Topic propus de Nicusor Anghele
Sunt printre noi persoane care isi dau interesul sa salveze unele dintre rasele romanesti? Care sunt si ce fel de rase cresc? Ar fi interesant de stiut.
Topic propus de Nicusor Anghele
Sunt printre noi persoane care isi dau interesul sa salveze unele dintre rasele romanesti? Care sunt si ce fel de rase cresc? Ar fi interesant de stiut.
Buna seara, nu stiu daca e corect spus “sa salveze” dar am un prieten care are in jur de 150 de bucati de orbeteni, majoritatea ramasi de la bunicul sau. Nu-i dau numele, nu stiu daca ar fi deacord.
Orbetenii, o rasa romaneasca de top, poate chiar cea mai frumoasa.
Nicu Gheorghe – crescator de galateni.
Eu mi.am achizitionat vara asta niste galateni(am si voiajori): o pereche pe rosu,una pe negru si 4 perechi pe vanat. . .e pacat k prin judetul vaslui sau iasi nu e nici o asociatie. . .
Pentru “salvarea” si promovarea unei rase cred ca
ajuta crearea unei asociatii speciale pentru
aceasta rasa.In cadrul asociatiei membrii primesc
informatii,fac schimb de pasari si experienta,orga-
nizeaza expozitii etc.
Un exemplu ar fi asociatia speciala a crecatorilor de
Jucatori de Timisoara:
http://www.sv-temeschburger-schecken.eu
care are si membri (vezi”Mitglieder” rezidenti in Romania
Bineinteles un asemenea proiect cere angajament si
investitie de timp.
in iasi e asociatie sergiu dk vrei sa stii dk vrei sa vb id meu gramer2008
Helmuth are dreptate ! Pentru ca o rasa sa poata fi gestionata e nevoie de un club specializat ! Modelul trecut si actual al cluburilor teritoriale , afiliate sau nu la cele 2 uniuni nationale, nu poate rezolva problemele particulare ale fiecarei rase. Pana cand vor fi si la noi cluburi specializate pentru fiecare din rasele romanesti (care sa aiba evidenta crescatorilor, efectivelor de pasari, a varietatilor, sa elaboreze standardul si regulamentul de zbor, sa aiba arbitrii specializati, calendar de zboruri si expozitii si… de ce nu, chiar registru genealogic al rasei) putem considera oricare din rasele romanesti in pericol , nu de disparitie ci de denaturare si pulverizare a valorilor reale in varietati zonale sau de crescator.
Referitor la subiectul topicului, am inceput din acest an sa cresc si eu zburatori albastri de Cluj, pe langa jucatorii de Galati. Daca in urma cu 5-6 ani rasa era disparuta complet din Cluj, dupa inceperea in clubul nostru a unei “operatiuni de salvare si promovare” suntem actualmente vreo 5 crescatori care detinem in jur de 200 de pasari si interesul in jurul rasei creste !! La fel pot proceda si crescatorii din alte zone cu rasele locale. Fiecare crescator poate creste pe langa rasele preferate si cate o rasa locala creeata in zona in care locuieste si aflata in dificultate. Si eu am privit la inceput ideea ca pe o adoptie din “patriotism”, pentru ca …in mai putin de un an sa descopar in rasa asta calitati care ma fac sa o iubesc din ce in ce mai mult !
Care ar fi acele calitati? Cum zboara?
In primul rand sunt porumbei mici (sub 250gr) si iuti , merg “pe varfuri” si sunt luptatori de la cea mai frageda varsta. Se intampla sa mut cate un pui de “albastru” sub galateni, langa puii lor (fiindca unele perechi nu pot creste 2 pui). Puii de albastrii sar din boxa jos cu cel putin o saptamana mai repede si intr-o zi-doua invata sa manance fiindca fiind f. mici la talie intra in vasul de hrana. Desi talia ii dezavantajeaza, isi apara boxa ceva de speriat ! Loveste cu aripa ca si gugustiucul (si din aer) incat pune pe fuga orice intrus. Doar un singur crescator antreneaza regulat la zbor (deocamdata). Zborul este rapid, in stol foarte strans, cam 30- 40 min, la inaltime mare( stau 10-15 min. “in puncte”, dar nu intra in disparitie).
Eu in trecut am crescut toate rasele de porumbei. Aveam un cotet mic si stateau inghesuiti, iar eu nici macar nu stiam ce rasa sunt. Acum, de cand m-am apucat din nou de columbofilie, am facut un cotet mai mare si cresc in prezent numai voiajori. Vecinul meu creste voiajori si are rezultate foarte bune la curse. El imi tot spune ca porumbeii de agrement sunt o pierdere de timp, dar eu totusi cred ca o sa incep cu cateva perechi de bimotati, sa revin la speciile pe care le aveam in trecut.
Suna perfect si pentru mine albastrul de Cluj! Exact ce-mi place: stol compact + zbor rapid, sus fara disparitie. Toate ingredientele :).
salut.am inceput acum 2 ani cu 6 jucatori de galati si anume cazaci pe care i-am adus din romania aici in italia.varietatea asta aproape ca era de negasit ce sa mai vorbim de performante de joc si zbor.acum detin 40 plus inca am mai gasit aici in italia si alte persoane carora le-am dat sa creasca si ei.si spre multumirea mea au aparut si rezultatele.
porumbeii joaca si zboara la disparitie,recordul meu este de 2 ore si 15 minute,sper sa-l imbunatatesc.cat despre joc il au in toate formele,de la o tumba pana la siraguri si pe mai multe parti.
buna!
Putem spune ca, in prezent ,inca mai putem vedea exemplare din rasa ‘Jucator- Cazator de Turda” datorita d-lui Rosu Anton, din Bistrita.
Sunt porumbei care nu si-au pierdut caracterele de rasa,cresc fara probleme puii, este nevoie doar de inca citiva crescatori care sa creasca aceasta rasa.
O alta rasa romaneasca este refacuta, in mod special, de catre 2 crescatori,unul este din Germania( Werner Hartmann) celalalt din Ungaria( din pacate nu-i cunosc numele).Impreuna au reusit sa obtina exemplare deosebite din rasa “Jucator pestrit-baltat de Satu-Mare”.
Numai bine!
sunt crescator de porumbei carunculati
o asociatie este necesara
va doresc succes tuturor crescatorilor
are cineva Git Golas la zbor ????
Viorii codalbi, visinii romanesti,vargati romanesti,uriasi de Salonta si altele sunrt rase pe cale de disparitie.
Cafenii romanesti, viorii latrei, cinepii rase care au disparut, sau poate…
gat-golas la zbor stiu eu pe cineva care are.am sa-i spun sa te contacteze daca vrei
pentru Nicusor..multumesc iti las id-ul meu aici..wippravardici
Castanii de Craiova a fost o rasa foarte frumoasa si care zbura………. mult si frumos.Acum mai exista cateva exemplare care nu mai sunt capabile sa isi mai miste aripile.Asa ca sa se faca tot posibilul ca sa se tina cont de caracterele si aptitudinile fiecarei rase romanesti care se vrea sa fie salvata. La Castanii de Craiova ,cei care au incercat si inca mai lupta pentru aceasta rasa, avand exemplare putine, le-au tinut inchise,le-au consagvinizat puternic si astfel au reusit sa degenereze aceasta frumoasa rasa.
Ba chiar e vorba de “salvare” fratilor. Doi-trei crescatori ale aceleiasi rase, in aceeasi zona, cu exemplare puternic consangvinizate nu e o solutie pe termen lung, vedem deja rezultatele negative . E nevoie de nuclee ale aceleiasi rase in mai multe puncte din tara (asa cum se spune deja in comentarii), si de idetificarea tuturor exemplarelor existente la ora actuala, ca sa stim exact cum stam . Si da, coordonare (si promovare) prin asociatie la nivelul unei singure rase. E nevoie de oameni (in fiecare judet) care sa caute efectiv (intr-un fel sau altul) prin toate gospodariile care au porumbei…
Pana acum, fiecare oras si-a selectat propriile rase, cu o gestiune minima sau deloc la nivel de tara. Pe termen scurt, toate bune si frumoase, aveam o multime de rase de zbor si joc. Pe termen lung, au rezistat doar rasele adoptate pe scara nationala. Sunt singurele care au in continuare potential.
Salvarea raselor in declin tine de existenta informatiilor despre originea lor si de harul crescatorului de porumbei de agreement. Perpetuarea celor existente tine de promovare, informare corecta si coordonare. Suna a comunism insa in realitate sunt ingrediente ale unei bune organizari. Problema este ca desi acum avem mai putine rase care au supravietuit, tot sunt prea multe la cat de putini voluntari avem (si ma refer in special la crescatorii de voiajori care sunt foarte greu de dat pe brazda si care devedesc ca au resurse sa creasca porumbei). Uitati-va la cat de putine comentarii sunt aici si cat de multe la “Zborul puilor de fond” spre exemplu.
P.S.: Castaniii de Craiova sunt terminati. O varianta ar fi combinarea lor cu Negrii trenati de Bucuresti pentru a salva intr-un fel zestrea celor doua rase dar ce stiu eu? Probabil ca iar vorbesc prostii…
P.S.2: Poate ar fi bine venita o lista/clasament al raselor romanesti in functie de numarul de exemplare existente la ora actuala in tara si statistica asta ar fi primul pas in directia salvarii…
Pt Gheorghe Nicu imi poti spune de unde este cel ce are porumbei din rasa zburator romanesc orbetean?
Am si eu 2 femele din aceasta rasa si as dori sa le gasesc pereche deoarece imi place foarte mult rasa aceasta.Eu sunt din Constanta.
salut.pt vasile din targu-jiu,desi in unele chestii nu sunt de acord cu tine,trebuie sa spun ca ai foarte mare dreptate acum in ceea ce zici,si cred ca metoda care o propui e foarte buna.ar trebui o lista undeva,poate chiar o noua rubrica pe acest forum cu bunavointa lui andrei,unde sa putem vedea care sunt aceste rase si unde am putea sa le gasim atunci cand vreunul dintre noi vrea sa faca o treaba serioasa.
deci dl administrator ai putea daca vrei pe langa atatea linkuri a acestui forum sa mai adaugi una.bineinteles daca timpul iti permite.
si mai ai dreptate intr-o chestie vasile,la topicul asta se inghesuie putini,dar uita-te la altele unde e vb de putina cearta si zazanie cum se inghesuie lumea.
e timpul sa ne apucam de treaba daca ne simtim cu adevarat iubitori de porumbei!!!deci spuneti ce rase vreti sa salvati cu adevarat si sigur se va gasi cineva sa va ajute.salut
As vedea treaba asta in felul urmator:
Sa facem cate un topic cu poze pentru fiecare rasa si in respectivul topic sa se discute despre rasa, sa se schimbe date de contact crescatori, etc – exact cum a trimis dl. Cocu pentru albastrii de Cluj. Defapt avem deja cateva rase, postate in categoria agrement a site-ului, cu indicativ de tipul “Rase Romanesti: Rasa X”:
http://www.porumbei.ro/2008/10/02/rase-romanesti-albastri-de-cluj
http://www.porumbei.ro/2006/10/21/rase-romanesti-porumbelul-jucator-de-constanta
http://www.porumbei.ro/2006/11/20/rase-romanesti-porumbelul-dungat-de-arad
http://www.porumbei.ro/2007/01/12/rase-romanesti-porumbelul-castaniu-de-craiova
http://www.porumbei.ro/2007/03/14/rase-romanesti-jucatorul-de-galati
http://www.porumbei.ro/2007/05/29/rase-romanesti-porumbelul-gat-golas
Astept in continuare poze de la alte rase pentru introducere pe site.
Ce mi-a placut in acest caz este ca desi unele rase au fost postate mai demult si au intrat in arhiva, continua sa apara crescatori care probabil abia au intrat pe internet, si au scris la respectivele rase.
Aveti exemplul la rasa gat golas, aparuta pe site in Mai 2007 si cel mai recent mesaj este de la un crescator de gat golas, postat in Septembrie 2008. Deci fiecare topic dedicat unei rase poate aduna organizat crescatorii respectivi acolo.
Jucatorii de Galati sunt o rasa foarte raspindita dar unele culori au inceput sa se rareasca,cum ar fi culorile simple,rosii,galbenii,corbii chiar si baltatii pe rosu si pe galben…majoritatea cresc baltati pe vinat sau pe negru…
Salut Nicusor, da, e normal sa fie si diferente de opinie intre noi. Daca nu reusesc in toamna asta, in primavara pornesc sa fac un fel de recensamant local cu acceptul crescatorilor (cei care locuiesc la tara si nu au net oricum nu se pot face cunoscuti). Sper sa gasesc intelegere.
Dl. Andrei, este foarte bine si asa, daca puteti crea o pagina statica unde sa tineti evidenta articolelor respective, si cu un anunt, unde se cere vizitatorului sa specifice daca creste una din rasele respective, cate exemplare si in ce zona a tarii si daca intentioneaza la modul serios sa se dedice cresterii acelei rase in continuare.
Si poate mai apar idei practice pe parcurs…
Iata ce zicea dl. Teo Naum la un articol despre Castaniul de Craiova a propos de masuri:
“Sunt o rasa pe cale de disparitie actualmente in special din cauza consangvinizarii si a orgoliilor foarte mari.De exemplu crescatori reputati ai castaniiilor si negrilor turci nu schimba exemplare prea des intre ei toti motivand ca isi strica linia dar nu gandesc in viitor.Poate asta s ar fi putut prevenii daca toti am face parte din asociatii si s ar face un proiect de reabilitare a acestor rase la care sa participe toti.Eu am avut un astfel de proiect dar nu l pot duce la capat deoarece am mai multe rase periclitate.|Din pacate cred ca va trebuii sa ma rezum la 2 rase si pe celelalte sa le las in grija altora”
Buna!
Este destul de greu ca in Romania , crescatorii sa se puna de acord in privinta tipului ideal de porumbel,dintr-o rasa anume, atita timp cit fiecare pretinde ca doar el ii are pe cei mai buni.Dupa cum se vede, pe la expozitii,la anumite rase nu se mai arbitreaza dupa nici un fel de standard, desi fiecare rasa romaneasca are unul. Mai degraba se arbitreaza dupa “ce este la moda”, adica dupa curente columbofile.Este o situatie care s-a creat in timp,fara a avea o viziune asupra a ce ar trebui sa fie o anumita rasa; ba mai mult, la unele rase s-au neglijat cu totul caracterele de baza,care definesc de fapt rasa in cauza si s-au urmarit cu totul si cu totul alte scopuri.
Unele tari din Europa, s-au plictisit sa mai astepte intrarea Romaniei in rind cu ei si au prezentat ei standardele raselor( cele romanesti, bineinteles), omologind astfel unele rase romanesti,la nivel european. Asa se face astfel ca, Germania a omologat un numar de opt sau noua rase romanesti.Unele din aceste standarde,au suferit,in timp mici schimbari,functie de nivelul de selectie la care s-a ajuns.Mai mult decit atit, la rasa Jucatori de Timisoara, s-a creat un club de rasa in Germania si asta cu foarte mult timp in urma.Crescatorii au procedat intr-un mod cum nu se poate mai firesc si corect in acelasi timp: s-au intilnit,au discutat si au acceptat pt inceput standardul romanesc,rezultind astfel tipul ideal de porumbel la care ei vor sa ajunga.In momentul de fata calitatea porumbeilor crescuti in Germania,depaseste cu mult ceea ce se creste in Romania.In timp,au ajuns la concluzia,ca acest porumbel,pe care ei l-au selectionat, nu mai prezinta o caracteristica de baza a rasei,jocul.Nimic mai simplu,au reactionat firesc,denumind in continuare porumbeii : “Temeschburger Schecken” adica “pestriti Timisoreni”.Acest fapt a rezultat din cauza selectiei unilaterale, doar dupa aspectul fenotipic.
Alt exemplu este cel al rasei “Zb. Dungat de Arad”, unde la fel s-au obtinut porumbei de F. buna calitate.
Pina cind noi ne-am dat seama, multi dintre porumbeii de virf din mai multe rase, erau deja exportati.La fel s-au instrainat si “albastrii de cluj”, de asta data intr-un alt oras din Romania, astfel ca,pina de curind, rasa era practic disparuta din orasul natal.
La unele rase, s-a ajuns sa se amestece atit de tare,intre ele, incit crescatorilor le este greu sa accepte ca de fapt ei nu mai cresc ceea ce ar trebui sa creasca, adica rasa pura.
POate ca, prin acest topic,dar si prin constientizarea crescatorilor, se va putea, pina la urma, sa ne punem de acord cu privire la ceea ce ar trebui sa insemne “standard”.
numai bine!
Buna Domnilor
Am si eu o sugestie care poate va intereseaza ori cum eu va spun ce stiu si domnile voastre ramine sa trageti concluzi ca de influentat nuam cum sa o fac eu din capatul lumi.
Personal cluburi de profil pt rasele autoctone cred ca ar fi necesare pt a avea o statistica si pt. a se putea actiona pe plan national in ce priveste masurile luate in aceast directie.
Vas putea informa ca pt a face o actiune se savare a unor rase nationale care sint in pericol de disparitie si se face in forma organizata se pot obtine fonduri de subventie de la comunitatea europeana in Suedia erau 3 rase care din cei inscrisi la federate era crescuta de max 3 crescatori o rasa si stiu ca la sedinta sa discutat ca au primit aprobare pt a repopula rasele nationale.
Acuma eu nu stiu daca a fost o chestiec pe termen scurt sa ceva mai lung dar stiu precis ca se poate edrept ca trbuie sa intrebi pe cine trebuie dar e tot asa de adevarat ca e foarte important si sa pui intrebarea corecta.
La noi presedintele Federatie e Diplomat a fost si la bucuresti chitiva ani deci am avut persoana potrivita sa puna intrebarile.
D – le Vlad acesta harababura din columbofilia Romina nu se pote ameliora cu atit mai putin elimina pt a se putea ajunge la consens atita timp chit in ultimi 20 de ani chit si in momentul Standardul Nu este tiparul la care ne raportam porumbei asa cum este in intreaga lume.
Noi daca nu am face balamuc cred ca am fi renegati ca natiune se cresc porumbei cu infuzi care mai de care mai cudate cu cunostinte in ceia ce fac minore ba de cele mai multe ori inexistente si ni fuctie de ceia obtinem raportam Standardul Rasei la tocana de legume pe care au obtinuto majoritatea din cei activ la expoziti.
Pt a puta vorbi de salvarea unei rase de porumbei Autoctoni e nevoie de a stabili chiteva pucte bazate pe criteri fixe specifice fiecarui rase.
La noi ca la nimeni alti in loc ca cei ce promoveaza schimbari sa creieze rase noi Pretind ca inventile lor sint reprezentative rasei .
Nr 1
Primul lucru este sa respectam Rasa asa cum e formata ca doar de aia vrem so salvam find cai respectam si apreciem pe cei ce au depus eforturi pt a o forma ca o rasa distinsa.
Nr 2
Standardul Raselor Trebuie sa fie Fix si ne schimbabil iar cei ce pretind ca iubesc o rasa trebuie sa o iubeasca pt ceia ce ea si nu pt ideile lui traznite si halucinati care mai de care iar acolo unde se dezvolta o linie noua care devine numeroasa si nu se departeaza prea mult ca aspect de original si nici ca aptitudin specifice rasei se accepta doar Amendamente specificinduse ca este o subrasa.Iar unde diferentele sint marcante cu diferente ca aspect si perderea sau eliminarea aptitudinilor specifice rase sau inmultire lor ceia ce nu prea se intimplat in ultimul secol atunci apare un Nou Standard pt Rasa Noua care o va descrie.
Deabia din acel moment chind Standardul Rasei devine sacru si respectat rasele pot fi salvate pina atunci e doar un fel de bilbiiala in care fiecare in fuctie de ce detine el in crescatoria proprie pretinde ca detine adevarate rasa.
Privaste putin la Galateni uni crescatori aoi rase au contientizat ca ei iubesc practic porumbei cu coc scurt alti cu cioc lung alti cu cioc berbecat.
Nu e rau nimic rau pina aici dar find ca domnile lor crezind ca ei sint cei ce au format rasa si au dreptul sa o desfinteze dupa bunul lor plac in loc sa schimbe rasa procurindusi una cu calitati si aptitudin de care sa indragostit ei sau apucat fiecare la nivelul lor de cunostinte si nu fuctie de materialul avut la dispozitie sa desfinteze in felul lor iar acuma in fuctie de ce au obtinut si in raport de nr adeptilor la capodopera lor pretind fiecare ca ei detin adevarata Rasa si ca ei au dreptul de autor si automt lor lise cuvine numele original de la care sa plecat ” Jucatorul de Galati ” chiar daca capodoperile lor nu mai au nici aspect si nici zbor si joc prevazut in standard si parca nu ar fi asta suficient dar mai sint doar ca aspect 4 variamnta si la zbor si joc 3 variante fiecare pretinde ca detine advarul absolut si derptul la nume.
Uitativa unde sa ajuns cu o singura rasa atita timp chit sa lasat sa se inteleaga ca cel ce inventeaza caruta poate fi desfintat cind apare caruta la care ia adaptat motor are derptul de autor la numele Sareta inloc sa inventeze un nume nou de “masina”.
Dar asta e ca la noi nui la nimeni ca la alte natiun pt a avea parte de spectacol trebuie sa mergi la circ sau la teatru la noi in schimb totul e mai simplu aju7nge sa iesi in strada si ai parte de soctacol gratis si mai mult faci parte din echipa de actori iar daca esti mai comod ajunge sa pornesti TV.ok asta cost putin nue chiar gratis.
Personal Jucatori de Galati sint doar cei ce se incadreaza ca aspect si la aptitudin de in standardul cules de la cei ce au contribuit la firmarea ei de catre D-l Peterfi Sandor si re editat de catre D -l Feliciu Bonati iar tot farmecul rasei e sa reusesti sa obti rasa i cadrul standardului inpreuna cu cele doua caractere specifice Rase combinatie lor prin care au devenit cunoscuti in intreaga lume concurind la zbor cu cei de zbor si la frumuseta jocului cu cei mai buni rollrri si asta in aceias pasare Aceste calitati se definesc la Jucatorul de Galati care isi merita numele si care se mai gaseste in vestul europei am aflat de curind si de unde se pare ca va trebui sa procur pasari pt infuzie ca in tara de origine se pare ca nu mai e ce salva care sa merite numele de Jucatori de Galati cel putin asa se pare si este destul de dureros.
Acuma parca nu ar fi suficient asta dar cei ce au contribuit la desfigurarea rasei ducindo in 4 -5 directi pretind ca ei au derptul la numele Original nu noi care am respectat Standardul chinuindune sa pastram rasa la standard pt a o pastra vrind sa schimbe Standardul dupa inloc sai asume capodoperile lor si asumindusi un standard nou lao rasa noua pe care au obtinuto de la inceput in 4 – 5 varianta si de 20 de ani nu se pot hotari care au dreptul la nume realitatea la nume e ca nu au nici unul ci doar cei ce au respecta Standardul Rasei
Ar mai fi o chestie prin care noi pr a ne arate originalitatea noastra de a ne da in spectacol este ca cartile D -l Feliciu Bonatiu au fost publicate in Germania plus inca 2 care nu au fost publicate in romnineste din lipsa de interes dupa 89 chind columbofilia romina era in suspans.
De aia nu va mirati ca straini ne cunosc rasele se pare mai bine dechit si au initiativa pt ca ei il respecta pe D-l Bonati care pe vreme chind publica detinea fuctie in biroul central al Federatie Romine.
Dar noi pt a fi original dispretuim toate valorile nationale crezind ca noi am despoperit roata valori pe care straini le apreciaza si le respecta.
Se pare ca cei contemporani se chinuie sa modifice standardurile pe band rulanta pt asi incadra porumbei in ele pretinzind ca asta e adevarul si ca inaintasi nostri au redusi mintali daca nu chiar debili mintali facut eforturi sa promoveze rasele rominesti si standardurile lor inexistente deoarece noi venim acuna si le desfintam in loc sa promovam altele noi obtinute de noi.
Dar ast e inti trebuie sa ai respect de sine si munca personala pt a sti si a avea o sans sa repecti munca depusa de catre inaintasi nostricare neau lasat in mostenire o gama asa de diversificata si complexa de rase de porumbei pe care se pare ca aceast generatie nu o poate pricepe dar sao pastreze nici o sansa.
Putem sa continuam tot in aceast directie si pe urma sa ne miram daca alti alti nu au incredere in noi ci ne socotesc cetaten de mina doua pt ca nu sintem coerenti.
Credetima ca nu am personal cu nimeni nimica si nu vreau sa o luati personal Dar era mai simplu sa ne asumam toate satandardurile omologate sub regimul Comunist dechit sa inventam noi roata si sa ne apucam sa o luam de la inceput creind standerde noi si provochind un haus.Sper ca porumbei domnilor voastre nu au avut apartenenta politica inchir sa fie nevoie de o recesiune totala.
Ma intreb ce o sa spuna cei ce cresc rase rominesti dupa standardele publicate si au pastrat ras curata sa lise prezinte de catre Columbofili “denocrati” ca porumbei pe care iati importat din Ro acu 30 -40 sau poate 50 de ani si pe care sau mindrit si au pastrato cu strictete de pe vremea ” comunistilor” nu sint rase Rominesti sint doar o diversiune de a comunistilor si aste vo spunem noi ca simbol national si mai dintem si reprezentanti ai Democratiei.
Daca mai pretinde cineva ca vrea se salveze rasele Rominesti si in acelas timp sustine ca trebiue schimbate standardele existente inloc sa pastram rasa la standard eu personal nu il consider dechit un om pus pe Glume si detine un caracter cu opersonalitate mai usoara decit un puf de pana asta pt a ramine la un vocabular decent.
Cu stima si respect Alex. Bude
D-le Bude trebuie sa va dau dreptate. Motivele sunt multe dar cel mai important este ignoranta. Lipsa literaturii de specialitate pana in ’89 ne-a amprentat pe toti, dar si in ultimii ani au aparut putine lucrari de valoare, fiindca nu s-au nascut inca scriitorii !…Totusi avem multe canale de comunicare :internetul, legaturile cu columbofilii din vest,etc. Cu toate acestea eu raman interzis cand intalnesc crescatori ” cu pretentii” care nu au notiuni de baza : standard, rasa, linie, varietate, ce sa mai vorbim de genetica culorilor…Cultura columbofila a majoritatii dintre noi este de tip folcloristic, incropita pe la targuri si expozitii. In cei 2-3 ani cat am fost la conducerea corpului de arbitrii am incercat macar sa-i invat “sa traiasca cu ochii deschisi” ! Din pacate nu am avut taria sa continui si m-am retras sa-mi traiesc pasiunea in liniste ( e al 4lea an de cand nu-mi zbor porumbeii si mi-am facut si dusmani, lucru cu care n-am fost obisnuit in 47 de ani de viata ). Pentru majoritatea standardul rasei este un porumbel ideal si utopic, care exista numai in vise si spre care alergam toti ca zapacitii, pe campiile columbofiliei. Si dupa cativa ani, cand se apropie prea multi de el, il mai MODERNIZAM : mai taiem din cioc, mai latim coada, mai bombam fruntea, ca sa mai dam de lucru la popor!…Acum vreo 2-3 ani am facut un curs de arbitrii si am scris un material, din care voi cita mai jos. Credeti ca s-a prins ceva ?… in afara de 2-3 pe restul i-a durut in patina ! Toti erau preocupati cand primesc legitimatii si parafe ! Asa ca primul plan ar fi cel de salvare al crescatorilor, ceea ce e greu ca fudulia si smecheria e mare ! Multi se cred Dumnezeu cand intra in cotet si, cum romanul e creativ…ce tiparul rasei ???…ce conservare ?? Sau…pentru multi fenotip= infatisarea, aspectul porumbelului…Probabil ca acum l-as scrie mai bine, dar probabil cu acelesi urmari… Oricum aici pe site ne-am mai mai maturizat si va veni si vremea discutiilor mai de substanta ! “Rasele moderne de cultura si in general cresterea porumbeilor in forma actuala au aparut in secolul al XIX lea dupa aparitia teoriei evolutiei a lui Charles Darwin. Darwinismul a schimbat perceptia oamenilor asupra lumii vii si le-a oferit o baza rationala in cultivarea plantelor,in cresterea si imbunatatirea raselor de pasari si animale domestice.
Oamenii au inteles ca: VARIABILITATEA este cea care determina aparitia mutatiilor, SELECTIA este cea care alege din suma mutatiilor pe cele utile, perfectionandu-le, iar EREDITATEA asigura transmiterea lor la urmasi. Avand aceste ?unelte? la indemana ,crescatorii au facut din crearea si ameliorarea raselor o stiinta. Au aparut (si apar in continuare) sute de rase, ceea ce a dus si la nevoia de clasificare, comparare,ierarhizare. A aparut competitia intre crescatori, iar intr-o competitie e nevoie de arbitrii. Si pentru ca arbitrii (alesi dintre cei mai respectati crescatori) aveau nevoie de metode precise de evaluare si departajare au facut standardele raselor.Vechile descrieri ale raselor s-au transformat in analize stiintifice,bazate pe masuratori exacte,pe rapoarte matematice intre diferite regiuni corporale.
3. Standardul
Descrierea scrisa, precisa si detaliata a caracterelor morfologice si fiziologice definitorii unei rase, folosita ca etalon fata de care se poate aprecia valoarea unui exemplar examinat, se numeste standardul rasei. El cuprinde caracterele proprii rasei respective pe care le intrunesc marea majoritate a exemplarelor ce compun rasa. Bineinteles ca din sutele sau miile de porumbei ce apartin unei rase fiecare exemplar indeplineste in mai mare sau mai mica masura caracterele de rasa din standard. Rolul de a aprecia valoarea unui porumbel, de a realiza o ierarhie in cadrul rasei apartine arbitrilor. Aceasta activitate se realizeaza cu ocazia expozitiilor columbofile de diferite nivele: de club, nationale, internationale.
Standardul este adesea privit ca fiind idealul de neatins al rasei respective. Ideea este gresita pentru ca standardul nu precede realizarea unei rase. Aici trebuie sa facem diferenta intre a crea o rasa, care este o activitate, si a creste si ameliora o rasa, care este o alta activitate.
Cel care doreste sa creeze o noua rasa poate sa-si faca o descriere a unui porumbel utopic, poate chiar si sa-l deseneze dupa cum si-l imagineaza. Apoi prin tot felul de imperecheri savante sa obtina un numar suficient de exemplare conforme cu planul lui si diferite de orice alta rasa standardizata. In acest moment el poate solicita forului de specialitate, comisia tehnica a unei asociatii columbofile, standardizarea rasei respective. Aceasta comisie de standardizare va examina pasarile, va face masuratorile, va elabora standardul rasei. Daca rasa nou creata starneste interesul si altor crescatori, standardul va urma calea de omologare la nivel national, european ,mondial.
In cazul al doilea, crescatorul care doreste sa creasca o rasa standardizata si doreste sa fie recunoscut si apreciat ca un bun crescator al rasei, trebuie sa respecte rigorile impuse de standard. Aici nu prea mai este loc de gusturi personale si de variatiuni. Standardul este un instrument al selectiei care ne ajuta sa mentinem tipul rasei. El este tiparul in care trebuie sa mentinem porumbeii pe care ii obtinem, pentru a nu se indeparta de idealul pe care l-a obtinut creatorul sau creatorii rasei si dupa care s-a facut de fapt standardul rasei. Deci ideea in acest caz este de a conserva puritatea rasei. Poate parea un lucru simplu, dar nu este fiindca variabilitatea, aceasta calitate a fiintelor vii, face ca mentinerea tipului rasei sa fie o activitate mult mai dificila decat pare la prima vedere. Unii isi pun pe buna dreptate intrebarea cum se amelioreaza si se modernizeaza o rasa? Chiar tinand rasa in tiparul standardului, care nu este un sablon rigid ci are niste tolerante, crescatorul isi poate crea propria linie care sa poarte amprenta gusturilor sale. De exemplu el poate prasi porumbeii care au ciocul la minimul prevederilor standardului, numarul penelor din coada la maximul prevederilor, lungimea piciorului de asemenea la minimul prevederilor standardului. Prezentati in expozitii porumbeii lui vor fi mai deosebiti de cei ai altor crescatori. Daca aceste mici modificari au succes si un numar tot mai mare de crescatori ai rasei imbratiseaza noua linie, numarul acestor porumbei va creste. In momentul in care ei devin majoritari in cadrul rasei ei reprezinta noua imagine a rasei, eclipsand rasa mama. Este momentul in care standardul trebuie actualizat pentru a contura noul tipar in care se plaseaza rasa. Nu exista o perioada de timp pentru a innoi standardul, ea depinzand de la rasa la rasa. Exista rase ?clasice? la care evolutia este mai lenta, standardul suferind doar mici si rare retusuri. Acestea sunt rasele vechi, stabilizate, cu o mare omogenitate, aflate in stadiul de homozigotie si pentru care marele pericol este sa se inece ?in suc propriu? tocmai datorita prea marii omogenitati genetice. Ele au nevoie de infuzari repetate pentru a putea fi mentinute. Altele mai dinamice, mai tinere si mai pline de potential, aflate in stadiul de heterozigotie, au nevoie de stabilizare prin consangvinizari atente, pentru fixarea caracterelor valoroase. Evolutia lor este mai dinamica si standardele lor trebuie acualizate mai des.
Standardele se modifica pentru ca si gusturile estetice si canoanele de frumusete se modifica de la o epoca la alta. Nu mai avem porumbeii pe care ii aveau bunicii nostri si pentru ca avem alte pretentii estetice.
Daca in trecut rasele asa zise internationale aveau numeroase varietati regionale, in zilele noastre, datorita globalizarii, a deplasarii mai usoare a oamenilor si informatiilor, rasele devin mai omogene, un anumit standard al rasei acoperind arii geografice tot mai mari.
4. Fenotip. Genotip. Mediu
Spuneam mai devreme ca arbitrajul de expozitie urmareste sa realizeze o ierarhizare a exemplarelor ce apartin rasei examinand caracterele morfologice: forma si marimea corpului, forma, marimea si culoarea ciocului, a ochilor, structura si culoarea penajului, etc. Toate aceste caracteristici fac parte din ceea ce se numeste fenotip. Fenotipul reprezinta ansamblul caracterelor morfologice ? de forma si structura ? si fiziologice ? de functii si activitati ? ale unui organism. Dupa cum vedem, arbitrajul de expozitie evalueaza doar o parte din fenotipul unui porumbel si anume caracterele morfologice externe. Pentru a cunoaste mai exact fenotipul unui porumbel rezultatele acestei evaluari trebuie completate si cu alte informatii de natura fiziologica:
– pentru porumbeii zburatori si jucatori cu rezultatele concursurilor de zbor privind timpul si maniera de zbor si joc
– pentru porumbeii voiajori cu rezultatele concursurilor de viteza, distanta si orientare
– pentru porumbeii de productie cu masuratori ale greutatii corporale, productivitatii, vitezei de crestere
– pentru toate rasele cu evaluari ale vitalitatii, aptitudinilor de crestere a puilor, capacitatii reproductive, etc. facute de crescator
Toate aceste actiuni, din care observam totusi ca arbitrajul are un rol limitat, ne ajuta pe noi ca si crescatori sa ne formam o imagine cat mai exacta asupra genotipului. Practic genotipul adica totalitatea materialului genetic pe care porumbelul il primeste de la parinti si pe care il transmite la urmasi este cel care ne intereseaza si care da valoarea adevarata a respectivului porumbel.
Genotipul isi gaseste numai partial reflectarea in fenotip, in aceasta relatie intervenind factorii de mediu si modul de actiune si manifestare al genelor. Genele sunt cele mai mici unitati biologice ale ereditatii, responsabile de aparitia unui caracter si de transmiterea lui de la o generatie la alta. Faptul ca un porumbel obtine un punctaj foarte bun in expozitii, deci indeplineste la un nivel ridicat cerintele standardului, nu ne garanteaza ca el este si un reproducator la fel de bun. Prin aceasta evaluare i se certifica numai faptul ca are potential, crescatorul urmand sa puna in valoare acest potential.
Cunostintele de genetica si ameliorare isi gasesc utilitatea pentru arbitrul de expozitie in mai mica masura decat pentru crescatorul ? ameliorator. Totusi arbitrul examinand aspectul exterior al porumbelului trebuie sa cunoasca pe langa prevederile standardului, care ne prezinta caracterul corect, si ce inseamna plus si minus pentru caracterul respectiv, adica directia selectiei. De exemplu pentru unele rase un piept lat si bombat poate fi un plus, pe cand pentru altele un minus. Informatii valoroase pe care din pacate unii arbitrii le ignora prin depunctari insuficiente, se gasesc la capitolul ?greseli grave? din standard. Aici se gasesc punctele nevralgice ale rasei, caractere nedorite care afecteaza munca de selectie si ameliorare. Exemplarele care prezinta astfel de caractere trebuie sever depunctate, pentru a constientiza crescatorul ca respective pasare reprezinta un potential pericol. Prezenta unor caractere de exterior cotate ca greseli grave indica prezenta in genotip a unor gene nedorite si de aceea cea mai sigura metoda ca ele sa nu patrunda in genofondul rasei este excluderea de la reproductie a exemplarului respectiv. De asemenea, daca porumbelul este produs al propriei crescatorii, crescatorul trebuie sa excluda si parintele responsabil de respectivul caracter, ca si toata linia de sange a lui, daca nu vrea ca viitorul sa-i rezerve cele mai neplacute surprize. Spuneam ca intre genotip si manifestarea lui vizibila ca fenotip intervin si conditiile de mediu. In cazul porumbeilor de rasa conditiile de mediu fiind artificiale, crescatorul este cel raspunzator de realizarea optimului necesar. Acesta se refera la adapost adecvat, hranire corespunzatoare, mentinerea starii de sanatate, etc. Arbitrul va putea evalua daca aceste conditii au fost corespunzatoare, examinand starea de pregatire si ingrijire, starea si luciul penajului, structura si culoarea mucoaselor, stadiul naparlirii, structura corpului si eventuale deformari ale carenei sternale.”
Buna
D -le Adrian Cocu Toata stima pt efortul depus in ami prezenta vasta cunostinta pe care o detineti in matrie de principile de albitraj.
Trebuie sa recunosc ca citind cu atentie constar ca o mare parte din dezastru produs la multe rase Rominesti de agrement care au pastrat pe nedrept numele dar ele au fost transformate in rase de ornament se datoreaza exat principilor de baza a albitrajului din columbofilia Romina.
Efectul este foarte daunator mai ales ca unele pterderi nu sa mai pot recupera vreo data Dar asta este tot asa cum o floare nu aduce primavara nici un dezastru nu poate fi produs doar de albitri ci doar in companie cu cei care expus.
Personal am crescut multe rase de a lungul a peste 40 de ani de cind am inbratisat columbofilia dar voiajori cu car am inceput si Jucatori de Galati au fost stabili in crescatoria personala dar ori de chite ori ma indragosteam de vreo trasatura achizitionam rasa care detinea acea trasatura pina ma lasa aia si ma pomeneam cu alta si nu ma apucam sao obtin la Galateni sau Voiajori.
Cunaschind Rasa Jucatori de Galati de peste 35 de ani care in standard are ca aptidudini de baza care au stat la baza formari rasei si a Stsndsrdului adica joc si zbor Standard pe care cred ca lam citit poate mai mult de 100 de ori in ambele editia Peterfi si Bonatiu.
Standard care nu a fost respectet de biroul central si de tot grupul de albitri asta reiese c din mesajul domniei tale deci de ce sa ne mai miram ca nu era respecta de catre membri simpli.
Cu tot respectul pt albitri dar nu pot sa pricep cum sa putut incepind dela inceputul anilo 80 sa dea puctaj maxim la Jucatori de Galati care nu puteau dovedi ca se ridica la 10 m de la sol si ca reuseste sa faca o singura volta Ia standardul mai e valabil poate si azi deorece oameni nu sw pot hotari cine are dreptate deorece trasaturilr car sau pbtinut la negri nu sau pbtinut la celelalte culori si invers deci daca ar fi sa revizuim standardul azi dupa aspectul exterior ar fi nevoie de unul la fiecare culoare ca de aptitudin de zbor si joc aproape nici nu mai merita sa pomenim pt ca majoritatea o mai fac doar in vis find neglijate sau chiar eliminate de tot.
Sa continuat sa se albitreze timp de 30 de ani la toate expozitile dupa niste criteri inexistente in standard si mai vorbim de respect al standardului si ca mai ave si intenti sa salvam rasele Rominest cind noi im mod organizat la nivel de Federatie practicam distrugerea raselor in incercarea de ai transforma in porumbei ornamentali cu cap asa cu frunta asa cu desemn asa iar zborin cele mai bune cazuri pina pe casa ca de joc nu mai vorbim.
D -le Adrian Cocu dupa principile de baza din albitraj aceste lucruri se numesc Evolutie ca eu chiar ca nu ma pticep.
Cu stima si respect Alex. Bude
Da D-le Bude, din pacate asta a fost climatul columbofil in care am crescut si ne-am format toti, in care expozitia era evenimentul suprem care crea ierarhiile. Am facut si mai fac eforturi sa ma rup de acele tipare. De ceea, cand am ajuns intr-o functie in care speram sa pot infuenta perceptia colegilor mei de pasiune, am scris materialul asta in care sa le demonstrez : -ca arbitrajul de expozitie reprezinta doar O PARTE din procesul de evaluare a unei pasari., – ca standardul este UN TIPAR in care mentinem rasa nu un ideal utopic, – ca FENOTIP NU INSEAMNA ASPECT si cand un strain “creste dupa fenotip” intelege altceva (mult mai mult !)decat un crescator roman ! Maniera de zbor e tot fenotip, jocul e tot fenotip, aptitudinea de crestere a puilor e tot fenotip, simtul de orientare e tot fenotip, etc. Faptul ca noi am supraevaluat timp de multi ani expozitiile a avut repercusiuni grave si asupra raselor si asupra mentalitatii crescatorilor. Crestem “replici” ale vechilor rase (am mai spus-o !) si asta ni se pare foarte firesc !…Nu am incercat sa fac un tur de forta al cunostintelor mele, dar mi s-a parut ca acest topic cu salvarea raselor va starni intersul multora si comentariul meu va fi citit de cat mai multi. Poate era mai bine sa-l trimit lui Andrei ca topic de sine statator!
In ce priveste modificarea standardelor nu vrem sa o facem numai ca sa ne aflam in treaba. Standardele din 1975 care au aparut ?oficial? in cartea d-lui Bonatiu in 1985 abunda de ambiguitati. In topicul cu Albastri de Cluj am exemplificat si am prezentat si un proiect de standard care repara aceste inadvertente. NU AM DENATURAT CI AM READUS LA FIRESC ! Nu contest valoarea contributiei d-lui Bonatiu (pe care l-am cunoscut si care m-a ajutat enorm cand eram tanar arbitru) la dezvoltarea columbofiliei romane. Dar a fost printre putinii care si-au asumat raspunderea in vremurile acelea si poate sub presiunea situatiei a facut si compromisuri si greseli. EXEMPLE :
– Pozitia fata de dizidentii de la clubul ?Columbina? a fost transanta, pana la incalca adevarul istoric si a nu mai mentiona in standardul galatenilor liniile de zbor fara joc ! Scopul a fost nobil, dar rezolvarea nefericita !
-Cititi din cartea? Rasele de porumbei din Romania? standardele Ciungului de Bucuresti, Argintiului si Bujorului si aratati-mi vreo diferenta in afara de culoare ! Nu este nici una, pentru ca astfel ne-a transmis ca a fost nevoit sa faca un compromis la presiunile de sus de ?umflare? artificiala a numarului de rase romanesti ! De atunci se cresc separat si au ajuns sa se diferentieze. Desi, se pare ca Argintiul urmasul Mosnenilor a existat demult intr-o forma distincta (care totusi nu e relevata de acel standard) si atunci numai Bujorul e in plus !
-La fel in ce priveste paternitatea Jucatorilor ardeleni intre bucazaul din NV si purzlerul din SE, solutia a fost: 2 rase distincte Jucatorul ardelean ?cu sediul? la Brasov si Jucatorul Clujean ?cu sediul? la Cluj. Solutia a dat bine la numar, dar evolutia ulterioara a convers spre reunificare adica tipul de porumbel preponderent clujean dar cu talie mai mica si cu denumirea de Ardelean!
Poate mai sunt si altele,( SAU POATE CA ASTEA NICI NU SUNT SI MI SE PARE MIE ! )dar discutand si cu alti crescatori din tara, despre rasele lor locale, in timp le vom corecta pe toate, sper eu, printr-un dialog sincer si constructiv.
Daca se va corecta standardul romanesc, va trebui sa fie corectate la mai multe rase. Printre altele la juc?torul de Timi?oara unde apar c?teva variet??i de culoare ca b?l?a?ii sau unicolorii pe albastru sau argintiu care de f.f. mult timp nu mai exista. O alta rasa ar fii b?l?a?ii de Bucure?ti si de Ploie?ti unde singura diferen?? este incaltatura la cei bucure?teni plus ca la ambele mai apare in standard culoarea b?l?at pe albastru . Eu am crescut rasa asta peste 30 de ani si nu am v?zut nic?ieri in Rom?nia b?l?a?i pe albastru. Zbur?torul pestri? de Arad e disp?rut de 40 de ani din Rom?nia, doar in Ungaria a supravie?uit ca zbur?tor de Sz?kesfeh?rv?r, chit ca in Banat le spune la Tippleri pestri?i Ar?deni pestri?i. Aceasi chestie e cu cordiformul sau b?l?atul de Arad, care are o asemanare extrem de mare cu buco de Sz?kesfeh?rv?r, doar ca este pu?in mai mic in statura. Multe alte exemple ar fi de discutat si asta nu prea e locul ptr. asa ceva.
Toata stima pentru tot ce au scris domnii Adrian si Alexandru.Este o mare placere cand citesti un articol cu adevarat bun.Din discutia dumneavoastra toti crescatorii au de invatat.
salut.pt. dl cocu si dl bude.intradevar sunteti bine informati,dar din pacate nu stiu ce metoda ar trebui folosita pt a sensibiliza crescatorii de porumbei de astazi,caci se pare ca raman indiferenti la orice le-ati spune.orgoliul ii face sa creada ca au cusca plina de campioni sau ceva de genul asta.daca nu ne suflecam putin manecile si ne apucam de treaba,ma tem ca totul o sa fie in zadar.o sa faca fiecare de capul lui si nu o sa se mai inteleaga nimic.deja eu dupa 2 ani de cand am reinceput sa cresc porumbei,am auzit atatea de am capul plin,numai ca la fapte nu se prea infinge nimeni.nu am mare experienta,dar pasiune am si de vanzare daca vreti.caci asta lipseste acum,pasiunea,iar daca cineva nu are pasiune cu timpul se transforma intr-un targovet fara prea multe de povestit.va salut
Buna Domnilor
Tragedia e chind o rasa de agrement este expusa la exp. si se albitreaza exat dupa aceleas criteri ca si o rasa de ornament.
Plecind de la aceasta gresala gava crescatori care in esenta nu sint iubitori ai rasei pt calitatile de agrement care saau la baza selectiei ca rasa o mare parte din crescatori care pasiunea lor nu e pastrarea rasei ci ei sin doar vinatori sau colectionari de medali si pocate si nici nu le pasa detelioreaza rasa sau chiar o distrug total pt a o tranzmite mai departe la generatile vitoare e nevoie sa iubesti rasa asa cum ai primito de la inaintasi.
Bine inteles ca pt asta e nevoie de devotament fata de porumbei si un caracter puternic pt a rezista ttentatiei de a ta unfla in pene ca tuai relaizat roata si trebuie sa te multumesti doar cu faptul ca tu ai pastrato integra pt a o pute tranzmite mai departe.
Dar se pare ca azi sint tot mai putin pregatiti pt asfel de sacrifici de dragul de a pastra zborul la rasele de zbor si jocul la cele de joc si find orbiti de invidie si orgoli fata de cei ce expun porumbei de ornament si in loc sasi procure o rasa de ornament pt a se intrece cu ei la expoziti se apuca sa desfigureze rasele de Agrement prin selectie si infuzi ne controlate de cele mai multe ori in dauna diminuari zborului si a jocului care le caracterizeaza pina la asa nivel pina launele sa eliminat aceste caractere care le plaseaza numele in ocategorie sau alta.
Pina la urma fiecare are dreptul dar atunci trebiue sasi asume si reponsabilitate ca a creiat o varianta de Frumusete la rasa respectiva pt a nu creia haus si di dezordine in rindul crescatorilor.
Tragedia e ca cei tineri majoritatea dine nici macar nu stiu cum ar trebui sa arate adevaratele rase si iau toate copile unele mai desfigurate ca altele ca si cum ar fi adevaratele rase chiar daca poarte numele de jucator sau zburator si ei sarmani daca ii scapi din voliera se perd pina pe casa vecina ca de acolo nu se mai pot orienta ce sa mai vorbinm de zbor si joc ca de asa ceva se mai pomeneste doar in numele lor la care se incapatineaza ca pasarile lor lar mosteni eu am doar o intrbare daca aceste pasari sint reprezentative numelui.
Acesta e puctul meu de vedere si nu vreau sa jignesc pe nimeni si daca domnile voastre considerati ca nu am dreptate continuati si nu trebuie sa luati in seama ce spun eu.
Dar caca chiar va pasa de ce se intimpla ar trebui sa luati atitudine fiecare in dreptul lui dind dovada personala ca se poate si pe urma dupa ce dovedim ca am trecut de la vorbe iar dupa aceia va veni de la sine o atitudine toti impreuna.
Protestul tacit prin anu particip la expoziti nu fuctioneaza ca a fost testa si nu a dat efect ci din potriva as putea zice chiar a fost favorabil celor lalti in ani 80 sau 81 chind pt prima data sa premiat un Jucator de Galati fara sa pota dovedi ca a iesit vrodata din voliera din circa 40 de crescatori ai rasei nu au mai expus dechit 3- 4 care niu zburau restul au trecut la protest prin a iesi din club sau a nu au mai expus Rasa ci doar cri de ornament daca detineau din ambele categori si cui ia pasat cei 3 – 4 care nui zburau de loc ca nici nu aveau use de intrare la voliera au devenit mai mare experti ai rase pt curiosi pot verifica daca detin cataloage vechi ca din acel moment sa expus doar aceleas persoane 2 max 3 / an si se schimbau intreele la premi.
Din pacate personal mam numarat ptintre cei care am ales protestul tacit care azi mise pare chiar cu putin iz de lasitate ca nu am avit curajl sai infruntam si sa ne aparam rasele facindo doar in proprile volier personal continuind sa colaboram doar noi intre noi dar fara sa face pasil sa ne organizam intrun club seperet pt a promova rasa la adevarata ei valoare si ne find organizati nu sa promovat nici pasarile pe care ne incapatinam noi sa le crestem pt zbor si joc si nu pt expoziti.
Lucru asta cred ca sa intimplat in intreaga tara iar dupa ani am constientizat chit de gresit a fost planul nostru de protest.
Cu stima si respect Alex. Bude
Buna
Personal as avea o ideie care nu stiu daca e cea mai corecta dar am plecat de la ex. personale dupa ce am refuzet ani de zile sai particip la expo. in rominia si circa 12 – 14 ani in suedia la sugestia unui coleg iam expus doar pt a fi admirati si cu informati despre aptitudinile care caracterizeaza Rasa.asta doar pt a face reclama pt varianta de porumbei pe care o cresc pt vizitatori si columbofili care nu au avut sansa sa ma viziteze pt ai putea vedea pe viu.
Eu as avea o sugestie in care eu cred ca ar putea fi foarte folositoare in privinta aslvari raselor de Agrement daca acest lucru se doreste cu adevarat asta hotariti domnile voastre.
Nr 1
Porumbei de Agrement nu ar trebui sa mai fie albitrati dupa aceleas criteri ca si cei de Ornament ci doar o apreciere de aspect general eliminuduse toate amanuntele in detali practicate la cei de Ornament.
Nr 2
Pt. Prumbei de agrment Fisa de zbor sa fie obligatorie pt a participa la clasament iar puctajul din fise sa reprezinte 90% iar cel de la puctul nr 1 aspect general doar 10%
Nr 3
Porumbei de agrement fera fise de zbor care sint expusi sa fie apreciati doar ca aspect General dar sa nu participe la clasament pt premiere.
In aceste conditi tot mai multi vor fi interesati sa dea dovada ca porumbei lor de agrement au si prestati specifice rase si nu se va mai exagera cu selectile si infuzile exagrate la aspect si forma in detrimentul caractrelor care au contribuit la formarea rasei si la clasare lor in grupele din care fac parte.
Asta se poate incerca pt inceput in cluburile actuale care inbina cele doua categori Agrement si Ornament daca se gasest inteleger si sustiner.Atunci stimati columbofili daca doriti cu adevarat sa salvati rasele pe car cred ca le iubiti nu ar trebui sa va poata opri nici un obstacol Asociativ in cluburi paralele specializate pt Porumbei de Agrement unde puteti stabili princpile necesar pt a salva rasa atit la Albitraj chit si la Concursuri.
Daresc sa mentionez ca e doar o sugestie personala in care eu cred ca ar da efectele necesar pt o salvare reala si nu chirpeli luate cu jumatoti de masura dar aste gred eu si nu pretind ca e cea mai bune si ca ar fi unica.
La incheiere daca cumva vi se pare ca am prea exagerat imi cer scuzele de vigoare fata de toti si vreau sa va asigu ca intentia mea e una sincera si o fac din dorinta de a repare chit se poate din ce a mai ramas si vreau sa cred ca pt chit mai multe sa nu fie prea tirziu.
Cu stima si mult respect pt toti care iubesc porumbei mai presus dechit medalile sau pocalele Al dumneavostra coleg Alex, Bude
Problema care se pune stringent este ca fiind deja de 2 ani membri ai Entente Europeene TREBUIE sa facem omologarea europeana a raselor romanesti. Pe romaneste: am intrat in hora trebuie sa jucam ! Nu putem sa o lalaim prea mult ! Dar dupa cum ati vazut toti cat de reusita a fost intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, modelul se repeta si cu noi, ca intr-un cosmar grotesc din care nu ne mai putem trezi ! Toti cei care se laudau ca vor da pe spate Europa cu valoarea lor s-au facut deodata mici de tot, asteptand pe margine sa ne rupem noi cei cativa gatul ! Nu e foarte sigur ca socoteala lor e foarte corecta!!!!… Daca pentru rase cu cativa crescatori si cateva sute de exemplare si unde stim cum stam (cum sunt Albastri de Cluj de ex.) standardizarea europeana nu va fi o problema, pentru rasele de mare raspandire situatia poate deveni trista ! Daca crescatori mari si recunoscuti ai raselor respective isi pot permite “luxul” de a sta deoparte cand se hotareste soarta rasei lor in Europa……cine seamana vant culege furtuna… Poate ca legea compensatiei va functiona si a venit si vremea raselor mici. Binenteles ca eu imi voi sti promova rasa la alt nivel ca si pe alta tot romaneasca, pe care nu o stapanesc la fel de bine ! 200 de ani de vechime nu-i putin si straini apreciaza asta mai ales ca Albastri sunt draguti si au si vitalitate. Sunt convins ca vor face cariera europeana ! Alti crescatori care isi iubesc rasa pe care o cresc de ce nu pot face la fel? Si Dl.Bude ne-a spus ca protestul tacit nu e cea mai buna solutie ! Daca iti iubesti pasarile care ti-au adus poate premii si faima, tu de ce nu lupti putin pentru ele ? Nu mai vorbesc de patriotism ca……
Nu vor fi schimbari “de substanta”, vom traduce ce avem, vom corecta doar greselile strigatoare, probabil ca rasele ” cu cantec” vor mai astepta zile mai bune ! CRESCATORII NU AU TIMP CA RASA SA EVOLUEZE IN RITMUL FIRESC SILUIND-O CU TOT FELUL DE INFUZII FANTEZISTE, DAR RASA TREBUIE SA AIBA RABDARE PANA SE INDURA MARIILE LOR, CRESCATORII SA SE ADUNE SI SA SE PUNA DE ACORD !!! Acestora pot sa le spun doar atat : Intr-o viata nu poti “naste si ingropa” poate nici o rasa, dar o rasa in existenta ei poate “naste si ingropa” mii sau zeci de mii de crescatori ! Cat valorezi TU, INDIFERENTULE in ecuatia asta ?
Situatia ideala ar fi ca fiecare rasa sa aiba un club specializat, plasat in unul din centrele importante de crestere, care sa stie la ce nivel calitativ si numeric se afla rasa, sa elaboreze un standard realist, comform cu ce exista in realitate, (nu scris intr-o seara la birou sau ,mai rau, la un pahar de vin !), sa delege un crescator bine pregatit care sa pledeze la Uniune si sa poata da in timp real orice fel de detalii solicitate de Comisia de Standardizare a EE., etc. Dar astea sunt SF-uri….Revenind in realitatea romaneasca, sper din suflet sa nu iasa carpeala pe care o intrevede dl. Bude !
Povestea asta cu “salvarea” raselor romanesti incepe sa semene tot mai mult cu aia in care din cauza prea multor moase ramane copilul cu buricul netaiat.Eu nu spun ca lansand in dezbatere “publica” subiectul asta ar fi ceva rau,doar ca nu aici se va gasi si rezolvarea.Parerea mea e ca situatiile limita,si trebuie sa recunoastem deschis ca in cazul multor rase suntem pe marginea prapastiei,impun masuri extreme.Zadarnic ne vom indigna ori pur si simplu,da cu parerea uniii dintre noi,care nu avem nici un fel de putere de decizie,fiindca nu se va schimba absolut nimic in bine.Rezolvarea multor probleme nu sta decat in mana si mai ales mintea celor cativa care conduc entitatile astea cu profil columbofil si care pot,daca vor,sa impuna ca regulile,odata stabilite,sa fie respectate de toata lumea.Puteti face singuri ceva exercitii de imaginatie si inchipuiti-va ce-ar fi o “nationala” in care porumbeii sa fie arbitrati numai dupa standarde,in care sunt apreciati corespunzator acei crescatori de rase de zbor si joc care pot face dovada ca porumbeii lor chiar mai presteaza astfel de “activitati’ si unde sunt premiati in primul rand porumbeii si abia mai apoi stapanii lor.Sunt convins ca abonatii dintotdeauna la diplome vor face scandal,dar,cred ca e de preferat sa se supere cativa,multi-putini,ramane de vazut, decat sa continuam la nesfarsit cu mascarada din ultima perioada.
Asta daca se va dori intr-adevar sa se faca macar un inceput de pas spre o reala salvare a porumbeilor romanesti.Altminteri vom continua sa ne lamentam inutil,fiecare va ramane acelasi spirit inovator in ograda proprie,iar altii mai destepti si mai practici ne vor standardiza si omologa ei porumbeii,incat putini vor mai sti peste o vreme daca o rasa sau alta isi are originea in tara asta.
Si,macar o vreme s-o lasam mai moale cu povestile astea despre “evolutie’,”moda” sau “tendintele” in cadrul unei rase sau alta,fiindca nu suntem toti atat de naivi incat sa nu vedem limpede ce se ascunde dincolo de justificarile de genul asta.
Eu unul imi doresc o perioada de “dictatura” la nivelul conducerilor asociatilor columbofile,dar nu una a amatorismului discretionar ci una a responsabilitatii si-a bunului simt.Si-apoi,om vedea ce-o mai fi.
E adevarat D-le Nistor , dar trecand peste vocatia romanului de a sta pe marginea prapastiei si a trage semnale de alarma ca sa poata numara ecourile , sa nu se plictiseasca, simplul fapt ca comunicam, ca scriem pe acest site lucruri care ne preocupa, tot e un castig macar pentru tinerii care ne citesc ! Nu speram sa facem o revolutie in gandirea colegilor de pasiune, dar un ecou (n-am gasit alta rima !) favorabil tot o sa cream.
Si ce spuneti dvs. e corect numai ca de vreo 2 ani macar tot tragem la semnale si lansam ecouri si cam degeaba.Nu sunt naiv sa-mi inchipui ca unii vor face vreo reforma adanca in atitudinea lor doar asa ca sa ne faca noua pe plac,numai ca daca percepem corect situatia in care suntem,ca si perspectivele,trebuie cumva pus piciorul in prag.Eu unul pot sa spun ca am o mica satisfactie ajutand doi foarte tineri amatori de rase romanesti cu porumbei(argintii si bragagii).Mai departe depinde de ei in primul rand.
Pe de alta parte,am si satisfactia de a fi atras de partea unei alte rase romanesti deosebite,si despre care se vorbeste mai deloc,e vorba de “baltatii romanesti”,pe cineva,care e drept,nu e chiar o tanara speranta( e vorba de Attila Sebestyen din Brasov),unul din crescatorii de la noi cu rezultate notabile si cu alte rase de-ale noastre.
Si mai sper,cand timpul imi va permite,sa va pot arata “colectia” mea de baltati,foarte probabil cum nu prea se mai gasesc multe pe la noi.
salut.din pacate vad ca sunt putin implicati in acest subiect,sau cu parere de rau n-au un computer la indemana fiindca mi-ar fi placut sa aflu mai multe despre rasele romanesti rare.poate incet incet o sa ne dam seama de frumoasele pasari care traiesc pe langa noi si o sa facem ceva si pt ele.
pt.Nicusor, pct.43 : sa stii ca si eu am observat cu tristete ca desi nr. de vizualizari ale subiectului creste destul de rapid, nr. comentariilor creste incet! Nu prea inteleg de ce…Fiecare avem dreptul la o opinie, nu e capatul lumii sa scrii ce simti despre un subiect (ma rog, in termeni civilizati) !Orice observatie, chiar a unui incepator sau a unui chibit, poate fi valoroasa! Nu ezitati sa va spuneti parerea despre un subiect ! Nu va taie nimeni capul !
Deci am putea realiza un filml de genul >>> http://porumbei-agrement.net/romania-tara-porumbeilor-de-agrement/
(eu l-am facut bazandu-ma pe cartea “Rasele de porumbei din Romania” de Feliciu Bonatiu; cei drept nu este el prea stralucit… dar gestul conteaza :D) dar cu rasele care mai exista in momentul de fata, iar dupa aceea facut public la Televiziunea Nationala. :D
… Sau asociatiile columbofile sa imparta pliante in licee, Biserici :D, deci peste tot.
Apropo acest topic ar trebui sa fie pe prima pagina tot timpul… :D
DorianM3 are dreptate cu plasarea topicului pe prima pagina ! Prin bunavointa lui Andrei ar putea fi mentinut pe prima pagina pe pozitia 2-3 pentru a ramane in atentie, fara sa concureze subiectele nou intrate. Am observat ca nr. de comentarii scade semnificativ cand un topic “trece ” de pe prima pagina. De asemenea am putea sa-i dam un titlu mai sugestiv de ex.: “Salvarea raselor romanesti” si mai ales ar fi de dorit sa aflam din experienta cat mai multora. Observ ca sunt f.putini (si adesea cam tot aceiasi) cei care fac comentarii, multi preferant sa citeasca si sa plece ! Nu ezitati sa comentati subiectul !
Tot ce pot sa fac este sa promovez unele subiecte cu banner pe coloana laterala, si sper s-o fac cat de curand, acesta fiind unul dintre ele.
pt dorianM3:daca tu ai facut acel filmulet,felicitari,l-am vazut si mi-a placut foarte mult.nu conteaza cat de stralucit este asa cum spui tu,ceea ce conteaza ca mai sunt persoane care m-ai fac anumite lucruri pt rasele astea.eu am tradus standardul jucatorului de galati in italiana pentru italienii care viziteaza forumul asta.nu am reusit sa gasesc toate cuvintele potrivite la regionalismele noastre,dar sper ca am facut ceva bun.si mai stiu pe cineva de aici,un roman din mures parca,cristi se chiama,care umbla pe la expozitii cu rosii de targoviste si gat-golasi romanesti.deci se poate.inca odata felicitari dorian
Legat de subiectul asta,poate n-ar strica sa incercam sa definim cumva ceea ce vrea sa insemne termenul de “salvare”.Pentru ca “salvarea” n-ar trebui perceputa ca pe o campanie publicitara in urma careia cativa isi iau inima in dinti sa se ocupe si de vreuna din rasele astea vechi romanesti ci mai degraba ca pe o intelegere a conditiilor minime necesare unei rase sau alteia de a supravietui.Iar aceste conditii minime necesare nu se refera exclusiv la adapost,hrana,curatenie,etc.Dupa parerea mea,a contribui la salvarea unei rase inseamna a-i crea conditiile in care ea sa poata supravietui singura,beneficiind de cat mai putina interventie din partea crescatorului,dincolo de cerintele elementare de habitat si hrana sau selectie in limitele acceptate ale standardului..Nu putem pretinde a avea rase cu calitati deosebite si vitalitate corespunzatoare cata vreme noi,ca si crescatori,tot impingem selectia porumbeilor nostri spre limitele absurdului,pretinzand unui debil fizic sa participe la curse de mare viteza ori la intreceri de maraton.Ne dorim porumbei care sa se hraneasca bine si sa-si hraneasca la randul lor progeniturile intr-un ciclu natural firesc,dar selectam continuu exemplare cu ciocuri tot mai scurte.Si ajungem inevitabil la situatia in care fara “doici” este imposibila perpetuarea rasei respective.Insa intrebarea care se pune inevitabil este:merita satisfacerea orgolilui nostru pretul de a transforma aceste pasari in niste fiinte dominate de handicapuri diverse?! Vorbea dl. Vasile din Tg.Jiu,la un moment dat de incercarea de a-i convinge pe crescatorii de voiajori de a adopta cate o rasa din astea multe neajutorate.Pai,dupa mine asta e o mare utopie,fiindca,in esenta,crescatorul de voiajori este adeptul competitiei nascute din capacitatile sportive ale porumbelului voiajor.Ori,e greu sa convingi pe cineva cu aceasta perceptie sa admita c-ar putea tine in cotetul personal genul de porumbei carora le trebuie lift ca sa ajunga la cuibare.Si pentru care e necesar a le gasi tot timpul parinti adoptivi ca sa poata creste.Si carora,dupa ce cresc,sa ai grija sa le creezi acelasi tip de conditii,intr-un ciclu nenatural si nefiresc.
Pentru cine a vizitat expozitiile organizate pentru rasele de agrement-ornament in ultimii ani,cea mai dezolanta impresie ti-o lasa custile in care se afla aceste rase de “scurti”:porumbei lipsiti de vlaga,debili,pe care stresul de a sta cateva zile intr-o cusca in conditii de expozitie ii aduce in pragul evident de boala.A nu se intelege ca fac apologia “porumbelului colibri”,adica a unuia cu disproportii evidente,insa cred ca e necesar sa redefinim cumva conceptul de “frumos” atunci cand vorbim de aspectul unui porumbel indiferent de rasa.Frumusetea unui exemplar ar trebui sa vina in primul rand din armonia constitutiei sale in ansamblu si nu din capriciile unui crescator sau altul.
Si,ca sa ducem lucrurile si mai departe,poate n-ar strica sa ne intrebam cate din rasele astea ale noastre disparute sau ajunse in pragul disparitiei au fost rase cu dimensiuni normale ale ciocului? Cararatii,zburatorii “straini”,canepii sau jucatorii de Giurgiu din care nu pare sa mai existe la ora asta vreun exemplar,au fost rase cu cioc scurt sau foarte scurt.Apoi,castanii si negrii turci care supravietuiesc la limita sunt tot rase cu cioc scurt,acestia fiind insotiti in aceasta cursa nebuna si nenaturala de ardelenii nemotati,constanteni,mocsii braileni sau capacitii de Buzau.Visinii,cafenii,negrii codalbi,viorii,vargatii,dungatii(gagii si bragagii) sunt rase pentru care standardul prevede cioc de marime mijlocie,numai ca si in cazul lor tendinta e tot mai evidenta spre ciocul scurt si trena gen ” castaniu” ceea ce ii transforma in potentiale victime,daca nu sunt deja si ele pe buza prapastiei.Au fost si rase mai “ciocoase”,ca Protopopii,de exemplu,care au disparut, dar in cazul lor ,acestia au fost asimilati intr-o rasa noua,respectiv rosul de Targoviste.Iar in cazul zburatorilor aradeni,’disparitia” a fost cauzata in fond de motivul ca ei nici nu erau de fapt niste rase in sensul adevarat al cuvantului,ci mai degraba niste varietati locale ale unor rase straine,de care au fost si “inghititi” pana la urma.
Asa ca,putem vorbi de “salvare” cate vreme stim exact ce vrem sa salvam si daca aceasta intreprindere are ca finalitate un model de reproducere in care omul sa nu mai fie actorul principal,ca si factor indispensabil in perpetuarea raselor,ci doar acela care selecteaza potrivit unor reguli si principii si potrivit cu scopul propus.Pentru ca daca toate rasele astea despre care vorbim au fost candva rase de zburatori,selectate in scopul asta de niste oameni pasionati,singura concluzie logica e aceea ca de-o vreme columbofilia de agrement de la noi e reprezentata,in majoritate, de genul de risipitori,incapabili nu de a perfectiona acele calitati deosebite ale porumbeilor sau macar de a le pastra la nivelul atins vreodata ci doar dispusi sa conduca aceste rase spre disparitie.Intrebati-va cati dintre “campionii” ultimilor 20 de ani,spre exemplu,isi cresc porumbeii natural,fara ajutorul “doicilor” sau cati dintre ei isi lasa porumbeii liberi iar daca reusiti sa aveti ceva raspunsuri,s-ar putea sa tragem concluzia ca ar trebui sa “salvam” mai intai crescatorii ca sa putem da o sansa reala si porumbeilor.Si aici nu e vorba de a blama in masa crescatorii ci sistemul de organizare sau mai corect spus de dezorganizare al activitatii asteia,cel care permite intr-un fel sau altul mersul asta spre nicaieri.Sunt situatii in care,a nu face nimic e mai rau decat a face orice,insa si posibilitatea de a face orice este,in cazul nostru ,mult mai rea decat daca lucrurile ar fi ramas cum erau odata..E dezamagitor,dar din pacate adevarat,ca multe din rasele noastre mai supravietuiesc doar din entuziasmul unuia sau altuia risipiti care pe unde.Si e foarte adevarat ca nimeni nu poate face mare lucru de unul singur.Insa,pana vom avea acea organizare care ne lipseste ca sa speram la mai bine in domeniu,ramanem doar cu nadejdea sa mai avem si porumbei pentru acele vremuri.
Si pentru ca tot am auzit in ultimii ani de “amelioratori” ai unei rase sau alteia,revin cu o solicitare facuta si altadata si ramasa fara vreun raspuns din partea cuiva:vreau sa stiu care sunt in mod concret plusurile aduse de aceasta ameliorare in cazul oricarei rase din astea romanesti fata de ceea ce indeobste se stie despre respectiva rasa.
Dl. Nistor a pus punctul pe i. Defapt nici nu cred ca in afara de mine mai este vreun voiajorist care citeste acest topic (daca ma insel, il rog sa spuna). De ani de zile am posibilitatea sa observ indeaproape cele doua categorii de crescatori, voiajoristi si agrementisti si pot sa spun ca de multe ori am impresia ca se ocupa de SPECII diferite (atat de scazut este interesul unora pentru cealalta categorie, in general). In aceste conditii, este chiar bine spus, o utopie sa bazezi salvarea raselor pe voiajoristi. Ma intreb daca nu s-a putea interveni prin alte metode (asa cum se salveaza animale pe cale de disparitie gen capra neagra, bizon, etc) desi s-ar putea sa aberez.
In seara aceasta mi-am urmarit stolul de voiajori zburand printre ulii timp de aproape 2 ore disparand in toate punctele cardinale, peste dealuri si paduri, intr-un zbor vijelios, extrem de rapid, in stol compact, cu intoarceri bruste perfect sincronizate. Cand au aterizat vibra vitalitatea si viata in ei. In stol s-a tinut fara probleme si un pui iesit la zbor de cateva zile, nascut din greseala in lipsa mea (oua uitate intr-un colt) si crescut din inertia naturii, fara medicamente si…doici. M-am gandit cu mila la trenatii de bucuresti pe care i-am vazut mai demult la cineva, cu penajul zburlit si plin de gainat, abia mergand, privind pierdut printre gratiile dintre care nu au iesit probabil niciodata…deprimant, fratilor! :(
Andrei, stiu eu un agrementist care citeste toate topicurile de la voiajoristi si scrie chiar si comentarii….
;) Cred ca il stiu si eu.
pt. Dl. Nistor, pct.52 : Sunt fie atat de multe si complexe incat ar depasi nivelul unor discutii pe site, fie… atat de inexplicabile incat….
Am pierdut contactul cu topicul asta…
Da dl. Nistor, aveti dreptate. Copiii sunt “morti” dupa zbor (e fantastic de paradoxala situatia – mama ei de treaba). Dar asta este si o garantie in ce priveste zburarea regulata a porumbeilor. Si apoi, cui sa transmitem mai departe rasele romanesti? Tot persoanelor aflate la pensie si plictisite de viata. E pacat de potentialul irosit.
Da, e clar ca este nevoie de un pas intermediar. Rasele romanesti trebuie sa zboare ca sa poata fi adoptate pe scara larga. Dar au nevoie de aceasta adoptie la scara larga, de entuziasm proaspat. Altfel… de fapt, nu vad solutii… cum sa le vad daca cei care poseda rasele romanesti sunt intr-o competitie nebuna de distrugere a lor… puneti fratilor porumbeii pe perfuzii si incheiem balciul, trecem la rasele straine.
Si totusi, va garantez ca daca se gaseste o mana de tineri voiajoristi, entuziasti, cu hotarare, sa porneasca o actiune de achizitie a exemplarelor bune din una sau doua rase romanesti si sa porneasca treaba, se schimba situatia.
Si stiti de ce? Pentru ca nimeni nu se naste voiajorist sau agrementist. Toti la inceput au acea foame de zbor, sa-si vada porumbeii in jurul casei, sa aiba satisfactia ca i-a invatat la el. Ca porumbeii romanesti au fost distrusi (asta e adevarul despre o rasa de zbor si joc adusa la incapacitate de zbor) nu este vina tinerilor. Si mai e ceva, sunt actualmente tineri care incep sa achizitioneze porumbei de agrement carora incearca sa le redea zborul. Si vor reusi, cu toate piedicile celorlalti…
Uneori, imi vine sa cred ca aceste asa zise promovari ale raselor romanesti, sunt de fapt doar in interes comercial, de cate ori se doreste refacerea lor, se intampina o rezistenta apriga din partea celorlalti.
Domnilor voiajoristi, vreau sa stiti ca rasele romanesti zburau pe vremuri la fel de bine si in unele aspecte, mai bine decat voiajorii. Nu erau sinonime cu captivitatea si aspectul bolnavicios. Erau o incantare in aer pentru proprietar. Poate ca unii dintre dvs. indragesc o rasa sau doua. Foarte bine, daca doriti sa faceti ceva, mergeti cu incapatanare mai departe, nu va descurajati de greutati si de impotrivirea actualilor proprietari ai porumbeilor, proprietari ce nu ii merita. Nimeni nu s-a nascut invatat si orice lucru nou poate fi invatat daca exista vointa. Porumbeii Romaniei au nevoie de proprietari noi, de tineri ca voi, pasionati de zbor. Asa le doresc, proprietari noi!
P.S. Dl. Adrian Nistor, personal va felicit pentru ca faceti ceea ce trebuie, cresteti viitori porumbari, crescatori ai raselor romanesti. Continuati sa-i urmariti si ajutati-i cand au probleme.
Si mai vin cu un argument:
Exista in Franta un grup de tineri si adolescenti care au format un club al crescatorilor de pasari de zbor si/sau joc. In marea majoritate a cazurilor, este vorba de porumbei achizitionati din rase care deja nu mai zboara si se straduiesc sa le redea zborul si, acolo unde este cazul, si jocul. Doi dintre ei sunt Nicolas Girard si Magnee Gautier, le puteti vizita siturile si forumul asociatiei. Veti gasi multe povestiri de scces.
Asa ca eu cred ca exista speranta si pentru ai nostri. Si mai cred ca daca dl. Vlad Hadarau incepe sa prezinte material video de la manifestarile sportive ale asociatiei lor, imaginea incepe sa se imbunatateasca si sa starneasca interes. Daca idealul este o stacheta ridicata cat mai sus, nu este nici o rusine sa prezinti inceputurile sovaielnice… daca in timp se observa progresul, pariul este castigat.
Gautier e din Belgia dar e membru al aceluias club si are aceleasi preocupari.
in zona unde locuesc sint foarte multi crescatori de porumbei romanesti galateni,negri codalbi,vargati,cafeni codalbi,visini codalbi,negri trenati de Bucuresti,castani de craiova Cu multa stma si respect Aurelian Bartalis crescator de Orbeteni
eu personal acum 3 luni mam apucat de cresterea zburatorilor negrii codalbi romanesti, momentan detin 4 perechi si vreau sa mai cumpar, pt ca imi plac la nebunie ;) cn are de vanzare negrii codalbi sa ma contacteze pe id-ul: cozma_flavius1993
ma numesc MIHAI sunt din orasul PLOIESTI,asi dori si eu dar nu cu suparare daca se poate sa mai punem un pic de accent si pe rasa CIUNGI DE PLOIESTI,am 28 de ani si cresc aceasta rasa din placere si o mostenire asi putea spune de la fostul meu bunic care actual nu mai exista printre noi.imi pare rau de un singur lucru pt faptul ca din ce remarc eu vad ca din ce in ce crescatori se inputineaza in acest oras de origine al acestor pasari si asi putea spune ca am remarcat la acest moment ca nu mai am concurenta la anii mei sau de o virsta mai mica sub mine sa placa si sa creasca aceasta rasa in orasul natal.sa n-e gindim ca aceasta rasa pune amprenta pe zeci de ani decind a fost creata,este pacat ca in ziua de azi este apreciata cu din ce in ce mai putina placere.daca exista cineva care doreste sa comunicam despre acesti porumbei va astept p id k_pac10@yahoo.com sau sa imi vizionati pozele pe adresa mihai10sunphoto…cu respect pt toti crescatorii de porumbei din ROMANIA indiferent de rasa,,,LA MULTI ANI FRATI ROMANI…
daca imi dati orice rase de porumbei romanesti (din rasa aia pur-sange nu corciti) eu ii inmultesc si ii inapoiez :d
Buna ziua!
Ma numesc Bordei Iulian
Am 13 ani (1996 2 aprilie) si cresc urmatoarele rase:
-voiajori
-juc. de botosani
-rotati
-romani
-creti
Cn vrea sa vbcu mn sa imi lase emailuri la adresa: iuly_bordei@yahoo.com
Va salut
gat golas
Ptr.Helmuth.Am renuntat la Rolleri de Rostow si m-am hotarit sa cresc Temeschwarer Schecken (Rassa orasului meu natal).Achizitia am facuto de la Dl. Pannert(Casierul asociatie)si ce am cumparat?Schrot.Nu am pus problema pretului,am vrut calitate .Mine ma duc la piata in Rastatt si ii arunc in cap (ii fac cadou propri porumbei)Prefer sa ramin la Nordkaukazieni si Sattineti.Aceasta este experieta mea cu crescatori de porumbei din Romania mai cinsti sint cei din Rusia siSirbia.
salut ,cresc voiajori , galateni si frizati .la zbor pot sa afirm si eu ca galateni tin zborul cu voiajori si cum a spus altcineva , se duc sus de tot cu voiajorii dupa ei , la joc nu se potrivesc prea bine , trebuie sa prinda stolul din urma…
salut,anul trecut am cumparat si yo niste voiajori dar nu am facut prea bine cusca si a intrat un dihor si ia mancat acum am facut bine cusca si vreu sa o fac mare sa incapa multi porubei si am luat altii dar nu de rasa si ii cresc si poate cu timpul imi iau iar voiajori imi plac prea mult ca sa renunt…
Cresc rasa Jucator pag de Iasi. http://acka.rdsor.ro/jucpagdeiasi.html – la acest link gasiti detalii despre standard.
Recunosc ca am ales-o dintr-un “patriotism local” si nu datorita calitatilor rasei. Practic, imi place jocul la porumbei si pentru ca Jucatorii de Galati sunt printre genitori (personal cred ca galatenii au cel mai frumos joc dintre toti ), am sperat ca vor juca.
Am observat ca intre rasele standardizate in ’75 nu sunt si pagii, probabil inca nu erau omologati (nu stiu nici acum daca sunt omologati, desi standarde gasesc), insa problema este ca nu stiu ce sa astept de la ei ca durata de zbor si numar de tumbe (jocuri simple)! De aceea m-am si inscris in Roller Club, obiectivul principal al acestuia fiind actualizarea si completarea standardelor raselor de agrement romanesti. Sper sa si concurez!
Descrierea rasei din standard pare facuta mai mult pentru Expozitii, la Aptitudini de zbor scrie doar “zbor de inaltime medie cu durata scurta si joc frumos”, ceea ce nu ma ajuta prea mult. Ca durata, intr-adevar nu mi-au zburat niciodata mai mult de jumatate de ora, insa la inaltime mica, nu medie (vorbesc de situatii normale, caci la atac de rapitoare urca in puncte). In ceea ce priveste jocul, au o medie de 9 tumbe simple in cele aproape 30 de minute ca durata de zbor. Am auzit ca si celelalte rase romanesti de jucatori au o durata mica de zbor, dar nu am auzit nimic despre numarul de jocuri in acest interval, asa ca nu pot spune daca-i mult sau putin.
Cateva fotografii : http://sicorafabian.sunphoto.ro/porumbei_-_Jucator_pag_de_Iasi
m am apucat sa cresc porumbei curcani imi plac foarte mult si as vrea sa stiu cat mai multe despre ei am si o pereche de galateni sper sa ma atasez si de ei
daca imi puteti da niste sfaturi nu m as supara is curios de jocul galatenilor
de ciungi de ploiesti nu vb nimeni pentru ca aproape au disparut de tot?
Cu respect ,, anul acesta m,am apucat sa cresc jucatori bimotati de ardeal care dupa parerea mea sunt niste porumbei minunati as vrea sa promovez aceasta rasa sa ajung cu ea la performante bune , dar imi este tare greu pt ca locuiesc in jurul Bucurestiului si nu stiu daca pe aici exista asociatii sau cluburi care sa promoveze porumbei de ornament in general sau macar rasele romanesti ..de crescatori nici nu se pune vorba ca sincer nici acestia nu prea sunt in numar mare.Ca sa fac rost de alte exemplare ar trebui sa colind prin tara la alti crescatori dar asta chiar nu prea imi permit ,sincer unde as putea face rost de ” ajutor ” pt a promova aceasta rasa si aici in capitala ?
cresc: voltati, jucatori si voiajori
buna ! ma numesc kovacs thomas , sunt din Ludus jud. Mures . parerea mea este ca asociatiile specializate sunt deja necesare , ca unele rase romanesti fiind pe cale de disparitie . ar trebui organizat o sedinta nationala unde sa discutam acest subiect , haideti oameni buni , macar noi sa facem ceva bun pentru tara asta . cine sustine ideea asociatiilor specializate si a sedintei nationale pe tema asta sa ma contacteze : tel.:0753453147 ; ID mess : thomas.kovacs13
eu ias salva dar bugetul ma inpiedica
toata lumea zice ca vrea sa salveze rasele romanesti:)))
foarte bine. toti vrem sa-i salvam,dar oameni daca aveti mascul sau femela in plus de o anumita rasa si nu prea gasiti pereche pentru el/ea astepti pana o sa aveti de la voi pereche pentru el. nu-l imperecheati cu alta rasa.
sa va dau un exmplu :
a venit un om la mine sa-mi vada cum zboara si joaca jucatorii de galati( eu am pe negru).ia placut foarte mult, a ramas impresionat, i-am dat doua perechi de jucatori,iar el a zis ca ii va combina cu birmingani,ca sa-i joace si porumbeii lui mai bine.
de aici din “dorintele prostesti”ale omului se pierd rasele noastre. ne trezim cu tot felu de corcituri
SAlut frati columbifili din Romania.. EU sint singurul columbofil care a importat Ciungi de Ploiesti si Ciung gitgolasi in Canada, sa fac mindru columbofilia Romaneasca, sint UNGUR di Cluj, salut CoCule eu sint Zoli de pe str, Kovari 1 , vecin fost cu Hebeanu emai scagliola@shaw.ca 778 478 0523
Bună!
Dacă bine am văzut, în culegerea din 1974-75 a standardelor raselor româneşti nu apare Moţatul de Ploieşti. Ştie cineva motivul? Este posibil oare ca la acea dată această rasă să nu fi existat?
Vă mulţumesc!
Salut. Sunt si eu un mic crescator de poumbei ornamentali , locuiesc in dublin si detin 65 de porumbei de diferite rase, in special rusesti( rostov, star tail, mumbler,…),polonezi si as dori sa pot cumpara si creste cateva rase pur romanesti . daca pute-ti sa ma ajuta-ti cu nume de crescatori si nr. de telefon va rog. multumesc
eu in prezent am o pereche de gat -golas pe rosu, au inceput sa zboare si ei, primul zbor la mare inaltime a durat 30 minute, dar sper sa cresc si jucatori de galati.
eu in prezent detin 40 de bimotati de ardeal in tg-jiu si am luat legatura sa cumpar dupa concediu si bimotati de calarasi care sint si ei foarte rari
fiecare parinte ar trebui sa cumpere o pereche sa-u doua de porumbei in perioada de adolescenta a copiilor sai dar ei cumpara ultimile tipuri de telefoane tablete etc’ prea devreme dar toate vin la timpul lor porumbei trebuie promovatiprin expunerea de exemplare facu-ti cadouri la alte famili dar noi oameni crescatori am ajuns sa tinem prea mult la eisa gindim la ce e ma-i raudespre ei daca ii instrainam ne-an inchis in carapaceade salvatori ai raselor pe care ii detinem se cere pe exemplare sume de bani mari pe care decit noi inpatimiti de porumbeiii platim uni altora eu duminica in zilele de piata cind am ocazia si ma-i reduc din exemplare ii daruiesc pe un pret modic la fel si fel de persoane le urmaresc reactile uni find de multumire alti de samsareala alti de prosteala la copii si adolescenti si persoane ma-i mature dar ei nu stiu ca eu ii citesc pe eisi bucuria mare e aceia ca ei inca ma- exista daca nu facem acest putin ei se duc te tot in trecerea anilor in final as avea o propunere pt crescatoru de voiajori care citesc si ei aceste rinduri itre sezoane indiferent din ce zona atari sinteti adoptati si 2 3 perechi de prunbei de ornament din zona care sinteti rase romanesti pt ca noi ca natie am inceput sa ne pierdem dar sa nu pirdem si rasele de porumbei ca fii nepoti vecini oameni sa-si aminteasca de noi si sa se bucure in continuare si de ei.
dupa com meu din august n-a mai intrat nimeni pe blog in prezent am 50 de dubli de ardeal si am ales sa cresc si jucatori de galati am 10 buc. ce am observat ca siau pierdut dorinta si instinctul de a zbura liber probabil ca au fost inchisi in voliere dar orice lucru are si un inceput am la ora actuala si cite un pui la zece perechi pe 1 decembrie ii separ si in fac planuri sa maresc voliera in prezent ea are 4 pe 3 impartira in douaun numar de 45 de boxeo extindere timp scuteala plasa pt iarna cind in zona ubla ulii va salut si astept vesti din tara in acest sezon ploios si rece cu stima.