Trimit o poza cu porumbeii din Parcul Tineretului, acum cand am fost eu la ora 15 erau foarte putini din ce era o data. Oare lipsa hranei sau cea a apei a afectat asa de mult numarul,sau din cauza gerului nu au mai iesit din podurile de langa parc.
Inca o dovada cum gutanii sau porumbeii comunitari isi poarta siguri de grija fara vaccinuri si totul natural.
O zi cat mai buna
— Paul
— porumbei.ro: adaug si eu 2 poze proaspete facute in centrul Bucurestiului mega aglomerat de la intersectia Unirea.
In poza de mai jos se observa pe refugiul pietonal 2 porumbei. Pe ambele sensuri de circulatie trec sute de masini cu viteza si cand semaforul da drumul la pietoni acestia trec strada. Unii pietoni raman pe refugiu daca nu apuca sa treaca (asa cum e fata din poza) si daca mancau ceva, le mai cad firimituri pe “insulita”. Ei bine, porumbeii astia au gasit acea sursa de mancare. M-a uimit curajul lor si inteligenta cu care coboara sa manance in timp ce pietonii nu pot ajunge pe insulita, semaforul fiind verde pentru masini…
Iar acesta este un porumbel cu o culoare foarte interesanta… care lucra de zor la un colt de paine pe care il golise de tot mizeul din interior.
Cred ca si porumbeii nostri s-ar descurca fara tratamente si cu mancare putina daca nu ar trebui sa zboare sute de Km in concursuri.
Gutanii de la parcul Tineretului au ramas fara “loft” pentru ca podurile liceului Sincai au fost inchise. Asta e unul din motivele pentru care s-au imputinat.
Ce mi-a placut la porumbeii din intersectie de la Unirea a fost faptul ca nu se speriau de masini, parca stiau ca nu au ce cauta pe refugiu, desi treceau pe langa ei cu mare viteza… in schimb fugeau de pietoni cand acestia se apropiau. La fel de interesant e cum se limiteaza la acel refugiu fara a pasi pe strada in nicio directie, pentru ca ar fi morti in secunda 2.
Porumbeii comunali au o adevarata imunitate naturala, facuta prin nemiloasa selectie a mamei natura – cei slabi dispar, raman cei isteti si sanatosi! poate ceva trebuie sa luam si noi k exemplu din asta!!
porumbeii comunali =)))))
atunci de ce atitea vaccinuri si tratamente la ai nostrii ai casei. ma refer la porumbei binenteles.
lor nu le mai trebuie nici vaccin ,nici medicamente,vitamine etc.supravetuiesc si ei cum pot,dar sa nu uitam ca ei nu sunt pusi la treaba cum ii punem noi la treaba pe ai nostri
Aici putem vorbi de o selectie naturala, exemplarele care reusesc sa supravietuiasca transmit urmasilor trasaturi puternice, astfel acesti porumbei reusesc sa supravietuiasca cu mancare putina si slaba, bolile nu apuca sa se propage pentru ca nu mananca si beau din acelas loc, de regula adapostul este “aerisit”.
http://columbofil.com/
cred ca si voiajori nostri pot supravietui la fel de bine ca si ceilalti ;;cunosc cateva cazuri si sa sthiti ca se descurca la fel de bine an as gasi mancare necesara sa supravietuiasca peste iarna ..bafta tuturor an noul sezon care se apropie cu pas repezi
Nu stiu cati porumbei comuni ajung la o varsta inaintata. Nu avem o evidenta clara deoarece porumbeii comuni nu sunt inelati. Personal cred ca o mare parte din ei mor din diverse cauze -boli, rapitoaore, foame dar nu ii baga nimeni in seama. De asemenea porumbeii comuni au teritoriile lor nu prea intra in contact cu mii de porumbei cum intra cursierii nostri saptamana de saptamana in masina de concurs deci nu putem vorbi de o imunitate puternica ci doar de una relativa.
Referitor la cum supravietuiesc iarna am observat ca se hranesc cu aproape orice, pufuleti, coji de seminte, samanta de iarba, paine, tot ce gasesc aruncat de oameni. Dar si fizicul lor este unul mic care nu necesita foarte multa hrana.
Columbofil, ai o logică sănătoasă ! :-)
Îmi place în special faza cu adăpostul ”aerisit”.
Mare dreptate ai !
Dar daca privim putin invers? Poate porumbeii nostri se lupta sa supravietuiasca vaccinurilor, medicamentelor si vitaminelor iar porumbeii “comunitari” traiesc fara prea mari probleme medicale :)
si la mine in oras porumbeii nu se tem de oamenii chiar de loc ,dar am observat ca numarul lor scade simtitor
ii ajutam si noi cum putem pe astia comuni:))
si la o scoala de prin zona mea sa modernizat ambele cladiri de unde isi aveau cel putin 50 de perechi de porumbei locuintele , fapt ce a dus la reducerea la jumate cel putin , asta ar fi un motiv pentru care acestia sau inputinat in unele zone
parerea mea aste ca porumbei voiajori sint foarte diferiti de gutani ca si dealtfel diferenta intre un om normal si un sportiv trebiue sa aiba o ingrijire mai deosebita daca vrei sa aiva rezultate bune la concurs si nu numai, ci si frumusetea unui prumbel ingrijit bine nu se compara cu a unui gutan,si apoi am vazut pe net un porumbel voiajor de 19 ani de batrin ceea ce nu cred ca gutani vor ajunge sa traiasca ,,parerea mea….
eu am porumbei voiajori de 10 ani si pentru ca ma aflu an strainatate ai angrijeste parintii tratament de nici un fel niciodata si mancare grau si graunte an rest nimic si sunt sanatosi cred eu
Heh, interesanta remarca lui “Porumbei de la Buzau”.
La metrou la Aurel Vlaicu isi fac veacul cateva perechi din acesti porumbei.Am observat ca au un fel de teritoriu,ca cele 2 perechi de la benzinarie vin acolo zi de zi si nu se duc la metrou unde sunt vre-o 10 perechi.
4 porumbei mananca o paine cam in 20 min.De acte ori am de lucru acolo ii hranesc.Acum cred ca au din nou oua ca vin ”la masa” pe rand.La un moment dat ma gandisem sa ii iau acasa!Sunt blanzi aproape mananca din palma.
Da acuma in timpu acesta eu cred ca multii mor,sau intra in “lof” cum a zis porumbei.ro la colombofilii pt ca nu am mancare apa nu-i problema doar apa au destula,si porumbii nostrii stau asa daca e faza sa steie dar diferentza e ca anostrii sunt sportivi,nu poti sa bagi pe un gutan la 600km,si sa vina primu,vitamine vaccin toate astea is pentru sa fie sanatos,daca gutanii fara tratamente fara nimic si se inmultesc frt repede,daca iar mai si trata cineva sa nu moara atatia aoaleu!!!! ganditiva putin ar fi plin.
BAFTA
Nu departe de mine sint citeva blocuri acoperite cu tigla ,traiesc acolo in poduri sute de gutani si intre ei mai sint si citeva zecii de voiajori pripasiti de mai multi ani .Au obisnuit cu soara aspra, mincare putina,medicamente nimic dar sint sanatosi tun.A adus stolul meu niste pui ca nu-mi vinea sa cred si eu ma chinuiam variola.
si ei au dreptul la viata asa kum pot si stiu ei mai bine asa supravietuiesc .
da ! frumosi gutaniii ! ar trebui sa bea apa mai incet ca e rece si fac rosu-n gat ;)) sau sa caute un izvor termal si sa arunce ceva “buruieni” sa puna de un ceai :))) Nu,nu e cazul lor,ei nu au valoare,nu sunt crescuti in familii,linii,etc. Nu sunt ei munca unui columbofil de o viata,care dupa enorme investitii (spirituale,financiare,etc) sa riste vreo infestare cu paramixo si sa ramana cu custile si sufletul gol.De ei (comunitarii) are grija D-zeu care lasa natura sa-si urmeze cursul fara sa puna piedici cu pastile sau seringi caci in ochii lui toti sunt la fel.Noi,oamenii,columbofilii avem o fixatie pentru ceea ce crestem,vrem sa ne aparam munca si ceea ce avem cu orice pret,dorim continuitate si constanta in cotetul pasarilor,si pentru a fi siguri (nu % dar cat de cat) ca “ne punem o creanga” sub picioare si nu ne-o taiem apelam la vaccinuri,pastile,etc.
eu am porumbei fara nici un tratament mananca de unde apuca chiar si acum iarna; sunt buni si la zboruri ca sunt peste granita.daca sunt crescuti cu medicamente…se imbolnavesc mai repede.
Buna .cresc porumbei voiajori de prin 1995.Prima voliera am avuto poate ca cei mai multi dintre noi la tara in curtea bunicilor.In anul 2000 din motive financiare a trebuit sa plec in strainatate. porumbeii ramanand in grija bunicilor.Cu durere in suflet o spun .bunicul meu a murit in 2001 iar bunica ramanand singura sa mutat la ai mei la oras.Au ramas 8perechi de voiajori in podul unei case parasite ne avand nimeni grija sau evidenta lor.Le mai facea cate o vizita tatal meu o data la3-4 luni cand mai trecea pe la tara dar doar se uita la iei fara sa-i hraneasca sau altele.In 2008 m-am intors acasa si surpriza dupa 8 ani din 16 porumbei mai aveam 13 sanatosi tun. Lipseau 3 .Binenteles podul era plin de gutani si corcituri. In concluzie au rezistat sa se descurce 8 ani fara ajotorul meu.O mare parte din iei ii am si acum la matca .Vreau sa spun ca acum nu mai pun mare baza pe vitamine si medicamente decat strictul necesar iar in lipsa lor porumbeii au o imunitate mult mai mare ca inainte.Sper ca nu v-am plictisit.Si apropo (PORUMBEI DE LA BUZAU). VA SALUT NUMAI BINE
Salutare tuturor, cresc porumbei de ceva timp si din experienta mea porumbeii voiajori care sunt antrenati si au tot ce le trebuie (un cotet bine ventilat, luminat, densitate buna, apa curata, mancare de calitate si minerale) nu se imbolnavesc asa usor fara sa apara un factor de stres, daca tragem linie gutanilor nu le lipsesc prea multe lucruri si ei sunt selectati natural pe alte criterii decat selectam noi ( culori, pedigree etc).
vedeti nu sunt vacinati de paramicsoviroza tratamente de tricomonoza coccidioza salmonela cai respiratori si altele si tot supravietuiesc.apropo mai e putin si incep antrenamentela mult asteptate si concursurile care ne fac mai nerabdatori si sa uitam de tote pentru citeva momente .vint in pene
A .referitor la pozele postate porumbeii sunt f bine dezvltati tinind cont de provenientele .traiul si viata pe care o duc .Multi avem voiajori care cu toate tratamentele nu arata asa bine.(fara sa supar pe cineva)
@alexandru florin: wow, foarte tare! Cum sa plictisesti?? Mi-ar placea tare mult daca ai face cateva poze la acea casa, pod, locatie, imprejurimi si porumbeii supravietuitori… mi-ar placea tare mult sa publici aici un articol dedicat, despre aceasta intamplare.
Sunt curios, locatia este mai la campie? Ma gandesc ca la munte porumbeii nu prea au unde sa gaseasca mancare. Chiar si la campie, nu pot sa inteleg ce au mancat iarna!!! Foarte tare.
Eu cred ca rata mortalitati este destul de mare la porumbeii comuni, doar ca nimeni nu ii monitorireaza. Noi ii vedem in parcuri ,pe strazi si ni se par aceeasi(ca numar).
Cineva zicea ca nu mananca si beau apa din acelasi loc si ca asta ii face imuni.Nu, ei mananca de pe jos si beau apa de unde apuca, de prin toate baltoacele, oare asta inseamna sanatate? Cine a vazut vreodata vrun pod unde scot ei pui stie care este de fapt situatia. Siguranta lor este in numar…. la fel ca si a animalelor salbatice…
Nu are rost sa ii comparam cu sportivii nostri pe care ii supunem la tot felul de teste….
cu respect
Andrei cu prima ocazie cand o sa ajung la tara o sa fac poze. Este o zona de deal in imprejurimile vaii muresului.Mancare pe timpul veri se gaseste pe camp har domnului destula iar iarna se lasa in curtile vecinilor ciugulind de la gaini.Exemplare mai am si acum 6 la numar .Cel mai batran e din 1998 p.acat ca nu pot sa demonstrez pt ca nu are inel .Pe vremea aceea nu eram membru la nici un club.Porumbeii care ii am acum ii las liberi toata ziua atat iarna cat si vara si cu toate ca nu le lipseste nimic imi dispar de acasa ore bune.Nu sunt suparat pe iei .Multi prieteni ma intreaba ce le dau de mancare de se dezvolta asa bine (ce aduna iei de pe camp+hrana obisnuita).In lunile de primavara vara puisorii au gusile pline cu melci seminte etc… In timpul zborurilor ii poti invata foarte usor la program daca e cazulSa nu mai vb de rapitoare le simte inainte ca sa le vada ori se iau si se duc la antrenamente ori toti in podul surii (voliera). Foarte rar se intampla sa-mi fie prins vreounul(.vorba aceea selectie naturala).
Ok, super!
Singura problema cu colindatul e sa nu se otraveasca la camp.
degraba nici acestia comuni-gutani…nu vor mai fi…,vor dispare…
pot sa va asigur ca pot supravietuii la fel de bine si porumbeii nostrii daca sunt lasati de izbeliste. la mine in localitate este un crescator ce are porumbei insa mai mult este plecat de acasa si porumbeii sunt liberi toata ziua pe toata durata anului. cand prindeai unul din porumbei in mana prima data te impresiona musculatura acestora prin elasticitate si dimensiunile bine proportionate, apoi penajul matasos. mentionez ca nu mancau mancare depuratia sport sau de matca ci ceea ce gaseau ei pe campuir prin curtile vecinilor sau mancarea ce leo dadea uneori cand era acasa stapanul cate 2 -3 zile pe luna. apa beau din belti , paraul ce trece prin localitate sau alte surse si nu este una vitaminizata sau “curata”. ganditiva ca pentru asi creea anticorpi un organism trebuie sa ajunga in contact cu diferite bacterii si microbi pt a fi declansata reactia acestuia de a produce acei anticorpi. bineinteles porumbeii acestuia nu puteau face fata unui sezon competitional insa nu datorita fizicului ci faptului ca dupa un asemenea efort , sa zicem un zbor de 600km nu ar fi putut sa se recupereze la timp pt urmatoarea etapa fara hrana buna si eventual alte a”ajutoare” . acei porumbei supravietuiau datorita imunitatii bune si a calitatilor fizice, insa pe noi neintereseaza foarte mult si cele “mintale” pt a obtine rezultate la concursuri. de 2 ani am incercat sa inlocuiesc medicamentele cu produse naturale, ex: pt tricomonoza in loc de ronodazol sau tricoplus sau stiu eu ce alte produse farmaceutice folosesc otetul de mere cu miere de albia si pot spune ca nu am probleme de genul la ei) pt coccidioza in loc de medicamente un porumbar aerisit cu cat mai multa lumina si soare in el si este uscat pana si ganatul gros de 10 cm la fel ca in podurile acelea unde stau gutani de ani de zile., si asa mai departe. pot spune ca fata de anii in care dadeam medicamente porumbeii sau recuperat mult mai repede dupa etapele la care au participat, au avut o sanatate mai buna pe intreg anul, au naparlit mai bine, au venit mai bine de la concursuri au crescut mai bine pui. acum sa nu va ganditi ca nu le dau si produse gen drojdie vitamineral sau electrolit insa starea lor generala a fost muuuuult mai buna fata de perioada cand foloseam produse medicamentoase
Pai e foarte buna directia in care te indrepti Rares, o observ la tot mai multi crescatori care incep sa renunte la medicamente.
bravo lor
pai da sa nu uitam ca porumbeii ,, indiferent de rasa isi pot purta si singuri de grija altfel ar fi disparut de mult
domnilor, porumbeii mei au selectie naturala. nu ii pun in concursuri. cel mai tare supravietuieste. eu nu le fac vaccinuri dar se descurca foarte bine cu sanatatea nici puii nu ii ating
asa se pastreaza porumbei buni
daca tot vindecam,vaccinam,le slabim genele de imunitate, dupa mine porumbeii sunt “SUPRAVIETUITORII PLANETEI”
pentru pozitia 32 ; interesanta partea cu gainatul de 10 cm cred ca asta le pune sistemul imunitar la treaba
si inca ceva chiar propun un topic in legatura cu acest strat de gainat.este bine sau nu ca acesta sa existe,sau este bine sa facem cat mai des curatenie, bine asta in cazul in care cotetuleste aerisit si se usuca foarte repede excrementele.
pentru multi americani diferenta dintre aia de strada si ai nostri nu e nici o diferenta.probabil cu reportajul lui mike tyson o sa le deschida ochi la multi.cel putin la chicago nu avem voie sa zburam, nu numai sa zburam ci sa cresti .am fost pana la cortul suprem.toate 4 cluburi am cheltuit 350 ooo de $,si tot nu am rezolvat nimic.de aceia dupa 33 de ani,am decis sa ma antorc anapoi si sa zbor fara sa am probleme.deza miam cumparat casa an rucar arges vara asta osam contruesc voliera.miar fi placut la radauti ca sant de acolo si e club mare dar ami place zona si nevasta din rucar