ASOCIATIA COLUMBOFILA SUCEAVA
PRESEDINTE DE ONOARE
DR. MIRCEA BILIUS

Pentru prima oara in istoria zborurilor cu porumbei calatori pe meleagurile moldovene, columbofilii suceveni si botoseneni au realizat cu seriile de pui din anul curent 2008, baremul sportiv la categoria Fond. Porumbei tineri de numai 4-6 luni au fost lansati in prezenta oficialitatilor columbofile poloneze de la Radom – doua etape si Varsovia o etapa. Este o performanta deosebita, localitatile fiind situate la 560 km respectiv 650 km (distanta aeriana medie). Reusita puilor nostri impresioneaza mai ales sub aspectul conditiilor climaterice neasemuit de grele din zilele desfasurarii etapelor de concurs. O luna septembrie 2008 cu o vreme intunecata, nemaintalnita de multi ani, caracterizata prin ploi reci, furtuna pe teritorii intinse, practic cuprinzand toata zona nord-est-europeana. La Suceava, ziua temperaturile au fost de +8gradeC iar noaptea mult mai scazute. Frig, ploaie mocaneasca, cer noros, vant fata, si la ultima etapa, zborul de la Varsovia. In prima zi nici un porumbel sosit. Primesc telefoane de la crescatori, sunt ingrijorati, deprimati si tristi. Vointa tinerilor inaripati a fost singura care a invins toate vicisitudinile.A doua zi, pe la orele pranzului si-au facut aparitia primele exemplare. Sosirea unui porumbel la voliera, zile in care s-au uzat pana si stergatoarele parbrizelor la masini de atata ploaie, este greu de zugravit in cuvinte. Nu exista dictionar sau camera video care sa poata prezenta starea sufleteasca a columbofilului in momentul cand gingasul puisor, dupa un adevarat periplu pe calea sutelor de kilometri, infruntand ploaia si furtuna, se iveste de undeva din nemarginirile universului si isi flutura aripile asezandu-se pe voliera.

Sunt un columbofil varstnic, cu doua accidente cerebrale suferite in ultimii ani, pot afirma insa ca in momentul sosirii mirificei fapturi, puiul de porumbel, starea de tensiune cerebrala dispare, sangele se fluidizeaza, depasind zonele ateromatoase ale arterelor cerebrale bazilare, vertebrale, carotidiene, sufletul imi este inundat de caldura si lumina, ma invaluie o adevarata stare de beatitudine.Unul dintre cei mai prodigiosi filozifi ai antichitatii, Aristotel, referindu-se la rolul artei a enuntat cuvantul Catharsis, traductibil prin: arta te insenineaza si te inalta. Si intr-adevar columbofilia sportiva inseamna arta, ea este calda si ne induce in suflete o stare de dulce reverie si emotie.

Elementul cel mai semnificativ din viata columbofiliei sucevene il constituie prezenta tot mai numeroasa a tinerilor cu infuzia de entuziasm specifica varstei. Exuberanta lor justificata de varsta este in permanenta canalizata in biuretele experientei si rutinei columbofililor maturi.

Imi permit sa citez toti columbofilii ai caror pui au realizat baremul categoriei Fond, in ordinea clasarii pasarilor: Butnarasu Mihai, Urzica Costel (Iasi), Chiriac Marin, Ciobanu Bogdan, Matei Andrei, Bacalu Danut, Zalinschi Florin, Avadanei Victor, Iuret Relu, Tanase Ionut, ??rdea Mihai, Vizitiu Gheorghita, Pelepco Catalin, Chiaburu Marian, Tanase Daniel, Bilius-Bucaciuc, Turcanu Mihai, Beretan Catalin, Costea Vasile.

Desi pare o performanta incredibila, poate pentru unii mai greu de acceptat, dar columbofili cu multa experienta au reusit si in competitia pe Crescatori, cu echipa de 5 porumbei. Doresc sa evidentiez pe primii 10 care s-au clasat: Butnarasu Mihai, Urzica Costel (Iasi), Chiriac Marin, Ciobanu Bogdan, Matei Andrei, Bacalu Danut, Zalinschi Florin, Avadanei Victor, Iuret Relu, Tanase Ionut.

Invingatorii celor trei etape de Fond sunt: Radom 1 Avadanei Victor (Boroaia-Suceava); Radom 2 Bilius-Bucaciuc (Suceava), Varsovia Zachiu Ionut (Botosani)

Fara sa parem a fi lipsiti de modestie, din comunicarile pe care le detinem pana in prezent se pare ca rezultatul asociatiilor Suceava si Botosani reprezinta si o premiera Nationala.

Performanta columbofililor nu constituie un joc al hazardului sau al intamplarii. La temelia acestor notabile reusite se astern deceniile de columbofilie sportiva, cu zboruri prin excelenta efectuate pe distante de maraton.

Prin anii 1975-1980 columbofilii din aceste tinuturi, vazand ca performantele zborurilor scurte prin labirintul Carpatilor Orientali, aflati in vecinatate, se arata greu, pierderi mari in pasari si rezultate sub-mediocre, s-au orientat catre tinuturile din nordul Poloniei, localitati situate la peste 800-900 km (Elblag, Gdansk, Gdynia, etc.). Acum memorez cu nostalgie dificultatile, sacrificiile pe care le faceam pentru a organiza un concurs columbofil in acele vremuri extrem de restrictive. Imi permit sa reamintesc cativa dintre adevaratii corifei ai columbofiliei sucevene din perioada anilor respectivi, mari iubitori de pormbei calatori, columbofili carora le datoram respectul pentru traditia si mostenirea lasata. Multi dintre ei, astazi au plecat in “Viata de dincolo” dar ei au constituit uvertura jocului cu porumbei calatori pe meleagurile noastre, Rememoram cateva nume: prof. Paduraru Teofil, Lucaci Ioan, Buliga Ioan, Rusu Ion, Ing Jora Mircea, Prisacaru Ion, Trufin Vasile, prof, Boca Aurel, prof. Hulubas Liviu, Ciornei Manole, Drehluta Aurel, saamd.

Concursurile de Maraton au devenit o traditie, polarizand an de an pasiunea si sperantele noastre. Ceea ce pareau candva nastrusnice fantezii, vise utopice, s-au transformat in realitati incontestabile, porumbeii nostri zburand Moscova Rusia, Krasnodon Ukraina, localitate situata in sudul tarii, dincolo de tarmurile Marii Negre si Marii de Azov, Praga Cehoslovacia. In iulie 2008, la initiativa inimosilor columbofili radauteni s-a organizat pentru prima data un concurs de la Berlin – Germania.

Rezultatele zborurilor de Maraton au rasplatit eforturile columbofililor prin numeroase titluri de Campion National pe asociatii si pe crescatori.

Paleta performantelor noastre prin reusita zborurilor cu puii la Fond deschide o nou pagina a incomensurabilelor resurse existente in computerul biologic al porumbelului calator, o “adevarata taina”, un act de creatie a Spiritului Universal, Bunul Dumnezeu, slefuit cu migala si truda de pasiunea si iubirea crescatorului.

O veche maxima latina glasuieste “Sic tranzit, gloria mundi” adica “gloria lumii este trecatoare”. Aceasta expresie latina astazi a devenit o simpla figura de stil, o metafora, columbilii din asociatiile Suceava si Botosani demonstreaza an de an ca gloria in columbofilie este eterna si se perpetueaza din generatie in generatie.