Topic propus de Cristian Uritescu
Dupa cum stim cu totii, fenomenul branconajului columbofil este o realitate dureroasa cu care se confrunta majoritatea columbofililor care participa la concursuri. Indiferent de parerile unora ca branconajul ne ajuta sa eliminam pasarile slabe care nu pot face fata cerintelor impuse de etapele saptamanale cred totusi ca fiecare dintre noi avem porumbei care cu siguranta daca ar fi primit apa si mancare si apoi ar fi fost lasati liberi s-ar fi intors acasa. Ceea ce este pacat este faptul ca multi dintre noi incurajam chiar daca nu ne dam seama acest fenomen al branconajului. Si aici ma refer la tehnicii sportivi, dar si la membrii cluburilor care lasa ca anumiti membri sa aduca la zbor si chiar sa claseze porumbeii pripasiti. Bineinteles ca stim cu totii ca sunt porumbei care nu mai doresc sa se intoarca la casele lor si chiar fac performante sportive in noua crescatorie dar problema care se pune este ca proprietarii lor nu stiu unde se afla acesti porumbei si deci nu ii pot recupera in cazul in care ar dori acest lucru.

Deci as dori sa propun tuturor tehnicilor de cluburi sa nu mai permita imbarcarea porumbeilor pripasiti. Acest lucru este specificat in regulament dar nu se aplica deoarece suntem indiferenti. Conducerea filialelor sportive va trebui ca pe viitor sa sanctioneze drastic acest lucru chiar cu suspendarea celui prins. Trebuie sa ne delimitam de branconieri.

Conducerea judetului Hunedoara a facut deja un prim pas in acest sens si sper sa ne urmeze si celelalte filiale din tara. Am propus ca toti porumbeii pripasiti sa fie trecuti pe internet astfel incat ei sa poata fi recuperati de proprietari. Membrii columbofili care vor fi gasiti detinand porumbei straini in stare de captivitate sau porumbei straini liberi dar fara a fi anuntati conducerii filialei pentru a putea fi anuntati pe internet si vizualizati vor fi suspendati.

Nu este nici o problema daca proprietarul porumbelului nu mai doreste recuperarea lui si trimite talonul prin posta, atunci porumbelul pripasit intra in legalitate si poate fi detinut si zburat de noul proprietar.

Doresc sa gasim si alte metode de eliminare a branconajului si in cazul columbofililor care nu sunt inscrisi in cluburi colmbofile dar pentru asta am avea nevoie de un protocol cu autoritatile locale ceea ce la ora actuala nu exista.

As ruga pe toata lumea sa vina cu idei viabile si as dori ca conducerile filialelor judetene sa nu mai permita detinerea si zburarea porumbeilor pripasiti fara prezentarea talonului obtinut de la proprietarul de drept al porumbelului.

Va multumesc.