Desi gripa aviara nu a mai facut misto de noi, se pare ca natura nu ne lasa sa facem concursurile asa cum trebuie. Pierderile imense din ultimele saptamani, in toate zonele din tara, pe diverse rute, trebuie sa ne dea de gandit. Care sa fie cauzele? Vremea, inmultirea antenelor…? S-au pierdut foarte multi porumbei batrani, cu concursuri grele in “portofoliu”, multi dintre ei cu norme facute la diverse categorii. Am remarcat in ultima vreme ca in procentajele de sositi la etape, domina tineretul sau chiar unii tardivi?!
Citisem undeva ca in strainatate zborurile sunt facute pe rute diferite in asa fel incat sa nu se intersecteze doua rute in aceeasi zi, iar restul porumbeilor ramasi acasa trebuiesc tinuti inchisi in ziua de concurs. Asa sa fie?
vremea urata este propice braconierilor.
Glumiti?
Ce are a face destinatia porumbelului cu intersectarea rutelor? Ca doar porumbeii nu se insotesc in zbor asa cum fac oamenii si apoi iau toate bodegile la rand … Si cei ramasi acasa … nu au voie nici la toaleta?
In mod sigur ati glumit!
Si am glumit si eu. Sa vedem daca altii stiu de gluma :) .
Este un lucru mai mult decat neplacut. Ma frapeaza acest lucru avand in vedere ca primii care au folosit busola pentru a gasi drumul de intoarcere nu au fost chinezii, ci porumbeii. Ei se folosesc de capacitatea pe care o au de a percepe sunete de frecventa foarte joasa, de la distante foarte mari. Astfel isi localizeaza sonor drumul spre cuib, ascultand sunetul specific al unui izvor sau al vantului ce adie pe dealurile de langa cuib. Acest sunet functioneaza ca un far. Capacitatea de orientare se mai datoreaza mirosului. Ei gasesc drumul si pe timp innourat deci ei sunt “ajutati” de campul magnetic al pamantului. Stim foarte multi ca porumbeii au in cap un fel de busola – au tesut bogat de magnetit care este un fel de detector de camp magnetic. S-a mai observat ca porumbeii ce au zburat in zone unde au avut loc mici modificari ale campului magnetic al pamantului aveau probleme de orientare, chiar si cand cerul era senin. Deci magnetismul joaca un rol important in zborul porumbeilor, fara a avea insa o semnificatie hotaratoare. Porumbeii pot auzi sunete de joasa frecventa, pot percepe mici schimbari ale presiunii atmosferice, pot vedea unde luminoase care noua oamenilor ne sunt invizibile, pot folosi inaltimea la care se afla soarele si campul magnetic al pamantului, se pot orienta dupa pozitia lunii si pot pune in functiune atatea sisteme de orientare.
In speranta ca am putut cat de cat sa va fiu de folos.Oricum porumbeii daca nu au fost prinsi se vor intoarce in maxim 40 de zile.
Domnilor nu mai dati vina doar pe vreme, antene , braconieri sau altele ! Haideti sa incercam sa ne ocupam mai mult de porumbei si sa vedeti ca nu o sa se mai piarda atati porumbei si o sa apara si rezultatele.
Da, am glumit… avem glume in program.
P.S. Raspunsuri ca al lui Andrei C. ar trebui sa fie la o astfel de invitatie la discutie. In functie de posibilitati…
Domnilor nu porumbeii si nici vremea nu sunt de vina pt pierderea porumbeilor ci ulii care s-au inmultit foarte,foarte ,foarte mult.la mine la bunici porumbeii nu pot sa zboare pt ca cerul este impanzit de ulii (4-5-6)
La noi in zona (Targu Jiu) au fost eliberate 400 de exemplare pasare rapitoare dintr-o crescatorie de profil.
P.S. Chiar nu vad de ce sa nu se intersecteze rutele. Se ciocnesc porumbeii in zbor? Eu chiar am crezut ca glumiti si ma refeream la primul comentariu postat (care va apartine) si nu la articol in sine. De inmultit, s-au inmultit antenele (celulele) foarte mult. Si se vor mai indesi. Numai anul acesta se observa un astfel de fenmen? Daca la anul pierderile sunt mai mari atunci intr-adevar este posibil ca ele sa aiba un efect dezastruos in orientarea porumbelului.
Desi nu cred ca au efect asupra porumbelului pentru ca acesta zboara in afara ariei de acoperire (No signal).
Totusi, si anul acesta au sosit pasarile migratoare la noi in tara. Randunelele mele care-si facusera anul trecut cuib sub sopru au venit si anul acesta la el. Acum au o noua serie de pui. Deci cauza s-ar putea sa o constituie tot pasarile rapitoare.
domnilor uita ti ce va propun.
faceti o sesizare la A.G.V.P.S. DC S AR FACE SEZIZARI IN TOATA TARA EI AR PROPUNE O ESTIMARE O OPTIMULUI DE RAPITOARE LA FONDUL DE VANATOARE RESPECTIV. IN CAZUL IN CARE SE CONSTATA CA EFECTIVELE EVALUATE IN ANUL RESPECTIV DEPASESC EFECTIVUL OPTIM S AR PUTEA DA PRIN ORDONANATA DE URGENTA O RECOLTARE A UNUI ANUMIT NUMAR DE EXEMPLARE DE RAPITOARE (SP. RAPITOARE(ULI)) PE FONDUL DE VANATOARE RESPECTIV, ASTA DC NE AJUTA( SI AR FI UN AJUTOR MARE) VREUN DOMN PARLAMENTAR CARE INDRAGESTE ACEST SPORT. CU MULTI ANI IN URMA SE PUTEA RECOLTA IN FIECARE AN IN FUNCTIE DE NUMARUL DE EXEMPLARE UNUL SAU MAXIM DOI ULI DE PE FIECARE FOND DE VANATOARE( IN FUNCTIE DE SUPRAFATA LUI.)
INCERC IN CONTINUARE SA VA RELATEZ PUTIN DIN ACEST COMPLEX ECOSISTEM:
FONDURILE DE VANATOARE TREBUIE SA PERMITA DEZVOLATREA IN CONDITII OPTIME A UNOR POPULATII DE VANAT numeric DETERMINATE. IN FUNCTIE DE CERINTELE FIECAREI SPECII, IN STRANSA CORELATIE CU ALE CELORLATE PREZENTE PE CUPRINSUL FONDULUI, POPULATIILE POT AVEA UN NUMAR DETRMINAT DE INDIVIZI NUMARUL INDIVIZILOR UNEI POPULATII DE VANAT CARE VALORIFICA PE DEPLIN CAPACITATEA CINEGETICA A TERENULUI DE VANATOARE SI CARE ASIGURA EVOLUTIA NORMALA A SPECIEI RESPECTIVE SE NUMESTE NUMAR OPTIM.
MARIMEA PERIOADEI DE VARIATIE A NUMARULUI DE INDIVIZI ESTE DETERMINATA, PE DE O PARTE DE CARACTERISTICILE SPECIEI IAR PE DE ALTA PARTE PRIN RELATIILE DIN CADRUL ECOSISTEMELOR, SI PRESIUNE PRADARII. A ABATARE DE LA SUBIECT AR FI ACEEA CA( FACEM REFERIRE LA OFURILE NOASTRE), SI DATORITA CRESTERII NUMARULUI DE PORUMBEI SI A PRELUNGIRII PERIOADEI IN CARE II LASAM LIBERI ULII GASESC CONDITII OPTIME DE TRAI SI ASTFEL IN FIECARE AN REUSESC SA CREASCA UN NUMAR TOT MAI MARE DE PUI. ( EX LA MINE AM 2 PERECHI IN APROPIERE CARE IN FIECARE AN REUSESC SA CREASCA SANATOSI 2 PUI SAU CHIAR TREI) IN CAZUL IN CARE DENSITATEA MAXIMA ESTE DEPASITA , OFERTA TROFICA A ECOSITEMULUI DEVINE INSUFICIENTA, INDIVIZII PIERD DIN VITALITATE, SUNT EXPUSI LA BOLI, FENOMENE CARE DUC IN FINAL LA DEREGLARI IN STRUCTURA POPULATIEI. DECI EXISTA SI FENOMENE NATURALE DE AUTOREGLARE A NUMARULUI DE ULII , SA NE ASTEPTAM OARE LA ASA CEVA? POSIBIL. CINE II DOCUMENTAT IL ROG MACAR SA NE PREZINTE CE SUPRAFATA IN PREZENT ESTE DISPONIBILA PENTRU FIECARE ULIU IN COMPARATIE CU SUPRAFATA CARE ERA DISPONIBILA ACUM 10 ANI.DE ACUM 10 ANI AU INCEPUT POPULARI MASIVE CU ACEASTA SPECIE RAPITOARE.
DE ASEMENEA VA PROPUN SA FACETI ACEST LUCRU TRIMITAND UN ACT LA A.G.V.P.S. PRIN CARE II RUGATI SA VA PREZINTE NUMARUL DE EXEMPLARE DE ULI DE ACUM 10 ANI SI CELE DIN PREZENT.
DORESC SA VA RELATEZ DE ASEMENEA CA EU PERSONAL NU AM NIMIC CU ACEASTA SPECIE( UN LUP AL PADURII AERIENE)- ADUCE SI MULTE BENEFICII ECOSITEMELOR SI STIU FOARTE BINE DE APORTUL BUN PE CARE IL ADUCE LA CONTROLUL NUMERIC AL ALTOR EXEMPLARE DAUNATOARE CULTURILOR AGRICOLE SI NU NUMAI. CAND ERAM MIC TOAMNA DE ABIA VEDEAM O PERECHE DE ULII CARE SA AIBA PE LANGA EI SI UN PUI, DAR ACUM VAD PE CER UN NUMAR DE ULI MULT MAI MARE.STIU CA ESTE O SPECIE OCROTITA DE LEGE DAR DORESC NUMAI UN CONTROL MAI SEVER AL EFECTIVELOR ASTEFL INCAT CEL MULT DIN FIECARE FOND DE VANATOARE SA SE RECOLTEZE MACAR UN EXEMPLAR. UNORA POATE LE PLACE SA AIBA CA TROFEU SI UN ULIU IMPAIAT.
ASA CA VA ROG SA FACETI SEZIZARI LA A..G.V.P.S. SI POATE INTRR-O ZI AR PUTEA FI SATISFACUTA ACEASTA DOLEANTA.
NUMAI BINE
toti stim ca porumbeii se orienteaza in mare parte cu ajutorul campului magnetic al pamantului… ceea ce multi nu stiu este ca pamantul ca planeta isi inverseaza la anumite perioade polii proces care atrage unele anomalii in campul magnetic…desii acest fenomen se intampla la perioade de timp foarte mari apx200.000 ani, se pare ca planeta noastra se afla momentan intr-un proces accelerat de inversare a polilor(acest lucru e posibil sa se intample si datorita faptului ca procesul nu s-a mai intamplat de 800.000 de ani, adik apx600.000ani intarziere). desi nu se stie sigur ca acest proces este de vina s-au observat anumite perturbatii in campul magnetic, care atrag dupa ele si perturbatii in clima si fen meteorologice…astfel au aparut adevarate “gauri” in acest camp…”gauri” care pot afecta si “busola porumbeilor”. oricum ceea ce se prezice nu este tocmai roz astfel e posibil ca gaurile (adik zonele unde campul mag este foarte slab sau chiar inexistent) sa se mareasca si chiar sa se inmulteasca…astfel e posibil sa vedem aurore boreale la ecuator sau chiar si la noi in tara, deoarece aceasta este un vant solar(o radiatie solara nociva), care este retinuta in afara doar de campul mag al pamantului..astfel este posibil ca pasarile noastre s-ar putea sa fie si mai afectate, si nu numai ele, deoarece nici oamenii sau celelalte vietuitoare nu fac exceptie…ramane de vazut ce va urma…pana atunci pt toti columbofilii ant in pene!
etapa aceasta chiar ca a fost catastrofa!!!!!! ceva sa intamplt si trebuie sa se afle cat mai repede. Si antenele si ulii au o parte de vina dar totusi a fost altceva la mijloc. Intradevar,ulii s-au inmultit foarte mult si trebuie facut ceva si cu acestia
Astfel de dialog doream, e de apreciat.
Gasisem mai demult pe http://www.sor.ro o statistica desre numarul de ulii si soimi calatori de la noi, nu stiu daca ai este. Crescatorii oricum “recolteaza” anual un numar inseamnat de rapitoare. Totusi, nu cred ca ele sa fie cauza acestor pierderi, deoarece este vorba de pierderi serioase, de ordinul sutelor si chiar miilor de porumbei, pur si simplu nu au cum sa prinda atatia rapitoarele intr-o zi. Sunt etape in care sosesc toti porumbeii acasa la majoritatea crescatorilor. In plus, rapitoarele cele mai raspandite la noi sunt ulii si nu soimii, iar ulii ataca la ambuscada, la sol, ori voiajorii nostri concureaza la inaltime – un uliu, rareori va prinde un voiajor pus pe directie, la inaltime.
Treaba cu magnetismul poate fi o pista… avand in vedere ca porumbeii tineri se pare ca vin mai bine decat batranii in ultima vreme, se prea poate ca acestia din urma sa fie serios dezorientati de schimbarea magnetismului, iar tinerii sa “lucreze” deja pe noua configuratie…?!
Rapitoare eliberate din crescatorie de profil?!?!?!?Ai vazut tu cu ochii tai asta?La noi abia exista 4-5 pasari dresate ce sa mai vb de crescatorii de profil.400 de pasari?!?Sigur nu erau 4 si zerourile sunt de la tine ca oricum nu au valoare?Sa cresti si sa eliberezi 400 de rapitoare te costa cam la fel de mult ca o crescatorie campioana de voiajori din belgia/olanda.Anul asta au fost dezastre si la campionii de afara asa ca ce ne mai vaitam noi…Cu antene,rapitoare,braconieri un lucru este clar:vremea a fost si o sa fie toata vara aducatoare de neplaceri in clasamente.Daca un porumbel prinde pe un drum de 500km doua ploi cu grindina cum sa il mai astepti sa claseze?
Radu: inseamna ca Schaerlaeckens trebuie sa mai invete columbofilie, ca de-aia a avut asa pierderi, poate vine la studii prin Romania…
Tanase Valentin:, cifrele sunt exacte, dar pot sa cer mai multe detalii.
De multa vreme se constata inmultirea ametitoare a rapitoarelor in lume. Sa fiu sincer, nu inteleg de ce era necesara o actiune de repopulare a zonei noastre. Nu stiu daca exista crescatorii de profil dar e singura explicatie care mi-am dat-o in ce priveste numarul mare de exemplare eliberate. De fapt, e singura explicatie pentru ca nu vad cum ar putea prinde atat de multi doar ca sa-i mute dintr-un loc in altul.
CRED CA MAI BINE AR FI SA INGRIJIM BINE PORUMBEII,ASA SE VA REDUCE NR DE PIERDERI,SA INVATAM CANT POT SA PARTICIPE LA CONCURSURI SI CAND NU. O SA VA DAU UN EXEMPLU… UN COLEG COLUMBOFIL INGRIJESTE FOARTE,FOARTE BINE PORUMBEII,POATE NU MA CREDE-TI PIERDE FOARTE PUTINI PORUMBEI SI PARTICIPA ETAPA DE ETAPA LA CONCURSURI. SAPTAMANA TRECUTA A AVUT LIPSA PT A DOUA ZI 2 PORUMBEI,IAR RESTUL DE MEMBRII AU PERDUT DE ORDINUL ZECILOR….. CARE AR FI EXPLICATIA???? VA SPUN EU STIE SA CREASCA SI SA INTRETINA PORUMBEII,MAI BINE CA RESTUL… POATE SAPTAMANA VIITOARE O SA VA DAU SI NUMELE LOR SA VA CONVINGE-TI
‘ Inversarea polilor magnetici ar putea duce la c?derea re?elelor de distribu?ie a electricit??ii, m?rirea g?urilor de ozon din atmosfer?, extinderea aurorelor polare p?n? la ecuator ?i chiar derutarea p?s?rilor migratoare ?i a altor animale care se bazeaz? pe liniile magnetice planetare pentru a-?i g?si drumul.’ (New York Times)
mai multe detalii gasiti pe:
http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/inversarea-polilor-magnetici-ai-pamantului_1650.html
Porumbei si pelicani dezorientati: http://www.armonianaturii.ro/www/produse-naturiste/articles%7CdisplayArticle/id_646/Inversarea-polilor-magnetici-ai-Terrei.html
puteti gasii mai multe site-uri cu ajutorul google-ului
Ciudat,am observat caci pierderile sunt la fel la majoritatea crescatorilor,acelasi procentaj la fiecare.EX:la un zbor se pierd 60% din porumbei,fiecare are pierderi de 60 %.Nu inteleg dece nu ii pierd o parte din crescatori pe toti si alta parte sa aiba sosiri de 100%.Exclud orice banuiala de frauda.Personal am angajat la concurs pui scosi in luna ianuarie.La prima catastrofa au venit jumatate din pui si jumatate din batrani(nu imi explic).De la acea ctastrofa nu am mai pierdut nici un pui iar din batrani am lasat iarasi jumatate la Miciurin.Aici am observat si eu ca cei tineri se descurca mai bine in ziua de astazi.
Te rog daca poti sa imi dai si mie detalii in legatura cu aceasta populare.Cine a facut popularea,ce specii,de unde proveneau pasarile.Sunt foarte curios cine reuseste sa creasca 400 de rapitoare pt eliberare si daca sunt aduse de afara cum au ajuns in tara(daca au CITES).Alt lucru care nu il inteleg este ce rost are o populare cu 400 de pasari intr-o singura zona cand atatea pasari sunt de ajuns sa populezi toata padurile inca existente pe toata lungimea Dunarii la noi in tara.Inca un lucru care vreau sa il stiu este cine urmareste in continuare evolutia populatiei,pt ca o populare se face dupa ce se studiaza zona cativa ani in prealabil si apoi se urmareste cel putin 5 ani cum evolueaza populatia eliberata.
hmm…
da, interesanta discutie!
zicea cineva ca nu intelege care e problema daca masele de porumbei se intersecteaza in zbor in timpul concursurilor….
pai amice..ia gandeste-te la doua stoluri de cateva mii de porumbei care vin din directii opuse (sau nu neaparat) ,se intalnesc intr-un punct si se amesteca..
stii ce inseamna asta???
DEZASTRU!
porumbeii vor fi asa de derutati incat cei mai multi vor zbura in directii total aiurea…se vor extenua si vor cadea prada rapitoarelor, braconierilor sau vor ajunge acasa f tarziu
Nu inteleg de ce multe persoane acuza pasarile de prada pentru rezultatele proaste din columbofilie.multi cred ca au ceva doar cu porumbeii.nu vad si importanta acestor pasari in echilibrul natural.ele controleaza populatia de rozatoare care sunt daunatoare culturilor de cereale si nu numai.ma amuza faptul ca unii se plang ca sunt prea multe pe cand se fac atatea campanii de reintroducere a lor in mediul natural. si asa sunt putine dar unora daca nu ne plac ni se par prea multe.ar trebui sa deschidem ochii si sa mai citim despre importanta rapitoarelor. in viata nu ne ghidam dupa ce auzim de la altul sau ce ni se pare noua! atata timp cat nu cunostii reala problema nu vorbi!
multi vor crede ca sunt aparatorul rapitoarelor.nu sunt.doar ca pe multe forumuri am vazut aceste pasari acuzate de esecuri. nu toti porumbeii se vor intoarce mereu acasa.aceasta este SELECTIA NATURALA
Majoritatea pierderilor au fost la distante un pic mai mari (fonduri) La fonduri de 6-700 km nu mai e ca la 200 km cand vin toti, mai ales daca prind un pic de vreme rea sau ii baga cate 70 intr-un compartiment de 35 de porumbei e un pic mai greu se pierd destui , oricum si eu am fost surprins anul acesta de pasarile tinere in special de cei de toamna care i-au batut pe batrani categoric. Sa fie oare ca pasarile batrane au fost zburate pe Ucraina si ruta noua fiind Polonia ? iar cele tinere se formeaza pe noua ruta iar cele batrane nu au facut fata? Oricum am colegi de club care au pierdut pasari cu un palmares super tare , si altii au loc locuri fruntase cu pasari de toamna cu 2-3 pene naparilite!!! … ciudat!!!
Salutare domnilor
Dati-mi voie sa intrevin si eu cu cele doua amanunte pe care le-am dedus din discutiile dumneavoastra,iar daca gresesc va rog sa ma corectati.
1.sunt de undev aaproape de targoviste si va spun ca porumbei mei nu zboara decat cand sunt cu pusca langa ei datorita,heretiilor si a ulilor care va spun sincer deasupra casei mele si in zona unde sunt este numai padure am numarat sambata02.06.2007 nu mai putin de 46 de uli,hereti cum vreti sa le spuneti,si trag cu gloante oarbe pt.ca legea nu permite uciderea acestora,deci pe de o parte are dreptate si cel care spune ca un factor sunt rapitoarele dar legea nu iti permite repet sa le omori,mai ales pasarile.
2.la zborul care a avut loc saptamana aceasta,iar aici dau drepate persoanei din acest forum care au spus ca sau pierdut prumbei campioni cu norme intregi ani la rand,unul dintre cei mai buni columbofili de la asociatia Tgv.fara ai da numele pt.ca el se stie f.bine,inclusiv din ziare si mai ales fiul regretatului Nicu iancu au avut pirderi f.f.f mari adica primul dintre ei la 85 porumbei bagati care toti au avut norma facuta a ramas cu nici jumatatte adica 35 porumbei cu diplome si cupe de campion,iar fiul d-lui Iancu a fost mai rau doar cu 20,ceva sa intamplat.ce anume ramane sa descoperim noi columbofili si macar sa putem aface ceva.iar alti columbofili au lasat minim fiecare cate 2-3 si chiar 5 pasari la ultimul zbor.sa vedem ce se intampla saptamana viitoare daca va mai fi tot la fel.
Va multumesc si vant in pene tuturor.
Exista porumbei buni si …porumbei prosti.Majoritatea porumbeilor se intorc de la concursuri in stoluri mai micute (pe ultimele sute de km)….unii nu inteleg ca s-au facut porumbei de “carutza” (care nu au curaj sa se rupa din stol si se lasa purtati de altii spre alte locatii,cateodata prea departe de casa lor si….se pare k li se caleaza motorul sau le fierbe apa in radiator)….personal apreciez porumbeii solitari, care au curajul sa se intoarca acasa pe cont propriu.Nu de multe ori mi s-a intamplat k porumbeii care au intarziat la primele miscari sa fie mai tarziu zburatori buni,ei au devenit mai inteligenti (au invatat geografie si au invatat sa isi invinga teama de a zbura solitari)….cel mai mare respect il am pentru porumbeii care obtin premii bune la concursurile nationale pt. k ei nu se lasa influentati de porumbeii din alte zone, ei stiu k au o singura casa si fac totul pentru a se intoarce acolo…cu orice pret.De ce credeti k adevaratii zburatori de fond si maraton isi antreneaza porumbeii numai individual cu lansari intre 5 si 15 minute….prostii si fricosii se pierd inca de cand sunt tineri…
Referitor la rapitoare…va prezint spaima soimilor: http://www.albertaclassic.net/hawks/hawks.php
bafta!
Stefan, tocmai aia e buba, ca nici la 200km unde zici ca “vin toti” nu mai e asa cum stiam noi. Ce zici de aproximativ 1000 bucati pierdute la etapa de 250km?! (intre ei si porumbei cu fonduri facute).
Asa cum spune si amarian, este vorba de pierderea unui numar inexplicabil de mare de pasari cu un palmares bun in anii precedenti, deci, Mihai, nu poate fi vorba de porumbei PROSTI (vezi cazul lui Ad ;).
Am remarcat si eu ce spui tu Mihai, porumbeii care au gresit odata (au venit de regula a doua zi sau mai tarziu), nu prea mai gresesc. Sunt in stare sa INVETE din propriile greseli (uneori am putea lua lectii de la ei!). Probabil ca isi dau seama de anumite lucruri cum ar fi: ce anume i-a pacalit la campul magnetic, ce gresit este sa zboare dupa altii in directia de care nu erau siguri, ce rau e sa coboare la mancare/apa intr-o crescatorie straina sau ce nasol e sa cutreiere aiurea pe drum departe de confortul cuibului propriu.
De curand am auzit o discutie despre o pasare epuizata, prinsa cu mana pe o fabrica, citez “cu cip TAURIS si puncte bune in carte, care dupa ce s-a refacut sta numai pe plasa…”. Sa fie un porumbel prost? Porumbeii cu etape de fond care s-au pierdut anul asta sa fie prosti? Nu cred.
Tare linkul cu bufnita, stie cineva daca acea specie de bufnita-vultur traieste si in Romania? Vad ca au pus si mp3-uri cu strigatul ei, dar nu prea cred ca o sa puna cineva casetofonul cu urlete de ufnita cand scoate porumbeii la zbor…mai avem si vecini, majoritatea dintre noi!
Da, este adevarat cu cei 400 de ulii eliberati in zona Tg-Jiu. Au fost adusi din Franta, dintr-o crescatorie de profil, pentru repopularea zonei, in urma cu 3 sau 4 ani. Si cum vanat in zona nu mai exista DELOC (fazani, potarnichi, prepelite
Ovidiu, Tg-Jiu
(fazani, potarnichi, prepelite, iepuri care fac pui si pe care ii prefera ulii) rapitoarele se trag pe langa gospodarii si termina porumbeii si pasarile din curte. Stau in zona Dealului Targului din Tg-Jiu si cunosc foarte bine problema. Din septembrie-octombrie pana in aprilie-mai e dezastru cu ulii.
pot confirma cei din zona.
Sunt de acord cu ce a spus dl. Flipache Adrian, ceva se intampla….poate ceva ii perturba…..vreo “unda”….
Poate sunt putin suparat…si am generalizat….se pierd si porumbei buni, intr-adevar…orice porumbel este sortit pieirii daca il angajezi la nesfarsit…mai este si norocul(porumbelului si al crescatorului), un factor atat de mic….dar cateodata decisiv.Din misiuni sau razboaie nu se intorc toti soldatii….Dar este totusi o intrebare: “DE CE OARE DIN ANUMITE FAMILII DE PORUMBEI PIERDERILE SUNT MINIME SAU NULE?”…. in 10 ani de columbofilie(poate este putin) am cam trecut prin mai toate fazele…..dar sincer m-am cam saturat si nu le mai caut scuze porumbeilor…ce e bun vine acasa…ce este foarte bun are dreptul sa reproduca “din mers” (participa inca la concursuri)…..cel mai mult imi place in acest sport faptul k nimic nu este batut in cuie….apar fel de fel de chestii, unele inexplicabile….tot secretul este sa nu te lasi batut …
sunt de acord cu adrian!
solutiile propuse de el sunt si cele gandite de mine, doar ca…daca prima ar fi realizabila, a doua e cam irealizabila in viitorul apropiat in tara noastra…si asta din lipsa de “fonduri” dar si din rea-intentie si incompetenta a unora dintre organizatori
spun asta pt ca , chiar daca n-avem mijloace de transport moderne care sa ofere conditii ideale …macar supraaglomerarea boxelor de transport poate fi evitata!
si, bineinteles, la concursurile de demifond si fond hranirea si adaparea porumbeilor sunt f importante, mai ales in conditiile schimbarilor climaterice prin care trecem!
As vrea sa stiu exact specia daca se poate,la noi prin uliu se intelege o varietate de aproape 10 specii de rapitoare de zi.Pe multi ii intrebi cine le prinde porumbeii si ei arata revoltati spre uliul care de fapt este un sorecar iesit la vanat soparle.Mi se pare o mare tampenie eliberarea a 400 de rapitoare pe o aria de cateva hectare mai ales ca zona este lipsita de surse de hrana(am auzit si eu de la vanatori ca zona este curatata de vanat mic).Chiar as vrea sa stiu cine a comandat si coordonat chestia asta…
pt.PORUMBEI.RO . Nu cred ca putem sa ne comparam cu campionii din Europa . Dar cred ca si ei pot face greseli la fel ca si noi pt. ca si ei sunt oameni. La ei accidente sunt mai rare ,din ce stim noi , si ei au de obicei mai multe concursuri pe saptamana. Cat despre comentariul tau, cred ca este cam routacios. Eu nu m-am suparat pt.ca apreciez si discutiile mai acide. Dar raman la parerea mea OCUPATI-VA MAI ATENT DE PORUMBEI . Mult succes in continuare.
Multi porumbei s au pierdut anu asta nu numai la noi ci in general , de exemplu la ultimu zbor am imbarcat 32 am gaura 17 .La alti crescatori din oras s au pierdut porumbei cu expozitii si fonduri facute calumea, iar din porumbei sositi la mine doar doi maturi de 05 au venit restu is numai yearlingi …ce sa mai credem..Asta e se intampla , si nu numai la noi si la “case mai mari ” …
Asteptam vedem ce o sa fie …
Vant in pene..
A si nu cred ca ulii au o cauza in pierderile porumbeilor ,poate doar inghesuiala din masini , etc…
Pt. Tanase Valentin
Uliul porumbar, uneori si heretele (asa se numeste pe la noi) rapitor de pasari mici, vrabii, grauri etc. si de cativa ani, de cand cu repopularea zonei au aparut soimii calatori cu guler alb, care fac dezastru printre porumbei. Intra sub stol si loveste porumbelul de jos.
Ideea cu repopulatul zonei cu rapitoare ( spun repopulat pt. ca in urma cu vreo 10-15 ani chiar erau pe cale de disparitie) a fost a A.J.V.P.S. Gorj. Au si rapitoarele rolul lor in natura, dar sa eliberezi 400 de exemplare pe o suprafata de cateva zeci de hectare, in cazul in care in zona nu este vanat deloc, e exagerat.
pierderile (de orice natura ar fi) sunt inevitabile.chestiunea arzatoare este ca unii,si nu doar incepatorii,nu-si pot explica corect aceste pierderi.sunt crescatori care dupa zborurile de 500 km nu au lasat decat 3-5 pasari din 30-40 lansate.FELICITARI!!!
se poate ca multe din comentariile legate de pasarile rapitoare sa fie foarte adevarate.pana acum la mine_zona portile de fier 2-porumbeii nnu erau atacati decat iarna si destul de des primavara prin aprilie-mai.anul asta totul s-a schimbat dramatic:chiar si in iunie am avut pierderi semnifiucative.am prieteni care au avut pierderi zilnice (nu numai pui-asta in cazul in care unii se gandesc ca ar fi porumbeii neexperimentati)si nu glumesc, chiar si 2-3 pierderi p zi.si nu mai amintesc faptul ca unii porumbei reusesc sa scape dar q rani destul de grave chiar fatale………un alt fapt pe care doresc sa-l amintesc si unul destul de important, in zona PF2 pasarile rapitoare traverseaza Dunarea de la sarbi si ne ataca pasarile.am observat capcane pt pasarile rapitoare……………..daca continua asa sigur le vom folosi………..
