Am o porumbita rupta de uliu, in spatele capului pur si simplu ii lipseste o bucata de piele. Ma intreb ce sanse de supravietuire are… apropo, ati mai vazut asa ceva? Se mai poate reface?
Cand am gasit-o in aceasta stare in prima faza i-am dat cu Asocilin – unguent si apoi cu un praf antibacterian si cicatrizant (imi scapa numele). Acum are starea generala buna, mananca, e vioaie dar cand ii vad ditamai gaura ma apuca disperarea. Mentionez ca o tin la loc incalzit acum, acasa. Porumbeii sunt la 15 km de locuinta mea, la tara, si sunt liberi tot timpul.
Numai bine,
Marian
Nasoala rana.Cam greu,dar daca e vioaie si o ti la caldura,pielea se regenereaza.Eu la rani folosesc rivanol,nu stiu cat de bun este dar eu am vindecat porumbei mult mai accidentati,si asta numai cu rivanol.Bafta, si sa dea dumnezeu sa se refaca cat mai repede !
Marian,am avut cazuri mult mai grave care s-au vindecat impecabil.Foloseste in continuare praful antibacterian si cicatrizant.Initial va face coaja/crusta care va mai crapa si e posibil sa mai sangereze(atunci trebuie aplicat praful) dupa care se usuca si cade,iar acolo se va forma un tesut nou. :) Stai calm,ii va trece,e o chestiune de timp.
se reface , dar va iesi mereu din stol la atac de uliu
Salut, Marian. La cum arata din poze, sunt destul de sigur ca o sa fie perfecta la primavara.
Mi se par incredibili porumbeii astia! Au dezvoltat un sistem imunitar perfect. La ce rana are acolo ar fi trebuit sa moara din cauza hemoragiei. Dar, care hemoragie? Ca n-are. :)
Eu am avut un mascul yearling, care, de la o etapa de 550 km, soseste acasa a doua zi, dimineata. Dar, “omul” avea o gaura in gusa mai mare decat o nuca, astfel incat, cand manca ii curgeau boabele si apa ca la robinet. Cand l-am vazut asa, am zis in gand (ca sa nu ma auda el :)) ) : Pa, se duce pe copca! Mai ales ca era primul meu soldat ranit pe campul de batalie. Nu ma pricepeam si nici acum nu ma pricep la boli si “operatii”. Cand il vad cum se purta in cotet, m-a lasat masca. Chiar daca nu ramanea in el nimic din ce manca sau bea, el canta si zbura in boxa ca si cum nimic nu era in neregula.Cred ca “fraierul nici nu stia ce diagnostic ma grabisem sa-i pun. Merg cu el la un coleg, il coase (pe viu, ca deh, anestezie de unde) baiatul si isi revine foarte bine. Il tin acasa etapa care a urmat, dar, vine si urmatoare si il imbarc si la care claseaza tampitul. Iar raman uimit. Asa ca, stai linistit, eu zic ca o sa-si revina.
P.S: Cred ca 550 a fost mult pentru el. Era de viteza, dintr-un mascul belgian de viteza.
salut Marian,se va reface.
In sezonul 2016 la o etapa de fond,un mascul mi-a venit pur si simlu cu o gaura in spate(c-am in zona un e lovita femela ta)Am dezinfecatat si am uns rana cu unsoare de porc.Si-a revenit 100%(bineinteles cu odihna obligatoriu)
Vant in pene in noul sezon!
Nicu.La un moment dat ajunsesem de stateam cu acul si cu ata anfipte an piept.Mi-a murit o femela ce o salvasem de la uli,dar pana as cauta acul si ata,a murit.De atunci cand dadeam drumul la porumbei pregateam si ustensilele pentru operatii.Urasc acele momente !
Porumbeii au o capacitate foarte mare de refacere,doar simpla aplicare de faina pe o rana deschisa ii ajuta foarte mult.foarte rar fac infectii ei si atunci datorita sistemului imunitar care este in colaps….mai degraba se deterioareaza pe dinauntru decat de la astfel de rani.
Rana femelei este destul de veche din poze si probabil pana la primavara ii va pica coaja.
Ca cicatrizant poti folosi Baneocin pudra,este foarte bun si contine si antibiotic….dar doar daca necesita iar rana ei nu necesita absolut nici un tratament pt ca deja nu mai este rana deschisa,sa format coaja.asigurai vitamine,repaus fizic pana pica coaja si cam atat…
O sa se refaca 100% fara sechele. In cateva saptamani o sa se epitelizeze rana, adica o sa ii creasca piele in zona si nici nu o sa iti mai dai seama ca a avut ceva.
E interesant cum a scapat, aia nu e rana de gheare ci de cioc, cam acolo incepe sa manance din ei dupa ce ii prinde.
Stai linistit..am avut cu rana mai mare..si s a refacut..Sunt incredibili fiintele astea..
Lasand putin ranile exterioare la o parte am sa va spun o antamplare reala,An una din zile pe cand le daeam sa manance,un mascul mi-a intrat sub piceor,deci pur si simplu am calcat pe el.Oau,zic foaie de table se facu asta.Nu mai avea echilibru si mereu avea emoragie pe ceoc.Usor,usor a anceput domnul sa manance iar an momentul de fata este unul din cei mai ageri porumbei din voliera !
La rani de genul asta, care nu pot fi cusute sau sunt uscate deja cand le constat, eu fac asa:
– torn pe toata rana betadina, las un pic sa se imprastie peste tot si apoi torn peste faina de grau.
Daca e cald afara, in cateva ore se face crusta. In functie de cat de adanca e rana si de puterea de regenerare a porumbelului, in cateva saptamani crusta pica singura, sau cand face baie porumbelul.
Spaniolule, ai reusit sa iti muti porumbeii la Galati?
Salutare!
Maine se fac doua saptamani de cand am gasit porumbita in acea stare si i-am facut poze. Acum rana s-a strans, cred ca la jumatate si pe margini a inceput sa-i cada coaja si sa apara tesut nou. Porumbita e foarte vioaie si o cam “mananca” aripile. I se mai crapa un pic coaja cand zboara pe balcon :) dar ii dau cu praful cicatrizant (Manis).
Sincer, sunt uluit de puterea ei de refacere si dupa ce mi-ati impartasit experientele voastre cu cazuri asemanatoare parca m-am mai linistit si cred ca isi va reveni!
@Porumbei.ro, si eu sunt curios cum a reusit sa scape, cred ca ai dreptate, pur si simplu a inceput sa manance din ea. Mai sus de rana este o zona fara fulgi, stiu ca prima data uliul curata de fulgi zona si apoi “intra” in carne. Cred ca porumbita o fost intr-un fel de catalepsie, ca daca-ar fi miscat i-ar fi dat cu ciocul in cap pana nu ar mai misca.
Doar ea stie ce s-a intamplat, noi ne dam cu presupusul.
Daca esti de accord, ma gandesc sa iti mai trimit o poza cu evolutia ranii, ce zici?
Marian
Nu Portughezu,nu am reusit, dar sant pe aproape !
https://marialmaandmari.sunphoto.ro/Tomeu_Nina_multicampeon_colombofilo_de_Campos_Mallorca_Spania_Detin_multi_porumbei_de_la_dinsul Sant multe lucruri interesante de aflat.De exemplu,multi nu stiu ca cotoarele de tutun sant foarte bune pentru cuiburi,sau poate vad si sotiile unora cum aceasta batrana de aproape 80 de ani,se duce cu porumbeii la antrenament iar sotul ai asteapta acasa.Cunosc foarte bine aceasta familie si pot sa va spun ca sant niste oameni exceptionali !
@Marian: trimite. Cred ca in timp ce incerca sa o manance l-a speriat ceva, poate chiar un om, si atunci i-a scapat.
SE REFACE 100% !!!!!!! Am avut porumbei care au venit acasa la fel de rau raniti si s-au refacut incredibil de bine. Dupa cca 35 de ani cu unele intreruperi, pot sa afirm fara sa gresesc ca porumbita va fi bine fara nici o problema.
Am avut porumbei sositi loviti de masina, loviti de prastie cu bile, atentie cu bile…!! impuscati cu alice, impuscati cu glont in Ucraina, urata rana acolo unde iese glontul. Au mai fost rupti de uliu sau loviti de soim, muscati de un animal – poate pisica, loviti cu usa la lansare, loviti in cablu sau diferite sarme , cu piciorul smuls cu pulpa cu tot dar nu stiu de ce sau de cine, infipti in pomi , etc , etc, etc. TOTI s-au refacut.
Baneocin si Betadina de la farmacia umana.
Un praf excelent pentru cicatrizare este Naftalxon. L-am folosit cu succes pentru capete sparte la gaini combatante si am vazut un porc refacut dupa ce un Malinois i-a smuls urechea din “radacina”. Sangele se curata cu apa oxigenata dupa care se pudreaza cu acest praf.
Se va reface sigur,si eu am o femela care a sosit de la o etapa cu o rana destul de urata in piept,am si botezato SPARTA :),am tratato cu un spray de culoare albatra NEOCAF,este foare bun.Multa bafta tutror !
atat timp cat mananca si bea, este vioaie inseamna ca isi va reveni cu siguranta. am avut unul care exact cum zicea nicu avea o gaura in gusa incat ii curgea apa si ieseau boabele pe acolo insa in cateva zile rana a inceput sa se inchida. l-am curatat cu rivanol iar in 2 saptamani nu mai avea nimic, incepusera sa creasca si fulgii . la tine e un avantaj ca are gaura pe spate astfel incat poate manaca si bea fara pierderi. multa bafta !
se reface in timp
https://www.youtube.com/watch?v=eMnhf4DkzY0
S-a refacut singur, fara antibiotic, praf cicatrizant, etc, nicio interventie din partea mea.
Altul care mi-a venit cu aceeasi problema ca pui, apoi ca matur la o catastrofa de fond a dat avans 2 ore pe zona… deci refacerea poate fi totala, fara sechele.
Astăzi trei am “donat” ???.
Oho. Dupa o pauza mare sau zburand zilnic?
Futu-l in cap!:)
Am ajuns azi la porumbei dupa o pauza de 2 saptamani siii..suuuurrprizaaaa!!! O femela de 2016 cu norma la viteza anu’ trecut lipsa, alta de 2014 cu maratom ucpr in 2016 (fostu’ as maraton) pe Ucraina si general (cu 2 fonduri) anu’ trecut pe Polonia rupta binisor pe piept si una de 2013 cu maaare experienta (a zburat multe maratoane pe diferite rute, inclusiv Barzai ala catastrofal si Goldap anu’ trecut..da’ e cam puturoasa…claseaza doar sporadic) cu “plutirea” smulsa+ un mascul de anu’ trecut ( unu’ dintre ce mai reusiti si mai iuti) atins…asta in timp ce tardivii mei sunt bine-merci toti!
Mentionez ca porumbeii sunt eliberati zilnic indiferent de vreme si de la sfarsitu’ sezonului de maturi si pana acu’ am avut doar 2 lipsa…
Sunt din Dambovita…la vre 15 km de Targoviste-spre Bucuresti!
Oare au migrat rapitoarele spre campie din cauza gerului?
Com 25: După o lună. Ma mâncat în fund să dau drumul la femele. Era frumos afară, aveam vreo 5 femele în plus, zic hai să dau drumul la jumătate. Nici nu au ieșit bine că și atacul ?. O scap din ghearele lui, dar din păcate moare, cred că a făcut stop cardiac. Îl văd cum pleacă după stol, atacă din nou. E clar că a luat încă una. A treia nu știu, alt uliu sau s-a lovit, cert este că sunt trei lipsa. Nasol, ataca în disperare. Apropo de com 27 la noi pe dealuri este prezent ??. Când uliul când șoimul. Nu știu când le pot da drumul.
Ehe, dupa o luna sunt iesiti total din forma. La mine dupa o saptamana si tinuti la ratie, si tot se cunostea. Nu mai are acelasi zvac stolul. Femelele oricum se ingrasa mai rau decat masculii. Ai cantarit vreuna? Stopul cardiac se face si de la grasime. Am luat azi la mana cateva femele din matca… vreo doua gafaiau de ziceai ca stau sa explodeze. Mi-e sila de ele, as elimina tot ce se transforma in porc peste iarna dar din pacate reproduc/zboara bine si astia. Si la oameni daca pui un slab sa alerge dupa un gras il prinde imediat.
Ai dreptate, ce au dispărut erau scroafele volierei.
Va salut!
Ma-am abtinut sa mai scriu in ultima vreme…. poate din cauza oboselii psihice, poate virsta… lenea… nu stiu. Oricum felicitari pentru materiale si felcitari celor care isi iau minute pretioase din viata proprie incercind sa ajute si pe altii ! Respect !
Dar… nu ma pot abtine… am intrat special pentru “ibeicu” (mai nou vad ca is 2 avem si un portughez…) sa ii transmit un mare: “Mai du-ten p#la noastra !!!!”
Imi crapa capul….jur !!!
Porumbita are sanse 50/50 !
Du-te-n… corectie :-)) … sti tu unde…
Scuze, cam tarziu fac o completare. Pentru cresterea mai rapida a unui tesut nou pe rani folosesc un amestec format din: o capsula de coenzima Q10 in ulei de catina 30 mg (hofigal), 10 picaturi de extract de propolis (tisofit), 10 picaturi de vitamina C uleioasa (natural pharmaceuticals), 10 picaturi de vitamina A uleioasa (biofarm). Amestecul, pe care il fac intr-un capac mic de spray, are proprietati regenerante. Il foloseam de mult timp pentru ten, deoarece trebuie sa nu ramana cicatrici acneice, la aparitia vreunui cos. Vindeca si regenereaza foarte repede.
Pentru vindecarea vreunei rani mai serioase, amestec o capsula de antibiotic (doxiciclina, ampicilina, azitromicina) cu 7-8 picaturi de extract de propolis, pana se face o pasta. Pasta (alifia) o aplic pe rana, peste care aplic un leucoplast. Dupa vreo 2 aplicari (una pe zi), pe rana este formata deja o coaja careia i se ridica marginile. Dar nu o scot, deoarece trebuie sa pice singura. Continui mereu peste coaja cu prima solutie (cea regeneranta, care este ca un ulei). Dupa ce pica coaja, continui cu solutia regeneranta.
Extractul de propolis costa 10 lei, coenzima Q10 (40 cps) peste 30 de lei, vitamina C – 6 lei, vitamina A – 3-4 lei etc.
Eu am o gaina in aceiasi situatie..este mai mare rana..un caine a atacat o si practic ia smuls pielea si o parte din tesut de sus..sunt disperata..pentru ca tinem foarte mult la ea..ai dau antibiotic si o spal cu iod..o pansez..ea saracuta mananca si bea apa..si avem speranta!
Chiar este posibil sa i creasca tesut nou?are plagi adanci..nu ma m.dus la veterinar pe tru ca toti au zis ca nu are sanse..dar nu ma las..pentru copii ar fi o mare pierdere..daca cineva stie ce pot sa fac mai mult petru ea ?multumesc..
Da, este posibila cresterea tesutului. Eu am avut o operatie cu laserul pe san, ceva minor. In 5 minute au scos fibromul lasand o gaura cu diametru de 5 mm, adanca de 5 mm. Au pus un praf cicatrizant si un leucoplast deasupra. Intr-o luna de zile gaura nu mai era, tesutul se ridicase si cicatricea era aproape invizibila. Dupa ce m-am ingrasat nu s-a mai vazut nimic, ca si cum n-ar fi fost vreodata operatie acolo.
Si am o nedumerire.
Am gasit un porumbel in stare de soc, care statea jos, nu se mai tinea pe picioare. Din nari si din cioc ii curgea sange, ochii ii avea inchisi, dar aproape insesizabil umflati. L-am mangaiat pe cap, i-am deschis ochii. Nush de ce aveam impresia ca are sange in ochi. Avea sange pe nari, ca si cum ii cursese de deasupra narilor, nu din nari. Cand l-am luat in mana a inceput sa se descompuna. O portiune de gusa a inceput sa se ia pe mana mea. Fulgi, piele si mult sange. Am curatat cu mana. L-am dus repede la clinica veterinara si l-am lasat acolo. Au spus ca ii fac dexametazona, il cos si-i dau antibiotic. Urmeaza sa-l iau deseara. Dar nu pricep de ce trebuie sa-i coasa pielea, caci gusa nu e gaurita. Nu pricep ce i s-a intamplat porumbelului. Ei spun ca l-a luat o pisica, dar pisica sare in spate si rupe coloana din prima, ca sa nu mai existe miscare. Porumbelul misca si statea si-n picioare putin, apoi cadea pe-o parte. Le-am zis ca mai degraba o masina l-a lovit, dar… nici asa nu-mi iese pasienta. Iese numai daca a fost shutuit puternic cu piciorul de jos in sus, direct in gusa. Nu stiu ce sa mai cred.
Voi ce credeti?
Si mai pare cumva. Mai pare ca si cum l-a ars cineva cu un acid pe gusa, dar si prin interiorul gusii. Ca si cum a stat pe boabe imbibate in acid sulfuric, din care a si mancat.
Spun asta deoarece am vazut ca la noi in cartier un blestemat care uraste porumbeii, a otravit cativa cu paine anul trecut. Vazand ca nu are spor in ticalosia lui, a apelat la vecini. Toata treaba a fost pusa la cale de vecinii mei blestemati.
Mai intai au chemat politia care mi-a pus in vedere sa nu-i mai hranesc. Porumbeii stateau si asteptau sa-i hranesc, dar nu mai aveam voie. Asociatiile de protectia animalelor nu exista decat cu numele, caci nu fac nimic. Vorbind cu cel de la Kola kariola, a fost de parere sa nu-i mai hranesc, deoarece sunt capabili sa-si gaseasca singuri. Dar mai rau a fost asa, deoarece porumbeii (cam 250) stateau si asteptau sus pe bloc si nu plecau. Iar atunci nemernicul le-a dat paine otravita, si au mancat. Inainte nu mancau paine, deoarece aveau graul pus de mine. Azi, din cauza infometarii au mancat painea ticalosului.
In concluzie, dar si in ansamblu: Aveti mare grija de voi caci suntem in plina apocalipsa (eu am vazut semnele), cand cei rai au castig de cauza, ucigand fiinte nevinovate lipsite de rautate. Ieri un caine, azi un porumbel, maine un om etc. Ei te forteaza cu ajutorul politiei sa pici in plasa lor si sa nu mai poti face nimic.
Vedeti cum a murit Cristina Topescu. Avand un suflet mare, salvase multi caini, vreo 5 erau chiar in curtea proprie. Uzura nervoasa produsa de reclamatiile vecinilor ei impotriva cainilor, o trata cu somnifere si antiinflamatoare. Insa nervii produc hipertensiune, iar antiinflamatoarele (ketonal) nu se iau cand ai hipertensiune, deoarece duc la infarct. Cand ai hipertensiune, poti sa mori de durere, ca n-ai voie decat un amarat de paracetamol. Stiu asta de la mama, care are hipertensiune tinuta sub control, dar tot nu ia antiiflamatoare pentru gonartroza.
Buna ziua, azi am gasit un porumbel intr un sat de langa plaja in Spania, eram in masina mergeam, am vazut un porumbel pe strada mergea si nu voia sa zboare, am oprit masina l am luatstiind sigur ca are ceva in neregula odata ce nu poate zbura si in masina am vazut ca sub aripa chiar langa gat are o rana, era plina de mizerie, nisip si multe altele, l am adus acasa l am spalat si dupa ceva timp am reusit sa ii curat acolo mizeria (credeam ca e carne moarta sau ceva infectie a pielii) apoi am vazut ca defapt in locul ala este o gaura adanca de ii pot vedea inauntru (poate misca aripile singur fara probleme fiindca a incercat sa zboare dar se loveste), dupa ce am curatat tot am dat cu putina apa oxigenta pe margine apoi niste praf de antibiotic, treaba este ca are un fel de mucus acolo pe care nu il pot scoate, vreau sa mentionez ca nu sunt crescator de porumbei si nu sunt in tema cu regimul lor sau cum li se trateaza ranile, este prima oara cand am ocazia sa tratez unul nefiind un hobby de al meu. Acum porumbelul e intr o cutie cu destule gauri cat sa i ajunga aer din plin, vreau sa aflu daca mai trebuie sa fac ceva, daca va fi ok, multumesc anticipat.
Încearcă sa dai de un medic veterinar,care se pricepe la porumbei sau de crescători de porumbei din zona. Bănuiesc ca are nevoie de antibiotic. Ca hrana, semințe cat mai variate,apa curata la discretie…
E greu sa inteleg ce e acolo daca nu vad