Salut tuturor! Am urmarit acum cateva zile o emisiune numita ”Porumbei paranormali” in care cercetatorii incercau sa afle cum ajung porumbeii voiajori acasa. Ei spuneau despre o noua teorie: ”teoria mirosului”, cum ca porumbeii se orienteaza dupa mirosul crescatoriei si dupa mirosul zonelor in care au mai zburat si ca un porumbel ce nu are miros nu se poate intoarce acasa.
Cercetatorii au facut experimente pe fiecare teorie cunoscuta si numai aceasta teorie a ramas in picioare. Pe aceasta teorie s-a facut un experiment in care cativa porumbei au fost tinusi inchisi fara acces la zbor intr-o cusca cu pereti din plasa pentru a patrunde aerul, dar la eliberare porumbeii au fost dezorientati(era si normal daca nu au avut acces la zbor).
A mai urmat un nou experiment in care un crescator timp de patru luni si-a mutat crescatoria de la 90m pana la 20 km treptat.In final crescatoria a fost dusa cam 70km pe mare fara ca porumbeii sa stie ei fiind eliberati la 100 km distanta de ea.Porumbeii s-au dus la locul natal nestiind unde se afla crescatoria.
S-au mai facut experimente cu teoria oculara in care porumbeilor li s-au pus lentile dar au ajuns acasa. La teoria cu magnetismul, porumbeilor li s-au pus magneti pe cap dar si de aceasta data au ajuns acasa.In concluzie porumbeii sunt niste fiinte ce ne uimesc pe zi ce trece si va mai dura ceva timp pana cand vom afla cum ni se intorc porumbeii.
Andrei Banica-Slobozia
Experimentele astea nu demonstreaza neaparat ca magnetismul sau orientarea dupa soare ies din calcul, ci ca porumbeii se pot folosi de mai multe mijloace pentru a se orienta… iar atunci cand unul nu functioneaza sau e bruiat temporar isi aleg altul. Cu mirosul… ma indoiesc sa fie un mijloc de orientare la distanta mare, ce naiba miros sa mai fie la 1000 de Km de casa? :)
Toti am observat ca anumiti porumbei vin mai bine pe un tip de vreme, altii pe alta, unii vin mai bine la catastrofe si tot asa. Cred ca asta ne arata ca fiecare porumbel se orienteaza mai bine pe una din teorii… cam asa cum unii dintre noi au talent pentru desen, altii pentru muzica, sport, etc.
Porumbei.ro – Daca dumnealor au o crescatorie murdara pentru a le mentine imunitatea la porumbei iar mirosul duce pana la 1000 km ?! :))))) la asta te-ai gandit ? :))
In principiu se stie cum se orienteaza porumbeii.
-Dupa campul magnetic terestru cu ajutorul
unor corpusculi de magnetit la baza ciocului.
(Acesti corpusculi se gasesc si la mai multe specii
de pasari migratoare)
Daca porumbeii sufera de anemie,si asta se intampla des
acesti corpusculi sunt consumati si campionul de
anul trecut se pierde, fiind fara orientare.
– vizual dupa soare.Daca porumbeii sunt tinuti
inchis in bezna (cateva ore ziua) si apoi lansati
vor devia de la curs estimand gresit pozitia fata
de soare.
In apropierea zonei natale se orienteaza si dupa
relief,ape si autostrazi.
-simtul olfactiv ii ajuta in apropierea crescatoriei
dar nu are un rol important.
Sau facut experiente comparative cu pui de voiajori
si pui de gutani, aceleasi conditii, aceleasi antrenamente
Din puii de vioajori sau intors cca 60% si din gutani
numai 20 %. Un numari mare de gutani disparuti
a fost gasit(datorita inelelor) la porumbeii comunitari
din apropiere.Concluzia a fost ca simtul de orientare
la puii de voiajori este dar nu mult mai dezvoltat decat la
gutani.Diferenta o face ceea ce numim “homing be-
haviour”care este foarte dezvoltat la voiajori dar putin
dezvoltat la gutani.Gutanii au regasit zona dar nu
sau intors in voliera lor.Acest “homing behaviour”
a fost obtinut prin selectie indelungata si cu timpul
a devenit ceva specific mesagerilor si apoi voiajorilor.
Eu Cred Ca Porumbeii (Voiajori) Se Orienteaza doar dupa razele solare…(parerea mea)Dupa Miros E Cam Absurd……
sau poate dupa campul magnetic ceva…in fine dar dupa miros..greu de crezut :D
dupa miros?hai domne fiti seriosi.La 1000 km ce miros sa mai fie?au multe mijloace pe care nu cred ca le vor afla oamenii prea curand;)
nu stiu ce sa zic eu cred ca este o varianta plauzibila orcum porumbei sunt niste fiinte cu un simt foarte dezvoltat deci cred ca mirosu, alta varianta nu cred ca este .
Niciodată nu se va sti
exact dupa ce se
orienteaza porumbei si
cred ka e mai bine asa
sa nu se stie.pt com 6 si
dak porumbelul vine
noaptea akasa dupa ce
se orienteaza?
De ce n-or fi făcut experimentul şi cu ei legaţi la ochi ?
sau sa aiba nasul infundat =))
deci asta nu o sa cred niciodata,atunci cand un porumbel vine la tine si nu mai pleaca inseamna ca mirosul crescatoriei tale este la fel ca acela de unde provine el. poi de mainde pun niste sticlute mirositoare ca pt masina in cotet,poate asa nu mai pierd nici unul ;)) bafta
Pentru coment 8
se stie deja si e bine sa stim cat mai mult…
Porumbeii in general vad mai bine
decat noi si putinii care vin intradevar
noaptea vad extrem de bine.
Dar poate e mai bine sa ma abtin …..
Ai sa fi surprins Andrei.Porumbei chiar se orienteaza si dupa miros.Daca reusesc sa mai dau de niste clipulete pe care le aveam special pt un topic ca acesta, o sa ti-l trimit cat mai repede.
Dragi columbofili pasarile nu au miros!Asta pentru ca nu au labirint olfactiv,din care cauza mirosul lor este foarte slab dezvoltat!Asta ca sa stiti!
pt pozitia 8,, ai dreptate cu zburatu noaptea ,, atunci dupa ce se mai orienteaza ???
sunt multe semne de intrebare
a spus-o bine de tot dl.Felix mai sus,
Cei mai buni porumbei sunt aceia care poseda cat mai multe calitati de orientare si stiu sa se foloseasca de ele si in final le folosesc si ajung acasa de oriunde,indiferent de vreme.
Pt Paul poz.4 cum iti explici cind de la o etapa de fond care poate dura si mai bine de doua,trei zile si vremea e ploioasa si nu se zareste raza de soare si voiajorii apar mai repede sau mai tirziu,in procentaj mai mic sau mai mare acasa….atunci cum se mai orienteaza??imi e greu sa cred ca tot dupa soare…asta nu inseamna ca exlud varianta asta dar nu pot sa cred ca e singura…
@Felix – ai cumva mai multe detalii despre anemie si consumarea corpusculilor? Mi se pare o chestie interesanta pe care nu o stiam.
pentru pozitia 4 paule porumbeii care vin seara la ora 12 1, 3,30 unde gasesc ei noaptea raze de soare . aia doar porumbeii stiu dupa ce se orienteaza .
De ce numai porumbeii voiajori ??? Credeti ca ceilalti nu au “mirosul” dezvoltat ??
Dupa razele solare??? pai si cand ploua, ar trebuii sa se piarda toti porumbeii nu??? pt Paul.
Om si eu o nelamurire : de ce trebuie stiut prin ce metoda reusesc voiajorii sa vina acasa de la mari distante ? poate ca asta este o aptitudine numai a lor , cum zburatorii dat fiind numele le au cu zborul la inaltime si jucatorii cu tumbele . treaba cu mirosul cam pute . sa presupunem ca au un miros farte dezvoltat , dar pe o distanta mai mare de 1 km nu au niciun miros . ursul polar daca nu ma insel e animalul terestru cu cel mai dezvoltat miros . in fine , nu au cum sa vina de la sute de km distanta dupa miros . dupa relief , e cam aiurea si asta , doar ii tin inchisi . nu vad ei toate casele , strazile etc . probabil ca cea mai plauzibila modalitate de ghidare este aceea a folosirii campului magnetic . oricum , nu inteleg ce-i cu nebuneala asta dupa aflatul metodei de ghidare , mai bine lasati porumbeii sa zboare , liberi si nestingheriti !
va rog sa-mi scuzati greseala de la inceputul articolului ” om o intrebare” .
De ce nu si mirosul?, daca noi nu putem mirosi asta nu exclude faptul ca animalele pot, un urs polar poate simti un cadavru de la cativa kilometri. Nu spun ca numai mirosul ar ajuta un porumbel sa isi gaseasca casa dar si acest factor poate fi luat in considerare ca si celelalte, eu cred ca porumbeii sunt mult mai complecsi si nu se rezuma totul doar la un singur simt, si testul cu porumbeii inchisi doar in plasa fara a avea acces la zbor nu putea sa demonstreze mare lucru.
Cu teoria mutari crescatoriei tot ramane in picioare faptul ca se pot orienta dupa mirosul imprejurimilor, daca se luau dupa mirosul crescatoriei nu mai plecau si am fi putut invata porumbeii luand si o galeata de gainatz :)))
Da am vazut si eu pe DISCOVERY acest experiment ,au eliberat la distante de 200 km uni porumbei aveau aplicate pe nari un dispozitiv ca sa nu mai simta mirosul iar ceilanti nu aveau acest dispozitiv ,cei care aveau acel dispozitiv pe nari nu sau mai intors iar ceilanti s-au intors.
intradevar multe mistere care ar fi bine sa ramana totusi in taina , oricum voiajorul e tot voiajor!!
pentru poz 9 noaptea se pot orienta dupa campul electromagnetic.asa cum am mai spus…porumbeii au multe calitati de orientare pe care nu le vom afla;)
nu prea as crede ca mirosul are vreo legatura cu orentarea la porumbei,tot razele solare si campul magnetic ramane baza.
tare de tot ,poate si dupa auz ar fi o varianta ce ziceti :)) lasand gluma la o parte,karei bun e bun ,dupa kriteriul acesta ma ghidez eu personal.numai bine va salut pe toti si …..vant in pene.
Se poate ca dupa miros se orienteaza. In sezonul competitional incepem cu distante scurte si treptat se mareste distanta porumbei se obisnuiesc cu mirosul specific fiecarei zone si asa gasesc drumul spre acasa.Am avut cateva pui pe care am vrut sa pierd in toamna dar le am pierdut numai dupa prima ninsoare.Dupa mine singura explicatie este ca zapada si frigul a acoperit o mare parte din mirosuri si asa sau ratacit porumbei.
Porumbei detin abilitati speciale de orientare.Dragostea de casa si de pereche ii determina sa revina mereu!Nu cred ca este o anumita metoda de orientare…in ce cred cel mai tare este orientarea magnetica si uneori,cand se poate orientarea dupa soare..oricum sunt niste fiinte extraordinare nu doar simple creaturi..cat despre miros nu prea cred..Bafta tuturor!!
http://www.megaupload.com/?d=WXHT11T7
http://www.megaupload.com/?d=J64I92GP
ti-am uploadat aici andrei cele doua clipulete.Nu sunt foarte bine realizate, mai pot fi cizelate , cred, insa sunt suta la suta la subiect.sper sa poti gasi tu o forma mai buna de prezentare a lor.sunt portiuni dintr-un documentar difuzat pe NAT GEO.
nu au miros pasarile verificati si voi punetile maine mai mult otet de mere in apa o sa vedeti ca numai dupa ce isi baga varful ciocului in apa vor refuza sa bea,cu toate ca otetul are un miros foarte puternic
INPORTANT E SA VINA ACASA NU CUM SE ORIENTEAZA
Seara se orienteaza dupa razele Lunii.. :))) ,daca ziua se orienteaza dupa razele Soarelui. Deci ar trebui sa avem etape doar cand e Luna plina.. =)))
(Doamne cate prostii mai sunt scrise….:)) )
“nu tot ce zboara se mananca” . acum , daca astia de la tv spun ca godzila exista , ii credem ? ei nu ne spun noua tot adevarul gol-golut . mai baga cate putin de la ei . treaba asta cu porumbeii ale caror nari au fost acoperite a fost filmlmata sau cum ? a pus cumva o camera pe spatele porumbelului cu dispozitivul ala la nari si s-a oprit altundeva ? sa nu mai plecam urechea asa usor la ce spun “specialistii” . daca poate sa vina de la 1500 de km acas , atunci cel mai probabil asta e aptitudinea lui , obtinuta prin selectii riguroase si tot perfectionarea descendentilor sau ce metoda de ghidare foloseste . sunteti chiar asa interesati sa vadeti cum ajung acasa (metoda de a ajunge acasa) ?
se mai intampla sa intru pentru cateva secunde doar cu tigara aprinsa in crescatorie iar de fiecare data stranuta cam aceiasi porumbei oare de ce? in timp ce altii nu par deranjati de mirosul de fum de tigara…
Exista si ipoteza ca porumbeii isi fac o harta olfactivă si atribuie unei zone un anumit miros si ca acesta ipoteza nu exclude orientarea dupa câmpul magnetic terestru, ci o completează.. Potrivit unor cercetatori, porumbeii se bazeaza pe o singura nara, cea dreapta – spun ei ca le-au blocat pe rand cate o nara si au ajuns la concluzia asta :). Nu glumesc – gasiti pe net informatia asta.. Oricum adevarul cred ca este undeva la mijloc!
e un video p youtube cu testul … cei carora le sunt scosi nervii olfactivi nu se mai intorc
Am vazut si eu documentarul acela cu ceva timp in urma .
Dar trebuia sa se incerce de la distante mai mari .
DA, DA, DA , DA uni fura porumbei ii scapa si pleaca ,,aaa,, poi dc ar fura doar cotetu nu ar veni si porumbei dp miros, ce tare
Aproape toate vietuitoarele au o anumit simt al orientari.
De exemplu si omul poate ghici directia, nordica de exemplu, intr-un procent de peste 50%, fara sa vada nimic din mediul exterior.
In general nu se stie exact mecanismul orientarii a diferitelor specii, dar nici pe departe nu este porumbelul cel mai miraculos (pentru mine da).
Simtul olfactiv este si dupa mine mai putin probabil, dar dereglarea lui duce si la perturbarea simtului gustativ, de exemplu. Deci, lipsa lui poate sa influenteze indirect negativ si orientarea.
Uitati-va la filmuletele postate de Mielu, sunt foarte interesante.
@Szabo Zoltan: nu stiu cum poate ghici omul nordul fara sa vada de exemplu muschiul de pe copaci, eu unul nu as fi in stare. :) Animalele da, avem multe exemple foarte bune de orientare si la alte specii decat pasari, cum ar fi caini si pisici, albine, etc.
@ porumbei.ro
problema cu anemia am citit-o intr-un
articol scris de un veterinar care are ceva
legatura cu clinica de porumbei.Nu poate
fi prostie pentru ca l-ar fi atacat colegii imediat.
In principiu sustinea ca porumbeii sufera
relativ des de anemie,dupa boli dar mai ales
dupa “tratamentele”facute de diletanti.
Anemia inseamna simplificat lipsa de Fe.
In caz de nevoie organismul descompune
acesti corpusculi de magnetit(Fe) a caror existenta
este certa, pentru a supravietui.Orientarea “magnetica”
va lipsi si asta ar fi o explicatie pentru care se pierd
cateodata pui in numar mare sau in cazul cand
campionul de anul trecut se pierde la o cursa
simpla in noul sezon.
Inca o data:porumbeii se orienteaza cu toate
simturile.Campul magnetic si orientarea dupa
soare sunt cele mai importante la distanta.Cu
cat se apropie de casa orientarea vizuala devine
mai importanta, simtul olfactiv/mirosul exista
dar nu are rol important.
ps. poate imaginea cu corpuculii in cioc mai
e la tine,am trimis-o candva,eu nu o mai am
@Felix: Multumesc pentru raspuns. Acum ma intreb cum se poate corecta anemia asta, probabil nu e asa simplu ca a pune niste cuie in adapatoare. :)) Ar trebui sa ne interesam si cum se manifesta vizual lipsa asta pe porumbel, daca se manifesta. Asta e o teorie foarte tare daca e adevarata, ar explica multe din pierderile “misterioase” la pasari cu experienta, la distante mici de casa.
Din câte ştiu, mirosul e o componentă importantă a orientării animalelor necrofage. Citeam pe undeva despre Tyranosaurus Rex şi se pare că ăsta era necrofag, nicidecum prădător cum vedem prin filme. El ajungea la “locul crimei” abia când mai rămâneau oasele, rolul său în lanţul trofic fiind acela de “femeie de serviciu”. La fel şi în cazul vulturilor care sunt de aşa natură construiţi încât să se hrănească cu leşuri, nicidecum să vâneze: simt mirosul de cadavru de la aprox. 10 km. La concluzia asta s-a ajuns ţinând cont de felul în care erau dezvoltaţi receptorii olfactivi şi sistemul nervos care prelucra şi decoda aceşti stimuli.
Eu mă îndoiesc că porumbelul voiajor se ghidează (doar) după acest simţ. Plus că toţi cercetătorii ăştia fac experimente pe distanţe relativ scurte, multe în condiţii de laborator. Oare păsările călătoare tot după miros se întorc de la atâtea mii de kilometri? Pentru că asta ar trebuie să fie o caracteristică comună în cazul de faţă.
Personal, şi eu cred în ideea că există un complex de factori care determină orientarea şi navigarea porumbelului voiajor şi că toate aceste teorii se aplică diferenţiat, de la caz la caz, în funcţie de vârsta porumbelului (pui sau matur), de condiţiile meteo şi geografice, de starea lui de sănătate, de capacitatea de dezvoltare a memoriei vizuale şi multe alte aspecte pe care doar le putem presupune.
la un zbor de 1000 km cred ca zboara si din cand in cand isi mai miroase picioarele
Viorel a elucidat misterul. =))
@Andrei Oprea: chiar asa, am vazut un documentar despre pasari si la episodul cu vulturi, au facut un experiment ascunzand o felie de carne invechita sub frunze in padure, si chiar si asa a fost gasita de o specie de vulturi necrofagi, simtind-o de la mare distanta.
Orice este posibil,s-au adaptat,poate intuitia ii duce acasa, s-au poate sunt simturi pe care nu le perceptam,exista lucruri de care nu suntem creditati sa cunoastem…exista lucruri care nu sunt descoperite,fenomene care sunt dincolo de limita normalului,dincolo de bariere….totul sta in chestii care poate nu sunt perceptibile de oamenii probabil,asa cum si porumbei poate nu percep limbajul vorbirii nu cel al corpului,sufletului care va asigur ca este perceptat 1000%,porumbelul are sentimente de aceea se grabeste sa vina la puii de la concurs in unele cazurii…Poate am deviat de la subiect dar nu ma simt bine….Vant din spate!!!……………..MAXIM TECHIRGHIOL(MI-AM SCRIS NUMELE PENTRU A SE EVITA DISCUTIILE, DE CE NU ZIC CINE SUNT)…………CAM ATAT
Exista ipoteze si ipoteze care incearca sa demonteze simtul de orientare al porumbeilor nostri in drumul spre casa, fiecare avand particica sa de adevar, iar demontarea in totalitate a simtului de orientare fiind practic imposibila. Este posibil ca orientarea dupa miros sa fie folosita dar probabilitatea folosirii acestui simt pe distante de 1000 km este mica. In cele mai bune cazuri, la antrenamente sau concursuri scurte exista posibilitatea folosirii simtului olfactiv.
O alta teorie explica orientarea porumbeilor pe timp insorit: orientarea dupa pozitia soarelui. Astfel pozitia soarelui difera pe glob in functie de trei variabile: latitudine, momentul din an (dat de pozitia pamantului pe orbita) si momentul din zi (dat de pozitia globului in miscarea de rotatie in jurul axei sale), in timpul unei zile soarele descriind un arc de cerc intre rasarit si apus. Orientarea porumbelului se poate face comparand pozitia soarelui la locul lansarii cu pozitia acestuia in zilele anterioare deci ale aceleiasi perioade din an si in momente similare ale zilei cu momentul lansarii. In urma acestei comparatii zborul porumbelului se face in directia necesara corectarii pozitiei soarelui si a lungimii si pozitiei arcului de cerc descris de soare conform cu lungimea si pozitia sa in locurile natale. Iarna arcul de cerc descris de soare are o lungime mai scurta decat vara, fiind descris mai la sud, iar nordul fiind in directia opusa. Aceasta teorie poate fi extrapolata la pozitia lunii si stelelor pentru orientarea pe timp de noapte lucru valabil si cunoscut in orientarea pasarilor migratoare.
Problema se pune, bineinteles in cazul zilelor si noptilor innorate, cand astrele nu se poate zari macar.
Foarte probabila este in acest caz orientarea folosind campul magnetic al pamantului sau mai precis, interpretarea fortei gravitationale in a carei formula (G= m x g), g – acceleratia gravitationala, variaza in functie de pozitia pe glob, de la 9.78m/s2 la ecuator pana la 9.82 m/s2 la poli. Tot prin interpretarea unor forte, orientarea porumbeilor poate avea la baza forta Coriolis, o forta de inertie rezultata din rotatia Pamantului cu viteza mai mare la ecuator care scade prograsiv spre poli. Astfel datorita fortei Coriolis orice corp aflat in miscare este deviat spre dreapta fata de miscarea sa in emisfera nordica iar in emisfera sudica spre stanga. Efectele fortei Corilois se fac observate prin erodarea mai accentuata a malurilor drepte a raurilor in emisfera nordica si a malurilor stangi in emisfera sudica, sau prin curgerea circulara a apei dintr-un recipient printr-un orificiu (ex: palnie, cada, chiuveta etc), curgere circulara diferita in cele doua emisfere si necirculara la ecuator. Un clip interesant in acest sens poate fi urmarit la: http://vimeo.com/6009325
Printr-o ipotetica interpretarea a pozitiei soarelui pe timp senin, a fortelor descrise mai sus pe timp innorat sau noaptea porumbeii se pot orienta pe distante mari; prin folosirea simturilor vizual si olfactiv se pot orienta pe distante medii si mici, insa ramane intrebarea referitoare la capacitatea lor de a percepe si interpreta aceste informatii; raman intrebari referitoare la informatiile percepute si utilizate pentru navigarea pe directia E – V de la locuri de lansare situate identic din punct de vedere latitudinal fata de crescatorie, unde fortele de mai sus au valori similare.
In orice caz, va mai dura mult pana cand capacitatile necuvantatoarelor vor fi deslusite si putem fi siguri ca anumite aspecte nu vor fi clarificate niciodata, insa poate este bine asa si poate ca tocmai necunoscutul si aceste mistere ne fac sa indragim atat de mult aceste necuvantatoare care ne uimesc prin devotamentul lor fata de casa si prin sosirile lor de la distante uneori extreme.
Teofil Nicodim
S-au facut cercetari cu, studenti, inchisi intr-o camerea fara geamuri si fara a avea alte repere de orientare. Nu cunosc metoda de lucru, dar s-a urmarit simtul orientari, deci in mod sigur nu a avut nici un reper si nici din amintiri nu avea cum sa ghideze.
In urma acestori cercetari au ajuns la concluzia ca in mod constant mai bine de 50% (oricum sub 60%) dintre persoanele antrenate in experiment, ghicisera directia nordica, deci simtul orientarii a functionat, intr-o oarecare masura.
pt viorel=)))))cum sa isi miroase picioarele in fine nush ce sa zic dupa miros:-?nu prea as crede eu stiam ca dupa soare.
BRAVO.acuma pot sa mor linistit ca am auzito si pe asta
eu am citit undeva ca un porumbel orb , a venit de la 1ookm. ce ziceti de asta.
In urma cu cativa ani buni an urma . Am adus din italia ,vreo zece porumbei ,dintre care am ramas numai cu doi.Asta nu are nici o importanta .La un an si jumatate am mai adus cativa ,din propria crescatorie de unde iam adus pe ceilalti .Ce credeti ca sa antamplat .Cand am ajuns acasa cu ceilalti ,am ajuns catre seara ,mam dus cu ei la porumbarie si iam eliberat .Ce credeti ca sa antamplat ,cu ceilalti mai vechi adusi tot din italia de la acelasi crescator ‘?… Nu stiu din ce motive , dar imediat dupa ce iam eliberat pe cei noi adusi ,unu din cei mai vechi ,de pe un raft analt ,a coborat imediat jos langa ei si a anceput sa curuie si sasi ciuguleasca penele an preajma lor.A fost ca o reactie instantanee ,.Ori a cunoscut fostii lui compatrioti din Italia ,dar asta nu avea cum deoarece cei noi adusi, erau tineri ,…An acest caz ramane doar ipoteza ,ca acel porumbel , si nu ancape dubii ,a simtit mirosul ,prin acesti porumbei, noi adusi ,de la fosta sa columbarie …An consecinta ,ramane plauzibila idea ca porumbeii pot sa se orienteze si dupa miros…..Cu stima DANUT BARONU
pt oncioiu. danu..in 80% dintre cazuri porumbeii reactioneaza la fel.in cazul tau eu cred ca porumbelul doar incerca sa le arate ca el este seful in aceea crescatorie.in legatura cu mirosul eu chiar cred. am vazut multe documentare in care chiar sa demonstrat teoria mirosului.
sal! am citit despre ursi care simt de la nu stiu cati km despre vulturi, dar ei acest miros il au pt hrana lor deci au miros pt a manca…ca sa traiasca, in schimb porumbelul ce ar mirosi ca mancarea este la fel, gainatul este la fel, ce sa mai zicem despre cei care se intorc acasa dupa 5 ani. banuiesc ca nu sunt asa de multe mirosuri cate zone sunt, sa nu vb neaparat de crescatorii adk porumbeii sa vina in zona x ca are mirosul….nu stiu cum, adk dupa parerea mea in lumea asta nu cred ca sunt atatea mirosuri pt a le gasi fiecare porumbel in parte. probabil are si mirosul vreun aport dar nu cred ca este primordial si nu cred ca are rost orientativ…parerea mea!
pt Danut Oncioiu,100% aceeasi reactie ar fi avut acel mascul daca ai fi introdus porumbei din cu totul alta crescatorie…
multi sunt prosti, fac pariu ca cercetatorii astia sunt tot americani, k numai ei incearca disperati sa uimeasca natiunea cu ceva, mi-e scarba de ei, dar pana la urma prosti sunt aia care le cred toate balivernele, cum sa se orienteze frate porumbelul dupa miros, asta e culmea prostiei, si cel mai bun miros din lume nu-l poate aduce acasa nici macar de la 50 km dar de la 1500, asa ca rad, rad si iar rad! bafta!
si alta chestie, la prima etapa ii imbarc si ma duc acasa si parfumez crescatoria sa vedem daca pierd toti porumbeii. halal cercetatori
Acum ca incep sa se inverseze polii magnetici ai pamantului , ma intreb daca porumbeii nostri vor fi afectati de acest fapt! Sper ca nu. Bafta multa!
dupa miros? nici vorba ,eu am un prieten dela care am cumparat porumbei si care a renuntat la ei demolind crescatoria, si chiar si asa cind am dat drumul la porumbei adusi dela el au zburat la el acasa ,desi nu mai era voliera acolo .Asa ca dupa miros ma indoies ca ar fi adevarat,ori cum sint minunati cind se intorc acasa,,,,,,
Salut
Nu stiu ce sa spun despre celelalte simturi ale porumbeilor, dar pot sa va zic despre simtul olfactiv ca este foarte bine dezvoltat.
In aceasta iarna, trebuind in anumite zile sa plec la serviciu foarte de dimineata, adica pe intuneric, am fost nevoit sa le pun mancarea si apa la acea ora, surpriza a fost ca ma simteau cu toate ca era intuneric si coborau la mancare, asa ca se explica cumva si de ce anumite rase, in special Jucatorii de Galati, raman cate odata si noaptea in zbor.
Daca ar fi sa caut o explicatie, parerea mea ar fi comparand relatia dintre prada si pradator, ca de cele mai multe ori prada s-a adaptat de-a lungul evolutiei prin dezvoltarea acelorasi simturi ca si ale pradatorului iar in cazul nostru daca pasarila de prada, principalii dusmsni ai porumbeilor, au o vedere foarte buna, de ce sa nu aibe si porumbeii la fel pentru a se apara mai bine?
Eu spun ca ne batem capul degeaba . Indiferent de metoda prin care se orienteaza cred ca mai important este sa vina acasa teferi .
Se orienteaza si dupa miros, nu neaparat miros, ci climat mai bine spus, vant, soare, miros, toti factorii atmosferici…..va mai ganditi cum de anumite pasari care vi se intorc acasa ce in prealabil le-ati vandut inca de cand erau pui si nu iesisera la zbor, totusi se intorc acasa? uite asta e explicatia….se acomodeaza cu climatul incat se pot orienta in functie de conditii….Climatul e un factor major in deprinderea porumbeilor cu domiciliul, daca de exemplu cumperi o pasare si incerci s-o tii sa nu o pierzi…..daca ei ii convine noul domiciliu si are conditii bune, ramane, daca nu si dupa o gramada de vreme, tot pleaca chiar cand ai impresia ca e adaptata, atunci iti pleaca.
Cu orientarea dupa miros nu pot fi de acord.Se cunoaste de mult ca pasarile au mirosul foarte slab spre inexistent.De ce?Pentru ca nu au nevoie de miros.La pasari alte simturi sunt dezvoltate (vaz, auz) dar cu mirosul….EXCLUS!
Spor la zoburi !
multi spun ce cred parerea mea este ca porumbeii se orienteaza dupa undele electromagnetice nu vedeti cand este un cutremur porumbeii se pierd si daca se intorc inapoi o fac doar cei care sant foarte buni .
@ Felix, …..te-ai “tacanit” in mod grav daca reusesti sa-ti pui intrebari din astea: “Dar poate e mai bine sa ma abtin …..”!!!
sper doar ca-ti vei raspunde cu NU, de fiecare data! ;)
asta-i asa un fel de multumesc ! :)
pana la urma, …..cate cuie / litru de apa ar evita mahmureala la porumbei, Andrei?! :)))))))
Nu stiu, nu stiu d-astea! :))))
Dar teoria e chiar interesanta, as fi vrut sa putem dezvolta.
cum mahhh, …..se zice “nu stiu inca!” :)))))
teoria, DA, este chiar interesanta dar, trebuie sa recunosc ca nu as face decat sa bat campii in loc sa “dezvolt” tema.
concis, ….habar nu am care este circuitul fierului in organismul porumbeilor
abia astept insa, lamuririle lui Felix, daca reuseste sa nu se autocenzureze!
@ adrian catalin petre
Am probleme cu limba, ce inseamna”tacanit”?
Despre circuitul fierului in organismul porumbelului
ar trebui sa ne ajute un veterinar.Eu as putea sa
ma documentez putin dar dureaza, momentan lucrez
10-12 ore.Incerc sa revin cu alta ocazie.Autocenzura
nu prea functioneaza precum vezi,cand fac o pauza
de cafea intru pe site, mi se pare relaxant.
:)))))))))))
Felix, eu folosesc cuvantul “tacanit”doar in sensul de “innebunit” si doar atunci cand, cred eu, nu risc sa jignesc (prieteni in speta); ghilimelele sunt la locul lor, tocmai pt. a nu jigni caci evident numai asta nu-mi doream.
daca nu “te-ai prins” pana acum, te asigur de aprecierea si respectul meu ! :)
astea fiind zise, ….iti urez la cat mai multe pauze de cafea ;) , nu de alta, dar si mie imi pare relaxant sa “descopar” ceva scris de tine in rarele momente cand gasesc timp pt. calculator! :)
scuze pt. off-topic, numai bine!
@ adrian(catalin petre)
Era clar ca nu e ceva nepoliticos,realmente nu am
cunoscut cuvantul, nu sunt “nativ speaker”
si cand am plecat eu, probabil tu nu ai fost nascut.
A bientot !
eu cred ca porumbeii, din tot deauna au avut GPS cu ei si au stiut de arta orientari , nu ca noi oamenii am descoperit GPS cand mai e putzin si sa sfarșește lumea… asta cu mirosu cred ca e depasita , e mai bine sa fie un mister are alt farmec asa ,daca sar sti sigur ca porumbeii vin dupa miros astia cu stiința lor cine stie ce modificari genetice le-ar mai face…de exempu sa le mareasca nasul sau narile nu???
am un pui de porumbel din 2012 care sper din tot sufletu sa faca ravagi in concurs:)) porumbelul meu este foarte bine ingrijit de mine vine in palma si sper sa vina acasa de la concursuri tot primul o sa fiu pe primul loc promit:Pporumbelul are locul lui la mine in voliera no sa am probleme cu el sa se rataceasca …. ce spuneti de porumbelul meu? asteapt raspunsul dumneavoastra dragi columbofili ..are culoarea alba cu spatele negru e dintr-o linie buna …
noi oamenii credem ca le stim pe toate!dar porumbeiii voiajori stiu ceva ce noi nu o sa aflam niciodata!!!!
Buna ziua,
Locuiesc in București la etajul 7. Nu stiu nimic despre porumbei. Nici n-am atins vreodată vreo unul. De doua luni in coace, de câte ori deschidem fereastra la balcon vine aceeași pereche si intra in casa (in balcon). Iar afara pe pervaz stau inca vreo 10. Doar aceeași doi sunt îndrăzneți de fiecare data. Ii dau afara, si cu toate astea zi de zi intra, si ceilalți stau adunați pe pervaz. Ce ma sfătuiți sa fac?
Mulțumesc.