Film sugerat de “pigeons police”.
Si ca tot veni vorba, m-am gandit sa extind topicul. Care ar fi aceste reflexe conditionate (invatate in cursul vietii) la voiajorii nostri?
1. La vaduvie, masculul stie ca va gasi femela in cuib dupa ce se intoarce de la concurs.
2. La fluieratul specific sau agitarea vasului cu graunte, stiu ca este ora mesei. Am observat ca defapt, fie si numai scartaitul lazii de boabe cand o deschid, ii agita teribil si se aliniaza la usa, salivand!
3. Cand iei cosul si intri cu el, ei stiu ca urmeaza ceva nasol, se vede pe fata lor :)).
4. Am auzit ca atunci cand se lanseaza porumbei maturi la concursuri, in dimineata lansarii, acestia nici nu mai dau atentie mancarii sau apei, ci stau cu ochii la cer, tremurand din aripi gata de lansare.
5. Am un semnal specific care inseamna “atentie, rapitoare” pe care cand il dau, daca porumbeii sunt in exterior, pornesc furtunos la zbor, indiferent unde s-ar afla, iar daca sunt in cusca, zboara toti in boxele lor si stau foarte atenti si incordati. Il mai folosesc la imbarcari ca sa-i linistesc in cos cand se bat aiurea.
6. Daca sunt insetati rau vara, vederea unui adapator (acela clasic de 5 litri) ii mobilizeaza imediat, au invatat ca acea simpla forma din plastic = apa.
7. Daca antrenamentele in jurul casei se fac la ore fixe, dupa o vreme, la ora estimata, porumbeii(mai ales cei cu chef de zbor, in forma) asteapta la iesire sau pe plasa, dand din aripi.
8. Dupa cateva atacuri de soim si uliu, invata ca atunci cand ataca uliul trebuie sa se inalte, iar cand ataca soimul sa ramana jos.
9. Cand pun ligheanul de baie, nici nu apuc sa aduc apa, si ei deja se zbarlesc si se apropie, stiind ca urmeaza baia.
Alte exemple?
foarte interesant si foarte adevarat am obs shi eu aceste lucruri la ai mei
Apropo de invatarea ca adapatorul de plastic = apa. Puii abia intarcati care nu stiu sa bea apa, invata instant dupa ce ii ajuti O SINGURA DATA, bagandu-i cu ciocul in adapator.
Eu am impresia ca ei invata foarte mult si din greseli. Ati observat ca porumbeii pierduti la un anumit concurs, care stau pe camp sau pripasiti 2-3 saptamani, daca reusesc apoi sa vina acasa, concureaza in continuare TRASNET? Am observat de prea multe ori chestia asta ca sa nu fie ceva adevar in ea.
Cred ca isi dau seama unde au gresit in procesul de orientare, sau ca s-au luat dupa alti porumbei in directia gresita, si pe viitor GANDESC mai mult. Am un tardiv de 2005, care in 2006 s-a pierdut la primele antrenamente, pe la 40km. A venit dupa vreo luna pene+oase, subtire ca o foaie de hartie, nu se putea ridica in boxa lui decat in etape, asa era de slabit. Dupa ce s-a refacut, l-am angajat direct pe la vreo 300Km, si a si clasat… si de atunci pana acum mi-a zburat toate etapele oriunde l-am angajat, pe orice directie (Sud Bulgaria, Nord Polonia). Chiar daca nu claseaza mereu, are o siguranta de invidiat. Si nu e singurul exemplu. Sa nu mai zic ca atunci cand l-am bagat direct la 300 sa scap de el, mi-a stricat toate socotelile si a venit primul la mine din vreo 30 de angajati. :)) La fel am patit in 2008 la primul fond, unde am fost socat cand din 25 de angajati primul mi-a venit un tardiv care imi statuse pierdut pe camp cateva saptamani, si tot asa ajunsese terminat acasa.
sa ii vezi cand au puii, si i-ai invatati sa le dai paine, cum intrii, ti-au si luat-o din mana….
Porumbeii intotdeauna invata din greseli ,daca la un concurs s-au pierdut si reusesc sa ajunga acasa nu se vor mai pierde si de multe ori reusesc sa intre in prima linie cand se intorc de la alte lansari,cu singura conditie sa nu fie tampiti si prima data sa fi nimerit acasa din gresala.Acest lucru din ce am observat eu e valabil mai ales pt pui.
