Zborul de iarna – Columbofilul din 1982

Daca tot a venit iarna si ne tot gandim la sezonul viitor sa ne mai descretim fruntile cu un articol din ”COLUMBOFILUL” BULETIN INFORMATIV NR 1 DIN 1982.” La sediul ACCP din Bucuresti s.au strans multi crescatori de porumbei din Brasov, Pitesti si din Capitala. Trezeste interes o problema de sezon: zborul de iarna. Columbofilul Georgica Popescu afirma indignat ca a trimite un porumbel la un zbor de iarna este ca si cum ai pune un marinar sa innoate in sloiurile inghetate. ”Daca au o origine foarte buna pot efectua cu succes un zbor de iarna”, spune Vasile Slaboiu cu experienta celor 50 de ani in columbofilie.

Am incerca sa facem o experienta dar cine risca sa isi trimita porumbeii in viscol la o pieire aproape sigura? Si totusi un asemenea om exista, el se numeste Vasile Atanasov din Bucuresti, vechi crescator de porumbei si iubitor al acestora. Materialul genetic din voliera sa provine dintr.o susa realizata de Mihail Craioveanu. Oferindu-se sa faca experienta acesta a adaugat: ”Daca ne reuseste inseamna ca obtinem cateva prioritati” ”Care”?” Ptr prima oara cand se zboara iarna la -10 grade Celsius cu intregul efectiv al unui crescator, la apusul soarelui, pe directia S-N, cu vantul in fata, in conditii astronomice deosebite, fiindca in seara aceasta urmeaza o eclipsa de luna si probabil dereglarea campului magnetic”.

Zis si facut. Pe masura ce introducem porumbeii in cusca le notam seria inelului matricol, apoi pornim in plina viteza spre Giurgiu. Parbrizul se umple de gheata, la fel si inimile noastre, la gandul greutatilor neinchipuite pe care aceste gingase zburatoare urmeza sa le intampine. Ne oprim la Daita, la 50 de km in curtea columbofilului Nicolae Crutu care ne ofera un ceai fierbinte. Nu.i vine sa creada ca vom pune ”la zid” porumbei atat de valorosi. In aer dau tarcoale ulii iar peste dealurile din apropiere, crivatul isi canta partitura, orbindu-ne cu particule de gheata. Dam drumul porumbeilor care dezorientati se invartesc in cerc strans luand innaltime. Apoi pornesc spre bulgaria cu doi ulii in coasta stolului.”Asta a fost, n-o sai mai vedem niciodata!” ofteza cineva dar Vasile Atanasov este optimist.

Cu sufletele grele si cu un sentiment de vinovatie pornim spre Bucuresti. Chilometrajul arata 80km/h dar noi tot mai aruncam cate o privire prin parbriz, doar vom zari stolul pe drumul cel bun. Cand ajungem la volira, stupoare. Nici un porumbel sosit. Ne privim chioras. Numai o minune se mai putea savarsi pt ca afara se lasase complet intunericul. Vantul nu contenise. Stateam tacuti in curtea inghetata cand, din innalturi coboara un bolid si se agata extenuat de paltonul lui Vasile Atanasov. Ii citim seria apoi ii dam putina apa cu miere si porumb curat. Dimineta inca 6 bolizi inghetati aveau sa soseasca comfirmand ca zborul de iarna nu este o executie ptr un porumbel de innalta clasa. S-a facut si o selectie aspra pt ca din 30 de porumbei lansati un procent de 25% sositi nu reprezinta dupa parerea noastra un esec, o catastrofa.

FANE

Categories Diverse

37 comentarii la “Zborul de iarna – Columbofilul din 1982”

  1. Intr-adevar se spune ca selectia o face in primul rand cosul, dar nici asa.
    Oare se mai tine zborul porcului, organizat de cei din Timisoara. Week-edul asta va fi ceva asemanatar, temperaturi sub 0 grade si cel mai probabil ninsoare.

  2. Brr, imi inchipui scena cu stolul departe de casa, pe inserat, zburand in directia opusa cu ulii dupa ei. Interesant experiment, ne mai scoate din rutina. Ce o fi simtit nenea cand i s-a agatat porumbelul pe palton noaptea. Eu nu ma gandesc la lansari dar tot vreau sa mai incerc zboruri de iarna in zona montana. Adrenalina.

  3. am zburat si eu acum 3 ani in decembrie de la brasov la sinaia, va dati seama in inima muntilor, si din 11 bucati mi-a venit in seara aia o singura porumbita tanara de talie mare. Mentionez ca avea gheata pe coada. De atunci nu a mai venit nimic, dar nici nu mai zbor iarna, ca e prea criminal.

  4. Bai fratilor lasati porumbeii in pace ,orice organism are si el nevoie de repaos iarna . E ceeva firesc natural , lasat de la Dumnezeu , nu mai faceti voi pe desteptii. Asta nu-i selectie e batae de joc . E foarte rau ca popularizati astfel de concursuri ”criminale”. Eu unul si gutani daca as creste nu as putea face asa ceva, in cel mai rau caz daca nu as mai avea ce sa le dau de mancare le-as lasa o usita sa poata iesi afara .

  5. Recomand acestor “iubitori de porumbei” din categoria
    extraduri,o alergare de 20 km la -10 grade.Fiind de
    “origine buna” vor supravietui (poate) si se pot orienta spre
    maraton la -30.

  6. in prima faza multi incepatori si nu numai aici gresesc..se iau dupa gurile rele:)) (vulpoi batrani ai columbofiliei) care cateodata ii invata numai la prostii. ASA ca lasati porumbeii in pace..si nu ii fortati..ca nu faceti asa mare lucru cu ei. in aceasta perioada porumbeii trebuie sa “hiberneze” in voliera…pana in primavara cand vor incepe antrenamentele…DACA NU AVETI PERFORMANTA VARA CAND ZBOARA TOT OMUL , STATI LINISTITI IARNA !! din punctul meu de vedere cred ca iarna ar trebuii sa fie un sfetnic bun: consultati calendarul, cand sa va inperecheati porumbeii si dentru ce categorie.., faceti tratamentele care se fac…si nu uitati se separarea pe sexe!! sa aveti spor..si rezultate notabile!

  7. asta mai lipsea dupa maratonul cu puii sa zburam si iarna .

  8. eu ce sa zic cu zborul iarna e mai greu datorita curentilor de aer si vremii dar daca vreea sa scape de ei mai bine ii dadea la un copil care vrea sa se apuce de porumbeii nu sa-i dea prada uliului si soimului pot sa fie cat de buni ca tot cad

  9. Iarasi se posteaza fara sa se citeasca inainte cu atentie , recititidragi colegi : relatarea este din anul 1982 si a fost postata probabil pt a demonstra ca acest nobil sport a trecut prin toate fazele si in Romania (adica prin tot felul de framantari si teste duse la limita).

  10. Poate careva dintre noi, o sa aiba ideea de a face din porumbei lui voiajori scafandrii de mare adancime. Eu sper sa nu avem astfel de specimene printre noi.

    O idee tampita. Idioti au fost si in 1982, sunt si in 2012 si vor fi mereu, din pacate.

  11. Conform studiilor facute de “n” oameni in domeniu despre orientarea pasarilor a rezultat ca primavara si toamna sunt cele mai optime momente dpdv. al orientarii dupa campul magnetic,dealtfel atunci sunt si migratiile.
    Cred ca un zbor de iarna este mai mult un zbor de supravietuire decat un zbor de orientare la care au sanse de reusita doar porumbei cu experienta.Pierderile sunt prea mari iar rezultatul da o nota vaga cu privire la experienta pe care o poti acumula dintr-o astfel de etapa,eventual la urma constati ca este mai mult o prostie decat o selectie adevarata.

  12. Cred ca e prea exagerat.Ce ar fi sa il punem pe Hussein Bolt sa alerge in Antarctica,sa vedem daca e un atlet de clasa.Daca nu poate,inseamna ca e un fraierici?

  13. Fiecare isi spune parerea, asa ca, fara suparare fratilor, cu mana pe inima spun ca e mare bataie de joc!!! Si asta e doar o parere!!! Inteleg, nu toti porumbeii ni se par valorosi , sau cu potential pt. viitor, dar sa crezi ca printr-un zbor la temperaturi d-astea criminale, faci nu stiu ce selectie, nu stiu daca e corect sau nu pt pasarile care ”cica” le iubim mult !!!! In fine, poate pt . unii crescatori este un lucru normal, desi greu de crezut, totusi tinand cont ca fiecare e stapanul propriilor lui porumbei face ce doreste cu ei!!! Daca am suparat pe cineva, mii de scuze!!! Sanatate la toata lumea!!!

  14. Iarna ,
    timp de odihna de liniste a pasarilor si a crescatorului .
    Pacat ca sunt persoane care nu respecta acest lucru .
    Un orgoliu prost interpretat !

  15. de la anu caut sa fac un lot de porumbei de nea gigi , nea ion , nea costica de ici de colo care nu au zburat niciodata dar care pun suflet si tin la rasa lor ,acolo de unde ii au ei o sa fac un lot de vro 20 le dau sansa sa se maturizeze si vor avea sansa vietii lor sa se bata cu porumbei cu linii genetice bune ,, vezi doamne,, sa vedem ce iese. DAR NU III VOI ZBURA IARNA vor fi cei mai chinuiti porumbei pt ca meseria este de asa natura de plec zilnic de acasa cu masina ii voi zbura din toate directiile posibile si imposibile de la rasarit pina la apus indiferent de ora probabil si noaptea. SA AUZIM DE BINE ,SA TREACA IARNA SI MAI POVESTIM PE PORUMBEI.RO

  16. Dacă se reuseste maraton la -30 ‘,eu lansez TOT efectivul după Lună.

  17. se fac ji sboruri dinastea… dar nu se inscriu porumbei la o distanta mai mare de 80 km … ji in general sa inscriu porumbei fara experient (de preferat de anul respectiv )… ji motivati … singura motivare sa ii fie (foame) porumbelul sa nu fi mankat delok ku o zii inainte de inscriere in koncurs ..

  18. Nici mie nu m-i se pare ceva normal sa zbori porumbeii iarna,e ca si cum s-ar lupta cu morile de vant,si cred k nu porumbeii cu simt de orientare bun sunt castigatori in astfel de concursuri ,ci porumbeii rezistenti si solizi!!bafta!!

  19. In mod sigur nu se poate concepe un maraton sau un zbor de fond iarna dar zboruri scurte se pot face, nu vad unde este problema. Porumbeii voiajori nu sunt “pasari de camera” si sunt mult mai rezistenti decat se crede.
    In plus am observat ca au o putere de vindecare aproape miraculoasa – anul asta mi-a ramas stolul de pui in zbor noaptea pe intuneric. A doua zi, pe langa absenti mi-a venit un pui cu sternul spart, tot pieptul o rana si toata pielea de pe piept atarnand in jos cu tot cu pene. Mi-a fost mila sa il sacrific si i-am tamponat carnea cu praf cicatrizant, l-am lasat in Dumnezeul lui sa moara singur. Acum are un aspect normal – pielea a urcat inapoi cu tot cu pene ! Doar la palpare se simte o mare gaura in stern, efectiv nu se mai simte osul.
    Intorcandu-ma la subiectul nostru – credeti ca daca lasati porumbeii afara iarna ei nu zboara, stau la cald ?

  20. In opinia mea treaba asta cu zborul porumbeilor iarna atat acasa cat si lansari scurte este ca un drog.Sti ca nu e bine dar nu te poti abtine sa nu le dai drumu.
    Sincer eu nu pot sa ii vad cum stau ghemuiti acolo in sputink asteptand primavara.Asa ca am hotarat sa ii la liberi in fiecare zi de la ivirea zorilor pana la apus.Mentionez ca am un lot de aprox.100 de porumbei si locuiesc langa Brasov deci o zona muntoasa atacuri sunt in fiecare zi dar fara reusita,nu am nici o pierdere .Am si cativa batrani care ies zilnic afara (2000,2001).
    Momentul atacului este un coctail de emotii nu sti exact ce simti frica ,nervi ,placere este superb atunci cand vezi punctulete pe inaltul cerului care pica nebun in voliera,sau atunci cand reusesc sa il pacaleasca pe Jupanu’…
    Deci este alegerea fiecaruia ce face cu porumbeii iarna

  21. sincer si acum dau drumu porumbeilor sa zboare in jurul volierei..si stau la 300-400 de metri de padure ..nici o pierdere ..toate bune si frumoase in schimb sau ,,invatat cu rapitoarele”

  22. Buna seara,eu unu nu sunt de acord cu asa ceva,si porumbei au si ei nevoie de repaus si de odhicna,vara se confrunta cu canicula,ploile etc si ar fi ceva nebunesc sa zboare si iarna sa se confrunte cu gerul,viscolul etc,.Fratilor ai sa nu ne batem joc de aceste pasari.Tot respectullllll

  23. Vara zboara fortati 1/2 ora in jurul crescatoriei , iarna cand nu este vant sau ploaie ajung lejer la o ora .La zborul de iarna se participa de obicei cu un porumbel per crescator.Acesta poate fi un veteran care nu reproduce valori ,un pui cu defecte fizice dar care a participat la etapele din toamna ,un porumbel care nu are boxa sau trebuie creata una pentru altul si sa scape in acest mod de ruptul gatului ,adica mai are o sansa sa moara in” lupta” sau sa se reabiliteze in cazul in care aduce un premiu.Exista si exceptii , in urma cu doi ani un columbofil a trimis la “zborul porcului” un campion judetean “en-titre “al TIMISULUI la categoria GENERAL,acesta sosind pe locul doi proprietarul a primit o cupa si 100 U.S.D. .Orientarea porumbeilor in aceasta perioada este mai dificila datorita soarelui ce-si arata pozitia intr-un interval de aproximativ 8 ore si solicita o “busola fina” din partea pasarii.

  24. CE POT INVATA TINERII COLUMBOFILI,CE POT INVATA INCEPATORII DE LA TOATE TOATE PROSTIILE CARE LE SCRIETI…..CE POT SA INVETE TINERI DE LA AL DE MADLIN DE EU MAI STIU CN….MADLIN….PT TINE CARE NU AI FOST IN VIATA TA INSCRIS LA O ASOCIATIE SI CARE NU AI ZBURAT PORUMBEII IN VIATA TA NORMAL CA NU E NICIO PROBLEMA SA ZBORI IARNA…..DAR UNUL CA TINE NICI NU VA AJUNGE IN VIATA TA SA AJUNGA CAMPION LA ORICE CATEGORIE…..RECOMAND TINERILOR CRESCATORI SA SE IA DUPA UN CRESCATOR CARE A AJUNS CEVA IN COLUMBOFILIE…..FIE CHIAR SI SA FI FACUT O NORMA…..CA TOTUSI…..A FACUT CEVA…..NU VA LUATI DUPA NO NAM-URI….CA NO NAME VETI RAMANE

  25. am experimentat si eu lansarea iarna chiar pe 1ianuarie acum cativa ani, lansarea sa facut de la 35 – 40 km din zona de munte si la ora tarzie 4:30 , dupa ce am privit la ei 30de minute cum zburau in cerc de parca erau la ei acasa am plecat si seara cand am ajuns de la disco pe la 3dimineata aveam un singur porumbel pe casa restul venind a doua zi pe rand , din 20 de bucati am pierdut 2.
    eu nu sunt acasa langa ei si cand vorbesc cu mama si spune ca sunt un pic bolnavi se face selectie tot cu un zbor de la cativa km , toti porumbei au clema cu numar de telefon dar nu suna nimeni . de ce tratamente mereu???

  26. Fiecare face ce vrea,doar traim intr-o tara “democrata” daca o putem numi asa,sa revenim la subiect.Se pot zbura porumbei dar depinde de temperatura de afara,in momentul in care temperatura scade sub zero grade nu prea este indicat(cai respiratorii).Acum depinde si de zona geografica in care te afli ,este destul de greu si in acelasi timp riscant sa zbori porumbeii daca esti “calcat” in fiecare zi de rapitoare,ce sa mai vorbim de lansari de la o anumita distanta.Inchipuitiva o lansare din Brasov si porumbeii sa treaca muntele,pot sa-l numesc fara nici o retinere “fagasul mortii”.Este adevarat ca pt. a mentine in forma porumbelul trebuie sa zboare cat mai mult posibil,dar nici in halul acesta.Eu stau intr-o zona de deal,ce sa va povestesc,ataca uliu in fiecare zi ,foarte des,ai mari sanse sa ramai cu buza unflata.Am zburat porumbeii pina pe data de 2 decembrie ,dupa care am “tras cortina”.Sa nu uitam ceva ,niciodata sa nu te pui cu rapitoarele(uliu ,soim),astazi poate scapi,maine la fel ,dar cu siguranta intr-o buna zi vei fi”donator”.Am auzit tot felul de variante gen:”cati poate sa ia”sau”il ia pe cel mai slab”etc.Spun asta deoarece majoritatea celor care zboara porumbeii pe timpul iernii stau in zone care nu sant atat de frecventate de rapitoare.Toate cele bune !!!

  27. porumbei.ro scuzama da sunt cu capul oamenii astia nici macar nu le-au dat o sansa dimineataza la orele 10 -12 eu ii consider criminali plini de fala cine imi mentine parerea sa facem un topik despre asta

  28. bravooooooo vali eu nu sunt inscris da porumbeii mei vin de la 350 km aerian fara probleme nu sunt inscris din cauza mancarimilor de la asociatii
    mii zbor solo de 2 -3 ori pe an puii f

  29. Frumoasa istorisire. Columbofilia romana a avut astfel de oameni pasionati de a depasi limitele de aceea am ajuns azi la un nivel foarte inalt.
    Fara acei oameni azi am fi mult,mult mai saraci.
    Si nu cred ca este cazul sa-i judecam noi.
    Progresul in toate domeniile a avut la baza temerari care au avut curajul sa-si puna visele in practica, chiar daca uneori au mai si pierdut.
    Bravo pentru articol!

  30. si eu am facut astfel de zboruri miam cumparat porumbei fara sa le stiu originea si iam lansat in decembrie respectiv ianuarie 2010 2011 la miezul noptii pe aeroport in cluj ei trebuind sa ajunga in salaj bogdana aproximativ 50 km aerian ma trezeam dimineata si ii asteptam la primul zbor am angajat 13 si au sosit 12 la al doilea am angajat 13 si au sosit 7 din cei sapte sosit doar unul mai supravietuieste deoarece ceilalti iam pierdut la alte zboruri sau au fost prinsi de uliu chiar in acea iarna toti erau pui de 2010 asa am reusit sa vad care dinte ei au ceva bagaj genetic in cap

  31. Salut. Unora dintre voi le este asa ciudat sa creada in zborurile de iarna in cat raman inghetati. Eu personal zbor iarna de foarte mult timp.Sincer nu am avut asa mari pierderi, cel mai departe am zburat Cenad eu locuind in Orasul Corabia distanta aeriana 415 km. Din 3 a venit unul singur lansarea a fost si ea ciudata ajungand in vama la ora 2:00 noaptea nu aveam nici o posibilitate sa astept dimineata, asa ca am luat cutia cu porumbei si am duso in camp langa un stalp am asezato cum am crezut eu ca este mai bine afara ningea batea vantu am plecat si iam lasat acolo. Am plecat cu inima indoita, era un frig afara -15-20 grade. si intrun final a sosit unul singur. Acesta este doar o isprava am efectuat multe zboruri iarna si nu voi inceta cred…….Niciodata

  32. Topicul asta imi aduce aminte de mine cand eram mic si ma duceam cu fratiorul meu dupa porumbei iarna la un crescator ”nebun”. Omul ala isi facuse o linie de albastrii si ii tinea deschisi 365 de zile. Avea cusca in podul de la grajdi si nu intra la ei deloc pentru ca era mica, (era ceva ca topicul ala cu batranelul care avea o pereche de porumbei din linie de zbor si a venit cineva pe la el si ia facut cadou acei porumbei) porumbeii mancau de pe jos cu gainile dar aratau exemplar, daca luai unul in mana si te uitai la sternul lui vedeai ca muschii sunt mai mari decat osul sternului, ziceai ca sunt culturisti. De zburat porumbeii aia zburau vreo 3-4 ore si numai iarna dar si vara, isi facuse un ritm al lor, si cand se lasau la cusca ieseau aburi din ei, era nebunie curata. Am incercat si eu sa ii tin deschisi toata iarna dar nu puteam.
    De zburat am facut si eu un mic antrenament de vreo 40 km pe 20 ian acum vreo 5 ani si nu am pierdut decat 2 din 16, dar vreau sa spun ca erau vreo -15 grade afara si totusi au venit. Acum le mai dau drumul doar cand e senin afara si e o temperatura mai ridicata, in general eu sunt de acord cu mici antrenamente in jurul crescatoriei iarna dar nu cu zboruri de la distanta.

  33. PT TOTI ”COLUMBOFILII”CARE CONDAMNA ACEST TOPIC SI ACEST ZBOR:Autorii articolului:Ciugulea Stefan,Gh Staicovici,Crutu Nicolae,Botusanu Leon,oameni care au pus multe caramizi la baza columbofiliei din vremea aceea.Sa ne amintim ca in vremea aceea se stiau prea putine lucruri despre porumbeii voiajori si se incercau tot felul de experiente.Nu cred ca este frumos sa vb asa despre ei si sa ii condamnati in felul acesta.Inca ceva multi comenteaza fara a citi cand a avut loc acest zbor.CITITI VA ROG TOPICUL PRIMA DATA.

  34. @ fane

    de obicei scriu spontan,polarizez,dar fara rea vointa.
    Am mai citit o data articolul .De fapt nu condamn
    ce s-a facut acolo. M-a deranjat numai ca unul din
    actorii principali este numit “iubitor de porumbei”.
    Astfel de selectii nu face un “iubitor” , le face numai
    un selector dur in scopul de a depasi limite .(vezi com.32)
    Si eu admir oamenii care depasesc limite .
    Este usor sa impui unui porumbel sa-si depaseasca
    limita.Mult mai greu( si de admirat) este daca ne
    depasim propriile limite intelectuale sau fizice.
    In general asiaticii(chinezii) sunt mult mai duri
    cu animalele decat europenii.Cu toata duritatea
    lor…tot ei sunt cei care vin sa cumpere porumbei.
    numai bine







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *