Salvarea raselor romanesti de porumbei de agrement. Partea a 2-a.

Trimis de Nicusor Anghele

Salut. Intamplator rasfoind aceasta revista am gasit acest articol de dl FELICIU BONATIU care se potriveste foarte bine cu topicul facut de mine si am vrut sa vi-l arat si voua. Realitatea despre ce se petrecea acum 18 ani si ceea se petrece astazi e la fel poate chiar mai dramatica. Ramane la aprecierea dumneavoastra.

oare exista cu adevarat situatia limita sau aproape limita in columbofilie? da,din nefericire uneori apar si asemenea situatii,cand anumite rase sunt in pericol.dupa gravitatea pericolului,ele se grupeaza in 2 categorii dinstincte.

1:perdere sau diminuirea unor caractere importante ale unei rase.
2:periclitarea existentei insasi a unei rase.

cauzele ajungerii in asemenea situatii sunt multiple,dar sunt legate intotdeauna de preocuparile columbofililor.uneori se datoreaza neaplicarii corecte a selectiei respectiv devierea intr-o directie gresita neconform cu caracterele morfologice sau fiziologice ale rasei, alte pur si simplu modei.

in cele ce urmeaza nu vom insira metodele de crestere care stau la dispozitia columbofililor, nu vom vorbi pe larg despre selectie nici despre ameliorare,nu vom studia tehnica incrucisarilor, a infuziei sau consagvinizarii.toate acestea se presupun a fi de acum cunoscute, iar daca nu sunt atunci se cer invatate,mai luand cate o carte in mana.vom incerca sa ne ocupam de unele situatii speciale, nedorite, care apar din nefericire drept urmare aatitudinei sau practicilor gresite, folosite de unii columbofili cand se o interventi in extremis pentru salvarea rasei.

in decursul anilor au disparut urmare a lipsei de preocupare valoroase rase ca,de pilda, jucatorul de caracal,jucatorul pestritat baltat de satu-mare,o rasa roamneasca cunoscuta printre columbofili sub denumirea de zburatorul strain romanesc,si altele.

in prezent sunt amenintati de spectrul extintiei porumbei exceptionali cum sunt negri trenati de bucuresti,jucatori de iasi cu capete colorate,jucatori dungati romanesti(gagii,bragagii,galben topit)se mai gasesc in numar tot mai restrans jucatorii pestriti timisoreni(varietatile unicolore si cordiforme practic au si disparut)se mai pot afla in cateva crescatorii zburatorii dungati de arad,viorii codalbi,orbeteni si altele cateva rase romanesti.

sa luam ca exemplu castanii de craiova si negrii trenati de bucuresti.

aceste rase datorita frumusetei lor au ajuns la mare cautare, iar crescatorii grijulii i-au sechestrat in voliere. necesitand o ingrijire atentaele au fost crescute la un momenta dat numai de crescatorii pretentioso care le dedicau timp si mijloace materiale deosebite. pe parcurs desigur in asemenea conditii,porumbeii din aceste rase si-au pierdut aptitudinile de zbor.gasindu-se in numar tot mai mic in crescatorii au fost imperechiati in consagvinitate tot mai apropiata.ca urmare fireasca le-au scazut prolificitatea ajungand sa-si creasca cu greutate puii.reproducerea lor devenind dificila sau apelat la folosirea doicilor. bolile care le-au atins au fost tratate in mod empiric sau deloc.toate acestea au contribuit la reducerea numarului de exemplare care formau rasa,iar spectrul disparitiei s-a
proflat tragic la orizont.

cum procedam in asemenea situatii?care sunt masurile care se impun? inainte de toate trebuie sa se treaca la efectuarea unei analize amanuntite a situatiei existente in crescatorii,pentru cunoasterea numarului exemplarelor care alcatuiesc materialul genetic de care se mai dispune.se stabileste apoi obiectivul actiunii si metodologia de a aplicat pentru atingerea lui.

spre a se cunoaste materialul genetic disponibil trebuie efectuata inventarierea atenta a celor mai tipici exemplare pe care se mai poate conta din rasa respectiva.vom incerca sa aflam pe cat posibil si originea.sa concentram intr-una sau in mai multe crescatorii toate aceste exemplare.vom elabora un plan de actiune,un plan de ameliorare concret,timp de 3-5 ani tinand seama de materialul existent,de scopul pe care ni l-am propus cu respectarea regulilor genetice.daca vom lucra bine,folosind ca reproducatori exemplare viguroase,perfect sanatoase(care n-au trecut prin boli)aplicand o selectie riguroasa,consecventa la produsii obtinuti,rezultatele vor putea fi spectaculoase si rasa va fi salvata,iar daca situatia o va cere si ameliorata.vom acorda o atentie sporita mediului ambient,conditiilor de viata pe care trebuie sa le asiguram porumbeilor:adopostul luat in ansamblu spatiul necesar luminozitatii, temperaturii, umiditatii, curentilor din adapost si mai ales alimentatiei si curateniei. in aceste conditii vom putea alcatui apoi treptat-treptat un lot omogen cu fond genetic valoros,asigurat prin metode adecvate de crestere urmare a aplicarii consecvente a selectiei.

in zilele noastre cresterea porumbeilor nu mai poate fi practicata ca o preocupare bazata pe metode empirice,pseudostiintifice sau dupa asa-zisului ‘obicei al pamantului’. columbofilii timpurilor noastre au la dispozitie posibilitatea cunoasterei celor mai noi descoperiri ale stiintei.incrucisarile practicate nesistematic la intamplare intre diverse rase de porumbei duc in mod inevitabil la modificarea fondului genetic al acestor rase si in ultima instanta a pierderii lor.un alt mare neajuns este de pilda pierderea calitatii de zbor la unele rase de rotitori s-au jucatori urmare a selectiei(sau contra selectiei)prelungite in baza caracterelor morfologice si a claustarii lor in voliera.

sa ne reamintim insa cele scrise de darwin;’fara indoliala ca atunci cand sunt neglijate rasele degenereaza;putem admite totusi ca,atat timp cat sunt ,mentinute in aceleasi conditii de viata,caracterele odata dobandite sunt partial pastrate timp indelungat si pot constitui punctul de plecare pentru o viitoare orientare a selectiei’.

cele scrise de marele savant de peste un secol in urma sunt valabile si in zilele noastre. sa ne gandim de pilda la mult apreciatul ZBURATOR CIUNG DE PLOIESTI.aceasta rasa ar trebui crescuta, selectionata, cu precadere in baza performantelor sale de zbor. selectia se cere sustinuta neaparat printr-o participare regulata,masiva si constanta la concursurile oficiale de zbor organizate de catre UNIUNEA COLUMBOFILA.

fara indoiala ne place sa ne mandrim cu JUCATORUL DE GALATI. este,indiscutabil,cea mai valoroasa rasa de joc romanesc,recent ea s-a fregmentat in 3 rase separate:A:JUCATORUL DE GALATI propriu zis,care cuprinde rasa veche de jucatori’moriscari’,al carui joc a adus faima rasei.

B,ZBURATORUL DE BRAILA CU CIOC LUNG SI C:ZBURATORUL DE SEVERIN. ultimele 2 rase de zbor grupeaza susele care numai joaca sau au un joc minor,selectia urmand la braila si la drobeta turnu severin,2 cai dinstincte,ambele insa urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului.aceste 2 rase desprinse din tulpina de baza a galatenilor au primit fireste si unele caractere morfologice proprii.in orice directie va fi insa orientata selectia,va trebui facuta in permanenta o dinstinctie precisa, atenta, intre cele 3 rase,selectia trebuie sa respecte cerintele standardelor acestor rase stabilite orespunzator, aptitudinilor biologice ale fiecarei dintre ele,iar pasarile trebuie zburate in cadrul campionatului national.

ne bucura faptul ca numarul raselor romanesti cu care se participa in cadrul campionatului national creste mereu.se participa cu:ZBURATORI BIMOTATI DE ARDEAL,ZBURATORI CODALBI ROMANESTI, ZBURATORI DUNGATI DE ARAD,JUCATORI DE GALATI,ZBURATORI DE SEVERIN SI ALTELE.

ne mai mandrim si cu alte rase autohtone.sa amintim doar JUCATORII DE CALARASI,JUCATORII DE CONSTANTA, DE IASI apoi cei de BRAILA,GIURGIU,BOTOSANI etc.
ce facem cu ele?de ce nu le prezentam la concursuri? situatia castaniilor n-a fost chiar atat de ingrijoratoare;acum,se pare ca soarta acestui extraordinar porumbel romanesc se gaseste in maini bune.

ce facem cu negrii trenati de bucuresti? din care mai exista doar putine exemplare. este o rasa romaneasca minunata,puternic amenintata cu disparitia desi la inceputul secolului zburau inca in inaltimi.

sa actionam cu hotarare pentru a avea porumbei frumosi,cu zbor si joc bun,in acelasi timp prolifici si buni crescatori.activitatea columbofila considerata in trecut un simplu hobby se transforma la cei dotati cu vointa intr-o adevarat actiune de ameliorare a raselor de care se ocupa.

sa realizam totul bine gandit pe baza unui plan concret,mobilizator in mai multe etape,fara zabava,dar si fara a forta nota.programul de ameliorare este un proces gradat care cere timp si rabdare. sa nu uitam ca ”cine tare se grabeste adesea se poticneste”.

feliciu bonatiu
revista columbofilia romana 2/1990

41 comentarii la “Salvarea raselor romanesti de porumbei de agrement. Partea a 2-a.”

  1. BUna!
    Buletinele informative columbofile, aparute in trecut, erau intradevar de real folos.Pe vremea aceea nici nu se punea problema a fi membru columbofil, fara sa primesti si acest buletin informativ, cel putin la asociatie sau club, unde putea fi studiat cu ocazia sedintelor.
    Acum exista 1-2 reviste de specialitate, care se zbat sa supravietuiasca, tocmai din cauza lipsei de…..cititori, pacat.Cind apare un numar nou, multi sunt cei care vor sa o rasfoiasca, cind vine vorba sa o cumpere….CE, COSTA BANI?!……PIU’….
    Numai bine!

  2. nu stiu ce facem noi concret la ora actuala pentru rasele noastre de ornament, ca deabia miscam ceva pentru voiajori, dar turcii dau clasa multor tari la capitolul acesta ,….cel putin pe youtube :-) , rasfoind youtube-ul aproape zilnic, ma asteptam sa gasesc filmutele cu porumbei ornament mai multe din partea germaniei , tara creatoare de rase ornamentale…. se pare ca tarile orientale au mai multa inclinatie catre agrement & ornament.

    urmariti acest clip , multe rase in linie pura:

    http://www.youtube.com/watch?v=NGF6z1_hqSE

  3. intr-adevar un articol care ar trebui sa ne puna pe ganduri.poate ne ocupam prea mult de rasele “altora” si pe ale noastre le neglijam…..asta deoarece sunt prea putini care constientizeaza valoarea raselor autohtone si pericolul in care se afla acestea.In afara de asociatia columbofila Albatros din Cluj Napoca si alte asociatii din imprejurimile ardealului,nu stiu daca mai sunt altele care sa promoveze rasele romanesti,dar ma rog fiecare cu gusturile lui.sper sa nu fiu inteles gresit!Numai bine la toti columbofilii !!!

  4. Aici e si problema majora (comentariul nr.4). Majoritatea pustilor care cresc voiajori, asociaza porumbeii de zbor si joc cu cei de expozitie care nu mai zboara si deci nu merita irosit graul pe ei.
    De fapt, asta ar trebui sa ne dea de gandit. Stiti care e baiul mai mare? Ca celor care cresc rasele noastre la voliera, nici nu le pasa.

    Domnul Vlad Hadarau, aveti ocazia acum sa faceti inregistrari video de la concurs. Sa vada toti voiajoristii in ce consta, cum se arbitreaza, cum evolueaza porumbeii in zbor si joc. Eu cred ca “actiunea” conteaza enorm. Mai mult decat orice discutie logica si bine argumentata prezentata pe acest jurnal. Mai mult, banuiesc ca multi “voiajoristi” ocolesc astfel de topice si e pacat pentru ca un mare aport in salvarea raselor romanesti poate veni de la ei.

  5. Buna

    Foarte frumos si tot odata farte interesant recitind acest articol mia rascolit amintir si clipe frumoase pertecute cu D – l Bonatu Feliciu care avea o placere deosebita sa discute despre pasiunea lui pt porumbei.
    Uneori petreceam 2 – 3 zile din concediu in preuna cu domnia lui explicundune si incercind sa ne lase chit mai multe din cunostintele lui in domeniu si sincer nu cred ca exageram chind in gluma ii ziceam D – le Bonatiu domnia ta esti o enciclopedie vie pe care columbofilia romina a pperduto odata cu domnia lui iar din ceia ce ne inpartasit se pare ca noi nu prea stim sa pretuim.
    Acuma imi pun si eu o intrebare daca in 1990 stare de fapt din columbofilia romina arata era cea prezentata de catre d – l Bonatiu pt care domnia lui incerca sa ne previne ce e de facut in ceasul al 12 lea.

    Unde ne aflam oare azi si care este realitatea la zi mai ales ca nu sa luat nici o masura ba mai rau dupa data redactari acestui articol a urmat o prtioada de 10 – 13 ani de haus total de care domnul Bonatiu nu avudsese parte inainte de a scrie acesta analiza.

    Deci poate ca macar acuma vom avea puterea sa recunoastem adevarul si starea critica in care se afla tot mai multa rase autoctone pt ca azi multi din cei prezentati de catre D – l Bonatu cu calitati caracteristice satisfacatoare leau mai perdut pt. tot mai multi crescatori iau antrenat doar in voliera facinduse selectie gresita dupa moda si nu pt a inbunatati caracterele de zbor si joc.

    Ma abtin sa dau eu verdictul tragind concluzi las la aprecierea fiecaruia sa incerce sai dea raspun la intrebare pt ca sper ca fiecare este sincer macar cu el insusi daca nu poate fi in public.Iar daca este adevarate declaratile noastre de dragoste fata rasele rominesti vom renunta la orgoli si ambiti personale si vom lua atitudini pt a salva ce a mai ramas posibil recuperarea caracerelor de baza a rasei ca la unele poate de prea tirziu perdinduse rasa de tot sau eventual perderea caracterelor devenind pt vecie doar o copie a originalului fare caractere specifie rasei.

    Raspunsul nu e nevoie sa il scrieti este usor de sesizat care este in fuctie de atitudinea pe care o sa o avem fiecare in dreptul nostru si in raport fata cei lalti care se declara ca doresc salvarea raei sau a raselor.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  6. Interesul pentru rasele pe cale de disparitie ar trebui sa plece de undeva de sus, de la ministerul agriculturii. Sa se ofere subventii pentru crescatori, daca nu in bani macar in mancare pentru pasari. Pana la urma este vorba de patrimoniul national. In Germania se pune la dispozitia crescatorilor cate o parcela pe langa orase ca sa-si desfasoare activitatea. Deja sunt crescatori afara care cresc rase romanesti. O sa ajungem sa importam castanii de Craiova, daca nu o facem deja.

  7. Dle. Vasile, nu cred ca salvarea raselor romanesti poate veni din partea voiajoristilor, deci ar fi o pierdere de timp sa va puneti speranta in ei. Asa cum spuneam in alt topic, voiajorii si “restul lumii” sunt parca 2 SPECII distincte. La voiajori tot farmecul este la concursuri, cand te bati cu sute sau mii de alti crescatori si porumbeii vin de la sute de km distanta… este foarte departe de divertismentul pe care-l ofera rasele de agrement care stau acasa. Este ca si cum ai pune un maratonist sau un pilot de F1 sa joace sah spunandu-i ca este cam acelasi lucru. Sunt multi crescatori de voiajori care nici macar nu ar mai tine porumbei daca nu ar fi acele concursuri.

    A ne pune sperante in “autoritati” este iar ceva vecin cu naivitatea. Probabil cei mai expusi la indragirea agrementului sunt noii veniti din categoria celor ce gasesc un porumbel intamplator si imi tot dau mailuri sa ma intrebe cum sa il ingrijeasca.

  8. Situatia nu este asa de neagra.Problema raselor romanesti este ca au pierdut unele caractere odata cu pierderea zborului.Crescatorii prefera sa ii tina la voliera,sa ii faca “frumosi” ca sa mearga la piata.
    La expozitia nationala de la Brasov a fost un crescator de orbeteni care avea vreo 6 porumbei inscrisi si toti erau de vanzare.Orbetenii au fost lucrati de unii crescatori cu negri si/sau castanii si astfel au devenit mai scurti,picioarele mai scurte,coada purtata ridicat.Evident nu au nici o sansa la zbor.
    La jucatorii de botosani am observat o selectie mai mult pe cap colorat,mai putin pe unicolor iar cei baltati,patati,pagi abia se mai gasesc.Am mai observat de asemenea ceea ce este denumit “jucator de bucovina” dar care arata ca un jucator de botosani baltat pintenat.Cele 6 exemplare prezentate la expozitia nationala de la Cluj nu prea pareau a face parte din aceeasi rasa,eu personal nu am reusit sa descopar o trasatura comuna a celor 6 si care sa fie in acelasi timp diferita de a jucatorilor de botosani.
    Jucatorii de constanta au cam ramas fara cioc,deja nu isi mai pot creste singuri puii iar asta este in opinia mea un lucru grav.
    Despre jucatorii ardeleni am aflat destule tot pe acest site de la specialistii acestei rase.
    Cel mai mare pericol pentru rasele romanesti este pierderea jocului/zborului caracter care a primat in formarea raselor in fata aspectului.
    In afara de negri si castanii care au devenit rase de ornament,toate pot fi selectionate pentru zbor/joc.Pentru toate rasele exista crescatori care au pasari libere care zboara sau joaca,nu sunt de exceptional dar pot fi numiti jucatori sau zburatori.Principala conditie este ca pasarile sa fie libere sa isi poata antrena calitatile.O simpla incrucisare intre linii creste foarte mult vitalitatea.
    Eu personal nu consider ca rasele romanesti sunt in pericol de disparitie ci doar in pericol de a iesi din standard si de a isi pierde prenumele de zburator sau jucator.Fiecare rasa are crescatorii ei dedicati care nu vor lasa rasele romanesti sa dispara.Alta problema ar fi ca si la porumbei este ca peste tot la romani,fiecare vrea rasa lui chiar daca diferentele sunt minore(desen,culoare),nimeni nu vrea o linie in cadrul rasei,toti vor sa fie creatori de rase,cat mai repede si fara efort.In aceasta ordine de idei poate este nevoie de o restructurare a raselor romanesti,un model bun de urmat ar fi cel al egiptenilor.Rasa Egyptian Swift are un standard general apoi fiecare linie este prezentata pe larg cu performantele si particularitatile ei,romanii ar fi facut usor vreo 6-7 rase din asta.Noi avem 40 de rase numai ca sa depasim norma si sa parem mai cu mot dar totul este din pacate cantitativ si nu calitativ astfel avem probleme mari in acceptarea standardelor si la arbitraj.Poate o grupare a raselor romanesti in galateni,dungati,bimotati,etc…ar fi utila si odata cu prezentarea fiselor de zbor in expozitie ar impulsiona aceste rase.

  9. ” da-i un click pe Alex ” esti fantastic pacat doar ca mult prea limitat.

  10. Buna

    Stimate d-le Durdan alex. alias ? da-i un click pe Alex ? marea confuzie pe care o faceti domnia voastre e ca nu puteti face deosebirea intre columbofili de Agrement si cei de Ornament crezind ca sint una si aceias.

    Iar pt a va raspunde la afirmatie d-le Alex. daca Ornamentisti trec la Voiazori in scurt tomp concursurile cu voiajori vor avea loc in voliere si sala de Expoziti Pt ca acesti stimabili domni columbofili nu detin capacitatea sa priveasca un porumbel dechit ca pe un bebelou.

    Iar tot concursul consta prin comparatie care detine cel mai colorat si lustruit.
    iar daca dumneavoastre ati reusi o asfel de opera sai ademeniti pe toti acesti domni la voiajoristi convingindui sasi exercite experientele doar cu porumbei voiajori acest topic ar deveni inutil pt ca in lipsa acestor geni majoritatea Raselor aflate in pericol de disparitie sau descpmpunere sar redresa de la sine.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  11. Buna

    Pt. D-l Andrei aveti derptate in ce priveste propunerea d-l Vasile pt ca aceste doua grupe sint situate in doua extreme care sint complect diferite si dau satisfacti profunde.

    Dar sint si lucruri care le aseamana si ar sustine oarecum ideia d.lui Vasile ambele extreme ale columbofiliei sint faprul ca iubesc sa privasca cerul si orizontul si ca chiar daca se afla in extreme sint dominati de aceles spitit al concursului in aier liber spun aceste lucruri pt ca personal am inceput cu voiajori si treptat am trecup la agrement pt simplu fapt ca nu aveam club de voiajori la distante agreabile iar pe vremea cind nu exista GPSpt. a calcula exat distantele pt a evita certuri in club vrind sa particip la zboruri am renuntat ca particip la clasament pt ca porumbei mei in 90% din zboruri aveau cu corca 80 Km mai putin distanta de acasa la clubiar cind era vorba de diferente mici uneori oscila pina aproape la 100 km pt uni de nu se termina cu contrazicere pina la urmatoarea cursa.

    Deci eu din proprile experienta cred cu convingere ca un columbofil voiajorist poate oricind sa devina crescator de valoare la categoria Agrement si invers pt ca detin motivatile de care au nevoie ambele extreme sportive.
    Avind puterea de caracter pt a infrunta riscurile de a perde scumpete de campion expunindui zilnic la toti dusmani naturali si umani pt ai antrena in mentinerea calitatilor care ii poate plasa pe podium.

    Curaj de a infrunta riscuri naturale si umane cu porumbei campioni sau vitori campioni le lipseste cu desavirsire stimabililor Columbofili de ornament care siau orientat toate capacitetea in mestesugul de manipulare genetica prin oercefel de manevtre pe care le detin fara ezitare indiferent ce rasa de porumbei lea intrat din intimplare in obiectiv.

    Iar pt domnile lor singura nuanta cu care concureaza sete adrenalina cine a reusit mai mult sa treansforme indiferent de directie si de beneficiul rasei ala este campion.
    Dupa parerea mea sint o clasa distincta buna rea nu e treaba mea dar care nu are nimic comun cu adevaratul sport columbofil inafara de a procura materie prima pt experimentele lor.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  12. ?Buna

    Pt d-l Tanase Valentin aveti dreptate ca nu au disparut din voliere dar in momentul cind siau perdut caracterele de baza care au stat la baza formari ca rasa Zbor si joc( sau invirtitura ) eu ma intreb daca mai existe ca rasa Zburator de …….sau Jucator de ……….. Eu nu am dereptul sa dau verdictul pt alti dar in dreptul meu pt mine nu rasa la care se incapatineaza proprietari sa le poarte numele de Jucatot sau Zburator o fi ori ce dar rasa de Jucator fera joc nu exista si nici rasa de Zburator fara zbor nu exista.
    E corect ca daca ii elibeeram antrenindui reculat uni care nu siau perdut de tot caracterele de baza ar mai avea o sansa mica dar o mai au dar cei care au beneficiat de schimbari majore fizice si siau perdut definitiv cacteristicile de zbor si joc poti sai eliberezi ca nu vor ma deveni rase de agrement vreodata chiar si beneficind de libertate din pacate pt multe rase.
    Iar in ce priveste gravitatea si culoare ei este reletiva de la crescator la crescator ce daca e sa o stabileasca un crescator cu inclinati ornament el sar putea sa o vada roz daca nu chiar alb stralucitor si invers.
    Eu las pe fiecare sa faca constatarea singur din locul si perspectiva lui de aia am adresat doar o intrebare in nr 6

    Cu stima si respect Alex Bude

  13. SPORT [voiajori-viteza,demifond, fond]
    AGREMENT [de zbor, de durata , de inaltime, de joc, etc.]
    ORNAMENT [incaltati, voltati, motati, bimotati, frezati, etc.]

  14. Si ca sa mai rup o bariera, daca cititi in cartea lui Feliciu Bonatiu, Rasele de porumbei din Romania, Veti gasi urmatoarea clasificare:

    g) Dupa scopul cresterii.
    porumbei de agrement, care sunt crecuti din considerente sportive, recreative, pentru placerea crescatorului;
    porumbei de utilitate sau de productie, sunt porumbeii crescuti exclusiv pentru consum, pentru carnea lor (de obicei hibrizi).

    Porumbeii de agrement, la randul lor se pot grupa astfel:
    – porumbei de zbor, care includ rasele de rotitori si jucatori de inaltime, de durata, cazatori, etc.
    – porumbei de ornament sau de decor, care includ rasele crescute pentru aspectul lor, pentru frumusetea formei corpului, pentru structura, culoarea sau desenul penajului, etc.
    – porumbei calatori, care sunt zburatori de performanta (viteza, distanta).

    La pagina 18 gasiti acest lucru, intr-o carte pe care cred ca o are deja toata lumea.

    Daca ar fi sa fac o comparatie din lumea sporturilor auto, as compara Raliul Dakar (voiajorii) cu NASCAR-ul american (zburatorii, jucatorii romanesti). Insa asta era pe vremuri, acum “sufletu'” …

  15. Domnule Bude eu stiu ca exista inca jucatori si zburatori din toate rasele.Sunt oameni care ii cresc pentru ce pot face in aer.Aceste pasari nu ajung decat rar la expozitii.Problema este de vointa pentru ca mereu sunt impinse in fata exemplare frumoase fara sa se precizeze ca nu au nici o treaba cu titulatura de jucator sau zburator.Adevaratii zburatori si jucatori sunt greu de intretinut pentru ca la selectie un porumbel cu oarecare defecte poate scapa pe motiv ca este un bun jucator si astfel pasarile care au performante vor fi mai greu de incadrat in standard pentru ca principalul criteriu de selectie este zborul sau jocul.
    La mine in crescatorie,de exemplu,un orbetean nu o sa reziste oricat de frumos ar fi daca nu poate zbura.Am orbeteni care fac disparitie dar care au ciocul negru.Acum marea provocare este sa ii bag in standard fara sa le pierd capacitatea de zbor.Un “mare” crescator din Bucuresti mi-a spus sa le rup gatul la toti pentru ca nu au ciocul alb.Ai lui au ciocul alb dar daca le lasi mancare pe masa mor de foame.
    Cei care au si apreciaza porumbeii de zbor si joc sunt relativ usor de gasit numai ca nu ii cauta nimeni,pasarile cu performante se cumpara pe vazute.Este mai comod sa te umpli de diplome si sa vinzi pe sume mari cu o voliera de 2/3m.

  16. Pfff nici nu ma gandeam ca o se ajunga atat de departe….
    Ziceam asta deoarece cunosc cateva cazuri, cativa crescatori de porumbei ornamentali care s`au trecut pe voiajori cand au vazut cum este la zboruri si restul diferentelor…
    Eu daca nu as zbura porumbeii probabil nu as mai tine, sau as tine in numar mic si atunci as putea sa tin si niste rase de ornament, chiar acum am 2 ZBURATORI DE BUDAPESTA deci, imi plac si mie ornamentali…..
    Eu spuneam doar realitatea….
    Oricum rau este ca multi tineri prefera sa stea in baruri cu tigarea in nas decat sa vada 2 porumbei in zbor ;)
    Din ce in ce o sa scadem in numar…… noi imbatranim si tineri vad hobbyul asta ca o prostie si pierdere de timp ;)

  17. Unora dintre noi ne e foarte lesne sa facem constatari dar foarte multora ne scapa perceptia corecta a termenilor.Bunaoara,este simplu sa spunem ca rasele romanesti sunt ,unele dintre ele,in impas,si nu de ieri de azi,ci de mai multa vreme,insa pentru multi explicatia cauzelor care au dus la situatia asta e total nesesizabila sau neconvenabila.Intai de toate poate n-ar strica sa ne punem intrebarea simpla:de ce crestem porumbei?! Cresterea porumbeilor de catre om n-a fost doar expresia dorintei de competitie ci mai degraba manifestarea acelei laturi umane care priveste sensibilitatea pentru ceea ce-l inconjoara.Din momentul in care cresterea porumbeilor a sarit de la stadiul de simplu hobby la acela de competitie cu orice pret,sau de afacere,lucrurile se vad altfel.Nu vreau sa spun ca in domeniul asta competitia nu-si are rostul ei insa nu e primordiala in supravietuirea raselor,mai ales atunci cand este prost inteleasa,ducand la rivalitati fara sens sau chiar la dusmanii fatise.Si-atunci te intrebi unde mai e acea placere simpla si perfect umana de a tine in preajma ta aceste minunatii ale naturii care sunt porumbeii?! A spune astazi ca putem “salva” rasele facand concursuri ori organizand expozitii e clar un rationament fals.Astea doua genuri de activitati pot fi in cel mai fericit caz doar parte din marketingul columbofiliei,dar si atunci cand avem de-a face cu o promovare agresiva,mai degraba inlaturam “clientii” decat sa-i atragem.Perpetuarea raselor tine mai degraba de sensibilizarea continua a generatiilor care vin din urma facand apel nu la “competitia” cu orice pret ci la acel gen de bucurie simpla pe care ti-o poate oferi petrecerea momentelor disponibile in preajma porumbeilor.Daca noi vom continua a transmite mesaje dupa care cresterea raselor de agrement nu e decat o sursa de senzatii tari sau daca vom continua la nesfarsit sa confundam agrementul cu ornamentul,in mod cert vom avea din ce in ce mai putine rase din categoria agrement si in aceeasi masura si adepti ale lor.In majoritate covarsitoare rasele romanesti supravietuiesc prin pasiunea unor oameni aflati nu chiar la prima tinerete,oameni care si-au capatat minimul de educatie intr-o epoca in care,desi poate mai grea,viata avea alt ritm.In zilele de azi,lumea pulseaza pe alte ritmuri,cei care vin din urma probabil ca percep mai greu lucrurile simple care dau farmec vietii.Si,foarte probabil ca supravietuirea raselor romanesti de agrement va depinde doar de masura in care,cei cu mai multa experienta vor reusi sa redea si celor mai tineri ceva din inefabilul satisafactiei de a-ti putea petrece o parte din timp cu si printre porumbei.Si asta mai presus de concursuri,expozitii,diplome,cupe,etc.Porumbeii de agrement vor supravietui nu prin “ajutorul” crescatorilor de voiajori si nici prin apelul la vreo autoritate a statului ci numai prin felul in care,noi,astia care crestem asa ceva vom sti sa-i facem cunoscuti, asa cum sunt si cum pot fi crescuti in mod obisnuit,fara a-i prezenta ca pe niste supra-performeri ori ca pe niste victime ale unei selectii prost orientate.

  18. In ziua de azi este costisitor sa cresti porumbei. Nu mai sunt resursele de altadata. Agricultura nu mai merge ca inainte. Foarte multi au renuntat si renunta la porumbei, pleaca la munca in Europa. Daca reusesc acolo, poate incep din nou sa creasca porumbei dar… nu in tara (cu mici exceptii).

    La orase, targurile de pasari si animale mici erau locurile unde orasenii isi descopereau/redescopereau dragostea pentru porumbei si daca aveau casa cu curte, poate incercau sa creasca cateva perechi. Cati oare dintre cei care au cumparat din piata o pereche/doua de porumbei au reusit sa-i inmulteasca sau ii mai au macar pe cei cumparati?

    De cele mai multe ori, viitorii porumbari se nasc in familii de crescatori de porumbei, sau in familii unde au avut ocazia sa intre in contact cu pasarile si animalele si sa-si descopere dragostea pentru ele.

    Sunt tot mai putine sanse sa avem recruti noi, asa cum erau inainte de ’90 …

    Ce le transmitem urmasilor? Pai pasari din ce in ce mai debile in ce priveste multe rase de zburatori si jucatori. Ce vad oare noii veniti? Exact ce se vede in piata. Pasari frumoase dar care nu zboara si arata bolnavicios, si voiajori cu statura zvelta, sanatosi si gata sa tasneasca prin gratii. Noii veniti nu au baza in starea de lucruri din trecut, nu stiu in ce consta zborul de durata si la inaltime in jurul casei si nici macar cum joaca porumbeii. Ei iau lucrurile asa cum sunt si asa le vor duce mai departe. Nu se poate nega faptul ca mai tot tineretul este absorbit de tabara “voiajoristilor”.

    Am mai spus-o candva, marea majoritate a crescatorilor de rase romanesti le cresc in mod voit la voliera si nu au motive sa-si schimbe atitudinea, noi recruti nu sunt pentru ca se de duc “dincolo”, iar situatia nu se va schimba pana rasele romanesti nu vor incepe sa zboare. De fapt, trebuiau sa zboare de ieri.

    Asa si este. Ce sa vada un copil pasionat de zbor? Cum vreti sa-l atrageti daca nu aveti sa-i prezentati spectacolul dorit de el? Eu de zborul si jocul galatenilor m-am indragostit in copilarie, nu de porumbei bolnaviciosi inchisi. Si asta dupa ce hotarasem ca voiajorii sunt porumbeii ideali pe care vreau sa-i cresc…

  19. pentru o mai buna informare cu privire la categoria agrement recomand cartea ”PORUMBEI DE AGREMENT SI SPORT DIN ROMANIA” prof. gheorghe iftode, georgiana iftode, cristina iftode, mirela iftode, suceava 2006, tipografia lidana.
    acolo ii veti gasii clasificati in felul urmator:
    1-porumbei pt. decor -caractere morfologice exterioare
    2-porumbei zburatori rotitori
    a-rase cu coada lata si cioc mijlociu
    b-rase cu coada ingusta si cioc mijlociu sau lung
    3-porumbei jucatori (de zbor si joc)
    a-porumbei cu coada lata si ciocul mijlociu.
    b-rase de porumbei jucatori cu coada lata si cioc lung
    c-rase de porumbei cu coada ingusta si cioc ingust
    d-rase de porumbei cu coada ingusta si ciocul mijlociu
    4-porumbei cu talie mare
    5-porumbei caranculati
    veti gasii 42 rasse porumbei din romania.

    sau mai simplu intrati pe

    http://www.pigeons-romania.ro

  20. Buna

    Stimate d-le Alex Durdan iar repeti aceias confuzie de mai inainte intre confundind porumbei de Agrement cu cei de Ornament .Ex pe care il prezinti domnia ta d-le Alex Durdan iti contrazice ideia asta pt ca porumbei amintiti nu sint din categoria Ornament ci din potriva sint porumbei de Agrement ” ZBURATORI DE BUDAPESTA”.
    Fiti linistit ca chit veti trei nu veti avea sansa sa admirati in zbor porumbei de ornament aceste sint doar amirati prin plasa si atit sau din mina.
    Iar din zbor poti sa admiri din poziti diferite si zboruri diferite doar Voiajori si Agrement .

    Cu stima si respect Alex. Bude

  21. ar trebui sa facem ceva pt salvarea acestor rase romanesti sa nu uitam ca unii stramosii de-ai nostri sau chinuit sa creeze aceste rase.Eu unul as achizitiona doua-trei perechi de jucatorii de timisoara dar nu stiu de unde as putea lua aceasta rasa mentionez ca sunt timisorean

  22. Pentru a salva rasele romanesti de joc si zbor trebuie sa le redam acestora jocul si sborul ,adica rostul pentru care au fost create.Numai asa tinara generatie va fi atrasa de porumbeii de agrement,vazant ca pe langa frumusete ei au posibilitatea de a zbura si juca si ca acesti porumbei pot participa la concursuri specifice asemanatoare cu cei de la voiajori.Caci daca -i vorba sa le tina doar in voliera si sa se uite doar ce porumbei frumosi au ,tinerii se lasa pagubasi.Ca sa admire frumusetea pasarilor poate sa cresca canari sau papagali si astia cel putin mai si canta sau repectiv mai si vorbesc.Iar cheltuielile de intretinere sunt mult mai mici la pasarile exotice.
    Tineretul de azi e mult mai pragmatic de cat cel de ieri.El vrea sa vada clar de ce ar creste porumbei si nu alte pasari .Iar difernta dintre porumbei si aceste alte este ca porumbelul zboara si se intoarce acasa fie el voiajor sau da agrement.
    DECI LASATI PORUMBEII SA ZBOARE . REDATILE LIBERTATEA PENTRU CA EI SUNT SIMBOLUL ACESTEIA.

  23. Se pare ca tocmai cei mai in varsta sunt cei care au tinut si tin rasele de agrement la plasa.Majoritatea tinerilor care au agrement ii tin liberi,ii cresc tocmai pentru performantele lor de zbor.Eu stiu mult mai multe persoane trecute de 50 de ani care au si au avut toata viata porumbei la plasa decat tineri.Daca luam sincer crescatorii de voiajori jumatate dintre ei o fac pentru competitia in sine nu pentru pasari.Apoi voiajorii sunt o singura rasa,rasele de agrement sunt zeci.Este oarecum normal sa fie mai multi crescatori de voiajori decat de bimotati de exemplu.Toti crescatorii de agrement sunt crescatori adevarati care iubesc porumbeii pentru ca agrementul nu se vinde pe bani multi si nu exista o competitie adevarata.Problema este ca unii au ajuns sa ii confunde cu ornamentul si sa ii cresca ca atare.Nici una din aceste rase nu a fost creata si nu a avut niciodata sute de crescatori.Au fost create si ameliorate de grupuri mici de entuziasti.

  24. Da, timpul sterge multe din amintirile noastre.
    Uitam cele cateva imense bucurii ale incepatorului.
    Prima mare bucurie este atunci cand porumbeii proaspat achizitionati fac prima lor serie de oua. A doua este cand ies puisorii. Sunt satisfactii imense. Apoi, cand le dai drumul pentru prima data, ai inima cat un purice:

    “Se vor intoarce? Se invata la mine?”

    Apoi incep celelalte bucurii/satisfactii. Zborul deasupra casei, prima tumba, primul sirag, prima serie de pui care confirma ca parintii lor au fost imperecheati in mod inspirat, si cine stie, prima participare la un concurs oficial cu pasarile favorite.

    Aceasta bucurie a zborului, pentru un incepator este inegalabila. Daca ajunge sa compare rasele romanesti care au devenit de voliera, cu voiajorii care rotesc (ceea ce ar trebui sa faca ceilalti porumbei prin definitie) deasura casei, care rasa credeti dumneavoastra ca va fi aleasa pentru a fi crescuta in continuare?

    ——————————
    Sunt doua categorii de persoane care fara sa vrea (sa zicem asa), prin natura lor, pun in pericol capacitatea de zbor a raselor de zbor si joc:

    – Prima categorie, este pasionata de cresterea si obtinerea unor exemplare la care criteriul de selectie exclusiv este aspectul exterior al porumbeilor: tinuta, culoare, penaj, etc. Nu sunt persoane rau voitoare. Sunt foarte pasionati si au satisfactiile lor imense. Insa cand isi indreapta atentia catre rase de zbor si joc care se intampla sa fie frumoase, atunci e dezastru pentru acea rasa pentru ca de regula, astfel de persoane au si o situatie financiara foarte buna. Ei nu vor zbura niciodata exemplarele afara din voliere pentru ca nu tin decat material genetic considerat pretios. Niciodata nu-i vor zbura.

    – A doua categorie provine din porumbarii care in tinerete au crescut rase de zburatori si jucatori pentru zbor si joc, iar acum, la batranete, nemaiputand sa-i urmareasca, ii tin inchisi pentru ca nu se pot desparti de ei. Si de multe ori ii cresc pentru a-si suplimenta o pensie si asa mediocra. Acest pericol ne paste pe fiecare in parte.

    Cand rasa de porumbei in cauza ajunge sa fie crescuta majoritar de una sau ambele categorii de persoane, atunci acea rasa e in pericol clar. Si ma refer la abilitatile de zburatori/jucatori. Dar acea rasa este in pericol sa fie schimbata radical si ca aspect. Sau poate nu neaparat, dar pierde din mostenirea de zburator/jucator.
    Si trebuie sa avem taria sa recunoastem ca asa este.

  25. o alta categorie sunt necunoscatorii,incuiatii,ignoranti dar laudarosi care au cate 3-4 pasari dintr-o rasa,6-7 rase la un loc,mizerie,boli,etc- un an ii zboara apoi ii vinde
    o alta,sunt bagatorii in si de seama, stau pe margine si nu fac nimic dar sunt cei mai priceputi.
    o alta…
    o alta… sunt doar doua? ,alea sa fie cele mai de condamnat(sa zicem asa)

  26. salut.felicitari lui TANASE VALENTIN pentru ca a inteles despre ce este vorba in acest articol si drept urmare a prezentat rasa pe care o creste.de fapt ar fi bine sa cunoastem cat mai multi crescatori de rase rare sa zic asa si eventualii pasionati de acestea cred ca vor iesi la iveala.

  27. Pentru Vasile,targu-jiu mersi mult de adrese , e cam greu sa caut singur deoarece internetul sa zicem ca nu e punctul meu forte oricum mersi mult si pe viitor sper sa iti trimit poze de la mine din voliera sau mai bine de pe cer, deasupra casei cu jucatori de timisoara. Numai bine si un an 2009 plin de succes

  28. Am mai spus-o si eu si altii : avem nevoie de cluburi de rasa specializate ca de aer !!! Nu putem sa o lalaim la nesfarsit asa !

  29. salut.dl cocu aveti dreptate,dar sa vedem cine ia initiatva ca asta lipseste.ar fi timpul sa lasam la o parte tot felul de prejudecati inutile si sa ne apucam de treaba.sunt convins ca unii dintre domnii crescatori s-au si apucat deja si ar trebui sa faca si putina reclama in privinta asta sa stie lumea unde sa-i gaseasca.
    de exemplu tanase valentin ne-a aratat porumbeii lui,asa cred ca ar trebui sa faca toti si atunci vom sti cu adevarat ce material genetic avem.
    poate ar fi bine ca toate aceste articole cum ar fi cel cu bimotatii de ardeal si cel cu orbetenii lui tanase valentin sa fie puse intr-o rubrica aparte si asa or sa poata sa-i gaseasca cei pasionati oricand.
    sau cred eu cel mai bine ar trebui sa mai vedem si alte persoane cu asemenea articole.asta e parerea mea si o spun cu entuziasm,dar si cu parere de rau cand vad ca e prea putin pentru cat este de facut.

  30. Buna

    Ei d-le Nicusor se pare ca la asta excelam la teorie zarva mare praftica ne cam da putie probleme eu am insistat pe mai nulte forumuri si la mai multe subiecte dar se pare ca daca insist pra tare am marele talent de a inchide subiectul.
    Dar eu va asigur ca inca ne am obosit si o so repet pina va fi auzita si de personele potrivite ca sint sigur ca ei exista doar ca sint putin timizi si asteapta sa ia initiativa cei ce detin locul unu la comentari dai incet se selecteaza.
    Mai greu a pina se sparge gheata ca cind porneste bulgarele la vale nu se mai opreste si asa o sa fie si cu ast la primele 3-4 e mai greu.

    Cu stima si respect Alex bude

  31. salut baieti.sunt incepator,si as dori un sfat de la cei cu experienta mai multa.sunt prietenul lui Nicusor Angheledin italia.am cumparat de la dinsul jucatori de galati si chiar mia facut si cadou cativa.pot sa spun ca este o persoana cu o inima fff mare
    ceea ce vreau sa va spun acum,ca azi fiind duminica dimineata am inceputo cam rau.mia luat soimul o porumbita pe vanat in timp ce stateam sii admiram cum jucau la o inaltime punct disparitie si deodata am vazut soimul care venea foarte calm apoi a inceput sa zboare dupa ei.dupa cateva tentative mia prins porumbita.va spun sincer,este prima data cand mi se intampla asa ceva.am vazut doar in filmuletele dupa acest site.cei care li sau intamplat,stiu deja ce senzatii poti avea in momentul acela.

  32. deci sfatul de care aveam nevoie era sami spuneti la ce perioada si ora mai pot zbura porumbeii tinand cont ca pe la 10 dimineata a fost prinsa porumbita?
    va multumesc anticipat

  33. BUna!
    Daca soimul a prins unul, cu siguranta va reveni.Odata invatat sa ia “masa” la tine, e greu sa-l dezveti.Daca atacurile nu se mai repeta, inseamna ca el a fost doar in trecere pe la tine, urmindu-si migratia in functie de locul unde gaseste hrana suficienta.Fiind cea mai rapida pasare de pe planeta, e f. putin probabil ca de la mare inaltime(punct, disparitie) sa-i scape ceva, pina la vreo 100-200 de m de sol,desi se mai intimpla sa si rateze.
    daca se intimpla sa mai atace, cel mai bine e sa nu-i mai dai la zbor o perioada, obligindu-l astfel sa caute mincare in alt loc.
    Bafta!

  34. Vlad are dreptate, daca a fost un soim in trecere nu te mai cauta. Daca e sedentar in zona, esti in aria lui vizuala si va aparea instantaneu, oricat schimbi orele de antrenament .

  35. lam mai vazut dupa 2 zile,era asezat pe un stalp de curent la aproximativ 30m de unde locuiesc eu.acum ii tin inchisi vreo doua saptamani,sper sa nu se mai intoarca.si binenteles nu era aceeasi ora la care mia prins porumbita.era aproape 2 ,cand ma duceam la lucru







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *