Porumbei suspiciosi… ca sa nu pun direct din titlu TAMPITI. Sunt curios daca doar ai mei fac asa sau si la unii din voi se mai intampla. Deci: daca schimb hainele cu care merg de regula la porumbei, unii din ei se sperie si nu mai coboara din zbor. Am vreo 2 femele care zboara haotic prin zona cate o ora dupa care coboara prin pomi sau pe alte case si privesc atent. Vin pe inserat si intra foarte precaute, de parca ar fi 1000 de dihori in cotet.

Puii abia iesiti au dat primele 1-2 ture stangace in jurul cotetului. Azi cativa au ramas afara si cand m-am dus mai tarziu sa ii bag (imbracat in alta culoare, de oras) au plecat la zbor si s-au inaltat. :)) Ma termina nervos. Probabil voi lua mai multe seturi de haine de aceeasi culoare special pentru porumbei (sa umblu in halat ca belgienii nu se poate nici vara pe caldura mare nici iarna cand nu incape peste haine groase).

Nu mai spun ca daca trece o pisica prin apropiere raman noaptea in zbor si vin a doua zi ca de la maraton. Cand am adus cainele (pui) erau inchisi si nu au mai coborat la mancare pe podea vreo 2 zile. Le-a trebuit toata iarna sa se invete cu el.

La matca daca ma duc in alte haine se trantesc de toti peretii si se ascund in fundul boxelor. Oare nu ma imbrac la moda?!

Situatia a devent deja stupida zilele trecute cand puii abia intarcati au facut prima iesire pe trapa. Compartimentele pui-maturi sunt alaturate. Maturilor li s-a parut ciudat ca atatia pui necunoscuti sa fie pe trapa. Dupa ce am inchis puii si am eliberat zburatorii, dupa zborul obisnuit de 2 minute au vrut sa coboare. Vreo 2 femele mai cretine s-au uitat in compartimentul puilor si au plecat speriate in zbor agitandu-i si pe ceilalti. Au zburat vreo 2 ore, fluturand deasupra coteului care parca frigea. Abia tarziu au coborat timid si faceau cate un pas cu ochii cat cepele gata oricand sa plece iar. In curand cred ca o sa se sperie si daca creste un nou fir de iarba neregulamentar.

Anul trecut am vrut sa fac vaduvie, cica. Am separat femelele si cand le-am dat drumu la zbor nu mai coborau pe cotet. Au zburat 3 ore si se insera, pana nu am scos masculii sa fie stolul obisnuit, nu au coborat.

Majoritatea porumbeilor nu sunt speriosi din fire, daca sunt imbracat regulamentar in cotet comportandu-se asa.

Explicatia mea: fiind zona retrasa unde nu vad oameni in afara de mine si ocazionalii musafiri care oricum nu intra in cotet, zona unde rareori se schimba ceva in peisaj, orice schimbare li se pare amenintatoare. Alte idei nu am, poate mai aveti voi?

porumbei.ro