Buna prieteni, sunt Adrian. De putin timp am terminat o noua voliera pentru masculi, astfel ca am separat masculii de femele si de pui. Pe Porumbei Ro s-a discutat cu timp in urma despre tipul de odihnitori ce sunt mai bune sau despre frecventa curatirii volierei, eu m-am gandit sa dau o tenta naturala odihnitorilor, astfel ca am pus cateva bete care sa imite crengile pe care se aseaza pasarile in mod normal, cu tipul lor de prehensiune dactila.

Am mutat masculii de doua zile, par sa se simta foarte bine in noua lor casa, interesant este ca brusc mananca mai putin, parca nu mai au apetit pentru mancare. Cum dimineata de 1 ianuarie 2012 incepea bine, adica o zi insorita, m-am dus in gradina sa vad ce fac masculli – surpriza, toti afara pe “crengi”, unul langa altul ! M-a impresionat faptul si i-am fotografiat, imi parea un fapt ireal ce mult le plac noile odihnitori ! Dupa 30 de minute i-am auzit ca zboara toti inauntru agitati – a trecut un uliu pasarar ! N-a mai ramas nici picior de porumbel afara !

In apropiere este padure de stejar, porumbeii mei s-au obisnuit cu ulii, nu am mai pierdut pasari de mult. Pana in 29 decembrie am lasat porumbeii afara cate o data pe zi – zburau cate o ora iar apoi veneau intr-o frumusete de picaj direct pe trapa volierei ! Mai mare placerea sa vezi cum aterizeaza cate 8 – 10 porumbei deodata pe trapa !

De cand m-am intors in tara (august) am cumparat un porumbel din piata, lisztul din dreapta – foto cu doi liszti – am dat 20 de lei pe el. Mi-a placut pentru ca mi-a adus aminte de primii mei porumbei – un list ce l-am zburat in al doi-lea an pana la 700 km (Gyor). In anul respectiv (1986) am inceput cu antrenamentele, respectiv zbor de Oravita (30 de km aerian peste munti inalti), zbor la care au participat columbofili “seriosi” din Bozovici. La intoarcere (eu am lansat porumbeii de la Oravita) regretatul meu vecin si profesor in ale columbofiliei Ion Disela mi-a spus ca Lisztul mei (pui cadou de la el) a venit primul cu 20 de minute inaintea celorlalti porumbei, cica ar fi fost mai “smecher” si nu s-a inaltat sa treaca pe deasupra muntilor, a mers pe vai, un zbor putin ocolit dar mult mai rapid !

LA MULTI ANI TUTUROR – AUGURI DI BUON ANNO !