albastru-dungat-cjIn anul 2007 un grup de crescatori clujeni am hotarat sa refacem rasa zburatorilor clujeni cunoscuti indeobste ca Zburatori Albastri de Cluj. Initiativa a venit in urma tristei constatari ca rasa, aflata in pragul extinctiei, nu se mai gaseste deloc in crescatorii clujene si in numar restrains in Lugoj, Marghita si in Ungaria.

Pe parcursul anilor 2007 – 2008 crescatorii clujeni au reusit sa readuca acasa un numar de exemplare, a caror calitate insa reflecta palid caracteristicile frumoasei rase pe care cei mai varstnici o cunoasteam din tinerete.

albastri-de-cluj1
– ilustratie din “Cresterea porumbeilor” editia II – Stefan Peterfi –

Debutul fiind facut, pasii in dezvoltarea rasei au fost si mari si rapizi. Venerabilul nostru coleg Andrei Balogh, in urma unor intense cautari a reusit sa descopere la un crescator varstnic din Ungaria un nucleu de pasari de buna calitate. Alaturi de nucleul foarte bun ramas in Lugoj la domnul Groza Zeno, acestea au constituit inceputul reconstructiei rasei in Cluj. Am reusit apoi in cadrul UGCPPAMR sa elaboram un standard actualizat si apoi sa facem standardizarea europeana.

Eu personal insa am ramas cu o nostalgie dupa vechile pasari pe care le cunosteam din copilarie, ultimul crescator clujean al rasei dl. Bacso locuind in vremurile acelea la cateva strazi de casa parintilor mei. Am hotarat sa incerc sa fac ceva pentru restaurarea acestei rase, asa incat studiind literatura columbofila veche sa incerc sa readuc la suprafata calitatile distinctive care dadeau personalitate rasei:
– mersul pe varfuri
– aripile inguste si lungi cu cotul anterior departat de corp si usor scos in afara (aripi de vultur)
– “tinuta capului ca de papagal”

Alaturi de cele 2 culori “supravietuitoare”:

– Albastru dungat:
albastru-dungat-cj

– Argintiu dungat:
argintiu-dungat

Am reusit sa obtinem si 3 din cele 4 culori disparute:

– Galben dungat:
galben-dungat2

galben-dungat

– Rosu dungat:
rosu-dungat2

rosu-dungat1

– Rosu brumariu dungat:
rosu-brumariu-dungat

– Albastru brumariu dungat, culoare la care inca lucram.

Dupa 5 ani de selectie, ajutat si de colegii de pasiune Dina Mergeani, Ciprian Ionescu si Graur David, pot spune ca am cateva rezultate notabile atat in ce priveste refacerea culorilor, cat si a tinutei si conformatiei corporale.

Din pacate unii crescatori au introdus in crescatorii, din confuzie, Zburatori de Szolnok albastrii dungati care insa au: ciocul mai gros, capul mai mare, gatul scurt si gros, corpul mai lung si mai orizontal, talia mai mare. Va fi nevoie de ceva timp pana cand Zburatorii de Cluj sa-si regaseasca imaginea inconfundabila: mici, pasind delicati ca balerinele, dar temperamentali ca niste resorturi gata sa tasneasca intr-un zbor rapid cu numeroase schimbari de directie.

Bonus:
bonus

Adrian Cocu