ou-dungat
Daca tot am depistat prin cuibare cateva oua cu probleme, le-am pozat sa avem material didactic. Problema 1: in poza de mai sus avem un ou care prezinta cateva dungi aproape transparente (acele dungi rozalii). Din aceasta categorie mai fac parte si ouale la care transparenta este dispusa altfel si anume la capetele oului, centrul fiind mai gros, de un alb sanatos.

Problema 2:
ou-aspru
Oul catastrofa, oul “aspru” care nu trebuie lasat sa eclozeze. Am facut un experiment lasand un astfel de ou in trecut si pot spune ca puiul eclozat are probleme de imunitate si va sfarsi de una din bolile “uzuale”.

Care este diferenta intre aceste tipuri de probleme? Evident ambele au legatura cu lipsa de calciu sau probleme in asimilarea acestuia din dieta. Trebuie mentionat ca femelele au avut la dispozitie mai multe tipuri de grit cu scoica, vitamineral si supliment cu vitamina E si D3 pentru asimilarea si fixarea calciului (in lipsa de soare). Din moment ce unele femele pot face oua bune si altele nu, poate ca tine si de felul in care masculul bate femela la cuib si nu o lasa sa manance boabe sau minerale (am incercat sa mai tin deoparte masculii exagerat de batatori la cuib sa se poata alimenta femelele).

Intrebarea este: ce fel de supliment mai poate fi adaugat in dieta porumbeilor pentru a obtine 100% in toate cuiburile oua cu coaja sanatoasa, adica lucioasa, perfect opaca si omogena? (se poate administra calciu lactic pe cioc dar este incomod sa prindem zilnic toate femelele sa le bagam pe gat pilule). Anumite cereale trebuie date in procent mai mare in perioada ouatului?

porumbei.ro