Vaccinul LASOTA – Avipestisota la porumbei

Vaccinul viu-tulpina Lasota se foloseste in special ca vaccinare de urgenta-necesitate (in cazul pericolului aparitiei paramixovirozei, in special la porumbeii nevaccinati, tineri) sau de pregatire – la tineretul columbar (datorita bolilor cu efect imunosupresor: CIRCOVIROZA, ADENOVIROZA, se prefera la virsta precoce de 21-28 zile urmat dupa 2-3 saptamini de administrarea unui vaccin inactivat apos/uleios contra paramixovirozei – PMV sau chiar simultan, in urgente).

Asigura o protectie rapida o organismului contra PMV dar de scurta durata, de aceea apoi trebuie administrat vaccinul INACTIVAT apos/uleios contra PMV care asigura dupa 2-3 saptamini de la inoculare o protectie de lunga durata (circa 1 an, toata viata porumbeilor).

Datorita reactivitatii DIFERITE a organismului la porumbei fata de cea de la gaini, doza de vaccin VIU antipseudopestos liofilizat AVIPESTISOTA (sau orice alt vaccin viu care contine tulpina LASOTA) CAPABIL SA INDUCA O IMUNIZARE OPTIMA LA PORUMBEL e egala cu 5 doze de vaccin pentru gaini.

Adica un flacon cu 100 doze vaccin LASOTA pentru gaini va ajunge pentru imunizarea CORESPUNZATOARE a 20 porumbei.

La porumbei (dar si la alte specii de pasari) se prefera vaccinarea pe cale oculonazala [ 1 flacon de 100 doze Lasota (deci 20 doze pentru porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata, adica 0,2 ml/doza vaccin/porumbel si se picura cite o picatura in fiecare ochi si nara a porumbelului, deci 4 picaturi / porumbel].

Se prefera aceasta cale de imunizare in cazul vaccinului viu Lasota deoarece asigura atit o imunitate locala mediata celular (blocind caile de intrare a virusului salbatic in organism) cit o seroconversie de calitate fata de inocularea intramusculara/subcutanata.

Vaccinul viu cu tulpina LASOTA are si potential imunostimulator la pasarile-porumbeii sanatosi [inclusiv la mamifere, chiar la om (se poate utiliza in bolile tumorale)].

Vaccinul viu liofilizat AVIPESTISOTA se fabrica in flacoane de 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 (rar 5000) doze (gaina).

Vaccinurile INACTIVATE apoase (COLOMBOVAC, COLUMBOVAC, COLUMBOPOLIVAC) sau uleioase (NOBIVAC PARAMIXO, PARAMIXOVACOL) indiferent de producator sint preparate pe oua embrionate de gaina si contin tulpina LASOTA sau/si tulpini de PMV izolate de la porumbei.

Toate vaccinurile inactivate se inoculeaza doar injectabil, SUBCUTANAT (mai rar intramuscular la porumbei) asigurind la adulti in general o protectie contra PMV de circa 1 an.

P.S. In Germania se recomanda 3 administrari anuale contra PMV in special in zonele unde a aparut PMV ( vezi si pagina 56 din “SANATATEA PORUMBEILOR” de dr.Ludwig Schrag s.a tradusa in 2o12 in romana).

Diagnostic-Romvac

18 comentarii la “Vaccinul LASOTA – Avipestisota la porumbei”

 1. va multumesc pentru
  aceste informatii chiar aveam nevoie de ele .

 2. Eu unul am cautat aceste tipuri de vaccinuri dar nu am gasit desi am fost l-a mai multe depozite de medicamente inclusiv Romvac.
  Raspunsul primit :Nu se mai fabrica nimic pe baza de LaSOTA.

 3. prepararea pe oua embrionate de gaina ,lasa de dorit ,la noi,daca producatorul nu e atent in a folosii oua de gaina din efective indemne se boli transmisibile,vara aceasta am avut probleme cu micoplasmoza dupa nici 2 saptamani de la vaccinare,s au plans mai multi columbofili,asteptam raspuns

 4. se poate confirma faptul ca tratarea cu la sota poate determina intrarea in ,,forma ,, mai rapid a unui porumbel?este doar o idee de a mea pe baza unor observatii de-a lungl anilor.

 5. imi pare rau ca postez aici dar nu prea ma descurc pe site as dori sa va intreb ce au porumbei mei de tin ochi semi inchisi ma puteti ajuta? nu stiu cu ce sa ii traatez!

 6. In mod legal vaccinurile se vand doar de catre Depozitele veterinare si doar catre medicii veterinari care au apoi obligatia sa-l administreze.
  Ca inca mai putem proceda altfel e doar o chestiune de timp.

 7. L-AM FOLOSIT SI-L VOI FOLOSI IN FIECARE AN,M-AI ALES LA PUI.DE CUMPARAT IL CUMPAR DE LA MEDICUL VETERINAR.IL RECOMAND LA TOTI COL.DAR SA FIE ADMINISTRAT CORECT.VA SALUT SI MULTA SANATATE.

 8. Folosesc Lasota cu 2ml diluant, cu inoculare chiar de la cea mai mica varsta, cu bune rezultate. In mediu contaminat, vaccinarea cu Lasota la varsta de 21-28 de zile e tardiva, s-ar putea sa nu mai ai ce vaccina.
  In ce priveste administrarea vaccinului de catre medicul veterinar e cazul sa nu ne dam in stamba asa cum ne sta bine noua, romanilor; sunt medici veterinari care nu au vazut porumbei decat pe cer si nu au mangaiat niciodata un caine pe crestet. Cand locuiesti intr-un catun, de unde dracu’ sa iei un medic veterinar sa-ti vaccineze 200 de porumbei?

 9. de ce nu mi-ati postat comentariul sau deranjez pe cineva?urat din partea administratorului

  Raspuns: ai pe fiecare pagina link ce explica de ce nu se publica unele comentarii.

 10. In Romania se comercializeaza urmatoarele vaccinuri vii care contin tulpina Lasota( practic sint identice) preparate pe oua SPF( Specific Pathogen Free= libere de germeni patogeni) sau conventionale : AVIPESTISOTA Romvac-Romania ( Romvac are singura ferma tip SPF din SE Europei) , CEVAC NEW L Ceva Phylaxia-Ungaria, HIPRAVIAR S Hipra- Spania, NEWVAC LASOTA Pasteur-Romania,NOBILIS ND LASOTA Intervet-Olanda, TAD ND VAC LASOTA Lohmann Animal Health-Germania,FLORAVIAR LASOTA VIVA ORAL Syva Laboratorios-Spania.Practic fiecare firma din lume care produce vaccinuri pentru pasari are in portofoliu si un vaccin viu cu tulpina Lasota. Sint mari diferente de pret in functie de firma producatoare.
  Pentru pozitia 3 JR: porumbelul nu e afectat de speciile de micoplasme de la gaini(M.gallisepticum și M.sinoviae) ci de alte specii de micoplasme specifice ( Mycoplasma columbinum,M.columbovale,M.columbnasale).
  Pentru pozitia 4 Petre: vaccinul VIU Lasota are si efect imunostimulator asupra organismului,mamiferelor si păsărilor , recomandindu-se utilizarea lui ca adjuvant in tratamentul a numeroase boli ,inclusiv tumorale ( chiar si la om).
  In timpul sezonului de zbor e indicat o administrare suplimentara, la jumatatea sezonului, tocmai pentru a revigora organismul porumbeilor și ai stimula reactivitatea lui.
  Pentru pozitia 9 Liviu- daca matca e sănătoasă și vaccinata corespunzator ,practic ,anticorpii contra PMV transmiși prin intermediul gălbenușului , asigură o protectie de mai lunga durată progenilor. Dacă matca nu e imunizată corespunzător,ANUAL, progenii sînt *descoperiti * de la o virsta mică si pot contacta PMV ; in acest caz virsta de vaccinare poate fii coborita chiar ,forțat pînă la 2-3-4 zile de viață.Din acest motiv major se recomanda vaccinare intensivă ANUALĂ a părinților de la matcă.

 11. Buna ziua.
  Pentru administrarea vaccinului AVIPESTISOTA in apa de baut la porumbei, se poate inlocui laptele praf cu lapte UHT 3,5% grasime?

 12. In bucuresti unde gasim lasota? Am gasit un porumbel care tine capul pe spate ..scapa daca ii fac lasota? Unde sa ma duc cu el? Nu ma pricep la porumbei vreau doar sa l ajut

 13. Cu ce trebui vaccinați pui de porumbel sa
  Fie sănătoși si sa numai moara toamna?
  Le-am administrat in apa de baut ENTEROTRAT
  Asociat cu KING Herbs si in mîncare
  Romzeofort si după vaccinul La Sota
  Tot stau (gagaricici -supărați) si nu mănâncă
  Am aceasta prob doar toamna la PUI
  Matca este vaccinată si ea cu La sota & si după
  4 săptămâni vaccinul paramixovacol ?

 14. Foarte util, multumesc chiar eram in dilema cat diluant se pune la 100de doze,Multumesc!!!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *