Varietati “noi” de culoare la Zburatorii Albastri de Cluj

albastru-dungat-cjIn anul 2007 un grup de crescatori clujeni am hotarat sa refacem rasa zburatorilor clujeni cunoscuti indeobste ca Zburatori Albastri de Cluj. Initiativa a venit in urma tristei constatari ca rasa, aflata in pragul extinctiei, nu se mai gaseste deloc in crescatorii clujene si in numar restrains in Lugoj, Marghita si in Ungaria.

Pe parcursul anilor 2007 – 2008 crescatorii clujeni au reusit sa readuca acasa un numar de exemplare, a caror calitate insa reflecta palid caracteristicile frumoasei rase pe care cei mai varstnici o cunoasteam din tinerete.

albastri-de-cluj1
– ilustratie din “Cresterea porumbeilor” editia II – Stefan Peterfi –

Debutul fiind facut, pasii in dezvoltarea rasei au fost si mari si rapizi. Venerabilul nostru coleg Andrei Balogh, in urma unor intense cautari a reusit sa descopere la un crescator varstnic din Ungaria un nucleu de pasari de buna calitate. Alaturi de nucleul foarte bun ramas in Lugoj la domnul Groza Zeno, acestea au constituit inceputul reconstructiei rasei in Cluj. Am reusit apoi in cadrul UGCPPAMR sa elaboram un standard actualizat si apoi sa facem standardizarea europeana.

Eu personal insa am ramas cu o nostalgie dupa vechile pasari pe care le cunosteam din copilarie, ultimul crescator clujean al rasei dl. Bacso locuind in vremurile acelea la cateva strazi de casa parintilor mei. Am hotarat sa incerc sa fac ceva pentru restaurarea acestei rase, asa incat studiind literatura columbofila veche sa incerc sa readuc la suprafata calitatile distinctive care dadeau personalitate rasei:
– mersul pe varfuri
– aripile inguste si lungi cu cotul anterior departat de corp si usor scos in afara (aripi de vultur)
– “tinuta capului ca de papagal”

Alaturi de cele 2 culori “supravietuitoare”:

– Albastru dungat:
albastru-dungat-cj

– Argintiu dungat:
argintiu-dungat

Am reusit sa obtinem si 3 din cele 4 culori disparute:

– Galben dungat:
galben-dungat2

galben-dungat

– Rosu dungat:
rosu-dungat2

rosu-dungat1

– Rosu brumariu dungat:
rosu-brumariu-dungat

– Albastru brumariu dungat, culoare la care inca lucram.

Dupa 5 ani de selectie, ajutat si de colegii de pasiune Dina Mergeani, Ciprian Ionescu si Graur David, pot spune ca am cateva rezultate notabile atat in ce priveste refacerea culorilor, cat si a tinutei si conformatiei corporale.

Din pacate unii crescatori au introdus in crescatorii, din confuzie, Zburatori de Szolnok albastrii dungati care insa au: ciocul mai gros, capul mai mare, gatul scurt si gros, corpul mai lung si mai orizontal, talia mai mare. Va fi nevoie de ceva timp pana cand Zburatorii de Cluj sa-si regaseasca imaginea inconfundabila: mici, pasind delicati ca balerinele, dar temperamentali ca niste resorturi gata sa tasneasca intr-un zbor rapid cu numeroase schimbari de directie.

Bonus:
bonus

Adrian Cocu

51 comentarii la “Varietati “noi” de culoare la Zburatorii Albastri de Cluj”

  1. Toata stima pentru voi! Este de apreciat ce faceti.

    Ce capsoare de bibelou au, si cu mersul acela pe varfuri…
    Cum ati obtinut culorile disparute? Prin consangvinizari sau introducerea de rase apropiate din care ati incercat sa pastrati apoi doar culoarea?

    Momentan ii si zburati sau lucrati doar la caracterele de aspect? “Zbor rapid cu numeroase schimbari de directie” suna bine de tot. Mi-ar placea sa vad.

  2. Felicitari baieti!ma bucur mult pentru aceste progrese.In timpul activitatii mele la asociatia albatros din cluj am intalnit multi oameni cu caractere deosebite care au facut si inca fac lucruri valoroase pentru conservarea raselor romanesti de porumbei.Multa bafta in continuare!!

  3. Imi face mare placere sa aud ca asta se intampla in orasul meu, insa mi-e oarecum ciuda ca nu am aflat de asta mai repede.Succes cu proiectul..poate pe viitor o sa imi achizitionez si eu o pereche.. :)

  4. Daca sunt mai multe culori pana la urma, nu trebuie schimbata denumirea?
    Multa bafta sa aveti in continuare. Respect pentru preocuparea pe care o aveti in ceea ce privesc rasele romanesti.

  5. Felicitari pentru efortul depus!
    Toata stima pentru asa oameni!
    As dori sa achizitionez cateva perechi de pui sau maturi daca are cineva va rog sa ma contactati la adresa de mail:stefanpurdoiu@yahoo.com

  6. Felicitari crescatorilor care au demarat si sustinut acest proiect. Ma bucar sa aud ca a ajuns la o finalitate. Care o sa fie noua denumire? Zburator de Cluj?

  7. Respect pentru intreaga ,,echipa”dar mai ales pentru munca depusa si..rezultatele ei!Succes si rezultate cat mai bune!!!!!

  8. Felicitari.Refacerea unei rase este o actvitate
    interesanta si laubabila in cadrul hobby-lui nostru.
    Ar fi interesant sa aflam ceva despre istoria/formarea
    acestei rase. Presupun ca au mai mult in comun
    cu Pesti Kék/Albastru de Budapesta decat numele,
    Sau ma insel? Merci anticipat.

  9. Foarte frumos dar trebuie de luat in considerare si pozitia aripilor care la dungatii argintii nu se observa.

  10. cat de bine suna , cat de romaneste suna, nu????

    stiti ce au spus nemtii prezenti in comitetul de arbitraj din sala de la agronomie la expozitia de anul acesta ?

    voi romanii ati stricat culorile la porumbei !!!!!!!!!!

    daca nu-i adevarat , rog sa fiu contrazis aici daca stiti cat de cat germana si ati fost de fata la discutia dintre arbitrii romani si internationali.

  11. Felicitari si succes cu demersurile de omologare a noilor varietati de culoare. Usor usor lucrurile incep sa se miste.

  12. felicitari!!!
    succes in continuare.
    ma bucur sa aud ca cineva vrea sa readuca linia veche ( linia buna ) printre noi crescatorii.
    felicitari
    jos palaria in fata voastra

  13. BRAVO ADI SI CELORLALTI!
    Columbofilie adevarata, salvarea de rase fara sa te gindesti daca ai profit sau nu!
    Inca o data BRAVO!

  14. oameni buni dar schimbati si denumirea .albastru nu poate fi argintiu galben, rosu sau bragagiu sau noi romanii suntem daltonisti???????

  15. Care va fi efectul imperecherii de exemplare de culori diferite (de exemplu, ca cei din imaginea bonus)? Se va incerca dezvoltarea separat, pe fiecare culoare?

  16. Frumosa initiativa, frumos porumbel, bravo acestor pasionati !!

  17. Ar trebui sa-i spuna Zburator de Cluj, asa cum sunt Zburatorii de Bucuresti : negri codalbi, ciungi, arginti, visinii, cafenii, vargatii,gagii, …etc. In Bucuresti mai gasesti multi reprezentativi , dar nu se ocupa nimeni de promovare. Probabil ca din lipsa de timp. Sper ca vor aparea cativa care sa cultive aceste rase, asa cum au standardul in cartea lui Felix Bonatiu. Cel mai bun standard.

  18. FELICITARI pentru munca depusa si mult succes in continuare!

  19. De ce se numeste “Jucator Albastru de Cluj” din moment ce are alte varietati de culoare. Eu din cate stiu era o rasa care juca, nu numai de zburatori.

  20. Buna ziua!Domnilor,criticatul este unul din”sporturile noastre nationale”!Daca tot ziceti ca avem aproape numai”gloabe”sunt curios daca nu cumva este mai logic sa incercam sa inmultim niste pasari la care sa facem un standard care e omologat,SI POATE FI MODIFICAT,nu e batut in cuie,si mai apoi sa ai reinvatam ce sa faca cu aripile care acum le sunt inutile????!!!Oamenii acestia CHIAR FAC CEVA!!!DAR SIGUR CHIBITZATUL,CUM SPUNEAM,ESTE F IUBIT!!!!
    Sanatate!!!

  21. Pentru comentariul 24 si pentru toti ceilalti care au citit standardul din cartea lui Feliciu Bonatiu, dl. Adrian Cocu spune intr-o discutie anterioara urmatoarele:

    “Cand a scris cartea “Rasele de porumbei din Romania” dl. Bonatiu a folosit ca sursa “Standardele Porumbeilor Romanesti” emise de Uniunea Columbofila din R.S.Romania in 1975. Pe vremea aceea eram columbofil incepator si nu stiu: cine le-a intocmit, in ce adunare generala a UCRSR au fost adoptate,daca au fost tiparite ca brosura,etc.Din cate stiu eu, prima lor aparitie publica a fost odata cu aparitia cartii d-lui Bonatiu in 1985.(exceptand varianta dactilografiata folosita de Corpul de arbitri al UCRSR, pe care a postat-o Vlad Hadarau in luna februarie aici pe site). Din “nefericire” atat standardele (“oficiale”?) cat si dl. Bonatiu la randul lui amesteca caractere de rasa ale Jucatorilor clujeni si ale Zburatorilor albastri clujeni. Zburatorii albastri de Cluj NU AU FACUT NICIODATA IN EXISTENTA LOR DE 200 DE ANI SIRAGURI DE TUMBE SAU CAZATURI. Cate o tumba rapida, din fuga stolului, o pasare din douazeci, poate…Ceva cam ca tipplerii la debutul rasei! De fapt frecventa redusa de aparitie a jocului ne-a determinat ca la elaborarea proiectului noului standard sa inlocuim zburatori-jucatori cu zburatori. Si… pana la urma ,amestecand voiajori (de Liege),cu zburatori de inaltime( cuci de Budapesta) si jucatori ardeleni (care jucau des dar scurt), nu avea cum sa iasa rolleri oricat am da de pamant cu genetica asta, bat-o vina!”

  22. Dar sunt uluit d lor de grija profunda pt dualismul .
    Daca unu nu joaca nu-i mai zicem jucator , daca voiajorul nu voiajeaza , nu mai e voiajor , nici postas daca nu aduce posta , iar pestritii de Timisoara daca nu au cel putin flotant pe Bega dupa 4 ani ramine pe drumuri . Cred ca si vecinul meu ar trebuii sa-si schimbe numele ca nu mai prea pare …

  23. Legat de cartea domnului Feliciu Bonatiu, o carte foarte buna legata de porumbeii din Romania, tot am cautat-o dar fara succes.
    Acum referitor la porumbeii astia, revin iar si spun ca rezultatele sunt foarte bune, varietatea de culoare poate fi introdusa insa pentru a indeplini standardul, acesti domni devotati salvarii rasei mai au de luat in considerare faptul ca la exemplarele obtinute, cel putin cele prezentate, pozitia aripilor lipseste, astfel incat ar trebui ori sa introduca inca 2 exemplare straine spre a evita consangvinizarea si imperechiate cu cele mai bune 2 rezultate obtinute, ori consangvinizarea celor de la baza cu cele mai bune exemplare obtinute. Ideal ar fi obtinerea in principal al culorii de vanat/ albastru/sarg, cum ii ziceti fiecare, si abia apoi incrucisarea cu celelalte varietati de culori obtinute, intre timp acelea sa fie si ele imperecheate spre a observa daca cumva au totusi in gena si pozitia aripilor “ca de vultur”. Oricum munca de pana acum e laudabila si mi-am spus ca si eu va trebui totusi sa aduc la standard cat mai bine o rasa d-asta de jucarii, si m-am axat pe Berzatii de Budapesta intrucat imi plac enorm dar ceea ce am gasit pe piata nu ma satisfac cel putin la penaj fata de alte exemplare vazute. Oricum toata stima din partea mea pentru acesti oameni devotati.

  24. Buna, dragilor ! Incep prin a-mi cere scuze ca nu am mai postat in ultimele zile nici un comentariu, insa am fost cam ocupat si nu prea am avut tangente cu internetul. Mi-am luat o saptamana de concediu in care sa pot promova si live rasa. Marti 26.12 am fost in Oradea la prietenul si colaboratorul meu David Graur, miercuri am dus un lot de prezentare de 5 perechi in 5 culori la Expo Nationala a UGCPPAM la Sannicolau Mare, joi iar la Oradea, vineri-sambata iar acasa la Cluj, la pasari, duminica din nou la Sannicolau Mare… Nu stiu cat de mari au fost pasii in promovarea porumbeilor dar km au fost destui :-D …
    Acum ca a trecut si hopul asta am sa stau mai mult langa laptop si in zilele urmatoare sa raspund celor care au diferite nelamuriri si mi-au pus intrebari.
    Incep cu porumbei.ro, coment.1 : Culorile, dar si anumite caractere morfologice pe care le-am considerat deficitare le-am adus prin infuzii din alte rase. Evit deocamdata consangvinizarea, pentru ca mai am de ”modelat” pana sa fiu multumit si deocamdata am suficiente linii in lucru. Eu nu-i zbor, porumbeii mei ies afara cateva ore pe zi in lunile de vara, eu locuind langa Cluj, la cateva sute de m. de o padure, deci zona de risc maxim. In schimb David sta intr-o zona supersigura in Oradea si tineretul lui creste la liber; la anul vor avea si o rasa de ”antrenori” (Berzati de Budapesta). Daca mai tineti minte experimentul d-lui Baila din Galati, cu Albastri de Cluj in libertate:
    http://www.porumbei.ro/fotografii-de-la-expozitia-nationala-a-u-g-c-p-p-a-m-2011-galati/
    am vorbit acum la sannicolau cu niste crescatori din zona, care au asistat la zboruri spontane ale porumbeilor respectivi de cateva minute, bine grupati si la inaltime. Am in vedere si aptitudinile de zbor, m-as bucura sa pot reusi o restaurare ad integrum, nu numai a aspectului.

  25. Pentru bporumbeitippler, coment.6 :
    Ba da, dar deocamdata suntem la faza in care lucram la omogenizarea caracterelor de exterior pt. toate varietatile de culoare si la obtinerea brumatilor pe albastru dungat, cea de-a sasea culoare mentionata de primul standard al rasei, de fapt prima culoare ca vechime, cum aflam din cartea D-lui Prof. Peterfi – Cresterea porumbeilor, ed.I, 1963. In paralel expunem si loturi de prezentare in diferite expozitii columbofile. Cand vom considera ca am ajuns la un nivel corespunzator vom demara la EE si actiunile pentru includerea celorlalte culori in standardul european si implicit schimbarea denumirii. Ca va fi Zburator de Cluj sau Zb. dungat de Cluj mai vedem…
    UGCPPAMR a reusit in scurtul timp de cand e membra a EE sa standardizeze european un numar mare de rase romanesti. A fost un efort consistent si laudabil, pentru ca exista un numar foarte mare de rase, unele foarte asemanatoare si trebuie sa convingi ca rasa ta e originala si are caractere distinctive stabile. Probabil ca daca-i ziceam din prima Zburator de Cluj eram mai inspirati, dar nu e un capat de lume fiindca exista precedent : porumbelul Cap Negru de Brive a devenit din 2012 Cap Colorat de Brive.
    http://tetenoiredebrive.org/

  26. Pentru Ovidiu Badea, coment.8 :
    Eu personal nu prea agreez formularea ”zburator de expozitie”… care imi pare o contradictie in termeni. Sa speram deci ca de data asta sa n-ai dreptate ;-)
    Pentru Tanase Valentin, coment.9 :
    Nu e chiar o finalitate, dar o faza avansata este. Probabil Zburator de Cluj, dar pt. asta mai e timp…
    Pentru felix d´alsace, coment.11 :
    Se pare ca te inseli, Felix. Cu Pesti Kek nu prea are :
    http://www.budapestigalambok.eoldal.hu/fenykepek/magasroptu-pesti-kek-keringo/fuferenda-janos-galambjai/1.jpg.html
    Are insa legatura cu Scurtii de Budapesta; una din vechile varietati de scurti, anume ”cucii” (cum le zicem noi – berzati, cum ar fi traducerea din maghiara – golyas), este mentionata ca a participat la formarea zburatorilor clujeni.
    http://www.budapestigalambok.eoldal.hu/cikkek/cikkek/egy-visszatenyesztett-fajta_-a-pesti-golyas.html

  27. Acum imi pare rau ca nu am incercat sa ii filmez cateva minute. Cat am fost la Galati pentru arbitraj am prins de doua ori in aer porumbeii domnului Baila, un stol de aproximativ 40 de exemplare. Prima data au zburat dimineata in jur de 15-20 de minute apoi dupa pranz au zburat cel putin 30 de min. Zburau in stol strans, nu stiu daca asta este caracteristic sau o faceau datorita faptului ca era iarna si misunau rapitoare, zburau undeva la inaltime medie spre mica cu schimbari bruste de directie, tot stolul deodata, ceva in genul stolurilor de grauri.

  28. Pentru ”varietati noi la albastru de cluj ???:” , coment.14
    Am sa-ti raspund, desi neispravitii astia ca tine ( carora le e rusine cu numele pe care-l poarta si prefera anonimatul ) nu merita atentie. Lucrez de peste 20 de ani in invatamantul universitar intre oameni de o anumita factura intelectuala, asa ca pot sa afirm ca vorbesc si scriu romaneste infinit mai bine decat citesti tu. Am ales titlul articolului de mai sus pentru ca aceasta este denumirea oficiala a rasei la momentul actual si am scris : – varietati ”noi” de culoare …- (in ghilimele, deci) pentru ca de fapt nu sunt inventate acum ci sunt cele vechi, originare, mentionate in primul standard al rasei. Cu putina atentie, ai fi observat inca din prima fraza a articolului ca fac trimitere la ”rasa zburatorilor clujeni”, aceasta fiind cea pe care ne-am propus s-o refacem. Pentru edificare iata mai jos paginile care se refera la subiectul nostru, din “Cresterea porumbeilor” ed.I, 1963 a D-lui.Prof.Peterfi :
    http://i43.tinypic.com/2w6z1pv.jpg
    De ce au ales atunci, la prima standardizare, numele rasei Albastru de Cluj ? Nu stiu … poate albastri erau covarsitori ca numar…
    Se observa ca atat denumirea ”Zburatori de Cluj” cat si cele 6 culori in care exista rasa sunt explicit mentionate, asa ca noi in ziua de azi nu am inventat nimic nou. Avem pasarile, tot ce a mai ramas este sa obtinem si omologarea europeana atat a asa ziselor noi culori cat si a asa zisei noi denumiri.
    In alta ordine de idei, nu stiu cine au fost acei arbitri nemti, cat de reprezentativi sunt, nici in ce context sau privitor la ce rasa au facut afirmatia aceia. Prefer sa raman la vechile mele convingeri. Romania are rase de zbor, unele inca performante, caracterizate prin culori deosebite : orbeteni, vargati, visinii, castanii, etc… etc… si daca nu esti in stare sa observi asta inseamna ca traiesti in realitatea ta paralela, din care imi cer scuze ca te-am deranjat.

  29. Pentru P.S.Eddye, coment.13 si 32 :
    La dungatii argintii (bragagii), de ex. femela din a2a imagine, ca si la albastri dungati exista deja un nr de exemplare cu ”aripa de vultur”. Caracter ceva mai deficitar la rosii si galbeni, dar vor fi bine cat de curand. In ce priveste infuziile din alte rase nu intentionez deocamdata sa mai introduc altceva. Am introdus de-a lungul timpului 4 exemplare din 3 rase, din care una a cazut afara cu toti urmasii. Mi se pare suficient, pentru ca aveam nevoie sa aduc selectiv doar anumite caractere, fara sa afectez prea mult fondul care era bun in ansamblu. Cu ”aripa de vultur” , nu cred ca exista o gena pentru asa ceva. Tipul asta de conformatie apare din diferitele raporturi intre regiuni corporale. Zburatorii clujeni au corpul (trunchiul, mai precis) mic, scurt si nu foarte adanc si aripile lungi si inguste, cu cotul din fata iesit usor mai in fata (decat la alte rase) si usor departat de corp. Linia spatelui, de la baza gatului pana la bombatura crupionului (asa zisa ”coada nucata”) trebuie sa fie mai scurta decat lungimea cozii. In primele doua imagini, cu masculul albastru si femela argintie se vede clar ca, din lateral privind, linia pieptului nu depaseste aproape de loc conturul capacului aripii. decat foarte putin in partea din fata. Din contra, masculul galben din imag.3 si cel rosu din imag.6 au pieptul prea adanc si conturul pieptului vizibil pe toata lungimea, plus spinarea mai lunga decat coada. Femela galbena din imag.4 si masculul rosu din imag.5 sunt cu ceva mai buni, iar masculul rosu brumariu din imag.7 e deja mult mai bun la toate proportiile si intre puii lui vor fi si cu ”aripa de vultur”…
    Pentru funlw65, coment.20 :
    Nu e nici o problema in a combina varietatile de culoare. Puii vor fi intotdeauna dungati, de diferite culori, comform regulilor genetice de transmitere a culorilor. Nici nu e indicata cresterea pe culori pentru ca dupa cateva generatii vor aparea diferentieri morfologice. Din cate am observat cea mai nefericita combinatie e galben dungat cu rosu brumariu dungat care a dat urmasi extrem de deschisi.

  30. Buna ziua!Domnul Adi ceea ce faceti este foarte frumos si laudabil!
    Va multumesc pentru perechea data la Sannicolau Mare,sunt pasari tare frumusele,s-au adaptat imediat,sunt vioaie si inteligente,au iesit in curte din prima zi si nu au incurcat volierele!In 2-3 saptamani cand vor avea aripa intreaga(penele crescute),vor fi libere sa si zboare,EU NU TIN PORUMBEII INCHISI decat nevoit !
    Adresa mea de e-mail este:florinm64@yahoo.com si ID-ul de mess tot florinm64 – MI-AR FACE MARE PLACERE SA TINEM LEGATURA!Sanatate!

  31. Pentru florinm64, coment.39 :
    Cu placere si multumesc pt. aprecieri ! Cand am inceput sa cresc rasa am facut-o din patriotism local, in urma initiativei de care v-am spus, dar pe parcurs am descoperit in ”marunteii” astia cateva calitati pe care nu le-am intalnit la nici o alta rasa. Temperamentul si istetimea sunt printre ele. Daca la inceput eram cam circumspect fata de talia lor mica in comparatie cu jucatorii de Galati pe care-i aveam acasa si credeam ca pastrarea unei boxe va fi o problema pt ei, pe parcurs mi-am dat seama ca sunt foarte teritoriali si nu prea exista adversar sa reziste la ploaia de lovituri de aripa de care sunt capabili (ceva in genul gugustiucilor). Sangele de voiajor din originea lor se pare ca a lasat ceva urme chiar si dupa atat de mult timp. Am avut un caz cu un mascul tanar care zburase la mine ca pui in vara, doar cercuri deasupra casei, pentru ca toamna sa ma trezesc cu el acasa, dupa 2 saptamani de cand il eliberasem la un targ duminical la Cluj, deci la peste 15 km. Intr-o iarna scap o femela afara ( si una care era “de lucru”, ma durea mult s-o pierd…) cand totul era acoperit in sat cu zapada groasa, de nu avea efectiv unde sa aterizeze, eventual pe cablurile dintre stalpii de curent… A zburat in toate directiile o vreme si mi-am dat seama ca o sa o pierd, totul fiind alb si fara repere, pt. ca eu imi tin porumbeii in pod, cu o singura fereastra de iesire afara, fara trapa sau voliera la exterior, plus ca nu-i zbor niciodata iarna. Se insera, am tinut lumina aprinsa in pod pana tarziu in speranta ca va vedea ferestruica luminata dar nimic… A doua zi dimineata nici o urma, dar pe la ora 15 cand ma intorc de la servici vad femela ghemuita la ferestruica, asteptand cuminte sa-i dau drumul inauntru :) ID-ul meu adrian_cocu
    Pentru Tanase Valentin, coment.40 :
    Probabil va urma si un club al rasei, fiindca asa ar fi de dorit pentru fiecare rasa romaneasca. Deocamdata obiectivele prioritare sunt : obtinerea varietatii albastru-brumariu dungat, restaurarea caracterelor specifice care sunt inca deficitare, omologarea tuturor culorilor mentionate in primul standard si schimbarea denumirii rasei, pentru ca multi imi cer doar albastri, ceilalti nefiind … in standard. De fapt ma si gasesc in situatii oarecum hilare de cate ori scot prin targuri rosii, galbeni si argintii si sunt intrebat ce rasa sunt… – Sunt zburatori albastri de Cluj… :0 …!?!?!?…

  32. Sper sa puneti si niste filmulete cu zborul acestor porumbei si chiar si cu statura lor in repaus prin cusca. Am inteles ca la zbor stau in stol compact si au viteza mare. De mult caut asa ceva si cred ca pe viitor le-as dedica un compartiment pe la mine.

  33. Buna ziua!Da “porumbei.ro”pot comfirma ca am vazut zborul unui stol,acum 2 ani la Galati,l-am vazut de mai multe ori pe parcursul a 4 zile,asa este,stol compact si cu viteza relativ mare!
    Este o placere sa-i vezi!
    Eu am deja de 2 ani,nu i-am ridicat special in aer dar i-am urmarit ocazional cand au facut-o singuri,de obicei in perechi.
    Dar cel mai tari sunt cand sunt speriati de o rapitoare,nu cred ca am vazut prea multi porumbei cu o asemenea viteza si sunt destul de inteligenti sa schimbe des si brusc directia de zbor……..pentru ca asta are o mare importanta cand sunt alergati de rapitoare!
    Cu ani in urma aveam cateva perechi de gutani in voliera pe care-i coborasem de la streasina casei unde se aciuasera singuri cat aceasta era in constructie si aveau locuri unde sa cuibareasca.Eu tinand in cea mai mare parte a iernilor pasarile libere am avut surpriza ca e dintre ierni sa am pierderi mari printre cei cativa gutzani,adica daca din aprox 150 de exemplare de rase romanesti dispareau 2-3,dintre gutani la fel doar din 6-8 rxemplare,ceea ce mi-a dat de gandit.Am inceput sa ma uit dupa ei si am constatat ca aveau reflexul sa sboare cat pot ei de repede cand sunt atacati dar……IN LINIE DREAPTA…..asa ca rapitoarea ai lua la tinta!
    Cu mititeii acestia nu prea are sanse!!!
    Sanatate!!!

  34. Se stie exact care a fost amestecul de rase din care au aparut zburatorii de Cluj? Nu ma refer la numele raselor ci la “reteta” daca ii pot spune asa, ce rasa, in ce procent si in ce moment al selectiei a intervenit.

  35. Pentru Tanase Valentin, coment.44 :
    Sper sa nu mi-o iei in nume de rau, dar trebuie sa o spun. Intrebarea ta e destul de fantezista, fiindca porumbeii avand un ciclu reproductiv scurt, un nr. mare de urmasi pe sezon, o rata de infidelitate nu chiar neglijabila plus o faramitare a populatiei fiecarei rase in mici subpopulatii ( in ”n” crescatorii) , nu au facut obiectul cresterii dupa o carte de origine ca la alte specii domestice : cai, caini, etc. Exista totusi cazuri, dar putine, cand in anumite zone sau in anumite perioade de timp sau pt. anumite rase de mare interes (de ex. porumbeii voiajori) exista documentatii realiste, deci credibile. In marea majoritate a cazurilor, tot ce s-a scris de-a lungul timpului in literatura din domeniu, referitor la originea uneia sau alteia dintre rase, sunt mai mult teorii ale autorilor respectivelor lucrari. Pornind de la unele mentionari scrise, completate cu diferite marturii verbale ale crescatorilor din zona, prin comparatii fenotipice cu rasele existente anterior in zona sau care puteau apare acolo intr-un anumit context istoric, se pot face aprecieri asupra originii mai mult sau mai putin exacte, pentru ca exista totusi multe variabile.
    Revenind la pasarile noastre, eu personal cred, din ce-am mai citit, ca originea initiala a zburatorilor clujeni este in combinatia dintre jucatorii ardeleni si voiajorul cu cioc scurt de Liege. Ambele rase erau foarte raspandite in zona Clujului in sec.XIX si cred ca scopul a fost mai degraba utilitar, adica sa fie isteti ca voiajorii si frumosi (comform gusturilor timpului si zonei) ca jucatorii ardeleni. Ulterior, si asta cred ca a fost in prima jumatate a sec.XX cand zona utilitara era deja ocupata de voiajorii de performanta plus alte tehnologii de comunicatie moderne, a intervenit infuzia destul de masiva cu ”cucii” de Budapesta (Pesti golyas) – vezi linkul de la coment.35 – o rasa foarte in voga in vremurile alea, de la care zburatorii clujeni au luat zborul de inaltime, tinuta mai mica, trasaturile mai fine, aripile de vultur, definindu-se ca o rasa de zburatori de agrement.
    Bun, astea ar fi in linii mari ce stim, dar este f. posibil sa fie implicati si Zburatorii albastri de Eger, eu nu prea cred ca la debutul rasei, cum exista ceva mentionari in cartea D-lui Peterfi – vezi linkul de la coment.37 – ci mai tarziu, sub forma de infuzii, cand a aparut preferinta spre pasarile cu pielea mai inchisa la culoare. Cam in aceeasi perioada, varietatea albastra a ajuns net majoritara, probabil fiind si mai putin afectata de rapitoare dar si ca urmare a faptului ca influenta jucatorilor ardeleni, care adusesera culorile variate scadea pe parcursul trecerii timpului. Am un catalog de expozitie de la Cluj, din 1954 cred, anterior deci Conferintei de standardizare a raselor romanesti, unde apar expusi in numar mare Pesti golyas, crescuti la Cluj sub numele de Stork si o singura pereche de Zburatori Albastri de Cluj (fara ”jucatori” in denumire). De fapt si in cartea D-lui Peterfi Ed.I se spune ca este o rasa locala a carei crestere a regresat in ultimii ani ( si e vorba de anii ’50)…
    Au existat precis si alte “infuzii” nedeclarate, ca de fapt la multe alte rase, eu stiu precis una, pe care am verificat-o personal din surse diferite si de incredere. In anii ’80 ultimul crescator din Cluj al rasei, dl Bacso Iosif a facut infuzie cu hibrizi dintre Scurti de Budapesta albastri si Zburatori Tippler englez albastru, proaspat importati de tippleristii clujeni. De aici problemele care apar acum cu geana mai lata si deschisa la culoare, tinuta, etc. Nu mai vorbesc de ”macelul” din ultimii ani cand s-a bagat la greu Zburator de Szolnok albastru si chiar Figurita…. :( :(

  36. Multumesc pentru lamuriri. Nu mi-am imaginat ca exista o ascendenta documentata clar pentru ca daca era asa sunt convins ca aparea in prezentarea rasei. Ma gandeam mai mult la ceva de genul s-au amestecat x cu y, apoi pt ca se urmarea un anumit lucru au mai infuzat cu z si mai tarziu au revenit cu x dar si cu w. In aceste conditii sunt mai mult decat multumit de raspuns.
    Oricum se stie mult mai mult decat la majoritatea raselor de la noi.

  37. ori si cum documentarea lui ADI e realista si daca nu ati stiut pina acuma culoarea de :ALBASTRU:numai albastru a ramas si datorita rapitorilor care prima data culege culorile deschise adica galbeli dungati,rosii dungati,argintii dungati,brumarii dungati ,,,asa ca au ramas doar culorile ALBASTRU si asa lea ramas numele .ms prt intelegere

  38. Am primit cadou o pereche.As dori sa achitionez inca o pereche de Albastrii intrucat ai mei sunt Argintii..

  39. am cumparat si eu o asa zisa perechie sub pretextul vanzatorului puiendri. dar odata cu trecerea timpului am constatat ca am fost pacalit cu nu au fost puientri si ca nu nu sunt perechie ci doua femele. rog pe cei ce detin asemenea rasa sa imi dea doi masculi chiar si contra cost (ps pe albastru)..- rog cautatima pe facebook Alexandru ilie.

  40. Bună ziua, d-le Cocu nr de tel. dacă se poate. Îmi place aceasta rasa pe care vreau sa o cresc și eu. Mulțumesc mult!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *