Variola si tantarii

Am tot cautat pe net si nu am gasit mare lucru. Si anul asta, ca si anul trecut, incepand cu luna iulie am mari probleme cu bubatul la pui. Din cate stiu, un factor foarte important in transmiterea difterovariolei, sunt intepaturile de tantari. Am intrat in cateva seri pe intuneric la porumbei si am constatat ca am roi de tantari in voliera. Miscam puii la o parte din cuiburi si zburau cate 5-6-7 tantari de la fiecare.

Cum variola nu e o boala care se trateaza si vaccinul nu il folosesc pentru ca maturii nu au nimic si oricum nu ai cum sa vaccinezi puii de o saptamana, nu ma intereseaza leacuri pentru bube, ci daca are cineva idee cum scapam de tantarii din voliera. Sa imbracam cotetul in plasa de tantari cred ca e ceva mai complicat. :)))
P.s. Curatenia in voliera, cel putin in cazul meu, apreciez ca pica din discutie.

A.Stanciu

13 comentarii la “Variola si tantarii”

  1. Daca dai cu sprayul normal de paduchi nu ii tine departe?

  2. VARIÓLĂ, variole, s. f. Infecție virotică umană foarte gravă, caracterizată printr-o erupție cutanată generalizată, care apare și pe mucoase și care lasă cicatrice desfigurante; vărsat1. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. variole.

    Cred ca se face o confuzie grava intre bubele aparute pe nari si piciuoare la puii de porumbei , in urma muscaturilor de tantari si DIFTERO-VARIOLA SAU VARIOLA, care, in multe cazuri , se transforma in boala cronica.

    Pentru cei care sustin ca bubele de pe picioarele si ciocurile puilor apar in aceasta perioada din cauza muscaturii de tzantar , atunci sa.mi explice cum apar aceleasi bube in FICATUL PORUMBELULUI!!!

    Intra cumva tzantzarul pe gatul puiului si.l musca de ficat?

    ACEASTA TEORIE a muscaturii tzantzarului o veti auzi adeseori in targurile duminicale de porumbei , cand samsarii vor sa.ti bage pe gat un amarat de pui in plasa pentru a.si lua o bere.

    Aceasta boala nu o sa apara niciodata in marile crescatorii de renume , unde umezeala este tinuta sub control, praful, stresul , temperatura.

    Aceasta boala apare doar la puii subnutriti, cu o imunitate foarte scazuta!!!!

    Am observat un aspect foarte important: cand unui pui ia aparut aceasta boala, puiul apartinand unui mare crescator care zbura puii toamna, puiul respectiv a fost oprit acasa tot sezonul de concurs deoarece capacitatea lui de zbor si efort fusese mult diminuata din cauza acestei boli.

    DIFTEROVARIOLA = VIRUS transmis de insecte, NU o simpla muscatura.

    Un articol interesant despre aceasta boala gasiti aici:

    http://www.tgw1916.net/notedecurs/infectioase/variolele_aviare.html

  3. O ceapa taiata in 4,pui cate un sfert langa cuibul puiului. Incearca,si spune-ne rezultatul.

  4. pentru combaterea tantarilor, stropirea in cusca cu un insecticid ar fi cea mai buna solutie. de exemplu: Foval CE, Romparasect, Quick Bayt 2 Extra WG 10 ( http://www.pestcontrol-expert.ro/quick-bayt-2extra-wg10.html ). sa ai in vedere si apa statatoare daca exista in jurul crescatoriei, aceasta reprezinta mediul de ”inmultire” al tantarilor ( balti, bidoane cu apa s.a.m.d.), drenarea apei fiind eficace in acest caz. numai bine!

  5. Acum treizeci si ceva de ani cind m-am apucat serios de porumbei,in august apareau la 2-3 pui cite o bubita,doua pe nas,n-aveau nimic,trecea singura.Cu timpul a disparut si nu am mai avut cazuri pina acum 4-5 ani cind am adus citiva porumbei de la cineva care avea in crescatorie boala.Porumbeii erau maturi si sanatosi,dar vara urmatoare am avut atit de multi pui bolnavi,plini de bube,pe tot corpul,am avut si decese….Intr-adevar erau neobisnuit de multi tintari anul ala.De atunci iar nu am mai avut cazuri de variola…dar tintari tot sint,ca doar nu stau seara cu spray-ul in voliera.

  6. Eu nu am avut treaba, pana sa ma viziteze niste mucosi de gutani.. Mare atentie la gutani.. ca le au pe toate!!!

  7. am avut si eu probleme de genul acesta, le aparea bube pe picioare , dar din ce am observat nu i-a afectat prea tare. la un lot de zbor de 20 pui aveam 2 -3 cu aceste simptome dar la concursuri veneau la fel ca toti ceilalti. probabil ca era o forma mai simpla a bolii. S-a intamplat in 2014 si toti au fost zburati , inclusiv 3 etape de 340km. din cate stiu boala nu se trateaza si trece de la sine cam intr-o luna si de-alungul vietii nu se va mai imbolnavi de boala asta , avand imunitate permanenta.

  8. sunt de acord cu adrian pozitia 2.sa nu confundam o boala cu alta.asta cu tantarii nu stiu ce sa zic………nu cred ca de la ei ar fi.parerea mea

  9. DIFTEROVARIOLA = VIRUS transmis de insecte, NU o simpla muscatura.

    Poi si cum transmit insectele virusul prin TELEPATIE?

    Variola are doua forme clasice cutanata si difteroida:
    Cutanata adica bubitele inestetice care apar pe suprafata pielii si care de cele mai multe ori dispar singure ( de aceea variola se mai numeste si popular varsat), porumbeii devenint imuni la virus dupa , si forma difteroida care afecteaza organele interne in special ficatul si care poate deveni si mortala mai ales la pui. Prezenta formei cutanate nu exclude prezenta formei difteroide porumbelul putand avea amandoua formele in acelasi timp.
    In alta ordine de idei consider necesar sa cauti cauza pt care tantarii vin in crescatorie ( umezeala , mizerie , apa statuta in apropiere ) , iti este mult mai util sa elimini cauza decat sa combati efectele.

  10. Andrei, la spray.ul ala m.am gandit si eu, dar pana acum nu l.am incercat, o sa il incerc. Deparazitarea am facut.o cu picatura dupa cap.
    Nu am o mare crescatorie, dar consider ca am o crescatorie de bun simt in care se face curatenie totala o data sau de doua ori pe saptamana, fara umezeala, cu atat mai mult acum vara, in care temperatura este ca afara la umbra, acoperisul fiind izolat si avand multa plasa.
    Nu ma gandeam ca bubele alea sunt cauzate efectiv de intepaturile de tantari, precum cele aparute la oameni. Apar datorita unui virus, ca de aia exista vaccin impotriva bolii, si consider ca tantarii contribuie la raspandirea lui intre indivizi. Este cunoscut ca tantarii pot fi purtatori de diferiti virusi pe care ii varsa direct in circuitul sanguin al victimei.
    Nu am o sursa de apa statatoare in curte, dar pur si simplu e curtea plina de tantari, desi se face periodic dezinsectia orasului, in zona mea cu un avion. Atat eu, cat si vecinul din spatele gardului pe care e pusa voliera, avem gazon in curte, care este udat aproape zilnic. E posibil sa fie o cauza.
    Ma fac praf si pe mine tantarii cat stau prin curte sa ma uit dupa porumbei, in special seara. In voliera probabil se strang roi pentru ca au o sursa constanta de hrana.
    Legat de aparitia bolii la puii subnutriti. Boala apare la toti puii, indiferent de cat de bine dezvoltati sunt, diferenta o face faptul ca puii sanatosi si bine dezvoltati fac niste bubite mici, care se usuca si cad mai repede, unora le trec chiar inainte de intarcare, iar unor pui subnutriti carora mi.a luat soimul ambii parinti, tatal la o saptamana si mama la 3 saptamani si ceva, si de atunci au crescut singuri, li s.au dezvoltat niste buboaie imense pe cap, pe incheieturile aripilor si la cloaca, de parca sunt mutanti.

  11. gazonul udat zilnic+caldura=mediul ideal de inmultire al tantarului care poate transmite virusul bolii

  12. Frunze de nuc. Faceti un experiment, luati o bere si stati cu un amic seara sub nuc sa vedeti cati tantari sau muste va deranjeaza. Frunzele de nuc contin iod lucru care nu este prea bine agreeat de insecte, cateva frunze de nuc in cuibul puilor face sa dispara si paduchii nu numai tantarii.
    Vant in pene si minte in cap dragi columbofili…..







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *