Putina statistica – porumbeii de agrement

Mai jos am incercat sa clasific , dupa numarul comentariilor, articole publicate pe site despre porumbeii de agrement.


Top 10 este dominat detasat de articole pe tema Rollerului de Galati, 7 din cele mai comentate articole; aici e cam ca la fotbal: toata lumea se pricepe la aceasta rasa. In rest mai apar cateva rase straine, surprinzator cateva rase romanesti destul de rare(pestrit-baltat de Arad , dungatul de Arad, Albastrul de Cluj).

Din pacate nu apar articole despre multe rase romanesti care inca mai sunt destul de bine reprezentate: Cafenii, vargati, negri trenati, jucatorii de Botosani, de Iasi etc. Cum sa atragem noi crescatori daca multe rase romanesti nu sunt cunoscute si promovate ?

Sa speram ca si alti crescatori ce viziteaza acest site vor incerca sa-si prezinte rasele detinute cu mici articole insotite de poze din crescatoriile proprii si de ce nu sa ne impartaseasca mici secrete din experienta proprie.

Bogdanel Tanasescu

55 comentarii la “Putina statistica – porumbeii de agrement”

  1. se pare ca mult sunt mai atrasi de voiajori decat de rasele de agrement (rase romanesti)…..pacat pt ca avem multe rase frumoase si cu multe ,,abilitati,, pacat :((

  2. astia mici care se apuca de crescut porumbei toti sunt indrumati spre voiajori de concurs si nu mai creste nimeni porumbei de frumusete de joc etc. romanii din cate am vazut eu au foarte multe rase de porumbei si multe sunt pe cale de disparitie, eu acuma cresc porumbei de frumusete

  3. E adevarat k marea majoritate a celor ce incep sa creasca porumbei se indreapta cu privirea mai des spre cei ce au voiajori si mai putin ornament dar fiecare poate sa decida singur fiecare are dreptul la o opinie si la ceea ce tine in propria cusca …..personal de aprox.25 de ani am crescut mai mereu ornament nu k nu mi ar fi placut “sportivii” dar de un an am zis sa incep sa tin si eu sa fiu in pas cu moda . Este greu intr.o lume dominata de porumbeii voiajori sa iti faci loc in mintea celor novici in ale columbofiliei de a creste si alte rase .Imi amintesc cu placere k atunci cand eram pe la inceput erau multi veterani ce sustineau rasele de ornament ..dar anii trec si unii dintre ei au trecut in lumea celor drepti iar aceasta idee sa pierdut treptat . In una din discutiile cu un prieten ce am copilarit am observat faptul k uita cu cata bucurie urmaream jocul porumbeiilor unui vecin si cat de fericiti eram cand aveam posibilitatea de a avea cate un puiut de la respectivul ….si k voiajorul prin calitatile lui reusea sa vina acasa de la n. km .Fiecare are dreptul sa creasca ce porumbei vrea atata timp cat nu uita ca e o pasiune o placere din care nu face un motiv de cearta.. numai bine tuturor si la cat mai multi porumbei frumosi….Momentan locuiesc in italia si incerc sa promovez jucatorul de galati pentru jocul si frumusetea penajului

  4. Jucatoriii de galati primii in topp ..si mie imi plac..dar acum am voiajori..si nu am cum sai mai schimb….asta e ..sunt buni si ashtia

  5. Eu unul m-am saturat de voiajori……….. si cresc ZBURATORI GIT-GOLASI.
    Voi?

  6. da ai dreptate ca astea mici sa lasat de porumbei de agrement
    dar este super sa cresti porumbei de frumusete .

  7. Se spune peste tot ca tinerii nu vor sa creasca rase romanesti , da ca sunt foarte greu de procurat , nu se vorbeste niciodata. M-am apucat de voiajori din pura intamplare , m-am indragostit pe parcurs de ei , de n-as mai putea sa renunt la porumbei , dar intre timp incerc sa-mi fac un lot de voiajori si buni zburatori si divers colorati , adica nu numai vineti si solzati.
    Sincer maine as da toti voiajorii pe cateva perechi de codalbi , galateni , gat-golas (preferatii mei) , orbeteni , rolleri. Nu gasesti decat la preturi exorbitante pentru salariile pe care le avem. La un salariu de 500 ron , nu as putea sa dau 120 ron pe o pereche de gat-golas cat mi s-a cerut. In schimb voiajori gasesti la toata lumea si in concluzie , sunt foarte usor de procurat.

  8. La concursurile de joc se folosesc aproape exclusiv galatenii, probabil de aceea aceasta rasa suscita atat de mult interes, cu atat mai mult cu cat este si cea mai raspandita si cunoscuta in tara si peste hotare – fapt datorat si performantelor sale extraordinare, fiind capabiala sa se intreaca cu orice alta rasa straina!
    Are si un standard foarte evaziv, permitand multe interpretari . . .
    Celelalte rase au raspandire mai mult locala, nu sunt prea cunoscute, dar nici performantele de zbor nu le impun la nivel national!
    Probabil se simte lipsa unei Federatii Nationale Columbofile, care sa se ocupe exclusiv de porumbei indiferent ca sunt de agrement (voiajori, jucatori, zburatori) sau de ornament!
    Dar cred ca tot galatenii vor tine topul statisticilor caci ei reprezinta cel mai bun produs al columbofiliei romanesti!

  9. Promovarea unei rase de porumbei,oricare ar fi ea,presupune inainte de orice, s-o crestiPentru ca a creste porumbei este o chestiune ce tine de practica si nu de povesti la gura sobei ori ,mai nou,pe internet.Copiii din ziua de azi nu mai sunt copiii d-acum 30-40 de ani,ei traiesc si cresc intr-o cu totul alta conjunctura sociala.Ori,ca sa poti castiga pe cineva de partea porumbaritului e musai sa-i oferi ceva care sa-l starneasca.Ca ne place ori nu ,cresterea porumbeilor a devenit din ce in ce mai putin o treaba asa contemplativa, cum era pe vremuri. E nevoie si aici de un dram de actiune si poate tocmai din cauza asta ,fara a fi nici pe departe o cauza exclusiva,multi din cei tineri carora le plac porumbei ajung sa opteze pentru voiajori.Asa ca daca mai vrem sa vedem si pe cate cineva indreptandu-si atentia si spre altceva decat inspre voiajori trebuie sa avem cumva grija in ce fel ii putem trezi interesul.Pentru ca daca nu se va renunta la a vedea rasele astea romanesti doar prin prisma calitatilor lor ornamentale atunci deja vorbim de-un razboi pierdut.Noi,ca si popor n-am avut nicidecum predilectie pentru a creste rase ornamentale,dovada ca aproape in exclusivitate pe-aici s-au crescut rase cu aptitudini de zbor.Ca aptitudinile astea sunt cumva trecute in plan secundar e de rau augur,multe rase autohtone cunoscute fiind deja disparute iar altele sunt cam in acelasi trend.
    Prin urmare revin la ideea din startul comentariului :daca vrem promovarea acestor rase romanesti hai sa le crestem in spiritul traditiei in care au fost ele formate si nu pocindu-le dupa tot felul de idei nastrusnice.Practica,atata cata este cunoscuta, ne invata ca e al dracului de greu sa rezisti tentatiei de a te apuca sa intervii « creator » asupra unei rase transformand-o dupa propriile gusturi,din pacate nu intotdeauna si in acord cu niste cerinte biologice minime care sa permita respectivei rase sa supravietuiasca multi ani inainte.

  10. Buna seara tuturor!Dl Tanasescu lanseaza o mica provocare care sa speram ca va avea ecou,ESTE F TARE DE DORIT SA APARA ARTICOLE DESPRE RASE ROMANESTI SI CEI CARE LE CRESC!!!Dar mai ales DE LA CEI CARE LE CRESC!!!!

  11. Tocmai este momentul,datorita crizei economice care a scazut drastic preturile,sa dam drumul la porumbei sa ZBOARE!!!!Oameni buni dati-le drumul si nu-i mai tineti de”canari”.ce mai pierdeti ca,deja,nu mai au cine stie ce pret???????!!!!!!

  12. Oamenii- tigani sau romani =))) !! tiganii cam peste tot (toate orasele) romanii din ce in ce mai putini
    Porumbeii-de frumusete sunt peste tot (toate orasele) dar fond si maraton mai greu :>
    Va Salut ..

  13. Salutare tuturor. Galatenii sunt cea mai apreciata rasa romaneasca,usor adaptabila, crescuta dupa gustul fiecaruia. Probabil ,restul raselor romanesti nu sunt la fel de apreciate,datorita mai multor factori/ raspandire,caractere de rasa,cunoasterea rasei, indiferenta…etc./ Mie ,personal…. unele rase romanesti imi par complicate, neatractive si slabe fizic. Gusturile insa Nu se discuta, fiecare cu preferintele sale.

  14. Cred ca, fara sa vrea, domnul Bogdanel Tanasescu a deschis o rana mai veche – arbitrarea raselor de agrement in expozitii!
    La Uniune se spune clar si fara echivoc ca porumbeii vor fi arbitrati exclusiv dupa aspectul exterior! Atata timp cat performantele sportive nu vor avea nici o greutate in calificativul final la o pasare dintr-o rasa de zbor sau joc, degradarea aptitudinilor originale pentru care a fost creata va fi aproape totala! Romanii iubesc performanta, de aceea si atat de multi crescatori de voiajori, de aceea atat de multe rase romanesti de zbor si joc si de aceea atat de putini crescatori ai raselor de agrement – pentru ca exemplarele din aceste rase nu mai performeaza!
    Galatenii au scapat doar datorita multor crescatori inimosi care stiu cat de buni jucatori sunt acestia si au perpetuat aceste calitati fara a cadea in plasa Expozitiilor!
    Atata timp cat o rasa de agrement nu este zburata, cade in voliera sau uitare pana la disparitie, chiar!

  15. Imi pare rau dar trecerea in extrema cealalta,adica:nu mai conteaza cum arata sa zboare sau sa joace a generat scandalul continuu privind standardul rasei galatenilor!Daca au aparut rasele de codalbi,orbeteni,argintii,gagii,etc,etc a fost tocmai ca erau zburatori dar AVEAU CULOARE SI DESEN!!!Nu sunt de acord,este absurd,sa-i inchidem dar rasele de …..performeri,cum zicea cineva pe alt topic,nu mai au standard de trasaturi morfologice:sunt niste gutani care zboara f bine,ex tipplerii englezi,ciungii de Ploiesti,etc!Deci,daca ii zburam in competitii,au fise de zbor si e simplu sa alegem pe cel mai bun,daca ii arbitram in expo dupa standard,asta e altceva si se considera separat!Mie mi se pare logic asa,CE MARE PROBLEMA?????Si voiajorii au linii de frumusete care se arbitreaza in expo,DE CE ATATA TEVATURA,de ce nu-i putem departaja:jocul/zborul separat,CONFORM FISELOR DE ZBOR,ARBITRAJUL DE FRUMUSETE SEPARAT!!!!!

  16. Din pacate, Sicora Fabian, ai mare dreptate!!! pacat!

  17. In comentariul nr.15 cred ca se face o confuzie:voiajorii care sunt cuprinsi in cadrul expozitiilor la clasa “standard” nu sunt din aia crescuti la voliera,ei ajung sa fie expusi doar fiindca indeplinesc niste cerinte minime de performanta intr-ale zborului.Prin similitudine putem spune ca si in cazul raselor de agrement care au titulatura de zburator si/sau jucator ar trebui procedat la fel.Este gresit a se considera ca standardul unei rase din grupa porumbeilor de zbor si joc se refera strict doar la aspectul porumbelului fiindca o astfel de interpretare poate fi valabila doar in cazul acelor rase crescute exclusiv pentru ornament.La o rasa din grupa porumbeilor de zbor trebuie tinut cont atat de aspect cat si de tipul de prestatie in zbor al rasei respective.Din cauza asta e nefiresc a se arbitra o astfel de rasa doar dupa cum arata.Si nici aprecierea separata nu e indicata fiindca rasa are o individualitate a ei data atat de caracteristicile morfologice si de culoare ori desen cat si de cele privitoare la tipul de prestatie in aer.
    Notiunea de ‘perfomer” nu trebuie sa induca in eroare fiindca “perfomeri” sunt deopotriva si sprinterii si demifondistii si maratonistii.Din motivul asta codalbului romanesc nu trebuie sa-i cerem sa zboare ca Tipplerul englez dar nici sa stea ca scaietele inchis in cusca,el trebuie sa zboare tinzand spre felul si performanta de zbor specificate in standardul rasei.Iar asta e valabil pentru oricare alta rasa.

  18. sper ca imi voi prezenta si eu porumbeii in cel mai scurt timp, pe langa alte cateva rase detin si bragagii si argintii romanesti

  19. Buna seara dl.Nistor!Stiu ce spuneti,eu doar incercam sa simplific ecuatia!Adica noi nu cadem de acord nici macar cum trebuie sa arate standardele DEFINITIV!!!!!Nu suntem in stare sa dam motive tinerilor sa ser simta atrasi de rasele romanesti dar vrem sa”fim mai catolici decat Papa”sa arate”cumva”si sa zboare !!!????in conditiile in care nici un sfert din crescatorii romani de porumbei nu a auzit MACAR de maj raselor romanesti!!!!Iar exemplarele care se mai cresc 75%sunt …..martalogi”niste canari”care nu zboara deloc!!!Nu credeti ca se pot arbitra separat sa le dam o sansa?Rasele s-au prabusit dar le oferim incepatorilor standard fenotipic CUMULAT cu “cerinte minime de zbor sau/si joc”!Cu respect,dar voiajoristii nu cer cele 2 criterii CUMULATE!!!Nu conteaza decit ce zboara!!Daca le tot dam lectii de-astea “bine documentate”RECUNOSC-ASA ARATA RASUNSURILE DV,sa vedeti ce de …..incepatori motivam sa creasca rasele noastre!EU NU AM SPUS CA CEI CU FISE DE ZBOR SA NU FIE ARBITRATI DUPA ACELASI STANDARD!!!!!Doar sa fie arbitrati si dupa performantele de zbor,s-ar linisti atatea animozitati:cine zboara are clasamentul sau,cine creste doar dupa standard,are clasamentul sau!Sanatate tuturor!

  20. Ba tocmai ca nepretinderea in mod cumulat a ambelor cerinte ale standardului in cadrul expozitiilor a adus d-le Manolache majoritatea raselor romanesti la starea de debilitate pe care o constatam astazi.Perceptia in cadrul crescatorilor,mai tineri ori mai putin tineri,incepatori ori nu,ca rasele astea romanesti au devenit multe din ele “complicate si debile fizic” nu e doar o impresie ci chiar o realitate.Pai cum sa nu fie “complicate” cat vreme vreme cresterea lor depinde de pomparea cu seringa si de doici?!Iar c-au devenit debile fizic nu trebuie prea multe explicatii,e de-ajuns sa treci in revista custile in care sunt prezente in expozitii.Culoarea si desenul nu mai sunt,si nici nu cred c-au fost vreodata,suficiente pentru a le asigura supravietuirea pe termen lung.Rasele germane,spre exemplu,si-au pierdut in majoritate aptitudinile pentru zbor dar ele supravietuiesc bine mersi si ca rase de ornament.Dar noi n-avem cultura columbofila a nemtilor in cazul carora rasele de porumbei se sustin prin zeci sau sute de crescatori pentru fiecare in parte.Ori supravietuirea unei rase nu poate depinde de doar 1-2-3 crescatori fiindca atunci cand se duc aia pier si porumbeii pe care i-au crescut.Si avem si exemple in sensul asta,nu e doar asa o presupunere.
    Noua ni s-a sugerat ca nu standardul distruge rasele de porumbei de zbor ci ca motivele ar fi altele.Eu spun ca desigur nu doar standardul e cauza dar ca poate fi principalul motiv atunci cand e prost conceput.Cate rase de talie mica,cu cioc scurt,cap patrat,picioare scurte si trena mare ati vazut ca sunt capabile sa mai si zboare?!
    Comparatia cu voiajorii e foarte buna pentru ca ne arata nivelele diferite de performanta a zborului cerute.Pentru voiajorii sport avem in echivalent tipplerii,pentru voiajorii clasa “standard” ar trebui sa avem rase cu performante de zbor mai reduse(1-2 ore sa zicem) dar care trebuie sa indeplineasca si niste cerinte in privinta aspectului iar clasa raselor de voiajori de frumusete ori expozitie o putem compara cu oricare alta rasa crescuta pentru ornament in cadrul carora nu se pretinde in niciun fel ca porumbeii sa fie performanti intr-ale zborului.
    La noi orice s-a crescut pe principiul exclusiv al aspectului a pierit sau se afla intr-o stare deplorabila.Din motivul asta raman la convingerea ca intocmirea si mai apoi corecta aplicare a standardelor pentru toate rasele trebuie sa slujeasca in primul rand porumbeilor si nu sa satisfaca tot felul de idei crete ale oamenilor.Uitam prea usor ca porumbeii nici nu se inmultesc precum ciupercile si nici nu cresc ca gazonul.
    Ideea c-ar fi prea complicat si neatractiv sa pretindem aprecierea porumbeilor dupa toate cerintele din standardele raselor e gresita pentru ca ne conduce exact la situatia de-acum.De ani de zile asta a fost practica iar consecintele se vad si degeaba deplangem soarta raselor noastre pentru ca vad c-o facem exact ca in povestea lui Creanga,aia cu drobul de sare.

  21. Tot legat de promovarea raselor romanesti merita pus in discutie un aspect ridicat intr-un comentariu ceva mai sus,anume cat de disponibili sunt porumbeii de rasa.Ideea dupa care acestia sunt inaccesibili fiind foarte scumpi eu o gasesc a fi falsa.Pentru ca depinde foarte mult unde anume te interesezi de astfel de rase si cat de insistent esti in a obtine acei porumbei care ti-ar place.Parerea ca voiajorii sunt mai usor de procurat e intr-adevar corecta dar ca voiajorii de calitate ar fi devenit peste noapte foarte ieftini nu mai cred.
    Obtinerea unor exemplare de calitate din oricare rasa nu-i un lucru tocmai simplu de aceea fiecare crescator isi evalueaza porumbeii dupa cum crede de cuviinta,unii ii dau foarte scump,altii la un prêt rezonabil si mai sunt si cazuri mai rare cand ii dau degeaba sau pe aproape degeaba.
    Incepatorii in general pacatuiesc din doua motive :primul e ca vor sa se apuce sa creasca o rasa anume fara insa a se si documenta inainte vizavi de rasa respectiva ca sa stie la ce sa se astepte ulterior iar al doilea e c-ar vrea din capul locului pasari de cea mai buna calitate eventual obtinute gratis.Ca sa ajungi sa cunosti o rasa iti trebuie ceva vreme iar refuzul majoritatii incepatorilor de a face si ceva « ucenicie » in domeniu mi se pare nejustificat.In plus de asta nici o rasa n-o vei aprecia cata vreme nu te-ai straduit cat de cat sa lucrezi cu ea nedorindu-ti musai sa obtii totul de-a gata.

  22. Multi crescatori isi mai dau denumirea de ” crescator consacrat ” si cred ca prin acest lucru trebuie /pot sa umfle preturile . De multe ori marfa acestor crescatori la vanzare este de o calitate medie sau nici la nivelul acesta .
    Un crescator din clubul care fac parte , a cumparat acuma cativa ani de la o expozitie in Cluj doua perechi plus o porumbita de capaciti de Buzau de la un crescator din zona Buzaului . Aceasta cumparatura sa dovedit a fi teapa fiindca au fost 5 femele . Prin cineva a reusit sa faca rost de un mascul acuma doi ani . Eu m-am oferit sa caut masculi si pentru femelele stinghere . Ce am vazut prin targuri nu mi-a placut . Tot din zona Buzaului am primit pana la urma doi masculi pe negru ( defapt un negru sters ) pentru 200 de lei . Am avut nevoie de acesti masculi si am acceptat pretul si porumbeii .
    Eu personal pentru un asemenea porumbel nu as fi dat mai mult ca 50 de lei .
    Pretul de 200 lei mi se pare exagerat pentru doi capaciti de Buzau dar din pacate asta este politica in tara . Asa nu o sa cumpere nici un incepator porumbei din rasele romanesti findca exista si alte alternative , de ex Voiajorii sau eventual Galateni care exista pe toate gardurile .

  23. De patru ani cumpar in fiecare an cate doua perechi de “galateni” din piata si fiecare isi lauda marfa, dar niciunul nu a zburat sau jucat mai mult decat pagii mei! Anul acesta am achizitionat de la crescatori cu rezultate, insa nu mult mai scumpi decat cei din piata care variaza intre 20 si 30 ron bucata!
    Din rasele de zburatori sau jucatori, tot la pretul de 20 – 30 ron bucata mai sunt Jucatori de Iasi, de Botosani, Balani de Iasi, Pagi de Iasi, Bimotati de Ardeal, Codalbi, Orbeteni . . .
    Nu mi se pare mult 30 de lei! Oricine poate incepe cu ei, dar problema este ca nu mai joaca si nu mai zboara, de aceea multi renunta la ei in favoarea voiajorilor! Voiajoristii stiu sa-si atraga incepatorii de partea lor mai ales prin competitii si un regulament fara echivoc, clar si uniform in toata tara! Apoi, este cel putin cate un club in fiecare judet, in fiecare localitate este cel putin cate un crescator cu experienta de la care incepatorii pot invata pe viu si primesc material genetic (oua, pui, pasari mature), se intalnesc mai des cu ocazia imbarcarilor si comunica mai mult intre ei!
    Concursurile cu porumbei de zbor si joc sunt abea la inceput si inca nu sunt cristalizate, inca se mai lucreaza la regulamente, dar cu trecerea timpului se vor stabiliza, vor intra in concurs rase noi si se vor face si acestea cunoscute, iar cei ce vor sa inceapa cresterea porumbeilor din rasele romanesti vor avea de unde sa aleaga si de unde sa-si procure pasari de buna calitate!
    Abea atunci se vor revigora rasele romanesti, caci deocamdata nici un club columbofil, nici macar Uniunea nu misca macar un pai in favoarea lor! :(

  24. @ Sicora Fabian
    Tinerii au nevoie de exemple pe care doresc
    sa le urmeze.De ce nu prezentati crescatori
    de rase romanesti pe acest site.Cateva poze
    si cateva explicatii ce zbor si ce performante
    arata acesti porumbei.Si eu as fi curios sa
    vad o crescatorie de Pagi de Iasi, mai ales ca nu
    cunosc de loc rasa.
    Fara reclama nu se mai poate atrage atentia tinerilor!

  25. referitor la ceea ce zicea dieter, cum sa fie tinerii atrasi de acesti porumbei cand in momentul in care iei legatura cu un crescator si il intrebi de pret iti spune niste preturi de la 100 de lei in sus??? iar un salariu mediu este de 800-900 de lei????

  26. Ha, tocmai vroiam sa intreb daca stie cineva un sit bun, activ, de rase romanesti!? Desi, daca domnul Tanasescu ajunge sa posteze articolul pe un sit in special pentru voiajori, inseamna ca nu avem?

    Preferabil un forum…
    Multumesc!

    Vasi

    P.S. A propos, se poate pune la punct un sit pe wordpress avand mai multi autori/contribuitori (fiecare cu access la panoul de control al WordPress-ului) – se pot strange un grup de crescatori experimentati si pot sa posteze cate articole doresc dumnealor despre rasele romanesti de zbor si joc. Poate fi un Jurnal aparte al raselor romanesti. Despre voiajori si rasele de ornament, strict interzis. Poate deveni un sit reprezentativ cu un pic de efort.

  27. Felix,
    La 10 perechi de pagi cate am selectat pentru a opri pe iarna, nu poate fi vorba despre o crescatorie, iar la concurs este primul an cand omologhez trei etape . . . Rezultatele oficiale sunt singurele care spun ceva, caci de vorbit – fiecare isi da cu parerea, ori lauda, ori defaimeaza!
    Da, voi scrie cateva cuvinte cu cateva poze, asa cum ne-a indemnat si autorul articolului! :)

  28. Urmarind lista de articole de mai sus, nu cred ca putem spune ca e un site special pentru voiajori. In plus, nu stiu daca e vreun articol de voiajori care a depasit numarul de comentarii la articolele din top5 agrement.

  29. Buna seara tuturor!Da dl Nistor,teoretic ar trebui sa aveti dreptate,dar daca vreti sa puneti tinerii la treaba ca sa aprecieze munca si facem standardele si regulamentele cat mai complicate sa vedeti ce de icepatori castigam,O SA FIE COADA la scarpinatul la cealalta ureche!!!!Sa fim seriosi,sunt curios cati incepatori ati reusit sa convingeti cu exprimarea aceea pretioasa si tinutul mortis sa zboare dar sa arate si cumva!!!!Si apropo de preturile mari datorita conditiilor particulare din acest an legate de preturi,la Bucuresti am gasit pasari bune la preturi derizorii,eu am luat la 20 de roni pasare buna din piata duminica,dca va duceti la pomul laudat cu sacul…..platiti firma!!!!Sanatate!

  30. Adevarul ca atunci cand intru pe net pentru porumbei, vreau sa vad un sit dedicat in intregime lor. M-am saturat de rasele straine de pe youtube.

    Asa cum intra aici voiajoristii zilnic si mereu au ce citi, asa vreau eu un sit cu specific romanesc. Si tare mai vreau…
    Savurez fiecare articol-discutie despre rasele romanesti. Nici certurile nu ma mai deranjeaza – ceea ce primesc in schimb este cu mult peste asta.

    Asta e!

    Vasi

  31. D-le Manolache,ca nu sunteti de acord cu pozitia mea e mai putin important,aici nu bagam idei cu forta in capul nimanui.Sunt doar si eu curios cum s-ar putea revitaliza rasele astea aplicand acelasi principiu falimentar de pana acum.
    In ceea ce priveste modalitatea de a-i convinge pe altii sa creasca rase romanesti am convingerea ca nu povestile despre ele au vreun efect ci demonstratia practica.Cine vrea dovezi n-are decat sa se uite ce fel de porumbei cresc eu si e de-ajuns.

  32. Dl Nistor nu ne cunoastem personal si eu nu-mi fac pareri preconcepute din auzite si oricum ce am auzit va este net favorabil vorbind ca si calitatile de crescator de porumbei.Nici nu se pune problema ca nu sunt de acord cu dv,ERA DOAR O DISCUTIE!!!!Sper sa ne cunoastem si sa discutam mai multe!Vitalitatea raselor rom nu mi se pare,personal,a fi chiar un dezastru,sa ma explic:chiar puii din prima serie scosi din”canari”zboara daca ii antrenezi!Eu doar incercam sa punctez ca nu trebuie sa speriem oamenii ca daca isi iau por din rase rom si nu-i zboara in concursuri nu au nici o valoare,atata tot!Sanatate!

  33. Florin, pentru rasele de agrement, standardul trebuie sa contina obligatoriu si aptitudinile de zbor!
    Cel putin teoretic, crescatorul ar trebui sa faca dovada ca pasarea respectiva indeplineste si cerintele fizice, nu doar pe cele exterioare pentru a putea face parte din rasa respectiva!
    Asta-i greseala care se face in expozitii, caci putini sunt atrasi doar de aspectul exterior! Daca pe cusca ar fi si fisa de zbor langa cea de arbitraj exterior, toti ar sti ca pasarile alea mai si zboara! Tot de pe fisa de zbor vor vedea cum si cat zboara, cum si cat joaca!
    Imi cer scuze daca ofensez crescatorii de rase romanesti de ornament, dar porumbeii din rasele romanesti de agrement . . . nu sunt frumosi, sau mai bine-zis, nu se pot compara cu rasele straine de ornament! Asta-i tocmai pentru ca aceste rase au fost create sa zboare, sa-si etaleze aptitudinile fizice, nu sa degenereze in voliere!
    Apoi, obligativitatea fisei de zbor in expozitie ar duce la relansarea puternica a concursurilor de zbor si joc care ar atrage fara doar si poate multi crescatori si nu doar incepatori!

  34. As vrea sa amintesc inca o data de importanta
    cluburilor de rasa.Aici se aduna oameni care cunosc
    rasa ,care hotarasc in ce directie se merge si cum se
    promoveaza rasa.Pacat ca in Romania nu se fondeaza
    astfel de cluburi.

  35. Intr-adevar, cluburile de rasa ar putea avea o importanta vitala, insa putini din crescatori sunt interesati de viitorul raselor pe care le cresc . . .
    In ce priveste Pagii de Iasi, prima intrebare pe care mi-au pus-o cand le-am spus de asa ceva, a fost “si eu ce am de castigat?”
    Sper ca la celelalte rase sa fie o situatie mai buna!

  36. Cred si sunt convins ca porumbeii au ajuns ca si fotbalul adica doar daca est profesionist esti bun.Fac aceasta comparatie pentru ca atunci cand vine vorba de porumbei se vorbeste doar de standarde de si regulamente de performante si de metode de crestere de tratare etc dar nici un mare crescator nu apleaca capul si in loc de conversatii din astea tehnice nu ii arata tiner lor adevarata fata a columbofiliei aceea de a atrage tinerii prin explicarea despre cum si de unde a inceput acea rasa despre dragostea celor ce au format aceste rase de porumbei care prin ambitie au reusit sa incruciseze diferiti porumbei pana ce au reusit sa scoata porumbei ci infatisare si caractere dorite de ei sin in loc sa se laude c ceea ce au facut ei sa puna suflet sa ajute pe acei ce doresc sa inceapa cu aceasta pasiune.Daca mergi la unul care creste porumbei de multi ani primul lucru ce face e sa isi laude porumbeii ca cat is ei de buni si sa iti lase impresia de cat de valorosi is ei in plan financiar nu sa arete tinerilor cat de frumos e sa cresti porumbei si cat de frumoase sun aceste fiinte si sa il ajute pe acel cu cativa puii din porumbei de valoare.Cred si sunt convins ca asa multe rase s-ar extinde pentru ca la urma urmei cei ce au creat aceaste rase aia au vrut si voi ca iubitori de aceste rase sa le vedeti raspandite in cat mai multe ograzi.Aici bineinteles ca multi vor zice ca porumbeii daruiti vor ajunge pe maini nepricepute dar nu e chiar asa sunt convins ca majoritatea daca ii faci sa inteeaga cat de frumoasa e acea rasa si cat de mult inseamna ea pt tine majoritatea pentru acei porumbei daruiti vor face tot posibilul sa le ofere tot ce e mai bun si ii vor indragi mult si ingriji.in concluzie acea e adevarata columbofilie adica dragoste de porumbei in care facem tot din drag pt porumbei si nu de a fi noi laudati sa dam porumbei buni daca chiar vrem sa facem ceva pt porumbei si sa nu dam ceea ce noua nu ne plac pentru ca doar daca dai ceva bun vei reusi sa se extinda ce e bun.
    succes tuturor iubitorilor de porumbei

  37. Dl Fabian,cu tot respectul pe care il am fata de toti oamenii,ai gresit TARE cand ai zis ca rasele romanesti sunt urate!!!!Pt noi,cei care crestem negri trenati,castanii,codalbi,etc,etc e o mare prostie ceea ce ai zis,FINETEA RASELOR NOASTRE E F F GREU DE EGALAT!!!!!Nu numai ca nu sunt mai urate decat cele straine dar sunt mult mai fine!!!Te sfatuiesc sa nu cresti vreuna daca asa crezi,nu le”vezi”!Sanatate!

  38. Repet,am mai spus-o,daca rasele de zburatori rom din sud ar fi fost prin ezxcelenta zburatori,nu mai erau mai multe rase,era o singura rasa care arata ca o “gasca”de gutani asa cum sunt tipplerii sau,cel mai bun exemplu,ciungii de Ploiesti!Imi pare rau ca spun asta Fabian,dar pagii de Iasi nu pot fi bagati in oala cu gagii sau orbetenii!!!

  39. Bine, gusturile nu se discuta, de aceea mi-am si cerut scuze inainte de a face acea afirmatie. Ca rasa de ornament as tine Volga, caci codalbii inca mai zboara!
    Da, Florin, ai dreptate, dar tocmai frumusetea i-a distrus pe gagii si orbeteni!
    Revenind la “gusturi”, pagii de Iasi ii tin si-mi plac pentru joc, iar desenul incerc sa-l stabilizez pentru a-i tine in standard, dar in nici un caz pentru ornament, n-as batjocori niciodata o rasa de agrement . . .
    Al doilea motiv . . . sunt iesean! :)
    Voiajorul, tipplerul, birminghamul sunt exclusiv pentru performanta, insa din punctul meu de vedere nu sunt deloc urati! Priveste aceste pasari cu rezultate sa vezi cata vitalitate emana, ce penaj sanatos au, ce ochi inteligenti, ce statura impunatoare, prestanta si atitudine de invingator!
    Frumusetea nu inseamna doar desen . . .

  40. Faptul de a cataloga ciungii de Ploiesti drept o “gasca de gutani” mi se pare foarte bizar ca vine tocmai din partea dvs. d-le Manolache care va pretindeti un sustinator al raselor romanesti.Fac remarca asta nu pentru a crede ca tin neaparat sa avem pareri divergente ci doar pentru ca intr-adevar m-ati surprins fiind atat de partinitor in afirmatii.De la un filozof antic ne-a ramas afirmatia ca “De gustibus et coloribus non disputandum” insa remarc ca dvs. sunteti mai degraba adeptul zicerii neaose dupa care “nu-i frumos ce e frumos,e frumos (doar!) ce-mi place mie”.
    Faceti afirmatia ca rasele de zburatori romanesti din sudul tarii n-ar fi tocmai niste rase de zbor doar pentru ca,unele dintre ele, ar avea culori si desene deosebite?! Apelativul de “zburator” din denumirea lor a existat si exista doar asa de forma? E adevarat ca doua din rasele dragi dvs.,respectiv castanii si negrii “turci” ,nu mai zboara demult dar cu multi ani in urma si rasele astea doua zburau destul de bine,ele devenind “zburatori de expozitie” doar din cauza proastelor metode de selectie la care au fost supuse.Care proaste metode de selectie vizeaza de mai multi ani si alte rase romanesti cu rezultatul previzibil de a fi transformate cu toate in “zburatori de expozitie”(inepta expresie si asta).
    Capacitatea de a zbura maxim cateva ore(asta ca sa-si merite apelativul din denumirea rasei) nu trebuie sa ne duca neaparat cu gandul la faptul ca rasele astea e necesar sa arate rau,ele pot sa-si pastreze trasaturile specifice si culorile si desenul care le dau individualitate.Povestea cu “finetea” e mai mult ,cred eu,un soi de praf in ochi care sa justifice de ce foarte multi refuza sa-si lase pasarile libere si prin urmare capabile sa si zboare.
    Fara sa vreau sa fiu avocatul lui Fabian cred ca are dreptate cand face referire la capacitatile ornamentale ale raselor romanesti in comparatie cu alte rase cunoscute.Din pacate pentru noi,la capitolul rase de ornament oricat ne-am stradui in subiectivitatea nostra,tot trebuie sa recunoastem ca sunt multe alte rase straine peste ale noastre,indeosebi rase rusesti dar nu numai.Iar adevarul e ca mult hulitul ciung de Ploiesti este mai cunoscut in afara Romaniei decat castaniul de Craiova despre care se spune ca e cel mai “ornamental” porumbel romanesc.
    Intre capacitatea de a zbura si relativitatea aprecierii drept “frumosi” a porumbeilor romanesti nu cred c-ar trebui sa avem prea mari dileme,se poate si una si cealalta.Important este sa nu uitam cum s-au format rasele astea la noi si cum ar trebui sa ne dam silinta sa incercam a le pastra asa cum au fost create.
    In prima lucrare cu specific columbofil scrisa de un roman,este vorba de Gh.Bostina-Lipanesti,tiparita in 1935 sunt descrise,evident destul de sumar,varietatile de porumbei romanesti cunoscute la vremea respectiva.Si scrie cam asa:”Alt soi de porumbei romanesti este acela al porumbeilor zisi “zburatori” care zboara carduri facand cercuri la inaltimi mari.Unii se lasa in coada,altii se dau peste cap in aer.Acestia sunt jucatorii.Ei nu se departeaza si nu se lasa din zbor pe alta casa decat numai atunci cand vreunul e gonit de uliu.Simtul de orientare fiindu-le foarte dezvoltat nu se pierd de casa si revin la locul lor de la departari mari.In deosebire de “gutani’ nu se departeaza de casa si trebuie hraniti din mana.Acestia sunt tot atat de mari ca primii,au insa ciocul mic,gros si de culoare deschisa.Capul lor e sferic,au ochii mari,vioi si genele galbene.Pieptul bine dezvoltat,corpul lung cu aripile de-alungul lui,lungi pana in varful cozii,tinute lipit de corp sau lasate in jos.Coada e lunga,cu 14-16 pene,ce le ajuta mult la zburat.
    Dupa culoarea penelor sunt de mai multe feluri si au diferite numiri populare,spre exemplu: balani,negri,rosii,vineti,castanii,cafenii,limonii,visinii,etc.Din aceste varietati,daca au coada alba se numesc “cudalbi”,care pot fi cudalbi pe negru,pe rosu,pe rosu,pe castaniu,etc;daca au un cerc alb in jurul gatului se numesc “gulerati”,iar daca au numai o cravata de fulgi albi pe gusa,in fata,se numesc “grivi”,iarasi pe rosu,limoniu,visiniu,etc.Cei de culoare neagra curata cu guler sau cravata alba se numesc “turci’.La acestia se mai cere sa aiba ciocul mic de culoare deschisa,ochii mari si genele mari si albe.Avand aripile intregi albe,iar restul de alta culoare,se numesc “baltati” pe negru,rosu,limoniu,visiniu,etc.Curciturile cu fulgi albi sau pene albe raspandite neregulat pe corp,aripi si coada,n-au valoare.
    Mai sunt porumbeii “bragagii”ce au culoarea bragii (culoarea cafelii cu lapte deschisa), cu chenare inchise pe aripi si coada.Apoi “gagii pe nautiu” de culoarea nautului batand in auriu cu chenare inchise pe aripi si coada.Ambele aceste varietati de porumbei sunt frumoase,cautate si bine platite.”
    In concluzie,indiferent de culorile sau desenele intalnite toate varietatile de porumbei romanesti cunoscute au fost “zburatori” si a acredita ideea ca ele au fost create ca si porumbei de ornament e total fals.Promovarea lor,despre care tot vorbim ,inseamna sa le prezentam cu toate caracteristicile lor si nu trunchiat,cu referire doar la cum arata.Oricarui copil sau incepator i se va parea cu siguranta mult mai atractiv daca porumbeii despre care ii vorbim sunt capabili sa licare pe cer sau sa faca tumbe decat sa-i impuiem capul cu teorii despre “finetea” trasaturilor acelor porumbei.
    P.S.
    Cine e curios sa stie cate ceva despre rasa ciungilor de Ploiesti poate afla de aici multe lucruri interesante:
    http://ciungclasicrasavechedeploiesti.sunphoto.ro/COMANOV_RODION_DUMITRU-DADU

  41. Fabian, se pare ca este o harababura totala in ceea ce vrei sa spui si nu cunosti sensul cuvintelor pe care le folosesti!
    In primul rand o rasa de ornament nu este tot una cu o rasa de agrement, iar in al doilea rand cum sa fie o rasa de ornament la fel de frumoasa ca cea de agrement daca rasele de ornament sunt selectionate strict pe caracterele de exterior, iar cele de agrement pe calitati de zbor sau joc?
    Este adevarat ca in ultimul timp si rasele de agrement sunt selectionate in cea mai mare proportie pentru calitatile exterioare, dar totusi nu se pot compara!

  42. Dl Fabian imi cer scuze daca va suparat comentariul meu!Stiu si eu cat de bine arata un porumbel plin de vigoare,noi discutam de tendinta de crestere a raselor rom mai mult spre zbor sau mai mult spre aspect!Nu stiu de ce nu ma crede lumea ca eu ii am LIBERI!Intrebati pe cei care ma cunosc sau,si mai bine,veniti pe la mine!Eu tot zic,intr-una ca NICIUNA DINTRE TENDINTE NU TREBUIE SA FIE MAI IMPORTANTA CA CEALALATA,ATAT!Si de aceea am dat exemplele cu ciungii de Ploiesti,nicidecum de a denigra rasa!Si dl Nistor,nu “pretind”chiar sunt crescator si promotor al raselor rom din sud!As putea sa-mi dau si eu cu parerea la adresa dv,dar m-am abtinut,asa cum am spus mai sus,aici purtam O DISCUTIE,nu facem un exercitiu de impunere a punctului de vedere!Sanatate!

  43. Vedeti d-le Manolache situatia in fapt e un pic stranie.La un articol avand ca subiect rasele romanesti de porumbei nu avem de-a face cu o afluenta de opinii sau de interventii.Desigur m-ar fi interesat parerile acelora care chiar au ceva de spus in domeniul asta nu doar contabilizarea unui numar cat mai mare de interventii.Faptul ca in cazul articolelor avand ca subiect “galatenii” s-au batut recordurile in materie de comentarii nu inseamna automat ca toata lumea se pricepe la subiectul respectiv ori ca ar avea ceva important de spus.Mai degraba am avut de-a face cu o revarsare de frustrari din partea unor indivizi cu minte putina dar cu gura mare.
    Revenind la promovarea raselor noastre cred ca nu trebuie sa facem niciun fel de discriminari fiindca fiecare in parte si toate laolalta ar merita mai multa atentie.Nu cred ca vreo rasa e mai importanta decat altele,conteaza doar ca fiecare dintre ele sa-si gaseasca cat mai multi sustinatori care sa le asigure supravietuirea.
    Referitor la ciungii de Ploiesti eu nu i-as cataloga nicidecum ca pe niste “gutani” fiindca lasand deoparte performantele lor la zbor,unii dintre ei cum ar fi solzatii pe rosu si “bujorii” mi se par chiar ceva deosebit si ca aspect.
    Iar referitor la “tendintele” in cresterea raselor romanesti faptul ca eu sustin promovarea mai accentuata a caracteristicilor lor de zbor n-o fac nicidecum in detrimentul aspectului ci doar pentru a contracara obisnuinta de a le creste doar ca pe pasari de voliera ceea ce s-a dovedit de ani de zile ca e un dezastru.

  44. Departe de mine ideea de a afirma ca sutele de commenturi inregistrate la articolele despre galateni au fost savante sau au ajutat macar cu un pas inainte pe linia consensului spre conturarea unui ideal comun spre care sa tinda aceasta rasa. Asa cum am afirmat si mai sus au fost discutii ca la fotbal unde toate lumea se pricepe si stie reteta succesului. Pur si simplu am ordonat articolele dupa site dupa numarul comentariilor. Acum era chiar o munca de Sisif (si nu cred ca merita efortul) sa analizez si calitatea comentariilor si chiar sunt o gramada care scriu fara sa aiba nimic de spus, in afara celor de genul : Misto, Wow, am si eu etc.
    Imi place sa cred ca dl. Manolache a folosit termenul de “gutan” pentru a desemna Ciungii de Ploiesti doar pentru a accentua diferenta intre infatisarea mai modesta a acestei rase fata de altele. Acum nu cred ca contesta nimeni identitatea acestei rase si nici performantele de care da dovada. Probabil aceasta infatisare mai modesta i-a scapat de “inchisoarea” pe viata la care au fost condamnate multe alte rase. Astfel de rase unde accentul este pus in special pe performanta si mai putin pe aspect exista si pe alte meleaguri nu numai la noi. Tippler-ul si Birmingham-ul s-au impus tocmai pe baza aptitudinilor de zbor si joc si nu datorita aspectului.
    Pentru rasele romanesti, majoritatea fiind rase de zbor si joc, ar trebuii pastrat un oarecare echilibru in selectie si sa nu se exagereze intr-o singura directie: aspect sau performanta.
    Un prim pas ar fii deschiderea volierelor si redarea libertatii de zbor pasarilor. Asta nu va insemna ca pasarile vor rupe norii, dar macar isi vor recapata din vitalitatea pierduta . Macar nu vom mai vedea porumbei care urca pe scarite la boxe.
    Acum sa ne uitam putin si in tabara “adversa” la voiajoristi care ne considera niste columbofili mai de mana a doua. Si aici se vede selectia unilaterala, bazata exclusiv pe performanata. Voiajorii de azi nu prea mai seamana cu cei ai copilariei mele au devenit mai micuti, subtirei si au inceput sa semene ( vorba d-lui Manolache) cu gutanii. Porumbeii Bricoux , porumbei frumosi ca aspect, au lasat locul noilor linii superioare ca performante sportive. Aspectul este aproape integral neglijat, numai performanta conteaza. Din crescatorii au disparut vechii voiajori narosi, cu piept puternic si coada scurta . Deasemenea acum intr-o cresccatorie intalnim doar vineti si guti; oare unde au disparut argintii, trestii, rosii, cucii. Cel putin aici treaba e clara: cel mai destept, cel mai iute i-a trofeul chiar nu are importanta daca arata ca o turturica.
    Mai grav e ca la noi in ograda trofeul la o expozitie pentru campion Zburator de X sau Jucator de Y este atribuit adesea unei pasari care daca ii dai drumul din coltul strazii unde locuieste crescatorul va lua tramvaiul sa mearga acasa.

  45. Buna seara ,as vrea sa va spun si eu cite ceva despre porumbeii Romanesti de agrement si ornament . Cresc de sase ani juc pestrit de Timisoara si juc de Botosani cap colorat cu doua moturi , ca si ori care incepator am inceput cu rase straine voltat , urias maghiar , cret , gulerat etc . iar datorita unui prieten si coleg de club am descoperit acesti porumbei deosebiti . Dupa cum se vede ambele rase sint de zbor si joc doar dupa cum bine stiti selectia lor a fost directionata exclusiv inspre ornament. In acesti cativa ani am observat insa un lucru comun ambelor rase , la pestritii de Timisoara indiferent de culoare puii care nu se incadreaza in STANDARD ma refer la desen si culoare zboara 6 _ 7 minute si uneori joaca , mai tare joaca puii de culoare rosu unicolor scosi din parinti rosu pestriti ,acelasi lucru se antimpla si la juc de Botosani. Anul acesta am avut cativa rolleri de Birmingam si eliberandui la zbor in acelasi timp cu matca de la pestriti de Timisoara acestia din urma au zburat stol compact 40 buc la semi analtime 10 minute.Mentionez ca sant 80% porumbei adusi din Germania. Eu zic ca se poate daca vrem asa cum spune si domnul Nistor doar sa accentuam mai tare caracteristicile lor de zbor si joc.

  46. Ca prim pas, un vot pentru vitalitate. E ca si cum ar fi un nou sef de grupa care a inceput sa faca cu trupa exercitiile de inviorare in fiecare dimineata. Multor exemplare li se pot reda vitalitatea si pot avea pui mult mai vigurosi.

    Totusi, din rase cu picioare din ce in ce mai scurte nu mai obtii porumbei care sa reziste cateva rotocoale in jurul casei fara risc de infarct.

    Astazi, datorita Internetului si campaniilor de informare, plus existenta cluburilor sportive cu rezultate de concurs tot mai bune, este mai greu sa vinzi un porumbel de voliera fara sa-l scoti la zbor.

    Asa ca eu cred ca refractarii vor incepe sa zboare porumbeii. Cred ca nu este nimeni absurd sa ceara performante de la o rasa stagnanta dar, daca le observa zborul si daca dupa cele cateva ture demonstrative porumbelul se aseaza usor, fara sa respire greu, in mod sigur “rezistenta” in a nu cumpara din partea clientului scade catre zero.

  47. Exemplul dat de Ionut Baciu este unul cat se poate de sugestiv.Si demonstreaza ca selectia artificiala practicata de om merge impotriva caracterelor native ale pasarilor conducand,in cazurile in care se exagereaza ,la compromiterea acestora.Porumbeii despre care ni se povesteste n-au fost dintotdeauna Pestriti de Timisoara ci au fost Jucatori de Timisoara,n-aveau desenul atat de elaborat si ii mai gaseai si in alte variante de desen.Dar erau recunoscuti ca porumbei de zbor si joc nu doar ca niste porumbei foarte frumos si sofisticat desenati.
    Din fericire procedeul acesta al stilizarii exagerate a raselor de porumbei de zbor este unul reversibil,nu foarte simplu,dar cu rezultate bune.Dar doar pretentiile mai mici in ceea ce priveste aspectul si schimbarea conditiilor de crestere sunt singurele premise pentru a fi cum au fost odata.Si in mod natural si interesul pentru ele ar fi mai mare.

  48. Buna ziua tuturor!Da,dl Tanasescu a inteles exact ce am vrut sa spun folosind termenul de”gutani”!In niciun caz nu trebuie ierarhizate,ca sa spun asa,rasele de por de oricare fel ar fi ele!!!Asa cum am auzit de la un crescator care le numea pe unele:”inferioare”,cea mai mare greseala legata de por!!!!Cum sa fie inferioare,ele au fost facute de mai multi oameni care LE-AU PLACUT!!!Cred ca primul pas,asa cum s-a scris mai sus,este sa convingem toti,sau cat mai multi crescatori,sa le dea drumul,sa fie liberi!Personal mai cred ca ACUM AR SI MOMENTUL PRIELNIC,pt ca preturile au scazut drastic in 80%din cazuri si ne-mai-valorand sume prea mari putem convinge mai multi oameni sa-i elibereze!Daca ii pierd nu mai sunt cinestie ce suma pierduta,pt ca pe 90%din cei ce ii tin inchisi nu-i auzi spunand ca motiv ca-i tin ca pe “canari”decat ca au dat……nu stiu cat pe ei!!!Ei bine,fratilor,dati-le drumul,ce pierdeti,ca in piata maj pasarilor cat de cat frumoase nu trec de 20-30 de lei???!!!Am vazut por si cu ……5LEI!!!!Am fost de curand la Lugoj unde a fost o expo de por de agrement si ornament,PASARILE ROM S-AU INMULTIT IN ULTIMII 4-5 ANI!!!Ar fi tare bine daca am reusi sa pastram tendinta si in continuare!Eu cred ca dezastrul pt cele crescute in Bucuresti a inceput odata cu demolarile masive din cartierele de case in care cresterea porumbeilor avea traditie lunga si era f f raspandita!Imputinandu-se drastic nr de crescatori,bineanteles,si nr por a scazut f mult,cei care le mai aveau ridicand rapid preturile si inchizandu-i in voliere.Sigur ca situatia a fost similara si in alte orase din tara,eu stiu clar de situatia din Bucuresti pt ca m-am nascut intr-unul din aceste cartiere,Crangasi,care practic a fost ras complet,o parte fiind in momentul asta plin de blocuri si cea mai mare parte fiind acoperit de apele unui lac de acumulare de pe Dambovita:Lacul Morii.Daca,copil fiind,urmaream fara sa vreau stolurile f numeroase care,practic,acopereau tot cerul in cartier,sigur ca si mine o faceau toti copii din cartier.Fara indoiala ca o gramada din ei le cereau parintilor permisiunea de a creste si AVEAU UNDE!Intr-un cartier de blocuri nu prea vezi multe stoluri,cati din copii au un exemplu in apropiere care sa-i indemne sa tina in palme un porumbel?Si daca,totusi are ideea de a incerca sa creasca,unde s-o faca,pe balcon?Cam acesta a fost principalul motiv,primul,pt ca mai sunt si altele,care au dus la scaderea mare a nr de por din rase rom.Repet,sper sa profitam de moment si sa le marim numarul,de porumbei,nu de rase!!!!Sanatate!

  49. Din ce cauza articolul nr 1 are cele mai multe comentarii?

  50. Pentru ca sunt foarte multi crescatori de galateni, fiecare avand experienta lui, propriile asteptari si convingeri, sustinandu-si astfel punctul de vedere . . .
    Iar punctele de vedere in ceea ce priveste galatenii sunt foarte multe si diferite!

  51. referitor la ce zicea dieter despre capacitii de buz are foarte mare dreptate, sunt prea scumpi pt zilele noastre, eu iubesc ff mult aceasta rasa dar din pacate nu pot achizitiona macar o pereche din cauza pretului, asa k m.am resemnat pt moment cumparand la un pret accesibil mie cativa care pot spune k doar seamana f putin cu cap de bz. Sper k cineva kre are aceasta rasa si nu “traieste” dupa urma porumbeilor sa imi poata dona/vinde o pereche la un pret mai de zilele noastre. Vant in pene si spor la joc.

  52. detin si eu 10 perechi de porumbei galateni cum as pute sa mii antrenez pt concursuri orce sfat bun sau rau este bine venit va multumesc mult

  53. eu cresc jucatori de galati si jucatori de botosani care pt mine sunt ff frumosi si nu ma intereseaza parerea altora

  54. cum sa se apuce un copil de crescut rase de ornament romanesti cand eu am ramas prost cand am vazut jucatori de botosani intr-un targ din ploiesti cu 100- 150 ron perechia,dasta nu mai creste nimeni ornament pt k unii tin sa se imbogateasca de pe urma frumoaselor pasari.
    VAND JUCATORI DE BOTOSANI 30 RON PERECHIA
    Nu tin sa ma imbogatesc,ci doar sa mai achizitionez si alte rase fara sa mai scot bani din buzunar k la 900 ron salariu….







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *