Autor: Dr. Mircea Bilius

Felicitări dlui Liviu şi Bibi Ştefănescu, felicitări tuturor columbofililor români participanţi la concursurile columbodromului din Africa de Sud. Cresc porumbei de cca 65 ani, insinuările care se fac columbofililor suceveni referitor la maratonul nereuşit al puilor la zborul de la Elblag mă obligă să vin cu unele precizări ca să limpezesc acest episod dramatic şi nefericit.

Deoarece în rubrica comentariilor privind rezultatul columbodromului din Africa de Sud se fac şi referiri la procesul de orientare al porumbeilor doresc să le completez. An de an se nasc noi teorii, noi ipoteze. Părerea mea fundamentată după ani de observaţii privind un amplu şi complex proces pe care dl ing. Marius Tunduc actualul preşedinte al FCPR-ului, l-a publicat în volumul doi al lucrării domniei sale, scriam : orientarea porumbelului este supusă la câteva elemente: învăţarea, memorarea, orientarea după soare, simţul endogen, intuiţia spaţiului, intuiţia timpului, analiza relativă a proceselor psihice desfaşurate la nivelul primului sistem de semnalizare pe care le completez cu rolul simţului acustico-vestibular, integritatea formaţiei reticulate, o reţea de fibre nervoase infiltrate printre structurile cerebrale talamus, hipotalamus, până la nivelul bulbului şi de aici la măduva dorsală, fineţea analizatorului optic, labirintic, memoria prudicioasă, fantastică a porumbelului şi multe alte elemente ştiute sau încă necunoscute reprezintă Comportamentul Inteligent al porumbelului. Pentru fiecare din aceste elemente ca să le aprofundezi generaţia unei singure vieţi este insuficientă.

În privinţa zborului puilor columbofililor suceveni din luna septembrie 2013, a cauzelor catastrofei trebuie să accentuez pe urmatoarele elemente: lansarea neinspirată bazată numai pe situaţia meteorologică locală de la Elblag. În momentul lansării la Elblag nu mai ploua. Nu s-a luat în calcul frontul atmosferic neprielnic care se deplasa din partea răsăriteană a Rusiei şi avea să acopere o mare suprafaţă din teritorii. Dacă puii s-ar fi lansat în dimineaţa zilei următoare de duminică ar fi fost cu siguranţă cel mai reuşit maraton datorită vântului de la Nord la Sud şi cerului limpede de peruzea.

Puii în zbor au fost prinşi de ploaia măruntă şi rece care i-au obligat dupa câteva sute de km să coboare în diferite locuri. Aici intervine neşansa zborului, puii încălziţi de efortul zborului dar cu penajul în procesul de înăpârlire avansată şi umed, în contactul cu vremea rece, temperatura în noaptea respectivă a fost de +8 gC au făcut febră musculară. Pot concluziona că ploaia măruntă, rece, coraborată cu noaptea friguroasă şi penajul sărac au condus indubitabil la febra musculară a puilor. Desigur vârsta fragedă şi lipsa de experienţă i-au făcut cu uşurinţă victime ale braconierilor de porumbei care i-au sechestrat mai ales că purtau pe inel stikul de zbor.

Un exemplu: un pui al dlui Ujeniuc, origine Hojbotă Toader, a fost sechestrat de un cetăţean proprietar de porumbei într-o localitate din zona Siretului. El l-a predat numai după achitarea unei anumite sume de bani.

Am convingerea că majoritatea puilor s-au oprit în zona Ucrainei de Vest respectiv Cernăuţi şi împrejurimi sau chiar la zonele de graniţă ale judeţului Suceava, în apropierea volierelor columbofililor. Deci, lipsa de feling, inspiraţie a organizatorilor şi a lansatorilor asemeni piloţilor unei aeronave au fost cauzele catastrofei maratonului puilor din septembrie 2013.

În cazul în care se vor mai organiza zboruri de maraton cu puii trebuie reconsiderată data de lansare. Aceasta să se planifice în luna august, lună cu temperaturi mai ridicate şi cu un penaj mai bun al puilor.