Ulii, pricipala problema a columbofililor!

Dezbaterea despre subiectul asta a pornit as putea zice banal, discutand cu un prieten columbofil despre eliberarea porumbeilor dupa sezonul rece. Imi spunea ca a eliberat porumbeii si ca uliul a inceput sa ii fugare, fara nici o victima! Imi explica ca uliul nu era un uliu porumbar (pestrit pe piept) ci era un uliu negru si urat, sa folosesc expresia lui. De aici a inceput totul.

Spune ca in zona noastra s-a populat cu ulii adusi din Rusia (noi locuind in apropiere de Brasov, deci zona de munte prolifica acestora) si ca acestia nu prea stiu sa vaneze si doar sperie porumbeii pentru moment! Problema e ca ulii sunt protejati de lege, si nu le poti face nimic, dar ne-am gandit noi de ce nu ar fi si porumbeii protejati de lege? Sa protejam si porumbeii, sunt pasari ale cerului si nu fac nici un rau! Ce rau face un porumbel comparandu-l cu un maidanez, sau cu ce e mai presus un uliu decat un porumbel?

Cati columbofili nu raman cu lacrimile in ochi cand vad ca un uliu le-a distrus munca de-o viata cand le ia cate un porumbel? In acel porumbel investesti timp, bani, munca si mai ales dragoste! Stiu ca uliul nu imi ia doar mie porumbei, toata lumea are problema asta, dar cred ca ar fi timpul sa facem ceva! Nu vreau sa dispara ulii de pe fata pamantului pentru ca s-ar creea un dezechilibru, dar nici nu vreau ca asta sa fie principalul meu dusman! As dori sa se poata face ceva si pentru porumbei! Cu ce este un uliu mai presus decat un porumbel ca sa fie protejat?

Robert

Categories Diverse

86 comentarii la “Ulii, pricipala problema a columbofililor!”

  1. :)) Daca-i protejezi prin lege risti sa nu te mai lase animalistii sa faci nici atat de iubitele concursuri. Si asa incep sa sara de cur in sus cu concursurile prea lungi.

  2. Daca stai sa o iei logic…porumbeii sunt vazuti drept niste daunatori de marea majoritate a pamantenilor ( cu exceptia columbofililor) de ce spun asta.. pai murdaresc statui, strica acoperisurile cladirilor , murdaresc oamenii pe cand ulii fac ceva benefic oamenilor prind rozatoare (porumbei care sunt considerati daunatori de majoritatea)+ ca ulii stau mai mult in paduri deci nu intra in conflict cu oamenii sunt putini fata de porumbei, ei sunt protejati fiindca se inmultesc foarte greu pe cand porumbeii… 4-5 perechi de pui pe an

    Nu vreau sa credeti ca sunt contra porumbeilor ( doamne fereste) si eu sunt un mare iubitor de porumbei si ii credc din placere ( nu concurez cu ei imi place sa ii vad cum zboara si stau prin curte :))

    Dar daca inchideti ochii pentru cateva secunde si ganditi ca un om care nu e pasionat de porumbei o sa va dati seama mai bine de ce in ochii multora scorul este 1-0 pentru ulii

    O seara placuta

  3. Cam cum ati vrea sa protejati porumbeii prin lege? Sa se dea amenda uliului pentru fiecare atac? Mai degraba ar trebui sa se ocupe de baltile de petrol unde mor sute sau mii de porumbei care coboara sa bea apa… ca pana mea, cuiburile de berze se muta din ordin de ministru dar baltile alea nu deranjeaza pe nimeni. Cat despre dragoste de porumbei nu poate sa vorbeasca decat Cerasela care ingrijeste un pui de gutan, nu un crescator care ii angajeaza la zbor sau ii sacrifica daca nu au punctaj bun.

    Despre ulii. Sper ca nu vorbim iar de populari, am mai discutat de “n” ori. Nu exista asa ceva.

    Da, anul asta e mai rau decat in alti ani, mi-au confirmat mai multi colegi. Daca in trecut ii lasam afara la 1 Martie si era OK, acum a trecut de 15 Martie si ma ataca la fiecare zbor, rareori sa lipseasca din peisaj. Numai in seara asta i-a trosnit de 2 ori in interval de o ora. Dupa primul atac au intrat si s-au recules dupa care au iesit iar la zbor cativa nebuni. Dupa vreo 6 ture, alt atac. Le-am dat drumu de cateva zile si cred ca am avut pe putin 20 de atacuri.

    Reteta care se repeta e mereu asa:

    1. se iese la zbor din cotet
    2. se zboara cateva ture
    3. alarma de atac data de ciori si cotofene
    4. iutire de ritm si plecare stol strans spre oras
    5. ma uit pe sus si in spate spre padure
    6. aud vjjjjjjj si trece migul pe deasupra in picaj dupa ei accelerand din aripi
    7. ii ajunge si alege unul sa-l urmareasca
    8. ratare, intoarcere in padure, asteptare

    Deocamdata 2 pierderi, din care unul cred ca tot la cainele lui vecinu, si de acum si-au dat drumu la aripi, nu prea mai stau la discutii cu el. Astea fiind rezervele. Astept sa se incalzeasca sa scot si lotul de zbor. Mi se parea ciudat cand spuneau unii crescatori ca ii elibereza la 1 aprilie. Dar nu prea suntem departe anul asta.

    O fi de vina si vremea prea rece din aceasta primavara. Iar nasolul ala de Busu zicea in seara asta la meteo ca urmeaza un VAL DE FRIG… F@#%$#^$^%$&% !!!

    Daca continua atacurile in halul asta o sa fie misto de tot cand scoatem puii la zbor. La zburatori vroiam sa arunc majoritatea oualelor. Am lasat majoritatea oualelor. Si am mai comandat inele. :))

  4. poreumbeii ne apartin atata timp cat sunt in cusca,,,,din moment ce zboara afara apartin Naturii.

    Am o singura pierdere anu asta ….1 tardiva deci e ok

    ps. Natura este mai presus de Hobby

  5. Da domne’ sa invete cineva ulii sa faca diferenta intre porumbei propietete personala “inelati”si “maidanezii ” din podul primariei ca Brasovul are destui ,daca nu sa-i ia DNA-ul pentru abuz de putere si subminarea columbofiliei

  6. Fratilor nu stiu voi dar eu cand le dau drumul si aud glas de cotofana ma ia un gol in stomac si niste transpiratii si ai drq porumbei chiar atunci ii apuca pliscaitu :-)

  7. Eu iam cam tinut liberi toata iarna si la pierderi stau Prost 7 femele si un mascul eu nui ii support inchisi …vina nu este a uliului ca ii este foame ….

  8. @ porumbei.ro asta e principala problema ca sunt mai muti ca il alti ani si numarul atacurilor se intensifica pe zi ce trece! Acum primavara porumbeii sunt si mai vulnerabili ,fiind inchisi o iarna intreaga nu mai au acelasi antrenament si in prima saptamana cand le dai drumu e prapad! :(

  9. Daca uliul este singurul tau dusman in columbofilie esti un om FERICIT !
    De ANIMALE de oameni care , facand parte din comisie, strang in mana la imbarcare porumbeii altor columbofili pana le plesneste cutia toracica, din gelozie, ai auzit ?
    Uliul habar n-are cati bani si timp ai investit tu in porumbei ! Isi face doar “meseria” si o face foarte bine !
    Mie in decursul anilor uliul mi-a luat sub 10% , din tot efectivul ! Si asta punand la socoteala TOT ce mi-a disparut de-acasa fara sa vad eu uliu neaparat, presupunand si dandu-i lui credit pentru asta !
    Am mai zis cand si cum , cred eu ca, ar fi bine eliberati porumbeii…..
    Boafta !

  10. mie nu imi mi luase uliul un porumbel de 10 ani cred. anul asta mi-a luat 3 in 2 zile… :(

  11. Hai sa zicem ca sunt de acord cu populari cu rapitoare atunci cand este cazul – cand o specie daunatoare se dezvolta exagerat – aici ar fi din nou de discutat, in natura oricum se ajunge la echilibru.
    Dar populari de 30 – 50 de pasari nu cu 500 !
    Porumbeii mei saracii zici ca se antreneaza pentru un zbor de VALEA MORTII, abia se aseaza pe acoperis si in maxim 1 minut pornesc iar la alarma de uliu ! Zboara asa ore intregi, epuizatii intra inauntru, beau apa si se duc pe oua, am observat ca masculii schimba mai devreme femelele pe oua, poate din cauza oboselii !
    Ieri pe cand intram in Timisoara am fazut o faza ce se vede doar la filmatele de la ARONA – doua stoluri distincte de porumbei, bine stranse, cam de cate 70 de porumbei fiecare, faceau zig-zag-uri iuti sub un uliu. Era ca si cum ai suci o foaie – ba se vedeau ba nu se vedeau. Probabil ca au un comportament instinctiv ca uliul sa nu-si poata fixa o tinta !

  12. Să nu ziceţi ceva de capcane că sare Jigod Dilă şi vă muşcă.

  13. A inceput dezastrul si in Leresti. Imediat dupa deschiderea trapei cand doar cativa apuca sa iasa afara….vjjjjj….buffff si ii baga in toti pomii.
    Anul acesta e prima data cand vad ca ataca si ulii mai negriciosi, pana acum ocazional trosneau gainile.
    Acum 2 saptamani cand i-am deschis prima data, deasupra porumbeilor zburau 4 ulii si 2 croncani(corbi), 2 cate 2 (probabil se imperecheau), fara sa atace, nici macar nu ii speria; acum nici nu stiu din ce directie apar avand paduri aproape si in stanga si in dreapta.
    Sper sa se potoleasca repede ca in 2 saptamani deja padurea incepe sa infrunzeasca si vor fi mai ocupati cu atacurile la serpi,broaste, sobolani si alte terestre mici.
    Ieri am vazut niste rate salbatice care urcau pe Leresti spre barajul Rausor, dar zburau foarte sus ( pentru prima data cand le vad asa inaltate)….sa fie tot ulii problema lor ?
    In curand o sa incepem antrenamentele si ma ia groaza cand ma gandesc ce trebuie sa indure porumbeii pana acasa si mai ales ca acum nu se pot dezmorti ei in voie dupa aproape 6 luni de detentie.
    Bafta tuturor si cat mai putine victime!

  14. eu vreau sa cred ca oamenii gandesc, in rest, pentru toate celelalte exista Seinfeld.

  15. Cred ca daca cele 3 federatii se unesc si propun forurilor responsabile de acest lucru se poate rezolva ceva.
    Cum sunt despagubiti agricultori cand mistretii le distrug culturile si se vaneaza pentru a le reduce numarul asa se poate face si cu rapitoarele care in anumite zone creeaza probleme mari.
    Cred ca administrarea fondurilor de vanatoare are o mare vina in aceasta problema si va explic si de ce.Rapitoarele care ataca porumbeii ar renunta la alergarea unui porumbel daca pe campuri si cranguri populatia de diferite specii de pasari ar prospera.
    La mine in zona cu 7-8 ani in urma rapitoarele faceau ravagii dar in acest an situatie este total diferita atacuri aproape nu sunt.Ieri 16 martie am dat drumul pentru prima data la porumbei si doar un singur uliu a trecut dar asa fara nici un interes pentru porumbei.Explicatia e simpla de cativa ani poulatiile de potarnichi sau preplite,nu ma pricep eu prea bine,sau inmultit foarte mult.Daca iesi in campuri nu ai cum sa ratezi sa vezi grupuri de cate 15-20 de astfel de pasari,deci eu cred ca asta ar putea fi o solutie.

  16. Am eliberat doar cate o pereche. Este liniste relativa, nu am pierderi sau atacuri clare. Ataca frecvent comunitarii la orice ora din zi, nu are reguli, ii vad impanzind cerul si cum zboara haotic ca mai apoi sa se regrupeze. Sunt prezent in timpul eliberarii intotdeauna dar cred ca are vreo sursa de hrana mai usor de obtinut, nu-s io atat de urat sa nu vina ca s-ar speria de mine. Este o problema de timp pana voi intra pe lista de bucate, nu-mi fac iluzii desarte. Am anumite exemplare care nici macar nu plutesc in zborul ala plesnit din aripi de dupa imperechere, parca-s avioane de hartie prost centrate, le cheama pamantu…
    Ce oferta i-am facut lui Domnu Iuliu (uliu) …

  17. Uliul porumbar problema dintodeauna!

    La mine ii un caz fericit ,din 18 zburatori au ramas la linia de start doar 11 ; ))) si tot nu ma plang…
    Uliul face ce stie el mai bine: curata natura de mortaciuni,cate un porumbel obiez s-au bolnav,dar si cate un favorit.El nu stie de origine,de rasa porumbeilor ( ii cu mot s-au incaltat, culoarea nu stiu cum , norme etc..) la foame pur si simplu e de neoprit.
    Porumbei mei au fost liberi tot sezonul rece,sincer sa fiu in perioada asta de timp ataca mai tare si mai des, majoritate porumbeilor mei acum i-am pierdut.
    Selectia facuta de uli e sfanta ,LASA NATURA SA-SI SPUNA CUVANTUL !

  18. E posibil ca uliul sa retina anumite locuri in care gaseste hrana usor(de exemplu un loc in care traiesc multi porumbei in libertate pe tot parcursul anului)?

  19. Voi vedeti gutani de pe cladiri?, stau acolo aceiasi porumbei ,si nu dispare unu. da atunci cand dau drumul porumbeilor, in orice moment al zilei ar fi , apare uliul dupa ei… De ce? pai pentru ca pur si simplu uliu cunoaste fiecare pasare ce poate, si o vede dupa cum zboara si stie ce sanse are sa o prinda. Asa ca din cauza asta gutanii traiesc mult si bine pe acoperisuri, iar voiajori se prapadesc in ghearele uliului.
    Asa deci daca vreti porumbei buni, lasati liberi tot anu si se selecteaza ei…

  20. A fost o iarna relativ usoara si au iernat cu bine multi daunatori si rapitori. Cand se va stabiliza vremea, lucrurile vor intra in normal. Natura isi urmeaza cursul indiferent de tonul sau emoticonul atasat mesajelor pe blog.

  21. CEL MAI AL DRAKU DUSMAN AL PORUMBEILOR CALATORI ESTE BRACONIERUL(uman), LASATI ULIUL IN PACE.EU STAU IN ZONA DE MUNTE SI CONCUREZ PE MUNTE SI NU MA PLANG, CU TOATE CA MAI AGATA SI ULIUL CATE UNUL SAU DOI.

  22. Buna seara.Si la noi in Moldova sunt destule atacuri cu reusite si esecuri din partea uliului , dar de obicei cand ataca cu succes fug dupa el pana lasa porumbelul chiar daca e mort sau viu…Anul asta am dat drumu la porumbei de pe la mijlocul lui februarie si am unul lipsa si unu agatat care l-am prins un gradina la un vecin…La mine uliul pleaca cu porumbelul doar daca nu-l vad eu ca altfel face foamea…O seara buna va doresc si succes la antrenamentele ce vor urma!

  23. Logica columbofila frizeaza absursul in ritmul asta.
    Uliul, soimul, crocobaurul, oricine este de vina pt. pierderile de porumbei si ar trebui aspru pedepsit. Cineva sa faca ceva!
    Mai lasati-o-n …… de treaba!
    Asa cum spunea un coleg mai sus, porumbeii sunt ai tai cat timp sunt in cotet. Ai deschis usa, ia un loc in sala si priveste ecranul pt. ca se deruleaza filmul fara ca tu sa ai vr-un rol. Nu-ti convine, tine usa inchisa pt. ca nu te obliga nimeni sa o deschizi.
    Ai habar ce pierderi au apicultorii anual din cauza prigoriilor?
    Omoara si ei cu miile la nivel national insa macar nu cer absurd pedepse pt. ele.
    NATURA nu are stapan iar furnica de om ce se crede buricul pamantului cu tot ce-i al lui va suporta consecintele.
    Ne mai miram ca se razbuna planeta!

  24. Uliii , o mare problema si pentru mine, mai au un pic si se muta in sat. Primavara asta am dat drumu la mai multi tardivi. Cand aparea uliu ( ceva de asteptat) acei batrani se ” pierdeau” in vazduh dar cei tardivi se chinuiau saracii care ia intre ,care sa se ascunda ,iar uliul fuga dupa ei prin curte si in jurul casei de parca ar fi acasa la eu , strig,fluier,racnesc,pocnesc ,iar el se face ca nici nu ma aude. Si auzi ” protejati de lege” prin curtile oamenilor dupa munca lor de o vara…..

  25. Doua eliberari de fiecare data lipsa cate unu.ma simt bine ,sunt un adevarat ecologist ,salvez speciile pe cale de disparitie.in curand or sa fie stoluri de ulii si cate un porumbel pe ici pe colo

  26. am citit pareri diverse aici.. dar am o intrebare, si as vrea un raspuns, cu toate ca stiu ca nu prea o sa il am : in timpul regimului comunist, din cate stiu, se vanau.. trebuia sa se duca gheare de rapitoare nu stiu unde.. si iaca ca nu au disparut ulii. acuma, numai daca se aude vreo iluzie, gata, ca se dezechilibreaza nus ce, ca nu e bine sa-i omori, ca bla bla bla.. si tot cu de astea de ma termina. oricum pe toti nu ii poti elimina nici daca ai vrea.. :))

  27. La mine au fost liberi in fiecare sambata din sezonu rece dar din Februarie la fiecare eliberare lua cate unul :(( Cei mai buni au ramas si acum au pereche si uni chiar au pui.

  28. O solutie aplicata de mine care a mers:Cand vad uliul in zona dau o petarda cu 3 focuri si uliul se sperie.M-am gandit sa incerc si cu un laser dar inca nu am practicat-o. Sunt curios ce comentarii primesc.

  29. Pt. Catalin AG: dupa trei zile se obisnuieste uliul cu peterdele si laserul, la mine nu se mai sperie uliul,nici daca trag rusii cu rachete dupa el.

  30. Pt. dl. Corbu: spune-le logica ta taranilor din comuna noastra, o comuna din nordul Moldovei , cu oameni cinstiti si muncitori dar din pacate saraci, pentru care zece gaini in curte inseamna o avere. Ce ar fi trebuit sa faca ieri vecinii mei ( o familie tanara cu doi copii, care a muncit prin sat cu ziua pentru cateva gaini) iar aseara uliul i-a luat o gaina si una i-a ranit-o in CURTEA SA (curte inchisa cu gard) , langa COTETUL gainilor? Sa ia un scaun si sa urmareasca filmul ca la cinematograf?Acesti oameni sunt mai ecologisti decat crezi si astfel de scene au loc in fiecare zi. Aceste pasari degenerate, care nu mai au chef sa vaneze sobolani, desi sunt din abundenta pe camp fac pui pe care ii invata sa faca la fel, sa intre in curtile oamenilor dupa pui si gaini, doar asta stiu sa faca. Te oferi tu voluntar sa-i despagubesti pe acesti tarani?Eu sunt un ecologist convins, dar trebuie sa recunosc ca prin aceste locuri lucrurile nu mai sunt cum trebuie, ulii s-au inmultit Necontrolat DE MULT.Nu mai exista din cauza lor nici prepelite,nici fazani,porumbei salbateci etc.Am scris acest comentariu nu din prisma unui crescator de porumbei(singurul ramas din cei peste 30 care erau acum 15 ani,toti au abandonat din pricina pierderilor facute de uli) si care tine porumbeii 300 de zile pe an inchisi ,ci a taranilor de aici ,care habar nu au de porumbei voiajori,concursuri,etc, si care repet sunt de o mie de ori mai ecologisti decat acei destepti care se cred “ecologisti” si habar nu au despre realitatea din teren.

  31. tocmai am citit undeva ca unul isi antreneaza soimul calator cu porumbei postasi.

  32. Ai citit dar ia de vezi. :))
    https://www.youtube.com/watch?v=oBcwcH7Yr6o

    Nu antrenament, concursuri in toata regula. Uh. Il vad a 50-a oara si tot mi se face pielea gainii. Foarte misto realizat.

    La mine n-am mai vazut soimul de anul trecut, cred ca d-aia face uliul recital.

  33. Pt. dl. Adrian: eu spun ca trebuie sa omoram ursul care i-a mancat 2 vaci unui prieten d-al meu, lupilor care i-au mancat porcul unor consateni ai bunicilor mei, uliul care mi-a luat masculul satinet in urma cu ceva vreme si asa mai departe.
    Nu, de fapt nu doar p-astia ci pe toti ursii, lupii, rasii, vulpile, dihorii, jderii, nevastuicile, ulii, soimii, bufnitele si orice alt animal care indrazneste sa haleasca vr-un animal domestic.
    Fir-ar ei sa fie, trebuie sa-i exterminam!
    Uliul care a omorat gaina bietului om nu este degenerat asa cum nu este degenerat nici uliul care s-a lasat la mine in curte pe o rata si ar fi omorat-o daca nu o salva unul dintre cainii mei. Uliul ala este doar o pasare perfect adaptata mediului sau si care profita de orice situatie favorabila.
    Soarecii de camp, fazanii, prepelitele, potarnichiile etc. sunt de 10 ori mai greu de vanat decat amarata de gaina indobitocita de mii de ani de domesticire. Dar, cine sa inteleaga asta? Mai bine gandit ca sunt prea multi si trebuie exterminati.
    O discutie lunga si fara final. La fel ca aia cu “iubitorii” de caini maidanezi.
    Povestile lacrimogene cu oameni sarmani din Moldova nu ma sensibilizeaza pt. ca ma uit in jur la mine, in Muntenia, si vad si aici destui oameni care traiesc cu o vaca, un purcel si 3 gaini, muncind de li se crapa palmele pana la sange.
    N-are asta a face cu ecologia.

    Pana una alta, vreti nu vreti tot la film va uitati iar uliul acolo sus face ce vrea …. pana lui! ;)

  34. Toti columbofilii se plang de rapitoare. Eu cresc porumbei de 3 ani si in zona in care stau va pot spune ca nu mi-au luat nici macar un porumbel, au fost doar 3-4 atacuri in acesti 3 ani. Acum 3 saptamani cand am eliberat cativa tippleri, toti ulii au trecut pe langa ei fara sa-i bage in seama (au trecut mai multi de 10) si culmea este ca stau la aproape 1km de o padure maricica.

  35. La noi in tara ulii porumbari s-au inmultit peste masura si dupa ce ca avem atatia mai luam si de pe la unguri sau de pe la cei care ne baga pe gat sa scape de ei, eu cred ca ne si platesc pt asta, numai sa scape de ei

  36. Stiu ca multi o sa- mi incarce frigiderul dar ma minunez cat de ingusti sunt unii la mine- fratilor intelegeti odata ca uliul doar incearca sa supravietuiasca, atat. El nu stie ca ala e campion, vrea doar sa se hraneasca pe el si puii lui. Noi oamenii chiar daca ne trebuie sau nu avem congelatorul plin, 2-3 masini, case cat mai mari. Si mie mi-a luat porumbei si gaini din curte, dar asta e. Cineva comenta f.bine mai sus sa omoram toate orataniile din padure. Nu va- ti pus intrebarea poate porumbeii respectivi erau bolnavi si oricum la primul zbor mai greu se pierdeau?

  37. Corbule daca ai fi in pielea alora amarati iti spun eu ca nu ai mai vedea lucrurile asa. Pai pune-te si tu in locu unuia care creste un porc tot anu si cand sa-l tai sa ai cu ce sa-ti hranesti familia vine ursu si ti-l ia. Tu ce-ai face atunci? “iei un loc in sala si priveste ecranul pt. ca se deruleaza filmul fara ca tu sa ai vr-un rol” si natura trebuie sa-si urmeze cursu. Este usor sa judeci pe altu cand nu esti in pielea lui. Pe vremea lui Ceausescu se faceau evaluari pe fiecare fond de vanatoare si se hoatara cate exemplare din fiecare specie trebuiesc scoase, mai ales din rapitoare atat cu pene cat si cu par pentru a nu produce pagupe pe fomndul de vanatoare cat si localnicilor din vecinatatea fondului de vanatoare. In zilele noastre nu stiu daca se mai practica lucrul asta asa cum era facut pe vremuri. Cu ceva ani in urma a coborat din munte in satul natal un urs care se dedulcise la porcii localnicilor si a mancat baiatu vreo 5-6 bucati pana a comis o gresala, a mancat porcu padurarului din sat. Normal ca omu nu a stat cu mana in san si la insistentele satenilor a organizat o panda si l-a impuscat. Cam asa stau lucrurile si cu uliu, ma uit la mine in sat si vad ca sunt persoane in varsa care poate nu au nici macar o amarata de pensie si cresc cateva gaini pe langa casa, ce ai vrea sa faca sa stea cu mainile in san si sa lase uliu sa le care pe taoate ca sunt indobitocite de mii de ani de domesticire si sunt mai usor de vanat de catre uliu

  38. Am luat in toamna cateva gainuse pitice. Am avut surpriza sa vad cat sunt de atente la rapitoare mai ales cand le dau drumu prin curte. Pe langa faptul ca mai mult stau pe langa garduri si tufisuri, umbla in “stol”, cand ies in “camp deschis” se deplaseaza mai repede si sunt mai atente. Daca este alarma de rapitoare, la fel cum porumbeii pleaca la zbor, ele o tulesc catre tufisuri sau cotet. Gainile din rase mari probabil sunt ceva mai nepasatoare. Totusi nu inteleg cum cara un uliu PORUMBAR ditai gaina cand abia duce un porumbel, coboara sa il manance in apropierea locului unde l-a luat si nu il cara pana in padure.

    Trebuie moderatie in toate. Daca produc pagube prea mari, intervenim. Si eu as lua masuri daca mi-ar decima jumatate din porumbei. Sper sa nu ajung pana acolo desi anul asta a inceput mai prost ca niciodata, nu am mai patit ca la sfarsit de Martie sa atace la aproape fiecare zbor.

  39. Buna Andrei ,

    pentru a fi mai bine inteleasa de toata lumea aceasta ” vinatoare de porumbei ” vizavi de filmuletul postat de tine la pozitia 32 – trebuie sa amintesc in primul rind ca soimaritul in tarile arabe / zona golfului a fost si mai este o traditie cu greutate.
    Cei mai frumosi si mai buni soimi crescuti in captivitate , de obicei hibrizi, sint exportati din toata lumea in aceste tari .
    Vinatul traditional pentru acestia a fost si mai este inca Houbara (o pasare de marimea unui fazan) , din terte motive usor de dedus specia se pare ca are mari probleme de supravietuire si atunci pentru salvarea ei s-a trecut la specii de vanat ” alternative ” gen porumbei.

    Houbara /cuibaritul:

    https://www.youtube.com/watch?v=tFnWYScr9FY

    Vinatoare de Houbara vazuta din perspectiva soimului in atac:

    https://www.youtube.com/watch?v=yf-VHrmREuA

    De obicei acestia nu se cumpara pur si simplu din piata, ci sint pusi la dispozitia soimarilor de catre columbofili care cresc , inmultesc si antreneaza porumbeii expres pentru acest scop ( se pune accentul pe viteza si rezistenta ) – este cum s-ar spune un concurs intre porumbeii columbofililor ( se intelege porumbeii cei mai buni si mai rapizi etc. ) si soimii soimarilor … la urma se lasa cu premii si bani pentru cistigatorii ambelor tabere (deoarece cum este si firesc nu fiecare porumbel este prins de catre soimi …).

    O zi buna !

    Andrei.

  40. Andrei, nu o cara, o mananca pe loc, am vazut cu ochii mei cum rupea carnea de pe o gaina, o manca de vie. A atacat mai demult un cocos, care de frica s-a ascuns sub niste craci, dar i-a ramas fundul afara (gramada de craci era prea mica) si l-a lasat fara cur, l-a mancat de viu. Seara l-a descoperit bunicu, inca nu murise dar a trebuit sa-l taie pentru ai curma suferinta. Ataca gainile doar in zone izolate, pe langa crang, in fundul gradiinii, daca le lasi nesupravegheate. Nu ataca in mijlocul curtii pasarile mari, in curte ataca puii mici pe care-i ia in gheare si pleaca cu el si il mananca intr-un loc retras. Cea mai tare faza am vazut-o pe rau, ataca un card de rate, acestea s-au refugiat intr-o zona cu apa adanca si cand se lasa uliu pe una din ele se bagau toate sub apa iar uliu era nevoit sa se ridice. Le astepta pe o creanga sa iasa la suprafata si apoi se lasa iar pe ele, le-a tinut asa nu stiu cat timp pana am intervenit eu, l-am speriat si atunci au iesit si ratele din apa pentru a merge acasa.

  41. Si uite cum o luam inainte si iar ne intoarcem sau altfel spus o dam in bucle cuantice si in functie de lumina pe care o primim ca observatori, unii dintre noi primesc mai multe informatii sau dimpotriva, si atunci adevarul e diferit de la un individ la altul. sincer sa fiu nu mi-a placut fizica si prin urmare nu am stralucit, de fapt nu prea am stralucit mai la nimic, dar citind parerile voastre vis a vis de rapitoare mi-am adus aminte de un film care se numea chiar quantum loop daca nu ma insel. asa mi-am dat seama ca suntem intr-un spatiu indoit de, in cazul de fata de parerile noastre sau si mai bine spus, de adevarul fiecaruia dintre noi. e ca un du-te-vino si nu e sus-jos, stanga-dreapta intre doua puncte, e o bucla. in fine cred ca am mers prea departe :).

    acum adevarul meu referitor la natura nu trece doar prin prisma informatiilor pe care le primesc sau nu. nu e limitat de nimic si pentru unii ar putea parea ca ma contrazic, mai ales ca putin mai sus am vorbit despre cantitatea de lumina primita, dar asta e doar fizica si atat. in opinia mea in toate teoriile de pana acum am omis necunoscuta decisiva in aflarea adevarului. si necunoscuta asta este inteligenta spirituala. nu stiu de ce e data, dar cred ca ii putem spune suflet nu-i asa? si nu reduceti totul doar la un nume, pentru ca ar fi mult prea simplu. oh! si nici la cum il descrie sistemul in care traim, respectiv religia. astea-s doar povesti de noapte buna.

    acum pe scurt:). NATURA NU TINE CONT DE ADEVARUL NOSTRU SAU DE ALEGERILE NOASTRE SUBIECTIVE, EGOISTE, FLAMANDE, ETC.

    :)

    si o intrebare:

    de ce purtam discutiile astea referitoare la rapitoarele care ne imputineaza curtile, cand de fapt noi suntem un pericol real pentru ei? avem un avantaj chiar si prin comentariile astea care pentru ei nici nu exista. lumea lor e doar acolo!

    noi cate lumi avem oare?

  42. Nenea corbu,ce tot o dai cu exterminarea frate,vezi in x com.acest indemn.
    E asa de greu sa intelegi ca oamenii din anumite zone semnalizeaza inmultirea de la an la an a acestor rapitoare.
    Cand ursii din x loc au devenit un pericol au fost mutati de autoritati,cand lupii din y loc au macelarit stane de oi autoritatile i-au impuscat.
    Cu ulii aste altceva,oamenii trebuie sa faca apel la autoritati prin reprezentantii federatiilor,aducand la cunostinta numarul exagerat de mare,mereu in crestere.
    Ce vor face autoritatile?…..macar sa citeasca din urma legea in care uliul a fost declarat pasare protejata
    -de ce?
    -de cat timp?
    -daca mai este nevoie de ea?

  43. Oare nu intra nimeni pe site dintre cei care au pasari rapitoare sa ne desluseasca un pic despre cum e situatia cu rapacii astia? Sau cineva de la mediu,vanatoare si pescuit,protectia animalelor(ar fi cel mai potrivit) sa ne spuna cum si de ce rapacii sunt ocrotiti si porumbeii VOIAJORI nu. Si eu am avut probleme cu rapitorii,acum pare totul linistit,s-a intors pasaretul si soimul are ce vana,dar se pare ca sunt rapitori in alte zone,care vaneaza doar porumbei,pt ca s-au invatat si asteapta ca porumbeii sa fie eliberati. Ce este de facut? Care este solutia? Cineva tb sa raspunda si pt daune,atata timp cat ii protejaza pe rapaci! Multumim!

  44. Azi dimineata, frig rau, imi zic: sigur vad show. Deschid, incep sa iasa la zbor cei harnici care ies mereu, raman in cotet umflatii si cei cu probleme (nu ii mai dau fortat, o sa recupereze ei zborul pierdut acasa la etape de le sare pe nas, pentru a-si sterge bilele negre). Lotul de viteji zboara alert, zic sa pun cronometrul sa vad cand vine uratania. N-am mai apucat, nu a trecut un minut si zbang, i-a impartit putin de proba. S-au inaltat si au plecat. Asta dupa ei. S-a intors ca a vazut un tardiv despartit care vroia sa vina la cotet. Cand l-a vazut tardivul, tuleoooo, a disparut peste padure sfaraind. Uliul s-a inaltat iar in cercuri. Peste vreo juma de ora vad stolul puncte sus de tot, zburau cam ca pasarile migratoare in linie, si in spatele lor uliul pistona dupa ei (tehnica de soim, imi place uliul asta care nu ataca doar pe jos miseleste). Ma uitam dupa ei cum deveneau tot mai mici la orizont, o linie de punctulete si in spatele ei un punct ceva mai mare. Nu m-au mai ajutat nici ochelarii, au disparut in departare. Ma oftic la fazele astea, tare vroiam sa vad cum rezolva ecuatia. Au aparut dupa ceva timp in formatie completa si au coborat din cateva manevre. Si-au intrat in ritm, mai tarziu au zburat iar, barcute si joc, si-au calibrat musculatura si gabaritul, nici nu se mai aud in zbor, aluneca. “Greu de ucis II”. VA URMA. :))

  45. “Cu toate acestea, marea lovitură dată populaţiilor noastre de ulii porumbari nu a fost dată de cazurile individuale în care unii oameni i-au ucis, ci de campania naţională împotriva lupilor şi păsărilor de pradă întreprinsă de autorităţile comuniste din Republica Populară Română între anii 1950-1960. Atunci, fiecare lucrător silvic şi vânător din ţară a fost încurajat să ucidă orice pasăre răpitoare întâlnită, indiferent de perioada anului. Mai mult, pentru fiecare picior de uliu, şoim, acvilă sau buhă predat asociaţiilor de vânătoare, făptaşul acestor crime ecologice era felicitat şi premiat cu cartuşe.

    Evident, cea mai vânată şi prigonită specie a fost tot bietul uliu porumbar…. Aberanta măsură de combatere a avut la bază doar lăcomia omului, care credea că astfel va putea vâna mai mulţi fazani, iepuri, raţe, potârnichi, prepeliţe etc. Evident, efectivele speciilor de vânat nu au crescut, acestea fiind cu mult mai afectate de factori negativi precum iernile grele şi braconajul, decât de presiunea naturală exercitată de păsările de pradă. În schimb, toate speciile de păsări de pradă din România au fost afectate grav, populaţiile lor nerefăcându-se nici în prezent.”

    cititi mai mult aici: http://www.descopera.ro/natura/10721534-uliul-porumbar-cea-mai-urata-pasare-din-romania

  46. dupa ce veti citi articolul, daca il veti citi, am si eu o intrebare. o intrebare la care prin raspunsul dat de voi, va va raspunde si la intrebarea de ce autoritatile nu fac nimic, de ce ataca ulii in zonele cu asezari umane.

    cine a taiat padurile, noi sau uliul?

    cu alte cuvinte, ne-am facut-o cu mana noastra fratilor. asa ca va trebui sa suportam consecintele si nu doar in cazul asta.

  47. statul nu poate face nimic, decat sa mai taie niste alte paduri. asa ca faceti-va dreptate singuri si poate in felul asta o sa dormiti linistiti, daca doar atat va duce ce v-o duce. noi am distrus o planeta intreaga si pentru asta ne-a taiat cineva capetele!?

    ucideti ce mai puteti sa ucideti ca doar sunteti in varful lantului trofic. doar odata cu aceasta functie exista si o responsabilitate. a noastra se pare ca e de a extermina tot ce ne strica noua micile placeri. doar vrem si atat, in rest potopul.

    imi iubesc mult porumbeii, atat de mult incat am stat pe ganduri si inca mai stau daca sa particip la concursuri. ce vina au ei ca eu sunt paranoic si ca am satisfactii d-astea cacu intoarcerea lor!? trebuie sa va dau dreptate si sa recunosc ca e o bucurie imensa pe care nu am trait-o inca, dar mi-o pot imagina ca am cu ce si in acelasi timp mi se pare atat de gresit.

    nu stiu ce sa mai zic. oricum cine are in cap ca trebuie decimati nu vor intelege alte puncte de vedere. si aia cu oameni sarmani care nu au ce manca si etc si etc, frate sistemul e de vina pentru asta, adica tot oamenii!!!!

  48. imi cer scuze pentru greseala “cacu”, dar gred ca se potriveste al naibii de bine!

  49. Nenea Catalin: ce se intampla pe vremea lui Ceausescu era o anomalie care a lasat urme adanci si pana la revenirea situatiei anterioare, mai este. Iaca asa, din pacate pt. toti cei care au porumbei, nu doar voiajori, deci inclusiv pt. mine (mai ales pt. cei ca mine care au ornamentali adica si mai vulnerabili in fata uliului), uliul o duce din ce in ce mai bine din cate spuneti si bine face. Sa o duca si mai bine!
    In UK, fiind ei mai destepti, au exterminat lupul, ursul si rasul, ba chiar si mistretul, pe motiv ca le punea in pericol turmele. Acum din cauza problemelor pe care le au cu cervidele se gasesc serios sa reintrodusa macar cativa lupi.
    Uliul gainilor la ei o duce destul de rau. Tot din cauza binevoitorilor columbofili si nu numai.
    Lasa ca macar la noi, in Carpati, uliul sa o duca bine ca si asa acvile aurii, zagani, vulturi plesuri si vulturi negri nu mai avem, decat accidental aparuti.
    Cand il vezi cat este de maiestuos, nu poti sa nu-l admiri si sa-l respecti dar, desigur, fiinta umana merge pe principiul ca ce nu poate fi invins sau subjugat, mai bine sa fie omorat.
    Omorat de atatia anual, uliul nu se lasa.

    Tine-te sus uliule!

  50. Se pare ca multi nu vor sa inteleaga ca problema nu este ca ulii prind porumbei, sa prinda si sa manance, PROBLEMA ESTE CA S-AU INMULTIT PREA MULT SI DEJA FAC RAVAGII

  51. Buna Corbule ,

    imi permit o mica corectie vizavi de uliu si UK – acesta ca si animalele enumerate de tine in ultima postare a fost de asemenea exterminat pe insula – in ultimii ani specia a fost insa reabilitata / repopulata din nou, dar fireste cu mari greutati … oare de ce ?

    O zi buna !

    Andrei K.

  52. @Mihail se pare ca tu nu intelegi ca nu ulii s-au inmultit, mai e pana acolo, noi ne-am extins din toate punctele de vedere si se pare ca nu mai avem loc de ei.

  53. mihai, 51: nici nu o sa inteleaga niciodata. Cei care nu sunt afectati direct nu au inteles si nici nu o sa intelega pana nu o sa aiba probleme.

  54. Am inteles acum.
    Dl Corbu crescator de ornament-comentator la necazurile crescatorilor de voiajori,zburatori de mii de km pe sezon….lasa-ne nene!
    Pa!!

  55. Pt. Valentin,com.36 :ar trebui sa te minunezi de tine mai intai, nimeni de pe acest site nu a spus ca trebuie Exterminati ulii, pt ca prind porumbei campioni sau mai stiu eu ce, eu chiar vreau sa existe dar intr un raport echilibrat prada/pradator.Daca in UK se constata ca sunt mai putini uli si mai multa prada , de acord, sa se restabileasca echilibrul. Daca la noi in anumite zone raportul este invers ,sa se restabileasca echilibrul si aici. Asa ar trebui sa functioneze,prindem cativa uli de aici si le dam drumul in zonele unde sunt mai putini.Eu am incercat sa trag un semnal de alarma, este un dezechilibru in aceste zone, eu stau la 9 km de padure ,nu in mijlocul padurii si oriunde te uiti vezi numai pasari rapitoare de tot felul, credeti-ma. Marius VL, eu cred ca porcii din satul tau, la care s-a naravit ursul erau bolnavi, nu puteau fugi cu cotetul in spate si de aia ii manca ursul. Dl Andrei K., ati afirmat odata intr un comentariu ca oricat de multi uli ve ti prinde altii le vor lua locul, ce inseamna pt. dvs. aceasta afirmatie?

  56. mai oameni buni, natura nu creeaza dezechilibre, dimpotriva. daca undeva exista o vina, ea ne apartine in intregime. trebuie sa ne oprim sa luam tot felul de masuri doar in folosul nostru, pentru ca avem noi pasiuni sau frustrari. omul trebuie sa stie cand sa se opreasca, altfel intr-o buna zi chiar ea natura il va elimina ca sa creeze un echilibru. din pacate pentru unii dintre voi sistemul functioneaza foarte bine. eu ma opresc aici cu comentariile pentru ca e in zadar.

  57. Au inceput sa apara pe aici metode de omorat ulii, sa nu credeti ca le voi publica.

  58. Buna Adrian,

    a elimina pasarile de prada, indiferent de specie pentru a ” echilibra ” situatia intr-o zona data nu este o solutie nici pentru columbofilie – nu am sa incep sa insir din nou motivele pentru a incepe din nou de la capat intr-o luna-doua cind s-or ivi alte probleme etc.

    Profit insa de ocazie pentru a va aduce la cunostinta ultima modificare in acest sens ( au avut loc multe modificari dar in cazul nostru scot in evidenta doar partea care ne intereseaza pe noi si anume cea vizavi de pasarile de prada ) a legii vinatarii 407 / 2006 modificata in 25.02.2015 care suna cam asa :

    1 – detinerea , prinderea si uciderea pasarilor de prada se amendeaza cu amenzi care pot urca in functie de specie pina la 2700 Euro !

    2 – in cazul ca cineva este prins pe un fond de vanatoare ( legea nu specifica vie sau moarta , in mina sau pe mina etc. ) infractiunea se pedepseste automat cu inchisoare de la 3 la 7 ani ( indiferent daca pasarea in cauza este legala sau nu )!

    Ce am scris aici este doar unul dintre motivele pentru care cred ca nu merita a se incepe un razboi dinainte pierdut impotriva pasarilor de prada …

    O zi buna !

    Andrei.

  59. Dupa toate comentariile propun schimbarea titlului in: Columbofilii, principala problema a uliilor!!!

  60. @porumbei.ro, mai bine nu ma uitam. am un gol in stomac. uitati-va la imaginile alea si lasati ulii, nu ei sunt problema. asa cum am mai spus, oamenii produc dezechilibrele si daca pana acum, si asta pentru ca sunt om, credeam ca vina ne apartine in proportie de 90 la suta, acum sunt suta la suta. merit toata suferinta pe care o traiesc in acest moment privind imaginile alea. merit sa privesc cum mor cainii comunitari, cum mor porumbeii in petrol, cum sunt omoratii ulii, merit sa privesc toata cruzimea asta de care sunt in stare oamenii si asta pentru sunt parte din ei, oricat rahat as manca ca eu nu sunt ca ceilalti. ba sunt ca ei si merit sa sufar pana ma cac pe mine si dincolo de asta!!! chiar cu varf si indesat. uitati-va in plm in oglinda! nu sunteti frumosi niciunul. suntem niste monstri zambind si epatand.

    suntem o specie de cacat! mi-e sila!

    il rog pe Andrei sa posteze mesajul asta, oricat de dur este el pentru unii care se cred feti frumosi!

    ma opresc nu as mai scrie altceva decat cu baga-mi-as!

    nu va mai doresc o zi frumosa ci una de cacat! si mie la fel

  61. Dl. Catalin, avand in vedere ca acest site se numeste porumbei.ro si nu voiajori.ro, daca vrei sa ne lasi, eu nu pot si nu vreau sa te opresc.
    Pa iti urez si eu!
    Cand site-ul se va numi voiajori.ro, promit sa nu va mai deranjez, pe voi voiajoristii de elita. Pana una alta, “pa” nu imi poate spune decat administratorul acestui site. Tu, cel mult, poti sa nu-mi mai citesti comentariile.
    Eu te asigur insa ca la elucubratii sa raspund de fiecare data.
    In cazul asta, da, chestiunea cu suprapopularea speciei uliul gainilor sau uliul porumbar, este o elucubratie, motiv pt. care postez cat si cum doreste …. pana mea. ;)

  62. Andrei K., nu mi-ai raspuns la intrebare. Ai lasat un comentariu odata pe porumbei .ro in legatura cu uciderea ulilor in care spune-ti ca nu trebuie sa eliminati pasarile rapitoare pt. ca altele le vor lua locul. Dvs. ce credeti ca pot sa inteleg eu prin asta?

  63. Buna Andrei ,

    problema protejarii anuale a pasarilor de prada este una actuala si internationala mai ales dupa timpeniile facute in anii 50′ – 60′ unde rezultatul nu a fost cel asteptat dupa cum bine stim cu totii.
    La noi cel putin ornitologia este privita si practicata cu maxima seriozitate si pot spune ca locatiile de cuibarit a pasarilor de prada sint cunoscute in proportie de cca. 90% in functie de care sint ulterior promulgate si legile in acest sens.
    Si aici prinderea ,detinerea sau uciderea pasarilor de prada este caz penal si se pedepseste cu 5 ani de inchisoare. Exista in acest sens si O.N.G-uri specializate in prinderea in flagrant a persoanelor certate cu legea in urma unor denunturi anonime , acestea lucrind mina in mina cu politia din zona unde se desfasoara supravegherea / urmarirea etc.

    Vizavi de puturile de petrol cred ca va trebui sa asteptati mult si bine o actiune a guvernului in acest sens , nu fiindca n-ar cunoaste situatia din teren ci:
    1 – pentru ca nu vor s-o vada fiind in special vina lor si reabilitarea acestor terenuri imputite pina in cele mai de jos pinze freatice ar costa o groaza de bani … de care momentan mai pot avea nevoie altii mai smecheri certati cu legea …
    2 – inca nu s-antimplat nimic serios in zona astfel incit indivizii sa fie trasi la raspundere etc.

    Sint televiziunile astea gen ProTv , Realitatea doar se poate lua legatura cu ei si dusi la fata locului sa arate lumii ce se intimpla acolo etc. – daca n-ar fi problema Ratingu-lui cred ca problema ar fi fost demult rezolvata …

    O zi buna !

    Andrei.

  64. Adrian, com 64, nu mai insista, nu vezi ca Andrei K ocoleste sa-ti raspunda, o da cu baltile de petrol. Normal ca locul pasarilor eliminate este luat de pasari provenite din alte zone (probabil pui goniti de parinti datorita concurentei pentru prada) sau probabil repopulari, despre care nu vorbeste nimeni nimic.

  65. Dl Adrian ziceti-mi va rog un raport corect- rapitor/prada. Poate nu inteleg eu. Sunt cateva sute de gutani, fazani etc. Cum am spus la inceputl comentariului, stiu ca multi ma vor injura, dar asta CRED eu, trebuie sa coexistam indiferent ca ne convine sau nu. Referitor la porumbei, ai mei zboara nonstop, nu exista ca este iarna sau vara si de fiecare data cand mi-au disparut au fost din cei care aveau probleme de sanatate. A, si pe mine cade padurea. Oricum problema este foarte sensibila, poate daca nu se taiau paduri si agricultura asta poate nu mai sufeream atat.

  66. Cine imi plateste mie porumbelul, daca rapitorul mi-l papa! Asta e intrebarea,vreau raspunsul! Ca o tot dam din lace de petrol in putze de cai si nu raspundem la ce ne intreaba lumea…

  67. Buna Adrian si Petre

    nu am de ce sa ocolesc raspunsurile , in parte raspunsul a fost dat deja de Marius VL ( pos 66 ) , care este corect mai putin partea cu repopularile care n-au existat nicaieri in Romania pina in prezent.

    Legea naturii spune ca porumbelul iti apartine doar atita timp cit acesta se afla in porumbar, din momentul parasirii acestuia de catre porumbel / porumbei devine / devin prazi libere ca oricare alta prada salbatica din natura => repet a “n” oara ca va inteleg, dar trebuie sa intelegeti si voi ca asta este situatia …natura isi urmeaza cursul cu sau fara consimtamintul nostru .

    O zi buna !

    Andrei.

  68. @petre, tu te-ai apucat de porumbei in ideea ca cineva o sa iti plateasca porumbelul luat de uliu? wow!!!

  69. Ba nu mai Victor,m-am apucat de porumbei ca sa dau de mancare la rapitori :)) :)) Eu m-am apucat de porumbei sa mi se plateasca porumbelul luat de uliu,iar statul creste uli sa dea amenzi de 2700 euro alora care ii prind. Canci reciprocitate! Ad porumbelul moare si nu il plateste nimeni,unu omoara un rapitor in cusca proprie si tb sa dea 2700 euro…M-am apucat de porumbei in speranta sa nu mi-i ia uliul din cotet… Dar daca vine in cotet si nu numai ca vine,dar imi si mananca un porumbel si-l prind IN COTET,ce se intampla? Porumbelul iesit afara,nu mai este al meu,este pasare salbatica,cand intra din nou in cotet este din nou al meu,nu? At si uliul care este pasare salbatica si intra la mine in cotet este tot al meu,nu? Sau nu ca legea e facuta cu picioarele si nu cu capul…Eu pun intrebari incomode,dar hai sa aflam ce se intampla,daca e corect sau incorect,ca domnul acela care a prins un rapitor in cotet si l-a lasat fara cap,sa primeasca amenda penala sau inchisoare(era o stire aici pe site…)Eu personal iubesc animalele si natura fiecaruia nu o putem modifica,asa s-a nascut,nu e vina lui,dar mai este cate unu’ care luat de val,uita de natura. Mi se pare exagerat faptul ca legea nu da nici o sansa. De multe ori legea se confunda si va dau un ex: un hot a in casa unuia,asta din intamplare avea un cane corso in casa si i-a rupt gatu’ hotului. Legea vrea sa omoare cainele,aceeasi lege care protejaza animalele si spune ca un caine nu trebuie sa stea legat.Hai sa va vad acum! Sa nu- mi spuneti ca uliul nu e cine :))

  70. Petre, ceea spui cu hotul si Cane Corso este poveste de umplut pagina tabloidului.
    Pe proprietatea ta, cainele tau poate sa si haleasca pe unu daca acesta intra neinvitat. Asa spune legea si punct!
    Uliul in cotet? Alta poveste mioritica.
    Daca chiar s-a intamplat asa sa nu-mi spui ca nu i-ai rupt gatu de frica legii ca nu te cred.

  71. Corbule,ia mai uita-te tu un pic pe lege si vezi ce zice… Si mai citeste o data ce-am scris. Reuseste totusi careva sa raspunda totusi la ,,aberatiile” mele?

  72. Pai mai Petre, la exemplul pe care l-ai dat nu se prea potriveste. in primul rand hotul e uliul, si tu esti cainele. cam asa ar decurge actiunea in cazul tau, iar intrebarile tale nu-s incomode deloc. eu in locul tau daca as prinde uliul in cotet, -ia-s face poze in cotet, eventual de imortalizat si ceva victime , apoi l-as inchide si le-as trimite la cei care se ocupa cu protectia lui. evident ca le-as cere despagubiri, altfel uliu canci. astea cu intrat uliului in voliera dupa porumbei, sunt situatii extreme, in care parerea mea e ca statul nu mai are niciun drept asupra uliului respectiv. e bine de aflat in ce imprejurari statul nu mai are in protectia lui niciuna din pasarile protejate sau alte animale. mai ales in cazul rapitoarelor. trebuie sa existe un paragraf pe undeva.

    dar eu nu va inteleg. daca chiar ai problemele astea cu uliul, faptul ca intri aici nu te ajuta cu nimic. trebuie sa iti rezolvi problema intr-un fel sau altu, de tine depinde cum.

    eu unul nu am probleme asa mari cu uliul. si daca vreodata voi avea fii sigur ca ma duc direct la astia de se ocupa cu urmarirea si protejarea lui si voi avea o discutie.

    intrebari incomode mai Petre, sunt alea legate de averi si de sex si multe altele.

  73. Stimate coleg Petre, prin prisma meseriei mele, de vreo 10 ani ma tot uit pe legi zilnic. ;)
    Da-mi voie sa cred ca nu ti-a intrat uliul in cotet.

  74. Exemplul cu porumbeii sunt ai tai doar atata timp cat sunt in cotet este un pic trasa de par. Aici cu uliul aplicati varianta asta si pe partea cealalta faceti spume la gura cand braconierul va captureaza porumbelul care de altfel zbura afara din cotetul VOSTRU deci nu va mai apartinea. Intrati peste el cu talonul, politia si alte cele. De ce? Doar porumbelul nu-l mai aveati in cotet. :))) Si daca vreti exemplul se poate extinde si la gaini scapate din curte, vaci scapate di ciurda, etc. Cum ies de pe proprietatea noastra cum pierdem dreptul asupra lor? Cred ca mai corect ar fi sa spunem ca odata iesiti din cotet este mai greu sa-i controlezi si sa-i protejezi dar ei continua sa-ti apartina mai ales in cazul voiajorilor unde sunt inele si taloane. In cazul de fata nu va puteti milogi la autoritati pentru ca nu-i o problema care sa trezeasca interesul lor dar puteti foarte simplu sa va ghidati dupa un citat din ”celebrul” Adolf Hitler: ”Nimeni nu e mai presus de lege…iar legea sunt eu”.

  75. Merci Victor M ! Intrebarile mele erau incomode atata timp cat nimeni nu raspundea la ele. N-a fost o comparatie intre uliu si caine,au fost doua exemple vizavi de lege. Daca legea ar fi mai flexibila,nici rapitoarele nu ar suferi atat(prinde rapitorul si statul il cerceteaza penal! Ce crezi tu,ala cercetat,data viitoare ce va face? Il va duce la organele de ordine asa cum ar trebui si cum ar fi trebuit sa faca,sau va uita sa spuna cuiva?) Eu nu am probleme cu rapitorii si nici nu voi avea vreodata,eu m-am dus in habitatul lor,nu ei au venit la mine(am porumbeii in inima muntelui,singurul care mi-a omorat porumbeii a fost unul mic si disperat de foame,cel putin pe ala l-am vazut eu)Ceea ce vreau eu este evitarea schingiuirii pasarilor nevinovate de catre lume disturbata psihic,care cum am mai spus,nu au nici o vina. Vina este a noastra ca facem legi de-ampulea… Presedintele nostru fcprcprpcfrpc….ce rol are? De ce nu incearca o discutie? O idee dea mea….

  76. A! Si apropo de intrebari legate de sex si averi… Citez parazitii:,,ma doare fix in …la unde v-ascundeti voi comorile” ;)

  77. Ar fi cu mult mai bine pentru toata lumea daca v-ati da interesul sa vedeti care sunt prevederile legale aplicabile decat sa fabulati pro sau contra fenomenului.Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic in cuprinsul careia(anexa nr 2) sunt pomeniti ulii ca specie interzisa la vanatoare contine prevederi,dar mai ales niste definitii care trebuie citite cu mare atentie.Daca ati fi avut curiozitatea s-o cititi ati fi aflat cu siguranta ca ea contine prevederi referitoare la despagubirile care pot fi solicitate pentru prejudiciile cauzate “culturilor agricole,silvice sau animalelor domestice” de catre “exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic”(am citat din lege).
    Dar,mai ales,din lege mentionata mai sus ati descoperi ca ea,cu toate prevederile ei,nu se aplica in intravilan.Si asta pentru ca,potrivit definitiei date prin lege,intravilanul nu este parte din fondul cinegeticPrin urmare “drepturile” faunei salbatice sunt recunoscute si aplicabile intr-un areal strict delimitat si reglementat,iar spatiul asta nu include nicidecum si ograzile oamenilor.Legiferarea conservarii patrimoniului faunistic are in vedere neimplicarea sau o implicare limitata a omului in natura si nicidecum acceptarea ideii tampite ca ograzile oamenilor pot fi considerate teren de vanatoare pentru salbaticiuni.
    Oamenii in general si crescatorii de porumbei in special pentru speta despre care e vorba aici,trebuie sa-si cunoasca deopotriva atat obligatiile dar si drepturile pe care le implica aplicarea unei legi.Altfel risca sa devina “victime” ale unor abuzuri ori manipulari grosolane.
    Sigura ca omul a contribuit din plin la stricarea echilibrului natural,dar pe de alta parte propagarea ideii ca acum poate fi de acceptat si o masura compensatorie,in sensul ca salbaticunile se pot hrani “legal” de prin curtile oamenilor, e la fel de daunatoare, atat pe termen scurt cat si ,mai ales, pe termen lung.
    In legea la care am facut referire se specifica foarte clar ca “animalele salbatice din intravilan nu sunt supuse dispozitiilor prezentei legi”.In concluzie,daca nu intelegeti ce inseamna asta,fie ca sunteti niste aprigi dusmani ai uliilor sau dimpotriva,niste fanatici aparatori ai “drepturilor” lor,inainte sa va dati cu parerea sau sa intreprindeti ceva,mai bine intrebati un avocat cum se traduce prevederea legala.

  78. Fi atent Corbu! Doi vanatori Ion si Gheorghe povesteau… Ion:ce-ai face Gheorghe,daca ai trage in urs si nu l-ai nimeri? Gheorghe: pai…as mai trage o data. Ion: pai si daca nici atunci nu l-ai nimeri si ursul s-ar apropia…. Gheorghe: as trage inca o data. Ion: si daca ar tb sa incarci,pana incarci…ursul e langa tine,ce-ai face? Gheorghe: Ioane,tu esti de partea ursului!

  79. D-le Nistor aveti mare dreptate, dupa ce am citit legea vanatorii am descoperit unele chestii destul de interesande ca de ex. Art. 13. – (1) În cazul pagubelor produse culturilor agricole,
    silvice şi animalelor domestice, de către exemplarele din speciile de
    faună de interes cinegetic, se acordă despăgubiri.
    (2) Modalitatea de acordare a despăgubirilor se stabileşte prin
    hotărâre a Guvernului.
    (3) Răspunderea civilă pentru pagubele cauzate de vânatul din
    speciile strict protejate cuprinse în anexa nr.2 (unde este trecut uliu si soimul calator), revine autorităţii publice
    centrale care răspunde de protecţia mediului. Procedura de stabilire a
    răspunderii civile se reglementează prin hotărâre a Guvernului.
    iar cel mai interesant este Art. 52. – Animalele sălbatice din intravilanul localităţilor, din
    ariile protejate de tip faunistic, din grădinile zoologice, din centre de
    reabilitare, din sanctuare, cele deţinute sau folosite legal în scopuri
    artistice, precum şi cele din crescătoriile de vânat autorizate şi din
    complexurile de vânătoare nu sunt supuse dispoziţiilor prezentei legi. Deci si noi columbofilii avem drepturi si putem cere chiar si despagubiri. Dar cel mai corect ar fi sa se faca evaluari si acolo unde se constata ca nr. rapitoarelor (cu pene in cazul nostru) este mult peste limita normala sa se ia masuri pentru reducerea numarului acestora prin capturarea lor (eventual pentru repopulare in alte zone)

  80. Atât timp cât atacă găini, pisici , intră pe sputnik in porumbării şi mănâncă puii din cuiburi, nu mai ţin cont de teritorii ca orice răpitor, înseamnă că sunt prea mulţi si nu mai au loc in sălbăticie.Prin urmare numărul lor trebuie micşorat chiar daca este împotriva unei legi aberante făcuta la presiunea organizatiilor de protectie a pasarilor de pradă si a unor aşa zişi ecologişti care încearcă să scoată bani din orice şi care nu inţeleg că echilibrul este ceva intre plus şi minus. Aşa că … ciocul mic şi la treabă.
    Fir întins !

  81. Apropo de intratu in porumbarii, un prieten s-a trezit cu uliu in voliera, a intrat baiatu prin ace dupa ei in voliera si apoi direct in cusca. Norocul omului a fost ca era sotia prin curte l-a atentionat. Dupa ce a intrat in voliera saracii porumbei nu mai siau cum sa iasa afara de frica, imi povestea prietenul meu ca era haos in voliera, uliu heja prinsese un porumbel si l-a si omorat pana ajunge el. A prins uliu si normal ca nu l-a mai eliberat, l-a tinut inchis intr-o cusca de iepuri fara apa si mancare pana a murit de foame.
    Cine zice ca e poveste treaba cu intratu uliului in voliera se insala amarnic, cand foamea e mare pasarea aceasta este in stare de orice.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *