Pasarile din orase au invatat sa-si puna in cuiburi resturi de tigara pentru ca nicotina are efect antiparazitar.
29 comentarii la “Tigari in cuiburi”
ce marfa ideea! Ma duc sa iau o punga de tutun si-am s-o pun prin cuibare,sub paie!
cei care vand produse columbofile , vand si tije de tutun la cutie , nu stiu un pret , dar pot spune ca porumbeii le adora.
Pasarile se adapteaza tot mai bine la mediul
urban. Avand mancare si liniste,diversitatea
si numarul specilor este in multe centre
urbane mai mare decat la tara/in natura.
Sunt mereu uimit de incredibila adaptare, de care dau dovada animalele salbatice, la noile conditii de mediu impuse de catre transformarile dramatice care au loc in habitatele lor.
Sunt uimit cum o pasare a descoperit utilitatea acestor mucuri.
Am vazut la un moment dat un incredibil reportaj despre viata unui soim la NEW YORK, soim care traia printre zgarie nori.
Animalele ne dau realmente lectii de supravituire, viata adevarata.
Imi dau seama cat de tampit pot fi eu, cand intervin excesiv cu ,,antibiotice” pe saracele mele pasari-porumbei.
Ce facem noi in cotete este tot mai departe de natura. De asta nu suport paslele alea pentru cuiburi, lumea le pune de lene sau pentru siguranta ca nu se vor crapa ouale daca sunt porumbeii lenesi si nu care paie.
Eu le dau paie, tije de tutun si de nuc, sa vezi ce muncesc baietii… e drept ca unii fac niste cuiburi imense iar altii mai nimic… astia din urma nu s-a mai reproduce in natura, dar noi ii ajutam.
La cum evolueaza sportul columbofil, multi porumbei nici nu mai construiesc un cuib in viata lor si isi pierd instinctele. Ii arunca crescatorul o pasla in farfurie, sta vaduv vreo 5 ani si apoi se vinde pe nu stiu unde, si este inmultit in eprubeta. Mie mi se pare foarte trist dar sunt in minoritate. Am stat zilele trecute cu ei cu orele sa ma uit cum cara paie. Cand nu mai au ce, incep sa fure de la ceilalti cand nu sunt atenti… parca-s oameni, uneori ramai uimit ce le coace creierasul ala minuscul.
Nu este vorba de nici o adaptare. Porumbeii string pentru cuiburi orice este prin zona si de exemplu eu cind ii aveam la liber cuiburile erau pline de sirme .cuie etc. de sus dupa blocuri.
Deci totul depinde de zona in care se invirt !!
Porumbeii se adapteaza mediului in care traiesc, ai mei de exemplu isi cara singuri de afara tije uscate de urzica si indiferent cat de mare au cuibul tot il mai imbogatesc cu cateva . La matca care evident nu are posibilitatea sa iasa sa adune pun eu intr-un colt tije uscate de urzica si sincer e bataie pe ele cand se contruiesc cuiburile.
are dreptate CATALIN. Am o porumbita care-si pune in cuib de toate: hartie igienica, boabe de porumb, gainat uscat, etc.
Va salut,
De doi ani, zburatorii mei sunt zburati la natural (in principal din lipsa de timp) si isi cara singuri materialele pentru cuib. Am fost uimit sa vad baza cuibului construita din sarme si cuie sau cregute mai groase de copac, apoi urmand tije de nuc si salcam, totul culminand cu iarba uscata, foarte fina, foarte moale.
O observatie importanta, pentru incepatori: daca sunt lasati liberi, sa-si aleaga ei materialele pentru cuib, porumbeii NU VOR CARA NICIODATA paie care sunt goale pe interior (vezi paiele de cereale), deoarece acestea gazduiesc foarte bine parazitii.
De asemenea, am constatat faptul ca porumbeii concurati la natural, care sunt lasati liberi, se pierd mult mai greu, asta datorita faptului ca ei se pot duce in camp, unde invata sa faca fata pericolelor si intemperiilor. Chiar daca sosesc mai tarziu, de la concursurile de fond-marathon, ei tot ajung acasa – nu se dau prinsi.
Porumbelul concurat la vaduvie nu stie ce e ala camp, iar daca da de o vreme neprielnica sau de un concurs de anduranta, pierdem campionul.
Din pacate, in ultimul timp, s-a uitat total de telul sportului columbofil: Acela de a crea un porumbel superior, care sa vina mai repede acasa, care sa fie mai viguros, mai sanatos si care sa stea la baza unei familii de buni zburatori. Noi ce facem: ii tinem inchisi, la intuneric, le dam si pe gura si pe nas pe pe … medicamente si vitamin, iar daca nu le mai administram, se inbolnavesc in 3 zile. Iar urmasii lor sunt la fel. Oare asta inseamna evolutie…?
Natura ne invata un singur lucru:
LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!
Daca ar sti si porumbeii. Tutunul dauneaza grav sanatati:)). Se scumpesc tigarile de la 1 mai porumbeilor :))
Andrei ai grija cu betele de nuc!!!!Cand aveam porumbeii la bunica si bineinteles erau liberi mereu,aveam un nuc mare in curte.Carau baietii mama,mama dar de cate ori am avut tije de nuc in cuib puii au murit sub ei in 2-3 zile.Nu stiu daca a fost o coincidenta sau porumbeii nu erau sanatosi,eram copil ce stiam eu de sanatatea porumbeilor.Dar de atunci ma feresc de ele ca de dracu.Ai mei nu coboara in fata blocului dupa bete,dar le pun in balcon bete,mai ales din cele de salcam si sa vezi treaba pe ei.Abia asteptsa ii imperechez si eu dar mai au o saptamana si ceva de asteptat.Si ei asteapta dar si eu,ca mie tare drag de ei cand se dragalesc.La matca am deja oua,dar matca nu e sub ochii mei:(.
o data ai mei au facut un cuib numai din sarme de artificii. :-)
Fiecare animal, mai bine zis vietate se adapteaza la mediul inconjurator.. insa unele mai repede altele mai tarziu.. nu mi se pare deloc ceva surprinzator acest cuib sau felul in care au gandit “costructorii” lui.
Animalele, d.m.d.v sunt mult superioare noua.. omul fara o casa, tehnologie.. cu mana goala nu ar supravietui mai mult de 1 luna.. in medie..
Lasa-ti porumbeii in pace sa zboare linistiti, nu-i mai indopati cu toate cele.. cum au supravietui atatea sute de ani nu o sa moara acum daca nu primesc vitamine si tot felul de prostii.
@9. sunt total de acord cu tine la fel ca si cu cele spuse de d.Andrei.
Vant in pene si spor la bebei cu condeie :)
@fane: am folosit tije de nuc fara probleme si anul trecut.
@fane: Nu au nici o legatura tijele de nuc cu decesul puilor tai.
Ai mei au tije de nuc la discretie si nu am avut niciodata probleme.
Multa sanatate!
Oare daca cumpar tigari si pun continutul in cuib e bine ma mie frica ,ca anu trecut a fost invazie la mine,am dat si cu lesie pe pereti si nimi apai pe solutii de deparazitare dadeam bani degeaba.Si tije de nuc nu am de unde ca au numa oamenii la noi si nu mi-ar da pentru nimic in lume.
@Andrei si Onudarza poate aveti dreptate,ce va spun eu acum e chestie de acum 15 ani.Poate aveau gutaneii mei ceva probleme.
eu le-am pus deja tutun la punga. Cate putin,cam cat este in 3 tigari,le-am pus sub paie,pe fundul cuibului. Inainte de asta am luat fiecare cuib in parte,l-am golit,l-am spalat,am dat cu frontline spray,am lasat sa absoarba oala,am pus tutunul,paie…si gata! 2 ore am muncit numai la asta,dar azi dimineata toti puii dormeau. Erau f nelinistiti inainte de asta…conteaza mult deparazitarea! La maturi,eu le-am pus frontline fiole,sunt alea pt caini…. La fiecare porumbel,o picatura de frontline dupa ceafa si dispar toti parazitii ca prin minune! N-as fi crezut! Picatura se pune dupa ceafa pt ca acolo nu se pot scarpina cu ciocul,picatura se absoarbe in piele…si face efectul.
@ fane
Daca e vorba de tije de nuc uscate, andrei
si onudarza au dreptate.Dar tije umede(semi-verzi)
pot crea probleme micotice care dauneaza puilor
din cuib.
@Felix,e posibil sa fi fost semi-uscate dar acum mi.am adus aminte,mi.am rememorat copilaria :),tijele aveau ramase in varf cate o frunza de nuc ramasa ,practic frunzele alea erau asternutul din cuiburi iar tijele erau marginile.Sa fi fost frunzele problema?Nu stiu.Si nu voi sti niciodata,pt ca nu vreu sa mai incerc.
nu as pune pasle in cuibare nici sa ma taie careva.este cel mai frumos lucru sa stai in cotet si sa ii privesti cum muncesc ei pt asi face cuibul. toamna trecuta am avut grija sa am tije de frunze de nuc uscate pe care le voi folosii anul acesta. bafta tuturor
bravo onudarza pentru com. 9 asa zic si eu, cat mai NATURAL. LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!
Nu este din tja de nuc de vina, ai mei au carat si pe ploile care a fost, s-au uscat inauntru, si am pui sanatosi 4 sunt inelati, maine mai inelez 2. Si am vre-o 6 nuci prin apropiere.Si.. app cara si cu frunza, bineinteles ce a m-ai ramas in varful tijei dupa iarna.
Mie nu mi -se pare a cuib facut de pasare cred ca e facatura!
Buna ziua.Am si eu o problema ,la mine porumbei sunt inconjurati de diferiti pomi si cand vine timpul construiri cuiburilor fiind liberi afara ei merg sub copaci si mie mie frica ca uliul ii prinde.Va rooog datimi niste sfaturi!!
gabitzule,ori tai pomii,ori muti cusca. Si ar mai fi o solutie…ii tii inchisi :))
frunzele de nuc contin iod,nu au cum sa faca rau! Blitz form-ul pe care-l dam porumbeilor nu este altceva decat iod,deci nu frunzele de nuc sunt problema…
Am un mascul consangvin care mi-a adunat toate sarmulitele si cuiele ruginite din gradina anul trecut, avea cuib metalic !
la paduchii nu prea le place tutunul si acele de brad de aceia aduna asa ceva in cuib pentru a se proteja de paduchi in timpul clociri
ce marfa ideea! Ma duc sa iau o punga de tutun si-am s-o pun prin cuibare,sub paie!
cei care vand produse columbofile , vand si tije de tutun la cutie , nu stiu un pret , dar pot spune ca porumbeii le adora.
Pasarile se adapteaza tot mai bine la mediul
urban. Avand mancare si liniste,diversitatea
si numarul specilor este in multe centre
urbane mai mare decat la tara/in natura.
Sunt mereu uimit de incredibila adaptare, de care dau dovada animalele salbatice, la noile conditii de mediu impuse de catre transformarile dramatice care au loc in habitatele lor.
Sunt uimit cum o pasare a descoperit utilitatea acestor mucuri.
Am vazut la un moment dat un incredibil reportaj despre viata unui soim la NEW YORK, soim care traia printre zgarie nori.
Animalele ne dau realmente lectii de supravituire, viata adevarata.
Imi dau seama cat de tampit pot fi eu, cand intervin excesiv cu ,,antibiotice” pe saracele mele pasari-porumbei.
Ce facem noi in cotete este tot mai departe de natura. De asta nu suport paslele alea pentru cuiburi, lumea le pune de lene sau pentru siguranta ca nu se vor crapa ouale daca sunt porumbeii lenesi si nu care paie.
Eu le dau paie, tije de tutun si de nuc, sa vezi ce muncesc baietii… e drept ca unii fac niste cuiburi imense iar altii mai nimic… astia din urma nu s-a mai reproduce in natura, dar noi ii ajutam.
La cum evolueaza sportul columbofil, multi porumbei nici nu mai construiesc un cuib in viata lor si isi pierd instinctele. Ii arunca crescatorul o pasla in farfurie, sta vaduv vreo 5 ani si apoi se vinde pe nu stiu unde, si este inmultit in eprubeta. Mie mi se pare foarte trist dar sunt in minoritate. Am stat zilele trecute cu ei cu orele sa ma uit cum cara paie. Cand nu mai au ce, incep sa fure de la ceilalti cand nu sunt atenti… parca-s oameni, uneori ramai uimit ce le coace creierasul ala minuscul.
Nu este vorba de nici o adaptare. Porumbeii string pentru cuiburi orice este prin zona si de exemplu eu cind ii aveam la liber cuiburile erau pline de sirme .cuie etc. de sus dupa blocuri.
Deci totul depinde de zona in care se invirt !!
Porumbeii se adapteaza mediului in care traiesc, ai mei de exemplu isi cara singuri de afara tije uscate de urzica si indiferent cat de mare au cuibul tot il mai imbogatesc cu cateva . La matca care evident nu are posibilitatea sa iasa sa adune pun eu intr-un colt tije uscate de urzica si sincer e bataie pe ele cand se contruiesc cuiburile.
are dreptate CATALIN. Am o porumbita care-si pune in cuib de toate: hartie igienica, boabe de porumb, gainat uscat, etc.
Va salut,
De doi ani, zburatorii mei sunt zburati la natural (in principal din lipsa de timp) si isi cara singuri materialele pentru cuib. Am fost uimit sa vad baza cuibului construita din sarme si cuie sau cregute mai groase de copac, apoi urmand tije de nuc si salcam, totul culminand cu iarba uscata, foarte fina, foarte moale.
O observatie importanta, pentru incepatori: daca sunt lasati liberi, sa-si aleaga ei materialele pentru cuib, porumbeii NU VOR CARA NICIODATA paie care sunt goale pe interior (vezi paiele de cereale), deoarece acestea gazduiesc foarte bine parazitii.
De asemenea, am constatat faptul ca porumbeii concurati la natural, care sunt lasati liberi, se pierd mult mai greu, asta datorita faptului ca ei se pot duce in camp, unde invata sa faca fata pericolelor si intemperiilor. Chiar daca sosesc mai tarziu, de la concursurile de fond-marathon, ei tot ajung acasa – nu se dau prinsi.
Porumbelul concurat la vaduvie nu stie ce e ala camp, iar daca da de o vreme neprielnica sau de un concurs de anduranta, pierdem campionul.
Din pacate, in ultimul timp, s-a uitat total de telul sportului columbofil: Acela de a crea un porumbel superior, care sa vina mai repede acasa, care sa fie mai viguros, mai sanatos si care sa stea la baza unei familii de buni zburatori. Noi ce facem: ii tinem inchisi, la intuneric, le dam si pe gura si pe nas pe pe … medicamente si vitamin, iar daca nu le mai administram, se inbolnavesc in 3 zile. Iar urmasii lor sunt la fel. Oare asta inseamna evolutie…?
Natura ne invata un singur lucru:
LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!
Daca ar sti si porumbeii. Tutunul dauneaza grav sanatati:)). Se scumpesc tigarile de la 1 mai porumbeilor :))
Andrei ai grija cu betele de nuc!!!!Cand aveam porumbeii la bunica si bineinteles erau liberi mereu,aveam un nuc mare in curte.Carau baietii mama,mama dar de cate ori am avut tije de nuc in cuib puii au murit sub ei in 2-3 zile.Nu stiu daca a fost o coincidenta sau porumbeii nu erau sanatosi,eram copil ce stiam eu de sanatatea porumbeilor.Dar de atunci ma feresc de ele ca de dracu.Ai mei nu coboara in fata blocului dupa bete,dar le pun in balcon bete,mai ales din cele de salcam si sa vezi treaba pe ei.Abia asteptsa ii imperechez si eu dar mai au o saptamana si ceva de asteptat.Si ei asteapta dar si eu,ca mie tare drag de ei cand se dragalesc.La matca am deja oua,dar matca nu e sub ochii mei:(.
o data ai mei au facut un cuib numai din sarme de artificii. :-)
Fiecare animal, mai bine zis vietate se adapteaza la mediul inconjurator.. insa unele mai repede altele mai tarziu.. nu mi se pare deloc ceva surprinzator acest cuib sau felul in care au gandit “costructorii” lui.
Animalele, d.m.d.v sunt mult superioare noua.. omul fara o casa, tehnologie.. cu mana goala nu ar supravietui mai mult de 1 luna.. in medie..
Lasa-ti porumbeii in pace sa zboare linistiti, nu-i mai indopati cu toate cele.. cum au supravietui atatea sute de ani nu o sa moara acum daca nu primesc vitamine si tot felul de prostii.
@9. sunt total de acord cu tine la fel ca si cu cele spuse de d.Andrei.
Vant in pene si spor la bebei cu condeie :)
@fane: am folosit tije de nuc fara probleme si anul trecut.
@fane: Nu au nici o legatura tijele de nuc cu decesul puilor tai.
Ai mei au tije de nuc la discretie si nu am avut niciodata probleme.
Multa sanatate!
Oare daca cumpar tigari si pun continutul in cuib e bine ma mie frica ,ca anu trecut a fost invazie la mine,am dat si cu lesie pe pereti si nimi apai pe solutii de deparazitare dadeam bani degeaba.Si tije de nuc nu am de unde ca au numa oamenii la noi si nu mi-ar da pentru nimic in lume.
@Andrei si Onudarza poate aveti dreptate,ce va spun eu acum e chestie de acum 15 ani.Poate aveau gutaneii mei ceva probleme.
eu le-am pus deja tutun la punga. Cate putin,cam cat este in 3 tigari,le-am pus sub paie,pe fundul cuibului. Inainte de asta am luat fiecare cuib in parte,l-am golit,l-am spalat,am dat cu frontline spray,am lasat sa absoarba oala,am pus tutunul,paie…si gata! 2 ore am muncit numai la asta,dar azi dimineata toti puii dormeau. Erau f nelinistiti inainte de asta…conteaza mult deparazitarea! La maturi,eu le-am pus frontline fiole,sunt alea pt caini…. La fiecare porumbel,o picatura de frontline dupa ceafa si dispar toti parazitii ca prin minune! N-as fi crezut! Picatura se pune dupa ceafa pt ca acolo nu se pot scarpina cu ciocul,picatura se absoarbe in piele…si face efectul.
@ fane
Daca e vorba de tije de nuc uscate, andrei
si onudarza au dreptate.Dar tije umede(semi-verzi)
pot crea probleme micotice care dauneaza puilor
din cuib.
@Felix,e posibil sa fi fost semi-uscate dar acum mi.am adus aminte,mi.am rememorat copilaria :),tijele aveau ramase in varf cate o frunza de nuc ramasa ,practic frunzele alea erau asternutul din cuiburi iar tijele erau marginile.Sa fi fost frunzele problema?Nu stiu.Si nu voi sti niciodata,pt ca nu vreu sa mai incerc.
nu as pune pasle in cuibare nici sa ma taie careva.este cel mai frumos lucru sa stai in cotet si sa ii privesti cum muncesc ei pt asi face cuibul. toamna trecuta am avut grija sa am tije de frunze de nuc uscate pe care le voi folosii anul acesta. bafta tuturor
bravo onudarza pentru com. 9 asa zic si eu, cat mai NATURAL. LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!
Nu este din tja de nuc de vina, ai mei au carat si pe ploile care a fost, s-au uscat inauntru, si am pui sanatosi 4 sunt inelati, maine mai inelez 2. Si am vre-o 6 nuci prin apropiere.Si.. app cara si cu frunza, bineinteles ce a m-ai ramas in varful tijei dupa iarna.
Mie nu mi -se pare a cuib facut de pasare cred ca e facatura!
Buna ziua.Am si eu o problema ,la mine porumbei sunt inconjurati de diferiti pomi si cand vine timpul construiri cuiburilor fiind liberi afara ei merg sub copaci si mie mie frica ca uliul ii prinde.Va rooog datimi niste sfaturi!!
gabitzule,ori tai pomii,ori muti cusca. Si ar mai fi o solutie…ii tii inchisi :))
frunzele de nuc contin iod,nu au cum sa faca rau! Blitz form-ul pe care-l dam porumbeilor nu este altceva decat iod,deci nu frunzele de nuc sunt problema…
Am un mascul consangvin care mi-a adunat toate sarmulitele si cuiele ruginite din gradina anul trecut, avea cuib metalic !
la paduchii nu prea le place tutunul si acele de brad de aceia aduna asa ceva in cuib pentru a se proteja de paduchi in timpul clociri