In prezent, pentru a castiga un concurs cu porumbei voiajori, pe langa ingredientele principale mai ai nevoie si de timp. Analizand reportajele belgiene si olandeze despre porumbei si campioni, ajungi la concluzia ca, aproape fara exceptie, crescatorii lor se ocupa exclusiv de porumbei sau au angajati manageri. Pentru cei care nu au la dispozitie toata ziua pentru porumbei, este bine ca ei sa fie tinuti cat mai simplu.

Fara complicatii

Pentru a ne forma o familie buna de porumbei, totul ar trebui sa inceapa cu o sanatate de fier. In mod normal, o cusca uscata, bine aerisita (evitandu-se suprapopularea) si o alimentatie rationala sunt suficiente pentru a ne mentine porumbeii sanatosi.

Intr-o lume in care suntem intoxicati de o multime de “produse minune”, cel mai bun lucru este sa stam departe de ele. Exista un mod natural de a mentine porumbeii sanatosi care este si mult mai ieftin in comparatie cu produsele moderne. Un exemplu elocvent in acest sens este lupta impotriva tricomonozei. Multi crescatori au probleme cu aceasta boala si, ca sa scape de ea folosesc produse care “omoara toate tricomonadele”; total gresit. Mai devreme sau mai tarziu ele o sa sufere mutatii si produsul care le omora, va ajunge sa nu mai dea randament. Un mod mult mai util este de a le tine sub control, astfel incat sa nu influenteze negativ performantele porumbeilor; acest mod este acidifierea apei de baut, care se face simplu, fara complicatii.

Porumbei autohtoni vs porumbei de import

Din pacate, multi dintre oamenii cu potential financiar prefera sa-si achizitioneze porumbei din tarile vestice, in pofida celor autohtoni. Putem spune ca ei nu au intotdeauna dreptate. La concursurile pe distante scurte, exista crescatori specializati, in special in Belgia, iar porumbeii lor pot fi superiori celor din alte tari. Importurile nu dau intotdeauna rezultatele asteptate, unul din motive fiind faptul ca nu se cunosc prea multe despre crescator si porumbeii lui, informatiile rezumandu-se la concursurile castigate. Din acest punct de vedere achizitiile autohtone pot fi facute avand la indemana mult mai multe informatii, atat despre porumbei, cat mai ales, despre crescator.

Un lucru dovedit este ca porumbeii se vand dupa pedigree. De aceea un porumbel de import, cu un pedigree frumos colorat, dar fara valoare se poate revinde…

Reclama

Este sufletul comertului. Cei care vor sa vanda porumbei stiu asta si mai stiu si cum sa promoveze porumbeii. Ei nu gresesc, privesc totul ca pe o afacere si pentru ei este normal tot ceea ce sunt nevoiti sa faca. In opinia multor specialisti, un porumbel care se claseaza in primii 10 %, cel putin jumatate din concursurile la care a participat, este un porumbel foarte bun.

De multe ori, analizand cu atentie rezultatele unui “super porumbel”, realizezi cat de “obisnuit” este de fapt. La fel si cand vorbim despre crescator.

Nu demult, am cerut parerea unui bun analist, asupra rezultatelor unui porumbel. A fost de-a dreptul impresionat cand le-a vazut, indeosebi de distantele de la care au fost obtinute si de viteza porumbelului. In final am fost intrebat din ce zona provine porumbelul si al cui este. Dupa ce i-am dezvaluit ce mi-a cerut, a devenit foarte tacut. Putini sunt interesati de crescatori necunoscuti, pentru ca nu pot castiga de pe urma lor, mai ales daca au si porumbei putini.

Expozitii si campioni

Una dintre cele mai bune ocazii de a achizitiona porumbei este atunci cand vizitam o expozitie zonala sau nationala. Practic, aici sunt expusi cei mai buni porumbei ai celor mai buni crescatori. Cel putin asa ar trebui sa fie. Alt atuu al acestor expozitii este faptul ca putem analiza porumbeii de top, pe viu. Astfel avem o imagine mult mai buna asupra porumbelului in cauza, constitutia lui, putand astfel sa-l comparam cu tipul de porumbel care se preteaza pe zona unde concuram.

Un porumbel campion trebuie sa fie tot timpul intre primii sositi. Pe langa aceasta, constanta sosirilor are de asemenea un rol important. Un porumbel constant, etapa de etapa, de multe ori este mai bun decat castigatorii de loc 1 la o singura etapa. Locul 1 arata bine, atat in pedigree cat si in reclama, dar asta nu e totul.

Incheiere

Faptul ca am achizitionat un porumbel campion nu inseamna ca vom reproduce din el doar campioni. Cu cat avem mai multe informatii despre crescator si modul in care isi ingrijeste porumbeii, metoda dupa care joaca, cu atat mai bine stim cum sa reactionam pe viitor. Pentru a obtine rezultate bune, trebuie sa oferim cel putin aceleasi conditii pe care le-a avut cel de la care am achizitionat porumbei. Din acest punct de vedere, este cel mai bine sa achizitionam porumbei buni de la crescatori care ii tin cat mai simplu.

Vlad Hadarau