Am sa va povestesc o intamplare petrecuta de curand, intamplare care demonstreaza inca odata cat de “puternice” sunt din interior pasarile astea care par atat de firave.
Era o zi mohorata de toamna, ploua burnitat marunt. Sezonul rapitoarelor incepuse de mult si dintr-o greseala a crescatorului porumbeii erau pe casa unde se imbaiau ridicand aripile si intorcandu-se pe toate partile. Greseala, pentru ca in perioada asta de “cod rosu rapitoare” porumbeii trebuie sa fie in aer sau in cotet.
La un moment dat, porumbeii pleaca furtunos de pe casa cu vajait infundat de aripi ude. 2-3 dintre ei raman nemiscati pe acoperis – mare greseala – in urmatoarele secunde apare torpila in picaj, moment in care se trezesc si ei din amortire zburand. Prea tarziu. Pe unul dintre cei mai tineri pui il agata, dar ii scapa si zboara accelerat spre pamant cu uliul dupa el pana in dreptul unui panou de gard din sarma. Se aude o bubuitura in gard iar uliul se ridica peste, plecand. In urma ramane porumbelul INFIPT in gard intre 2 elementi, zbatandu-se si curgand fulgi.
Ma duc resemnat sa-l iau sa-i curm suferinta. Cand ajung aproape de el, observ ca era infipt perfect intre 2 elementi de gard (distanta dintre ei fiind putin mai mica decat corpul unui porumbel). In partea cealalta a gardului trecusera tot pieptul si corpul pana la pulpe si capul. Il scot incet din gard si vad ca are ochii deschisi, si nu are sange dat pe cioc asa cum ma asteptam. Avea insa o rana de gheara pe burta. Il duc in cusca si il pun jos sa vad cum se comporta. Se taraste schiopatand sub boxe si ramane nemiscat.
Dupa o ora mananca impreuna cu ceilalti.
Dupa o zi se ridica stangaci in boxa lui.
Dupa o saptamana zboara perfect pana in boxa.
Dupa 2 saptamani zboara cu stolul pe sus.
Am primit pe mail ceva similar acum:
————————————–
Ma confrunt cu o problema legata de un mascul accidentat azi de dimineata. Mai exact in urma unui atac al uliului s-a izbit (presupun asta deoarece l-a gasit un vecin dupa atacul uliului) de sarme sau altceva . Prezinta o contuzie in zona gatului in partea frontala , practic este mai mult o vanataie . Problema cea mai grava este ca nu mai are stabilitate si nu se poate ridica in picioare cu toate ca incearca acest lucru dar nu reuseste decat sa cada pe o parte . Tin sa precizez ca picioarele le misca un pic mai rigid decat normal iar in ochii debordeaza vitalitate si nu prezinta apatie.
In cazul in care ati avut careva probleme similare ma intereseaza daca ati reusit sa-l refaceti iar daca raspunsul este da , ce ati facut pentru asta !
Va multumesc anticipat !
Cu stima , Comsit Claudiu
————————————–
Probabil in acest caz solutia este hranirea si adaparea manuala si speranta ca timpul sa vindece.
Am avut si eu in septembrie anul acesta inainte de un zbor cu puii ( Budapesta 220 km) un mascul pui din 2011 care a fost lovit de un uliu, avea o rana pe piept; l-am angajat si pe el si a venit printre primii acasa; de multe ori raman uimit de capacitatea porumbeilor de regenerare.
In cazul porumbelului din e-mail cel mai bine ar fi sa fie separat sisa i se acorde o atentie sporitta, hrana si eu cred ca in cateva zile se va pune pe picioare.
….dorinta de a trai, adica de a zbura…… foarte , foarte puternica. un psihic bun – un corp bun…
A avut noroc ca daca nu erai in momentul ala acolo il gaseai rece :d
isi va reveni in maxim 2 saptamani,am avut si eu problema asta cu un porumbel care la sfasiat uliu la piept.
a scapat la mustata
Foarte interesant. Mereu porumbei ma lasa uimit de modul lor de viata si modul de vindecare a orcarei zgarieturi.Si eu am gasit anu acesta a doua zi de dupa revelion un argintiu mascul in gradina cu aripa rupta. Dupa vreo doua luni dandui niste vitamine si miscandui in fiecare de zi a iesit afara.Ma uimit faptul ca nu a plekat a disparut o zi intreaga dupa care seara l-am gasit in boxa de jos in care a stat . Bafta si vant in pene. `Iubiti porumbei pentru ce sunt nu pentru concursuri`
Am un coleg columbofil care are un porumbel atacat de uliu,in urma atacului porumbelul a intrat intr-un gard de lemn si si-a rupt aripa.Acum s-a refacut si inca mai zboara cu stolul.
Am o intrebare care ma framanta de zile intregi(chiar daca nu este adaptata la acest articol,sper sa nu fie probleme)
am publicat un comentariu la articolul PROBLEME CU PENAJUL!!! comentariul suna asa:
Anul acesta au naparlit ciudat,ultimile pene nu le cresc in totalitate,sau se rup ,la unii porumbei puful le atarna.
Nu am mai intalnit asa ceva de cand cresc porumbei.
Alimentatia porumbeilor mei consta in:porumb ,grau,orz,floarea soarelui.
Nu le-am facut nici un tratament,doar in vara trecut le-am dat niste vitamine.
Intrebarea mea este daca porumbeii mei au vreo boala?
Astept un raspuns,Va multumesc!!
In primul rand vreau sa multumesc administatorului acestui site pentru promptitudine .
Azi in urma unui eveniment nefericit cauzat de moartea subita a unui mascul si tinand cont de circumstante am ajuns la concluzia ca porumbelul gasit de vecin lovit in zona gatului sufera de fapt de salmoneloza articulara( sper din tot sufletul sa gresesc ) si probabil s-a izbit din aceasta cauza nu cum am crezut eu din vina atacului.
Se pare ca ma confrunt cu aceasta boala in intreg lotul de pui , deoarece mai am doi apatici cu excremente apoase verzui si putin apatici.
Masculul mort azi , in jur de ora 11.00 era vioi si zbura cu intreg lotul de pui , peste 3 ore era apatic iar peste inca apoximativ 2 ore era mort asta dupa ce am costatat ca vomita un lichid galben verzui .
In final as mai avea o inrebare legata de dezinfectarea volierei si anume : cum se poate face in cel mai eficient mod ?
Va doresc tuturor o seara placuta in continuare !
eu am o femela care a fost rupta de uliu la gusa de aproape ii cadeau boabele care le manca si sa refacut perfect fara nici un tratament ca am vrut sa o sacrific dar iam mai dat o sansa
VANT IN PENE IN 2120
porumbeii mei cand ataca uliu pe casa pleacac ghilea inainte sa apuce sa se apropiasca mult de casa…e bine ca am casa innalta si vede tot in zona cum si cand….dar normal porumbeii nu ar trebuii sa stea pe casa.Zbor doar dimineata si seara….
mi s-a intamplat si mie cand aveam lipsa un porumbel eram in leagan si il asteptam si cand el era intr-un mar langa mine :d
Cel mai eficient mod este sa o faci cu clor, asta insemnand ca 24-48 de ore porumbeii nu intra in crescatorie.
foarte tare si frumos ce noroc pe saracul pui.. sa ai noroc cu el in concursuri
IN 2007 AM PATIT CU O PORUMBITA CARE SI-A RUPT PANA A VENIT DUPA 2 LUNI INAPOI CU PANA RUPTA ZBOARA CU STOLU DAR NU AM BAGATO LA DEORECE SAU SUDAT OASELE RAU SI ASTA PRIMAVARA AVEM 3 TARDIVI CARE INCEPUSERA SA ZBOARE CU STOLU SI CAND SE SPERIAU FUGEAU CU STOLU DAR IN DOUA ZILE DOUA SURORI SAU LOVIT IN SARMELE DE CURENT AMBELE IN ZONA GATULUI SI AU REVENIT DAR CAND LE AM BAGAT LA TINERET UNA SA PIERDUT LA PRIMA CURSA IAR CEALALTA LA A 4 CURSA IAR CELALT TARDIV SA PIERDUT TOT LA PRIMA CURSA.
Andrei , ma gandeam la flambare . Care dintre astea 2 crezi ca este mai eficienta ?
@vlad: trimite poze detaliate cu problemele
Acuma 5 zile am gasit in voliera un porumbel cu o muscatura la nivelul gatului,care inca mai traia si l-am hranit eu pana acuma si apa bea singur, e si anemic sunt sanse sa-si mai revina? Vant in pene
@ Cosmin Claudiu :de salmonela articulara nu prea cred ca e ptr ca ea evolueaza cronic si nu avea cum sa fie acum vioi si in 5 ore sa moara, incepeau sa faca faca mici galme la incheietuir ,sa le taraie pe jos de parca ar fi ciungi, uite iti dau un copy paste poate te ajuta cu ceva :
”-forma INTESTINALA: porumbei afectati de aceasta forma prezinta :sete excesiva,diaree,depresie,care determina scaderea rezistentei organismului si a greutati corporale .fecalele isi pierd consistenta normala devenind apoase ,amestecate uneori cu spumozitati,au un miros respingator,iar culoarea este variabila de cele mai multe ori verzuie ,penele din jurul cloacei si cele din regiunea cozi sint murdarite cu fecale diareice
-forma ARTICULARA:este forma cea mai des intalnita cand boala evolueaza cronic .sint mai fregvent afectate articulatiile aripilor (in special a cotului) .articulatia este inflamata avand marimea unui bob de mazare si este dureroasa la palpare.in cazul paralizari aripilor uni sau bilateral,sant atinse in majoritatea cazurilor articulatiile castelor astfel ca porumbelul nu mai poate zbura .aripa afectata atarna putand atinge solul ,incercarile de apropiere sau lipire a aripilor de corp produc o durere vie . articulatiile degetetelor si ale calcaielor sint cel mai frecvent afectate ,in cazul paraliziei picioarelor,porumbelul se deplaseaza cu mare greutate ,are mersul teapan,schioapata.in cazul in care sant afectate ambele picioare ,porumbelul se deplaseaza ajutandu-se cu aripile
-forma CEREBRALA: apare foarte rar ,fiind o urmare a localizari infectiei in creier sau in urma imbolnaviri organului echilibrului din urechea interna ,se observa tulburari de echilibru caracterizate prin imposibilitatea mentineri directiei de zbor sau in timpul mersului.
-forma MIXTA:inseamna toate semnele intalnite in formele descrise mai sus.
-In formele acute si subacute ,moartea survine in 5-7 zile,iar in formele cronice in cateva saptamani.
-In concluzie,se va banui existenta salmonelozei in efectiv cand se constata urmatoarele semne:
-imposibilitatea zborului datorita “ologiri” aripilor consecutiv unor artrite;
-diaree
tulburari nervoase “nementinerea echilibrului,gesturi nervoase necontrolate”
-pentru aflarea diagnosticului cu precizie se va face de catre laboratoarele veterinare urmatoarele examene: 1 – izolarea microbului din cadavre sau de la porumbei in viata (din fecale sau din articulatia bolnava).
2-reactii serologice pentru care medicul veterinar va recolta singe de la porumbeii in viata ,dupa aproximativ 10-12 zile de la imbolnavirea lor.
Tratamentul se poate face cu “cloranfenicol racemic” sau “oxitetraciclina clorhidrica ” dupa recomandarea carti. dar curatenia si dezinfectia crescatoriei este principalul rival al salmonelozei care combate bacteria”. cred ca ai alt microb in crecatorie da nu pot sa iti zic ca nu stiu , numai bine si mult succes
@rapnameploiesti : neavand cunostinte temeinice de medicina veterinara mi-am permis sa presupun ca boala a evoluat diferit la cei 2 porumbei , la unul forma mixta tinand cont de paralizia partiala a picioarelor , pierderea echilibrului si mobilitatea redusa in articulatiile aripilor iar la cel de-al 2-lea cea intestinala datorita excrementelor lichide verzui cu elemente albe si voma unui lichid galben-verzui cu mucozitati de un verde inchis .
Ma gasesc intr-o mare dilema deoarece nu stiu efectiv cum sa actionez in fata acestor evenimente nedorite.
Moartea survenita in interval de 5 ore poate fi pusa si pe seama ingerarii unor seminte tratate sau otravite dar tind sa nu tin seama de acest aspect datorita faptului ca porumbeii mei nu pleaca pe camp iar in curte la mine nu au de unde sa existe seminte tratate sau alte substante periculoase .
Semnul mare de intrebare care este in mintea mea vine si de la faptul ca in ultimul timp nu am introdus pasari straine in voliera respectiva care sa-mi aduca aceasta boala , singura varianta fiind o femela care mai are obiceiul sa lipseasca 2- 3 ore dupa zborul de dimineata , aceasta femela a fost pierduta la primul antrenament cu puii si s-a intors acasa dupa 4 sapt.(mai exact la sfarsitul lui august)
O seara placuta in continuare .
pt VLAD sigur este paramixoviroza
pt pozitia 9 porumbelul tau sar putea sa fi prins grau tratat de la camp sau otrava cv ca asa am patit toamna trecuta si eu au prins grau tratat si aveau aceleasi simtome.
pt @mihai ce tratament sa le fac impotriva paramixovirozei?
in mare, trebuie deparazitati, vitamine si vaccinul contra paramixovirozei, asta e singurul tratament
si mie mia fugarit uliul o porumbita iar in cursa lor nebuna porumbita sa izbit de un copac si a murit pe loc
Am un porumbel sau o porumbita care a fost lovita de o masina si are o aripa rupta….. mananca si bea apa singur… Nus cum sa ii leg aripa fiindca in fiecare dimineata aripa ii sta tot mai jos…… Cum as putea sa i-o leg?
Am un porumbel care ia aparut o galma ca si cum ar fi o tumoare.I.am dat columboviofort F timp de 5 zile si apoi am continuat cu 1/4 vit.C inca 5 zile acum am sesizat ca acea galma sa mai retras dar a aparut o alta problema are gusa umflata si vanata aceasta problema cu vanataia de la gusa a aparut dupa inceperea retrageri galmei din dreptul gatlejului.Ceilalti porumbei nu au nici o problema si toti sunt vaccinati.
A venit veterinarul la el si mi.a spus sec are gusa sparta.Galma sa retras complet dar gusa a ramas umflata si vanata.Nu stiu ce sa fac veterinarul mi.a spus ca trebuie operat.Dar nu pot plati cat mi sa cerut.Credeti ca mai are sanse de supravietuire daca nu il voi opera?