In prezent, pentru a castiga un concurs cu porumbei voiajori, pe langa ingredientele principale mai ai nevoie si de timp. Analizand reportajele belgiene si olandeze despre porumbei si campioni, ajungi la concluzia ca, aproape fara exceptie, crescatorii lor se ocupa exclusiv de porumbei sau au angajati manageri. Pentru cei care nu au la dispozitie toata ziua pentru porumbei, este bine ca ei sa fie tinuti cat mai simplu.
Fara complicatii
Pentru a ne forma o familie buna de porumbei, totul ar trebui sa inceapa cu o sanatate de fier. In mod normal, o cusca uscata, bine aerisita (evitandu-se suprapopularea) si o alimentatie rationala sunt suficiente pentru a ne mentine porumbeii sanatosi.
Intr-o lume in care suntem intoxicati de o multime de “produse minune”, cel mai bun lucru este sa stam departe de ele. Exista un mod natural de a mentine porumbeii sanatosi care este si mult mai ieftin in comparatie cu produsele moderne. Un exemplu elocvent in acest sens este lupta impotriva tricomonozei. Multi crescatori au probleme cu aceasta boala si, ca sa scape de ea folosesc produse care “omoara toate tricomonadele”; total gresit. Mai devreme sau mai tarziu ele o sa sufere mutatii si produsul care le omora, va ajunge sa nu mai dea randament. Un mod mult mai util este de a le tine sub control, astfel incat sa nu influenteze negativ performantele porumbeilor; acest mod este acidifierea apei de baut, care se face simplu, fara complicatii.
Porumbei autohtoni vs porumbei de import
Din pacate, multi dintre oamenii cu potential financiar prefera sa-si achizitioneze porumbei din tarile vestice, in pofida celor autohtoni. Putem spune ca ei nu au intotdeauna dreptate. La concursurile pe distante scurte, exista crescatori specializati, in special in Belgia, iar porumbeii lor pot fi superiori celor din alte tari. Importurile nu dau intotdeauna rezultatele asteptate, unul din motive fiind faptul ca nu se cunosc prea multe despre crescator si porumbeii lui, informatiile rezumandu-se la concursurile castigate. Din acest punct de vedere achizitiile autohtone pot fi facute avand la indemana mult mai multe informatii, atat despre porumbei, cat mai ales, despre crescator.
Un lucru dovedit este ca porumbeii se vand dupa pedigree. De aceea un porumbel de import, cu un pedigree frumos colorat, dar fara valoare se poate revinde…
Reclama
Este sufletul comertului. Cei care vor sa vanda porumbei stiu asta si mai stiu si cum sa promoveze porumbeii. Ei nu gresesc, privesc totul ca pe o afacere si pentru ei este normal tot ceea ce sunt nevoiti sa faca. In opinia multor specialisti, un porumbel care se claseaza in primii 10 %, cel putin jumatate din concursurile la care a participat, este un porumbel foarte bun.
De multe ori, analizand cu atentie rezultatele unui “super porumbel”, realizezi cat de “obisnuit” este de fapt. La fel si cand vorbim despre crescator.
Nu demult, am cerut parerea unui bun analist, asupra rezultatelor unui porumbel. A fost de-a dreptul impresionat cand le-a vazut, indeosebi de distantele de la care au fost obtinute si de viteza porumbelului. In final am fost intrebat din ce zona provine porumbelul si al cui este. Dupa ce i-am dezvaluit ce mi-a cerut, a devenit foarte tacut. Putini sunt interesati de crescatori necunoscuti, pentru ca nu pot castiga de pe urma lor, mai ales daca au si porumbei putini.
Expozitii si campioni
Una dintre cele mai bune ocazii de a achizitiona porumbei este atunci cand vizitam o expozitie zonala sau nationala. Practic, aici sunt expusi cei mai buni porumbei ai celor mai buni crescatori. Cel putin asa ar trebui sa fie. Alt atuu al acestor expozitii este faptul ca putem analiza porumbeii de top, pe viu. Astfel avem o imagine mult mai buna asupra porumbelului in cauza, constitutia lui, putand astfel sa-l comparam cu tipul de porumbel care se preteaza pe zona unde concuram.
Un porumbel campion trebuie sa fie tot timpul intre primii sositi. Pe langa aceasta, constanta sosirilor are de asemenea un rol important. Un porumbel constant, etapa de etapa, de multe ori este mai bun decat castigatorii de loc 1 la o singura etapa. Locul 1 arata bine, atat in pedigree cat si in reclama, dar asta nu e totul.
Incheiere
Faptul ca am achizitionat un porumbel campion nu inseamna ca vom reproduce din el doar campioni. Cu cat avem mai multe informatii despre crescator si modul in care isi ingrijeste porumbeii, metoda dupa care joaca, cu atat mai bine stim cum sa reactionam pe viitor. Pentru a obtine rezultate bune, trebuie sa oferim cel putin aceleasi conditii pe care le-a avut cel de la care am achizitionat porumbei. Din acest punct de vedere, este cel mai bine sa achizitionam porumbei buni de la crescatori care ii tin cat mai simplu.
Vlad Hadarau
Am citit cu deosebita atentie acest material ,e ,,PUR SI SIMPLU ” adevarat ,cine are putina cultura columbofila si deschide ochi e un crescator cistigat ,iar cine nu sa bage mina adinc in buzunar .Felicitari Vlad Hadarau.Te asteptam sa mai aduci din cind in cind ceva lumina printre columbofili.
Se apropie perioada tratamentelor orbesti, spor la pastilat! :) Ce mai conteaza ca toate bolile de care tratam sunt produse de organisme care oricum exista in populatiile de porumbei si la scurt timp dupa tratament revin, ramanand tot imunitatea naturala sa decida ce face cu ele.
Mai nou exista produse cu imunoglobuline, numai bune pentru a forma porumbei total handicapati imunitar. Apoi vaccin pentru paramixo, adeno, salmonela, ornitoza, si probabil mai sunt… cand te apuci de tratat la ei, o sa iti ia vreo 2 luni sa ii cureti pana in sezon si apoi o iei de la capat. Mie imi suna a calvar si cand o fi nevoie de toate astea pentru a tine porumbei, ma las de ei in secunda doi. Daca vrei sa iei porumbei dintr-o crescatorie spital, pe langa porumbei trebuie sa primesti si manual de instructiuni cu toate brandurile de pastile si vaccinuri care sunt necesare pentru a functiona acei porumbei.
Porumbelul e cel mai tratat animal. Mai sunt printre noi crescatori de gaini, caini, iepuri, etc… si astea tot asa se trateaza pe rupte?
Bun articolul ! Scurt dar cuprinzator , mai ales pentru incepatori , care , daca ar pune in practica cele de mai sus , ar scuti mult efort material si spiritual . Pentru toti ceilalti “spor la pastilat” (asta este maxima).
LA MULTI ANI ! domnule Dejan !
Acest tip de articol are ca finalitate angajarea porumbeilor bolnavi, ca e moda eco, ca sportul e simplu si noi il facem complicat…. . Tratati pasarile daca aveti respect pentru munca altora!
ma baieti… nu stiu daca e bine cum procedez dar eu nu am vaccinat/pastilat porumbeii de vre-o 3-4 ani.
Le pun otet in apa fie el de mere /vin le pun cam 4 linguri la 2l de apa e suficient
si le mai pun cate un catel de usturoi
iau catelul in “turtesc” putin cu un cutit si il las l adapatoare
Nu am mai avut nici o problema cu nici o boala.
Care a avut simtome de boala a fost eliminat din start
Au un cotet bun . uscat aerisire buna , mancare decenta ce motiv ar avea sa se imbolnaveasca daca au toate conditiile??
cum is maturii asa si puii
daca parintii is “ciruiti de ace , pastile” ce pretentii sa ai de la imunitatea unui pui…
Una este sa tratezi un porumbel bolnav, cum e normal si uman, si alta e sa tratezi tot lotul sa fie.
Si totusi spune cineva care ar fi acele produse naturale pentru ingrijirea porumbeilor? Toata lumea vorbeste despre modul natural de a intretine porumbeii, in schimb care ar fi acele produse (cu exceptia otetului de mere si usturoiului). In perioada concursurilor ce produse naturale ar trebui folosite?
Intrebati-l pe nea Nicu Bizdrigheanu si o sa ramaneti uimiti de cate plante dispunem pe langa otet de mere si usturoi,plante si fructe de padure cu efecte benefice si care nu costa mai nimic.
io totusi nu cred ca se poate zbura un sezon intreg duminica de duminica fara ANTIBIOTICE( asta ar fi cam min. 10 zile tratament in total). in schimb tratamentul impotriva tricomonozei….coccidiozei…un paduche ..un vierme..1 ciuperca.nu ar trebuii sa fie omis in toata perioada anului (interval de 2 sapt in sezon…si in afara sezonului la 1 luna juma 2). parerea mea
p.s.sunt de parere totusi ca prea mult usturoi si otet strica.
cel mai bun tratament dupa un sezon este 1 luna cu apa curata:)
Produse naturale sunt multe, de exemplu ceaiul de galbenele este un bun antiparazitar(protozoare= tricomonade)
ceaiul de echinaceea intareste imunitatea, antimicrobian
sovarful= oregano salbatic este una dintre cele mai bune plante antimicrobiene, se gaseste sub forma de ceai , ulei etc si este folosit si la un produs al unei firme care face produse pentru porumbei.
patlagina, cimbrisorul sunt foarte bune pentru cai respiratorii
catina = cea mai bune sursa de vitamina c naturala, o puneti cu miere la macerat in frigider si dati cate o lingurita la 1 litru de apa
Mai sunt multe altele dar trebuie sa cautati si singuri
bai fratilor eu dau otet de 3 ori pe sapt.ulei de usturoi si drojdie de bere.nu am avut probleme.am zis sa le fac un preventiv cu 4.1 mix si sau dat peste cap .am rupt capu la vreo 20.au facut intoxicatie cu medicament,nu stiu .o luna cred ca am tras sai refac.acum trebuie sai vaccinez.nici nu stiu ce prventiv sa le fac.o sa fac lincospectin vreo 3 zile,pauza vreo 12 dupa care vaccin.asta e tot.nu ma mai coplic.in sezon ceaiuri,recuperatori,si 2 produse naturale pt respiratie si triko anume ceaiul de la natural si aerosol de la brokamp. atat.nu cred ca e mult dar nici putin.altfel nu se poate.nu rezista nici o pasare saptamana de saptamana .
Cu siguranta, pentru mine, este cel mai bun articol care l-am citit aici vreodata! Scurt, la obiect si adevarat!
Porumbei.ro, daca si cainii s-ar creste la fel (pastile peste pastile, an de an, luna de luna), nu i-ar mai creste decat milionarii.
Sunt mai mult de partea celor care trateaza f. putin.
In 2014( anul acesta nu am avut posibilitatea sa zbor) am facut 4 norme la maraton si resp maraton extrem cu un lot de 15 de la inceput,am terinat cu 7 sau 8 zburati maraton in conditiile in care nu au primit decat de viermi si vacin iarna.