P.S.:in aceasta zona este paradisul pasarilor rapitoare……….
Rog nu mai cereti relatii pentru capcane, nu se poate promova asa ceva pe site, in plus trebuie sa fiti constienti ca rapitoarele, oricat de “dragi” ne-ar fi, sunt protejate prin lege.
Nu cred ca pierderile porumbeilor sunt din cauza vremi cum am vazut ca zic altii.Ce pana acum nu a fost vreme buna mai putin buna si pasarile sa adunau acasa.Cineva mai zicea ca din cauza antenelor sa fim seriosi,Olanda,Belgia tari micute ca suprafata au un numar mare de antene pe km2 si cu tehologi mult mai bune fata de noi,deci nu vad sa fie din cauza antenelor.Eu cred ca imultirea rapitoarelor face ca porumbei nostri sa nu mai ajunga acasa.Porumbei cand is liberi pe afara stau numai cu ochi in cer,ma uit si vad rapitoarele cum planeaza deasupra casei in tot cursul zilei.La un concurs daca uliul intra intr`un stol,porumbei se desparte si merg in directi gresit sute de km si se dezihidrateaza fara mancare si apa si ajung tarziu acasa sau chiar deloc.Au dreptate cateva persoane care zic sa aveti porumbei la orce zbor in forma si sa zburati pui individual ca sa prinda curaj.
mesajul cu numarul 18 a pus punctul pe i, in fiecare an ne vaitam de clima, antene, tulburari ale campului magnetic…etc. si in final la sfarsit de sezon tot marii campioni care aloca sume importante de bani ii vezi cu cate 10-15 porumei in expozitie.
defapt pierderi majore s-au inregistrat in fiecare an competitional dar pana acum nu a existat un astfel de site precum porumbei.ro in care sa ne spunem oful :-)
Ovidiu Targu-Jiu, multumesc pentru sprijin. Rar se intampla sa fac afirmatii fara acoperire. Am indraznit sa fac asta pentru ca informatia venea de la un om de incredere, fost casier la Asociatia Columbofila din Targu-Jiu (nenea Stica) , consatean cu mine, om serios cu 2 copii asezati pe la casele lor. Totusi, interventia agresiva a d-lui Tanase Valentin imi strecurase indoiala in suflet asa ca am trimis imediat doua email-uri la A.G.V.P.S. (sediul central cred) si la inca o adresa pe care o postase dl. Andrei mai sus, inca neprimind raspuns. Dl. Tanase, va dau dreptate in ce priveste reactia dvs., si pentru mine a fost a mirare numarul mare de pasari eliberate, asa ca am dedus ca era vorba de o crescatorie de profil (fara sa am prea multe date si fara sa stiu ca la noi in tara nu exista asa ceva).
Ovidiu, multumesc inca o data.
hmm
stii ceva S.O.S.- le??
eu stiu oe cineva care n-a alocat sume importante de bani (nu stiu ce intelegi tu prin sume importante) si a bagat anu’ trecut 17 pasari in expo..
a?
cum iti explici?
si in legatura cu pierderile din anii anteriori..nu e deloc asa cum spui
spun asta din punctul de vedere al clubului din care fac parte!
in anii trecuti , la zborurile de viteza si demifond (din tara), s-au pierdut f putini porumbei, pe cand anu’ asta…sute!
explica-mi si asta!
aaa…a pierdut multe pasari si omu’ sata despre care iti vorbeam..cu 17 pasari la expo…deci..nu prea e vb de porumbei prosti..
Liviu, de acord, asta incercam si eu sa spun. Se pare insa ca unele pareri sustin faptul ca brusc, crescatori de succes in trecut, nu se mai ocupa cum trebuie de porumbei, si de asta se pierd (greu de crezut)…
Probabil vreun fond de bani european sau vreo licitatie banoasa … cine stie … Oricum, citind comentariile dvs. (dl. Tanase), denota ca aveti habar de domeniu … cumva un factor de decizie pe undeva ?
sunt si eu columbofil din valea jiului si sincer eu nu am probleme cu ulii (acum) si foarte putin toamna/iarna.
si vreu sa va pun o intrebare : de ce in alte tari cum sunt belgia , spania , franta …etc nu sunt asa de multe pierderi de porumbei , credeti ca acolo nu exista ulii si soimi???
pt dl ovidiu si vasile din tg jiu vreui sa aflu si eu mai multe detalii despre aceasta repopulare cu rapitoare in valea jiului … eu unul nu am auzit nimik … va rog sa veniti cu detalii… sunt din domeniu si as vrea sa aflu mai multe detalii…
numai bine…,
Paul ispas Petrosani
Dl. Liviu, imi este greu sa cred ce spuneti dumneavoastra cu dezorientarea porumbelului in zbor la intalnirea dintre doua stoluri. Cred ca porumbelul se orienteaza dupa campul magnetic si nu dupa peisajul din zona pe care e posibil sa nu-l mai vada din cauza aglomeratiei . Nici relatari pe Animal Planet despre pasari ciocnindu-se in zbor nu am auzit (serios, ati vazut stoluri uriase de pasari care schimba brusc directia fara ca nici macar o pasare sa pice din cauza coliziunii)… Si apoi, cred ca pe parcursul distantei, stolul se mai rarefiaza, in functie de pregatirea fiecarui porumbel asa ca nu va temeti de intalniri. Stiti? Spatiul nostru este tridimensional, nu bidimensional. Altfel, s-ar inventa controlori de trafic aerian si la porumbei. Iar o intersectare pe traseu e foarte putin probabila, cred ca tine de ordinul fabulatiilor.
REVERITOR LA ARTICOLUL DE MAI SUS AM SI EU CEVA DE ZIS CRED CA ESTE BINE CE ZIC.MAI SUNT SI VINONATI LANSATORI CARE DACA ESTE URIT SAU PLOUA NU II PREA INTERESEAZA ,DACA VREMEA ESTE REA TREBUIE SA MAI ASTEPTE O ZI SAU SA SE MAI INTOARCA INAPOI SI SA FACA O LANSARE MAI USOARA CA SA NU SE PIARDA ANTRENAMENTUL PORUMBEILOR ,DAR ASTA TREBUIE SA VB LANSATORUL CU CITIVA PRESEDINTI SAU MEMBRI DACA SUNT DE ACORD .MINCARE SI APA ESTE BAZA LA UN ZBOR .ACUM SUNT O GRAMADA DE CELULARE CONVERSATIA CU CEI DE ACASA ESTE ESENTIALA LA O LANSARE .MAI UN LUCRU CARE DUCE LA PIERDERE ESTE INGRAMADIREA PORUMBEILOR IN BOXE ,CIT MAI MULTI CA SA IASA BANUL ASA ZIC UNII DAR NU ASTA ESTE IMPORTANT BANII ,EU ZIC CA PASARILE NOASTRE SUNT MAI IMPORTANTE DECIT SA FACA PE UNUL MAI BOGAT LA ACEEA ETAPA .TREBUIE COMUNICAT INAINTE DE LANSARE SI MAI ZIC DACA ESTE VREME URITA SA SE MAI ASTEPTE .MAI UN LUCRU LA PIERDEREA PORUMBEIILOR ESTE IMBARCAREA, DACA ZBORUL SE FACE CU MAI MULTE ORASE SE PLEACA DE MIERCURI SAU JOI CA SA SE DEA DRUMUL DUMINICA SI DACA MAI ESTE SI VREME REA ,PORUMBEII STAU MAI MULT IN BOXE DECIT ACASA IN VOLIERE .LA UN ZBOR DELEGATUL (LANSATORUL)TREBUIE SA AIBE RABDARE SI NU SA FACA TREABA REPEDE CA SA AJUNGA ACASA SAU SA IA REPEDE BANII.
aaa si pt mesajul cu nr 38 … eu unul nu am mai auzit de soimul calator cu guler alb imi spune numele in latina sa`l caut pe google???
Dle. Vasile, din ce am citit pe siteul Dvs. (felicitari pentru blog) am constatat ca nu aveti voiajori ci de ornament. Cunoasteti atat de bine porumbeii voiajori?
Acum chiar ca e vorba de gluma, cand spuneti de ciocnirea in zbor a pasarilor. Dar daca ne amintim ca porumbeii sunt pasari gregare, ne vom da seama ce efect are unirea a doua stoluri – puteti observa asta si acasa, cand doua stoluri se unesc, si se despart destul de greu, chiar si in siguranta zonei bine cunoscute. Sa spunem ca o grupare columbofila lanseza 8000 de porumbei care merg spre vest, iar alta, mai mica, 500 de porumbei, ce merg spre est. Cum porumbeii prefera anumite culoare de zbor, si niciodata nu vor ‘taia’ in linie dreapta indiferent de relief, sunt sanse mari sa se intalneasca. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca le va fi usor celor 500 sa isi continue drumul…
Nu e vorba de prostie, dar noi uitam ca instinctele lor sunt pe primul loc, nu au fost facuti de natura sa ne ofere noua senzatii tari weekend de weekend… instinctul de stol e puternic, pentru a se apara de rapitoare.
Multumesc la fel! Nu ca un cunoscator de voiajori am spus asta, poate sa-mi fie greu sa cred si ca “outsider”. Nu zic ca nu esta asa in ce priveste unirea stolurilor dar cred ca primeaza destinatia. Iar in ce priveste intalnirea a doua stoluri continui sa cred ca e putin probabila. Difera categoric tipul de zbor: zborul de rotire deasupra volierei si zborul intins catre casa. Am vazut voiajori buni la zbor intins refuzand sa intre in stolurile din zona care roteau deasupra casei. Dar e posibil sa fie, asa cum e posibil sa nu fie …
Dl. Ispas, Lunca Budieni (nu neaparat, pentru ca nu stiu zona exact dar am toate motivele sa cred ca de aceasta zona e vorba) este foarte departe de Petrosani, nu credeti?
Si sunteti in afara judetului Gorj, sunteti in judetul Hunedoara. Aveti voie sa va exprimati curiozitatea dar nu ca unul care trebuia neaparat sa stie ce se petrece in ograda altuia.
Oare sezonul prost sa fie si din cauza medicamentatiei tot mai exagerate si in Romania ? Sau poate si a lipsei zborurilor de anul trecut ?
Conditiile meteo destul de ciudate si-au spus cuvantul. Insa nu va ingrijorati in istoria columbofila au mai fost astfel de ani grei. Adevarul este ca la sfarsit adevaratii campioni sunt tot acolo an de an. Au si ei pierderi dare valoarea e tot valoare.
Restul cu ciocniri de stoluri, porumbeii merg pe rute de zbor ( nu demult am auzit ca porumbeii vin pe sosea intr-o discutie ) rapitoare care mananca 1000 de porumbei de 200 km sunt aberatii.
Am mai auzit de la cineva ca exploziile solare sunt ciclice si anul acesta ar fi un an cu multe astfel de explozii. Poate va interesati pe la cei specializati.
Oricum e un an greu si sper sa-l terminam cat de cat in picioare
Sunt factor de decizie la mine in crescatorie :)
Sunt crescator de porumbei de mic si de asemenea as dori sa dresez o pasare rapitoare dar din lipsa de timp am ramas cu foarte multe informatii in domeniu…asa ca stiu cat costa un porumbar sau un soim in crescatorie.Va mai pot informa ca oficial cam toate speciile de rapitoare sunt in declin la nivel global,de aceea sunt si protejate atat de strict,deci o populare cu 400 de pasari este mare lucru.Ma mai mira foarte mult faptul ca e cam dubios sa se elibereze deodata 400 de pasari pt ca nu se imprastie ca voiajorii eliberati la concurs,mai ales daca este vorba de porumbari sigur or sa ramana foarte multe in zona si or sa se bata pt teritoriu,in primul rand cu populatia locala si apoi intre ele,multi masculi vor sfarsi omorati de femele.
Nu putem trage concluzia ca rapitoarele s-au inmultit excesiv doar pt ca intr-o zona de cateva hectare care le ofera conditii foarte bune sunt in numar mare.In zona unde am eu crescatoria de exemplu(Lunca raului Buzau in dreptul localitatii Sutesti) este o rezervatie care incepe de la gardul meu.In zona se gasesc 2 perechi de vinderei care nu deranjeaza cu nimic porumbeii,una de porumbari care ma mai usureaza la inceputul iernii cand intarzii sa inchid porumbeii si mai multe de pasarari care ataca foarte insistent iarna vrabiile din curte,atac al soimului nu am avut dar am vazut soim prin sat primavara trecuta(nu stiu daca s-a stabilit in zona)….Observ aceleasi pasari in zona de multi ani,puii de porumbar mai mult ca sigur sunt alungati de parinti odata ajunsi la maturitate.
Am pierderi minime la porumbei mai ales ca am rase care sunt destul de usor de prins,in mod normal nu pot fenta pradatoarele decat voiajorii si orbetenii restul nu prea sunt in stare fizic fiind mai mult rase de ornament.Am pasarile libere din martie pana in noiembrie depinde de vreme si oricum atunci separ sexele si nu mai eliberez decat ocazional.
Pana cand nu o sa filmeze cineva drumul spre casa nu o sa stim ce se intampla si asta nu pt un porumbel ci pt 30-50.Asa se vede cati porumbei stau intr-o boxa,se pot studia traseele alese de pasari,se obtin dovezi cu cei care braconeaza,se observa ce rapitoare ataca si cand/cum/unde,se vede ce fel de vreme a fost pe traseu,se vede crescatorul fericit cand pasarea ajunge acasa…
Am cateva intrebari:
– zburati an de an voiajorii pe aceleasi rute?
– in aceeasi perioada de timp si in numar mare?
Supozitie:
Asa cum ursii grizli stiu cand incepe perioada de inmultire la pestele oceanic somon, care incepe sa urce pe raurile de apa la izvoare oare nu este posibil ca si rapitoarele sa fi invatat perioadele si culoarele de zbor ale “prazii”, in speta porumbeii ?
P.S. Cand eram mic, prin scoala generala, am avut si voiajori si gutani si jucatori dar numai pe perioade scurte de timp, tinuti prin balcon asa ca nu ma pot compara cu un crescator consacrat, stiu asta bine.
D-le Tanase Valentin, interesant. Ferice de dvs. ca aveti liniste in privinta rapitoarelor. La noi in padurea din jurul satului sunt 5-6 perechi (si cuiburile stim unde sunt amplasate) de rapitoare care ataca porumbeii. Mereu au atacuri reusite asa ca proumbarii mei cam tin pasarile inchise (aici as mai avea ceva de zis dar in alt comentariu). Si mai e ceva ce nu as prea vrea sa zic, chestia e ca daca se intampla “cumva” sa dispara subit :) toate familiile de rapitoare, imediat sunt inlocuite de altele si povestea se repeta la nesfarsit.
Si acum ce aveam de zis. Stiu ca unele rapitoare se bazeaza pe curentii de aer cald pentru a plana si castiga in inaltime. Deci ies la zbor mult mai tarziu. Oare nu ar fi bine sa fie scosi porumbeii la antrenamente dimineata pe racoare cand incepe sa se lumineze de ziua? Pana se incalzeste afara, au deja ore de antrenament. Si poate si seara la fel …
salut!!!
un rol important in pierderea por il are vremea dar in zonele de munte sunt foarte multe rapitoare infometate!!!
de exemplu zilele trecute pe la ora 11:00 trecea un stol de la curse, cand deodata s-au imprastiat totzi sa ma dea gramada!!!vreo catziva au intrat imtr-un pod de grajd shi restul s-au raspandit!!!daca in apropiere se aflau shi nijte braconieri ar fi fost perfect!!!
la vreo 20 d minute cei trei por si-au reluat zborul!!!
eu nu mai pot sa le dau drumu dimineatza ca ma omoara uliu!!!!!! nici nu s ridica bn porumbelu p casda ca a shi venit uliu!!!nu shtiu c sa ma ma fac!!!
salutare tuturor colombofililor shi VANT IN PENE!!!!!
Cele mai multe atacuri le-am avut dimineata, cand ulii sunt infometati. Apoi, am observat ca mai ataca intens spre inserat. De cele mai multe ori, ulii nu au nevoie de inaltime, deoarece zboara pe jos printre case si pomi si folosesc elementul surpriza; ataca porumbeii imediat cum s-au lasat de la zbor pe acoperis si au pierdut elanul. In zbor pe sus, sansele uliului sunt mult mai mici, rareori va prinde un voiajor sanatos, pe linie dreapta (am vazut pana acum zeci de astfel de urmariri, cu nici o captura). La picaje se schimba situatia, insa la ele apeleaza doar un porumbel bolnav, obosit sau fara experienta (pui).
Ar fi o solutie dar mai costisitoare. O voliera separata cu gutani, scosi la zbor pentru saturarea rapitoarelor si apoi ridicati ceilalti … Dar cine isi permite? Si apoi, nu ar face decat sa obisnuiasca rapitoarele in zona, sa vina sa-si ceara tainul.
vasile…eu nu ma refeream la ciocnirea propriu-zisa in zbor a pasarilor, ca doar nu se dau cap in cap..sa fim seriosi!
si ..da, chiar si la cursele de viteza stolu’ nu ramane compact (nu calatoresc cateva mii de porumbei in acelasi stol) dar totusi ei zboara pe acelasi culoar , iar in cazul in care culoarele se intersecteaza iti spun sigur ca sunt probleme serioase …
aaa…si ziceai de controlorii de trafic aerian…de faptul ca lumea e tridimensionala…de acord cu tine!
da’ , totusi, tu crezi ca porumbeii diferitelor asociatii si cluburi care lanseaza din diferite locuri, in acelasi timp, zboara la diferite inaltimi?
uite…in tarile cu o traditie si cultura columbofila mai bogata ca cea a tarii noastre acest aspect al intersectarii culoarelor de zbor e tratat cu foarte mare seriozitate
astfel, la intocmirea planurilor(rutelor) de zbor se tine cont de acest aspect si se incearca evitarea, pe cat posibil, a intersectarii maselor de porumbei
asta se poate face si la noi (si nici nu este foarte complicat) prin lansari comune (si nu fiecare unde vrea) si prin programarea concursurilor care presupun intersectarea cuolarelor in zile diferite
ce parere aveti..aberez , sau are sens ce spun aici?
La noi a fost furtuna si o vreme am ramas fara curent electric … a plouat zdravan. De acord, faptele nu pot fi ignorate dar totusi, vorba d-lui Tanase , pana nu se fac studii, inregistrarea zborurilor (poate unii porumbei sa poarte minicamere video), chestia cu intersectarea ramane la nivel de presupunere. Ar face foarte mult un film documentar pe acest subiect … pana atunci, avem si nu avem dreptate. :)
eu povestea cu ingrijirea porumbeilor mai buna a porumbeilor nu prea o inteleg, nu stiu ce se intampla cu STETCO VIOREL sau o sa ne explice el pe viitor cine sunt campionii aia care au asa mari succese doar di n buna crestere a porumbeilor cam greu de crezut da stim cu totii k e mare lauda la ei in maramures.Eu cred k trebuie ceva mai mult nu ajunge doar o buna crestere si as vrea sa invat mai multe de la unu k el care e asa sigur pe el da la sfarsit nu scrie nicaieri de el
“…La noi in zona (Targu Jiu) au fost eliberate 400 de exemplare pasare rapitoare dintr-o crescatorie de profil… ”
Povesti de babe ! Asta-i cel mai rau, cand unul nu este sigur de ce spune si le mai si infloreste, cautand sa creeze polemica ( ??? ) mai trage dupa el si pe altii care ” pun botul ” ( scuzati expresia ).
In Romania nu exista nici o crescatorie de rapitoare, si 400 de rapitoare nu le elibereaza nici cei mai mari crescatori din lume. Aveti impresia ca rapitoarele se inmultesc ca porumbeii sau gainile ???
Vreau sa stiu numele acelei ” crescatorii ” din Tg-Jiu ! Nu numai ca nu exista asa ceva, dar a si ” reusit ” sa scoata 400 de rapitoare sa repopuleze o zona …..
Povesti de babe….
Salutari.
Sergiu
http://www.vinatorul.ro/forum/viewforum.php?f=10
http://www.cetreria.com/foro
de exemplu cand faceti un antrenament si le da ti drumul de la 100 km.
dc in momentul cand ii lansati se intalnesc cu niste porumbei din zona respectiva este posibil sa intarzie.si sa mearga cu acestia sau dimpotriva sa ii care pe porumbeii din zona respectiva pana la casa dumneavoastra.
eu am participat la o lansare pe vreme urata si intalnind stoluri din zona respectiva s au unit si capul nu le mai era la perechea lor ci sa zboare in stol in jurul orasului cu ceilalti putini au reusit sa se desprinda.
deci totul este posibil.este de luat in considerare aceasta opinie. am vazut cazuri reale .
in zona unde tin yo porumbei rapitoarele nu sunt o mare problema dar……am o parere pentru apararea porumbeilor macar atunci cand sunt pe casa…cresterea catorva pikiri pt a speria rapitoarele..astept parerile voatre.
VANT in PENE
pt ADRIAN PH-vreau s eu id tau.ms
Observ ca se face bascalie de problema cu rapitoarele.Nu cred ca este cazul, intrucat pentru unii dintre noi chiar este o problema foarte serioasa.
Eu unul cresc porumbei de aproximativ treizeci – 30 – ani si pana acum trei-patru ani nu inchideam niciodata porumbeii iarna.Se mai intampla sa dispara pe iarna doi-trei.Acum daca ar fi liberi pe timpul iernii, probabil ca in primavara nu asi mai avea nici jumatate. Si in zona in care locuiesc eu(sudul judetului Valcea) ulii porumbari, dar si soimii calatori, reprezinta o mare problema.Daca in toate zonele din tara exista aceasta problema, daca ulii nu au dusmani naturali si fiecare pereche procreaza anual cel putin 2-3 pui, cum se intampla in zona mea, unde vom ajunge!?Oare exista posibilitatea unor actiuni concertate din partea cat mai multor iubitori ai acestor pasari, care sa conduca la limitarea numarului de rapitoare(ma refer la actiuni care sa nu intre in contradictie cu normele legale actuale).Daca stie cineva cum ar trebui sa procedam i-am fi recunoscatori, probabil, toti crescatorii de porumbei.
RECUNOASTETI PROBLEMA PENTRU CA EXISTA
Bineinteles ca de vina pentru sezonul prost este si vremea, dar si concursurile organizate aproape haotic(ma refer la intersectarile de rute).
Deci, parearea mea, cauzele care au dus la un sezon prost sunt:
1. Vremea, in general nefavorabila
2. Rapitoarele, care s-au inmultit excesiv si a caror sursa de hrana principala au devenit porumbeii nostrii(intrucat vanatul nu mai este nici pe departe ce a fost candva)
3. Modul de organizare a concursurilor
4. Modificarile de camp magnetic
nu neaparat in aceasta ordine
Pentru “goshawkrst” de la 69.
Respectabilul domn sa se uite mai bine la ce am spus. Nu sunt povesti de babe. Una la mana, babele nu cresc porumbei si a doua la mana am spus ca acea crescatorie e in Franta, nu la Tg-Jiu. Sa se uite la pozitia 30 ce am spus. Ce motiv as avea sa creez polemica si sa mai si infloresc? La ce mi-ar ajuta? Dar ma rog, fiecare cu parerea lui.
Am spus ca au fost eliberati in zona Tg-Jiu, nu ca au fost crescuti la o crescatorie in Tg-Jiu. Daca respectivul e crescator de porumbei, sa intrebe columbofilii din Tg-Jiu si o sa se convinga ca nu bat campii. Si nu am spus nimic cum ca as fi pierdut multi porumbei la zboruri din cauza rapitoarelor, dar acestea sunt o mare, mare problema in zona. Si daca e crescator de porumbei, sa intrebe responsabilul tehnic de la clubul “Constantin Brancusi”, care sta chiar in zona Dealului Targului, zona in care stau si eu. Au fost zboruri de la 400-500 km si porumbeii au fost luati de deasupra casei cand au sosit…… Altii au sosit in ziua zborurilor sau a doua zi, a treia zi sparti rau de tot de rapitoare si nu puteau veni in halul ala de la 300 de km, au fost loviti la cativa km de casa.
Desigur, pierderile masive de anul asta (ex. Miciurin 03.06.2007 cand s-au pierdut, probabil 40% sau 50% din porumbei) nu pot fi puse pe seama rapitoarelor. Da. totusi, acestea, sunt o mare problema in zona noastra.
Nici Nick Fox in Anglia nu reuseste sa scoata 400 de rapitoare dintr-o crescatorie, si este cel mai mare din lume !
Acuma ca de fapt, vin din Franta ???
Cele mai mari crescatorii franceze nu ajung la 50 de pui de rapitoare pe an…
Deci, sunt povesti de babe, le infloriti ca sa starniti polemica, asta v-a intereseaza pe unii.
Deja incep sa ma plictisesc de tampeniile ce le spuneti !
deci…mister vultur..soim…sau cum ti-oi zice tu..
deci..se pare ca nu intelegi sensu’ discutiei si , din cate vad eu esti un mare iubitor de rapitoare (ceea ce nu e rau) si asta-ti afecteaza judecata obiectiva
asa ca..deci…stai mai cam , deci..
e posibil ca oamenii sa fi exagerat cu alea 400 de pasari eliberate ,ca adevaru’ e ca nici mie nu prea-mi vine sa cred… da’ intelege si tu ca unii chiar au mari probleme cu pasarile rapitoare
si d’aia se plang p’aici ….nu ca sa polemizeze cu tine…
in concluzie (nu deci :) ) hai sa fim mai toleranti si sa nu mai catalogam drept tampenii opiniile care ne contrazic , chiar daca, uneori, sunt exagerate..
te salut cu respect
pt ca ii CLAR ca tot ce se spune despre elibererea uliilor este o aberatie!!!!!!!!!!!!!!!!!! si eu as putea zice ca am facut cadou 1000 de por voaijori din rase marii ma crdeati? ? asa nici eu nici sergiu , nici dl tanase nu crdem ca au fost eliberate nici macar 1 pasarea in tara !!!!
Da, intr-adevar pierderile poate sunt un pic cam exagerate anul acesta, poate vor fi si la anul, si asa mai departe. Multe din motivele enumerate sunt alea zise de mai toti, care au fost de cand lumea columbofila, cu mici exceptii. Anul acesta dupa parerea mea se suprapune si cu faptul ca pana acum erau masluite si concursurile, si campionii fabricati pt. afacerile din columbofilia noastra, si MARII MAESTRI alesi dupa spranceana, lansari pe hartie si in realitate se intorceau cu porumbeii inapoi seara cat putea si multe altele pe care probabil le stiti cu totii. Am zis-o odata pe forumuri, FRATE CAND SE VA INCEPE A SE ZBURA PE BUNE VA FI VAI DE MAMA NOASTRA pt. ca si pt. ceilalti a fost o alta selectie la fiecare in cusca bazata pe concursurile care s-au desfasurat. Si toate cele relatate mai sus de majoritatea cumulate si cu masluirile celor care ne-au condus pana acum, normal ca procentul pierderilor aproape s-a dublat, si ne miram capasari cu norma ” imaginara de fapt” indeplinita acum se pierd sau in final nu o sa o mai faca.
Si mai zicea cineva mai sus ca daca se intalnesc stoluri nu se intampla nimic? Sa o creada el. Nu stiu la cate lansari a fost, sa vada cum porumbeii pleaca si merg paralel cu soseaua, sau cu un rau, si multe altele, iar cand se intalnesc brusc cu porumbei de la camp sau stoluri de la alte concursuri se zapacesc. Si afara chiar asta se intampla, DACA ESTI MEMBRU COLUMBOFIL TI SE INTERZICE A DA DRUMUL LA PORUMBEI IN ZILELE DE CONCURS, si nici nu schimba trasee cum o facem noi din 2 in 2 ani. Cred ca toti stim ca au aceleasi etape de concurs de zeci de ani. SARACII EI NU STIU NIMIC SI STIM NOI PREA MULTE!
Inca o “mica” informatie in legatura cu nr. de rapitoare din unele zone: “Anul trecut au fost observate peste 2.000 de exemplare de rapitoare care au migrat peste Pricopan” restul articolului (Avatarurile unui biolog) il gasiti aici:
http://www.formula-as.ro/reviste_754__144__un-paradis-profanat.html
Dumnule Ovidiu Targu Jiu, va rog sa nu mai reactionati. “Dl. goshawkrst” a “gresit” intentionat in comentariile dumnealui. E clar pentru oricine de pe acest sit ce ati zis sau ce am zis. Nu vedeti ca nu-l intereseaza detaliile? Are profilul unui provocator de pe vremea lui Ceausescu. Ori vrea sa stie EXACT cat si ce stiti, ori vrea sa banalizeze zvonul si atunci, procedura e clasica. Tipul de comentariu practicat e ca in manuale. Din link-urile furnizate de dumnealui rezulta ca activeaza pe forumul vanatorilor si ii plac rapitoarele (deci e in tabara opusa porumbarilor). Deci e foarte probabil sa aiba legatura si cu Asociatia vanatorilor de la noi din Gorj. Cine stie ce s-a petrecut acolo si chestia a rasuflat in afara pana la asociatiile de porumbari (pentru ca am cautat pe internet in presa locala si nu numai, detalii despre eveniment si nu am gasit nimic). Deci e musai sa fie banalizat zvonul. Lasati-l sa urle. Nu de alta dar daca ne suparam s-ar putea sa “asmutim” niste ziaristi in zona …
Domnul Mihai Duga, nu afirm ca stiu mai bine, departe de mine asta dar pot sa fiu circumspect pana in momentul cand am suficiente informatii in domeniu. Si aici intrati dvs. in scena. Luati in considerare ca nu am fost la nici o lansare si sunt multi cititori care nu au fost la nici una. La un moment dat am vorbit de necesitatea unui documentar. Va suparati ca am cerut asa ceva? Ar fi frumos sa se prezinte detalii ca la carte. Si asta fara nici un fel de cearta. Totusi, a tine porumbeii inchisi in vreme de concurs mi se pare o conditie prea .. mare sa zic. E ca si cum ai asfalta un drum de tara pentru a se merge mai usor pe el. Din unele relatari am inteles ca sunt totusi porumbei care reusesc sa se desprinda. Poate ca din astfel de porumbei e de dorit sa se faca selectiile, mai ales ca sunt destui care nu sunt membrii si deci, nu sunt obligati sa tina pasarile inchise (incep sa vad ca dl. Andrei nu glumea in primul comentariu) … O parere de “outsider”. Ma certati si pentru asta? Vina mea e ca spre deosebire de alti outsideri, eu am intervenit …
Sa auzim de bine!
NU am exagerat eu cu cele 400 de rapitoare si nici dl. Ovidiu nu cred ca a facut-o, pur si simplu asa se stie la noi in zona (nu numai porumbarii) si ma gandesc ca fum fara foc nu iese (si asociati reactia domnului “soimar” cu ceea ce am spus noi).
Am discutat mai mult cu “soimarul” si nu cred ca este rau intentionat, puteti gasi tot pe acest site un interviu cu el, in arhiva.
Stiti care e problema? La zvonuri nu ne intrece nimeni. Faptul ca “se stie in zona” nu inseamna mare lucru. Este de ajuns sa inventezi ceva si sa spui asta la 2-3, ca in cateva zile stie toata suflarea, eventual vine si presa la fata locului (cum fabula ieri la TV femeia de serviciu care a vazut in fata unui bloc un sarpe uite atat [———————-] de mare). Nu scriu asta din placerea de a va contrazice, departe gandul, insa si mie mi se pare o “poveste cu ozn-uri”…
Unele concursuri de porumbei nici macar nu strang atatea pasari – 400 ca numarul de rapitoare “eliberate”. Pai daca s-a facut aceasta repopulare, ar trebui sa fie foarte bine cunoscuta de toata lumea, sa fie evidente clare la autoritatile din domeniu…nu e joaca, nu e ca si cum ai elibera 400 de buburuze in gradina bunicii sa consume paduchii de pe varza.
Daca puteti afla detalii concrete de la autoritatile locale, alta ar fi situatia.
Nu consider ca m-ati contrazis. Pot cere mai multe detalii … Oricum, o populare s-a facut pentru ca nu prea mai erau in zona… Acum nu ai “loc” de ei. Sincer, nu vad rostul acestui zvon, tot trebuie sa fie un miez de adevar… V-am zis, oameni in varsta afirma acest lucur si din cate inteleg, e ceea ce se stie la asociatia “Constantin Brancusi”. Asa ca faceti eventual o invitatie la dialog membrilor din asociatie.
In fiecare an Falco columbarius (soimul de iarna migreaza din nordul Europei unde cuibareste spre sud.In Romania ajung conform ultimelor date intre 400-1500 de perechi care raman aici pe timpul iernii.Pe la noi mai trec in drum spre Grecia si Bulgaria inca aproape 1000 de perechi.Populatia care ierneaza in Ucraina este foarte probabil venita din nordul Rusiei deci nu trece pe la noi.Acest soim este cam de aceleasi dimensiuni cu un uliu pasarar iar prada lui nu depaseste in dimensiuni un graur.Nu reusesc sa deschid acel articol sa imi dau seama despre ce specie este vorba acolo.
Din vorbe nu cred nimic,pana nu vad un act oficial,pt ca o populare de aceasta anvergura nu se face pe ochi frumosi ,sau o declaratie a unui conducator de la A.J.V.P.S Tg Jiu voi uza de dreptul meu de a nu crede afirmatiile care le faceti mai sus.
Soimul dunarean (Falco cherrug) are o populatie la noi de 5-10 perechi.Falco peregrinus 8-15 perechi(asta cred ca este ala cu guler alb).La cat de multi sunt sigur ei sunt vinovati pt disparitia a sute de porumbei de la concursuri.
Ar mai fi Uliul porumbar pt care nu o sa fac publica situatia ultimului recensamant pt ca si asa umbla pe aici destule minti inguste.Va spun doar ca in Olanda populatia de uliu porumbar este de 2000 de perechi la un teritoriu cam cat 2 judete de la noi,la Belgieni sunt mai putini cam 800 de perechi.Prin comparatie la noi revin cam 100-150 de perechi la fiecare judet.In Franta sunt cam 6000 iar in Germania maxim 15000 de perechi.(zerourile sunt atent numarate).Nu stiu ce ruta de zbor au Belgienii si Olandezii dar ei se vaitau de vreme cand au avut pierderi mari chiar pe acest forum intr-un articol postat acum ceva vreme.
Toata lumea stie ca o populatie salbatica(orice animal) nu variaza decat putin de pe un an pe altul sau in perioade scurte de 2-5 ani.Daca dupa o perioada de 2-3 ani de conditii bune de hrana se raresc soarecii si pasarelele in anul imediat urmator scade si numarul rapitoarelor.Va garantez eu ca nici o rapitoare nu are numarul 1 in meniu porumbelul sau gugustiucul,sunt prazi prea grele iar porumbeii obositi de la concurs care pica mai usor sambata si duminica nu pot sustine o crestere a populatiei de rapitoare in zona.
Acum nu stiu ce sa zic…si eu am o femela uriasa de porumbar care vaneaza in curte si fara sa vreau i-am creat conditii foarte bune(am 2 pini foarte mari de unde poate pandi linistita) si acum se pune urmatoarea problema:ori porumbarul meu este mai prost decat altii,ori porumbeii mei sunt mai buni decat aia care se lasa prinsi pe casa.
Deci surse de unde ar fi putut fi obtinute acele 400 de exemplare exista. Dar va dau dreptate. Singura realitate din teren este ca zvonul exista si ca sunt foarte multe rapitoare in zona. Categoric, singura in masura sa faca lumina este A.J.V.P.S Tg Jiu. Ma ajuta targu-jienii cu o adresa de email utila? Sau se aplica legea strutului?
Domnilor eu cresc porumbei voiajori de aproape 30 de ani si la concursuri particip din anul 1983. Dati-mi voie sa va arat parerea mea despre pierderile mari suferite in acest an.
Nu stiu daca ati observat ca atunci cand este cald, ARDE cel putin asta e perceptia mea, iar cand spune ca s-a strict timpul pai s-a stricat adica PLOUA DE RUPE, PIATRA SA TE OMOARE, SI VANT DE PESTE 100KM / ORA. Deci vremea s-a modificat nu mai este ca acu’ 30 de ani iar modificarile sunt in continua desfasurare.Pasarile mai tinere sunt poate mai adaptate la aceste modificari climatice -au crescut odata cu ele iar cele de 4, 5 ani sau mai mult nu mai fac fata CHIAR DACA au fost campioni .
Despre rutele de zbor nu am ce sa comentez asa a fost mereu la noi o mare bulibaseala invalmasita…..In VEST rutele odata stabilite se mentin zeci de ani si sunt pe cat posibil aproximativ paralele .
Despre rapitoare haideti sa nu exageram, la un concurs chiar si pe traseu de paduri porumbeii zboara intins hai sa zicem ca ar fi vina rapitoarelor de 2-3% ca pierderi . Dar restul….
EXPLOZIILE solare produc perturbari ale campului magnetic terestru deci influenteaza in rau desf. concursului. Dl Harald ALEXANDRESCU fostul director al Observatorului Astronomic ”Vasile Urseanu” din Bucuresti ne-a explicat pe cand traia acest lucru dar a mai spus si ca la unele aspecte nu exista explicatii stiintifice , suntem simpi spectatori .
Deci inlantuirea nefasta dintre exploziile solare si schimbarea vremii , zic eu ca ar fi de vina in acest an ptr. pierderile mari suferite . Zbor buuun…
Si pasarile rapitoare pot fi o problema care o putem lua la calcul dar si uni porumbari care tin porumbei iar cum se zice ,, Am prins un porumbel din zbor,, aceia pe care ia prins sunt porubei tineri sau fara experienta iar acestia daca ajunge la un porumbar care il prinde la el iar acel porumbel nu mai vede cerul o vreme binenteles ca el se poate invata la acesta . Asaca eu rog crescatori de porumbei la lese porumbei liberi sa se intoarca la casa lor .
Porumbelul cu cat timp zboara mai mult In asociatie sau nu el capata mai multa experienta .
eu cred ca adevarul este intodeauna la mijloc,fiecare dintre noi are un pic de dreptae.. si cauza o poate constitui cate putin din fiecare insa daca porumbei se intersecteaza si sunt luati de alte stoluri ar trebui sa aveti mai multi pripasiti ca de obicei prin cotete,ca doar nau disparut ???daca iar fi mancat rapitoarele,cei din zona ar putea afal,numarul atat de mare ar lasa urme…{sar putea gasi inele in cuiburi}asta daca nu sa intamplat altceva…
Nu am raspuns cu agresivitate. Doar ca m-am cam saturat de tot felul de povesti aiurea, care le inventeaza unul, le povesteste la 2 – 3 si in trei zile fac din tintar – armasar….
Numai bine.
are dreptate vasilica. unde sunt toti porumbei care sau pierdut???????????
In drum spre casa :)) sau sunt deja la diversi indivizi acasa.
Domnilor, de cand ma stiu, mai exact, cand eram mic si colindam pe la crescatorii din Targu-Jiu (pentru ca eu stateam pe la bloc si asa imi ostoiam dorul de porumbei) am observat un fenomen care era la mare pretuire pe atunci (pe vremea lui Ceausescu). La fiecare crescator de porumbei era la moda cate o prinzatoare, actionata din casa sau voliera cu o franghie. Fiecare se lauda cu cate un ceh list, un german gut, si puii rezultati erau motiv de mandrie si sursa buna de castig. De multe ori, liniile rezultate din acele pasari mergeau cel mai bine asa ca era o “prostie” sa nu ai prinzatoare, ca doar facea parte din dotarea standard. Era singura modalitate de a obtine linii vestite, din porumbei europeni. Si era o practica generalizata, la nivelul intregului teritoriu al Romaniei (si nu conta nivelul de pregatire sau profesia celui care facea acest lucru – toti il faceau). Nu sprijin fenomenul dar nici nu cred ca a disparut odata cu Revolutia. Si nici nu va disparea decat atunci cand o persoana bogata si cu influenta (de multe ori de stil mafiot :) ) va determina aparitia unei legi care sa interzica acest lucru. Dar cred ca deja ar fi prea mult.
Asa ca, tinant cont de explicatia d-lui “mohora.M”, in afara de pierderile datorate vremii in schimbare continua la noi in tara si rapitori, cred ca si foarte multi porumbei au picat la prinzatori.
Din pacate asa este dl. Vasile din Targu Jiu dar in naivitatea mea mi-a placut sa cred ca acest fenomen , dupa Revolutie a inceput sa regreseze din pacate nu-i asa. Aveti dreptate si braconajul ”planificat ” si organizat este una dintre cauzele pierderilor de porumbei.Dar oare sa se fi ajuns asa de departe cu dezvoltarea braconajului incat sa faca asa de multe pierderi ?
da, aveti dreptate!
si, cel putin in unele zone ale tarii, s-a ajuns foarte departe cu braconajul!
cunosc personal asa-zisi columbofili care la fiecare etapa prind cel putin 2-3 pasari…si mai au si tupeul sa se laude cu asta…
oricum…se poate vedea si pe acest site, la rubrica “porumbei pripasiti” unde sunt unii (si nu putini) care publica liste intregi cu porumbei..”pripasiti”…
e clar ca oamenii aia sunt braconieri ,de cea mai joasa speta ,si n-au nimic in comun cu spiritul sportului columbofil
Ca de atitea ori adevarul e la mijloc,multi au dreptate dar lucrurile sunt mai complexe.
Evorba si de inmultirea rapitoarelor,e drept,sunt zone de unde au disparut pasarile cintatoare,iar ulii zboara efectiv in stoluri
Dar sa stiti ca eu cred ca in ultima perioada se cam fac si imbarcari in bataie de joc.Nu se respecta densitatea de prb in boxe aproape nicaieri,mai ales la primele zboruri pasarile merg groaznic.E o realitate sau nu?Organizatorii iau banutzul si…asta e!
Este corect sa analizam TOATE datele problemei:
Singura parte buna (contributie) a prinzatorii este infuzia de sange proaspat in liniie existente in crescatorie. Pe vremuri, cand toata lumea avea asa ceva, exista o compensare a pierderilor cu capturarea de noi exemplare si toata lumea era multumita. Si avea de castigat voiajorul in general, pastrandu-se ca rasa sanatoasa (la nivelul tarii). Dar unele persoane (putine la numar si de regula, cu o situatie financiara mai buna) au decis ca e timpul sa-si schimbe conduita (salut aceasta decizie) si au eliminat prinzatoarea din propria crescatorie. Este clar ca aceste persoane lupta pentru generalizarea fenomenului (renuntarea la prinzatoare).
Aceasta infuzie gratuita de sange proaspat lipseste crescatorilor de porumbei de agrement. Ea depinde in exclusivitate de puterea financiara a persoanei respective. Ai bani, ai porumbei sanatosi si vigurosi. Nu ai bani, te paste efectul dezastruos al consagvinizarii excesive (cauza majora a disparitiei multor rase). La un crescator de porumbei de agrement (in exclusivitate) prinzatoarea lipseste, fiind inutila. Dar asta inseamna cheltuiala mare cu mentinerea liniilor sanatoase.
Aspecte reale, care fac parte din datele problemei. Aspecte pentru care trebuiesc gasite solutii. Specific doar ca nu sunt crescator de voiajori, asa ca nu am nevoie de prinzatoare.
Avantaje si dezavantaje.
“Avantaje si dezavantaje”!
Imi dau seama ca trebuie sa explic fraza de mai sus. Pentru improspatarea liniilor de porumbei, un voiajorist (majoritatea fara putere financiara) recurge la prinzatoare. Un crescator de porumbei de agrement recurge la portofel. Si ar exista o solutie pentru ambele categorii. PRETURILE! Dar asta doare in special pe cei care incet-incet (si in mod subteran) forteaza urcarea preturilor la nivelul occidentului. Este un subiect sensibil. Dar aceasta urcare a preturilor are si efecte nefaste in timp. Imputinarea celor care se ocupa cu cresterea porumbelului. Aduceti-va aminte ca intr-un articol de pe acest sit, se spunea ca belgienii au grija de perpetuarea acestei ocupatii prin sprijinirea noilor veniti in bransa. Nu ma astept ca persoanele care “lucreaza” la ridicarea preturilor sa abia intelegere si compasiune referitor la asta. Pentru ca intotdeauna romanul a gandit pe termen scurt si exclusiv la propria-i persoana intr-un egoism acerb. Gresesc ?
Cred ca braconierii nu se gandesc nici macar un moment la…improspatarea sangelui! Pur si simplu nu se pot abtine de la a prinde porumbei, sau mai bine spus de la a FURA.
Dati-mi voie sa fac un pic pe “nea Marin” si sa transam problema mai direct:
Sa moara Veta daca am vazut voiajorist fara prinzatoare. Este o extensie fireasca a lui. Lasa-l fara ea si isi transforma sputnik-ul in prinzatoare. Lasa-l fara sputnik si face la fel cu voliera. Si fara voliera nu-l mai poti lasa … Oricum, nu poate fara prinzatoare. Noaptea are cosmaruri fara ea… :))
As putea demonstra ca e in firea romanului acest lucru, si as face asta doar prezentand paragrafe din operele literare ale vremii …
Prinzatoare nu numai pentru voiajori; si pentru vrabii, sticleti, etc. E o metoda necesara printre pasarari, o practica printre pustimea de la tara care mai pune cate un gugustiuc la frigare, etc.
Nu poti opri un pusti indragostit de porumbei, din fire cam nazdravan si razvratit sa nu dea iama noaptea prin porumbeii din turla bisericii sau prin podurile grajdurilor C.A.P.-ului. Face parte din folclorul acestui popor si cine nu stie asta ori nu are suficienta cultura (literatura citita la activ), ori este un strain stabilit de curand in Romania, ori un ipocrit. Oare cat de bine invata copii care se ocupa de porumbei (cei care o fac sunt putini, pasari rare ca sa zic asa)? Ca sa luam in calcul toate aspectele, si din punct de vedere social …
E greu sa ii iei romanului acest lucru …
Nu stiu pe unde ati umblat, dar ar fi bine sa nu parasiti zona, spre binele Vetei. :)) Ati avea surpriza sa moara atat ea cat si vreo cateva generatii de neamuri indepartate!
Nu mai generalizati… multi dintre voiajoristi nu au capcane.
Cu copiii este alta poveste, mai ales in zonele unde nu au acces la informatie (internet, carti, reviste, etc). Si eu prindeam voiajori cu clema, dar asta se intampla in copilarie cand aveam gutani si habar nu aveam care-i treaba cu concursurile. Nu aveam idee ca mai tarziu voi invata ce-i cu sportul columbofil, cat ii voi uri pe braconieri…si cat de rau e sa astepti porumbeii acasa si ei sa zaca cu pana filata in vreo cocina. Si…nici macar nu aveam capcana, pentru ca eram prea mic sa imi fac una. Ii prindeam cu mana…vedeti Dvs., romanii sunt si foarte agili!
Acei copii sunt de iertat, ca nu stiu ce fac. Mai grav este ca si oameni in toata firea stau weekend de weekend langa capcana cu ochii sticlind…
:))
PT PUMA BLACK… PROBABIL MA CUNOSTI PERSONAL SI PROBABIL ESTI VREO UNU DE LA BISTRITA DIN CERCUL AL VICIOS CARE VA BATE-TI JOC DE MUNCA ALTORA. DE CE NU-TI DA-I NUMELE ADEVARAT? SA STIM SI NOI CINE ESTI? EU NU SUNT UN CAMPION SI CU SIGURANTA NU VOI FI VREODATA,DIN CAUZA UNORA RAUTACIOSI CA TINE,CARE FAC DIN SPORTUL COLUMBOFIL CE VREAU IE SI CE LE CONVINE LOR… ITI DORESC SUCCES SI POATE TU AJUNGI CAMPION
da prietene, ai mare dreptate…si eu faceam la fel in copilarie!
aaa….si spre surprinderea lu’ vasile de mult nu mai fac asta si tot voiajorist sunt, iar la scoala…pot spune ca nu m-am descurcat rau (ba chiar din contra:)) desi am porumbei de la varsta de 5 ani ..neintrerupt!
Adevarul este ca toate acestea se repeta ciclic. Pe vremuri ne injurau pe noi copiii, acum, copiii au ajuns oameni matori, la randul lor afectati de … alti copii. Si atunci, si acum erau unii oameni in toata firea (asa cum ziceti) mijind ochii pe cer, cu mana pe sfoara de la prinzatoare. Ce-a fost, va ma fi. Si ce va fi, nu s-a aratat inca … :)
Sa va zic de ce se pierd porumbei “parerea mea” VREMEA NEFAVORABILA.ANTENELE.CABLURILE.PASARILE RAPITOARE.BRACONIERI CARE SUNT 90% DIN COLUMBOFILI.Daca vreti sa va zic cum se prind porumbei spunetimi si va spun o gramada de smecheri si capcane.La mine in zona sunt o gramada de porumbei alivaniti la un muzeu care se hranesc la un siloz de cereale .dar cei mai multi stau inchisi la columbofili in voliere. Salut
nu sunt de la bistrita si d c vrei sa vorbesti pe teme columbofile ma gasesti pe puma 1980blak@yahoo.it. Si nu uita k cei d la bistrita te-au ajutat ( zamfir din telciu) in special sau ai uitat deja acest lucru?. Eu cred k din cauza arogantei voastre lumea buna a columbofiliei romane a cam inceput sa va evite pe cei k d-l Apostol, d-l Stetco viorel ,d-l Ieremias, d-l Szendrei si lista ar putea continua cu multi columbofili din Borsa. In acest sport eu cred k e nevoie si de seriozitate ceea ce voua va cam lipseste din pacate.Eu as vrea sa stiu d c se poate sa se angajeze un porumbel fara inel la o etapa de zbor, eu stiu k nu e posibil acest lucru si astept sa ne explice d-l Stetco acest lucru si cum era sa si claseze acel porumbel.
acesta este un mesaj urgent in zonele sau judetele prahova si buzau sa repopulat fauna cu 300-400 de uliii aveti graja ca e prapad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!