Scaderea apetitului

Topic solicitat de Stefan: Am observat zilele acestea ca portia pe care le’o administram zilnic porumbeilor a trebuit s-o reduc deoarece ramanea cam
multa in hranitoare. Mentionez k sunt pe la sfarsitul tratamentelor ..si poate sa fie chiar asta o cauza, a medicamentelor administrate ? Sau nu trebuie sa imi fac griji..? vreau mai multe opinii din partea voatra ..si mai multe experiente de acest gen sa le postati. ms anticipat. numai bine. CU RESPECT!!!!

35 comentarii la “Scaderea apetitului”

  1. Daca scaderea apetitului coincide cu incalzirea vremii, nu trebuie sa iti faci griji. Si la mine, cand este frig mananca aproape dublu fata de ratia normala. Mentionez ca temperatura din cusca e ca cea de afara, asadar au de produs multa caldura…

  2. ?ntradevar,nu trebuie sa-ti faci griji,dar urmariti cum fac escrementele ,e vreo diferenta,fata de cele normale,ei au o perioada mai ales ca ati administrat medicamente.

  3. Stefane, redu-le mancarea exact cu cat vezi tu ca ramane in hranitoare, sau, da-le mancare azi, spre exemplu, apoi, nu le mai dai maine, ci abia poimaine la pranz, iar cand o faci, nu le arunci boabele in hranitoare si pleci; stai cu ei si la alimentezi hranitorul putin cate putin, pana ce vezi ca majoritatea porumbeilor s-au saturat. Continui si le pui in urmatoarele zile o cantitate mai mica de hrana decat o faci de obicei, dar tii cont de nutrienti, vitamine si minerale. Nu hranesti porumbeii doar cu porumb si orz. Isi vor reveni si poate cu ocazia asta, ai sa vezi ca vor incepe sa “arunce” si puful, daca totusi pana acum n-au facut-o deja…! Sa traiesti si “ne mai auzim” :)

  4. Si cum iti dai seama daca a aruncat puful?
    multumesc anticipat :)

  5. Nu stiu ce sa zic chiar azi in data de 13.02.2007 am observat si eu la fel..mancarea a ramas in hranitori ..mentionez k stau intr-o zona de munte unde este foarte frig…dar inauntru am incalzire tot timpul….Care este atunci cauza…???

  6. si la mine se intampla,la fel.Dar cauza este timpul. Mentionez ca porumbeii sunt sanatosi si se antreneaza bine cand la dau drumu.
    eu zic ca este din cauza timpului,cand este mai frig mananca dublu,acum ca s-a incalzit manca mai putin de jumatate. Femele am observat ca mananca la fel.Cred ca ele sunt mai mancacioase.

  7. pe langa afirmatiile corecte spuse de ceilalti domni ar fi si perioada de imperechere. multi masculi alearga dupa femele.si eu am observat acealasi lucru cand am unit masculii cu femelele.vant in pene

  8. De acord cu ionut sv .In aceasta perioada porumbeii se gandesc mai mult la gasirea unei perechi sau, daca au deja una la construirea cuibului, lasand mancarea pe locul doi.

  9. In primul rand este vorba de venirea primaverii iar daca sunt si amestecati atunci chiar ca mananca putin deoarece masculii isi petrec mult timp cu noi cuceriri iar perechile cu amenajarea si pastrarea cuiburilor.O sa le vina apetitul cand o sa inceapa ouatul si eclozarea puilor.
    Pana atunci succes !!!

  10. STEFAN,amestecul de iarna e compus de obicei din porumb [IN FUNCTIE DE TEMPERATURA,] grau, putina floare si orz iar in momentul incalziri o sa observi ca lasa orzul in hranitori nu neaparat ca ar fi vreo problema cu porumbeii ,ci doar simpla cauza ca simt incalzirea nu mai mananca cu aceasi pofta , de aceea eu iti sugerez sa nu te sperii e normal ,barometrul porumbelului nu e la fel ca si al omului el simte orice schimbare de temperatura. IAR DACA SE IMPERECHEAZA SI MAI PUTINA MANCARE O SA ITI CONSUME. SUCCES!

