Tardivii

Sezon eclozari ’07 – ultima runda.
Punct si de la capat. In 2008.

shell.jpg

Tardivii, mereu controversati.

1. “Tardivii sunt mai buni reproducatori”. Genetic, nu are cum sa fie asa.
2. “Tardivii nu sunt buni zburatori”. Iarasi, genetic nu are cum sa fie asa. Pierderile mari la tardivi pot avea alte cauze, cum ar fi lipsa antrenamentului la varsta potrivita, naparlire, pretentia de a-i zbura cot la cot cu puii de primavara in anul urmator, etc. Nu?

32 comentarii la “Tardivii”

  1. Salut ,incerc sa imi dau si eu cu parerea si din propria experienta va spun ca eu anul trecut am reprodus tardivi,care anul acesta au zburat cot la cot cu cei scosi primavara si au mers foarte bine.Cel mai mult conteaza sangele din care provine ca de restul se descurca ei.Bine intretinuti si antrenati nu au nici o problema sa nu faca performanta.Aceasta a fost parerea mea,mai asteptam si alte pareri

  2. Eu cred ca unul din motivele din cauza carora tardivi nu sunt buni zburatori (mai exista si exceptii), se datoreaza si anotimpului in care acestia se dezvolta. Dupa parerea mea cei mai buni pui zburatori sunt aceia care ies afara in intervalul 15 aprilie – 1 mai.

  3. eu personal am avut(si inca il mai am) un tardiv scos anul trecut in noiembrie. nu a iesit afara pana anul acesta in martie cand am redeschis porumbeii. vreau sa va spun ca a zburat toata zborurile din tara anul acesta si s-a descurcat destul de bine, deci dupa parerea mea depinde in mare parte de sangele care-i curge prin vene si de pregairea pe care o are.

  4. Ei, la treaba asta sunt pe dinafara ! Dar e bine de stiut. Paul si Robert sunt la unison dar Gabi din Moreni zice altceva. In general, sunt de acord cu cei doi dar si ce spune Gabi mi se pare real. Daca puii sunt afectati de perioada in care au eclozat, atunci este oare posibil ca grija crescatorului sa scada tinand cont ca-i considera “tardivi” ? Mai sunt si alte cauze?

  5. Antrenamentele.
    In afara de ereditate si mediu adecvat, antrenamentul sta la baza succesului in sportul cu porumbeii de zbor. Porumbeii trebuie dresati, antrenati, fara de care nu le putem pretinde performante.

    In conditiile atmosferice din tara noastra, porumbeii sunt tinuti o mare parte a anului inchisi in adapost. Aceasta aduce cu sine o iesire totala din forma, ca in orice ramura sportiva. Deci, primavara se reia totul de la capat.

    Porumbeii sunt zburati din aprilie-mai, pana in septembrie. Crescatorii varstnici legau aceasta si de perioada plecarii, respectiv sosirii randunelelor, care coincide cu a soimului. In orice caz, la sfarsitul lui septembrie nu-i mai zburam, caci si schimbarea penajului este in stadiu avansat.

    La porumbeii de zbor performanta maxima se observa dupa naparlirea primei remige primare si se mentine pana la caderea celei de a 5-a, perioada care coincide cu ritmul maxim al naparlirii generale. In decursul schimbarii remigelor, porumbeii carora le lipsesc unele remige nu pot obtine performante, ci abia in perioada cand noua remiga schimbata a atins 2/3 din lungimea totala.

    Unii crescatori urmaresc si faptul daca in cursul naparlirii dimensiunile remigelor sunt modificate sau nu, la porumbeii adulti. Acest fenomen este considerat corelat cu capacitatea de zbor. Astfel, daca in cursul naparlirii lungimea remigelor nu se modifica, crescatorul se asteapta la performante de zbor, in caz contrar capacitatea de zbor scade.

    Antrenat se numeste stolul care de la lansare si pana la asezare zboara in stol grupat, in ?pachet?, deci in randuri stranse. Asezarea trebuie realizata de catre toti componentii stolului, simultan.

    Iarna, despartim sexele, tinand porumbeii masculi in adapostul stolului de zbor, iar femelele le trecem intr-un adapost fara cuiburi. Ei isi pastreaza boxele pe care le-au avut. Despartirea porumbeilor pe sexe se face la sfarsitul iernii, ceea ce le ofera repausul necesar si foloseste productiei anului viitor. Porumbeii tinuti despartiti se pot pune mai usor in pereche.

    Cunoscand programul competitional, deci data concursului, vom sti cand trebuie sa punem in pereche porumbeii din stolul de zbor. Aceasta se face de obicei, daca si vremea o permite, in prima decada a lunii martie. Procedand astfel, vedem ca primii pui ii putem obisnui cu mediul exterior pe la sfarsitul lunii aprilie, iar antrenarea celor batrani poate incepe in aceeasi perioada.

    In perioada cresterii primilor pui vom asigura si stolului de zbor accesul in libertate. Aceasta va folosi si puilor din cuib, mai bine ingrijiti, indopati, cat si parintilor care vor efectua zboruri de voie, insa fara sa se aventureze in inaltimi, fiind legati de cuib.

    De fapt, dupa repausul din iarna, vom observa la lasarea in libertate a stolului de zbor ca el ramane doar putin timp in aer si parca porumbeii se tem de zborul in grup. Treptat se obisnuiesc din nou cu zborul, cu locul fiecaruia in stol si cu asezarea simultana. Aici intervine antrenamentul zilnic.

    De obicei trei saptamani de antrenament este de ajuns inaintea concursului. Stolul de zbor va fi inchis in adapost si va fi eliberat numai pentru zbor, iar dupa efectuarea zborului este iar inchis in adapost. Se va efectua un singur zbor pe zi, iar dupa doua zile de antrenament urmeaza o zi de repaus. De exemplu, luni si marti antrenament, miercuri repaus. Joi si vineri antrenament, sambata repaus. Jucatorii pot fi zburati de doua ori pe zi. Aceste antrenamente mai rare, intre care se includ zile de odihna, apoi hranirea adecvata ridica performanta stolului. Vom observa deja in a doua saptamana ca stolul atinge inaltimea de zbor si se mentine acolo cu placere, timp indelungat. In a treia saptamana, stolul atinge standardul de zbor. Daca observam ca stolul depaseste cu mult standardul de zbor, va trebui sa-l franam, incluzand chiar doua zile de odihna, avand ca obicei mentinerea formei pentru concurs.

    Pierderea in zbor a porumbeilor rotitori si cazatori este in directa legatura cu capacitatea de orientare a acestora. Totusi, cauza pierderii porumbeilor nu poate fi considerata intotdeauna lipsa simtului de orientare. Se cunosc cazuri de porumbei rotitori (care sa recunoastem totusi, nu sunt porumbei calatori) care au revenit la adapost de la mari distante, din locurile unde au fost vanduti. Dar, stim ca si porumbei calatori care au dat dovada unui bun simt de orientare se pierd apoi uneori, cauza fiind slabirea organismului in urma unei boli latente.

    Pierderea unui stol intreg se intampla de obicei numai in cazul porumbeilor de zbor inalt si se datoreaza conditiilor meteorologice care se succed in inaltimi. Porumbeii nu trebuiesc zburati pe vreme de vant puternic, ploaie sau ceata. Curenti de aer urcatori sau coboratori influenteaza zborul. Curentii coboratori ii imping in jos, asa ca nu reusesc sa-si desfasoare jocul, cei urcatori ii salta brusc la mari inaltimi si ii imping la mari distante de casa. Asocierea unui puternic curent lateral poate impinge stolul la o distanta de zeci de kilometri.

    Performantele stolului sunt influentate puternic si de starea de cuib. Porumbitele inainte si imediat dupa depunerea oualor nu dau rezultate in zbor. De asemenea, in prima saptamana a hranirii puilor, cand parintii ii hranesc cu ?lapte de porumbel?, pierd din fortele lor. Masculii care mana la cuib, de asemenea perechile care hranesc doi pui, diminueaza performantele stolului. Cel mai nimerit este ca perechea sa aiba oua de cca 12-16 zile la data concursului.

    Dar, in afara de aceste consideratii generale fiecare isi poate experimenta un sistem personal, cu care poate atinge rezultatele dorite.

    Antrenarea porumbeilor tineri se va incepe de indata ce ei s-au obisnuit bine cu imprejurimile adapostului. Ei vor avea acces toata ziua in libertate, sa se bucure de aer si soare, sa cunoasca regiunea efectuand zboruri de voie. Crescatorul, dupa ce a observat ca tineretul s-a obisnuit, cam la doua saptamani de la eliberare, va incepe gonirea lotului de tineri, zilnic de doua-trei ori. Este bine ca aceasta sa se faca mereu la aceleasi ore. Cam la 6-7 saptamani dupa parasirea cuibului, pot fi antrenati sistematic, iar dupa doua luni de zbor ii putem trece in adapostul lotului de zbor.

    Totusi, este indicat sa nu ridicam pretentii mari pentru zboruri indelungate sau de mare inaltime fata de tineretul de cateva saptamani, caci fortarea puilor duce pana la urma la pierderea lor. Unii porumbei se pierd cu usurinta in aceasta perioada, ca apoi la varsta de 1-2 ani pierderile sa devina rare.

    Am vazut ceva mai inainte cat de multe rase de zbor avem. Fiecare rasa are un zbor, un joc specific. Aptitudinile de zbor, maniera zborului se datoreaza porumbeilor. Performantele de zbor sunt obtinute de crescator, reprezinta rodul muncii si a priceperii sale.

    Material preluat dintr-un articol din cartea lui Feliciu Bonatiu, “Rasele de porumbei din Romania”

    In ce masura aceasta metoda de antrenament s-ar potrivi si pentru voiajori?

  6. Apar atatea intrebari si suspiciuni in legatura cu tardivii…nu sti ce sa mai crezi cel mai bine este sa incerci si vei vedea ce va iesii…eu unu am incercat si sunt foarte multumit,multe pasari de 2004 si 2005 le am tardive si sunt in fata la calsament la toate cele 3 categorii..acum fiecare face cum vrea…in momentul de fata am un lot de tardivi de peste 30 de porumbei !

    Numai bine…
    Gabi R

  7. Da tardivii un subiect dezbatut si combatut …..domnilor intradevar pana acum doua saptamani cand am asistat la sosirile din ultimul concurs la Bucuresti lansare Dorohoi am inclinat sa cred ca tardivii datorita faptului ca nu apuca sa naparleasca complect nu pot avea randament maxim in anul de yerlingi.Am spus am inclinat deorece am facut in anul 2006 un experiment pe un ;lot de 10 tardivi lasati in compartimentul puilor si zburati ca yerlingi de acolo pentru a nu avea loc de cuibarit si a intarzia cat mai mult naparlirea ,am ramas cu 6 bucati din care 4 sau 5 chiar cu norme.Ei bine vizita la Bucuresti la un bun prieten si unu din cei mai buni crescatori din tara ma lamurit ,loc 1 pe masina si femela care a clasat 16 etape anu acesta avea ultimele 4 reminge de pui……nu dau numele si punctaje pentru ca nu stiu daca doreste asta ….al 3 sosit 3 reminge de pui…asa ca si tardivii sunt foarte buni daca au aripa complecta,daca sunt intretinuti bine si daca au valoare genetica.

  8. TARDIVI SE PIERD LA ZBORURILE CU MATURI PT CA NU SUNT SUFICIENT ANTRENATI DIN PUNCT DE VEDERE AL ORIENTARI SI AL MUSCULATURI.UN PRIETEN DE-AL MEU A BAGAT O PUICA DE TOAMNA CU DOAR 4 PENE NAPARLITE DIRECT LA MODRA IN CEHIA(680KM)(CU O SAPTAMANA ININTE FACUSE UN ANTRENAMENT DE LA 60KM)SI A CLASAT FIIND A DOUA IN ZONA NOASTRA.

  9. La mine tot mereu au mers tardivi bine, Cei mai buni por ai mei au fost 2 tardivi care in primul an, au stat acasa si au zburat numai la 2 ani fara sa fie dusi undeva in primu an ca yearlling. In ultimi 2 ani am avut cate un lot de 10-20 tardivi la zbor si la sfarsitul sezonului am ramas cu mai mult de jumatate din ei uni chiar cu norme bune. La tardivi conteaza mult de tot antrenarea lor din primavara , ca sa capete experienta.Multi gresesc ca nu ii natreneaza bine si de aici si pierderile lo zborul cu maturi. Anu asta dupa atate catastrofe am ramas cu mai multi tardivi care nu au avut pereche si au venit binisor.

  10. Eu sunt de parere ca tardivii care nu schimba pana de pui nu reusesc sa faca fata concursurilor.Ei se dezvolta,ajungand la marimea unui matur si nu ii mai ajuta pana care este mai scurta in anul nasterii.Am observat ca merg totusi puii scosi in decembrie,ianuarie daca sunt angajati cu maturii,probabil nu ajung la greutatea unui matur,asa ca nu stiu daca trebuie sa-i numesc ,tardivi sau timpurii.

  11. Va salut domnilor!Parerile sunt impartite in legatura cu tardivii!Unii prefera sa zbore cu tardivii altii cu pui scosi in perioada aprilie-iulie.De multe ori si rezultatele sunt impartite ba cateodata cele cu tardivii sunt net superioare celorlalte.Eu personal anul acesta am avut porumbel tardiv scos in octombriecare s-a intors de la Prezmyl-PoloniaDeci se poate totul depinde de porumbel,de sangele lui si bineinteles de multi alti factori.NUMAI BINE!!!

  12. dak vedeatzi si voi ce tardiva a vazut ochiul meu la expozitie anu trecut……….locul 1 nationla fond maturi park 7 PUNCTE!!!!………si este tardiva nu mi-a venit a crede……….uitativa in articolele trecute ca atzi facut si un topic despre ea…….

  13. la tardivi e rau la naparlire…….ei nu ia penele la rand…….arunca 2 odata……prima pana si a 6-a……..dupa aia a 2 si a 7-a si tot asa…………ganditziva ca prima pana o arunca in a 10-a zi din a doua perioada de clocire adica aprilie…..deci cand se fac fondurile in iunie……cum poate zbura acest tardiv cu doua pene crescute trei sferturi si 2 aruncate?…….hm gaura cam mare………..deci raman la parerea ca tardivi sunt buni reproducatori daca au sange de calitate………dar cum ziceam si mai sus exista si exceptzi…..care sincer…sunt cam rar………acum parerile se impart……eu sunt de o parere altzi de alta………teoria asta ar fi cam greu de demonstarat k poate uni tardivi chiar sunt niste super zburatori…….

  14. As ruga si eu administratorul; sau pe cei care vad acest mesaj sa imi raspunda la o intrebare
    Am avut 2 porumnei si 2 porumbite…pe unul dintre masculi l-al pierdut si nu am cum si de unde sa fac rost de altul din aceasta rasa.POT imperechea porumbelul meu cu ambele porumbite si daca da cum??????????
    Astept raspuns si multum,esc anticipat….

  15. Pana sa imi raspundeti voi…………mi s-a intors porumbelul acasa….daca scriam ceva care nu va convenea…..mesaju asta disparea dar cand am intrebat si eu ceva………..liniste. Sunt multumit de acest site dar as dori si o rubrica cu intrebari si raspunsurii.

  16. Buna Robert,
    Am observat ca te-ai suparat dar nu prea ai dreptate pentru ca au fost cateva probleme ramase nelamurite din comentariul numarul 14. In general, cand vrei raspuns la o intrbare, descrie situatia cat poti de bine, cu cat mai multe detalii.

    Prima nelamurire:

    Din fraza “Am avut 2 porumbei si …” reieseau doua variante posibile:
    1. porumbeii tai sunt dintr-o rasa deosebita, ale carei exemplare nu pot fi gasite asa usor;
    2. daca era vorba de voiajori probabil ca nu iti permiteai inca o cheltuiala in plus.

    A doua nelamurire:

    Din fraza “POT imperechea porumbelul …” nu reiese deloc ce doresti de fapt. Daca cresti porumbei nu este posibil sa nu stii cum se imperecheaza doi porumbei. Vroiai sa faci in asa fel incat porumbelul sa se imperecheze deodata cu ambele porumbite? Foarte rar se intampla acest lucru si numai de la sine. Ai dat impresia ca esti presat de timp. Ca vrei neaparat atunci sa se intample. Altfel, procedura era clasica si o stie orice pusti porumbar. In primul an imperecheai porumbelul cu una din porumbite si in celalalt an, ii desparteai si faceai perechea cu cealalalta porumbita.
    Fiind vorba de probleme elementare, cred ca nimeni nu s-a deranjat sa-ti raspunda. Probabil ca nu ai o varsta prea mare …

    Nici din comentariul nr. 15 nu reiese despre ce rasa este vorba. Asa ca noi cititorii continuam sa presupunem ca era vorba de voiajori. Normal, nu prea are importanta pentru noi dar e una din lacunele mesajului tau. Si mai reiese ca doreai sa rezolvi problema imperecherii pe loc : “Pana sa imi raspundeti voi … mi s-a intors proumbelul …” . Si daca iti raspundeau baietii, te chinuiai sa imperechezi porumbelul cu ambele porumbite? Ce te faceai daca reuseai? Cum rezolvai problema cu porumbelul ramas stingher? Mai postai pe sit inca o intrebare ? Sau ne certai ca te-am invatat prostii?

    Oricum, ma bucur ca s-a intors porumbelul tau.

  17. am si eu o intrebare: un porumbel voiajor sport TARDIV mai revine vreodata la ciclul lui normal de naparlire? sau toata viata va naparlii dezordonat , a doua si a treia pana cu a sasea…etc.

  18. de fapt si naparlirea la tardivi este strans legata de hranire,vitaminizare si de forma parintilor lui,tardivii sunt ca si ceilalti porumbei,dar schimba mai tarziu ,cand eram incepator i ale porumbaritului am avut porumbel care a schimbat 6 pene si restul le a schimbat anul viitor,si nu era tardiv,atunci? eu cred ca tardivii sunt la fel ca ceilalti dar mai cred ca mostenesc mai bine caracterul parintilor

  19. nu cred ca tardivii nu sunt buni zburatori eu am un tardiv care la viteza intradevar mia venit rau dar la fond a fost tot primul

  20. am avut si eu anul acesta 13 tardivi la zbor ,am ramas doar cu 2 cu unul am facut norma la demifond si la Piscolt 2 a avut loc 3 pe concurs ,a mai zburat Rozomberok si Praga 935,875km

  21. Am un prieten Dan Crisan la care ia venit cel mai bine un tardiv fara perecfie , nenapirlit asa ca sa stiti ca daca vreti sa va meaga bine pasarile la zbor trebuie sa le lucrati.

  22. Mda mi sa intamplat sa zbor si tardivi insa cu ei trebuie sa ai rabdare pentru ca sunt mereu in urma in procesul de dezvoltare ,maturizare etc.
    Eu totusi cred ca au mai bune gene si deci sunt mai buni de reproductie decat de zbor.
    In acest sport legile nu sunt batute in cuie asa ca orice este posibil !!!
    Dar sa nu uitam de valoarea unei pasari ,casa, masa ,antrenamente etc. indiferent daca sunt tardivi sau nu !!!

  23. ce spune-ti domnilor ar fi bine pt imperechere o pereche de porumbei din acelasi an.

  24. De ce nu? Doar ca daca sunt tineri s-ar putea sa nu aiba destula experienta in cresterea puilor!!!

  25. pt. anul viitor pe la ce data faceti perechile,atat reproducatorii cat si cei pt concurs, daca faceti doi porumbei din acelasi an, daca pastrati aceleasi perechi an de an.

  26. Este pt ultima oara cand mai repet VALOAREA GENETICA A PASARILOR FOLOSITE LA REPRODUCTIE ESTE CEL MAI IMPORTANT LUCRU.Valoric un pui nu este mai bun daca este produs primavara vara sau toamna.Daca din 2 porumbei prosti vom reproduce 2 pui primavara (precoci),2 pui vara si 2 pui toamna(tardivi) toti cei 6 pui vor fii la fel de prosti.Stiti de ce cred multi ca tartivi sunt mai buni ?Pentru ca mai multe crescatorii mari au progresat folosind tardivii.Veti spune ca ma contrazic singur dar nu este asa.Zburatorii adevarati zboara la vaduvie sau nu lasa pui la o pereche care participa la concursuri, decat o perioada de 2 sa7 zile din momentul iesirii lor din ou.Cand se termina zborurile trag “linie” si vad rezultatele.Din porumbeii care au facut norma reproduc o serie sau 2 de pui.Deci acei pui sunt reprodusi toamna,dar sunt scosi din PASARI VALOROASE.Cand un novice merge la un crescator si vede acei pui tarzii crede ca ei sunt valorosi pentru perioada tarzie in care au fost reprodusi ,dar adevarul este cu totul altul. Dintr-un lot mare cu care acel crescator a inceput anul competitional au ramas doar pasarile valoroase,iar “gloabele” s-au pierdut sau nu au reusit sa aiba performanta,iar acei pui sunt scosi din varfurile crescatoriilor din acel an.In Belgia,Olanda chiar se arunca puii de la matca si se pun acei pui.Daca au avut 2-3 pui de la o pereche aflata la matca si acei pui nu au facut rezultate aceea pereche in toamna va creste puii zburatorilor.Deci acei tardivi sunt din pasari valoroase si au valoare de reprorucatori pentru ca au origine buna.Uneori marii crescatori mai opresc un pui tarziu direct la matca,iar novicii il vad si raspandesc zvonul ca ei stiu de la capionul X ca tardivii sunt mai buni reproducatori decat zburatorii . Adevarul este ca acel pui i-a facut o impresie buna campionului X, are o origine ireprosabila si uneori puii direct din campioni nu merg,dar nepotii merg foarte bine.Aceasta nu este o regula,dar anul urmator acel crescator daca mai are la matca si parintii acelui campion va reproduce si frati si fii ,dar si nepotii acelui porumbel,ii va zbura si deci are toate sansele sa progreseze.Daca va face asa an de an va progresa mult fata de cei care in primavara scot si opresc atat din matca cat si din lotul de zbor prima serie de pui pt ca ei cred ca fiind mai batrani si fiind complet naparliti vor avea rezultate netinand cont ca exista si pasari mai slabe in lot .Deci VALOAREA ,dar ea nu inseamna nimic daca nu va exista si o sanatate ireprosabila care va fi intr-o crescatorie curata,uscata, fara mari curenti de aer,o mancare adecvata S.A.M.D..

  27. ce inseamna pui tardivi ?inseamna acei pui scosi tarziu adica in lunile de toamna, iarna?

  28. Buna seara,sunt incepator..am cumparat ceva pui luna iulie si acum in august astia sunt pui tardivi?pt reproductie sau matca cum se cheama sunt buni?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *