Pui ramasi in zbor noaptea. Despre incepatori, porumbei, balbe si… nopti albe

porumbei-noapteaSalut,
imi dau seama ca mai este mult… pana departe.
Aseara, pe la 7 ajung acasa si dau drumu la pui. Ceva se intampla astfel incat azi noapte, in cotet aveam 2 pui si inca 3-4 pe acoperis. Initial pe acoperis aveam 5-6 din care 2 au intrat pentru ca le-am apris eu lumina sa vada.

Cert e ca azi noapte ore intregi in noapte imi vedeam/simteam stolul de 60 porumbei cum da ture pe langa cotet.

Azi dimineata au inceput sa apara incepand cu ora 6 dimineata. E ceva unic sa ii vezi cum vin. Veneau unii din inaltul cerului. Erau puncte si isi dadeau drumu (te lua cu fiori – e posibil frisoanele sa le fi avut de la droguri).

La 7.30 i-am numarat … lipseau 13. Aratau ca dupa o etapa de fond. In apa au electroliti si pe mancare ceva de recuperare, iar eu sunt obosit ca dupa o noapte petrecuta cu baietii in liceu.

Azi aveam imbarcare pentru prima etapa, cu lansare maine. Nu ii angajez pentru ca probabil multi sunt in febra.

Cum or fi procedat azi noapte?

Au zburat si au coborat unde au vazut lumina? Sau au zburat pana au cazut epuizati?

Am urmarit cum au venit dimineata… Rar veneau cate 2, marea majoritate soseau ca de la concurs.

Sa nu faceti ca mine, sau sa faceti cat mai rar posibil!

Un Nimeni Celebru

31 comentarii la “Pui ramasi in zbor noaptea. Despre incepatori, porumbei, balbe si… nopti albe”

  1. Daca ai fi avut macar doua zile pana la concurs puteai sa ii angajezi la etapa, am avut si eu o intaplare mai putin obisnuita, am lansata porumbei de la o distanta de 25 km aerieni la ora 7 seara si in mod normal ar fi ajuns acasa in 20-30 de minute in functie de vant. Dar de data aceasta le-a trebuit o ora jumatate sa ajunga primii porumbei si au tot sosit pana seara tarziu si cativa a doua zi dimineata. Am avut etapa peste 2 zile si porumbeii au venit foarte bine, chiar mai bine ca la prima etapa ( a fost o etapa de 117 km), am reusit sa clasez 10 din 44 angajati.
    Recupereaza-ti porumbeii si angajeaza-i la urmatoarea etapa, dar pana la etapa fa-le macar doua antrenamente de 50 km si unul de 30 km.

  2. Nu se da drumu la pui la ora 19, mai ales daca sunt mancati. Am auzit de multe intamplari de genul asta si pot sa spun ca ai fost un norocos, ai procent foarte bun de intoarceri.

    Eu la ora 19 inchid sputnikul si ii chem. La ora 19 si ceva da uliul si daca i-a speriat si i-a lipit de cer si incepe sa se intunece, salutare, drum bun. Le dau drumu pe la 17-17:30 maxim, cu foamea’n gat. Cand ii chem la masa 100+ de bucati intra in ~ 30 de secunde.

    Toate astea nu au fost suficiente, acum uliul si-a mutat ora de atac la 19 fara ceva. Solutia? Lasi puii afara impreuna cu maturii care au un efect calmant si de siguranta asupra puilor. Eu inca n-am auzit de stol de maturi ramasi noaptea pe sus. Intr-o seara cand mi-a luat uliul un pui langa cotet si i-a ingrozit au zburat pana pe semiintuneric… eram “cu morcovu’ si cu toata gradina” cand ii vedeam pe cerul rosiatic cum inca erau puncte si nu dadeau semne de picaj. Dar maturii au salvat situatia, incepand sa dea stolul tot mai jos si mai strans de cotet pana au coborat cu pui cu tot.

    Alta metoda ar fi sa-i lasi la zbor doar dimineata… nu stiu daca e suficient, personal ii las si seara pentru ca ma plictisesc cu ei inchisi si nu pot sa ma abtin. Dimineata la inchidere le dau mancare subtire iar seara dupa ce i-am inchis, cat pot duce.

  3. Daca puii sunt educati si raspund foarte bine la comenzi, ei coboara din vazduh chiar si seara tarziu. Eu asa i-am invatat si cand ii strig, intra toti…

  4. De vreo 3 ani patesc cel putin o data sa-mi zboare puii toata noaptea. Totul din cauza ca le-am dat drumul prea tarziu si nu i-am chemat la timp la mancare, se mai sperie stiu eu de cate ceva si dusi sunt.
    Anul acesta am patit-o si cu maturii (masculii), a 2-a zi dimineata aveam 12 din 13 acasa si-mi lipsea unul foarte bun care a ajuns pe la 10 dimineata. Era terminat, tot sezonul nu-l vazusem asa obosit ca in ziua aia, nici nu l-am mai jucat de la patania aceea.

  5. Eu am ceva tippleri pakistanezi si englezi si mai mereu raman noaptea in zbor. Dimineata cum se lumineaza de ziua apar cate unul pe rand. Foarte rar s -a intamplat sa am pierderi.

  6. Acum depinde si de educatie.Eu personal dau drumul la pui la 19.00.In jur de ora 20.00 ii vad cum incep sa se lase.Fluier si la papa nenicule ca altfel,cei care intra tarziu seara am grija sa nu manance nici a doua zi dimineata.Sa ii vezi dupa aia ce cumintei sunt,iti e mai mare dragul.Cu maturii nu le dau drumul pt ca batranii au inceput sa naparleasca si nu prea mai au chef de zbor,iar aici risc sa coboare puii prea repede.

  7. nu-i foarte indicat sa-ti ghiftuiesti in plin sezon porumbeii seara inainte de culcare. Sunt sportivi, au nevoie de odihna buna ori cu ”burtile pline”, gata sa crape gusile in ei si cu mancare greoaie, se vor odihnii mai greu. Vor fi mai agitati pe timp de noapte. Indicat sa le dam hrana cat mai marunta, mai ales la pui, dar cu valoare energetica mare, si nu pe saturate.

  8. si eu am patit intr un an mai exact in 2011 cand din cauza ca imi alerga uliul la ei foarte tare i au prins noaptea in zbor dar nu a fost problema eu ii dau afara numai dupa 7 sau 7 jumatate seara si nu am probleme deokamdata dar cine stie nu se stie niciodata orikm un lukru este cert care este marfa vine acasa a 2 a a 3 a sau cine stie cand dar vine,si pentru incepatori nu neglijati puii care va vin acasa mai tarziu pentru ca aceea vor devenii valori mai tarziu….

  9. @7 corect, dar hrana mai consistenta daca o dau dimineata nu se digera pana seara asa bine si nu au acea senzatie de foame care-i face sa raspunda imediat la chemare. Acum cu mazarea e relativa, unii spun ca e otrava si nu se da deloc, altii ca e proteina si fara ea nu cresc bine puii, respectiv nu se reface musculatura la zburatori. Cei care spun ca mazarea e otrava de regula vand si produse cu prafuri de proteina animala… Am ales calea de mijloc, le-o dau seara, cam 30% din portie, pe baza unor articole ale unor baieti destepti din state. De cand au inceput etapele cu puii, incerc sa elimin mazarea dupa ziua de miercuri. Cert e ca atunci cand nu dau mazare zboara mai mult…

  10. porumbei.ro din cate stiu mazarea pe timpu sezonului nui prea buna acum njt stiu si eu d la cineva care zboara porumbeii de foarte multi ani si de atunci dau mazarea doar la matca

  11. @porumbei.ro:mazarea este foarte buna pt cresterea puilor si atat dar daca ai de gand sa le mai dai pe viitor si in timpul sezonului nu stiu ce sa zic.Eu in timpul concursurilor porumbei mei nu vad boaba de mazare,o scot din mancarea speciala,asta nu inseamna ca nu le dau pana la inceputul sezonului sau dupa,columbofilii cu expereinta stiu asta dar poate nu o spun.Din ce am stat de vorba cu cativa crescatori cu rezultate foarte BUNE la capitolul alimentatia porumbeilor,majoritatea am auzit–mazarea nu este buna in timpul concursurilor este valabil si cand zburam puii toamna,eu am tinut cont de unele sfaturi tot timpul idee e sa le auzi de la un columbofil care vrea sa te invete nu care face experinte pe tine…mult succes

  12. mazarea si fasolea in urma digestiei genereaza si toxine. De aia zboara mai bine. nu se poate fara una si alta totul e sa le dai si ceva sa elimine toxinele. De fapt toate mancarurile bogate in proteine genereaza toxine si la porumbeii care nu sunt perfect sanatosi dauneaza cam tare!

  13. Am avut anul acesta neplacerea de a avea 3 porumbei ramasi in aer peste noapte( speriati de o pisica): o femela de 2012 care e nebuna dupa zburat si doi pui ai ei de anul acesta. Unul din pui nu a mai venit deloc , pe celalalt l-am gasit pe un acoperis pe la 6, iar femela am vazut-o venind din nori pe la 6:30 ca o racheta. Imi pare si acum rau pentru puiul pierdut -o femela micutza de la care ma asteptam sa fie foarte buna.

  14. va contrazic antrenamentele pe inserat pe directia concursului sunt binevenite daca vrei sa le creezi un caracter dur desigur carei bun bate polita la sputnic.vorbesc de pui si maturi in general inaite de orice etapa,eliberati individual casa ierneze la mine trebuie sa ma satisfaca cu aceste teste daca nu sa sa ramina la alti sau unde vor ei porumbeii buni sunt foarte putini iar prostani cu duiumul asa ca ala bun en cotet.respect la toata lumea

  15. vai de capu ltau !!!!! esti cam drastic,nu crezi.?com.14. de aia se duce de rapa columbofilia romana.trebuie acordata SHANSA oricarui individ in parte.cred ca nu ai cu ce te mandri ,daca mergi dupa criteriile astea.asa ca mai invata .

  16. nicolae chira daca intrebi toti campionii din tara eu cred ca toti o sati zica, ca puii nu trebuie lansati seara. Eu personal anu trecut am lansat puii pe la 7jumatate seara de la 40km aerieni si nu mia venit niciunul pana a doua zi. DA e bine sa obisnuesti porumbeii cu antrenamente cat mai de dimineata si cat mai pe inserate, dar in jurul crescatoriei(cel putin puii care nu au cum sa aiba experienta)

  17. din pacate o mare parte din ei nu vor mai face mare performanta la concursuri. de ce? pentru ca au fost fortati , au facut un efort peste potentialul lor normal din aceasta perioada cand toti muschii si toate articulatiile sunt in plina dezvoltare.
    pana la varsta de 1 an porumbelul se tot dezvolta.
    articulatiile le-au fost afectate , musculatura , in formare, intinsa la maxim .
    se vor reface dar vor avea tot timpul un deficit in zbor desi ei vor parea perfect sanatosi.
    si psihic au fost afectati .
    cu siguranta au prins teama de zbor dupa o asa experienta . pentru a-si recastiga increderea in zborul de durata , va mai trece ceva timp.

  18. pentru pozitia 15 baiatule cind o sa investesti macar un sfert din suma care am investito in porumbei sa dai lecti de columbofilie la altii sau stai si mingiei peaitai citi ani deacu incolo vrei si d-le sanse cite vrei respect.dar sanute trezesti sam dai dreptate .astazi am avut etapa in polonia la jaroslav puii fiind la a 3 pana nu am zburat etapele de sighet deoarece eu deabia i antrenam asta fiind prima etapa la 350km cu cinci antrenamente inainte de acest zbor din firful muntelui lupcina-costileva asa seara la7 fara 10 puii erau acasa nu se poate fara pierderi dar pe mine ma intereseaza cel sosit,am si dela domnul rusu isac un cadou care facind antrenamentele cu succes si fiind numai la a2 pana reuseste sa se instaleze pe locul3 din lotul meu de pui angajat la aceasta etapa sunt foarete multumit din puncul meu de vedere.daca nu risti nu cistigi si daca tie mila de culoarea lui sa nul pierzi no sa faci niciodata rezultate.mult suces

  19. pentru pozitia 15 urmareste clasamentul pe sv.fcpr.

  20. Nicolae Chira, nu ai nicio legatura cu limba romana. La cat de incult esti, nu ma mira nimic din ceea ce spui.

  21. pentru pozitia 17 parerile sunt impartite am luato cum zic marii columbofili belg.nl.gb.etc si nu functioneaza nimic decit un lucru si e sfint cosul iti face crescatoria ,matca etc.leam dat n sanse si nu este adevarat cind am riscat mereu am avut un +cind am citit toate prostiile de pe internet si n articole care duce tineretul in derizoriu chipurile ca marii columbofili invata tineretul columbofilie ei nu stiu cum sa prosteasca juniorii sa le vinda toate resturile crescatoriei lor,sunt crescatori si oameni daca cineva vrea sa te ajute cu adevarat o face din omenie,nu mai plecati urechea la toate prostiile…am observat ca multi varbiti da vati documentat gresit asa ca care vorbeste din experienta nare nimic de pierdut,practicati cit mai simplu si nu complicati lucrurile,practicati metoda care vise potriveste nuca ca colegu face tie sar putea sa nu iti iasa si multi nu spun ca columbofilia este si un fel de loterie cine zboara stie la ce ma refer ca daca si cu parca a venit de la maraton da sa perdut la antrenament si la sfirsit e norocul,calitatea si vointa dea ajunge acasa …

  22. Vreau sa va anunt ca am avut marele noroc sa nu pierd nici macar un porumbel.

    Ii am pe toti.

    Bafta!

  23. pentru poz.21 caracter ce esti tu nu sti sati scri nunele si vorbesti din umbra…vai de capul si de toata inteligenta care o mostenesti im cer scuze la loti cititori acestui sait daca nam fost politicos sau gramatical.e rau ca unii oameni se ascund si nu sunt identificati sau interzisi sa posteze.

  24. Sanatate, Zborul de dimineata si antrenamentul seara,nu dupa 19. pe directia concorsului si nu mai departe de 4o km. este bun zic si eu. Da rezultate. Puiul are 1,5 ore la dispozitie sa vina daca-i OK. Daca zbori mai ales doar o serie de pui pe care ii si ajuti la naparlit si tot nu vin … sa stea in alta parte iar parintii lor relucrati. Vant in pene la toti

  25. puii care nu sunt testati in anul nasteri suficient macar pina la 450km o sa se piarda anul viitor in primavara sau la antrenamente mai sint si cazuri fericite dar i bagi degeaba pe iarna la noi la radauti se zboara maraton cu puii si sa dovedit ca se poate astea is prostii cu fortatul cei bun vine acasa…am testat acest lucru personal.

  26. Sal!Asta am patit si eu sapt trecuta…si cam in fiecare an s-a intamplat insa de data asta din cauza vecinului care facea galagie chiar in spatele crescatoriei…nu mai zic k porumbeii mei cred k daca ar putea ar canta manele in fiecare tot din cauza vecinului care e mare meloman:))

  27. invata’i la program .. dimineata le dai putina mancare …dupa programul de zbor le dai restul kemandui in voliera .. si pe seara nu le da nimic .. doar dupa programul de zbor kemandui in voliera .. si alceva scoatei mai devreme ora buna de zbor e 6 – 6:30 .. k pui sunt inavatati sa alerge mult .. eu cnd le dau seara drumu nu prea mi se inavart deasupra casei zboara k zapacitii dar docamdata fara pierderi sau lipsa seara ..
    VANT IN PENE !

  28. E posibil sa fi zburat continuu, mai ales daca coborau dimineata de la mare inaltime, sau sa fi coborat undeva, la departare de casa.
    Relativ off topic:
    Personal nu sunt un adept al concursurilor cu puii, asa ca va intreb: de ce e nevoie sa-i supuneti unor eforturi inutile, din care au prea mult de pierdut fata de cat au de castigat?Ce surprize mai asteptati de la ei la varsta de 4 ani daca la 3 luni ii trimiteti la maraton(com 26)?Desi comparatia e deplasata, Einstein a descoperit teoria relativitatii la gradinita???De ce sa nu-i lasam sa creasca normal, cu procentul adecvat de proteina in hrana pt cresterea unui organism tanar, sa naparleasca normal, sa zboare din placere (probabil ca ati observat ca, dupa 2-3 etape de concurs, durata de zbor de placere al puilor se reduce)?De la 1 an pana la 6 sunt 5 ani in care un porumbel poate fi testat rational, dupa toate criteriile fiecaruia.
    Rivaldo, al lui Etienne Devos, a zburat 5 Barcelone si nu oricum, ci “BESTE INTER PARES” si a facut-o fara a zbura maraton in anul nasterii.
    Pentru crescator, drumul catre maraton dureaza pana la club si inapoi.Pentru un pui drumul pana acasa e mult mai lung..Suntem cam sadici cu porumbeii.

  29. @dan_tgv: perfect de acord, dar tot trebuie sa selectezi putin puii, nu poti ierna sa zicem 50 de bucati nemiscati deloc.

  30. nu stiu nimik de prumbei ,dar de 2 zile cam pe la 6-7 seara vine un porumbel si sta peste noapte pe pervaz ,se pare ca are un nr la piciorus , ascultam Taylor Swift , in general imi place linistea si nu ascult tare ..aveti vreun sfat ? imi place de el dar in nestiinta mea nu vreau sa fac rau.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *