O achizitie intamplatoare. Cum se numeste aceasta culoare si cum se reproduce?
Am sanse sa scot ceva la fel? (coada de uliu)
porumbei.ro
O achizitie intamplatoare. Cum se numeste aceasta culoare si cum se reproduce?
Am sanse sa scot ceva la fel? (coada de uliu)
porumbei.ro
Cu siguranta ca ai sanse . Cam mici cei drept , dar ai . De obicei porumbei cu o culoare mai deosebita foarte rar reproduc ceva care sa le semene identic. Succes .
Opal recesiv… daca nu ai inca un rec opal cu care sa-l imperechezi atunci scoti un pui de sex opus si-l imperechezi cu parintele (50% din pui o sa fie aceiasi culoare)
Eu cred ca aceasta culoare este la fel de intimplatoare ca si achizitia in sine.
Am avut ceva de genul si se transmitea cu variatiuni si la pui si nepoti…… dar nu identic.
Exemplu.
Din tigrat foarte deschis cu solzata mi-a iesit un tigrat inchis la culoare. Tigratul inchis cu o femela solzata mi-a dat tigrat deschis. Tigratul deschis cu o solzata mi-a dat o tigrata inchisa, cenusie.
…..ceva line de Vanhee era tigratul foarte deschis……
Oricum culoare ca a porumbelului tau mai rar….. mai mult la “prostani” (gutani) !
Sa nu fie vreo corceala :-))
Foarte fain, sa te bucuri de el, sau de ea ca din poza pare femela…..si pare si linie de fond. :-)))
Bafta!
Ar trebui scoși mulți pui, că, poate poate ..iese unul ca ea. Dar întrebarea e : Merită efortul ? (Sa scoți mulți pui ? Ar face față si la etape?)
Se trage din cuci (cred, si e posibil sa mai dea ceva deosebit ca si culoare).
Pe la noi le spuneam pamantii. Cred ca au o ,,combinatie ,, de rosu.
saliu pe gut am si eu o femela la fel
Puii ce.i scoti din ea, tot cu ea ai imperechezi, sau puii intre ei.. si ati da culoarea..
Baa! sa nu va mai aud cu dastea: “ca oare merita”. Ma scoate.ti din minti cand citesc..
Marfa! Pe asta n-o sa ti-l prinda rapacii din cauza desenului. Geneticienii! Unde sunteti? Cum se obtine culoarea si mai ales desenul?
@cristi….nu este saliu pe gut…esteun gut cu tente de rosu….probabil unul din parinti sau bunici este rosu sau are rosu la baza am si eu cativa..dar rosul nu este chiar asa de proeminent ,chiar la majoritatea porumbeilor din linia aceea au dungile sau petele de culoare maroniu….se va transmite cu siguranta puilor dar poate fii mai proeminent sau mai sters….salutari
Por.ro o sa-ti trimit poze cu porumbeii din care am obtinut ceva asemanator .
In Craiova , în Caracal dar si în zonele apropiate este o culoare destul de cunoscuta.Din ce stiu eu , in urma cu aproximativ 30 de ani dl.Ion Olteanu din Caracal a important din Germania de la dl. Weber (nu stiu sigur daca numele este scris corect ) 1 porumbel care avea aproximativ aceasta culoare . Puii din acel porumbel au fost achizitionati sau braconati si de catre alti crescatori din zona . In jurul anilor 1990 in Craiova a fost prinsa o femela de catre M R …s.a.m.d . Culoarea a fost denumita : pāmantii , ciocolatii , cācānii , dar cel mai des au fost numiti māslinii .Personal eu cred ca cel mai corect ar trebui sa ii numim salyu pe rosu sau rosu salyu . ACEASTA CULOARE ESTE O CULOARE DOMINANTA SI SE TRANSMITE USOR LA PRIMA SI A DOUA GENERATIE . Despre rezultate ,conteaza foarte mult cu ce au fost încrucisati acesti porumbei , locul 21 national maraton extrem , in urma CU 2-3 ani este aproximativ aceasta culoare . Eu am un fiu din loc 2 Jud .Dolj demifond maturi , aceeasi culoare pe corp (aripi ), dar in penele din coada are ,, oglinzi ” nu ,,tigrat “. Cu siguranta din pasarea din fotografie, indiferent cu ce o vei imperechea , vei reproduce si culoarea aceasta dar desenul din coada este mai greu de reprodus . Sunt sigur cà sunt si alte linii de porumbei care au reprodus aceasta culoare dar eu am scris despre,,, linia de māslinii ” din zona Craiovei. Bafta .
Alfons Anker in cartea Rebusul zburatorilor, cand descrie porumbeii lui Marcel Desmet pomeneste de aceasta culoare.
Imi cer mii de scuze ,dar, cel care a importat porumbelul,salyu pe rosu de la dl Weber din Germania ,este domnul Olteanu Dumitru din Caracal,sau nea Iulica asa cum il stim noi .
Va multumesc pentru informatii. Sper sa pot reveni la toamna cu niste concluzii.
Am si eu un puisor de 2016 care seamana izbitor de mult la culoare cu femela din poza, puiul este reprodus din parinti Emiel Denys ambii, masculul este Gut inchis, iar femela solzata(stropita, guta deschis). Toti cei 4 bunici ai parintilor n-au nici urma de rosu, toti sunt pe Gut…de unde culoarea asta nu stiu pt. ca nu am nici un porumbel in matca de culoare rosie, trestiu sau argintiu ca sa ma duc cu gandul ca un mascul mai iubaret sa fi avut contact cu femela. Fratele lui este gut inchis ca tatal.
Andrei, eu as fi mers pe indigo heterozigot. Mai spune cineva recesiv opal si de asemenea, un bronz roscat mai da si dominant opalul. Nu am avut niciodata aceste culori in crescatorie, asa ca mare lucru nu cunosc despre ele.
Oricum, din ce am reusit sa citesc despre ele indigoul e partial dominant, adica se manifesta si in forma heterozigota, dar la o intensitate mai mica. Daca pasarea ta e indigo heterozigot, o sa scoti si o parte din pui culoarea ei.
Opalul este recesiv, asa ca, in situatia asta, va transmite gena, insa nu se va manifesta si pentru a scoate pui ca ea fie o imperechezi cu un pui de.al ei, cu 50% sanse sa scoti culoarea asta, fie imperechezi puii din ea intre ei cu 25% sanse sa reproduci culoarea ei.
Oricum, pasarea ta este solzata pe albastru, peste care este o gena de modificare a culorii, nu are nici o legatura cu rosul dominant clasic.
Indigoul homozigot pe albastru, sau mai de graba pe solzat inchis, mimeaza un porumbel rosu cenusiu, dar ceva mai inchis, insa doar il mimeaza, fara a avea vreo tangenta cu rosul.
com. 15 Sunt cazuri in care gutii inchisi au la originine ( poate chiar indepartata ) ceva rosii, poate……………..Am si eu cazuri in care un rosu cu o guta sa imi dea negrii. Se mai poate sa se arunce in neam de…..generatii. Curiozitati, curiozitati, curiozitati………………oricum este de notat, ca se poate peste catviva ani sa iti revina culoarea sau ceva asemanator.
Andrei, vezi ca mai nou exista un grup pe facebook “Asociatia Crescătorilor de Voiajori de Culoare” care incearca sa se ocupe de aceste cazuri mai rare. Daca te intereseaza asa ceva da-mi un mail (cu datele tale de contact pe facebook) si o sa te adaug la grup.
Multumesc. Momentan incerc sa nu ma las ispitit de culori dar daca ma las de zboruri voi fi foarte interesat. In zona mea este foarte greu sa faci ceva si cu culorile “banale”, sa mai incerc si culori rare este mult prea greu. Asta s-a nimerit sa o iau ca mi-a placut foarte mult si din alte puncte de vedere nu doar culoare.
Andrei, scoti 100 de pui pe an pentru zboruri, cre ca iti permiti sa faci o pereche sau doua si dupa culoare, chear daca puii die ei nu ar face fata in concursuri. Pana la urma nu trebuie sa treci de la o extrema la alta si sa te apuci de crescut exclusiv pentru ornament, sunt si voiajori sport care arata, sa zic mai special. Daca tot exista atata diversitate, consider eu ca e bine sa profitam cat mai mult de asta.
Pe de alta parte, nu stiu daca e ok sa renunti definitiv la zboruri, daca ti.a facut placere sa ii zbori atata timp, probabil o sa iti lipseasca. E mai ok sa te detasezi de aspectele care nu iti plac si sa te legi mai mult de ce iti face placere. In primul rand conteaza perceptia pe care fiecare o are asupra cresterii porumbeilor si asta in mare parte ne.o alegem singuri.
Liviule … e grup secret? am incercat sa caut si nu gasesc …
Petrice M. Gabriel asta e numele pe facebook.. fa sa intru si eu in grup :)
@A.Stanciu: asa este. Defapt mai am colegi care tin cate 1-2 perechi numai cu culori turbate.
Am imperecheat femela asta cu un cuc pe rosu (“Firefox”, l-am mai postat pe aici). Au inceput sa iasa fulgii pe pui. Cred ca sunt un solzat/albastru si un negru. :))))
In anul 2015 SI 2016 dintr-un mascul, care are aproximativ aceeasi culoare cu femela din fotografii ,si o femela solzata .s-au reprodus 7 pui ,din care 3 solzati SI 4 saly pe rosu . In 2016 doi frati de cuib saly pe rosu din care unul este cu câteva pene albe intr-o aripā ,iar in 2015 doi frati de cuib solzati .
Personal, daca as vrea sa reproduc aceasta culoare , NU AS ÎMPERECHEA NICIODATA , aceasta culoare , cu un cuc pe rosu , DEOARECE,
culoarea cuc ( deres , griyze ) dar si culoarea rosie , sunt culori dominante( Anker Alfonz) Masculul tau este si cuc dar si pe rosu ……… Cred ca sansele sa reproduci aceasta culoare ,sunt mult mai mari daca împerechezi aceasta pasare, cu un GUT . Mult succes . Te rog sa ne povestesti ce ,, se întâmpla” .
Sunt inca mici, mai asteapta. Cucii se intampla des sa isi schimbe culoarea dupa naparlire. Cate unii au doar cateva puncte albe pe la cap cand sunt pui si dupa prima naparlire se albesc, deci e posibil sa fie si cuci. Cu siguranta o sa iti scoata si rosii.
Daca au iesit pui pe albastru/negru iseamna ca masculul tau e heterozigot, rosu dominant, negru recesiv.
Ti.am mai zis intr.un comentariu anterior ca femela ta nu are legatura cu rosul ci cu alt tip de gene de modificare a culorii.
Pe de alta parte, nu iti poate iesi negru decat daca masculul are ascuns sub patternul grizonat(care e dominant) o culoare solida, mai compacta, ca sa zic asa. Parintii nu pot transite o solzatura mai inchisa decat a lor. Acum, tu stii din ce ai scos cucul si ce gene nevazute poseda.
Oricum ar iesi puii la culoare, eu sper sa zboare bine si sa reproduci din ei la anul. ;)
Este vorba de rosul din acest filmulet.
https://www.youtube.com/watch?v=wDphgzCyQ5Y
Nici nu stiu daca se poate numi cuc pe rosu sau trestiu baltat. Tatal era identic cu el iar mama o solzata lista. Bunicii din partea tatalui erau rosu + cuca inchisa.
Am mai avut frati buni cu el cu niste culori senzatie… cel mai tare fiind unul alb cu culori doar pe aripi, un capacit cu aripi de cuc, maronii.
Masculul asta nu mi-a mai dat pui cu o nuanta de rosu asa inchisa, ci mai rozalii (scosi cu femela albastra) iar nepotii sunt aproape albi, foarte discret solzati pe rosu: http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/2016/01/93.jpg . S-a imperecheat si cu femela solzata fumurie si al naibii daca a mai dat vreunul ca el. A dat 3 solzati fumurii (ca mama), o solzata inchisa aproape muratica si vreo 2 cuci inchisi ca bunica lui. Cu alta femela albastra mai recent a dat solzata lista si cuc pe alb.
sall eu zic sa il ascultati pe Liviu ca stie ce spune ..eu am destui cu gena asta de rec opal ..sa scoti pui ca ei trebe sa fie 2 la fel sau macar sa transmita genetic aceasta culoare ,sunt exact ca meulemansi (ma refer la transmiterea culori )
Superb exemplar. Daca te enerveaza si nu-ti scoate culoare la fel si o vad pe site, in secunda doi ti-am luat-o. :)) Porumbeii cu variatiuni anormale de rosu sunt boala mea.