Observ de cativa ani un fenomen ciudat care mi se intampla in crescatorie la prima serie de pui intarcati. Acestia se hranesc intre ei, unii dintre ei comportandu-se ca niste adulti. Se intampla la fel si la voi? Am facut si cateva observatii urmarindu-i in timp, pe baza imaginilor salvate in primavara.
Sunt unii pui care ii hranesc pe restul si unii care doar cersesc mancare de la altii.
Acum dupa cateva luni, tragand linie observ urmatoarele:
“Hranitorii” sunt toti acasa, se comporta normal si se antreneaza bine.
“Cersetorii” sunt majoritatea fie pierduti de acasa, fie decedati de boli, fie nu se antreneaza bine acasa.
Salut, Andrei!
Citind doar titlul, vroiam să-ți spun “notează-i pe cei care hrănesc alți pui, și vezi anul următor ce se întâmplă cu ei”… Dar ai făcut-o deja. :))
Anul ăsta, la mine, doar unul a făcut așa ceva… Sunt curios, să văd ce se întâmplă cu el la sfârșitul sezonului cu puii.
Ok. Poate revenim aici cu concluzii dupa sezon desi ca pasari mature ar fi cel mai relevant. Dar e cale lunga pana acolo. :)
Sincer i as elimina pe toti plangaciosii. Stiu ca n o sa ti placa ce auzi, dar asta denota calitate slaba. Puii care piuie intr una , plangaciosii, n ai ce sa faci cu ei.
Normal, odata intacat la 25 de zile, trebuie sa stea nemancat 48 h pentru a se inchide si a elimina tot surplusul de grasime, dupa care normal ar trebui sa se infiga singur la mancare in momentul in care le arati hranitoarea.
Ca o analogie, gandeste te la copiii care merg in clasa I si plang dupa parintii lor in primele saptamani si altii deja invata alfabetul.
Daca puteam sa elimin porumbei eram departe… si nu mai aveam mereu cei mai multi porumbei angajati la club. Si eu cred ca nu o sa faca nimic plangaciosii.
Anul trecut cand am intarcat prima serie, foarte mici, o femeluta a fost singura (din vreo 50) care s-a suit pe V din prima zi. Altii au avut nevoie de cateva zile, o saptamana sau mai mult sa invete sa se suie pe V-uri. Au fost 6 frati din acel cuplu si doar ea a ramas dupa etapa de 700 unde am angajat-o si sarita direct de la 300, dupa pauza de vreo luna.
Porumbeii care zboara bine o fac si pentru ca sunt inteligenti, pe langa ca ii ajuta fizicul. Altii sunt pur si simplu idioti. Exemplu: dau o mana de alune pe trapa unde sunt doar cea mai buna femela a mea si un idiot care nu a clasat mai nimic: din 10 alune, femela buna a mancat vreo 7 sau 8, celalalt pana s-a speriat putin de faza, pana i-au scapat din gura vreo 3, pana a dat pe langa alte 2, gata cu oportunitatea. Asa e si la etape. O ia de 10 ori gresit, se sperie de orice cacat de randunica ce ii pare uliu, s-a incheiat clasamentul pana e el la sfertul drumului.
Frumos comentariu ultim , porumbei.ro
Puii cred ca trebuiesc selectati inca de la matca. Fara femele chircite, masculi neteritoriali care isi pierd boxa.
Fara oua mici, poroase…etc.
Fara pui care nu se ineleaza la timp.
Fara pui care piuie, care nu se imbraca in penaj la timp.
Fara pui care dorm si dupa o saptamana pe jos desi au odihnitori suficiente.
Fara pui care mananca in nestire.
Fara pui care umbla ca bezmeticul pe afara si nu se invata la program.
Fara pui care intarzie mereu la antrenamente/ concursurile cu puii.
Fara pui care desi nu este tardiv nu naparleste complet.
Fara pui care nu si ia boxa primavara.
Etc.
Un columbofil celebru spune ca doar un pui din 4 sau maxim 2 din 6 pui scosi dintr o pereche buna corespund cerintelor unui campionat.
Asta da tovarasie! Prietenul, la nevoie se cunoaste! :)) Si pe la mine mai fac din astea…