Tupeu. Porumbel mancat de rapitoare langa crescatorie

Buna ziua,

Duminica, in jurul orei 15.00, cand am mers la porumbei sa dau mancare am gasit in fata crescatoriei porumbelul din imagine. Pentru ca scena m-a impresionat am facut fotografiile pe care vi le trimit si Dvs. Va puteti imagina disperarea rapitoarelor (creata de foame in imensitatea alba) care au ajuns sa manance porumbelul in fata crescatoriei? Dar spaima porumbeilor care puteau vedea ce se intampla afara?

Dragomir Viorel

Categories Diverse

195 comentarii la “Tupeu. Porumbel mancat de rapitoare langa crescatorie”

  1. Probabil a fost uliu, el are tupeu sa-i manance in apropierea casei. Soimul ii cara departe. Cu cata eficienta l-a curatat de carne… ca un chirurg.

    Singura data cand am lasat porumbeii afara in lipsa mea a fost si singura data cand am avut victime de la rapitoare (porumbeii isi fac de lucru pe langa cusca, neatenti), si exact ca in cazul acesta, o femela de uliu imensa manca dintr-un pui in curtea vecinului. Cand m-am intors, a zburat cu el dar i-a cazut pe casa vecinului si l-a lasat acolo. Cred ca a venit mai tarziu sa-l ia, ca a disparut.

    Porumbeii zburau pe sus puncte si in cotet erau doar cativa, care stateau nemiscati ca statuile, cu ochii cat cepele.

  2. unde e acum domnul care spunea sa protejam rapitoarele…. pasarile salbatice sunt reduse aproape de zero, cand eram mic aici langa mine in padure era plin! acum nimic. sunt ulii cat cuprinde, soimi dunareni de peste dunare din muntii dobrogei, ciori, cotofene si pescarusi. o sa se manance intre ei in curand.

  3. intr-adevar domnule Ovidiu..numarul lor a crescut considerabil… anul trecut la mine venea cate unul..dar mai rar…dar anul acesta vin si cate 2.

  4. pacat de al eu . nu am crescatorie dar am o cusca mica nu foarte mica dar eu iarna le mai dau drumul dar nu ii prinde cand il vede pu uliu intra in cusca ori in podul casei dar cand pleaca uliul intra in cusca

  5. nu stiu de unde sunteti dumneavoastra dar la noi la mehedinti e de ani buni asa ceva……si se mai zice ca ar fi pe cale de disparitie :)

  6. Faptul ca iarna foarte grea indeamna pasarile de prada sa se comporte cu “tupeu” nu cred ca are vreo legatura cu protejarea lor ca si specii!
    Sambata, venind din Targoviste spre Bucuresti (in niste conditii de ziceam ca nu mai ajung intreg acasa), in zona Balteni campul era plin de potarnichii (stateau pe marginea drumului incercand sa gaseasca ceva de mancare, pe deasupra zburau stoluri, n-am vazut niciodata un numar atat de mare).
    In conditiile in care ne gasim chiar si noi oamenii apelam la masuri disperate pt. a supravietui, de ce n-ar face acelasi lucru si rapitoarele?

  7. Buna ziua

    Locatia: Comuna Chiscani – 9 km. de Braila, aprox 130 de metri de Dunare si Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Pot spune ca anul acesta este o INVAZIE de ulii si soimi in Judetul Braila.

  8. saracu porumbel eu nu am avut probleme cu rapitoarele insa am avut cu pisica X-( care mi-a furat 7 porumbei in 2 zile

  9. Ovidiu, in zona unde stau si pasarile salbatice si iarba si copacii sunt redusi spre zero. Si asta nu din cauza rapitoarelor… Cautam mereu vinovatii in alta parte, noi oamenii fiind niste imaculati. La fel si la etape cand nu mai vin porumbeii… sunt de vina: lansatorii, federatia, compartimentul ala naspa, braconierii, ulii, vremea, soarta potrivnica, blestemele, zodiile, sfanta Paraschieva… noi ca si crescatori – niciodata…

  10. eu le dau drumul la porumbei de dimineata pana seara shi nu a venit pana acum nici un fel de pasare rapitoare….imi pare rau pentru imaginea de sus…:(

  11. Cine nu e constient ca risca mult zburind porumbeii in februarie trebuie sa fie cam naiv.E sezonul rapitoarelor,desi am vrea noi sa alerge ulii dupa vrabii nu au de ales,prind ce pot ca sint flaminzi.
    Cit despre numarul lor nu stiu ce sa spun dar anul trecut nu mi-au luat nici unul,prima data in 25 de ani de porumbei,desi stau intr-o zona de deal.

  12. Daca se pierd 50 de porumbei in “competitie sportiva”
    nu ne facem ganduri ,dar daca ne ia uliul un porumbel
    e dezastru… cel din imagine macar a murit repede.

  13. Mircea-Galati,
    Dezolanta imagine,si la Galati ulii porumbari s-au invatat si salasluiesc in parcurile dintre blocuri,cu mult tupeu,ataca ori de cate ori au ocazia fara nicio frica de oameni,parca sunt domestici mai ales acum cand totul este acoperit de zapada si este foarte frig.Dar pana la urma nu avem incotro,este vina noastra,s-au defrisat padurile in mare parte,nu mai au unde sta si ce manca,s-au mutat in orase si sate si s-au obisnuit cu oamenii si cu zgomotele orasului,am vazut de sarbatori ca nici zgomotele de capse nu-i mai sperie,sunt flamanzi,asta e,trebuie sa suportam consecintele.Numai bine la toti.

  14. eu la fel stau cu ei cind ies afara…insa uliul cind este f.flamind-nu se uita decit in porumbelul pe care l-a ales de acolo de sus…oricum dati Cezarului cei al lui…

  15. pacat pentru porumbel dar frumoasa crescatorie.din nefericire se populeaza rapitori anual si sunt protejate prin lege vant in pene

  16. Buna…. Nu stiu cum e in alte parti dar la mine in Turda tot anul 2009 mia luat (soimul ,uliu si multe feluri de soim ,erete sau ceo fi fost de culori , forme si marimi ce nu leam vazut pana acum si multi crescatori batrani cand ai vedeau ramaneau socati!!!!rar era zi sa numi ia cate un porumbel sau 2 pe zi si nu venea cate unul si sa ia un porumbel si sa plece, am numarat de cateva ori pana la 5-6 -7 bucati ce veneau deodata si se aruncau simultan….apoi 1 sau doi zi nu mai era noutate zi de zi veneau si daca schimbam ora de zbor tot venea, daca nu era prezent prima zi cum schimbam ora zborului adoa zi era sigur si lua si porumbel.a fost cand mia luat porumbelul din aer si a zburat in jur de 10 minute in jurul casei mele ca si cum ar fi vrut sami faca in ciuda erau si cativa prieteni columbofili la mine si ne uitam cum plimba porumbelul ia da si drumul si iar la prins nu sa dus pana nu a mai venit inca 2 soimi si sau luat dupa el sai ia prada…… deci ieu ce sa mai zic mia luat in 2009 in jur de 80 de porumbei…..iar acum iarna vin si se pun intr-un nuc din fata voleriei mele si se uita la ei si nu stau langa padure ca stau in oras….sau inmultit in ultima vreme exagerat si pt acesta cauza sunt de vina si defrisarile fiindca rapitoarele nu mai au ce manca in paduri si din nevoia de hrana vin spre orase si sentampla asfel de lucruri….. Numai bine….

  17. nu cred ca ar trebui sa o a,mestecam pe Sf. Parascheva in aceste discutii care nu au nici o treaba cu biserica. La un prieten al meu, acum doua saptamani i-a intrat un uliu in pod si a manact un [porumbel pe loc. S-a mai intamplat acelasi lucru si iarna trecuta la altcineva, insa pasarea inculpata avea cateva pene dintr-o aripa taiate inclusiv coada. Probabil o fi fost la coafor si de asta.

  18. Ia luat minute bune sa il “dezoseze” asa, e clar ca uliu s-a simtit in largul lui, de multe ori ulii isi consuma prada in apropierea locului unde o prind, daca sunt deranjati pleaca cu ea (in cazul porumbeiilor), sau o lasa (in cazul gainilor).

    Am observat o relaxare a porumbeilor mei dupa o luna ianuarie fara incidente, daca prin decembrie liberi 24/24 ore, erau afara cam maxim 2 ore pe zi, si de obicei cand ajungeam acasa, inceputul lui februarie i-a gasit relaxati, deja eretii nu ii mai sperie, nu mai pleaca la zbor la vederea lor, doar ii urmaresc din privire, stiu ca nu ii ataca. Uliu nu cred ca i-a mai atacat cam de o luna, si ziua pe la 15:30, ii gasesc afara, cu urme destule prin zapada de pe jos, deci sunt pasibili de ambuscade.

    Sper sa nu fie probleme, cel putin gasca de gutani din cartier e intacta, si stau 80% din zi afara, doar seara se retrag sub acoperisul unui bloc din apropiere.

    Numai bine!!

  19. Tre sa traiasca si rapitoarele astea, fac parte din ecosistem.
    Armando, imi place cum relatezi, mi`a luat o ora sa inteleg ce ai scris tu acolo !

  20. Ieri ca un nebun ce sunt,am plecat pe viscolul ala unde credeti:din bucuresti tocmai in cosareni sa il vizitez pe nea ilie.Ala il credeti tupeist?sa vedeti cum vin la nea ile in curte si coboara jos dupa porumbei si nu unul sunt vreo trei,patru.ieri in 2 ore au venit de vreo patru ori,si au facut 2 victime.unul la izbit puternic si la scapat,dar nu a avut mai nimic,iar celalat a scapat cu viata numai pt ca am iesit noi repede din casa.vb vine ca a scapat cu viata,pt ca e lovit f.puternic si are pieptul perforat.Ce este la nea ilie nu am vazut nici in filme.Practic te uiti pe geam si ii vezi cum vin in curte.eu am porumbeii la vreo 7 km de nea ilie dar nu mii ataca in halul asta.
    va salut

  21. In situatii de acest fel ajungem daca dam drumul porumbeilor in aceasta perioada…ai mei stau bine’mersi inchisi in voliera fara niciun stres :>.

    Imi pare rau pt porumbelul domnului dar si uliul trebuie sa traiasca..:D

    p.s.pt. armando: mai frate tu povestesti de parca ar fi fost o pisica si s-ar fi jucat cu soareci..nu mai fabula:)))m-am amuzat mult citind ce-ai scris:)))

  22. imi pare rau pt imaginea de mai sus… eu le mai dau drumul la ai mei sa se dezmorteasca si stau sa ii pazesc (cand am timp cand n-am nu le dau drumul pe vremea asta) uliul da la greu si in zona mea dar mi-am cumparat un fluier din fier gen arbitru sau politie iar cand da uliul fluier scoate un zgomot infernal de care uliul se sperrie oarecum si abandoneaza urmarirea…. bafta la toti

  23. Si la Reghin sunt foarte multi ulii,iarna nu le dam drumul deloc cu exceptia catorva crescatori,care au pagube imense.Cat despre imaginea prezentata aici,un prieten columbofil a gasit ulliul la el in voliera iarna trecuta si acolo i-a mancat un porumbel,deci disperarea rapitorului a fost mai mare ca in cazul de fata.Oricum nasol sa-ti vezi porumbelul sfasiat efectiv chiar la tine in curte!!!!!

  24. …. si inca ceva … in felul asta am invatat si porumbeii ei stiu ca daca fluier da rapitoarele si daca vreau sa ii inchid e deajuns un fluierat ca toti is calare pe sputnic!

  25. acest pormbel este 2peu?????
    Imi pare rau pentru paguba crescatorului…..mai ales daca este 2peu….!

  26. lol, e doar o coincidenta de nume cu topicul trecut. Ala era 2peu nu Tupeu. :)

  27. mare infometat afost de nu la mai carat de acolo/e rau cand se intampla iarna eu iam invatat sa zboare pentru antrenament si sa intre rapid ca astfel ii ia “selectioneru” cu toate astea am si eu 3 pierdei iarna asta mai mult sau mai putin de uliu

  28. Multi … foarte multi ulii acestia.
    Cum ei se afla in varful lantului trofic nu au nicio treaba, decat sa se inmulteasca; si nu fac decat trei-patru pui pe an.
    Spunea cineva pe aici – anul trecut, ca ulii porumbari fac doar doi pui pe an si ca supravietuieste doar unul la cateva ponte(deci cativa ani).Atunci care este explicatia ca tot mai multi columbofili se plang de probleme tot mai mari cu rapitoarele?!
    Si la Valcea este tot ca la Mehedinti.Suntem obligati ca sa inchidem pasarile la sfaritul lui octombrie-inceputul lui noiembrie si nu putem sa-i lasam liberi mai devreme de 15martie.
    Un prieten de-al meu care a fost plecat din tara cativa ani, anul trecut a venit acasa si si-a procurat si el porumbei.In toamna l-am sfatuit sa-i inchida ca este nebunie cu rapitorii.
    A ras de mine spunand ca eu nu am porumbei(daca i-a dat mana a facut achizitii numai din pasari foarte valoroase de la noi si de afara).Sambata trecuta am petrecut-o impreuna Se dezumflase de tot: din 120 tineri de 2009 cati a avut in octombrie, mai are mai putin de 70.
    Deci …

  29. Cred ca noi putem doar sa ne dam cu parerea, si sa fim oarecum subiectivi. Imi pare rau ca n-avem pe aici vreun padurar sau alt gen de persoana calificata sa ne lamureasca. Chiar am sa incerc sa dau de o astfel de persoana sa-i iau un interviu sa ne limpezim putin la cap… mie unul nu mi-e foarte clar care sunt motivele. Dar trebuie sa fie o persoana 100% obiectiva, nu columbofil si nici soimar. Daca aveti idei unde ar trebui sa intrebam, astept sugestii. Multumesc.

    Si mai e ceva ce nu pot sa inteleg oricat m-as stradui. Cum se face ca la unii dintre voi spuneti ca ataca cate 4-5 ulii, iar la mine care am tinut porumbeii in zona de munte si ii scoteam iarna la zbor special sa urmaresc atacuri, nu mi-a atacat stolul niciodata mai mult de UN (1) uliu.

    E clar doar un lucru – ei se inmultesc atat cat le permit conditiile, ca doar nu devin vegetarieni. Deci, cat au prada, se inmultesc. Acum, sa fie de vina numarul in crestere de porumbei sau sa fie de vina defrisarile de neam prost si alte actiuni ale noastre care distrug habitatele prazilor salbatice… cine poate sti?

  30. Pt pozitia 20,daca a intrat uliul in pod,eu ma duc si ma spanzur…

  31. Porumbei.ro, contacteaza SOR si solicita-le date referitor la populatiile de pasari rapitoare aflate pe teritoriul tarii noastre (fie sedentare, eratice sau migratoare).
    Personalul lor impreuna cu voluntari din intreaga tara, monitorizeaza pasaretul din Romania participand la actiuni de numarare, inelare, identificare etc..
    Sunt convins ca au si date exacte care-ti vor fi de folos.

    Daca datele comunicate de ei nu te satisfac, incearca sa iei legatura cu Ministerul Mediului si Padurilor (studiezi organigrama si gasesti acolo structura care se ocupa de fondul cinegetic – administrarea acestuia).
    E’ mai greu de obtinut date insa, cine stie! Poate ai sorti de izbanda.

    Referitor la a lua legatura cu personalul silvic pt. a te lamuri in privinta numarului de rapitoare, nu cred ca vei obtine date edificatoare de la vr-un brigadier silvic, tehnician silvic, padurar sau chiar inginer silvic.
    In primul rand pt. ca ei administreaza o zona mica comparativ cu arealul speciei (oricareia dintre ele) in tara noastra!

  32. probleme si iar probleme , pasarea rapitoare se adapteaza mult mai usor decat alte pasari . eu dau drumul zilnic si le fac un zbor dupa care intra ,asa sunt pierderi 0. cand ii las liberi ii ataca prind surprindere si atunci mai apare cate o victima.deci se poate si fara pierderi dar trebuie cautat un avantaj si pt porumbei.

  33. asta e … de aceia nu trebuie sa le dam drumu la porumbei pana in luna martie , iar andrei steaua de la pozitia 33 are dreptate daca a intrat uliul in pod imi spanzur toti porumbei !

  34. salutare eu le dau drumu si iarna nu prea am probleme stau intr-o zona de podis am mai avut probleme cu rapitoarele dar cu por de ornament imi pare rau pt ce ai patit !!!

  35. Imi pare rau pt porumbelul dumneavoastra se vede ca ulii nu au limita cateodata si nici ”rusine” .
    Vreau sa va povestesc ce am patit sambata ( 06.02.2010), eram in curte era o zii cu ceata adica o zii de iarna era ora venirii ” cumatrului” adica ora 15:00 am scos porumbei pt a observa un nou atac , trecuse 15 minute porumbei inca zburau si venind spre aterizare adusese cu ei inca un porumbel voiajor cu clema si inel ( cred ca venea de la antrenament sau concurs nu ma pricep cu ele) in concluzie acel porumbel era epuizat am luat o tava am pus mancare si apa jos in curte a coborat a mancat si se simtea mai energic parca speram ca o sa plece dar nu a fost asa mai trec inca 15 minute alerta unor pasari sperie porumbei s-au dus cu o viteza nebuneasca dar acel porumbel strain statea nedumerit pe casa nu stia parca ce ii de facut sau era prea epuizat sa mai fuga , pana la urma pleaca si el dar in 15 sec a disparut trec 3 minute porumbei mei erau deja puncte pe cer aud un cotcodacit de la o gaina in gradina ”ce se intampla oare?” ma miram eu , fug cu disperare crezand ca mi-a prins uliul un porumbel de al meu in fata mea la 10 m ”ce vad” o uliu porumbar destul de mare isi omora prada care se zbatea sa scape pur si simplu am ramas lemn la cum raman mereu la astfel de situatii fug sa scap porumbelul dar uliul viclean l-a luat in gheare si dus a fost ,abia zbura cu acel porumbel , abia trecuse peste casa cu el ,lasand in urma sa picaturi de sange si niste pene la mine in gradina prin care am putut recunoaste ca nu este nici unul din porumbei mei , am ramas nedumerit si am spus in gandul meu ” Acuma oare la ce se gandeste acel om a cui a fost porumbelul , se gandeste ca l-am prins eu , s-a ratacit s-au la prins uliul ! IMI pare rau ca nu am putu vedea numarul inelului sa ii pot sa il pune la pripasiti , dar acel crescator a cui a fost sper sa nu uite in inima lui ca acel porumbel a vrut sa mearga acasa si sa nu uite ca nu a fost un porumbel prost ci pe de alta parte a fost un adevarat luptator !!!!!!!

  36. Mie uliul mi-a atacat porumbeii lasati liberi iarna,chiar sub ochii mei.Asta cand eram copil…M-am convins apoi insa ca,in sezonul hibernal n-au ce cauta afara.

  37. ” Acum, sa fie de vina numarul in crestere de porumbei sau sa fie de vina defrisarile de neam prost si alte actiuni ale noastre care distrug habitatele prazilor salbatice… cine poate sti? ” – bravo dl Andrei , dar noi ar trebui sa stim ,pentru ca noi oamenii facem toate prostiile astea. Nu este ” tupeu ” atata timp cat casa lui incepe sa dispara vazand cu ochii ,iar el nu-si mai gaseste locul intr-o lume in care omul isi apara “proprietatile ” cu orice mijloc. Asta este curata supravietuire ! Cum sa nu ai tupeu cand mori de foame intr-o lume care nu mai este a ta ! Si noroc ca avem ce le oferii ,ca altfel s-ar putea ca unii sa aiba ‘ tupeul ” sa atace copii si batranii nostri. Urmariti comportamentul cetelor de caini salbateci (maidanezi) chiar daca au ce manca. Le incalcam teritoriile si le batjocorim modelul lor social. E normal ca sa-si adapteze comportamentul la noile conditii si sa nu mai aiba frica sau respect fata de om. Asta poate fi doar inceputul a ceva mult mai tragic. Sa speram insa ca vom constientiza greselile noastre si vom readuce candva echilibrul distrus !

  38. salutari , pana vineri 05.02.2010 zburam porumbeii in fiecare zi ,exceptie facand atunci cand era ceata si in zilele cu ninsori abundente primii erau maturii care la 10’30 dadeau buzna afara si in functie de pofta de zbor stateau afara cel puti una ora si treizeci min[1;30] apoi era randul yarlingilor care zburau ca si primii cel putin 1;30 min ,vedeam ulii sus si porumbeii se ridicau si zburau spre ei,dar nu am vazut nici un atac , vineri au iesit maturii iar eu curatam vasele de apa ,odata am vazut un albastru care sa lasat in coada ca si jucatorii si a intrat sub scara iar dupa el un uliu roscat inchis care sa lasat pe scara si se uita dupa porumbel ,am gonit uliu si am prins porumbelul ,era o fata de 02 ,a scapat fara sa fie atinsa dar am decis impreuna cu partenerul meu ca e mai bine sa nu mai dam pasarile afara , deja am observat ca din stolul de turturele care era prin copacii din apropiere au mai ramas doua ,asa ca …. mai bine lasa ,prea a venit asta cu tupeu porcesc va salut si multa bafta

  39. Selectie naturala…Daca porumbelul era in putere nu era prins fiindca uliul nu alearga cum alearga soimul daca nu il prinde in cateva minute apoi nu mai are nici o sansa/ `parerea mea`.

  40. ii era prea foame ptr a pleca cu el….da, si nici eu nu le dau drumul iarna…..am patit-o sa raman fara ei…..

  41. in loc sa trimiti poza cu porumbelul ai trimis radiografia lui :D.:D…….Al dracului chirurg cata precizie are …:D:D

  42. Interesanta relatarea lui Robi. Exact cum am mai spus si eu, victime cad aceia care nu cunosc bine zona, sunt obositi, nu au antrenament, au o hiba, o problema mai mult sau mai putin ascunsa de sanatate, etc. Sau…sunt pur si simplu neatenti, asa cum tind sa fie cei lasati liberi acasa dupa zbor, cand misuna aiurea pe casa sau mai rau, in curte pe jos = victime sigure.

  43. Pacat de el totusi…ai mei sunt liberi 24 din 24 si asta nu pentru ca asa vreau eu ci pentru ca , cat au fost inchisi un alt ”selectioner” isi facea treaba in crescatorie.i.in fiecare dimineata gaseam cate o sg victima a selectie(fara cap insa,doar fara cap).afara celalalt selectioner doar mi-a ciufulit cativa,asa ca ies mai avantajat daca ii tin free all time .pana scap de selectioneri.

  44. undeva mai sus am citit despre doi viteji ..unul care merge sa se spanzure si al doilea care a-si spanzura porumbeii lui daca intr-adevar uliu intra in pod .
    In pod nu stiu si nu pot garanta confirma insa in voliera am avut ocazia sa-l prind..anul trecut in primavara luna Mai…si nu vad mare diferenta intre pod si voliera ..odata ce stie intrarea , cand al razbeste foamea sau are pui , va garantez eu ca intra ..caz intamplat la mine .
    si inca un caz intamplat acum 4 ani in urma tot in sezonul de iarna mi sa intamplat cand a intrat in hambar .La un atac asupra unui stol de juc,de Galati a reusit sa desprinda unul din formatie si la alergat cateva minute bune printre case si pomi ,ca pana la urma porumbelul vazand usa deschisa la hambar a intrat inauntru .iar uliu a intrat si el ..Nu la prins si nici nu am reusit sa ajung pana la usa sa o inchid ..totul sa intamplat in cateva secunde ..a esit si bun plecat a fost ..
    Pana la acea data eram poate si eu tot la fel de viteaz ca cei doi amici de mai sus insa m-am convins ..totul este posibil . Pana acum spuneam ..Lasati porumbeii sa zboare iar acum va spun Lasati porumbeii inchisi ..inca o luna de zile …Bafta si numai bine !!!!!!

  45. NU am ce sa mai spun oameni se cred din ce in ce mai mult ”dumnezeu” facand cum vor ei controland orice animal lasand doar banii si mandria in joc !

  46. pacat de ei….cat te chinui cu ei….le dai mancare….le faci vaccine…medicamente…..si multe altele… si cand mai are un pic si trebuie pus la treaba…..NU MAI E!!!….pacat de el…dar aceasta este lantul trofic….cateodata de neinteles…..de cateva zile eliberez porumbeii…dar nu se ridica de pe casa….iar cand si-a facut unu curaj si a plecat de pe casa…a venit dupa 4 ore aproape rupt cu 4-5 gauri in el si fara coada…..se va reface….si incercati sa nu ii mai eliberati pana la jumatatea lunii martie….pentru a reduce riscul pierderii…..Bafta si VANT IN PENE IN 2010!!!

  47. Nr rapitoarelor a crescut alarmant.Daca acum vreo 10 ani ma rugam sa vina uliu seara sa i mai alerge putin seara la antrenament ca nu aveau chef sa zboare acum am ajuns sa ma rog sa nu vina.In zona mea nu e data sa nu bata uliu,pur si simplu e fiecare data daca zboara porumbeii de fiecare data ataca.Cea mai mare problema o am primavara cand las porumbeii afara dupa o iarna inchisi si cand incep puii sa iese afara.Daca in perioada primaverii ma multumesc ca scap doar cu 3 4 porumbei luati,problema mare este cand ies puii afara….in fiecare an din 80-100 de pui raman cu 20-30 si asa ceva e ingrozitor.Alta problema e in luna iunie- iulie,daca dupa data de 15 aprile nu mai bate uliul asa tare problema apare prin luna iunie iulie,exact cand porumbeii incep sa si intre in forma dupa niste etape de demifond fie si fond si se apropie maratonul………cum sa reusesti saa ti un porumbel in forma cand el nu iese afara din crescatorie de frica uliului,cum sa mai claseze cum sa faci rezultate?????????????????DAR LUCRUL ACESTA STIE DOAR CINEVA CARE ARE PROBLEME CU RAPITOARELE,CINEV CARE CHIAR PUNE SUFLET IN ACEASTA PASIUNE,CINEVA CARE FACEE ECONOMII SI SE ABTINE DE LA MULTE LUCRURI PT A OFERII PORUMBEIILOR MAI MULTE,CINEVA CARE VREA SA FACA PERFORMANTA DIN ACEST SPORT,CINEVA CARE ASTEAPTA PORUMBELUL DE LA CONCURS DE 1000 KM SI NU APARE SI SE GANDESTE CE S O FI INTAMPLAT CU EL…. SI CANDVA APARE AGATAT DE ULIU……..NORMAL CA PE UNII NU VA INTERESEAZA DACA IA ULIU 1 PORUMBEL,2 PORUMBEI SAU 3,NORMAL CA NU VA INTERESEAZA DACA NU PUNETI SUFLET,NU INVESTITI,NU DORITI PERFORMANTA CI TINETI PORUMBEI DE PLACERE,AZI AVETI PORUMBEI,MAINE VISATI CA VA LAC IEPURII SI LUATI IEPURI APOI PESTE NOAPTE VISATI CA VA PLAC SOIMII I VA APUCATI DE SOIMARIT……NORMAL….CA NICIODATA NU VETI FI COLUMBOFILI ADEVARATI.STIMA SI RESPECT PT CEI CE FAC O ADEVARATA PASIUNE DIN ACEST SPORT MINUNAT.

  48. la cat de grea este aceasta iarna ,normal sa se intample asa lucruri.in timpul gerurilor alea mari ,am vazut o cucuvea pe trapa la porumbei ,ziua in amiaza mare.apoi a doua zi pe cosul casei ,se incalzea .am vrut sa-i fac poze ,dar a speriat-o o cotofana.asa ceva nu am vazut in 45 de ani de viata .probabil era moarta de foame,si eu mai am ,cred, frumosul obicei sa mai hranesc si pitigoii ,vrabiile ,mierlele,etc aruncandu-le paine.probabil si pasarelele alea sa o fi atras ..am vazut zeci de potarnichi chiar pe soseaua giurgiului .in sect .4 BUCURESTI.vanatorii nu se sinchisesc acum sa le puna si lor mancare ,dar cand e la vanatore…… cu saciii plini se duc acasa .am o pereche de gugustiuci care servesca masa odata cu porumbeii. sunt de vreo 3 ani.stie ora mesei ,ca nu ma abat niciodata de la ea .au cuibul chiar la increngatura unor fire, pe stalpul de ilumninat al strazii.asa ca mai incercati si voi sa ajutati pasarile si animalele pe timpul acesta extrem.sper sa vina primavara mai repede,ca m-am saturat de iarna asta numai bine.

  49. in primul rand pentru nefericitul crescator un sfat: .tine-i inchis cateva zile de obicei ataca mereu acolo unde a reusit sa prinda un porumbel pana ce nu mai are ce sa captureze.Pentru d-l care spune ca a vazut toate tipurile de rapitoare, aveti dreptate anul acesta s-au facut repopulari cu rapitoare, soimi si porumbari de obicei acestia sunt mai putin speriati de prezenta omului si nu se mai sperie ata de usor(fulierat, zgomote de orice fel) , este drept ca acestia sunt mai stangasi in atacul decisiv fapt care il compenseaza prin peseverenta . De fapt cine stie ce interese mai sunt pentru importurile acestea masive de rapitoare ca cel putin la noi in Arges nu a fost iarna ,de cand cresc eu porumbei (peste 18 ani) , fara ca sa existe cativa doar in zona la mine incepusem sa ii si invat pe fiecare iarna si sa stiu cat de bine ataca si unde ii ducea dupa ce ii prindea. Asa ca dragi mai Mare grije cu porumbeii lasati liber pe timp de iarna cand rapitoarele sunt infometate si sunt obligate sa coboare in zonele rezidentiale.
    Pentrul domnul care spune ca le manca doar capul selectionerul este (dihor) cel putin la mine, grava problema este ca nu prea manaca mortaciuni drept pentru care este foarte greu de prins, metoda prin care am reusit sa-i prind(pentru ca de obicei sunt cel putin pereche) sacrificarea unui pui de gaina viu intr-o cursa buna eu am una adusa din uk, cursa care a prins si nevastuica. Fara un animal viu va fii foarte greu sa-l prinzi dar poti incerca cu succes si cu o cursa care sa se inchida atunci cand calca pe clapeta , greu sa-l prinzi. Va doresc numai bine si succes cu rapitoarele, este si aceasta o fata a cresteri porumbeilor si chiar o arta cum fiecare reuseste sa treaca iarna cu pierderi cat mai mici.

  50. Acum citiva ani am patito si eu la fel tot pe un asemenea anotimp,initial am crezut ca e vorba de uliu _erete ceva, am stat ascun si am urmarit ce se intimpla “surpriza” doua cotofene se infructau din cadavru porumbelului(oare de la asa vreme si cotofenele au devenit disperate dupa astfel de prada)?

  51. Cotofenele nu cred ca prind porumbei. Cel mult a fost omorat tot de vreun uliu care s-a speriat de om si l-a lasat acolo, apoi au venit cotofenele sa profite de pomana facuta.

  52. MAI FRATILOR CUM SA VA SPUN EU VOUA SA INTELEGETI ,, ACESTE PASARI RAPITOARE CARE VA IA VOUA SI MIE PORUMBEI SINT OCROTITE PRIN LEGE IAR AMENZILE SANT FOARTE MARI IN FUNCTIE DE SPECIA DIN CARE FACE PARTE DACA TE PRINDE CINEVA CA LE OMORI ,SI PE DEASUPRA MAI STIU SI EU CATEVA ASOCIATII CARE CHIAR SE OCUPA DE INMULTIREA SI CRESTEREA LOR ,DAR IN ULTIMUL TIMP NUMARUL LOR ESTE TOT MAI MARE SI AU DEVENIT FOARTE INTELIGENTE (SAU OBRAZNICE) ,INTRE CRACIUN SI ANUL NOU LA MINE IN CURTE UN ASEMENEA EXEMPLAR A LUAT UN TURTUREL (GUGUSTIUC) LA MANCAT CHIAR IN FATA GEAMULUI PE CARE SE UITA SOTIA SI COPILUL ,SI LE ERE FRICA DE EL SA IASA AFARA PT.CA ZICEA CA ERA FOARTE MARE .ASTA ESTE NU PREA AVEM CE SA FACEM DOAR SA NE TINEM PORUMBEI INCHISI PE TIMP DE IARNA . AM CITIT IN O REVISTA DIN GERMANIA (BRIEFTAUBE)SI ACOLO IAR ACOLO SCRIA CA AU GASIT UN CUIB LA UN SOIM DIN ASTA MARE SI L-AU SPART IN CUIB ERA CAM VREO 80 DE INELE DE TOATE NATIONALITATILE .
    PS.SANT VANATOR SI CONTRIBUI SI EU CUM POT SA VA AJUT DACA INTELEGETI .

  53. voi va puneti problema ca sunt multi ulii?eu as zice sa va ganditi cat a crescut nr porumbeilor in ultimii 5 ani…..si sa stiti k soimul nu ia decat pasarile bolnave si obosite……si ei trebuie sa supravietuiasca.

  54. Buna!
    Mie imi pare ca rapitorul ala e o specie de soim…f. interesant, se stie faptul ca soimul ataca doar in aer.Probabil ca el stia ca acolo locuiesc porumbei, posibil sa se fi hranit de cateva ori de acolo, altfel nu-mi explic atacul stancutelor; mai ales ca stancutele au ocupat de fapt cuibul porumbeilor salbateci. oricum, interesant filmuletul.

  55. asa cum au mai zis si altii eo sunt din gorj si toti columbofili din satul meu au probleme cu ulii si soimi. in anii trecuti venea 1 uli pe deasupra casei mele si nu aveam probleme cu el dar acum sunt cate 3-4 si am probleme cu ei. si concluzia este sa mai scapam de ei adica sa mai reducem numarul lor dak nu prin moate sa ii mute unde or vrea asociatiile de protectiea animalelor :D ca sa-au inmultit foarte mult anul acesta. vant in pene tuturor si uli mai putini:D

  56. scuze am uitat sa va zic ceva. SA LASAM PORUMBEI SI SA N-E APUCAM DE CRESCUT CIORIDE PADURE.

  57. as vrea sa stiu cand se termina sezonul de atac a rapitoarelor, cam in ce luna se mai raresc atacurile asupra porumbeilor.
    si daca uliu vine in fiecare zi de vreo 4 zile la aceiasi ora si se lasa pe voliera pentru ca vede porumbei , va continua si pe viitor sau se va plictisi???

  58. daca va uitati bine la poza, nu a mai ramas pene decat cele mai mari de la coada si aripi, va dati seama ce flamand era uliul ala, de a mancat si penele

  59. Super filmuletul,ambitie mare de ambele parti.Legat de pasarile de prada, parerea mea este ca acestea se adapteaza in functie de zona pe care o acopera fiecare si specificul acesteia ,de aici si modul de comportare diferit cu privire la atac,perioadele din an, ora ,inaltimea si chiar intrarea in crescatorii.Eu cred ca si noi ar trebuii sa ne adaptam le comportamentul lor incercand sa nu le facem jocul iar acum am sa va expun metoda mea(valabila pentru zona nord Dobrogeana).Cu ani in urma nu inchideam deloc porumbeii pe timpul iernii iar consecintele erau dezastruase,si vreau sa fac o precizare ca nu conta todeauna forma de sanatate a porumbeilor adica atunci cand incepea atacul si pradatoarea punea ochiul pe un porumbel indiferent ca acesta era in forma sau nu acela era condamnat 90%, 10% era noroc in functie de cat de flamanda era rapitoarea.Binenteles ca m-a pus pe ganduri si am inceput sa studiez comportamentul acestora si observatiile mele au fost:1 -acestea incepeau atacul,cu o intensitata mai mica cei drept, incepand din luna noiembrie si cu cat iarna era mai friguroasa si scadea numarul celorlalte pasarele cu care se mai hraneau si ele deveneau mai agresive 2-daca apucau sa serveasca o data se invatau si veneau zilnic 3-atacurile “periculoase” aveau loc de regula dimineata si seara cand rapitoarea era mai flamanda 4-niciodata nu ataca porumbeii care nu zburau (cu exceptia uliului porumbar care ii lua si de pe voliera) cand ii inaltam era ca si o invitatie la masa 5-aproape mereu ataca porumbeii care zburau la inaltime mai joasa,( am ridicat doua stoluri la intervale diferite) 6- rapitoarea cand initia atacul aproape intodeauna venea de pe un deal sau stanca ori copac(concluzie cand e flamanda sta la panda si isi conserva energia pt atac) 7-spre sfarsitul iernii atacurile sunt la fel de agresive pt ca scade nr pasarelelor si soarecilor pe timpul iernii In consecinta inchid porumbeii la inceputul lui noiembrie, mi-am facut o echipa care nu prea m-a satisfacut, de sacrificiu, pe care o zbor in jurul orelor 10- 11 pt testare dupa care dau drumul la restu, cu conditia sa nu fi vazut uliu porumbar prin zona, toate acestea de doua trei ori pe saptamana si a functionat, rezultatul pierderi O Aceasta este doar metoda mea si nu inseamna ca e si cea mai buna sau ca se potriveste in toate zonele

  60. In comuna unde am eu porumbeii la bunica,majoritatea columbofililor dau drumul porumbeilor afara,chiar facand si mici concursuri amicale intre ei q lansari de pana la 50 de km,neauzind pe nimeni ca are pierderi,chiar dak locuiesc intr-o zona de deal,ulii alearga,dau in stolurile de porumbei dar fara sorti de izbanda,de foarte multe ori i-am vazut alergand dupa turturei şi reusind sa-si asigure micul dejun

  61. frumos filmuleteu cu stancuta isi apara cuibul cu orice pret ,eu nu sunt de acord cu faptul ca uliul ia numai porumbei bolnavi si prosti stiu un caz in care a venit porumbelul de la un zbor de Polonia si in urmatoarele zile la luat aliu……..asa ca uliu ia si porumbei buni si porumbei prosti mie imi ia uliul pe an cate 15 pui, am padurea foarte aproape de crecatorie acu a luna lea dat drumu la porumbei sau inaltat si dintrodata a dat uliul mia luat o femela de 05 si a duso in padure aproape de crescatorie, mam dus repede dapa uliu si cand am ajun aproape mai venise un uliu si se bateau pe porumbita care sa o manance, mam dus repede la ei nu vroiau sa o lase deloc mam dus pana langa ei si au lasat porumbiat dar au facuto franjuri pentru ca se bateau pe ea care sa o manance am luat porumbita acasa si iam pus niste prafuri si iam dat cu rivanol si sia revenit …..uliul face pagube mari la columbofili…….va salut!!!

  62. Ala din film este un Vanturel rosu (Falco tinnunculus) care isi vrea inapoi cuibul. Un vanturel nu va ataca vreodata in libertate porumbei prada lui fiind alcatuita din soareci si alte rozatoare mici, insecte daunatoare pentru agricultura.

  63. shi la mine vin rapitoarele dar eu consider ca este un lucru bun am voiajori shi ornament pana acum mi-au disparut 3 ornament consider ca sunt prinshi cei mai slabi nu e o pierdere foarte mare 2 porumbei pe an dar avand in vedere ca ai mei stateau numai pe casa asta vara linistiti acum se sperie si de cea mai mica pasarica asta e un antrenament mai imi vad shi eu pasarile zburand

  64. EU CE SA MAI ZIC CA IN VARA ULIUL ERA PE CASA,II ASTEPTA.PANA NU L-AM SPERIAT CA SA L-E DAU SI EU DRUMUL NU A PLECAT.SUNT DIN ZONA ARGESULUI.LA UN PRIETEN II ASTEPTA DIMINEATA IN CARTOFI.NU STIA DE CE DIMINEATA ERAU PORUMBEII SPERIATI SI NU VROIAU SA IASA DIN CUSCA.ASTA E TREBUIE SA TRAIASCA SI RAPITOARELE DAR TREBUIE SA TRAIM SI NOI MAI LINISTITI NU?ANDREI TRE SA STIE AM PORUMBEII LA RUCAR.

  65. Observati o abordare lucida la Nicuszor.

    Da Johnny, stiu ca la voi e mai nasol decat la C-lung, chiar si vara.

    Alexutzu – porumbel venit din Polonia = porumbel epuizat, obosit, cum vrei sa-i zici, chiar si peste cateva zile = victima.

  66. Acum poate ne este clar de ce au o sfiala rapitoarele fata de culorile inchise.

  67. Frate!!! Nu mai posta topicuri cu titlu asa apropiat ca era sa fac infarct crezand ca este vorba de 2PEU porumbelul postat la topicul anterior.Slava domnului ca nu e asa,rasuflu si eu mai usurat un pic.

  68. Imi pare rau pentru toti cei carora le iau rapitoarele din porumbei; imi dau seama cat de frustrant trebuie sa fie, si ca ura impotrriva acestor pasari de prada e greu de stapanit. Mie insa chiar imi folosesc pentru ca limiteaza populatia de gugustiuci, proliferati foarte mult in ultimii doi ani si care ma deranjeaza foarte mult intrand in voliera pentru mancare si apa. Nu pentru ca as saraci din asta, ci pentru ca sunt purtatori pasivi de paramixo. In urma cu mai multi ani se inmultisera exagerat cotofenele, si devastau sistematic cuiburile gugustiucilor, ori le mancau ouale , ori puii mici. Apoi a ajuns in zona o familie de soimi (cred) care fie ca au mancat , fie ca au alungat cotofenele, nu stiu exact, dar am vazut ca in momentul aparitiei soimilor, cotofenele intrau intr-o panica nebuna. Gugustiucii s-au inmultit extrem de rapid, si acum nu mai pot fi controlati decat de uliu, care dealtfel mi se pare foarte lent, si nu mi-a mancat porumbei , si nici vecinii nu s-au plans de asta. Soimi nu am mai vazut de ceva timp. E o poveste ca din padure, si de fapt totul sr desfasoara pe langa spitalul Fundeni….

  69. Foarte tare stancuta!!!!!

    La urma ma impresionat si mai mult…avea o atitudine de “numai atat puteti?”. Varianta cu porumbelul, era de asteptat ca cel din interior, care clocea, sa incerce sa se apere, foarte curajos a fost perechea, ca a venit peste rapitor.

    Una peste alta, ca sa se potriveasca cu imaginile, disputata locuinata nu gluma.

    Apropo despre ce specie e vorba, din aceste mici dau tarcoale si pe la mine, dar fara sa atace porumbeii ( cred ca sunt un fel de sorecari), am vazut ca ataca pasarile mici.

    Numai bine!!

  70. la un crescator din tecuci tupeul uliului a depasit orice limite acum citiva ani crescatorul respectiv avea porumbeii inchisi iar puii abiea intarcati stateau in sputnic uliul ia vazut si a coborat spre ei din viteva a nimerit gaura de la sputnic si a intrat in cusca unul chiar la mancat akolo …cu greu a fost prins uliul crescatorul era numai taiaturi de la gheare…dar la prins….:))foarte mult curaj pe aceste pasari…

  71. pt poz 33 poti sa te spanzuri linistit. unui amic ia intrat uliul in podul unui hambar unde isi tinea porumbeii. bine ca a reusit sal si prinda. mie mi sa intamplat insa altceva. intro zi de toamna pe cand eram la porumbei stateam si ma uitam la cativa porumbei ce au iesit in voliera . si cum stateam eu asa la geamul volierei in porumbar ma trezesc ca se izbeste un uliu de plasa volierei. porumbeii nici nau apucat sasi dea seama ce sa intamplat cred ca nu sau speriat foarte tare. deci se poate ca acesti selectioneri uneori sa fie mai tupeisti si asta se datoreaza numai neglijentei noastre. daca le invadam spatiul si nu mai au acele locuri vaste de padure fara civilizatie nu vad dc suntem asa de uimiti.

    pt domnul andrei: de inmultit se inmultesc in functie de cat de abundenta este prada in zona de cuibarit dar asta nu sa va faca sa va ganditi sa zona inseamna cativa kilometrii patrati. zona de atac se intande pe zeci si uneori sute de km patrati. teritoriile se intrepatrund fiind cu un excesiv instinct teritorial in apropierea cuiburilor. deci mi se pare normal ca in locurile unde au prada din abundenta sa depuna 3 -4 ponte a cate 2 -4 oua insa supravietuiesc doar unul maxim 2 pui rareori 3 sau chiar 4 . repet rare ori. plus ca puii vor parasii teritoriul matern deci nu vad acele atacuri de 4-5 ulii mai ales ca au un puternic instinct teritorial nu cred ca ar coopera. singurele atacuri in grup sunt in perioada de reproductie cand daca puii sunt destul de mari pt ai lasa singuri pleaca ambii parinti la vanatoare dar si atunci este rar cazul de cooperare si ar mai fi o periada cand ataca mai multi la un loc: cand puii invata sa zboare impreuna cu parintii si sunt initiati i tainele ambuscadei si a atacurilor de urmarire dar este rar cazul in care aceste jocuri se lasa cu victime ci mai mult este o demonstratie decat o incercare de atac in vederea obtinerii unei prazi. pe internet se gasesc destule articole despre comportamentul, inmultirea, aria de raspandire, obiceiuri, moduri de atac etc despre uliul porumbar su nu numai deci trebuie doar sa cauti. o sa caut zilele urmatoare daca am timp dar nu promit si o sa va trimit un link in vederea lamuririi unor intrebari.

  72. Oameni buni am 4 ani fara nici o pierdere iarna la uliu,da-ti drumul iarna la porumbei pe cat posibil in fiecare zi,intotdeauna flamanzi ,pentru un antrenament scurt de 10-15 minute ,bagat-ii inauntru si v-a fi bine!!!succes!!!40 de porumbei inauntru in 10 secunde!!!

  73. Exact ce au crezut alti cititori ai acestui topic am crezut si eu…ma gandeam ca saracul porumbel a sfarsit tragic dupa ce a muncit atatea mii de km! Apoi am vazut inelul de 2009 si mi-am revenit! Am rasuflat usurat si am zis: “Asta nu e 2PEU!”
    Referitor la indrazneala rapitoarelor,nimic nu ma mai mira! Eu gasesc deseori uliul agatat de plasa din fata crescatoriei mele…stie el ca acolo sunt gustarile lui dar inca nu si-a dat seama ca nu poate intra!
    Va doresc numai bine la concursuri si pierderi cat mai putine si nesemnificative!!!

  74. pt marius costiuc!!!! io nu zik niste aberatii eu zic purul adevar.daca nu crezi problema ta.ieu am martori care au fost siau fazut.si pt alti care nu credeti ca ami veneau atatia ulii deodta va invit cu cea mai mare placere la vara pe la mine sa va convingeti si vorbim dupaceea.numai bine…

  75. Pt. pozitia 33, ai grija cu spanzuratul asta ca nu as vrea sa ajungi in situatia sa te ti de cuvand, nu de alta dar si in Timisoara(in oras) la un crescator (nea Puiu) ii spunem noi a avut placerea intr-o zi sa mearga acasa si sa vada toti porumbei inghesuiti in voliera, voliera fiind situata pe acoperisul casei nu de alta dar in pod isi facea veacul un uliu porumbar care nu mai stia pe unde sa iasa si nici pofta cei drept de mancare nu mai avea.Dar reusise sa intre in pod.Asa ca in situatii disperate decat sa moara de foame risca mult uliu nevoit sa ne mance noua porumbei ca la urma urmei tot noi oamenii le distrugem lor mediu natural de viata si ii fortam sa isi schimbe obiceiurile.

  76. pe mn ma lasat -5 in iarna asta uliul :| …. asta e ,doar cei care sunt in forma au mai ramas …

  77. Pt florin art 70,, nu a fost uliul asa flamand sa ii manance si penele, cum poti sa gandesti asa, acelea le smulge cu ciocul puful acela dupa aceeea trece la mancat !

  78. din luna noiembrie pana in luna martie porumbeii nu au ce cauta sa iasa afara,le-am creat posibilitatea sa zboare intrun tarc(voliera).si asa sa intamplat sa dea tarcoale uliu sau soim.dar mai e ceva,sanatatea porumbeilor,iarna aerul e rece,uni zic k e greit(lasa k se calesc)niciodata,iti apar viroze,probleme cu sacii aerieni. cat despre acest porumbel,pacat,poate era un zburator bun,uliu nu selecteaza porumbeii bolnavi,campioni,frumosi,el ce prinde.pe care nu vrei,pe ala il ia. tin porumbeii intr-o zona,unde am vazut si 2-ulii,vin sa vaneze,cand au oua nu fac ravagii,in rest,nu au mila spre ghinionul nostru.

  79. Eu unul nu am nimic impotriva uliilor.Trebuie sa traiasca si ei, daca ai ghinionul sa fii thu acela care ramai fara porumbei, inseama ca ai avut si tu o parte din vina,pentru ca nu te-ai ingtijit cum trebuie de ei.Am pierdut si eu un porumbel iarna aceeasta, dar cum spune porumbei.ro ca de fiecare data cand le dadea drumul era sub supraveherea lui, ehh eu atunci chiar nu am stat de ei, plecat de langa cotet pentru o perioada de timp.

    Pentru filmuletu de la pozitia 58, mi se pare fantastic cat de tare se lupta acea stancuta :)) Si cand te gandesti ca ciorile,stancutele, tot neamul lot de pasari de genul asta pot trai si pana la 100 si ceva de ani.Cat de mult se lupta pentru a lor viata. Numai bine, si sa vina odata primavara ca m-am plictisit de atata iarna :(

  80. Am un vecin cu 3 case mai departe de mine si el tine porumbeii liberi pe casa zi si noapte (neavand cusca din cauza veniturilor), in fiecare zi are o “boala” sa ii dea la zbor, in zilele cu soare ii mai urmaream si eu, iar atunci cand porumbeii lui aterizau venea si uliul, dintr-o zona impadurita fiind cam la 1 km departare, la nivelul caselor printre copaci si se ducea direct la ei.Am observat asta cam 3 duminici la rand dar uimirea era ca nu doar un uli era invatat sa atace acolo, erau mai multi unii mai mari, uni mai inchisi, uni mai deschisi. Din 20 de porumbei pe care ii avea in vara trecuta mai are doar 8. Din cauza “selectionerului” nu mai are nici un pui. Acum cand vreau sa imi scot si eu porumbeii pe afara macar daca nu la zbor am o oarecare reticenta si ma gandesc bine inainte ca nu se stie de unde vine un uli chiar si pe o vreme insorita cu cer senin

  81. Iar in legatura cu ulii, numarul lor a crescut considerabil, imi aduc aminte ca prin 2007 si 2008 scoteam porumbeii la zbor zi de zi si nu aveam atacuri din partea ulilor decat de vreo 2 ori pe luna, ii scoteam si iarna si nu dadea uliul cum da acum.

  82. asa e cu rapitoarele astea.anul trecut mia prins peste 20 d porumbei.lasa ca iarna asta am prins 2 uli.un soim si un porumbar.ce sa le fac daca numi lasa porumbei in pace.vant in pene!!!

  83. sunt si eu curios cum ai prins soimul ??? :) si in legatura cu cei care se lauda ca prind rapitoare vreau sa vad si eu poze !!!! sau numa fabuleaza? ! !

  84. Trebuie sa caut articolul ala unde scria ca in ultima vreme specialistii au observat un fenomen interesant la rapitoare: inmultirea numarului de pui scosi de o pereche.

    Da, pasarile de prada se inmultesc peste masura si vor continua sa o faca. Insa asta are legatura cu o anumita profetie impotriva lui Gog, din cartea lui Ezechiel, capitolul 39 din Biblie (asa, de cultura generala macar merita citit).

    Vasi

  85. am vazut uli prins,dar e o problema,daka ai vecini “buni”si te ajuta,vine cei de la politie si te rezolva,amenzile sunt la 5.000lei pt k capturezi uli,sunt ocroti prin lege.eu am in jur de 90-100 porumbeii,vecinii cand ii vad,se manifesta k si cum ar vedea pe al rau,sunt rautciosi,rar sunt acei vecini sa nu ii deranjeze,zici k lear manka tigla de pe acoperis,daka se lasa prin gradina,fac stop cardio-respirator,am program la ei,dar le plac sa caute ei pietricele,melci,pamant,altele-la vecini sunt mai bune.apropo!!!!!!o rapitoare face 2-3 oua,dar nu ramane un singur pui,ceilalti sunt omorati de cel mai mare,in natura fiecare vietate isi are rolul sau,daka nu ar fi uliul am avea altceva,near invada gugustiucii,sau vrabiile,graurii.de cate ori am avut noroc cu cate un gugustiuc,dadea semnal,porumbeii se ascundeau,si ei au cazut victime.

  86. Ce sa vezi? Intru pe porumbei.ro ca in fiecare zi si nu-mi vine sa cred Tupeu.Rapitoare… mi sa ridicat parul credeam ca e vb de 2peu, dar am vazut ca e doar coincidenta de nume… oricum imi pare rau si dupa asta, dar daca era 2peu era tragedie dupa cate a clasat “baiatul” acesta… Eu sunt din Banat zona de deal sparge uliu tot ce prinde , dar pe timp de iarna ii am inchisi feriti de pericol… Bafta la toti si vant in pene !

  87. porumbel atacat de uliu

    Inca o victima, dar mai norocoasa.
    Poza trimisa de Nicu.
    Nu pot sa inteleg cum e ditamai gauroiul doar de la gheare. Ori s-a lovit de ceva ori l-a prins si a inceput sa ciugule din el?

  88. Ia in calcul andrei si viteza cu care ei ataca .tocmai am vazut pe youtube ca pot ajunge in picaj la aproape 242 MPH.gandestele ce ar insemna pt un porumbel o gheara in piept la viteza asta .

  89. mamaaaa ce poza !!! asta de la nicu ! cred k la scapat..incepuse sa ciugule din el :-??

  90. waww ce rana …imi pare raud e porumbel am avut unul chiar mai rau dar muschiul nu era afectat doar pielea era saltata
    si lam cusut acum e perfect ssanatos nu are nici macar o cicatrice nik …zboara perfect …s

  91. ghiarele sunt foarte foarte ascutite sfasioe tot ce prind iar la atingerea cu o suprafata ghearele se inchid din reflex…:)

  92. porumbei . ro am observat si eu aceasta chestie nu este de la gheara daca esti atent in atacurile rapitoarele cu abdomenul incep festinul de obicei cred ca l-a pus la pamant si i-a spart burta iar poate porumbelul a avut noroc si a scapat, la spate sunt ranile facute de gheare de obicei si l-a soarta porumbelui la fel …. Parerea mea ! ! !

  93. gauroiul e posibil si de la gheare. daca la prins acestea fac pagube destul de mari. dupa poza poate fi dupa cum ati spus si datorata ciugulitului din el cand inca era viu fie la prins si cum sa zbatut sa scape datorita contractiilor musculare a aparut o ruptura in acel loc la tinut strans in gheare si atunci fibra musculara sa rupt cand a fost strapunsa datorita contractiilor repetate. sper sa scape cu viata caci despre viitorul sau ca si concurent ma indoiesc

  94. stimati colegi planeta pamint nu este numai a oamenilor si a porumbeilor.toate fiintele care traiesc pe pamint trebuie sa se hraneasca.stie cineva k doar 1 maxim 2 atacuri din 10 reusesc.pot trece si 3-4 -5 zile pana prind ceva , pe cand porumbeii nostri au la dispozitie hrana si apa zilnic.nu ma intelegeti gresit nu tin cu rapitori dar 1-2 -3 porumbei pe iarna nu e mult.majoritatea dintre noi rupem capul la multi puii pe criteriul nu e bun ,asa k noi suntem adevarati rapitoriiiiiiiiii………

  95. Vad ca majoritatea columbofililor sunt afectati de ulii! :( Eu unul nu am avut probleme cu ei, poate din cauza ca stau in oras, la bloc. Dar totusi stau langa un parc care are ceva padure. Nu am auzit nici alti columbofili din oras sa se planga din cauza rapitoarelor. Numai bine si cat mai putine pierderi!

  96. am avut si eu porumbel asa rupt de uliu cum este cel din imaginea de sus trebuie cusut si o sai treaca ,eu am avut o porumbita care a prinso uliul si a scapato dar ia spart gusa si nu mai statea mancare si apa curgea ….am cusuto iam dat cu prafuri si rana sa inchis o mai am si astazi…..va salut!!!!

  97. atacul sa petrecut astazi 09/02/2010 , uliul a venti de undeva de dedesupt , am vazut doar un smoc de pene plutind in aer ,porumbelul ajuns in voliera a intrat imediat in sala de operatie sper sa se faca bine , am cusut la el ca la un cojoc ; ) (domnu Frantescu e fica din baltatu)

  98. pe mine ma disperat huliu daca stiam ca ii nenoroceste asa de mult nu ma apucam sa fac porumbei . George TR. SEVERIN.

  99. pt poz 1:poti sa stai langa porumbei cand fac antrenament ca til ia in fata ochilor,de strigi de fluieri pe ulii mai putin le intereseaza,nu de mult am citit ca si crescatorii de porumbei voiajori din germania,austria si ungaria au purtat o discutie ca ulile s-au cam inmultit tare si 10% dintre pierdrile voiajorilor se pot trece pe contul rapitoarelor.Chiar azi mi-a povestit un coleg columbofil care are rezultate foarte bune la etapele de demifond,general care inseamna ca porumbeii sunt rapizi,ca deja ii lipsesc 6 porumbei din care 2 de un an si restu 4 maturi si are un lot foarte sanatos nu se poate spune ca-s ciurucuri.

  100. Dlui Vasi -art 104 – Intotdeauna NATURA are si va avea mijloace si metode mult mai efieciente si mai puternice decat omul pentru a repara orice dezechilibru periculos EI insasi.Din fericire, EA este mult mai aproape si mai implicata in legile DIVINITATII decat suntem noi Oamenii ! Noi le-am pierdut in oceanul celor lumesti ,mintandu-ne ca sunt egale sau pur si simplu uitand de ele. Asa cum Patanjali spunea acum aproape 5000 de ani- ” Las aceste inscrieri deoarece Omul ,in decursul Timpului ,isi va pierde capacitatile sale actuale pe care Divinitatea i le-a dat si ii va fi imposibil de a le transmite pe cale orala si de a le intelege in mod corect ! “. Asta este un alt mod de a avertiza lumea , asa cum se face si in profetia pe care o amintiti mai sus !- si pe care , din pacate multi o i-au in deradere. Adineuri mi-a adus fiica mea un pui de porumbel si ne uitam uimiti , pentru a cata oara oare , de minunea facuta pe aceasta planeta de DIVINITATE. Suntem obligati, in aceste ceasuri din istori umanitatii sa invatam LEGILE, sa respectam si sa ocrotim ce ni s-a lasat pe aceasta planeta in GRIJA !

  101. Din pacate nu prea ai ce face, decat sa ii tii inchisi. La mine vine pana langa volier si se uita la porumbei.

  102. sincer eu cred k porumbelul a fost pus acolo,si nu a fost mancat in locul acela.dak a fost mancat acolo unde-s toti fulgii?si pana la urma dak a fost mancat acolo nu vad unde este tupel?trebuia sa platesca chirie sa manance la dvs in curte?nu o zic cu niciun fel de rautate,dar dak acolo l-a rapus,nu l-a deranjat nimeni,nu vad unde este tupel,uliul nu stia k este in curte la cnv etc.tot va vaietati k s-a marit numarul rapitoarelor(nu neg,posibil,nu sunt informat)dar nu va ganditi k asta e si din vina noastra?dak habitatul sau natural este redus,este ca si normal sa atace si porumbei,sa vina in sate,orase etc.NU EI NE-AU INVADAT TERITORIUL,NOI AM FACUT ASTA CU MULT INAINTE.rapitoarele de orice fel observa cea mai mica slabiciunea,pe care noi nu am putea sa o obs,bine k asta nu inseamna k ataca numai pasarile cu o anumita slabiciunea.si inca ceva cum vedeti dvs k 4-5-10 ulii la un loc,eu niciodata n-am vazut mai mult de unul la atac(nu neg k nu ar fi asa,posibil sa fie parintii si puii invatandu-i sa vaneze).se poate sa fie adevarata si varianta cu intratul in voliera,probabil manati de foame……..(ma indoiesc mai mult de parte cu mancatul in voliera)as crede k atunci cand se vede inchis,nu i-ar mai arde de mancare,posibil sa fie foarte infometat.un vecin de-al meu are un stol de gutani,care de dimineata pana seara la intuneric stau pe stalp(fire de tensiune)si nu a avut absolut nicio pierdere anul acesta,absolut nici o pierdere,si preizez,trec destul de multii ulii prin zona si tin sa precizez k isi hraneste porumbei cu samnta de maturi(foarte slaba nutritiv)si porumbei au o vitalitate fenomenala,cum vad o rapitoare gata la zbor,intr-un stol perfect.cam atat am avut de spus.va urez multa bafta tuturor columbifililor in 2010

  103. parerea mea k in filmuletul de la poz 58 era o lupta pt locusoru bun de cuibarit nu pt hrana .probabil cioara il ocupase in tinpul cat soimul sau ce era k nu stiu migrase .

  104. eu unul va spun sincer ca m-am saturat la cateva case un vecin are custi mici undeva afara si nu prinde niciunul iar eu trebuie sa ii pazesc ca ma speriat acum o saptamana a alergat unul la lovit si la scapat jos sa departat la 10 metri de el si a venit un caine si la mancat acum doua luni a venit si sa asezat pe crescatorie de doua saptamani a tabarat pe unul exact in fata crescatoriei noroc ca am trecut eu .am un prieten care pune cate un porumbel mort in cursa gura de lup a prins vreo 5 e singura varianta

  105. Hallo Andrei ,

    adu-le la cunostiinta columbofililor sa se uite bine la poza aceea , stilul acela de a minca pasarile , in care arpile ramin legate de corp prin intermediul ligamentelor , chiar si cu carnea mincata de pe ele este specific doar unei singure pasari de prada si anume : SOIMUL CALATOR .
    Nu mai intru pe Site , deoarece m-am saturat de vorbit in van si de pierdut timpul degeaba , fapt care reiese si din comentariile din acest topic unde se repeta si acum la infinit probleme si aiureli care le-am discutat si rasdiscutat , explicat etc. in celelalte topicuri de “ n “ ori ! si nu s-au retinut prea multe .
    Sper sa ma intelegi ?!

    Salut

    Andrei.

  106. Cred că dacă vom mai avea vreo două ierni ca asta, răpitoarele vor migra spre oraşe, măcar pe timpul iernii. Nu m-am mirat prea tare acum vreo lună când am văzut în Băneasa un uliu porumbar strecurându-se printre blocuri, în ideea unei ambuscade la porumbeii comunitari. Am zis atunci : ok, zonă periferică, e iarnă, e normal. Dar când am văzut aceeaşi situaţie în buricul târgului, pe lângă clădirea CEC, m-am mirat puţin.

    Pe de altă parte anul ăsta prin copacii de pe marginea drumului dintre Bucuresti şi Târgovişte nu am văzut mai mult de 3-4 păsări răpitoare. Anul trecut erau cu zecile, câte unul la doi copaci pe anumite zone.

    Deşi am porumbeii în zonă de deal, cu pădure aproape, uliul nu este chiar aşa tupeist, în sensul că încearcă să surprindă, dar niciodată nu coboară la nivelul casei, ceea ce unii dintre porumbei au băgat la cap şi în caz de atac cei mai mulţi coboară prin curte şi se ascund pe unde apucă. Rezultatul : anul trecut am avut o singură pierdere. Atac de şoim n-am mai trăit din copilărie. Sigur, de la finalul lui noiembrie până în martie, porumbeii sunt eliberaţi doar pentru 2 ore pe zi, doar în zilele cu vreme frumoasă.

  107. @Andrei K. – Recunosc ca habar nu aveam de diferenta dintre uliu si soim la mancarea prazii…si sunt foarte mirat sa-mi spui ca porumbelul a fost mancat de soim nu de uliu. Dupa observatiile mele soimul este mult mai timid si nu se apropie de sol langa locuinte, prefera sa care porumbelul undeva departe in zone nepopulate… de asta ma mir.

  108. pentru porumbei.ro
    te salut, sunt daniel cel cu multi de iiiiiiiiiiii…iti amintesti de mine sigur…intervetia de azi are tot scopul de a ne amuza deci nu va suparati fratilor….
    mesaj catre toti ceilalti cititori….lasati fratilor uliiiiiiiii sa manance. eu de obicei ii invit la masa si in timp ce imi papa porumbeii ii aduc in casa la caldura. nu as vrea ca nenea uliuuuuuuu sa raceasca!!!!!!!!!!!

    hahahahaha

  109. Hallo Andrei ,

    da, din pacate asta este .

    Din cauza vitezei am uitat sa mai amintesc de faptul ca aproape intreg ramine si osul pieptului , dar , dezgolit de muschii care il acopereau odinioara .
    Ambele elemente amintite de mine sint specifice doar mesei ramase in urma Soimului calator , este o amprenta specifica a acestui soim la locul faptei.

    In cazul uliului , aripile , si respectiv oasele acestora sint smulse de la corp , iar osul pieptului daca foamea este mare este si el consumat odata cu bucatile de carne de pe el .

    In ceace priveste locatia unde a fost consumat porumbelul respectiv , atita timp cit este liniste , nu este miscare in jur , dind astfel soimului senzatia de siguranta , nu este nici o problema pentru el ca de altfel si pentru celelalte pasari de prada in speta uliu porumbar etc. sa-si consume prada acolo .
    Alt motiv care l-a determinat sa savirseasca fapta in locatia aceea este cu siguranta foamea , fapt care l-a determinat sa nu mai piarda timpul si sa care porumbelul prea departe in acest caz existind eventual pericolul sa fie detectat de vreun uliu sau alta pasare de prada mai mare din zona , deranjat de la masa de vreun animal de prada sau chiar de catre om , a ales practic solutia cea mai simpla si mai sigura la acel moment , pentru el .

    Se vorbeste de tupeu , in topicele anterioare in care am participat , incercind sa fac putina lumina in relatia asta dintre porumbei si pasari de prada si sa aduc la cunostiinta tuturor ca si omul daca ar fi in locul unei pasari de prada , indiferent din care specie , ar fi cu siguranta cel putin la fel de tupeist precum sint pasarile acestea , tinind cont de conditiile atmosferice din tara din aceasta iarna precum si de ceilalti factori de care au amintit unii dintre colegii dumneavoastra !

    Ca si in cazul omului si la aceste pasari TUPEUL de care se aminteste in topic este direct proportional cu greutatile de viata intimpinate , in cazul nostru iarna grea care s-a abatut peste Romania , conditii in care fiecare pasare sau animal o duce greu si fiecare incearca pe masura puterilor sa iasa cu brio din ea .
    Presupun ca si omul in astfel de conditii ar fi facut cel putin aceleasi lucruri doar pentru a trece cu succes peste situatia de fata , n-am dreptate , sau ma insel ?
    Totodata amintesc aici , ca proportional creste si numarul pasarilor de prada in aceste timpuri grele , dar nu prin repopulari precum sustin in mod eronat unii dintre columbofilii de pe topic etc. ci prin adausul temporar de pasari de prada din nordul tarii , care se feresc din calea iernii de acolo si cauta locuri de vinatoare mai prielnice , mai promitatoare in sud .

    Iti dau doua adrese de internet neutre unde te poti adresa cu intrebari referitoare la pasarile de prada din tara :

    http://www.S.O.R.ro ( Societatea ornitologica romana – Bucuresti )
    http://www.Milvus.ro ( Milvus Group – Tg-Mures )

    Da , 15 Martie ar putea fi corect , dar trebuie sa tina cont de locatia unde stau ( Munte , deal , cimpie etc ) si neaparat de conditiile atmosferice din acea perioada .

    Salut

    Andrei .

  110. :))
    @Daniel: Uliiii vor prinde porumbeiiiii in continuare, fie ca vrem fie ca nu. Mai bine ne formam porumbei “imuni” la ulii. Mie asta mi se pare o provocare mult mai mare decat aia de a lua nush’ ce cupa, care rugineste prin vreun sertar. Iarna trecuta am petrecut vreo 2 saptamani cu porumbeii la zbor zilnic pe cel mai al dracu ger si erau atacati ba de ulii, ba de soim, ZILNIC. Victime: zero. Sagetau porumbeii aia cerul de zici ca aveau lasere in cur… si soimul ramanea cu dejtu’n gura… o priveliste mai misto de atat nu poti obtine nici de la un dulap plin de cupe.

    In plus, pe uliiiiiiiii de pe traseu nu-i mai prinde nimeni cand ataca si porumbeii nici n-o sa stie cum arata un uliu daca ii capcanesti acasa pe toti.

  111. Mersi pentru informatii Andrei. Din punctul meu de vedere, putem inlocui ‘tupeu’ cu ‘curaj’, daca e un termen prea taios, desi in ziua de azi, fara tupeu o duci cam greu. Deci perfect adevarat ce ai scris. O sa ma uit pe siturile scrise.

  112. Porumbei.ro sau Andrei cred ca te cheama in ce zona locuiesti ?? Admir ca ai aceeasi pasiune ca si mine asta vreau si eu sa creez o linie de porumbei care sa scape de atacurile uliului la fel ca si tine i-am scos pe zile geroase de iarna poate i-am chinuit dar am vrut sai fac puternici unor atacuri, am trecut iarna asta prin fel si fel de atacuri ca a-si putea scrie un roman cunosc ulii l-a mine in zona sunt sunt 1 pereche cred unul mic fiind masculul si o femela mare de care am povestit in postarea de mai sus ! Acesti porumbei pe care -am crescut sunt salvati de la o viata in care duceau greul erau inchisi la un batran intro cusca mica fara mancare se chinui-ai erau 8 din care au ramas 1 pereche care mi0a scos anul acesta 10 puii din care 4 puternici care au scapat de boli si de ulii si m-ai am 1 care avea 2 sapt cand mi l-a adus taicameu in urma cu 8 luni ! Parca sunt o familie nu stiu cum sa va spun simt o legatura intre ei ca si cum tatal ii apara , ii conduce , cand vine uliul ii ridica sus si poate ma credeti sau nu dar odata a scapat viata fiicei sale nu mi- a venit sa cred in ziua aceea uliul a spart stolul s- desparti fiica masculului ”batranu” acesta vazand ce se intampla a inceput sa impinga stolul catre uliul ca si cum ar vrea sa il intimiodeze ca porumbita sa mai prinda timp sa scape si chiar asa s-a intamplat porumbita a inceput sa se inalte pana uliul a abandonat cursa !! A fost un fenomen induiosator ! Pot sa spun ca am simtit cum acesti porumbei sunt o familie nu se bat la masa , nu se bat la cuib fiind in momentu de fata 3 perechi care deja au inceput imperecherile , cand mai vine cate un gutan porumboi cantand la unele din porumbitele mele incep toti sa-l goneasca , nu numa masculii dar si femele …. IN concluzie cred ca s-a format intre ei o adevarata familie si pot sa spun ca ii cel mai fain sentiment sa vezi asemenea porumbei cum au grija unii de alti !

  113. Am avut porumbeii la Campulung in buza muntelui…cand o sa reincep, tot acolo as vrea. Poate colaboram pe tema asta, tinem legatura. Am mai auzit de un nene in zona care sta la padure si si-a format o linie de “porumbei de iarna” cum le zice el, sper sa-l vizitez ca mi se pare super tare treaba asta.

    Mai era un stol de vreo 12 bucati ale unui baiat tot din zona padurii, si pentru ca nu puteau sta acasa pentru ca dadea uliul nonstop, ziua veneau in oras si stateau pe o cladire inalta iar seara presau inapoi spre casa. Au trecut de cateva ori pe langa mine, aveau un stil de zbor de mi-a cazut fatza. Sunt convins ca putini dintre noi au vazut asa ceva in intreaga cariera columbofila. Zburau la nivelul caselor in stol compact, si cu o viteza incredibila. Am auzit doar un vajjjjjj si pana sa-mi dau seama ce se intampla deja disparusera la orizont, nici macar nu am reusit sa vad CE CULORI ERAU. (nu exagerez absolut deloc) Din pacate asa ceva nu se poate filma, dar e de ajuns sa traiesti odata pe viu ca nu mai uiti cat oi fi.

    E o diferenta ENORMA intre porumbeii care traiesc cu uliul zilnic si ceilalti. Si asta se face doar prin antrenament. Sunt tare curios ce fel de pasari s-ar forma inmultind doar pe acest criteriu timp de 5-10 ani.

  114. eu stau tot in zona de munte in arges.eu am mari probleme cu eretii…si anume:cand ataca eretele coboara la o altitudine foarte foarte mica apoi porumbei stau in stol si fug dupa care eretele fuge si peste 15 min vine inapoi atacandui iar porumbei stau in stol si cand ataca se despart in porti opuse si vin peste 30 min…..faptul interesant este ca uneori zboara deasupre cotetului la 2 m dar nu face nimica……

  115. Cred ca daca am inmultii timp de 5-10 ani am avea niste porumbei care ar avea un sunet dezvoltat o privire agera cu un corp suplu dinamic … nu am cuvinte, daca vrei Andrei poti sa-mi lasi id tau de Messenger sau poftim pe al meu Bulzan_robi2000

  116. Acum o luna cand a fost viscol aproape o saptamana dupa ce sa linistit am dat drumul la porumbei era soare,mia luat 2 porumbei in acea zi unul era clasat.Pot sa spun ca in acea zi am numarat peste 20 de ulii,coborau de la munte cate 2-3 chiar si 4.mam invatat minte dupa o furtuna de mai multe zile nu le dau drumu imediat le dau drumu peste cateva zile daca e frumos afara.Ieri am fost la Craiova am plecat din Rm Sarat pot sa spun ca pe tot traseul am vazut foarte multi ulii ce a ce da de inteles ca sau inmultit foarte mult.oare nu se poate lua nici o masura impotriva lor pentru a fi micsorat numarul lor,repet doar pentru a se imputina .Sant foarte multi si vor fi si mai multi daca nu se va face nimic.

  117. Hallo !

    desi am fost ferm hotarit sa nu mai intru pe Site , trebuie sa recunosc ca nu ma pot abtine de la acest lucru mai ales acum cind filmuletele expuse de domnul botosel ar putea duce la interpretari gresite a secventelor din el .

    Domnilor , soimii calatori ataca in pereche doar in perioada cuibaritului , sau cite 5 sau 6 doar dupa aceasta perioada cind parintii isi invata puii la vinatoare , dind exemplu puilor si aratindu-le live cum trebuie procedat .

    In cazul filmuletului ( primul filmulet , al doilea nu functioneaza la mine ) in cauza cei doi imediat in spatele porumbelului sind parintii iar ceilalti trei din spate sint puii care deoacamdata doar secondeaza atacul .
    Daca vinatoarea ar fi avut loc la o inaltime mai mare , ar fi urmat cu siguranta lasarea prazii sa cada de la inaltime de catre parintele care a prins porumbelul determinind puii sa-l prinda in picaj , in caz de nereusita ar fi urmat un picaj al unuia dintre parinti care ar fi prins acest porumbel inainte de a atinge solul si eventual ar fi avut loc din nou una sau mai multe incercari de acest fel .
    Este acelasi joc care il practica toate pasarile si animalele de prada cu puii lor , vinatoarea se invata prima data prin astfel de antrenamente simple , acestea devenind in timp mai complexe.
    Este aidoma ca si in cazul pisicii de casa care in perioada cind pisoii sint mici aduce acestora cite un soricel viu , este drept , mai zapacit el de cap , care este eliberat de catre pisica in cauza in imediata apropiere a puilor determinindu-i pe acestia la inceput prin joc sa-l prinda etc.

    Andrei K .

  118. SALUTARE , MIE ULIUL MI-A LUAT 7 PORUMBEI IN ACEASTA IARNA SI STAU IN ORAS (CRAIOVA) EU SUNT DE CONCEPTIE CA PIER DOAR CEI MAI SLABI IAR CEI PUTERNICI RAMAN SI SA STITI CA NU II TIN INCHISI DELOC IARNA ,LE DAU DRUMUL IN FIECARE ZI ,LA MINE INTR-O SEARA A DAT IN EI PE ANTENA DE DEASUPRA VOLIEREI ,SINCER AM RAMAS CRUCIT CAND AM VAZUT K II ATACA IN CURTE!!!!!!!!!!!!!!! ASTA ESTE CRED CA PE ACESTE RAPITOARE STILUL LOR DE VIATA FOARTE VITREG MAI ALES IARNA I-A FACUT SA NU SE MAI TEAMA DE NIMIC SI DE NIMENI ,SI PROBABIL DE ACEEA S-AU INMULTIT ATACURILE IN ORASE ,dDAR MAI ALES LANGA CRESCATORII!!!! BAFTA TUTUROR IN ANUL 2010 SI MULTA SANATATE!!!!!

  119. Buna!
    Domnule Andrei(porumbei.ro),sunt intru totul de acord cu dumneavoastra,aveti mare dreptate spunand ca nici o cupa ruginita intr-un colt al dulapului nu valoreaza cat valoreaza un zbor al porumbeilor pe timp de iarna printre ulii si soimi mai ales soimi si sa scape zburand cu o viteza uimitoare.Parca te unge pe suflet si iti da o bucurie si un fel de mandrie,dar si un suspans si binenteles o doza de frica.Si pentru ca suntem la acest subiect despre soimi si ulii..domnule Andrei(porumbei.ro),daca va mai aduceti aminte,am postat la un alt subiect despre cum porumbeii mei au fost atacati de catre soim iar acesta a plecat cu un pui tanar care avea doar 3 saptamani de zbor in jurul volierei(singurul pui asa tanar,restul aveau minim 3 luni de zbor)acest atentat sa intampla spre sfarsitul lunii noiembrie anul trecut,iar intrebarea mea a fost de ce nu au incercat sa zboare spre linia orizontului si ma bucur ca am fost la murit(ii multumesc pe aceasta cale domnului Andrei Keszeg pentru lamurire).Dupa acest atentat,nu pot sa spun ca nu am fost putin trist,as mintii dar m-am gandit si la acel soim si la lupta pe care el trebuie sa o duca zi de zi ca sa supravietuiasca asa ca…cel putin am sperat sa fi reusit sa-si manance prada in pace..o prada care si-a castigat-o in mod corect,bazandu-se doar pe puterile lui..nu avem ce face..acesta este ciclul naturii si trebuie sa ne supunem.Pe langa asta eu am un mare respect pentru pasarile de prada..n-as putea sa o ucid..pentru ce??doar ca a incercat sa supravietuiasca??atunci la cate lucruri rele au facut oamenii…trebuia sa nu mai existam de mult..dar se pare ca Domnul este foarte ingaduitor cu noi..dar sa revenim..dupa acel incident…am observat ca porumbeii erau destul de speriati si asa ca 2 zile i-am tinut inchisi dar apoi am inceput din nou sa le dau drumul..sa prinda incredere..si chiar asa s-a intamplat..soimul nu a mai aparut dar au inceput sa apara ulii..si chiar m-am bucurat din cauza ca ei erau mai lenti(nu mi-a prins uliul nici un porumbel niciodata) si in asa fel porumbei mei au prins incredere in ei si au devenit tot mai agili si mai supli pana azi.Ca orice zi obisnuita ma intorc de la scoala iar primul lucru pe care il fac este sa eliberez porumbeii la zbor pentru un antrenament scurt de maxim 30-45 minute dupa care intra direct in voliera fara sa petreaca timp pe afara.Azi ca orice zi obisnuita eliberez porumbeii ei se inalta frumos stol compact..si dupa 5 minute..observ o sileta pe cer apropiindu-se de la linia orizontului..la inceput nu am fost sigur ce era..credeam ca este uliu deoarece porumbei zburau in jurul lui…dar apropiindu-se imi dau seama ca era un soim..inima mea a inceput sa bata mai tare,secvente de la atacul trecut imi treceau fulgerator prin minte in mod aleatoriu si stolul de gutani care se afla la cateva case de mine au intrat in alerta..soimul planeaza deaspura lor in timp ce stolul meu dadea tarcoale soimului..apoi stolul meu se departeaza putin de soim care nu dupa mult timp incepe sa se apropie de stolul meu care zbura la o inaltime mare deasupra voliereii iar soimul era la o inaltime si mai mare de stol.Stolul se intoarce si vine frontal spre soim(aflandu-se inca la inaltimi diferite),inima batea la maxim,parca eram si eu o parte din stol,cand soimul si stolul ajung perpendicular cu solul(soimul era exact deasupra stolului) soimul incepe un picaj iar stolul intra si el intr-un picaj si coboara aproape de nivelul solului porumbeii despartindu-se ,lasandu-l pe soim cu buza umflata..totul sa desfasurat foarte rapid..nici nu am avut timp sa respir dar eram bucuros ca stolul a ramas intreg..dar disparu-se..ma gandeam ca deja sunt departe dar am incercat sa scurtez orizontul spre zona in care zboara de obicei si ii gasesc ..stol compact ca o racheta zburand cu o viteza extraordinara!!! dar unde disparu-se soimul,in timp ce incercam sa-mi gasesc stolul el disparu-se dar nu stiam in ce directie a zburat…si iarasi am impietrit…in timp ce urmaream stolul,vad un punct care se indrepta in picaj dupa porumbeii mei, la acest atac ei recurg la aceeasi tactica apropiindu-se cat mai mult de sol(in momentul picajului in ambele atacuri porumbei deja incepeau sa nu mai fie asa compcati iar cand ajungeau la cativa metri de sol ,fiecare zbura in directii diferite) dupa imprastierea porumbeiilor…incep sa-i vad cum se regrupeaza si pe soim tot cu mana goala de data asta renuntand definitiv la urmarire iar porumbeii mei revin acasa victoriosi iar eu erarm foarte fericit,bine intre timp mai trec cativa ulii dar fara se reprezinte o problema.O alta observatie din partea mea a fost sa-mi vad porumbeii fara o teama dupa acest zbor cum sa intamplat la cel din noiembrie au fost chiar foarte relaxati cand au aterizat.Deci se poate si aasta doar cu rabdare si mult antrenament.Pot sa spun linistit ca nu am avut un porumbel bolnav dar nici nu am participat niciodata la cocursuri..si nici nu am sa particip
    niciodata,mie sincer mi se pare o prostie,nu vreau sa supar pe nimeni este doar parerea mea si atat.

  120. Buna d-le Andrei Keszeg,
    chiar la dumneavoastra m-am gandit cand am vazut poza de mai sus …

  121. pt cei interesati de cum am prins soim.am capcana contruita d mine si am pus momeala un porumbel.soimul lam prin p data d 31 ianuarie 2010.poze cu el nu am facut pt cai riscant.se considera braconaj.am pastrat doar ghearele.cn vrea poze cu ele sa lase comm.scuzati de intarziere la raspunsuri.vant in pene!!!!

  122. Andrei Muntean, asa-i cum zici, atacurile de soim sunt mult mai spectaculoase iar uliul pare un copil nataflet pe langa el… porumbeii care scapa de soim incep sa aiba mare incredere in fortele proprii. Acum ca i-au gasit punctul slab (nu ii place la sol) stiu cum sa-l pacaleasca si probabil va avea foarte mult de munca sa prinda ceva de la tine.

    Mie imi plac si concursurile foarte mult (trebuie mai intai sa participi ca sa prinzi gustul). E valabila si reciproca, mai ales pentru cei ce nu suporta rapitoarele – trebuie sa urmareasca niste atacuri in care pasarile lor le dau clasa rapitoarelor ca sa inceapa sa le placa acest joc al naturii. Dar daca nu au decat victime, n-au cum sa ajunga aici. Insa asa cum ai spus, e nevoie de mult antrenament, o doza de nebunie si porumbei super sanatosi (si cu conformatie buna – anumite linii nu au sanse oricat s-ar antrena, n-au simtul ala salbatic in ei). D-asta imi plac mie porumbeii… reprezinta cel mai salbatic animal domestic.

    Faptul ca sunt mai multi tineri care au inteles jocul naturii inainte de toate, nu poate decat sa ma bucure.

  123. va salut domnule andrei keszeg si va rescpect pt munca si sfaturile dvs.
    domnule botosel ce a-ti trimis dvs am vazut intr-un documentar si este exact cum spune si domnul andrei keszeg.doi sunt parintii si restul puii.
    domnilor chiar nu intelegeti k rapitoarele nu s-au inmultit in mod excesiv,noi,oamenii,cei care ne consideram perfecti si nu facem niciun rau nimanui le micsoram teritoriiul alarmant.eu imi iubesc porumbeii,dar sincer sa fiu ma atrag enorm si pasarile de prada,au o frumusete iesita din comun,gratie,putere…….multa bafta tuturor in 2010,si domnule andrei(admin)va astept in curand sa ne anuntati stolul pe care o sa-l formati impotriva rapitoarellor:)):))si sa ne povestiti cum nimeni altcineva nu o face mai bn:P

  124. Cosmin, mai am de munca… dar pana atunci vad ca sunteti destui fixati pe treaba asta. Daca ne incordam un pic punem de-un club al porumbarilor de iarna, facem si campionat. :))))) Cum sunt categoriile fond, maraton, avem si noi categoria Accipiter Gentilis, categoria Falcon Peregrinus (numai pentru avansati) si categoria general, AS (x urmariri) etc. :)))

  125. porumbei.ro: “Mai bine ne formam porumbei “imuni” la ulii. Mie asta mi se pare o provocare mult mai mare decat aia de a lua nush’ ce cupa, care rugineste prin vreun sertar.

    Excelent! Pana acum era doar apanajul crescatorilor de porumbei de zbor si joc. Si poate asa sunt mai bine intelesi :P .

    Vasi

  126. Aveti dreptate domnule Andrei(porumbei.ro),probabil asa cum eu am prins gustul pentru acest “joc al naturii” ceilalti au prins gustul concursurilor,ii inteleg si le respect decizia dar motivul pentru care mie nu-mi plac concursurile este acela ca in natura ei nu se confrunta cu asa ceva,iar pe langa asta cei care participa la concursuri inevitabil se lovesc si de “jocul naturii” cea ce inseamna o sarcina mult mai grea pentru porumbel.Dupa cum mai sus cineva a dat un exemplu:porumbel venit din Polonia iar a doua zi prins de uliu..cea ce dupa legea naturii este corect..acel porumbel nu era in forma a fost mai slab decat ceilalti si inevitabil prins de catre uliu.Cat despre porumbeii mei,nu pot spune ca sunt porumbei din anumite linii,sunt porumbei cumparati de la columbofili varstnici care nu au participat la concursuri si de la prieteni care cresc porumbei dar care si ei tot de la columbofili varstnici au cumparat primii porumbei,deci nu sunt porumbei cu pedigree,parintii lor nu au castigat nustiu ce premii dar pentru mine ei sunt adevaratii campioni si pe langa asta pot spune ca sunt singurul”nebun” care da drumul porumbeiilor iarna pe o raza de cel putin 5km si am avut doar o singura pierdere,binenteles le dau drumul constant.Inafara de stolul meu si cele de gutani de la cateva case distanta nu mai sunt alte stoluri.Si ca sa nu uit am remarcat(azi) ca stolul de gutani cand apare soimul zboara foarte jos la nivelul caselor si cand apare uliul zboara la o inaltime destul de mare din acest motiv…azi ei nu au fost atacati de soim…zburau jos(punct slab la soim) si a fost atacat stolul meu care zbura la inaltime…dina ceasta cauza cred ca soimul vine mai des decat am crezut eu..porumbei mei stand afar doar 30-45 minute pe zi uneori chiar si mai putin,dar acei gutani sunt toata ziua pe afara…si astfel sau adaptat la atacurile lui.De uliu nu mai vorbesc..tot la 5 minute apare cate unul dar nu tot timpul cu intentie de atac,mai trec si cativa sorecari,am vazut si 2 vindereii iarna aceasta,soimul calator l-am zarit de cateva ori,o activitate medie o consider eu .

  127. Salut domnul Muntean am si eu ceva de spus, gutani zboara la nivel jos sau nivel ridicat (rar doar la aparitia unui uliu) deaorece nu au chef de zbor si porumbei voiajori din contra au chef sa zboare sa infrunte pericolul daca a-ti observat gutani nu zboara mai mult de 5-10 minute si la venirea unui ulii dar voiajori pe langa zboara si o ora 2 cat au chef … asta inseamna porumbelul voiajor care le place la totiii pt ca sunt rezistenti si le place sa zboare !!!

  128. voiajori mei sunt afara toata ziua atacuri cate vrei din partea uliului mai ales dimineata si seara am avut vreo 5 pierderi cea ce ieste foarte putin la ce indura. Multi imi spun de ce ii chinui asa porumbei dar mai bine sa stiu ca raman cu 2 porumbei sanatosi usori si in forma decat cu un stol de rate cu penaju murdar si lipsa si care se aude de la 1 km cand zboara asta e parerea mea acum fiecare face ce vrea. Cu soimu nu am probleme de 2 ori lam vazut atacand porumbei mei in toata iarna.
    Galateni pe timp de iarna ii tin inchisi

  129. Domnule Robert,nu va contrazic de loc,dar si acei gutani,chiar daca zboara doar 5-10 minute,am observat ca atunci cand prin apropiere era un uliu,zburau mult mai sus,chiar si cu 50 de metri decat zburau in momentul in care soimul plana deasupra lor.Eu vroiam doar sa evidentiez faptul ca si gutani erau constienti de tehnica soimului,sau poate erau doar obositi si flamazi si nu aveau chef de zbor..dar eu cred ca era mult mai mult de atat..am vazut gutani mult mai curajosi
    care infruntau cu mult curaj pasarile rapitoare si de fiecare data ieseau invingatori,
    asa ca daca sunt doar niste gutani,asta nu inseamna ca toti sunt doar niste porumbei prosti.

  130. c-am nasol cu pradatorii am si eu 15 porumbei si vreau sa le fac o viliera peste o magazie de carbune si lemne este indicata aceasta contructie si app eu am padurea peste strada si am vazut ca sunt rapitori(uli) va rog datimi raspuns pe id : zidane5559@yahoo.com http://zidane5559.sunphoto.ro va rog mult

  131. Da domnule Munteanu ai dreptate am vazut si eu atacuri ( numai din partea uliilor) asupra lor si ieseau aproximativ tot timpul victoriosi si in unele cazuri mi se pareau si destepti…. O faza care am patit-o in urma cu o luna cand uliul se lasa in picaj dupa un porumbel alb( gutan) am zis in gandul meu ”aha deci uliul ataca mai mult porumbei cu mai mult alb in penaj ” dar porumbel l-a infruntat fugind ca disperatu spre biserica akolo de disperare s-a invartit dupa un copac bineinteles uliul in spatele sau eu ca inca un priten eram cu unghile in gura de disperare sa vedem daca scapa si a scapat cu ajutorul ferestrei aceleia inanlte de la biserica s-a pus dupa pe acel ”balcon;; si statea pitit intr-un colt … uliul se invartea nedumerit roata bisericii cam 2 minute am inceput sa rad de uliul pe care il admiram si am privit acel gutan cu un mare respect !!!

  132. Inca ceva … eu nu am facut gutanul porumbel prost doar l-am facut ”lenes” pt ca el nu simte aceea energie in sange precum o are voiajorul!!

  133. sunt din mehedint dar la mine uli ataca in pereche ieri leam dat drumul si iam inaltat uli ii pandau a atacat jucatori sau inaltat si au imceput sa joace si apoi au scapat cu viata toti

  134. Domnule Robert,va rog sa ma scuzati daca am inteles gresit cea ce dumneavoastra ati avut de spus.Si la faptul ca sunt porumbei lenesi…la cantitatea de mancare pe care o gasesc in aceasta perioada a anului…ma indoiesc ca ar putea sa zboare mai mult de 10 minute.

  135. am gasit un porumbel cu aripa dreapta lovita (sangera, probabil a fost atacat de uliu, nu stiu). acum il tin in casa intr-o cutie de carton. problema e ca nu-l mai pot tine mult & stiu o cladire unde se aduna mai multi porumbei, daca il las acolo ceilalti porumbei ii vor aduce de mancare ?

  136. Hallo ,

    venind vorba de 15 Martie , perioada in care , in functie de zona si vreme se pot da drumul la zbor porumbeilor precum si puilor , multi dintre dumneavoastra isi fac cu siguranta ginduri cam cum sa treaca de aceasta prima perioada puii in asa fel incit pierderile suferite in rindurile acestora , vizavi de pasarile de prada sa fie minime ?
    In acest sens m-am gindit la urmatorul plan , relativ simplu la prima vedere dar, cred eu cu avantaje destul de mari in cele din urma , cit este el de realist si de realizabil ramine sa judecati dumneavoastra .
    A fost necesar sa va expun acest plan , deoarece il vedeam din punctul meu de vedere destul de realist , realizabil , care nu-mi mai dadea pace , avind in vedere ca multi dintre dumneavoastra au deja pui tineri de anul acesta si ca data mai sus amintita este cit se poate de apropiata !

    Propun pentru o mai buna intelegere urmatorul scenariu pe care am sa-l descriu mai pe indelete pe intelesul tuturor :

    Presupunind ca as avea locatia intr-o zona intens frecventata de catre pasarile de prada pe tot timpul anului , ca as fi un columbofil bun care , ca si majoritatea dintre dumneavoastra se ocupa serios de porumbeii lor punind accent pe performantele lor , sanatate etc , zborul porumbeilor mei , datorita acestei perseverente ale mele ar fi aidoma celui descris de Andrei ( porumbei.ro ) – taios , in care se aude doar vijiitul aripilor inainte de a-mi putea da seama de culoarea porumbeilor stolului in cauza , stil de zbor care se datoreaza cu siguranta SI implicarii consecvente a ” Selectionerului ” si pe ici pe colo si a Soimului calator – imi fac bineinteles ginduri cam cum ar trebui sa procedez la zborul puilor in asa fel sa am cit mai putine pierderi in conditiile date !?
    Idea salvatoare imi vine cind ma gindesc ca am o multime de prieteni columbofili , dintre care unii foarte buni ( nu ca cel din celalalt topic ! ) care stau intr-o zona mai rar frecventata de pasarile de prada mai ales in perioada aceasta a primaverii , locatia unuia dintre ei fiind la aprox. 50 Km distanta de mine .
    Deci , discut subiectul cu acest prieten si trecem la realizarea urmatorului plan :

    Iau un lot de 20 – 30 de pui inca nezburati de la mine si ii duc la el , pe o anumita perioada de timp , in care acesti puii sa invete si sa stapineasca bine technica zborului .
    In momentul cind acest tel este realizat ma duc dupa ei si ca un cotraserviciu pe care il fac acestui prieten aduc pe linga porumbeii mei un lot tot de 20 – 30 de porumbei proprietatea prietenului meu la mine , in schimb de experienta , pe o perioada nedeterminata de timp , in care acesti pui ( al prietenului meu ) trebuie sa ajunga neaparat sa zboare in lot cu porumbeii mei adulti nu numai in lotul tineretului , o perioada mai lunga de timp dintr-un anume motiv care a sa vi-l divulg mai la urma .
    Dezvoltind in continuare subiectul ar fi foarte posibil ca aceasta colaborare columbofilistica sa continue si pe mai departe , in sensul ca ambii am dori sa trimitem porumbeii la concursuri .
    Deci primele zboruri ale acestor pui , de distanta si orientare ar fi intre cele doua locatii , loturile ar fi transportate intre locatii cind de unul cind de altul dintre cei doi prieteni , reducind astfel costul transporturilor la jumatate pentru fiecare dintre noi .
    Odata cu cresterea experientei porumbeilor , distantele ar creste si ele progresiv si directiile s-ar schimba si asta din nou cu economii considerabile .

    Avantaje eu , printre altele :

    – pierderi zero sau apropiate de zero pentru lotul meu de porumbeii ( pui )
    – posibilitatea efectuarii de zboruri duble ca numar , dar cu un pret la jumatate a transporturilor etc.
    – datorita acestor zboruri duble ca numar la pret de jumatate cel mai mare avantaj ar fi desigur experienta de zbor , conditia fizica si de orientare a porumbeilor etc.

    Dezavantaje :
    nu prea imi pot da seama , poate imi puteti spune dumneavoastra care ar putea fi acestea ?!

    Avantaj prieten , printre altele :

    – la fel ca si la mine – numar de zboruri duble la pret de jumatate , imbunatatirea conditiei de zbor , a experientei , a simtului de orientare etc.

    – dar cel mai mare avantaj cu care se intoarce acest lot de pui de porumbei ar fi in opinia mea acel stil de zbor taios care cred eu ca ar putea fi preluat de acestia de la porumbeii mei in urma imprimarii in cei din urma a unui REFLEX CONDITIONAT care ar putea sa dainuie in continuare , aidoma celor SAPTE ANI DE ACASA A OMULUI ! – aici sper sa nu ma insel !
    ( Intrebarea care mi-o pun aici desigur este urmatoarea : cum este la porumbei ? lotul de porumbei ca intreg , in zbor , se orienteaza dupa zborul si viteza adultilor , acestia avind rol de conducere sau se orienteaza dupa primul sau primii porumbei din stol ?
    Daca ar fi ultima varianta ar fi nemaipomenit , asta ar insemna ca acest lot de porumbei ar putea induce in timp si celorlalti porumbei din stol – inclusiv adulti , acel stil de zbor taios adus din schimbul de experienta ! ) .

    – in urma experientei dobindite de acesti porumbei in urma interactiunii lor cu pasarile de prada , aceasta o sa fie cu siguranta benefica in cazul in care acesti porumbei o sa fie trimisi la concursuri de distanta facind uz de aceasta experienta in cazurile extreme intilnite pe parcusul zborului !

    Dezavantaje prieten :

    – poate citeva pierderi , ca si la mine de altfel , datorate bineinteles lipsei de experienta in relatia cu pasarille de prada .

    – alte dezavantaje nu prea pot vedea , deasemeni ca si la mine va las pe dumneavoastra ca specialisti in domeniu sa m-i le numiti !

    Iata , un eventual subiect foarte fierbinte , la zi , pe care vi-l propun spre dezbatere , daca bineinteles considerati ca merita si nu este considerat prea excentric !

    Andrei Keszeg .

  137. Pai in primul rand, ducand puii sa iasa la zbor in alta parte, ei raman acolo pe viata si n-am rezolvat nimic.

    Referitor la stilul de zbor al stolului, din observatiile mele acesta este de 2 feluri:
    – cand nu sunt amenintati in mod direct de o rapitoare, zboara in ritmul celor mai puturosi din stol, ei fac regulile… daca stolul merge spre orizont intetind ritmul si o putoare face cale intoarsa, sunt sanse mari ca tot stolul sa-l urmeze
    – cand sunt urmariti, cei vrednici baga viteza cum se pricep mai bine in stol compact, iar putorile se despart, incapand de multe ori pe mana rapitoarelor

    Pe baza acestor observatii, am incercat mereu sa elimin din stol puturosii, si durata si stilul de zbor se imbunatateste vizibil cu fiecare “piesa defecta” scoasa din stol.

    Oricum mi se pare mult prea mare efortul de care spui, totul este defapt relativ simplu. Puii sunt stangaci cand ies la zbor in primele cateva zile si dupa cateva zboruri incep sa se tina bine in stolul de maturi. Iarna trecuta mi-a iesit la zbor in noiembrie un pui (amarat, departe de a fi unul reusit). Atunci piscau deja destul de rau rapitoarele. Eu nu pot sa sacrific porumbeii si tot imi ziceam ca il va lua uliul pentru ca nici nu avea inel si la cum arata ocupa locul degeaba, la curse neavand sanse. Ei bine, nu l-a alergat uliul sau soimul nici macar odata pe el, si a iesit bine merci din iarna. Vazand un asemenea pui cum se tine fara probleme intr-un stol de maturi urmarit in piruete pe sus de rapitoare, la scurt timp dupa iesirea sa la zbor, va dati seama ca nu sunt asa neajutorati precum par.

  138. Hallo Andrei ,

    O.K – a fost o incercare , merci pentru raspuns !

    Andrei Keszeg .

  139. Da Andrei ai dreptate, dar nu sunt de acord cu Andrei (Keszeg) eu i-as da o varianta mai usoara ! Puii de mici trebuie sa invete pericolul cum un parinte isi invata copilul sa treaca strada uitatanduse in stanga si in dreapta , in concluzie la mine la sat am la o casa de langa mine o pereche de puii de gutani iesiti afara de 3 sapt acolo nu mai sta nimeni casa ii goala si sunt niste cuburi facute sub acoperisul casei unde gutani cuibaresc deci ii cunosc pe totii deoarece zilnic ii vad si sa va spun cum sta treaba .
    Acei pui au iesit afara de 3 sapt , II INGRIJESTE DOAR MAMA LOR DE LA VARSTA DE 3 SAPT ( deaorece tatal lor un porumbei batran de cand sunt eu mic il stiu, a fost prins de uliu sau a disparut nu situ sigur) deci mama lor a avut grija de ei 5 sapt doarece la 5 saptamani au parasti cuibul si mama lor este in pereche cu un alt porumboi care zilnic le da la puii saraci cu ciocul in cap cand mama lor vrea sa ii hraneasca (gandindusa cred ca o curteaza alt porumboi pe porumbita) deci ganditiva puii sunt slabi rahitici fara sansa de viata dar ganditiva ce i-a scapat de uliu de cand au iesit afara in ultimele 3 sapt , Sa va spun eu modul mamei foarte grijulii !!! Cand puii au iesit prima data afara am zis eu ”gata azii pe unul sigur il i-a uliul! ”, am urmarit situatia mama chema puii afara din cuib le dadea sa mance ”puii luau cateva capace de la tatal vitreg” si dupa 5 minute porumbita scotea sunetul acela de avertizare un ” vvvv…vvvvv” si puii repede zburau in cuib si tot asa facea cu puii doar ca marea timpul pe zii ce trecea ca puii sa stea mai mult afara ( prima zii-10 min, a5a zii- 2 ore ) si asa puii se prindeau puteri invatau sa vina sa mance la mine acasa si se duceau la cuib in timp ce mama lor se pregatea de alta serie de oua in alt cuib !!!!
    SI dragi columbofili uitati un exmp in care conteaza ca parinti sa fie alaturi de puii lor ca sa ii invete legile naturii !!!

  140. Da, interesant. Ma bucur ca ai avut rabdare sa le urmaresti comportamentul, si mie imi place.

  141. Porumbei.ro nu te vad pe messenger sa mai stau si eu de vb cu o persoana interesata de porumbei la fel ca mine ! bulzan_robi2000 inca o data daca ai uitat .

  142. Pai sunt foarte ocupat cu munca, intru mai mult in weekend si uneori seara. Te-am adaugat… vom comunica la un moment dat.

  143. TRISTE IMAGINI DOMNULE VIOREL. DEPINDE SI DIN CE ZONA SINTETI CA LA MUNTE TARE MULT SAU INMULTIT ULII

  144. nu exista durere mai mare decat sa vezi propria pasare mancata ,dar legea naturii nu se poate schimba . Cel puternic invinge intodeauna.

  145. nu dati vina pe rapitore.Din cauza reduceri habitatului.,provocate de om,rapitorele intra in contact cu noi

  146. mare pacat de porumbel.dar din cauza foametei iarna aceasta animalele au fost nevoite sa recurga la extreme.oricum pacat de porumbel, i-a ros pana si oasele.app si in gradina mea erau intr-o dimineata 2 fazani erau la vreo 2.5 km de padure, foamea i-a impuns in sat.pt columbofilii care vor sa vb ma pot contacta la nr de tel: 0754664859 sau la id-ul ionutz10_nut10. mentionez sunt columbofil junior am 13 ani si jumatate

  147. …eu cred ca a fost pisica…uliul oricat de disperat ar fi fost nu l-ar fi mancat asa de aproape…si nu il jumulea asa de fulgi..are alta procedura…

  148. uliu manca tot porumbelu,am vazut multe faze cum uliu imi duce porumbelu si nu unu,de cand tin porumbei mio mancat vreo 100.cea mai urata pasare din lume este uliu,sunt din bihor,com DERNA.i foarte multa padure unde stau.uliu imi prinde porumbeii si vara toamna oricand.tot am zis ca ma las de porumbei dar nu pot ca imi plac mult,iarasi sa i tin tot inchisi mie mila de ei.din cauza ca sunt foarte multi ulii nu pot sa le dau drumul afara.daca stiti vreo capcana de vanzare scrietim pe adresa micutzu_iancu@yahoo.ca.Daca prideti vreodata un uliu taiati picioarele pe la genunchi sa simta si el durerea cum simte porumbelu durerea in ghearele lui.pt toti cei care iubesc porumbeii.va salut

  149. uliu manca tot porumbelu,am vazut multe faze cum uliu imi duce porumbelu si nu unu,de cand tin porumbei mio mancat vreo 100.cea mai urata pasare din lume este uliu,sunt din bihor,com DERNA.i foarte multa padure unde stau.uliu imi prinde porumbeii si vara toamna oricand.tot am zis ca ma las de porumbei dar nu pot ca imi plac mult,iarasi sa i tin tot inchisi mie mila de ei.din cauza ca sunt foarte multi ulii nu pot sa le dau drumul afara.daca stiti vreo capcana de vanzare scrietim pe adresa micutzu_iancu@yahoo.ca.Daca prideti vreodata un uliu taiati picioarele pe la genunchi sa simta si el durerea cum simte porumbelu durerea in ghearele lui.pt toti cei care iubesc porumbeii.va salut.

  150. Ma uit uneori pe forumuri si observ la multi columbofili (nu la toti), ura si aversiunea pe care o au fata de pasarile rapitoare de zi. Unii chiar intreaba ce rol pozitiv au pasarile rapitoare si doresc ca aceste specii sa dispara! Cit de retardat poti sa fii, pentru a dori in numele unei pasiuni, disparitia unor specii de pasari? Din cauza ca uneori acesti crescatori sint martorii unor atacuri ale uliilor, ei au impresia ca toti porumbeii care le lipsesc sint din cauza acestora insa, daca s-ar releva realitatea ar avea surpriza sa constate ca 70-80% din disparitii sint din cauza pisicilor, dihorilor, vinatorilor braconieri, a bolilor, epuizarii, etc. etc. O alta trasatura comuna a acestor jeguri umane rasiste care se pretind columbofili veritabili, este ca se exprima in scris asa dupa cum gindesc. Adica iti vine sa vomiti cind le citesti mesajele, pentru ca rastignesc pur si simplu limba romana. Am tot respectul pentru columbofilii care, desi investesc bani seriosi in aceasta pasiune, sint impotriva capcanelor, iubesc natura asa cum a creat-o Dumnezeu si inteleg si accepta existenta speciilor de pasari rapitoare.
    Apreciez si felicit pe columbofilii care nu urasc, au sufletul curat ca al unui porumbel, si care au o atitudine echilibrata si inteleapta.

  151. la mine peste sosea in fata casei la o distanta de 200/300 metri este o padurice mica si inalta unde cuibaresc ulii zilnic(365 zile) ies cel putin 3 la prada si se invirt pe sus ore intregi sa nu vb de toamna cind scot si pui la zbor ca ies in stoluri ca ciorile nu stiu ce o sa fac,inca nu am lasat porumbei la zbor linga voliera am un ciine kangal de glasu lui sigur nu sar apropia de voliera dar din aer tot iar lua dar asta e vedem la toamna cu citi mai raminem in voliere

  152. eu am 23 de ani shi cresc porumbei de la 8-9 ani shi tot nu inteleg ce intra in voliera shi le mananca capul,ce se urca pe teava inalta de 2m shi cum intra prin gratiile volierei care au distanta de 2,5cm.

  153. ionut acela este un sobolan ! daca reuseste sa isi bage capul isi trage tot corpul ! incearca sa pui capcane pentru sobolani ! si eu am borumbei si m-am confruntat cu acesta problema !!! ID: ispassabyn

  154. ma conteza si ce porumbei ai si cat sunt de antrenati sau de desstepti si eu am patit asa eu eram in curte porumbeii pe kasa’ si vad un uliu cum treke pe deasupra casei dar nu mia prinss niki unul. eu acum 2,3 ani am avut probleme cu o pisica. si apropo imi pare rau de porumbelu ala.

  155. sall si mie mea loat uliu un porubel si la dus la padure si mam dus dupa el si chnd ajungh acolo porubelul sa chinuia sa scape am speriat uliu lam adus acasa dar adozi a muri apropo hmi pare rau pentru porubelul ala NU MAI BINE //////

  156. Eu cred ca sunt sobaolani.am si eu porumbeii si de cateva zile gasesc in acelasi colt al cotetului cate un porumbel mancat ce sa fac….URGENT ca o sa imi dispara toti.nu am decat vreo 20:((:((ajutati-ma

  157. nustiu ce sa fac an fie care zi dau drumul la porumbei numai seara dar de fiecare data uliul vine si ami ia cate unul va rog spunetimi ce sa fac ca sa nu mai vina ??????????

  158. Ha Ha Ha acum 2 saptamani am prins un uliu care se blocase in podul casei dupa ce a intrat dupa papagalul meu ce ma-m mai distart. papagalul a scapat ilca il mai am dar despre uliu nu pot zice acelas lucru. Cat despre cei care ii protejeaza si zic ca sunt pe cale de disparitie: ba muistilor va fac eu pe voi o specie pe cale de disparitie







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *