Porumbei slabi

Salut!

De ceva timp am observat unele lucruri legate de aspectul porumbeilor la mana… Am observat ca exista porumbei cărora orice le-ai face sau orice le-ai da, tot nu pun carne / musculatura pe ei, adica la mana se simte sternul mai proeminent si au forma de topor, cu alte cuvinte sunt slabi.

Mie mi se pare ca acesti porumbei sunt sortiti esecului, fata de un porumbel care atunci cand il tii in mana are pieptul rotund fara sa simti sternul. Greu de spus daca acesti porumbei slabi ar suferi de vreo boala, in conditiile in care excrementele sunt ok, vaccinuri la zi, mancare la sac, crescatorie uscata, etc.

De antrenat se antreneaza aproximativ la fel ca si ceilalti, numai ca pentru concursuri mi se par nepotriviti. Cred ca pe viitor ii voi elimina de pui!

As dori sa aflu si parerile voastre cu privire la acest aspect! Vant in pene tuturor!

Marian

11 comentarii la “Porumbei slabi”

  1. Un stern inalt poate da si impresia de musculatura mai putina si un porumbel “slab” poate avea si un metabolism mai eficient, deci consuma mai putin. Apoi mai conteaza si categoria de zbor. Cei de viteza-demi sunt mai musculosi. Dar si cei de maraton sunt unii mai plini, altii mai uscati.

    Ii prefer pe astia “uscati” mai ales pentru zona si ruta cu rapitoare, si etape lungi si grele, pentru mai multi ani. Ce am observat la cei de lungi in propria crescatorie e ca cei usori vin mai lent si claseaza mai greu iar cei plini vin mai pe fata. Dar cei plini vin mai consumati. Banuiesc ca pe termen lung pentru palmarese, uscatii sunt cei care raman in lupta prin rezistenta mai buna la rapitoare si eficienta metabolismului… pacat ca s-au scos categoriile cu palmares 5 ani. Cel mai bun porumbel al meu la maraton anul trecut e si cel mai corpolent din crescatorie, nu imi place nimic la el, nici nu e matasos – se aude cand zboara, e ditai balena si primavara cand le-am dat drumu nu se putea tine de stol, la curbe il pierdeau restul, daca dadea uliul era luat. Ma uitam cu sila la el. Mi-a venit primul inclusiv la 1000 Km. La polul opus e unul mic si usor, are cea mai slaba norma la maraton dar a venit cel mai fresh de la etape.

    Practicand imprecherea libera, cel barosan s-a luat cu cea mai mica femela din lot (instincte de compensare a defectelor?) si au dat niste pui potriviti ca talie.

    Cand spui ca ii vei elimina de pui, sper ca te referi la ratacitul lor. E pacat sa elimini pui doar pe baza unor teorii. Lasa-i sa iasa la zbor ca e ieftin kg de porumb, si dupa ce au facut prima disparitie cu stolul (sau si mai devreme daca chiar nu iti plac deloc) lanseaza-i direct de la 100 Km. S-ar putea sa ai surprize cu unii dintre ei pentru ca pe termen lung ambitia bate corpul si ambitia nu se vede la mana.

  2. Salutare!
    Asa e, unii sunt uscati.
    Am avut un mascul de 2009 (pe care l-am pierdut din prostia mea…ca pe toate pasarile bune…) care era asa. il si numisem “Uscatu’ “. Ca si pui era foarte urat si fiind si “topor” ma enerva la maxim, da’ nu l-am eliminat pentru ca eu cred ca e corect sa dai o sansa tuturor (plus ca aveam si putini masculi in toamna aia).
    Ulterior s-a dovedit un zburator bun trecand peste mai multe sezoane (in 2014 l-am pierdut) cu realizari notabile dintre care as aminti norme la categoriile as, superas (deci viteza, demifond, fond si general) si un loc 11 pe lansare din aproximativ 4.000 de pasari la un maraton 880 de km.
    De mentionat ar fi ca lipsa de masa musculara era o trasatura de familie pe care a mostenit-o de la tatal lui (care era un bun reproducator…insa transmitea tuturor defectu’ asta) si pe care a transmis-o si puilor (unica fiica pe care o am din el este si ea sternoasa insa si ea a facut norme la maraton si general). Totusi “Uscatu’ ” era cel mai uscat dintre toti…dar compensa prin inteligenta, rezistenta si vointa.
    Cred ca daca ar fi fost mai rotund si daca eu as fi fost mai…columbofil, mai dibaci ar fi putut fi unul dintre cei mai buni chiar si la nivel de uniune.

    Stiu si alte pasari sternoase care au facut performante. Una dintre ele ar fi o femela a unui coleg de club care are in palmares vreo trei expozitii pe podium la categoria derby.

    Deci….e pacat sa nu le dai macar o sansa. E posibil sa te surprinda chiar si …uscatii.

  3. Nu cred in discriminarea de niciun fel, deci nici în eliminarea puilor fără a li se da șansa să arate ce pot la zbor. Cum ar fi ca la școală sa ne zica: îl păstrăm pe Gicu ca e drăgălaș dar sa îl luați acasă pe Florinel ca are nasul lung și urechile clapauge? Adică dacă unii nu corespund tiparelor noastre sa ii facem tocana pentru ca sunt urâți? Zborul este cel care va cerne pleava de cei buni și mi se pare fair-play față de partenerii noștri cu pene sa ii lăsăm pe ei sa decidă ce pot și ce nu. E mai decent sa îl lăsăm pe prost sa își vadă de drumul lui decât sa îl avem noi pe conștiință….. și nu ma refer doar la porumbei.
    Deci, sunt împotriva tocaniței de porumbel…. ciulamaua este mult mai potrivita…. :-)))

  4. am luat cativa porumbei buni de maraton la mana chiar castigatori de categorie si iti spun sincer ca erau ca tabla! ce am remarcat a fost faptul ca erau foarte usori si penajul aripilor impecabil! sunt din zona de munte!

  5. La vant din lateral-fata, v-urile au portanta mai mare decat u-urile; din ce am observat, daca urca pe sub munte au tendinta sa renunte.

  6. Intradevar cei slabi si cu penajul nu prea grozav nu sunt placuti la mana! Insa puii schimba. Vorba lui porumbei.ro, porumbul e ieftin. Testeaza.i la zbor pana la ultima etapa! Succes!

  7. Și eu sunt pentru o șansă pentru cei “slabi”, uscați. Din ce am citit aici, porumbeii mai slabi au un metabolism mai bun. Să fi “uscat” este avantajos într-o zonă cu răpitoare.

  8. Foarte interesant subiectul. Dar ne-am invatat cu dictonul”alege coşul”, probabil din acest motiv ne e lene sa mai scriem…
    Parerea mea e ca nu putem introduce toti porumbeii cu stern adânc in aceeasi “oală”(nici direct în oală). Pe lângă adâncimea sternului, e importantă garnisirea lui cu muschi. Nu caut muschi bombati pe un stern care se simte mai jos in mână, dar nici nu tolerez un os gol, cu 3 mm de muschi, care iti da impresia de porumbel caşectic(stors de boală). Fiecare isi formeaza mana si simte aceste lucruri la un moment dat. Daca sternul mai adanc e insotit de un muschi tonic, de un brat scurt si gros al aripii, de aripi puternice, mai lungi, de o furca inchisa, toate culminand intr-un echilibru al pasarii, cred ca porumbelul respectiv merita sanse egale cu unul rotund(nu neaparat bun, mai ales pt maraton).Caracterele pasarii trebuie sa le analizam in ansamblu, nu una cate una, zic eu.
    P.S. Cei mai buni 2 porumbei de maraton ai mei au: primul-stern adanc, dar cu muschi lati, bine definiti, celalalt stern mediu, dar care se simte la mana(nu e ingropat in muschi). Primul are aripa mai puternica decat cel de-al doilea si e mai rapid. Celalalt are anduranţă mai bună dar viteza medie mai redusa, clasand minim un maraton extrem in plus pe an. Nu ca asta ar fi o regula, e doar un exemplu pe care-l pot da.

  9. Salut
    Cel mai bun porumbel al meu pe anul trecut este un mascul cat o balena, vb lui Andrei, cu norma la as maraton e in primii 15 pe judet. La polul opus am o porumbita cu norma la demifond,fond,general,as fond si palmares fond micuta de corp si usoara!
    Ca si concluzie se pot gasi porumbei buni si de o parte si de cealalta cosul selecteaza
    Sau un alt caz ce l am intalnit privind maturizarea porumbeiilor,o porumbita care la pui si ca yarling nu a facut decat cateva clasari,la 2 ani a ajuns loc 3 as maraton in Expozitia nationala! Rabdare Rabdare si multa minte! succes si sper sa mai zburam porumbeii anul acesta!

  10. Dintre porumbeii slabi pe dedesubt ajung foarte foarte putini sa fie buni zburatori, iar campioni aproape nu s-au vazut. Inafara de cazurile umanitare, cum vedem la Andrei, in celelalte cazuri, in care urmariti si va propuneti performanta, toate exemplarele slabe pe dedesubt trebuie eliminate.

  11. Fiecare porumbel are fizic aparte…mai ales la.incrucisari sau imperecheri libere…dar daruinta de a ajunge acasa nu se poate determina fizic…fel si fel de porumbei….buni la mana…buni la zbor…buni reproducatori….ai totusi nu stim nimic despre ei….atat timp cat se intorc la cuib si pereche….restu e afacere….daca are defect dispare singur…daca nu….iti vn si din fundul pamantului!! Va salut cu respect!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *