sorin123Salutare tuturor, a trecut foarte mult timp de cand nu am mai scris pentru acest site, poate unii care sunt activi de mult timp pe acest site ma cunosc, sunt Sorin Iana, am trimis material si pentru juniori columbofili deci ma puteti gasi pe site, sunt cel care nu stia cum sa mute porumbeii la bloc, se chinuia cu mini voliere agatate pe bloc, pana cand in vara anului 2010, cam asa… a reusit sa isi construiasca cotet in podul blocului, achizitionand porumbei bunicei ( voiajori). Dar din pacate aceasta fericire nu a durat nici un an, pentru ca au inceput vecinii cu plangeriile la asociatie, am fost nevoit sa ii mut la tara.

Atunci detineam 10 pui de 2010. I-am mutat in primavara anului 2011 la tara, acolo au avut bunicii grija de ei, prin toamna deja unii aveau oua, pui mici, nu mai tin minte exact, dar nu reusise o inmultire la care ma asteptam, asa ca totusi am zis ca sa nu ii mai chinui si i-am eliberat. Dupa eliberare, imediat 3 au plecat glont, apoi a plecat inca unul, nu a durat mult timp inca 2, apoi restul 4 au dat cateva ture, i-am urmarit si s-au pus in varful unor copaci inalti, ( acolo am casa langa padure ).

Eram foarte suparat, am iesit dimineata ca orice om sa ma intind cand cu ochii bulbucati am vazut 4 porumbei pe casa. Erau cei care ramasesera in copaci. De acolo au inceput sa se inmulteasca fara probleme un timp, pana “a aflat uliul de ei” :)) .

Dupa toata treaba asta in mintea mea a fost un rulaj de porumbei care s-au mentinut constanti de vreo 10 maxim 12-13. Ceva gen: ieseau abia 2 pui la zbor, abia ajungea unul la maturitate sexuala, apoi prindea unul matur si tot asa. A trecut ceva timp, nu am putut ajunge la tara nici in vacanta de primavara a acestui an.. dupa informatiile primite bunica mea a spus ca erau “vreo 12 “.

Uite ca s-a terminat si scoala, am ajuns si la tara, mai erau 8 si spre uimirea mea toti maturi, porumbei care nu ii cunosteam deloc, dintre toti 4 cei care ramasesera aatunci am mai observat doar o porumbita, am recunoscut-o dupa inel… in rest erau puii celor 4 care se inumltisera si au ramas prin rulaj, sper ca intelegeti. Acolo uliul ataca in fiecare zi si ataca foarte des gutanii vecinilor dar totusi ii triaza si pe ai mei cam des.. :))

Sa trecem la subiect. Poate v-am plictisit. Deci din toti cei 8, 7 erau sigur la maturiate sexuala, mai era o porumbita care inca nu prea accepta sa fie curtata, dar avea lejer 3 luni.. zic eu. Si inca un lucru care m-a uimit, mereu s-au mentinut perechi. Am hotarat sa facem “o selectie naturala” si sa ii angajez la un “mic antrenament de 35 km”.

Zis si facut.. dimineata i-a imbarcat tata in masina si i-a lansat de undeva de la inaltime, nu stiu daca stiti .. de pe “Dealul Filiasului “. In mintea mea era cam asa, 35 de km, lansati de la inaltime, ar trebui sa ajunga lejer acasa. Am asteptat, am tot asteptat, primul porumbel zbrr direct in cotet, dupa 39 de minute, apoi inca unul dupa 43, inca doi dupa 44, iar am asteptat, am tot asteptat, nimic.. Suparat si in acelasi timp si uimit de acest “fenomen” am mers in casa, mai ieseam ma mai uitam pe casa, iar intram, apoi am mai vazut ca aterizeaza unul pe casa, timpul in care ajunsese aproximativ 1 ora jumatate.

Dupa aceste sosiri nu a mai venit nici unul. Tin sa mentionez ca unul dintre cei care nu venisera, nu era al meu, era pripasit, tot incerca sa se imperecheze cu porumbita aceea tanara, deci mai pe scurt am avut 2 porumbei pierduti din 7 angajati, ma refer strict la ai mei. Apoi a trebuit sa plec cu autobuzul de la tara, urma sa merg la un majorat, tata a ramas la tara, peste cateva zile mi-a spus ca a mai sosit unul. Deci in final din 7 angajati, 6 sositi. Dar dilema mea este, DE CE AU SOSIT ASA GREU?

Am postat si o poza cu porumbita care a ramas dintre toti care i-am avut la bloc.. pe ea inca o am si in prezent.

sorin123