Un altfel de hobby – pasarile de prada


Asa cum noi am imblanzit porumbelul si l-am transformat in hobby, altii au imblanzit pasarile de prada, exact ulii si soimii de care ne temem atat de mult. Iata un clip filmat intr-o calitate exceptionala si cu o coloana sonora grozava, ce prezinta acest hobby atat de diferit de al nostru si totusi atat de apropiat.

Este si un bun material de studiu pentru ca foarte multi columbofili inca nu stiu diferentele dintre uliu si soim. In filmulet prima parte prezinta soimul si partea a doua uliul. Se poate observa foarte bine cum arata cele doua specii de aproape si ca silueta in zbor.

Categories Stiri

63 comentarii la “Un altfel de hobby – pasarile de prada”

  1. ce la altii e arta la noi e interzis,la fel si vanatoarea co ogari! foarte frumos! daca ar fi legala ,maine as da porumbeii pt asa ceva!

  2. Si in filmuletz speram sa scape pasarile neprinse :)
    Astazi mi-am admirat atleti vreo ora nonstop prin aer fara urma de pradator.
    Un inceput de an perfect.

  3. foarte frumos.coloana sonora te tine in suspans continuu.chiar daca mi-a fost mila de pasarile omorate a fost spectaculos. este un material bun celor care nu deosebesc uliul de soim.

  4. Nu prea am vazut bufnite in hobbyul asta, alea mici cu urechi sunt chiar super simpatice. Si cum am gradina plina de gaurele de soareci, m-ar tenta una dar cred ca-i destul de complicat sa le cresti si mai ales sa le dresezi sa revina, nu sa se duca-n balarii cand se vede libera.

    Se vede ca totusi rapitoarele domesticite se descurca destul de greu chiar si cu prazi greoaie gen fazan. Chiar mi-a spus un soimar ca pe porumbei rareori vaneaza pentru ca sunt mult prea iuti si dificili ca prada, uneori scapand chiar si unii descapacitati cu niste pene trase. Cred ca problema la ei e ca si la porumbeii nostri: mai mult stau inchisi decat liberi sa zboare.

    Ar fi destul de interesante niste concursuri intre columbofili si soimari… as participa avand in vedere ca am antrenat porumbeii cu cei care au “centura neagra”, ulii si soimii SALBATICI. :))

  5. Buna Andrei ,

    crezi ca mi-ai putea posta adresa filmuletului pe acest forum sau sa mi-o trimiti pe adresa mea de mail ?

    ” Se vede ca totusi rapitoarele domesticite se descurca destul de greu chiar si cu prazi greoaie gen fazan. Chiar mi-a spus un soimar ca pe porumbei rareori vaneaza pentru ca sunt mult prea iuti si dificili ca prada, uneori scapand chiar si unii descapacitati cu niste pene trase. Cred ca problema la ei e ca si la porumbeii nostri: mai mult stau inchisi decat liberi sa zboare.”
    Da si in cazul pasarilor de prada dresate se poate intimpla usor asa ceva daca respectivele pasari nu primesc sanse multe si reale de vanatoare – s-ar putea spune printre altele ca technica si sansele de reusita in vanatoare a acestor pasari este proportionala cu experienta cistigata in urma sanselor acordate – exact ca si la porumbei !

    ” Ar fi destul de interesante niste concursuri intre columbofili si soimari… as participa avand in vedere ca am antrenat porumbeii cu cei care au “centura neagra”, ulii si soimii SALBATICI. :))”
    Aceste confruntari intre porumbeii foarte buni zburatori si soimi de vanatoare exista deja de mult timp , acest gen de ” vanatoare ” se numeste actualmente ” Sky Trial “.

    Andrei.

  6. a-s fi curios daca acea-si parere a-ti avea aceia-si parere daca in loc de fazani prepelite si alte pasari salbatice ar fi porumbei ,,!Daca a ucide fara scop ,doar din placere sau hobby alte vietuitoare ,atunci cei ce ucid porumbei de ce sint judecati si huiduiti ? Nu e si acela tot un hobby?

  7. sal! foarte tare filmuletul, intradevar o arta. sotiei mele ii plac foarte mult ulii chiar zicea ca ar vrea sa creasca, am zis asta ar fi maxima eu cu porumbei, ea cu ulii…

  8. niste pasari extraordinare parerea mea , le admir de mult , daca as avea ocazia sa pot creste o asemena pasare nu as ratao ! cei care omoroati asemenea pasari faceti o gresala imensa !

  9. Fiecare specie folosita la soimarit are o lista de prazi disponibile. In general sunt cele care reprezinta prada lor normala si in natura dar soimarii priceputi forteaza de multe ori limitele. O acvila nu ataca in mod normal caprioare mature, vulpi sau lupi dar totusi in soimarit sunt folosite si pentru astfel de prazi. Stilul de vanatoare al pasarii limiteaza de asemenea prazile disponibile. Cu soimul nu poti vana direct de pe mana fazani asa cum fac in filmulet cu porumbarul si in nici un caz in zone cu vegetatie. Soimul are nevoie de spatiu mare de manevra si tinde sa evite zonele cu obstacole deoarece atinge viteze foarte mari si ii este mai greu sa schimbe directia rapid pentru a nu pierde urma prazi sau pentru a evita obstacolele. Pur si simplu nu este construit pentru a face manevre pe spatii restranse. Bufnitele nu sunt folosite intens in soimarit deoarece sunt mai mult pasari de panda. Marele lor avantaj in natura este zborul silentios si faptul ca isi pot surprinde prin asta prada. In schimb sunt foarte puternice si antrenate bine devin foarte eficiente la prazi relativ mari(iepure, vulpe).
    Prazile nu sunt nici ele atata de proaste, mai ales ca discutam de animale salbatice. Recunosc pradatorul si se comporta diferit. In cazul unui porumbar au tendinta sa iasa in camp deschis si sa prinda altitudine si viteza cat mai repede pentru ca un porumbar nu tine mult timp ritmul. In cazul unui soim vor cauta primul copac sau tufis pentru a se ascunde sau daca sunt prinse in camp deschis vor zbura cat mai aproape de sol si fac multe manevre evazive. Aproape toti crescatorii de porumbei au observat ca porumbeii se comporta diferit in functie de pradator, mai ales crescatorii care au reusit sa si recunoasca pradatorul. Porumbeii mei se inalta “de control” si dau doua ture de casa sau ingheata pe acoperis daca apare un pasarar, daca apare un porumbar este haos total, se merge pe principiul fiecare pentru el, scapa cine poate. Daca apare soim tin stolul foarte strans si se ridica rapid la o altitudine cat mai apropiata de soim si il urmaresc incercand sa pastreze intre stol si rapitoare o distanta cat mai mica.

  10. hai sa vorbim despre caini, elefanti, ,,crocozauri etc”.Cred si eu ca e lipsa de subiecte dar ce legatura are hobby asta cu crescutul de porumbei? aici e porumbei.ro nu animale.ro.

  11. Frumos,chiar eram curios daca se mai intoarce la proprietar dupa ce-l elibereaza,ma gandeam ca odata eliberat asa ramane !

  12. @Andrei: http://vimeo.com/34433044

    @Valentin: mi se pare ciudat cum reactioneaza porumbeii tai in cazul fiecarei rapitoare pentru ca e total diferit de cum reactioneaza ai mei. O fi si faptul ca ai rase de agrement. Voiajorii pleaca si se inalta la uliu si pasarar, si apoi zboara cat mai aproape de uliu daca el planeaza, incercand sa ramana deasupra lui sau il tot ocolesc cu stolul pana se indeparteaza. Daca ii ataca pana apuca sa se inalte, pleaca intins in stol compact la mare departare si se desfac doar in ultimul moment 2-3 cei mai slabi daca reuseste sa-i ajunga. La soim e exact invers, incearca sa ramana jos pentru ca el vrea sa-i atace cat mai sus. Din pacate deseori ii ajunge foarte repede si se baga sub ei sa-i inalte. Dupa ce ii ridica foarte sus da cercuri relaxate sub ei si cum se rupe cate unul spre sol baga picaj dupa el. Daca il rateaza urca imediat dupa stolul ramas sus. Mi se pare cel putin ciudat ca spui ca ai tai se ridica dupa soim si incearca sa ramana langa el, poate ai inversat denumirile?

    @rapnameploiesti: cum ma intereseaza multe lucruri conexe cu porumbeii le vei vedea aici destul de des; iar rapitoarele chiar fac parte din columbofilie fie ca vrem, fie ca nu. Cunosc destui columbofili care sunt interesati de subiectul de fata. Topicurile bazate numai pe rezultate-rezultate-rezultate, columbofilia prin prisma unei fise de clasament, cifre-cifre-cifre, anunturi si comunicate de federatii ma plictisesc maxim, dar din fericire exista multe alte siteuri unde le poti gasi.

  13. interesant clipul,dupa parerea mea e dificil sa cresti un asemenea exemplar,si mai greu e sa il dresezi.

  14. Ceva spectaculos,se vede ca acei oamenii isi dedica viata cu adevarat acestui hobby,nu ca unii dintre noi columbifili care defapt sunt niste cotetarii.

  15. e fantastic ,probabil rapnameploiesti traieste intr-o zona in care soimul si uliul nu ataca deloc si atunci il inteleg de ce crede ca nu are legatura cu porumbeii,altfel nu

  16. Buna rapnameploiesti ,

    un columbofil care ignora in mod deliberat un astfel de subiect , respectiv impactul pasarilor de prada asupra porumbeilor de orice rasa nu neaparat soimarit , cind aprox. 99% dintre columbofili se confrunta zilnic cu aceasta problema – confruntarea porumbeilor cu natura , cu selectia naturala , consider ca nu este in regula , este o abordare total gresita a problemei .

    Andrei.

  17. nu ai inteles ce am vrut sa zic, as vrea povesti despre porumbei, articole despre comportamente ale lor, nu clasamente, fise de expozitie etc, imi placeau articolele care erau inainte , @cosmin :crede-ma am vazut destule atacuri de uliu cand aveam porumbeii la tara, nu aveam camera sa filmez la vremea aia sa va arat cum cainele meu a scapat porumbei din ghearele la uliu , ma interesa sa vad cum ataca un uliu salbatic un porumbel nu soimii domestici ai mosonilor aia frustrati de viata care nu dau nici o sansa fazanilor, va zic eu cum vaneaza prima data cainle zgorneste fazanul, aia da drumu la soim, fazanu se lasa sub un copac in boscheti, soimu se duce in copac si cainele iar zgorneste fazanul care a doua oara nu are nici o sansa cand se napusteste soimul,am vazut asta pe fish&hounting, deci vanatul nu are nici o sansa si asta e o barbarie, daca soimii lor erau buni si era legea naturii pe care o invoca soimarii sa caute singuri vanatul sa il prionda, si puteti sa ziceti ce vreti daca as prinde dastia pe la mine pe la tara ii bat de se caca pe ei si pe cainii lor ii alerg cu lupu meu alsacian (ma scuzati daca am fost mai agresiv in limbaj da am baut o visinata :D)

  18. Buna Mandea ,

    cred ca interpretezi prea simplist problema – corect ar fi sa vezi lucrul zilnic depus de respectivul soimar pina ajunge in cele din urma sa poata vina in mod constant vinatul din filmulet .
    Este asemanator cu lucrul si efortul zilnic pe care il depune un columbofil constiincios si serios pentru a putea spera in cele din urma la cupa mult rivnita !
    A suci pur si simplu gitul la un porumbel nevinovat consider ca este o fapta pe care o poate infaptui aproape oricine de pe strada fara anume cunostiinte in domeniu , ceva rusinos d.p.m.d.v care nu face cinste nici unui columbofil adevarat !

    Andrei .

  19. @porumbei.ro
    Ai mei nu prea vad soim atat de des. Soimul este musafir mai mult de pasaj. Eu cel putin nu am vazut atacuri de soim. Probabil isi permit sa il trateze mai lejer si nu doar rasele de agrement fac asta, voiajorii se comporta exact la fel. Poate nu am explicat corect. Si la porumbar se ridica, dar o fac intr-un stil foarte dezordonat, daca este atac direct la ei este un haos total. Stolul se strage undeva la inaltime foarte mare si mult timp tot apar si se lipesc de stol pasari razletite. Cand apare soimul se ridica intr-un stol de ai impresia ca sunt lipiti si apoi prind foarte repede altitudine incercand mereu sa fie cat mai aproape de soim. Pare oarecum logic sa faca asta pentru ca ei sunt mai rapizi decat soimul si au prima sansa atata timp cat soimul nu are spatiu sa declanseze un picaj. Pasararul il ignora cand il vad din timp, daca apare prin surprindere se lanseaza ca la un atac de porumbar dar se calmeaza foarte repede.

  20. Nu stiu daca cineva isi tine porumbeii intr-o anumita greutate pentru antrenamente si concursuri dar la rapitoare o diferenta de 10g fata de intervalul ideal de greutate(difera de la individ la individ) poate insemna ca te intorci acasa fara pasare. Daca pasarea este prea infometata o sa intervina instinctul natural de pradator, va pleca dupa hrana si va uita de soimar. Daca pasarea este prea grasa o sa uite iar de soimar si o sa plece la plimbare. Mentinerea pasarii in greutate este poate cel mai greu lucru din soimarit.

  21. Ceea ce admir este calitatea dresajului . Este munca si disciplina care duce la aceasta ” armonie ” intre Om – Caine si Rapitoare .

  22. Buna d-le Dieter ,

    Corect ! – pentru a ajunge la o astfel de armonie , spirit de echipa etc intre cei trei este cale lunga de parcurs totul fiind incoronat in cele din urma cu vinarea cu succes si in mod constant de pasari si animale total salbatice .
    Este nevoie de mult spirit de lucru , consecventa , pasiune si ambitie de reusita pentru a se ajunge pina la sfirsit in acest punct .
    Este un lucru zilnic intensiv , de-alungul a luni si ani de zile pentru a se ajunge in stadiul in care se afla cei trei din filmulet .
    Pentru cei interesati mai postez aici un Link cu o vinatoare de iepuri de cimp cu soimul => trebuie sa atrag insa atentia ca iepurii in general nu se vineaza cu soimii ci cu ulii si acvilele etc – in acest caz soimul din filmulet reprezinta o exceptie , o raritate in lumea soimaritului – lovitura aplicata iepurelui este precisa , chirurgicala , mortala :

    http://www.youtube.com/watch?v=MFSua503wgs

    Andrei

  23. Foarte fain. As creste si eu daca as stii sa inblanzesc un soim si as gasii unul.
    Foarte frumos munca in echipa dintre om caine si soim.
    Mie mi-ar placea mult sa cresc minim unul dar nu stiu de unde pot face rost

  24. Buna Horatiu ,

    deoacamdata se poate aduce ( importa ) doar din afara tarii cu acte si inel in regula .

    In tara prinderea , detinerea si uciderea pasarilor de prada indiferent de specie provenite din natura constituie infractiune si este pedepsita de lege .

    Andrei .

  25. buna eu i-as da in judecata pe nenorocitii aia care omoara cu ciorile lor atitia fazani frumosi

  26. eu akum 2 ani pe cand eram in germania , cresteam un soim , cu care imi selectam porumbeii, el imi facea selectia in asa fel mi-a luat 4 luni sa-l dresez sa nu atace cat timp porumbeii sunt trantiti la pamant :))) oricum il duceam prin piete si-l lasam sa se-mfrupte din gutzani si din porumbeii vecinilor :)) oricum e foarte greu sa-l cresti si sa-l dresezi… a trait 2 ani si si-a gasit o pereche , a sfarsit impuscat pe cand vana un porumbel din curtea vecina , trist dar adevarat :(

  27. @rajkoattila
    Pe nenorocitii care impusca cu jucariile lor atatia fazani frumosi nu i-ai da in judecata? Macar de soim fazanul are sanse sa scape, glontul e mai greu de fentat….

  28. HAHAHAHHA Tony iara ne povestesti ce visezi noaptea =))> hahahahahah ca nu mai pot de ras ce povestea ne-a zis.

  29. Sa vezi cand ii dau jos de pe cer cu carabina ,ce frumosi sunt.Ajung jos mai repede decat vedeti voi pe internet.Asa ca Andrei K……dupa cum vezi nu toti columbofilii ignora ulii si soimii ,ba dimpotriva le acorda mare atentie.Vezi tu ,…eu consider porumbeii animale sfinte, iar atunci cand sunt vanati ma simt silit sa aplic legea talionului.’.SUCCES IN COLUMBOFILIE!

  30. Buna attila ,

    referitor la ” ciori ” din pacate n-ai prea priceput nimic – viteaz vad ca esti , poate ne explici atunci de ce nu dai in judecata si vanatorii care impusca aceasi ” fazani frumosi ” , dar in cantitati cel putin industriale comparativ cu cei citi-va cu ” ciorile ” , daca stam sa facem o statistica la nivel de tara / tari ?!

    Andrei .

  31. Buna Alin ,

    si consideri ca procedezi corect aplicind naturii ” legea talionului ” ?
    Sint curios ce ai sa le explici nepotilor tai cind o sa te intrebe ce s-antimplat cu pasarile si animalele despre care tocmai a citit in cartile de povesti ?
    Sper sa fi mindru de tine si de realizarile tale cind o sa le explici motivele reale ale disparitiei acestora !

    Andrei.

  32. articolul meu de mai sus a fost un raspuns la dragostea unor persoane fata de pasarile de prada.daca elimin din ele sa stiti ca NU fac din asta un sport si nici nu ma bucura foarte mult acest lucru.Problema este ca in zona mea sunt impresionant de multi si…..surpriza…vin si vara si nicici nu papa altceva ,decat PORUMBEI.Deasemenea ma gandesc daca nu ar fi bine sa prind vii aceste minunate TORPILE si sa incerc repopularea altor zone ;nu de alta dar ma gandesc ca poate vor si altii sa se bucure de beneficiile aduse de ei!..si am si acvila de campie(astea sunt pt crescatorii de gaini).Sa vedeti atacuri la sol live si pe saracele pasari de ograda ingrozite. SEMNEAZA:varful piramidei trofice.

  33. :))))))))……In primul rand constat o problema de diferentiere a pasarilor(pentru unii tot ce e mai mare decat un porumbel este catalogat drept “cioara”),inca un caz din seria:”mai bine taceai drecu”.
    Apoi regasim un alt caz in care se introduce in ecuatie problematici de ordin divin si sfant.Ca vezi doamne, unii se simt si se cred “cavalerii luminii”(un fel de templieri sau ioaniti) si ca ei,au fost insarcinati cu dreptul “sfant” de a aplica legea talionului…..unor pasari….care ce sa vezi….vaneaza alte vietuitoare….ca sa su-pra-vie-ţu-ias-că…..nimic “anormal”(in cazul pasarilor desigur)…ele fac doar ceea ce au fost menite sa faca….simplu,nu e chirurgie pe creier……dar n-ai ce face….cand n-ai cu cine…n-ai cu cine.
    Ma bucur insa sa vad oameni care chiar daca sunt din categoria crescatorilor de porumbei,respecta si inteleg aceste vietuitoare.Toata stima!!!

  34. da sa supravietuiasca domnilor,ca nu am nimic cu ei,DAR NU DIN COTETUL MEU.vad ca sunt pus la zid si catalogat drept anormal ca omor”cu salbaticie”pasarile cerului care mi-au distrus porumbeii ,si culmea..o face pe porumbei.ro.au carat in p… mea polonezii toti heretii la noi sa su-pra -vie-tu-ias-ca si noi de,..le facem si reclama acu ,ca asa e frumos. eu ma retrag de tot de pe ULII.RO. CU RESPECT!

  35. MAI BINE HAI DRACU DA VORBIM DE PISICI,DIHORI,SOBOLANI..AI! ce ziceti? cred ca ar fi interesant nu?

  36. Buna Martin ,

    merci , dar din motive technice nu pot viziona deocamdata filmuletul , sper ca pe la sfirsitul lunii sa se remedieze definitiv problema.

    Da, ca nu sint columbofil o stiu multi membrii ai acestui forum – va inteleg insa perfect supararea , de acea si incerc in masura posibilitatilor mele sa va explic anumite lucruri care se intimpla in cadrul acestei interactiuni naturale dintre porumbeii d-voastra si pasarile de prada in speranta ca pina la urma sa se inteleaga cit de cit importanta acestor pasari in lantul trofic al naturii care include implicit si viitorul porumbeilor d-voastra cit si faptul ca este foarte important ca aceste pasari sa-si poata indeplini si pe mai departe rolul lor atribuit de natura chiar si cu riscul ca prin aceasta unul sau altul dintre d-voastra sa se mai supere din cind in cind din acest motiv .

    Trebuie inteles de asemenea ca nici o actiune a acestor pasari nu este rea voita , intenionata spre a-l supara de exemplu in mod expres pe d-ul “x” sau “y” , acesta este rolul lor in natura si nimic mai mult .
    Imi pare nespus de rau ca nu va pot ajuta cu idei , strategii etc desi mi-as dori foarte mult acest lucru, care sa garanteze cit de cit ca in urma aplicarii lor ar putea scapa cit mai multi porumbei de urmarirea pasarilor de prada , dar asta este deoacamdata situatia , daca le-as cunoaste / le-am cunoaste cu siguranta ar putea supravietuii multe pasari de zi sau de noapte prinse si ucise actualmente prin diferite metode.

    Andrei .

  37. Buna Alin ,

    nu trebuie sa te superi , este un forum prin intermediul caruia se pot lamuri in mod pasnic diferite probleme / divergente care apar intr-o pasiune data , cum este cea de fata de exemplu – columbofilia – unde interactiunea dintre porumbei si pasarile de prada din natura este ceva foarte normal , natural .
    A ignora de buna stiinta aceasta realitate columbofilistica , sau a incerca rezolvarea problemei aplicind precum o numesti tu ” legea talionului ” consider ca este un drum total gresit , cu alte cuvinte este ca si cum ti-ai taia singur craca de sub picioare .

    Poate mai meditezi asupra acestui fapt !

    Andrei K .

  38. @Alin: dar sunt destule topicuri despre porumbei pe site, probabil 99%, nu te obliga nimeni sa intri pe acesta.

    @Andrei K: in filmuletul pe care nu-l poti vedea este un uliu pasarar care mananca de viu un porumbel, filmat cu incetinitorul. Nu stiu cine a putut filma, il invidiez pentru taria pe care o are, tot mai utila in viata de azi, personal as fi sarit sa scap porumbelul.

    Ultima data cand ti-am scris pe site, aveam inca porumbeii afara. Au rezistat pana pe 15 decembrie – am zis ca-i inchid la prima victima. Avand in vedere ca majoritatea colegilor i-au inchis prin octombrie si ca am in stol doar pui de 2011, multi chiar tardivi, e destul de bine. Pe 15 insa a fost macel, in sensul ca femela de soim mi-i alerga pe sus iar jos ii astepta uliul, ceeace e cam mult si pentru un porumbel super antrenat. Cu toate astea au scapat cu bine din acest dublu duel (uliul mi l-a luat pe primul inca de la inceput, cand nu aparuse soimul). Din punct de vedere al selectiei naturale, nu sunt foarte suparat, porumbelul a fost unul gras cand era mic, abia zbura, iar dupa zboruri gafaia si se auzea un pacanit in piept.

    Nu cred ca ai vazut asa insistenta la soim pana acum, eu am ramas masca. Mi-a bagat 4 porumbei la vecin in gradina, prin garaj, pe geamurile de la veranda, unul la mine in pod, etc… pica dupa ei de sus pana jos si urmarea si la nivelul solului, lucru pe care nu l-am mai vazut pana acum. Dupa ce rata, urca repede dupa stolul ramas sus. Teroare. Si cu toate astea nu mi-a luat nimic, lucru care ma umple de satisfactie… insa smecherul de uliu a venit dinspre soare dupa ce zburasera deja multa vreme si se pregateau de picaj si i-a pacalit. Asta dupa ce timp de 3 luni a incercat fara succes. :)

    Acum nu pot sa nu fiu de acord cu colegii mei, uneori sunt chiar prea multe rapitoare si nu-ti mai poti practica hobbyul linistit, dar pe de alta parte nu-i inteleg pentru unele greseli copilaresti – dat drumul la porumbei dupa baie uzi, zbor iarna dupa o luna de stat inchisi si amortiti (ori ii zbori zilnic ori ii inchizi pana da frunza si vin pasarile calatoare).

    Raman la parerea ca daca nu am selecta exclusiv dupa rezultate in campionat ci si dupa rezistenta la mediu/rapitoare, in cativa ani s-ar forma un stil de porumbel foarte greu de prins. Asa a functionat natura dintotdeauna, speciile s-au slefuit dupa mediul in care traiesc. Totusi columbofilii nu sunt dispusi sa faca asta asa ca problema va ramane ca si pana acum, multi porumbei fiind prazi sigure inca de la nastere.

  39. @porumbei.ro
    Incet incet ajungeti la nivelul la care se afla crescatorii cunoscuti de mine in Germania . Teoria spune ca nu vaneaza sau cuibaresc Uliul si Soimul pe acelas teritoriu . Realitatea ne arata ca poate fi alta si cauzele pot fi discutate dar eu raman la suprapopulatie si la adaptare pe o anumita specie de pasari si anume porumbeii crescatorului . Sau slefuit cum spuneti d-voastra pe porumbei si nu mai tin cont de lantul trofic si rolul lor in natura .
    Un lucru sper pentru d-voastra , sa dispara pana in primavara sau vara . In caz contrariu va trece chieful de a tine / antrena porumbeii pentru eventuale concursuri …
    Salutari , Dieter

  40. Buna Andrei ,

    da , intr-adevar sint scene destul de crude fiind nevoie bineinteles de nervi de otel , este la fel ca si cum puteti vedea pe documentarele de pe discovery unde animalele salbatice mai mari gen bivol etc , sint mincate de vii de catre o familie de lei , decesul acestora survenind mult dupa inceperea ospatului – asta este insa natura si legile ei si aici noi ca oameni nu prea putem face multe .

    In ceace priveste densitatea pasarilor de prada din zona ta ca sfat nu pot sa-ti dau decit unul – in acest anotimp un singur zbor pe zi si acesta efectuat sub stricta supraveghere , dupa care porumbeii trebuie inchisi pentru a nu fi luati in primire de o terta pasare de prada unde de asta data ar fi foarte posibil sa ai pierderi.

    Da , referitor la selectia propusa de tine , pentru a selecta cele doua criterii respectiv :
    – selectare exclusiva dupa rezultate
    – rezistenta la mediu / pasari de prada
    Cu siguranta este posibil obtinerea unor astfel de porumbei , dar in timp , conditia fiind insa un antrenament zilnic / saptaminal sustinut , gen Tyson , in care porumbeii sa aibe posibilitatea de as-si dezvolta continuu atit simtul de orientare ( zboruri din diferite directii , diferite distante , relief variat etc ) cit si conditia fizica , in paralel insa porumbeii au posibilitatea in cadrul acestor zboruri sa interactioneze relativ des cu pasarile de prada de pe traseu / trasee , fapt care duce implicit la o slefuire a tacticilor si strategiilor de scapare a acestora .

    Andrei.

  41. Buna domnule Dieter ,

    ce ce vreti sa spuneti d-voastra se numeste specializarea pradatorului pe o anumita prada , in cazul d-voastra porumbeii .

    La pasarile de prada este cit se poate de posibila o astfel de specializare – aceasta fiind pot spune “colacul de salvare “a pasarii de prada in cauza , colac de care face uz ori de cite ori a avut o zi proasta asupra altor prazi din natura ( sau probabil mai nou – vanat inexistent ) si i se ofera sau apare oportunitatea de a vina prada favorita – porumbeii , pentru prinderea carora a dezvoltat in timp anumite technici , tactici si strategii de vanatoare care ii garanteaza pina la urma un succes oarecare .

    Andrei .

  42. @dieter: am inceput cu primii pui prin vara si am avut atacuri rare, este plina zona de porumbei si alte pasari calatoare (rate, sturzi, pitulici, etc), deci ma bucur ca macar deocamdata vara ma lasa mai usor. Specializarea pe porumbei este cat se poate de explicabila. Si noi preferam sa mergem la magazin sa luam un salam decat sa alergam prin padure cateva zile pana prindem o caprioara. Din pacate, multi dintre porumbeii nostri asta au ajuns, niste salamuri incapabile de a supravietui in afara volierei.

    @Andrei K: iarna niciodata nu le dau mai mult de 1 zbor pe zi, insa atacuri sunt mai mereu, si pe langa uliul local pe care deja il cunosc mai sunt inca unu sau 2, plus perechea de soimi (pot fi mai multe perechi de soim in aceeasi zona? astia chiar nu ii pot deosebi, imi par toti la fel) . Chiar daca prima victima pe anul asta mi-a facut-o uliul, nu el ma nelinisteste ci soimul care la un singur atac panicheaza porumbeii de 10 ori mai mult… daca dupa un atac de uliu ei vin acasa si apoi coboara prin curte la plimbare, dupa atac de soim intra prin sputnik de le sar fulgii, si apoi raman nemiscati cu orele in cotet. Mi se pare pur si simplu diabolic in comparatie cu uliul.

  43. @porumbei.ro

    exact panica aceea care o au fata de Soim duce la pierderile mari la voiajorii columbofilului cunoscut de mine . Sunt atacuri unde nu prinde nimica si totusi lipsesc 2 – 3 porumbei dintre care in rare ori se mai intoarce unul . Majoritatea isi rup aripa sau sternul intrand intrun pom , sarma , geam etc si nu mai sunt in stare sa ajunga din puteri proprii la voliera . Am avut un caz la un zbor de antrenament si un atac de Soim unde a ajuns un voiajor pana la Salzburg -din panica . München – Salzburg pe sosea ca 140 km . Crescatorul Austriac a fost atat de domn sa sune si sa anute prezenta porumbelului . In alt caz am reusit sa salvam un voiajor prins de Soim si pana la intoarcere la voliera a reusit sa prinda altul . Atat de periculos poate deveni un Soim care a acumulat in timp experienta fata de comportamentul stolului . Porumbeii au fost in forma , pana si vara au avut un zbor rapid cu schimbari de directii bruste asa cum este iarna cazul cand sunt atacati . Timpul de zbor a fost dimineata si seara cate 1 -2 ore de zbor . Deci nu poate fi vorba de ” Salamuri ” in cazul acestui crescator .
    P.S
    La un articol mai vechi de ca un an , tot in legatura cu rapitoare, ati constatat lipsa lor . Ati spus ca nu mai este normal ca Gutanii sa leneveasca si sa faca barcuta in plina iarna ….
    Daca va amintiti , v-am scris sa cresteti din nou porumbei si prezenta rapitoarelor nu se va lasa asteptata .
    In privinta aceasta am avut – din pacate – dreptate !
    Numai cine creste porumbei in ziua de azi si asista la zboruri si antrenamente vede si stie situatia Rapitoarelor . Din ” senin ” rar se vad aceste pasari care exista si fac pagube mari nu numai porumbarilor dar si in natura unde din pacate unele specii sunt periclitate din cauza suprapopulatiei la care si noi porumbarii avem o “vina ” , dandu-le conditii optime de supravietuire .

  44. Buna Andrei ,

    in mod normal nu pot cuibari mai multe perechi de soimi intr-o zona data / restrinsa , densitatea cuiburilor de soimi poate fi influentata insa de cantitatea de hrana din zona respectiva , astfel : in zonele cu hrana multa numarul perechilor de soimi poate sa fie mai mare decit normal , din literatura actuala straina , este cunoscut un caz in care distanta dintre doua cuiburi de soimi ocupate este de 200m si ca fapt divers distanta dintre un cuib de soim ocupat si un cuib de corb ocupat este de 6m.

    Andrei , daca tot sintem la un topic in care discutam cu asiduitate despre continua interactiune porumbei – pasari de prada , n-ar fi posibil sa deschizi eventual un topic nou pe aceasi tema la care sa inviti ( a nu se intelege gresit ! ) bineinteles daca este posibil , columbofili cunoscuti ca fiind de frunte , cu multe cupe , premii obtinute la concursurile de voiajori etc si care sa ne explice mai pe larg cum abordeaza ei problema asta spinoasa – cum reusesc , cum procedeaza ei in aceste conditii date sa creasca , sa trimita la concurs si sa cistige premii importante in timp ce altii care beneficiaza de aceleasi conditii ( locatie etc ) nu numai ca nu ajung la nici un fel de concurs , dar isi pierd din aceasta cauza toti sau aproape toti porumbeii ?
    M-ar interesa poate nu numai pe mine tare mult sa vad o parere / pareri din partea acestor columbofili , pareri care ar pune eventual pe ginduri pe multi columbofili din tara care incearca sa rezolve aceasi problema in alte moduri mai putin ortodoxe , gen ” legea talionului ” sau in alte moduri ?!

    Andrei K.

  45. @dieter: sunt convins ca porumbeii crescatorului nu erau “salamuri” dpdv. antrenament, nici ai mei nu sunt, dar UNII sunt salamuri dpdv. genetic, asta vroiam sa spun – adica neselectand si pe directia asta, porumbeii nu au cum sa avanseze fata de rapitoare, ci bat pasul pe loc, in timp ce ele se selecteaza in continuare pe priceperea la vanatoare.

    Ma uit la voiajorii mei, in cusca de exemplu: unii zboara pe loc in aer ca fluturii, fara mult zgomot, altii zboara greu de pe o odihnitoare pe alta, zgomotos… la fel in zborurile de stol, la cele mai bruste intoarceri unii raman mai in urma, la atacuri unii se despart mai repede, la eliberarile pentru zbor unii ies instant iar altii ezita (unii nu sunt alergati in viata lor), etc – cred ca toate aceste insusiri, daca ar fi pastrate de la cei mai buni si reproduse in urmasi, situatia ar fi mai altfel. In natura orice caracter “invingator” merge mai departe in generatiile urmatoare pentru ca este util la supravietuire. Chiar si fentele alea de ultim moment si sincronizate perfect, cand soimul pica de foarte sus dupa un porumbel pana jos – unii porumbei fac pana jos 4-5 fente perfect orchestrate la secunda (daca le-ar face mai repede sau mai tarziu, ar fi morti) pe cand altii sunt luati la prima sau a doua fenta. Dar asa cum spui si iti dau dreptate, se pare ca sunt mai multi si mai specializati decat ar permite in mod decent sa facem o astfel de selectie – cu alte cuvinte ne-au cam luat-o inainte pentru ca noi am cam stat pe loc. Mai e un aspect: nu e necesar ca un porumbel sa fie foarte bun la rapitoare ca sa fie foarte bun si la concursuri, adica pentru rapitoare ii trebuie factorul x si pentru cupe ii trebuie factorul y. Ok, la concursuri intalnesc si rapitoare dar ori sunt intr-un stol, ori lansati pe o directie cu viteza si au sanse mai mari, ori au pur si simplu noroc si rapitoarele nu dau de ei sau sunt deja satule.

    TOTUSI: in zona mea sunt chiar si zilele astea (am vazut ieri) porumbei care zboara relaxat pe langa casa, la cativa crescatori care nu participa la concursuri. Eu sunt langa padure si de aceea ma viziteaza uliul mai des, pe ei vad ca ii cam lasa in pace in centrul orasului – asta si pentru ca poate totusi numarul de ulii a mai scazut (?? nu mai inteleg) – cand eram mic, in ianuarie nu exista zi fara atacuri – si stateam in centru.

    @Andrei K: crescatorii cu rezultate de top nu prea au treaba cu rapitoarele si subiecte de-astea conexe, ei se concentreaza numai pe punctele din clasament si rase de porumbei capabili sa le aduca mai multe cupe. Cum reusesc sa faca rezultate? Cu una din urmatoarele:
    – porumbei foarte multi
    – zona ceva mai blanda
    – libertate doar 5-6 luni pe an in zonele foarte rele
    etc

    Ca unii crescatori chiar in zone mai blande inchid porumbeii din August dupa concursuri pana in Aprilie anul urmator, mi se pare o prostie, dar asta se pare ca aduce avantaje la naparlire si altele, si deci puncte mai bune in clasament care pentru majoritatea au contat si vor conta mereu mai mult decat orice in hobbyul asta. Si pentru mine conteaza dar nu pot sa scap de fascinatia asta de a invinge rapitoarele atunci cand se poate. :))

  46. http://wulffmorgenthaler.com/strip/2011/03/13/Falconer

    In perioada iernii populatiile nordice de soim isi parasesc teritoriile de cuibarit. Este posibil ca soimul care vaneaza porumbei la Andrei sa cuibareasca pe timpul verii tocmai prin nordul Suediei. Romania este exact in mijlocul zonei de iernat a soimului. Iarna de anul acesta fiind destul de blanda a permis pasarilor sa se opreasca aici, nu a fost nevoie sa inainteze mult spre sud pana in Turcia. Acest lucru este favorizat si de faptul ca la noi “destepti” in genul celor care isi apara mai sus sfantul salam cu arma in mana au decimat populatia locala. Daca ne uitam pe o harta a raspandirii soimului vedem populatii nemigratoare in tarile sudice (Spania, Italia, Grecia, Albania, Bulgaria). Pasarile care isi parasesc teritoriul din nord pe timpul iernii gasesc locuri libere de iernat in zonele unde populatiile locale sunt foarte rare, iar cele mai sudice sunt Turcia, Romania, Ungaria. Daca gasesc resurse suficiente de hrana accesibila se pot grupa mai multe pasari intr-o anumita zona relativ restransa, care este mult mai mica decat cea de confort pe timpul verii. Exact ca si oamenii care au gasit resurse mai accesibile in vest. Au ales Spania sau Italia pentru ca acolo nu au fost respinsi de populatiile locale cum a fost in cazul tarilor care au impus restrictii.
    Porumbarul in schimb este rezident, de asta il si cunosc bine porumbeii si el cunoaste la randul lui foarte bine porumbeii si dupa ce a ridicat “salamul” nu a mai incercat decat atunci cand pasarile erau obosite de soim. Altfel el isi face datoria si incearca in fiecare zi vigilenta pasarilor de pe teritoriul sau.

  47. Ce fain, a-si putea sa-mi antrenez porumbei cu el, glumeam,oricum imi doresc unul din tot sufletul numai ca locul lui e in natura.

  48. Buna domnule Dieter ,

    ” din pacate unele specii sunt periclitate din cauza suprapopulatiei la care si noi porumbarii avem o “vina ” , dandu-le conditii optime de supravietuire . ” – in parte aveti perfecta dreptate , nu cred insa ca este vorba de o suprapopulatie a pasarilor de prada / total , ci doar de o crestere continua in timp a numarului acestora in jurul unor anume locatii in care viata le este usurata la fel de continuu in urma oferirii ” pe tava ” de catre om a unor conditii optime de supravietuire pe timp de iarna , de care pasarile de prada , oportuniste din fire fac uz din plin de toate resursele disponibile din zona.
    Trebuie sa repet ca porumbeii domestici precum si alte citeva specii de pasari salbatice exercita asupra pasarilor de prada o atractie magnetica mai ales prin faptul ca sint din greu ca numar comparativ cu vanatul din natura in anumite locatii si mai usor de prins in comparatie cu vanatul de pe cimp si padure .

    Andrei .

  49. Buna d-le Andrei K . ,

    eu inteleg punctul d-voastra de vedere si a pasarilor de prada . Cum am mai scris mai sus , sunt constient ca profita la maxim de porumbeii nostri . La fel am intelegere deplina la situatia data in timpul iernii . Cine are porumbeii in acest anotimp afara profita probabil de vizite rare a rapitoarelor in zona aceea . Cine are rapitoarele la usa si totusi elibereaza porumbeii – o face constient si pe pielea lor .
    Iarna se tin porumbeii inchisi !
    Problema mea este ca aceste rapitoare ne viziteaza mai nou in tot cursul anului , chiar si in zile cu 30 de Grade vara .
    Se aglomereaza ca Sobolanii la gospodariile noastre facand pagube mari .
    Si Sobolanii profita la maxim de Om , navalind cotetele si grajdurile si la o anumita populatie devin insuportabili pentru Om si Animal .
    Si Omul stie ce are de facut in asemenea caz , si inca nu am auzit niciodata sa fi fost facut cineva ” Inconstient ” etc , etc la combaterea si reducerea Sobolanilor .
    De ce atunci nu ne putem apara de Rapitoare cand ele ajung insuportabile si fac pagube mari ?!
    Povesti ca sunt pe cale de disparitie si ca mai trebuie protejate nu mai accept in situatile actuale in marea parte a Europei . Dujmani naturali nu mai au , pesticidele care le-au facut probleme pana acuma 20 de ani nu se mai folosesc . Porumbarii vrand nevrand hranesc aceste pasari . Deci lipsa de hrana nu au . Asa , pas cu pas devin prea multi – ca Sobolanii .
    Cand sunt destui d-le Andrei K ?
    Cand porumbarii nu mai au ce zbura si le reduce asa sursa de hrana ?

  50. Buna domnule Dieter ,

    ” Cand sunt destui d-le Andrei K ? ”

    Raspunsul la intrebarea d-voastra este foarte simpla :

    In natura raportul ( numeric vorbind) dintre pradatori si prada se autoregleaza , asta insemnind pentru pradatori de orice fel – mai multa hrana mai multi pradatori si viceversa => astea fiind regulile naturii va las pe d-voastra sa trageti in continuare concluziile de rigoare .

    Ca o mica paranteza , va pot spune ca in locatia mea nu avem columbofili – cunosc insa o persoana ( taran ) pe linga casa caruia trec zilnic de cel putin 2 ori , omul asta are citi-va porumbei , dar nu este columbofil .
    Pe acesti porumbei in afara de a zbura in curte si inapoi in porumbar ni i-am vazut zburind in alta parte , nici macar pe casa taranului – dar ce am vrut sa spun este faptul ca nu prea avem pasari de prada prin zona noastra , vara mai vad uliul pasarar , soimul rindunelelor si pe ici pe colo cite un soim vinderel si cite un sorecar – oare care o fi cauza excluzind faptul ca la aceasta situatie isi mai aduc aportul printre altii si vanatorii in actiuni ad-hoc gen ” bei Nacht und Nebel ” etc ?

    Andrei K.

  51. In primul rand ulii/Șoimii sunt niste păsări magnifice pe care voi țăranilor nu aveti dreptul sa le omorâți. Sunteți niste inculți care nu vor sa accepte ca ei vânează pentru SUPRAVIEȚUIRE si nu pentru distracție cum cresteti voi porumbei. Puteți trăi si cu ei si fără ei . Cand începi o “afacere” trebuie sa cunosti si RISCURILE nu numai beneficiile. Sper din toata inima sa va mănânce toti porumbeii si sa rămână decat fulgii sa va faceti o perina pe care sa plângeti sau sa va sufocați cu ea !







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *