Buna prieteni, sunt Adrian. De putin timp am terminat o noua voliera pentru masculi, astfel ca am separat masculii de femele si de pui. Pe Porumbei Ro s-a discutat cu timp in urma despre tipul de odihnitori ce sunt mai bune sau despre frecventa curatirii volierei, eu m-am gandit sa dau o tenta naturala odihnitorilor, astfel ca am pus cateva bete care sa imite crengile pe care se aseaza pasarile in mod normal, cu tipul lor de prehensiune dactila.
Am mutat masculii de doua zile, par sa se simta foarte bine in noua lor casa, interesant este ca brusc mananca mai putin, parca nu mai au apetit pentru mancare. Cum dimineata de 1 ianuarie 2012 incepea bine, adica o zi insorita, m-am dus in gradina sa vad ce fac masculli – surpriza, toti afara pe “crengi”, unul langa altul ! M-a impresionat faptul si i-am fotografiat, imi parea un fapt ireal ce mult le plac noile odihnitori ! Dupa 30 de minute i-am auzit ca zboara toti inauntru agitati – a trecut un uliu pasarar ! N-a mai ramas nici picior de porumbel afara !
In apropiere este padure de stejar, porumbeii mei s-au obisnuit cu ulii, nu am mai pierdut pasari de mult. Pana in 29 decembrie am lasat porumbeii afara cate o data pe zi – zburau cate o ora iar apoi veneau intr-o frumusete de picaj direct pe trapa volierei ! Mai mare placerea sa vezi cum aterizeaza cate 8 – 10 porumbei deodata pe trapa !
De cand m-am intors in tara (august) am cumparat un porumbel din piata, lisztul din dreapta – foto cu doi liszti – am dat 20 de lei pe el. Mi-a placut pentru ca mi-a adus aminte de primii mei porumbei – un list ce l-am zburat in al doi-lea an pana la 700 km (Gyor). In anul respectiv (1986) am inceput cu antrenamentele, respectiv zbor de Oravita (30 de km aerian peste munti inalti), zbor la care au participat columbofili “seriosi” din Bozovici. La intoarcere (eu am lansat porumbeii de la Oravita) regretatul meu vecin si profesor in ale columbofiliei Ion Disela mi-a spus ca Lisztul mei (pui cadou de la el) a venit primul cu 20 de minute inaintea celorlalti porumbei, cica ar fi fost mai “smecher” si nu s-a inaltat sa treaca pe deasupra muntilor, a mers pe vai, un zbor putin ocolit dar mult mai rapid !
LA MULTI ANI TUTUROR – AUGURI DI BUON ANNO !
Traiam cu impresia ca porumbeii nu se simt bine prin copaci sau pe crengi, dar cand ii vad pe ai tai cum stau… ce sa mai zic? Pune totusi si 2-3 scanduri mai late, sa vedem pe care le prefera.
sall,te asteptam sa concurezi cu noi la oravita esti bine venit numai bine si sanatate ,vant in pene.
Stau pe crengi, ca nu au incotro.Oricum ,sunt foarte agitati, de aceea au iesit toti in afara.Si ca sa-ti dau un sfat;Nu se separa masculii de femele, cii invers, adica masculii raman pe loc.
sa nu iti stea prin copaci pe urma fiin obisnuiti asa si in crescatoria proprie ..iti spun eu ca iti vine sangele in cap cand vezi pe afara porumbeii prin copaci :)))
eu am si crengi si scanduri
interesant
votez pt scandurile late:))
ai mei stau intr-un pom( par) de langa casa, mai ales cand infoloreste dar si in restul verii cand este infrunzit si chiar se bat sa ocupe pozitii ,iarna nu stau deloc in el. am un gratar pe care se lasa de la zbor dar le place si in pomul ala
Cu noua mea voliera deja am tras cateva concluzii privind comportamentul voiajorilor – concureaza pentru posturi cat mai inalte si se gainateaza in afara pozitiei lor, se feresc de excremente.
Fac “plonjoane” interesante – din inaltul adapostului cad spre usa joasa si zboara afara pe crengile de sus.
In interior am un fel de placa de 3X1,5 M pusa in picioare iar in loc de odihnitori in V am batut letezi pe orizontala din 30 in 30 de cm, la 12 cm de placa – in fata.(foto 3 pe stanga)
Letezii fiind ingusti (2-3 cm) masculii nu prea pot sa se bata asa ca stau mai linistiti.
Porumbeii se intorc si gainateaza spre in fata, stau tot timpul pe uscat, se pare ca se simt FB.
In foto 2 se vede “piscina”- in ciment la baza am pus o teava de plastic cu un dop – dau drumul apei sa curga, spal si pun alta apa.
Ma gandesc ca poate un pom uscat cu crengi pus in mijlocul padocului ar arata super de natural.
Incep sa fiu tot mai convins ca ar fi frumos sa am o singura voliera mare in care sa tin toti porumbeii.
Ar fi suficienta o iesire in inalt astfel ca porumbeilor ce nu vreau sa-mi iasa afara le tai 3-4 pene din aripa si tin o evidenta stricta a imperecherilor.
Cred ca “ochiului columbofil” ii place sa vada mai multi porumbei la un loc.
Ce ziceti ? Astept critici (care pana in final sunt constructive) si sper sa pun pe ganduri cel putin pe cativa dintre voi.
Daca cineva vrea detalii pot sa mai si alte foto.
Pa
Te felicit pt antrenamentele zilnice,bineinteles cind iti permite si vremea,avind in vedere ca ai padurea in apropiere(dupa relatarea ta)apreciez mult mai mult porumbelul care stie sau care este nevoit sa se adapteze la tot felul de primejdii…mai ales in aer.Multa sanatate!!
un pom uscat cu crengi foarte original i-mi place ideea
da super sh ai mei knd le dau drumu afara in copaci stau cel mai des.f frumosi sati traiasca
vant in pene tuturor
is foarte draguti!
Interesant dar pe viitor incearca sa faci cat mai putine modificari la porunbei pe care i zbori ,fiecare detaliu porunbelu il memoreaza si se obisnueste asa.bafta!
Cit timp tu nu concurezi cu porumbei , nu au nici o valoare, e ca cum ai face frecti la un picior de lemn, si in legatura cu crengile punele odihnitoare sa vezi ca nu o sa mai stea pe crengi,si inca ceva masculi ramin pe vechia volera si femelele vin mutate,te asteptam in primavara la concursuri .
CLAR,scot odihnitorile si pun crengi :)bafta cu ei,sa-ti traiasca !
Iti dai seama de la 30 km, 20 min avans. Al tau era acasa si ceilalti inca se mai invirteau cautind directia. Mi-e mila de ceilalti columbofili, cind vei concura la fond, ai tai vor veni , conform spuselor tale de la 300 km—200 min avans , 600 km — 400 min avans, iar la maraton 900 km –600 min avans (ai tai sint acasa ceilalti deabea sint lansati, asta da performanta)
Frumoasa voliera,frumosi porumbei.
Porumbeilor le place orice,nu au o parere si nu au de ales,se adapteaza ,se reproduc in boxe,in cuiburi dupa cum vrea crescatorul,mananca si beau ce si cat primesc.Zboara si se odihnesc dupa cum le este facut programul.Vin acasa motivati pe cale naturala,vaduvie,semivaduvie.Se recupereaza cu ce si cu cat vrea columbofilul,la fel se si trateaza de anumite boli.Isi primesc locul in crescatorie si perechea dupa vointa omului.
Uneori chiar si dreptul la viata este tot in mana crescatorului.
Si atunci de ce nu s-ar odihni pe niste crengi ?
Fie ele crengi sau nu este bine ca voliera le ofera aer,totusi gaurile plasei mi se par cam mari si pot intra rapitoarele cu par.Stiu probabil o sa spuneti ca porumbeii sunt inchisi noaptea,dar totusi vara ar fi bine sa ramana deschisi sa se racoreasca,plus ca izolarea volierei impotriva rapitoarelor ar reduce practica de a inchide in fiecare seara porumbeii.
Pareri personale ! va salut !
Scandurile late ofera loc suficient de competitie masculilor astfel ca e posibil sa stea unul singur si sa-i bata pe ceielalti.
Stiu ca in teorie si in practica se lasa masculii pe locurile lor doar ca voliera mea e noua si o sa ramana masculii in ea, in martie le dau femelele.
Sake, nu e atat de simplu. In primul rand porumbeii lansati in stol se rotesc mai mult pana sa ia directia, apoi depinde de instinctul gregar al fiecaruia. Cand in peisaj apar muntii porumbeilor le ia mai mult timp sa se inalte.
Vorbind cu crescatori mai batrani am aflat ca sunt porumbei care se inalta ca sa-si ia directia dar si porumbei care pornesc pe drumul mai usor si mai rapid. La lansari individuale am vazut porumbei care pornesc pe directie fara sa faca nici o tura pe sus !
Campionu, de anul acesta particip la zboruri cu tineretul si cu ceva adulti ca sa mi-i triez. Cand o sa fie ceva concurs mai interesant il prezint si pe site.
Trebuie sa-mi fac rost de un ceas sau sistem electronic de constatare, am un computer pe care pot sa-l folosesc exclusiv pt porumbei.
O zi frumoasa tuturor.
Remarci exacte Vlaicu, pot trece sobolani si eventual dihori, ma gandisem sa acopar cu plasa mai fina in zona inferioara.
Pe interior am lasat liber pana la 1,5 metru ca si protectie.
Spune-mi te rog Vlaicu ce parere ai despre o dilema de-a mea. In foto cu listi – cea cu doi porumbei- cel din stanga are cap si alura de belgian. Sa-i caut o femela ca el ? Oare daca-l imperechez cu o femela oarecare segrega caracterele si obtin o descendenta neuniforma ?(neuniforma si ca rezultate).
Pa
nu te supara ca te intreb dar din ce judet esti si porumbelul cel list e de 2011 cu seria :00596.. astept raspuns sau da-mi add la id : d_alex_2008
Frumos cum ai ales crengi pe post de odihnitori, la fel aveam si eu intr-un timp dar te las sa vezi daca atunci cand le vei da drumul la zbor se vor mai aseza in locul lor si se vor mai odihni acolo, eu am patit sa mi se urce pe fire de stalpi de inalta tensiune, si cand zic stalpi, ma refer la aia cracanati de 20-30 de metri sau chiar in copaci, m-am lecuit de bete in voliera, acum insa nu le-am mai lasat bete sa aiba pe ce se odihni, le-am deschis al doilea compartiment si pentru 3 perechi care le am acum, am destule cuiburi in care isi pot strange cuib si sa se si odineasca… de obicei nu separ pe sexe porumbeii, ii las sa se imperecheze cand vor si de obicei formez perechile sa scot din 2 o linie intreaga, oare o fi devreme sa scoata pui, am o pereche de albi standard care s-au cuibarit si vad ca porumbita sta pe cuib, si porumbelul in dimineata tot acolo era…. De la anul am sa ma incumet si eu cu tineret sa zbor si cred ca am sa ii separ de la toamna si imperechiere prin ianuarie si la fel, cum scria prin alt subiect , puii tinuti la semiintuneric, si la noi aici in partea asta a moldovei, fiind intre munti avem suficienti ulii, dar avand in vedere ca cel din aria mea e unul de anvergura mare, selectia va fi una buna, cei lenti vor fi triati si cei rapizi vor putea sa se imbunatateasca.
Frumos liszt-ul ala vanat, din ce an e, 2006? Eu fusesem in piata si gasisem un bulgar tot de statura lui, dar pe alb stropit, tot asa infoiat era si ala dar avea vreo 9 ani fiind din 2002 si nu m-am riscat sa-l iau doar de ornament.
Sa ne tii la curent cu obiceiurile pasarilor dupa ce ies afara la zbor si unde se aseaza sa se odihneasca in afara crescatoriei.
Vant in pene!
stiu ca place ochiului cat mai natural dar in sportul asta cat mai natural se rezuma la tratamente naturiste , la modalitatea de a juca porumebii la natural , la o mancare cat mai naturala , la un antrenament cat mai natural etc …toate pe domeniul asta …….dar……cand vine vorba de instalatiile din interiorul si exteriorul crescatoriei crengile , scandurile , si alte chestii de a face placere ochiului intr-un mod natural nu isi au locul, in primul rand vei avea probleme in a creste puii , vei avea oua sparte , pui baturi , masculii se vor bate intre ei , imperecherile se vor face mai greu , oua limpezi , porumebii vor fi mai salbatici , curatenia va fi extenuanta, imagineazati copacul ala uscat dupa ceva timp plin de rahat in mijlocul volierei:))) brrrrrr nici nu vreau sa ma gandesc , dar sa continuam , vei face un efort mare sa prinzi porumbeii fugarindui prin jurul copacului respectiv , daca cresteai papagali era altceva sau alte pasari exotice …stai linistit ca porumbeii se simt super ok intr-o cusca curata si facuta cu gust dar cu instalatiile pe care le folosesc toti, adica odihnitori tip v sau fagure , boxe normale , in voliera poti opta ptr niste odihnitori tot tip v.
nu mai vorbesc ca in momentul cand tu vei vrea sa prinzi porumbelul x ceilalti risca sa se raneasca in crengile alea sau in copacul ala ….atentie ce vrei sa faci
parerea mea …pana mea:))))
:)) cum ti-ai dat seama ca are aliura de belgian ???? sunt foarte curios:))
Spune-mi te rog Vlaicu ce parere ai despre o dilema de-a mea. In foto cu listi – cea cu doi porumbei- cel din stanga are cap si alura de belgian. Sa-i caut o femela ca el ? .. fara suparare, e bun sistemul tau de a incepe o strategie a ta dar e bine sa te mai documentezi ca sa nu ai deceptii.
Expresia “alura de belgian” mi se pare nefericita, avand in vedere ca mai toti porumbeii au la baza belgieni.
De luat in seama ce zice Ioan (La multi ani!) mai ales cu prinsul porumbeilor si curatenia in copacul cu kkt :). Si Bogdan a zis bine cu plasa, iar cum spui tu ca ai pune plasa doar partea de jos, degeaba pui, se urca frumos pe plasa si intra pe mai sus sobolanul sau alta lighioana.
Cat priveste odihnitorile gen crengi sau alte scanduri foarte inguste pentru a limita miscarea, bataia, etc, personal sunt anti asa cum sunt impotriva oricarei metode care produce disconfort porumbeilor (urasc hranitoarea cu cilindru rotativ sus sa alunece, etc). Oare cum se odihneste mai eficient si mai complet un porumbel? Pe o suprafata plana unde are loc si se poate relaxa total, sau pe una ingusta/creanga unde trebuie sa se incordeze periodic pentru a nu cadea? Dupa topicul mai vechi cu odihnitorile, am retinut o idee exprimata acolo de alt vizitator si ii multumesc – voi face odihnitorile de pui ca mici boxe/fagure si nu ca V-uri cum doream, V-urile sunt mai incomode, pe cand intr-o boxa uneori ii vezi dormind super relaxati chiar intinsi pe jos, pe o aripa, etc.
Alex, lisztul este de 2010 (se observa inelul rosu), eu stau langa Timisoara. Porumbelul asta liszt – ARTUR – se remarca prin lungimea remigiilor secundare, corp ca un fus si ochi inchis la culoare. Vedem ce pui scot din el.
Pa
DACA -TI PLACE POTI SA-TI PUI SI- UN COPAC IN VOLIERA!
IOAN VARDOHLIP: Este doar o impresie, am vazut pe Porumbei Ro o crescatorie de porumbei FB, cu origine belgiana iar porumbelul emblema al crescatoriei semana foarte mult cu SURF, lisztul meu din stanga.
De aici ideea mea ca are mai mult de belgian in el decat ceielalti porumbei ai mei.
Are capul un pic mai alungit, corp mare, muschii aripii puternici si aripa fb ventilata’
In esenta capul este altfel.
Pa
Pe reportajul din pag. 2 realizat de TELE U Craiova arata porumbelul blazon al crescatoriei – desi se vede foarte putin mi s-a parut ca seamana. Ce ziceti ?
raspuns la intrebarea de la mesajul cu nr. 20
Daca eram Piet de Weerd probabil va spuneam imediat ceva despre valoarea porumbelului si combinarea lui cu o femela care sa-l faca remarcat in calitate de bun reproducator.
Dar cum nu sunt Piet de Weerd nu va pot spune decat ca porumbelul indicat de dv-stra in poza este un porumbel oarecare pentru mine.”Alura de belgian” este singurul detaliu pe care il oferiti despre valoarea pasarii.Si acest detaliu este dat de impresia dv-stra,impresie pe care se poate sa o am si eu sau sa nu o am,este un amanunt ce tine de viziunea fiecaruia de a privii lucrurile,in cazul nostru porumbeii.
Aproape zilnic vizionez o gramada de poze cu porumbeii,toti sunt porumbei oarecare pentru mine pana cand citesc detaliile ce-i insotesc.Abia dupa citirea detaliilor imi fac o imagine despre valoarea pasarii.
A lua un porumbel in mana sau doar a privii o poza nu cred ca este suficient pentru a da un verdict.
Asta ar fi despre valoarea din interior,daca vreti sa perpetuati calitatile fizice atunci trebuie sa cautati o femela cu cat mai multe asemanari cu masculul.
(“Alura de belgian” nu il face cu nimic mai special,la fel cum nu l-ar face nici un inel belgian,olandez,etc. Porumbei prosti si destepti sunt in toata lumea,daca a-ti descoperi “alura celor destepti” ar fi ceva…)
Va doresc bafta si nu uitati ca sportul e comun dar practicat de oameni diferiti cu porumbei si idei diferite !
Da, un raspuns perfect. Felicitari Vlaicu pentru limpezimea ideilor.
Vlaicu are dreptate,si ca o complectare -cred ca cel mai simplu i-ti dai seama daca e Belgian sau nu doar aruncand o privire asupra pedigriului,restul sunt speculatii sau cum mai spun unii -povesti-si pierdere de timp.Ca si crescator ce sti tu despre porumbeii tai :sunt Belgieni,Olandezi,Nemti…,de unde provin,sunt porumbei de viteza,demifond sau fond si cum merg ei mai bine imperechiati??? de exemplu cel cu cap si aliura de Belgian cum ii spui tu!!!?Nu crezi ca ar fi mult mai simplu daca ai avea cateva cupluri de la unul sau doi crescatori consacrati si de top la care sa ai pedigrie si cateva informatii despre linia din care provin si cu ce a dat rezultate mai bune la acei crescatori si pentru inceput sa-i faci si tu tot asa si sa-ti formezi un nucleu sau o echipa de cativa porumbei pe care sa te bazezi etapa de etapa si care sa nu te dezamageasca? Eu cred ca asta te-ar scuti de vreo 3 sau 4 ani de munca in zadar,de bani cheltuiti si timp pierdut fara nici un rezultat .
de ce trebuie sa aiva neaparat pedigri un porumbel? zboara cumva hartia?eu cred ca cosu ii selecteaza cel mai bine ca de multe ori e numai pedigriu de uni porumbei.acu 20 de ani cati porumbei erau cu pedigri?si tot se zbura si mergeau porumbei poate mai bine ca in ziua de azi.dar uni ar vrea cu sa faca cu pui 3,4 fonduri nu se mai tine cont si de porumbel ca trebuie sa se maturizeze si el.
ai mei stau si pe scanduri,si nu au nimic.
pt. george
Pedigree este un termen in engleza care tradus in lb. romana inseamna genealogie.In lb. romana pedigree este pedigriu.
Termenul genealogie in DEX este explicat astfel:
“GENEALOGÍE, genealogii, s. f. Urmărire sistematică a filiației existente între membrii unei familii (marcante), făcută pentru a stabili originea și gradul lor de înrudire. ♦ Disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu întocmirea unor astfel de filiații și legături pentru familiile domnitoare, nobiliare etc. [Pr.: -ne-a-] – Din fr. généalogie, lat. genealogia. ”
Pedigreele nu au legatura directa cu concursurile porumbeilor,defapt ele pot fi intocmite pentru orice fel de rasa de porumbei sau alte animale.
Columbofilia este un hobby complex in care concursurile (expozitiile) ocupa doar un anumit procent nu tot intregul.Crescatoria,pasarile,hrana,medicamentele,metode de zbor,inelele,ceasurile,cipurile,pedigreele,etc. completeaza intregul.Fiecare columbofil incearca sa adune sau sa elimine anumite elemente pentru a-si asigura reusita si scopul urmarit.
D-le george daca credeti ca trebuie sa eliminati pedigreele din sistemul personal eliminati-le ! In rest fiecare face cum vrea ! bafta !
pune plasa cu ochiuri mici.Ai grija sa nu pui crengile suprapuse ,si cel mai important ;FA O SELECTIE DURA ca ……..restul pareri. bafta!
& George ,
si acum 20 de ani cei care aveau porumbei – aveau pedigree , si culmea ca mai si zburau ^^. Ai dreptate ca cosul face selectia – insa mai important este sa ai ce baga in cos. Daca zbori cu porumbei fara nici o cumostinta de origine , rasa etc. trebuie sa-i dam dreptate lui Vali … si sincer nu vad sanse sa se realizeze ceva in sport columbofil cu “pietari” .
Probabil ca dusul rece o sa-l fac si eu anul acesta, tot ce am in voliera am probat la distante de max 150 km, ori situatia se schimba la 600 – 700. O sa am surprize – placute sau nu, dar cred ca asta este frumusetea sportului cu voiajori.
Oare o sa ajung ca unii la final de sezon, fara porumbei clasati si cu voliera goala ? Sper ca nu, oricum trebuie sa reactionez conform stimulilor, trebuie sa mearga pana la urma.
O zi buna tuturor, Adrian
ADRIANE vino sa concurezi la noi la 11/10 oravita te asteptam cu drag.
Important este sa nu faci la fel ca, un ”drag” noua coleg care de vre-o citiva ani buni tot face dusuri reci. Are matca de sute de porumbei, in extrasezon e cel mai tare (in gura) iar in sezon face 3-4 concursuri in care rezulta ”ciuca batailor”, dupa care se opreste invocind cele mai copilaresti motive. Asta pina intram din nou in extrasezon si ii creste din nou glasul……:))
Sper din tot sufletul sa nu fie asa si pentru tine si sa ai ”curajul” si hotarirea sa zbori si sa triezi ”la singe”, iar in caz de esec sa ai mintea limpede si deschisa pentru a putea analiza adevaratele motive pt. care nu ai reusit fara sa te agati de toate motivele ”prostesti”. Sper ca toate articolele pe care le-ai scris pina acum au ca finalitate participarea la competitii ”adevarate” si oficiale cu vre-un club, pt. ca, in caz contrar voi considera articolele tale nimic altceva decit niste pamflete de prost gust si nu-mi voi mai obosi ochii sa le citesc.
P.S. Sa nu uit: nu cred ca vei putea face performanta cu porumbeii ”la gramada” fara o compartimentare a crescatoriei. Baci e abbracci!
Pentru Lazar sebastian,e din TM sat pischia 18 km de timisoara,nu cred ca ar avea ce cauta la Oravita sa concureze !
Mersi Sebastian, ma gandesc si la varianta Oravita, macar la cateva concursuri, doar acolo sunt nascut.
Orice rezultate obtin cu voiajorii mei o sa am de invatat, trebuie sa aplic teoria la practica.
Pa
frumosi
as avea si eu o intrebare pt columbofili mai cu experiment volierele la porumbei sunt buna daca sunt si zidite sau le face rau???????????va rog datimi un sfat sunt incepator si eu am cusca zidita din caramida si incarcata cu ciment
Dupa parerea mea nu este absolut nimic rau in faptul ca ai o crescatorie zidita ,daca la acea crescatorie mai ai si tavanul izolat vei avea cateva grade mai putin vara cand sunt calduri caniculare iar iarna cand este frig vei avea cateva grade mai mult ceea ce este foarte bine.Impotant este sa fie ventilat , sa ai cat mai mult aer in crescatorie si sa nu aglomerezi porumbeii.
Porumbeii stau foarte bine in noua voliera, toata ziua sunt pe crengi si au penaj frumos, le prieste aerul curat. Ma tenteaza sa fac primele perechi de 14 februarie. Pa
In 1 iunie 2013 am eliberat matca din voliera asta pentru ca aveam probleme cu puii, asa ca 30 de porumbei cumparati, primiti, pripasiti sau femele din porumbeii mei au iesit afara dupa mult timp de “detentie” !
Rezultat fenomenal: dupa trei zile imi lipsesc doar doua femele neesentiale !
Zboara, ciugulesc din gradina, se simt in largul lor !