Uliu porumbar in Bucuresti?


Salut, am vazut o intamplare cu un uliu in Bucuresti pe care vreau sa v-o spun si voua. Mai intai sa precizez, ca acest lucru s-a intamplat in zona unde stau mai precis Bucuresti, cartierul Drumul Taberei zona Valea Argesului.

Cei din Bucuresti mai cu seama cei care stau in zona stiu ca este un cartier cu multe zone vezi si multi copaci mari, cartierul fiind construit in jurul anilor 70. In zona blocului in care locuiesc sunt si multe pasari incepand de la micile vrabiute, sticleti, cotofene, gugustuci (o pereche are un cuib chiar langa geamul meu, au scos si pui anul trecut) si terminand cu porumbei salbatici (gutani) dar si porumbei de rasa probabil voiajori pe care ii vad mereu in stoluri de 20-30 rotindu-se pe deasupra blocurilor.

Pana aici nimic neobisnuit dar zilele trecute am vazut o veverita, o ciocanitoare, vietuitoare care stau de obicei in zone salbatice (ex. paduri), totul culminand azi cu un uliu care alerga de zor porumbeii si gugustucii din zona, spre norocul celor din urma acesta nu a prins nimic, acestia ascunzandu-se prin balcoanele oamenilor si aterizand prin gradinile din fata blocurilor, ori nu a avut curaj sa ii urmareasca ori ii este frica de oameni…? ( sau din cate stiu eu ne fiind un specialist, el ataca prada doar in aer). Din pacate nu l-am putut fotografia in timpul actiuni deoarece nu aveam o arie vizuala foarte mare, dar l-am fotografiat dupa aceea cand se odihnea intr-un tei apropiere si am atasat pozele.

In final termin cu o intrebare. Am distus noi oameni habitatul acestor vietuitoare, in speta defrisand padurile si construind cartiere in fostele zone agricole sau acestia gasesc o sursa de hrana mai abundenta si mai usor de procurat aici in mediile urbane?

Mai multe poze pe http://xiciis.sunphoto.ro/Uliul porumbar
Multumesc
Xiciis

Categories Diverse

67 comentarii la “Uliu porumbar in Bucuresti?”

  1. Cred ca nu este uliu porumbar ci uliu pasarar (ceva mai mic). Acestia rareori ataca porumbeii, poate cand sunt disperati de foame, de regula prefera… pasaricile (vrabii, pitigoi, etc).

    Ca raspuns la intrebare: cu siguranta ca ne-am batut joc de habitatul lor in ultimul hal dar asta nu e principalul motiv pentru care ii vezi in asemenea locuri, probabil isi aleg si ei habitatul dupa cantitatea de hrana si locurile de cuibarit disponibile, si de ce nu, sunt supusi si ei selectiei. Mai precis, tocmai m-am intors din orasul natal de munte unde anii trecuti vedeam ulii zilnic, am stat 2 saptamani in fiecare zi cu ochii pe cer sa vad ceva “urmariri” dar nimic nimic. Am vazut intr-o singura zi un mascul de porumbar si acela in trecere. In schimb in Bucuresti vad destul de des uliu porumbar in parcul Tineretului pentru ca pe aici lumea nu pune capcane, inca. Deci da, am intors natura cu curu’n sus, nu mai vezi uliu la munte la padure si vezi in centrul Bucurestiului… mult succes in continuare.

  2. Buna seara,

    este vorba de o femela de uliu pasarar(Accipiter nissus), care din pacate au ajuns sa traiasca frecvent in jungla oraselor datorita distrugerii masive a habitatului si prazilor naturale. Pare o femela mare, deci ataca turturele si gugustuci frecvent, porumbei nu, eventual comunitari mai slabi, rahitici.

    Ulii porumbari (Accipiter gentilis) prefera in ultimul timp si ei orasul, gasind prada din abundenta, iar vanatorii si dragii columbofilo-braconieri nu-i macelaresc cu ochii insangerati de cruzime…cei care o faceti, caci multi mai sunteti…ganditi-va de mai multe ori inainte, s-au distrus atatea specii, nu merita sa fie si ei distrusi!

  3. În Tineretului chiar cuibăresc, i-am auzit eu astă-vară ţipând. Şi în Băneasa am vazut frecvent uliu porumbar, mai ales spre toamnă. Se descurcă şi eu cum pot şi cu siguranţă mediul urban oferă mai multă hrană, mai ales iarna.

  4. poi…. mai ales acuma pe timpul ierni e greu cu gasirea hranei si binenteles ca dupa cum ai zis ca in zona aia e plin de pasari iti dai seama ca nu are ce sa faca doar sa plece in cautarea hranei , o sa ajungem la tot mai multe prin orase daca ne extindem asa distrugant totul . http://ZavoianFlorin.SunPhoto.Ro

  5. Buna Xiciis ,

    da , are dreptate Andrei , este un uliu pasarar ( Accipiter nisus ) in nici un caz porumbar ( Accipiter gentilis ) !

    Acesti ulii , mai mici ca statura decit verii lor mai mari porumbarii – obijnuiesc mai ales pe perioada iernii sa urmeze pasaretul mic , care din lipsa de mincare se retrage si din aceasta cauza la marginea si in asezarile umane .

    Cu ocazia atacurilor asupra acestor pasarele el poate speria si pasari mai mari ( porumbei ) care nu figureaza in lista lui de meniuri .
    Datorita aparitiei bruste si scurte al acestuia in timpul atacului si mai ales a siluetei de zbor aproape identice cu cea a uliului porumbar , celelalte pasari mai mari ca porumbeii etc . se sperie si reactioneaza in panica produsa la fel ca la aparitia varului lui mai mare ! Dupa ce isi dau insa seama de adevar se linistesc destul de repede , fara a-l scapa insa din ochi .

    Andrei .

  6. Eu am porumbei intr-o zona peremontana pe timp de iarna nu le dau drumu afara . Da ciudat este ca anu acesta n’am mai vz asa multi uli in zona ca in ani trecuti , de exemplu in ani trecuti dak por iesiau 5 min in volera uli deja le dadeau tarcole si de foarte multe ori uli se asezau pe volera. Anu acesta foarte rar am mai vz cate un uli pe sus … tind sa cred ca uli au plc in zone mult mai populate unde hrana este mai usor de procurat .Orcum eu le doresc o sedere cat mai placuta la oras si sper la primavara sa nu se mai intorca inapoi :D

  7. eu sunt din botosani mai la marginea orasului si vreau sa va spun ca pe langa mine sunt si 3lacuri am 32 ani dar nu am vazut atatia uli pe aici de cand sunt eu ,e jale cu ei .dimineata cand ma duc sa dau de mancare la porumbei la vecinu in salcami cate 4 stau si asteapta sa prinda ceva de hass.spunea si vecinu ca daca urmareste o pasare si da gres in ziua respectiva nu mai ataca absolut nimic dar acuma nu stiu ce sa zic.cred ca au o foame dear manca si bataie numai sa se sature,noroc ca mea mai ramas niste petarde de anul nou si ii mai sperii.sa dea bunul d-zeu sa ne fereasca de ei.multa bafta si vant in pene

  8. Asa cum zic multi … DA ! Uliul porumbar prefera zonele urbane si aici in Oradea am vazut unele exemplare in cartier meu mai populat cu copaci, am vazut chiar si un atac de la geam, sunt foarte multi gutani, mie personal imi pare bine ca se izoleaza pe timpul ierni in zonele urbane deoarece sunt ceva sanse ca specia sa nu dispara de pe teritoriul tarii noastre in viitorul apropiat .

  9. la noi i se zice vrabier,si prin ploiesti umbla destui , mai ales iarna, la mine in spatele curtii mereu vine unul dar nu ataca porumbeii, se lasa intr-un nuc, in schimb am vazut toamna cum a prins un soim un porumbel voiajor si la dus pe un bloc cu 10 etaje la vreo 600 de m unde stau eu, asa ca nu e de mirare s a mai vedem rapitoare in oras, chiar si in plina vara soimul face ravagii la crecatorii de ciungi ploiesteni cu toate ca unii stau in apropiere de blocuri

  10. in toate orasele mari ale lumii veti intalnii asemenea pasari rapitoare. de ce sa ne miram ca au aparut si la noi? asta denota buna stare pentru ele. nu cred ca le-am distrus habitatul masiv ci cred ca mai degrab ele s-au reorientat catre o sursa de hrana mai usor de procurat . bucurestiul s-a extins in ultimii 10 ani cat intr-o suta, apropiindu-se cu cartierele rezidentiala pana aproape de fiecare padure ce inconjoara capitala dar de defrisari masive n-am vazut , n-am auzit.
    acum 2 ani se vaitau edilii capitalei de stolurile imense de ciori [ si pescarusi dar in numar mai mic] ca tranziteaza tranziteaza zilnic capitala …. poate ca au luat masuri impotriva lor populand capitala cu pasari rapitoare.

  11. Mie mi se pare normal sa ii vedem si prin orase, cauzele sunt multe, de la faptul ca le distrugem mediul natural la faptul ca in zonele de oras sau langa locuintele umane se gasese hrana lor (pasaralele, si ale vietati), care la randul lor pe langa noi isis gasesc hrana. Pe mine nu ma mai surprinde; sambata a venit uliul pana langa voliera si statea in copacii de langa.

  12. Indiscutabil, femela de uliu pasarar. Nu-i ceva neobisnuit ca iarna sa vaneze gugustiuci si porumbei.

    Fara doar si poate habitatul tuturor speciilor este intr-o masura mai mare sau mai mica afectat de om si atunci, unele dintre ele, intr-o incercare disperata de perpetuare a speciei, ajung sa vietuiasca in mediul urban, acolo unde acesta ofera minime conditii de trai.

    Un alt exemplu.
    Comuna Corbeanca, camp, departe de padure, in mijlocul satului. Casa mea se afla undeva intre case insa are in spate un teren lasat parloaga, destul de intins insa lipsit de pomi sau copaci (doar un nuc mic undeva, ca un soldat singur pe campul de lupta).
    Imi spune sotia intr-o zi ca a vazut un porumbar.
    N-am crezut-o. Am zis ca poate l-a confundat cu o femela de pasarar. Sunt o gramada de porumbei in zona si nu l-am vazut in actiune niciodata prin urmare …..
    Prin urmare era sa-l vad in actiune pe propia-mi piele, mai exact pe propria piele a pasarilor mele.
    Sambata, razant, a trecut pe langa gard bagand spaima in toate inaripatele. Reactia lor a fost una imediata, tipica la vederea porumbarului. Falnicii cocosi de Brahma, netemutul ratoi etc., toate s-au inspaimantat insa au scapat tefere.
    Cainii erau la datorie!!!

  13. Carpatinul se stie la lup si urs, sa nu-mi spui ca pazeste si de uliu?! :) Ca daca-i asa, toti ar trebui sa aiba unul la voliera.

    Apropo, pasararul se mai numeste “erete” in popor? Sau este vorba de soimul randunelelor, ala mai mic si ascutit care apare vara…

  14. Porumbei.ro, te-a prins patima dulailor romanesti.
    Nu mai scapi cu nici un medicament! :))
    Bravo!!! ;)

    La rude (bunici si unchi) am carpatini si pazesc tot ce-i un curte de orice incearca sa ameninte acel ceva.
    Personal am dulai din rasa Ciobanesc Romanesc Corb si Ciobanesc Romanesc de Bucovina si astia, tot dulai romanesti, fac exact acelasi lucru. Daca-s cainii la pasaret, n-are voie nici gugustiucu’ sa se lase pt. a lua cateva boabe.

    Total off-topic insa merita amintit: Copil fiind, am avut la tara un mascul de Ciobanesc de Bucovina (linie de lucru, caine de oi cu caracter pe masura). Intr-o buna zi s-a lasat porumbarul pe un pui de gaina. Closca (o gaina care daca astazi ar mai trai as lua-o la mine si as tine-o pana ar muri de moarte naturala), a sarit imediat pe porumbar si a inceput lupta. Cainele a vazut insa fiind legat nu a putut interveni si astfel, s-a zbatut in lant facand spume pana a auzit bunica-mea si, exasperata, a mers sa vada ce-i cu dulaul. Asa scapat si puiul si gaina (care mai mult ca sigur urma sa fie doborata de porumbar).

    Referitor la erete, nu stiu la altii cum e’ insa la mine da, asa-i spune pasararului!

  15. In cazul asta tarcul de carpatin TREBUIE sa fie postat intre curtea gainilor si voliera de porumbei. :)) Cred ca daca puiul creste de mic intre pasarile de acolo se ataseaza la maxim.

  16. Despre caini …. pe mail sau telefon ca ne urecheaza adminu’ pt. off-topic total! :))

  17. Corect. Sper ca nu ne-a luat la ochi nesuferitu de admin.

    Ontopic: de sarbatori am vazut chiar si ditai uliul sorecar planand calm prin zona veche de la Victoria spre centrul istoric… un peisaj cu adevarat interesant. Deasupra lui zbura alert un mic stol de voiajori… nu stiu cine o avea voiajori in zona aia.

  18. Sorecarii, gratie naturii lor mult mai blande precum si a speciilor cu care se hranesc, au mult mai multe sanse in marile parcuri de la noi insa, chiar in mijlocu’ Bucurestiului, asta-i mai mult decat interesant.
    Cea mai uimitoare aparitie urbana pentru mine a fost un sitar pe care l-am vazut in mijlocul Targovistei.
    Pt. cine cunoaste specia cat de cat, isi da seama ca un sitar ar trebui sa fie oriunde altundeva numai intr-un oras nu.
    Daca l-a vazut si vr-un vanator, sigur s-a zgariat pe ochi de ciuda.

  19. Daca sitar e chestia aia grasuna cu “nasu” lung, am vazut si eu unul in Campulung chiar in oras acum 2 ani.

  20. O intrebare pt cei care se pricep foarte bine la rapitoare
    Uliul sorecar pe timpul iernii ar putea ataca un fazan prins intr-o cusca ???
    De la mine din sat un individ a amplasat niste capcane de fazani pe timpul ierni in spatele gradini sale iar eu ma inteleg bine cu vecinul dansului care este ” paza in sat ” si seara mai stau cu el la cate o discutie despre inaripate .
    Si imi povestete cum vecinul dansului a prins un uliu in cusca in timp ce incerca sa omoare un fazan, eu socat si fericit crezand ca este un porumbar si nestiind tragicul sfarsit l-am intrebat multe detalii despre uliu si spre sfarsit imi zice ca l-a omorat si i-a luat ghearele . Am ramas fara cuvinte. Gandindu-ma ca este unicul porumbar din sat, poate, si individul acela l-a anihilat, am zis ca acesta este sfarsitul si pt mine si pt porumbar ( deoarece in urma cu 2 luni am donat nr de porumbei pe care ii detineam unui prieten din sat mai tanar ca mine care vrea sa cunoasca aceest hobby ) .
    Pe urma imi spune tovarasul cu care povesteam ca l-a aruncat intr-un copac de pe ” vale” pt a speria alti ulii sa nu atace gainile vecinilor eu bucuros in toiul noptii ( era cam 22-23) zic catre paza sa ma duc acolo sa vad daca era porumbar, acesta este de acord si pornim impreuna spre ” vale” ajung acolo tot cautam cautam … afara un ger napraznic tot nu dam de el si pana la urma il vad eu cu pe niste spini de 1 m la sol .
    Il i-au in mana il studiez ma uit, iara ma uit incep cu primele caracteristici : avea coada scurta clar nu ii porumbar , avea cioc de porumbar iarasi ma gandesc ca ii porumbar avea penaj de soim, deja nu mai stiam ce rapitoare este, era si noapte si nu puteam sa imi dau seama asa de bine daca avea si ghearele atunci stiam sigur ce este, deci in concluzie eu am ramas la uliul sorecar sau soim deoarece ambii au aceleasi dimensiuni dar soimul se poate exclude pt ca el ataca doar la altitudini inalte nu cred ca ar fi riscat asa tare.
    Va las pe voi sa imi spuneti ce pasare rapitoare era .

    Ps: Dupa 2 zile apare inca un uliu care cica sta deasupra custii de fazan in copac iar individul care l-a anihilat pe primul ( un batranel ) a crezut ca uliul cel mort s-a intors din mortii :)))))) mi-a povestit ” paza din sat ” dupa 2 zile .

  21. Salut,
    Recunosc nu ma prea pricep la Ulii, cred ca aveti dreptate, este un uliu pasarar.
    Multumesc pentru comentarii
    Un an excelent pentru toti.

  22. Buna robi oradea ,

    cind intri pe acest site la Diverse , sus sint 5 fotografii , m-ar interesa daca pasarea cercetata de tine seamana cu cea din a 3 -a poza ( din stinga spre dreapta ) ? – iasa in evidenta mai ales barbeta ( perciunii ) din ambele parti ale capului precum si aripile ascutite comparativ cu forma aripilor celorlalte pasari de prada , coada scurta in raport cu marimea corpului ?

    Andrei .

  23. salut ascesta este herete.. care ia cel mai des porumbei .. ca este mai mic si mult mai rapid .. multa bafta

  24. Salut Andrei!
    La o pasare moarte nu mi=am putut da seama daca are aripile ascutite deoarece toate stateau dezorientate dar nu cred ca soimul ar putea ataca asa si nu cred ca perechea l-ar astepta in copac .

  25. Buna robi oradea ,

    da, probabil este un vizitator nordic al meleagurilor noastre pe timp de iarna !

    Andrei .

  26. Buna Andrei ,

    confrom ” Istoriei vinatorii in Romania ” de Ion Nania , in popor denumirea ” erete ” o detineau doua pasari de prada , respectiv : Pasararul ( Accipiter nisus ) – cobat , corui , arete si erete precum si Heretele de balta ( Circus aeroginosus ) – herete de balta , erete rosu , uliu de balta si uneori sulic.

    Andrei .

  27. Eu raman pe ideea de uliul sorecar, am citit ca pe timp de iarna mananca si hoituri … poate fazanul era mort .
    Dar la capcana eu stiu ca se inchide trapa deci iarasi ma intorc pe ideea de soim, sincer chiar nu stiu :))) vineri cand ma duc iar la tara poate ma duc sa vizitez iarasi ”mortaciunea” dar cred ca deja este in stare avansata de descompunere .

    Sau poate a fost chiar un accipiter gentillis .

  28. si eu am vazut in mod repetat uliul in oras.de ex eu locuiesc in pitesti pe strada sf. vineri care este o zona aproape de centrul orasului.ma mira faptul ca isi face veacul pe acolo cel putin in zona in care am eu crescatoria este prapad si nu am mai dat drumul porumbeilor de aproape doua saptamani.in zona mea atacurile au inceput inca din 20-1 sept cand am avut primii disparuti.

  29. In decembrie am facut un drum Bucuresti – Buzau si am vazut de-a lungul drumului un uliu la fiecare 5 minute, zburau deasupra soselei in plin camp.
    Planau efectiv de-a lungul soselei, unii au deschidere uriasa la aripi, cred ca ajung la 1.5 m !

  30. Costel, ai vazut uliu sorecar care e cu totul altceva.

  31. Nu trebuie sa ne facem probleme cu privire la numarul pasarilor de prada,sunt zone care abunda de pasari rapitoare si in care braconieri nu si-au facut simtita prezenta!!stau in jud olt aproape de gura de varsare a raului Oltet in Olt si aici prada si pradatori au o viata imbelsugata!!datorita secetelor tot mai dese si mai vitrege Oltetul a devenit un firicel de apa iar albia sa veche a devenit o oaza pentru pasari. S-a creeat un stufaris si un habitat identic cu cel din delta deservind unor locuri perfecte de cuibarit!!canalele adiacente si baltile curgatoare sunt pline de pestisori si nu ingheata!!acum in ianuarie pot fii intalnite stoluri imense de gaste,rate,lebede plus clasici cormorani,lisite,pescarusi…..si multe alte pasari ale caror denumire ma depaseste!!zona e inconjurata de paduri fiind locuri de cuibarit pentru rapitoare…..asa ca ele prospera…probleme cu porumbei sunt mai multe sau mai putine in functie de anul si bogatia pasarilor!!acum am o intrebare isi poate face soimul aparitia la ses?am senzatia ca ultima victima ar fi pierit de pe urma soimului!!……numai bine si Dumnezeu are grija de natura si de noi

  32. Si in orasul meu (Ploiesti) trec zilnic multe rapitoare ( si uliul pasarar si ce l porumbar si uni de dimensiuni ft marii care presupun ca ataca iepuri ,fazani etc.) Am vazut de cateva ori iarna aceasta atacuriile lor asupra vrabiilor si gugustuciilor,porumbeii nu (cred ca sunt o prada mai dificil de capturat)
    Sunt sigur ca prezentza lor in orashe se datoreaza hranei din abundentza pe care o gasesc in aceste zone,si dupa parerea mea fac o curatzenie naturala care este bine venita in orashe deoarece sunt foarte multe pasari bolnave si slabite iar aceasta situatzie n ar exista daca rapitoarele ar fii prezente in toate anotimpurile.
    Aparitzia lor in zone unde prezentza rapitoarelor este neobijnuita se datoreaza si faptului ca acestea au terminat cu creshterea puilor si nu au responsabilitati,deci pot sa se indeparteze de padurile unde au avut cuib,si unde acum hrana este greu de gasit!

  33. Buna ionut T ,

    da , isi poate face aparitia , mai ales acuma pe timp de iarna .

    Andrei .

  34. yo cred totusi ca un uliu bun e unul mort….yo locuiesc intro zona de munte si mau disperat iarna ast,dimineata gasesc cate 1 pe plasa de la cotet stand in coada,porumbei sunt ingroziti,nu coboara la mancare decat dak stau yo in cotet cu ei si la orice miscare se ascund si zboara in agonie prin cusca,unl chiar si-a rupt vreo 2 fulgi din pana din cauza asta..nu am nimic cu ulii sau soimi si sunt constient k noi le-am distrus habitatul natural,dar cat mai exista padure in tatra asta sa stea in ea,sa vaneze acolo si sa n lase porumbei in pace pt k altfel vor intra intrun razboi pe care il vor pirde sigur;cel cu omul,omul nu iarta nimic din natura ce intra in conflict cu el..vant in pene

  35. pt robi. Robi yo cresc porumbei de 15 ani si concurez cu ei de vreo 12 ani am zburat porumbei pana la distante de 15000 km insa anul acesta femela mea cu 12 clasari la etapa a 14 de la Martin pe o canicula de 30 de grade pe timpul zilei se intorcea agale pe la ora 19 30 pt ultima data din pacate pt ea si pt mine de la acest concurs,deoarece cand sa aterizeze un uliu satul dar plin de adrenalina mia luato din fata trapei de intrare ji mia lasato la vro 50 de metri de crescatorie fara suflare neatinganduse nici macar de vreun fulg dor ranindo mortal..am gasito a doua zi intacta dar fara suflare si de atunci in mintea si inima mea sa instalat un sentiment de ura fara margine pt aceste pasari rapitoare..precizez ca femela din 2006 pana in 2010 a zburat pe trei rute diferite toate etapele de la 100 de km pana la 800 clasand 10000 de km..

  36. Buna adi ,

    referindu-ne strict la relatia pasari de prada – porumbei , bineinteles ca nimanui nu-i pare bine daca cineva are probleme / pierderi de pe urma acestora !
    Dar d.p.d.v. columbofilistic , aceste pasari de prada sint cum s-ar spune ” un rau necesar ” , deoarece daca acestea o sa piarda vreodata lupta cu omul ( care se intinde tot mai mult , ocupind habitate naturale tot mai multe in detrimentul pasarilor si al animalelor cu toate urmarile rezultate etc . ) n-o sa dureze mult si o sa-l urmeze si porumbeii – stiut fiind ca pasarile de prada sint singurii reprezentanti prin intermediul carora natura poate exercita asupra acestora selectia naturala .
    Arhicunoscut fiind si faptul ca doar in urma selectiei artificiale precum si a selectiei naturale in special este posibil obtinerea unor rase sanatoase si de inalta performanta ! – te rog sa reflectezi asupra acestui fapt .

    Andrei .

  37. @adi – ura e de inteles, dar in acelasi timp e de inteles si comportamentul uliului… pasarea aia era obosita dupa o zi de zbor, practic “cerea” sa fie prinsa. Orice prada fara efort e apetisanta si de vina ca porumbelul e obosit dupa o zi de zbor suntem noi crescatorii, nu natura. Nu cred ca ataca de placere doar sa omoare, cel mai probabil s-a speriat de ceva si i-a dat drumu. De multe ori lasa prada si fug pentru ca nu o pot cara, mai ales daca o prind intr-o zona populata.

  38. Buna adi ,

    sustin cele relatate de Andrei , complectind doar ca omul ar face bine daca ar reflecta serios asupra situatiei si si-ar asuma cel putin din cind in cind raspunderea pentru cele intimplate din vina lui si sa nu mai caute tapi ispasitori prin alte parti cind situatia este oricum cit se poate de clara .

    Andrei .

  39. da de asta ce mai zici???;in luna ilie 4 , 5 atacuri asupra puilor era normal cum am zis cresc porumbei de multi ani si stiam ce ma asteapta,din 90 de pui in doua luni dupa ce iam scos la zbor cand am inceput antrenamentele cu ei mai aveam 51 e dak asta ar fi fost tot dar nu….am adus in crescatorie un cuplu de matca din care pui au zburat extraordinar in 2008 si 2009 dar care era ff pretentios si nu au vrut sa-si ya boxa in compartimentu de matca ji datorita faptului k puii mi usurase simptitor uliu am incerkt sa le ofer un loc de cuib in comp. de pui si asa am facut .. si de atunci a inceput nebunia..intors de la munca intro dupa amiaza gasesc cusca de pui plina de fulgi si sange iar femela disparuta????imediat atentia mi sa indreptat spre vecinul care are vreo 3,4 pisicute ji am zis ;asta e cauza,mam dus glont la vecinu si cu un ton ridicat iam adresat cateva cuvinte si amenintari dure ,acesta asiguranduma k pisicutele nu prea ar face asta deoarece aveau mancare la discretie,liniste,iar din cate stiam yo pisica cara prada acasa insa in ograda dansului nimic nici makr un fulg,ca metoda de precautie leg cainele,unul mare si fioros sub crescatorie,o simpla latratura ar descuraja pe orcine,mai ales o pisicuta,dar dupa 2 zile soc?????.fulgi ,sange si masculul lipsa[ambi porumbei aveau penele filate si nu puteau iesi din cusca] 30 de secunde si eram la vecinu in curte gata sai aplic o corectie cu tot cu piscile lui…in fine mam calmat si gata,gata pt mine ca macelu nu se terminase…pe la ora 17.00ma int. acasa cand mai aveam aproximativ 100 de metri suna tel. mobil,surpriza era vecinu cu care nu mai vb de cateva zile ????” dute repede acasa ca e ceva la tine in cotet” cuvintele care mau socat viteza maxima in 2 minute eram in pragul crescatoriei ………soc???/ de fapt mancatorul de porumbei din cotet retine COTET era de fapt unul cu pene nu cu blana..surprinsa o mare femela de uliu porumbar care tinea in gheare un pui deal meu se arunca in plasa cotetului spre iesire nuai k yo inchisesem calm trapa…staeam la un metru fata-n fata iar uliul nu dadea drumul din gheare la porumbelul mort,state linistit cu el p podea,…moarte uliului nu a fost tot asa de linistita nu pot povesti cum pt k nu ma reprezinta acel act de cruzime iar lumea ar crede multe…iam gasit cuibul care avea 3 pui de vreo 2,3 saptamani pt ca masculu o cauta si o striga tot timpul sau dat de gol si au murit toti 4 mai intai puii dupa care si masculu prins in propriu cuib cu o capcana….pote radeti dar nu am nimic personal cu ei ..sunt stapani vazduhului,alearga si prind porumbei acolo…ok dar in crescatorie yo sunt stapanul si cine calca fara invitatie in ia plateste…in 4 zile nici un atac dar dupa au inceput iara tot un cuplu care ma terorizat si dupa 2 antrenamente cu puii am fost obligat sa ma opresc ..iam inchis din luna septembrie,iar in martie ma ingrozeste idea ca lotul meu de 70 de zburatori vor trebui sa infrunte iara vechiul dusman,..sper k nu si in cotet ca anul trecut.pt k iara se va ajunge la victime in ambele parti..

  40. pt Andrei K..nu dau vina pe nimeni si nimic din natura.am si spus asta,doar k la noi in tara se fac multe greseli grave…ex; in 2008 sau eliberat la noi in zona 300 de ulii porumbari in cadrul uni proiect de repopulare….frate nu poti face asa ceva intro zona in care-si desfasoara activitatea un club columbofil de 100 de membrii cotizanti,plus multi alti care cresc por. de ornament,si care toti 100 se plang de atacuri repetate zi de zi,iar in unele zone am cunoscut crescatori care nu stiau cum arata uliul doar din poze…era deja o concurenta mare pt teritoriu si prada deja in aceasta zona…a introdus o concurenta si mai mare si practic ia autodistrus,asta nu va da de gandit si voua???poate se urmareste sterpirea acestora nu repopulare?/????cine stie

  41. @Adi: OK, ai prins-o in cusca ta, o faultezi. Probabil si eu as fi facut la fel. Dar cu puii si masculul din cuib in PADURE ce-ai avut? Asta nu mai e corect, dar sunt convins ca stii. Si eu am avut porumbeii in zona cu rapitoare si curtea plina de pisicile vecinilor dar nu prea am avut victime, stii de ce? Pentru ca porumbeii mei au fost in libertate numai in prezenta mea. Chiar daca plecam pana la paine dupa colt, ii inchideam. Cei care nu vroiau sa intre ramaneau pe afara pana seara cand ii invitam iar. Deci, trapa era deschisa numai cu mine de fata. Sa lasi porumbeii deschisi cand esti plecat e lipsa de responsabilitate. Nu e doar uliu, mai sunt pisici, dihori, sobolani, etc. Incearca sa faci cum ti-am spus si cred ca o sa fii multumit. Eu am fost.

    Apropo, cand esti prezent nici uliul nu mai ataca asa rau. De aceea singura victima pe care am avut-o intr-un an a fost cand a trebuit sa plec urgent de acasa si am uitat trapa deschisa iar porumbeii s-au imprastiat prin curte lenesi. Cand am revenit, erau inaltati si o femela babana de porumbar manca dintr-un pui in curte. Nu zic, la voi o fi zona mai rea, dar principiul ramane. Eu nu pot sa inteleg cum pot unii crescatori (nu putini) sa stea linistiti plecati de acasa cu trapa deschisa, porumbeii din interior fiind la discretia oricarui pradator.

    Cei 300 de spartani ca in filmul cu acelasi nume reprezinta o aberatie lansata de nu stiu cine si pastrata in folclor. Am auzit de acesti 300 de ulii lansati ba in Arges, ba in Prahova, ba aiurea. Daca nu i-ai vazut cu proprii ochi…

    Se procura foarte greu un uliu sa nu mai vorbim de inmultirea in captivitate, iar la ce rahat e in tara asta, ultima problema ar fi grija pentru natura si repopulari cu uliu. Nu repopuleaza ei hectarele de padure taiata, dar niste pasari oricum hulite de toata lumea…

    In alta ordine de idei Andrei, azi am vazut SOIM in Bucuresti!!!

  42. Buna Andrei ,

    nici nu este de mirare , pe timp de iarna poti sa te astepti la orice fel de vizite de acest gen .

    Andrei .

  43. Buna adi ,

    incearca , daca este posibil bineinteles , sa-ti insusesti atit sfaturile primite de la Andrei , precum si alte sfaturi date de noi in celelalte topice legate de relatia pasari de prada – porumbei si ai sa constati cu siguranta ca pierderile o sa fie cu mult reduse fata de cele actuale .
    De asemenea , incearca sa combini dragostea fata de natura si a vietatilor ei cu sfaturile primite de la noi si ai sa vezi ca ambele parti pot trai linistite!

    In ceace priveste distrugerea acelei familii de porumbari consider ca ai facut o mare greseala , nu in acest mod se comporta un iubitor al naturii .

    Andrei .

  44. sti asa cum zici u fac yo cu maturi,insa cu pui era alta treaba mama mea le dadea drumu in jurul orei 15 00 in fiecare zi deorece yo mai intarziam de multe ori la servici..ok cu atacurile erau 50 afara dar la ce sa alerge sa consume energia cand pote intra usor in cusca si lua ce dorea ca de la SUPER-MARCHET OK DAR P MINE MA COSTAT SUPER-MARCHETUasta in ultimi 2 ani vreo 6000 de euro,si iti spun colcaie pomi si podurile caselor de gugustuci dar cred ca astia nu sunt gugustuci normali sunt deia invizibili,sau ulii astia au ceva in ochi cand trec p langa vreun gugustuc

  45. buna ANDREI K. nu am nimic personal cu ei cu toate ca mau lovit cand miera lumea mai draga am zeci de prieteni vanatori care ar veni oricand sai ciuruie cu mare placerev si credema dak eliberez vreo 3 ,4 intro zi mai geroasa asa si chem vreo 2,3 baieti cu armele fac macel mare…dar nu e stilul meu…iar cu cei 3 pui si tatal lor atunci am inebunit de furie era normal…;40 de victime in 2 luni si ii mai lua si din cusca….iartama dar trebuia sa plteasca cineva..si au picat ei..sa sti ca uneori regret …dar asta e….stai frate in vazduh alearga si prinde tot ce poti da nu exagera..

  46. asa e adi .asta sigur e un uliu porumbar sunt sigur, am vazut dor cand imi ataca porumbei zi de zi

  47. Buna adi ,

    daca eliberezi porumbeii doar in prezenta ta cum spune Andrei , n-o sa poata intra nici uliul in porumbar ca la supermarket si in acest caz ar fi rezolvata cel putin aceasta situatie neplacuta .

    In ceace priveste gugustiucii precum si alte pasari care de obicei traiesc in cimp / in afara localitatilor etc , pe timp de iarna acestea se retrag de obicei in localitati din cauza mincarii , urmati fiind indeaproape si de pasarile de prada , dar unde acestia ( gugustiucii ) sint de obicei mai greu accesibili decit porumbeii ( cei din voliere / porumbare ) din toate punctele de vedere .

    Andrei .

  48. Buna adi ,

    ok , am inteles motivul acelei actiuni , dar propun totusi daca se poate sa incerci punerea in practica a sfaturilor primite , o sa fie doar in interesul tau si a protejatilor tai !

    Nu cred ca deschizind trapa porumbarului cu o jumatate de ora mai devreme sau mai tirziu ar insemna chiar atit de mult d.p.d.v al antrenamentului de zbor pentru porumbeii tai mai ales daca acestia lenevesc pe undeva prin jurul porumbarului fara a fi supravegheati , dar aceasta jumatate de ora poate insemna diferanta dintre viata si moarte pentru unii porumbei nevinovati fara posibilitati prea mari de scapare mai ales daca uliul a reusit sa intre in porumbar !

    Urmind acele sfaturi ai sa fii multumit cu siguranta , cel putin d.p.d.v al pierderilor anuale !

    Andrei .

  49. andrei sti…. la atati bani investiti astept si rezultate pe masura,si sa presupunem ca in cursul unei saptamani intre doua concursuri nu pot fi acasa 2 zile consecutiv,iar porumbei zburatori vor sta inchisi aceste 2 zile…cu tot respectul pt voi pt ca sunteti cu siguranta baieti de treaba si nu vreti decat bine la toti acei porumbei la acel concurs vor avea rezultate slabe..ar fi fost minunat sa ti por. inchisi tot timpul,si sai iei asa pur si simplu din cotet sa t duci cu ei la concurs,…dar asta e inposibil stiti si voidaca nu au antrenament adio rezultate….

  50. appp Andrei esti cumva la curent cu ce sa int. azi la judecata dintre cele doua federati???

  51. Nu cunosc si nici nu ma intereseaza federatiile, ma plictisesc…

    Cu ulii astia singura chestie e sa nu exageram… in unele zone columbofilii i-au prins pe toti, asta e deja bataie de joc si o sa le para rau pe viitor. Nu stiu daca aveti si soim in zona dar este de 10 ori mai rau ca uliul, si ei fiind dusmani, cum dispare uliul se instaleaza asta. Iar el nu iti vine pe casa, ia cei mai harnici zburatori pe sus, putorile pot dormi pe casa.

  52. in 15 ani de columbofilie nu am vz nici un atac al soimilor in zona nostra,si sti de ce pt ca locul unde locuiesc eu este unul mai bun pt ambuscada decat pt picaje riscante cu 400 km p ora …yo asa cred….o singura data am vazut cum un uliu cred yo ca era a prins un porumbel unui vecin dar destul de jos aproape razant cu pamantul dupa care cu por. in gheare sa rotit timp de vreo 2 minute destul de sus,..rapitoarea avea un spate mai deschis cenusiu….asta se intampla acum vreo 12,13 ani..eram mai mic si eu si nu mai tin minte bine…u ce crezi ca era??

  53. Soimul are aripile mai ascutite, seamana cu o randunica foarte mare in zbor. Ei se rotesc cu porumbeii in gheare pe sus, uliul nu il poate cara asa, cum il prinde se si lasa cu el la sol, de aia de multe ori pierde prada, asa cum povesteai mai sus.

  54. Buna adi ,

    pentru a putea determina cu exactitate pasarea de prada de care amintesti am avea nevoie de mai multe detalii !

    Andrei .

  55. andrei nu prea pot sa-ti spun mai multe cred ca avea coada mai scurta putin decat uliul ….si era foarte bine legat un corp compact iar culoarea nu era pestrita era uniforma un gri mai deschis,pe burta era deschis…ce ma surprins atunci a fost faptul ca se rotea cu porumbelu in gheare p sus…a coborat in picaj de sus si la prins cu vreo 2 metri pana sa ajunga p sol…

  56. Buna adi ,

    daca iau in considerare toate detaliile primite de la tine este posibil sa fi fost si Soim calator si anume unul adult ( colorit ! ) deoarece acestuia i se potrivesc cel mai bine detaliile descrise de tine – forma corpului , atac din picaj , ridicarea si rotirea cu porumbelul in gheare etc.

    Andrei .

  57. Cel din imagine e un exemplar de uliu pasarar ADULT (accipiter nisus) nici de cum :”soim calator si anume adult” =)) =)) cum spun multi care habar nu au ce e aia o pasare rapitoare.

    Numai bine tuturor!

  58. Am prins uliu porumbar cand imi ataca porumbeii:)) a intrat in cusca si lam prins:D

  59. Salut. Marti 14.08.18 , i-am vazut in aer cum se loveau unul de altul , azi pe 15.08.18 am vazut unul pe cablu de tv , afara . Seamana cu ulii , sunt mai mici . Zona Dr Taberei , intre Favorit si Moghioros . Si fac zgomot pana sa rasara soarele







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *