Trimis de Nicusor Anghele

Salut. Intamplator rasfoind aceasta revista am gasit acest articol de dl FELICIU BONATIU care se potriveste foarte bine cu topicul facut de mine si am vrut sa vi-l arat si voua. Realitatea despre ce se petrecea acum 18 ani si ceea se petrece astazi e la fel poate chiar mai dramatica. Ramane la aprecierea dumneavoastra.

oare exista cu adevarat situatia limita sau aproape limita in columbofilie? da,din nefericire uneori apar si asemenea situatii,cand anumite rase sunt in pericol.dupa gravitatea pericolului,ele se grupeaza in 2 categorii dinstincte.

1:perdere sau diminuirea unor caractere importante ale unei rase.
2:periclitarea existentei insasi a unei rase.

cauzele ajungerii in asemenea situatii sunt multiple,dar sunt legate intotdeauna de preocuparile columbofililor.uneori se datoreaza neaplicarii corecte a selectiei respectiv devierea intr-o directie gresita neconform cu caracterele morfologice sau fiziologice ale rasei, alte pur si simplu modei.

in cele ce urmeaza nu vom insira metodele de crestere care stau la dispozitia columbofililor, nu vom vorbi pe larg despre selectie nici despre ameliorare,nu vom studia tehnica incrucisarilor, a infuziei sau consagvinizarii.toate acestea se presupun a fi de acum cunoscute, iar daca nu sunt atunci se cer invatate,mai luand cate o carte in mana.vom incerca sa ne ocupam de unele situatii speciale, nedorite, care apar din nefericire drept urmare aatitudinei sau practicilor gresite, folosite de unii columbofili cand se o interventi in extremis pentru salvarea rasei.

in decursul anilor au disparut urmare a lipsei de preocupare valoroase rase ca,de pilda, jucatorul de caracal,jucatorul pestritat baltat de satu-mare,o rasa roamneasca cunoscuta printre columbofili sub denumirea de zburatorul strain romanesc,si altele.

in prezent sunt amenintati de spectrul extintiei porumbei exceptionali cum sunt negri trenati de bucuresti,jucatori de iasi cu capete colorate,jucatori dungati romanesti(gagii,bragagii,galben topit)se mai gasesc in numar tot mai restrans jucatorii pestriti timisoreni(varietatile unicolore si cordiforme practic au si disparut)se mai pot afla in cateva crescatorii zburatorii dungati de arad,viorii codalbi,orbeteni si altele cateva rase romanesti.

sa luam ca exemplu castanii de craiova si negrii trenati de bucuresti.

aceste rase datorita frumusetei lor au ajuns la mare cautare, iar crescatorii grijulii i-au sechestrat in voliere. necesitand o ingrijire atentaele au fost crescute la un momenta dat numai de crescatorii pretentioso care le dedicau timp si mijloace materiale deosebite. pe parcurs desigur in asemenea conditii,porumbeii din aceste rase si-au pierdut aptitudinile de zbor.gasindu-se in numar tot mai mic in crescatorii au fost imperechiati in consagvinitate tot mai apropiata.ca urmare fireasca le-au scazut prolificitatea ajungand sa-si creasca cu greutate puii.reproducerea lor devenind dificila sau apelat la folosirea doicilor. bolile care le-au atins au fost tratate in mod empiric sau deloc.toate acestea au contribuit la reducerea numarului de exemplare care formau rasa,iar spectrul disparitiei s-a
proflat tragic la orizont.

cum procedam in asemenea situatii?care sunt masurile care se impun? inainte de toate trebuie sa se treaca la efectuarea unei analize amanuntite a situatiei existente in crescatorii,pentru cunoasterea numarului exemplarelor care alcatuiesc materialul genetic de care se mai dispune.se stabileste apoi obiectivul actiunii si metodologia de a aplicat pentru atingerea lui.

spre a se cunoaste materialul genetic disponibil trebuie efectuata inventarierea atenta a celor mai tipici exemplare pe care se mai poate conta din rasa respectiva.vom incerca sa aflam pe cat posibil si originea.sa concentram intr-una sau in mai multe crescatorii toate aceste exemplare.vom elabora un plan de actiune,un plan de ameliorare concret,timp de 3-5 ani tinand seama de materialul existent,de scopul pe care ni l-am propus cu respectarea regulilor genetice.daca vom lucra bine,folosind ca reproducatori exemplare viguroase,perfect sanatoase(care n-au trecut prin boli)aplicand o selectie riguroasa,consecventa la produsii obtinuti,rezultatele vor putea fi spectaculoase si rasa va fi salvata,iar daca situatia o va cere si ameliorata.vom acorda o atentie sporita mediului ambient,conditiilor de viata pe care trebuie sa le asiguram porumbeilor:adopostul luat in ansamblu spatiul necesar luminozitatii, temperaturii, umiditatii, curentilor din adapost si mai ales alimentatiei si curateniei. in aceste conditii vom putea alcatui apoi treptat-treptat un lot omogen cu fond genetic valoros,asigurat prin metode adecvate de crestere urmare a aplicarii consecvente a selectiei.

