Salut! Numele meu este Catalin si vreau sa va prezint o mica povestioara. Desi sunt incepator, cresc doar de doi ani porumbei, cu ajutorul acestui site “porumbei.ro” (este singurul site pe care il urmaresc zi de zi) am citit aproape toate topicurile care sunt tocmai de prin 2006 si majoritatea mi-au fost de ajutor. Cand mi-am cumparat cativa porumbei (aceia fiind batrani) i-am tinut inchisi punandu-mi in gand sa fac 10-15 puisori si sa le dau drumul tuturor, daca batranii plecau ramaneam cu puii.
Le schimbam apa de doua ori pe zi, mancare de trei ori pe zi si cu nisip cernut. Avand 4 perechi de batrani ziceam ca intr-un an sigur voi face 10-15 pui dar in primul an din aceste 4 perechi nu am ramas decat cu 5 pui. Dupa o saptamana puii imi mureau, nu puteau sa mearga bine ba chiar mai mult se tarau (nu stiu cum de au trait acei 5 pui).
Am zis ca poate este vreo boala ceva sau nu sunt porumbeii buni reproducatori. Ei bine anul acesta am fost in vizita la un crescator ce detine si ceva porumbei cu rezultate frumoase si dansul mi-a spus sa le iau grit cu scoici si polivit in apa. Pe la 15,20 februarie deja au inceput sa oua si acum am 16 pui (toti au trait). Grit cu scoici la discretie iar polivit 5 zile le pun in apa si apoi 3,4 zile pauza. Din aceasta experienta putem trage o concluzie -> Gritul si vitaminele in apa sunt obligatorii pentru porumbeii inchisi ce nu isi pot procura vitaminele din natura. Vant in pene!
Catalin
Gritul sa fie proaspat, mai bine portii mici zilnic decat un vas umplut pentru o saptamana.
Ar mai fi necesar vitamineralul. Ai sa vezi ca la o anumita varsta a puilor de pe cuib parintii mananca vitamineral cu mare pofta. Am avut in mai multe cazuri porumbei dati imprumut si dupa ce au scos niste serii de pui i-am luat inapoi… cand i-am pus in cusca nu au mai scos capul din vasul cu vitamineral o jumatate de ora.
La matca mai pun din cand in cand verdeata desi nu am vazut vreo diferenta… aici parerile sunt impartite, multi dau, multi nu dau si cresc pui la fel de reusiti.
Si cu mancarea e o alta mare discutie.
Ca multi dintre noi, nu m-am rabdat in sezonul rece sa nu aduc niste exemplare musai “mai bune” decat aveam eu.
Stiu ca ati mai auzit placa asta dar inca sunt slab si mai cedez la farmecele unui porumbel. Si apoi apar surprizele… fara numar. Prima este cand il pun langa un porumbel de-al meu…
Printre altele este surpriza descoperirii gritului de catre porumbelul nou sosit, a bulgarelui de sare furajera aflat in permanenta la dispozitie, a vitamineralului, a calciului furajer si chiar a vasului de baie.
Porumbeii iti spun prin comportamentul lor istoria traita la vechiul crescator. Vezi daca recunosc recipientele cu mancare, cu apa, cu grit sau alte alea, alea. Vezi daca a trait liber sau in captivitate. Ii vezi calitatea vietii de pana atunci si prin calitatea penajului.
Macar incercam sa le oferim ce credem ca le-ar satisface necesarul pentru momentele personalizate din viata fiecarui individ. Observati ca ceasul biologic al fiecarui exemplar este unic; porumbelul isi arata potentialul real doar dupa ce accepta locul, perechea, imprejurimile si are asigurate conditii de trai normale.
Acestea le vad eu ca o conditie minima pentru a incepe invatarea alfabetului performantei.
Prin performanta inteleg a avea si a creste porumbei de calitate.
Spor tuturor!
@porumbei.ro In ce consta acea verdeata? Iei iarba cu tot cu pamant adica”butura de pamant” si o pui acolo ? sau le toci marunt? Pe asta nu am m-ai auzit-o cu verdeata la matca. As avea si eu cativa la matca si as incerca.
Daca le dai continuu mancare super buna si curata, vitaminele alea de le dai tu in apa devin frectie. Ai grija ca se incalzeste afara si vitaminele in apa iti pot dauna maxim daca lasi apa cateva ore.
Am patit si eu cu un pui nu putea sa mearga (am observat pe la 22 de zile ), am rezolvat-o cu calciu furajer de la farma vet.Le pui o lingura de ulei pe boabe si amesteci cu calciul care este praf.In perioada aceasta grit,vitamine,mancare de calitate, putina sare in apa jumate de lingurita la 1 L (este buna pt formarea laptelui din primele 5 zile).
Salut , si eu am avut fix aceiasi problema ca si tine dar nu cu toate perechile , asa-i ca pui ramaneau mai rahitici si chiar la 9-10 zile tot le cadea inelul dupa picior?
Mie mi-a dat un prieten columbofil niste pastile sa le dau la pui le dau o jumatate de pastila cand i inelez si cealanta jumatate cand coboara din cuib si acum am niste pui foarte bine dezbvoltati .
Am uitat sa-l intreb ce pastile erau dar o sa-l intreb .
Iti urez vant in pene .
Verdeata: salata, papadie, varza…
@Ionut Vasile Eu nu am auzit treaba asta pana acum. Daca se incalzeste apa de la caldura din atmosfera si in acea apa se afla vitamine (in cazul meu polivit) pot dauna maxim. As mai intreba si alti columbofili experimentati daca este adevarat.
porumbei.ro
Toci salata, papadia..etc?? sau iei “tufa” de salata si o pui in cotet iar ei vin si ciugulesc din ea?
Am si eu 4 perechi de matca.Dupa ce oua la 3 -4 zile sparg ouale …..au grit le-am dat si vitamine si tot la fel fac.Astept un raspuns sau o rezolvare.Doar o singura pereche face asta.
@Catalin: se stie ca apa cu vitamine sau medicatie nu se lasa mult, mai ales cand e cald. Defapt orice apa nu se lasa mult, e de preferat sa dai porumbeilor apa proaspata nu cloceala care sta toata ziua in cotet si in care isi lasa balele toti porumbeii.
@Daniel: eu le toc, altii le dau intregi. Le toc pentru ca le mananca mai usor, daca le dau intregi le plimba prin tot cotetul si le amesteca bine cu gainat inainte sa le manance.
Ok. Intreaba pe cei experimentati si vezi ce iti zic. Sa ma anunti daca am dreptate.
PESTE O LUNA INCEPE MARELE CIRC .
Minerale cat mai multe si diversificate.
Deficienta de vitamine nu este chiar atat de grava ca cea de minerale.
In natura pasarile isi procura mineralele singure. Porumbeii inchisi nu au de unde daca nu le asiguram necesarul.
Vitaminele pot fi asimilate din hrana daca aceasta este variata si de calitate.
Porumbeii mananca cu mare pofta, dupa ce s-au invatat, peleti pentru iepuri, cei din lucerna (alfa-alfa).
Daca reusiti sa asigurati minim 4 tipuri de minerale in crescatorie o sa aveti pui sanatosi si vigurosi si puteti scoate 4 serii pe an fara sa epuizati reproducatorii.
Succes!
@Porumbei.ro @Ionut Vasile Intr-adevar asa este. Eu abia acum am aflat. Multumesc oricum.
@ robertporumbei poz. 10
Porumbeii au suficient asternut in cuib? Ar putea fi o explicatie…
robertporumbei poz.10
nu cumva sunt cei mai grasi din voliera daca au un cuib rezonabil sau au un vecin nervos care mai greseste boxa si intre peste acea pereche.
Salut baieti.
Va dau o varianta probata de mine, in cazul porumbeilor inchisi.
Am avut perioade in care pur si simplu puii nu se dezvoltau.
Primul semn care spune ca un pui are deficiente de minerale si vitamine este aspectul picioarelor. Daca acestea sunt uscative sigur trebuie intervenit.
Ce am facut eu pentru a rezolva problema.
Am introdus in ratia porumbeilor furaje concentrate pentru curcani, granulatie mare, 30%. Gritul si calciul furajer de la discretie. Rezultatul: spectacol. Cate 2 pui crescuti excellent. Merita incercat- nu cantitati mari sa nu afecteze ficatul, iar costurile sunt modice.
Si in Craiova sunt cativa crescatori care dau la porumbei reproducatori concentrate granulate pentru puii de gaina sau de curca iar pui lor chiar cresc frumos.Tot in Craiova sunt crescatori care in momentul in care vor sa dea vitamine LA porumbei ia o oala ,pun un cartof,un morcov,o ceapa sau ce consider a ei ex. mar,para sau orice leguma sau fruct, le pun in apa, le fierb, iar apa rezultata o dau la porumbei sa o bea.Fara nici cea mai mica gluma va asigur ca uneori adauga si o bucata de carne.Chiar ieri am citit ca si Tone fierbe cateva legume in apa pe care o administreaza la porumbei.Personal consider ca cel mai bine este sa facem un suc din cateva legume sau fructe, la storcatorul de fructe, iar sucul rezultat sa il punem in apa de baut a porumbeilor.
despre iaurt pus peste mancare.ce parere aveti??
Salutare domnilor,
Aș dori câteva păreri despre folosirea semințelor de: mei, mohor, ovăs, triticale în alimentația porumbeilor, mai exact a Uriașilor Maghiari.
Mulțumesc anticipat tuturor, să aveți un sfârșit de săptămână cât mai plăcut!
@porumbei.ro
Felicitări pentru inițiativă și pentru munca depusă, este important să avem un loc unde putem comunica cere/schimba păreri cu persoane avizate.
Salut eu am porumbei din februarie 2020 am 7perechi la matca vreau sa zic ca toti miau scos pui frumosi si vitamine le dau naturale caramida rosue pisata in loc de grid salata verde rupta bucati in jur de 2 3 cm un pic de sare mare si hrana floarea soarelui grau graunre. Grau mai rar ca fac diaree adica gainatul apos putin daca le dai abudent grau in rest totul bine.. Am pierdut 3 pui asta e riscul uliu sau prinsi de braconieri bafta..
Porumbelul nu iti spune ce are nevoie prin vorbe.in schimb o face prin comportament…pareri sunt milioane.si columbofili la fel….totul depinde de crescator la alimentatie si antrenamente sa zic asa si la concursuri e treaba porumbelului sa vina acasa….succes la toti columbofilii