Dezbaterea despre subiectul asta a pornit as putea zice banal, discutand cu un prieten columbofil despre eliberarea porumbeilor dupa sezonul rece. Imi spunea ca a eliberat porumbeii si ca uliul a inceput sa ii fugare, fara nici o victima! Imi explica ca uliul nu era un uliu porumbar (pestrit pe piept) ci era un uliu negru si urat, sa folosesc expresia lui. De aici a inceput totul.

Spune ca in zona noastra s-a populat cu ulii adusi din Rusia (noi locuind in apropiere de Brasov, deci zona de munte prolifica acestora) si ca acestia nu prea stiu sa vaneze si doar sperie porumbeii pentru moment! Problema e ca ulii sunt protejati de lege, si nu le poti face nimic, dar ne-am gandit noi de ce nu ar fi si porumbeii protejati de lege? Sa protejam si porumbeii, sunt pasari ale cerului si nu fac nici un rau! Ce rau face un porumbel comparandu-l cu un maidanez, sau cu ce e mai presus un uliu decat un porumbel?

Cati columbofili nu raman cu lacrimile in ochi cand vad ca un uliu le-a distrus munca de-o viata cand le ia cate un porumbel? In acel porumbel investesti timp, bani, munca si mai ales dragoste! Stiu ca uliul nu imi ia doar mie porumbei, toata lumea are problema asta, dar cred ca ar fi timpul sa facem ceva! Nu vreau sa dispara ulii de pe fata pamantului pentru ca s-ar creea un dezechilibru, dar nici nu vreau ca asta sa fie principalul meu dusman! As dori sa se poata face ceva si pentru porumbei! Cu ce este un uliu mai presus decat un porumbel ca sa fie protejat?

Robert