Doua poze, inca 2000 de cuvinte – despre soare.
Vechiul topic:
Avand crescatoria orientata prost fata de soare, am incercat sa rezolv aceasta problema decupand peretele din spate si mutand odihnitorile pe laterale. Ce parere au puii despre aceasta modificare? O poza face cat 1000 de cuvinte.
Policarbonatul nu ofera 100% din beneficiile soarelui asa ca solutia pe termen lung ar fi totusi o voliera de plasa neacoperita.
porumbei.ro
Se vede clar efectul……….
Crema anti UV le mai trebuie…… arata super poza!
Din cate stiu eu soarele nu e prea bun pentru ochii puilor…. probabil ca policarbonatul ii va ajuta sa nu fie afectati prea tare.
Soarele este o sursa de vitamina D si totodata o sursa de energie calorica foarte importanta atit pentru porumbei cat si pentru crescatori. In zilele insorite acestia, crescatorii, pot fi zariti in locuri special amenajate sau in jurul crescatoriilor , adapindu-se din doze sau din sticle……
?????
Boafta!
Aia da. Eu de cate ori ma intind la plaja, vine instant un norisor si se pune pe soare. Am patit de nenumarate ori. Ultima data ieri. De doua ori. Ca plecasem, a iesit iar si m-am intors repede. A venit alt nor. Adaparea din sticle merge doar seara ca mai umbli cu masina ziua…
In natura puii stau la soare la discretie, nu cred ca are cum sa le faca rau, si se pot muta la umbra cand simt nevoia.
Ai facut o schimbare in bine, felicitari! Personal ma bucura acest film, pentru ca ma inspira referitor la podeaua compartimentului! Stiu ca nu sunt “la subiect” insa mi-ar placea sa cunosc anumite detalii, dat fiind faptul ca urmeaza sa ma hotarasc ce fel de gratare sa folosesc la noua mea voliera! Din cate se observa, gratarul este fix, spune-mi te rog ce distanta ai pana la sol si ce grosime/dimensiune are plasa cu ochiurile mai mari, cat si cea cu ochiurile mici! Exista posibilitatea sa cureti ceea ce ramane intre plasa si capriorul de lemn? Multumesc anticipat!
Foarte frumos si ideea cu plasa pe jos e super, ai aerisire buna lipsa gainat in cotet si praf, apropo ai plasa sudata de Buzau pe jos si peste plasa cu ochiuri mai mici?
Ce grosime are plasa de Buzau, nu se lasa cand calci pe ea?
Distanta pana la sol: 50 cm
Plasa de buzau: ochi de 10 cm
Plasa mica: ochi de 19 mm
Nu mai stiu grosimea plasei de buzau, dar e cea mai tzapana. Se lasa putin cand calci dar distanta dintre capriori nu e foarte mare si odata prinsa calumea si inchegata la capete se intareste si mai bine. Trebuie vopsita. Trebuie multa rabdare, am zis ca o iau razna cu nervii pana am terminat de vopsit. Aia marunta e zincata, stai fara stress. Rareori cand e nevoie bagi furtunul in ea sa sara gainatii mai incapatanati si e ca noua. Eu n-am mai dat cu furtunul de peste un an, in timp se usuca si cad, majoritatea ochiurilor raman libere. Cu greu cureti gainatul dintre plasa si capriori, poti pune scandura peste plasa si caprior dar apoi cred ca te cam impiedici.
Sub cotet se face crescatorie de sobolani, vrabii, pitigoi si toata fauna. Trebuie iesit cu placa de beton putin in afara si apoi inchis pe laterale cu OSB sau plasa. Imi intra inca animalute sub cotet ca am pus plasa larga pe lateralele mici care sunt pe directia vantului sa imi ia tot praful si fulgaraia. Si in timpul marii naparliri patimesti mai putin decat intr-o crescatorie normala. Dupa ce scap de sobolani pot interveni gainile sa curete boabele si gritul care cade, nu se risipeste nimic.
Gainatul il scot de sub cotet odata la 1-2 luni cu o grebla fara dinti. E cam tras de fiare, o alta idee ar fi folosirea unor tavi colectoare care se trag in afara.
Porumbeii sanatosi vin pe lume cu instinctele la ei. Se vede clar ca stiu ce sa aleaga pentru confortul lor la un moment dat. Soare, lumina, caldura si multe necazuri stau departe de crescatorie. Imi place cand ii vad relaxati, ca sarmalutele, n-au niciun stress :))
O stare similara ca dupa baie, zici ca-s betivii satului …
Chiar ca sarmalutele in oala. :))
soare = vitamina D – calciu, sanatate, cai respiratorii perfecte, penaj lucios, paraziti exterminati, osatura tare, calmitate, orientare perfecta … si multe alte avantaje.
intrebare:cand tinem la vaduvie sau la semiintuneric sa nu arunce pene?
relaxati ca sarmalutele,,,sa nu ajunga de atita relaxare,,,sa nu se sufoce de atita varza
nu e curent in acea crescatorie ..
si aici ma refer daca nu ai probleme cu dintii , maselele.. daca stai in acel cotet
Este foarte curent. Mi-au cazut toti dintii atat mie, cat si porumbeilor.
Cand eram eu mai tanar si ma mai duceam pe la sala,vorbeam de toti dracii posibili si imposibili sa ne creasca muschii. Una dintre metode era testosteronul natural,adica soarele. Ne puneam la soare cu koalele goale si stateam ca fraierii cu orele pe malul baltii de ne coceam si nici in apa nu intram,ca trecea efectul. Porumbeii tai or fi aflat si ei de metoda asta :)) …
Cu privire la faptul ca soarele nu face bine ochiilor puilor este adevarata(un medic veterinar care este si columbofil cu experinta foarte mare mi-a zis acest aspect), dar se referea strict la perioada cand acestia sunt in cuib. In aceasta poza, ei deja sunt mari, nu-i mai afecteaza cu nimic.
Daca ati vazut toate marile crescatoriile din vest au pe acoperis portiuni facute special prin care razele soarelui sa patrunda in interior, chiar daca au si voliere exterioare.
porumbei.ro foarte misto gratarul (podeaua), foarte practica. Nu ai mers pe materiale sofisticate, ai combinat materiale din constructii :)
Nu numai musculatura ci cel mai important: imunitatea. Si nu se aplica doar la animale. Sa cititi despre beneficiile D3-ului si la oameni… iar multi dintre noi sunt deficienti. Eu iau suplimente D3 constant mai ales iarna.
De ce se intind porumbeii cu aripa la soare… instinctul le spune.
0:58.. interesant mai intai ii fluieri ca sa ii “scoli”ca pe urma sa le spui “somn usor” ..:)))))
Un mare adevar: si porumbeilor mei le-au cazut dintii. Mie mi se clatina cativa. E clar, peste cativa ani o sa mor…
Excelent comment-ul 13 :)))
Si inca ceva, eu nu stau in cotet dar am de gand sa ma mut. In iulie ….
eu chiar vorbeam serios….
Am porumbeii in pod
la turea am pus rapita si sunt curenti de aer
Am avut probleme cu maselele + oreon
Porumbeii nu aveau nimic
Cum am ajuns la concluzia ca de acolo mi sau tras acele probleme ei bine mi-a recomandat medicul sa tin dopuri in urechi…cand urc la porumbei…am urmat sfatul lui timp in care nu am mai avut probleme dar eu fiind mai capos am zis ca domnu doctor e ticnit si am renuntat la respectivele dopuri si am facut intr-o zi curat la porumbei fara acele dopuri .. concluzia .A 2 a zi am revenit la medic de data aceasta doar cu dureri de masele
Vazand acea podea mam gandit sa te intreb daca nu ai celeasi probleme
@ porumbei.ro:
Bună din nou,
de data asta, vă scriu în numele lu’ taică-miu, Bărbeanu Sr., căruia i-am reactivat mai vechea patimă pentru porumbei. Pt. el, aceştia se împart între voiajori şi rest, deci cunoaşteţi categoria…
Cum, cât de curând îşi va construi o volieră pt. cei câţiva voiajori pe care momentan îi adăposteşte conjunctural, m-am gândit să-i sugerez să-şi înceapă planificarea pornind de la adăpostul dumneavoastră, la care din capul locului mi-a atras atenţia pardoseala ingenioasă, dar nu numai.
În acest scop, în măsura în care ne puteţi ajuta cu detalii, ne-ar interesa:
(în primul rând) referitor la podeaua-grătar:
– ce grinzi folosiţi ca structură de rezistenţă (de „cât x cât” e lemnul) şi cât de mari sunt „ochiurile” formate cu această reţea de grinzi („cât x cât”) ?,
– „de cât” este plasa mare aşezată peste sistemul de grinzi al planşeului?,
– la fel, „de cât” este plasa mică, subţire, aşezată peste gratiile intermediare?,
– acest sistem de podea susţine fără probleme o persoană de cca. 100 kg?,
– cât este „garda la sol” a volierei (înălţimea podelei sau distanţa de la grătarul podelei la nivelul pământului – „cota 0”)?;
referitor la boxe:
– ce dimensiuni au boxele dumneavoastră pt.voiajori (lungimea x înălţimea faţadei x adâncimea)?,
– la ce înălţime faţă de podea începe primul rând de boxe (care e înălţimea spaţiului de sub boxe)?;
altele:
– pt. 20 de boxe porumbei matcă, cam cât ar trebui să fie de mare compartimentul acesteia?,
– de câte alte compartimente (minimum!) în afară de cel pt. matcă e nevoie la voiajori şi, raportat la un adăpost matcă de 20 de boxe, cât de mari trebuie să fie celelalte compartimente auxiliare?,
– pereţii OSB sunt suficient de rezistenţi la umiditate? cu ce îi protejaţi?,
– acum, după experienţa folosirii acestui adăpost, ce îmbunătăţiri i-aţi aduce (în afară de geamul policarbonat pt. soare)?
Cu mulţumiri anticipate şi scuze pt. indiscreţie,
S. B. (Bărbeanu Jr.)
Bine ar fi sa treceti sa vedeti pe viu. O parte din raspunsuri le aveti la comentariul 6. Grinzile si spatiul dintre ele o sa le masor, nu le stiu acum. Cred ca sustin 100 Kg si mai mult, eu am 85 dar am stat si cu mesterii simultan la lucrare.
Boxele mele sunt departe de cele profesionale, nici nu stiu daca are sens sa va dau dimensiuni, o sa mi le notez.
Nu stiu cat ar trebui sa fie dimensiunile compartimentelor, va spun cum am eu: la matca aproximativ 2,5 pe 2 cotetul si voliera cam inca odata pe atat. La zburatori si pui, 3/2,5.
La voiajori cam ai nevoie de minim compartimente:
– 1 matca
– 1 pui
– 1 zburatori la natural (sau 1 masculi + 1 femele pentru vaduvie)
Unii crescatori impart si lotul de zbor in mai multe compartimente, pe varste, categorii de zbor, etc.
Eu nu am vopsit OSBul cu nimic. Nu mi se pare ca are nevoie dar probabil o sa il vopsesc candva, pentru estetica.
Imbunatatiri: l-as orienta direct pe soare cu fata sa nu ma mai complic cu decupaje etc. As face culoarele mai late. As reface acoperisul cu solzisori sau tigla (am avut carton – e prost, am pus onduline – ii incomodeaza la picioare la aterizat si mers). L-as face la inaltime nu la sol, adica undeva la peste 2 metri baza – pentru sentimentul de siguranta dat porumbeilor. Ce va pot recomanda si este inventie proprie nevazuta inca prin alte parti este modalitatea de hranire si adapare din exteriorul cotetului pe niste usite… are multe avantaje, unele pe care le-am urmarit de la inceput, altele pe care le-am descoperit pe parcurs, incat nici nu mai pot concepe un cotet fara acest sistem.
Ok,
Scuze pt. că n-am văzut comentariul 6 şi pt. comentariul meu oarecum off-topic.
Vă mulţimesc frumos pt. răspuns şi amabilitate! De trecut şi văzut pe viu adăpostul dumneavoastră (jud. Argeş, dacă-mi amintesc bine) e mai complicat, noi fiind din jud. Hunedoara.
Asta cu 3 compartimente ne cam încurcă planurile. În copilărie şi tinereţe taică-meu a crescut voiajori într-un singur compartiment, desigur, fără să concureze cu ei şi să urmărească performanţe înalte, aşa cum fac astăzi majoritatea voiajoriştilor. Probabil că nici acum nu va trimite sistematic porumbei la zboruri decât, poate, cel mult sporadic. El vrea mai mult să se bucure să-i crească şi să-i vadă zburând pe lângă gospodărie… Eu i-am recomandat să aleagă o rasă bună de zburători, cu zbor mult mai interesant, însă lui voiajorii sport îi plac şi punct. :)
Referitor la acoperiş, cred că vom folosi ţigle clasice, ceramice. Mă gândesc să fac şi un plafon de plasă, pt. aerisire mai bună. Vedem…
Referitor la adăpătorile accesibile din exterior, dacă am înţeles bine, cred că am văzut la un singur crescător (http://nicola68.sunphoto.ro/VOLIERA) şi mi s-a părut interesant sistemul, mai cu seamă că voliera respectivă valorifică, tot ingenios, şi spaţiul de sub boxe pt. depozitarea furajului. Iarăşi vedem… Mă voi gândi serios la sfatul dumneavoastră.
Încă o dată mulţumiri şi cele bune!
Intr-un cotet am patrati de 10/12 sau mai mari si in altul de 10/10, nu cred ca e asa important, mai important e ca distanta intre ei sa nu fie foarte mare. La mine e sub 1 m cred.
Crescatoria din linkul dat are un sistem interesant dar la mine este altfel, in sensul ca podeaua imi vine la brau si in felul asta porumbeii se invata blanzi. In cea din poze nu se poate pune adapatoarea, e doar un jgheab de mancare. La mine usile sunt de la brau pana deasupra capului si late cat mine sa nu imi iasa pe langa mine. Pe acolo le pun adapatoarea, mancarea si gritul si socializez cu ei “de la nivelul lor”, astfel de mici ei imi umbla printre maini la hranire. Am gandit-o asa datorita alergiei la praful de porumbel, dar este si mai comod sa nu prea intri la ei. Eu fac mai totul de afara, intru doar cand trebuie sa ii prind pentru imbarcare, sa inelez puii, sa mai fac perechi sau cand fac curat (rar).
@ porumbei.ro:
Chiar am admirat, în cele câteva clipuri postate, relaţia dumneavoastră cu porumbeii care îmi par foarte blânzi.
Dacă înţeleg bine, sistemul dumneavoastră seamănă cu cel de la adăpostul meu (mai am deja unul pt. zburători). Astfel, pt. că al meu are podeaua la 1,5 m. de la sol, deşi are uşă normală de acces, în partea de jos a uşii am mai tăiat o bucată (cât un oblon) pe care îl folosesc pt. hrănire şi adăpare. Oblonul are balamale şi închizătoare proprie, a. î. să poată fi deschis/ închis doar el, dar are şi un sistem de prindere şi rigidizare cu restul uşii a. î., atunci când vreau să intru înăuntru, să pot să folosesc/ deschid întreaga uşă ca un tot unitar.
Prin acel oblon, când hrănesc porumbeii (de regulă doar din exterior, fără să mai intru în coteţ), pun furaj într-un dispensator „normal” de tip jgheab din tablă zincată cu acoperiş de protecţie, iar apa o pun în adăpători de plastic din acelea de tip „borcan cu farfurie”, folosite şi la puii de găină.
Eu l-am făcut aşa pt. că, dată fiind înălţimea la care se află coteţul, e mai dificil să intru în el ori de câte ori îi hrănesc (am nevoie de scară pt. asta).
Al dumneavoastră cred însă că e şi mai interesant decât al meu. De aceea, înainte de construcţia volierei pt. voiajori a tatălui meu, voi reveni eventual cu întrebări sau nelămuriri dacă va fi cazul.
Până atunci vă mulţumesc pt. amabilitate şi vă doresc mult spor şi succes!
soarele le face duar bine
exceptand vara cand ajunge la 40 de grade
atunci se baga la unbra
Aveti idee daca policarbonatul pus spre soare cu partea netratata UV permite soarelui sa intre ca si prin plasa?
cel mai bine ar fi sa faci o rama cu policarbonatul si care sa fie culisabila pe perete……..cand e soare sti tu ce sa faci.
nu sunt expert dar io asa as face
@Stefan: chiar asa am, dar e cam incomod sa tot stau sa le inchid si sa le deschid la mai multe compartimente. Dar tot asta voi face pentru ca oricum se pune praful ala alb de opacizeaza policarbonatul imediat. Deocamdata este in teste la compartimentul de pui… dupa cum se vede este plasa pe spate…dar si pe fata crescatoriei, model pe care nu l-am mai vazut pana acum la nimeni. Si pe podea. Ramane sa le mai pun pe tavan si i-am aranjat. :)))
sa nu crezi ca cei cu crescatoriile inchise nu modifica nimic .
de exemplu in interval de 2 saptamani am avut 3 tipuri de vreme iar eu am umblat la aerisire incat sa nu depaseasca umiditatea 70%(iarna) dar nici sa miroasa a porumbel.
io tot nu inteleg cum te descurci in sezon, cand poate 10 zile ploua in continuu ,cu atata plasa. se stie ca umiditatea peste 80% timp de cateva zile ii scoate din forma . sau sunt doar teorii
Fiind in varful unui deal unde bate vantul mai des decat intre case, se usuca imediat. E clar ca nu pot controla umiditatea dar nici nu pot astupa prea mult si sa raman cu praful care imi provoaca alergie. Nici nu am rezultate la nivel national dar ma multumesc sa-i pot tine. Care ar fi simptomele cand umiditatea trece de 70%?
Lucruri foarte importante in crescatorie , atat soarele cat si ventilatia (aerisirea) . Daca gospodaria iti permite , crescatoria este foarte indicat sa fie orientata cu fata catre SUD , acest lucru aduce multe beneficii , exemple : nu va mai fi umiditate in crescatorie( umiditate boala sigura ,Dom. Rusu tandem Chicheanu spunea ,, unde nu intra soarele pe geam intra DOCTORUL pe usa) .Aerisirea(ventilatia) de asemeni o mare necesitate , dar atentie se pot gasi modalitati de montare a aerisitoarelor in cat porumbeii sa nu fie afectati de curent , lucru care poate afecta sanatatea porumbeilor.Policarbonatul este benefic pe timp de iarna , dar totusi ar fi foarte bine daca poate fi indepartat in zilele insorite sau cand temperatura aerului este placuta in timpul zilei.Soarele nu poate distruge vederea porumbelului , deoarece se poate observa foarte usor cum porumbeii in raport de clima isi aleg anumite locuri in crescatorie , in raport de temperatura , curent , etc. ,de asa natura in cat el sa se simta mai bine.
orni….raceala…cocci….ciuperci..gatu rosu..etc dar asta numai daca timp indelungat cotetu este umed.
se zice ca porumbelu isi iese din forma daca i se schimba klimatul brusc .
de aceea podul ramane cel mai bun loc pentru a concura pentru ca este mai ferit de umezeala.
toti cei din afara cu rezultate f bune din cotet de gradina au incalzire si ventilatoare puse pe automat (umiditatea 55%-65%….temperatura 18 grade -25 grade)in sezon.
p.s. iar cad vine presa cu camera de filmat sunt acoperite …ascunse .
Din puii pe care ii intarc, in jur de 100, cam 30% pe an sunt muciosi dupa ce ies la zbor, dar le trece dupa o vreme si nu ii tratez, iar ca maturi nu am mai vazut nari murdare de vreo 2 ani fara niciun tratament de respiratie. Cred ca tine de faptul ca se nasc si se obisnuiesc in conditiile de aici.
Cand e umed este pe gainat mucegai ca o blanita de toata frumusetea. :)) Macar ouale de coccidii si viermi nu au nicio sansa sa stea pe podea de plasa sa fie ciugulite.
Afara se joaca la un alt nivel. De anul trecut am in plan sa cumpar o statie meteo de exterior pentru temperatura si umiditate, nu ca as putea sa le modific dar sa vad cam cum ii schimba vremea concret, pe cifre.
E bine ca macar grosul etapelor sunt pe vreme buna in vara cand e foarte uscat si noaptea nu scade asa mult temperatura.
In primele 2 poze e policarbonatul scos iar in a 3-a este pus, lumina prin el e mai difuza dar macar ajuta putin si la incalzire.
Si cu matca ce faceti? Stiu ca e bine ca pui din cuiburi, sa nu vada soarele.. sa stea la intuneric.. deci in compartimentul pentru matca e bine sau nu sa fie lumina?
Foarte frumos..
Gabriel este gresit sa nu avem lumina naturala in compartimentul de reproductie , sau sa stopam patrunderea soarelui .Sa nu intelegem gresit cand ne referim la puii ne intarcati si razele solare.Nu cred ca exista crescatorie in care sa patrunda soarele direct in cuiburi , doar daca le amenajam cuiburile in aer liber fara nici un fel de adapost.Ca si la zburatori si la matca foarte benefice sant cele doua lucruri atat soarele cat si sistemele de aerisire(ventilatie) .