Sa va dau si un exemplu:In toamna anului trecut trei tardivi sau speriat intr-o seara si nu au mai ajuns acasa.Erau iesiti afara de vreo 2 zile.Nu imi puteam da seama ce sa intamplat cu ei de nu aumai venit.La circa 3 zile vine cineva la socrul meu si i-a spus ca pe casa la el stau 3 porumbei cu inel pe picior.omul avea un stol de vreo 100 de gutani.mai spune ca acei porumbei nu coboara nici sa manance cu ai lui si nici nu zboara de acolo nici macar noaptea.M-am dus si am vazut ca erau ai mei.Neavand nici o posibilitate sa-i prind i-am zis sa i lase acolo si daca raman la el sa fie sanatosi.Totusi dupa vreo 2 zile m-am trezit cu puii pe voliera.LA cateva antrenamente care le-am facut au venit tot timpul primii si grupati doar ei trei.Acum astept sa vad cum merg la zbor.Porumbelul e o pasare desteapta cu multe insusiri ascunse pe care noi inca nu le cunoastem in totalitate.Totusi daca le-am cunoaste ar disparea frumusetea acestui sport.VANT IN PENE SI UN SEZON BUN VA DORESC.
La sfirsitul anului trecut am facut un experiment.
In cazul meu nu este vorba de reflexe conditionate
dar se vede ca porumbeii pot invata la orice varsta.
Am vrut sa vad daca porumbeii invata sa se descurce singuri
si am profitat de absenta vecinului lasandu-i liberi tot timpul.
Am redus treptat hrana la O(in timp de 2 saptamani)
In prima saptamana fara hrana au fost exrem de nervosi
unul a disparut(probabil l-a luat uliul).Au inceput sa caute
mancare pe strada si (cu oarecare succes) in curtea scolii
apropiate.Au slabit tare.La sfirsitul acestei saptamani s-au
intors prima oara cu ciocuri si picioare murdare – au descoperit
campul.
Au inceput sa lipseasca 2-3 ore de acasa,gusile erau relativ
pline, porumbeii s-au refacut.In zilele cu ger si zapada au
primit o ratie de orz.Am mai pierdut unul, probabil bolnav.
In 8 februarie am icheiat experimentul,Porumbeii ramasi sunt
supli si sanatosi. Si-au amintit repede (3 zile)de vechiul regim
-antrenament- intrare in cotet- mancare.
Un singur lucru este altfel decat in alti ani- abia ieri am observat ca incep
sa se imperecheze, o luna mai tarziu ca de obicei desi clima la mine nu
este rece.
frumos,si eu am avut tardiv care sa pierdut la antrenamente 8 zile
venita nu bine fizzic dar nici terminata avind in vedere ca aici braconaju e 0 a mincat pe la gaini stiu eu unde
si in 2008 am zburato si a clasat aproape toate etapele ea de 6 luni si zburata la maturi ca era tardiva si inel de 2007 si am angajato sa scap de ia si ca experiment si a mers fff bine (sa fi fost retacirea un motiv?)
porumbeii ne uimesc de fiecare data
ce experiment ciudat a facut TORRAIOLO.SA LASI PORIMBEII NEMANCATI IARNA SA-SI CAUTE SARACII DE MANCARE CINE STIE PE UNDE!!!!!!!!!!!!!MARE E GRADINA DOMNULUI.
Anul trecut am ?nceput zborurile cu 8 por la 250 km ramasesem deja cu 3 .Din cei 3 ultimul care a venit de la 20 km dupa o zi si o noapte ajunsese, sa vina primu de la DARABAI.Fara mici un tratament daca aveam ceas sigur se clasa, cred ca erea prea solicitat ca la 2 zile mi la luat ULIUL.Anul acesta am tratat toti por iam dat si pe vitamine am luat si ceas am si 2 per la matca(por din italia de la un col ce a murit) sper sa am mai mult noroc.Multa bafta la toti
:)) ==))” MARE E GRADINA DOMNULUI”
foarte interesant topicul dar multi porumbei isi creaza reflexele cand sunt puiandri atunci poti sai inveti sa reactioneze la orice miscare cum vrei tu………………….
postat de “un carcotas” pe topicul cu targul din greseala:
Porumbeii nostri vad lumea altfel decat noi .Daca-i observati atent veti vedea ca raspund diferit de noi la stimulii exteriori .Parerea mea este ca ei vad lumea exterioara altfel ca si celelalte animale desigur.Ei au o altfel de inteligenta si spun acest lucru pt ca i-am observat foarte mult ,sunt inteligenti dar altfel.Nu cred ca sunt reflexe conditionate. Experienta pe care a avut-o Andrei am trait-o si eu cu o pasare care mi-a venit acasa dupa o perioada destul de mare .Ce reflex conditionat este acela cand un pui care nu a vazut exteriorul adapostului si este dat la alt crescator vine acasa cand i se da drumul.Noi spunem animalelor ca au reflexe conditionate dar sunt convins ca si aceasta teorie va cadea la fel ca si cea Darwinista.Exista inteligenta la animale dar sub alta forma.Daca luam un copil de cateva luni [si s-au facut asemenea experiente]si-l izolam el se v-a dezvolta normal dar nu v-a fi uman . La fel daca ar fi posibil sa aducem un copil din paleolitic in zilele noastre si sa-l crestem intr-o familie actuala ,acest copil se v-a dezvolta normal nediferentiindu-se de ceilalti copii.La animale respectiv la pasari acest lucru nu se intampla ele sunt programate altfel decat noi.Copilul are nevoie de dragoste are nevoie sa i se dea iubire ,educatie la nivelul la care este societatea ,animalul nu are nevoie de asa ceva , el are in programul lui genetic absolut totul pt a se putea dezvolta ,pt a putea traii .Cam asta am avut de spus ,scuzati logoreea.
Ce spui cu puiul care nu a vazut exteriorul intra la reflexe NEconditionate, cu care porumbeii se nasc. Tot aici intra si reflexul de a cara paie cand trebuie sa oua, reflexul de a se calca, reflexul puiului de a iesi din ou, etc. – astea nu sunt invatate, ci se nasc cu ele, vin din codul genetic. Cele enumerate de mine mai sus sunt invatate in timpul vietii.
TOATE CELE SCRISE MAI SUS NU SUNT REFLEXE ACEST FENOMEN SE NUMESTE SIMPLU GENETICA SI TOATE ACESTE OBICEIURI SE TRANSMIT EREDITAR MODIFICARILE FIZICE SUNT FOARTE MICI PROBLEMA LA NOI E CA UN CAMPION NU TRANSMITE EREDITAR LA URMASI (MEMORIA ANTRENAMENTU SI NU TRANSMITE NICI CRESCATORU)aici intervine omu
RESTU E DRESAJ CU MANCAREA CU VADUVIA ZBORURILE ETC
IN NATURA EL NU STIE DE VADUVIE ACEASTA E IMPLEMENTATA DE CRESCATOR SAL MUTIVEZE SA VINA MAI REPEDE
REFLEX INSEAMNA SA SE FEREASCA DE RAPITOARE
cred ca deja se trece de la reflexe la instincte ceea ce este foarte diferit. Reflexele se dobandesc in cursul vietii iar instinctul este bine inradacinat in zestrea ereditara a fiecarei specii fie ea om, pasare, sau oricealtceva.
Actul reflex este dictat de instinct atunci cand subiectul se confrunta cu o situatie speciala. Sa luam exemplu un banal atac al uliului la porumbei. pentru un pui care nu a vazut niciodata uliu ar trebui sa fie moarte curata daca in codul sau genetic mostenit de la parinti nu ar fi instinctul de aparare. cu toate ca nu a trecut niciodata prin asaceva totusi el stie ca trebuiie sa se tina departe de uliu. Ei bine la primul atac, puiii vor fugi de uliu insa cu multa stangacie. Aste se datoreaza tocmai faptului ca pentru prima data pe baza instinctului de aparare, s-a format reflexul de a fugi. pur si simplu creierul da o anumita comanda pentru intregul organism in finctie de tipul instinctului care se activeaza in diferite situatii.
in legatura cu puiul care se intoarce inapoi acasa cu toate ca nu a zburat niciodata, nu stiu ce sa zic. In documentarul de pe NGeografic “Inteligenta sclipitoare” la un momentdat au facut un experiment cu porumbeii, anulandu-le simtul mirosului pt ca se considera ca porumbeii folosesc si mirosul pentru a se orienta si au constatat ca nici un subiect vizat nu sa intors acasa. Insa nu stiu cat de adevarate erau cele prezentate de ei pt ca daca ati vazut, un anume porumbel pe care il prezentau ei ca vine tot timpul primul acasa, ei bine la momentul sosirii a venit un altul iar ei au spus ca este cel despre care au vorbit. Imi pare rau ca nu mai rtetin cum il numeau pe porumbel pt a ma face inteles cat mai bine.
Insa sa facem referire la cuc. ce putem spune despre puiul de cuc care este lasat de mama in stadiul de ou intr-un cuib de pasare si cand ii vine vremea o ia de unul singur pe urmele parintilor ajungand acolo unde trebuie? Sunt multe lucruri neintelese despre animale
INCERCATI SA DATI ALUNE SAU CANEPA DIN MANA SI O SA VEDETI CUM VA TRAG DE DEGETE SAU VA CAUTA IN BUZUNARE.CE M-A SOCAT CEL MAI TARE IN ACEST SPORT ESTE FAPTUL CA IN ANUMITE CRESCATORII AM VAZUT PORUMBEI MULT MAI INTELIGENTI DECAT CRESCATORII LOR DIN MAI MULTE PUNCTE DE VEDERE SI ACESTI PORUMBEI TREBUIAU SA SUPORTE TOATE GAFELE CRESCATORULUI SI SA SE ADAPTEZE LA ACESTEA REVENIND SI DE LA CONCURSURI.
instinctul. animalele se nasc cu instincte. ei stiu de ce si de cine sa se fereasca…restul se invata ….cum noi ne invatam copii sa aiba grija in viata asa si ei isi invata puii ce si cum…dar porumbeii au ceva special…..specialistii o zic. eu pe asta cu puiul neiesit la zbor sa se intoarca acasa de la cine e dat nu o inteleg si nu cred ca am sa o inteleg desii stiu vreo cateva intamplari de genul….si nu sunt neaparat niste campioni acei porumbei….cine stie….dar mai bine cum a mai zis cineva mai sus…mai bine sa nu stim ca e mai frumos asa
Asta cu intoarcerea puilor fara sa fi iesit cred ca e legata de simtul de orientare…ei si-au fixat deja magnetismul si coordonatele cotetului cat au crescut alaturi de parinti. Mi s-au intors si mie asa destui, dar doar acest lucru nu-i face buni pentru ce ne intereseaza si anume rezultatele la concurs.
Undercover: cu alunele devin enervanti, mie mi se pun in cap sau se agata de haine si fac alpinism pe mine… daca esti cu hainele de strada, te-au terminat.
eu le-am dat si nici nu stiu sa manance. Poate asa e la inceput pt ca e ceva nou, nu stiu
asta cu intoarcerea puilor nu o cred cum sa vina daca nici macar nu a iesit din voliera (sau poate a iesit???)……..daca a iesit pe casa el cunoaste locul din inprejurimi si vine, ce mi sa intamplat si mie ‘dar crescatori la care iam dat nu stau mai departe de un 1 km de mine…….eu cred ca are legatura cu inteligenta porumbelului nu cu reflexele acestuia…
orice vietate se naste cu un reflex mai lent sau mai rapid,dresajul ?l ajuta sa-l perfectioneze chiar sa-i dea timp sa-l controleze(cazul unui atac de soim care poate fi fentat)-ce-ar fi sa mergeti la hranitor sa nu puneti hrana ?n el si ei bietii porumbei sa ?nceapa sa dea cu ciocul ca nebunii ?Instinctul e ceva asemanator dar mai puternic,se naste cu el si moare cu el.Care e diferenta? simplu.:trebuie sa iasa din ou,trebuie sa se hraneasca,sa zboare,sa se fereasca de pericole.Instinctul ?l face sa vina spre casa c?t de batr?n ar fi,ca si-a pierdut din reflexe…Florin a spus foarte bine. p.s. Torraiolo pune si tu alt nume(de 4 0ri am ?ncercat sa scriu numele dar nu-mi intra ?n reflex)nu crezi ca instinctul la porumbeii tai e bun?,la concursuri c?nd vor trece pe deasupra unui c?mp ,sa-i apuce ,,reflexul ” bine ca o grozavie de acest gen am citit,dar cu totul altceva si controlat.
@Florin: tinuti mai infometati, puse alune pisate in bucatele foarte mici in loc de mancare la 1-2 mese la inceput… (a nu se exagera…a se folosi moderat, ca desert, nu inainte de masa ca nu mai mananca boabele normale). Dupa ce le-au prins gustul, merg si intregi/nepisate ca deja le lucesc ochii in cap de pofta cand le vad.
Apropo de topic – alunele nu-s in reflexele neconditionate, din nastere, ca porumbul ;)
Intra la reflexele conditionate, invatate.
Andrei mi-ai adus aminte de o intamplare foarte tare…Intr-o zi de vara eram la nunta la cel mai bun prieten al meu care sta la 60-80metri de unde am porumbeii,in aceeasi zi aveam zbor de fond de undeva de la 750km.Am lasat pe al prieten impreuna cu tatal meu sa astepte porumbeii ,tinand legatura prin telefon ,mai fugeam pe acasa…Aveam o femela foarte atasata de mine ,tot timpul ii dadeam alune din mana ,era mult mai blanda ca ceilalti ,cand venea de la zbor nu intra in voliera pana nu intram eu si incepeam sa o chem.Pe la ora 19 30 apare acea porumbita.Ei incercau sa o cheme ,aruncau mancare ,fluierau,nimic nu vroia sa intre.Au trecut vreo 20 de minute si m-au sunat disperati spunandu-mi despre porumbita.Cand am auzit am fugit repede acasa si am intrat in voliera dar stupoare nu vroia sa intre ,innebunisem,iti dai seama in cel mai bun costum intrasem la porumbei si degeaba.Dandu-mi in cele din urma seama ca defapt tinuta mea eleganta a facut ca porumbita sa nu ma recunoasca am inceput sa ma dezbrac:sa vezi cum sareau hainele de pe mine sacou ,cravata ,camasa.Dupa ce m-am schimbat a intrat si porumbita pierdusem vreo 45 de minute,nervi la maxim.fulgi prin cap etc.Asa m-am hotarat sa-mi iau electronic,dar oricum acea femela intra doar in prezenta mea asa ca am oprit-o la matca ,fiind si cea mai buna zburatoare timp de 3 ani pe crescatorie.
:)) Super tare. Am mai auzit de unul care a oprit nunta sa nu fie zgomot ca trebuia sa vina porumbeii de la zbor. Suntem nebuni nene, dar ne e bine asa!!!
pot da un exemplu si eu: porumbeii mei cand vad ca las usa deschisa la casa intra si cauta firimituri de paine prin bucatarie! Odata am gasit unu stand pe monitor! Nu ama vut cu ce sa imortalizez momentul…! Ar mai fi cand deschis usa la magazie sa le iau macare ca se agata de plasa de la cotet!
foarte tare chestia cu nunta si porumbita ….biata mireasa ce o fi zis cand o fi vazut nunta oprita pentru niste porumbei ..”’astia chiar sunt nebuni”’
mai grav este ca la mine in localitate sa intamplat ca unui mos care a facut puscarie pt ca la omorat pe fratele sau pt ca ia cheltuit banii ce ii stransese sasi ia masina pt transport porumbei pe vremea lui ceausescu, vara aceasta un copil de 12 ani ia furat 13 porumbei. Afland mosul in cele din urma cine a fost faptasul, cu toate ca dupa multe amenintari a recuperat 9 din cei 13 porumbei, cand l-a prins pe copil a vrut sa-i injecteze insecticid pentru ganbdacii de colorado. Acest lucru ma socat. De atunci nici nu am mai vorbit cu el
La mine acasa se intampla vara ca din cand in cand cate un individ sa se catere pe geam. Se prinde cu ghearele de grilajul ferestreisi pentru ca nu are spatiu sa se stabilizeze falfaie din aripi cateva zeci de scunde dupa care pleaca si revine pentru a incerca din nou sa intre. Nu stiu de ce se intampla asta si nu stiu nici macar daca in mintea lor vor sa intre in casa. Dar sa intamplat odata sa nimerasca la un geam deschis. A stat cam 1 minut pe pervaz, a privit in casa si a plecat, deci nu vor sa intre. probabil e curiozitate.
pentru pozitia 23
ce fel de alune sunt bune pentru porumbei: crude, coapte, sarate, nesarate….. sau nu conteaza
sau e vorba de alune de pamant?
foarte interesant filmuletul, se vede ca porumbeii din filmulet sunt antrenati de ceva vreme, si iti trbuie ceva timp pana sa ajungi sa ii dresezi asa de bine, dar cu rabdare se poate
referitor la nunta..asta vara un prieten de-al meu se insura..era intr-o zi de duminica..nunta s-a tinut ziua..fiind o nunta de neoprotestanti…dar nunta a coincis cu prima etapa la pui..deci nunta a inceput pe la 10 dimineata..cu serviciu religios continund cu masa..dar eu impreuna cu celalti frati ai lui stateam sa asteptam porumbeii de la zbor..si lor le-au venit mai slab(avans si eu porumbei dar si ei)..prima etapa.na…si am ajuns si noi pe la 3 dupa amiaza la nunta..fratii lui in loc sa se bucure ca se insoara frate-su erau asa de suparati ca porumbeii au venit asa de prost..si toata nunta am vorbit de porumbei si venirea lor…imi vine sa si rad cand imi aduc aminte..:p
http://www.pigeon11.cabanova.ro/assets/download/Bacau1_-_TP.txt despre etapa asta e vorba..in comentariul de mai sus…
asi avea si eu o intrebare legata de stresul porumbeilor daca poate cineva sa imi raspunda va rog mult. pt ca acum 3 zile a intrat uliul in stol si a luat un porumbel si vad pe fata lor ca sunt foarte stresati ce pot sa le dau sa ii linistesc ca sunt cam speriati, pt ca asa ceva nu am vazut decat pe internet cum a intrat uliul in ei si a luat unul pacat ca nu am avut cu ce filma.multumesc
teo: http://www.porumbei.ro/alunele-neprajite-o-arma-secreta/
Fratilor! trebuie sa tinem cont in primul rand ca la porumbei este vorba de genetica .Dupa aceea insa intervine experienta acumulata (ei , ca si omul invata pana moare).Referitor la instinctul porumbeilor care nu au vazut exteriorul custii si s-au reintors am trait si eu acest experiment fara sa vreau: (anul trecut ..08,am cumparat un mascul pentru matca de la un prieten ” combinatie Jansen Moldovan si Arden Carlos”,iar dupa ce am scos trei pui din el l-am dat unui var sa scoata si el un rand de pui .Pe cuvant de onoare , la o luna si cateva zile m-am trezit cu masculul in cusca avand aripa filata ,dar nu in intregime intrucat ii crescuse cateva pene fiind luna iulie. Imediat am luat legatura cu varul meu intrucat domiciliaza in aceeasi localitate cu mine si l-am intrebat daca el mi-a adus masculul acasa.Acesta mi-a spus ca a plecat singur intrucat i-a intrat o pisica la porumbei doua seri la rand.Atunci am stat si m-am gandit cum de nu a plecat la crescatorul de unde l-am cumparat ,acesta locuind la 16 km de mine,dar si la faptul ca acel porumbel nu iesise la mine afara din cusca ,ba chiar mai mult ,nu statuse mai mult de patru luni la mine.Dupa aceasta i-am spus si fostului proprietar al porumbelului de intamplare si a ramas surprins.
Wow, foarte interesant!
Chestia cu intorsul puilor fara sa iasa afara e destul de complexa dar am impresia ca se intorc numai acei pui care inainte sa iasa afara au trait intr-un cotet care avea voliera din plasa sau intr-un fel sau altul au reusit sa vada imprejurimile dar cateva zile la rand si nu doar odata.Aveam obiceiul cand aveam porumbeii pe balcon de a scoate puii in afara cotetului pe o trapa pt a sta la soare balconul fiind mic si neavand destula lumina solara.In anul1999 un coleg ma rugat sa ii vand cativa pui pt ai duce la tara sa isi faca o cresc.I-am vandut 8 pui care aveau cca 32-33 zile.Colegul i-a dus la cca 50 km de bucuresti.A facut gresala de a nu lasa puii la zbor atunci cand era timpul lor ci le-a dat drumu cam la 2 luni.6 din cei 8 pui au ajuns la mine in 2 ore dupa ce colegul mi-a dat tel.Probabil au cautat putin casa.Din spusele lui, la iesire din cotet nici macar nu s-au asezat pe casa ci au plecat ca din pusca asemeni por maturi.Alt exemplu mai nou:asta toamna am cumparat 6 pui tardivi care aveau varsta de vreo 30 zile,de la o dist de 10km de mine.Puii au crescut si au iesit afara iar dupa o sapt un pui a disp pur si simplu.Am crezut ca domnul uliu si-a luat tributul la mine fiind padurea aproape,dar ghiciti,puiul s-a dus acasa.Deci plecand dupa o sapt a asteptat sa fie sigur pe aripile lui.Cum zicea cineva mai sus por este o pasare f desteapta si nu va pleca niciodata atata timp cat nu e sigur pe aripa lui .indiferent ca aripa este filata,taiata sau el este pui va avea rabdare pana ce va prinde momentul potrivit.Vant in pene