Sportul columbofil este probabil cel mai inechitabil sport existent.

1. Unii crescatori au timp sa se ocupe de porumbei de dimineata pana seara sau au angajati care numai asta fac. Alti crescatori merg la serviciu de dimineata pana seara si se ocupa de porumbei pe fuga, uneori vazandu-i doar la lumina becului.

2. Unii crescatori beneficiaza de sustinerea activa a familiei iar altii nu primesc decat reprosuri si sunt cel mult ignorati daca nu li se pun si piedici.

3. Unii crescatori dispun de bugete “fara numar” pentru porumbei, de la achizitii “de lux” si pana la hranire si intretinere, voliere, antrenamente, etc. Alti crescatori platesc cu greu cotizatia si zborurile iar procurarea minimului necesar pentru porumbei este deseori un chin ce presupune multe sacrificii.

4. Unii crescatori abia se dezmeticesc si deprind “tainele” acestui hobby iar altii il practica de multi ani.

5. Unii crescatori locuiesc intr-o zona unde rapitoarele nu provoaca mari pierderi. Alti crescatori dau cota la rapitoare si peste 50% din puii scosi intr-un an sau chiar porumbei maturi.

6. Nu mai vorbim despre influenta reliefului asupra felului in care “intra” porumbeii de la etape, despre zborul pe munte sau campie, despre zborul spre diverse puncte cardinale.

7. Etc?

Deci la rezultate bune nu ar trebui sa ne infumuram prea tare iar la rezultate slabe nu ar trebui sa ne demoralizam prea tare. Ar trebui sa ne bucuram de hobby intr-un mod relaxant, fiecare dupa posibilitati.

porumbei.ro