Iar inainte de primu fond le-am dat de tricomonoza ( care a fermentat ) 1 zi.
Timp alocat porumbeilor 1 weekend la 2 saptamani cand ajungeam acasa.
Eu poate am cazut in extrema cealalta dar nu exagerati cu tratamentele.
O reteta buna pentru trichomonoza
Se iau 50 gr seminte de fenicul si se zdrobesc, se introduc intr-o sticla de 2 litri, peste acestea se adauga 2 litri otet alimentar(de preferat otet RAW de mere). Se lasa cel putin o saptamana la macerat, dupa care se adaga cate 50 ml de extract la 2 litri apa de baut.
Aceasta reteta este de la Heinz Dietmar Riedin am incercat-o si eu si zic eu ca este foarte buna.
Ad Schaerlaeckens spunea intr-un articol ca cei mai buni columbofili sunt cei care depisteaza porumbelul bolnav la timp sau chiar anticipeaza si il trateaza doar pe el, nu tot lotul.
Maestrul Ad mai spunea ceva interesant, un porumbel bun. un zburator de clasa se vede si la un an de zile si la 4-5-6 ani de zile, daca el la 2 ani este tras pe dreapta si are rezultate bune nu este neaparat un zburator perfect, poate nu il mai tine ficatul, poate medicamentele i-au doborat sistemul imunitar si acesta devine mereu bolnavicios iar crescatorul l-a tras pe dreapta pentru “matca”.
Sunt de acord in mare parte cu tratamentele naturiste in extrasezon cand porumbei nu au contact cu alti dar va rog spuneti-mi care dintre voi care tratati doar natural in sezon aveti si rezultate de varf e greu sa ti porumbei sanatosi 15 etapa fara sai tratezi cu antibiotic parerea mea nu vreau sa deranjej pe nimeni dar nu cred ca un campion national trateaza naturist porumbei in sezon
Va Salut
Dacă zici ca nu faci tratamente nu te crede nimeni asa ca nu are rost sa îți storci nervii cu fiecare.
Prin toate tratamentele doar te păcălești singur, dar cei care nu tratați nu aveți decât de câștigat. Iei singuri își otrăvesc porumbeii.
Avem crescatori seriosi uni si cu talent scriitoricesc,din pacate nu avem solutiile doar scrieri la modul general.Am vrea de la ce-i care stapanesc atat de bine cresterea naturista sa ne-o impartaseasca si noua.Cand mergi prin spate la multe crescatorii de top vezi si dulapurile de produse dar la discutii sunt naturisti,e plina lumea de farisei in toate domeniile.
Pur si simplu ne-am pierdut capacitatea de a gandi,independenta,nu mai suntem capabili de unu singur…pur si simplu! Radio,tv,internet…al dreacu’ daca mai intelege careva ceva. Acelasi lucru este interpretat in nshpe feluri. Mi-aduc vag aminte de cand eram copil si se lua lumina,pe timpul lu’ ceausescu. Fara sa-si dea seama dobitocu’,a facut ca familia sa fie mai stransa,mai unita,lipsea mass media,iar atentia nu mai era furata in toate partile. Asta a fost un lucru extraordinar facut de el(nu ca as plange dupa el,da-l in ma-sa),am invatat sa gandim si sa ne dezvoltam,sa crestem,sa nu mai depindem. Si uite-asa am ajuns sa avem informatie,multa informatie,informatii de tot felul,si bune si proaste. Foame de informatiiProblema e:care sunt bune si care proaste? Acum avem parte de un razboi psihologic si depindem de tv,internet,suntem niste marionete si asta doar din vina noastra,a fiecaruia,uitam sa fim noi,vrem sa fim altcineva… De ce oare? Am inceput cumva sa depindem din nou de cineva? Criza economica a facut si face victime cum spuneam,razboi psihologic,dar ca in toate cazurile avem si bune si rele. Partea buna a crizei asteia este ca incet,incet incepem sa ne redescoperim,sa ne intoarcem la origini,acolo jos de unde am plecat,incepem sa invatam sa gandim si invatam sa fim mai reali. Aaa! Si da! Pentru a trata porumbeii,exista si doctori,iar la doctor se merge numai cand este nevoie!
Zb, asta ar insemna 25 ml /l de apa nu ti se para cam mare concentratia de otet, din cate stiu se adminiatreaza 5-10ml /l de apa
La mulți ani! Dl Petre “com 20” a spus tot. Eventual citiți cu atenție partea de încheiere. Cum si pt ce exista medici. Hai România.
Aratati-mi si mie un campion care isi tine porumbeii doar natural.Asa ceva nu exista,daca vrei performanta trebuie sa investesti.parere personala.
Sint bune si cele naturiste nu zic ,,nu”,dar fara tratamente regulate in timpul sezonului de zbor nu cred a fii posibil la o performanta remarcabila.Eu cred ca doar combinind cele doua putem avea rezultate.Dar haideti sa intrebam campionii sa ne raspunda la nelamuriri,oare citi ne vor raspunde?i
Cei care participa la concursuri ne pot confirma sau infirma………..chiar daca au o imunitate de “FER”, in timp ii doboara cei care imbarca porumbeii intr-o stare precara. Sunt si crescatori de felul asta, le este mila sa ii asasineze si ii baga la zbor…………ce s-o intampla. Este ca si la oameni………..esti racit si mergi la serviciu ( cu autobuzul, tramvaiul, etc. ). Rezisti cat rezisti, dar boala pandeste la colt, este ca A.N.A.F-ul….scapi de el doar in mormant, dar in unele cazuri cahuna pe mostenitori. Hai La Multi Ani!
Extraordinar! La multi ani,Romania! Imi lipsesti cum imi lipsesc cei 26 de ani ramasi acasa! Noi astia de pe afara,suntem toti voiajori,intr-o zi speram sa vedem rasaritul de soare din acelasi loc. Romania e frumoasa,si romanii la fel,doar ca se uita prea des ca traim doar o singura data…
Porumbeii din import nu pot avea aceleasi rezultate aici..pt că diferă climă forma de relief..foarte putini sau rezultate..doar descendenții..2 sau a 3 generatie din ei sa se ridica la normele romanesti….si sincer sa fim a ca fugim după porumbei care poartă un nume….ex..v der veghe….dc sa nu cumpărăm si porumbeii lu gheorghe sau costică?…dar asa suntem noi…tot porumbei sunt..fie dv ro il sau ne…tot porumbel…nu dati bani aiurea..credeti.Ma…bafta
Scuzați scrisu…fie dv be uk sau ro
D-le Cosmin aveti perfecta dreptate. Unii folosesc doar naturiste de la … belgica, ronfield, dac etc. Nu cred ca un campion judetean, aici fac referire la aia care din 8 ani 7 is smecheri la ei pe judet, nu la campioni de ocazie (apare si dispare) stele cazatoare. Nu cred ca poate face performanta fara a trata, doar ca multi iubesc minciuna si is naturisti. Va rog daca aveti ocazia sa stati de vorba cu acesti “naturisti” sa despicati firun 4 sa vadeti ca nu sunt capabili sa va dea o reteta naturista cu explicatii, ci o sa spuna foloseste ceai de … povesti …
Daca nu participi la concursuri si nu te bati pt cupe, poti si cu naturiste sau deloc.
Dl Lucaci nu va-ți pus întrebarea de ce dispar anumiti campioni- poate tocmai din cauza faptului ca pur si simplu sunt “naturisti”
Un porumbel constant, etapa de etapa, de multe ori este mai bun decat castigatorii de loc 1 la o singura etapa. Locul 1 arata bine, atat in pedigree cat si in reclama…….O MAI MARE PROSTIE SI PENIBILITATE NU AM VAZUT VREODATA!!!
Alo nenea…. pai loc 1 demonstreaza ca ia f…t pe toti …. nu loc 2000…..
Ady, probabil nu zbori porumbeii, citeste regulamentele uniunilor pentru a vedea ce presupun normele, un loc 1 izolat e egal cu zero.
porumbei.ro
0 ala adaugal la cei 200.000 euro pentru loc 1 Barcelona… ce sa faci asai fara valoare….!!!!
D-aia nu mai pot eu de loc 1 Barcelona. Deocamdata suntem in Romania, nu vom participa niciodata la Barcelona, suntem din alt film… la noi se zboara pentru norme. La AS iti trebuie 15 etape clasate pe an, de exemplu. Pana si la maraton unde iti trebuie 2-3 etape, un loc 1 e egal cu zero daca restul nu sunt clasate sau sunt locul tzshpemii.
Cati din cei ce scriu aici nu sunt vaccinati niciodata? Corbule cati caini de rasa ai crescut fara nici un vaccin sau sa te intreb altfel. Cati caini de rasa supravietuiesc fara nici un vaccin, cumva 1 din 10 sau nici ala? Poti vaccina un caine ,om sau alt animal fara sa fie sanatos in momentul vaccinarii? Eu stiu ca taicameu este singurl copil care a trait din cei 6 frati, ca pe atunci nu se vaccinau copii la tara. Ady ai dreptate 200 000 de euro porumbel de loc 1 Barcelona, singura ta problema este ca ai gresit siteul si tara. Cat costa la noi loc 1 Harkov national? Si cat costa loc 1 national palmares maraton? Noi traim aici Ady nu in alta tara. Totul evolueaza chiar si virusii. Trebuie sa stam sa ii slaveze D-zeu? Intradevar ca unii dintre noi exagereaza cu tratamente, totusi nu fac rau celorlalti ci la propii porumbei. Unii dintre ei o fac pt ca nu avem asa bine pus la punct sistemul veterinar. Altii o fac voit pt a dopa porumbeii, totusi suntem multi care nestiind cu ce boli ne confruntam tratam si dupa ureche. Sunt foarte bune multe produse naturiste dar sunt bune pentru a prevenii si a intari sistemul imunitar, porumbeii cu sistem imunitar bun rezista mult mai bine la atacul bolilor dar nu rezista la infinit ca nu sunt de tabla nici ei. La noi sunt foarte necesare mai multe cabinete veterinare specializate.
Multi vorbesc,putin cunosc.Unii din voi cred ca ati stat printre columbofi straini si stiti cum procedeaza ei cu porumbeii.Eu sant unul dintre acei care am trait printre ei si porumbeii lor.Acolo nuse vorbea atat despre tot felul de medicamente cum se vorbeste la noi.Ei primavera fac un singur vaccine HIPRAVIAR.Atat dau acei oameni la porumbeii lor si sant foarte sanatosi acei porumbei.Bolile provin de la multi factori care ar fi,apa murdara,mancre aruncata pe jos si mancata de porumbei si multe alte lucruri mizerabile la care unii din noi tinem porumbeii.Eu detin 400 de porumbei din care toata matca este adusa de acolo.Nu tratez porumbeii deloc.Un singur vaccin ami este suficient.Am notati toti puii de 3 ani ancoace si ce am observant ca se anbolnavea am eliminat puii cat si parintii.Ancercati sa le faceti imunitate naturala,adica fara nimic,numai asa veti avea porumbei buni si rezultate bune.multi credeti ca vorbesc prostii si pentru acei care doresc,pot intra sa ami vada porumbeii pe sunphoto.Numele meu de utilizator este marialmaandmari.sunphoto.ro.Nu doresc sa fac reclama dar la mine nici un pui de 2015 nu a fost vaccinat sau pastilat pana an acest moment si puii mei arata exceptional.Acel porumbel care a avut o boala,va transmite sau nu va transmite si la puii lui,dar lui mereu ai va revenii acea boala sau alte complicatii.
Daca porumbeii sunt vizbil sanatosi cum au fost ai mei in 2012 nu vad de ce sa facem schema de tratamente iarna inainte de vaccinare. Intradevar in timpul sezonului trebuiesc facute preventive dar daca mergem pe naturiste inafara lui nu vad de ce trebuiesc facute tratamentele si inafara sezonului de concursuri .Daca sunt conditii bune in crescatorie si se merge pe naturiste nu ar trebuii sa fie probleme
@ caludiu35: daca vezi ca un nume este luat in topicul asta la ce pana mea mai pui numele la fel?
Anu asta fac un experiment, pana acum nu le-am mai dat nimic din iulie cand am terminat cu zborurile inafara de naturiste si vad ca se prezinta excelent , nici macar un pui sa stea mai trist o zi . De batrani nu mai zic.O sa ii vaccinez in ianurie fara tratamente preventive
La multi ani tuturor romanilor cu ocazia zilei de 1 dec , acum revenind la topic pot spune ca lucrurile sunt foarte complexe asfel ca si columbofilii se impart in foarte multe categori , sunt aceia care pun mai mult accent pe latura sentimentala a acestui sport , iar ptr acestia rezultatele nu sunt foarte importante , dar sunt si adevaratii profesionisti , cei de care se vorbea mai sus compionii nationali , locurile 1,2,3 pe judet ani la rand . Acestia din urma sunt cei pe care noi ii numim super columbofili , doxati de cultura columbofila , fler si implicit rezultate de exceptie , acestia cu siguranta nu trateaza porumbei natural ptr ca atunci ar fi imposibil sa mai ajungi la rez de top , constante . Trebuie sa facem o diferentiere a celor care cresc porumbei , obiectivele lor sunt diferite , candva si ei au fost ca ceilanti , cu trat naturiste , un triaj slab al por din dragoate ptr ei , etc , dar pe parcurs au devenit profesionisti . Asadar in incheiere pot spune ca da se pot creste por si prin metode naturale si puteti fi foarte impliniti sufleteste si ii puteti iubi foarte mult dar daca pe parcurs optiunile dmv se schimba si poate doriti sa obtineti rezultate de top atunci trebuie sa deveniti profesionisti si implicita sa urmati o schema de tratamente si metode moderne de refacere si intretinere a tonusului muscular, este intocmai ca in cazul sportivilor .
Este logic ca un porumbel sanatos atunci cand e sa fie introdus intre cateva mii de porumbei are sanse ca de de acolo sa se imbolnaveasca chiar daca acesta are sistemul imunitar bun, dar ideea e ca voi nu il introduceti doar o data, o sa vina si etapa urmatoare si a.s.m.d
Voi daca v-ati duce intr-o camera de 10/10 unde sunt 50 de persoane si 5 sunt raciti si beti apa toti din acelasi pahar credeti ca nu aveti sanse sa luati virusul?
Naturistele intaresc sistemul imunitar dar nu-l fac de otel, sau invincibil.
Parerea mea este ca nu aceasta ar fii probelma principala, una din problemele principale este aceea cu suprapopularea masinilor, organizarea proasta, dezinteresul celor care organizeaza.
Lasati fratilor Barcelona si alte nume la care noi ne uitam lung…stiti vorba aia “fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” degeaba vorbim daca nu facem nimic. Credeti ca belgienii vorbesc de noi? poate vorbesc atunci cand le cumpara baietii cu bani porumbei de sute de mii de euro si rad de ei, avem in tara porumbei buni dar noi preferam belgienii, in fine fiecare cu ce-l taie capu, prost nu e ala care cere..
Nu spus ca trebuie sa rupem ficatul pasarilor dar fara un tratament minim o sa-i imbolnaviti pe ai vostrii si pe ai altora.
Numai bine!
Dupa ce am citit 40 de comentari cred ca ar trebuii schimbat titlul !!
“Pur si simplu, nu e simplu” :))
fara suparare dar fara medicamentatie buna nu faci nimic pe clasamente in vremurile astea..asta e cine isi permite isi cumpara produse pt porumbei , cine nu va zice ca is mai bune naturistele..apropo d ce a zis Ady …de ce nu se organizeaza si in romania toate cursele pe bani ..locu 1 ia toti banii, asa e din cate stiu prin taiwan , sport national la ei…ar fi fain sa jucam si la locu 1 , nu numa la norma si palmares
Felicitari dl.Turcu, com.41.
@ Dl Lucaci ca tot ati mentionat de “stele cazatoare” , si Otelul Galati a castigat campionatul o singura data , dar de cate ori vor fi mentionati in istorie , vor fi campioni . Odata , de doua ori , de zece ori , campioni sunt campioni . E meritul lor . Si cand acesti campioni , vin din crescatorii modeste e si mai frumos ( acolo face calitatea diferenta ).
Si acum sa trecem la campioni care fac treaba 7 ani din 8 cu diferite suplimente si medicamente si ce-o mai fi acolo . Sa presupunem ca , subit ( interventie divina : ) :P ) , nu le mai pot oferi nimic , si brusc dispar rezultatele . Ce as putea intelege din asta ?? Ca omul nu mai stie sa creasca porumbei ?? Sau ca porumbei lui performau doar cu ajutor ?? Daca performau doar cu ajutor nu sunt pseudocampioni ?? Un mare crescator ( nu-i mai retin numele ) spunea : dupa 15 ani de cand m-am apucat sa zbor porumbei am inceput sa obtin rezultate . Deci cam asta e ceea ce ne lipseste noua , si anume rabdarea . Nu tratamente ,nu naturiste , si altele . Rabdare sa-i intelegem , sa-i studiem , rabdare sa se ”trieze bobul de neghina ” , etc . Ca si in viata reala , campioni se nasc , nu se creeaza . Si cei mai multi dintre ai apar din intamplare . Poate am cam aberat pe aici , dar dupa mine cred asta duce catre succes . Si cred ca asta ar putea fi oarecum simplu ca sa ne legam si de topic.
Salut ,
eu cred ca totul este o poveste cu ‘La Natural’ care este alimentata de oameni care cresc porumbeii de placere ,plus ca da mai bine acum in toate domeniile cu povestea asta ,uitati-va la mancare si la toate animalele sacrificate ca sunt toate hranite bio ….Nu poti avea rezultate de top fara medicamente parerea mea (sau ai un an, doi dupa care te duci in cap de schimbi linia ca nu mai ramane nici unul sanatos ).Eu vad la mine cat de des am racit eu cand eram mic si cat racesc copiii mei acum ….nu putem trai din amintiri si cine nu se adapteaza dispare din peisaj ”La Natural ” ,Nu vreau sa credeti ca sunt adeptul medicamentelore fara rost ,dar un minim de tratamente preventiv trebuie facut .
Da domnule Mielu, sa nu uitam ca l-au avut pe Dorinel, au avut buget si au avut jucatori valorosi. Ca de altfel Urziceni l-au avut pe Petrescu cum dealtfel Viitorul il are pe Hagi. In spatele acestor echipe stau niste nume mari care stiu ce inseamna: motivare, recuperare, conditionare si cel mai important PERFORMANTA. Dumneavoastra credeti ca cei de la Otelu foloseau doar ciorba de burta si ceai de galbenele … sa fim seriosi. Nu exista sport in care sa faci performanta cu naturiste, da iti trebuie produse dar mai mult iti trebuie materialul la care sa dai produsele.
Domnilor pe discoveri a-m urmarit cum cei din Golf isi selecteaza si pregatesc camilele pt a concura cu ele la maturitate, bineinteles pe sume enorme, ceea ce facem noi la porumbei e nimic pe lang ce fac ei. Cautati sa vedeti cum le oxigenaza sangele, etc. Nu mergand mai departe Ronaldo de doua ori pe an doneaza sange, stiti de ce? Sa va faceti o idei mergeti si donati, si dupa vreo 10 zile de la donare sa vedeti cum lucreaza corpul dumneavoastra …
Ce e greu de inteles pt uni, e faptul ca nu toti ne nastem campioni, si chiar de ne nastem si nu suntem ajutati nu vom ajunge sus. Un alt ex un tanar care face haltere de nu ia produse, la 20-25 de ani are toate tendoanele terminate, cum sa mai faci performanta. Un baschetbalist de nu ia produse pt crestere la o anumita varsta cat inca mai are lichid, dejaba va lua ulterior ca nu va mai creste.
Acelasi lucru si cu porumbeii, de ai un porumbel ce poate fi in top 10 pe concurs si nu-l ajuti, una vine poate doua la a treia doar se duce.
Concluzie: 1-pasari de super calitate
2-sa stii ce vrei sa joci in anul care vine
3-medicamentatie dupa un plan bine stabilit in care sa nu existe virgula.
Cu respect d-le Spaniolu, din ce ne-ati prezentat dumneavostra eu personal inteleg ca dumneavoastra detineti o ferma de porumbei care e ghidata dupa legea junglei: cel frumos si puternic rezista. Cat despre faptul ca aveti vriun titlu de campion judetean la vreo categorie na-ti mentionat nimic.
Sa nu fiu inteles gresit apreciez si columbofili care tin sau joaca porumbeii din placere fara rezultate cat de altfel si columbofili care alearga dupa cupe si pt care sezonul incepe chiar in momentul in care se termina celalalt si la care nu exista virgula, ci totul e stabilit in detaliu. Apreciez ambele categorii de columbofili, fiecare dintre noi ne putem da seama din ce categorie facem parte analizandune programul pt 2016 daca bineinteles exista.
Cu respect IL
Articolul este foarte bun. Am zambit la afirmatia dlui Turcu., foarte inspirata. Cumva toti suntem incepatori. Eu nu mai astept ,,retete,, de la campioni pentru ca ele nu exista. Fiecare zboara cum ii permite bugetul si timpul. Totul e personalizat. Nimic nu poate fi generalizat. Noi nu mai avem rabdare, vrem totul acum si garantie daca se poate. Cineva spunea ca, campionii se nasc. Ff mare adevar. Campionii se nasc , noi trebuie sa ii pastorim doar. Eu am avut fff putini porumbei buni pana acum. Doi ani consecutiv am avut rezultate de top.Zburam in jur de 50 de porumbei, servicii faceau doar 5 ( aceiasi 5). Din cei 5, doar 2 erau de top, restu de trei ii complectau. Au didparut cei 5, au disparut si rezultatele.Eu nu m-am schimbat, daca o data am reusit de ce acum nu mai reusesc? Cum as putea eu sa va zic ,,reteta,,, daca cu aceiasi reteta am fost campion si acum sporadic mai castig cate o cupa la nivel local? Revenind la topic , va pot spune sa tineti totul cat mai simplu si sperati ca vi se va naste un campion! Porumbeii buni si sanatosi vin singuri.
Bine inteles: mancare catsi buna, electroliti la sosire, grit si minerale. Daca ii puteti tine sanatosi nu trebuie sa tratati. Insa nu cred ca in masina nu vor fi infestati cel putin cu triconmonoza si ceva boli respiratorii. Daca sunt sanatosi nu trebuiesc tratati. Sigur nu se mai poate cu apa, paie si bataie insa multi dintre noi am devenit niste obsedati. Vorba unui prieten. Daca umblu cu perfuzie prin cotet dupa ei, ii dau dracu in secunda doi.
Pana la urma cine s-a fript spune ca nu se poate fara, cui i-a mers fara medicatie o tine pe a lui pana o incaseaza odata de nu mai stie cu ce sa trateze mai intai.
Nu trebuie sa fim categorici, trebuie moderatie in toate. Poate ca merge si fara tratamente dar doar in anumite conditii de crescatorie, populare a ei, hranire, suplimentare nutritionala, oxigenare, selectare pe imunitate, ritm de angajare, varsta, etc. Sau poate mai tine si de noroc, naiba stie. Deocamdata am trecut prin 2 sezoane fara tratamente (atat maturi cat si pui) si sunt multumit pe plan local. Plus ca am prieteni care au procedat la fel si chiar au avut/au porumbei in topul national, unul la general si altul la maraton. Spun asta pentru ca voturile “pro-tratamente orbesti” domina, si totusi nu vreau ca incepatorii sa plece cu ideea preconceputa ca fara medicamente porumbeii lor nu au nicio sansa. Ba chiar ma enerveaza la culme cand incepatorii ma intreaba ce medicamente sa dea la porumbei, in loc sa ma intrebe cum sa ii ingrijeasca sa nu aiba nevoie de medicamente. Daca porumbeii nu au o ingrijire impecabila, poti sa tratezi la ei pana le sar fulgii ca tot bolnavi vor fi.
Stiti ca primesc emailuri de la incepatori care intreaba de tratamente, dar nu au idee ce este gritul si vitamineralul? Asta mi se pare strigator la cer… cam la asa nivel a ajuns propaganda asta tampita cu tratamentele orbesti, in defavoarea unui minim abecedar de ingrijire a porumbeilor.
Angajarea la etape si stresul care rezulta de acolo intr-adevar lovesc in sistemul imunitar (nu neaparat ca iau boli din masina, ci prind putere organismele care oricum sunt in populatia de porumbei dar cand nu e stres nu se pot inmulti). Automat cei mai sensibili sunt puii, si apoi yearlingii. Anul trecut am ramas cu 80 din 120 de pui si anul asta cu vreo 70 din 120 (ramasesera mai multi dar a trecut peste ei un val de paramixo desi erau vaccinati). Asta in conditii de suprapopulare pentru ca sunt tampit si nu pot sa ma abtin si scot pui pe banda, dar sunt convins ca fara suprapopulare ar fi mai bine. Daca vreun exemplar sta bosumflat, il iau la carantina si il tratez pentru ca asa e normal, dar primeste o bila neagra.
Nu domnule Lucaci,nu am nici un titlu de campion.Asta datorita faptului ca vreau sa fiu foarte bine pregatit.Toata matca mea este adusa din afarasi cunosc bine procedura porumbeilor adusi de afara.Cativa prieteni deai mei din Sibiu au adus porumbei cam din aceleasi locuri de unde iam adus si eu.Multi fac aceasta mare greseala cumparand sau procurand porumbei de calitate.Greseala se face atunci cand puii scosi an acel an sau al doilea an,se pierd foarte usor.Sant multe aspecte care duc la pierderea lor.Aici fiecare trebuie sa se documenteze si sa adune informatii.Nu doresc sa se creeze unele contradictorii pe acest subiect.Si anca un aspect trebuie retinut.Campionii nu ajung campioni nici cu pastile,si nici fara pastile,ei se nasc buni,se nasc pentru a fi avingatori.
Buna!
Faptul ca sunt atatea controverse nu poate decat sa ne confirme un singur lucru: in columbofilie nu exista reguli. Fiecare isi creste porumbeii cum crede de cuviinta si adopta metoda care i se potriveste.
O sa va spun un produs natural pentru tricomonoza,in afara de arhicunoscutul otet de mere si cu mult mai bun decat ronidazolul si metronidazolul: picaturile galbene-yellow drops; incercati-le, nu veti regreta. Iar ca sa va convingeti,aplicati-le doar la jumatate din lot.
O sa va .mai spun un produs pentru respiratorii,tot naturist, mucus powder,la fel mult mai bun decat antibioticele. Fiecare face cum crede. Puteti trata cat vreti iarna, tratati degeaba, antibioticele cel putin nu se dau preventiv, ori tratezi ca e nevoie, ori ii lasi in pace. Sa nu mai vb de cantitatea mica de apa pe care o beau porumbeii in aceasta perioada…e greu de stabilit doza corecta.
Numai bine!
Asa ca o paranteza: cu ceva timp in urma aici langa Roma aveam un batranel (Dumnezeu sa-l odihneasca), care de-a lungul timpului a castigat o gramada de inele de aur(inelul de aur il castiga porumbelul cu cei mai multi km. clasificati in campionat), multe campionate, etc. Pentru zona lui si pentru concurenta din acea vreme era unul dintre cei mai buni. Intotdeauna cand vreau sa tratez “preventiv” de tricomonoza imi amintesc de faimosul lui porumbel olimpic care a clasat in acel an 14 sau 15 concursuri dintre care multe pe locul 1, si pe care batranelul fiind pasionat si avand microscop il controla de tricomonoza dupa si inaintea fiecarei etape. Concluzia? De la prima etapa si pana la ultima “bubuia” tricomonoza in el dar cu toate astea nu a fost tratat de loc. De ce? Pentru ca porumbelul statea bine si castiga. Asta pentru adeptii tratamentelor preventive. Mai am unul care acum dupa sezon cu toate ca porumbeii ii zboara de la 2 ore in sus si sunt perfecti el tot insista sa bage toate porcariile in ei doar pt. ca i se pare ca are vre-o doi trei care se c.ca mai moale. (In afara faptului ca fac moale nu au nimic nici aia, zboara bine, nu stau tristi, nu beau apa multa, etc) Concluziile le trageti singuri.
Naturiste si elixiruri din flacoane fabricate de alte firme,o reclama pe fata si tot nu sunt naturiste 100%,unde in natuera porumbelul trage pe nas cate o portie de praf seara si una dimineata, (combi powder),lasati prafurile ca va sucesc mintile si zburati pasarile.
Eu nu am vazut si nu am auzit de vre-un campion sa nu le dea nimic . Sa fim seriosi – Toti LE DAU SI PE GURA SI PE C..
Unii au acasa rafturile pline ca la farmacie cu fel si fel si care mai de care tratamente , energizant , depurative , imunostimulente etc … Si in plus de toate stiu oamenii ce sa le dea cum sa le dea si cand sa le dea !
Si mai e o vorba valabila 100 % la noi la Sportivi :
NIMIC NU DAI , NIMIC NU AI !
porumbei.ro>>>> spuneai ca in curand incepe perioada tratamentelor,te rog ajuta-ma si spune-mi care este acea perioada si ce tratament, te rog. multumesc
Am făcut un experiment acum vreo 4 ani și am dus vreo 10 pui de porumbei la serviciu între un pod ,locația fiind între o pădure,i am hrănit în prima iarna după care i am lăsat în voia sorții,se autogospodăresc.liberi non stop,răpitoarele dorm deasupra cuștii.REZULTAT un număr constant de 6_7 porumbei tot timpul, intrucat nu fac mai mult de 2 serii de pui ,cei pripășiți de la concursuri chiar dacă se învăța nu reușesc să se adapteze și se elimina singuri,sănătate de fier poate și din cauza faptului ca nu beau apă și mănâncă la comun,oule au o coajă de poți să ți spargi capul cu ele spre deosebire de cele de acasă care ți e și frică să le iei în mana,am să încerc să iau pui în viitor să i zbor,sunt curios ce rezultate o să aibă ținând cont ca nu mai au la baza părinți gen fram ursul polar ci niște păsări care știu să și găsească singure hrană,și care și au redescoperit instinctul de conservare
Bai, mai povestea unukl dintre voi ( cei care participa la concursuri ) nu stiu pe ce site, ca Ad. s……….nu stiu cum, nu primeste aproape niciodata pe nimeni in volierele lui…..oare dc ? Sa nu le dea streptoCUCUL AIURIU ?!?! Sau mirosea a I.M.B ? ( fosta Intreprindere de Medicamente Bucuresti ). Succes…………..
Cate mesaje in contradictoriu poate sa genereze un text in care o persoana si-a asternut cateva concluzii.
Sunt ferm convins ca nicio persoana din cele de mai sus nu a ridicat o cupa la nivel mational.
https://www.youtube.com/watch?v=b_QI94xu36s
dupa 54 comentarii la cel cu nr 55 intreaba unul ce tratamente sa faca si in ce perioada ….. inseamna ca eu nu sunt sanatos, la cap , scuze , citesc si ma minunez
Fraților va dau alt exemplu si in vot pt “naturiste” – eu am in fiecare zi degustare de 2-3 pahare de palinca si sa fiu al dracu dacă răcesc vreodată. Lăsați fraților porumbeii cu toate schemele voastre, chemați-l si pe Cornel Dinu sa va explice teoria universului.
Ptr. com. 57 ( adi ) Si……………..?!?! Ceilalti nu au voie sa comenteze ?!?! Adica numai ( i )elita poate comenta…………. noi, neavenitii nu putem avea o parere pe care sa o “esprimam ” ? Pacat, pacat …………..
P.S. Convingerea ta ferma se incadreaza ( poate ), gresit cred eu, perfect in ultimele 2 versuri din Scrisoarea a II-a a lui M.E.
Pt com 59 – – citește în continuare și minuneaza-te, oare cati sunt ca tine? Daca nu știu, sunt la început. Da stai domnule ca tu te-ai născut învățat, este zero
D-le Adi, sunteti sigur?
Verificati pagina personala, dati klik pe nume, si cautati la rubrica rezultate.
D-le inainte de-a fi sigur de un lucru si a face afirmatie de genul celei de la com 58, faceti macar minimul de cercetare.
D-le acest sait e un sait respectat pe care scriu si in special citesc multi campioni. De ce aveti aceasta conceptie ca doar copii viziteaza acest sait?
@Sebyman: foarte interesant. Poti sa faci un reportaj mai amplu, cu ceva poze sau filmari? Multumesc.
Chiar ar fi bun un astfel de reportaj.
sunt curios cum o duc voiajori de capu’ lor …. mai zboara?, sau se lenevesc, si se poarta ca gutani?..