Porumbeii voiajori si catastrofele

Pornind de la un comentariu postat de Domnul Alex Bude pe topicul despre orientarea porumbeilor si antenele GSM, mi-am amintit ca vroiam sa propun spre discutie un topic destul de invaluit in mister… de ce la concursurile catastrofa, vin in fata de regula numai porumbeii “de umplutura” care la concursurile obisnuite nici macar nu claseaza, sau sunt la coada?

Multi crescatori vorbesc despre asta, deci este ceva si poate gasim si o explicatie? Am si eu un asemenea exemplar, care la un concurs de 240km unde am pierdut 20/40 de bucati, el a venit bine merci proaspat ca o floricica, primul pe crescatorie. In concursurile normale nu prea se omoara cu clasatul. Trebuie sa mentionez ca atunci s-au pierdut si porumbei ai clubului cu zboruri mult mai grele sau mai lungi la activ, chiar si batrani cu norme la fond!

Citez si din mesajul Dlui. Alex, care expune concret o intamplare similara: “Cluburi diferite lanseaza la zbor din aceeasi locatie cu o diferenta de o ora unul dupa celalalt, tinind cont ca porumbeii trebuiau sa aleaga acelasi traseu doar ca unii aveau mai mult cu 100 Km. Trebue sa mentionez ca erau porumbei cu experienta de citiva ani si cu clasari bune ba uni chiar foarte bune la acelas traseu. Din lot de aproape 800 de ex. eliberat primul nu au ajuns acasa decit 20-30 exemplare din categoria umplutura care de obicei apareau cu un decalaj de pina la 1 ora dupa grosul lotului cu care era lansat si pe restul i-a inghitit pamintul.

Lotul doi, lansat la 1 ora mai tirziu si care a parcurs cu aproximatie acelas traseu au ajuns la timpul prognozat si fara pierderi demne de luat in considerare.”

33 comentarii la “Porumbeii voiajori si catastrofele”

  1. cine stie ..poate acesti porumbei care la zborurile efectuate in conditii normale nu claseaza au un alt temperament care iese la iveala atunci cand dau de greu,lucru care este posibil stiind fiecare ca nu toti porumbeii sant la fel (temperamental vorbind),am patit si eu cand la un zbor de Sannicolau mare acum 10 ani bagasem si eu 8 porumbei din care unul care arata ca un gutan mi-a venit primul acasa si surpriza innaintea porumbeilor unor prieteni de ai mei mai cu experienta.(zborul a fost catastrofa cu ploaie si vant).distanta fiind destul de mare sanicolau mare -piatra neamt.nu sunt in masura sa dau un raspuns.

  2. Poate ca au procesul de orientare mai lent dar mai stabil. Ceilalti se orienteaza repede dar gresit la catastrofe si apoi zboara pana la epuizare sau pana isi dau seama de greseala.

  3. porumbeii mei ii cresc dupa niste reguli foarte stricte: chiar daca afara ploua eu tot fac antrenament cu ei…(si cand zic ca ploua nu ins ca doar picura) le dau drumul de la 40 km pe ploaie si imi vin acasa fara opriri! iar la concursuri daca vad ca ploaua nu imi fac griji…iar acum ies pe locuri bune cu porumbeii mie cand ploua in ziua concursului!
    cu acceste pierderi v am mai spus conteaza si drumul pe care il fac….(sunt multe rapitoare) de exemplu eu stau in pitesti si le am dat drumul acum doi ani la por mei de la sibiu… cand le am dat drumul am separat puii de cei batrani. iar puii au venit acasa in 2 ore! cei batrani in numar de 30 cand am ajuns in pitesti nu aparusera….am asteptat…si venea cate unu la 2 zile…alti au venit loviti de ului…dar au venit….inturun parcurs de 3 sapt! nu ma gandesc ce a fost de au venit asa….dar cel mai mult conteaza si antrenamentul si zborul pe langa casa! de ex eu am ivatat porumbeii mei sa zboare cu uluiul pe cer…s au imvatat iar cand vine uluil zboara toti in stol departe de casa!!!

  4. Este foarte adevarat ,am patit si eu ca sa-mi vina porumbeii de la care nu ma asteptam ,pe vreme rea , sa fie primii acasa .
    Sunt multi crescatori care asteapta o vreme nu prea favorabila ca sa claseze cate 1, 2 porumbei in fata .Nu este ceva concludent pentru a-ti da seama de valoarea pasarii.
    Oare poti sa zici ca acele pasari au curaj?
    Nu stiu ,in orice caz trebuie sa cautam sa organizam concursuri pe vreme buna ca si asa pierdem destui porumbei.

  5. va salut ,fff interesant subiect, va intreb ,este adevarat ca porumbeii evita turbulentele atmosferice ?? este posibil ca pasarile cele mai bune ,la concursurile cu timp nefavorabil sa incerce evitarea campurilor atmosferice nefavorabile,?? se poate sa fie acesta unul dintre motive,neclasarea lor,sau venirea lor ff tarzie, comparativ vorbind de clasarile lor pe o vreme normala din punct de vedere meteorologic

  6. ptr poz 5 .e foarte interesant ceea ce ati spus,ar putea fi in stare porumbelul sa evite prin inteligenta lui catastrofele din drumul lui si asta abatandul de la ruta initiala….foarte interesant

  7. pt ionut:
    E adevarat ce spui, dar asta doar cand ploua marunt!Ce zici daca porumbeii tai ar prinde o torentiala de vreo 2 ore !Sa vedem atuncea!In general puii is mai incapatanati sau mai neexperimentati si nu ocolesc ploaia,dar sa urmaresti aceiasi pui la o varsta de 2 ani si atunci mai vorbim!
    Numai bine!

  8. Am observat un lucru la aceste catastrofe : de multe ori vin porumbei tineri fara prea multa experienta, iar cei mai batrani cu experienta se pierd sau vin mult mai tarziu. Cred ca cei cu experienta ocolesc “catastrofa” ( vant puternic, ploaie,cutremure,etc.) si se abat de la drum astfel ajung mai tarziu acasa,sau cad pe mana unor braconeri,rapitoare.Cei tineri merg spre casa si infrunta pericolele direct fara ocolisuri,uneori reusind performanta.
    Langa mine este un munte mic (un deal mai mare) iar cand ploua este o ceata deasa.De multe ori vad porumbei pe vreme cu ploaie care merg hotarati spre munte,dar cand dau de ceata si trebuie sa urce cedeaza si ocolesc,iar in final majoritatea cauta adapost in oras.O data am vazut un porumbel ce avea o viteza si o directie de invidiat.Afara ploua torential dar pe el nu il deranja si isi continua drumul.Foarte uimit am ramas cand am vazut ca trece prin ceata si nu se mai intoarce.(De regula toti se intorc in oras,sau ocolesc prin alta parte.)

  9. Da , un subiect chiar interesant. Eu cred , ca lucrurile stau cam asa :
    Trebuie sa incepem cu inceputul adica sa mentionam ca invingatorii sunt de regula pasari grabite, pleaca cu primul grup, sau se detaseaza pe parcurs si castiga secunde pretioase la sosire intrand in mare viteza . Asta in conditii normale de zbor . In conditii de catastrofa [ vant tare din fata , ploaie puternica , ceata persistenta ] sau diverse combinatii din cele enumerate , pasarile nu mai pot pur si simplu sa se grabeasca si atunci castiga cele cu mai multa forta si rezistenta.
    Am constatat ca la viteze mici -deci un zbor mai greu – apar mai multe surprize .
    ionut Bv zice ,, sunt multi crescatori care asteapta o vreme nu prea favorabila ca sa claseze cate 1 , 2 porumbei in fata ”- ei bine , si eu sunt unul dintre ei . Asa este, nu e ceva concludent ca sa ne dam seama de valoarea pasarii . Sunt pasarii rau echilibrate – si se stie ca echilibrul este esential ptr un zbor bun, in atingerea unei viteze bune – care vin excelent pe vant puternic din fata , fie cu ploaie sau nu .Am observat ca nu se afirma decat in astfel de conditii . Nu pot fi numiti porumbei f. buni dar asta este , si cu greu se poate corecta acest defect prin genetica va rog sa ma credeti. Partea buna -ca sa zic asa – este ca stau linistit cand este timp rau dar nu este un atuu f.puternic caci cel mai adesea timpul este bun .
    Cineva spunea ca ” porumbelul voiajor trebuie sa se orienteze bine , si sa zboare drept si repede ” asta in orice conditii de vreme nu doar pe timp frumos sau pe timp de catastrofa .
    Deci nu putem vorbi ca se orienteaza repede dar gresit ori se orienteaza , ori nu !!!
    Apar mai multe scenarii care din pacate nu au fost cercetate dar probabil la o catastrofa , cei care vin in fata se orienteaza mai lent si apoi trag si ajung cu bine in fata celor care ii bateau constant , dar care acum fie nu s-au mai putut orienta , fie nu au facut fata traseului f.f. dur.
    Sa stiti ca o ploaie marunta , mocaneasca este f. nenorocita ptr. toti , pe o ploaie tare adesea vin bine , mai ales daca nu dureaza f. mult sau traseul nu este f. lung sau a fost cu intreruperi.
    Am fost surprins ca am avut si pasari mici, slabe chiar niste femele mai batrine care au aparut bine la catastrofe aici nu stiu ce sa cred poate au stiut sa evite traseul f. greu mai bine decat altele -in forta – dar care nu s-au clasat .
    Am mai vazut la un prieten tineri masculi care au castigat detasati un concurs catasrofal : vijelie mare la sosire, ploi torentiale pe parcurs – inundatii anuntate. Nu prea au mai stralucit , unul s-a pierdut la Smila, a venit dupa un an si apoi s-a pierdut definitiv la Moscova .
    In fine cam asa este cu zborurile catastrofa ,adesea apare un castigator care nu s-a remarcat pana atunci dar la catastrofa a fost ce trebuie ptr. el.

  10. Da, posibil ca la catastrofe sa le fie dat peste cap sistemul cu care erau obisnuiti cei experimentati…nici eu nu pot sa inteleg cum de la catastrofa la care am pierdut 20 din 40 (printre care unii cu multa experienta, etape mai lungi sau care facusera aceeasi etapa in alti ani!!!) – a venit totusi 1 tardiv care invatase sa zboare in jurul crescatoriei cu stolul abia in primavara, cu 1-2 luni inaintea acelei etape…

    Unul din farmecele columbofiliei, mereu plina de surprize si necunoscut…

  11. Asa e dl Vlaicu,porumbeii ocolesc vantul,furtuni etc,nu intra,iar din acest motiv ajung cu mult timp dupa timpul cand ar trebuii sa apara.este foarte adevarat ca porumbeii tineri,in special cei de 1an vin de multe ori in fata celorlalti,deoarece sunt mai ,,prosti” nu toti,dar multi din ei nu ocolesc vin pe directia care trebuie infrunta obstacolele.In acest fel ne trezim cu,cate o pasare tanara ca iese campion la acea etapa,dar tot in acelasi timp multe pasari tinere nu mai ajung niciodata acasa SI CAD LA DATORIE.Si au si ei un motiv pt care trag tare sa ajunga acasa,e pt prima oara in viata cand au si ei o boxa,pt prima oara cand au o pereche,pt prima oara cand au puii,de aceea trag asa tare,si infrunta tot,doar ca multi nu reusesc sa infrunte obstacolele.La acesti porumbei le trebuie si mult noroc.

  12. in primul rand vreau sa va felicit pe toti cei care a ti raspuns la acest topic,raspunsuri f bune,felicitari,dupa parerea mea umila,cred ca porumbeii sunt ca si oamenii,sunt mai blegi unii ,mai linistiti dar care nu se pierd la greu,si alti grabiti stresati,care cand dau de greu,se pierd cu firea,asta e parerea mea,oricum este, zic eu un mister,

  13. da prieteni…asa e!
    ca si voi, si eu am observat acelasi lucru…am si eu o femela care in 3 ani de participari la concursuri a avut doar 3 clasari …numai la “catastrofe” , venind prima la mine in crescatorie si printre primii pe club….cel mai elocvent ex s-a petrecut anu’ trecut la un concurs de la radauti-prut II…
    eu stau in dambovita si distanta pana la radauti este de aprox. 390-400 de km…
    la primul concurs din acel loc (radauti-prut I) porumbeii venisera excelent …cu viteze de peste 1400 de m/min (bineinteles ca “rozalia”, cum ii spun eu datorita culorii neobisnuite pe care o are, a venit ultima…la 1-2 ore dupa ce sosise penultimul porumbel al meu)
    insa la radauti prut II vremea a fost rea la locul lansarii si porumbeii au fost lansati tarziu…si au mai si intalnit pe drum zone cu furtuni puternice si ploi torentiale si chiar grindina, iar pe ultima parte a traseului au avut parte de canicula…
    rozalia a venit prima, la mine, si printre primii pe club…
    la concursu’ ala s-au pierdut f multi porumbei(unii cu norme la diferite categorii de distanta)…toata lumea a pierdut …iar pasarile s-au strans(cele care au mai venit) in special a doua zi…
    oricum…d’atunci…am hotarat sa o pastrez pe rozalie…pt ca e un fel de…”barometru” pt mine….
    atunci cand ea vine mai “in fata”…. stiu sigur ca e un concurs f greu!

    pt mine “rozalia” e o curiozitate…dar in sezonu’ care vine o sa o incerc si la fond (n-am bagat-o pana acu’ deoarece cand se zburau fondurile ea era f slaba si epuizata pt ca o foloseam pe post de “doica”, datorita …”performantelor” sale…)

  14. da…porumbeii destepti nu intra in furtuni si incearca sa le ocoleasca!
    dar daca imveti porumbelul sa zboare pe ploaie….nu mai are nici o treaba!!!

  15. ce sa zic exista catastrofe da nici asa sa pierzi 20 din 40 de porumbei la 240km.cred ca in cazul asta catastrofa sunt porumbei.parerea mea

  16. EU AM OBSERVAT CA CEI DE FOND SE DESCURCA F. BINE LA CATASTROFE IN TARA LA CATEGORIA 1 SI 2
    PAREREA MEA E CA CEI DE FOND INTILNESC IN DRUMUL LOR FOARTE MULTE OBSTACOLE SI SE DESCURCA MAI BINE DIN CAUZA CA SUNT MAI CALMI
    CEI CARE SUNT NERVOSI SI MAI ALES GELOSI SE BAGA IN CATASTROFA SI PUTINI SUNT CEI CARE IES CU BINE DIN EA
    IAR IN LEGATURA CU TARDIVII SAU CU PUII ACESTIA SUNT PUTINI MAI NERVOSI DECIT ADULTII SAU GELOSI PTR. A NU LE I SE OCUPA LOCUL DE PE ODIHNITOARE, DECI MAI INCONSTIENTI SI EI ISI IAU DIRECTIE SI PE ACOLO LE E DRUMUL SI CU PUTIN NOROC AJUNG ACASA PRIMII SI FAC SURPRIZE, CA FARA GRAM DE NOROC NICI O PASARE NU AJUNGE NEVATAMATA ACASA
    PAREREA MEA

  17. Da este adevarat ca antenele Gsm afecteza sistemul d orientare al porumbeilor,va dau un exemplu:am zburat porumbei pana in anul 2001cand mi-am incetat activitatea,in acel an am inscris la zborurile d tineret un lot de 23 pui iar la sfarsitul sezonului am ramas cu 18 pui din cei 23.Mentionez faptul ca porumbei veneau fff bn,nu imi permiteam un ceas de cronometrare dar dupa corectia pe care o aveau prietenii mei si la timpul in care veneau porumbei eu eram f multumit.Aveam ruta de zbor Ardealul,la o etapa la Deva,ploaie,vant …ce mai timp prost rau d tot am inscris 20 d pui primul porumbel sosit a fost la mine,cu o diferenta de ceilalti porumbei ai pr. mei de 20 min iar in prima zi au sosit acasa 15 pui iar cei 5 au sosit a doua zi d dimineta,am fost fff multumit in acel an.In anii anterior(96-01)am pierdut fff puitini in tara porumbei atat eu cat si prieteni de-ai mei.La etapele de fond se mai pierd si tocmai de aceea se spune ca Fondul este cel mai mare mancator de porumbei.La momentul actual mai ii vizitez si vad ca pierderi sunt di ce in ce mai multe,in aceea perioada telefonia mobila nu avansase chiar atat de mult,la momentul actual in orice zona ai fi imposibol sa nu ai acoperire la nici o retea care inainte spre exemplu la noi ni aveai acum are si vodafone,cosmote si orange,Aceasta este pa rerea mea

  18. Domnule Golumbaru ! Sa sti ca si eu am pierdut 6 porumbei din 12 la o etapa de 240km (Hatvan). A fost o etapa la care abia a doua zi sau strans porumbeii in jur de 40 % de pe masina.Am avut a doua zi 3 porumbei, a 4 zi
    a mai venit unul, inca unul dupa o saptamana fara coada si 3 pene in aripa dreapta. Unul a venit dupa 3 saptamani cu piciorul rupt intr-un hal ingrozitor.Avea gumita de zbor pe picior,era plin de noroi , doar oasele si penele erau de el.Era uzat la maxim ! restul de 6 nu au mai aparut nici in ziua de azi ! O catastrofa nu inseamna neaparat pierdere de porumbei,de multe ori porumbeii vin dar fac un efort mult prea mare si nu mai fac fata sezonului competitional asa cum ar trebui.O etapa naspa iti poate scoate din circuit o gramada de porumbei intr-un sezon.

  19. A recunoaste ca pierzi porumbei nu este o rusine,a mintii ca nu ai pierderi este o crima ! Cunosc o gramada de columbofili care spun ca nu au pierdut
    decat foarte putini porumbei,dar in realitate ruleaza puii pe banda an de an.

  20. nu va mai certati cu pierderile de porumbei, n-are rost, degeaba tu ai 100 de porumbei la inceputul zborurilor si la sfarsit ai tot 100, pe cand eu incep cu 30 de porumbei si raman cu10 care fac ceva norme, deci la urma urmei asta conteaza nu cati porumbei ai pierdut…………. eu unul de-aia zbor porumbeii sa fac ceva norme, ca daca nu imi tineam ornament sau pur si simplu nu-i zburam. La noi este o vorba ala care intreaba” cati porumbei ai pierdut?” nu e porumbar, intrebarea care o pune un porumbar e “la cat ai avut primul?”, nu cati ai pierdut……………….

  21. da mai ai zis ca ai pierdut 6 dar nu 20 ii ceva diferentza eu asa zic nu?

  22. hmmm….
    amice galamb
    pai..6 din 12 e cam acelasi lucru cu 20 din 40, nu crezi?
    e tot jumate’ nu?
    oricum….tin sa te anunt ca este posibil…si o spun din experienta…
    uite….acum cativa ani, majoritatea membrilor clubului din care fac parte (inclusiv eu) au facut un antrenament de aprox. 90 de km…
    la acest antrenament s-au pierdut f multi porumbei…20-30% si pasarile s-au strans f greu…
    s-au pierdut inclusiv porumbei care aveau norme la fond (si alte categorii) si chiar participasera la expozitii…deci…nu se poate spune ca erau “catastrofe”..
    personal am pierdut atunci 4 pasari din 20(si am fost printre cei cu pierderi mici) dintre care 2 care fusesera zburate in anii anteriori

    sunt,deci, de parere ca tre’ sa fim mai ponderati si mai intelegatori cu ceilalti si sa incercam sa nu-i jignim sau sa-i facem sa se simta prost….

    te salut , cu respect!

  23. OK golumbaru, porumbeii mei sunt niste catastrofe, nu trebuie sa mai insisti, am inteles din prima. Te simti mai bine acum, mai implinit? Asta nu ma impiedica sa continui sportul columbofil cu aceeasi placere ca marile vedete.

    Dar topicul nu era despre cat de prosti sunt porumbeii mei ci despre catastrofe si fenomenele inexplicabile ce duc la pierderea unor porumbei foarte buni – pentru ca atunci s-au pierdut si pasari cu norme la fond, care nu cred ca mai erau atat de catastrofe.

  24. MAI golumbaru 6 din 12 e tot una cu 20 din 40,dupa matematica mea,e 50 la suta procentaj.

  25. Buna Domnilor

    Personal cred ca am creia o atmosfera mult mai placuta pt dialog si cu rezultate mai mari la dezbaterea unui dialog indiferent care ar fi acesta daca am avea taria de caracter si mintea destul de lunga sa retinem care e subiectul.

    Raminind la subiect am arata putin respect fata de colegi de dialog si stiti ca doar cine vrea sa fie respectat ca un om de valore trebue in primul rind sa stie sa respecte valoarea celor lalti indiferent de nivelul la care sear afla ei.

    Iar daca nu ai cu ce sa contribui la dezbatere la nivelul la care vrei ca ceilalti sa te aprecieze mai bine taci ca e mult mai intelept decit sa te apuci sa comentezi conributia celor lalti aflindute complect in afara subiectului.

    In ce ma priveste pe mine personal un asfel de personaj pote sa detina porumbei campioni mondiali atita timp cit nu stie sasi respecte parteneri cu care intra in contact indiferent pin ce moijloc sau la ce nivel sint = cu o nulitate de orece aroganta si niginfsarea este specific asa zisilor fala mare straita goala si lipsiti de bune maniere si bun simt.

    Intotdeauna omeni cu advarat inteligenti care au avut ceva de celor din jur sui uneori urmasilor au fost caracterizati de modestie si mult bun simt fata de ceilalti.
    Asa dragi mei colegi prin forma cu care va agresati sau va respectati parteneri de dialor va prezinti adevarata carte de Vizita (SV) este zadarnic sa mai incercati sa ne convingeti prin alte mijloase ca dor toti am experimantat pe pelea noastra si simtim in ce zona se afla adevarul dar fiecare are libertatea sa prezinte acel profil carel caracterizeaza si il reprezinta.
    Alegerea e a Dumneavostra Domnilor.

    Custima si respect Alex. Bude

  26. Am in posesie un porumbel ranit cu numar matricol RO 2007 – 346887;
    Doresc sa ajunga la proprietarul sau. tel.0723-532836

  27. sal
    am fost recent in belgia si acolo am vazut un lucru curios.sute de voiajori erau stransi pe malul unui rau si cuibareau pe scheletul metalic a podului.toti erau porumbei pierduti.deci parerea mea ca porumbei pur si simplu sunt dereglati de schimbarile de unda magnetica care pot avea mai multe cauze chiar si un curs de apa sau poate era aproape o centrala electrica,sau o furtuna si atunci apar descarcari electromagnetice.dar porumbei sigur nu_si mai revin.eventual se invatan in alt loc

  28. Buna ziua,
    Nu sunt un priceput in cresterea porumbeilor, dar ii iubesc si ii apreciez pentru felul lor minunat de a fi. In urma cu cateva zile, fiica mea a adus acasa un pui de porumbel frumos, cu pene colorate maro, care s-a accidentat in zbor, s-a ciocnit de un geam mare al unei cladiri, din Bucuresti. Ea l-a recuperat de jos, ciocul era plin de sange, cred ca era fracturat. L-a dus la un cabinet veterinar, a fost consultat, i s-a facut o ecografie. Nu s-a ranit la aripi sau picioare, dar ciocul cred ca i s-a fracurat, partea de sus. Diagnosticul a fost rezervat. Medicul i-a dat in cateva seringi mici niste lichide, antibiotic, vitamine si inhalant. ptr administrare la 12 ore. I-am facut un culcus , i-am pus apa si graunte de grau macinate, malai, frimituri de paine moale, ptr hranire. Timp de trei zile se misca, mai zbura putin prin casa, l-am pus si la fereastra sa-si auda semenii (stau la bloc) si parea ca isi va reveni. Vroiam sa-l tinem pana cand va da semne ca s-a facut bine. Dar, din pacate, spre durerea noastra, in a patra zi a murit subit. Dimineata l-am gasit nemiscat. Am suferit nespus de mult, toata familia. L-am ingropat in parc. A fost un moment nespus de trist. Nu am inteles de ce a murit, parea ca isi va reveni, incerca sa bea si apa, sa ciuguleasca din mancare. Poate doar incerca asta si noi nu ne-am dat seama ca el nu poate bea apa si sa ciuguleasca hrana.Vreau sa va rog sa-mi spuneti, de ce oare s-a ciocnit violent de acest obstacol, un geam de termopan transparent. Stiu ca ei se orienteaza foarte bine de regula. Si oare, de ce a murit totusi, cand parea vioi si piuia, era foarte bland, nu era speriat. Va sunt recunoscator pentru un raspuns, o parare. Nu ma impac cu gandul ca acest pui nu a avut sanse sa scape cu viata.
    Va multumesc voua care cunoasteti si iubiti aceste minunate pasari!

  29. Probabil a avut ceva intern de la lovitura. Se intampla des sa se loveasca de geam pasarile, ele nu au conceptul de geam, nu isi dau seama ca e un obstacol acolo. Daca v-a placut acela, pe viitor puteti hrani porumbeii din parc cu grau/porumb, o sa aprecieze foarte mult, mai ales iarna pe frig.

  30. Va multumesc frumos pentru raspuns si explicatie. Din pacate, aceasta lovitura de geam a survenit in plina viteza. Sigur i s-a fracturat ciocul, deoarece i-a curs ceva sange, vazut la recuperarea de pe jos. Porumbelul nu era un pui mic ci destul de marisor, nu era la primele zboruri dupa cum parea, desi piuia, nu ca cei maturi. Totusi este ciudat ca s-a lovit in plin, stiind ca acestia au un foarte dezvoltat simt al orientarii si ocolesc obstacolele. Oare prezenta unui geam in fata, ii face atat de vulnerabili?
    Pe viitor, sigur ma voi ocupa sa-i hranesc pe cei din parc si din imprejurimi, in cartier. Cred ca majoritatea sufera de lipsa hranei si a apei , in oras, mai ales in Bucuresti, inclusiv poluarea atmosferica si sonora.

  31. Asta cred si eu,ca de la lovitura a avut ceva intern. Posibil o hemoragie la cap,daca ziceți ca avea sânge la cioc.
    Din păcate ,de multe ori se lovesc de geamuri.
    Una peste alta,eu v.as încuraja sa va luati o pereche de porumbei. Sunt multe rase de ornament ,culori variate si forme diferite.

  32. Ocolesc ei obstacole dar vizibile. Nu au de unde sa stie ce este acela un geam, poate doar daca e murdar sau are perdea sa il vada. Patesc ei si oamenii. Ma oprisem in fata unui magazin sa vorbesc cu un cunoscut, si dupa ce am vorbit el a dat sa intre… iar usa fiind din sticla curata, i-a dat un cap de toata frumusetea. :))

    In porumbeii din parc veti observa ca aceia cu penaj roscat brun cum era el sunt mult mai rari, si ii puteti identifica usor.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *