Salutari,
Am o intrebare pentru toti cei care citesc acest site si au experienta in domeniu, ce indicii cautati cand luati un porumbel in mana ?
Am observat ca unii columbofili sunt aproape lamuriri in privinta unui porumbel doar tinandu-l in mana. Din cate am observat la acestia, fac un control undeva la piept si apoi la cloaca, intind penele, se uita la ochi, altii chiar aplica batai pe pieptul porumbelului, samd.
Care sunt elementele certe pe care le cautati ? Se pot explica in cuvinte ? Care sunt indiciile pentru calitatea porumbelului ?
Multumesc,
Costel
Nu pot spune ca am mare experienta dar vreau sa imi dau si eu cu parerea.
cand ti un porumbel in mana poti observa multe lucruri, daca este bolnav, daca este in forma pentru zbor, daca poate merge la zbor,samd.
Uitandu-te la aripa vezi cum naparleste,daca mai poate fi bagat la zbor sau nu. de ex. cand este la al 9-lea fulg de naparlit deja este riscant sa il bagi.
Cand controlezi sternul porumbeului trebuie sa fi atent sa fie drept,sa nu gasesti “bubite” pe el.
La ochi nu este deocamdata nimic sigur (din ce stiu eu) sunt destule documentare despre ochiul porumbeilor dar nu cred ca toate sunt neaparat adevarate…
Te uiti “in gatul porumbelului” sa nu fie nimic suspect gen: malai(trichomonoza).
Uitandu-te la ochiul porumbelului poti vedea daca este bolnav de coriza(pleoapa inflamata si ochiul lacrimand)
Bineinteles sunt multe metode de a examina un porumbel doar tinandu-l in mana,dar eu am incercat sa te ajut cu ce stiu si daca am gresit undeva rog sa fiu corectat.
Sanatate!
Salut, in primul rand te uiti la ochii , acestia daca sunt luciosi si limpezi denota o buna stare de sanatate a porumbelului , treburile legate de culoarea ochiului si performantele sale viitoare sunt povesti. Urmatorul lucru este acela de a ii casca ciocul , daca opune rezistenta inseamna ca are un metabolism bun , deci fizic este ok , fara semne de apatie , deschizandui ciocul te uiti in interior si controlezi respiratia , sistulele interioare trebuie sa fie ritmice si nu foarte dese. Urmeaza penajul , aici iar probleme de sanatate , sa nu fie rupturos, sa fie plin de pudra si destul de bogat. Dupa acestea , verificam musculatura , aceasta din urma este ca la orice fel de vietuitoare , inclusiv omul , cu cat mai echilibrata , proportionala si elastica cu atat mai bine , sternul drept si de lungime medie , crupa cat mai stransa, corpul in ansamblu trebuie sa fie armonios si proportional , porumbeii care cad in pragul extremelor nu vor face niciodata performanta , nu cautati extremele. Toate acestea insa , mai sus mentionate pana la un anumit punct sunt relative , un profesionist stie intotdeauna ca regula de aur in sportul columbofil o reprezinta competitia , deci povestile sunt frumoase dar cosul decide campionul.
la-sa cosul sa aleaga porumbeii , mana te pacaleste
da ai dreptate man te pacaleste
asa zice toata lumea: “Cosul face selectia” dar nu poti baga un porumbel la zbor cand vezi ca este bolnav..asta daca vrei sa nu iti bati joc de el si sa ii orferi macar o sansa.
100% deacord cu Viorel…
mai ales mina altora…
timpul petrecut cu ei o sa-ti formeze si tie mana, nu inveti de la nimeni astea, analizeaza-i cat mai mult singur. un porumbel se descopera.bafta
cu mana daca faci altceva te pacalesti,Piet de weerd facea si el destule cu mana dar era platit sa aleaga porumbeii buni de ceilalti cu mana stanga,la noi cati se pot compara cu el?
Depinde de anotimp, depinde de interesul pe care il ai asupra porumbelului respectiv… etc… de la cel mai banal lucru de a verifica femelele daca au ou pana la analizarea sanatatii porumbelului sau conditia fizica, dezvoltarea lui sunt multe subiecte care pot fi dezbatute , la subiectul acesta ar trebuii sa specifici mai eact ce anume te intereseaza pt ca la modul general e greu de dezbatut si mult, sau sa le tratezi pe rand pe fiecare.
Selectia la mana stiu so faca putini!Tie iti trebuie porumbei cu sange bun!Cosul selecteaza ‘bine’ porumbeii sanatosi si antrenati corespunzator.Porumbeii antrenati prost cu o sanatate slaba sau zburati cand nu trebuie se pierd chiar dak sunt de sange bun (mai contribuie si braconierii).
Vant in pene
Eu unul nu prea tin porumbeii in mana..dar am un vecin care iti spune chiarrr tooottt doar uitanduse la un porumbel “tinut”in mana…Nu shtiu cum si nici nu vrea sa ma invete :((e cam panarama de om.dar nu-l urasc pentru ca mia dat vreo 2 porumbei gratis:D:D http://marius1995r.sunphoto.ro
trebuie observata calitatea musculaturii ,osatura porumbelului, sternul acestuia ,trebuie sa fie “legat” ca pasare sa fie usor ,penaj ,pigmentarea ochiului sunt foaarte multe criterii..
salll…dap spun multe mana unuia care are harul de a simti (plusul) unui porumbel , dar cel mai important rol in sport i-l are antrenorul:ANTRENAMENTUL BATE RANGU.Multi cumpara porumbei din columbodromurii,epozitiisi si piete :Unu ce iubeste porumbeii fara a-i omora a face performanta nu vinde porumbeii in cele mai sus mentionate .Aia care prezinta potenta porumbeilor la mana pentru a-i vinde nu fac decat publicitate , NIMENI NU TE INVATA NIMIC…LUMEA E DUJMANOASA RAU .Bafta (fi curios de porumbei tai-fa comparatie cu ai altora )
În primul rând, să aibă o musculatură puternică. De asemenea, îmi place ca sternul să nu fie pronunţat, adânc, dimpotrivă, cât mai fin, să-ţi lase impresia de linearitate atunci când îţi plimbi mâna pe el şi să se întindă până spre furcă. Antebraţul să fie puternic, indiferent de lungimea sa. Unii crescători afirmă că antebraţul scurt este cel mai indicat, însă eu consider că şi un antebraţ lung poate dezvolta aceeaşi forţă şi frecvenţă. În ce priveşte penele de avânt, să nu fie nici prea late, dar nici prea înguste, iar ultimele 5 remige să fie bine ventilate. Iar la porumbeii de fond, prefer ca penele de plutire să fie sensibil mai lungi decât cele de bătaie. Legat de culoarea ochiului, recunosc că am o slăbiciune pentru culoarea galbenă cu tentă spre roşu, iar ochiul să fie puternic vascularizat. Cât despre pupilă, aceasta să fie cât mai mică, iar porumbelul să-ţi lase impresia că priveşte spre înainte.
Dupa zisele lui Florin Miriţă!
de obicei te uiti la el sa il vezi . la cloaca dak e mascul sau femela, la oki dak e de zbor findk cei de zbor au o culoare mai portoklie,intind penele sa vada in ce stare sunt. vant in pene!!!
de obicei nu trebuie sa iei un porumbel la mana sa vezi daca e bolnav sau nu
si sa va mai spun ceva domnilor , daca tot lotul de porumbei are acelasi regim de hrana tratament si aceleasi conditii e bine de stiut ca acei porumbei care nu se pot adapta si se inbolnavesc mai des ar fi bine sa ii eliminati indiferent de liniile lor sau de urmasi ,acel porumbel este un rateu al urmasilor lui campioni si nu face decat sa-si faca linia de ras
fratilor nu-i trebuie multe la porumbel decat sanatate , vointa si creier .
cati hibrizi de ai nostri concureaza cu porumbei din linii deosebite si culmea ca unii reusesc sa si castige
salut,sunt deacord cu ce a scris novakk 1dar as vrea sa mai completez cv la musculatura .cautati porumbei cu musculatura elastica, si lunga ,iar cei care ii gasiti cu musculatura rigida, sau saraceciosi in musculatura eliminatii k nau nici o sansa la fond.si va pot spune si de ce,pt k absoarbe prea putine lichide .sa nu uitam k rezervorul porumbelului e musculatura si el in zbor are nevoe de energie,asa k un porumbel cu o musculatura elastica stie sa si dozeze energiea din corp.asa k dragi columbofili daca corpul nul ajuta pe porumbel nu poate sa faca mari performante.uitativa la campioni vostri si vedeti ca SUNT ASA.
Cititi cartea: “Rebusul Zburatorilor” , al profesorului Alfons Anker, si puneti in practica tot ce scrie acolo si veti ajunge campioni, la maraton. Teoriile acestea sunt puse in practica de catre mari campioni de fond, din Romania. Succes !
muream si nu auzeam pana acum de musculatura elastica unde ai auzit prostiile astea ? le mai spuneti si la altii si chiar va cred …..apoi elimina din efectiv fara sa-i zboare. lasa cosul sa -si spuna cuvintul.
Sal. Nu am apucat sa citesc toate comentariile de mai sus. Eu cand iau un porumbel in mana, in primul rand vad cat de tare se zbate, asa vezi daca este un porumbel puternic sau nu. Tinandu-l cu 2 maini, observ echilibrul pe care il are, si apas usor pe rinichi. Daca are un echilibru perfect , nu vezi nicio miscare la coada, daca nu are un echilibru bun, atunci vei observa ca i se misca coada la stanga-dreapta sau sus-jos. Inseamna ca nu are un echilibru perfect. Apoi ii ating cloaca, ma uit ca aceasta sa fie cat mai aproape de osul pieptului, distanta sa fie de maxim un varf de deget, iar cele 2 oase din cloaca sa fi cat mai inchise. La masculii buni sunt foarte bine inchise, la femele nu te poti lua dupa acest lucru deoarece atunci cand depun ouo se deschid foarte mult. Apoi ma uit la umarul porumbelului, ma uit ca osul sa fie dur, si umarul sa fie cat mai aproape de corp, apoi deschid aripa ptr a vedea cate pene are, sunt cazuri cu porumbei de 11 pene, acestia avand pe langa cele 11 pene si un penaj mult mai dezvoltat decat ceilalti, mai bogat. Ultimele pene ma uit sa fie bine aerisite, prefer penele aerisite si late, mai conteaza si lungimea aripii, sa fie de 24 cm. Dupa aceasta ma uit la sternul porumbelului, sa fie puternic, cand un porumbel este in maxima lui forma, pe stern ii apare un punct rosu, nu umflatura, ci doar are un punct rosu, atunci stiu ca acesta este in forma sa maxima. Ochiul porumbelului trebuie sa fie viu, umed, sa se vada cele 5 cercuri specifice, care sunt greu de observat daca nu stii ce sa cauti, de asemenea este recomandat ca pupila sa se miste, sa creasca si sa descreasca, asta este semn ca este sanatos. Deschid ciocul ptr a vedea daca are tricomona, cerul gurii trebuie sa fie roz, curat, fara mucozitati, de asemenea ma uit la canalul respiratoriu, acesta trebuie sa stea nemiscat atunci cand porumbelul este calm. Un porumbel caruia i se inchide si deschide des canalul respiratoriu, are probleme de respiratie. Si ultimul lucru la care ma uit este temperatura picioarelor, acestea sa fie calde, acesta este semnde sanate. Recunosc ca sunt putini porumbeii care au toate aceste calitati, dar exista, eu i-am tinut in mana, unul dintre ei era un Janssen/Kuipper, splendid exemplar. Dar respectand toate aceste calitati pot fi porumbei fara nici o valoare, sa nu fie niste crack. Dar sunt lucruri care daca un porumbel le are, are mai multe sanse sa-l cumpar decat unul care este neechilibrat, umarul larg, etc… Sper sa-ti fie de folos
costele cred k ai destule criterii bune dupa care sa selectezi porumbeii la mana(in comentariile de mai sus),eu pot sa mai adaug,vointa porumbelului,pe care nu o vede nimeni,motorul lui,sunt destui porumbei buni la mana,chiar exceptionali,dar nu au vointa,si nu vin bine in concursuri,chiar se pierd,altii mai slabi la mana dar cu o vointa tare ai bat pe cei buni la mana.(oricum la porumbeii mai slabi la mana nu o sa vezi niciodata o aripa proasta)
eu am observat ca daka umblu mai mult cu porumbeii bn nu exagerat nu toata ziua cu ei in mana ci asa 1,2 de trei ori la 2 zile atunki porumbeii se obisnuiesc cu tn si vei observa ca atunki cand intri in voliera lor nu le va fi frika de tn si nu vor zbura in toate partile parerea mea este asta apoi ce cred altii parerea lor;)
bafta
in primul rand te uiti la ochi sa nu aiba geana sparta pt k asta inseamna k sunt de rasa proasta, la nari si la coada pt k uni porumbei au o coada cat o matura si nu arata prea bn
O aberatie destul de mare fratilor…..’ne uitam in ciocul porubelului”
Cum sa te uiti in ciocul porumbelului,mi se pare cea mai mare aberatie.
Sa inteleg ca voi cand va duceti la prieteni sa’i vedeti porumbei sau sa cuparati ceva ,va uitati in ciocul porumbelului?
Asta inseamna o jignire pe fata,dar in fine poate noi gandim alfel….
da’ de energie nu zice nimeni nimic? asta cu luatu’ la mana imi place cum suna, dar de uitat in gatul porumbelului si numaratul aripilor si mai stiu io ce muschi, ah si ochii verzi, portocalii, movulii, ca sa ajungi si pana la al noualea fulg, astea toate-s poezie oameni buni. ASA SE VAND PORUMBEII! e ca ca in reclama aia a lu’ antrefrig cu porcul ala de zice “ficat ficat” si e albastru. :)
si da, daca vreau sa dau bani multi pe un porumbel probabil ca asa o sa fiu tentat sa fac si cred ca sunteti de acord cu mine ca asta e doar teama de a nu pierde. nu-i asa? :)
ma uit si ma minunez cum se vorbeste despre ei. eu cred ca nu mai sunt porumbei si desi inca zboara sunt altceva, sunt o sursa de venit, sau un mijloc prin care cei care ii tin in mana sa iasa in evidenta, sa adune laurii.
acum parerea mea:
in curand am sa imi cumpar porumbei. am crescut cu multi ani in urma, prin optzeci si ceva. intamplator tot atunci am cunoscut un mare columbufil la vremea aia (Semen Micea) poate ca cineva a auzit de el. in fine. mi-am petrecut mult timp in voliera lui, dar n-am invatat nimic si la vremea aia nu intelegeam de ce nu ne spune mai nimic despre ei (mie si prietenilor mei). dar acum inteleg de ce. cel putin asa simt acum. poate ca ma insel in privinta lui, dar acum stiu ca in a alege un porumbel nu trebuie sa il innozi cautandu-l de toate alea. asa cum v-am mai spus, m-am amuzat cu luatu-l la mana:). prin urmare o sa-i cumpar doar pe aceia care sunt o prelungire a mainii mele., iar asta nu se invata odata cu anii (cum sa o faci), pe-asta doar o simti si o sa o simta si el.
cu bine!
Lasa cosul sa aleaga
Daca zburati pasarile si vin acasa si mai aveti ce tine in mana atunci acela este modelul cu muschi si oase si pene si restul.merci.