Pornind de la un comentariu postat de Domnul Alex Bude pe topicul despre orientarea porumbeilor si antenele GSM, mi-am amintit ca vroiam sa propun spre discutie un topic destul de invaluit in mister… de ce la concursurile catastrofa, vin in fata de regula numai porumbeii “de umplutura” care la concursurile obisnuite nici macar nu claseaza, sau sunt la coada?

Multi crescatori vorbesc despre asta, deci este ceva si poate gasim si o explicatie? Am si eu un asemenea exemplar, care la un concurs de 240km unde am pierdut 20/40 de bucati, el a venit bine merci proaspat ca o floricica, primul pe crescatorie. In concursurile normale nu prea se omoara cu clasatul. Trebuie sa mentionez ca atunci s-au pierdut si porumbei ai clubului cu zboruri mult mai grele sau mai lungi la activ, chiar si batrani cu norme la fond!

Citez si din mesajul Dlui. Alex, care expune concret o intamplare similara: “Cluburi diferite lanseaza la zbor din aceeasi locatie cu o diferenta de o ora unul dupa celalalt, tinind cont ca porumbeii trebuiau sa aleaga acelasi traseu doar ca unii aveau mai mult cu 100 Km. Trebue sa mentionez ca erau porumbei cu experienta de citiva ani si cu clasari bune ba uni chiar foarte bune la acelas traseu. Din lot de aproape 800 de ex. eliberat primul nu au ajuns acasa decit 20-30 exemplare din categoria umplutura care de obicei apareau cu un decalaj de pina la 1 ora dupa grosul lotului cu care era lansat si pe restul i-a inghitit pamintul.

Lotul doi, lansat la 1 ora mai tirziu si care a parcurs cu aproximatie acelas traseu au ajuns la timpul prognozat si fara pierderi demne de luat in considerare.”