Probleme cu stalpul de inalta tensiune

Fotografie0204
Va salut stimati columbofili. Anul acesta am achizitionat o casa unde am reusit sa-mi construiesc volierele pentru porumbei dupa ce patru ani i-am avut in podul blocului. Am invatat puii scosi in acest an la noua locatie numai ca ma confrunt cu o problema si anume STALPUL DE INALTA TENSIUNE din apropierea curtii.

Puii s-au invatat sa aterizeze pe acel stalp si automat si nenorocirea: pana la momentul actual 7 morti (curentati) si asta datorita faptului ca stau mai mult inchisi decat liberi, altfel erau mult mai multi morti. Ce-i de facut? Va rog ajutati-ma cei ce v-ati mai confruntat cu aceasta problema. Atasez si foto cu porumbeii pe acel stalp. Va multumesc anticipat, numai bine!

Florin

37 comentarii la “Probleme cu stalpul de inalta tensiune”

  1. Ceva nu le place la cotet sau nu sunt porumbei de calitate. In mod normal ar trebui sa se lase direct pe cotet. Ai acoperis incapator si pe care pot sta? (nu tabla sau prea inclinat)

    Nu poti ajunge pana in apropiere de stalp sa dai dupa ei? Ar trebui sa fie suficient daca ii alungi de acolo de cateva ori.

    Pe de alta parte problema s-ar putea sa se rezolve de la sine in timp… am reinceput de 2 ori, in locatii diferite si de fiecare data in primii ani mi se lasau porumbeii aiurea pe cladiri invecinate. Apoi problemele astea au disparut fara sa fac ceva anume… nu stiu daca explicatia e ca porumbeii tampiti s-au selectat la etape, sau e altceva.

    Mancare au la discretie? Daca sunt sanatosi si nu sunt imbuibati, nu le arde de stat statui pe stalp, umbla prin curte sau prin cotet sa caute mancare.

  2. Nu stiu ce fel de stalp este acela,dar pot spune ca si porumbeii mei se lasa uneori pe un stalp de inalta tensiune din apropierea crescatoriei si nu am avut niciodata problema sa moara vreunul curentat!

  3. nu este un stalp ,este un separator de medie ,si e posibil sa se curenteze din cauza arcului electric,la separator sunt niste cutite si distanta dintre faze este mult mai mica decat la un stalp,si cel mai sigur fa in asa fel incat sa numai stea acolo

  4. @Florin, nu stiu ce varsta ai, dar porumbeii tai mor din alte motive, nu curentati.
    Crezi ca doar porumbeii tai stau pe firele de curent :))))
    Coboara acolo de la zbor, pt ca ei cauta un loc cat mai inalt de aterizat.
    Ai mei stau si pe fire de curent pe staplii din sat, exact ca cele din poza ta, si stau si pe camp pe stalpii aia MARI, si nu au absolut nicio problema.
    Daca ar fi asa cum spui tu, inseamna ca ar fi NENOROCIRE in tara, si la porumbei si la alte pasari care se pun pe firele de curent.
    Mor din alte cauze, nu curentati, cel putin nu in situatie pe care o prezinti.
    La stalpul din stanga imaginii, care alimenteaza satul cu curent, firele sunt izolate, se vede foarte clar
    Si la cel din dreapta exista un fel de izolare.

  5. @adrian: cum adica mor din alte cauze? Se duc pe stalp si apoi ii apuca brusc boala si cad la pamant morti? Sau poate li se face rau de inaltime si lesina, dar ei defapt mor la impactul cu solul. :D

  6. @porumbei.ro: poate e triunghiul bermudelor in zona ai, dar cum dracului sa moara curentati(in situatia asta, despre care ne explica Florin). cresc porumbei de peste 25 de ani si ai mei stau firele de curent cat vor, dar asa ceva nu am mai auzit.
    Asa ar trebui si gugustucii sa moara, ciorile, etc.

  7. cred ca au rau de inaltime :)). glumesc. am patit si eu in primul an cand erau pui. in urmatorul nu s-au mai asezat. s-a rezolvat de la sine. din zbor se aseaza direct pe voliera, la fel si puii de anul asta, pentru ca au un exemplu. asta e unul din motivele pentru care zbor puii impreuna cu adultii. sa nu se aseze pe firele de medie. in schimb am avut un mort si vreo 4 accidentati lovindu-se de firele alea. acum le-au inlocuit cu un torsadat. adica in loc de trei fire neizolate sunt trei cabluri izolate si impletite. fiind mai gros il pot observa mai bine in zbor si au timp sa se fereasca de el. curentati nu am avut. ai rabdarea pana la anul si problema se rezolva de la sine. asa cum a spus si porumbei.ro, lasa-i sa zboare pe burta goala si astfel cauta sa vina cat mai repede la voliera.

  8. În cazul tău,acela este un separator de medie tensiune,distanța dintre părțile aflate sub tensiune este mult mai mica decât în cazul celorlalți stâlpi (aici părțile active-cu tensiune-nu se izolează) care doar susțin conductoarele(firele).Întradevăr păsările în general coboară pe conductoarele liniilor electrice,sau pe stâlpi,dar niciodată nu ating doua conductoare în același timp,sau nu întregesc un circuit deschis sau izolat fața de pământ;dacă fac asta mor electrocutați-cazul tău.Nu ai ce să faci decât dacă găsești o soluție de a atrage porumbeii să coboare în altă parte decât pe acel separator.

  9. Poti vorbi la compania de electricitate care are stalpul in administrare sa izoleze stalpul. Acele parti periculoase se pot izola numai ca trebuie sa sesizezi asta la companie si sa gasesti si acolo bunavointa. Se pot face si altfel de presiuni… daca ai suficient timp si nervi ii poti chiar forta sa mute stalpul.

  10. Totul se intampla din cauza crescatorului. Un crescator serios isi lasa porumbeii afara dupa un anumit program si le conditioneaza intrarea in crescatorie cu hrana.

  11. Leagale ceva de coada (niste celofan de exemplu , ca la zmeu ) , care sa faca contact inaintea lor cu cablurile si sa faca fas de doua trei ori la contactul cu cablu , fas ( o flama micutza acolo) care ar trebui sa fie suficient sa-i sperie sa nu se mai aseze a doua oara . Succes :)

  12. Aceiasi problema am avuto si eu,colegi de la asociatie radeau cand le-am spus ce patesc si anume ca se curenteaza, la electrica degeaba vb nu pot face nimic mor din cauza arcului electric in principiu cand se aseaza sau cand deschid aripile sa plece la zbor. Credema te inteleg eu am renuntat din cauza asta la un moment dat la porumbei din cauza stalpului dar mam apucat iar si cu un pic de rabdare si ambitie i-am speriat vreo 2-3 saptamani cand se asezau cu o minge de tenis sau de handbal si foarte rar se mai punea cate unul pe stalp,fiind suficient sa bat din palme ca sa plece stiind parca ca, nu are voie acolo. Dale drumul doar la program o perioada cel putin si urmarestei si speriei cand se aseaza dar cu o minge,exclus steag sau bat ceva arcu electric se face intre fire si Doamne fereste coboara curentul pe bat in jos la tine. Sper sa reusesti la mine a dat rezultat metoda asta. Bafta

  13. in locul as face vreo 1 sapt un pic de dresaj diabolic cu ei………de o sa iti aterizeze in palma

  14. Doamne…ce imi pot vedea ochii..
    Sa legi ceolofan de coada porumbeilor…=)))))))))))))
    Altul creste de 25 de ani porumbei si vine cu niste explicatii de copil de clasa a 4a..
    In legatura cu mutatul stalpului ( daca pui anumite “presiuni”) raspunsul este : NU E POSIBIL
    Am un stalp cu transformator fix in curte… nu se poate muta nici la 3 metrii in afara curtii.
    Rezolvarea la problema ta ar fi:
    Dala drumul cu “burta” goala.. astfel ei for zbura si vor ateriza direct pe cotet ca sa intre la loc sa primeasca hrana
    2) nrobeste cu domnii din sat ce se ocupa cu staltii, curent sa urce cu o scara cv,, sa aseze cv o sperietoare mica niste ceolofan taiat suvite faci un T si legi de el ceolofan taiat fasii la cea mai mica adiere de vant se vor speria.

  15. Buna!
    Ar fi super daca ai putea muta voliera cat mai departe de firele alea… Cea mai ok solutie!

  16. Salut. Aceeasi problema am avut-o si eu multi ani .. in fiecare an aveam 10-15 pui electrocutati . Singurul mod de a scapa de aceasta problema este sa zbori porumbeii afara la program .. cu puii e putin mai dificil pana se obisnuiesc dar in principiu incearca sa ii eliberezi seara putin flamanzi sa vina repede in crescatorie dupa zbor. Daca porumbeii sunt lasati toata ziua liberi nu o sa scapi niciodata de problema asta o spun din experienta . Mult succes! :)

  17. tinei inchisi o sapt timp in care sa le faci un program al mesei (aprox aceiasi ora) , asociaza ora mesei cu un sunet (inainte si in timp ce le pui mancare in hranitoare ii bn sa ii inveti cu sunet sa fluieri de ex) dupa 3-4 zile de instrunctaj inceraca inainte sa intri in crescatorie sa le oferi mancare sa fluieri sa vezi dak acestia reactioneaza si coboara la hranitoare fara ca tu sa intri in crescatorie atunci inseamna ca si-au invatat lectia si in ziua urmatoare le poti da drumu afara inainte cu 15-20 min inainte sa le dai de mancare dar sa fi atent si sa observi cand dau sa aterizeze sa incepi sa fluieri sa stie k tr sa coboare la mancare si nu pe stalp.

  18. Daca te duci doar asa ca sa faci o intrebare tanti de la ghiseu o sa iti spuna ca nu se poate si te trimite la plimbare. Daca ii explici ca vrei sa vorbesti cu un factor de decizie, ceri o audienta la un director si ii povestesti omului frumos problema ta si faptul ca esti dispus sa te apuci sa faci reclamatii la compania mama, la OPC, la ANRE, primarie, consiliu local, etc sigur o sa se miste altfel treburile. De asta spuneam ca iti trebuie timp si nervi, pentru ca este un oarecare efort birocratic. Stalpul nu reprezinta un pericol doar pentru porumbeii tai ci si pentru pasarile salbatice. Partile sub tensiune se pot izola destul de usor, in ariile protejate eu fost izolati stalpii pentru a proteja speciile de pasari de interes, in special cele mari (berze, acvile, sorecari).
    Stalpii aflati pe proprietate privata trebuie despagubiti daca nu pot fi relocate liniile. Compania de electricitate este obligata de lege sa plateasca chirie pe terenul ocupat de stalpi aflat in proprietate privata.

  19. Dragi colegi cei care spuneti ca nu au cum sa se curenteze porumbeii .TOTAL GRESIT . Intai documentati-va despre ARCUL ELECTRIC dupa care lasati comentari fara rost.
    Multa Bafta

  20. Mircea -Galati,
    Buna ziua la toata lumea.
    In situatia prezentata avem doua LEA, una de 20KV pe stalpul din planul al doilea-SE 10 pe care este reteaua de 20 KV din conductor funie OL-AL si pe care este montat si un separator tripolar de exterior de medie tensiune si una de 0,4KV pe stalpul din primul plan SE 4 cu retea realizata din conductor torsadat izolat dupa cum bine se observa. Datorita faptului ca distanta intre cutitele separatorului corespunzatoare fazelor RST sunt mici, daca se aseaza un porumbel de exemplu pe faza R in momentul in care a zburat deschiderea aripilor depaseste distanta dintre faza R si S si atunci se electrocuteaza sau la fel pe celelalte faze. A spus cineva ca si pe la el trece o retea de inalta sau medie tensiune si se aseaza porumbeii si nu se intampla nimic. Deacord, pentru ca intre cele trei faze R,S,T la LEA(linie electrica aeriana) distanta este mai mare si sunt cazuri mai rare de electrocutare. Se poate merge le Electrica si se poate cere aviz tehnic de racordare(ATR) de deviere retea medie tensiune cu proiect facut si suport plata executie, si numai astfel va muta stalpul, altfel niciodata. Singura solutie este disciplinarea porumbeilor sau schimbarea locatiei. Sper sa ma fi facut inteles.
    Inima buna la toti.

  21. Incearca si cu un gratar pus intr.o teava la inaltime de.asupra crescatoriei. Poate ii aranjeaza mai bine gratarul si nu ii mai tenteaza stalpul. In cazul in care doar o parte au predispozitie mai accentuata sa se puna pe stalp, pe cei care se pun pe stalp nu ii mai da la zbor, macar o perioada, pana se fixeaza bine la ceilalti instinctul de a ateriza direct pe crescatorie. Eu am o mica problema de aterizare cu o casa inalta din apropiere si cu gutanii vecinului care se pun acolo. Cand sunt porumbeii vecinului in zbor sau asezati pe casa aia, nu ii mai inalt pe ai mei. De asemenea nu ii mai inalt deloc pe cei care deja au un obicei in a se aseza pe casa vecina, am observat ca au tendinta sa imi traga tot stolul acolo. Daca pe cei de anul asta nu reusesti sa ii dezveti, macar sa nu ii lasi afara cu puii de anul viitor pentru ca o sa perpetuezi problema si la anul cum observi unul ca se pune pe stalp il elimini din stol. De obicei nu se invata tot stolul odata sa aterizeze aiurea, incepe cate unul, cate doi, pana generalizeaza problema.

  22. Va multumesc pentru sfaturi.Porumbeii mei stau inchisi toata ziua fara mancare,iar pe seara sunt eliberati si apoi chemati la mancare.Am sa astept sa vad la un an cand sunt maturi daca se schimba ceva.In legatura cu unele comentarii……ar trebui sa se abtina daca sunt depasiti de situatie.

  23. Adrian te rog sa te limitezi doar la a citi aceste articole fara a face comentarii,esti ridicol in tot ceea ce scri,crede-ma ca nu-ti doresti sa treci prin ce trec eu cu acesti pui.

  24. Cheama personal de specialitate care sa urce acolo si sa puna un steag. Garantat nu se vor mai aseza niciodata.

  25. Consider o greșeală sa cumperi casa langa asemenea stalp stiind ca iti doresti sa cresti porumbei. Restul este can can.

  26. Nu au treaba inelele….(cred)
    Legat de stalp…
    Contacteaza ceva specialist ahata cv sperietoare acolo..
    si ai rezolvat
    Ai grija poate ai pe langa cotet cv caine ce ii sperie si ei aterizeaza cat mai sus pentru a se proteza
    Sau vre-o pisica

  27. Ptr. MARIUS RUDARU …. Da ce te faci intr-o situatie mai aiurea? Adica cumperi un teren ,ok. , fara stalpi totul bine faci casa si dupa cativa ani vin desteptii de la RENEL sau cum dracu se mai cheama si-ti taie o diagonala prin gradina ptr. o linie de medie + un stalp cam langa casa. EI??? Ce faci ???? Te muti? Vinzi casa ta facuta cu greutati si sacrificii???

  28. Mda. Pot fi situații şi situații. Unde ai posibilitatea sa alegi si unde nu.
    Dar dacă poți alege şi o faci greşit …..

  29. Leaga o sarma subtire(de covrigi) de varful cozii la cate unu din ei…sarma s aiba cca 20-30cm….cand se lasa pe sarma bubuie si ii sperie. asa nu se mai lasa acolo. Chestie testata la unchiul meu, eu nu am avut prb din acestea. Bft.

  30. Porumbeii tai ori sunt satui ori bolnavi.nu au ce cauta pe stalpul ala.porumbeii mei in afara de crescatorie nu se aseaza pe nimic nici daca ii tin 2 ore pe sus.ii sperie ceva la acoperisul crescatoriei tale,e ceva in neregula,ceva nu le convine sau ii scoti satui la antrenament.porumbeii nu au drag de crescatorie..nu au ce cauta acolo.elibereaza porumbeii dimineata pt antrnament rupti de foame…nush ce sa zic

  31. Cum este acoperisul crescatoriei? Ii fortezi sa zboare? Iti trebuie un acoperis cu inclinatie mica acoperit cu un material antiderapant (carton). Nu forta porumbeii la zbor, cand vrei sa ii antrenezi fa o lansare de la cateva sute de metri de crescatorie. Nu hranii porumbeii inainte sa ii eliberezi. numai bine!

  32. Acoperisul este din tigla si are inclinatia foarte mica,nu-i fortez sa zboare,porumbeii stau toata ziua inchisi,fara mancare si eliberati seara pentru zbor,iar cand termina antrenamentul se aseaza pe acel stalp,apoi pe acoperisul volierei,in momentul cand aterizeaza pe stalp se ating intre ei si astfel se curenteaza,acum doua zile a mai murit unu.

  33. Valentin Tanase poa 10 cred ca esti dus cu pluta ! O sa rida a’ia si cu curu ‘ daca aud asa ceva ………







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *