap frumos o tinuta buna etc.va rog pe aceasta cale sa ne prezentati 10-15 exemplare sa ne dam si noi seama ce trebuie sa tinem.vad ca acuma tot o tineti cu standardul.sincer dv. nu va plac mai mult cei cu cioc de 12 rozeta de pe fata rotunda motul pe spate sa fie un pic mai ridicat si nu culcat pe cap sa joace .ai mei toti isi cresc pui singuri . Nu am nimic prsonal cu dv. si asta o stiti foarte bine am vazut mai sus un anume crescator care a facut atita tam tam ,cu acel porumbel in trei culori poi daca d-nul vrea sa tina asa ceva nare decat dar parerea mea este ca multi scriu din plictiseala daca si ala arata ajuc de ardeal atunci trebuie sa ne lasam de ei si sa ne apucam de altceva .Dar numai ce se impacentuau acesti crescatori pe tema cu acel porumbel. ce au vazut la el nu stiu dar cred ca acesti oameni habar nu au de aceasta minunata rasa. probabil ca prea multe sfaturi nu aveti sa-mi dati din cauza ca eu tin o rasa si tu alta sincer poate nu ma credeti dar nu stiu standardul la calareseni decit in mare.cu respect pentru toti iubitori acestei rase .
Va raog mult sa intrati pe adresa http://www.grama.sunphoto.ro sa vedeti ce fel de om este domnul negrea cum il face pe domnul bude UN MOS CIVILIZAT DAR SENIL, eu zic ca asa ceva nu este posibil din partea unui domn ca negrea. DOMNU NEGREA CU TOT RESPECTU DA LA ASA CEVA CHEAR NU MA ASTEPTAM . SINCER MI-AM SCHIMBAT PAREREA…. sper ca dl.grama sa nu stearga comentariul primit pe pagina sa la albumul porumbei bimotati ardeleni
Pentru Loredan, mesajul 219,
Am intrat pe adresa respectiva si nu am gasit vreun mesaj incriminator…ce sa cred??
D-le Talpas,”acuma pe bune” chiar nu prea inteleg ce anume vrei sa-mi reprosezi.Daca e cumva faptul ca “tot o tin cu standardul” apoi iti repet ca n-am incotro,fiindca oricare rasa,nu numai asta,are nevoie de reguli clare de selectie,conform cu traditia cresterii ei.Eu n-am nimic impotriva rozetei la bimotatul ardelean daca asta e de natura sa-l faca mai “frumos” insa pot sa spun ca sunt in dezacord cu parerea celor care sustin un cioc mai scurt decat cel mentionat in standardul ala vechi,ceea ce se si intalneste la foarte multe exemplare din ziua de azi.Eu cred ca mai degraba ar trebui sa fiti nemultumiti crescatorii de bimotati ardeleni de faptul ca rasa asta a ramas cam in aer din punct de vedere al reglementarii cu tot “ajutorul” primit de la crescatorii germani.Iar apropo de standardul intocmit de nemti am spus-o si mai sus,nu mi se pare a fi intocmai cu ceea ce-am apucat sa stim despre rasa asta.Fiindca nu mi se pare corect sa dam cu piciorul unei traditii doar pentru a creste un porumbel “stilizat” la extrem.Aici nu facem nici standarde si nici nu condamnam pe nimeni,ci doar ne spunem parerile despre situatia asta,unii mai elegant,altii mai putin.Si nu cred ca opinia cuiva e de condamnat cata vreme e exprimata pe un ton civilizat.Porumbeii puteti si trebuie sa vi-i faceti cum poftiti,asta neinsemnand ca n-am eu sau altul voie sa spunem ce ne place si ce nu,conditia esentiala este sa existe un model de raportare dupa care sa se faca selectia si ulterior si aprecierea intr-o eventuala competitie.Fiindca momentan e ceva haos in legatura cu rasa asta iar parerile sunt,precum se vede,impartite.
Buna
D-le Liviu Grama cu tot respectul pt profesia domniei tale pe care eu o respect indiferent care ar fia si fara discriminare dein ce categorie a face parte.
Dar daca nu gresesc prea mult eu banuiesc ca la aceasta rublica noi toti impreuna inclusiv domnia ta purtam dialog despre o resa de porumbei reali existenti la propriu si ne raportam la ceva palpabil si concret,
Sper ca si domnia te D-le Liviu Grama esti in acelas sentiment si nu cumva din gresala folosesti in dialogul putrtat cu noi sau in momentul chind ne citesti mesagele criteri profesionale din lumea virtuala.
Daca vorbim de rase de porumbei Virtuali sa care se fac aprecieri bazate pe aceste criteri sincer ma retrag doarece pe mine ma depaseste nu ma pricep chiar de loc si dechit sa vorbesc pe linga sau sa apelez la focabular indecent sau vulgar pt afi cenzurat sau avertizat ca alti colegi pt ca asta mar dezonora mai mult dechit dechit faptul de a recunoaste ca nu ma pricep la toate domenile.
Dar la porumbei cei reali ma pricep pt ca ma pasionat acest sport de peste 40 de ani si de aia am intervenit uneori cu intreventi poate mai interesante alteori nu dar intot deauna decent si despre subiect si fara sa insult pe cineva personal ci prezentindumi o parere despre porumbei.
Iar in ce priveste Blamarea Frumosului ca sa ma folosesc de expresia domniei tale e clar ca nu ai ce sa intelegi pt ca eu nu imi permit sa fac un astfel de lucru considerind ca fiecare persoana are dreptil sa isi stabileasca proprile criteri pt ce e frumos pt el personal.
Dar daca cititi cu atentie masajul fara prejudecati veti observat ca nedumerirea mea e ca nu intrleg de ce caca frumosu sete doar aspectul exterior dece nu imi aleg orasa de ornament ci aleg o rasa de zbor si joc ca parte esentiala de frumos si imi popun sa o desfiintez zborul si jocul pt a btine schimbari la aspect care imi par mie frumos si pe urma mai am si pretentia ca toti ar trebiu sami aprecieze bravura si sa accepte si ca rezultatul obtinut in detrimentul copromiteri zborului si jocului ar fi reprezentativ pt rasa zburator sau jucator de exemplu chiar daca manopera geniala nu mai zboara si nici nu joaca.
Iar la aceasta intrebare se pare ca nu exista un raspuns logic pt al explica acest si a zustifica aceste fenomene cred ca nici in lumea virtuala dar cu atit mai mult la nivelul nostru a oamenilor de rind care ne raportam la realitatie petrecute sub ochi nostri si constatind efectele negative in mare la toate rasele deoarece asta nu e ceva specific doar la o rasa.
La incheiere pt a incerca sa ma fac inteles mai bine si a nu se rastalmaci sau traduce gresit personal crescut rase de porumbei din toate categorile.
Moentan cresc Voiajori 1 Rasa Zburatori 2 rase de Jucatori si 1 rasa de Ornament dar nu transfor o rasa la toate categorile doar pt ca sint creiativ ci la apreciez la fiecare in parte caracterele specifice pt care am ales rasa.Mentionez ca la mine pina si cei de Ornament zboara e drept 2 – 3 ture deasupre volierei dar zboara chiar daca sint considerati o rasa de voliera.
Cu stima si respect Alex, Bude
Buna
D-le Loredan ma simt putin magulit pt faptul ca imi iei apararea.
Dar in acelas timp nu pot fi de aceias parere cu domnia ta e drept ca stimabilul domn Begrea Are cam greu sa se pastreze calm pt a avea control pe vocabularul de care se foloseste iar uneori dvine inconsecvent in cele spuse facind confuzi intre opini despre porumbei si persoana insultind persoanele care isi permit sa prezinte o opinie diferite de a dinsului dar asta nu ptrea va indreptateste sa fiti asa aspru in cel priveste pe D-l Negrea.
Deoarece daca cu adevarat apreciera domniei tale fata de domnia lui a fost bine itemeiata si bazata pe certitudin nu se cade sa va schimbati parerea fata de domnia lui fara sai dati o adoua sansa stiti ca trebuie sa manifestam fata de cei lalti ceia ce dorim ca alti sa faca fata de noii
Iar eu tind sa cred ca domnia ta in cazul ca ai vreo abatere iti doresti intelegere si sana noua.
Deci chiar daca e in favoarea mea mesajul domniei tale trebuie sa te previn ca domnia ta esti raspunzator de atitudina proprie indiferent de comportamentul celor lalti si ca rieti pe ne observate sa te auto plasezi in o categorie care sa nu fie prea onorabile asa ca eu zic fi mai galm si iartal pe stimatul domn si oferai mai o sansa mai ales daca doresti sa fi ertat.
Cu stima si respect Alex. Bude
Domnule eu sunt de acord cu ce spuneti dumneavoastra.Asa ar fi de preferat dar nu stiu daca mai este posibil.Cred ca aceasta ar duce la discutii continu si nimic la ceva concret.Cei din alte tari nu au ajuns la colaborare decat admitand si varianta de expozitie,credeti ca noi o sa reusim altfel?Va a mintesc ca sunt adeptul idei ca daca este jucator mai intai sa fie jucator si dupa aceea frumos.Si binenteles sa fie apt sa-si creasca singur puii.
O solutie poate ar fi reglememtarea nationala a prezentarii si fisei de zbor la rasele de zburatori si jucatori in cadrul unei expozitii.Dar sunt de acord cu aceasta filiale columbofile din tara?Si cum putem sa ne dam seama ca ele sunt facute pe bune?Ca la noi se fac toate la mica intelegere.
din pacate l- a sters domnul grama
Loredan tu nu vezi ca esti departe de fenomen si tu ai tupeu sa jicnesti un om ca dl. Negrea .veziti de treaba ta ma baiatule esti prea mic tu sa critici un om ca si dansul. Din cauza unuia ca si tine sa certat si cu d.nul Nistor care este un om deosebit .sper ca si pe viitor crescatori ca NEGREA SI NISTOR sa nu mai dea curs injectilor venite de la oameni ca si tine .dati numele corect daca esti barbat si spune ce te doare nu umbla cu stranbe.ca ai luat tu porumbei si ca erau incaltati si etc.esti un habarnist tu nu te vezi.
pt dick. nu stiu daca sa fiu intru totul de acor cu dv sau nu Dar dincolo de ce cred eu , pare ca sunteti mult mai aproape de abordarea nu neaparat cea mai corecta , mai fundamentata , ori mai morala, ci mai degraba de cea realista si cea mai probabila.
Undeva pe net, cineva ar putea sa-si ia inima in dinti si sa prezinte la o categorie speciala toate persoanele care transforma rasele de porumbei romanesti in pasari handicapate, ce nu-si pot creste puii… Tot asa, ca libertate de exprimare a unei opinii. Normal, folosind propriile declaratii ale crescatorilor respectivi. Si asa sa ramana in istoria zbuciumata a columbofiliei din perioada pro si post comunista…
Cand se stie bine ca textul dispare repede, de mare ajutor este functia “Screenshot” a unor programe de vizualizat poze, cum ar fi IrfanView, program gratis.
Probe, probe…
Buna
Stimate D-le Florin Talpes personal nu lam aplaudat pe acest domn Loredan pt ca risca sa se auto plaseze singut folosinduse de expresi nepotrivite si decizi pripite fara un fundament clar in o categorie pe care el insusi parea ca vrea sa o critice.
Incerchind sa accept ca e un baiat mic cum il numesti domnia ta si ca domnia lui are multe de invatat in primul rind sa nu se rusineze de propria identitate pt asi asuma afirmatile si concluzile propri pt a putea fi eventual luat in seama.
Dar ar fi o mica problema de la cine sa invete de la cei care folosesc acelas tip de vocabular sau de la cei care pt ca au ajuns la o vistra respectabila practica un vocabular mult mai vulgar decit acest tinar mic si timid care nu se prezinta cu numele lui complect si real.
Poate nu ar fi gresit daca iati da o sugestie de la cine sa invete cum sa se exprime pt ca sa nu jigneasca parteneri de dialog nu de alta dar find tinar si mic sar putea ca ascultinduva cu intenti bune sa faca o alegere gresita pe care tip de personaj sa il ia ca si model asa ca vas ruga respectos dati o mina de ajutor pina la capat.
PS. Era sa uit as avea si eu stimate D-le Florin Talpes o nelamurire de chind a face o dezvaluire a unui coportament necuvincios a unui asa domn onorabil ca D-l …….este josnic si jignitor e drept ca a fi turnator e cea mai onorabila preocupare.
Dechit comportamentul lipsit buna cuvinta folosind un vocabular care nu face cinste nici unui om care apeleaza la el.
Daca ai vreo indoiala stimate d-le Florin adreseazai o intrebare in privat Liviu Grama si sint sigur ca va poate lamuri si pe urma probabil ca domnia ta find un om sensibil si civilizat vei folosi un ton putin mai blind fata baieti astea mai mici.
Asta nu pt ca ei ar merita ci doar pt ca noi cei putin mai mari sa le dam putin exemplu cum anume ar trebui sa ne adresam uni altora chind dialogam despre rasele pe care noi le indragim si le crestem dechind eram mici ca si domnile lor.
Cu stima si respect Alex. Bude
Domnule Grama, mi-ar placea sa avem numai jucatori la o rasa ca cea care este in discutie dar nu ma imbat cu apa rece. Si asa crescatori de rase romanesti sunt putini, daca ii mai speriem si noi transformandu-ne in justitiari cu ce mai ramanem? Eu cred ca mai bine ar fi sa-i atragem si incetul cu incetul sa-i facem sa creasca adevarata rasa. Sau cred ca si mai important ar fi ca la o expozitie sa sa prezinte si un zbor la voliera mobila si asa cei noi interesati ar putea vedea ca porumbelul care este frumos stie sa si joace.
Ei vedeti D-le Dick ,ca la intrebarile retorice pe care le puneati la pct.244, ati inceput chiar d-voastra sa gasiti idei de solutionare la pct.230 ! Dialogul este esential. La noi, crescatorii se afla intr-o competitie prost inteleasa, care degenereaza in dispute si scandaluri aproape intotdeauna. Avem nevoie de cluburi specializate , in care crescatorii sa se cunoasca, sa discute si sa solutioneze problemele particulare ale rasei respective si mai ales sa invete sa colaboreze in interesul rasei. Acolo se pot gasi si solutiile de imbunatatire a metodelor de arbitrare, de revitalizare a aptitudinilor de zbor,etc. Daca nu, fiecare trage in alta directie si o sa ne trezim ca vor aparea cluburi ale raselor romanesti (ca si in cazul jucatorilor timisoreni) prin alte tari si noi o sa ramanem cu datul din gura si cu certurile de zi cu zi !
adrian cocu-“Avem nevoie de cluburi specializate , in care crescatorii sa se cunoasca, sa discute si sa solutioneze problemele particulare ale rasei respective si mai ales sa invete sa colaboreze in interesul rasei .Acolo se pot gasi si solutiile de imbunatatire a metodelor de arbitrare, de revitalizare a aptitudinilor de zbor,etc. Daca nu, fiecare trage in alta directie si o sa ne trezim ca vor aparea cluburi ale raselor romanesti (ca si in cazul jucatorilor timisoreni) prin alte tari si noi o sa ramanem cu datul din gura si cu certurile de zi cu zi !”
usor de zis,usor de gandit..
atata timp cat la nivel national sunt 2 asociatii nationale,care organizeaza 2 expozitii nationale..atata timp cat eu ,ca si crescator de porumbei,merg la alt crescator si ,pentru acelasi porumbel,eu trebuie sa platesc un pret dublu fata de cat ii ceruse unui “alt client” cu doar cateva clipe in urma,nu se va gasi UNITATE sau vreo rezolvare de durata a mai multor probleme,cea mai mica fiind “batutul in cuie” a unui standard de rasa.eu nu-mi mai duc porumbeii la expozitii (de cate ori i-am dus,in 1-2 saptamani erau bolnavi,chiar mi-au murit-eu vaccinandu-mi tot efectivul anual sau la fiecare rapel-cu doctor veterinar nu de unu singur-cum fac majoritatea) sa pot zice ca am numai porumbei “dupa standard”..eu am colaborat cu d-ul Negrea,as vrea sa colaborez si cu alti crescatori(Grama,Talpas)-pe acestia ii stiu dupa nume,dar si cu alti crescatori din tara-dar din cauza multitudinii de asociatii,cluburi,HABAR NU AM cine mai creste porumbei din rasa mea.cu d-ul negrea nu sunt de acord cand zice ca la un porumbel(jucator bimotat de ardeal) capul este totul.pt mine statura,energia,porumbelul intru totul conteaza.ce porumbei am de la d-ul Negrea i-am luat “prin telefon” ,deci i-am platit si apoi i-am avut in voliera doar pe incredere(eu “cunoscandu-ne” doar de vreo 1-2 luni)-nu am fost deloc dezamagit de acesti porumbei(adica sa prezinte vreunul din defetele urmatoare cioc acvilin,aripi intretaiate sau trenate,piept ingust,inalti).o fi avand fiecare crescator asa ceva si e treaba lor daca-i inmultesc sau ce or face cu ei…
unde vreau sa ajung:citind acest topic..care ,pornind de la culorile alea mai ciudate pe un porumbel,-ii dau dreptate d-ului Talpas-nu este cel mai reprezentativ porumbel al rasei (si atat) a devenit un loc de insulte si polemici care se intind la infinit..am ajuns sa-mi intaresc ca nimic-nimic nu se va face in stabilirea unor reguli,colaborari,etc,pt ca sa-i “dovedim” pe cei de afara cu “ambitiile” lor..
poate am vorbit pe aici fara vreun sens sau poate m-am bagat si eu in seama,dar atata timp cat sunt afisate tone de pareri aici,m-am gandit sa mi-o exprim si pe a mea.
.
Problema este ca intre multi crescatori, a obtine rase cu cioc scurt si foarte scurt este o provocare. Necesita maiestrie. Cu care se lauda in jur si cauta sa faca noi adepti. Intr-o asociatie, astfel de persoane ar reprezenta un real pericol pentru rasa in cauza. Pentru ca fiti siguri ca nu-si schimba opiniile. Eventual, nu le mai fac publice. Cititi cu atentie unele comentarii de pe jurnalele sau albumele foto online si dati-mi dreptate. Normal, pot pati ca Loredan dar nu conteaza. Stiu ca am sprijin in realitate.
Concluzia este, asociatie, asociatie, dar, cu cine!? Ca sa faci o asociatie pe care sa o divizezi in altele mai mici pentru ca in nici un caz nu se poate cadea la intelegere asupra transformarii in rasa asistata de doici, atunci mai bine faci un lucru bun de la inceput, cu oameni cu acelasi obiectiv si rezultatele se pot vedea din primul an. Ca sa te franezi singur de la inceput, nu e un lucru intelept. Acest compromis (doici) este de neconceput.
poate sant habarnist sau poate nu DA VREAU CA DOMNU GRAMA SA SPUNA DACA E ADEVARAT CE AM ZIS EU SAU NU POATE CA EL E BARBAT SI RECUNOASTE NUI COPIL CA MINE DOMNU TALPAS , SAU MAI BINE INTREBATIL PERSONAL PE GRAMA SI VA VA ZICE DANSUL.
Loredan, ce sa zic… de data asta asuma-ti “paguba”. Data viitoare faci un “screenshot”. Insa sunt sigur ca ti-ai dat seama din comentarii ca nu e de dorit sa “intarati” oamenii la cearta, chiar daca ai dreptate si chiar daca apreciezi o persoana sau alta. Sunt sigur ca “suportul” tau e apreciat de persoana in cauza insa e de dorit sa se manifeste in alta directie, constructiva.
Daca dl.Grama a sters mesajul cu pricina, este pentru ca da dovada de intelepciune, dorind sa protejeze pe dl.Negrea sau pur si simplu doreste liniste si discutii constructive. Haide sa o lasam asa iar pe domnii in cauza sau sustinatori, ii rugam sa treaca peste incident.
Domnule Adrian Cocu ,personal am fost de la inceput pentru o conciliere si a se trece la fapte nu la vorbe.
Si tot personal cred ca pentru salvarea unei rase e nevoie de:
-asociatii sau cluburi pe si de rasa;
-un statut clar al rasei cu admiterea si varietatii de expozitie care trebuie sa semene cu rasa in cauza;
-prezentarea obligatorie in expozitii la porumbei de zbor si joc a fisei de zbor si joc;
-demonstratii de joc si zbor la voliera mobila in cadrul fiecarei expozitii pentru atragerea iubitorilor de porumbei spre aceste rase.
Cand vor fi acestea vor fi si porumbeii pe care ii dorim.
Asa ca ar fi bine sa se treca la treaba nu numai vorbe.
Ca sa nu mai pierd timpul cu nominalizarile raspunsurilor, fiind probleme de interes general : Tricolorul se afla acolo STRICT pentru culoare si problema care se punea era daca am putea cumva mari frecventa de aparitie a respectivei varietati de culoare, stiut fiind ca in trecut existau atat la juc. ardeleni nemotati cat si la dublii chiar si cvadricolori. Din pacate infuziile masive din alte rase, zic eu, au schimbat “compozitia” genofondului rasei, micsorand aceasta frecventa de aparitie. In legatura cu clubul de rasa, il recomand din tot sufletul, pentru ca acolo se pot rezolva toate problemele rasei !!! Chiar pe acest topic au participat (poate nu intotdeauna cu cele mai “reusite” comentarii, dar au participat !) crescatori reprezentativi ai rasei : (ordinea este strict aleatorie !!!) Negrea, Armin, Talpas, Grama. Probabil s-ar mai aduga Rus si Csepin de la Cluj, Popa si Recsey de la Oradea,+ mai sunt in Tg.Mures si Tarnaveni cativa ….Se poate face macar un “nucleu de lucru”, care apoi sa devina club, avand sediul social la unul dintre voi. Puteti face la unul dintre voi, care are o curte mai mare o “tabara de vara” de discutii,de 1-2 zile in concediu, sau o expozitie de club, strict profesionala, intre voi !Puteti inchiria 100 de custi pt. o zi de la un club. Treceti peste frecusuri, incepeti sa socializati intre voi si luati fraiele rasei in maini !!! O sa descoperiti ca toti iubiti aceasta rasa ! Eu am vorbit mult despre Bimotati cu Remko de Koster, redactor la Geflugelborse, cand a fost la Cluj. Daca va uitati pe ilustratia de la standardul rasei, o sa vedeti la gat si la coada linia punctata pe care am trasat-o cand dezbateam cu el standardul. E un tip deosebit, cunoaste rasa si ii place sa colaboreze si sa ajute. Standardul din Peterfi e usor depasit, cel din Bonatiu e usor confuz ! Ce asteptati ? Sa va faca standardul Hadarau sau Cocu sau Nicola, care nici nu cresc rasa ? Ce va doare capul ca sunt 2, 3 sau 10 Uniuni Nationale ? Rasa “Dublumotat de Ardeal” sunteti voi !!!!
Cititi pct.237 de mai multe ori pana va intra bine in cap.
Scuze ! Din cauza vitezei ! Rasa Jucator dublu motat de Ardeal sunteti voi !
Si aveti si multe atu-uri impreuna : dl. Grama e artist plastic cu solide cunostinte de estetica, Dl. Negrea e un intelectual care iubeste la nebunie ardelenii (cand va trece dincolo de dragostea orbeasca si va “prinde” spiritul rasei va fi un mare crescator !), Florin Talpas si el un mare impatimit nu prea mestesugit la vorbe dar cu un suflet mare de tot, Armin un baiat simtit si mai retras, autodidact dar cu un feeling nativ ceva mai rar(aici s-a intalnit omul si rasa clar !), Csepin un creativ TOTAL face ce vrea si cum vrea el porumbelul, fin si elev al regretatului Kerestesi,mestesugar desavarsit, dar care are tendinta sa exagereze…s.a.m.d. Si cu atatea talente in ograda, sa vina profanii sa va faca standard si ordine in rasa voastra? Sa va traiti si in continuare pasiunea in nervi si stres ?
In 2008 s_au implinit 30 de ani de la trecrea in lumea celor drepti acelui care a fost unul din pilonii importanti ai coplumbofiliei romine Ac . Pr. Dr. in Biologie PETERFI STEFAN , crescator de rase rominesti si in special Castanii de Craiova . si Negru trenat. El a fost printre putinii autori romini cre au scris tratate de columbofilie de pe o pozitie cit se poate de documentata si pertinenta pontru acele vremuri. El mi-a daruit primii porumbei si mi-a fost primul maestru si ndrumator columbofil.Azi am aprins o luminare la mormitul sau din Cluj si am pastrat un moment de reculugere si aducerte aminte. Mormintul este pe aleea principala in cimitirul eroilor din Cluj.Amintirea lui va ramine vesnica im memoria celor care l-au cunoscut si l-au apreciat si a cititorilor lui
In calitate de “profan” intr-ale ardelenilor imi permit 3 observatii strict de natura “tehnica” asupra modelului imaginat de crescatorii germani si pe care nu stiu in ce masura cei de la noi il imbratiseaza ca fiind conform cu propriile vederi asupra rasei asteia.
1.In acea reprezentare grafica a modelului vazut de nemti cred ca varianta imaginata mergand pe linia punctata e mai aproape de tipul traditional cunoscut si de realitatea din crescatoriile de la noi.
2.Daca incercam sa pastram proportiile a ceea ce se vede in acel desen,nu cred ca dimensiunile ciocului ar fi sub 13-14 mm,ceea ce nu-i tocmai un lucru rau.
3.Exista o problema vizavi de forma motului din ceafa,care si in cele doua desene ni se releva in doua variante diferite,in modelul “cap-detaliu” vedem acele vartejuri laterale la baza motului,asa numitele “moturi din ureche”,dar care nu-s specifice ardeleanului ci altui bimotat care se pare c-a patruns cam mult in morfologia celui de Ardeal,atat in practica de la noi,cat si in imaginatia celui care a conceput acel model.
Sunt intru totul de acord cu domnul Adrian Cocu.
Deci lasati cearta si la munca.
Si cat mai buna colaborare cu cat mai bune rezultate.
Buna
Sinteti de acord cu d-l Adrian Cocu si asta e bun d-le Dick desi in mesajul precedent negati dialocul numindul simplu (vorbe) la care ar trebiu sa se renunte.
Dar pt o buna intelegere e nevoie de conciliere iar conciliere vara vorbe e cel purin greu daca nu chiar imposibi.
Parerea mea personala e ca chiar formarea unui club de specialitate pote fi doar rezultatul muiltor dialoguri (vorbe ) iar doncilierea e tot rezultatul dialogurilor intre cei interesati de soarta Rasei si directia in care se merge mai presus dechit orgoli si ambiti personale.
Iar dialogurile de succes apar doar cind participanti la dialog folosesc un vocabular decent si se renunta definitiv la atacuri si jigniri la persoana doar pt ca celalalt priveste priveste la aceias problema din alt unghi si are o parere diferita.
Aici putem ajunge doar daca acceptam ca toti avem intenti pozitive cu privire la Rasa de porumbei indiferent care ar fi ea altfel cealalta varianta este ca fiecare sa creada ca doar el detine advarul pur acordindule ne incredere celorlalti si banuinduse reciproc uni pe alti de rele intenti.
Iar folosind aceste formule de dialog si colaborare e usor de ghicit rezultatul trebuie doar sa sa privim doar la faimosul succes din ultimi 30 ani in care a fost mai mult ambiti si orgoli personale sau de grup din 3 -4 per.care impartasaeau aceleas pareri fara un dialog constructiv de dr?gul si binele rasei intre toate grupurile ce priveau vitorul pe viziuni si idei diferite.
Deci stimati colegi in a le pasiunei eu as propune chit mai multe vorbe si contacte intre toti care vor sa participe in grupuri dar pe chit posibil mai multe intre grupuri cu respect reciproc fara a privi de sus si provocatorpartenerul de dialog (vorbe).
Ar fi ceva care poate fi cheia succesului a se pastra in dialog tonul si spiritul la care sa ajuns cu chiteva mesaje mai devreme care pare a deveni constructiv.
Personal cred ca e de fapt singura metoda prin care se poate ajunge la un consens si o colaborare iar cu chit contribuie mai multe grupari cu idei si opini diferite daca e posibil chiar toate frectiunile cu atit colaborarea va fi mai durabila in beneficiul rasei.
Cu stima si respect Alex. Bude
in sfarsit!!ceea ce trebuia sa se vorbeasca deja de vreo 250 aliniate(comentarii) a aparut pe ecran!eu am fost si sunt de acord in colaborare intre crescatorii de animale(fie ei porumbei,caini,etc)-numai asa se poate face ceva care sa dainuiasca peste ani..asa cu se vorbeste de promovatorii unor rase (vedeti comentariile de mai sus) ,asa ar trebui sa se vorbeasca peste 1 an,2,10,despre crescatorii care au finalizat un standard ,despre crescatorii care au format un club respectiv s.a.m.d.
incet incet se ajunge la decenta si la vorbe gandite inainte de a fi aruncate.sa vedem daca se poate ajunge undeva..
eu as fi cu initiativa formarii unui club,sau,nu neaparat,programarea unor sedinte sau colaborari,dar chiar nu pot,eu fiind plecat din tara ,dar mi-ar placea ,ca de fiecare data cand sunt in tara,sa stiu ca va avea loc o intalnire,unde,si daca nu se rezolva nimik si unde numai certuri ar fi,macar as vedea ca se incearca ceva,si incet-incet..cine stie..treaba ca 100% din crescatori sunt de acord cu ideea asta..de vazut ar fi sa se si faca ceva in sensul asta..
va salut!
pt. Dl. Adrian Nistor,pct 242 : Da!!! Pai vedeti?… Acolo trebuie sa ajunga discutiile noastre !!!! Astea-s probleme de dezbatut pe un topic dedicat rasei !!! Din 245 de comentarii, 100 sunt “zgomot de fond” (ca sa nu le spun “gunoi”, desi as fi putut, dar nu o fac din respect pentru interlocutori !). La acel tip de dezbateri trebuie sa NE EDUCAM sa ajungem!
Dragi columbofili,prin acest mesaj tin sa-i salut pe cei ce si-au adus aminte ca mai exista si rasa dublu motat de ardeal,o rasa minumata din porumbeii nostri romanesti.Tot cu parere de rau constat ca aceasta rasa pe care o cresc si eu de citiva ani,a scazut tot mai mult ca numar de exemplare si calitate,datorita mentalitatii noastre si orgoliilor,care in loc sa colaboram si sa imbunatatim rasa poate am distruso mai rau ,lucrind in ea cu diferite specii de porumbei,astfel obtinind diferite linii care se deosebesc mult intre ele.
ce trebuie facut practic in legatura cu standardul?..acum ma refer strict la rasa care e in discutie..NUMELE rasei cere un aspect foarte important -JUCATOR BIMOTAT!!desi eu nu stiu daca ai mei porumbei joaca,jocul la aceasta rasa ar trebui sa fie cel mai important!apoi,trebuie mers punct cu punct,incepand de la varful ciocului si terminand cu varful cozii ,incat daca as citi standardul sa pot desena un porumbel care sa semene cu ce am in crescatorie(saul cel putin cu ce trebuie sa expun in show-uri)…standardul intalnit acum in carti(carte) e putin invechit-bineinteles ca noul mot din fata,ca o rozeta e mai aratos decat cel prezentat in trecut -deci si noul e binevenit aici.
cred ca un standard e cel mai greu de facut si de acceptat de toata lumea,dar adoptarea unei fel de “legi” care sa cuprinda defectele ce NU trebuie perpetuate in viitorul rasei e obligatorie (asa cum in standardul raselor de caini exista DEFECTE FRECVENTE si DEFECTE MAJORE-asta ducand la calificarea cainelui ca APT PT REPRODUCERE DAR CU MONTA DIRIJATA,respectiv INTERZIS LA MONTA!)ar ajuta cel mai mult pe oricine ar vrea sa se apuce sa creasca rasa asta.
clubul pt aceasta rasa nu poate fi reprezentat numai din Negrea,Talpas,Grama,Armin,Popa Mircea si cine a mai scris aici ca este crescator al acestei rase(mii de scuze pt ca nu mi-a ramas in minte numele).trebuie adunati la un loc(nu neaparat numai fizic) mult mai multi crescatori care sa prezinte un anumit numar de porumbei din generatii si parinti diferiti care sa prezinte aceleasi trasaturi..asa se poate adopta o un standard!cine stie ?poate se vor prezenta porumbei mult mai multi din toate partile romaniei care,mers si pe vechiul standard si pe noua tendinta,sa fie aproape identici intre ei,dar in acelasi timp oarecum diferiti fata de ai celor amintiti mai sus..rezultat?s-ar adopta un standard provizoriu care apoi la un termen(3-4-5 ani ) sa fie revizuit si batut in cuie…cat despre porumbeii celorlalti crescatori(poate numai al unui crescator-sa zicem, eu)se pot inscrie pentru bazele unei noi rase,care poate prin trasaturi ar fi mult mai “adevarat” decat jucatorul bimotat de ardeal.pe mine ma doare sufletul cand vad ca am un caine super in ale toate trasaturile rasei,ca apoi,la o anumita varsta sa-mi faca muscatura inversa(prognatism) chiar si cu un singur dinte,fapt care l-ar exclude de la reproducere-dar accept si acel caine nu va mai procrea!asta trebuie sa facem si cu porumbeii care prezinta defecte/deviatii de la o standard-asta face diferenta dintre un crescator profesionist si ambitios si unul care are “porumbaritul”(daca exista cuvantul asta)ca hobby.
…cred ca ma transform intr-un idealist si,in acelasi timp,plictisitor,dar acum ca au inceput oarecum discutiile constructive,a trebuit sa scriu si eu ceva(inainte ma limitam numai la citit comentariile si atat).
NIUMAI SANATATE!!
Indiferent de forma in care se va prezenta “standardul”,el trebuie sa dea intaietate porumbeilor si nu crescatorilor.Faptul ca pana acum s-a lucrat individual sau “in bisericute” se dovedeste,iata,ca n-a fost cea mai buna solutie.Nimeni nu i-a oprit pe oamenii astia amintiti mai sus sa se puna de acord asupra tipului de porumbel pe care si-l doresc iar daca a existat ceva,atunci acel “ceva” trebuie inlaturat daca se va dori intr-adevar perpetuarea rasei asteia.Nu propovaduiesc acel model de porumbel din urma cu 50 de ani,insa cred ca orice infuzie poate fi binevenita cata vreme aduce un plus si nu ameninta identitatea rasei ca atare.Pare ca deocamdata,facem prea mult tam-tam pe unele “scapari” ori “compromisuri” pe care le gasim la Peterffi ori Bonatiu uitand ca ,azi,noua,nu ne mai ingradeste nimeni deciziile in a spune ce stim ori ce vrem sa facem cu porumbeii nostri.
prea multe discutii sterile, si prea usor se cade dintr-o extrema in cealalta; ba: imobili, contestatari si neproductivi , ba: naivi ,exaltati si nerealisti …
cat despre mine,pus alaturi de crescatorii mari, citati si mai ales alaturi de cei nepomeniti,..e prea mult ., eu nu insemn mare lucru pt rasa aceasta , sunt doar un ins, intr-adevar pasionat, un observator meticulos,care incepe sa o inteleaga ,care asculta mult, care cauta ,se documenteaza si care o si creste.
fara sa mai fac vreun comentariu va redau, cum am promis, un material ; -RESTITUIRE- suficient de vechi pt a fi incarcat cu valoare sentimentala si documentara in acelasi timp ,care pt mine ,(alaturi de cartea prof dr. Peterfi -carte de capatai a columbofiliei rom.)reprezinta un crez, seva acestei rase.
Anuarul crescatorilor de gaini, porumbei si animale mici
din ardeal si banat -1929- edit. CLUJ
traducere:
pag.58
JUCATORUL DUBLUMOTAT ARDELEAN
autor Laszloffy Ferenc
-In revista clujeana FAUNA nr.4 din 1922, la rugamintea prietenului meu de odinioara -Marossy Jozsef- am acceptat descrierea si publicarea standardul rasei mai sus mentionate.
-Munca remarcabila a specialistului ardelean, aflata sub obs. mea, mai bine de sase ani, e prea putin apreciata, desi ca rasa ardeleana, aceasta ar merita atentia noastra deosebita, pt a nu disparea din gratiile noastre.
-Aceasta rasa de jucatori indragita apare in diferite culori, dar mai ales pt. noi ardelenii in culoarea bobat intens; exemplare deosebite aflate sub indemanarea crescatorilor: Gruber Jozsef, Kanabe Gyarfas si Mesko Janos.
-Dreapta dorinta a prietenului meu de odinioara a fost ca in descrierea standardului sa ramana ; porumbel de talie mica , picioare scurte, gene albe, ochi perla, si cioc scurt.
-Nerespectarea acestei dorinte ar fi o insulta la adresa marelui crescator.
(pt adm.-foto dp. orig pe pag mea -restituiri-)
Nu se poate face un standard provizoriu, ca etapa intermediara. Aici nu-i ca la intrarea in UE, cu armonizarea legislatiei, perioade de gratie,etc. Trebuie stabilita o data de intalnire intre crescatorii reprezentativi ai rasei. Intr-o prima faza s-ar putea macar cataloga “tendintele” care sunt conturate si vazut care dintre ele s-au departat de tipul rasei si care pot fi considerate continuatoare de facto ale identitatii ei. Binenteles ca e nevoie de multa bunavointa si disponibilitate spre compromis a fiecaruia dintre cei implicati ! Apoi un grup de lucru format din 2-3 crescatori mai experimentati va redacta un proiect de standard, care in doua-trei intalniri va fi dezbatut si apoi aprobat. Binenteles ca nu va fi usor, e o metoda de abordare pe care nu s-a mai folosit la noi, exista orgolii, exista prejudecati, dar cum zicea si Dl. Nistor, trebuie dat dovada de intelepciune si pus interesul RASEI inainte de toate. Pasarile sunt cate sunt si cum sunt, urmeaza confruntari in expozitii europene, vor veni tot mai multi straini la expozitiile noastre, nu cred ca e bine sa ne prezentam scindati in “n” tendinte ! Se va incerca intr-un viitor cat mai apropiat “amendarea” standardului european, dar asta nu se poate daca nu avem o conceptie unitara aici acasa, la origine ! Fiecare dintre cei prezenti aici cunoasteti crescatori ai rasei din zona voastra sau din tara, chiar necuprinsi in cluburi sau afiliati unii la Uniunea din Cluj, altii la Federatia din Brasov. Puteti vorbi cu ei, poate sunt interesati. Prin bunavointa lui Andrei putem deschide chiar aici , in topic, o lista cu crescatorii recunoscuti ai rasei care doresc sa participe la asemenea proiect si sa faca ceva cu adevarat util pentru rasa lor ! Calendarul expozitiilor din iarna asta poate furniza cateva date de intalniri intre crescatorii rasei. Desi nu cresc rasa, va ajut si eu cat ma pricep daca e cazul, poate si Dl. Nistor si poate si altii cu competente in acest subiect. Trebuie numai sa vreti !
DA stimati crescatori asa am spus si eu cel mai bine este sa ne intilnim la expo . nationala care va avea loc la CLUJ la inceputul luni ianuarie . chiar daca o sa fie deodata cu expo .Europeana care va avea loc in UNGARIA vreau sa mentionez ca la aceasta ex. vor fi numai por. juc. dublumotati de Ardeal , cu un mot .si fara mot pentru mine personal aceasta este cea mai importanta vreau sa le aratam tuturor de afara ca sintem cei mai buni .as dori pe aceasta cale si d-nul COCU ADRIAN sa se implice si il rog sa se intoarca unde este locul lui stie el ce vreau sa spun .cu respect
in ce oras va avea loc in ungaria? multumesc
Domnule Alexandru Bude,eu nu am afirmat ca dialoguri nu sunt bune ci ca numai cu dialoguri….Si sa-mi fie cu iertare dar astea nu prea seamana a dialoguri ci mai degraba a certuri care nu duc nici decum la conciliere ci la dezbinare.
Buna
Cu tot respectul d-le Dick sint de aceias parere dar si meseria se invata la scoli superioare dar totul incepe de la gradinita si evoluiaza sincer as prefera sa avem un dilog de nivelul superior dar in viata nu primim doar ce ne dorim ci uneori viatas ne ofera si lucruri mai putin dorite sau ne preferate de catre noi fiecare.
Personal am constatat doar nivalul praxcticat de catre uni din colegi la un nivel mai scazut si pe un ton nepotrivit si a da verdictul gata la treaba e cum ai baga calusul in gura ignorind nivelul de plecare a partenerilor de dialog si faptul ca multi nici nu inteleg exat puctul de vedere a celor lalti.
Sa imi fie cu iertare ca am apelet la cei cu mai multa pricepere si experienta sa fie mai concelianti oferind informati pe un ton decent pt a fi benefici pt ceilalti si rabdatori in asteptarea rezultatelor pozitive.
Iar daca am provocat pe cineva din colegi de dialog prin felul meu de a ma raporta fata de o problema reala care este vizibila in intreaga cactivitate columbofila inclusiv aici pe acest web. care oglindeste o parte din tensiunile de zi cu zi ma simt dator sami cer scuze fata de toti.
Dar ma incapatinez sa cred ca cel puternic se apleaca in intimpinarea celui slab si nu invers ca profesorul coboara la nivelul elevului pt a putea fi inteles de elevi si nu pretinde ca elevi sa faca un salt urias pt al intimpina pe profesor iar patinti sa bilbie cu copi in limbajul lor si cu rabdare ii influenteaza aducindui la un limbaj corect si decent.
Iar pt a reveni la subiectul nostru consider ca regula ramine valabila un columbofil isi prezinta calitatile lui columbofile si nivelul puternic de pricepere daca poate sa se coboare la nivelul celor pe care vrea sai influenteze in directie pozitiva. Abia atunci se poate vorbi de medali si cupe chistigate chind deti si mijloace pt identificare si valorificare pt a le tranzmite urmasilor.
De altfel poti fi un colectionar de medali ca rezultat a coincidentelor conjucturale care chind presimti o umba de concurenta tipa chit il tine gura apelind la un vocabular murdar si indecent parasind subiectul si atacind persoana.
Dar in concluzie indiferent din ce categorie face parte la inprejurari presante isi prezinta argumentul cel mai tare de care stapineste. Cei slabi tipind si jignind pt intimida si sustrage atentia de la lapsosurile lui personale crezind ca el e singurul care detine adevarul absolut.
Iar ce tari puternici ne simtinduse amenintati isi permit sa asculte pe cei lalti pt a constata nivelul la care se afla si pastrindusi calmul si vocabularul care in caracterizeaza statornicia se coboara pt a putea fi inteles ca asta e menirea lui pt ca detine informati importante pe care se simte dator sa le tranzmita.
Ceva de genul Parinte copil sau Profesor elev si cred ca nu exsista oameni de buna credinta care sa pretinda ca copii si elevi sint cei care sint puternici si detin informati vitale care trebuie tranzmise la urmasi.
Dar daca gresesc sa ma scuzati si de feptul ca sint incapatinat in ce priveste prinncipile prin care fac evaluarile participind la dialoguri chiar daca pe cei mai multi nu am avut ocazia sai cunosc personal ci doar am analizat ce ofera colegilor de pasiune uneori avind dreptate dar felul vocabularului si tonul era dezonorant.
Sint convins ca nu nivelul fiecaruia in cunostintele noastre cu privire la Rasa pe care o indragim a fiecaruia din noi in parte este dauna cea fatala pt rasa si inpedica concesia benefica rasei si unitatea,
Ba din potriva faptul ca nu constientizam importanta care o prezinta felul cum le prezentam ton, vocabular ,orgoli presonale ,lipsa de respect fata de rasa si fate de parteneri si colegi actuali si cei care neau parasit lasind in urma o mostenire pe care se pare ca noi nu sintem in stare sa o administram.
Cu stima si respect Alex. Bude
IN CE ORAS VA AVEA LOC EXPOZITIA IN UNGARIA?
Multumim D_Lui BUDE pentru ca nu pierde nici o ocazie pentru a se ocupa de educatia columbofililor romini care nu au avut ocazia sa si-o insuseasca la gradinita , scoli, si cei 7ani , respectiv primii 7 neavind ocazia sa-i faca ACASA I-AU FACUT LA FARA FRECVENTA,SI PENTRU SUGESTIA PARINTEASCA DE A CONSULTA STANDARDUL RASEI PE CARE O CRESTEM DE PESTE 20 DE ANI si in acelasi timp ne straduim sa o profanam de dragul Diplomelor si al satisfacerii ogoliului personal
Buna
Tot respectul D – le Negrea Constantin se pare ca e primul articol lai citat in limitele reale si sincer va ramin recunoscator pt acest gest.
Eu nu miam asumat stimate domn sa fac clasificare ci doar am facut o analiza a stari de fapt incercind in limitele mele personale sa prezint care ar fi demersul optima la care ar trebui sa optam fiecare in dialogul armonios pt a btine rezultatele de la nivelul declaratilor.
In rest am lasat ca fiecare daca nu retine cu exacitate mesajele propri sai reciteasca proprile interventi pt a aprecia singur in care categorie sa auto plasat prin mesajele scrise dupa propriul lui cuget si caracter si sasi dea un calificativ bine inteles daca nu a fost fortat de cineva sa aleaga metoda de exprimare.
Ca de nu o face noi refuzind exercitiul e alegerea personala dar nu putem sai inpedecam pe parteneri de dialog sa o faca.
Personal eu imi recitesc mesagele propri pt a verifica daca nu cumva am gresit in exprimare provochind pe alti si o fac si chind citesc mesagele partenerilor de dialog doar pt a ma informa cu cine port dialog.
Iar la incheiere tin sa va multumesc inca o data pt mesaj pe un ton bun chiar daca sa prevazut putina ironie dar comparativ cu altele il pot chiar incadra la foarte bun ceia ce dovedeste ca daca exista putin vointa se pote multumesc D-le Negrea.
Cu stima si respect Alex. Bude
Topicul a ajuns in impas, desi trebuie sa recunoastem ca 258 de comentarii sunt totusi ceva…Daca s-ar lasa si cu o masa rotunda a “greilor” rasei, care sa-i hotareasca viitorul, ar fi foarte bine ! Sa speram ca va fi asa!
Buna
Stimate d-le Adrian Cocu pt ca domnia ta te sfli undeva aproape de centru si esti crescator al rasei si nu ori care ci deti si cunostinte in ce priveste domenium la un nivel buna e drept ca din modestie nu va inpinget in fata lucru care poate fi un puct pozitiv.
Dar daca asa numiti “Greii” rasei nu o fac poate ca nu ar fi gresit sa iei initiativa de a gazdui masa aceia rotunda cu riscul ca nu poti sai inviti chiar la masa goala si te poate costa un slant doi.
Dar cred ca ar merita efortul de a lua o asemenea initiativa deoarece se pare ca sa ajuns la faza cind toti se asteapta la celalat sa faca ceva.
In speranta ca o astfel de initiativa ar putea fi ceva bun , frumos si benefic atit pt rasa chit si pt crescatori rasei va urez mult succes.
Cu stima si respect Alex. Bude
raspuns la punctul 259,respectiv 260…ABIA ASTEPT SA AVEM DISCUTII FATZA IN FATZA!….pana atunci,cred,ne vom vedea la expozitia din ianuarie de la cluj,cu cat mai multi porumbei….DE CALITATE!!sper.
Buna
Multumesc pt invitatie stimabile domn dar pt asta ar fi nevoie si de o identitate sau nu ce parere ai domnia ta asta in ce priveste invitatia.
Ca de altfel din concluzia domniei tale stimabile d-le ……… reiese ca nu prea ai inteles mare lucreu din cele 160 de mesaje.
In mod deosebit la expozitie sau facut confuzile de sa ajuns ca o mare parte daca nu majoritatea porumbeilor din Rasa nu mai prezinta carateristicile specifice rasei de zbor cu joc.
Deci o promovare a porumbeilor de valoare nu se va face vreodate la expozitie ca de asta au existat tot timpul si uite unde sa ajuns la un porumbel care e pe puctul de a deveni de ornament.Iar daca lipseste ceva aceasta e un club reprezentativ al rasei in care sa se promoveze carecterele rasei si sa se organizeze concursuri de zbor in care sa isi dovedeasca cu adevarat valoatea iar la ep sa se expuna exmplarele care siau dovedit valoare in zbor si joc nu in colivie si in mina.
Cu stima si respect Alex. Bude
pt d-l adrian nistor: mare dreptate aveti cu privire la ciungul de bucuresti si cel de ploiesti
Aceste rase sunt demne de lauda si respect la fel si creatorii iar eu ador aceste modeluri de rase dar mi-as dori sa le si am, nu chiar pe toate,m-as multumi si cu doi porumbei .Inca odata va felicit PE TOTI si pe toate pentru aceasta noua rasa *SUPERBA*de porumbei. nota:********** / 10!
La multi ani tuturor participantilor la acest dialog constructiv si inacelasi timp instructiv si educativ.
frumosi porumbei ii urez succes in continuare la expoziti
buna,
sint un columbofil intrat recent pe internet si am citit acest topic pentru ca sint interesat de jucatorii bimotati de ornament. am citit lucruri interesante au fost si opinii diferite dar si reprosuri care nu-si aveau rostul in acest topic.astfel v-as propune sa va delectati privind pe http://www.raduion.sunphoto.ro , citeva pasari deosebite care se aseamana cu bimotatii de ardeal sub un singur aspect.STITI CARE ESTE???
Buna seara Dle. Radu si bine ati venit. Eu ca voiajorist, ii vad identici cu ardelenii, cu exceptia pozitiei aripilor, sub coada – “trenati”. Dar este foarte posibil sa ma insel.
vreau sa cumpar jucatori cu doaua moate!!!! sunt din bucuresti….. nr meu:0721 101 570.
Buna, pentru porumbei.ro.
Scuze,am fost plecat o perioada si acum am vazut comentariul dumneavoastra.”Eu ca voiajorist ii vad identici cu ardelenii,cu exceptia pozitiei aripilor sub coada-trenati” Sinteti intradevar voiajorist.Asemanarea si deosebirea dintre bimotatii de calarasi si cei de ardeal cel mai bine poate fi comentata de domnul Negrea,dinsul creste ambele rase; De altfel au mai fost comentarii pe aceasta tema pe mai multe topicuri,dar as vrea sa punctez citeva aspecte care mi se par esentiale;
1. CAPUL,
Calarasenii au capul rotund [bila,giobular],fruntea lata,ciocul scurt si gros, adus spre barbie astfel incit sa formeze cu fruntea un unghi de 180 de grade.In limbajul calarasenilor ”’sa aiva capul berbecat”'[vezi poza 092, de pe http://www.raduion.sunphoto.ro] Motul de pe cioc[rozeta] sa fie frumos conturat,la limita ciocului [poza108]
Ardelenii au capul mai alungit,fruntea mai ingusta si tesita[poza 2 si 3 din acest topic] ciocul mai lung si mai subtire [poza 4 ],iar motul de pe cioc neregulat [poza 1 ]
2. CORPUL,
La calaraseni corpul este orizontal [poza 266],privindul sa ai senzatia de proportionalitate,iar in repaus sa aiva pozitia din poza 299.Penajul sa fie lucios iar contrastul dintre coloritul intens al penajului si culoarea alba a ochiului sa de-a senzatia de incintare[ poza 317]
La ardeleni corpul se afla intr-un unghi de 30-40 grade cu solul,este mai ingust spre coada si mai grosolan in zona pieptului iar culoarea penajului este de regula mata.
Va multumesc pentru descrierea pertinenta facuta minunatei rase pe care o cresteti si o ingrijiti cu atit de multa pasiune. D-lui Radu
porumbei frumosi
D-le Radu, cu speranta ca nu veti vedea in afirmatiile mele ceva care sa va denigreze munca,ca vechi crescator de jucatori calaraseni ce sunteti, mi se pare ca treceti prea usor peste anumite amanunte doar de dragul a ceea ce cresteti acum.Este perfect adevarat ca aveti unele exemplare de toata lauda numai ca astia nu reprezinta tot ceea ce inseamna rasa jucatorilor de Calarasi.Iar dvs. care sustineti ca ati crescut si adevaratii jucatori calaraseni si nu doar pe astia crescuti doar pentru caracterele lor ornamentale,trebuie sa stiti prea bine care-i diferenta.Descrierea dvs. e corecta doar din perspectiva acestei varietati de ornament aparuta mai tarziu in existenta si evolutia rasei si nu e decat partial corecta cu ceea ce standardul rasei prevede.Porumbelul din poza 33,de exemplu,considerati ca tot jucator de Calarasi ar fi?!
Ca sa nu credeti ca v-am “atacat” pentru optiunea dvs.,parerea mea despre rasa asta e “publica” de mai demult si o puteti vedea aici:
http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/10/juctorul-de-clrai-ntre-mit-i-realitate.html
A-m numai cuvinte de bine pentru crescatori acestor 2rase,daca doriti vizionati dumitru.mihu@yahoo.com va multumesc.
Buna seara.Domnule Nistor asa cum am aratat pe sait, actualmente cresc bimotati de calarasi varietatea de ornament si nu varietatea de zbor si joc pe care o cresteti dumneavoastra si pentru care va apreciez.Cu multi ani in urma am crescut si eu aceasta varietate care era tinuta in libertate si care ma incintau cu jocul lor.In timp unele probleme de sanatate la ceafa m-au facut sa nu mai imi rup gitul uitinduma dupa ei,fapt pentru care m-am axat pe varietatea de frumusete care ma incinta la fel de mult prin tinuta, structura, colorit, etc.Nu se poate spune ca porumbeii prezentati nu se incadreza in standardul rasei privind varietatea de ornament,care se deosebeste pe alocuri de varietatea de joc si noi stim care sint aceste deosebiri care intodeauna vor exista in functie de preferinta si pasiunea crescatorului.Chiar si cel de la poza 33 se incadreza in standardul rasei.Se stie ca varietatea de ornament sint porumbei cu coada lata,asta insemnind nu doar faptul ca au 14-16 rectrice ci ca si coada sa fie mai desfacuta la partea exterioara. E adevarat ca cel din poza o are ceva mai mult desfacuta dar asta nu inseamna ca trebuie scos din standard, Am citit articolul dumneavoastra care mi s-a parut interesant si instructiv dar se impune o mica corectura. Din discutiile cu batrinii crescatori de bimotati de calarasi a rezultat ca si porubeii albi trebue sa aiva ochiul alb si nu negru.
D-le Radu,in legatura cu culoarea ochilor la porumbeii albi din rasa jucatorilor de Calarasi,eu nu neg c-ar fi careva care sa prefere culoarea ochilor alba la jucatorii de Calarasi,doar ca ideea ca aceasta culoare TREBUIE sa fie alba nu e tocmai in regula.In primul rand din simplul motiv ca porumbeii albi din rasa asta au avut de la inceput ochii negri,eu unul asa i-am pomenit si ma mai uit si la bimotatii bulgarilor cu care ai nostri sunt rude foarte apropiate si nu vad pe-acolo deloc albi cu altfel de ochi decat negri.Ba mai mult,ai bulgarilor si bimotatii baltati tot cu ochii negri sunt.Sigur ca la noi,incrucisarile cu scurtii de Braila si chiar si cei de Constanta,asta inainte sa vina si “infuzia” cu ardeleni,le-a mai schimbat multora culoarea ochilor,ceea ce,din punctul meu de vedere nu e chiar un lucru bun fiindca din perspectiva aspectului,unui exemplar de culoare alba i se potriveste mai bine culoarea inchisa a ochilor,asa cum majoritatea porumbeilor de culoare alba sau cei baltati cu capul predominant alb au caracteristica aceasta a ochiului inchis la culoare.Si avem si exemplul cel mai la indemana,respectiv jucatorii galateni,unde albii au obligatoriu ochii negri.Plus ca in standardul rasei este prevazut acest aspect,al ochiului negru la exemplarele albe.
Si,ca tot veni vorba de standarde,v-am spus mai inainte ca descrierea dvs. se potriveste doar partial cu standardul rasei pentru simplul motiv ca aceasta varietate de ornament este de data ceva mai recenta si,din insasi motivul si mijloacele nasterii ei difera de varietatea clasica.Sigur,gusturile nu se prea discuta,insa incercarea aceasta de a face din rasa de Calarasi o rasa strict ornamentala,eu o gasesc total nefericita pentru motivul clar ca i se ia acestei rase ce are mai de pret:jocul.SI stiti prea bine ca astia ornamentalii sunt incapabili de performantele celor mai putin elaborati ca forma si “podoabe”.
Despre porumbelul din poza 33 nu v-am intrebat intamplator,ala e un exemplar tipic de jucator de Alexandria,porumbei despre care nu mai aminteste nimeni astazi cand toata lumea vorbeste de faptul ca bimotatii sunt doar de doua feluri:calaraseni si ardeleni.Faptul ca jucatorii calaraseni au fost corciti cu tot felul de alte rase n-a insemanat ca tot ce-a rezultat au fost niste exemplare uniforme ca si aspect si caracteristici,iar asta se vede lesne in ceea ce,aproape toata lumea prezinta drept jucatori de Calarasi.Porumbeii dvs. au meritul ca,in majoritate,seamana unii cu altii iar selectia facuta n-a impins dorinta de frumos inspre niste caractere de-a dreptul hidoase,asa cum,din pacate,mai intalnim pe la altii.
Pana la urma,preferintele celor care vor sa creasca rasa asta numai pentru aspect a nascut o dilema inca nerezolvata:rasa se va chema in continuare “jucator de Calarasi”,asa cum e cunoscuta si nelegata in mod necesar de apelativul “bimotat” stiut fiind ca sunt in rasa si porumbeii cu un singur mot sau i se va spune doar “bimotat de Calarasi”?! In mod normal,orice varietate nou creata prin selectie dintr-o rasa ar trebui,pentru a se evita confuziile,sa fie standardizata si denumita diferit de rasa din care provine ,in raport cu caracteristicile pe care le-a dobandit.DIn pacate,la noi in tara,din punctul asta de vedere,situatia e cam “varza”.Poate va fi mai bine pe viitor.
superbi multa bafta pestritul in trei culori este bestial multa bafta
acestia sunt dubli motati de salonta asai?
grozavi
BUNA SEARA . IMI PLAC PORUMBEII DVS CEI ALBI CU 2 MOTURI .VA ROG SA IMI RASPUNDETI DACA AVETI DE VINZARE.
http://paraschiv.sunphoto.ro/ aici aveti ocazia sa vizionati o parte din porumbeii mei , jucatori de calarasi .
sunt interesat si eu de o pereche sa o cumpar id-u meu:amerycanu_2005
cei ma tari porumbei pe care iam vazut am si io jucatori dar ai dv. sunt de belea mare sa mor eu cei mai tari FELICITARI
eu stiam ca se cheama jucatori de botosani
eu am doar un mascul
unde as putea gasi o femela?
sunt din suceava
nr tel:073567522
cine are o porumita si sta in suceava sau pe langa il rog sa ma contacteze
ms
superbi porumbei imi placura foarte mult
mistooooooooooo!!!!!!!!!!super!!!!!de unde ii ai?
ce culori frumoase!!
si tata a avut o femela dar era rosie