Un film care te tine cam incordat. In timpul urmaririi te intrebi: il prinde sau scapa?
Sugerat de Marian M.
Filmul prezinta un atac atipic pentru soim, la mica inaltime.
…
Si acum una proaspata din seara asta, vazuta si traita de al dv. admin. Mi-am pus lacatul la gugustiuci si cand sa plec, am vazut stolul unui vecin, tocmai ii scotea la zbor. Nu ii zboara in concursuri, dar iarna ii scoate obligatoriu la ture zilnic. M-am oprit putin sa vad daca e rost de show. Uliul nicaieri. Cand sa coboare, apare intr-un zbor lenes, SOIMUL. Este foarte smecher, al dracu. S-a bagat sub stol si i-a ridicat putin. Apoi s-a facut ca pleaca. MEREU face faza asta, se da incapabil. Apoi a venit iar spre stol mai cu elan, si porumbeii au inceput sa se inalte. Exact ce vroia. Iar a luat distanta, s-a ridicat peste ei si a mai SIMULAT un atac, de data asta si mai puternic, incat a impartit stolul pe tot cerul (stol care evita mereu cu succes absolut zeci de atacuri de ULIU). Se vedea clar ca nu are inca o tinta, a intrat ca la popice, nu a urmarit nimic. Dupa asta, a inceput sa ia inaltime, zbura la fel de linistit, calm, in timp ce porumbeii pistonau disperati in toate partile. Cei mai inspirati au inceput sa stranga aripile si s-o ia pe verticala spre casa.
Altii, se inaltau tot mai sus. Dupa ceva timp, am vazut soimul zburand in cercuri line sub doi porumbei care urcasera incredibil de sus, abia ii mai vedeam (cu ochelari care permit vizualizare buna pe cer). La un moment dat unul a disparut(poate pentru ca era inchis la culoare, nu am mai vazut decat baltatul si soimul mai mare sub el). Apoi au disparut cu totul. Erau atat de sus… ce o fi fost in sufletele lor mici, avand soimul sub ei, in terenul lui de vanatoare favorit, la apus. Nu am mai vazut nimic timp de 2-3 minute. Se auzea crescatorul fluierand alert… “biii biii bii”. M-am uitat iar pe cerul rosu…si vad coborand ca o coala de hartie in deriva, baltatul. In spatele lui era o naluca mai mare, neagra. Dupa cateva spirale, pata alba a disparut si a fost inlocuita de naluca cea neagra. Il luase. Apoi a planat cu porumbelul multa vreme…din ce am mai citit, stiu ca ii consuma in aer.
Scuzati cele relatate… dar asta e natura, si e bine s-o cunoastem.
cum va mai avea oare curaj un porumbel sa se rupa de sto la un concurs cat timp faceti antrnamente in bataia uliului?
Idea de antrenament iarna deja mi se pare deplasata. Porumbelul care ia frica de uliu nu ai ce mai face cu el.
Am vazut diferenta inte un porumbel alergat de uliu si unu ne alergat. Cel alergat de uliu il scoti cu greu afara din cotet nu zboara inalt si se lanseaza foarte slab.
Am o porumbita zburata un an la pui iar in primavara cand le-am dat drumu afara a fost lovita de uliu. Dupa ce sa vindecat nu a mai plecat dupa cotet sau daca a fost sa zboare a zburat foarte putin 2-3 minute.
Cei zburati si ne alergati de uliu se lanseaza si zboara exceptional.
Acu voi alegeti ce fel de porumbei doriti sa aveti unii speriati sau unii super zburatori fara frica sa zboare de unu singur peste munti si dealuri.
diferenta intre soim si uliu :D
buna Andrei!
din cite stiu eu si din cele vazute de mine,stiu ca doar ii omoara in aer,asta daca nu se intimpla deja la impact,atunci pt siguranta,ii rupe gitul in zbor,mai ales daca se zbate.De consumat in zbor,nu am vazut,dar tot ce se poate, natura e plina de surprize……
Am scris ca respectivul nu participa la concursuri. Iar in anumite zone, rapitoarele ataca si vara, si nu putem face antrenamentele in cusca. Asta vara soimul imi intra in stolul de pui in IULIE. Solutia…pui multi, norocul si adaptarea. As indrazni sa spun si ca cei obsinuiti cu atacurile au un atu, atunci cand pe drum sunt atacati, fata de cei care nu stiu ce-i ala rapitor. Personal, cele mai multe victime le-am avut din randul porumbeilor adusi din zone unde nu sunt rapitoare.
Lansez si o intrebare pentru cei ce se pricep la soimi. E posibil sa se stabileasca intr-o zona permanent? De ce pisici le mai spune soimi calatori? :) Stiam ca in Romania stau doar o perioada din iarna.
chiar ca ma tinut oleak incordat pacat !
Buna !
Ca si pasare,soimul calator,dupa cum ii spune si numele,migreaza.El vine si pleaca ,cam in acelasi timp cu rindunelele.Exista si exceptii,cind ramine intr-un loc si anume ,atunci cind are suficienta hrana.Migratia pasarilor,se bazeaza in principal,si pe posibilitatea gasirii hranei,asa ca este de inteles de ce berzele sau rindunelele,nu ramin la noi peste iarna.Se pare ca soimul din zona ta,are destula hrana,nefiind motivat sa plece.S-a intimplat sa ramina si in zona noastra,intr-un an.Cam asta ar fi,din ce stiu eu
si eu am probleme cu uliu tot anu iarna nici nu le dau drumu mai de loc e tot timpu pe ei cam el face preselectia niciodata nu fuge dupa un porumbel bun din ce vad la mine an de an
saracu porumbel cit a luptat pt viata lui impresionant eu ma confrunt an de an cu asa ceva si mi alege pe cei mai buni si nu numai mie mi alege ci si la colegi.ticalosu!!!!!!!!!
Prin ce trec pina ajung acasa numai ei stiu,bieti de ei de aceea cind vin datile toata cinstea ce li se cuvine si foarte mare atentie.Of si mai sunt si vinatori care trag fara mila in ei, de multe ori .Ce o fi in sufletul lor???(al porumbeilor).Foarte frumos filmuletul multumim domnul Marian M.
1-0 pentru soim,si as fi vrut sa fie pt.porumbel,dar asta e
Poate filmuletul asta ii pune de acord pe cei care se contraziceau cu distanta de ”zbor batut” a soimului. Din film, mie imi pare ca un pic de rezistenta si perseverenta ar cam avea nenea soimu’.
te contrazic lucian,nui adevarat ca porumbelul speriat de uliu nu mai ai ce face cu el.de exemplu eu stau aproape de padure si mai toti porumbeii mei au fost fugariti macar o data de uliu.si treaba cu “Cel alergat de uliu il scoti cu greu afara din cotet” nu e adevarata, se intampla treaba asta doar la cei mai slabi.eu iam tinut deschisi pana acum vreo trei saptamani ca a dat caldura si au inceput sa zboare la inaltime si mia disparut o porumbita(sigur luata de uliu) ,pana acum nu zburau deloc la inaltime doar faceau 2-3 rotocoale si se puneau repede pe cusca. Este o pasare care incepe sa tipe daca vede uliu nush cum se cheama,daca auzeau pasarea aia in 2 secunde erau in cusca.sincer porumbeii s-au fost obisnuit cu uliu,de multe ori trecea pe la vreo 2m de cusca(asta cred eu ca sa ii sperie, sai faca sa zboare),iar porumbeii mei nici nu se gandeau sa zboare se ghemuiau toti si dupa ce trecea uliu se bagau in cusca.Luciane am porumbei care au fost speriati de uliu(nu numai speriati, fugea dupa ei si care era mai puternic scapa)si nu se mai tem sa iasa din cotet.Am avut o porumbita care a scapat de doua ori de uliu si a treia oara a luato si sincer nu se temea sa zboare,se ducea in fiecare zi la camp.Din ceea ce am vazut eu porumbeii care au fost fugariti de uliu sunt mult mai atenti decat ceilalti.Am o porumbita care nu a fost fugarita niciodata,sau cel putin nam vazut eu,si nu e chiar asa de atenta,e mai interesata de ceea ce ciuguleste.VA SALUT si spor la zbor
MI SE PARE MIE SAU IMAGINILE SUNT DATE CU INCETINITORU?
soimul este inamicul numarul 1 la porumbei…in genneral acesta apare in zonele deluroase si nelocuite…rar apare in orase….atuul lui este viteza din picaj si faptul ca nu se lasa asa usor batut! ma gandesc ca la soim cea mai buna solutie pe care o poate lua un porumbel este ori sa zbpare intro directie fara sa se inalte…ori daca are posibilitatea sa vina in picaj spre casa….in momentul cand sa inaltat nu mai are nici o seansa deoarece soimul nu va pleca de langa el….iar por va incercasa coboare ….iar in picaj soimul este mai bun….! cu uliul este alta treaba…este mai speriecios….daca au vara petarde in momentul can este la atac se sperie si pleaca….si daca por se ridica uliul se lasa usor pagubas!
era sa pierd si eu un porumbel acum cateva zile. norocul pentru porumbel si pentru mine a fost ca atacul s-a petrecut aproape de boxe , era s-l prinda chiar la intrarea in cusca dar porumbelul a intrat la timp si a scapat .
dragilor,soimul de obicei migreaza,dar depinde si de iarna ,daca iarna este mai calduroasa ,deci mancarea se gaseste mai usor,atunci ramane,daca este o iarna friguroasa atunci migreaza,oricum inca de la inceput lupta dintre un soim si porumbel este socotita pierzarii.asta in cazul in care porumbelul este bolnav,batran sau f obosit,daca aceasta pasare are viatlitate,sanatate si nervi de otel,atunci soimul se alege cu nimic,asta pt ca doar 40%din prazile sale sunt prinse,restul scapa,asta e,si iar ma repet are un sprint de te rupe,pe o distanta scurta poate sprinta f mult,dar am mai spus poate urmari un porumbel si cativa km,ati vazut si in film ,ca are agilitate nu numai in picaj ,ci si printre stanci,pe campie,etc,deci e mult mai periculos ca si uliul,asta e ,vant in pene
Desi nu le agreiez, admir foarte mult aceste animale. Fiecare specie, soim sau uliu, este perfect adaptata si vaneaza diferit fiind niste vanatori forte iscusiti, am vazut mai multe studii legate de reusitele acestora la vanatoare insa cel mai mare procetaj de reusita pe care l-am vazut este de 30% . Asta mie ami spune ca exista un echilibru intre pradator si prada (soim si porumbel, daca soimul este mai rapid porumbelul este mai inteligent si se fereste, s-a vazut si in film unde cred ca daca nu era ranit in urma primului atac ar fi scapat, avea o vointa exraordinara dar si experienta, vira la la milisecunda mai mult decat la timp as putea spune, …mi-a parut rau de el), nu sunt deacoord cu prinderea acestor pasari in capcane dar nici nu sunt impotriva.
Pe an cresc maxim 2 pui din care peste 70% nu trec de iarna, in conditii naturale, dar la cat sunt capcaniti cred se face 90%, diminuand numarul acestora o sa cresaca numarul animalelor cu care acestia se hranesc, deci va fi stricat echilibrul natural care si asa este foarte fragil.
Pot sa va spun : am observat ca ulii sunt pasari teritoriale ( am citit ca pe o raza 25 km) si ca vaneaza in aceleasi zone zi dupa zi, daca cel dintr-o zona este prins in cel mult 2 saptamani un altul ai va lua locul iar atunci va incerca peste tot unde vede porumbei.
Eu am porumbeii sub o Rezervatie Naturala, efectiv pe linie dreapta am cam 1 km pana sub munte, si iesirea la porumbei e indreptata catre acesta. Pot sa spun ca, “cunosc” (deosebesc) si familia de ulii care au teritoriul in zona, zilnic ai vad cum trec pe deasupra crescatoriei ignora porumbeii mei si se duc in oras unde ataca gutanii, pentru ca stiu ca acoolo gasesc prazi sigure si cu putin efort. Ce-i drept femela ( e mai mare si maron la culoare) ma cam supara uneori ami mai ia si mie cate un pui (anul trecut cam 10) iar pe timpul iernii 2 maturi, i-a cam ales pe aia zburatzi dar nu ai port pica, ea ataca cel mai des. Daca vine un alt uliu in zona imediat ies si al iau la bataie pana il alunga, nu are sanse sa vaneze si furisi daca vine, nu stiu cum al vede parca stau permanent de 6.
Pot sa spun ca sunt norocos mai multe victime au avut altzi crescatori din oras, nu pot sti daca ei sunt vinovati.
Pe mine nu ma intereseaza sa ai prind, pe ei nu prea ai intereseaza porumbeii mei, asta pana nu se sucesc…. deocamdata nu vreau altii :))
din experienta mea porumbei nu ar trebui zburati iarna sau dak vrei sai antreneziar trebui cel putin antrenati in fiecare zi sa nu ia nic-o pauza pt ca dak porumbelu i-a o pauza de 4-5 zile el in cotet nu zboara asa ca dupa ce ai dai drumul trebuie sa se incalzeasca si el sai dea drumul la bataia aripilor sa se incalzeasa trebuie sa zboare cel putin 5-10 min pt asi da drumul pt ca o data ce i-ai dat drumul mai ales ca iarna da (soimul,uliu) porumbelul ala nare nci o sansa din cate stiu eu
In decembrie am asistat la un asemenea atac ,am crezut ca
porumbelul e pierdut dar s-a intors dupa doua ore cu
o rana de 7 cm , a fost cusut intr-un cabinet stomatologic
s-a refacut repede,si zboara ca inaite.
interesant….oricum porumbelul cu potential nu va fi niciodata prins.. parerea mea.. vant in pene!!!!
io din cate am auzit….soimii dak se invata la un stol….adica dak prinde 2-3 porumbei dintr-un stol….cik s-ar stabili pana il termina….sau pana se invata porumbeii sa zboare prea bine si sa nu ii mai prinda…..acum nu stiu cat e de adevarat…..filmuletul cu adevarat fascinant….cat se zbatu saracul porumbel sa scapa de soim…..si tot degeaba…..:((.
aminteles ca sarbii au fel si fel de metode pentru ca uliu sau soimul sa nu mai vaneze asa des porumbei nostrii atat de dragi fiecaruia,de ex pun ancore lipite de porumbel cu fel si fel de adezivi pt ca atunci cand ataca acel porumbel el se raneste si nu mai poate vana putand astfel sa moara de foame.o alta metoda mai putin vatamatoare pt uliu este aceea cu lipirea tot a unor buline lucioase de tipul staniolului de la ciocolata pe aripi pe marginile cozii tot cu adeziv si astfel uliu cand vaneaza lumina se reflecta in bulinele lucioase si se sperie sau il orbeste.aceste metode se realizeaza pe loturi de porumbei la care nu tinem si vrem sa-i sacrificam.
daca mai stiti si dvs alte metode de a alunga sau de a nu mai vana porumbei scrieti pe site pt ca multa lume este interesata.bafta multa in competitii si mult noroc.
uliul dintraun stol de 100 porumbei il alege pe cel mai frumos si bun .
frumos film!!!!! pacat de porumbel cata munca a depus pt a scapa de soim dar din pacate …………………………..
E vechi filmul..dar totusi e super filmat….pacat de porumbei dar asta..e nu avem ce face….selectie naturala…bafta!!!!!!!
pacat ca la prins orcum sa cam chinuit pana la prins asta e
personal am zburat porumbeiii toata iarna, intrdevar nu-i o zona prea riscanta , dar uliu si soim este, vin de peste dunare cum zicem noi,de atacat i-au ataca pe porumbei la ora actuala am 3 porumbei rupti in aripa.cred ca totusi porumbeiii trebuie sa ia contact cu natura mai ales cei de fond si maraton caci vor intalnii in drumul lor spre casa diferiti inamici.cred ca lozinca de “scoala vietii ” este valabila si pentru porumbei.pierderi pe toata iarna 6 porumbei dintr-un efectiv de 70.pe cel slab natura nu-l iarta,iar cu cat ai menajam mai mult cu atat gresim mai mult.
La mine vine accelasi ulilu in fiecare zi degeaba il alung dupa 5min ii dinou pe acoperis si asteapta vrabile dar uneori rateaza varbiuta si incearca si pe por.Deja mia devenit simpatic la mine unde stau por is doua caldiri si intre ele sunt 5m si in capat un gard unde stau vrabile acolo trece cu o viteza de numa.De multe ori scapa vrabia dar 40% le prinde si io ma bucur deoarece mai scap de ele si macar se hraneste o pasare mai frumoasa din ele.Oricum nu o sa incerc sa il omor pentru nimic in lume(Il cheama spidy)si va asigur ca e tot acelasi deoarece stiu si unde doarme(Intrun copac din livda unui vecin)dar e singur……………de ce??
uliul nu alege pe cel mai bun porumbel, pe cel mai frumos,da asta insemnand ca cei mai buni porumbei ,rar sunt frumosi,de obicei uratii vin acasa,drum de drum,asta una,uliul este un oportunist cauta sa prinda repede si cu cel mai mic efort,dar sunt cazuri cand uliul mai urmareste porumbelul,sunt oasari f frumoase,ar trebuii sa le protejam nu sa le omoram,ele ne scapa de porumbei,prosti,blegi si bolnavi,bafta
asa este gufi are dreptate …. si vreau sa mai adaug ceva … nu mai confundatzi pasarile de prada intre ele …… fiecare dintre ele sunt unice …… cel mai slab in raport cu porumbelul este eretele .. darcel mai puternic si cu sanse mai mari sa prinda unul este soimul ……. un porumbel sanatos si ager .. nu v-a cadea prada unui pradator ….. porumbelul are mereu “asul in maneca” (celebra schimbare de directie ,,eschiva ) asa ca acei porumbei cazutzi prada sunt doar rebuturi ….. nici o pasare de prada nu este capabila sa zboare cat zboara un porumbel si nici la viteza nu il intrece sunt pe piciorde egalitate ……. aviz pentru cei ce nu stiu ” ce nu alege burduful, alege pradatorul … vant in pene
ce`l mai bine ai prindeti cu ,cursa faceti un cub din rapita si bagati un porumbel,si langa ia puneti o cursa din aceea de prindeti lupi cu ea si o puneti in parte din care crezi ca ataaca si te asigur ca il prinzi mai ales si indicat ar fi cand e zapada si frig ce`i mai multi ia`m prins cu ,cursa pe pamant
Foarte multi confunda uliul cu soimul. Foarte multi.
Iar cand o sa prindeti SOIM la capcana sa ne anuntati si pe noi…
eu stiu ca soimul nu sta pe la noi iarna si mai stiu ca soimul e ce-a mai orgolioasa pasare posibila , daca a dat o data in porumbei si a ratat a doua oara nu mai vine(asta trebuie sa stiti fiecare crescator de porumbei) . uliul e ca tziganul pana nu se alege cu ceva nu pleaca. cu respect.
pacat..la cat a luptat merita sa traiasca:((
pt porumbei.ro:stiu pe cineva care a prins soim.Mi-a explicat metoda dar nu cred ca pot s-o dau pe site.Pot sa spun ca e ingenioasa si tb sa ai mai multa rabdare,dar da rezultate si iti dau cuvantul meu ca nu mint.In zona unde locuiesc eu sunt mai multi ulii dar in iarna asta a cam scazut nr-ul lor(capcanele isi fac datoria)As vrea sa dispara toti pt ca eu cresc mai mult ornament si la acestia nu exista selectie naturala.
as vrea sa am o rapitoare zburatoare…..care sa prinda ulii si soimi……;));))))):D:D…nu stiu daca exista ce vreau eu:)))
pt andrei tg-jiu Buha Mare[Bubo Bubo]
bine spus domnule administrator … aici ai punctat… si e bine sa intzeleaga toti …. soimii sunt cei mai redutabili pradatori…….. dar si acestia .. de ce credetzi ca isi aleg prada? de ce nu fixeaza unul la intamplare ?..va dau eu raspunsul l-a dat si gufi … ii aleg pe cei mai slabi deci fitzi sigur ca in ghearele uni pradator nu cad cei mai buni ci doar cei mai slabi …….. soimii sunt dintre totzi pradatorii aerului , cei mai scuzitzi au o viteza foarte buna un sprint bun si un spirit tactic foarte dezvoltat …. nici un atatc nici o simulare nu este intamplatoare la soim credetzi ca porumbelul acela a scapat din ghearele lui pentru ca a avut noroc ?eunu cred asta .. privitzi o pisica ce face ccu prada ….(se joaca ) apoi o mananca …
Acum hai sa discutem si despre uliu …. este opasare de prada mai mare maiimpunatoare dar nu la fel de rapida .. de aceea uliul ataca mai mult vietzuitoarele terestre sau pasarile care sunt jos pe pamant … el foloseste foarte des “elementul surpriza” in aer nu are sanse aproape deloc in fatza unui porumbel
pt dr jack nu trebuie sa ai o stfel de atitudine legata de pasarile de prada …. noi nu suntem in masura sa intervenim in selectia naturala …. am fi doar niste idiotzi daca am incerca sa facem asta … eu unul le-as multzumii acestor pradatori pentru ca ma scapa de rebuturi ….. sunt defecte pe care noi nu le observam la porumbeii nostrii insa aceste pasari de prada au aceasta capacitate ….. asa ca domnilor care mai doritzi sa scapatzi de pradatori .. mai bine atzi vedea palmaresele campionilor ..miile de Km zbiratzi (credetzi ca in atatzia km nu a dat peste nici un pradator /?) ve inselatzi … insa nu a fost luat in colimator pentru ca nu avea nici o slabiciune … acolounde noi nu suntem in stare sa selectam hai sa lasam natura sa o faca …..
Din pacate, la intamplarea relatata de mine, soimul a luat un porumbel mai bun dpdv FIZIC, mai in forma. De ce spun asta? Pentru ca dupa ce i-a despartit pe tot cerul, cei mai slabi, fara chef sau forta de zbor, au picat imediat si s-au ascuns in cotet, in schimb cei cu “vana” si vitalitate s-au ridicat in inaltul cerului unde soimul e stapan.
Sigur ca putem interpreta si invers, si anume ca cei inteligenti sau care prin instinct stiu care e metoda soimului, au picat in mod special pentru a-l evita… nu sunt sigur care varianta e mai aproape de adevar.
pt Battysta:ce nu intelegi legat de atitudinea mea?am scris ca eu cresc mai mult por de ornament iar in cazul lor nu exista selectie naturala.
misto filmuletul….zici ca e pe valea oltului pe acolo…..
si cand ma gandesc ca poate o sa zburam pe cehi……misto
Se stie foarte clar ca orice atac fie de soimi sau uli,nu este intimplator,ci dimpotriva cu foarte mare minutiozitate.Locuiesc intr-o zona de interferenta padure-cu arbori foarte dezvoltati inaltime-grosime,si deal cu maracinisuri si culturi agricole deci o zona propice atit soimului cit si uliului.Atacul se desfasoara dupa o filare dintro zona mai inalta fie terestra sau aeriana, in momentul cind considera ca atacul are sorti de izbinda atunci ataca.In momentul atacului practic porumbelul are zero la suta sanse,aici intervine intuitia porumbelului si solutia aleasa,dar de cele mai multe ori alege sa zboaresi sa se inalte deci 80-120 km\h cu citziva km\h si sa mai vorbim de selectie naturala,sau am vazut doi soimi dupa un porumbel,cum e?tot selectie naturala se numeste?
mie toata iarna porumbei miau fost deschisi si numai la inceput uliul mia luat doar 4 porumbei ceilalti devenid tot mai experimentati atacurilor uliului pot sa spun ca toti cei 4 porumbei erau de culoare mai deschis si mai lenesi ca ceilalti iar acum cu cei ramasi nu am nici cea mai mica problema nici nu mai imi fak griji pentru ei ca iar putea prinde uliul si era sa imi pierd cea mai buna porumbita care din gresala cand am prinso sa vad cum mai sta treaba cu ea iam smuls niste pene din arpa dreapta ,dar am lasato sa zboare se tinea mai greu de stol dar a reusit sa treca cu bine in concluzie……. natura nu iarta nimica si lasaty porumbei sa zboare si iarna iar la vara va asigur ca veti avea doar porumbei buni VA DORESC MULT SUCCES
Of. Cand o sa intelegeti ca soimul este alta pasare decat uliul? Asa cum rata este alta pasare decat gasca.
pt pozitia 32 sar putea sa faci inchisoare mai nou daca procedezi cum ai zis tu..cu capcana si alte chestii.
citind articolul nu inteleg de ce porumbeii aceia au urcat sus cu soimul sub ei…ca doar in linie dreapta porumbelul e mult mai rezistent nu se tine soimul de el…soimul loveste in picaj cand prinde aproape 300 de km pe ora..dar in linie dreapta nu are nici cea mai mica sansa..
se face confuzie mare intre uliu si soim.uliul porumbar este ala care ataca porumbeii si gainile numit accipiter gentilis ,iar soimul calator falcon peregrinus..au tactici total diferite de atac..porumbarul foloseste ambuscada are un zbor rapid si un control foarte bun in aer datorita cozii sale lungi..de cele mai multe ori sta pe stalpi sau in copaci la panda si ataca…falco peregrinus ataca in picaj ..nici macar nu fac parte din aceasi familie… uliul e un accipiter iar soimul e falco
diferenta dintre uliu si soim e clara…..soimul ataca numai in aer….in zbor……pe langa uliu….care rapeste pasarile(porumbeii) de pe case ,blocuri , voliere….ataca intr-un mod surprinzator……..pe langa soim….care….chiar daca este vazut de porumbei in zbor…..are sanse foarte mari sa prinda unul din stol…..prima data avand loc un picaj asupra stolului…..nu cu intentia sa prinda vreun porumbel…..ci doar sa-i desparta…….si apoi si-l alege pe cel mai slab…..cel mai obosit…….are un simt foarte dezvoltat in a observa care porumbel este mai slab la zbor……si fizic si psihic……..multumesc
cati ornitologi!!!………
fain comentariu dar de ce numi apre filmuletzu
dr jak.este treaba ta ca tii porumbei de ornament,tine i inchisi,dar nu te mai hazarda cu capcane,ca s ar putea sa faci si puscarie pt asa ceva,sa ti fie clar ,nu ma intereseaza porumbeii tai de ornament,nici tu,tre sa fii slab ca sa lupti cu un uliu cu capcana,tine ti porumbeii inchisi,sau reprofileaza te pe voiajori,ca sa vezi sportul adevarat,la ornament doar bani se castiga,asa ca mai usor cu uliul si capcanele,ca s ar putea ca cineva sa citeasca acest topic,si sa ti puna cateva intrebari,INTELEGETI COPII MICI CA ULIUL SI SOIMUL SUNT F BINEVENITE INTRE PORUMBEI,DE CE MIE NU MI PRINDE ULIUL NIMIC,DESI ZILNIC SUNT 2,3 ATACURI,pt ca incerc sa antrenez porumbeii si sa i tin in forma si n selectie non stop,pacat ca sunt oameni care gandesc asa,mare pacat,asa ne distrugem tara,incet,incet,cu oameni care sunt asa de slabi incat pun capcane,iar la cati bani castigi dr jack,iti poti permite sa mai pierzi cativa ,nu?????????
ce pacat ca tu nu esti,in fond esti cam increzut maestre,este un site cu porumbei de ornament,acolo i mai potrivit pt tine(cu scuze),aici nu ai cu ce sa ne fii de ajutor,a,ba da ,sa i inveti pe cei tineri care si asa stiu destule prostii,sa omoare ceea ce Dumnezeu a creat,te crezi asa de bun,eu ma indoiesc ca esti,astept raspunsul tau,dar la subiect,
cat despre prinderea unui soim,o ruda f apropiata mie, este presedinte la AJVP,ia sa l intreb cam ce pedeapsa s ar face pt punerea de capcane la soim si uliu,
Eu cred ca tu nu sti citii si de aceea nu intelegi.Unde ai citit tu ca eu am pus capcane?Cine ma poate obliga pe mine sa fiu sau sa nu fiu de acord cu capcanele?Pot sa-ti spun sigur ca tu nu ma poti influenta in niciun mod.Daca am spus ca stiu pe cineva care a prins soim, putea sa-l prinda acum 20 de ani si fapta n-ar mai intra sub incidenta legii penale.Fii atent la detalii pt ca in superficialitatea ta nu poti distinge esentialul.Daca ai nevoie de traducere posteaza un mesaj si iti promit ca o sa te luminez. desi nu cred ca se mai poate face ceva in cazul tau.
Parerea mea este ca nu poti tine porumbeii inchisi, toata perioada de iarna, deoarece porumbeii isi ies din forma,si perioada de recuperare,pina la inceputul concursurilor este foarte scurta, eu sunt de parere ca trebuie apelat la eliberarea porumb,in perioada invernala….
eu in aceasta perioada eliberez in jur de 4-6 porumb odata,dupa care continui cu alte serii de acelasi numar…in acest mod porumbei zboara foarte sus si astfel sansele uliului sunt diminuate,acestia si la aterizare picand ca niste sagetzi..si nu in ultimul rand eliberarea la zbor se face si contrar palmaresului…cei mai importantzi porumbei or sa zboare ultimi…se poate tzine cont chiar si de un program al uliului acesta atacand mai putzin in jurul orelor amiezii(de evitat eliberarea porumbeilor seara). chiar daca am vazut ca un numar mare de columbofili nu sunt de acord cu eliberarea porumbeilor iarna,sunt de parere ca la eliberarea lor primavara se poate pierde un numar la fel de mare de porumbei(de multe ori foarte valorosi acestia fiind iesitzi din forma).salutari si vant in pene tuturor columbofililor!
eeee la mine parca vad iara de la 10 ori cand ii las afara de 5 ori ataca :( intrun fel ii bine dar numi place daca ii sa ieie ;)) dar deocamdata am scapat