Transmiterea genetica la porumbei

Autor: Radu

1. Celulele somatice si celulele reproducatoare

Substanta corporala a tuturor animalelor este alcatuita din celule somatice si din substanta intercelulara. transmiterea-genetica-porumbeiCelulele sunt acoperite de o membrana celulara. In interiorul celulelor se gaseste protoplasma, ea constand din citoplasma si din nucleu. In nucleu se gasesc nucleoli si numerosi cromozomi. Forma si marimea lor sunt diferite. In cromozomi se gasesc genele INSIRATE UNA DUPA ALTA! Genele contin aptitudinile individuale mostenite. Acestea sunt moleculele ADN constituite din perechi de nucleotide. Ele contribuie la formarea trasaturilor corporale individuale.

Urmatoarea schema este relevanta (va raspunde celor ce cred ca stiu cum vor arata si vor fi viitorii urmasi timp de nu stiu cate generatii – si o sa vezi si cat de “adevarata” este proportia de 50-50%):

– numarul celulelor corpului unui porumbel: 10 miliarde
– numarul cromozomilor pe celula: 80 (40 de perechi cromozomiale)
– nr de gene pe cromozom: circa 100 000
– nr de molecule ale ADN (molecule DNS) pe gena: circa 10-20 milioane
– nr perechilor de nucleotide ( numite si perechi de baze) pe molecula DNS: circa 300 000

Situatia prezentata mai sus arata ca NUMARUL SUBSTANTELOR RASPUNZATOARE PENTRU MOSTENIREA SI FORMAREA TRASATURILOR CORPORALE ESTE COLOSAL ( inmulteste toate aceste valori).

Fiecare ameliorare a raselor este insotita de multe neprevazute. Multe rezultate APROXIMATIVE au fost obtinute in urma numeroaselor cercetari genetice de aici rezultand faptul ca REZULTATUL UNEI IMPERECHERI, MASURAT DUPA CALITATEA URMASILOR NU ESTE NICIODATA PREVIZIBIL, CU EXCEPTIA UNOR FACTORI INDIVIDUALI care pot fi prevazuti conform legilor lui Mendel.

Spermatozoizii si ovulele sunt celulele reproducatoare care contin fiecare cate o jumatate de cromozom. Prin imperechere, in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid apare o noua fiinta. La aparitia celulelor reproducatoare apare reducere cromozomilor in 2 parti, DAR TRANSMITEREA DE LA PARINTI LA URMASI NU ESTE JUMATATE DE LA TATA SI JUMATATE DE LA MAMA!! De cele mai multe ori impartirea este arbitrara si poate dovedi urme ale treptelor intermediare intre 0 si 100%. In cazul fecundarii apar multe miliarde de perechi de nucleotide din care apar noi fiinte. Cantitatea substantelor genetic active depaseste capacitatea noastra de reprezentare.

Acest amestec al trasaturilor ereditare in formarea celulelor reproducatoare genereaza diferentele dintre frati. Daca este cultivata o anumita rasa, atunci se ajunge la multe generatii de porumbei cu caractere asemanatoare sau similare. Atunci este foarte mare si PROBABILITATEA ca urmasii sa aiba aceleasi proprietati cu ale genitorilor. In ciuda acestor premise pot aparea ORICAND mari deviatii de la norma dorita: deficiente coloristice ale penajului, ochilor si degetelor de la picioare, dimensiuni corporale mai reduse, forme nedorite si o stare neadecvata a urmasilor. ADESEORI doar putine exemplare indeplinesc pe deplin dorintele crescatorului.

2. Rasa pura si hibrizi

Aceste concepte se refera intotdeauna numai la o anumita proprietate a unui animal, la anumite caracteristici exterioare cum ar fi: culoarea penajului, dispunerea culorilor, a penelor de pe cap sau culoarea degetelor de la picioare. Un exemplu in acest sens: daca tendinta spre penajul bleu-gri este bilaterala (atat de la mama cat si de la tata), atunci urmasul va avea un colorit potrivit rasei. Daca dispozitia pt acest penaj vine numai de la unul dintre genitori, iar de la celalalt exista dispozitia spre albastru, domina culoarea bleu-gri. Puii unor genitori cu un penaj albastru pur vor mosteni aceasta trasatura si vor avea penaj albastru pur.

3. Caractere dominante, recesive, intermediare

Aceste caractere joaca in columbofilie un mare rol. Sunt dominante toate proprietatile care determina, ereditar, trasaturile fenotipului. Daca se imperecheaza de exemplu un animal negru dominant cu unul cu un colorit dominant albastru toti urmasii sunt negri deoarece negrul domina albastrul (PRIMA REGULA A LUI MENDEL: daca se imperecheaza genitori cu proprietati dominante, urmasii mostenesc aceleasi caracteristici). Abia in urmatoarea generatie, in cazul aceleiasi combinari se POT obtine urmasi cu un colorit albastru, DACA LA FECUNDARE COINCID PREDISPOZITIILE PT ALBASTRU LA AMBII PORUMBEI. Albastru este culoare RECESIVA fata de negru.

Daca se imperecheaza urmasi bleu-gri proveniti din parinti care unul era albastru si unul bleu-gris, atunci rezulta urmasi albastri si bleu-gris in raportul 3:1. Genetic vorbind, dintre urmasi, unul este dominant bleu-gri, 2 sunt recesiv bleu-gris si 1 este dominant albastru. RAPORTUL 3:1 ESTE DEPENDENT DE UN NUMAR SUFICIENT DE IMPERECHERI si este cu atat mai PROBABIL cu cat nr de imperecheri este mai mic. (A 2-A REGULA A LUI MENDEL: se imperecheaza urmasii cu o ereditate mixta ai caror urmasi se scindeaza la randul lor in raport de 3:1 DACA O CARACTERISTICA DOMINANTA LUATA IN CONSIDERATIE ESTE DOMINANTA FATA DE CEALALTA).

4. Ereditatea independenta de caractere

A TREIA REGULA A LUI MENDEL spune ca: toate dispozitiile ereditare sunt mostenite INDEPENDENT una de alta. Aceasta inseamna ca proprietatile unei rase pot fi transmise si alteia, oferind astfel infinite posibilitati pentru viitor.

5. Proprietati calitative si cantitative

Trasaturile a caror prezenta sau absenta este evidenta sunt numite calitative. Acestea sunt printre altele: culoarea penajului, petele de culoare, creasta, gulerul, culoarea ochilor. Dispozitiile lor ereditare sunt date de cele mai multe ori de unul sau doar cativa cromozomi. Ei ne dau si posibilitatea, cand cunoastem aceste proprietati genetice, sa putem PREVEDEA anumite trasaturi ale infatisarii urmasilor.

PROPRIETATILE CANTITATIVE POT FI RELEVATE NUMAI PRIN MASURATORI EXACTE. Acestea sunt printre altele: masa corporala, lungimea ciocului, penelor sau picioarelor si pozitia partilor corpului una fata de cealalta. Aceste rezulta din combinarea mai multor gene. MOSTENIREA LOR NU POATE FI PLANIFICATA EXACT!

6. Ereditatea legata de sex

Daca se imperecheaza porumbei rosu dominant cu albastru dominant, atunci cf. primei reguli a lui Mendel toti urmasii acestei perechi sunt rosii. Daca se imperecheaza urmasii intre ei atunci se realizeaza o sciziune in raport 3:1 (3 rosii si 1 albastru). Acest raport poate fi recognoscibil, daca un nr sufficient de mare de pui indeplinesc aceste PREVIZIUNI. Culoarea rosu dominant este transmisa ereditar in functie de sex. Astfel in generatia 2 vor fi: 50% M rosii, 25% F rosii si 25% albastru dominant. Daca se imperecheaza cu female rosii, toti urmasii directi rosii sunt masculi.

7. Constitutia si conditia fizica

Constitutia fizica a unui porumbel este TRANSMISA EREDITAR si este in relatie cu capacitatea de functionare a organelor, performantele, capacitatea de reactie, temperamentul si comportamentul.

40 comentarii la “Transmiterea genetica la porumbei”

  1. Cam de-asta consangvinitatea concentreaza caracterele? chestia e ca le poate concentra si pe cele bune si pe cele rele. Pana la urma, asta e un? avantaj si un echilibru, nu? Altfel toti ar imperechea in consangvinitate cat mai stransa si ar disparea o multime de caractere si varietate genetica?ori asta e baza evolutiei si existentei unei specii.

    Am sustinut intotdeauna ca e absurd sa tii la matca zeci de perechi, dar sa scoti din fiecare doar 2-3 pui? si apoi e si mai absurd sa tragi concluzii referitoare la calitatea de reproducator, dupa ce ai scos doar 2 pui. D-asta mi se pare chestia cu ?e bun reproducator? un nonsens. Totul tine de noroc si de mixul de gene? daca imperechezi 2 super pasari poti sa obtii 50 de pui prosti si mediocri, dupa care dai acel cuplu, fiind nemultumit de rezultate? iar la noul proprietar, cuplul respectiv poate sa dea din prima ponta un campion absolut. E ca la LOTO.

  2. si eu am avut o pereche porumbita era alb curat si porumboiul alb sia vea doua pene negre si pe piept catva negru da puri abeea se observa si ce sa vezi mi-au scos pui negriii:O:O:: nu ma asteptam la asa ceva as avea o intrebare am imperecheat un

  3. as avea o intrebare am un porumboi tanar de anul acesta alb si are putin culoarea negru cateva pene si pe piept si as fi curios ce culoare ar scoate cu o porumbita albastra:D? mersi mult

  4. Partea ce a ce se refera la reguriile Mendeliene si inca cateva afirmatii practice sunt adevarate, dar in rest sunt si confuzii, sau poate eu am studiat prea de mult genetica si de atunci a evoluat stiinta.

  5. ???????????????????????? Andrei draga , nu stiu cine e Radu dar e pacat sa citeasca prea multi articolul asta ! Mai bine sa-l intrebam Pe Dina Mergeani….

  6. N-ar fi mai constructiv daca s-ar scrie care sunt erorile?

    Eu am rezerve la partea cu rosu+albastru = pui rosii 100% din cazuri, mai ales ca in practica, am “facut” mascul rosu cu femela albastra si ai naibii daca au vrut sa-mi dea vreun pui rosu(imi plac mult rosii). Tin minte ca dadeau argintiu + albastru intr-un cuib.

  7. Caut sa nu repet textul original si sa ma refer numai la acele parti unde consider ca sunt greseli. La acele locuri in schimb repet textul original insa cu corectari. Nu exclud ca sa mai fie si alte greseli si este posibil ca si cele descrise de mine sa contina inexactitati, sau lucruri depasite deja, stiinta nu stand pe loc de cand am invatat eu genetica.
    – numarul cromozomilor pe celula de porumbel: 62 (31 de perechi cromozomiale)
    – nr de gene pe cromozom de porumbel: habar nu am cat o fi, dar intregul genom uman contine in jur de 35 000 de gene, si nu pe cromosom ci in total pe cele 26 de perchi de cromosomi. Prin urmare nu cred ca porumbelul sa aiba 3 100 000 de gene de peste 88 de ori mai multe ca omul.
    – detalierea structuri moleculei de ADN (prescurtat din maghiara DNS) cred ca depaseste limitele acestui topic, dar foarte sumar cromosomi sunt de fapt cate o macromolecula de ADN cu structura dubla spiralata si pe aceste molecule (cromosomi) se afla insirate genele.

    Celulele somatice (normale a corpului) contin 31 de perche (62) de cromosomi in cazul porumbelului. Spermatozoizii si ovulele sunt celulele reproducatoare care contin fiecare cate 31 de cromozom (singulari, dar integri si nu jumatati!!), deci jumatatea intregului bagaj cromosomial a celulei somatice. Prin imperechere, in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid apare din nou o noua fiinta, cu 31 de perechi de cromosom in cazul porumbelului.
    La aparitia celulelor reproducatoare apare reducere perechilor de cromozomilor in 2 parti (dar nu in 2 jumatati!!), SI TRANSMITEREA DE LA PARINTI LA URMASI ESTE JUMATATE DE LA TATA SI JUMATATE DE LA MAMA (deci 50% si 50%!!).
    RAPORTUL 3:1 ESTE DEPENDENT DE UN NUMAR SUFICIENT DE IMPERECHERI si este cu atat mai PROBABIL cu cat nr de imperecheri este mai MARE.
    Ca sa pot explica modalitatea de transmiteri a culori prima data trebuiesc inteleasa determinarea sexului in general si mai exact la pasari care este diferit fata de mamifere de exemplu. Sexul este determinat de o pereche de cromosomi asa numite sex cromosomi. Fata de celelalte perechi de cromosomi aceasta pereche este diferit prin faptul ca sunt formate din cromosomi diferit unu de cealalalt si ca marim esi ca forma. De acea sunt denumite X si Y la mamifere, iar la pasari, pestei si la fluturi X si 0. Fata de mamifere unde masculul are XY si femela XX la pasari masculul are XX si femela X0.
    Referitor la culoarea rosie este mai complicata. Este vorba de o gena care determina culoarea rosie a penajului si se afla situat pe cromosomul care tot odata determina si sexul porumbelului, se numesc in termen stiintific ,,gene sex lincate?. Este o gena dominanta deasupra celalalte culori. Pe cromosomul 0 practic nu se afla nimic, cel putin din punct de vedere a culori, deci femela nu poate fi heterozigot la culoare rosie.
    Prin urmare unei femela de culoare rosie mereu puiul mascul va avea culoare rosie, iar pui de sex feminin poate sa fi esi rosi sau de alta culoare in functie de genotipul masculului care poate fi heterozigot sau homozigot in ce a ce priveste culoarea. Cu un mascul homozigot rosu poate sa aiba numai pui rosi si combinand pui intre ei vom primi numai pui rosi.
    Cu un mascul heterozigot rosu va avea pui masculi mumai rosi iar femelele 50% rosi si 50% de alta culoare.
    De fapt practic este aproximativ cum a scris si Radu cu unele modificari care se trag din greselile teoretice.
    Tot odata cer scuze de la dl Radu pentru interventia mea, nu am vrut decat sa precizez anumite aspecte considerate importante.

  8. am si eu un pui alb k coada vanata scos dintr-o porumbita vanata k alb in pene si un gut

  9. CU GENETICA E CONPLICAT MIE AMI PLACE SELECTIA CHIAR DACA E SELECTIE GENETICA TOT SELECTIE O NUMESC PROBLEMA LA MINE E CA CEI MAI FRUMOSI POI AI SCOT AN PERIOADA ACEASTA
    ERA DE PREFERAT SA IASA DIN PRIMU LOT DE PUI ADICA IN MARTIE – APRILIE DACA AI SCOT IN TOAMNA DOAR SAI TIN CA REPRODUCATORI

  10. Am inteles Dle. Szab?. Respectivul mascul rosu, l-am imperecheat apoi cu o femela trestie(solzata pe rosu) si puii rezultati au fost:
    – seria 1: femela rosie + mascul trestiu
    – seria 2: mascul rosu + mascul trestiu
    – seria 3: mascul argintiu + mascul trestiu

    Rezulta clar ca masculul meu rosu era heterozigot.

    Cred ca treburile se complica daca vorbim de culorile cuc si baltatura pe alb, unde am impresia ca regulile sunt mai imbarligate.

  11. Transmiterea ereditara a culori, sau si a celorlalti insusiri care se supun legilor Mendeliene nu au o importanta prea mare ce a ce priveste rezultatele porumbeilor voiajori, dar totusi este bine de stiut pt cultura generala si la porumbei de ornament.
    Pt porumbei de sport mai mult genetica cantitativa are importanta, iar aici lucririile sunt mult mai complicate si mai putin previzibile, legile fiind valabile pentru efective foarte mari, peste 1000 de exemplare. Iar pe langa teorie sunt si multe fenomene inexplicabile teoretic la ora actuala: de exemplu, cum scrie si dl BRAICOVICI NICU, de ce din prima serie de pui de la o pereche (se pare) ca rezulta porumbei mai valorosi din pv. sportiv, decat din cealalalte serii?
    Dar inprevizibilul face sportul columbofil atragator.
    Cat priveste transmiterea celorlalti culori si a desenului penajului (!) sunt diferite mecanisme genetice pe care nici eu nu le stapanesc in totalitate, dar mi-ar interesa de ex. de ce o pana din aripa este alba si nu alta si de ce nu aceasi pana va fi alba la descendenti ci poate nici una ect.

  12. Pt Dl Szabo…nu vreau sa intram in polemici si chiar sunt fericit ca cineva vine cu completari, dar sa stiti ca la fel ca la majoritatea pasarilor porumbelul are 40 de perechi cromozomiale.
    Din pacate nu am timp acum sa stau pe site ( serbez onomastica) dar cu prima ocazie dcand am timp chiar mi-ar face placere sa stam de vorba….fiecare avem cate ceva de invatat.

  13. oare dc ne batem capu cu astfel de treburi?
    bine e si asta un subiect de discutat nu ca ma deranjeaza topicul da nu vad ce putem realiza prin atatea cunostintre de genetica ca e tare hazardata, in afara de a putea controla oarecum culoareea porumbeilor nostrii. credeti ca nu sau gasit alti “NEBUNI” care sa incerce sa obtina doar campioni folosindu-se de genetica si modul de transmitere a calitatilor ce ne intereseaza pe toti la atletii nostrii? A reusit cineva sa obtina doar campioni sau macar intro proportie de 50% ? cati pui cu rezultate f bune scoatem intrun an din totalul de pui reprodusi in crescatoriile noastre. daca am suparat pe cineva imi cer mii de scuze da eu unu nu vad rostul ca tot ca la LOTO e indiferent cat neam zbate

  14. pai tocmai asta a si fost rolul articolului…sa intelegem cu totii ca, chiar daca joaca un rol important, genetica nu intotdeauna ne da raspunsurile exacte.
    Acest articol l-am trimis tocmai pentru a demonta parerile unora sau altora care cred ca scot campioni pe banda rulanta sau ca au un mare reproducator in cusca….

  15. E greu cu genetica, mai ales ca nu avem laboaratoare speciale unde sa se faca acele analize care ne-ar scutii de atatea batai de cap. Dar putina teorie nu strica.

  16. Pt . Andrei sau porumbei.ro . Stau f aproape de tine , in Curtea de Arges.Daca-ti plac rosii , poti sa ma vizitezi si din ce-ti va place , iti pot face cadou un pui rosu , in 2010 . Anul asta loc 1 palmares fond ucp+fcpr , pe judetul Arges , este un rosu , 618.756 – 06 …, si intamplator este nascut la mine , dat cadou la un prieten , care l-a zburat si…il poti vedea in Expozitia UCPR , pe 12 decembrie a.c.

  17. Multumesc! Cand o sa reincep cu porumbeii, va caut.

  18. Dl radu bine inteles ca oricand sunt dispus sa discutam despre probleme teoretice atat genetice cat si columbofile, dar nu pe sait, fiind ca vad ca pt majoritate este plictisitor. In mod sigur pot sa si invat de la dv.
    Referitor la numarul de cromosomi intr-adevar sunt in total 40 de perechi, dar si aici sunt chesti discutabile.

  19. Aceasta este Legea Regresiunii Filiale, expusa cat se poate de simplu dar stiintific in acelasi timp de catre Dl Szabo. Foarte interesant si bun de reciti de mai multe ori…!

  20. da nu inteleg ce va tot bateti capul pe teme deastea, doara ce iasa iasa…..multumitii lui Dumnezeu si pt. aia;))

  21. ofer spre vanzare cartea celebrului genetician si columbofil ungur ANKER ALFONS…90 DE LEI COPIA ….tel 0744356080!!! si astfel gasiti raspunsul si rezolvarea la multe din intrebarile voastre!!!!

  22. In 1998 am achizitionat doi masculi rosii find frati de cuib,unul cu ciocul spre negru si cu pete negre in colorit pana ce celalalt fiind cu ciocul alb fara pete negre in colorit s au sub coada ,el cred ca era homozigot,mai multi ani la rand imi scotea cu diferite femele numai rosii .

  23. Stiam ca toti masculii rosii si argintii au acele spicuri negre pe penaj. Daca spuneti ca cel fara spicuri negre era mascul sigur, cred ca tocmai am mai lamurit o regula cumva? Si anume: masculii rosii fara spicuri negre pe penaj sunt homozigoti. Al meu era heterozigot garantat, si da, avea spicuri negre.

  24. Masculi rosi homozigoti sund mai rari. Cei cu pete negre pe remige sunt heterozigoti, dar sunt si masculi cu pete maroni inchisi pe remige care insa nu mai sunt heterozigoti.
    Cei care doriti sa cititi despre genetic va indic saitul http://dinamergeani.com

  25. Dupa cartea lui Prof Anker toti masculii rosii fara spicuri negre si cu ciocul alb sunt homozigoti,de altfel am vazut si femela cu spicuri negre care ii rar de tot, in cea mai mare parte numai la masculi apar aceste spicuri,dupa aceste semne pot sami dau seama cand vad un pui rosu ca i mascul s au femela,masculi au spite pe aripa pe corp pana ce femelele doar sub coada .

  26. apropo de domnul Razvan in leatura cu intrebarea lui eu cred ca vor iesi unul ca mama si unul ca tatal

  27. am avut si eu odata un mascul 2006 argintiu l-am imperecheat cu o guta de 2007 si nu mi-a iesit niciun pui ca masculul dar nici caf emela ieseau numai maroni dar in final mi-a iesit unul alb nu credeam ca o sa se intample .Am pastrat o pereche de rosi (aproape maroni) i-am lasat un an si niciodata nu mi-au scos pui rosi ieseau numai guti baniuiesc ca este din cauza ca mama a fost guta

  28. va salut! domnilor columbofili si aici ma refer la crescatorii de porumbeii voiajori tip sport ,chiar credeti ca la un porumbel cu performante f bune mai conteza culoarea ,poate sa aiba 6 culori diferite daca face clasare in primi porumbei pt mine este un porumbel extraordinar ,cu ce ne incalzeste daca este rosu cum erau odata rosii de bucuresti si nu este destept? a …. poate de ornament da. aveam si eu o manie cand eram mai mic sa ii combin sa imi dea porumbeii cat mai frumosi in penaj ,de ex: imi placeau f mult trestiu sau solzatii pe rosu ,dar nu ma incalzeau cu nimic cand le dadeam drumul si numai veneau ,si erau cei mai frumosi porumbeii ai mei ochiul alb ,geana alba extraordinari. dragi prieteni este o mare prostie sa opresti porumbei de zbor dupa culoare ,eu unul numai opresc porumbelul dupa pana ci dupa ce are in cap,mai bine urat si destept decat frumos si la primul zbor pierdut. pe mine m-au invatat cei mai batrani dintre columbofili ca majoritatea porumbeiilor foarte destepti sunt urati de regula, nu stiu daca va ajuta prea mult sfatul meu dar asta este principiul meu ,toate cele bune si vant in pene tuturor……!!!!

  29. Si mie imi plac f. mult rosii dominanti, am avut mai demult 2 frati, unul rosu dominant si unul rosu recesiv dar i-am dat inapoi crescatorului de la care i-am cumparat ca pe atunci m-am lasat de porumbei. Dar cand i-am cumparat mi-a aratat parintii lor si unul era negru iar celalalt albastru. m-am mirat cand i-am vazut pe parinti ca m-a asteptam sa fie rosii. Acum nu am rosii, numai 1 negru, 1 negru patat cu alb pe cap si la varful aripilor, 1 gut inchis si 3 albastrii. Astept cu nerabdare prima serie de pui sa vedem ce iese!

  30. dintr-o pereche de vineti de 2006 am scos pui ani la rand dar in toamna 2009 a scos un stropit incaltat (nu doi fulgi incaltat ca cei de frumusete cu pinteni )am crezut ca a facut vrun prieten vro gluma proasta dar anul acesta in cotet nu am intrat decat io dar surpriza a scos un pui identic cu cel din toamna daca stie cineva care ar fi motivul……….???????????masculul ie van spitael femela nui stiu originea

  31. este bine sa imperechezi un parinte cu un pui?…dak nu dc…iar dak daca da dc

  32. As recomanda de citit cartea lui Anker Alfons. Pune capat tuturor intrebarilor despre reproductie si genetica.
    Eu am o copie a cartii, pentru contact si pt un pret bun: magazinamd@yahoo.com

  33. Nu am rosu si cuc in cotet , cum fac sa imi iasa rosu s-au cuc , ce sa imperechez ?

  34. Sa traiti domnilor.am si eu de adresat o intrebare in special cunoscatorilor sper s nu deranjez…..continutul acestei carti “ REBUSUL ZBURATORULUI ” referitor la genetica si transmiterea caracterelor aditive si non-aditive la porumbei este valabil si pt rasele de porumbei de zbor la inaltime cum sunt ciungii de ploiesti sau tiplerii englezi sau este dedicata duar voiajorilor???….am citit notiuni care se pot aplica si la ciungii de ploiesti .de exemplu: transmiterea coloritului de la parinte la pui sau formarea liniei propri de porumbei prin consangvinizarea celui mai bun zburator ….etc aceste notiuni si cunostinte se pot aplica si pt alte rase de porumbei sau numai la voiajori?????va salut cu respect







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *