Salut tuturor! Am urmarit acum cateva zile o emisiune numita ”Porumbei paranormali” in care cercetatorii incercau sa afle cum ajung porumbeii voiajori acasa. Ei spuneau despre o noua teorie: ”teoria mirosului”, cum ca porumbeii se orienteaza dupa mirosul crescatoriei si dupa mirosul zonelor in care au mai zburat si ca un porumbel ce nu are miros nu se poate intoarce acasa.

Cercetatorii au facut experimente pe fiecare teorie cunoscuta si numai aceasta teorie a ramas in picioare. Pe aceasta teorie s-a facut un experiment in care cativa porumbei au fost tinusi inchisi fara acces la zbor intr-o cusca cu pereti din plasa pentru a patrunde aerul, dar la eliberare porumbeii au fost dezorientati(era si normal daca nu au avut acces la zbor).

A mai urmat un nou experiment in care un crescator timp de patru luni si-a mutat crescatoria de la 90m pana la 20 km treptat.In final crescatoria a fost dusa cam 70km pe mare fara ca porumbeii sa stie ei fiind eliberati la 100 km distanta de ea.Porumbeii s-au dus la locul natal nestiind unde se afla crescatoria.

S-au mai facut experimente cu teoria oculara in care porumbeilor li s-au pus lentile dar au ajuns acasa. La teoria cu magnetismul, porumbeilor li s-au pus magneti pe cap dar si de aceasta data au ajuns acasa.In concluzie porumbeii sunt niste fiinte ce ne uimesc pe zi ce trece si va mai dura ceva timp pana cand vom afla cum ni se intorc porumbeii.

Andrei Banica-Slobozia