Vaccinul viu-tulpina Lasota se foloseste in special ca vaccinare de urgenta-necesitate (in cazul pericolului aparitiei paramixovirozei, in special la porumbeii nevaccinati, tineri) sau de pregatire – la tineretul columbar (datorita bolilor cu efect imunosupresor: CIRCOVIROZA, ADENOVIROZA, se prefera la virsta precoce de 21-28 zile urmat dupa 2-3 saptamini de administrarea unui vaccin inactivat apos/uleios contra paramixovirozei – PMV sau chiar simultan, in urgente).

Asigura o protectie rapida o organismului contra PMV dar de scurta durata, de aceea apoi trebuie administrat vaccinul INACTIVAT apos/uleios contra PMV care asigura dupa 2-3 saptamini de la inoculare o protectie de lunga durata (circa 1 an, toata viata porumbeilor).

Datorita reactivitatii DIFERITE a organismului la porumbei fata de cea de la gaini, doza de vaccin VIU antipseudopestos liofilizat AVIPESTISOTA (sau orice alt vaccin viu care contine tulpina LASOTA) CAPABIL SA INDUCA O IMUNIZARE OPTIMA LA PORUMBEL e egala cu 5 doze de vaccin pentru gaini.

Adica un flacon cu 100 doze vaccin LASOTA pentru gaini va ajunge pentru imunizarea CORESPUNZATOARE a 20 porumbei.

La porumbei (dar si la alte specii de pasari) se prefera vaccinarea pe cale oculonazala [ 1 flacon de 100 doze Lasota (deci 20 doze pentru porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata, adica 0,2 ml/doza vaccin/porumbel si se picura cite o picatura in fiecare ochi si nara a porumbelului, deci 4 picaturi / porumbel].

Se prefera aceasta cale de imunizare in cazul vaccinului viu Lasota deoarece asigura atit o imunitate locala mediata celular (blocind caile de intrare a virusului salbatic in organism) cit o seroconversie de calitate fata de inocularea intramusculara/subcutanata.

Vaccinul viu cu tulpina LASOTA are si potential imunostimulator la pasarile-porumbeii sanatosi [inclusiv la mamifere, chiar la om (se poate utiliza in bolile tumorale)].

Vaccinul viu liofilizat AVIPESTISOTA se fabrica in flacoane de 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 (rar 5000) doze (gaina).

Vaccinurile INACTIVATE apoase (COLOMBOVAC, COLUMBOVAC, COLUMBOPOLIVAC) sau uleioase (NOBIVAC PARAMIXO, PARAMIXOVACOL) indiferent de producator sint preparate pe oua embrionate de gaina si contin tulpina LASOTA sau/si tulpini de PMV izolate de la porumbei.

Toate vaccinurile inactivate se inoculeaza doar injectabil, SUBCUTANAT (mai rar intramuscular la porumbei) asigurind la adulti in general o protectie contra PMV de circa 1 an.

P.S. In Germania se recomanda 3 administrari anuale contra PMV in special in zonele unde a aparut PMV ( vezi si pagina 56 din “SANATATEA PORUMBEILOR” de dr.Ludwig Schrag s.a tradusa in 2o12 in romana).

Diagnostic-Romvac