Sunt din Slimnic, jud. Sibiu, zbor de 2 ani cu Sibiul, si as dori sa merg la Medias intrucat distanta de la mine pana la imbarcare cu porumbei la concurs e mai scurta. As dori sa stiu daca un porumbel care a zburat pe o anumita ruta mai poate fi angajat pe alt traseu. Va multumesc.
Topic solicitat de Dinu
Nu cred ca are importanta ruta si pot sa exemplific concret cu o cioara din crescatoria proprie, origine 100% piata de 2 generatii (poza atasata la topic). Ii am in AG – ca pui a zburat Mangalia, ca yearling Bulgaria iar la 2 ani Polonia, deci doar vestul nu l-a abordat (as fi fost curios). Nu l-am pus sa ma laud, oricum n-am cu ce, nu prea s-a obosit cu clasatul dar ideea e ca daca o pasare de piata n-a avut probleme cu schimbarea de rute, porumbei cu origini calumea cred ca zbarnaie.
din moment ce o sa incepi treptat cu distante mici pe noua directie de zbor nici o problema treaba e sa nu il zborii spre nord pana la 400km iar apoi sa il bagi in partea de sud a tarii directie opusa la o distanta sa zic de 500km atunci la-i inebunit l-ai dezorientat total.Dar daca incepi cu distante scurte cum se incepe de altfel la orice zbor nu o sa ai probleme
indiferent de directia pe care vrei sa zbori cum zicea porumbei.ro poti sa schimbi directia in fiecare an si nu se intampla nimic atat timp cat nu il arunci direct la distante mari toata treaba e sa o iei treptat
nu e nici o problema, eu anul acesta cu puii am zburat antrenamentele pana la fagarasi, eu fiind de langa ploiesti, si dupa aceea am zburat porumbeii pe ”moldova” direct concursul de viteza si anume Ianca, si nu am avut nici o pierdere, chiar mi-au clasat din ei, mentionez, nu am pasari cu origini f bune ptr ca sunt incepator, dar nu s-au pierdut…………..bafta
nu conteza daca ii schimbi directia uite anul asta cu puii sunt persoane care au antrenat puii pana la braila si apoi i am imbarcat direct varsovia si au venit puii si inca bine..sunt din botosani aceste persoane de care vorbesc
Andrei si eu sunt ca tine nu am nimic cu origini “sanatoase”
cu ani in urma am avut o femela care dupa ce am angajato direct la 3 etape de miciurin bulgaria,am participat cu ea la gdansk cu imbarcare la cj iar femela a venit si din polonia,mai zburase si in turcia vreo 4 ani personal cred ca porumbeii buni nu mint niciodata …..faza e ca sunt cam putinei buni dupa cum spunea si marele DUSARDYN.
din mument ce distanta pana la locul de imbarcare e mai mica fa pasul asta e secretu cat mai mica distanta de inbarcare
Zboara-i fara probleme, porumbelul bun se acomodeaza pe orice directie.
-in 2007 am zburat ruta BULGARIA (miciurin,rezovo total 8 concursuri.)- POLONIA (jaroslaw,chelm,terespol,bialistok,prezmyls)am inceput cu un lot pe bulgaria terminindu-se concursurile pe bulgaria aceeasi porumbei iam inbarcat la ultimul concurs din Polonia (PREZMYLS 11-08-07) de unde sa-u intors cu rezultate de top .Deci lucrul ce-l mai important nu este ruta ci originea porumbeilor.
un porumbel bun vine din orice punct cardinal . daca e sanatos , bine antrenat si motivat vine fara probleme. numai bn si succes
Un porumbel care este cu adevarat bun vine din orice directie ar fi lansat.Va doresc o zi buna tuturor !
zboarai fara probleme. am zburat pui de 1 an la 2 miskolt ungaria dupa care iam bagat la gdansk polonia in acelasi an si au venit. deci nu conteaza schimbarea de directie ci calitatea porumbeilor pe care ii detii. succes
Si in 2006 cand am avut probleme cu gripa aviara toata tara si-a modificat ruta de zbor iar in 2007 din nou. nu s-a plans multa lume din cauza schimbarii directiei de zbor. Eu cred ca, un porumbel bun nu are probleme prea mari la schimbarea directiei de zbor. Calitatea e cea mai importanta.
da se cunosc cazuri ca cele de la bt , parerea mea ca daca se tine de card vine de ori unde , si po sa si claseze bine . bafta .
Daca un porumbel bun se bazeaza pe cird atunci ne facem fiecare cirdul nostru. Atunci cind porumbelul nu se bazeaza pe instictul lui de orientare nu este sanatos si antrenat deajuns, niciodata sa nu ai pretentie la el indiferent din ce linie provine. Sunt porumbei care nu sunt ajutati cu nimic maninca numai un fel de mincare si aia cind isi aduce aminte s-au sare peste masa si vrem rezultate.
pt dinu nu conteaza ruta porumbelul vine de oriunde daca este bun,,iar de zburat cu mediasul nu poti zbura ca nu este loc suntem destui,are loc munteanu sa va ia pe toti, pe noi lasati-ne in pace sa zburam linistiti….
pt florin braila : multumesc ca ma sprijina un conjudetean ,eu fiind de origine din braila.Pt toti columbofilii bafta la zbor si ma-ti convins ca nu este nici un risc.
Numai asa putem verifica adevarata valoare aunui porumbel .Toate cele bune !
Zboarai fara probleme eu sunt din MEDIASsi iti spun ca am antrenat pui de anul acesta pe ruta Orastie Ilia Lipova Arad si in primavara vom zbura pe ruta Iernut Cimpia Turzi Luds, Zalau, Carei, toti suntem in aceasi situatie.Bafta
nu e nici o problema schimbarea rutei de zbor la sezon,chiar daca anul trecut am zburat polonia sa dau un exemplu la anul tota asa de frumos putem sa zburam in ucraina,nu are nimik,dar daca schimbi directia de zbor in timpul concursurilor,adica:daca zboara asociatia la Bialystok polonia o etapa si dupa aia sare la elblag,sau Berlin,s-a schimbat directia cu cel putin 90* asta afecteaza o spune si perderile.schimbarea de la nord la sud nu are nimik,am porumbel zburat toate 4 puncte cardinale N,E,S,V,si este in cusca,are si clasate multe din ele
este foarte cunoscut faptul ca an belgia germania s-au olanda,la schimbarea rutei de zbor se schimba si porumbeii,RUTA NOUA -PORUMBEI NOI.dupa cum spunea marele PIET DE WEERD porumbeii zburati mai multi ani pe o anumita ruta de exemplu de la sud la nord,reusesc dupa un anumit timp sa transmita cu succes si puilor directia de zbor dupa punctele cardinale din care au zburat,respectiv de la sud la nord an cazul nostru.sant teste facute an timp de marii campioni care la final au ajuns la concluzia ca ruta noua anseamna un nou anceput.personal nu cred ca un porumbel bun care anul acesta sar clasa cu norma la fond s-au maraton undeva an primii 10 national pe ruta POLONIA ,s-ar mai vedea la anu pe ruta TURCIA tot an primii zece.Eu personal am experiente destul de neplacute cu schimbarea rutelor se pierd de cele mai multe ori cei mai buni porumbei.parerea mea este ca trebuie sa ramai cel putin 5 ani pe o ruta ca sa obtii rezultate bune cu conditia sa ai porumbei de calitate.Uitativa afara ca BARSELONA se zboara din1924 din acelasi loc.Am citit un articol din revista BRIEFTAUBE acum cativa ani,un concern puternic ar fi vrut sa construiasca un supermarket pe locul de lansare al porumbeilor de la PAU.dar spre ghinionul lor s-au unit toate cluburile de maraton din vest si au cumparat locul doar ca sa nu schimbe punctul de lansare de la PAU.cred ca mai este si cate unul care vine din toate directiile dar,nu cred ca va deveni verodata campion.
rautatea…locul1BERLIN-IUSTIN CIUBOTARU-BOTOSANI,,locul1VARSOVIA-ZACHIU IONUT-BOTOSANI CARDUL E LA SUCEAVA PENTRU ……..florin z sv
era anu trecut in expo la fond un cuc clasat in polonia si la 2 saptamani clasat in grecia cu punctaje foarte bune
Domnul Toader are dreotate .Dumnealui stie mai bine …are experienta si pasari pe masura . Bafta D- lui ,e un artist si am auzit ca e si presedinte de club. Sucees …
Eu personal imi doresc ca ruta de zbor cat si localitatile de lansare sa se metina cel putin 10 ani, poate chiar pentru totdeauna.
Spun acest lucru si il argumentez prin exemplele din crescatoria mea, am pierdut mai multi porumbei cu norme la fond si maraton decat am acum in crescatorie.
Imi amintesc acum de 344867-03 care reusise sa faca norma la fond tineret 04, fond maturi+palmares 05, maraton 05, claseaza locul 44 seminational Krasnodon II 05( pe ruta Ucraina), si in 07 dupa ce claseaza la un concurs de +500 km se pierde la unul de +900. Nu mai zic ca in ?frumosul? an al Gripei Aviare, am piedut pe vest alti porumbei cu norme ralizate pe ruta est.
Desigur sunt si porumbei de exceptie care zboara pe toate rutele si care reusesc ca maturi sa faca norma pe 1-2 rute diferite, ma refer aici la concursurile de fond si maraton. Desi intregul efectiv de zburatori a ?suferit? schimbari de ruta in decursul anilor, un singur porumbel a rezistat 248274-04. Acesta ca pui zboara pe sud pana la 300 km, la 1 an pe est una de +500 si una de+800, la 2 ani pe vest +400 (nereusind nici o clasare), la 3 si 4 ani pe nord cu norme la fond+maraton in 07 iar in 08 fond+maraton+maraton international+fond palmares+maraton palmares. Desigur ca ma bucura acest lucru dar daca pun in balanta cati porumbeii buni am pierdut si cati au ramas…zic eu ca nu merita. Stiu ca multi or sa spuna ca in realitate au ramas cei buni, eu zic ca nu este adevarat, toti au fost buni (cei cu norme) insa nu s-au putut adapta reliefului sau nu au fost destul de norocosi.
In acelasi timp consider ca inteligenta unui porumbel nu se masoara in formele de relief peste care trece, adica cel care zboara peste munte nu este mai destept ca cel care zboara pe campie. Daca ar concura amandoi o etapa peste munte si una pe campie cred ca ar imparti victoriile dar departajarea o va face viteza medie, singurul lucru de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem o ruta de zbor.
Am auzit multe povesti cu pasari care claseaza la o lansare din directia x la un concurs de fond si,la 2 saptamani claseaza la fel de bine din directia y, uneori cu o orientare de 180 de grade fata de prima.Posibil..dar nu cred ca e o regula,dimpotriva, cred ca sunt putine pasari care reusesc astfel de performante.
Daca este vorba de rute de zbor apropiate,cu deviatie de pana la 90 de grade, cu relief asemanator,povestea e mult mai plauzibila.Personal am angajat 3 pasari la Presovo si Rozomberok,in Slovacia, apoi la Terespol in Polonia,de unde s-au intors 2.
Totusi,consecventa rutei de zbor,fie ca este peste munte,fie prin arsita campiei,ar fi foarte utila pentru specializarea porumbeilor intrucat performantele acestora sunt influentate,pe langa fondul genetic, si de factorii de mediu.
De ce credeti ca belgienii, “parintii” sportului columbofil, organizeaza de zeci de ani concursuri pe aceeasi ruta, SV-NE,cu localitati de lansare consacrate din Franta si Spania,de la Brive la Barcelona?
Daca si in Romania ar fi astfel de rute prestabilite si am avea ocazia sa descoperim avantajele concursurilor organizate fata de cele haotice din prezent nu cred ca ar mai fi multi sustinatori ai zborurilor din diferite puncte cardinale.Dar,dupa un sezon de esecuri pe o ruta(peste munte,de exemplu)nimeni nu mai are curajul de a insista.Din nou schimbari,esecuri,reveniri, fara nici o concluzie.Si ne mai si intrebam de ce la licitatiile din columbodroame porumbelul belgian al lui De Scheemacker de pe locul 20 se vinde cu 1000 Euro iar pentru pasarea de pe locul 6, cu inel de RO nu se ofera nici 100..
PATRIKB . daca erai atent la titlu topicului vedea ca se discuta de altceva . despre crescatori ca iustin , zachiu , butnaras , yurety, turcanu matei si multi alti ca sant o gramada , din partea me tot respectu si rezultate cat mai bune pe viitor sant oameni care merita, de evidentiat, , an rest multa sanatate si sarbatori fericite . ne vedem maine la expo
expo RADAUTI
Am zburat trei ani , pe trei rute diferite si am un lot de cinci porumbei care mi-au venit de peste tot.
bravo marian , acolo e marfa ,. ,.
mai patrykb…locul 1 berlin ii amarinei emil nici decum iustin mai informeaza te
Una este sa vina alta sa faca performanta, iar incurcam borcanele…
performanta nu are cum sa faca…ca daca vroia sa fac performanta zbura unde e concurenta mai mare…la Sibiu…numa na ce sa si faci…trebuie sa fie unii si mai cu mot…numa o sa se lamureasca el ca si ceilalti….oricum…bafta
unde e mai aproape 18 km de sibiu sau 40 km medias CAM DA DE GINDIT
Cum am mai spus si la alte topicuri, nu trebuie emise explicatii simpliste. Eu tind sa le dau dreptate d-lor Cristi Gradinaru (pct.21) si DAN_TGV (pct.26). Specializarea unei linii de porumbei pe o anumita ruta exista si este ceva firesc. Unii pot aprecia acest lucru, altora li se pare prea putin. Ganditi-va de exemplu la atletism la proba de decatlon. Cel care o castiga este fara indoiala un super-atlet, dar rezultatele pe care le-a obtinut in fiecare dintre probe sunt mai slabe (foarte rar similare si doar la 2-3 probe) cu ale atletilor specializati in proba respectiva. Specializarea aduce performanta. Mecanismul de orientare al porumbeilor este unul complex si neelucidat deplin (campul geomagnetic, azimutul, pozitia soarelui, ceasul biologic, memoria vizuala, factorii climatici locali,etc). Pastrand unii dintre acesti factori constanti e firesc sa-i usuram situatia si el sa se intoarca mai repede acasa. Cand asta se intampla timp de mai multi ani cu o pasare devine rutina, iar cand ce intampla pe mai multe generatii devine instinct. Odata,demult am primit de la prieten un pui de ciobanesc german (dintr-un ?cuib? prea numeros) dintr-o familie cu origini fabuloase dresati la meserie timp de generatii. Cand a crescut si am inceput sa-l plimb si sa-l duc cu mine in excursii si la pescuit, am descoperit ca merge la picior fara sa-l invat eu, si, mai mult, in diferite situatii ma privea asteptand o comanda. Unele din comportamentele invatate de parintii,bunicii, strabunicii lui si devenite rutine au ajuns sa se transmita genetic si erau innascute in Dino al meu ! La fel s-au format si rasele de caini pontatori (care se opresc in aret cand vad vanatul) sau palomos deportivos (pe care i-am vazut recent la sectiunea video alergand inebuniti o porumbita). De aici si ?dezamagirea? unora care aduc porumbei din import care au zburat de n generatii doar S-N si care devin de duzina cand ii treci pe V-E. Aici treaba se leaga si cu topicul cu ?porumbeii potriviti?, al d-lui Laurentiu. Binenteles ca daca resursele si cunostiintele iti permit, poti sa selectezi si sa reproduci si porumbei care sa vina din toate cele 4 zari cu rezultate de top, dar asta e un obiectiv extrem, extrem de greu de realizat !!!….
De asemenea trebuie sa existe o corelatie intre planul de zbor al asociatiei si tipul de pasari pe care il selectez eu ca si crescator.
ptr.dinu din slimnic,porumbelul voiajor trebuie sa vina din orice punct cardinal,dar depinde ce voiajori avem,daca vin sau nu ,cu clasari sau nu,schimbarea rutei ajuta foarte mult la selectia porumbeilor,asa ca daca faci asta o sa vezi care este diferenta intre rezultat si calitate.
Cred ca schimbarea brusca a rutei de zbor poate afecta performanta .
Anul trecut zona olteniei a zburat fondurile pe directia Polonia in afara de ultimul unde s-a lansat de la Praga .
La acest zbor s-au clasat aprox. 80 porumbei din aprox.800 in 6 zile .
O posibila cauza a acestei catastrofe poate sa fie schimbarea rutei de zbor .
pt ovidiu nr 16,lasa-ma frate meleu cu astea , ca sunt satul de certuri si figurele de doi bani, eu nu te-am intrebat pe tine nimic, eu stiu ca din 1990 este democratie ,asa ca daca ar fi sa vin sa zbor cu voi, intreb lumea de acolo si daca 50% + 1% ar fi de acord as veni, asa ca ai putea sa stai tu in cap si sa te dai dea tumba ,caci asa ar hotara majoritatea.P.S1nu te mai lua atat de Domnul Munteanu, pentru ca deocamdata,cred ca mai avem de mancat in primul ,rand carte si avoi ceva rezultate la porumbei, si tot nu am avea dreptul s-al vorbim pentru ca la multi dintre noi ne-ar putea fi bunic. p.s2 cred ca numarul 23 are dreptate,dar pe mine m-au suparat certurile voastre,eu de firea mea nefiind un om mai razboinic.
ptr ovidiu,poti sa zbori linistit mai cu mediasu si spune-i lui dinu si la ce ianaltimi ajungi,mai pacaliciule,dinu a venit cu vorba buna mai si pe banii lui merge in ce club vrea nu trebuie sa-ti ceara tie permisiunea trantitul pamantului si frustrat ce esti.
eu zic…sa se calmeze lumea…ca pana la zboruri mai este destul…cine stie ce se mai poate intampla..si apoi vedem daca zboara dinu si cu cine ,poate isi duce singur porumbeii cu masina , ca am mai auzit de campioni deastia…si nu mai zboara nici cu sibiu si nici cu mediasu…e si asta o varianta
Nu mai las decat mesaje despre schimbarea rutei.
eu pana acum nu am zburat decat spre N-V, mai precis pentru prahoveni Vslea lui Mihai, la cursele lui Bilan. Anul trecut am dat trei porumbei direct Botosani intr-un zbor de antrenament si au venit fara probleme, desi nu mai cunosteau acele zone. Doi dintre ei sunt voiajori clasati, dar al treilea este un gutan cumparat cu 2.5RON. Se pare ca pana si din cei mai mari gutani poate sa apara un campion.
pt ovidiu medias esti si tu columbofil de 1 an si te tot agiti atat si iti dai cu parerea de parca tu le stii pe toate
nu conteaza ruta conteaza calitatea porumbelului,el trebuie sa vina de oriunde daca este bun
UNII SPUN CA DACA SCHIMBI DIRECTIA.-RUTA DE ZBOR,DEZORIENTEZI PORUMBEII…
DAR CEI CARE SE ORIENTEAZA NOAPTEA DUPA STELE CUM MAI NIMERESC ACASA…VALOAREA PORUMBELULUI SE POATE ARATA IN TOATE PUNCTELE CARDINALE.NICI ACUM NU POTI EXPLICA ANUMITE FENOMENE DUPA CE SE ORIENTEAZA PORUMBEII…EI NU AU G.P.S.
SI TOTUSI NIMERESC COTETUL…
FA/TI SINGUR O PARERE PROPRIE…
Ce sa spun , sunt de acord ca trebuie sa mentinem pe cat posibil aceeiasi ruta de zbor , dar datorita faptului ca noi – columbofilii – suntem oameni si nu gandim indeajuns atunci cand ne organizam concursurile astfel incat sa realizam ceea ce ne propunem fara sa chinuim atat saracele noastre pasari. Pot spune deasemenea ca sunt porumbei care rezista sa-i zbori pe rute diferite , chiar pe parcursul aceluiasi an , am mai multe exemple din crescatoria proprie . In anul 2007 am zburat fondurile in Grecia si Polonia iar in 2008 am concurat la fond din Slovacia si Polonia si am avut surpriza sa constat ca porumbeii in forma si motivati corespunzator au fost capabili sa claseze chiar daca i-am mutat de pe o ruta pe alta , de exemplu Velestinion(Grecia) apoi angajati la Prezmil (Polonia) in 2007 si Ruzomberok(Slovacia) apoi angajati la Prezmil in 2008 , pasari care au realizat norme si au participat la expozitiile nationale ale Ucp in 07-08 . Concluzie – cred ca schimbarea rutei de zbor nu impiedica performanta atunci cand detii pasari care sa nu cedeze , sanatoase si in forma maxima . Va urez sa aveti un nou an columbofil plin de satisfactii .
eu kred k un porumbel bun poate zbura pe orice ruta
Porumbeii se ghideaz? dup? … ?osele
Cercet?torii britanici de la perstigioasa Universitate Oxford au decriptat secretul ciudatei aptitudini a porumbeilor c?l?tori de a-?i determina ?i de a-?i reg?si rutele de zbor . Dac? p?n? ?n prezent speciali?tii erau convin?i c? simpaticele p?s?ri se ghidau , ?n voiajele lor , dup? mersul soarelui , iat? c? cercet?torii britanici au demonstrat c? zbur?toarele au un mijloc mult mai prozaic de orientare , respectiv .. traseul autostr?zilor ?i ?oselelor . Dup? 10 ani de experimente , analize ?i compara?ii , speciali?tii au ajuns la concluzia c? porumbeii ??i iau ca puncte de reper anumite intersec?ii ?i chiar locurile ?n care s?nt amplasate semafoare , fapt ce-i face s? parcurg? distan?e mult mai mari , dec?t dac? ” ar t?ia-o ?n linie dreapt? . Aceste constat?ri i-au uimit pe cercet?torii britanici , care au mai observat c? porumbeii se orienteaz? dup? trasee ” umane ” ?n special c?nd au de f?cut voiaje foarte lungi . ” Se pare c? este mult mai u?or pentru aceste p?s?ri s? c?l?toreasc? ghid?ndu-se dup? un drum deja marcat ; este impresionant? ?ns? capacitatea lor de a descoperi ?i de a aprecia marcajele ” , a declarat pentru ” Daily Telegraph ” profesorul Tim Guilford , conduc?torul echipei de cercet?tori .
( Alina ?uteu )
Materialul de mai sus a fost cules de mine ?n urm? cu c??iva ani .
?n aceast? iarn? am v?zut la TV pe un canal Discovery un filmule? cu subiectul de mai sus . ?mi pare r?u c? am v?zut doar sf?r?itul . Porumbeii erau urm?ri?i in zbor de un aparat u?or de zburat iar documentaristul trasa pe hart? traseul parcurs de p?s?ri la fel ca un sistem GPS !
Servus !
eu zic k nu e nici o problema daca nu vei incepe cu distante mari din prima si o sa incepi cu distante mici cred ca porumbei se vor obijnui si o sa ai rezultate bune si eu la fel am schimbat zborul porumbeilor de la nord la sud si nu am avut probleme iar acum am calsari mai bune de la sud la nord sunt multumit de evolutia porumbeilor . bafta in continuare si multe clasari pe primul loc
Nuti fa probleme se adapteaza,vint in pene.
vreau sa va pun o intrebare dak clasez un porumbel la o cursa castig bani?