Cher AmiSper sa nu va plictisesc cu astfel de povestioare istorice, dar am marea placere sa mai scot in evidenta un porumbel care a facut istorie si care merita tot respectul… În Primul Război mondial, un porumbel a salvat vieţile a mai mulţi soldaţi din “Lost Battalion” al Diviziei 77 Infanterie. Numele acestui porumbel este ”Cher Ami” care in Franceza inseamna “Draga Prietene“ si care a salvat aceste vieti trecand printr-o ploaie de gloante prin liniile inamice ducand un mesaj in toiul luptei.

El a fost unul din cei 600 de porumbei deţinuti şi transportaţi cu avionul de către “United States Army Signal Corps” în Franţa, în timpul primului război mondial. “Cher Ami” a fost împuşcat în piept şi in picior pierzand o mare parte din piciorul la care a fost anexat mesajul, dar a continuat zborul 25 de minute ignorand durerea si toti factorii externi pentru a duce mesajul la destinatie. Mesajul a fost efectuat de catre maiorul Charles S. Whittlesey’s al “Lost Battalion” in data de 4 Octombrie 1918. Doar câteva ore după ce mesajul a fost primit, 194 de supravietuitori ai batalionului au fost în condiţii de siguranţă în spatele liniilor americane.

“Cher Ami” a fost premiat de francezi cu inalta distinctie “Croix de Guerre” pentru servicii eroice. “Cher Ami “ a emis 12 mesaje importante în cadrul sectorului american de la Verdun, Franţa. La ultima sa misiune, “Cher Ami “ a fost împuşcat in piept de focul inamic, dar a reuşit să se întoarcă la cusca lui. Capsula cu mesajul a fost găsita atarnand de ligamentele unuia dintre picioarele lui care de asemenea a fost spulberat de focul inamic.

A murit ca rezultat al rănilor de luptă în 13 iunie 1919 apoi a fost inaugurat la “Pigeon Racing Hall of Fame” în 1931 si a primit o medalie de aur de la organismele organizatoare American Racing Pigeon Fanciers, în recunoaşterea serviciilor sale extraordinare din timpul primului război mondial. Dupa ce a murit a fost impaiat si poate fi vazut la Smithsonian Institution, US National Museum, din Washington … Asa se termina scurta povestioara a eroului nostru “Cher Ami “ despre care nu pot sa mai spun altceva decat, obisnuita expresie JOS PALARIA!!!

Cu respect,
Marcel N.