Sputnikul, intrarea in crescatorie este unul dintre cele mai importante elemente in columbofilie pentru ca prin intermediul lui se intampla multe lucruri din ciclul vietii porumbeilor: invatarea puilor cu exteriorul, intrarea si inregistrarea cipurilor in timpul concursurilor, si evident cel mai important lucru – permiterea intrarii porumbeilor in crescatorie in timp ce iesirea lor poate fi blocata.

Am selectat mai multe modele de sputnikuri si intrari, unele trimise de crescatori pe email la solicitarile din trecut si altele de pe net pentru a acoperi cat mai multe modele si idei.

Sunt binevenite noi fotografii cu modele pentru marirea bazei de date! Va rog sa trimiteti poze cu modelele voastre. Ne-ar folosi in mod special 1-2 modele cu sputnik cu ceas electronic montat.

1. Trimis de Ionut Mihut

Sputnikurile le-am confectionat singur, dupa schitele altora (sursa- net, carti…) , bineinteles, cu ce materiale am gasit. De bune, sunt bune, atata timp cat cei 21 de pui 2010 se descurca f. bine atat la plecare cat si la sosire.

Va recomand tuturor celor interesati sa incercati sa va confectionati singuri asa ceva. Sau, macar apelati la un cunoscut care va poate ajuta. Stiu ca nu arata ca cele ” profesionale,’ dar au acelasi efect sau, cel putin, asemanator. Va garantez ca satisfactia e mult mai mare. Mai greu a fost la primul, pana am reusit sa-i dau forma scheletului. La celelalte doua deja stiam pe de rost pasii de urmat. Scheletul e din lemn si chiar daca dupa un timp ( cativa ani, macar, sper) se deterioreaza, nu dureaza decat vreo doua – trei ore sa inchei altul.

Spor la treaba!2. Trimis de Toma Ciprian

3. Trimis de Ilie Calin

Exemplu de sputnic, pot sa spun unul primitiv, dar care pentru incepatori sau cei care dispun de bani putini e foarte potrivit, costandu-ma doar 7 lei. Desi dimensiunile nu sunt cele potrivite, sau cel putin asa am inteles din comentariile postate la subiect, pana acum nu am avut probleme gen gasit porumbel afara, imposibilitatea sau greutatea de a patrunde in cusca, etc. Motivul pentru care am acoperit intrarea in poza din interior e pisica vecinului care a gasit metoda de a se catara pe cusca prin ciresul din spatele acesteia si de a patrunde neinvitata! Prefer sa nu existe riscuri!4. Sputnik – Andrei


5. Intrarea cu ace a lui Sebastian

6. Intrare cu ace – Fratii Janssen

7. Sputnik – trimis de Vlad

8. Sputnik – trimis de Catalin Apostu

9. Sputnik – trimis de Karoly Lorinczi

10. Sputnikuri de la Natural trimise de Alexandru Catalin

11. Sputnik trimis de Silviu


12. Sputnikuri trimise de Jianu Danut

13. Nou model pentru balcon, trimis de Sebastian:
(policioara de jos ramane dreapta, nu se lasa in jos)14. Sputnik de crescatorie in pod, trimis de Victor:
– un model realizat fara prea multa munca si fara cheltuieli insa cu mari avantaje ..cel putin in cazul meu ..inainte aveam sputnic (2) cumparate standard si erau amplasate sub streasina .. in felul acesta pierzand foarte des secunde bune sau chiar minute .. din 50 de pasari trimise la etape aveam doar cateva 7-8 care aterizau direct pe trapa in rest toti pe acoperis ..acum sputnicul fiind sus pe acoperis ateriseaza direct pe el ..
Alte modele de sputnik


Un model mai aparte: