Sosiri grele

sorin123Salutare tuturor, a trecut foarte mult timp de cand nu am mai scris pentru acest site, poate unii care sunt activi de mult timp pe acest site ma cunosc, sunt Sorin Iana, am trimis material si pentru juniori columbofili deci ma puteti gasi pe site, sunt cel care nu stia cum sa mute porumbeii la bloc, se chinuia cu mini voliere agatate pe bloc, pana cand in vara anului 2010, cam asa… a reusit sa isi construiasca cotet in podul blocului, achizitionand porumbei bunicei ( voiajori). Dar din pacate aceasta fericire nu a durat nici un an, pentru ca au inceput vecinii cu plangeriile la asociatie, am fost nevoit sa ii mut la tara.

Atunci detineam 10 pui de 2010. I-am mutat in primavara anului 2011 la tara, acolo au avut bunicii grija de ei, prin toamna deja unii aveau oua, pui mici, nu mai tin minte exact, dar nu reusise o inmultire la care ma asteptam, asa ca totusi am zis ca sa nu ii mai chinui si i-am eliberat. Dupa eliberare, imediat 3 au plecat glont, apoi a plecat inca unul, nu a durat mult timp inca 2, apoi restul 4 au dat cateva ture, i-am urmarit si s-au pus in varful unor copaci inalti, ( acolo am casa langa padure ).

Eram foarte suparat, am iesit dimineata ca orice om sa ma intind cand cu ochii bulbucati am vazut 4 porumbei pe casa. Erau cei care ramasesera in copaci. De acolo au inceput sa se inmulteasca fara probleme un timp, pana “a aflat uliul de ei” :)) .

Dupa toata treaba asta in mintea mea a fost un rulaj de porumbei care s-au mentinut constanti de vreo 10 maxim 12-13. Ceva gen: ieseau abia 2 pui la zbor, abia ajungea unul la maturitate sexuala, apoi prindea unul matur si tot asa. A trecut ceva timp, nu am putut ajunge la tara nici in vacanta de primavara a acestui an.. dupa informatiile primite bunica mea a spus ca erau “vreo 12 “.

Uite ca s-a terminat si scoala, am ajuns si la tara, mai erau 8 si spre uimirea mea toti maturi, porumbei care nu ii cunosteam deloc, dintre toti 4 cei care ramasesera aatunci am mai observat doar o porumbita, am recunoscut-o dupa inel… in rest erau puii celor 4 care se inumltisera si au ramas prin rulaj, sper ca intelegeti. Acolo uliul ataca in fiecare zi si ataca foarte des gutanii vecinilor dar totusi ii triaza si pe ai mei cam des.. :))

Sa trecem la subiect. Poate v-am plictisit. Deci din toti cei 8, 7 erau sigur la maturiate sexuala, mai era o porumbita care inca nu prea accepta sa fie curtata, dar avea lejer 3 luni.. zic eu. Si inca un lucru care m-a uimit, mereu s-au mentinut perechi. Am hotarat sa facem “o selectie naturala” si sa ii angajez la un “mic antrenament de 35 km”.

Zis si facut.. dimineata i-a imbarcat tata in masina si i-a lansat de undeva de la inaltime, nu stiu daca stiti .. de pe “Dealul Filiasului “. In mintea mea era cam asa, 35 de km, lansati de la inaltime, ar trebui sa ajunga lejer acasa. Am asteptat, am tot asteptat, primul porumbel zbrr direct in cotet, dupa 39 de minute, apoi inca unul dupa 43, inca doi dupa 44, iar am asteptat, am tot asteptat, nimic.. Suparat si in acelasi timp si uimit de acest “fenomen” am mers in casa, mai ieseam ma mai uitam pe casa, iar intram, apoi am mai vazut ca aterizeaza unul pe casa, timpul in care ajunsese aproximativ 1 ora jumatate.

Dupa aceste sosiri nu a mai venit nici unul. Tin sa mentionez ca unul dintre cei care nu venisera, nu era al meu, era pripasit, tot incerca sa se imperecheze cu porumbita aceea tanara, deci mai pe scurt am avut 2 porumbei pierduti din 7 angajati, ma refer strict la ai mei. Apoi a trebuit sa plec cu autobuzul de la tara, urma sa merg la un majorat, tata a ramas la tara, peste cateva zile mi-a spus ca a mai sosit unul. Deci in final din 7 angajati, 6 sositi. Dar dilema mea este, DE CE AU SOSIT ASA GREU?

Am postat si o poza cu porumbita care a ramas dintre toti care i-am avut la bloc.. pe ea inca o am si in prezent.

sorin123

14 comentarii la “Sosiri grele”

  1. Din observatiile mele, porumbeii trebuie sa fie antrenati de mici, altfel cu varsta le e tot mai greu sa deprinda “orientarea”. Nu e nimic anormal la antrenamentul tau. Drept exemplu iti pot da unul similar facut de mine acum vreo 3 saptamani de la o distanta chiar ceva mai mica unde am dus cativa pui cruzi si 2 tardive de anul trecut (pentru toti era prima lansare). Lansari individuale. Puii au venit toti iar tardivele pauza. A venit una dupa o saptamana intr-un final. Slaba moarta, jigarita. Dupa ce am pus carne pe ea, i-am mai dat direct un 200 Km si apoi un 330 Km de la care a venit tun.

  2. este normal,nu erau invatati sa zboara mult…prima problema era forma lor fizica…apoi poate calitatea..io is plecat in strainatate si aveam 8 porumbei ,am ajuns dejemplu vinerea si sambata i-am angajat la budapesta , cik 350km ! si din 8 au sosit acasa 2,unu a2a zi dimineata si altu dupa o sapt. Depinde si norocu..daca porumbelu este in forma…etc

  3. eu am zburat prima data anul acesta porumbeii cu asociatia si am pierdut foarte multi din cauza ca au fost prea batrani majoritatea din anul 2010 si 2011..am pierdut 18 din 38 din cei batrani iar din cei de 2012 am pierdut 4 din 10..eu consider ca din cauza varstei au venit asa greu dar si lipsa antrenamentului si.a pus amprenta pe aceste sosiri

  4. Colegu eu cred ca o cauza este lenevirea ! porumbei cu mancare excesiva pun in greutate ! sa zicem ca alearga un gras si unul slabut care ajunge primul la finish ? :D parerea mea dar daca vrei o iei in considerare daca nu asta e!

  5. asta e ! zboarai cind schimba una sau doua pene de la distante mici si dese din toate puctele cardinale fara sa te uiti la ei ,, ceva similar cu abandonarea ,, pe masura ce vin pusca lungesti tragerea si ca sa fie tacimu complet , asta ar fi varianta 2 – doua trei, ma rog scurte de ajustare a busolii si apoi unu criminal 40 -60 km si fii sigur ca , scapi de vite.

  6. Eu la zborul de 65km am ramas cu 2pui din 13 ceea ce pentru mine este un dezastru.. ca incepator am asteptat mult sa incep zborurile si dupa antrenamente la distante mici cu sosiri bune a venit dusul asta rece
    -5km 13 din 13
    -10km 12din 13 prima zi cu o sosire intarziata
    -25km doua sosiri intarziate
    -65km dezastruu. Prima serie de pui e compromisa. Cel putin stiu ca cei doi pui sunt buni

  7. Am eu un prieten pe aici care are o vorba ,, AR FI MULTE DE SPUS ! ,, asa si matale sunt multe necunoscute pt noi care mincam acest sait pe piine . cum ar fi ; de ce nu ai insistat de la 5 km ? care este frcventa acestor antrenamente ? timpul probabil la acea data ? in ce stadiu se aflau porumbeii ? NU DE ALTA DAR POATE DIN EXPERIENTA MATALE MAI INVATA SI ALTII .
    NU TE DESCURAJA POATE MAI VIN SAU IN CAZ EXTREM — o iei de la cap — sa fii iubit .

  8. Nu va grabiti sa trageti concluzii asa repede ca porumbei sunt prosti sau buni dupa o asa lansare .
    Am fost martor la lansari de sute de pui din care nu au reusit decat 30 % sa ajunga acasa ,din porumbei pierduti au iesit campioni la maraton si alte categorii.
    Cum a afirmat si colegul de la com 7 sunt multe de luat in calcul orcine are de invatt din asemenea lansari mai ales incepatorii!!!

  9. Porumbeii nu sunt o masinarie, la care sa apesi un buton si sa efectueze automat o activitate in parametrii precisi.
    Chiar si la masinarii este uneori cazul sa se faca o calibrare, setari, ajustari sau un anume rodaj.
    Porumbeii voiajori au abilitatea de a veni acasa si ai tai au venit. E bine pana aici.
    Ca sa vina mai repede, trebuie mai mult: sa le cultivi instinctul pe care il au, cu antrenamente de cand sunt pui, cu program de zbor, cu antrenamente repetate, cu sisteme de motivare, samd.
    Fara aceste lucruri ei fac un zbor de agreement, cunosc directia casei, dar ei se afla in plimbare, nu au obiectivul de a ajunge in cel mai scurt timp acasa – de ce sa-l aiba ?

  10. Daca exista gena de calitate vin de la orice distanta ii bagi, eu de exemplu am bagat o femela de 2012, 400 km direct fara antrenament fara orientare, si a venit a doua zi de dimineata, cu o noapte intarziere. Deci se poate, restul vin toti dar cu intarzieri.

  11. Si eu sunt incepator si anul acesta am facut un antrenament cu puii de 2013 direct de la 80 km ,din 12 au mai venit doar 9 ,dar fara sa mai fac niciun zbor cu ei de la nicio alta distanta!Deci George com.11 are mare dreptate care poate,poate,care nu,nu!

  12. da si eu am dus 2 porumbeii la antrenament si erau pereche iam dus primu antrenament al 2 km au veni inaintea mea apoi iam dus la 40 de km si masculu a venit a 2 zi la 6 dimineata era acasa si eu ma intreb dc a venit asa tarziu …

  13. anul 2013 este primul an la care am participat si eu cu porumbeii la zboruri,mai precis cu puii.Au fost 5 etape nu stiu sa va zic chilometri va pot spune doar ca eu locuesc undeva langa onesti jud. bacau si am zburat 1 focsani-18 lansati 18 veniti 2 braila 18 lansati 17 veniti 3 fetesti – 17 lansati si dezastru 11 veniti 4 megidia 11 lansati 11 veniti 5 vama veche 11 lansati 9 veniti cam asa au decurs primul an de zbor la mine . parintii puilor iam cumparat de pe la columbofili din raza onestiului asa la 15 lei bucata investitii nu am facut







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *