Scurtmetraj pe cer. Genul programului: actiune.

Am filmat cateva atacuri de uliu si soim in Noiembrie. La soim totul este diferit la fiecare atac. Am reusit in sfarsit si o filmare de atac pe verticala. Soimul fiind in picaj cea mai rapida vietate de pe pamant… doar fenta mai poate salva porumbelul. Chiar si asa, se poate observa cu cata precizie urmareste porumbelul in optul efectuat prin aer. Fiecare gram conteaza, fiecare milisecunda conteaza.

La uliu, aceasta lighioana simpatica si inofensiva comparativ cu soimul, sunt 2 strategii ale stolului:
– daca il observa de departe, aplica metoda “plecat blana”, stolul accelerand in linie dreapta pe distante mari si uliul renunta;
– daca ii ataca de sus sau il observa tarziu, aplica metoda “tirbusonul”, zburand in spirale stranse cu intoarceri la 180 grade pe loc, taindu-i uliului tot elanul de cate ori incearca sa se puna pe pozitie pentru atac; imi place cum uliul “se da peste cap” si la propriu si la figurat incercand sa gaseasca o pozitie buna. Atat plecarile “blana” cu suta la ora cat si “spiralele” le pot face abia dupa cateva saptamani de zbor alert, cand ajung sa aiba musculatura perfecta, reflexe ascutite si greutate optima. La uliu cele mai urate atacuri sunt cele ambuscada cand porumbeii se pregatesc sa coboare sau abia au coborat pe cotet.

Atat la atacurile de uliu cat si la cele de soim, spuma – porumbeii adevarati, indivizii impecabili sunt cei care raman in stol pana la final… cei care sar din formatie sunt porumbei slabi fizic sau psihic si asta cauta rapitorul pentru a se hrani cu efort minim. La atacul de soim din filmare se observa cum un singur porumbel poate destabiliza tot stolul… soimul trecuse de ei, dar porumbelul pleaca brusc in directia opusa rupand din stol inca vreo 10 dupa el. Cei care raman in formatie chiar pleaca dupa soim sfidator cand acesta se ducea deja hotarat dupa un porumbel ramas solitar in departare.

Vezi filmul pe Youtube.