Sa zicem ca dintr-o pereche de super porumbei iese un pui care genetic a mostenit de la ei calitati de exceptie, dar acest pui nimereste intr-o crescatorie foarte nepotrivita dpdv. al managementului (hranire, adapost, medicatie, etc.) si creste mai greu, cu penaj prost, nu ajunge nici la marimea corporala care-i e scrisa in codul genetic, etc. Daca mai tarziu el ajunge intr-o crescatorie potrivita cu cele mai bune conditii, isi mai poate reveni si sa ajunga la potentialul maxim transmis de parinti? Sau un start prost ca pui este hotarator, si porumbelul este compromis? Aveti exemple concrete?
Daca nu a avut boli care sa lase sechele, eu cred ca nu va avea probleme sa-si demonstreze valoarea. Cred totusi ca conteaza foarte mult valoarea competitiei unde este angajat, daca are origini ”beton” si-l angajezi intr-o zona cu o competitie ”subtire” va fi un super campion, in schimb angajind-ul intr-o zona cu competitie puternica poate copilaria il va impiedica sa se ridice la inaltimea concurentilor si va fi doar un bun mediocru.
Am uitat sa precizez ca intrebarea se refera strict la cursieri, nu la pasarile de matca. Sunt multe cazuri cunoscute si chiar celebre in care unii crescatori au primit cadou pui chirciti care nu le-au placut dar i-au tinut din respect pentru crescator, si apoi au constatat ca acei porumbei le-au dat mari satisfactii la reproductie. E clar ca genele le pot da mai departe.
Nu cred ca “copilaria mai grea”impiedica porumbelul
sa-si arate valoarea. Mai importante sunt zestrea genetica
si antrenamentul.Problema este ca si dintr-o”superperche”
ies numai putini pui dotati.Daca al tau este unul din ei
poti verifica numai cu cosul.
cred ca porumbelul daca a avut un start prost de pui nu poate ajunge campion posibil puii, nepotii
Sfatul meu e , ca daka ajunge acel pui d porumbei intr-o creskatorie mai neglijata sy apoi revine in alta creskatorie cu conditii foarte bune si chiar bune el are sansa sa se dezvolte si sa vezi ce penaj frumos isi face si yo am patit asa la ionceput cand am cumparat 2 perechi d pui de la cineva si erau vai de capul lor dar sai vezi cum sau facut de frumosi ! Va salut cu respect Mihai
Consider ca nu se poate creea o generalitate din astfel de cazuri! Depinde cat este de afectat fizic acel porumbel. Daca , de exemplu, porumbelul are un fizic bun fiind doar slab, fara a avea alte probleme, se poate recupera si poate deveni un bun zburator. Daca are probleme cu penajul, in rest neavand nici o abatere, este posibil ca dupa o naparlire buna, in conditii bune de hranire, medicatie si intr-o voliera care ii asigura toate conditiile, este posibil ca aceasta problema sa dispara. pot fi cazuri cand penajul nu va ajunge niciodata in limitele normale. Depinde foarte mult cat a fost afectat porumbelul, si pe ce plan a fost agectat. Daca sunt probleme care se pot redresa, atunci eu personal, nu cred ca este vreo problema!
Si inca ceva…parerea mea este ca merita o sansa, asta mai ales in conditiile in care are un bagaj genetic bun!
folosind o gandire cat de cat logica ne vom da seama ca porumbelul care a avut o crestere proasta nu va putea sa razbata daca este angrenat intr-o competitie de calibru mare! o sa va spun PAREREA mea: fiind crescut prost de mic inseamna ca oasele si musculatura nu s-au dezvoltat suficient incat porumbelul sa devina unu foarte puternic! Este ca si la oameni, daca copilul este crescut prost iar apoi cand e adult incearca sa faca performanta nu o sa poata sa se tina cot la cot cu unu care de mic a fost crescut ca un atlet! Deci…porumbelul respectiv o sa fie mediocru daca va avae puterea de fiecare data sa ajunga acasa…deci eu unu nu m-as baza pe el oricata capacitate ar avea acesta. Poate la matca sa de rezultate super!
Indubitabil nu va mai putea vreodata sa ajunga la performantele maxime pe care le-a mostenit si pe care cu o ingrijire si antrenament deosebite le-ar fi atins ,iar in functie de cat de tarziu a ajuns la crescatoria” buna”, rezultatele unei reveniri la o forma cat mai apropiata de ce ar fi putut fi sunt din ce in ce mai slabe, chiar si la matca. Si asta la toate animalele, inclusiv la OM. Nu este cazul sa ne imbatam cu apa !
totul depinde de noroc.bft
POATE SA FACA REZULTATE ,DAR ACEA PASARE SE VA INCADRA LA SECTIUNEA EXCEPTII ADICA 1 LA 1000000,RESTUL SE PIERD.
nu o sa dea satisfactii la concursuri e parerea mea dar puii din sau nepotii tot ce e posibil.un start prost nu termina niciodata bine.
intradevar marinica alexandru cred ca are f mare dreptate totusi merita o sansa nu se stie cum ai zis si tu ca si la oameni cateodata oamenii mici fac lucruri mari nu se stie ce vointa are sii p distante mai mici poate ca da un f bun randament merita incercat daca nu la matca nimic nu se pierde bafta multa tuturor mai astept comentarii sunt curios
eu totusi ramas sceptic in privinta acestui porumbei, domnule tytus! pe distante scurte se poate sa razbata dar tocmai ce vorbeam cu columbofilii din zona mea despre tendinta de a introduce porumbei foarte corpolenti la viteza, datorita anvergurii mari a aripilor, un lucru care ii avantajeaza zic eu! Poate domnul Dejan Andrei o sa faca un topic despre ce tipuri de porumbei sunt mai potriviti , din pdv fizic, pentru fiecare categorie de concurs in parte!
parerea mea este k odata ce nu a fost intretinut bine la inceput cand e pui nu poate sa isi arate valoarea la concursuri pt k nu este bine dezvoltat, in schimb de matk e f bun, cu respect dan bafta si vant in pene tuturor
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa scoti pui din el,ci nu sa-l zbori…..am in aceasta vara am primit niste oua de la cineva care are porumbei buni…si din ele(din anumite motive) am mai ramas cu 1 ou,..Oul l-am pus la o pereche de porumbei tineri si prea l-au hranit(dupa ce a iesit din ou),asa ca acum la varsta de 3-4 luni,e cat pumnul :)),,dar e foarte vioi si zboara si el pe afara,dar mai putin…. ii spun “Micutul”.. ;))..iar la primavara…daca nu-l i-a uliul o sa aiba o femela pe masura.. ;)) deoarece am primit de la altcineva o pereche de pui,dintre care femela e mai mica(la corp)..si ii fac pereche. ;))
Si eu am avut problema asta cu un pui intr-o perioada cind nu m-am putut ocupa 3 saptamini de porumbei – (plecat). Hrana proasta fara minerale etc, puiul a crescut cu penele mai scurte,iar cind iesea la zbor simtea ca nu poate sa zboare,eu il consideram puturos si-l fortam. Saracu dadea de1000 ori pe minut sa se tina de stol- avea si el vointa… de cind a napirlit… zboara ca fratii lui. Nu l-am angajat la concurs.
Deobicei o crescatorie care se respecta sa zicem, nu tine pui de genul , cei ce nu se incadreaza in tipar sunt indepartati . Astfel de porumbei din start pleaca cu a 2a sansa. Totusi pot da un exemplu in care cineva din Galati a cumparat de la Savul Paul din Iasi tot lotul de porumbei doar pt ca avea nevoie de cateva perechi de la matca , cateva pasari ce erau in plus au fost impartite printre niste columbofili iar o femela nu arata destul de bine chiar vroia sa fie vanduta prin targuri cu preturi de nimic dar nu era cumparata de nimeni fiind destul de urata , ulterior aceasta a fost zburata si a produs o surpriza enorma :)))) .
este sigur ca mostenirea genetica are o pondere importanta in afirmarea ulterioara a porumbelului, dar cred ca fara conditii corespunzatoare de afirmare a acestui potential pasarea va ramane la un nivel slab sau mediocru.
ziua buna se cunoaste de dimineata! poti sa-l ti doar pt. matca…..mai mult ca sigur nu-ti va face fata in competitie. cel mult iti va clasa 2-3 etape dupa care va cere azil in alta parte . deci nu te mai complica cu astfel de exemplare . sacrifica-le din start daca vrei sa faci performanta . tinandu-l nu vei face altceva decat sa te amagesti singur si sa regreti timpul si banii cgeltuiti degeaba cu el!
Daca vorbim de performantele sportive ale unui porumbel cu defecte fizice ( de constructie ), atunci putem fi destul de rezervati in a ne face iluzii sau in a cere acelui porumbel sa claseze in top! In fond si asta e un aspect ce impreuna cu altele, face diferenta intre porumbei, nu? Daca unui porumbel cu o origine ( genetica ) buna, ii lipsesc calitatile fizice ( musculatura, structura, echilibru ), atunci cu siguranta va fi foarte greu sa castige competitiile in fata unui alt porumbel, cu o origine la fel de buna, dar care poseda si celelalte calitati de natura fizica, capabile sa-l propulseze mai repede si in final sa-l ajute sa invinga in cursa. Problema se schimba putin atunci cand ne intereseaza bagajul lui genetic valoros, cu scopul de a-l folosi in reproductie si nu in competitii; calitatile inaintasilor vor fi mostenite de catre puii reprodusi dintr-un porumbel cu defecte de crestere. Trebuie insa tinut cont foarte mult de faptul ca acele defecte, sa nu fie ele insele de natura genetica; in cazul asta vom perpetua acele defecte la nesfarsit. Desigur, au fost si cazuri cand un porumbel ramas mai pricajit din cauza lipsei de hrana sau a calitatii slabe a acesteia, a reusit in timp sa obtina rezultate bune in diferite competitii, unele chiar foarte grele. Se intampla foarte rar, dar se intampla. Crescatorul, prin munca si grija pe care o poarta porumbeilor, va cauta insa, sa nu-si priveasca porumbeii de o hrana de calitate, un regim medical eficient si nu in ultimul rand, de conditiile de voliera care sunt indispensabile in buna si armonioasa crestere a tineretului columbar…!
Cam complicata treaba.Sa inteleg ca porumbelul trece prin trei miini ;prima l-a scos din super campioni,a doua “l-a calicit”iar a treia vrea sa-l faca campion.Asa inteleg eu problema.Cel care nu are “conditii mai deosebite”nu are cum sa scoata “super campioni”din care sa scoata un pui “rahitic”Selectia este de doua feluri…naturala si dirijata(artificiala)In cazul topicului vrem sa obtinem dirijat un campion.Este imposibil.Ca reproducator trebuie sa aiba un aspect..de reproducator.Ziua buna se cunoaste de dimineata.
lumea ma face sa rid daca are in cap va face performanta de top da trebue sa ai rabdare cu el trebuie pus in forma si nu trebuie omorit adica pus la fiecare cursa cum fac multi si daca arata ca poate al doilea an trebue inpins ceva mai mult dar daca e maratonist abia dupa anul trei incepe sa isi arate adevarata valoare asa ca ai rabdare cu el si o sa arate ce a mostenit multa bafta
Daca defectele fizice pe care le are porumbelul nu sunt defecte genetice si starea lui proasta se datoreaza proastei intretineri atunci acel porumbel poate fi folosit la reproduc’ie. Ceea ce are el in bagajul lui genetic nu poate sa il schimbe nimeni. Nu poate fi folosit in competitii pentru ca are un fizic prost si va avea probleme si cu recuperarea. Am vazut porumbei cu un fizic prost dar care au reprodus pui de exceptie. Nu stiu daca poti sa te uiti la un porumbel si sa spui ca are un aspect de reproducator, deoarece bagajul lui genetic nu se poate vedea. Cel putin la mine.Totul este ca aspectul fizic prost sa nu fie o trasatura genetica.Pentru mai multe detalii citeste cartea prof. Anker Alfonz – “Rebusul zburatorilor” – si vezi ce spune despre caracterele aditive si nonaditive.Parerea mea.
Bine v-am regasit…initial nici nu am vrut sa ma complic cu explicatii insa fiecare dintre noi a fost la un moment dat lipsit de experienta…asa k am sa va spun parerea mea…In primul rand referindu-ne la bagajul genetic pot sa va spun ca din doi parinti campioni poate rezulta un descendent fara nici un fel de calitate…iar daca mai are si o crestere dificila e clar ca va fi o nulitate.Apoi tot pe aceasta latura era vb de valoarea unui pui cu bagaj genetic bogat care urmeaza a concura si nu a se reproduce din el.Oricum am intrat deja pe un teren minat unde nimik nu mai este sigur…GENETICA re caile ei intortocheate si vb de multi ani de munca pentru a ajunge la un rezultat pozitiv.In continuare nu cred ca ar mai trebuii sa discutam despre disfunctionalitati fizice ci sa fim seriosi si sa nu ne mai imbatam cu apa rece …apoi daca veti avea ocazia sa cititi “REBUSUL ZBURATORILOR” al lui ALFONS ANKER…va veti lamuri intr-u totul…desi e cam greu sa obtii o asemenea carte de valoare…si daca e in cel mai bun caz sa obtineti o copie care pe mine m-a costat destul de mult dar isi merita banii.Asa ca un final am sa va spun ceva dragi incepatori…cei cu mai multa experienat stiu la ce ma refer….Nu va atasati foarte mult de porumbei in primul lor an de viata,ve-ti fi dezamagiti mai tarziu..lasati natura sa lucreze pentru voi si ve-ti vedea ce surprize va va rezerva…o sa fiti surprinsi sa vedeti ca toti puii care va erau dragi lipsesc din cotetul vostru…Stiti de ce???!!! Pentru ca nu frumusetea sau culoarea va castiga concursuri pentru voi.Vant in pene!!!
nu intotdeauna parinti conteaza meruu din ce se trag parinti mai mult eu am avut un argintiu care credeamc a era cel mai slab de la mn ca era din parinti slabi si cand lam zburat sa clasat in rmi 3 a uni columbofil cu pperfomante:D
da sunt si pui care incep cu stangul dar ajung sa fie niste zburatori extraordinari
Cand vorbim de “bagaj genetic” cred ca va dati seama de faptul ca vorbim de o acumulare de informatii de tot felul din experienta de viata a precursorilor dar si a celui in viata, informatii care din pacate nici macar genetica moderna nu este in stare sa ne spuna exact cum si in ce fel se inmagazineaza si in ce reguli se manifesta la urmasi. Bajbaim inca , fiindca la nivelul energetic al informatiei nu am prea reusit sa ajungem. Asa ca daca aveti dragoste dezinteresata , aveti grija de el fara sa va ganditi la altceva insa daca vreti sa il folositi la un scop concret , inca o data ” Nu va imbatati cu apa rece “
intradevar domnul Benaziz: are f. mare dreptate . sper sa nu fie suparat pe mine ca a costat cartea asa de mult [ daca a cumparat o de la mine ] dar valoare ei este de nedescris , pentru cei ce au rabdare sa o citeasca macar de 3 4 ori ca sa o inteleaga . intradevar in aceasta catrte a lui ANKER o sa descoperiti anumite linii de porumbei care se pot combina intre ei si de formarea acestor linii , si mai ales de modul de a pune in pereche porumbeii . parerea mea este ca acel pui nu este bun decit la reproductie , iar daca va da rezultate ca si zburator se va incadra la exceptii , adica acel 1 din o suta de mii de porumbei , dar sa nu va imbatati cu apa de la burlan , fiindca fara un menegement bun acel porumbel se va pierde la o etapa de catastrofa sau chiar banal la o etapa de antrenament . Singurul raspuns este cosul , daca vrei sa l zbori , daca este din categoria fondist – maratonist sunt de parere ca trb sa l cruti cel putin primii 2 ani , adik primul an doar 1 2 fonduri , anul 2 norma la fond si un maraton , iar anul 3 trb sa faca norma la maraton si daca se poate chiar palmares fond , iar anul 4 este pentru maraton si palamares maraton .
Daca doriti sa procurati aceasta carte o puteti comanda la tel . 0753944767. Parerea mea este ca nu trb sa lipseasca din biblioteca aceasta carte impreuna cu inca 2 > SANATATEA BOLILE SI MANAGEMENTUL PORUMBEIILOR > ALIMENTATIA NECESARUL PORUMBEIILOR VOIAJORI PE TOATA DURATA ANULUI CITEVA TRUCURI DIN NAURA PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA NECESARUL PORUMBEILOR INAINTE SI DUPA ETAPA DE ZBOR .
in primavara anului 2009 am adus 20 de pui de la un crescator care mi a dat foarte multi dintre ei slab crescuti,vazind chiar si acuma pe penajul cozii ca erau slab dezvoltati,chiar si cu capul chel batut de alti porumbei adulti,ulterior s au dezvoltat fizic normal ajungind talia unui pui sanatos,zburand acesti porumbei care genetic provin dintro crescatorie destul de tare mi au facut surprize zburind cap la cap cu alti pui sanatosi au obtinut chiar locuri fruntase si maiales cu cel chel ma pot mandrii ca si in ziua de astazi ii defata de si pare un porumbel degenerat nu se claseaza dar zboara saptamanal chiar si la etape private nu numai in cele organizate de asociatie,as mai afirma ca din 20 am pornit la zbor cu 18 din care dupa a 5 a etapa in cadrul asociatiei si mai multe la numar facand pe cont propriu de la 110 pana la 194 km in ziua de astazi pot sa afirm ca mai am din ei 10 bucati si mai urmeaza sa participe la inca doua etape de peste 300 si doar dupa incetarea concursurilor voi baga cativa din ei la prasila da daca acolo vor adeverii o valoare cu mult mai mare.
SEABISCUIT!!!!!!
Tot a?a se poate face o paralel? ?ntre caii de curse ?i cursierii no?ri. Nu neap?rat un fizic foarte dotat face diferen?a, aici sunt alte calit??i care fac diferen?a, pentru c? este vorba de o curs?, ?ns? cu punct de plecare dintr-un loc necunoscut ?i pe o distan?? nepr?v?zut?. Doar noi ?tim ce ?i cum! Nu-i a?a?!
E foarte bine dac? putem r?m?ne cu amintiri, sau s? fim impresiona?i de ceva anume oferit de un astfel de porumbel cu “zero ?anse”. Nu se poate compara un porumbel rezervat special pentru competi?ie cu unul pentru reproduc?ie. Uneori cel mai bun competitor nu va reproduce niciodat? nimic bun, ?n schimb un pr?p?dit te poate face mai renumit dec?t ai visat vreodat?. ?ntotdeauna va trebui s? alegi, ?i mai ales, trebuie s? ?tii pe ce drum vrei s? mergi.