in zilele noastre cresterea porumbeilor nu mai poate fi practicata ca o preocupare bazata pe metode empirice,pseudostiintifice sau dupa asa-zisului ‘obicei al pamantului’. columbofilii timpurilor noastre au la dispozitie posibilitatea cunoasterei celor mai noi descoperiri ale stiintei.incrucisarile practicate nesistematic la intamplare intre diverse rase de porumbei duc in mod inevitabil la modificarea fondului genetic al acestor rase si in ultima instanta a pierderii lor.un alt mare neajuns este de pilda pierderea calitatii de zbor la unele rase de rotitori s-au jucatori urmare a selectiei(sau contra selectiei)prelungite in baza caracterelor morfologice si a claustarii lor in voliera.

sa ne reamintim insa cele scrise de darwin;’fara indoliala ca atunci cand sunt neglijate rasele degenereaza;putem admite totusi ca,atat timp cat sunt ,mentinute in aceleasi conditii de viata,caracterele odata dobandite sunt partial pastrate timp indelungat si pot constitui punctul de plecare pentru o viitoare orientare a selectiei’.

cele scrise de marele savant de peste un secol in urma sunt valabile si in zilele noastre. sa ne gandim de pilda la mult apreciatul ZBURATOR CIUNG DE PLOIESTI.aceasta rasa ar trebui crescuta, selectionata, cu precadere in baza performantelor sale de zbor. selectia se cere sustinuta neaparat printr-o participare regulata,masiva si constanta la concursurile oficiale de zbor organizate de catre UNIUNEA COLUMBOFILA.

fara indoiala ne place sa ne mandrim cu JUCATORUL DE GALATI. este,indiscutabil,cea mai valoroasa rasa de joc romanesc,recent ea s-a fregmentat in 3 rase separate:A:JUCATORUL DE GALATI propriu zis,care cuprinde rasa veche de jucatori’moriscari’,al carui joc a adus faima rasei.

B,ZBURATORUL DE BRAILA CU CIOC LUNG SI C:ZBURATORUL DE SEVERIN. ultimele 2 rase de zbor grupeaza susele care numai joaca sau au un joc minor,selectia urmand la braila si la drobeta turnu severin,2 cai dinstincte,ambele insa urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului.aceste 2 rase desprinse din tulpina de baza a galatenilor au primit fireste si unele caractere morfologice proprii.in orice directie va fi insa orientata selectia,va trebui facuta in permanenta o dinstinctie precisa, atenta, intre cele 3 rase,selectia trebuie sa respecte cerintele standardelor acestor rase stabilite orespunzator, aptitudinilor biologice ale fiecarei dintre ele,iar pasarile trebuie zburate in cadrul campionatului national.

ne bucura faptul ca numarul raselor romanesti cu care se participa in cadrul campionatului national creste mereu.se participa cu:ZBURATORI BIMOTATI DE ARDEAL,ZBURATORI CODALBI ROMANESTI, ZBURATORI DUNGATI DE ARAD,JUCATORI DE GALATI,ZBURATORI DE SEVERIN SI ALTELE.

ne mai mandrim si cu alte rase autohtone.sa amintim doar JUCATORII DE CALARASI,JUCATORII DE CONSTANTA, DE IASI apoi cei de BRAILA,GIURGIU,BOTOSANI etc.
ce facem cu ele?de ce nu le prezentam la concursuri? situatia castaniilor n-a fost chiar atat de ingrijoratoare;acum,se pare ca soarta acestui extraordinar porumbel romanesc se gaseste in maini bune.

ce facem cu negrii trenati de bucuresti? din care mai exista doar putine exemplare. este o rasa romaneasca minunata,puternic amenintata cu disparitia desi la inceputul secolului zburau inca in inaltimi.

sa actionam cu hotarare pentru a avea porumbei frumosi,cu zbor si joc bun,in acelasi timp prolifici si buni crescatori.activitatea columbofila considerata in trecut un simplu hobby se transforma la cei dotati cu vointa intr-o adevarat actiune de ameliorare a raselor de care se ocupa.

sa realizam totul bine gandit pe baza unui plan concret,mobilizator in mai multe etape,fara zabava,dar si fara a forta nota.programul de ameliorare este un proces gradat care cere timp si rabdare. sa nu uitam ca ”cine tare se grabeste adesea se poticneste”.

feliciu bonatiu
revista columbofilia romana 2/1990