  11. ce medicamente, spear doar alea care suntem obligati sa le facem, nu ceva in plus , ca zic unii ca asa e bine sa facem tratamente la porumbei preventiv, GRESIT!!!, daca nu are nimic nu e nevoie sa le facem, medicamentul e ca un drog…devin dependenti si le scade rezistenta sistemului imunitar, porumbeii care au nevoie de tratamente sa supravietuiasca sunt porumbei TERMINATI!!!
    Sfatul meu, NU ADMINISTRATI MEDICAMENTE DOAR DAKA E STRICT NECESAR…..!!!
    numai bne , Vant in pene!!!!
    care vrea sa vb : id de mess ciumete_marian
    ps: doar cei ce sunt in apropierea ploiestiului , io stau in STREJNIC, nu vreau sa vb cu unii de la nus cate sute de km , ca nu are rost!! BAFTA

  12. pt poz14:Inainte de vaccinare,tu nu le administrezi niciun trat?TINE MINTE ca se admin medicamente profilactic pt ca s-ar putea ca por sa fie bolnav dar boala sa evolueze subclinic.

  13. Cd mai faci o afirmatie,sustine-o.Eu ti-am explicat de ce tb sa faci trat profilactice.Cum poti sa spui ca devin por dependenti de medicamente?tu constientizezi ce vorbesti?

  14. ce fel de doctor esti dr.jack?sper ca nu unul din aia care e preocupat doar de contul sau din banca si nu de problemele reale ale columbofililor!!
    ma gandesc d ce ar trata unii porumbeii de salmonela de exemplu cu antibiotice atunci cand nu manifesta nici un semn clinic??in speranta ca poate candva se vor intalni cu bacteria ce o porovoaca si vor fi imuni??dc e asa ma pufneste rasul
    oricum am vazut la expo nationala de la P NEAMT multi tineri ce carau pungi intregi de medicamente si ma doare capul cand ma gandesc ce viata ii astepta pe bietii porumbei!cu milioanele ce le-au dat pe ele puteau sa-si cumpere un porumbel de calitate sau orice altceva mai bun!!dar asta e,si veterinarii trebuie sa traiasca, si unii inca bine

  15. pt d-l Gicu:nu sunt medic veterinar.Sunt medic rezident pe obstetrica-ginecologie.Eu m-am referit la trat profilactic cu antibiotice anterior vaccinarilor.Pt ca vaccinul sa aiba o priza buna, por trebuie sa fie perfect sanatos si atunci tinand cont ca exista posibilitatea ca o boala sa se manifeste subclinic,este corect sa aplci profilactic un trat.acesta este rationamentul meu.Cel mai corect ar fii sa recoltezi materii fecale de la fiecare por in parte si sa le trimiti la un laborator avizat iar in functie de rezultate sa se aplice sau nu trat corespunzatoare dar e destul de costisitor…

  16. Poate exista situatia in care boala de etiologie bacteriana sa fie in perioada de incubatie,(deci nu exista simptomatologie clinica)iar dc eu fac vaccinarea fara ca in prealabil sa aplic un trat profilactic si dupa cateva zile apare perioada de stare a bolii(manif clinice sunt prezente),e putin probabil ca vaccinul sa aiba vreun efect deoarece sistemul imunitar e angrenat intr-o lupta pe 2 fronturi.Eu cred ca am fost suficient de clar in exprimare si m-ati inteles d-le Gicu.

  17. ptr dr jack: am zis medicamentele strict necesare, asta implicand si tratamentele premergatoare vaccinului…sau nu stii sa citesti?? io cred ca m-am exprimat destul de clar ”doar cele care sunt necesare” si cu asta am incheiat.
    BAFTA TUTUROR IN NOUL AN……VANT IN PENE
    si poate nu va mai dati uni importanti daca habar nu aveti…

  18. cred ca multi dintre voi nici nu au deschis o carete gen….porumbelul calator sau bolile porumbeilor.GRAV DOMNILOR !!!

  19. pt poz14:stiu sa citesc dar ai o exprimare ambigua.Cd mai ai pareri,fii mai clar dc tot vrei sa fii util.Nu vreau sa-ti iau fiecare propozitie la” puricat”pt ca te-as”desfinta”cu proprile tale cuvinte.Nu ma cred imp dar totusi im materie de medicina esti la ani lumina un urma mea.aici pun punct discutiei cu tine.

  20. ma tu vorbesti serios? auzi” ma distruge cu propiile cuvinte”, cne te crezi ma? no-i fi io doctor ca tne, dar la porumbei no sa-mi stai vreodata in fata…….. daca te crezi destept de ce nu faci u un site , ca sa-ti expui ideiile tale tampite…..
    Apropo, ai cunostinte prin Olanda sau BELGIA, daca da, intreaba-i cate medicamente le adminstreaza ei la porumbei( si aici ma refer la marii campioni ai olandei si belgiei ) or sa-ti raspunda ”niciodata, doar cand e necesar si porumbelul nu poate sa depaseasca singur o anumita boala”,
    intreaba-i de cate ori le da vitamine la porumbei, raspuns” niciodata, vitaminele se gasesc intr-o alimentatie bogata, vitaminele nu le maresc la porumbei forma fizica” , si daca as sta sa-ti povestesc despre acesti mari campioni , am sta pana maine!!!
    asta e ptr dr jack!!!! aaa, si daca vrea sa vb ciumete_marian id de mess( ca sa ma faca praf cu propiile cuvinte cum a zis:)):)):)):)):))
    BAFTA TUTUROR!!!!

  21. Ar fi bine sa continuati discutia pe mess. Multumesc

  22. Domni Doctori si Consultanti in medicina de orice gen! Deviati de la tema dragii mei colegi! Jack, te surprinde faptul ca eu nu fac niciun tratament profilactic inainte de vaccinare? Si daca da, de ce? Hai sa te intreb ceva: eu vaccinez porumbeii impotriva paramixovirozei si pseudopestei aviare. Ce tratament “profilactic” imi recomanzi D-le Doctor? Un antibiotic semisintetic pe baza de sulfamide impotriva germenilor gram pozitivi si gram negativi? Sa nu ma trimiti la Spectam, ca fac ce am zis si alora cu vole-ul cu porumbelul mort! Mai oameni buni, care medicament cred Domniile voastre ca face bine la orice fel de organism viu de pe acest pamant fara reactii adverse, mai grave dect boala pe care o trateaza? Putine dragii mei colegi! Si aveti grija ce si cum alegeti! Nu va mai indopati porumbeii INUTIL, cu tot soiul de prafuri si lichide miraculoase administrate in fel si chip, fara un EXAMEN DE LABORATOR, de care oricum, n`o sa aveti parte in Romania. Sacrificati porumbeii tarati, caci, nici in ruptul capului, dupa un kil de oxacilina, nu vor deveni nici pe departe, nici buni zburatori, nici buni reproducatori!!! Un sistem imunitar se creeaza pe alte principii, nu pe roaba de pastile, prafuri sau fluide administrate cinic cu ace, lame, cutite, sau, “cracanari” de ciocuri si indesari pe gatlejele bietilor porumbei, a unor doze de 1/146-a parte dintr-o tableta! Potoliti-va dragii mei si cautati mai mult in esenta lucrurilor decat in prostia si esecul altora!

  23. Andrei, imi cer scuze ca am intervenit mai “brutal” in licentele unor colegi de-ai mei…!

  24. Si cand am zis ca deviati de la tema, -e valabil si pt. tine Mriane! Omuletul ala care a initiat topicul, avea o alta problema, in care era enuntat alt aspect si nicidecum nu dezbatea o polemica vis-a-vis de medicatie si tratamente! Nenea ala saracu`,…Stefan parca-i zice, avea o durere`n inima din cauza faptului ca porumbeii lui sarmanii, nu papau tot din troaca fratilor! Jack, crezi ca poti sa le iei o “lama” femelelor lu` Stefanel sa vezi daca nu cumva lipsa apetitului lor culinar se datoreaza cumva stimabile, datorita unei tricomonoze vaginale, sau, Doamne fereste, vre-unei blenoragii???

  25. pt poz 28:dc citeai atent ai fii vazut ca primul meu comentariu s-a referit strict la topic.Nu stiu ce l-a deter pe Marian mai apoi sa aduca in discutie antib.Referitor la otiunea ta de anu face un trat profilactic premergator vaccinarii,e stric problema ta si nu ma surprinde deloc tinand cont de modul tau limitat de gandire.Nu inteleg de ce le mai admin vaccinurile din moment ce spui ca sistemul imunitar se cladeste pe alte principii.Te contrazici in caz ca nu ti-ai dat seama.Despre ticomonoza vag si blenoragie, cred ca sunt doua maladii cu care te-ai confruntat in viata din moment ce le-ai retinut numele.Por nu au vagin,poate tu cresti altceva.Pt elucidarea misterului ar fii bine sa postezi o poza cu vaginele porumbitelor “preferate”ca sa vad ca exista si asa ceva. Spui niste tampe nii si imi pare rau ca nu pot dezvolta aici o discutie cu tine”reactii adverse mai grave decat boala”serios? eu cred ca esti un glumet(dar unul care face glume proaste)zby

  26. Jack, stimabile; esti statornic in ati demonstra veleitatile. Ma si enervezi putin, pentru ca nu esti atent; in fine, nu asta ma deranjeaza, ci “errare humanum est, perse verrare diabolicum”! Eu, discutam de simplul fapt ca sarmanului columbofil nu-i mananca tot din farfurie porumbeii si tu vii sa ne expui cu amabiliate ca tre` sa le administrezi ceva porumbeilor inainte de vaccinare…! (?!?) Iti multumesc pentru gratitudinea sfaturilor tale dar nu crezi, – si te intreb expres – chiar nu crezi ca nu ai tinut “in vizor” topicul? Daca glumele mele ti s-au parut de prost gust, in mod oficial imi cer scuze! Nu asta era sensul in ceea ce afirmam; pur si simplu am facut trimiteri “de la Ana la Caiafa” intocmai cum a facut Domnia ta! Nu-ti pun la indoiala performantele profesionale, dar te rog, nu incerca sa lamuresti Dumneata in columbofilie aspecte pe care, fara falsa modestie o spun, le cunosc mai bine decat tine! Nu doresc polemici, si nici nu sustin polemici! Am declarat ceva, si sustin ceea ce am spus. Daca doresti sa facem un tratat de columbofilie in “tandem”, sunt de acord, si te asigur de toata bunavointa mea, ba mai mult, pun la dispozitie toate cunostintele mele modeste de columbofilie! As fi, pe cat de placut surprins, pe atat de multumit sa invat ceva de la D-ta, cu atat mai mult cu cat asta ar insemna ca, si alti colegi ar beneficia de pe urma “neintelegerilor” noastre! Si pentru ca “m-ai incalzit ” putin, revin la observatiile tale si punctez: la prima ta interventie, ai spus ca, “esti de acord cu porumbei. ro”! Deci, n-ai spus nimic nou; deja vorbise Andrei. A doua ta interventie, face trimitere la faptul ca tre` sa-ti tratezi porumbeii ( e valabil pt. ai tai probabil ) de tricomonoza, coccidioza, colibaciloza, salmoneloza, ornitoza, coriza, rinita infectioasa, micoplasoza, ascaridioza, ( si-ti public daca vrei tot nomenclatorul bolilor porumbeilor de la 1821 si pana astazi ), inainte sa-i vaccinezi profilactic pentru paramixoviroza sau altceva. Ceea ce sustineai tu, are si un sambure de adevar; e posibil ca o boala sa evolueze subclinic; corect! Spune-ne tu, care e boala aia, si care-i tratamentul ala pe care sarmanii de noi tre` sa-l faca porumbeilor??? Daca nu stiai amice, toti crescatorii fac tratamentele de baza ( care nu mai sunt o noutate pt. nimeni ) dupa fiecare sezon competitional si cine intelege aspectul “mens sana in corpore sano”, tine porumbeii la un “tempo” ridicat, din hrana si conditii de voliera sau factori de mediu, mai pe intelesul tau! Esti medic, da? Ia spune-ne Dl. Doctor, de ce tratamentele impotriva coccidiozei devin nule daca se aplica succesiv acelasi medicament??? Nu cumva “microbul” capata o rezistenta la acel medicament? Omuletul acela, Marian, la asta se referea! Si stia el ceva…! Spui un lucru interesant in care sunt de acord cu tine la pct. 18 si 19, dar “dai cu bata`n balta” la pct. 22, cand spui ca-l desfiintezi pe ala micu` cu propriile lui cuvinte…! Facem un “Local Kombat” literar sau columbofil? Marian, da dovada ca stie putintel din secretele campionilor occidentali, dar nu te combate decat succint, iar tu continui sa te superi si devii agresiv cand revin la ideea de baza, completand in acelasi timp – si e doar o opinie si atat – cu faptul ca nu trebuie sa facem neaparat tratamente medicamentoase daca situatia nu o impune! Dauneaza si stim toti asta! Tu crezi ca cineva e atat de redus incat sa-si vaccineze porumbeii daca descopera cel mai mic semn clinic al unei boli? Corect si ce spui tu insa, pune-te si in pielea celor ce nu-si permit un examen de laborator si care nu pot aplica tratamente cu antibiotice sau alt ceva fara un diagnostic stabilit in prealabil. De multi ani, am renuntat la medicamente administrate “asa,…ca trebuie”, straduindu-ma sa “implementez” prin selectia porumbeilor mei, un sistem imunitar puternic. Nu inseamna ca atunci cand porumbelul sufera nu-l tratez! Ba dimpotriva, caut sa-i administrez cel mai bun remediu, dar incerc sa reduc la minimum, interventiile cu “prafuri”. Si referitor la un aspect din pct. 29, pe care-l vad ca pe o “vendetta”, spune-ti Dumitale stimabile, redus! In cazul meu, si vorbesc numai in numele meu, vaccinurile, o hrana sanatoasa si selectia, sunt metodele prin care cladesc imunitatea porumbeilor mei. Despre tratamente, ti-am spus mai sus si nu ma mai repet. Te asigur ca orice folosesc in crescatorie, poarta recomandarea si semnatura expres Belgica De Weerd de mai bine de 10 ani, Bayers Belgium si Pantex.

  27. lasa-mi te rog un nr de tel si o sa te sun.Am monopolizat prea mult acest topic si imi cer scuze pt situatia de fata.(sau un id de mess).al meu e jack.dr26@yahoo.com

  28. Imi cer deasemenea scuze! Va rog sa-mi iertati agresivitatea!!!

  29. Din fericire, in Romania se fac examene de laborator. Se poate solicta asa ceva Laboratorului de diagnostic al Romvac-ului: http://www.romvac.ro. (021 350 31 11, 021 350 31 09).

  30. am o pereche de voiajori de la cineva sunt la inceput de drum cu porumbeii mi-au facut oua si au iesit puii, problema este cu masculul care tot timpul are gusa goala si are diaree mai mult un fel de lichid transparent poate cineva sa ma ajute sa imi dau seama ce se intampla si ce este de facut?
    multumesc.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *