Record columbofil

ASOCIATIA COLUMBOFILA SUCEAVA
PRESEDINTE DE ONOARE
DR. MIRCEA BILIUS

Pentru prima oara in istoria zborurilor cu porumbei calatori pe meleagurile moldovene, columbofilii suceveni si botoseneni au realizat cu seriile de pui din anul curent 2008, baremul sportiv la categoria Fond. Porumbei tineri de numai 4-6 luni au fost lansati in prezenta oficialitatilor columbofile poloneze de la Radom – doua etape si Varsovia o etapa. Este o performanta deosebita, localitatile fiind situate la 560 km respectiv 650 km (distanta aeriana medie). Reusita puilor nostri impresioneaza mai ales sub aspectul conditiilor climaterice neasemuit de grele din zilele desfasurarii etapelor de concurs. O luna septembrie 2008 cu o vreme intunecata, nemaintalnita de multi ani, caracterizata prin ploi reci, furtuna pe teritorii intinse, practic cuprinzand toata zona nord-est-europeana. La Suceava, ziua temperaturile au fost de +8gradeC iar noaptea mult mai scazute. Frig, ploaie mocaneasca, cer noros, vant fata, si la ultima etapa, zborul de la Varsovia. In prima zi nici un porumbel sosit. Primesc telefoane de la crescatori, sunt ingrijorati, deprimati si tristi. Vointa tinerilor inaripati a fost singura care a invins toate vicisitudinile.A doua zi, pe la orele pranzului si-au facut aparitia primele exemplare. Sosirea unui porumbel la voliera, zile in care s-au uzat pana si stergatoarele parbrizelor la masini de atata ploaie, este greu de zugravit in cuvinte. Nu exista dictionar sau camera video care sa poata prezenta starea sufleteasca a columbofilului in momentul cand gingasul puisor, dupa un adevarat periplu pe calea sutelor de kilometri, infruntand ploaia si furtuna, se iveste de undeva din nemarginirile universului si isi flutura aripile asezandu-se pe voliera.

Sunt un columbofil varstnic, cu doua accidente cerebrale suferite in ultimii ani, pot afirma insa ca in momentul sosirii mirificei fapturi, puiul de porumbel, starea de tensiune cerebrala dispare, sangele se fluidizeaza, depasind zonele ateromatoase ale arterelor cerebrale bazilare, vertebrale, carotidiene, sufletul imi este inundat de caldura si lumina, ma invaluie o adevarata stare de beatitudine.Unul dintre cei mai prodigiosi filozifi ai antichitatii, Aristotel, referindu-se la rolul artei a enuntat cuvantul Catharsis, traductibil prin: arta te insenineaza si te inalta. Si intr-adevar columbofilia sportiva inseamna arta, ea este calda si ne induce in suflete o stare de dulce reverie si emotie.

Elementul cel mai semnificativ din viata columbofiliei sucevene il constituie prezenta tot mai numeroasa a tinerilor cu infuzia de entuziasm specifica varstei. Exuberanta lor justificata de varsta este in permanenta canalizata in biuretele experientei si rutinei columbofililor maturi.

Imi permit sa citez toti columbofilii ai caror pui au realizat baremul categoriei Fond, in ordinea clasarii pasarilor: Butnarasu Mihai, Urzica Costel (Iasi), Chiriac Marin, Ciobanu Bogdan, Matei Andrei, Bacalu Danut, Zalinschi Florin, Avadanei Victor, Iuret Relu, Tanase Ionut, ??rdea Mihai, Vizitiu Gheorghita, Pelepco Catalin, Chiaburu Marian, Tanase Daniel, Bilius-Bucaciuc, Turcanu Mihai, Beretan Catalin, Costea Vasile.

Desi pare o performanta incredibila, poate pentru unii mai greu de acceptat, dar columbofili cu multa experienta au reusit si in competitia pe Crescatori, cu echipa de 5 porumbei. Doresc sa evidentiez pe primii 10 care s-au clasat: Butnarasu Mihai, Urzica Costel (Iasi), Chiriac Marin, Ciobanu Bogdan, Matei Andrei, Bacalu Danut, Zalinschi Florin, Avadanei Victor, Iuret Relu, Tanase Ionut.

Invingatorii celor trei etape de Fond sunt: Radom 1 Avadanei Victor (Boroaia-Suceava); Radom 2 Bilius-Bucaciuc (Suceava), Varsovia Zachiu Ionut (Botosani)

Fara sa parem a fi lipsiti de modestie, din comunicarile pe care le detinem pana in prezent se pare ca rezultatul asociatiilor Suceava si Botosani reprezinta si o premiera Nationala.

Performanta columbofililor nu constituie un joc al hazardului sau al intamplarii. La temelia acestor notabile reusite se astern deceniile de columbofilie sportiva, cu zboruri prin excelenta efectuate pe distante de maraton.

Prin anii 1975-1980 columbofilii din aceste tinuturi, vazand ca performantele zborurilor scurte prin labirintul Carpatilor Orientali, aflati in vecinatate, se arata greu, pierderi mari in pasari si rezultate sub-mediocre, s-au orientat catre tinuturile din nordul Poloniei, localitati situate la peste 800-900 km (Elblag, Gdansk, Gdynia, etc.). Acum memorez cu nostalgie dificultatile, sacrificiile pe care le faceam pentru a organiza un concurs columbofil in acele vremuri extrem de restrictive. Imi permit sa reamintesc cativa dintre adevaratii corifei ai columbofiliei sucevene din perioada anilor respectivi, mari iubitori de pormbei calatori, columbofili carora le datoram respectul pentru traditia si mostenirea lasata. Multi dintre ei, astazi au plecat in “Viata de dincolo” dar ei au constituit uvertura jocului cu porumbei calatori pe meleagurile noastre, Rememoram cateva nume: prof. Paduraru Teofil, Lucaci Ioan, Buliga Ioan, Rusu Ion, Ing Jora Mircea, Prisacaru Ion, Trufin Vasile, prof, Boca Aurel, prof. Hulubas Liviu, Ciornei Manole, Drehluta Aurel, saamd.

Concursurile de Maraton au devenit o traditie, polarizand an de an pasiunea si sperantele noastre. Ceea ce pareau candva nastrusnice fantezii, vise utopice, s-au transformat in realitati incontestabile, porumbeii nostri zburand Moscova Rusia, Krasnodon Ukraina, localitate situata in sudul tarii, dincolo de tarmurile Marii Negre si Marii de Azov, Praga Cehoslovacia. In iulie 2008, la initiativa inimosilor columbofili radauteni s-a organizat pentru prima data un concurs de la Berlin – Germania.

Rezultatele zborurilor de Maraton au rasplatit eforturile columbofililor prin numeroase titluri de Campion National pe asociatii si pe crescatori.

Paleta performantelor noastre prin reusita zborurilor cu puii la Fond deschide o nou pagina a incomensurabilelor resurse existente in computerul biologic al porumbelului calator, o “adevarata taina”, un act de creatie a Spiritului Universal, Bunul Dumnezeu, slefuit cu migala si truda de pasiunea si iubirea crescatorului.

O veche maxima latina glasuieste “Sic tranzit, gloria mundi” adica “gloria lumii este trecatoare”. Aceasta expresie latina astazi a devenit o simpla figura de stil, o metafora, columbilii din asociatiile Suceava si Botosani demonstreaza an de an ca gloria in columbofilie este eterna si se perpetueaza din generatie in generatie.

49 comentarii la “Record columbofil”

  1. intradevar o zona in care se zboara cu adevarat…in care locuiesc si am speranta ca intr-un viitor apropiat sa intru si eu in acest joc…defapt am intrat dar sunt ink la inceput..

  2. Salutare.In primul rand tin sa va felicit pe toti cei care au facut aceste bareme cu pui,dar si in totdeauna exista un dar,eu sunt din zona Prahova iar noi avem ruta Ardeal unde se pierd fffff multi porumbei si tare as fi curios cum ar merge acesti porumbei in zona noastra?Am intrebat pentru ca anul ce vine as vrea sa fac un drum la Suceava sa-mi achizitionez 10 pui,dar pe care sa nu-i zbor ci sa fie tinuti la reproductie.Bafta si Lasati Porumbei sa zboare nu Braconajul

  3. asa e cum a spus si daniel,pe ardeal se pierd fff multi porumbei,si e greu sa faci zborurile cu pui in tara dar in strainatate nu zic ca nu am facut si noi fonduri cu pui,chiar si anul acesta la presov 606km,dar mentionez ca e ff greu pe ardeal sa treaca atatea randuri de munti si mai e si nor,ceata,frig si cateodata si ploaie.

  4. Rezumatul ar fi: s-a mai scris o pagina de istorie. Felicitari.
    Sa lasam discutiile cu muntele pentru alt topic pe care-l voi propune in curand.
    Ce as dori sa stiu este daca sunt sanse ca Dl. Bilius sa scrie vreo carte, in continuarea celor expuse in Enciclopedie.

  5. Felicitari d-lui Bilius pentru frumosul articol scris, te “unge” la inima cand il citesti, felicitari columbofililor moldoveni pentru curajul lor, dar nu in ultimul rand felicitari porumbeilor care va fac numele cunoscute.
    Stam foarte rau cu popularizarea rezultatelor de exceptie.
    Anul acesta a avut loc o lansare de la Roma. Nu stim nici acum rezultatele finale(oficiale). Stim doar sa chinuim porumbeii, sa experimentam diferite localitati de lansare si daca cumva avem si rezultate sa ni le “bagadelizeze”(minimizeze) altii.

  6. Buna ziua!

    Intradevar e timpul sa lasam “daca” deoparte si sa rugam pe cei cu experineta si cu capacitati adevarate sa ne invete, sa scoata carti, e geniala treaba asta, si sa incercam sa ne educam despre sportul columbofil si sincer acum ca am citit articolul d-lui dr Mircea Bilius, mi-am dar seama ca putem avea sperante la o cultura a noastra columbofila a romanilor, ca incepand de acum sa nu mai auzim de personaje cu nume straine (respect pentru toti columbofili straini), sa auzim de nume romanesti, sa auzim de linii romanesti de voiajori, sa apreciem cu adevarat efortul columbofililor romani, ca la noi e mult mai greu!!!

  7. Asa este, vreau sa aud de linii romanesti si nu sa ne bucuram in clipa in care putem spune ca avem sange dintr-o linie straina.

  8. Felicitari pentru plastica, pe alocuri, descriere a domnului Bilius, a noii pagini din istoria columbofiliei romane scrisa de columbofilii din judetele din jumatatea nordica a Moldovei. Felicitari mai ales pentru aceasta initiativa si pentru rezultatele si faima, cel putin nationala, care au rasplatit-o!

  9. felicitari, incredibil ce rezultat au avut puii, nici toti maturii nu ar fi reusit asa cva, felicitari inca odata
    ps: parerea mea este ca avem porumbei mult mai buni decat ce-i de afara(olanda, belgia), si uni ar zice ca aberez, dar ganditiva, ce clima au ei, ce conditii de transport al porumbeiilor au ei, ce tratamnte le aplica ei(si cele medicale, si cele de ”crescator”) si sunt multe , alte motive ptr care ei obtin rezultate mai bune…bafta in continuare, si sper ca adminul acestiu site sa faca un topic despre ce am zis eu mai devreme
    bafta inca odata cu mult respect:D

  10. Nu cred ca putem spune ca avem porumbei mult mai buni ca cei de afara, la urma urmei noi de unde i-am luat? Nu cred ca i-am facut din porumbelul de stanca. S-au importat multe pasari de calitate, din import aducem mancare si medicamente…pana si banalul grit il importam ca noi nu suntem in stare sa-l facem.

    Ce au realizat colegii nostri au realizat prin pricepere de crescator si curaj, cred, nu neaparat pasari mai bune decat in occident.

  11. MULTA STIMA DOMNU DOCTOR. Ma bucur ca fac parte din aceasta asociatie , an care nu de putine ori sau facut rezultate de istorie cred , pe plan natoinal .este o onoare pentru noi suceveni ca avem pintre noi un maestru columbofil ca dumneavoastraa .
    Din partea mea multa sanatate si cat mai multe performante an anu care vine .

  12. Felicitari la toti acesti columbofili si mai ales la aceste minunate fapturi. Ma mir cum de nu au aparut inca replicile sarcastice la acest topic…. Sper sa nu apara nici pe viitor. Abia astept sa vad cum o sa arate planul de zbor la pui de 2009 la aceste asociatii. Bafta multa!!!!!!!

  13. un articol misto, in nota tuturor articolelor scrise de domnu doctor. pana la urma urmei concurentza in zona este benefik. Dupa ce Radauti-ul a luat fatza prin concursurile cu maturii prin cele 3 etape de peste 800 km organizate si mai ales prin concursul de la Berlin si prin premiile puse in joc s-a incercat si pe jumatate s-a si reusit ceva la concursurile cu puii. Pacat k nu se aminteste nik de cei 3000 de pui kzuti la datorie

  14. FOARTE FRUMOS DOMNULE DOCTOR.SUNTETI O LEGENDA VIE.TOATA ASCENSIUNEA SPORTULUI COLUMBOFIL IN NORDUL TARII MAI ALES REALIZAREA ETAPELOR DE MARATON VI SE DATOREAZA DUMNEAVOASTRA SI DR.USURELU.MULTA SANATATE SI CONCURSURI REUSITE INCA MULTI ANI,PREZENTA DUMNEAVOASTRA PRINTRE NOI E UN MARE PRIVILEGIU.MULTE ZONE DIN TARA SI-AR DORI SA AIBA IN MIJLOCUL LOR O ASEMENEA PERSONALITATE.

  15. da sau pierdut multi pui si sant sigur ca si foarte buni dintre , dar ce sa facem daca nu risti nu castigi . e important ca sa dus planu la bun sfarsit si sau facu si rezultate . haideti sa uitam restu .pe la anu o sa fie tot fond cu pui . multumim bafta .

  16. felicitari zburatorilor suceveni …eu sun un columbofil din ilfov … noi zburam anual ruta .. moldova cu pierderi mari la unele etape .. dar e mai bine de cat pe munte unde pierderile sunt uriase ….

  17. intradevar..un articol minunat..prima data cand am auzit de d-l doctor Mircea Bilius a fost prin anu 1992 cred la varsta de 9 ani cred..am citit un articol de-l dumnealui intr-o carte de specialitate…columbofila…pe atunci nu stateam in muldova..ci in alta parte a tarii…de atunci stiam ca e un columofil tare in sv…defapt acum realizez ca aici sunt mult mai multi columbofili tari si o zona prolifica sportului columbofil……….

  18. felicitari.barvo si la ma multe incercari.cine are curaj are si rasplata, asa este si cu clubul maraton, hai sa incercam si abia dupa ne certam.

  19. Salutarii tuturor columbofililor si in special mult respect pentru cei din nordul tarii care intradevar au rezultate nu gluma si noi ceilalti de prin tara hai sa nu mai cautam motive ca nu avem rezultate si sa ne punem serios pe treaba si sa investim un pic in acest sport numit columbofilie si sa ii felicitam inca o data pe totii membri asociatiei Suceava si multa bafta la anul.Bine baieti tineti-o tot asa.

  20. FELICITARI ,aveti pasari si rezultate exceptionale.
    Dar in zilele noastre,in lumea mediilor,rezultatele
    trebuiesc prezentate,marketingul fiind aproape
    la fel de important ca produsul.
    Olandezii sunt maestri in marketing columbofil.
    Poate va prezentati intr-un fel sau altul
    la Olimpiada 2009 din Dortmund.
    Succes in continuare !

  21. Ma bucur pentru performantele porumbeilor vostri,eu personal cred ca in momentul de fata columbofilii din partea Moldovei au cei mai buni porumbei de fond si maraton.Este adevarat ca planul de zbor este facut in asa fel incat primeaza aceste zboruri la mare distanta si mai este adevarat ca numai atunci iti dai seama de “capacitatea” unei pasari in momentul in care este zburata,verificata.Eu va doresc din suflet mult succes si sa aveti parte numai de rezultate pozitive!

  22. Un articol scris foarte frumos, cu un continut complex . Tin sa felicit pe toti cei care au participat cu pui la aceste zboruri , chiar daca o parte au avut pierderi foarte mari ,au si ei meritul lor .In aproape toate cartile columbofile scrise pana acum, toti autorii nu ezita sa aminteasca de Maiorul Traian Nitescu (intemeietorul Uniunii Columbofile Nationale din Romania ) si alte evenimente importante din istoria columbofiliei romanesti.Sper ca si realizarea performantelor dumneavoastra sa intre in istoria evenimentelor columbofile romanesti!
    Felicitari!

  23. asa este,domnul MIRCEA BILIUS,a fost si este STALPUL asociatiei suceava,a fost omul care pe noi tinerii columbofili,nu ne a lasat sa ne bucuram de etape scurte,ne a dus prin planurile de zb,la varsovia,harkov,krasnodon,gdansc….iar acum noi culegem roadele selectiei dure facute an de an,si vreau sa i ducem munca mai departe,sa lucram si sa zburam porumbelul voiajor din nordul tarii…cred ca nu e ceva de neglijat faptul ca suceava are anul acesta 10 porumbei cu norma la maraton sub 100 de puncte.va doresc tuturor succes,sanatate si rezultate frumoase!!!

  24. felicitari moldova . ar fi frumos ca in toate zonele tarii sa existe cate un club maraton

  25. Il cunosc pe d-l doctor Bilius..de o vesnicie..mereu cu un spirit organizatoric deosebit,cu o putere de convingere asupra rutelor de zbor ce a dus in final la rezultate desebite.Datorita d-lui nu am avut probleme cu trecerea porumbeilor prin vama -imediat dupa ’89’ .I-am citit toate articolele cu sufletul la gura,facindu-ma intotdeauna sa ma simt mindru ca sint columbofil din aceasta zona a tarii si ca zburam impreuna.Stiu prin ce a trecut si de accea vreau sa-i urez si pe aceasta cale ;multa sanatate,putere de munca si sa ne mai onoreze din cind in cind cu aceste articole deosebite (chiar mai des ca vine iarna si are mai mult timp)Campionilor,organizatorilor si participantilor la formarea acestei noi categorii de zbor FOND PUI ,care au scris si au deschis o noua pagina in istoria sportului columbofil romanesc,le doresc multa bafta si succese in continuare.

  26. pt cei care vorbesc aiurea,otv nr 15,ce fata wei ati luat voi??tu kiar crezi ca ne intereseaza ce faceti voi?sau noi facem ceva tinand cont d evoi??fiecare zboara unde vrea dar pt ca tot te ai bagat in seama hai sa ti spun ca suceava si anul trecut cand se facea norma l amaraton cu etape de 500 de km,a zburat una de 770 si 2 gdanscuri,iar anul asta 4 maratoane din care 3 de peste 800 si noi nu clasam ca voi 30 %asa ca nu ar erost sa intervii cu comentarii de genul asta,pacat ca andrei da drumul la comentarii care duc spre discutii total deviate de la subiect,,,,si sunt cunosc l aradauti persoane cu adevarat interesate de sportul colombofil,dar uite asa se gaseste cat eunul…otv,lasa l pe buliga sau pe trufin sau pe manoila sau pe sofronie sa vb sa vad ei scriu tot asa???

  27. cum spunem mai sus ma repet inca o data multe felicitari si un sfat de data asta celor de la asociatia Suceava tineti-o tot asa ca merge bine si lasati gurile rele deoparte,si as dori si eu daca se poate id-ul de mes sau un nr de telefon al unui membru al asociatiei Suceava si anume domnul Ciobanu Bogdan.

  28. felicitari atit pot spune si aici zburam pui dar eu personal nui fortez la fond max de km 400 mult respect pentru toti salutari

  29. Sarut-mana D-le Dr.Bilius ! Prezenta D-voastra pe site o consider o adevarata sarbatoare ! Sper din suflet sa ne mai onorati cu prezenta si cu alte articole, fiindca avem multe de invatat de la D-voastra !

  30. Multumesc din inima domniilor voastre, cititorilor care ati avut amabilitatea si rabdarea sa lecturati randurile mele referitoare la Recordul columbofil la categoria Fond, pui. Imi permit sa va reti atentia cu cateva lucruri. Dorinta mea cea mai fierbinte este aceea de a vedea practicarea unei columbofilii unitare pe meleagurile modovene si bucovinene, de creare a unei asociatii a porumbeilor de Maraton. Astazi avem conditii pentru practicarea unui sport columbofil unitar, avem masini bine echipate pentru transportul porumbeilor, rute de zbor permisibile si ma gandesc la Gdansk, ceasuri columbofile, spatii pentru imbarcare, etc. Nu reusim insa sa ajungem la acelasi numitor pentru ca nu ne putem depasi niste orgolii, niste crize de vanitate. Cu peste 20 de ani in urma in conditii extrem de vitrege pentru columbofilie, imi amintesc in acest sens de trecerea frontierei la Porubnoe si Prszemyl, frontiere pe atunci ale Uniunii Sovietice, revad gaii (politia ruseasca) care ma supraveghea sute de kilometrii si nu puteam opri masina care tracta rulota nici pentru adaparea porumbeilor, cu toate acestea reuseam sa adunam la Suceava columbofili din judetele Focsani, Bacau, Piatra Neamt, Iasi, Botosani, uneori si de la Braila. Va retin doar cu doua exemple: in sezonul columbofil din vara anului 1985 am organizat doua zboruri de la Varsovia si trei zboruri de la Gdansk, iar in anul 1990 un zbor Varsovia si patru zboruri de la Gdansk. Invingatorii din acele concursuri au iesit campioni Nationali. Reamintesc pe domnii profesori Savu Paul, Vasiliu Ioan si pe domnul Cupa Mihail. Toate lansarile se efectuau in prezenta delegatilor polonezi. Acestia, pe langa formalitatile noastre columbofile incheiau si un proces verbal care n-i se retinea in momentu reintoarcerii, de catre granicerii polonezi. Era o disciplina riguroasa, bine supravegheata de catre politia rusa sau poloneza in timpul deplasarii masinii pe rutele de transport impuse. Desigur ca in acele vremuri era vorba de imbarcari si de participari mult mai modeste dar greutatile erau incomensurabil mai mari decat cele pe care le intampinam astazi cand avem aces liber la drumurile Europene. Dragii mei, la timpul meu si al fostilor colaboratori in columbofilie am gasit solutii pentru depasirea impedimentelor. Acum, pentru prestigiul, flamura, blazonul columbofiliei, e datoria voastra. Un vechi dicton latin spune “Labor improbus homnia tut vincit” ( prin munca si perseverenta omul invinge totul). Marele nostru savant si istoric Nicolae Iorga spunea: “cine uita nu merita”.
    Va rog sa reflectati si sa va hotarati la constituirea Asociatiei Maraton din Moldova si Bucovina.

  31. Domnule Bilius, salut cu stima si incantare prezenta Dvs. pe acest site si sper sa ne mai bucurati cu articolele Dvs. pe viitor.

  32. Felicitari pentru articolul domnului Bilius, la fel si tuturor columbofilor care au participat la concursul Fond cu puii. Dupa cum am citit articolu ma impresioneaza mai ales vremea intunecata, ploii reci,furtuna pe teritoriu intins cu temperaturi reci de 8 grade c si vant in fata, este foarte greu pentru puii de 4 – 6 lunii fara mare experienta ( ma gandesc cu o napalire avansta), se poate strabate sute de kilometrii. FELICITARI!!! Asi vrea sa incurajezi pe toti columbofili din Romania, si sa stiti ca trebuie multa munca pentru a avea rezultate bune si pentru a reusi. Particip si eu la concursurile din Belgia de 4 ani cu o concurenta mare si munca multa de a tine porumbeii intr-o sanatate perfecta care imi aduce o mare satisfactie. Asi vrea ca domnul Mircea Bilius, sa scrie mai multe articole pentru a incuraja si a sfatui pe toti cei ce au nevoie. Multa sanatate si mai multa performanta in anul care vine!

  33. Felicitari pentru articol,domnule doctor!
    Felicitari pentru performante si perseverenta tuturor columbofililor din nordul Moldovei!
    Zborurile de fond reprezinta provocari reale pentru porumbei si generator de senzatii unice pentru columbofili.Din punctul meu de vedere sunt incomparabile cu celelalte categorii,prin testarea la limita a inteligentei si endurantei porumbeilor.
    Intentia d-lui doctor de a crea o asociatie puternica,cu planuri de zbor consecvente pentru aceste distante este laudabila, aceasta fiind calea de selectie pentru crearea unor familii consacrate de fondisti.

    Va doresc mult succes in continuare!

  34. Parere proprie:acesti pui sunt de matca.Experienta proprie:puii care vin bine toamna la 1an nu mai fac nici o norma sau se pierd la 700-900km!Concluzie:daca la 4-6 luni vin de la 400-600km la 1an trebuie sa vina bine de la 900-1200km,urmariti clasamentele din orice asociatie si o sa vedeti ca nu e asa.Uzura se instaleaza si la porumbei.Ex.:Van der wegen zboara puii maxim 200!!!.felicitari celor care reusesc mai mult…

  35. FELICITARI! Poate in 2009 si cei de la FRC vor organiza una sau doua etape de VARSOVIA. Mult succes domnule SINCA CEZAR si curaj.

  36. rapi din timisoara,mult supces in continoare sa mai auzim si de lini de porumbei rominesti caci de porumbei de import deja ma doare capul se pierd la antrenamente si inca nume grele,de exemplu,ardeni,de klac si asa mai departe raminem numai cu pedigreul dela ei alti probabil ,cred caci pot zbura cu el,pasarile rominesti au o origine foarte buna chiar daca nu au pedigre,asa ca cumparati porumbei rominesti ,sint si la noi in rominia nume grele,si mai lasati pedigrele ,ca o sa ramineti numai cu ele,porumbei se cumpara pe baza rezultatelor ce le obtin ,in concursuri,sau norme,sper ca ati loat o lectie dela golumbofili suceveni va salut si va doresc in cuiburi noi pui campioni,tinetio tot asa .

  37. foarte frumos!!! ca si la noi la romani a luat amploare acest sport asa cred ca pe langa pasiune a devenit si sport!!

  38. frumos articol, si frumoase comentarii… (sunt din BT dar sustin enorm si cu ambitie,… ca cei care locuiesc in zona de munte, care depun mult mai mult EFORT pentru a face rezultate. Bravo lor!.. columbofililor de la munte!!!! )







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *