Film sugerat de “pigeons police”.

Si ca tot veni vorba, m-am gandit sa extind topicul. Care ar fi aceste reflexe conditionate (invatate in cursul vietii) la voiajorii nostri?

1. La vaduvie, masculul stie ca va gasi femela in cuib dupa ce se intoarce de la concurs.
2. La fluieratul specific sau agitarea vasului cu graunte, stiu ca este ora mesei. Am observat ca defapt, fie si numai scartaitul lazii de boabe cand o deschid, ii agita teribil si se aliniaza la usa, salivand!

3. Cand iei cosul si intri cu el, ei stiu ca urmeaza ceva nasol, se vede pe fata lor :)).
4. Am auzit ca atunci cand se lanseaza porumbei maturi la concursuri, in dimineata lansarii, acestia nici nu mai dau atentie mancarii sau apei, ci stau cu ochii la cer, tremurand din aripi gata de lansare.
5. Am un semnal specific care inseamna “atentie, rapitoare” pe care cand il dau, daca porumbeii sunt in exterior, pornesc furtunos la zbor, indiferent unde s-ar afla, iar daca sunt in cusca, zboara toti in boxele lor si stau foarte atenti si incordati. Il mai folosesc la imbarcari ca sa-i linistesc in cos cand se bat aiurea.
6. Daca sunt insetati rau vara, vederea unui adapator (acela clasic de 5 litri) ii mobilizeaza imediat, au invatat ca acea simpla forma din plastic = apa.
7. Daca antrenamentele in jurul casei se fac la ore fixe, dupa o vreme, la ora estimata, porumbeii(mai ales cei cu chef de zbor, in forma) asteapta la iesire sau pe plasa, dand din aripi.
8. Dupa cateva atacuri de soim si uliu, invata ca atunci cand ataca uliul trebuie sa se inalte, iar cand ataca soimul sa ramana jos.
9. Cand pun ligheanul de baie, nici nu apuc sa aduc apa, si ei deja se zbarlesc si se apropie, stiind ca urmeaza baia.

Alte exemple?