Zborul pe munte


sursa foto

In ultimele zile am discutat mai mult despre zborul porumbeilor pe munte si parerile raman impartite. Topicul s-a dus cam jos in arhiva, asa ca… sus cu el! Si va rog cititi comentariul: # 42.

porumbei-munte

Zborul pe munte… un subiect vesnic controversat.
Este muntele un obstacol serios?
Ocolesc porumbeii muntele sau nu?

porumbei

Fotografiile sunt cu un voiajor clemat, intalnit pe Varful Postavaru, ce a facut subiectul unui topic mai vechi de pe site.

113 comentarii la “Zborul pe munte”

  1. f frumoase exmplarele oare or mai fi ajuns acasa?:-?? nu cred k au avut norocul asta….poate s orienteaza mai bine de la inaltimea aia ……

  2. da intr-adevar muntele este un obstacol serios in 2006 am zburat peste munti pe directia Tarna Mare, Valea lui Mihai ,Beba Veche incercand sa realizam norma la fond in conditiile in care nu am putut iesi din tara datorita gripei aviare.a fost un sezon prost din punctul de vedere al pierderior.Dar la Tarna Mare am avut locul 2 pe club cu 1 porumbel de 3 ani ,care zburase si clasae si in Ucraina,reusind sa claseze pana la a-ii- BEBA VECHE cand a sosit dupa 2 saptamani sfasiat de uliu,in 2007 a zburat
    si 4 etape de fond in polonia clasand 2.
    la acele etape din 2006 s-au pierdut majoritatea porumbeiilor care realizasera norma la fond pe directia Ukraina

  3. deci muntele este un obstacol serios mai ales in ceea ce priveste numarul mare de rapitoare,si in conditii nefavorabile, o etapa de 250 km se poate transforma intr-un dezastru.

  4. In lotul angajat in Polonia in acest an (am porumbeii in Arges) erau si 2 femele cu inel de proprietar. N-au mai ajuns acasa, dar in decurs de o saptamana “m-au sunat” ambele, una de prin Ardeal si alta din Moldova…

  5. Zborul peste munti consider k e mai periculos din cauza rapitoarelor. Nu cred k pentru porumbel e un obstacol… Intradevar aerul e mai tare si mai rece la inaltime dar pentru un porumbel cu conditie fizica buna si sanatos nu e o problema majora.Rapitoarele in schimb peste munte sunt ….O PROBLEMA! Dak ocolesc muntele sau nu asta numai ei o stiu.

  6. Totusi nu inteleg de ce ar fi asa multe rapitoare pe munte. Cu ce se hranesc in lipsa porumbeilor nostri?

  7. Dupa parerea mea zic ca un porumbel destept si sanatos decat sa ocoleasca muntele mai bine trece peste el dovada vie zic eu e acest porumbel.Corect se stie ca porumbei ocolesc zonele(unde ploua sau mai bine zis nori de ploaie),dar muntele? nu vad care e problema poate faptul ca trebuie sa zboare la altitudini mai mari dar pt porumbei crescuti in special in apropierea zonelor de munte sau chear in zonele de munte nu cred ca e o problema serioasa trecerea unui versant sau chear a unui lant muntos,din contra mult mai practic decat sa il ocoleasca,zic eu dar scopul si instinctul porumbelului din cate stiu eu e intoarcerea lui acasa cat mai repede asa ca eu unul consider ca un porumbel destept alege calea cea mai scurta fie e chear si peste munte.

  8. zborul pe munte sa zicem ca pentru cei din prahova nu este asa o “piedica mare”…..eu personal zbor porumbei de 3 ani numai peste munte.daca porumbeii sunt obisnuiti cu zborul pe munte e un avantaj,dar pentru cei care nu sunt acomodati sa zboare peste munte devine un obstacol mare si unii dintre ei incearca sa il ocoleasca.in ce consta RAPITOARELE…ele nu prea se dau in timpul verii,dar spre toamna sau in zilele reci e prapad,si cel care scapa cu noroc din aceasta capcana se poate considera un porumbel bun.pentru mine personal eu nu consider muntele un obstacol asa mare pt cursele cu de viteza si demifond…dar consider un obsctacol fffffffffffffffffff mare pentru cursele de fond deorece porumbelul fiind obosit mai este nevoit sa treaca si muntele….dar care trece muntele eu raman la concluzia ca e un porumbel cat de cat bun…..

  9. SAL,noi zburam de 2 ani fondurile in POLONIA,antrenam porumbeii pe moldova dar sunt foarte sigur ca porumbeii cauta drumul cel mai scurt spre casa,instinctul ii face sa treaca chiar si peste munte chiar daca nu au zburat absolut niciodata pe acel traseu,personal nu cred ca rapitoarele sunt vinovate de numarul mare de porumbei care nu se mai intorc multi porumbei neavand ce manca dupa un zbor de cateva sute de km intra mai mult ca sigur in diverse crescatorii unde pot intalni oameni cu suflet care dupa ce ii recupereaza ii lasa sa plece acasa,sau pot intalni un BRACONIER,principalul RAPITOR care loveste atat in zonele de MUNTE cat si la CAMPIE

  10. el nu o sa zboare niciodata la altitudini mari ca sa treaca muntele,din contra zboara deasupra pasurilor,tracatorilor si asa reuseste el sa treaca muntele;),si cand e vremea rea pe munte el cauta rute ocolitoarea si atunci de obicei cand e vremea rea pe munte se produc multe pierderi….dar el niciodata nu o sa treaca muntele daca pe munte vremea e urata sau cine stie ce cauze mai sunt…..

  11. porumbeii nu traverseaza muntii niciodata .ei trec doar prin defileuri.s-au facut experimente pe aceste chestiuni.

  12. eu cred ca este un adevarat obstacol pe munti.cunosc crescatori si majoritatea care zboara pe ardeal din 150 porumbei care incep raman cu 20 si din aia 20 jumate sunt rupti de rapitoare,si cunosc si crescatori care zboara pe moldova si spun ca 10%pierd din ei si restu vin acasa fara probleme.deci este un obstacol serios muntele.

  13. DA , O PARTE DIN U.C.P.R ZBOARA DE 2 ANI PESTE MUNTE SI PAREREA MEA ESTE K PENTRU CEI DIN DAMBOVITA A INSEMNAT UN DEZASTRU, PENTRU K S-AU PIERDUT MII DE PORUMBEI SI MAREA MAJORITATE A CAMPIONILOR NATIONALI.

  14. da muntele este un obstacol serios, dar eu unu daka as putea sa zbor numai pe munte as faceo…ptr ca acolo raman numai porumbeii cu o conditie, ambitie si inteligenta f mare..
    pe munte chiar si porumbeii care nu claseaza cne stie ce locuri fruntase ptr mne sunt campioni, …
    bafta multa la anul
    cu respect Marian

  15. buna tuturor,si eu am zburat in 2oo6 peste munte ,dar pot sa va spun ca muntele selecteaza porumbei, cei care zboara bine peste munte zboara bine peste tot!…..bafta!..

  16. Vorbiti de rapitoare de parca ar fi lacuste, cand se lanseaza 2-3000 de porumbei chiar daca zboara peste munte, cate rapitoare sa fie ? hai sa zicem ca mananca rapitoarele 10 porumbei max, dar restul ce fac ? mai vin 100 din 3000…..nu e vorba de rapitoare, alta e jmecheria, poate daca ai pleca cu ei de pui peste munte, de la antrenamente ar sta altfel treaba, dar daca duci un mascul de 3 ani, zburat pe campie, si il arunci la mare fond peste munte….cand ajunge la poalele muntelui de frica cred ca nu il trece, nu ca il mananca uliu ca nu sunt ca lacustele, ca ai lui Andrei care au ajuns in Ardeal si Moldova, zburati pe campie ca pui si yarlingi probabili sau si mai mult si cand au dat de munte s`au speriat, au incercat sa ocoleasca sau cine stie ce o fi fost in mintea lor si de aia au ajuns in zonele alea au picat epuizati de zbor, foame si sete. Parerea mea. Deci in primul rand antrenamentul inca de cand sunt mici peste munte conteaza. Mai lasati rapitoarele ca nu sunt lacuste sa prinda jumate 3 sferturi din porumbeii lansat :))

  17. Deci poate nu ati inteles. Porumbeii nestiind ce este muntele se sperie si nu mai stie ce sa faca incercand variante ocolitoare si dupa sute de km cedeaza, multi chiar isi dau ortul incercand sa ajunga acasa.

  18. Andrei dupa cum bine stii ulii isi fac cuibuti in copacii inalti aimpadurii indeva la spremijlocul coroanei si soi,ii undeva in stancile muntilor sau in locuri inaccesibile. De vanat au ce vana!!!!!!!!!!!!!!1 ulii vaneaza si iepuri de camp…am vazut cu ochii mei, si soimii gasesc si ei ce sa vaneze. In perioada zborurilor, adica dupa ce da frunza la alun ulii si soimii incep sa aiba pui ceea ce ii face sa atace mai mult in zona cuibului. Daca porumbelul trece peste munte si padure unde au ei cuiburi nu crezi k sunt o prada usoara pentru ei. Dupa ce cade frunza la alun incep ulii si soimii sa bantuie in cautarea hranei! Cand da zapada si mai rau, k e mai greu de hrana mai ales k majoritatea tinem porumbeii inchisi!
    Cu respect

  19. Vreau sa va povestesc o intamplare de pe Muntele Semenic:
    Pe data de 5 iulie am imbarcat pentru etapa de Gyor 2, dupa imbarcare am plecat acasa si de acolo am urcat pe muntele Semenic impreuna cu sotia, (implineam 10 ani de cand ne-am cunoscut), pentru un sejur de cateva ore.Pe cand se insera am iesit impreuna din bisericuta situata pe varful muntelui ?i …din reflex am ridicat ochii spre cer (batea vantul foarte puternic), zarind o silueta micuta ce zbura impotriva vantului.Initial am crezut ca este o randunica ,dar apropiindu-se am constatat ca era un porumbel care zbura hotarat spre casa.Dupa directia de zbor cred ca era din Serbia.Din acel moment am privit cu alti ochi porumbeii mei gandindu-ma ca ..,poate .. si ei trec, in fapt de seara, peste munti ,chiar peste Semenic,incercand sa soseasca acasa.
    Ca o concluzie cred 100% ca porumbeii trec muntii daca acestia sunt interpusi intre locul de lansare si casa porumbeilor.

  20. Scuze de greseli dar am niste probleme la pc…o mica schimbare de tastatura. :D

  21. De acord cu Alex si comparatia cu lacustele…nu sunt stoluri de ulii ca sa dam vina numai pe ei, in plus porumbelul este prins greu cand e in zbor intins.

    Insa in ceeace priveste zborul de pui pe campie si apoi pe munte ca si cauza, nu stiu ce sa zic. De la acel zbor mi s-au intors si porumbei de 2 ani care ca pui au zburat Mangalia si ca yearlingi Bulgaria, deci numai campie.

    http://www.porumbei.ro/andrei/wp-content/uploads/pigeon.jpg
    Asta e unul din ei, origine 100% piata. :)

  22. raspuns pt cosmin milos: porumbei pot zbura peste munte fara nici problema,in 2006 am inceput zborurile cu 17 p si am terminat 14p . de 4 ori sv sighetul m. 3 ori sv satul m. de 2 ori sv oradiea!.. bafta!…

  23. De ex, la fonduri anu asta, am imbarcat in Polonia la Lubakov in jur de 20 de porumbei, ma asteptam ca cel putin 5 sa imi vina in prima zi, surpriza insa, dupa ore de asteptari si stres, abia a venit pe la ora 18 o femela, ce`a mai prost cotata, zburata ca pui 3 etape si pierduta, si abia ce venise in primavara cu “bilet” in aripa(aripa taiata) yarling, dar la urmatoare etapa, care a fost si mai aproape cu aprx 50 de km, Presmyl, nici ca a mai aparut, cine stie, poate o fi nimerit in vre`un stol cu care o fi adus`o si pe ea, in jurul orei la care a venit ea au mai fost constatati alti cativa porumbei, si din alte judete….deci…..depinde si de noroc….cu toate ca la fonduri nu mai vin toti gramada in stol ca la viteza, dar tinand cont ca a fost distanta nu prea mare e o posibilitate sa fi ramas un stol mai mic, a avut noroc sa vina in primi 10 :))

  24. Sa nu uitam ce zice Dorin, dam vina repede pe rapitoare si uitam de rapitoarea numarul 1, braconierul.

    Si noi am antrenat porumbeii pe Moldova, dar ma intreb, nu era mai bine sa incepem direct pe Ardeal? Daca tot vin pe acolo in mare parte.

    Eu personal am avut ambele cazuri, fiind primul meu fond am stat sa-i astept pana mi-au sarit ochii din cap si am facut febra musculara la gat… astfel am vazut ca primul mi-a venit pe munte, ud fleasca (tardiv poate inconstient) iar urmatorul (femela batrana) pe Moldova dupa o ora si jumatate.

  25. salutar bine inteles ca puiiu tardiv vine pe unde apuca ala ca un cal inaite nu se uite stanga dreapa da un batran cand vede ca aluato gresit se intuarce isi cauta unda da puiiu szuara fara oprirre si deaia vin asa obosit puii se zbuara pana in 250 km in ptimi ani de viata al luii ca un copil mi copilu mic se naste direc alearga nu nui asa si ei sunt ca copii mici aodata invata sa zbuare si dupa aia se baga in stol. asa zbuara belgieni anu asta am practicat si nio la fel ca belgieni si au mers de au rupt puii de 08 si la anu osa mearga si mai bine ca nu iam intis nu ca alti puii de 5 luni deja la fond nu ganditi bine puii odata la distante scurte si dese ca asa la anu iti vine mai bine…………. ID mess kamaradk

  26. salut,am 23 de ani,cresc porumbei de la varsta de 5 ani, practic am crescut alturi de porumbei, dintotdeauna am incercat sa inteleg instinctul porumbeilor de a se intoarce la voliera si am urmarit toate documentarele posibile……

    nu stiu cati dintre vor va lua in considerare acest comentariu….

    am citit cateva cometariile la acest articol si nu ma pot abtine sa nu va contrazic,nu stiu cati dintre voi inteleg anatomia si comportamentul porumbeilor dar,porumbeii nu ocolesc munetele pentru ca este prea inalt,sau e vremea rece,sau sunt multe rapitoare….. conditii aprige de zbor…. bla bla bla…… asa numitul instinct de intoarcere acasa al porumbeilor se bazaeaza pe un al 6-lea simt…. si anume citirea campului elctro-magnetic al pamantului.
    motivul pentru care ei nu trec peste munte este pentru ca nu pot citi campul electro-magnetic de pe partea cealalta a muntelui, nu stiu ce se afla dincolo de munte si nu se pot orinenta,astfel ajung pe rute diferite si ajung cel mai probabil in mainile braconierilor, epuizati….. dupa zboruri indelungate

    cei mai experimentati/norocosi/ foarte buni sau care au mai zburat in mediu montan gasesc trecatori sau zone mai joase pentru a traversa muntele sau pur si simplu il ocolesc

    Nu stiu daca ati observat,dar atunci cand porumbeii se intorc de la diferite concursuri,nu zboara la inaltimi mari….desi ar evita rapitoarele,sau cum majoritatea cred …. s-ar orienta in functie de relief,sau alte chestii care nu au nici cea mai mica relevanta….

    V-ati intrebat de ce zboara asa jos????…… pentru ca semnalul transmis de campul electro-magnetic al pamantului este mai puternic si mai usor de citit daca esti f aproape de pamant. Sa nu faceti confuzie intre zboruri in jurul volierei,acasa si lansari la diferite distante…..

  27. Sall,ev sunt din zona d munte ,(prahova)si va spun k vara,desi e caldura mare ,vad cvm trec ,porumbei alergati d uleu ,chiar in mijlocul zilei ,ptr uni porumbei ,munti sunt adevarate blocaje ,adika in loc s sa se ridice peste ei ,intra prin vaii unde sunt adevarate prazi,,care reusesc s mai scape ,fie sunt prinsi d braconieri,fie ajung acasa terminati ..

  28. Ionut, teoria ta mi se pare ok. Totusi nu prea sunt de acord cu ideea ca porumbeii zboara jos la concursuri… de foarte multe ori i-am vazut venind si veneau inaltati puncte. Acum nu stiu sa apreciez exact in metri acea inaltime si sa o compar cu cea a muntilor…

  29. pt. olaru ionut: cea ce spui mi se pare chiar interesant, si daca rog frumos spunene si noua unde ai gasit chestiile astea ca mi se par chiar interesante.

  30. sursa….discovery/animal planet/www….. dar se gasesc foarte greu..

    pentru porumbei.ro…… zboara inaltati doar in zonele familiare si destul de apropiate de voliera,cel putin din ceea ce stiu eu, nu sunt asa de bine informat incat sa te contrazic

    mai multe detalii nu stiu nici eu si materiale prea multe special despre porumbei nu se gasesc pe internet, ceea ce stiu sigur este ca porumbeii folosesc campul electro-magnetic pentru orientare
    Se gasesc mai multe explicatii in documentarele despre pasarile calatoare si migratia in mediul marin (mamiferele marine si pestii – rechini,delfini,balene se bazeaza exclusiv pe citirea campului elctro-magnetic, pentru migratii avand raza vizuala aproape nula) si in acele documentare s-au facut de f multe ori comparatii si referire directa la porumbei.

  31. Noi zburam peste munte de peste 30 de ani. In anul 1992 am avut o incercare de a zbura pe campie(toata asociatia)si in urma rezultatelor in anul urmator ne-am reantors peste munte.Acum suntem impartiti in doua.La zborurile de viteza si demi-fond o parte zboara pe campie si o mica parte peste munte, dupa care la zborurile de fond si mare-fond zburam impreuna peste munte in Polonia.Am trait multe catastrofe la zborurile peste munte dar cu mana pe suflet o spun ;ZBORURILE PESTE MUNTE CREAZA VALORI ,ADEVARATI CAMPIONI.Este un alt fel de porumbel si cu un alt fel de caracter.Vointa lui este o vointa de fier.Eu nu as da un porumbel zburat pe munte si clasat la varful clasamentului pe ……………….nici o suma de bani.

  32. Imi aduc aminte de gastele (sau rate, ce or fi fost) care gagaiau trecand peste orasul meu in migratia de toamna…zburau foarte foarte sus, planat, cu stoluri in forma de Vuri organizate. Ele probabil se orienteaza pe acelasi principiu, si zboara multe mii de Km.

    Poate ca totusi muntii bruiaza campul magnetic nu prin inaltime ci prin ce contin in structura lor… stiti experimentul cu porumbei care nu au mai venit acasa de la mici distante, cand li s-au atasat diverse materiale cum ar fi magnet (parca).

  33. poi normal…. daca atasezi un magnet acesta va bruia undele elctro-magnetice transmise de pamant.

    http://www.popularmechanics.com/science/research/4287442.html?page=2
    pentru cine nu stie engleza voi traduce cateva fraze importante de acolo.

    este un studiu efectuat de Dr Cordula Mora la institutul Universitatii din Aukland, Noua Zeelanda, cu referire la simturile manetice ale porumbeilor:

    ” Porumbeii sunt unele din putinele specii cunoscute de catre noi care sunt capabile de navigatie adevarata.”
    “Ei stiu unde se afla in comparatie cu tinta lor in orice moment. Asta pentru ca sunt nascuti cu un si folosesc ”

    din studii si experimente se crede ca porumbeii au niste pori desupra ciocului(narile) care sunt legati prin nervi de creierul acestora si care receptioneaza impulsuri electro-magnetice

    Dr. Tim Guilford de la Oxford University crede ca porumbeii se bazeaza de asemenea pe memorie vizuala avand bine intiparita in minte zona din jurul volierei pe o anumita raza, dar retin vizual si locurile prin care trec, folosind de asemenea in orientarea lor, diferite repere(vaile raurilor, artere de drumuri,orase… etc). De aici putem trag concluzia ca antrenamentele sunt esentiale.

    Deasemenea Dr.Mora spune ca un porumbel ajunge de la o destinatie la alta si in functie de abilitatile sale si conditia fizica

  34. editare al 2-lea citat,nu stiu de ce dar lipsesc cateva cuvinte

    “Ei stiu unde se afla in comparatie cu tinta lor in orice moment. Asta pentru ca sunt nascuti cu un compas magnetic si folosesc un sistem de harti”

  35. E ceva ce nu inteleg de ce porumbeii lansati dinspre Constanta sau Galati nu trec muntele spre Transilvania.Nu pot sami explic de ce dinspre vest porumbei vin spre Constanta si in vers nu.

  36. pozele le-am mai vazut pe site.dupa parerea mea zic ca nu toti porumbeii ocolesc muntii.nu cred ca muntele e un obstacol,ci rapitoarele din munti sunt adevaratul pericol.un porumbel bun scapa mereu chiar daca e urmarit si de 10 rapitoare;)

  37. nu stim nimic inca despre porumbei. As vrea sa va prezint 2 intamplari reale referitor la zborurile peste munte. Vinerea am inbarcat pt oltenita.Sambata a fost lansarea.Un pui 544 lipsa. Luni seara apare acasa cu bilet de picior.Sun sa-i multumesc celui care l-a eliberat si sa vezi dracie.Omul ,caruia tin sa-i multumesc si de aceasta data,domnului LIVIU DINU din PRAHOVA,ii intrase porumbelul vineri seara.I-a pus bilet si l-a imbarcat pt medias.544 ZBURASE 6 ETAPE NUMAI LA CAMPIE.Cum naiba nu a venit de la 200 km si de la 400 peste munte a venit ata..Eu stau in VALCEA, deci a trecut defileul oltului.Acum la derbyul de la murighiol 544 a venit dupa 4 zile.La anul daca scapa de uliu vede polonia.
    La maturi alta patanie.Pierd la mizil o femela .imi vine cu bilet dupa o saptamana.sun si-mi raspunde un om de la brasov.Si dansul o bagase la zbor de la sighet si mi-a venit acasa.Dupa ce s-a refacut am bagat-o la presmyl si dusa a fost.pana saptamana trcut cand a aparut acasa cu bilet de la focsani.

  38. eu sunt din prahova si cunosc pe cineva din valea calugareasca cu un super porumbel . acest porumbel a fost zburat la inceput pe moldova 3 ani avand rezultate bune apoi zborurile sau mutat pe ardeal unde acest porumbel a fost zburat pana la praga 1050km ocupand locul 1 pe club si locul 6 national. dar mai cunosc pe cineva care zbura pe moldova avand rezultate bune cu porumbei cu norma , cand zborurile sau mutat pe ardeal spunea ca a pierdut la greu ramanand doar cu 2 porumbei . acest domn spunea ca porumbei trebuiesc formati pe ardel selectati nu orice porumbel face fata pe ardeal , acum acest domn are rezultate foarte bune la toate categoriile. eu va pot spune ca cei care zboara pe ardeal au porumbei foarte buni.

  39. Salutare!

    Interesant subiect!
    Am citit toate comentariile de pana acu’ si am hotarat sa “ma bag ” si eu in discutie..
    Da’..cum zicea si Ionut si eu am porumbei tot de pe la 5 ani si acu’ am 24…mi-au placut dintotdeauna..m-au fascinat si ma fascineaza!
    Ionut mai spune inca ceva…si anume ca porumbeii nu trec muntii (sau..ma rog..evita sa faca asta) deoarece nu pot “citi” ce se afla dincolo…si s-ar putea sa aiba dreptate.
    Dar..in legatura cu faptu’ ca voiajorii nostrii zboara la altitudini mici… nu mai sunt de acord!
    Eu am porumbeii undeva in judetu’ Dambovita..la 15 km de Targoviste..la tara si zbor cu u.c.p.r. -ul.
    In anii in care am zburat in Est (zborurile de viteza : Slobozia, Giurgeni, Babadag, Dunavat) marea majoritatea a porumbeilor treceau chiar pe deasupra satului meu si , implicit, pe deasupra volierei mele in drumu’ lor spre casa.
    Astfel, am observat ca , daca sunt conditii atmosferice bune (nu ploua, nu e vant din fata, ceata..etc) porumbeii zboara sus si foarte sus si nu de putine ori s-a intamplat ca dintr-un stol de “cateva puncte” , pe care-l priveam trecand pe deasupra in mare viteza, sa se rupa unu’ si sa “pice” de-a dreptu’ de la mare inaltime pe trapa volierei…frumos sentiment!
    deci..sunt de acord cu Andrei cand spune ca pasarile zboara in mod normal destul de sus.

    Acu’..sa va povestesc o “intamplare columbofila” pe care am trait-o personal chiar anu’ asta si care are legatura cu…discutia noastra.

    In primavara asta, chiar inainte de inceperea concursurilor oficiale cu 1-2 saptamani, intr-un weekend , fiind vreme frumoasa am facut o excursie , cu niste amici la munte,(in masivu’ Leaota) cu gandu’ sa facem traversarea Leaota-Padina (pentru cine e din zona…).
    Un amanunt important e ca , chiar in weekendu’ ala angajasem porumbeii , impreuna cu majoritatea celorlalti membrii ai clubului nostru, la un antrenament ..pe munte (Rupea..daca nu ma insel)
    Eu am avut 10 porumbei angajati (tineri si batrani…experimentati si “boboci”).

    Pana la altitudinea de aproximativ 1700-1800 de metri a fost vreme excelenta de primavara, cu soare..am urcat in tricou’, insa mai sus ..n-a mai fost chiar asa…a inceput sa apara noroiul si mai apoi pete de zapada pana cand, dupa 2000 de m , zapada trecea de genunchi si in unele locuri chiar de mijloc.
    Am inaintat anevoios pana pe varfu’ Leaota (2133 m) si acolo am hotarat sa ne oprim sa mancam si sa ne tragem sufletu’.
    Aici eee..punctu’ culminant al intamplarii…:
    Dupa circa 10 min de cand ne-am oprit unu’ dintre amicii mei ne arata un stol de porumbei care venea exact catre noi din spate (deci din directia nord, nord-vest) ..”porumbeii salbatici” ..cum zicea el care nu e
    columbofil.
    Cand m-am uitat, mi-am dat seama ca era un stol compact de voiajori de concurs..mai mult ca sigur dintre cei lansati de cluburile care au participat la antrenamentu’ de la Rupea.
    I-am observat atent…erau in jur de 35-40..n-am putut sa-i numar..zburau foarte apropiati intre ei , cu mare viteza si cu schimb permanent de locuri
    am mai observat ca porumbeii n-au avut nicio “greata” sa treaca peste cel mai inalt varf din zona urmand o linie imaginara desi zburau in zig-zag-uri mici..
    Mentionez ca in momentu’ in care stolu’ a trecut pe deasupra noastra era senin, nu ningea, dar batea puternic vantu’ ce ii “lovea” din lateral dreapta in directia lor de zbor si erau in jur de 2-4 grade Celsius.
    I-am urmarit indelung… nu s-au abatut deloc de la directia lor de zbor nici din cauza vantului si nici din cauza crestelor care mai apareau in calea lor, desi parea ca vor sa le ocoleasca deoarece incercau totusi sa zboare cat mai mult prin zonele mai joase.

    Am ramas..masca!
    Chiar ma gandeam (cand am vazut ce vreme e sus) ce-or face porumbeii nostri..pe unde-or ocoli …si ca vom avea pierderi majore. Nu ma gandeam sa vad “fulg” p’acolo…pe vremea aia…

    Tre’ sa va mai spun ca, cand am ajuns a doua zi acasa, spre surprinderea si bucuria mea, parintii mei (care ramasesera pe post deee..”observatori de sosire” acasa…desi nu sunt columbofili) mi-au spus ca toti porumbeii sunt acasa si ca au venit grupat chiar si cate 2…. doar 1 intarziind si sosind dupa-masa.
    Asa s-a intamplat la toti ceilalti crescatori care au avut porumbei angajati la acel antrenament, pierderile fiind minime.

    Astfel,parerea mea e ca…situatia e foarte complexa. Nu exista, practic, o regula stricta dupa care sa se ghideze toate pasarile… ci e mai mult vorba de conjunctura, care e formata din mai multi factori cum ar fi: conditia fizica, experienta, vremea, varsta porumbelului, gradu’ de oboseala al pasarii in momentu’ traversarii lantului muntos, curaju’ pasarii, vointa ei (motivatia) si nu in ultimu’ rand numaru’ de porumbei (cu cat sunt mai multi cu atat sunt mai siguri pe ei) care sunt in stol in momentu’ abordarii traversarii pentru ca, ma gandesc ca o singura pasare sau doua-trei nu ar fi abordat la fel crestele alea inzapezite in conditiile meteo respective..

    va salut!

  40. Foarte interesanta relatarea ta, Liviu! Wow! Daca ai fi avut si o camera video prindeai un moment de tipul “odata-n viata”.

    Cred ca am sa urc din nou topicul sus de tot cand va cobori, lumea TREBUIE sa citeasca chestia asta. :)

    Interesant cum spui ca isi schimbau locurile in stol. Am vazut ca si pasarile migratoare fac asta (gaste, rate) care zboara in V-urile acelea si se schimba mereu intre ele, probabil pasarile din urma depun efort mai mic.

  41. Multumesc Andrei…dupa cum am zis..si eu am ramas surprins.
    Siii..asa e…daca-i si filmam…ce sa mai…era excelent…iti dai seama ca ti-as fi trimis de mult imaginile :).
    Oricum..acu’ am o camera video si o iau mereu cu mine in excursiile mele…si nu numa’ eu..si oamenii care ma insotesc…deeciiii..n-au cum sa mai scape! :)

    In legatura cu schimbu’ de locuri…nu stiu…cre’ ca ai dreptate..si poate conta si faptu’ ca in zona sunt destule rapitoare..
    In orice caz… stolu, in miscarea lui, aducea cuuu…cum sa zic…un roi de albine sau un..stol din ala de grauri…era foarte compact, cu distante mici intre pasari si miscare aproape continua (ma refer la schimbarea pozitiei in stol) si zburau cu viteza mare nu prea sus…maxim 30-40 de metri…cre’ ca mai putin…
    Erau ca niste… torpile. :)

  42. Porumbeii trec muntele (cel putin la noi unde atitudinile sunt accesibile, nu stiu in Anzi sau in Himalaia) sau il ocolesc ! :-) Ca si in multe alte situatii si aici sunt multe variabile, nu putem emite explicatii simpliste. Sunt momente cand muntele e accesibil si altele cand muntele e ucigas si astea se succed adesea cu o rapiditate care e greu de inteles pentru cei care nu sunt familiarizati cu el. O pasare mai in varsta si mai rutinata in astfel de trasee, va sti sa evite capcanele muntelui, una neexperimentata va reusi sa le treaca numai cu multa vointa si chiar noroc(cum zicea si Andrei la pct.25). Inaltimea de zbor are variatii destul de mari pe parcursul drumului de intoarcere, nu neaparat in functie de relief cat in functie de curentii de aer.Ei sunt mult mai importanti pentru zborul pasarilor decat relieful. Noi il percepem altfel fiindca suntem vietati terestre !

  43. Pasarile au un “sistem de racire suplimentar” in timpul zborului, cand pe langa lucru mecanic se genereaza si multa caldura. Astfel sangele arterial care pleaca spre creier este “racit” de cel venos care vine de la ochi si caile respiratorii superioare (nari), care sunt cel mai expuse curentului de aer in zbor. Acuma povestind mi-a picat fisa cu o chestie care poate avea relevanta si pentru agrementisti: scurtarea ciocului si implicit micsorarea umflaturilor nazale si “albirea” genelor la rasele de zburatori de agrement poate perturba acest sistem si capacitatea de zbor se diminueaza datorita supraincalzirii !!! Yes, o descoperire in direct !!! In timpul zborului porumbeii vor cauta o altitudine de zbor care sa le asigure o buna racire. Temperatura scade cu crestera altitudinii, fiindca solul radiaza caldura. Cantitate de caldura radiata de sol depinde de natura lui : o zona mlastinosa, valea unui rau, o padure, vor radia mai putina caldura decat o campie, o zona pietroasa sau un versant expus la soare. Porumbeii vor aborda la altitudini diferite fiecare din aceste zone.

  44. O zona muntoasa este din punct de vedere al curentilor de aer un traseu extrem de solicitant. Alternantele de versanti expusi si dositi creeaza o varietate de curenti ascendenti si descendenti. Acestia actioneaza direct si destul de imprevizibil asupra portantei in timpul zborului. In astfel de cazuri. porumbeii experimentatii vor folosi vaile unor rauri si trecatorile. Dar si astea pot deveni periculoase: datorita modificarilor rapide de presiune atmosferica vremea se poate strica brusc si cei prinsi intr-un defileu nu mai au cum sa ocoleasca frontul violent ! Si trecatorile astea se “manifesta” diferit :unele sunt pe directia vanturilor principale altele nu, unele sunt destul de stabile climatic (functie de anotimp), altele au variatii dese si greu previzibile. Cei care zboara muntele ar trebui sa-si faca o statistica a catastrofelor pe care le-au avut de-a lungul timpului, sa inteleaga cauzele si sa-si optimizeze planul de zbor, ca sa le rareasca.

  45. O alta problema pe care o ridica muntele este cea a perturbarilor de camp geomagnetic. Daca ne mai amintim de la scoala cum s-au format muntii, o sa intelegem de ce ( nu mai dezvolt) ! Cand iti dispare imaginea de pe navigatie, ai pus-o…te descurci cum poti ! Aceste perturbari pot fi cunoscute (de catre altii, ca Romania INCA nu are o harta geomagnetica a teritoriului!) si traseele “cu probleme”pot fi evitate prin planul de zbor.

  46. Oricum muntele este o provocare, care ofera o alta “triere” ! Dar ar fi bine sa fie o asumare constienta si mai ales bine pregatita ! Nu chiar ca o expeditie in Himalaya, dar aproape…

  47. P.S.: Ce usor mi-e mie sa vorbesc, ca sunt agrementist ! Ma doare-n patina de munte !… Nu e chiar asa !…Trebuie pus mana si citit, cu creionul in mana si DEX-ul alaturi ! Degeaba rad vecinii si se mira familia ce si cat studiez…Columbofilia e pluridisciplinara ! Am invatat lucruri minunate crescand porumbei ! Ma simt bine cu pasiunea mea !

  48. Am o nelamurire:Din ce cauza sunt considerate
    zborurile din vest spre est mai “usoare”si
    cele din est spre vest mai “grele” . Am auzit
    asta de mai multe ori si nu am explicatie.

  49. Dl Cocu, nu pot sa zic decat…pacat ca nu cresteti si voiajori! :)

  50. Si mai e o chestie cineva din DB a lansat anu asta pui de la Magura Codlei din judetu Brasov,si intalnind muntele in fata direct porumbeii au mers spre vest si au ajuns la Fagaras.Un priten deal meu din Fagaras a prins un pui si ia dat drumu cu bilet iar propietarul a zis ca fost o catastrofa zboru cu foarte multe pierderi.Cred ca ca sa poata trece muntii ubn porumbel trebuie sasi ia directia de la o anumita distanta fata de munte ca sal poata trece.Dar asta depinde si de mai multi factori.De exemplu porumbei din Transilvania la maratoanele din Germania trebuie sa treaca Alpii.Asta va ramane o enigma pe unde zboara porumbelul pana acasa numai el stie.

  51. In primul rand trebuie o sanatate de otel,o capacitate fizica si psihica foarte puternica pentru ca el trebuie sa se lupte nu numai cu muntele si cu acei “teroristi ai aerului”,pasarile rapitoare, acel porumbel, a gandit foarte bine ca sa aterizeze pe munte decat la acei indivizi care stau cu tot felul de capcane ca sa-i prinda si altzii mai norocosi sosec acasa fara picioare sau cu ele rupte…asa cum mi s-a intamplat si mie…si felicitari acestui domn fotograf pt aceasta minunata informatzie care a facut inconjurul lumii. Ma repet, muntele este exact cum ai trimite soldatzii in Irak sau Afganistan.Trebuie sa ii ai foarte bine antrenatzi.Eu concurez pe munte si cele mai bune rezultate aici le-am obtzinut.Vaa urez tuturor mult succes si sanatate porumbeilor.

  52. Cred ca factorul hotarator la zborul pe munte este starea vremii. Sa nu uitam ca pe munte vremea este foarte schimbatoare, pericolul numarul unu fiind ceata. Pe ses daca apare ceata au unde sa fuga, dar pe munte mai ales in defilee nu si atunci trebuie sa-si caute locuri de stationare. Unii incearca dar ganditi-va ce ravagii face ceata la ses acum toamna. Acum 2 ani un prieten a plecat spre Cluj prin valea Oltului duminica. La intrare in defileu a ramas uimit de cati porumbei erau prin pomi care nu puteau intra in defileu. Sa va mai spun ca acum multi ani primul pui a venit dupa 2 saptamani de la un zbor din Ciceu datorita vremii-ninsoare.

  53. pentru Vlad: cred ca porumbeii refuza sa treaca muntii spre Transilvania deoarece in podisul Transilvaniei bat vanturile de vest iar porumbei au mai mult vant in fata si este dificil mai ales ca zona este plina cu dealuri iar porumbeilor nu le place sa urce sus pe vant din fata,dimpotriva merg foarte jos,am vazut zburand porumbei la nivel cu lanul de porumb pe vant din fata…Iar pentru domu Adrian Cocu: sa fie oare buna teoria cu racirea….oare narile joaca rolul radiatoarelor ca la masini ? daca este asa inseamna ca ar trebui sa fie avantajati cei cu nari mari,mai ales pe zboruri cu canicula,si totusi in ultima vreme au cam inceput sa dispara porumbeii cu nari mari din top….cu toate ca incalzirea globala este in ascendenta…

  54. Pt Dl. Vlaicu, pct.57: Am spus ca e un sistem SUPLIMENTAR de racire, care raceste sangele care merge la creier (el trebuie protejat cel mai tare la supraincalzire), pe care il au toate pasarile. Carunculii de pe umflaturile nazale nu maresc suprafata mucoasei nazale (ea este puternic vascularizata!), dimpotriva sunt lest inutil.

  55. apropo de porumbei care trec muntii…
    pe data de 25.10,in timp ce practicam un traseu montan,intre Fagaras si Bucegi,la cota 2130 pe un varf stancos,am gasit un porumbel partial mancat de rapitoare cu seria de inel-

    ro-06-074055

    Practic columbofilia si sant un impatimit al sportului…
    Daca cineva recunoaste seria sau informatii despre provenienta pasarii ma poate contacta la 0723612901…
    Sant foarte curios in ce concurs a fost angajat si cata tarie a avut sa se incumete acolo…

  56. sal , la mine oriunde eas duce tre sa treaca munte asa cai porumbei trec munti ,nu va mai facetti probleme pe tema asta

  57. pt 42. am practicat 5 ani ciclism. zborul in stol ajuta mult la economisirea energiei. de asta prefera sa zboare in stol si tot de asta isi si schimba locurile in fata stolului. in zig zag banuiesc ca zburau deoarece vantul era din fata directiei de zbor mai exact din fata si putin lateral. personal cred ca inaltimea de zbor e direct legata cu starea de sanatate a porumbeilor. am observat ( pe porumbei meii mai ales) ca inaltimea de zbor e strans legata de starea de sanatate. de asta eu am ales sa imi antrenez porumbeii si iarna. aerul e mult mai dens iarna si atmosfera e mult mai densa din cauza temperaturilor mai scazute. personal cred ca porumbeii care iarna zboara bine sunt porumbeii care vor face performanta in urmatorul an.

  58. eu am zburat anul acesta peste munte si nu pot spune ca am pierdut porumbei mai multi sau mai putini decat pe campie.nu zbor doar de dragul de a munci porumbeii ci din contra de ai uza cat mai putin deoarece muntii sunt pe directia care zburam si pentru ai ocoli trebuie sa facem cativa km buni si porumbeii tot prin munti vor veni pana la urma.parerile sunt impartite si nu cred ca se va clarifica curand aceasta situatie.daca pe munte exista riscul sa-i prinda rapitoarele,pe campie sunt rapitoare si mai au ca bonus cateva capcane ale braconierilor,asa ca nu am de ce sa ocolesc.

  59. imi spune si mie cineva va rog frumos cati km sunt din tg mures pana in rm valcea deoarece facut un antrenament anu asta in primavara si am dat drumu porumbeilor din munte si nu au mai venit acasa toti au fost multe pierderi nam explicatie de ce. dar ma intereseaza chilometri din mures in valcea ma ajutati va rog

  60. foarte interesante comentarii , sant bine venite pentru noi ancepatorii ,multumim tuturor , doar ca undeva se vorbea de unde electromagnetice , io nu cred ca sa descoperit pana an prezent sistemu de orientere al porumbeilor sau cel putin nu stiu io . ai rog pe cei care au matereale de acest gen sa le dea pe site . multumesc si bafta tuturor .

  61. Imi pare rau ca cei din Buc. nu intra pe ac. topic .Cei din AS au o experienta,cel putin , de 3 ani pe munte. Ar putea sa dea unele sfaturi. Mai ales ca unii au avut rezultate bune si f. bune ,locuri fruntase in expozitii nationale ,recorduri de vineza la fond(Bruno) . Ori cum ei va pot spune ca porumbeii difera de la moldova la ardeal ,se schimba.

  62. PT HELMUT De la est la vest zboara BELGIA,OLANDA ,GERMANIA , AUSTRIA mari crescatori ,de la care romanii importa . In ROMANIA se zboara invers (majoritatea).DE CE ?????

  63. In luna Octombrie daca nu ma insel,eram in Azuga cu cativa prieteni din Comarnic si am vazut un stol imens de porumbei care zbura pe Valea Prahovei(cred ca erau pui 2008)din directia BV.Ce m-a impresionat enorm ,era faptul ca nu zbura la mica altitudine ci pe deasupra m-tilor Baiului la circa 1800-1900m si aveau viteza.

  64. felicitari pt articol,felicitari tuturor celor care au postat aici,adevarul este ca porumbelul este o pasare plina de mistere,capabila sa ne produca ,tresariri si bucurii,dupa mine acest sport ,presupune cea mai multa munca,inteligenta si dragoste pt crescator,fata de multe alte sporturi,unde trebuie doar rezistenta si ……cam atat.da. columbofilia este cea mai frumoasa si mai palpitanta dintre pasiuni si bineinteles ca sport.ce n as da sa vad si sa trec prin ceea ce trec pasarile noastre in drumul lor spre casa.va multumesc tuturor celor care cresteti porumbei si i iubiti,Dumnezeu Sa va Binecuvinteze.cu respect.nic

  65. Desi credeam ca acest subiect a murit vad ca este totusi in actualitate….cu acest prilej am sa imi fac cunoscut punctul de vedere….sper sa nu deranjeze pe nimeni. In mod normal nu exista o regula generala in legatura cu faptul ca porumbelul evita sau nu muntele ,sau ca zboara la inaltime joasa,medie sau mare…totul tine de presiunea atmosferica .Ganditi-va ca faceti jogging in parc si apoi ganditiva ca acelasi lucru il faceti la 1500 m altitudine ….unde credeti ca va veti simti mai bine??? Va spun eu…in parc …De ce? Pentru ca aerul este mai oxigenat si puteti sa respirati mai bine…asa fac si porumbeii…..la joasa inaltime unde curentii de aer sunt mai mici sau chiar lipsesc porumbelul poate atinge o viteza de zbor mai mare decat la altitudini ridicate unde din cauza curentilor de aer el este nevoit sa-si consume resursele de energie inutil…deci in concluzie un porumbel experimentat va evita astfel de situatii zburand la joasa inaltime.Aceste lucruri,ma refer la zborurile pe munte si la altitudine mare se pot intampla mai cu precadere la porumbeii care ratacesc calea spre casa si intr-o proportie mai mica la porumbeii experimentati….blamati-ma daca doriti ..insa nu veti putea schimba realitatea.Ganditi-va ce ar insemna acest zbor inalt intr-o etapa de fond sau chiar maraton…acolo unde porumbelul trebuie sa respire mult mai des pentru ca sangele sa fie oxigenat permanent…ar fi sinucidere curata.Oricum la nivel de poveste acest lucru este extraordinar…insa in realitate aceste secvente se petrec foarte rar..Referitor la Munte…daca porumbelul gaseste o vale il va trece cu toate ca riscurile sunt mari…pasari rapitoare etc…insa in cele mai multe cazuri il va ocoli sau o va lua in directie opusa.

  66. Ca tot veni vorba de munte am sa va spun o intamplare petrecuta in aceasta toamna la antrenamentele efectuate cu puii..Mentionez ca noi nu zburam puii de porumbel in concurs ci doar ca etape de antrenament.Anul acesta a fost unul diferit fata de ceilalti ..antrenamentele s-au facut alternativ pe doua rute ARAD si CLUJ..Odata ajunsi la etapa de la ILIA s-a creat un caz aparte….acea zona fiind situata la capatul lantului muntos a fost un dezastru… o gaura neagra,acum nu vreau sa acuz pe nimeni pentru lansarea aceea insa putea fi evitata cu siguranta.Datorita faptului ca pe ruta de zbor era ceata porumbeii nu s-au lansat la prima ora a diminetii si s-a asteptat un moment “mai bun”…care de fapt a fost unul si mai prost….la numai cateva minute de la momentul lansarii porumbeii s-au despartit in doua stoluri ,unii au luat-o pe ruta corecta si ceilalti s-au avantat in dosul muntelui…s-au pierdut porumbei buni….procentul sosirilor in prima zi fiind de 25%…urmand ca porumbeii sa ajunga acasa chiar si a doua,a treia ,a patra zi…unii chiar dupa 2 saptamani…mi-e persaonal din 25 de pui angajati mi-au venit 13,pierzand 12 ….in prima zi am avut 8…ultimul sosind la ora 19.00.Ce s-a intamplat cu ceilalti 12??? De ce aproximativ 50% din totalul puilor lansati nu au mai ajuns acasa?? Asta in cazul in care vorbim despre faptul ca porumbeii zboara la 2000 m altitudine…Cred ca asta ne da mult de gandit,povesti putem spune fiecare,unele ,cum este aceasta chiar fascinanta,imbietoare…aproape ca ne face sa visam…insa treziti-va..porumbei se pierd din cauza neglijentei unora si incompetentei altora.Mult succes si ochii larg deschisi.

  67. eu sunt un columbofil din valea jiului,cine a fost aici sa minunat cum de vin porumbei ,noi suntem ca intr-o imensa oala pe margine munti,porumbei nostri trec prin munti,si pe vreme rea ceata sau ploaie se pierd foarte multi porumbei au fost cazuri ca sau pierdut porumbei foarte buni la distanta mica,aici pot interveni rapitoarele,a fost un zbor de la 180km lansati pe vreme rea ,nu a intrat nici un porumbel in prima zii din 400 porumbei,ei pot trece peste munte numai cind curenti le permite si vremea.anu asta a fost un zbor cu pui,in oras era o vreme spendida nu adia nici frunza in copaci l-am sunat pe un prieten care are porumbei in munte pe traseu porumbeilor si nu putea vorbi la telefon de vint ce era,porumbei au venit foarte greu la zboru acela chiar daca la locul lansari a fost foarte frumos.porumbei de la zborurile de fond intra obositi in munte unde i asteapta rapitoarele unde sunt victima sigura,aceasta este cauza cind se pierd porumbei cu experienta.

  68. Dupa parerea mea soimii sunt pericolul numarul 1 in cazul zborurilor pe munte!!Dar ei nu sunt singura problema,mai intervine shi vremeacare le munte nu este tocmai frumoasa iar precipitatziile sunt destul de dese. Shi am o intrebare asha de curiozitate: Catzi din columbofilii care au zburat porumbeii pe munte nu au avut nici un porumbel lovit de soim? Vant in pene all

  69. Sunt din ph.Zborul peste munte este cu adevarat o experienta de neuitat.De 20 de ani zburam peste munte si la inceput pasarile treceau cu greu de 300km.Credeam ca de vina este timpul nefavorabil,rapitoarele sau ca pasarile erau prea tinere. Nu este adevarat. Cu timpul au fost aduse pasari de valoare si rezultatele au inceput sa apara. Acum pasarile zboara fara probleme 500-800km in prima zi. Selectia pe munte este cea mai dura, dar pasarile ramase (care claseaza in concursuri) sunt cu adevarat bune. Cei care au avut experienta muntelui imi vor da dreptate. Va urez succes in sezonul 2009.

  70. domnilor,unuliu nu ataca orice stol trece pe linga el ,chiar e surprins .el ,ataca foarte bine camuflat.chiar daca supravegem porumbeii,in timpul antrenamentului in jurul crescatorii,s-ar putea sa-l vedem noi mai repede decit porumbeii.rapitoarele nu sint cel mai mare obstacol in zborul peste multe .altele sunt cauzele pierderilor.
    porumbelul din imagine se poate odihni linistit pentru ca-i bine camuflat atita timp cit nu se misca

  71. Cu ocazia Expozitiei U.C.P. de ieri am vorbit cu mai multi colegi de sport din diferite cluburi,care au avut in planul de zbor 2008,pentru categoria “fond”, Slovacia si Cehia.Toti au sustinut ca zborurile pe aceasta ruta le-au injumatatit porumbeii si printre pierderi s-au aflat multi porumbei cu norma la MARE- FOND in anii anteriori.Un columbofil cunoscut,cu o contributie insemnata in promovarea sportului cu voiajorii in judetul Dambovita era dezolat intrucat,din echipa de 46 de pasari selectionate si antrenate,cu care a demarat sezonul,mai avea in compartimentul zburatorilor doar 12.Altii au patit si mai rau.
    De fapt,lucrurile sunt explicabile,in conditiile in care porumbeii care participa la un fond de 700-800 km(ex. Brno) ,intalnesc muntele cu 50 km inainte de a ajunge acasa,cand sunt deja istoviti.In acest moment ei trebuie sa intre pe Valea Prahovei unde,daca au “norocul” sa intalneasca ploaie sau ceata,nu mai pot spera decat ca vor reusi sa gaseasca gazduire in voliera unui sportiv”fair-play”,care ii va elibera cu bilet a doua sau a treia zi(nu au fost putine cazurile porumbeilor sositi cu bilet de la Brasov,Comarnic,Breaza si profit de ocazie pentru a le multumi colegilor din aceste zone,columbofili si oameni adevarati!).
    Un lucru este cert: porumbeii care au clasat si in aceste conditii dure au valoare.Reciproca nu este insa implicit valabila,in sensul ca pasarile care nu au sosit acasa pot fi,in multe cazuri,de cel putin aceeasi valoare insa mult mai putin norocoase decat primele,care nu au cazut victime “capriciilor” muntelui.
    Si se impune intrebarea: Este muntele un selectioner obiectiv??

  72. dar cu intorsura buzaului cum ramane ca am auzit un prieten pe la expozitia din tgv ca anul acesta au intrat la el in cotet vreo 40 de porumbei?

  73. pt.Radu pz.66… Porumbeii in Olanda Belgia unde este originea columbofiliei, zboara doar pe directia Sud – Nord. Toate zborurile se fac pe Franta si doar cateva la maraton in Spania (San Sebastian,BARCELONA). Noi zburam pe directia vest – est din cauza pozitionarii geografice, a reliefului si a vecinilor (Moldova si Ucraina) care nu sunt in UE. Dar porumbelul poate veni din orice punct cardinal, diferente fiind in curentii de aer, vremea intampinata, relieful iesit in cale….In nordul tarii deja incercam sa tindem mai mult spre vest (ex. derby Berlin), pentru ca asa este cel mai favorabil culoar avand in vedere motivele prezentate mai sus. Dupa unii mari columbofili spun ca flamanzii au un avantaj avand acest culoar pe sud – nord, in Franta sau Spania fiindca curentii de aer puternici pe acest sens de multe ori aduc porumbeii acasa foarte repede si fara mari eforturi. Deci sa vedem care porumbei sunt mai incercati si mai caliti, cu un spirit de luptator iesit din comun: cei din vest sau ai nostri (ex.zborurile cu puii la fond anul acesta din Botosani si Suceava). Cu totii avem de invatat unii de la altii…

  74. Din cate stiu,Intorsura Buzaului este o zona cu perturbari puternice de camp magnetic.Din aceasta cauza,”busolele” porumbeilor care ajung in acea zona au acul deviat si pasarile dezorientate ratacesc in deriva,poposind in final prin alte voliere.

  75. pt Crysty pz 78. Vad ca esti destul de bine informat dar mai cauta si ai sa vezi ca am dreptate. Este adevarat ca si S-N zboara ei ,noi de ce nu ? stiu ca asta nu depinde de ,noi ,membrii ,ci de anumite interese financiare ale conducerii.De ce cumparam cu sume cu multe zerouri pedigree de la ei? Pe cei care merita nu-i prea bagam in seama . Nu am auzit pe nimeni sa spuna ca a achizitinat un pui din camp. nat. sau frati cu el(la o anumita categorie )

  76. Salutare tuturor!

    Ma bucur ca discutia a fost readusa in actualitate…
    Observ ca (la indemnul lui Andrei) unii dintre cei care au comentat aici au citit relatarea mea. Va asigur ca am povestit lucrurile exact asa cum s-au intamplat si cum le-am perceput si n-am “inflorit” nimic.
    Unul dintre “colegii de pasiune” (Laurentiu_bv) spunea ca ar trebui sa ne trezim si ca porumbeii se pierd mai ales datorita deciziilor proaste pe care le iau crescatorii, organizatorii si lansatorii.
    Pot sa spun ca, cu al doilea… “amendament” spun pefect de acord iar pe primu’… nu l-am prea inteles.

    In alta ordine de idei …si eu am zburat anu’ asta porumbeii pe munte (n-a fost decizia mea… asa s-a hotarat in adunarea generala de catre reprezentantii cluburilor … insa nu pot sa zic ca m-a deranjat aceasta optiune). Astfel am inceput sezonu’ cu cei 10 porumbei (cum spuneam si mai sus) si l-am terminat ca 2 porumbei care au cate 3 fonduri , iar unul dintre ei a reusit sa ajunga acasa inclusiv de la maratonul de la Praga, neclasand insa…
    Mentionez ca dintre cei 2 porumbei ramasi (un mascul de 2 ani si o femela de 5 – frati de tata) nici unul nu a reusit sa faca vreo norma, desi au mai multe clasari la diferite categorii de distanta…
    Pot spune ca la zborurile de viteza si demifond am pierdut 2 pasari (la Baia Mare si Tarna Mare – niste etape cam catastrofale ) iar celelalte 6 s-au pierdut la zborurile de fond si maraton din Slovacia si Cehia, chiar daca unii dintre acesti porumbei aveau mare experienta si fonduri la activ.
    Pot sa va mai spun ca toata lumea a avut pierderi mari(s-au pierdut multe pasari care ocupasera locuri fruntase la expo, la fond si maraton) insa pasarile care au ramas par a fi, intradevar, cele mai puternice si mai capabile.

    Deci… muntele e greu…se pierd porumbei multi dar si selectia e excelenta dupa parerea mea.

    P.S. : Tre’ sa mai mentionez ca nu sunt decat un columbofil de weekend care isi vede pasarile la sfarsit de saptamana si ca n-am performante extraordinare… un mic amator…

  77. Liviu, daca ai imperechea cei 2 porumbei ramasi (pe care cred ca ii privesti cu admiratie) si puii lor ar merge bine pe munte, ar fi un pas inainte. Interesant de urmarit. Am si eu cativa veniti de la Prezmysl si mi-e tare drag de ei.

    Muntele este clar un mare mancator de porumbei…si cand ii alaturam celalalt mancator de porumbei, FONDUL…rezulta o selectie draconica. Dar si cand ai acasa cateva piese care au spart zidul asta, te unge la suflet sa mergi la voliera sa-i vezi.

  78. eu sunt din buzau si daca spuneti ca uliul nu e chiar asa important la pierderile porumbeilor de ce eu cat si alti membri care pierdem si noi an de an nu apare niciunu la sectiunea porumbei pripasiti?e simplu ca uliu ii prinde ca el nu are cum sai anunte pe net,deci si uliu are o foarte ,mare importanta in pierderea porumbeilor pe munte.Acum o sa spuneti selectia naturala,eu cred ca nu e chiar asa cu porumbei care vin de la fond de la 800 km pamana trec de ultimul munte in cale si uliul doarme toata ziua si cand trece porumbelu asta muntele vai de mama lui de obosit ,nemancat,nebaut,atunci uliul il ataca ce sa mai faca saracul porumbel?daca nu scapa e prost?asta nu cred ca inseamna selectie naturala e mai degraba selectie la oamani care nu se gandesc ce plan de zbor fac.

  79. Legat de subiect imi permit sa relatez si eu o intamplare petrecuta in toamna lui 2007. Era pe la jumatatea lui septembrie o duminica mult prea calda petru perioada respectiva si asteptam porumbeii de la etapa Barlad
    aproximativ 240 km. De obicei la mine porumbeii vin dinspre sud, sud-est, pentru ca la nord troneaza masivul Iezer-Papusa. Si tot asteptand eu ( se prefata o noua etapa catastrofala cum au fost marea majoritate in acel an) cu ochii atintiti spre sud, dintr-o data ma intorc cu ochii spre nord si vad 2 puncte in zare , foarte sus care abia reusisera sa treaca bariera muntilor. Spre surprinderea mea cei 2 porumbei incep sa coboare si dau semne ca ar fi din zona. Dupa cateva minute amandoi se lasa pe casa unui vecin si raman acolo aproximativ doua ore fiind extenuati. In acest rastimp am avut posibilitatea sa-i studiez de la distanta si am observat cleme de concurs la amandoi(rosii), deci proveneau de la o lansare a altui club( noi am clemat incepand cu etapa urmatoare)
    In concluzie muntele “cerne” porumbei, dar si ce scapa prin sita e valoros.

  80. Cosmin…la net au acces doar foarte putini din marea masa de columbofili, probabil un maxim de 30%. In plus, multi nu se obosesc sa-i anunte, sau pur si simplu ii braconeaza. Deci…

    Eu cred ca rapitoarele ne usureaza de maxim 10-20% din porumbeii pierduti. Sunt crescatori care in fiecare weekend prind zeci de porumbei de la curse, pe cand un uliu ia maxim unul.

  81. Sunt braconieri care au gratare prevazute cu laturi si oglinzi s-au au dus furtunele cu apa sus, iar cind porumbeii zboara pe deasupra lor in zile calduroase, se lasa pe aceste gratare si sunt prinsi. gratarele sunt suspendate cu o teava bagata in put cu o macara sa poata sa o lase jos cind vrea . Acesti rapitori sunt cei mai periculosi care ar trebuii pedepsiti.

  82. Porumbei trec munti.pe vreme buna si mai ales daca sunt santaosi..Eu sunt din Azuga si se vead Bucegi ff bine..sa va spun porumbei care treceau de la zbor si mergeau sprea casa in jos..Busteni,Sinaia,breaza ETC..treceu pe deasupra casei mele..pe deasupra la DN1 Alti pe la varful pomilor…dar cei care treceu sPRE TaRGOVISTE SI SCAPAU MAI LA VALE treceu muntele fix priN vALEA aLBA…iar alti veneau prea jos..se inorceau urcau spre predeal luau altitudine si treceau fara probleme…Vb de alt muntelui de 1100 1200 metri..

  83. salut…desi este primul comentariu pe kre il fac,tinand cont k vizitez acest site de aproximativ 2 ani,pot sa spun k anul acesta zi de zi…in fine,asa este cu muntele,el ete cel mai mare curatator de porumbei si pot sa spun k dupa aceste competitiii,ramane doar spuma…parerea mea personala,dak s-ar putea k toata tara sa zboare pe munte,si asa in maxim trei ani,porumbeii romanesti vor ava cu totul alta valoare in ochii fortelor de afara,precum belgia,olanda,germania etc.si columbofilia prestata de noi v avea un nivel mult mai ridicat si mai puternic.Dak am suparat pe cineva cu acest comentariu,imi cer scuze. …si pt pozitia 87,cu respect nvreau sa va jignesc,dar cred k si d-voastra practicati dn cele precizate…va multumesk si vant in pene!!!!

  84. Ptr.UnamedPlayer:Cum dracu ii vezi tu din Azuga cand porumbeii o taie drept prin VALEA -ALBA?Te uiti cu luneta,sau ai ochii de soim?

  85. Referitor mai ales la comentariul #42, pe care l-am citit cu mare atentie si interes, stau si ma gandesc la o chestie:

    Misto! E clar, porumbeii sunt capabili sa treaca muntele! Nu toti si nu tot timpul, insa satisfactia sa tii in mana un porumbel care a repetat acest lucru(performanta) e una deosebita.

    Insa, am ramas fixat cu gandul pe o secventa din comentariul #42: “un stol de vreo 35-40”.
    E vorba aici de un Antrenament de la Rupea! De remarcat: un ANTRENAMENT.
    Imi pun acum niste intrebari:
    1. E clar ca o data ce creste distanta, creste si numarul de stoluri in care se impart porumbeii, iar numarul de porumbei dintr-un astfel de stol scade tot mereu. Oare cand vor fi 3-4 in loc de 30-40 sau poate chiar unul singur (ca pana la urma asta ne dorim cel mai mult, sa vina singur, pe mintea lui) va/vor mai trece muntele cu aceeasi lejeritate?
    2. Oare nu cumva, pe masura ce marim distanta, marim constient si cimitirul in care ne bagam porumbeii de vii?

    Un alt comentariu de pe acest topic, ne aminteste cuvintele magice ale romanilor columbofili. Un fel de Sfanta Treime a columbofilului roman: Belgia, Olanda, Germania. Sunt multi detinatori de porumbei din tara noastra pentru care e greu sa trateze si tricomonoza, dar stiu clar ca in Belgia, Olanda si Germania sunt cei mai tari porumbei de pe planeta!

    Va propun sa facem un pic de engleza! (sursa: http://encarta.msn.com/encyclopedia_761567434/belgium.html -> zic eu un site respectabil cel putin…)
    Scrie acolo:
    … ” Located here is Botrange, the highest peak in Belgium, with an elevation of 694 m (2,277 ft).” …
    Care dupa umila mea engleza se traduce in faptul ca, “… cel mai inalt varf din Belgia este Botrange, cu o altitudine de 694m. …”

    Faina treaba! 694m!! Cat are Moldoveanu? 2544m? Wow!! Te ia cu friguri!…
    Concluziile, va las pe dvs. sa le formulati…

    Si inca ceva:
    1. si porumbeii mei zboara cu muntele in fatza la fond! si munte d-ala cu peste 2000m altitudine. Aia e! mergem inainte… Ma uit si eu la ei cand ii imbarc si incerc sa le prezint o lista de motive pentru care-i pedepsesc asa aspru. Unii au sansa s-o apuce pe Moldova. Multi zic ca: “aia mai fraieri”! Posibil… Cert e ca, de cand cu zborurile peste munte si cu biletele cu numere de telefon pe picioare, daca nu s-au facut la prietenii intre olteni/munteni si ardeleni de ti-e mai mare dragul!
    2. Pe de alta parte, nu sunt fun atletism, dar stiu ca timpii care se inregistreaza la 400m Garduri nu prea sunt aceiasi cu timpii care se inregistreaza la 400m Liber si bine, sunt si concursuri separate, pe care nu incearca nimeni sa le compare…

    Oare are rost/se poate pune problema sa comparam performantele (si tipul!) porumbeilor zburati la fond din zona subcarpatica (Oltenia+1/2Muntenia) cu cei zburati la fond din zona Moldova pe Polonia sau din zona Transilvania+Banat pe Slovacia-Austria?…

    Respect egal pentru toti campionii din aceste zone!

    Multa bafta in viitoarele competitii!

  86. Da, buna treaba… intr-adevar, nu ne-am gandit, cand sunt mai putini, sau doar unul singur, greu de crezut ca se aventureaza pe munte.

  87. desi nu cresc porumbei voiajori mereu am fost fascinat de ei. cred ca daca intr-o zi as putea creste 2 rase de porumbei a doua cu siguranta ar fi voiajori. cu privire la acest topic personal cred si nu ma bazez pe nimic stiintific ca decizia de a trece sau nu muntele pasarea o ia pe moment cand calculeaza traiectoria de zbor. in functie de mai multi factori insa in special cred ca in functie de experienta care o are pana in momentul ala. citesc pe site locul 1 din nu stiu cati, frate cu locu 2 din nu stu cati. privind obiectiv lucrul asta si privind comparativ cu calitatile pasarilor cred ca un crescatori care are porumbei extraordinari dar nu ii antreneaza e fix zero ca si crescator implicit si porumbeii lui nu vor avea rezultate mai sus de medie. fiind tentat de aceasta rasa de porumbei m-am interesat si de planurile de zbor rute distante etc. personal cred ( acum or sa sara 30 de oameni pe mine sigur) ca nu castiga cel mai bun porumbel concursurile astea. norocul din punctul meu de vedere joaca un rol foarte mare.

  88. Pentru domnul petre p : Sa stiti ca si muntenia zboara fond tot in polonia si cred ca suntem mult mai dezavantajati decat cei din moldova( ganditiva cum ar fi sa stati la Campulung Muscel si sa va angajati porumbeii la prezymil sau chelm; s-ar putea ca porumbeii sa fie nevoiti sa treaca de 2 ori muntii si nu cred ca ar fi convenabil)

  89. Ptr. Soceanu Daniel,sunteti cumva ruda cu Soceanu Z. Nicolae din Leresti

  90. pentru dl.Soceanu Daniel, in caz ca nu ma cunoasteti , ma numesc Petre Popescu si sunt membru la clubul Aripi Pitesti.
    Am facut aceasta precizare, pentru ca imi face impresia ca n-ati inteles(in sensul de “interpretat”) mesajul meu asa cum mi-am dorit eu sa-l transmit.

    Ideea e ca si eu sunt oarecum in aceleasi conditii geografice ca si dvs. Desigur, la dvs in zona e ceva mai dur totusi. Detin o resedinta de vara chiar in Leresti, deci cunosc f.bine zona!

    cu stima!

  91. ptr Luca : nu sunt ruda cu domnul nicolae; in Leresti sunt doua familii Soceanu care nu sunt inrudite ci doar poarta acelasi nume:D.
    Pentru domnul petre p : am recitit commentariul dvs si cred ca imi dau seama ce ati dorit sa subliniati asa ca “mea culpa” . Si imi pare nespus de bine ca un columbofil cu “nume” cunoaste zona din care provin si in care imi cresc si concurez porumbeii. Stiu foarte bine ca si pitestiul zboara aceeasi ruta singurul avantaj fata de noi fiiind pozitionarea mai sudica ( un pic de deschidere la noi totusi muntele e mult prea aproape).
    Si daca nu este prea indiscret din patrea mea pe unde aveti resedinta de vara in Leresti ? Poate ne intalnim cand mai ajungeti prin zona!

  92. pt.dl. Soceanu D., de la Primarie, mai jos este o Scoala, apoi Posta, iar eu stau la vreo 10 case mai jos de Posta, pe strada principala.
    Din pacate ajung f.rar pe-acolo. Asta probabil si datorita porumbeilor care sunt mari consumatori de timp liber!…

    Succes in 2009! Asteptam si zona Campulung sa se alature restului judetului Ag la etapele de fond!

  93. Cunosc foarte bine zona, eu stau cu 2 km mai sus de primarie tot pe strada principala. Succes si dumneavoastra in 2009, cat despre alaturarea Campulungului la restul judetui ar fi un pas frumos inainte dar nu stiu daca va fi la anu sau mai tz. Ar iesi niste concursuri pe cinste!!!

  94. -Porumbei trec muntii pe vreme buna si rea!
    DIN EXPERIENTA VA SPUN- am facut un antrenamaent, cu porumbei de toate virstele la un loc, locul de lansare era de pe malul unui lac, inprejuri sunt munt inalti cu paduri si stinci. Prima localitate este la circa 27km. Erau si pui iesiti din cuib de o saptamina, care inca nici nu zburau bine in jurul crescatoriei! Prima data am lansat cei mai tineri, ultimi erau antrenori. Cind am vazut ca se ridica stolul pina la crestele muntilor, si mai sus, cu puii cu toti la un loc, atunci am inceput sa revin. Inca mai auzeam bataile inimi si bataile aripilor puilor, care zburau nesiguri pe ei, aveam remuscari ca am trimis im moarte sigura, hrana pentru soimi! Dupa citeva cercuri stolul a disparut, batea soarele in ochii mei, stolul a aparut, erau mici ca niste muste, zburau ca simteai ca se lupta pentru viata lor. Au reusit, au ajuns acasa bine , fara pierdei.Numai ca, puii cei mici ereau pe acoperisi in pozitia culcat. erau obositi enorm! Iasta era primul lor succes.

  95. – Porumbeii trec muntii, pe vreme buna si rea!
    O alta intinplare, o lansare cu directia opusa primei lansari, de data asta de la 75km.
    am inbarcat si puii micii, cu gindul, daca au reusit din groapa sa iasa, o sa reuseasca si de data asta. Traseul lor era in vai inguste si adinci. Aveam probleme, findca era ceata in unele locuri si norii mari, soarele se vedea numai din cind in cind. In orce moment putea sa ploua, trebuia sa iau o hotarire rapida! Daca am facut atita drum, trebuia sa lansezi. am si uitat de puii cei mici, am eliberat in graba, la locul ales. De aici aveam posibilitatatea sa urmaresc traseul lor. Au pornit in mare graba , zburau in zigzaguri. nu in cercuri, parca nu stiau cine e seful intre ei.Au gresit dirctia, au pornit in directia opusa. La antrenamentul de la lac , diretia era buna, oare au ramas cu gindul ca iarasi sut acolo, ma gindeam ca l-am zapacit pe ei, cu scimbarea directiei de lansare. am asteptat putin si am pornit la drum spre casa. Din geamul masini tot am pindit daca apar pe horizont, am zarit niste porumbei la mare inaltime zburau cu viteza mare, dar erau prea putini ca sa fie ai mei! Altceva nu am vazut pina acasa, numai ceta si ceata, trebuia sa fiu atent la conducerea masini .Am ajuns acasa cu putine sperante, ca am facut o treba buna .Cind am ajuns aproape de casa, am vazut acoperisul, am zarit niste porumbei,… a ..astia sint niste gutani, ma gindeam. Mare era surpriza, cind am vazut ce am acolo…ereau toti pui, cu doi por. cu experienta. Am inceput sa le numar, lipseau 4 cei mici, stiam ca leam pierdut pe ei , nu o sa le mai vad.Si eram in pozitia de asteptare. dupa 30 de minute au inceput sa apare si ceilalti…primi erau frumosi, cu penele uscate… intirziatii erau cu penele ude, se vedea ca s-au chinuit in ceata, erau indispusi si hirtuiti de puii ajunsi acasa primii. Ma uitam la ei. si ziceam in mine.- acuma comunica tineretul cu adulti ca au batut pe ei.si fac misto cu ei..ca asa mi sa parut in situatia respectiva. Cei uzi, erau deranjati, goniti, se simtea ca pui erau in forma mai buna.Seara, cind am facut apelul, lipsea numai 4pui.Stiam ca am gresit eu, am cerut prea mult de la ei,. Si acum aud zborul lor caracteristic puilor care inca nu stie sa zboara bine, ma simt vinovat pentru ei Nu aveau putere sa vina acasa, degeaba aveau vointa!Am tras concluzia, pina cind aud zborul puilor, ca are un zgomot asemanator parca cineva bate in palme , nu mai duc la antrenament Porumbei au venit linga munti Calimanel, unde tirziu se topeste zapada, virful Bucin care deja a fost prezentat si la Lacul Rosu sint ceva munti stincosi. Deci concluzia este ca .p. pot trece muntii, dar trebuie sa fie obisnuiti cu munti si cu situatile care apar la momentul dat. Cu stima!

  96. Ce mult adevar graieste Domnul Petre la nr 91, de aceea eu cred ca porumbei nostri sunt mai buni decat cei din tarile de jos

  97. chiar mi-a facut placere sa citesc aceste comentari,mai ales comentariul 42………..urez vant in pene tuturor columbofililor!!!!!bafta!si bv liviu;)

  98. uliu nu prea ataca primavara sau vara
    primara-se imperecheaza
    vara au puii asaca nu prea ataca sa nu vb minciuni.
    pentru subiecte in legatura cu porumbei accesati id meu daniel_deric

  99. LA MULTI ANI PENTRU TOTI -IONI – DIN SPORTUL COLUMBOFIL SI MULT SUCCES LA ZBORURILE CARE VOR VENII….VANT AN PENE…!

  100. DOMNILOR GOLUMBOFILI.MULTI NU STITI CACI PORUMBEII NU TREC MUNTI ! PREFERA SA OCOLIASCA,SAU INTRA PE DEFILEURI,ACESTEA SINT PORUMBEII,BUNI ADICA DE VALOARE ,CARE INCEARCA SA TREACA CAD PRADA ,SOIMILOR. AU FOST FACUTE EXPERIMENTE,URMARITI DIN ELICOPTER ,UN VOIAJOR BUN NU ARE CE CAUTA PE MUNTE SA FIE CLAR.

  101. depinde uni porumbei incearca sa treaca muntele ,iar alti il ocolesc .Eu cred ca primi porunbei care vin de la zbor trec muntele iar ceilanti il ocolesc;)

  102. Alti trec muntele alti prefera sa il ocoleasca,depinde de vointa porumbeilor,si de crescator cum ii stimuliaza ca sa ajunga mai repede acasa.

  103. s-au spus multe,dar adevarul e k porumbelul e o ecuatie cu multe necunoscute,o adevarata masinarie…

  104. salut !!!
    tot ce va pot spune, ca in 2010 pe toamna la o etapa de zbor din prahova….am primit o femela de la un vecin….cazuta pur si simplu de oboseala….care avea atasat de inel un nr de telefon….am sunat….era un domn din brasov care la randul lui a prins femela….a hranit-o si eliberat-o….atat de zapacita a fost incat a ajuns la mine la tg jiu…..epuizata…..rupta…am crezut ca moare…dar….dupa vreo 2 sapt si-a revenit….si cu prima ocazie cand am prins o vreme faina i-am dat papica j am elibert-o….facandui deja un traseu aerian care cam trecea peste munte……si dupa 2 min de zburat si orientat a plecat dupa cum am prezis eu….nu stiu daca a ajuns dar sunt sigur ca a trecut clar peste munte…….fara sa-l ocoleasca sau macar sa se fereasca…deci…..un porumbel bun…….merge drept spre casa fara sa tina cont de obstacole……
    la revedere

  105. am citit toate comentarile de mai sus ..foarte bune dar tot o data si nebune se exagereaza mult …. nu exista nici o regula batuta in cuie ,daca am sti sigur cum vine porumbelu acasa atunci nu te ar mai incanta asa de mult porumbeii,dar tocmai asta ne fascineaza pe noi MISTERUL .hai sa fim seriosi nu stim nici unu indiferent cata experientza ai in columbofilie…ca trece muntele ca ocoleste ca o ia pe vai asta e treaba lui,numai el stie cand sal treaca sau cand sal ocoleasca,ce trebuie sa stim noi este…si care vrea sa ma contrazica nare decat..este SANATATEA..un porumbel sanatos vine acasa ,daca nu e sanatos sansele lui indiferent de campie sau munte sant minime .va salut..

  106. are dreptate colegul mai d sus sunt crescator am zburat pe campie iar d la un zbor d moldova o femela mia venit acasa cu alica in pana deci asta e problema cu braconajul foarte putini porumbei cad prada soimului

  107. Da este adevarat porumbelul trece muntele eu. Am zburat anul asta din alba iulia si stau lg bacau la vrio 60km Langa munti ciahlau si din 6 mia venit unu in 2009 am zburat campu lung sighetu marmatiei trei am bagat trei au venit porumbei Mei zboara numai lg munti dimineata la 10apare soarele PE cusca de munti care sunt vant in aripi

  108. Si vroiam sa va mai zic ca labdoua zile miau venit doi rupti in parte dreaptaunul la gusa si unul sub aripa parere mea este ca si vanatori trag cu Pusca dupa ei cand zboara prin vai era de neanteles cum amandoi PE parte dreaptaunul doar nu au dat doi uli din aceasi pozitie au fost atinsi sigur de alcii







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *